DOM Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOM Stockholm"

Transkript

1 1 SVEA HOVRÄTT Rotel DOM Stockholm Mål nr B ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Mora tingsrätts dom den 4 oktober 2012 i mål nr B , bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart (Åklagare) Kammaråklagare C F Åklagarmyndigheten Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål Östersund Klagande (Tilltalad) C E Ombud och offentlig försvarare: Advokat C B O SAKEN Otillåten miljöverksamhet på fastigheten X i Rättviks kommun HOVRÄTTENS DOMSLUT 1. Med ändring av tingsrättens dom ogillar hovrätten åtalet och talan om företagsbot. 2. Hovrätten upphäver skyldigheten för C E att betala avgift enligt lagen om brottsofferfond. 3. Hovrätten upphäver skyldigheten för C E att till staten återbetala del av kostnaden för försvaret i tingsrätten. 4. C E tillerkänns för sina rättegångskostnader i hovrätten ersättning av allmänna medel med kr. 5. C B O får för försvaret i hovrätten ersättning med kr av allmänna medel. Av beloppet avser kr arbete, kr tidsspillan, kr utlägg och kr mervärdesskatt. Denna kostnad ska staten svara för. Dok.Id Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box Stockholm Birger Jarls Torg måndag fredag 09:00-15:00 E-post: svea.avd6@dom.se

2 2 SVEA HOVRÄTT DOM B Rotel 0601 YRKANDEN I HOVRÄTTEN C E har yrkat att hovrätten ogillar åtalet. I andra hand har han yrkat att hovrätten ogillar talan om företagsbot eller i vart fall nedsätter beloppet liksom den utdömda påföljden. Han har vidare yrkat ersättning för sina rättegångskostnader i hovrätten med kr 50 öre för vittnesbevisning och kr för sin egen inställelse. Åklagaren har bestritt ändringsyrkandena. Åklagaren har i hovrätten preciserat åtalet på så sätt att de åtgärder C E vidtagit är tillståndspliktiga enligt 11 kap. 9 miljöbalken, alternativt anmälningspliktiga enligt 19 4 förordningen (1998:1388) om vattenverksamhet m.m. Det görs i hovrätten inte gällande anmälningsplikt enligt 11 kap. 15 tredje stycket miljöbalken. PARTERNAS TALAN I HOVRÄTTEN Åklagaren har anfört i huvudsak följande. Efter ett anonymt tips om otillåten dikning besökte länsstyrelsens tjänstemän K J och M H fastigheten. De upptäckte då att bäcken hade flottrensats och att sten och grus tagits upp. C E var närvarande vid besöket. Han var medveten om vad han hade gjort och var beredd att återställa området och bl.a. lägga tillbaka blocken. Vid ett senare återbesök kunde konstateras att något återställande inte skett och länsstyrelsen beslutade då att förelägga C E om återställande. Föreläggandet har senare upphävts. Den aktuella sträckan är 900 meter lång och 1,5 meter bred, vilket gör att området är mer än 500 kvm. C E har anfört i huvudsak följande. De rensningar som han medgett att han vidtagit har ostridigt inte krävt tillstånd eller annan åtgärd. Om det skulle anses visat att han vidtagit de åtgärder som åklagaren påstår helt eller i delar har han i vart fall vidtagit de åtgärder som, under omständigheterna, kan begäras av honom. Därmed har han inte gjort sig skyldig till brottslig gärning.

3 3 SVEA HOVRÄTT DOM B Rotel 0601 Han har i enlighet med sin anmälan till Skogsstyrelsen rensat bäcken från ett tiotal dämmen, d.v.s. bråte från gamla vinteröverfarter samt vindfällen och bäverfällda träd. Åtgärderna har således skett endast på ställen där bråte i form av organiskt material stoppat vattenflödet i bäcken och gjort det omöjligt för i vattendraget förekommande fiskarter att vandra i bäcken. Det är åtgärder som utförts för att bibehålla vattnets djup eller läge. Sådana rensningar är tillåtna enligt 11 kap. 15 miljöbalken. Den del av bäcken som omfattas av rensningar är inte mer än kvm sammanlagt. Han har dessutom gjort en anmälan till myndighet och fått klartecken vad gäller rensningar avseende dämmen. Han har vid flera andra tillfällen anmält åtgärder som berör vatten. I samtliga fall har Skogstyrelsen låtit inhämta yttrande från länsstyrelsen. UTREDNING C E har, utöver den bevisning han åberopade i tingsrätten, åberopat fotografier och karta samt Länsstyrelsen i Dalarnas läns vitesföreläggande av den 12 oktober Han har även åberopat tilläggsförhör med sig själv, B J och N E samt vittnesförhör med S H och M S. Åklagaren har, utöver den bevisning som åberopades i tingsrätten, åberopat tjänsteanteckning av C C den 9 januari 2008 samt C Es skrivelser till länsstyrelsen den 18 juni 2010 och till polisen den 17 maj Han har även åberopat vittnesförhör med M H och tilläggsförhör med K J. HOVRÄTTENS DOMSKÄL För bifall till ett åtal förutsätts att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har gjort sig skyldig till den gärning som åtalet avser. Detta innebär att det ska vara praktiskt taget uteslutet att det förhåller sig på något annat sätt än vad åklagaren påstår.

