NSD REMISSYTTRANDE. Näringslivets skattedelegation (NSD) har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på ovanstående promemoria och anför följande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NSD REMISSYTTRANDE. Näringslivets skattedelegation (NSD) har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på ovanstående promemoria och anför följande."

Transkript

1 NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen SN 46/2009 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (S2) Tomas Eurenius Er referens: Stockholm Fi 2009/2270 Stockholm, REMISSYTTRANDE Promemoria Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Näringslivets skattedelegation (NSD) har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på ovanstående promemoria och anför följande. Sammanfattning NSD välkomnar de förenklingar och förbättringar som de nya reglerna om omsättningsland för tjänster och återbetalning av moms till utländska företagare innebär. Ett antal brister och oklarheter har dock identifierats där ytterligare förtydliganden är nödvändiga. NSD avstyrker förslaget att tjänster ska redovisas månadsvis i en periodisk sammanställning. NSD anser att en kvartalsvis rapportering av tjänster i periodisk sammanställning skulle innebära att en mindre administrativ börda läggs på svenska företag. Direktivet ger medlemsstaterna möjlighet att redovisa tjänster kvartalsvis vilket också kommer att ske i länder som Nederländerna, Storbritannien och Polen. Vidare anser NSD att kvartalsvis rapportering av varor ska kunna ske upp till tröskelvärdet på euro per kvartal. NSD finner det anmärkningsvärt att Sverige inte utnyttjar direktivets alla möjligheter till att minska den administrativa bördan för så många företag som möjligt. Detta är av särskild vikt i en tid av djup ekonomisk kris.

2 2 Allmänna kommentarer Mervärdesskatten (momsen) upplevs av företagen som en av de mest komplicerade skatterna, en skatt som företagen måste kunna hantera varje dag för varje transaktion. Det är därför mycket viktigt att förändringar i lagstiftningen inte leder till ökad administrativ börda utan snarare leder till minskad sådan. NSD välkomnar de förenklingar och förbättringar som de nya reglerna om omsättningsland för tjänster och återbetalning av moms till utländska företagare innebär. Däremot ifrågasätter NSD nyttan av en rapportering av tjänster i en periodisk sammanställning. Denna rapportering anges vara en av flera åtgärder mot momsbedrägerier. NSD delar kommissionens och medlemsstaternas uppfattning att det är mycket angeläget att bekämpa bedrägerier på momsområdet. Det är såväl i kommissionens och medlemsstaternas som i ett seriöst näringslivs intresse att på EU-nivå hitta medel som effektivt minskar möjligheterna till bedrägerier. Nya regler måste dock vara effektiva och proportionerliga och får inte medföra en väsentligt ökad administrativ börda för företagen. Vad gäller momsbedrägerierna vill NSD inledningsvis ifrågasätta nödvändigheten att öka den administrativa bördan för företagen baserat på bristfälligt underlag om bedrägeriernas omfattning och storlek. Europaparlamentet har i en resolution 1 från den 4 december 2008 behandlat europeiska revisionsrättens särskilda rapport om det administrativa samarbetet medlemsstaterna emellan. Inledningsvis konstaterar Europaparlamentet att den faktiska omfattningen av momsundandragande och momsbedrägeri är svåra att bedöma eftersom många medlemsstater varken samlar in eller offentliggör sådana uppgifter. Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ att initiera en studie och uppmanar samtidig kommissionen att ge högre prioritet åt att utveckla en gemensam strategi för att kvantifiera och analysera momsbedrägerier. När kommissionen föreslår en rad olika åtgärder mot momsbedrägerier som medför ökad administrativ börda för företagen, anser NSD att det är märkligt att en sådan studie, kvantifiering och analys inte gjorts. NSD vill påminna om att företagen, avseende momshanteringen, är en oavlönad uppbördsman för någon annans skatt. En rapportering av tjänster i en periodisk sammanställning kommer att medföra ökad administrativ börda för företagen. Att sådan rapportering ska ske är dock redan beslutat. Däremot finns möjlighet för medlemsstaterna att välja kvartalsvis rapportering avseende tjänster. I promemorian lämnas förslag att sådan rapportering ska ske månadsvis för såväl varor som tjänster. NSD motsätter sig bestämt detta förslag. 1 Europaparlamentets resolution av den 4 december 2008 om revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt (2008/2151(INI)) TA DOC+XML+V0//SV#def_1_4

