Gajus Julius Caesars liv och leverne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gajus Julius Caesars liv och leverne"

Transkript

1 1 Gajus Julius Caesars liv och leverne Institutionen för samhällsvetenskap och humaniora Samhällsvetenskapliga programmet Isak Andersson Årskurs 2 Handledare: Mattias Larsson.

2 2 Innehållsförteckning: Försättsblad...1 Förord 3 Inledning 4-5 Syfte och frågeställningar..6 Avgränsningar...7 Materialbeskrivning 8-12 Metod...13 Definitioner Avhandling Slutsats och diskussion Sammanfattning Bibliografi 39

3 3 Förord Jag skulle vilja tacka Gajus Julius Caesar, utan honom skulle jag inte ha skrivit den här uppsatsen i historia. Ej att förglömma är de många promenader jag har företagit mig, varför jag vill tacka artisten Lars Winnerbäck, då han genom sina musikaliska stycken har bidragit till idéer och en klarare syn på saker och ting och nya perspektiv som jag tvivelsutan, annars kunde ha missat, Tack. Jag vill tacka mina klasskamrater i klass SPSS2, samhällsvetenskapliga programmet, utan dem hade livet varit mindre innehållsrikt, tack. Jag skulle vilja rikta mitt tack, till bibliotekarierna på Marks gymnasieskola, som varit tillgängliga, vänliga och försett mig med information, jag så desperat behövde, och vars innehåll berikat min uppsats. Jag vill, sist men inte minst tacka mina föräldrar, som alltid ställer upp. Kanske är inte historia deras bästa ämne, men jag skulle vilja ta tillfället i akt att tacka de som fört mig till denna värld, som livar upp mig när tandläkarväder råder utanför fönstret, Tack!

4 4 Inledning Gajus Julius Caesar var en mångfacetterad man. Det finns retorikern Caesar, den milde Caesar, den brutale Caesar, men framför allt är han känd som fältherren Caesar. Det är dock inte fältherren Caesar, som jag ska försöka skildra. Jag kommer att beskriva hans barndom för att försöka förstå personen Caesar. Jag kommer dessutom att ge mig på att redogöra för politikern Caesar, även om politiker och fältherre var diffusa begrepp på den tiden då, nästan alla fältherrar var politiker Otaliga rader har skrivits om Gajus Julius Caesar, åtskilliga böcker har honom som gemensam nämnare, och nästan lika många versioner existerar vilken alla skildrar Caesar på sitt sätt, utifrån sina egna värderingar och livsfilosofi, med sina egna tankar och funderingar. Jag kommer nedan, i min avhandling, att beskriva Caesars liv i en resumé. Vilka delar jag kommer att återge mer ingående och vilka detaljer jag kommer att uppmärksamma, tar jag mig rätten att bestämma. Som någon vis man eller kvinna sagt: För att förstå nutiden/samtiden måste man förstå historien Därför kommer jag kort att beskriva händelserna direkt innan Caesar föddes: Vid slutet av det andra århundradet var den romerska republiken den enda stormakten i medelhavsområdet. Karthago, den Feniciska kolonin, belägen i dagens Tunisien, en bit utanför huvudstaden Tunis (Wikipedia) som tidigare bjöd motstånd mot romarnas styrkor, var degraderad till en romersk koloni. Likaså blev Alexander den Stores Makedonien införlivat i Roms republik. Roms rike sträckte sig ända från Spanien till Syrien. Rom var på den tiden tveklöst den största aktören på den kända världens spelplan. Det enda hotet kom från de germanska folkvandringsstammarna: Cimbrerna och Teutonerna. De hade bringat romarna stor skräck, i och med deras förkrossande seger mot en romersk här, år 105 f Kr. Folket ville att hotet skulle avvärjas, och senaten bestämde sonika att Gajus Marius blev den som skulle hindra germanernas framfart. Och han lyckades, år 102 f. Kr besegrade han den teutoniska hären, och cimbrerna året därefter. Marius hyllade som hjälte och valdes sonika till konsul året därpå.

5 5 Men oroliga tider härjade i Rom (Goldsworthy, A Caesar, en biografi sid 19-42) Efter sju sorger och åtta bedrövelser står nu uppsatsen klar Bästa läsare, mycket nöje!

6 6 Syfte Jag kommer i avhandlingen nedan att i korthet beskriva Gajus Julius Caesars liv. Utrymmet eller tidsrymden tillåter inte en vidare djup skildring, där varje beslut analyseras och konsekvenserna begrundas. Jag kommer att dyka ner under den ofta grumliga ytan, och förhoppningsvis lyfta på stenar som kanske ingen har lyft på tidigare. Mitt mål är att skildra Caesars liv på ett personligt sätt, jag kommer att försöka använda all den objektivitet, jag besitter, då jag innan denna uppsats skrivs inte vet särskilt mycket om en av världens mest kända personer som någonsin vandrat på denna jord, jag på följande sidor ska skriva om. Frågeställningar 1. Hur var Caesars barndom, vad fick han för utbildning, hur uppfostrades han? 2. Hur var Caesars politiska karriär? Vad var triumviratet och vad fyllde det för funktion för inblandade parter? 3. Hur påverkade Caesars honom i livet? 4. Ville Gajus Julius Caesar dö?

7 7 Avgränsningar Min uppsats handlar, kort och gott, om Gajus Julius Caesar, en av världens mest berömda människor. Då myckets har skrivits om honom, kan man inte beskriva hela Caesars liv. Att välja ett ämne inom Caesars liv, hans relation med Cleopatra, hans fältslag i Gallien, inbördesskriget mot Pompejus, eller dylikt intresserade inte mig. Jag vördar istället en helhetsbild. Då ett begränsat antal sidor har givits mig har jag, tagit mig friheten att välja de delarna som jag finner intressant. Då jag är intresserad av psykologi, vilket kanske lyser igenom, har jag valt att lägga mer fokus på personen Caesar, och människorna i hans närhet. Jag har valt att avstå från att skildra fältherren Caesar, varför varken krigen i Gallien eller inbördeskriget mot Pompejus knappt nämns alls. Caesars relation med Cleopatra anser jag vara en bihandling, när det kommer till syftet med min uppsats, och sonika har den inte dryftats alls. Jag kommer heller inte att skildra Caesars motståndare, nästan, alls. Cato d.y. Clodius och Cicero har inget med mina avsikter med uppsatsen att göra, varpå dessa också förpassats. Jag kommer hjälpligt, kanske till och med övermodigt, skildra de delar jag anser av värde, vilket får till följden att väsentliga delar har fått stryka på foten och kvaliteten på uppsatsen minskar i legitimitet och att den bara blir en uppsats i mängden, varpå den endast har för avsikt att läsas, och kanske till och med bedömas, av en begränsad läsarkrets. Har jag fått med det mest betydelsefulla? Det är inte upp till mig att bedöm, det är du kära läsare som ska bedöma om uppsatsen, hör till historiens soptipp, eller om den kan användas till ett högre syfte än att generera ett specifikt betyg.

8 8 Materialbeskrivning Adrian Goldsworthy, Caesar, en biografi Goldworthys bok Caesar, en biografi är en av de två böcker jag använt som förstahandskälla när jag sökt information tillsammans med Peter Örsteds bok: Gajus Julius Caesar, Politik och moral i det romerska imperiet (mer om boken nedan) Originalet av Goldworthys bok trycktes och publicerades år 2006, den svenska översättningen trycktes och utgavs ett år senare (2007) Goldsworthy är en välkänd och ansedd brittisk militärhistoriker, han har studerat vid universitet i Oxford, och har där en fil. dr i militärhistorik. Han har flera utgåvor på sitt samvete, med särskild inriktning på romarriket Boken har Caesar som odiskutabelt ämne, och dennes liv och leverne. Den inriktar sig inte på ett specifikt ämne, utan behandlar Caesars liv i sin helhet, från vaggan till graven. Boken är skriven nästan 2000 år efter Caesars födelse. Mycken information som tidigare fanns tillgänglig för mer samtida historiker som Plutarchos och Suetonius har gått förlorad, varför vissa frågor aldrig får sitt svar. Andrahandskällor som Plutarchos och Suetonius baserade sina verk på är, ur ett källkritiskt perspektiv, såklart alltid att föredra, då tradering genom åren minskar legitimiteten i påståenden, men även fakta, vilket så klart alltid är svåra att verifiera. Jag vill dock påpeka att Goldsworthy ofta hänvisar till de redan nämnda historikerna. Goldsworthy har även en diger referenslista, med ansedda historikers verk som källor, vilket flertalet av dem (historikerna alltså) lever än idag. Goldsworthy är svagt positiv åt Caesars favör, vad gäller hans beslut i olika situationer. Kanske har det att göra med att Caesar var en fältherre, och Goldsworthy en militärhistoriker.