4 4 SVEA HOVRÄTT DOM B Rotel 0601 Åtalet bygger på fotografier tagna vid Kallbäcken den 3 juni 2010 samt förhör med K J och M H som besökte platsen vid samma tillfälle. Både K J och M H har uppgivit att de vid besöket i juni 2010 konstaterade att det var fråga om färskt uppgrävda stenar som låg upplagda längs med aktuell del av bäcken. K J har uttryckt att bäcken var helt renrakad och M H att den var slät som ett badkar. Att det var fråga om färskt uppgrävda stenar grundar vittnena framför allt på att stenarna var rena från påväxt och att massorna inte såg åldrade ut. Utifrån det begränsade antalet fotografier som åklagaren har åberopat kan konstateras att större stenar fanns i bäcken den 3 juni 2010 på plats där åklagaren gör gällande att C E har grävt bort stenar och där vittnena får anses mena att bäcken är helt ren från sten. Vidare framgår att det på plats där åklagaren gör gällande att grävning inte skett vid det aktuella tillfället vid samma tidpunkt fanns stora stenar upplagda vid sidan av bäcken som såvitt framgår av fotografierna är rena från mossa och lav. Hovrätten finner att de av åklagaren åberopade fotografierna inte ger någon entydig bild av vilket ingrepp som skett på platsen vintern 2010 och att de delvis talar emot vad vittnena påstår. C E har påstått att de stenblock och större stenar som enligt fotografierna kantar Kallbäcken varit upplagda vid tidigare rensningar av bäcken. Han har berättat att han, vid sin rensning av dämmen, på vissa ställen har flyttat på tidigare uppgrävda stenar för att kunna komma fram med grävmaskinen längs med bäcken. Att stenar har flyttats och lyfts runt i samband med arbetet att rensa bort dämmen får visst stöd av vad L G berättat. Hovrätten finner att vad C E uppgivit i sig är sannolikt. Det går inte att utesluta att K J och M H har misstagit sig i fråga om när stenarna grävts upp. Detta särskilt som stenar ostridigt flyttats vid sidan av Kallbäcken i samband med de rensningar från dämmen som C E utfört. Vid dessa förhållanden finner hovrätten det inte utrett att C E grävt upp stenar och grus med de syften som åklagaren påstått. Åtalet ska därför ogillas.

5 5 SVEA HOVRÄTT DOM B Rotel 0601 Vid denna utgång ska inte heller någon företagsbot eller avgift till brottsofferfond utgå. C E ska tillerkännas ersättning för rättegångskostnader i hovrätten. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga B Överklagande senast I avgörandet har deltagit hovrättsråden Liselotte Rågmark, Peder Munck och Åsa Marklund Andersson, referent (skiljaktig), samt nämndemännen Peter Michanek och Sonja Leikrans. Skiljaktig mening, se nästa sida.

6 6 SVEA HOVRÄTT DOM B Rotel 0601 Skiljaktig mening Hovrättsrådet Åsa Marklund Andersson är skiljaktig och anför. K J och M H har båda uppgett att de vid tidigare besök vid bäcken inte sett några tecken på grävningar. Även om de vid detta tillfälle inte såg hela den i målet aktuella sträckan talar de iakttagelser de berättat om från besöket 2010 för att även de delar de inte såg vid sitt första besök då var orörda. K J har bland annat sagt att det vid hans besök 2010 låg färskt uppgrävda stenar längs hela vägen. M H har uppgett att han är helt säker på att de grävarbeten som han kunde konstatera 2010 inte var gjorda vid hans besök år 2009, att det var tydligt att det var nyligen uppgrävt och att bäcken var helt rensad på ett sätt som i allra högsta grad ändrat vattnets djup och läge. De åberopade fotografierna ger också stöd för det de berättat. Både K J och M H har stor kompetens i fråga om vattenverksamhet och arbetade på Länsstyrelsen i Dalarna med dessa frågor. De uppgifter de lämnat får därför anses såväl trovärdiga som tillförlitliga. Mot bakgrund av det anförda och i övrigt på de skäl som tingsrätten anfört finner jag styrkt att C E grävt upp stenar och grus ur bäcken på sätt åklagaren påstått. Jag delar också i övrigt den bedömning tingsrätten gjort vad avser syftet med åtgärden och frågan om C E gjort sig skyldig till otillåten miljöverksamhet. Även i frågorna om påföljd och företagsbot gör jag samma bedömning som tingsrätten. Jag fastställer därför tingsrättens dom.

7 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM Mål nr B meddelad i Mora 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Åse Schultz Åklagarmyndigheten Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål Östersund Tilltalad Erik CHRISTER Engberg, Arvet Gammelvägen Furudal Offentlig försvarare: Advokat Christina Bjelvert-Olsson APR Advokatpartner AB Åsgatan Falun DOMSLUT Begångna brott Otillåten miljöverksamhet Lagrum 29 kap 4 1 st d miljöbalken Påföljd m.m. Dagsböter 60 å 150 kr Betalningsskyldighet till staten Christer Engberg åläggs företagsbot med kr. Brottsofferfond Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond. Ersättning Christina Bjelvert Olsson tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr. Av beloppet avser kr arbete, 549 kr resa och kr mervärdesskatt. Av denna kostnad ska Christer Engberg till staten återbetala kr. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 31 Strandgatan måndag - fredag Mora E-post: mora.tingsratt@dom.se 08:30-12:00 13:00-16:00

8 2 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM B YRKANDEN M.M. Åklagaren har yrkat ansvar på Christer Engberg framställt yrkande om företagsbot i hans näringsverksamhet enligt stämningsansökan, bilaga 1. Christer Engberg har förnekat gärningen och bestritt yrkandet om företagsbot. DOMSKÄL Skuldfrågan Åklagaren har som bevisning åberopat dels förhör med vittnena Klas Jonsson och Christian Claesson, dels fotografier och karta. Christer Engberg har som bevisning åberopat dels förhör med vittnena Nils Engberg, Lars Groth, Lars Hedlund och Benny Johansson, dels anmälan om samråd, tjänsteanteckningar från den 9 januari 2008 och fotografier. I målet är följande utrett. Vid den aktuella tidpunkten ägde Christer Engberg fastigheten Ore 1:9 i Rättviks kommun. Inom fastigheten rinner Kallbäcken. I början på januari 2008 skickade Christer Engberg in en Anmälan om samråd till Skogsstyrelsen av vilken det framgår att han bl.a. vill rensa bäckar från vindfällen och träd fällda av bäver samt rensa diken. Några dagar senare har Christer Engberg telefonkontakt med Christian Claesson som arbetar på Skogsstyrelsen. Christian Claesson upplyste då Christer Engberg om att rensning av virke ur naturliga vattendrag inte är samrådspliktiga så länge själva vattendraget inte påverkas. Vidare framgår att Christer Engberg avsåg att rensa diken på fastigheten till ursprungligt djup. Arbetet i Kallbäcken utfördes sedan i januari Den 19 april 2010 inkom en anonym anmälan till Länsstyrelsen. Anmälaren gjorde gällande att långa nya diken dragits fram på den aktuella fastigheten. Med anledning av anmälan gjorde Klas Jonsson, handläggare vid Länsstyrelsen, en inspektion på fastigheten i början av juni Efter

9 3 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM B inspektionen gjorde Klas Jonsson en anmälan till åklagarmyndigheten om otillåten miljöpåverkan på grund av dikning av mark och rensning av sten i Kallbäcken. Efter det att Christer Engberg visat att dikena fanns på fastigheten före hans arbete med dessa så lades utredningen ned i denna del. Tingsrättens bedömning Har Christer Engberg grävt upp stenar och grus ur bäcken? Christer Engberg har uppgett i huvudsak följande. Han har endast tagit bort träd och virke ur bäcken. Han har även flyttat på stenar som legat vid sidan av bäcken för att komma fram med grävmaskinen. De stenar som syns på bilderna vid bäcken har troligen någon tidigare fastighetsägare lagt dit. När Klas Jonsson inspekterade arbetet blev denne mycket arg när han såg hur Kallbäcken såg ut. Det gick inte att tala med Klas Jonsson för att denne var så arg. Efter det att Lars Groth i sitt förhör nämnt att stora stenar flyttats på, så har Christer Engberg förklarat att han flyttade dessa stenar som låg vid sidan av bäcken för att komma fram med grävmaskinen. Klas Jonsson, som har framstått som trovärdig, har berättat att han såg att stora stenar hade grävt upp från Kallbäcken. När han var där ett år tidigare såg han inte några grävningar i bäcken. Han gick utmed bäckens sträckning nästan hela vägen på fastigheten och han såg att grävningar hade skett under nästan hela sträckan med korta uppehåll på några ställen. Han såg på stenarna att de inte hade legat en längre tid i luften för de saknade mossa och lav. Växtlighet från vatten fanns fortfarande kvar på stenar. Vid stenarna låg det sediment. Han såg att botten i bäcken var jämn och kal på stenar. Vattnet på ytan flöt jämnare än på en normal skogsbäck. Enligt honom såg bäcken ut som en flottningsled. Han har lång erfarenhet av att bedöma bäckar i liknade miljö. Det har inte framkommit någon omständighet som skulle tala för att Klas Jonsson skulle ljuga om sina iakttagelser. På de fotografier som visats syns att stora stenar

10 4 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM B ligger invid bäcken. Detta ger stöd för det som Klas Jonsson uppgett. Klas Jonsson har även berättat att slam på ett onaturligt sätt förts upp i skogsmarken bredvid bäcken vid högt vattenstånd. Detta syns även på fotografier. Även detta talar i någon mån för vad Klas Jonsson berättat. Klas Jonsson har även uppgett att Christer Engberg under inspektionen uppgett att han har tagit upp sten från bäcken. När det gäller denna uppgift har Klas Jonsson varit något svävande genom att han under förhöret först sagt att han inte minns vad Christer Engberg sa när denne blev konfronterad men att han uppfattade att Christer Engberg förstod att denne inte gjort rätt, medan han senare i förhöret har uppgett att Christer Engberg sa att denne hade grävt upp stenarna. Han har även uppgett att Christer Engberg åtagit sig att återställa bäcken. Klas Jonssons uppgifter talar starkt för att Christer Engberg har rensat Kallbäcken från sten och att även grus följt med vid detta arbete. Nils Engberg har uppgett att han inte sett stenar vid bäcken. Lars Groth har uppgett att han sett att 6-7 stenar har flyttats på ett ställe och att han inte vet om stenar i övrigt har flyttats. Lars Hedlund har uttalat sig om diken, men inte om stenar vid bäcken. Benny Johansson har uppgett att han inte vet om stenar har plockats upp från bäcken men han såg stenar ligga på ena sidan av bäcken före rensningen. Dessa personers uppgifter har varit vaga och till viss del motsägelsefulla. Klas Jonssons uppgifter som får stöd av fotografier får anses vara tillförlitliga. Det är därmed styrkt att Christer Engberg grävt upp stenar ur Kallbäcken och att vid grävningen har även grus följt med upp ur bäcken. Vad var syftet med att ta bort sten och grus från bäcken? Genom att diken på marken har rensats och grävts ur så har avvattningen från marken ökat och som ett led i att få bort vattnet från fastigheten och hindra översvämningar så har det varit naturligt att försöka öka flödet i bäcken. Christer Engberg har själv i skrivelser angett att ett av skälen till dikningen var att produktiv skog inte skulle ligga under vatten. Syftet med åtgärden i bäcken måste ha varit att

11 5 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM B ändra vattnets möjlighet att transporteras bort ifrån fastigheten. Det är således styrkt att syftet var att avvattna mark för att varaktigt öka fastighetens lämplighet för skogsbruk. Genom att ta bort stora stenar och grus har vattnets läge och djup förändrats. Klas Jonsson har berättat att fisket kan skadas genom att stenar tas bort, bland annat genom att strömmarna i vattnen förändras vilket kan påverka syresättningen i vattnet och genom att organismer som utgör mat till fisk försvinner när stenarna tas bort. Grävningarna grumlar även vattnet vilket påverkar bäcken nedströms. Det finns inte någon anledning att ifrågasätta Klas Jonssons uppgift om att fisket kunde komma att påverkas. Christer Engberg måste ha förstått att en sådan risk förelåg. Har Christer Engberg gjort sig skyldig till miljöbrott? Christer Engberg har således medvetet grävt bort stenar och grus ur bäcken och han måste ha förstått att detta förändrade vattnets djup och läge. Hans syfte med åtgärden var att avvattning skulle ske så att skogen skulle växa bättre. För att denna vattenverksamhet ska vara tillståndspliktig måste verksamheten vara av viss omfattning. Klas Jonsson har uppgett att grävningen har utförts i större delen längs med bäcken som rinner på Christer Engbergs fastighet. Han har med hjälp av karta kommit fram till att bäcken löper ca 900 meter på fastigheten. Även i denna del saknas anledning att ifrågasätta Klas Jonssons uppgifter. I målet är ostridigt att bäcken bredd i vart fall är 1,5 meter. Det är därmed styrkt att åtgärden på bottenytan i vart fall har vidtagits på mer än 500 kvadratmeters stor yta. Vattenverksamheten var därmed tillståndspliktig. Enligt Christian Claesson hade denne upplyst Christer Engberg om att grävning i bäck krävde tillstånd från länsstyrelsen. Det finns inte någon anledning att ifrågasätta denna uppgift som överensstämmer med Christian Claessons anteckning efter telefonsamtal. Christer Engberg visste således att vattenverksamheten var tillståndspliktig och han sökte inte något tillstånd för att

12 6 MORA TINGSRÄTT Rotel 6 Rotel 6:3 DOM B gräva i bäcken. Christer Engberg ska således dömas i enlighet med gärningsbeskrivningen för otillåten miljöverksamhet. Påföljd För det brott Christer Engberg nu döms ska påföljden bestämmas till dagsböter. Övrigt Christer Engberg har i sin egen skogsverksamhet som näringsidkare inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brott. Han ska därmed föreläggas en företagsbot. Skäligt belopp får, med hänsyn till brottets omfattning och till att åtgärder kan vidtas för att återställa bäcken, bestämmas till kr. Eftersom fängelse ingår i straffskalan för brott som Christer Engberg döms för ska en avgift betalas till brottsofferfonden. Christer Engberg har ekonomisk förmåga att återbetala del av kostnaden för sin försvarare. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga (DV 400) Överklagande ställs till Svea hovrätt men ges in till tingsrätten senast den 25 oktober Prövningstillstånd behövs. På tingsrättens vägnar Lars Tomth

DOM 2010-12-01 Stockholm

DOM 2010-12-01 Stockholm 1 Avdelning 6 Rotel 0613 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 2 juni 2010 i mål nr B 203-10, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagare Leif

Läs mer

DOM 2014-11-06 Stockholm

DOM 2014-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-11-06 Stockholm Mål nr B 4881-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 17 april 2014 i mål nr B 996-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare)

Läs mer

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn Mål nr meddelad i Falun 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Niclas Eltenius Åklagarkammaren i Falun Målsägande Målsägande, se domsbilaga 1 Målsägandebiträde: Advokat Veronica Viklund

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 060102 2014-04-11 Stockholm Mål nr B 6241-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 28 maj 2013 i mål nr, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare)

Läs mer

DOM 2014-10-30 Stockholm

DOM 2014-10-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060208 2014-10-30 Stockholm Mål nr B 3197-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Falu tingsrätts dom den 4 mars 2014 i mål nr, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagare

Läs mer

DOM 2012-06-20 meddelad i Karlstad

DOM 2012-06-20 meddelad i Karlstad VARMLANDS TINGSRATT DOM meddelad i Karlstad Mål nr B 6180-11 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad Tilltalad Oliver Teucke, 700212-50 Långban Pensionatet 682

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 DOM 2014-06-05 Stockholm Mål nr M 1214-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-21 i mål nr M 7256-13, se bilaga A KLAGANDE Y G MOTPART

Läs mer

DOM 2015-04-21 Stockholm

DOM 2015-04-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2015-04-21 Stockholm Mål nr M 7892-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-13 i mål nr M 2522-14,

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

meddelad i Malmö

meddelad i Malmö Avdelning 4 DOM Mål nr B 7817-09 2010-06-24 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Johan Larsson Malmö åklagarkammare Tilltalad Omid Mosavi, 800908-6177 Amiralsgatan

Läs mer

DOM 2014-06-19 Stockholm

DOM 2014-06-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2014-06-19 Stockholm Mål nr M 840-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Mark- och miljödomstolens, Nacka tingsrätt, dom 2014-01-02 i mål nr M 4510-13, se bilaga

Läs mer

2012-11-19 meddelad i Stockholm

2012-11-19 meddelad i Stockholm Mål nr meddelad i Stockholm 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Johanna Björkman Åklagarmyndigheten City åklagarkammare i Stockholm Tilltalad TINTIN Laurent Laurent Obinongo, 620202-6172

Läs mer

DOM 2014-11-18 Stockholm

DOM 2014-11-18 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 0707 DOM 2014-11-18 Stockholm Mål nr B 4556-14 Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 8 april 2014 i mål nr B 2750-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart

Läs mer

2011-06-15 meddelad i Gävle

2011-06-15 meddelad i Gävle DOM Mål nr B 2305-10 2011-06-15 meddelad i Gävle 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Birgitta Fernlund Åklagarkammaren i Gävle 1. Målsägande 804 28 Gävle Målsägandebiträde: Advokat Bengt

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2012-03-08 Stockholm Mål nr M 6105-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-06-17 i mål nr M 2226-10, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

2012-11-29 meddelad i Sollentuna

2012-11-29 meddelad i Sollentuna DOM Mål nr B 5643-12 meddelad i Sollentuna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Jesper Paulander Åklagarmyndigheten Norrorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Mohammad Aladjam, 860730-0897

Läs mer

DOM 2014-03-27 Stockholm

DOM 2014-03-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0602 060209 2014-03-27 Stockholm Mål nr B 11005-13 ÖVERKLAGADE AVGÖRANDEN Nyköpings tingsrätts dom den 30 oktober 2013 i mål nr B 2079-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande

Läs mer

DOM 2015-06-18 Stockholm

DOM 2015-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060101 DOM 2015-06-18 Stockholm Mål nr M 11273-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-04 i mål M 3431-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr F 9297-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-23 i mål nr F 2100-13, se bilaga A KLAGANDE R L

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-02-19 Stockholm Mål nr M 223-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-16 i mål nr M 3153-15, se bilaga KLAGANDE L E MOTPART Sydnärkes

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 B 1013-09 KLAGANDE K.M-S. Ombud och offentlig försvarare: Advokat B.M. MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2014-09-17 Stockholm Mål nr M 3793-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-01 i mål nr M 4164-13, se bilaga KLAGANDE Högsäters

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2015-10-15 meddelad i Solna Mål nr: B 5246-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Don Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Slåttervallsgatan 4 Lgh 1304 115 44 Stockholm Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 Rotel 030102 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom den 5 november 2015 i mål nr, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 3) Motpart (Åklagare) Kammaråklagare Christina Voigt Åklagarmyndigheten

Läs mer

Begångna brott Dataintrång

Begångna brott Dataintrång BLEKINGE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1316-11 2011-08-31 meddelad i KARLSKRONA 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Sigrid Stengel Åklagarkammaren i Karlskrona Målsägande Patrik Rydén Långgatan

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin LEX Advokatbyrå

Läs mer

DOM 2013-11-13 Stockholm

DOM 2013-11-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2013-11-13 Stockholm Mål nr M 4569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-24 i mål M 6368-12, se bilaga KLAGANDE Södertörns miljö-

Läs mer

DOM 2012-11-14 Stockholm

DOM 2012-11-14 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2012-11-14 Stockholm Mål nr P 6541-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-20 i mål nr P 1419-12, se bilaga A KLAGANDE E

Läs mer

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A Rotel 11 Göteborg Mål nr Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart (Åklagare) Vice chefsåklagaren Aleksander

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2004 B 3842-04 KLAGANDE 1. JS Offentlig försvarare och ombud: advokaten JÅ 2. TKS Offentlig försvarare och ombud: advokaten

Läs mer

VÄRMLANDS TINGSRÄTT DOM -o~1 E~etl 2009-10-14 meddelad i Karlstad. PARTER (Antal tilltalade: 1)

VÄRMLANDS TINGSRÄTT DOM -o~1 E~etl 2009-10-14 meddelad i Karlstad. PARTER (Antal tilltalade: 1) 1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT DOM -o~1 E~etl 2009-10-14 meddelad i Karlstad PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Katarina Lindberg Åklagarkammaren i Karlstad Tilltalad - Ombud: Advokat Bo Thorvinger

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

DOM 2015-07-01 Stockholm

DOM 2015-07-01 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 06 Rotel 060204 DOM 2015-07-01 Stockholm Mål nr B 2550-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Attunda tingsrätts dom den 19 februari 2015 i mål nr B 8199-14, se bilaga A PARTER (antal tilltalade

Läs mer

DOM Malmö

DOM Malmö 1 HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE Rotel 13 DOM 2016-04-14 Malmö Mål nr T 1157-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hässleholms tingsrätts dom 2015-04-08 i mål T 1370-13, se bilaga A KLAGANDE POLOP Aktiebolag, 556382-8283

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Uppsala

2013-01-17 meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 7305-12 2013-01-17 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal motparter: 1) Sökande Kammaråklagare Ulrika Modin Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Motpart Studenternas

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer

2013-01-03 meddelad i Varberg

2013-01-03 meddelad i Varberg Mål nr meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Assistentåklagare Jon Lindahl Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Tilltalad Gylnara Shabanova, 720690-1147 Sjödalsvägen 17 516

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 DOM 2018-10-08 Stockholm Mål nr M 5807-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-05-22 i mål nr M 4936-17, se

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Rotel 23 DOM 2011-12-21 Göteborg Mål nr B 3835-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göteborgs tingsrätts dom den 30 augusti 2011 i mål nr B 10414-11, bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagaren

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2016-10-21 Stockholm Mål nr M 3601-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-30 i mål nr M 956-16, se

Läs mer

DOM 2011-02-28 Stockholm

DOM 2011-02-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0110 DOM Stockholm Mål nr T 3073-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2010-03-16 i mål nr T 1419-09, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm

Läs mer

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 2 Rotel 2:1 DOM Mål nr B 7993-12 2012-11-01 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060205 DOM 2016-09-22 Stockholm Mål nr M 10967-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-17 i mål nr M 3342-15, se bilaga A KLAGANDE 1. MS 2. J-ES MOTPART

Läs mer

2012-11-16 meddelad i Varberg. Tilltalad Mohammad Nasirabadi Oghli Mohammad, 851122-0512 Ormvråksvägen 25 C 311 39 Falkenberg Medborgare i Iran

2012-11-16 meddelad i Varberg. Tilltalad Mohammad Nasirabadi Oghli Mohammad, 851122-0512 Ormvråksvägen 25 C 311 39 Falkenberg Medborgare i Iran VARBERGS TINGSRÄTT Rotel 3 DOM Mål nr B 1545-12 2012-11-16 meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Jon Lindahl Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Tilltalad

Läs mer

DOM 2014-06-11 Stockholm

DOM 2014-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-06-11 Stockholm Mål nr M 5165-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-05 i mål nr M 1850-14, se bilaga KLAGANDE Kristianstads

Läs mer

DOM 2013-11-13 Stockholm

DOM 2013-11-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-11-13 Stockholm Mål nr M 6653-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-28 i mål M 1207-13, se bilaga

Läs mer

2013-03-28 meddelad i Norrköping. Begångna brott Brukande av falsk urkund

2013-03-28 meddelad i Norrköping. Begångna brott Brukande av falsk urkund Mål nr meddelad i Norrköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Marie Kronqvist Berg Åklagarmyndigheten Tilltalad Mustafa RAID Alhendi, 750118 Docentgatan 9 B Lgh 1201 215 52 Malmö

Läs mer

DOM 2015-04-14 Stockholm

DOM 2015-04-14 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 2015-04-14 Stockholm Mål nr M 11020-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-07 i mål nr M 4890-14, se bilaga

Läs mer

2013-03-22 meddelad i VÄXJÖ. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

2013-03-22 meddelad i VÄXJÖ. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i VÄXJÖ 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 84 Norrhult Offentlig försvarare:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2012-09-18 Stockholm Mål nr M 2939-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-09 i mål nr M 3672-11, se bilaga

Läs mer

2013-10-16 meddelad i Varberg

2013-10-16 meddelad i Varberg VARBERGS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1754-13 meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Chefsåklagare Anders Johansson Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Målsägande CW Företrädd av

Läs mer

DOM 2014-02-24 Stockholm

DOM 2014-02-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 2014-02-24 Stockholm Mål nr M 8448-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-28 i mål nr M 3447-13, se bilaga KLAGANDE Miljönämnden i Mora

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2014-03-05 Stockholm

DOM 2014-03-05 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0602 DOM 2014-03-05 Stockholm Mål nr P 11564-13 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-22 i mål nr P 6544-13,

Läs mer

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall Mål nr meddelad i Hudiksvall 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Helena Swahn Åklagarkammaren i Gävle Tilltalad Elsie ANN-KRISTIN Ros, 520510-3509 Renskullen 1 821 50 Bollnäs Ombud och

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-03-27 Stockholm Mål nr P 8537-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-12 i mål nr P 1563-12, se bilaga KLAGANDE 1. J

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0602 DOM 2012-12-12 Stockholm Mål nr M 9663-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-10-16 i mål M 283-11,

Läs mer

DOM 2009-06-02 Stockholm

DOM 2009-06-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0714 DOM 2009-06-02 Stockholm Mål nr T 7752-08 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2008-09-15 i mål T 27302-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 5. DOM meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 5. DOM meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 15280-17 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad CARL Erik Tullgren, 19860426-4013 Sekretess, se Partsbilaga sekretess Offentlig försvarare: Advokat Staffan Bergqvist Advokatgruppen

Läs mer

DOM 2016-04-26 Stockholm

DOM 2016-04-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avd. 6 Rotel 0601 2016-04-26 Stockholm Mål nr B 11007-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 10 november 2015 i mål nr B 4886-15, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande

Läs mer

DOM 2013-06-18 Stockholm

DOM 2013-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060109 DOM 2013-06-18 Stockholm Mål nr P 10617-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-07 i mål P 3298-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-10-21 Stockholm

DOM 2015-10-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060305 2015-10-21 Stockholm Mål nr B 2364-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nyköpings tingsrätts dom den 12 februari 2015 i mål nr, se bilaga A PARTER Klagande Blackstaby Gris Aktiebolag, 556565-0578

Läs mer

Begångna brott Våldtäkt mot barn

Begångna brott Våldtäkt mot barn HELSINGBORGS Avdelning 1 DOM Mål nr B 2855-10 2011-01-18 meddelad i Helsingborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Tom Svensson Åklagarkammaren i Helsingborg Målsägande Målsägande A

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna SOLNA TINGSRÄTT meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering SVEA HOVRÄTT Rotel 0602 060209 Mål nr M 10167-13 Rättelse/komplettering Dom, 2014-03-18 Rättelse, 2014-03-18 Beslutat av: hovrättsrådet Henrik Runeson Datum för dom ska rätteligen vara 2014-03-18. 1 SVEA

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2018-05-15 Stockholm Mål nr M 8913-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-15 i mål nr M 2410-17, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-06-16 Stockholm

DOM 2015-06-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060207 DOM 2015-06-16 Stockholm Mål nr M 3244-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-20 i mål nr M 756-15, se bilaga KLAGANDE K-G R S MOTPART

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-09-26 Stockholm Mål nr P 2521-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr P 5082-12, se bilaga KLAGANDE Byggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2012-07-25 Stockholm

DOM 2012-07-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 2012-07-25 Stockholm Mål nr P 2375-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P 5516-11, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-09-08 Stockholm Mål nr P 2214-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-23 i mål nr P 6476-15, se

Läs mer

1 LYCKSELE TINGSRÄTT Rotel 4. DOM meddelad i Lycksele

1 LYCKSELE TINGSRÄTT Rotel 4. DOM meddelad i Lycksele 1 meddelad i Lycksele Mål nr: B 530-14 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad JOHNNY Axel Andersson, 19940806-8675 c/o Sören Andersson Bångvägen 38 B 921 32 LYCKSELE Offentlig försvarare: Advokat Per Nyberg

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 DOM 2012-10-24 Stockholm Mål nr M 5799-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-04 i mål M 1651-12, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:9. DOM meddelad i Falun

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:9. DOM meddelad i Falun 1 meddelad i Falun Mål nr: B 672-16 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Mityu Petrov, 19630587-7430 Ringvägen 7 714 92 Kopparberg Sverige Offentlig försvarare: Advokat Anders Karls Advokatfirman Anders

Läs mer

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott DOM Mål nr B 16214-13 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Spec Göran Hansson Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad JOHAN Anders Åsman, 660612-5091

Läs mer

DOM 2012-06-18 Stockholm

DOM 2012-06-18 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060206 DOM 2012-06-18 Stockholm Mål nr M 2373-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2012-03-02 i mål nr M 2649-08, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2012-11-22 meddelad i Umeå

DOM 2012-11-22 meddelad i Umeå l UMEÅ TINGSRÄTT meddelad i Umeå f Mål nr P ARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Extra åklagare Minna Lintunen Alelagarmyndigheten Åklagarkammaren i Umeå Tilltalad Temur Ckhovrebovi, 750286-6135 Medborgare

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 10104-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-08 i mål nr M 2148-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

SLUTLIGT BESLUT Mål nr B meddelat i Varberg

SLUTLIGT BESLUT Mål nr B meddelat i Varberg VARBERGS TINGSRÄTT SLUTLIGT BESLUT Mål nr B 2501-09 meddelat i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Mats Forsén Ekobrottsmyndigheten Utredningsenhet Halmstad Tilltalad Hans PETTER

Läs mer

2009-07-03 meddelad i Alingsås

2009-07-03 meddelad i Alingsås ALINGSÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1065-09 meddelad i Alingsås 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Louise Eriksson Åklagarkammaren i Borås Målsägande Sekretess, se bilaga 1 Särskild företrädare:

Läs mer

DOM 2015-09-17 Stockholm

DOM 2015-09-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-09-17 Stockholm Mål nr F 1396-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-01-22 i mål F 4425-14, se bilaga KLAGANDE JM

Läs mer

meddelad i Ystad. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

meddelad i Ystad. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Ystad 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 62- Skivarp Offentlig försvarare:

Läs mer

1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 Grupp 1. DOM meddelad i Karlstad

1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 Grupp 1. DOM meddelad i Karlstad 1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 DOM 2016-06-14 meddelad i Karlstad Mål nr: B 4608-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Bo KOLBJÖRN Karlsson, 19470527-7236 Telegatan 1 A Lgh 1001 682 30 Filipstad

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-04-24 Stockholm Mål nr M 8541-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-29 i mål nr M 1778-13, se bilaga KLAGANDE C T MOTPARTER

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2014-09-05 Stockholm Mål nr M 3177-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-12 i mål M 568-14, se bilaga

Läs mer

meddelad i Uppsala

meddelad i Uppsala DOM Mål nr B 914-13 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Michael Ehrencrona Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Tilltalad Mohamed Intikaf Peer Mohamed, 761229-1059

Läs mer

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst Avdelning 1 DOM Mål nr B 16354-12 2013-03-27 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lotta Nielsen Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad PETER

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 7793-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-14 i mål P 349-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2018-05-28 Stockholm Mål nr P 2934-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-03-14 i mål nr P 5633-17, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 08 Rotel 0801 DOM 2013-04-22 Stockholm Mål nr B 7118-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 2 juli 2012 i mål nr B 3012-12, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2015-03-26 Stockholm Mål nr M 9213-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-19 i mål nr M 2150-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

2013-03-18 meddelad i Lycksele

2013-03-18 meddelad i Lycksele Mål nr 2013-03-18 meddelad i Lycksele 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Vice chefsåklagare Axel Holmberg Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Umeå Målsägande Åsele Gård AB Centralgatan 17 919 31

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 DOM 2016-02-19 Stockholm Mål nr M 10848-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-11-20 i mål M 2614-15, se bilaga KLAGANDE

Läs mer