3 3 Den aktuella promemorian på 164 sidor innehåller de största ändringarna på momsområdet sedan EU-inträdet Reglerna ändras avseende såväl omsättningsland för tjänster, återbetalning av moms till utländska företag och periodisk sammanställning. Ändringar av direktiv och förordning publicerades den 12 februari Redan under våren 2008 påtalade näringslivsorganisationer för Finansdepartement och Skatteverk att dessa förändringar kommer att ta minst ett år att genomföra och ta i anspråk stora personella och ekonomiska resurser hos företagen. Trots detta kom Finansdepartementets promemoria först den 6 mars Departementet har således haft över ett år på sig att utarbeta ett första förslag avseende svensk implementering av de ändrade EG-reglerna. Lagstiftningen kommer således inte vara klar förrän i höst och företagen får mycket kort tid att anpassa sin verksamhet och sinaa system till de nya bestämmelserna. Förändringarna avseende omsättningsland för tjänster och rapportering av dessa i en periodisk sammanställning kommer bl.a. att medföra att företagen måste gå igenom samtliga transaktioner, definiera vad som utgör vara respektive tjänst, definiera typ av tjänst, definiera vilka tjänster som tillhandahålls och köps mellan olika länder, kartlägga beskattningsland för respektive tjänst och ändringen m.h.t. nya bestämmelser, kartlägga från vilken etablering tjänsterna tillhandahålls, kartlägga till vilken etablering tjänsterna tillhandahålls, införa nya och mer detaljerade momskoder, göra genomgångar av masterdata avseende kunder och leverantörer, ändra fakturatexter och utbilda personalen i de nya reglerna. Observera att inte bara ekonomiavdelningen omfattas utan även inköps- och försäljningsavdelning, kund- och leverantörsreskontra m.fl. avdelningar omfattas i sådana utbildningsinsatser. Dessa genomgångar är individuella för varje företag och omfattas inte av någon generell uppdatering av ekonomihanteringssystemen. NSD vill påpeka att momshantering och rapporteringen i en periodisk sammanställning avseende tjänster är mycket mer komplex än för varor. Därtill kommer att definitioner och undantagsregler inte är helt harmoniserade på tjänsteområdet inom EG. För många företag kommer inte den löpande bokföringen och ekonomisystemet att kunna generera kompletta momsrapporter avseende tjänster månadsvis, utan en särskild manuell genomgång kan behövas innan den periodiska sammanställningen kan lämnas. Rapportering av tjänster kommer att medföra en markant ökning av branscher och företag, som tidigare inte omfattats av kvartalsrapporten för varor, vilka nu kommer att avkrävas rapportering i periodisk sammanställning.

4 4 Vidare anges att rapporteringen av tjänster i en periodisk sammanställning är ett led i kampen mot bedrägerier och rapporteringen ska ge köparlandets skatteverk möjlighet att kontrollera att inköpet förvärvsbeskattas. Det har tidigare påtalats att den nya rapporteringen kommer att utgöra en stor börda för företagen och det har ifrågasatts om det råder proportionalitet mellan nyttan för medlemsstaterna och bördan för företagen. Det är bara om medlemsstaterna faktiskt kommer att utnyttja de uppgifter som företagen lämnar som proportionalitet uppnås. Enligt uppgifter inom BUSINESSEUROPE har ett antal medlemsländer t.ex. Nederländerna, Storbritannien och Polen beslutat att rapporteringen av tjänster för deras företag ska ske kvartalsvis. Detta innebär att en avläsning av differenser inte kommer att kunna ske förrän samliga medlemsländer rapporterat sina tjänster. Det saknas därför skäl att svenska företag ska drabbas administrativt och kostnadsmässigt hårdare än sina utländska konkurrenter genom ett krav på månadsvis rapportering av tjänster. Även mot bakgrund av det uttalade målet att minska den administrativa bördan med 25 procent är det anmärkningsvärt att inte Sverige utnyttjar den möjlighet som trots allt finns i direktivet att införa en kvartalsvis rapportering. Med hänvisning till ovanstående skäl avstyrker således NSD en månadsredovisning av tjänster och vill särskilt betona att det är av yttersta vikt att rapporteringen inte krävs oftare än kvartalsvis. Direktivet ger även medlemsstaterna ett utrymme att, under en övergångsperiod om två år, behålla en kvartalsredovisning avseende EG-leveranser av varor för företag som inte överstiger tröskeln om euro per kvartal. I promemorian föreslås att denna möjlighet inte ska utnyttjas. Detta motiveras med att minskningen av den administrativa börda inte skulle träffa små företag och att det skulle vara svårt att hantera tröskelvärden. NSD vill påminna om att vi för närvarande har en generell kvartalsrapportering av varor. Ett utnyttjande av denna tröskel skulle således innebära att fler företag kan ha en bibehållen kvartalsvis rapportering av varor. Vidare är det anmärkningsvärt att Sverige inte utnyttjar direktivets alla möjligheter till att minska den administrativa bördan för så många företag som möjligt. Detta är av särskild vikt i en tid av djup ekonomisk kris. Enligt uppgifter inom BUSINESSEUROPE har ett antal medlemsländer t.ex. Nederländerna och Storbritannien beslutat om en rapportering av varor som följer denna högre tröskel. Detta innebär, på samma sätt som för tjänster, att en avläsning av differenser inte kommer att kunna ske förrän samliga medlemsländer rapporterat leveranserna. NSD anser således att en kvartalsvis rapportering av varor ska kunna ske upp till tröskelvärdet på euro per kvartal. NSD vill vidare påpeka att de förenklade fakturatexterna som av kommissionen föreslås träda i kraft , vore värdefulla att få tillämpa redan från årsskiftet. Som framgår ovan medför ändrade omsättningslandsregler för tjänster att de artiklar och paragrafer som företagen idag hänvisar till enligt nu gällande fakturaregler helt måste ändras. Att redan från årsskiftet kunna hänvisa till förenklade fakturatexter skulle medföra en lättnad av den administrativa bördan. 2 Kommissionens förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, när det gäller regler om fakturering

5 Kommentarer avseende förslag till ändring av Mervärdesskattelagen (1994:200), ML 1 kap. 2 andra stycket punkt 3 respektive 1 kap. 2d ML (PM sidan 9-10) Här föreslås att en näringsidkare ska likställas med en utländsk företagare om omsättningen görs utan medverkan av det svenska etableringsstället. ML innehåller ingen definition av begreppet fast etableringsställe. EG:s mervärdesskattedirektiv innehåller inte heller någon särskild definition av begreppet utan ledning får istället sökas i EG-domstolens olika avgöranden. NSD vill påtala att det är av yttersta vikt att klara riktlinjer tas fram för vad som utgör ett etableringsställe respektive utan medverkan. Detta för en tydlig lagstiftning och för att undvika dubbelbeskattning. Exempelvis är frågan om utlägg och vidarefakturering en av de vanligaste momsfrågorna då sådana transaktioner uppkommer dagligen mellan såväl fristående som koncernföretag. I detta sammanhang uppkommer frågan om en vidarefakturering medför att medverkan uppkommer? 1 kap 5a ML (sidan 10) Här behandlas tjänster som tillhandahålls kontinuerligt. NSD vill peka på vikten att tydliggöra vad som kan utgöra en kontinuerlig tjänst. Avses här exempelvis licenser, produktutveckling, leasing/hyra, prenumerationer, telefonabonnemang, revisionsarbete, managementtjänster och supporttjänster? 5 kap. 4 ML (sidan 14) Här definieras begreppet näringsidkare i tillämpningen av 5 kap NSD ifrågasätter varför denna definition återfinns i kapitel 5 och inte i första kapitlet (se 1 kap ML) där innebörden av andra uttryck återfinns. Vidare efterfrågar NSD förtydliganden då 5 kap. 4 kan uppfattas som en uttömmande beskrivning av vad som utgör näringsidkare. I 5 kap. 4 återfinns dock inte näringsidkare som inte är skattskyldiga till mervärdesskatt exempelvis tandläkaren, läkaren eller finansiella företag. Vidare beklagar NSD att inte direktivets begrepp beskattningsbar person införs i ML. Den diskrepans som idag föreligger mellan direktivet och ML:s begrepp medför onödiga tolkningsproblem. 5 I specialmotiveringen (sidan 145) anges bidragsfinansierad verksamhet som exempel på en verksamhet som inte medför skattskyldighet. NSD ifrågasätter lämpligheten i ett sådant uttalande som kan uppfattas som alltför kategoriskt. Detta eftersom en sådan slutsats beträffande en verksamhet inte endast grundas på om bidrag har mottagits eller inte. Ett sådant uttalande i en proposition kan enligt NSD få oönskade konsekvenser och bör därför undvikas, alternativ bör ställningstagandet utvecklas.

6 5 kap 5 ML (sidan 15) Här anges att bl.a. att en tjänst som tillhandahålls en näringsidkare, som agerar i denna egenskap, är omsatt inom landet, om näringsidkaren antigen har sätet för sin ekonomiska verksamhet i Sverige eller har ett fast etableringsställe här i landet och tjänsten tillhandahålls detta. NSD efterfrågar förtydliganden om vad som krävs av en säljare för att avgöra om köparen agerar i egenskap av näringsidkare eller inte. Vidare vill NSD påtala att det krävs enhetliga riktlinjer inom EG kring vad som ska avgöra att en tjänst ska anses vara tillhandahållen ett visst etableringsställe eller inte. Är det avtalet, fakturan eller något annat som är avgörande vid denna bedömning? Denna paragraf är även tillämplig på en beskattningsbar person eller näringsidkare som inte är momsregistrerad. För momsregistrerade beskattningsbara personer kan säljaren efterfråga momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Men även för momsregistrerade näringsidkare har framkommit att medlemsstaternas olika krav och rutiner för registrering, avregistrering och utformning av VAT-nummer är en källa till problem. Vid försäljning till icke momsregistrerade näringsidkare inom EG måste således riktlinjer finnas så att säljaren vet vilken typ av dokumentation som ska efterfrågas. Vidare ifrågasätts om inte föreslagen lydelse innebär att denna paragraf får alltför stort tillämpningsområde. Regeln kommer exempelvis även att träffa transporter, värdering och arbete på lös egendom som utförs i tredje land. Se vidare kommentarerna under 5 kap. 9 respektive 5 kap kap 6 ML (sidan 15) Här regleras omsättning av en tjänst som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare. NSD vill påtala att denna paragraf inte är utformad som en motsatts till 5 ovan, dvs. borde inte även en omsättning som tillhandahålls näringsidkare som inte agerar i denna egenskap, omfattas av denna paragraf? 5 kap 8 ML (sidan 16) Här stadgas att en tjänst med anknytning till en fastighet är omsatt inom landet, om fastigheten är belägen i Sverige. 6 Inledningsvis konstateras att dagens 5 kap. 4 ML lyder tjänster som avser en fastighet. Uttrycket anknytning tycks i allmänna ordalag ha en vidare betydelse än uttrycket avser. NSD efterfrågar ett klargörande om den ändrade svenska lydelsen innebär än utökad tillämpning eller inte.

7 7 Artikel 47 innehåller, i förtydligande syfte, en exemplifiering av vilka typer av tjänster som artikelns tillämpningsområde tar sikte på. I promemorian anges att man valt att inte införa några exemplifieringar i den svenska motsvarigheten. Som skäl anför Finansdepartementet att exemplifieringar generellt är en osäker lagstiftningsteknik. Vidare anförs att det finns en risk att en uppräkning i rättstillämpningen kan komma att betraktas som uttömmande när det gäller att avgöra bestämmelsens tillämpningsområde. Exemplifieringen föreslås därför istället bli intagen i specialmotiveringen till bestämmelsen. NSD kan se såväl fördelar som nackdelar med en exemplifiering. Däremot ifrågasätter NSD motiveringen att detta är en osäker lagstiftningsteknik då sådan teknik används i andra avseenden i ML exempelvis i den föreslagna lydelsen av 5 kap. 12 ML. 5 kap 9 ML (sidan 16) Här regleras olika transporttjänster dock är det osäkert vilka transporttjänster som avses. Av författningskommentaren på sidan synes framgå att paragrafen är avsedd att täcka andra transporttjänster (,) än en varutransporttjänst som tillhandahålls en näringsidkare. Ett kommatecken skulle i så fall saknas på ovan angivet sätt. Förslaget i promemorian synes dock inte reglera vare sig transport till eller från land utanför EG, transport i samband med import/export eller transporter i ett tredje land som svensk speditör utför åt svenska kunder. Dessa transporter synes hamna i huvudregeln i 5 kap. 5-6 och kan således medföra dubbelbeskattning i vissa fall. NSD vill påtala att om det materiella innehållet inte är avsett att bli ändrat avseende transporttjänster måste nuvarande utformning av 5 kap. 5 ML behållas. Nu gällande lydelse är dessutom enklare och tydligare i sin utformning. En variant som bör undersökas är om ordet gemenskapsintern framför varutransporttjänst löser ovanstående brist, dvs. formulering enligt följande. En annan transporttjänst, än en gemenskapsintern varutransporttjänst som tillhandahålls en näringsidkare, är omsatt inom landet om transporten i sin helhet äger rum i Sverige, om inte annat följer av 10 Vidare vill NSD påtala att direktivets artikel 59a första stycket a) inte synes vara införd i föreslagen lydelse av ML. Denna artikel måste införas för att undvika dubbelbeskattning, utebliven beskattning eller snedvridning av konkurrensen. 5 kap. 10 ML (sidan 16) Här stadgas omsättningsland för gemenskapsinterna varutransporter till annan än näringsidkare. Här återfinns även definitioner av begreppen gemenskapsintern varutransport, avgångsort och ankomstort. NSD ifrågasätter varför dessa definitioner återfinns i kapitel 5 och inte i första kapitlet (se 1 kap ML) där innebörden av andra uttryck återfinns.

8 5 kap 11 ML (sidan 17) Här anges att kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga m.fl. tjänster, är omsatta inom landet om aktiviteten äger rum i Sverige. Direktivets utformning av artikel 53 är att tjänsterna ska beskattas där dessa verksamheter faktiskt utövas. NSD ifrågasätter om ordvalet äger rum kan innebära annat beskattningsresultat än utövas. Vidare efterfrågar NSD förtydligande om vad som avses med i samband med och underordnade tjänster. 5 kap 12 ML (sidan 17) Här regleras omsättningsland för tjänster såsom lastning, lossning och även värdering och arbete på lös egendom till annan än näringsidkare. Tjänsten är omsatt inom landet om tjänsten fysiskt utförs här. NSD ifrågasätter om detta innebär att arbete på lös egendom mellan svenska näringsidkare därmed omfattas av 5 kap. 5 ML även om tjänsten fysiskt utförs i tredje land? Detta skulle i så fall kunna medföra dubbelbeskattning och NSD vill återigen påtala behovet att införa direktivets artikel 59a första stycket a). Denna artikel måste införas för att undvika dubbelbeskattning, utebliven beskattning eller snedvridning av konkurrensen. 5 kap 14 ML (sidan 17) Här behandlas omsättningsland för restaurang- eller cateringtjänster på tåg inom EG. Här definieras även begreppen persontransport inom EG, avgångsort och ankomstort. 8 NSD ifrågasätter varför dessa definitioner återfinns i kapitel 5 och inte i första kapitlet (se 1 kap ML) där innebörden av andra uttryck återfinns. Vidare ifrågasätter NSD varför inte omsättningsland för restaurang- eller cateringtjänster på såväl tåg, flyg och fartyg hanteras i samma bestämmelse. Regleringen av dessa tjänster i flera olika bestämmelser skapar en onödig otydlighet. 5 kap 15 ML (sidan 18) Här regleras omsättningsland vid korttidsuthyrning av transportmedel. Här definieras även begreppet korttidsuthyrning. NSD ifrågasätter varför denna definition återfinns i kapitel 5 och inte i första kapitlet (se 1 kap ML) där innebörden av andra uttryck såsom personbil och nya transportmedel återfinns.

9 9b kap 4 ML (sidan 23) Här stadgas omsättningsland för vinstmarginalbeskattade resetjänster. 9 Föreslagen lydelse av 9b kap 4 ML medför att även resetjänster kommer att omfattas av de föreslagna huvudreglerna i 5 kap. 5-6 ML. Förslaget innebär en materiell förändring i förhållande till nuvarande reglering. Förändringen kan inte ha varit avsedd då det av författningskommentaren i promemorian anges att följdändringar görs i 9b kap. 4 ML mot bakgrund av den nya strukturen på 5 kap. Avsikten kan inte vara annan än att vinstmarginalbeskattade resetjänster även fortsättningsvis ska anses omsatta i det land där säljaren är etablerad eller motsvarande. Kommentarer avseende förslag till ändring av Skattebetalningslagen (1997:483), SBL 10 kap 33 SBL (sidan 47) Här stadgas att den som är momsregistrerad även ska lämna s.k. periodisk sammanställning bl.a. vid omsättning av en tjänst som är skattepliktig i det EGland där tjänsten är omsatt och förvärvaren av tjänsten är skattskyldig för förvärvet. Här vill NSD påtala svårigheten att avgöra om en tjänst är skattepliktig i det andra EG-landet då medlemsstaternas momsregler inte är fullt ut harmoniserade på tjänsteområdet. Olika definitioner finns vad som utgör vara respektive tjänst (exempelvis för mjukvara, hårdvara och datalicenser), samma tjänst kan definieras på olika sätt av medlemsstaterna (exempelvis utbildning, factoring och leasing) och medlemsstaterna har inte helt harmoniserat de momsfria tjänsterna (exempelvis för flyg och finansiella området). Därmed kan det vara omöjligt för säljaren att veta om tjänsten som i säljarlandet kan anses utgöra en tjänst enligt huvudregeln motsvaras av samma bedömning i köparlandet. Säljaren har inte heller något forum att vända sig till för att utreda frågan. Detta kommer att medföra diskrepanser i rapporteringen av tjänster mellan medlemsstaterna och företagen kommer att drabbas av onödiga frågor från medlemsstaternas skatteverk. NSD ifrågasätter värdet av rapporteringen. 10 kap 35 SBL (sidan 48) Här regleras att den periodiska sammanställningen ska lämnas månadsvis. Med hänvisning till de skäl som återfinns under avsnittet allmänna kommentarer ovan avstyrker NSD en månadsredovisning av tjänster och vill särskilt betona att det är av yttersta vikt att rapporteringen inte krävs oftare än kvartalsvis. Vidare anser NSD att kvartalsvis rapportering av varor ska kunna ske upp till tröskelvärdet på euro.

10 10 kap 36 SBL (sidan 49) Här stadgas att den periodiska sammanställningen ska lämnas till Skatteverket senast den 20 i månaden efter utgången av den period som sammanställningen avser. NSD avstyrker detta förslag. Skattedeklarationen ska som tidigast lämnas först den 26e i månaden efter. Det är först denna dag då företaget kan ha en komplett och fullständig bild över vad som rätteligen ska redovisas i den periodiska sammanställningen. Rimligtvis bör då också den periodiska sammanställningen lämnas tidigast den 26e i månaden efter. Konsekvensanalys (sidan 142) NSD vill även påpeka att företagen får alltför kort tid på sig att anpassa sin verksamhet och sina system till de nya bestämmelserna. Vidare anser NSD att den ökade bördan av rapportering i periodisk sammanställning avseende tjänster och rapportering månadsvis istället för kvartalsvis, är mycket bristfälligt belyst i konsekvensanalysen. Samma sak gäller de omställningskostnader som företagen kommer att ha vid införandet av de nya reglerna om omsättningsland för tjänster. Se vidare avsnittet allmänna kommentarer ovan. 10 NÄRINGSLIVETS SKATTEDELEGATION Krister Andersson

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Nya omsättningslandsregler för tjänster. Monika Edvall monika.edvall@se.ey.com 031-63 77 02

Nya omsättningslandsregler för tjänster. Monika Edvall monika.edvall@se.ey.com 031-63 77 02 Nya omsättningslandsregler för tjänster Monika Edvall monika.edvall@se.ey.com 031-63 77 02 Sammanfattning av momspaketet Gränsöverskridande tjänsteomsättningar ska i större omfattning momsbeskattas hos

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Skatteutskottets betänkande 2009/10:SkU12 Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Sammanfattning I betänkandet tillstyrker

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Nya regler om omsättningsland för tjänster. Ulrika Hansson, Finansdepartementet Oskar Henkow, Lunds Universitet

Nya regler om omsättningsland för tjänster. Ulrika Hansson, Finansdepartementet Oskar Henkow, Lunds Universitet Nya regler om omsättningsland för tjänster Ulrika Hansson, Finansdepartementet Oskar Henkow, Lunds Universitet Bakgrund Modernisering av reglerna i momsdirektivet som en del i KOM:s strategi för momsen

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03 Dnr Fi2010/2622 Finansdepartementet 2010-05-03 Promemoria Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor I promemorian föreslås nya bestämmelser avseende undantaget från skatteplikt

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Anna Sundblad Stahre 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04647/S2 Vår ref: 237/2017

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04527/S2 Vår ref: 229/2017

Läs mer

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2016/04592/S2 Vår ref: 260/2016 2017-01-31 Remiss avseende

Läs mer

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N 2016-03-14 SN Dnr: 9/2016 Fi 2013/1535 Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Johan Westlund 103 33 Stockholm

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 22 En femdagarskurs i redovisning som äger rum i ett annat EU-land än Sverige och tillhandahålls beskattningsbara personer omfattas av begreppet tillträde till evenemang i 5 kap. 11 a mervärdesskattelagen

Läs mer

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/2482 Vår ref: Dnr 127/2013 2013-08-05 Remissvar avseende promemoria om

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt Enligt

Läs mer

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Finansdepartementet Vår referens/dnr: SN 198/2018 Skatte- och tullavdelningen Enheten för moms och punktskatter Rättssakkunnig Kajsa Kellerborg 103 33 Stockholm Finansdepartementet Er referens/dnr: Fi

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2018/00285/S2 Vår ref: 14/2018 2018-02-22

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatteutskottets betänkande Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/01451/S2 Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster Mars 2018 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:295

Regeringens proposition 2017/18:295 Regeringens proposition 2017/18:295 Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tvsändningar och elektroniska tjänster Prop. 2017/18:295 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

Eva Posjnov (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Eva Posjnov (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tvsändningar och elektroniska tjänster Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 juni 2018

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2009:1335 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Remissvar 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Fi2018/00390/S2

Läs mer

Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton

Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton Remissvar 1(6) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton Fi 2016/02342/S3 1 Sammanfattning Skatteverket tillstyrker

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga till avsnitt 6.30 Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 juni 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Srf konsulterna AB, 556099-2520 Klarabergsgatan 33 111 21 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 5.11.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0183 (NLE) 11618/17 FISC 172 FÖRSLAG från: inkom den: 3 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET

Läs mer

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Promemoria. Vissa mervärdesskattefrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Vissa mervärdesskattefrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll Fi2002/2346 Promemoria Vissa mervärdesskattefrågor Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian läggs fram förslag till ändringar i mervärdesskattelagen (1994:200) och skattebetalningslagen (1997:483).

Läs mer

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation 1 Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation Riksdagen antog i december 2003 regeringens proposition 2003/2004:26 om nya regler för fakturor när det gäller mervärdesskatt. De

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

124 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen.

124 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen. Skatteutskottets betänkande 2012/13:SkU24 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag i proposition

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2011:288 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2001:971 Utkom från trycket den 7 december 2001 utfärdad den 29 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster.

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster. Skatteutskottets betänkande Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet

Läs mer

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 33/2018 Vår referens/dnr: Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2018/00743/S2 2018-04-16 Remissyttrande Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Läs mer

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/08/006 Er referens: Fi2017/02910/S3 1 (5) 2017-08-25 Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s3 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av direktiv

Läs mer

35 Periodiska sammanställningar... 1

35 Periodiska sammanställningar... 1 Innehåll 35 Periodiska sammanställningar... 1 35.1 Innehåll...1 35.2 Vad ska lämnas i en periodisk sammanställning?...2 35.2.1 Uppgiftsskyldighet...2 35.2.1.1 Uppgifter om varor...2 35.2.1.2 Uppgifter

Läs mer

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Innehåll 1 [6601] Denna lag innehåller

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Szilárd Rado 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/3966 Vår ref: Dnr 227/2013 2014-01-10 Remiss av EU-kommissionens förslag

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Finansdepartementet 2017-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 811 Förslag

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 Målnummer: 1966-06 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2009-05-13 Rubrik: Stiftelse vars verksamhet endast delvis medför skattskyldighet har bedömts som näringsidkare

Läs mer

Aktuella risker och utmaningar varuhandel

Aktuella risker och utmaningar varuhandel Aktuella risker och utmaningar varuhandel På vad ska moms redovisas? Huvudregel Omsättning inom landet av skattepliktiga varor och tjänster av en beskattningsbar person Definitioner materiella ting, bland

Läs mer

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Läs mer

Pengaktuellt. Nr 255 11 Jan 2011

Pengaktuellt. Nr 255 11 Jan 2011 Pengaktuellt Sektionen Ekonomi Nr 255 11 Jan 2011 Innehåll: NYA MOMSREGLER FÖR KULTURELLA, VETENSKAPLIGA OCH LIKNANDE TJÄNSTER FRÅN 1 JANUARI 2011... 1 MOMSREGLER VID TJÄNSTEHANDEL MED ANDRA LÄNDER...

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 juni 2019 Magdalena Andersson Niklas Ekstrand

Läs mer

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU13 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2010/11:16)

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.11.2017 COM(2017) 659 final 2017/0296 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Lettland att tillämpa en särskild åtgärd som avviker

Läs mer

Momshantering i Pyramid

Momshantering i Pyramid 2007-01-29 Momshantering i Pyramid (29 januari 2007) Momshantering i Pyramid Hanteringen av moms i det dagliga arbetet i Pyramid styrs av momskoder. Momskoder används vid registrering av projekt, order,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-13 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 6 februari

Läs mer

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU NEA seminarium 6 mars 2007 Mats Holmlund 08-440 41 59 1 Momslagen och EG-rätten Mervärdesskattelagen 1968/1994 Sjätte mervärdesskattedirektivet - 1967

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Fakturering och internationell handel

Fakturering och internationell handel Fakturering och internationell handel Översikt över direktiv, medlemsstaternas lagstiftning, avvikelser etc 11 november 2004 Mats Holmlund Innehåll! Vad reglerar faktureringsdirektivet och korresponderande

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Remissvar. Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) SVENSKT NÄRINGSLIV

Remissvar. Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) SVENSKT NÄRINGSLIV 4 SVENSKT NÄRINGSLIV Finansdepartementet Vår referens/dnr: Avdelningen för offentlig förvaltning SN 123/2017 Enheten för digital förvaltning Veronica Eckerby Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2017/02886/DF

Läs mer

Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och distansförsäljning av varor

Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och distansförsäljning av varor 23.11.2017 A8-0307/ 001-021 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-021 från utskottet för ekonomi och valutafrågor Betänkande Cătălin Sorin Ivan Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och

Läs mer

Remiss avseende PM om ändrade momsregler vid gränsöverskridande handel mellan företag mm (quick fix)

Remiss avseende PM om ändrade momsregler vid gränsöverskridande handel mellan företag mm (quick fix) Finansdepartementet Vår referens/dnr: SN 31/2019 Skatte- och tullavdelningen Enheten för moms och punktskatter Maria Norberg 103 33 Stockholm Er referens/dnr: Fi 2019/00542/S2 Stockholm, 2019-04-24 Remiss

Läs mer

Kapitel 6, Mervärdesskatt

Kapitel 6, Mervärdesskatt Sid 1 (6) Kapitel 6, Mervärdesskatt 2000-10-26 Publiceringsdatum. 2000-11-09 6.6.9 9 Ändrad text. 2001-02-0 6.3 Bilaga 6.a Bilaga 6.a 1 18 Ändrad moms för inrikes persontransport. Ny momssats för inträde

Läs mer

10044/17 ee/sk 1 DG G 2B

10044/17 ee/sk 1 DG G 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ordförandeskapet

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen föreskrivs

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.10.2018 COM(2018) 714 final 2018/0367 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Nederländerna att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

Stockholm den 1 november 2011

Stockholm den 1 november 2011 R-2011/1272 Stockholm den 1 november 2011 Till Finansdepartementet Fi2011/3586 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 augusti 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Nya faktureringsregler

Läs mer

10 Beskattningsland tjänster...1

10 Beskattningsland tjänster...1 Innehåll 10 Beskattningsland tjänster...1 10.1 Inledning...1 10.1.1 Bakgrund och syfte...2 10.1.2 ML:s uppbyggnad...2 10.1.3 Metodik...3 10.1.4 Försäljning till EU:s institutioner och organ, internationella

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.10.2009 KOM(2009)608 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Republiken Estland och Republiken Slovenien att tillämpa en åtgärd

Läs mer

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m.

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m. Skatteutskottets betänkande 2011/12:SkU18 Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m. Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag i proposition 2011/12: 94 Nya faktureringsregler

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:124

Regeringens proposition 2012/13:124 Regeringens proposition 2012/13:124 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen Prop. 2012/13:124 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den

Läs mer

Omsättningsland för utbildningstjänster är det möjligt att göra en EG-konform tolkning av de svenska reglerna?

Omsättningsland för utbildningstjänster är det möjligt att göra en EG-konform tolkning av de svenska reglerna? SKATTENYTT 2009 255 Fredrik Lund och Torbjörn Boström Omsättningsland för utbildningstjänster är det möjligt att göra en EG-konform tolkning av de svenska reglerna? Skatteverket har i ett ställningstagande

Läs mer

Kommissionens förslag om tillämpning av mervärdesskattereglerna om beskattningsland för elektroniska tjänster m.m. KOM(2012) 763 slutlig (Fi2012/4855)

Kommissionens förslag om tillämpning av mervärdesskattereglerna om beskattningsland för elektroniska tjänster m.m. KOM(2012) 763 slutlig (Fi2012/4855) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (S2) 103 33 Stockholm Stockholm 15 februari 2013 Kommissionens förslag om tillämpning av mervärdesskattereglerna

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200)

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 22 En huvudetablering i tredje land har tillhandahållit tjänster åt sin filial i Sverige som ingår i en mervärdesskattegrupp. Av EU-rätten följer att tjänsterna ska anses ha tillhandahållits

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0192 (NLE) 11696/17 FISC 174 FÖRSLAG från: inkom den: 11 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm 2008-02-20 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av Direktiv 2006/112/EG avseende hanteringen av

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.1.2017 COM(2016) 833 final 2016/0417 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/677/EU om bemyndigande för Luxemburg att tillämpa en åtgärd

Läs mer

Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer eller motsvarande

Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer eller motsvarande Promemoria 2005-05-18 Fi2005/2323 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för skatteadministration, S5 Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-09-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Dnr Fi2009/2270 Finansdepartementet 2009-03-06 Promemoria Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Promemorians huvudsakliga

Läs mer

UTKAST. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019.

UTKAST. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019. 3.5.2018 UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av mervärdesskattelagen och 25 c i lagen om undantag för Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen

Läs mer

Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser

Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Promemoria Juni 2010 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.1.2018 COM(2018) 5 final 2017/0361 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Malta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

NEA. Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv

NEA. Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv NEA Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv 2 Agenda Inledning Elektronisk fakturering Vad är en elektronisk faktura Krav vid elektronisk fakturering Fakturan äkthet, integritet och läsbarhet Definitioner

Läs mer

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1 Innehåll 38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl.... 1 38.1 Utländska beskickningar, organisationer m.fl. verksamma inom landet...1 38.1.1 Undantag för import och unionsinterna förvärv...1 38.1.1.1

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 juni 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 juni 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 10 juni 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2012/0102 (CNS) 8741/16 FISC 70 ECOFIN 378 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv

Läs mer

Inför en omsättningsgräns för moms

Inför en omsättningsgräns för moms Finansminister Magdalena Andersson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2015-06-05 Inför en omsättningsgräns för moms Sammanfattning Skattskyldighet till moms inträder idag från första kronan

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av genomförandebeslut 2013/53/EU om bemyndigande för Konungariket Belgien

Läs mer

Betydelsen av fast etableringsställe i EU-rätten

Betydelsen av fast etableringsställe i EU-rätten Betydelsen av fast etableringsställe i EU-rätten Internationell mervärdesskatterätt, Örebro 27. - 28.11.2014 JM, EM, doktorand Kenneth Hellsten Helsingfors universitet kenneth.hellsten@helsinki.fi 1 Finland

Läs mer

39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer,

39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer, Skattefrihet för utländska beskickningar, Avsnitt 39 771 39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer, diplomater m.fl. 39.1 Utländska beskickningar, organisationer, diplomater m.fl. som

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Bilaga till remissyttrande avseende promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Några närmare synpunkter på vissa av förslagen till lagtext och författningskommentarer 20 b kap. 1 IL Licensavtal avseende

Läs mer

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt Momsföreläsning Introduktion till momsbeskattning Föreläsning den 1 december 2014, Mikaela Sonnerby Disposition Bakgrund till momsbeskattning Grundläggande bestämmelser Urval av specialregler Bakgrund

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer