MÖTESAGENDA. Ärenden vid Tävlingskongressen 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÖTESAGENDA. Ärenden vid Tävlingskongressen 2016"

Transkript

1 MÖTESAGENDA Ärenden vid Tävlingskongressen Tävlingskongressens öppnande 2 Upprop samt fastställande av röstlängd för kongressen enligt 6 kap 2. 3 Fastställande av föredragningslista samt mötesordning för kongressen 4 Fråga om Tävlingskongressens behöriga utlysande 5 Val av ordförande för Tävlingskongressen 6 Val av mötessekreterare för Tävlingskongressen 7 Val av två protokollsjusterare, tillika rösträknare, att jämte ordförande justera protokollet 8 Val av redaktionsutskott 9 Behandling av inkomna motioner Motion 9.1: USM flickor 16 år (Pixbo Wallenstam IBK) Motion 9.2: SDF SM 17 år (Skånes IBF) Motion 9.3: Utbildningsbidrag (Åstorp Kvidinge IBS) Motion 9.4: Radio- och tv-sändning (Pixbo Wallenstam IBK och IBF Falun) Motion 9.5: Varu- och företagsreklam (IBF Falun) Motion 9.6: Arenareklam (IBF Falun) 10 Behandling av förslag Förslag 10.1: Tävlingsbestämmelser, bestämmelser som ska utgå Förslag 10.2: Tävlingsbestämmelser, språkliga och redaktionella ändringar Förslag 10.3: Tävlingsbestämmelser, förändring av befintliga bestämmelser Förslag 10.4: Tävlingsbestämmelser, förslag nya bestämmelser 11 Avslutning Program för dagen: kl kl Lunch, fullmaktsregistrering samt utdelning av röstkort Tävlingskongressförhandlingar Fika serveras under Tävlingskongressen

2 Förslag till mötesordning för Tävlingskongressen 2016 Tävlingskongressen börjar på utsatt klockslag (se mötesagenda) 1. Registrering av ombud samt erhållande av röstkort Varje ombud ska registrera sig för att upptas i röstlängden som röstberättigad. Registrering sker genom att varje ombud får ett röstkort. Röstkortet är ombudets nyckel under mötet för begäran om ordet, replik samt för att ges rätt att rösta vid en eventuell votering. 2. Tävlingskongressens sammansättning och beslutsförhet samt röstlängd Tävlingskongressen består av ombud utsedda av distrikten (SDF) och för de föreningar som Tillhör av SIBF administrerade serier enligt förelagd röstlängd. Enligt 6 kap 3 SIBF:s stadgar är tävlingskongressen beslutsför med det antal ombud som efter kallelse i vederbörlig ordning deltar i kongressens beslut. SDF får sända ett ombud för varje röst men kan låta ett ombud representera mer än en röst. Ombud får företräda max ett SDF och/eller en förening på tävlingskongressen. Har föreningen fler än ett lag i av SIBF administrerad serie berättigar detta ej till fler röster än en. Röstlängd för tävlingskongressen fastställs vid tävlingskongressens början. Underlaget för röstlängden fås genom att registrerat ombud har aktiverat sin närvaro enligt punkt 1. Anmälda ombud och ersättare enligt 6 kap 1 SIBF:s stadgar upptas i röstlängd. Röstlängden kan senare genom beslut av tävlingskongressen justeras, vilket normalt sker efter att tävlingskongressen har ajournerats, paus i mötet. 3. Yttrande- och förslagsrätt Yttrande- och förslagsrätt vid tävlingskongressen har, förutom ombuden, förbundsstyrelsens ledamöter, revisorerna, ledamöter i förbundets kommittéer och utskott samt motionärer i vad avser egen motion. Yttranderätt tillkommer RF:s representant, förbundets arbetstagare och med tävlingskongressens enhälliga samtycke annan närvarande. 4. Ordförande för mötet Tävlingskongressen väljer ordförande som ska leda förhandlingarna. Ordförande äger rätt att framställa förslag om debattens avslutning och om särskild tidsbegränsning för talarna (se förslag om begränsad taltid under diskussionsordningen p7). Sådant förslag kan även framställas av tävlingskongressens röstberättigade deltagare (ombuden).

3 5. Sekreterare, protokoll Tävlingskongressen väljer en sekreterare som ska svara för protokollet. Så snart som möjligt efter tävlingskongressen kommer ett justerat beslutsprotokoll innehållande talarförteckning, framställda förslag (yrkanden) och fattade beslut att utsändas till SDF och deltagande föreningar, samt finnas tillgängligt på SIBF:s hemsida. Utöver mötesordföranden justeras protokollet av de vid tävlingskongressen valda protokolljusterarna tillika rösträknarna. 6. Redaktionskommitté Tävlingskongressen väljer en redaktionskommitté, bestående av tre ledamöter. Då så många förslag i en fråga framställts, att därför eller av annat skäl, ett direkt avgörande inte kan ske, avslutas den första behandlingen med frågans hänskjutande till redaktionskommittén. Sedan föreliggande förslag sammanjämkats, utarbetar redaktionskommittén ett motiverat förslag, som föreläggs tävlingskongressen. Eventuella förslag till uttalanden från tävlingskongressen hänskjuts till redaktionskommittén, som inför tävlingskongressen framlägger ett slutgiltigt förslag. Redaktionskommittén ska kunna sammanträda när som helst under tävlingskongressen. 7. Diskussionsordning 1. Varje punkt på mötesagendan inleds med en föredragning av den eller de som lagt yrkanden/förslag på punkten. 2. Begäran om ordet och eller replik kan endast göras på den aktuella punkten och efter mötesordförandes anvisningar. Personer som yttrar sig för första gången ges företräde framför personer som redan talat. Ordet begärs genom att ombud (som registrerat sig och fått röstkort) efter anvisningar från mötesordföranden ges möjlighet att begära ordet. Man blir då ställd i kö på talarlistan. Om en mötesdeltagare benämns med namn eller position i ett inlägg, har denne rätt att direkt efter inlägget svara på detta genom att avge en replik. Repliker ska alltid hållas korta och får endast svara på inlägget. Att begära replik ska ske enligt mötesordförandes instruktioner. 3. Alla förslag (yrkanden), med undantag för rena bifalls/avslagsyrkanden, ska skriftligen lämnas till ordföranden och formuleras som förslag till beslut. Alla förslag protokollförs. 4. Anföranden spelas in (ljud/bild). 5. Tiden är begränsad till 4 minuter för varje talare med 2 minuters repliktid. Tävlingskongressens ordförande kan om särskilda skäl föreligger medge undantag från dessa tidsbegränsningar.

4 6. Reservation ska ske skriftligen och inlämnas till mötesordföranden, senast vid mötets avslutande. 8. Beslut, omröstning Beslut fattas med acklamation, genom muntligt bifall, eller om så begärs efter omröstning (votering). Omröstning sker öppet. För beslut i sakfrågor erfordras absolut majoritet. Med absolut majoritet menas mer än hälften av antalet avgivna röster (not, en blank röst anses ej vara avgiven). Vid likaröstetal ska lotten avgöra. Omröstning samt rösträknare Omröstning (votering) ska enligt 6 kap 2 SIBF:s stadgar ske öppet. Omröstning sker genom uppsträckning av röstkortet. Ombud som begär omröstning ska därvid uppge sitt namn och distriktsförbund/förening. Tävlingskongressen väljer rösträknare, som i förekommande fall har att meddela presidiet resultatet av omröstningen. Vid omröstning genom votering ska röstfördelningen anges i protokollet. 9. Omkastning i mötesordningen Omedelbart efter tävlingskongressens öppnande och efter behandling av procedurfrågor vidtar behandling av motioner och förslag. Tävlingskongressen beslutar om eventuella omkastningar i mötesagendan vad avser deras inbördes ordning. 10. Besluts ikraftträdande Beslut fattade av tävlingskongressen vad avser tävlingsbestämmelserna gäller för kommande säsong. Tävlingskongressen kan bestämma att andra av tävlingskongressen fattade beslut ska träda ikraft med omedelbar verkan att tillämpas under innevarande tävlingskongress.

5

6 9.1 Förbundsstyrelsens yttrande över motionen om att återinföra USM16 för tjejer från Pixbo Wallenstam IBK. Pixbo Wallenstam IBK (nedan föreningen) har motionerat om att till säsongen 2017/18 återinföra USM16 för tjejer. Föreningen motiverar förslaget med att landets 16 åriga tjejer inte har en nationell turnering som utmaning när de går in i SIU modellens nivå träna för att tävla. Tjejerna saknar den motsvarighet man har på killsidan. Förbundsstyrelsen konstaterar att åldern bestämdes till år när Juniorallsvenskan (JAS) för första gången genomfördes för flickor säsongen och att USM för Flickor 16 samtidigt lades ned. JAS DJ17 är en tävling som i första hand vänder sig till 16- och 17- åringar men där även 15- åringar förekommer. Det är förbundsstyrelsens uppfattning att nu när JAS startats även för flickor så är det den tävling som lagen ska satsa på istället för att ha flera tävlingar för samma målgrupp. Vi tror att det är bättre att spelarna får ett kontinuerligt matchande genom detta seriespel istället för att spela en tävling i turneringsform med steg. Vid ett återinförande av USM för Flickor 16 så kommer spelarna som deltar att vara år. Den tävlingsstruktur som vi har idag innebär att åringarna spelar Röda Cupen och att 16- åringarna spelar JAS.

7

8 9.2 Förbundsstyrelsens yttrande över motionen om ändrad ålder för distriktslags-sm från 16 till 17 från Skånes Innebandyförbund. Skånes Innebandyförbund (SKIBF) motionerar om att höja åldern för distriktslags-sm från 16- till 17 år. De menar att ett SDF-SM för 17-åringar sett till helheten vore ett naturligare och mer logiskt alternativ. Fördelarna/anledningarna till en 17-årsgräns är flera, det ska ses som ett statement för vår rörelse att vi lever som vi lär. Tävlingen genomförs först när spelarna lämnat SIU-modellens röda nivå. Vi förhindrar den tidiga selektering som förekommer när det i vissa fall tar ut sina trupper väldigt tidigt för att kunna spela ihop lagen inför SM. Vidare minskas effekterna av relative age effect. Mästerskapet skulle även kunna integreras som en del av en eventuell NIU-utbildning och bli ett ypperligt tillfälle för våra U-19 landslag att börja scouta spelare inför kommande utvecklingsläger. Förbundsstyrelsen konstaterar att SDF-SM sedan säsongen genomförs för 16- åringar. Många distrikt har för få spelare för att kunna fylla lagen med 16-åringar och i dag spelar 11 distrikt i flickklassen och 7 distrikt i pojkklassen med underåriga i SDF-SM på grund av att antalet spelare är så pass få. Vi konstaterar att antalet licenserade 17- åringar är färre än antalet 16- åringar och ställer oss tveksamma till att fler distrikt skulle behöva spela med underåriga spelare för att man inte klarar av att spela SDF-SM med majoriteten 17- åringar. Risken finns att en förändring resulterar i att samma spelare spelar SDF-SM två gånger, både som 16- åringar och 17- åringar och i slutändan får då färre spelare delta i SDF-SM. Flertalet av de 17- åringar som är aktuella för distriktslagen spelar dessutom redan i både distriktens eller SIBF:s seniorserier samt i JAS. Något som utgör en stor risk för att krockar uppstår mellan dessa olika verksamheter.

9

10

11 9.3 Förbundsstyrelsens yttrande över motionen om utbildningsbidrag från Åstorp/Kvidinge Innebandyförening. Åstorp/Kvidinge Innebandyförening (nedan motionären) motionerar om att Tävlingskongressen initierar en utredning som ska utmynna i att talangutveckling främjas i hela landet med moderklubbens förutsättningar i fokus. Motionären menar att någon form av utbildningsbidrag ska tillfalla moderklubben när talanger går vidare i karriären. Med anledning av detta yrkas även att en översyn/förtydligande görs med avseende på NIU och skolförening i våra regelverk. Motionären ser ett starkt samband mellan sportsliga framgångar på högsta elitnivå och en väl utvecklad talangverksamhet i småklubbarna. För att bedriva en god ungdomsverksamhet krävs resurser och den problematiken kan vi, liksom andra sporter redan gjort, lösa med ett så kallat utbildningsbidrag. Det innebär att när en elitklubb säljer spelare, så tillfaller en viss procent av övergångssumman moderklubben. Motionären menar att frågan är av stor betydelse för innebandyns långsiktiga utveckling. Om att skapa fortsatta möjligheter att bedriva en talangutveckling i hela landet, där klubbar med små resurser hela tiden konkurrerar med klubbar i andra sporter om de främsta talangerna. Förbundsstyrelsen konstaterar att frågan om utbildningsersättningar är återkommande och de argument som framförs är att syftet med ersättningen skulle vara att säkerställa att den eller de innebandyföreningar som tränat och utbildat en spelare i unga år ska få ersättning för sitt arbete. Motionären anför ett för lagidrotten traditionellt synsätt som har sin utgångspunkt i att det finns pengar till dessa ersättningar i vår organisation. Frågeställningen är komplex och förbundsstyrelsen ser liksom motionären ett behov av att utreda frågan men anser att den bör belysas ur ett helhetsperspektiv där såväl bredd- som elitföreningarnas förutsättningar beaktas. Analysen bör omfatta behovet av utbildningsersättningar och tänkbara ersättningsmodeller. Frågan om ersättningen ska fungera som en kostnadsersättning för faktiska föreningsomkostnader eller om ersättningen ska ses som en marknadsmässig försäljningsersättning, liksom frågan om ersättningen ska avse spelare på alla nivåer bör belysas. FS föreslår med anledning av ovanstående att Tävlingskongressen uppdrar åt SIBF att tillsätta en utredning med uppgift att till Tävlingskongressen 2018 presentera ett underlag till beslut i frågan om eventuellt Utbildningsbidrag. Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att bifalla motionärens förslag om att tillsätta en utredning men att denna utredning utvidgas till att omfatta ett helhetsperspektiv i frågan om Utbildningsbidrag.

12 1

13 2

14 9.4 Förbundsstyrelsens yttrande över motionerna om förändring av regelverket gällande radio-, tv- och webbsändningar från IBF Falun och Pixbo Wallenstam IBK. IBF Falun och Pixbo Wallenstam IBK (nedan föreningarna) har motionerat om samma sak, om än deras yrkanden i viss mån skiljer sig åt, varför Förbundsstyrelsen (FS) föreslår att dessa motioner avgörs som en (1) fråga. IBF Falun motionerar om att regelverket i kap Radio- och tv-sändning, ska tas bort ur tävlingsbestämmelserna, som alternativyrkande har de föreslagit att regeln korrigeras. Pixbo Wallenstam IBF motionerar om att regelverket i kap Radio- och tv-sändning, ska korrigeras. Föreningarna vill med detta skilja på det som de kallar för kommersiell verksamhet och sådant som rör tävlingsverksamheten. Föreningarna föreslår att texten förändras så att rättigheterna för radio-, tv- och webbsändningar disponeras av hemmalaget. Regeln lyder: SIBF äger rättigheterna för all radio-, tv-sändning eller liknande distribution av match eller förberedelser till match. Vid ansökan ska program-/kontraktsförslag i original eller styrkt kopia bifogas. IBF Faluns föreslagna regel lyder: Det arrangerande hemmalagets förening äger rättigheterna för all radio-, tv-sändning, Webb-TV eller liknande distribution av match eller förberedelser till match. Pixbo Wallenstam IBK:s föreslagna regel lyder: Det arrangerande föreningen äger rättigheterna för all radio-, tvsändning eller liknande distribution av match eller förberedelser till match. Medierättigheterna dvs. rättigheter att via medierna återge hela eller delar av ett idrottsevenemang, förutsätter att det är möjligt att förhindra att sända evenemang utan tillstånd. Regelverket är därför nödvändigt att återfinna i våra tävlingsbestämmelser. Det oklara rättsläget när det saknas domstolsavgöranden gör att vi får förlita oss på doktrin, och sakkunnigas uppfattningar om rättsläget. Utgångspunkten är att medierättigheterna tillhör arrangören av evenemanget. Det är dock en alltför förenklad bild av vår och andra idrotters verklighet att det alltid/enbart är hemmalaget som är arrangör. Vad avser matcher på såväl distrikts- som nationell nivå kan dessa arrangeras av enskild förening eller av distriktsförbund respektive specialidrottsförbund samt de olika aktörerna gemensamt. De olika aktörernas anspråk på medierättigheterna till ett evenemang ska stå i proportion till deras respektive bidrag till de ekonomiska förutsättningarna för evenemangets genomförande. 3

15 Fördelarna med detta är att tävlingen/produkten paketeras som en enhet vilket ökar värdet på avtalet. Ersättningen blir mer jämlikt fördelad mellan större och mindre föreningar vilket innebär att vi undviker att ett fåtal resursstarka föreningar som dominerar sporten, ett scenario som kan minska intresset för sporten som sådan i förlängningen. Matcherna visas på samma kanal i realtid vilket också ökar tillgängligheten och intresset för sporten. FS konstaterar att nuvarande regelverk är alltför generellt och allmängiltigt formulerat. Det är inte per definition SIBF som alltid äger rättigheterna för all distribution av radio-, tv-, eller annan liknande distribution. I den delen delar vi föreningarnas syn på att regelverket ska omformuleras. FS föreslår med anledning av ovanstående att regeln omformuleras. FS föreslagna regel lyder: Förening eller SDF får inte, utan Förbundsstyrelsens tillstånd, medge radio- eller TV-sändning eller överföring av ljud och rörliga bilder via internet eller annat medium liksom textrapportering rörande match eller förberedelser till match. Åskådare eller annan får inte utan arrangörens medgivande göra videoupptagning eller annan motsvarande upptagning av rörliga bilder och/eller ljud liksom fortlöpande textrapportering från match samt för all annan slags resultatrapportering i kommersiellt syfte. Regelns andra stycke föranleds av att arrangörernas anspråk på medierättigheter baseras på deras kontroll över platsen där matchen spelas. Den som kontrollerar den fysiska platsen för ett idrottsevenemang har ett visst skydd på fastighetsrättslig grund, men inget effektivt immaterialrättsligt skydd. Arrangörens, som i normalfallet är en förening, rätt till sitt arrangemang eller om man så vill underhållsprodukten, omfattas dock inte av samma skydd som andra kulturevenemang. Med stöd av denna regel kan en hemmaförening, i egenskap av användare av arenan, förhindra mediaoperatörer som vill spela in matchen. I denna del är vårt regelverk ett klargörande av rättsläget. Detta måste anses vara både okomplicerat och okontroversiellt och för att säkerställa de besökandes efterlevnad av reglerna fordras att det angivits på anslag eller biljetter i arenan. Regelverket är också av betydelse för vår möjlighet att efterleva kravet från RF på att motverka matchfixing, där ett vanligt förfarande är att varierande händelser på match rapporteras till spelföretag för direktspel. Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att avslå motionen att bifalla FS förslag till ny regeltext. 4

16

17 9.5 Förbundsstyrelsens yttrande över motionen om förändring av regelverket gällande varu- och företagsreklam från IBF Falun. IBF Falun motionerar om att regelverket i kap a. Varu- och företagsreklam bör tas bort alternativt korrigeras. IBF Falun menar att denna paragraf inte hör hemma i ett regelverk för tävlingsverksamhet när den begränsar föreningarnas möjlighet att rent kommersiellt tjäna pengar på sin verksamhet. Regelns sista stycke föreslår de flyttas till ett sammanhang med regelverket i kap 1 6 som reglerar Distriktslag och landslag. IBF Falun motiverar sitt förslag med att skyldigheten att spela i olika färger på matchdräkterna regleras av TB samt seriekrav för ex SSL så därför finns ingen möjlighet att vare sig gemensam dräktreklam och/eller reklamen i sig på något sätt kan inverka på möjligheten att särskilja lag och spelare. Regeln lyder: Varu- och företagsreklam får förekomma på spelares match- och träningsdräkt på sådant sätt att den ej inverkar på möjligheten att särskilja lag och spelare Gemensam dräktreklam mellan föreningar inom samma serie måste godkännas av administrerande förbund. Vid representation i SDFs distriktslag eller SIBF:s landslag är spelare skyldig att följa de reklamavtal som administrerande myndighet har ingått avtal med. Förbundsstyrelsen (FS) konstaterar att syftet med regelverket inte är att begränsa föreningarnas möjligheter att tjäna pengar på sin verksamhet. Regeln finns för att skydda tävlingens integritet. Ett mycket vanligt sätt att kommersiellt exploatera sin sport är att teckna sponsorer. Engagemanget från sponsorn bygger på att den får något i gengäld, stödet ges i utbyte mot något. Vad avser gemensam matchdräktsreklam skulle ersättningen kunna bestå av att sponsorn genom att associera sig med ett flertal deltagande föreningar i samma tävling kan dra nytta av tävlingens anseende. SIBF och SDF har som arrangörer av tävlingar ett ansvar för att skydda deras integritet. En gemensam sponsor kan skada sportens trovärdighet. Det är inte särskilt långt till tanken att sponsorerna kan få ett såväl direkt som indirekt avgörande inflytande över en förening. Vad händer med tävlingens trovärdighet om samma sponsor utövar inflytande i alla deltagande föreningar. Regelverket kan även ses som en analogi till RF:s regelverk angående förutsättningarna för IdrottsAB:s deltagande i idrottsförbundens tävlingsverksamhet. Vi tillåter IdrottsAB men det får inte vare sig direkt eller indirekt ägas av någon som har ett avgörande inflytande över även annat IdrottsAB med rätt att delta på samma nivå i förbundets seriesystem. En idrottsförening, en ideell förening, kan inte ägas av någon och själva misstanken om motsatsen förstör förutsättningarna för tävlingen. FS föreslår med anledning av ovanstående att regeln bibehålls men omdisponeras så spelarens medverkan i reklam flyttas till en egen paragraf och regelverk angående otillåtna budskap infogas för att ytterligare förtydliga att detta är en regel som har till syfte att värna tävlingens integritet. FS föreslagna regel lyder: 2

18 Kap 1 9 a. Dräktreklam Varu- och företagsreklam får förekomma på spelares match- och träningsdräkt på sådant sätt att den ej inverkar på möjligheten att särskilja lag och spelare. Reklamen får inte innehålla budskap som kan verka sårande eller anstötligt såsom reklam för tobak, alkohol eller pornografi. Exponering av politiska budskap får endast förekomma i form av politiska partiers namn eller kännetecken. Gemensam dräktreklam mellan föreningar inom samma serie måste godkännas av Tävlingsstyrelsen. 9 c. Spelares medverkan i reklam Spelares medverkan i reklam bestäms av spelarens förening, utom i vad avser deltagande i distriktslag och landslag, där spelarens medverkan bestäms av SDF/SIBF. Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att avslå motionen att bifalla FS förslag till ny regeltext. 3

19 1

20 2

21 9.6 Förbundsstyrelsens yttrande över motionerna om förändring av regelverket gällande arenareklam från IBF Falun och Pixbo Wallenstam IBK. IBF Falun och Pixbo Wallenstam IBK (nedan föreningarna) har motionerat om samma sak, om än deras yrkanden i viss mån skiljer sig åt, varför Förbundsstyrelsen (FS) föreslår att dessa motioner avgörs som en (1) fråga. IBF Falun motionerar om att regelverket i kap b. Arenareklam, ska tas bort ur tävlingsbestämmelserna, som alternativyrkande har de föreslagit att regeln korrigeras. Pixbo Wallenstam IBF motionerar om att regelverket i kap b. Arenareklam, ska korrigeras. Föreningarna vill med detta skilja på det som de kallar för kommersiell verksamhet och sådant som rör tävlingsverksamheten. Föreningarna menar att det är de som skapar värdet av arenareklamen och intäkterna är en väsentlig del av föreningarnas inkomster och är att hänföra till den kommersiella delen av verksamheten. I linje med detta hävdar de att det är de arrangerande föreningarna som rimligtvis skall äga rätten till all arenareklam. Regeln lyder: Hemmalag disponerar sargen (1:a bandet) för egen reklam i enlighet med kommunens/hallägarens bestämmelser. Hemmalaget ska dock tillse att den reklam som sätts upp är av sådan art att tv-sändning möjliggörs, regler från tvbolaget ska följas, om inte kan annan spelplan utses av administrerande myndighet. Övrig arenareklam är förbehållen SIBF. IBF Faluns föreslagna regel lyder: Det arrangerande hemmalagets förening disponerar all arenareklam enligt hallägarens bestämmelser. Hemmalaget ska dock tillse att den reklam som sätts upp är av sådan art att tv-sändning möjliggörs. Pixbo Wallenstam IBK:s föreslagna regel lyder: Det arrangerande föreningen disponerar all arenareklam enligt hallägarens bestämmelser. Hemmalaget ska dock tillse att den reklam som sätts upp är av sådan art att tv-sändning möjliggörs. Förbundsstyrelsen konstaterar att enligt motionärernas förslag stryks endast regelns sista mening men inga förändringar sker i övrigt. Syftet med regeln i dess nuvarande form är att möjliggöra för förbundet att teckna sponsoravtal, till gagn för rörelsen i allmänhet och de som omfattas av åtaganden i synnerhet. Frågan om HUR dessa åtaganden ser ut regleras av seriekrav och direktiv. Ordningen är nödvändig för att kunna säkerställa att våra civilrättsliga åtaganden mot tredje part efterlevs av rörelsen. Sporten är per definition specialförbundets. Avtal innebär en viss begränsning men ger även möjligheter i form av ekonomisk ersättning och möjligheter till exponering i TV som öppnar möjligheter till ytterligare intäkter och sponsorer. Vad avser SSL-föreningarna är deras ersättningar för TV-matcherna en betydande del av Tv-avtalets värde varför SIBF inte kan skyllas för att utnyttja någon monopolställning. Tvärtom är det vårt uppdrag att utveckla och främja vår 3

22 idrott med dess självstyrande ideella föreningar som är styrande för vårt engagemang i idrottens kommersialisering. Förbundsstyrelsen (FS) konstaterar att regelverkets första mening är överflödig när den reglerar det absolut vanligast förekommande matcharrangemanget, där föreningen själv står för alla ekonomiska risker och allt engagemang och därför rimligtvis ska få de ekonomiska vinster som uppkommer till följd av deras investering. Denna del är mer ett konstaterande av vilka rättsligt skyddade anspråk som är kopplade till kontrollen över den fysiska platsen och kan utgå ur regelverket. Samma sak avser sista meningen i regeln, SIBF kan inte förbehålla sig en generell rätt till all arenareklam vid alla arrangemang. Vår rätt ska basera sig på affärsmässiga grunder och motsvara det engagemang vi har i respektive tävling. FS föreslår att regelverket om arenareklam ersätts med ett nytt regelverk som utöver de kommersiella rättigheterna även reglerar reklamens innehåll med avseende på föreningens ansvar för arrangemang i förslaget till nya TB kap Den nya regeln ska liksom den tidigare tillämpas endast när matcher/arrangemang exploateras i kommersiella syften. Den föreslagna regeln är nödvändig för att SDF/SIBF ska kunna säkerställa de åtaganden vi har gentemot tredje part, våra avtalspartners. I dagsläget utgörs de av exempelvis Svenska spel, Pantamera, Försvarsmakten som sponsrar Svensk innebandy. Av tredje stycket framgår att avtal, om exempelvis ekonomisk fördelning, ska upprättas mellan SIBF och de föreningar i förbundsserierna som påverkas av de åtaganden som följer av andra stycket. Detta regelverk erkänner föreningarnas rätt till sin del av vinsten. FS föreslagna regel lyder: Kap 1 9 b. Arenareklam Arenareklam får inte innehålla budskap som kan verka sårande eller anstötlig såsom reklam för tobak, alkohol eller pornografi. Distriktsstyrelsen/Förbundsstyrelsen har rätt att besluta om begränsningar av reklamrätten på sargen (1:a bandet), på spelplanen och på ytor som angränsar till spelplanen. För Förbundsserierna regleras de kommersiella förutsättningarna genom avtal mellan SIBF/Föreningarna i förbundsserien. Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att avslå motionärernas yrkanden att bifalla FS förslag till ny regeltext. 4

23 10.1 Förbundsstyrelsens Förslag: Paragrafer och formuleringar som ska utgå ur Tävlingsbestämmelserna Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att bifalla FS förslag till ändringar enligt nedan. Bilageförteckning Bilaga 1. Förkortningar Bilaga 2. Begrepp Bilaga 3. Sanktion för internationellt spel Bilaga 4. Byte av föreningstillhörighet Bilaga 5. Samarbetsavtal Bilaga 6. Övergång samarbetsavtal Bilaga 7. Utlåningsavtal Bilaga 8. Avtal för dubbel licens Bilaga 9. Avtal för spelare Bilaga 10. Reglemente för Svenska Innebandyförbundets skiljenämnd Bilaga 11. Seriekrav Bilaga 12. Turneringssanktion Bilaga 13. Blankett för urdragning ur seriespel Bilaga 14. Matchändringsblankett Bilaga 14a. Matchändringsblankett JAS Bilaga 15. Blankett för byte av studieförening RIG/NIU Bilaga 16. Övergång under pågående spelår RIG/NIU Förkortningar RIN Riksidrottsnämnden RS Riksidrottsstyrelsen ISF Internationellt Idrottsförbund DF Distriktsförbund WADA World Anti-Doping Agency WADC World Anti-Doping Code DopK Dopingskommissionen CAS Court for Arbitration for Sport JSM Svenskt Mästerskap för 18 åringar USM Svenskt Mästerskap för 16 åringar VSM Svenskt Mästerskap för veteraner Begrepp Administrerande myndighet Avbytare Säkerhetsdelegat Ungdomsspelare Ingress Myndigheter Av Specialdistriktsförbund (SDF) administrerade tävlingar 1

24 Förbundsstyrelsen (FS) utser vilket organ som handlägger bestraffningsärenden, vilka kan leda till så kallad förbundsbestraffning, enligt 14 kap RFs stadgar. DS utser vilket organ som handlägger tävlingsärenden, vilka kan leda till så kallad tävlingsbestraffning, enligt dessa tävlingsbestämmelser samt 14 kap, 2, 14 p, Riksidrottsförbundets (RF) stadgar. Av Svenska Innebandyförbundet (SIBF) administrerade tävlingar Förbundsstyrelsen (FS) utser vilket organ som handlägger bestraffningsärenden, vilka kan leda till så kallad förbundsbestraffning, enligt 14 kap RFs stadgar. TU och JN handlägger tävlingsärenden, vilka kan leda till så kallad tävlingsbestraffning, enligt dessa tävlingsbestämmelser samt 14 kap, 2, 14 p, (RF) stadgar. RF/RIN* * RF:s stadgar 15 kap 2 Beslut som rör tävlingsregler Specialförbunds (SF) beslut som rör tillämpning av tävlingsregler får inte överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN) annat än under åberopande av att grovt formfel förekommit vid handläggningen av ärendet eller att beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler. För att RIN skall ta upp sådant ärende till prövning krävs prövningstillstånd enligt RF:s stadgar 6 kap 3. FS motiveringar till föreslagna ändringar De inledande paragraferna av Tävlingsbestämmelserna (TB) reglerar sådant som styrs av våra stadgar och RF:s regelverk och förfaranden. Därför ska det inte återfinnas i TB. Vissa regler har även blivit obsoleta, eller fordrar förtydliganden. Det föreligger även behov av nya regler. Förbundsstyrelsen finner att det är lämpligt att göra en revidering av hela regelverket där vi omdisponerar ordningen i vilken vi presenterar reglerna. Förändringarna presenteras i fyra förslag. Förslag 1: Paragrafer och formuleringar som ska utgå ur TB Förslag 2: Ändringar av Tävlingsbestämmelserna av språklig och redaktionell karaktär Förslag 3: Förändringar av befintliga regelverk. Förslag 4: Nya regler Bilageförteckning Tävlingskongressen beslutar inte om blanketternas utformning varför dessa (bilaga 3, 5-9, 11-14) inte kan utgöra bilagor till dokumentet. En hänvisning till blanketterna kan ändock redovisas i löpande text som exempelvis denna ur förslaget till nya TB kap. 1 2 Förening som avser att delta i innebandyverksamhet utomlands ska ansöka om sanktion hos SIBF (Blankett: Sanktion för internationellt spel). Avseende bilaga 10 (Reglemente för SIBF:s skiljenämnd) så fastställs inte heller det av Tävlingskongressen varför det inte ska vara en bilaga till dokumentet. Bilagorna 3, 5-9 samt 11-14a ska presenteras i löpande text som hänvisningar till blanketter. Bilaga 4 utgår eftersom detta förfarande sker via ibis. Bilaga 10 utgår eftersom detta inte regleras av våra TB utan framgår av RF/SIBF:s stadgar. Dokumentet ska återfinnas på hemsida/dokumentbank. Bilaga utgår, byte av studieförening ska ske via ibis/ byte av föreningstillhörighet. Övergång under pågående spelår för RIG/NIU ska följa samma ordning som övriga övergångar. Bilaga 1 Förkortningar De förkortningar som saknar relevans för TB ska utgå. Se även Förbundsstyrelsens förslag 9.2 angående att Förkortningarna ska presenteras som Begrepp i inledningen av TB. Bilaga 2 Begrepp De begrepp som saknar relevans för TB ska utgå. Administrerande myndighet är ett begrepp som inte ska användas. Enligt vårt medlemskap i RF bedriver vi sporten innebandy men det är ingen myndighetsutövning per definition. Relevanta begrepp är däremot administrerande förbund och Tävlingsstyrelse som ersätter. Bestraffning är inte ett adekvat 2

25 begrepp vad avser tillämpningen av tävlingsregler där tävlingsbestraffning är det korrekta begreppet. Säkerhetsdelegat är inget begrepp som är relevant vi har matchobservatörer med uppgift att övervaka matcharrangemang. Ungdomsspelare är inget begrepp som är relevant för det regleras av Idrotten vill. Ingress/Instansordningen 4 och 7 punkterna utgår när det framgår av stadgarna att Förbundsstyrelsen kan delegera sin bestraffningsrätt vid tillämpningen av RF:s stadgar kap. 14 detta är ovidkommande för instansordningen i tävlingsärenden och tävlingsbestraffningar. 5 och 8 punkterna utgår när det är ett krav från RF att det för tävlingsärenden ska finnas en treinstansordning inom specialförbunden. Organet som ska utgöra distriktsförbundets första instans kan inte DS eller FS utse, det reglerar TB, däremot utser dem ledamöterna i respektive grupp. Om en överträdelse av tävlingsreglerna är graverande då ska detta anmälas till bestraffning till Nationella disciplingruppen respektive Juridiska nämnden. Ingress RF/RIN Detta framgår av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och ska inte redovisas i våra TB. Av besvärshänvisningen i avgöranden från Juridiska nämnden framgår detta. Kapitel 1 Förening 1 Medlemskap Ansökan om medlemskap görs till Svenska Innebandyförbundet (SIBF). Ansökningshandlingar rekvireras av SIBF. Ideell förening får efter ansökan tas upp som medlem i SIBF om nedanstående villkor är uppfyllda: - Ansökan om medlemskap är upprättad enligt Riksidrottsförbundets (RF)anvisningar och är åtföljd av föreningens stadgar, vilka bör upprättas på grundval av RFs normalstadgar för idrottsförening, samt årsmötesbeslut vid föreningsbildande - Föreningen som på sitt program har sådan idrottslig verksamhet vilken administreras av SIBF samt även i övrigt uppfyller de särskilda villkor som SIBF ställer i sina stadgar - Föreningen har förbundit sig i sin idrottsliga verksamhet följa RFs och SIBF:s stadgar, tävlingsregler och beslut fattade av överordnat idrottsorgan - Föreningens namn ej är olämpligt eller kan förväxlas med en till RF redan ansluten förening - Föreningen har betalat årsavgift i enlighet med SIBF:s årsmötesbeslut Förening får ej deltaga i bindande match förrän föreningens ansökan bifallits. 2 Föreningsnamn 2 a. Regelverk kring förenings namn Se SIBF:s stadgar kapitel b. Namnbyte Ansökan om namnbyte görs genom att föreningen insänder årsmötesprotokoll från föreningens årsmöte eller extra årsmöte. Ansökan om namnbyte ska ske på RF:s fastställda blankett (Namnändring av idrottsförening). 3 Föreningsstatus 3 a. Utträde Förening som begär utträde ur SIBF ska skriftligen meddela detta på avsedd blankett tillhandahållen av SIBF. Skrivelsen ska innehålla styrkande av årsmötesbeslut där utträde beslutats och ska sändas till SIBF som beviljar utträde efter prövning. Förening som tillfälligt upphör med verksamhet i en A-sektion, dam och/eller herr, och på så sätt vill få spelare spelklara för ny förening utan övergångsförfarande, måste med en undertecknad skrivelse av föreningens firmatecknare på avsedd blankett tillhandahållen av SIBF intyga att föreningen ej har för avsikt att bedriva seniorverksamhet, det vill säga representations- eller reservlagsverksamhet, innevarande och kommande säsong. Förening som på två, efter varandra följande, verksamhetsår ej betalat årsavgift, utesluts ur SIBF. Spelare är fria att gå till vilken förening de vill och eventuella spelaravtal upphör. Nya föreningen ska insända korrekt ifylld blankett för byte av föreningstillhörighet till SIBF. 4 a. 4-6 st. Anmälningsavgifter Administrerande myndighet beslutar om vilka åtgärder som ska vidtagas. Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 3

26 Serieavgifter fastställs av DS efter förslag från Distriktets Tävlingskommitté (TK) 5 Registrering av förenings- respektive personuppgifter Detta enligt personuppgiftslagen (PUL). 9 4 st. Föreningsansvar vid arrangemang Förening kan ådömas påföljd som SIBF eller IFF kan komma att besluta om i enlighet med dess stadgar eller reglementen st. Säkerhetsbestämmelser Om förening vill utverka tillträdesförbud ska man beakta Lag (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Lagen påverkar inte den rätt som tillkommer den som förfogar över platsen att begränsa tillträdet till denna. När idrottsarrangemang anordnas på en idrottsanläggning får inte någon: 1. obehörigen beträda spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen, eller 2. kasta in föremål på spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen, om inte en sådan åtgärd är befogad med hänsyn till idrottsarrangemangets genomförande. (Ordningslag (1993:1617) kap 5 4). Den som uppsåtligen bryter mot detta förbud döms till påföljd enligt Ordningslagen kap IdrottsAB 12 a. Medlemskap Det är alltid föreningen som ansvarar mot förbundet genom sitt medlemskap i förbundet. Det är föreningen som har rösträtten i idrottsrörelsen och äger rätten att delta på medlemsaktiviteter. Idrotts AB kan inte vara medlem i förbundet. 12 b. Spelrätt Idrotts AB med upplåten spelrätt ses som ett lag i den förening som har upplåtit spelrätten. Det är alltid föreningen som hanterar frågor och ärenden inom idrottsrörelsen. 12 c. 2 st. Bestämmelser och andra skrifter Det är endast föreningen som kan teckna samarbetsavtal och Avtal för spelare, licensiera spelare samt göra övergångar. Spelarna tillhör alltid föreningen. FS motiveringar till föreslagna ändringar 1, 2 och 3a. Förutsättningarna för medlemskap i SIBF, föreningsnamn och utträde regleras av våra stadgar och ska inte upprepas i tävlingsbestämmelserna. I Förslag 9.2 till nya TB, kap. 1 2 Matchtillstånd och kap. 3 3 framgår att föreningens medlemskap i SIBF är en förutsättning för deltagande i våra tävlingar. Detta framgick av kap. 3 9 a. 2 st. Särskilt vad avser 3 a. utgår 1 och 3 st. eftersom detta regleras av stadgar. 2, 4 och 5 st. utgår när det är ett obsolet förfarande. När förening inte anmäler sig till seriespel i den serie till vilken de är kvalificerade så är spelarna fria att lämna föreningen via byte av föreningstillhörighet. Se Förslag 9.3 till nya TB kap Byte av föreningstillhörighet. 4 a. 3-5 st. Möjligheterna för administrerande förbund/tävlingsstyrelsen att exempelvis godta avbetalningsplaner eller dela upp anmälningsavgifterna framgår av regelverket och instansordningen regleras i kap. 6. Det finns inget behov för SDF reglera detta utöver tävlingsbestämmelsernas lydelse. Styrelsen har ekonomiskt ansvar, det följer av stadgarna, följaktligen har de rätt att besluta om alla avgifter. 5 sista men. Hänvisningen till PUL utgår. TB reglerar förfarandet att det ska göras. Hur det ska göras regleras av en lag vars tillämpning vi inte förfogar över eller kontrollerar efterterlevnaden av. 9 4 st. Regeln är felaktig, påföljder enligt detta regelverk kan endast påföras om det finns stöd för detta i TB. Av stadgar och IFF-reglementen kan också framgå olika påföljder för överträdelser mot dessa regelverk men detta ska inte särskilt framgå av våra Tävlingsbestämmelser. Se även kommentar angående kap. 3 3 f st. Regelverket utgår när det är ett utdrag ut Ordningslagen (1993:1617). 12 Regelverket om IdrottsAB:s associationsrättsliga ställning finns i våra stadgar och ska inte upprepas. 12 c. 2 st. utgår för att det är felaktigt. Spelarna i ett IdrottsAB ska vara medlemmar av 4

27 den upplåtande föreningen men i övrigt har ett IdrottsAB samma rättigheter och skyldigheter enligt våra TB. Kapitel 2 Spelare 8 Undantag från licenskrav Alla barnidrottare som ej är licensierade och som deltar i av förbundet, dess distriktsförbund eller föreningar anordnat rekryteringsprojekt, behöver ej inneha licens eller erlägga annan kostnad för att inneha försäkringsskydd. FS motiveringar till föreslagna ändringar 8 Enligt det nya licensförfarandet ska alla erlägga en personlig licens, där beloppet varierar med avseende på spelarens ålder. Kapitel 3 Före match 1 Tävlings- och spelregler 1 a. 7-8 st. Regler Tävlingsregler styr alla förutsättningar utanför själva matchen medan spelreglerna reglerar spelet på planen. Spelreglerna, regelhandboken, fastställs av IFF och antas av Svenska Innebandyförbundets Styrelse (FS). 1 b. Tolkning av bestämmelser JN är ensamt bestämmande i fråga om tolkning av tävlingsregler. Tävlingsbestämmelserna fastställs av Tävlingskongressen. 3 Brott mot tävlingsbestämmelserna 3 a. Förseelser Förening som gör sig skyldig till: licensfusk, använder okvalificerad spelare så som exempelvis brott mot dispensregler, använder spelare/ledare som är avstängda eller diskvalificerad, använder spelare med falskt namn eller falskt personnummer, licensierar spelare som tillhör annan förening eller licensierar spelare utan dennes medgivande anses vara initiativtagare till problem vilket skadar sportens anseende. 3 b. Påföljder - Böter vid bestraffningsärenden, max SEK 3 c. Tävlingsavgift sista men. I distriktstävlingar meddelas beslut om tävlingsavgift av respektive specialdistriktsförbund (SDF) och i förbundstävlingar av Svenska Innebandyförbundets Tävlingsutskott (TU). 3 d. Övriga tävlingsavgift sista men. Avgifterna fastställs av SIBF i samband med godkännandet av SDFs ansökan om lokala förutsättningar. 3 e. Böter Förening eller spelare kan, utöver andra påföljder enligt tävlingsbestämmelserna, anmälas till bestraffning och åläggas böter på högst kronor enligt RFs Stadgar 14:e kapitlet. I förbundstävlingar meddelas beslut om böter av JN och i distriktstävlingar av respektive SDF. 3 f. Övriga påföljder Förening kan ådömas annan påföljd som SIBF eller International Floorball Federation (IFF) kan komma att besluta om i enlighet med sina stadgar eller reglementen. 4 SIBF:s skiljenämnd Vid skiljenämndsförfarande ska reglemente för SIBF:s skiljenämnd följas (bilaga 10). 5 Jäv 5 a. Sakägarjäv Ledamoten har ett direkt eget intresse av ärendets utgång. Det kan t ex vara fråga om ett ärende där ledamoten själv eller dennes förening är anmälande part. 5b. Ombudsjäv eller ställföreträdarjäv Ledamoten eller någon av hans släktingar är ombud för part eller ställföreträdare för förening, som part. I det sistnämnda fallet ingår t ex i föreningens styrelse. 5

28 5 c. Tvåinstansjäv Ledamoten har tidigare, inom annat idrottsorgan, deltagit i handläggning av ärendet. Har ledamoten deltagit i t ex SDFstyrelsens beslut, får denne inte delta vid handläggningen av samma ärende i Tävlingskommittén. 5 d. 1-2 st. Delikatessjäv En allmän regel finns om att ledamoten inte får delta om denne av annat skäl anses vara jävig. Skälet till denna allmänna regel är att det är omöjligt att göra en heltäckande lista av jävssituationer. För att bibehålla parternas och allmänhetens förtroende för behandlande instans verksamhet bör ledamot/tjänsteman avstå från att delta i handläggning så snart minsta tvekan föreligger om dennes objektivitet och opartiskhet. Ledamot/tjänsteman bör avstå från att delta när någondera part är nära bekant med denne. En inriktning är att om en jävsfråga väcks av part bör aktuell ledamot/tjänsteman avhålla sig från vidare behandling. På så sätt undviker man att misstro uppstår angående behandlande instans opartiskhet. Därmed har det inte sagts att man ska ge vika för uppenbart grundlösa eller på annat sätt direkt otillbörliga påståenden. Jävsfrågan avser både handläggning och deltagande i beslut. 9 a. 9 st. 3 men. Definition av tävling I tävlingsmatch får fritt antal utländska medborgare användas. 12 a. 5 st. Distriktstävlingar Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet 12 d. Distriktsmästerskap (DM) DM spelas ej för barnidrottare st. Åldersklasser Barnidrott är till och med 11 år, ungdomsidrott är från och med 12 år till och med 16 år, junioridrott är från och med 17 år till och med 20 år, därefter är det vuxenidrott. 18 Domare 18 a. Indelning, godkännande, legitimation och prioritering av domare Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 18 b. Tillsättning av domare Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 18 c. Utrustning för domare Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 18 e. Utbetalning av domarersättning Arrangerande förening/hemmalag ska utbetala domararvode och, i förekommande fall, restidsersättning i samband med aktuell match. Betalningen ska ske via bankkonto. Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 18 f. Reseersättning Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 21 b. Matcharrangemang Arrangemangsdirektiv distriktstävlingar Följande punkter gäller de föreningar/lag som deltar eller arrangerar tävlingar administrerade av distrikt. TK kan besluta om andra direktiv i särskilt direktiv för enskild tävling eller distriktsmästerskap. Detta delges arrangörer och deltagande lag. Lokala förutsättningar kan finnas, se aktuellt dokument för distriktet. 23 Särskilda bestämmelser för RIG och NIU 23 f. 1 st. Dispens Avsteg från RIG/NIU-bestämmelserna kan endast sökas av SDF, förening och/eller spelare om synnerliga skäl föreligger. 6

29 FS motiveringar till föreslagna ändringar 1 a. 7-8 st. Begreppen tävlingsregler och spelregler är vedertagna för all idrottsutövning och ska därför inte särskilt framgå av våra TB. Sista stycket är felaktigt SIBF antar inte regelhandboken, den har vi att följa enligt vårt medlemskap i IFF. 1 b. Juridiska nämnden är högsta instans för tävlingsärenden och följaktligen har de mandat att tolka tävlingsbestämmelserna det framgår av instansordningen. Deras mandat innefattar inte en rätt att tolka regelboken, som styr spelet på planen och som per definition också utgör tävlingsregler. Formuleringen är således felaktig. Det framgår av stadgarna att Tävlingskongressen fastställer våra tävlingsbestämmelser. 3 a. Denna definition omfattar inte RF:s definition av att skada sportens anseende. I RF:s stadgar 1 Kap 2. 4 framgår att SF:s regelverk ska innehålla föreskrifter om tävlingsbestraffningar när förening, IdrottsAB eller dess företrädare, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat sportens anseende. Se TB kap angående uteslutning med anledning av ekonomiska oegentligheter som skadat sportens anseende. De uppräknade förseelserna är bestraffningsbara enligt regelverket om okvalificerade spelare i TB kap Det går förövrigt inte att licensiera spelare för annan förening i ibis och om förening licensierar en spelare utan dennes medgivande så medför detta inga förpliktelser för spelaren varför detta inte måste regleras. 3 b. Böter är förbehållet bestraffningsärenden enligt RF:s regelverk och ska inte redovisas i våra TB. 3 c. Regeln utgår när den är felaktig avseende benämningen av straffavgiften som en tävlingsavgift. Vidare ger redovisningen av instansordningen sken av att detta är ett beslut som fattas av endast en instans. Vi har en instansordning och den är densamma för alla ärenden, detta regleras/framgår på ett ställe i kap d. Avgifterna ska inte längre fastställas av JN det ekonomiska ansvaret för verksamheten har FS. Däremot får avgifterna inte överstiga högsta avgift/arvode som fastställts av SIBF. Se förslag till nya TB Kap e. Böter är en bestraffning som endast kan utdömas vid tillämpning av RF:s stadgar 14 Kap. Det förfarandet följer inte av våra TB varför denna paragraf ska utgå. 3 f. Regeln är felaktig, påföljder enligt detta regelverk kan endast påföras om det finns stöd för detta i TB. Av stadgar och IFF-reglementen kan också framgå olika påföljder för överträdelser mot dessa regelverk men detta ska inte särskilt framgå av våra Tävlingsbestämmelser. Se även kommentar angående kap st. 4. Det framgår av våra stadgar att tvister ska lösas i vår skiljenämnd. Den har ett reglemente för förfarandet som inte ska framgå av TB. 5 a-d. 1-2 st. samt 3 st. 1 men. Denna redovisning av de allmänna jävsgrunderna är överflödig när SIBF inte äger definitionen av dessa begrepp. 9 a. 9 st. 3 men. När det inte finns några begränsningar i utländska medborgares deltagande i tävlingsmatcher så ska det inte särskilt framgå i regelverket. 12 a. 5 st. Instansordningen kan inte SDF själva reglera i lokala förutsättningar. 12 d. Av uppräkningen framgår att DM spelas för seniorer, juniorer och ungdomar. Uppräkningen är exklusiv varför de som DM inte spelas för inte särskilt ska anges st. Dessa definitioner framgår av idrotten vill och regleras inte av våra TB. 18 a-c samt e-f. Regelverket pekar ut en rätt för distriktsförbunden att själva reglera detta men ger i övrigt ingen vägledning om vad ett dylikt regelverk ska innehålla. En mer lämplig regel är då att dessa fem rubriker ska framgå av de seriekrav som distrikten har för sina olika tävlingar. Det är en följd av att dessa regelverk varierar från serie till serie inom ett distrikt varför de passar sig 7

30 bättre för seriekrav än för de lokala förutsättningarna. I Förslag 9.3, TB kap 3 2 a. framgår att seriekraven ska reglera utbetalning av domarersättningar, arvoden, restidsersättning och reseersättning. 21 b. Arrangemangsdirektiv distriktstävlingar Utgår eftersom regelverket saknar innehåll. Administrerande förbunds rätt att utfärda speciella regler för sina olika tävlingar framgår i Förslag 9.2 TB kap st. 23 f. 1 st. Det finns endast ett regelverk angående NIU/RIG från vilket det kan beviljas dispens och det gäller spel i studieföreningens SDF-lag när moderdistriktet inte deltar i SDF-SM. Kapitel 4 Under match 4 Straffslagsavgörande Straffslagsavgörande ska genomföras enligt Regelhandboken. 6 c. Exempel med tre lag på lika poäng: A mot B slutar 3-2 C mot D slutar 5-0 B mot D slutar 6-0 B mot C slutar 2-1 C mot A slutar 3-2 A mot D slutar 2-0 Tabell 1: # Lag SM V O F GM IM MS P 1 Lag B Lag C Lag A Lag D Tabell 2: # Lag SM V O F GM IM MS P 1 Lag A Lag B Lag C c. sista st. I de fall utdragning sker eller av annan anledning gruppen endast blir två lag lottas match/placering om något av lagen ej vill spela matchen. FS motiveringar till föreslagna ändringar 4 Förfaranden som regleras i andra tävlingsregler, regelhandboken, ska inte upprepas i TB. 6 c. Exempel kan inte presenteras under en egen paragraf. I exemplet framgår även regelverk även detta är en felaktig framställning. Se Förslag 9.3 för ett omformulerat regelverk. Exempel som detta kan presenteras på hemsidan Kapitel 5 Efter match 2 a. Matchstraff Efter match där matchstraff utdömts ska berörd lagledning, av matchdomare informeras om vilket matchstraff som utdömts. Avstängd eller diskvalificerad spelare/ledare får ej upptas på matchprotokollet 8

10.1 Förbundsstyrelsens Förslag: Paragrafer och formuleringar som ska utgå ur Tävlingsbestämmelserna

10.1 Förbundsstyrelsens Förslag: Paragrafer och formuleringar som ska utgå ur Tävlingsbestämmelserna 10.1 Förbundsstyrelsens Förslag: Paragrafer och formuleringar som ska utgå ur Tävlingsbestämmelserna Förslag: FS föreslår att Tävlingskongressen beslutar att bifalla FS förslag till ändringar enligt nedan.

Läs mer

Proposition 2 förändringar och förtydliganden

Proposition 2 förändringar och förtydliganden Proposition 2 förändringar och förtydliganden Ärende: Proposition till tävlingskongressen 2010 gällande förändringar och förtydliganden i tävlingsbestämmelserna. Beskrivning av ärendet och bakgrund: Språk

Läs mer

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1 Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1. KAP. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Södermanlands Innebandyförbund (SÖIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundets (SIBF) stadgar, såsom

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND

STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND Kap 1 Allmänna Bestämmelser 1 Uppgift Småland Blekinge Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Stadgar för. Skolidrottsförbund

Stadgar för. Skolidrottsförbund Normalstadgar för Specialdistriktsförbund (SDF) Stadgar för Skolidrottsförbund ALLMÄNA BESTÄMMELSER 01 Specialdistriktsförbund (SDF) Inom varje distrikt skall finnas SDF som är organ för förbundets regionala

Läs mer

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område. KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Skånes Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingförbundets (SvBF) regionala organ arbeta i enlighet

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

Stadgar för Upplands Innebandy förbund STADGAR

Stadgar för Upplands Innebandy förbund STADGAR Stadgar för Upplands Innebandy förbund STADGAR 1 Reviderad stadgar 2016-06-08 Upplands Innebandyförbund 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Stadgar för Upplands Innebandy förbund Upplands Innebandyförbund

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BOWLINGFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BOWLINGFÖRBUND KAP 1: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Västergötlands Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingförbundets (SvBF) regionala organ arbeta

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND

STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND 1 STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Stockholms Bowlingförbund (StBf) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingsförbundets

Läs mer

Stadgar Skånes Innebandyförbund. (senast reviderade av Distriktsmötet 2013)

Stadgar Skånes Innebandyförbund. (senast reviderade av Distriktsmötet 2013) Stadgar Skånes Innebandyförbund (senast reviderade av Distriktsmötet 2013) 1 2 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Skånes Innebandyförbund (SkIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundets

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Att bifalla till stadgeändringar enligt nedan: Att tillämpa den nya ordningen vid förbundsmötet 2013. 2 kap Förbundsmöte 6

Läs mer

MÖTESAGENDA. Ärenden vid Extra Tävlingskongressen

MÖTESAGENDA. Ärenden vid Extra Tävlingskongressen MÖTESAGENDA Ärenden vid Extra Tävlingskongressen 2015-04-18 1 Tävlingskongressens öppnande 2 Upprop samt fastställande av röstlängd för kongressen enligt 6 kap 2. 3 Fastställande av föredragningslista

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

STADGAR FÖR CLUB 65. Club 65 är en ideell förening inom Falkenbergs Golfklubb med hemort i Falkenbergs kommun.

STADGAR FÖR CLUB 65. Club 65 är en ideell förening inom Falkenbergs Golfklubb med hemort i Falkenbergs kommun. STADGAR FÖR CLUB 65 Club 65 är en ideell förening inom Falkenbergs Golfklubb med hemort i Falkenbergs kommun. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva ideell och social verksamhet

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND Fastställda av årsmötet den 7 september 1993 Godkända av Svenska Judoförbundet 1993 Reviderade av GJF 2006 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet

Läs mer

Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr:

Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr: Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr: 834000-7874 Ändringen av stadgarna är beslutade på årsmötet 2015-05-28 KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Gotlands Bowlingförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet STADGAR Antagna Kapitel Allmänna bestämmelser... 3 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Tillhörighet... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Verkställande organ... 3 7 Medlemskap... 4 7 Verksamhets- och räkenskapsår

Läs mer

Distriktsförenings Normalstadgar

Distriktsförenings Normalstadgar Distriktsförenings Normalstadgar Datum: 2017-01-01 Förslag till Normalstadgar för Distriksföreningar inom Svenska Ridtravarförbundet Distrikt: Bildat den Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den enligt

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND

STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND Kap 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1:1 ÄNDAMÅL Gotlands Ishockeyförbund skall, enligt dessa stadgar och Svenska Ishockeyförbundets stadga, såsom Svenska Ishockeyförbundets regionala

Läs mer

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund STADGAR för Sveriges Skateboardförbund Antagna 2012-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 2 Organisation 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ 2 5 Firmateckning 2 6 Verksamhets-

Läs mer

STADGAR. Smålands Innebandyförbund. Antagna första gången på årsmötet Senast reviderad

STADGAR. Smålands Innebandyförbund. Antagna första gången på årsmötet Senast reviderad STADGAR Antagna första gången på årsmötet 1986-06-18 Senast reviderad 2018-09-26 Box 485, 551 16 Jönköping Telefon: 036-34 54 00. Telefax: 036-34 54 60 E-post: smaland@innebandy.se Hemsida: www.smibf.se

Läs mer

PROPOSITION FRÅN FÖRBUNDSSTYRELSEN REVIDERINGAR I SVENSKA BILJARDFÖRBUNDETS STADGAR

PROPOSITION FRÅN FÖRBUNDSSTYRELSEN REVIDERINGAR I SVENSKA BILJARDFÖRBUNDETS STADGAR PROPOSITION FRÅN FÖRBUNDSSTYRELSEN REVIDERINGAR I SVENSKA BILJARDFÖRBUNDETS STADGAR Förbundsstyrelsen har gjort en översyn av stadgarna och föreslår följande ändringar. De flesta av förslagen är mest förtydliganden

Läs mer

STADGAR. Reviderade

STADGAR. Reviderade Reviderade 2015-02-23 För den ideella föreningen med hemort Karlstad kommun. Bildad 1968. Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har till ändamål att möjliggöra utövande av idrotts-, frilufts- och

Läs mer

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Antagna vid årsmöte 7 juni 2007 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål, sammansättning och hemort Wings Hockey Club Arlanda ( Föreningen ) har som ändamål att bedriva ishockeyverksamhet.

Läs mer

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar.

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar. 1 STADGAR FÖR idrottsföreningen KFUM KOMETERNA l IDEELL FÖRENING 1 KFUM KOMETERNA är en ideell förening som är ansluten till KFUMs idrottsförbund och därigenom till KFUMs riksförbund och genom detta till

Läs mer

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17 Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17 Säsongen 2015-2016 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 1.1. Åldersklass... 1 1.2. Anmälan... 1 1.3. Tolkningsordning... 1 1.4. SM-spel... 1 1.5. Tävlingsstyrelse...

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014)

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla, stödja och bedriva motionsverksamhet för alla åldrar, samt i övrigt verka

Läs mer

Tävlingskrav Ungdomsturneringar

Tävlingskrav Ungdomsturneringar Tävlingskrav Ungdomsturneringar Säsongen 2016-2017 Innehåll INLEDNING... 3 1.1. SM-spel... 3 1.2. Tävlingsstyrelse... 3 1.3. Tävlingsjury... 3 1.4. Regler och tolkningsordning... 3 1.5. Arrangörer... 3

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Stadgar för ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Antagna av årsmötet 2016 Hemsida: www.svenskkonstakning.se/distrikten/ostrasvealandskonstakningsforbund Kontakt: ostrasvealand@hotmail.com 1 Kap Allmänna

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Intresseförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

STADGAR FÖR Nordöstra Svealands Bordtennisförbund Med hemort i Uppsala Kommun Bildat 2015

STADGAR FÖR Nordöstra Svealands Bordtennisförbund Med hemort i Uppsala Kommun Bildat 2015 STADGAR FÖR Nordöstra Svealands Bordtennisförbund Med hemort i Uppsala Kommun Bildat 2015 Bild på nya loggan KAPITEL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Nordöstra Svealands Bordtennisförbund (SDF) skall

Läs mer

1 kap Ändamål Föreningens namn Sammansättning, tillhörighet mm 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Firmateckning 7 Stadgeändring

1 kap Ändamål Föreningens namn Sammansättning, tillhörighet mm 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Firmateckning 7 Stadgeändring Stadgar 1 kap 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund med särskild inriktning orientering. 2 Föreningens

Läs mer

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Gymnastikförbundet Sydost skall, enligt dessa stadgar och Svenska Gymnastikförbundets stadgar, såsom Svenska Gymnastikförbundets

Läs mer

Fastställda vid ordinarie SDF-möte 2017-mm-dd. Ersätter revisionen av gällande stadgar fastställda den 1 mars 2010.

Fastställda vid ordinarie SDF-möte 2017-mm-dd. Ersätter revisionen av gällande stadgar fastställda den 1 mars 2010. 1 (7) Stadgar för Västerbottens Skyttesportförbund Fastställda vid ordinarie SDF-möte 2017-mm-dd. Ersätter revisionen 2013-03-23 av gällande stadgar fastställda den 1 mars 2010. OBS. Detta är ett förslag

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

KAPITEL 1. Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet. Svenska RS Feva-förbundet företräder RS Feva-klassen.

KAPITEL 1. Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet. Svenska RS Feva-förbundet företräder RS Feva-klassen. Baserade på normalstadgar för klassförbund anslutet till Svenska Seglarförbundet (nedan kallat SSF) Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet Antagna: 29/3 2018 Allmänna bestämmelser KAPITEL 1 1 Organisationstillhörighet

Läs mer

Stadgar för Systema Uppsala

Stadgar för Systema Uppsala Stadgar för Systema Uppsala Organisations nr: 802508-9049 med hemort i Uppsala Bildad 2016 Systema Uppsalas verksamhetsidé: Föreningens verksamhetsidé är att bedriva självförsvars utbildningar och kurser.

Läs mer

Normalstadgar för Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) Västra Götalands Styrkelyft Förbunds stadgar

Normalstadgar för Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) Västra Götalands Styrkelyft Förbunds stadgar Normalstadgar för Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) Västra Götalands Styrkelyft Förbunds stadgar 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Västra Götalands Styrkelyft Förbund skall, enligt dessa

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Tävlingsbestämmelser 2017 Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Tävlingsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare

Läs mer

Stadgar för Täby Tennisklubb

Stadgar för Täby Tennisklubb 1 Stadgar för Täby Tennisklubb 1 Omfattning och ändamål Täby Tennisklubb (TTK), som bildades den 29 mars 1973 under namnet Erikslunds Tennissällskap och namnändrade den 28 oktober 1999, är en ideell förening

Läs mer

Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser

Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser 2013 års utgåva. Innehållsförteckning Kapitel 1 Förening... 5 1 Medlemskap... 5 2 Föreningsnamn... 5 3 Föreningsstatus... 5 4 Förenings rätt att deltaga

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013)

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening STADGAR (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening Innehåll Eldsberga gymnastikförening... 1 Eldsberga gymnastikförening... 2 Stadgar... 2 1 Eldsberga gymnastikförenings verksamhet...

Läs mer

Östergötlands Skyttesportförbund (ÖSF) omfattar samma gränser som Östergötlands Idrottsförbund.

Östergötlands Skyttesportförbund (ÖSF) omfattar samma gränser som Östergötlands Idrottsförbund. Stadgar för Östergötlands Skyttesportförbund Fastställda vid ordinarie SDF-möte den 8 mars 2017. Förklaringar: Riksidrottsförbundet (RF) Svenska Skyttesportförbundet (SvSF) Förbundsmöte (FM) Förbundsstyrelse

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING

STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING Stadgar för den ideella föreningen Mollösunds Båtförening (MBF), bildad 1980, med hemort Mollösund, Orust kommun. Stadgarna fastställdes på föreningsmötena 2013-07-08 samt

Läs mer

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18 Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18 Säsongen 2014-2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 1.1. Åldersklass... 1 1.2. Representation... 1 1.3. Anmälan... 1 1.4. Särskilda avgifter... 1 1.5. Tolkningsordning...

Läs mer

STADGAR FÖR HALLANDS FRIIDROTTSFÖRBUND

STADGAR FÖR HALLANDS FRIIDROTTSFÖRBUND STADGAR FÖR HALLANDS FRIIDROTTSFÖRBUND FASTSTÄLLDA VID ÅRSMÖTE 2006-02-28 Reviderade 2010 01 01 STADGAR FÖR HALLANDS FRIIDROTTSFÖRBUND FASTSTÄLLDA VID ÅRSMÖTE 2006-02-28 Kap 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sid

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Kapitel 1 Grundläggande bestämmelser 1 Namn, verksamhetsområde samt styrelsens hemort Förbundets namn är Svenska Skolidrottsförbundet

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Kap 1 Allmänna bestämmelser.

Kap 1 Allmänna bestämmelser. Stadgar för Svenska Bouleförbundets (SBF:s) Distriktsförbund Wästgöta Dahls Bouleförbund (WDBF) Fastställda 1994-11-20 Reviderade 1996-12-01. Reviderade 2001-02-18. Reviderade 2008-03-20. Reviderade 2010-03-28.

Läs mer

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar. fastställda den 14 september 2009 1 ! " Vår förening vill skapa en positiv idrottsmiljö, där såväl sociala som kulturella inslag är en naturlig del av verksamheten, där våra medlemmar utvecklas till självständiga

Läs mer

3 Verksamhetsområde NDSF verksamhet utövas inom ett distrikt, som enligt IV kap, 36 SSF stadgar omfattar Norrbottens län

3 Verksamhetsområde NDSF verksamhet utövas inom ett distrikt, som enligt IV kap, 36 SSF stadgar omfattar Norrbottens län Sid 1/7 STADGAR FÖR ORRBOTTE S DISTRIKTS SEGLARFÖRBU D ( DSF) FÖRKORT I GAR NDSF Norrbottens Seglarförbund SSF Svenska Seglarförbundet RF Riksidrottsförbundet NIF Norrbottens Idrottsförbund KAP 1. ALLMÄ

Läs mer

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund Stadgar Bilaga 1 Normalstadgar för Distriktsseglarförbund 0 NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSSEGLARFÖRBUND (DSF) KAPITEL - OCH PARAGRAFREGISTER Sid KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift... 15 2 Sammansättning...

Läs mer

Hälsinglands Innebandyförbunds stadgar

Hälsinglands Innebandyförbunds stadgar Hälsinglands Innebandyförbunds stadgar Fastställda på årsmötet 24 juni 1997 3 kapitlet Valberedning är reviderad på årsmöte den 22 juni 2011. 4 kapitlet Revisor, Revison är reviderad på årsmöte den 24

Läs mer

1 Namn och verksamhetsområde Jämtland-Härjedalens Skyttesportförbund omfattar samma gränser som Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund.

1 Namn och verksamhetsområde Jämtland-Härjedalens Skyttesportförbund omfattar samma gränser som Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund. Stadgar för Jämtland-Härjedalens Skyttesportförbund Fastställda vid ordinarie SDF-möte den 24 april 2010. Förklaringar: Svenska Skyttesportförbundet (SvSF) Specialdistriktsförbund (SDF) = Jämtland-Härjedalens

Läs mer

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. 1. Ändamål. Föreningens målsättning är att erbjuda människor i alla åldrar möjlighet till ett varierat dansutbud inom scenisk dans av god kvalitet till en rimlig kostnad. En meningsfull fritid, där även

Läs mer

Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser

Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser 2016 års utgåva Kommenterad [LN(1]: Not 1 och Not 4 Förslag 10.2 sid.4 Perioden som regelverket gäller presenteras som spelår 2017/18 osv Information i

Läs mer

Möjligheten för styrelseledamöter i SF, SDF och DF att väljas till RIN

Möjligheten för styrelseledamöter i SF, SDF och DF att väljas till RIN 13.20 Motion nr 21 och 22 Motion nr 21: Svenska Innebandyförbundet: Valbarhet till RIN, DoN och DopK Motionärens förslag: att SF-ledamot ska vara valbar till RIN, DoN och till DopK. Motion nr 22: Svenska

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET Ratificerade vid årsmötet 2017, att gälla från årsmötet 2017 ANTAGNA VID ÅRSMÖTE 2013, ATT GÄLLA FRÅN ÅRSMÖTET 2013 Innehållsförteckning STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA

Läs mer

Normalstadgar för föräldraföreningar. (Reviderad 2014-10-17)

Normalstadgar för föräldraföreningar. (Reviderad 2014-10-17) 2015 Normalstadgar för föräldraföreningar (Reviderad 2014-10-17) Föräldraföreningar inom AIK är ideella föreningar med hemort i Solna kommun. Föräldraföreningar ska finnas i åldersgrupperna 6-18 år. Föräldraföreningar

Läs mer

Normalstadgar för specialdistriktsförbund (SDF) inom Svenska Ridsportförbundet

Normalstadgar för specialdistriktsförbund (SDF) inom Svenska Ridsportförbundet Sida 1 av 7 Normalstadgar för specialdistriktsförbund (SDF) inom Svenska Ridsportförbundet Fastställda av förbundsstyrelsen 2015-01-23 Sida 2 av 7 Normalstadgar för specialdistriktsförbund (SDF) inom Svenska

Läs mer

STADGAR FÖR SURAHAMMARS INNEBANDYFÖRENING. Antagna av årsmöte den 14 april Ändring beträffande verksamhetsår av årsmöte den 15 maj 2001.

STADGAR FÖR SURAHAMMARS INNEBANDYFÖRENING. Antagna av årsmöte den 14 april Ändring beträffande verksamhetsår av årsmöte den 15 maj 2001. STADGAR FÖR SURAHAMMARS INNEBANDYFÖRENING SIBF Antagna av årsmöte den 14 april 1999. Ändring beträffande verksamhetsår av årsmöte den 15 maj 2001. Hemort Föreningen har sin hemort i Surahammars kommun.

Läs mer

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet 2015-04-17 Stadgar för den ideella föreningen CENTRAL SWEDEN med säte i Falun. Föreningen har bildats och stadgarna antagits vid konstituerande

Läs mer

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Organisations 1 Tillhörighet IOD Fleet Sweden företräder Svenska IOD klassen. Säte: Tjörn Mål 2 Svenska IOD-Förbundet har till mål att: a) svara för klassens administration

Läs mer

STADGAR. Version 2016:1

STADGAR. Version 2016:1 STADGAR Version 2016:1 Med dessa stadgar upphävs alla tidigare stadgar samt annan av Örebro Läns Innebandyförbund (ÖLIBF) i cirkulär och skrivelse utgiven information om dessa. Nedanstående stadgar som

Läs mer

UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND

UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND STADGAR FÖR UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND Kap 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1:1 Ändamål 1:2 Sammansättning 1:3 Verksamhetsområde 1:4 Beslutandeorgan 1:5 Verksamhets-räkenskapsoch arbetsår 1:6 Avgifter 1:7 Arbetstagaresvalbarhet

Läs mer

Stadgar för Stureby SK

Stadgar för Stureby SK Stadgar för Stureby SK 1 Föreningen har till uppgift främja och genom sina medlemmar utöva allmän idrottslig verksamhet. För detta ändamål skall föreningen verka för idrottens bästa, välja ändamålsenliga

Läs mer

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningens ändamål är att stärka professionell kompetens, samverkan och erfarenhetsutbyte inom föreningen

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Representationsbestämmelser 2017 Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång Representationsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser

Läs mer

Stadgar för Gästriklands Innebandyförbund 1(7) 1 Kap Allmänna bestämmelser

Stadgar för Gästriklands Innebandyförbund 1(7) 1 Kap Allmänna bestämmelser Stadgar för Gästriklands Innebandyförbund 1(7) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Gästriklands Innebandyförbund (GIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundetss stadgar, såsom

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca

Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca 1 Serieföreningen i petanca är en sammanslutning av petancaklubbar som utövar petanca på Costa Blanca kusten. 2 Föreningens ändamål Föreningens ändamål

Läs mer

STADGAR FÖR NORRBOTTENS -VÄSTERBOTTENS DANSSPORTFÖRBUND. Med huvudsäte i Umeå. Antagna vid årsmöte. Luleå

STADGAR FÖR NORRBOTTENS -VÄSTERBOTTENS DANSSPORTFÖRBUND. Med huvudsäte i Umeå. Antagna vid årsmöte. Luleå STADGAR FÖR NORRBOTTENS -VÄSTERBOTTENS DANSSPORTFÖRBUND Med huvudsäte i Umeå Antagna vid årsmöte Luleå 2009-09-05 IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att prestera

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET DISTRIKT SYD (SYDSVENSKA FÄKTFÖRBUNDET)

STADGAR FÖR SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET DISTRIKT SYD (SYDSVENSKA FÄKTFÖRBUNDET) STADGAR FÖR SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET DISTRIKT SYD (SYDSVENSKA FÄKTFÖRBUNDET) Fastställda vid konstituerande årsmöte med Sydsvenska Fäktförbundet i Karlskrona den 7 december 1997. Ändrade den 1 mars 2008 och

Läs mer

STADGAR Antagna Svenska Cheerleadingförbundet

STADGAR Antagna Svenska Cheerleadingförbundet STADGAR Antagna Innehåll 1 kap. s bestämmelser... 2 1 s ändamål... 2 2 s sammansättning... 2 3 s tillhörighet... 2 4 Verksamhetsår, räkenskapsår och arbetsår... 2 5 Firmatecknare... 2 6 Stadgetolkning...

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april 2017. KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser 1 Organisationstillhörighet (Organisationsnummer: 802509-4247) Linjettseglarna företräder entypsklasserna Linjett

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FLYGSPORTENS DISTRIKTSFÖRBUND (Specialdistriktsförbund, SDF)

NORMALSTADGAR FÖR FLYGSPORTENS DISTRIKTSFÖRBUND (Specialdistriktsförbund, SDF) 1 NORMALSTADGAR FÖR FLYGSPORTENS DISTRIKTSFÖRBUND (Specialdistriktsförbund, SDF) I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift, ändamål (här anges det namn, som skall gälla) Flygsportförbund är ett specialdistriktsförbund

Läs mer

Stadgar för Norrbottens Idrottsförbund

Stadgar för Norrbottens Idrottsförbund Stadgar för Norrbottens Idrottsförbund omfattande Norrbottens län med hemort i Luleå. Bildat den 21 mars 1908 Senast fastställda av årsmötet den 21 april 2012 Innehåll Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 3

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10.

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10. Edsvallaskolan Ekonomisk Förening Version B Stadgar Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 B 2015-04-23 Revidering och komplettering 6. och 10. vid styrelsemöte

Läs mer

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3 Stadgar INNEHÅLL Innehåll... 2 1 Föreningens namn... 3 2 Målsättning... 3 3 Säte... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Firmateckning... 3 6 Verksamhets- och räkenskapsår... 3 7 Stadgeändring... 3 8 Upplösning

Läs mer