9 9 Det finns en romantisk anda, en positiv aura, omkring stora militära ledare, så även i fallet Caesar. Jag hävdar att stora befälhavare alltid har bedömts på ett positivare sätt, och ur en mindre kritisk synvinkel, vilket man kan finna lustigt. Jag vill hävda att generalfältmarskalken Rommel undslapp mycket kritik, just på grund av att han var ansedd, även av motståndarlägret, som en skicklig militär ledare. Alexander den store, erövraren, nämns nästan alltid i positiva ordalag, hävdar jag, för att ta några exempel. Med jämna mellanrum utges en ny Hollywoodfilm som har krig som huvudämne, nästan alltid med en mer eller mindre subtil patriotisk underton, som ska folk att känna stolthet inför det egna landet. Denna romantisering finner jag underlig. Att krig intresserar människor är ett faktum, att människor intresserar andra människor är ett faktum. Men att hylla konsten att döda, med utmärkelser och lovord, känns inte befogat i mina ögon. Men vem är jag att bedöma: Jag är ingen soldat (för att citera Winnerbäck) Tillbaka till den källkritiska analysen; Jag anser att Goldsworthys bok är en alldeles utmärkt att ha som grundpelare för ett undantag. Vill man däremot, gå in på djupet anser jag att det finns bättre böcker att förlita sig på, men som grundbult i ett bygge, är den här boken högst exemplarisk. Vill dock påpeka att boken är svagt tendentiös i Caesars favör, varför vissa händelser skildrats kan ha skildrats mer eller mindre sanningsenligt. Med det menar jag att: Man ljuger inte, men man behöver inte säga hela sanningen. Michael Moore, filmaren kritiseras av vissa på den här punkten. Vad gäller tidskriteriet tror jag att faktumet att Goldsworthys källor är andrahandskällor, ibland till och med tredjehands-diton anser jag kompenseras mer än väl av Goldsworthys goda anseende och hans digra bibliografi, vilket innefattar högt respektera historiker på det specifika ämne som behandlas. N man med sådan stor respekt skulle troligtvis inte vilja riskera sitt rykte genom att använda dåliga källor, varför jag litar på Goldsworthy, dock med hans svagt romantiserade av Caesar i åtanke.

10 10 Peter Örsted, Gajus Julius Caesar, Politik och moral i det Romerska imperiet Peter Örsteds bok delar tillsammans med Goldsworthys dito min förstahandkälla, då det gäller sökplatser för information. Jag hävdar, blåögt (?), att Peter Örsteds verk är ett utmärkt komplement till Goldsworthys mer omfattande bok om Caesar. Örsteds opus behandlar andra ting än Goldsworthy, även om, ofta samma information behandlas och beskrivs då båda har Caesar som gemensam nämnare. Medan Goldsworthys bok, hävdar jag, beskriver Caesars liv och leverne mer basalt, gör Örsted mer utsvävningar, intressanta ska påpekas, och analyserar innehållet mer utförligt än hans kollega. Jag anser också att Örsted är mer objektiv i sitt framställande av Caesar, än Goldsworthy, vilket enligt källkritikens principer, förhöjer legitimiteten. Bokens originalutgåva är tryckt och utgiven 1994, den reviderade versionen, vilken jag har använt är tryckt och publicerad år 1998 Inte många år före Goldsworthy, alltså varför har jag svårt att se att nya rön har tillkommit i tidsintervallet: Jag håller dem lika högt ur ett tidskriteriet perspektiv. Vad gäller tendentiös-kriteriet, skulle jag vilja påstå att den här boken är mer fördelaktig, ur den synpunkten. Örsted har använt sig nästan uteslutande av andrahandskällor, vilket innebär Plutarchos, Suetonius, men även Cicero och hans brev. Han refererar ofta till dessa herrar, många utdrag ur dessas verk, finns också att hitta i Örsteds bok. Jag vill påstå att Örsted har byggt sin avhandling om Caesar på de tre som nämns ovan, och endast i komplementsyfte använt tredjehandskällor, vilket såklart ger tyngd och legitimitet åt hans påståenden. Peter Örsteds bok passar mitt syfte och mina mål bäst varför jag också refererat till denna mer än Goldsworthy. I mitt tycke går Örsted mer in på djupet vilket också var mitt syfte med denna uppsats.

11 11 Tillsammans har dessa böcker hjälpt mig otroligt mycket, och de har legat till grund för den uppsats som jag nu har sammanställt. Tullia Linders, Vem är vem i det romarriket Då Caesar har haft många personer i sin närhet och många med liknande namn: (Caesars farfar hette Gajus Julius Caesar, liksom Caesars släkting, Gajus Julius Caesar Strabo. Caesars adoptivson och sedermera kejsare hette Gajus Julius Caesar Octavianus, kallad Augustus. Det finns Cato den äldre och Cato den yngre.) Med så många personer, med så många liknande namn ansåg jag mig behöva klarhet, i vem som var vem, varpå den här boken har hjälpt mig reda ut begreppen. Inga källor finns återgivna, så jag kan inte bedöma bokens sanningshalt. Men enligt en av källkritikens grundprinciper: Anonymitetsprincipen, är bokens legitimitet diskutabel. Boken har dock använts av mig, ytterst lite, bara i kompletteringssyfte, ska starkt betonas. Däremot vill jag för att försvara mitt val av källa, med att personerna i boken beskrivs ytters överskådligt; varpå jag vill hävda att informationen som återges är högst basal, då de mest grundläggande fakta om de flesta historiska personer är allmänt accepterade, anser jag att den här boken höjer sin legitimitet, då den som redan nämnts bara återger allmänna synpunkter och uppfattningar. Ingen uppsats kan väl anses komplett, utan referenser till Wikipedia. Skämt åsido; Jag vill påstå att wikipedia.org är en utmärkt källa att komplettera sin befintliga, observera befintliga, information. Jag vill hävda att hemsidan, liksom nästan all Internetanvändning, bara kan användas i kompletteringssyfte. Jag vill också påpeka att så också är fallet i min uppsats. Endast få

12 12 referenser till wikipedia finns, då jag hämtat fakta från ämnen som ej berörs i mina förstahandskällor för information. Att ALLA kan redigera en artikel på wikipedia.org och liknande uppslagsverk på Internet minskar ju trovärdigheten och legitimiteten. Samtidigt vill jag påpeka, lite naivt månne, att jag håller wikipedia.org som en mycket användbar källa för information, men då som tidigare nämnts, som komplement. Källor jag inte haft tillgång till, men som skulle ha varit användbara När jag närmare studerat Caesars liv och leverne, har jag upptäckt att det ofta hänvisas till historikerna Plutarchos och Suetonius. Dessa två herrars redogörelser av Caesar, har jag förargligt nog, inte kommit över. De levde bara något sekel efter Caesar varför de också hade tillgång till mer information om ämnet, än vad som finns tillgänglig idag, varav en del för alltid gått förlorad. Ur ett källkritiskt perspektiv, skulle dessa källor ge en avsevärd tyngd åt min uppsats, men det är bara att acceptera faktum. De är i det närmsta samtida med Caesar vilket avsevärt ökar legitimiteten i deras verk. Då jag inte haft tillgång till dessa källor kan jag inte bedöma dem, bara bittert konstatera att jag inte har haft möjlighet att studera, de kanske mest utförliga skildringarna av Caesars liv.

13 13 Metod När jag väl bestämt vad för ämne jag skulle fördjupa mig i, var det dags att välja källor, jag skulle förlita mig på, valet föll på nedanstående böcker. Mina lyktor på den mörka, snåriga väg jag valde att gå, klipporna, där jag kunde söka stöd för min information, mina argument och mina tankar och funderingar. Lanternorna på min båt var: Peter Örsted, Gajus Julius Caesar, politik och moral i det imperiet, samt: Adrian Goldsworthys Caesar, en biografi Med dessa två som stadig grund började bygga på in uppsats, med byggklossar från dem kunde jag sakta bygga vidare på det bygge som jag kallar min uppsats, andra källor har jag valt för att komplettera mina redan befintliga fakta. Jag använde böckerna också till att komplettera fakta, jag kan också erkänna att jag valt ut delar som passar min uppsats, mina värderingar och mål bäst. Om samma händelse skildras på två olika sätt, har jag valt den versionen som överensstämmer med mitt mål med uppsatsen. Varför skriver jag då det, som tvivelsutan kan göra min uppsats till en banal smörja utan belägg; jo, kära läsare, det är för att man alltid ska granska information kritiskt, oavsett. Med ett kritiskt tänkande kan man, hävdar jag, till och förhindra att skapa krig, då i utan kritiskt tänkande riskerar att hamna i enfaldighetens många fällor. Varför väljer, relativt, så många att rösta på Sverigedemokraterna, varför stod, och står än idag, så många bakom nazismen, rasismen och kommunismens Kina och Kambodja (under Pol Pot). Tänk kritiskt! Pröva alltid dina värderingar och ståndpunkter!

14 14 Definitioner Amicis Kort och gott: pluralformen av amicus vilket på latin betyder vän. Med många vänner och politiskt allierade hade man större chans att påverka utgångarna på besluten som fattades i Roms politiska korridorer Auctoritas: Auctoritas och dignitas hänger mycket ihop; som etik och moral, ler och långhalm Hade man hög nivå av dignitas hade man också hög nivå av auctoritas. Vilket, en aning snävt, kan översättas med auktoritet. Auctoritas var mycket viktigt i den romerska politiken, med hög nivå av auctoritas kunde man förändra utgången av omröstningar. Dignitas: Det finns ingen fullgod översättning av begreppet dignitas. Dignitas var ett relativt begrepp som bestod aven sammansättning av all den värdighet, respekt man genom olika bedrifter byggt upp. Hade man hög dignitas kunde man övertyga senatsmedlemmar lättare, det var i framförallt politiska sammanhang denna term förekom. En seriös framtoning (man uppvisar värdighet) kunde bygga upp dignitas liksom militära triumfer, god talarförmåga likaså. En kombination av ordet respekt, värdighet och inflytande förklarar troligtvis begreppet dignitas bäst. Tillsammans med pietas och virtus tillhörde de tre ärkeromerska egenskaperna alla fullvärdiga romare skulle begripa, men även kunna tillämpa i politiskt syfte, om sådana avsikter fanns. Edil: Edil var ett ämbete, en post, i det politiska systemet i Rom.

15 15 En edil skulle se till att stadens regler och lagar uppehölls, de skulle ta hand om stadens offentliga byggnader (se till att de var i gott skick) Man skulle även se till att bevara templen i staden, samt att arrangera fester och nöjestillställningar för att hålla folket nöjda. Gens: I det gamla Rom så hänvisar man genom sin gens, till en klan eller en grupp av familjer som delar ett gemensamt namn (vilket kallas nomen) och dem ansåg sig härstamma från en gemensam förfader. Enligt romersk sed var en persons andra namn just namnet på den gens som han tillhörde. Ex. Gajus Julius Caesar, Caesar tillhörde således gens Julii De flesta gens var huvudsakligen personliga eller familjära, och hade inte någon särskild politisk funktion. Trots detta var gentes (gens i plural) en reell faktor i det politiska livet, medlemmar av samma gens var "släkt" och därför vanligen (men inte alltid) politiska allierade. Konsul: Konsulerna var Roms högsta ämbetsmän, två till antalet. De var ledare för senaten och var befälhavare i krig utomlands (och inomlands) De var Roms representanter och de högst valda ämbetsmännen. Pietas: Brukar översättas med ordet fromhet. Med pietas innebar vördnad inför gudarna, men även inför familjen, släkten och traditioner. Lojalitet och hängivenhet kan också delas in i facket för pietas. Genom att vara hängiven, lojal och genom att stå för sina åsikter ökade man sin nivå av pietas

16 16 Tillsammans med dignitas och virtus tillhörde de tre ärkeromerska egenskaperna alla fullvärdiga romare skulle begripa, men även kunna tillämpa i politiskt syfte, om sådana avsikter fanns. Quaestor: En Quaestor hade till uppgift att hålla reda på och förvalta statskassan, men även arméns och officerarnas finanser. De var 10 till antalet, en del verkade i Rom, andra skickads utomlands (Caesar t.ex.) Senaten Senaten var det högsta rådgivande organet i den romerska republiken. Antalet medlemmar i senaten har skiftat från 300 (före Caesar) 600 (under Caesars livstid) till 900 (efter Caesar) Ville en konsul, eller för den delen en annan ämbetsman, samlade han senaten där ett beslut togs, varpå en mycket stark rekommendation om vad som skulle göras skickades till den berörda ämbetsmannen. Toga Virilis: Toga Virilis var en klädnad som bara fick iklädas av Roms medborgare, slavar var sonika förbjudna att bära denna klädnad. Toga Virilis inklädde man i en högst symbolisk ritual, då barnen, vid en ålder av (det varierade från familj till familj), klev in i vuxenvärlden. Iförd Toga Virilis, som var symboliskt vit, fanns inte längre tid för barnsligheter; iförd togan skulle man uppträda som en sann romare, och känna till de rättigheter och skyldigheter man nu hade som romersk medborgare. Virtus Virtus hade starka militära undertoner; det handlade om mod0, djärvhet, moralisk styrka och de färdigheterna som krävdes för att bli en duglig militär, både som befälhavare och som vanlig soldat

17 17 Tillsammans med dignitas och pietas tillhörde de tre ärkeromerska egenskaperna alla fullvärdiga romare skulle begripa, men även kunna tillämpa i politiskt syfte, om sådana avsikter fanns.

18 18 Avhandling Gajus Julius Caesar föddes den 13 juli, troligtvis år 100 f. Kr 1 i stadsdelen Subura 2, Rom Han föddes in i en välansedd och förnäm släktskap, nämligen gens Julii 3. Det var en av de absolut äldsta släkterna i Rom och därmed en av de mest inflytelserika 4 Släkten Julii (och senare även Caesar) hävdade ofta sin släktskap med gudarna, då (enligt historikerna) deras härstammade från Iulius, som var son till Aeneas, som i sin tur var son till gudinnan Venus 5 Dock hade släktgrenen (Caesar), sitt namn till trots, inte många framstående politiker att stoltsera med. 6 (Gajus Julius Ceasars fasters make Gajus Marius, var dock framgångsrik konsul, mer om honom nedan) Dock fanns potential i släkten, det skulle inte minst Gajus Julius Caesar själv visa genom sina bravader, både innanför och utanför Roms territorium. Caesar föddes som patricier, dock var familjen inte särskilt förmögen, med patriciska mått mätt 7, men det hindrade inte hans familj från att uppfostra honom, som var brukligt för en karriärsinriktad adelsman; utbildningen skedde alltid i hemmen för överklassens unga, då eliten i Rom inte verkade ha mycket till övers för de statliga skolorna 8. Man vet inte så mycket om Gajus Julius Caesars barndom, då mycket av hans tidiga historia gått förlorat, av en oturlig händelse saknas inledningen av historikerna Plutarchos och Suetonius, varpå delar av Caesars ungdom gått förlorad 9 Men troligtvis, så skildes hans barndom inte alltför mycket från samtida patriciers barn. Det innebar att han lärde sig tala och skriva, både latin och grekiska. Det var välbehövligt, då många av lärarna var greker Goldsworthy, A, Caesar, en biografi sid Örsted, P, Gajus Julius Caesar, Politik och moral i det romerska riket sid Örsted, P, A. a, sid Goldsworthy, A. A, sid 44 f. 6 Ibid. 7 Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid 49.

19 19 De lärde sig även familjens egen historia, ritualer, Roms historia (där säkerligen, om möjligt förskönade sin egen släkt). Viktigt att förstå var också begreppen: dignitas, pietas och virtus. Dessa var, moraliska regler hur en värdig romare borde uppföra sig, på politikens spelplan, såväl som på den militära fronten 11. Gajus Julius Caesar verkar ha förstått dessa begrepp och han tillämpade de även i sin retorik, som stormästare som t. ex Caesar landsman, Cicero visste att använda före honom. För att tidigt lära sig att retorik var ett viktigt, många gånger avgörande, redskap inom den romerska republikens politik, gick Julius Caesar ofta till torget för att ta till sig, de uråldriga metoderna för ett bra tal, och på så sätt, ta sig ett steg närmare senaten. 12 När pojkbarnen inom överklassen hade blivit lite äldre, fick de sin första inblick i de vuxnas värld. De följde med en släkting (i Caesars fall: troligtvis Julius Caesar Strabo, då han verkade influerad av dennes tillvägagångssätt när han själv talade 13 ) till roms politiska kärna, fick träffa andra senatorer i senaten. De fick lära sig, genom att till och med sitta utanför senatens dörrar, vilka som var de mest betydande i samhället, varför de åtnjöt den respekten de hade, och hur de använde det; för att få sin vilja igenom 14. En intressant detalj med uppfostrandet av Roms unga medborgare var att de fostrades till att ha ett utomordentligt självförtroende. De blev pådyvlade att de var något alldeles speciellt, och genom detta trodde romarna att deras söner (tyvärr inte döttrarna) skulle bli en framgångsrik man och föra släkten i ljuset, och skriva in sitt namn i historieböckerna. De förnämsta släktena tvingade sönerna att lyssna på historier om vad deras förfäder hade gjort före dem. Med detta mantra följde också ansvar. Sönerna skulle inte bara lyssna på historierna, de skulle själva vara en del av den. Cicero uttryckte det som så: För vad är en människas liv, om det inte är sammanvävt med forna generationers liv genom historien Målet med själva utbildningen var att förbereda barnen inför vuxenlivet, vilket oftast innebar att de skulle göra politisk karriär, om de var adliga vill säga. 11 Ibid. 12 Ibid. sid Ibid. 14 Ibid. sid 50.

20 20 När Gajus Julius Caesar blev 15 år, var han inte längre ett barn. Han fick då inkläda, under den mycket ceremoniella klädnaden, toga virilis. Det innebar att Gajus Julius Caesar blev en fullvärdig medborgare av Rom, och att han skulle uppträda därefter 15. Samma år (85 f. Kr) dog Caesars far. Tragiskt, javisst, men lägligt. Caesar var nu familjens överhuvud, och likväl började nu en viktig tid i Caesars liv. Hans mål, liksom de flesta andra ädla män i samma ålder, var att bli Quaestor. Att vara Quaestor innebar att man skulle ta hand om finanserna i riket, men framförallt, medförde det att man erhöll en plats i senaten, Roms politiska högborg. Dock var titeln otillgänglig innan Caesar blev 30 år gammal 16, och för att bli Quaestor, var han tvungen att skaffa sig de rätta kontakterna, ekonomisk support, samt den retoriska kunskap som krävdes för att övertyga Roms befolkning om sin storhet. Caesar, började förbereda sig tidigt för rollen som Quaestor. År 85 f. Kr gifte sig Julius Caesar, 15 år gammal. Som brud stod den dåvarande konsulen Cinnas dotter Cornelia 17. Det var ett bra val som gemål, då Cinna var konsul, och därmed tillhörde en av Roms absolut mest betydelsefulla män, 18, (därmed säkrades också hans ekonomi för en stund.) åtminstone till en början, deras äktenskap skulle senare sättas på prov (mer om det nedan). Med ekonomin och kontakterna säkrade, så gällde det att skaffa den utbildning och spetskompetens som krävdes för att axla manteln som en fullvärdig senator. Han hade redan fått en utbildning, som många enbart kunde drömma om. Förutom att studera sin farbror Gajus Julius Caesar Strabo, som enligt självaste Cicero var en mästare i talandets ädla konst 19 hade han tillgång till den då mest ansedda retorikläraren i Rom, Marcus Antonius Gnipho 20 Han skulle senare fullborda sin retoriska utbildning år 76/77 f.kr. då han undervisades av en annan stor vältalare Appolonius Molon, som tidigare utvecklat Cicero till den kanske allra mest framstående talaren under historien, åtminstone den mest kände Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid Goldsworthy, A, A.a, sid Örsted, P A.a sid Ibid. sid Ibid. sid 92.

21 21 Men nog om det, tillbaka till händelseförloppet och Caesar. Under tidsrymden 86 f. Kr - 84 f. Kr drabbades Caesar av två motgångar, hans första riktigt stora sådana vad det verkar. Både hans fasters make Marius och svärfadern Cinna avlider. Men det verkliga bakslaget kom år 82 f. Kr då Sulla intog Rom och installerade sig själv som diktator på livstid 22 Sulla bestämde sig för att rensa upp i staden Rom. Han beslagtog egendomar och lät avrätta politiska motståndare. 23 Caesar var automatiskt motståndare till Sulla då han var gift med Cinnas dotter och dessutom var Marius brorson. Både hade motsatt sig Sulla och på dessa vägar var Caesar en ovän med Roms starke man. Caesar var dock inte tillräckligt känd vid det här laget varför han lät Caesar leva. Dock beordrade han honom att upplösa äktenskapet och därmed banden till Cinna. Caesar vägrade och flydde därefter Rom, med rädsla för sitt liv. 24 Under de första åren på flykt tog han tjänst i det militära, under Marcus Minicius Thermus ledning stod Caesar som infanterist och deras mål låg hos staden Mytilene vars murar skulle passeras och vars palats skulle intagas. Innan dess att staden skulle erövras skickades Caesar (som tillhörde Thermus contubernales ( tältkamrat ) och därmed hans närmaste män, en bidragande orsak var säkert att hans far tidigare hade varit ståthållare för provinsen, där de nu befann sig, Asia 25 ) till Bythien och kung Nikomedes hov, för att söka stöd i krigsföringen mot just Mytilene 26 Vid hovet stannade han längre än vad som var nödvändigt. Det sågs inte med blida ögon av alla, varpå ett rykte om en relation mellan Caesar och Nikomedes uppstod. Ett rykte som skulle förfölja honom livet ut 27. En av Caesars senare antagonister uttryckte det som så: alla kvinnors man och alla mäns kvinna och anspelade på Caesars starka könsdrift och skvallret angående Caesars eskapader hos Nikomedes. Om hans tid hos kungen kantades av homosexuella äventyr vet vi inte idag, men ryktet fanns där, likväl Goldsworthy, A, Caesar en biografi, sid Ibid. sid 71 f. 25 Ibid. sid 80 f. 26 Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid 84.

22 22 När Sulla hastigt gick bort år 78 f. Kr återvände Caesar till den eviga staden som en benådad man. Han hade visserligen tagits till nåder redan av Sulla, men det var först vid dennes bortgång om Caesar vågade sig tillbaka till Rom. Han började en karriär som advokat och åklagare. Hans mest kända mål var det mot exkonsuln Dolabella 29 Caesar var då en relativt okänd man, han hade inga nämnvärda meriter på sitt CV som advokat eller statsman, men det skulle det bli ändring på, i och med målet mot Dolabella. Försvaret bestod av dåtidens mest respekterade talare, Quintus Hortensius och Gaius Aurelius Cotta. (f.ö. Caesars mors släkting) Och Caesar var åklagare Caesars slutplädering föll åhörarna i smaken, (om än inte av den tilltalade Dolabella) och det förde Caesar in på listan av topp-10 talare i Rom 30, även om Dolabella friades. Han fortsatte framgångsrikt sin bana som advokat och åklagare och gjorde sig ett namn. 31 År 77 f. Kr. åkte Caesar som tidigare nämnts till Rhodos, där, han med Appolonius Molon hjälp, finslipade sin redan välpolerade retorik till ett vasst vapen som skulle fälla många politiker. Caesar gjorde sig ett namn i Rom. Han blev vald till Quaestor år 70 f.kr. Det var hans först ämbete, som innebar att han fick en plats i senaten. 32 Han skickades till Spanien där han skulle tillbringa sin tid som ämbetsman. Efter en framgångsrik, vad det verkar, karriär som Quaestor reste Caesar tillbaka till Rom för att fortsätta på sin politiska bana. 33 År 69 f. Kr drabbades Caesar av två svåra bortgångar, först dog hans faster Julia (Marius änka) och kort därpå hans älskade(?)hustru Cornelia. 34 På begravningarna höll han uppskattade tal där han stärkte sin ställning, och genom att framhålla sina band till Cinna (men framförallt) och Marius, ökade hans popularitet hos folkmassorna, då särskilt Marius var omåttligt omtyckt av det romerska folket Ibid. sid 86f. 30 Örsted, P, A.a, sid Goldsworthy, A, A.a, sid 88 f. 32 Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid Ibid. sid 118.

23 23 Caesar som visserligen blev omtyckt genom begravningarnas utgång, föll nog in i en tids depression, det bekräftas (?) genom Caesars reaktion, då han, under sin tid som Quaestor i Spanien, vid ett tillfälle bröt ihop framför en staty av Alexander den store. Hans psykiska lidande förstärktes när han, genom incidenten med statyn, insåg att nationalhjälten Alexander den store 38 vid Caesars nuvarande ålder, redan lagt halva världen under sina fötter. På allt detta, drömde han en dröm när han våldförde sig på sin mor Aurelia. Hans besökte en drömtydare, för att bringa klarhet i vad drömmen betydde. Av denne fick han svaret att hans moder symboliserade jorden, och han därmed skulle bli herre över jorden 39 Med drömmen i färskt minne, och stärkt efter sin händelserika Quaestorstid reste han åter till Rom, starkt motiverad att återuppta sin politiska karriär. Caesar insåg nu, att han var tvungen att skaffa sig ekonomiskt understöd från någon inom politiken. Valet föll på Roms rikaste man Marcus Licinius Crassus. Med dennes ekonomiska support kunde Caesar på allvar etablera sig i politikens finrum. Någon gång under den här tiden introducerades Caesar inför Pompejus Magnus. Pompejus var en vänlig man och som hade drag av epikurism över sin livsfilosofi, liksom Caesar som var epikuré om än i större mått 40 och Caesar såg upp till Pompejus 41 (och var dessutom kanske Caesars vän, även på det personliga planet, varför då Caesar kanske sörjde hans död 42 ), men framförallt var Pompejus en stor general och fältherre. Han var konsul år 70 f. Kr tillsammans med redan nämnde Crassus 43. Pompejus ingen bra talare 44 Dock hade han auctoritas som general och hade därmed en stor popularitet, men han var som sagt ingen retoriker och tycks därmed ha haft svårt att ta till vara på sitt anseende Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid 150 f. 38 Ibid. sid Ibid. 40 Ibid. sid 155, Ibid. sid Ibid. sid %29 44 Örsted, P, A.a, sid Ibid.

24 24 Crassus hade visserligen pengar i överflöd och en hyfsat framgångsrik karriär som politiker, stödde också tidigare Sulla, vad han emellertid inte hade var ett rykte som en duktig härförare, han hamnade alltid i skuggan av Pompejus som ständigt skördade framgångar på slagfältet. Strävan efter ett erkännande som fältherre skulle senare bli hans död, i slaget vid Carrhae 46 Anledningen till att Pompejus och Crassus valde att liera sig med Caesar är inte helt klarlagt. Caesar var en uppkomling och en utomordentlig talare, Pompejus en genialisk befälhavare, och dessutom; med i gänget fanns också en riktig Krösus, Crassus, och tillsammans skulle de uträtta stordåd, åtminstone för egen räkning. 47 Med dessa herrar som vänner, amicis, ställde Caesar upp i valet till edil år 66 f. Kr. han blev som väntat vald, och det var som edil han förvärvade sin med tiden enorma popularitet. Det var troligtvis hans mest betydande tid innan han blev konsul. En edil skulle hålla rent i staden och renovera det som behövde restaureras, förvalta stadens spannmålsresurser och även polismyndighet, och kanske framförallt, ta hand om romarnas intresse för nöjen. Om en edil spelade sina kort rätt kunde denne skaffa sig både uppmärksamhet och popularitet Det gjorde Caesar med stor bravur. Han tog en chansning i och med att han tog flera lån, han var redan skyldig en förmögenhet hos sina långivare, men det slog senare, skulle det visa sig, väl ut. Caesar och hans edilkollega Bibulus arrangerade otaliga gladiatorspel, fester, kapplöpningar och annat som folket i Rom höll som nöje. Det kostade förstås en mängd sestertier (romarnas vanligaste valuta 48 ) men i gengäld ökade Caesars anseende och det lade grunden till hans fortsatta karriär. När Caesar hade fullbordat sin ämbetstid var han en av Roms absolut mest populära invånare, kanske den allra mest omtyckta, och kanske därtill, mest skuldsatta Det var nog viktigt med folket stöd, för hans framtid som politiker, visst, men troligtvis även på det personliga planet. Efter en instabil tid i Caesars liv som Quaestor i Spanien, då han drabbades av personliga förluster, och en identitetskris hemsökte honom (incidenten med 46 Linders, T, Vem är vem i romarriket sid Örsted, P, A. a, sid Goldsworthy, A, A.a, sid 125 f. 50 Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid 162 f.

25 25 Alexander den stores staty), säkert förstärkt av den sorg som åsamkades honom i och med bortfallen. Men då han som edil fick uppskattning från annat håll, d.v.s. folket. Det hjälpte honom nog att återvinna en del av hans självförtroende, varför han på det känslomässiga planet kunde fortsätta med ännu större energi än tidigare. Om han inte hade blivit vald, hade han drabbats av ännu en motgång, och det är tveksamt om han kunde resa sig efter det, som han undslapp i och med att han utsågs till edil. Kanske hade Caesar varit en parentes i historien, det vet man inte, men det tål att tänkas på. Efter sin minst sagt blomstrande karriär som edil, blev han vald till Praetor år 63 f. Kr 52 och dessutom Pontifex Maximus, d.v.s. överstepräst, en prestigefylld titel 53 Det var oroliga tider i Rom under tiden som Caesar var Praetor. Politikern Catilina ställde upp i valet som konsul, både år 63- och 62 f. Kr. men förlorade båda gångerna. Frustrerad av motgångarna, planerade han att ta makten med våld, en komplott som blottlagdes av Cicero. 54 Caesar höll sig skickligt ifrån att ta definitiv ställning, i frågan om Catilina hade planerat genomföra en kärleksfull handling som skulle föra honom till makten som konsul, eller om han hade drabbats av hybris och begått högförräderi därtill. 55 Caesar åkte som propraetor, ( ståthållare) år 61 f.kr. till Spanien där han skulle tillbringa sin tid. Med ståthållarskapet följde stort ansvar, With great power, comes great responsibility På vägen till Spanien, passerade Caesar en liten byhåla i Alperna, hans sällskap frågade honom på skämt om de också bråkade om vem som skulle bestämma även här. Caesar svarade eftertryckligt att han hellre skulle vara den förste här, än den andre i Rom. Sådan var Caesar, han ville inte stå i skuggan av någon annan, han ville vara den störste, och det drev honom hårt 56 Caesar hade en svår uppgift framför sig. Skuldsatt som han var han i det nästa tvungen att dra in pengar till sig själv, samtidigt som han dessutom skulle utöva sin makt som propraetor inom lagens riktmärken. Endast då kunde han undvika skandaler som kunde hindra hans strävan att titulera sig som konsul. 52 Ibid. sid Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid Goldsworthy, A, A.a, sid 175.

26 26 Spanien var uppdelat i två regioner: Hispania Citerior och Hispania Ulterior. I norra och Östra Spanien samt stora delar av Portugal 57 härjade lusitanierna, som romarna kallade dem. De var urinvånarna, iberer (äv. ibi-berber) som invandrat från Nordafrika. Romarna hade problem med dessa vildar som plundrade romerska (spanska) städer. 58 I Lusitania, där lusitanierna levde fanns stora silvertillgångar, vilket var känt, men ingen hade än lyckats besegra folkslaget som befolkade de västligaste delarna av Europa. Caesar såg här sin möjlighet; om han besegrade lusitanierna skulle han inte bara göra sig av med stora delar av sin skuld till främst Crassus, som han skulle avskriva genom silverfyndigheterna, han skulle dessutom vinna triumfer på slagfältet, och därmed inkassera högre anseende därtill. 59 Han samlade på tidigt stadium ihop en här på 30 kohorter, och med den lyckades han till slut kväsa lusitan-stammen, som ingen tidigare lyckats med. Caesar agerade, såsom så många gånger innan, och även senare, snabbt men noga övertänkt. Han lät sig inte störas av naturliga hinder, eller motgångar på ett tidigt stadium. 60 Han accepterar, när kriget var vunnet, villigt lusitanernas begäran på underkastelse, Caesar hoppades att det skulle göra de till arbetsamma, skattebetalande och välsinnade inför Rom 61 Han styrde upp det administrativa och bevisade sin kunnighet även där. 62 Som lite kuriosa kan nämnas att Caesar belönade spanjorerna genom att utropa inte mindre än 30 romerska medborgarkolonier och därmed utökade han antalet romerska medborgare. 63 Som 40-åring kom Caesar tillbaka (år 60 f.kr) till Rom, från sin tid som propraetor i Spanien. Under tiden i Spanien hade han aviserat sin kandidatur i konsulvalet, hans senare kollega efter att han vunnit konsulvalet skulle bli Marcus Calpurnius Bibulus, mannen som Caesar delade edilposten med, men som utmanövrerades ytterst skickligt av Caesar Goldsworthy, A, A.a, sid 22 (karta) 58 Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid Goldsworthy, A, A.a, sid Ibid. 62 Örsted, P, A.a, sid 189 f. 63 Ibid. sid 190

27 27 Dessa två skulle dela samma ämbete igen men nu som konsuler, då de fick mest röster av kandidaterna i valet. Allra mest röster fick Caesar 65 Konsulerna innehade Roms största ämbete. De var Roms starke män, de var alltid två till antalet och båda ansågs jämbördiga, och både innehade veto, gentemot den andre. För att på så sätt undslippa att arbetet i de politiska korridorerna skulle stanna upp helt, lät man ofta konsulerna styra riket varannan månad ömsevis. 66 Caesar lyckades, återigen på skickligt sätt, utmanövrera sin kosulkollega Bibulus. 67 (Ett klart lysande exempel: 68 ) Man talade om Julius och Caesars konsulat istället för det egentliga Bibulus och Caesars dito. 69 Någon gång under 60 f Kr beslöt Caesar, Crassus och Pompejus att ingå ett triumvirat (latin från tres/tria: tre och vir: man 70 ). Caesar hade lyckats ena de två ständigt rivaliserade männen till att ingå en hemlig allians. Detta var ett stort steg för Caesar. Crassus och Pompejus kastade stridsyxan åt sidan. När Caesar ställde upp i valet till edil stödde de Caesar separat, utan inbördes samarbete, därför kan man först nu påstå att de ingått en allians. 71 Alla hade något att tjäna på alliansen. Pompejus ville ha jord till sina gamla arméveteraner och få igenom sitt fredfördrag, Crassus ville ha bättre villkor för skatteförpaktare i Mindre Asien, Caesar behövde starka män omkring sig, och han behövde stöd i sitt arbete att tilldelas en gynnsam provins under tiden som prokonsul. Han var något av en marionettdocka åt de nyblivna kompanjonerna Pompejus och Crassus. De behövde någon som kunde driva deras frågor i senaten 72. Och som tidigare nämnts, var varken Pompejus eller Crassus särskilt framstående talare. Caesars popularitet och talarförmåga, Crassus pengar, och Pompejus auctoritas så var deras allians komplett Goldsworthy, A, A.a, sid 183, Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid Goldsworthy, A, A.a, sid Ibid. sid Goldsworthy, A, A.a sid 190 f. 72 Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid 156.

28 28 Pompejus och Crassus var, samarbetet till trots, troligtvis inte särskilt såta vänner, ej heller vid den här tiden, alliansen byggde på politiska grunder snarare än vetenskapliga, och behövdes inte om någon av de tre, inte ansåg sig vara i behov av de andra 74 Triumviratet tycks ha varit lyckat. De fick igenom ett antal lagar 75 och 59 f. Kr gifte sig Pompejus sig med Caesars dotter Julia 76 (såklart, då alla Caesars kvinnliga släktingar hette Julia 77 ) Caesar som numera (58 f.kr) var prokonsul lämnade Rom för att ta hand om ämbetet som ståthållare i provinsen han tilldelats. Provinsen var Gallien 78 där Caesar skulle visa sig bli mycket framgångsrik 79 (Han hade även förlänats provinsen Illyricum, området mellan Gallien och Macedonia 80 ) Efter ett potentiellt hot mot triumviratets ställning, orsakade av triumviratets motståndare, bestämde sig de tre att mötas i Lucca (i närheten av nuvarande Pisa) år 59. F.kr 81 De kom överens om att Pompejus och Crassus skulle ställa upp i konsulvalet för år 55 f. Kr (som de vann, helt planenligt år 55 f.kr) och samtidigt som konsuler belöna Caesar med ytterliggare 5 år i Gallien för att fortsätta arbetet; avtalet, herrarna emellan, fastslog också att Caesar, efter sina ytterligare fem år i Gallien, återigen skulle inneha konsulämbetet., 82 Samtidigt insåg Caesar att deras samarbete inte skulle hålla i det långa loppet, även om Caesar inte hade för avsikt att upphäva deras allians för tillfället 83. Caesars farhågor angående deras samarbete skulle sedermera besannas. 74 Ibid. 75 Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid Örsted, P, A.a, sid 202 ff. 80 Ibid. sid (karta) 81 Ibid. sid Ibid. sid 215 f. 83 Ibid. sid 216.

29 29 Åren 54 f. Kr och 53 f.kr. skulle visa sig bli två mycket händelserika år i Caesars liv. Idel motgångar föll på Caesars lott de åren, och Caesars liv skulle i mångt och mycket förändras. Den 22 september (54 f.kr.) mottog Caesar ett brev: I brevet berättades att Caesar på endast några dagar blivit både mor- och dotterlös; Modern avliden av ålder och dottern Julia (Pompejus gemål) i barnsäng 84 Det var säkert med tårar i ögonen, och med en trasig själ som Caesar läste brevet från Rom. Dessa två kvinnor spelade en onämnbart viktig roll i Caesars liv. De var antagligen (sedan Caesars ex-fru Cornelias frånfälle) de enda kvinnorna som Caesar stod nära, kanske de som han höll av mest av alla, män inräknade) 85 och hans personlighet förädrades 86 Här följer ett utdrag av Ciceros brev till vännen Atticus, översatt av Gabriel Sjögren, där Cicero uttrycker sin sorg över hans dotter Tullia död. Jag har försökt allt men ej funnit något, som skänkt mig ro. Medan jag sysslade med det verk, som jag förut nämnt för dig, var det, som om jag på något vis ville söva min sorg. Men nu stöter alla andra tankar ifrån mig och finner inget bättre än ensamhet Tänkvärda ord. Caesars sorg var säkert inte mindre. På det politiska planet innebar Julias bortgång att banden till Pompejus försvagades. Troligtvis önskade ingen av de detta, då triumviratets ännu inte spelat ut sin roll. 87 Året därpå undermineras triumviratet, som hädanefter blev ett duumvirat, ytterligare då Crassus dog i fält. 88 I Rom låg orons moln tunga. Caesars och Pompejus motståndare i det politiska, började med Cato d.y. i spetsen att organisera sig i större omfattning än tidigare. Pompejus lyckades tillfälligt avvärja hotet, men priset blev att han lät utropa sig till konsul, tillika den enda. Det medförde problem i och med Caesars återvändande, varpå en spricka i den tidigare redan försämrade relationen uppstod Ibid. sid 221f. 85 Ibid. sid 222f. 86 Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid 225f. 89 Ibid.

30 30 Pompejus lyckades som ensam konsul i Rom inte att ta i de problem som han ställdes inför. 90 Han tvingades införa snävare regler för konsulatet och provinstilldelningen. Vilket Caesar, säkert inte såg på med blida ögon. Pompejus tvingades också att acceptera flera lagförslag, vilka var direkt riktade mot Caesar. Caesar förstod att hans fortsatta karriär inte involverade Pompejus, mer troligt: emot honom 91 Caesar korsade floden Rubicon år 49 f. Kr (med orden: Alea iacta est d.v.s. tärningen är kastad) och i samband med det, förklarades han: fiende av Rom. 92 Ett inbördeskrig inleds, och efter en lång tids stridigheter står Caesar till slut som segrare. Efter att slutligen, i slaget vid Munda, besegrat sin tidigare vän och allierad Pompejus, utropas Caesar till diktator på livstid. En titel han skulle inneha ända till sin död, den 15 mars 44f. Kr. Caesar visste om att en sammansvärjning existerade vars mål var att avrätta honom. Ändock gjorde han ingenting för att förhindra det som skedde 93, då han blev nedstucken av flertalet medlemmar i senaten, varpå han, enligt legenden, lät utropa Et tu Brute? (Även du min son? Eller mindre troligt: Även du Brutus, som var en av Caesars närmaste vänner). Önskade Caesar döden? Varför försökte han inte stoppa sammansvärjningen? Var det ett planerat självmord? Caesar var en känslomänniska, han hade dessutom svårt att se på andra, särskilt män, utan att ta dem för konkurrenter, en dålig, för att inte säga usel kombination. 94 Caesar var epikuré 95 och det innebar att han enligt den epikureiska uppfattningen om döden inte skulle misströsta då döden var en naturlig del av livet 96. Men Caesar var ingen vanlig man, hans epikurismiska världsbild höll på att vittra sönder Ibid. sid Ibid. sid Ibid. 93 Ibid. sid Ibid. sid Ibid. sid 106.

31 31 Såren från förlusten av modern Aurelia, dottern Julia ville inte läka 98, Ärret från hans tidigare, troligtvis högst älskade, hustru Cornelia revs kanske åter upp. Som epikuré sökte man livsglädje genom njutning 99, Caesar sökte sig till kvinnor för att söka bekräftelse 100 men allt Caesar fann istället var rastlöshet, han infann sig under långa stunder av depressionsartade karaktär under sitt sista levnadsår och han var till synes likgiltig inför döden och livet 101 Klart är att han dog, oavsett hur, den 15 mars 44 f. Kr 102, och efter hans död följde ett nytt inbördeskrig, varpå, för Roms befolkning, ännu okända nätter ruvade i väntan på att gry Örsted, P, Gajus Julius Caesar, Politik och moral i det romerska riket sid Ibid., sid 281f Örsted, P, A.a, sid Ibid. sid Ibid. sid 270

32 32 Slutsats och diskussion Hur var Caesars barndom, vad fick han för utbildning, hur uppfostrades han? Man vet inte mycket om Caesars tidiga liv, därför är det också svårt att kunna analysera den epoken, då man utan de basala kunskaperna ska akta sig för att göra stora utsvävningar, om vad som kan vara sant eller inte. Man vet dock att Caesar var ett sällsynt begåvat barn, att han hade lätt att lära sig och att han använde den information han erövrade. Han upplärdes av de allra mest ansedda läromästarna och härmed lades också grunden till mycken kunskap. En oerhört viktig detalj, som kanske inte många fäster vikten på: de fostrades till att ha ett utomordentligt självförtroende. De blev pådyvlade att de var något alldeles speciellt En detalj som ibland kanske glöms bort, en detalj som kanske kan förklara varför så många stora ledare drabbats av hybris, d.v.s. övermod, vilket lett till deras död. Den inställningen kan också eventuellt leda till bristen på ödmjukhet inför uppgiften man ställts inför, men även inför andra människor. Problematiskt nog var Caesar också en människa som såg sina män (främst) omkring sig som konkurrenter. Jag tror det var därför utmanövrerade han sina konkurrenter istället för att samarbeta med sina ämbetskolleger som Bibulus, men kan också förklara till viss del varför en sammansvärjning bildades mot honom, de gillade helt enkelt inte hans sätt att arbeta politiskt Caesar och samtida barn av nobel börd uppfostrades till att ha ett utomordentlig självförtroende, men i kölvattnet kom också ansvar. De som drabbades av tidiga motgångar, kan mycket väl ha drabbats av misstro och tvivel på det egna jaget. Caesar var till synes bra på att hantera sina personliga förluster och på att hantera sorgerna, kanske på grund av hans goda självförtroende och fåfänga, det tycks inte ha hämmat honom. (om man inte ser till slutändan av hans liv (?), mer om det nedan)

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig.

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig. Romarrikets Uppgång. Roms historia Republikens Födelse. 750 f Kr 509 f Kr. Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

Hur byggdes Rom enligt sagan?

Hur byggdes Rom enligt sagan? Hur byggdes Rom enligt sagan? Sagan berättar att två små pojkar, Romulus och Remus, lades i en korg på floden Tibern. Deras mamma var en prinsessa och deras morfar var kung. Pojkarnas morfar jagades sedan

Läs mer

ROM - En utmärkt plats för handel

ROM - En utmärkt plats för handel Romarriket ROM - En utmärkt plats för handel Ursprung: Bra plats för handel - vägar, floder, hav. kullar (vid flykt) 600 f.kr fanns det ett centrum Olika folkgrupper - kelter (galler), greker, latiner

Läs mer

Romarriket. Historia

Romarriket. Historia Romarriket Historia Rom - staden som växte fram. Rom växte fram vid floden Tibern. Staden passade bra för handel då det fanns flera landsvägar som möttes samtidigt som det gick att segla in med stora skepp.

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium 1 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och Material...3 Resultat...4 Diskussion...12 Slutsats...14 Källförteckning...15 Processrapport...16 2 Bakgrund Hur

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Facit Instuderingsfrågor Romarriket

Facit Instuderingsfrågor Romarriket Facit Instuderingsfrågor Romarriket 1. Vad kallas den period i historien då Romarriket fanns? Antiken 2. Hur bildades Rom enligt sagan/myten om Romulus och Remus? Det var en gång två små pojkar som lagts

Läs mer

Film. Islams framväxt

Film. Islams framväxt Islam del 3 Film Islams framväxt Muhammed ville förändra samhället Muhammed föddes omkring 570 e.kr. Det är svårt att veta närmare exakt eftersom historiekällorna vid den här tiden inte är helt och hållet

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Av hänsyn till upphovsrätten är vissa bilder borttagna.

Av hänsyn till upphovsrätten är vissa bilder borttagna. Käre användare! Denna pdf-fil är nedladdad från webbplatsen för Illustrerad Vetenskap Historia (www.varldenshistoria.se) och får inte lämnas vidare till tredje part. Av hänsyn till upphovsrätten är vissa

Läs mer

Predikotext: Luk 9: 46-48

Predikotext: Luk 9: 46-48 Predikotext: Luk 9: 46-48 Att mäta sig och jämföra sig med andra är väl något vi ständigt ägnar oss åt. De senaste veckorna har de idrottsintresserade kunnat följa EM i både friidrott och simning. Vältränade

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta Historien om Svarthjärta & Guldhjärta År 1291, när Sverige fortfarande var ett helt nytt land, föddes en pojke i Stockholm. Pojken växte upp under tuffa tider och fick kämpa hårt för brödfödan. Detta till

Läs mer

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna www.scriptural-truth.com APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 Historien om Susanna [i Daniel] Susanna Ange förutom början av Daniel, eftersom det inte är i Hebreiska, som varken den berättande

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

JOBS BOK Husbykyrkan Lars Mörling 2017

JOBS BOK Husbykyrkan Lars Mörling 2017 JOBS BOK Husbykyrkan Lars Mörling 2017 JOBS BOK GUDSRELATION GENOM SVÅRIGHETER Bakgrund och inledning Job kom från Us Vi vet inte var Us låg. Platsen kallas Österlandet (Job 1:3) och låg sannolikt öster

Läs mer

Ett anspråk på sanning Vad är Bibeln?

Ett anspråk på sanning Vad är Bibeln? Ett anspråk på sanning Vad är Bibeln? 2:a Petrusbrevet 1:16-21 Vad är Bibeln? 1) Ögonvittnena om Jesus i Nya Testamentet v.16-18 2) Profeterna om Jesus i Gamla Testamentet v.19-21 2 Pet 1:16-18 16) Det

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris:

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris: Första pris: Det jag vill ha Jag är rik och från djurs. PAPPA betalar! Pappas bil, HAN betalar Pappas kort, pappa löser Jag vill ha en häst, pappa löser Jag får det jag vill ha. Mikael Lind s18ae Andra

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ;

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ; Predikan, Centrumkyrkan 22/4 2018 Johannes 16:16 22 Peter Mänder Joh 16:16 22 (egen översättning) 16"Ett litet, och ni kommer inte längre se mig. Och återigen ett litet, så kommer ni att erfara mig hos

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Missförstånd KAPITEL 1

Missförstånd KAPITEL 1 KAPITEL 1 Missförstånd J ag vill berätta historien om hur världen började, hur den slutar och allt det viktiga som händer däremellan. Det är en berättelse som många redan känner till men som inte många

Läs mer

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson 02 Världshärskarnas historia förutsagd Jonathan Karlsson Tre tolkningsverktyg 1.Fokusera på Jesus 2.Historicism 3.Låt Skrift tolka Skrift Franz Hasel 2:a världskriget Pastor Vapenvägrare i tyska armén

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Livsfilosofins ursprung

Livsfilosofins ursprung Livsfilosofins ursprung Idag vet vi med ganska stor säkerhet att det för cirka 50 000 år sedan uppstod en stor förändring av människosläktets gener. En helt ny ras av människor fanns plötsligt på vår planet.

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET

LINKÖPINGS UNIVERSITET 733G22 Medina Adilova Statsvetenskaplig metod 1992.12.09 Metoduppgift 4, Metod-PM 2013.03.04 LINKÖPINGS UNIVERSITET - Kvinnors situation i Indien - De oönskade döttrarna Handledare: Mariana S Gustafsson,

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Ett frihetens rike. Inledning. Erfarenheten. En reflektion över den besatte och svinhjorden. Ola Wingbrant

Ett frihetens rike. Inledning. Erfarenheten. En reflektion över den besatte och svinhjorden. Ola Wingbrant Ett frihetens rike En reflektion över den besatte och svinhjorden Ola Wingbrant 2014-10-12 Inledning Det känns roligt att ha fått förtroendet att stå här igen. Flera av er har träffat mig tidigare. Jag

Läs mer

Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på? Källkritik Perspektiv - vem/vilka Vilka parter/personer är inblandade i ämnet/frågan? Dessa kan ha olika åsikt om innehållet. Vem/vilka är författaren? ex Är det en myndighet? Är det en organisation? Är

Läs mer

26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren

26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren Ingångsantifon 1589 26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren Himlens portar öppnades för den helige Stefanos, den förste bland martyrerna, och han gick in och mottog härlighetens segerkrans.

Läs mer

Du Kvinna, köp ett företag!

Du Kvinna, köp ett företag! Du Kvinna, köp ett företag! Kvinnor, kvinnor, kvinnor Vad skulle männen vara utan kvinnor? Få min Herre, mycket få! Mark Twain Men det fanns också män i det förgångna som hade andra uppfattningar: Kvinnor

Läs mer

Fayol en fördjupning. Inledning. Avhandling

Fayol en fördjupning. Inledning. Avhandling Fayol en fördjupning Inledning Henri Fayol föddes år 1841. Han utbildades vid gruvingenjörsskolan St. Etienne, och kom 1860 sedan till stenkolsgruvan i Commentry. Han skaffade sig först ett namn som gruvingenjör

Läs mer

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Publicerad 2016-02-15 Hedersvåld. Melissa är en av många flickor som under uppväxten kontrollerades av sina föräldrar. Efter åratal av kontroll, hot och våld

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Romersk historia. Ca f.kr.

Romersk historia. Ca f.kr. Romersk historia Ca 220-31 f.kr. Sammanfattning: kungatiden Ursprung: våld och öppenhet Ursprung: ca 1000 f.kr. bebyggelse på kullarna Demokratisering av den politiska makten: comitia centuriata Republiken:

Läs mer

Allt är inte så krångligt som man tror!

Allt är inte så krångligt som man tror! Allt är inte så krångligt som man tror! Av: Johannes Djerf Jag skulle vilja börja med att visa ett filmklipp ifrån min favoritserie, Simsons. Homer, pappa i familjen Simpson har planerat en fin uteplats

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Sinhéad O connor Just A Rebel Song

Sinhéad O connor Just A Rebel Song Sinhéad O connor Just A Rebel Song Ämne: So/Sv Namn: Henrik Estander Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Sinhéad O connor Just A Rebel Song 1 Innehållsförteckning 2 Sinhéad

Läs mer

Uppenbarelseboken 17:1-6

Uppenbarelseboken 17:1-6 Domen över Babylon Uppenbarelseboken 17:1-6 Uppenbarelseboken 13:1-4 Sköka = Otrogen församling Men som när en hustru är otrogen mot sin man, så har ni, Israels hus, varit otrogna mot mig, säger HERREN.

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Tro Hopp - Kärlek 3. HOPP. Jesu uppståndelse: (1 Kor. 15:1-58. Vägen till ett förvandlat liv!

Tro Hopp - Kärlek 3. HOPP. Jesu uppståndelse: (1 Kor. 15:1-58. Vägen till ett förvandlat liv! Tro Hopp - Kärlek 3. HOPP Jesu uppståndelse: Vägen till ett förvandlat liv! (1 Kor. 15:1-58 ) 1. Två missförstånd som hör samman När Paulus nu närmar sig slutet av sitt brev, så vill han visa att Kristi

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

Fastlagssöndagen Joh. 12: Vi vill se Jesus.

Fastlagssöndagen Joh. 12: Vi vill se Jesus. Fastlagssöndagen 2016. Joh. 12:20-33. Vi vill se Jesus. De orden finner vi i vår text. Vi vill se Jesus. Det är några greker som kommer med denna önskan. Jesus har blivit berömd och omtalad. Uttrycket

Läs mer

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 JONA INNEHÅLL Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 Husbykyrkan Lars Mörling 2018 PROFETEN JONA (Lars Mörling 2018) BAKGRUND Författare och datering Kvällsutsikt från berget Tabor mot Nasaret.

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer