En kortfattad introduktion till fäktning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En kortfattad introduktion till fäktning"

Transkript

1 En kortfattad introduktion till fäktning Va stsvenska Fa ktfo rbundet

2 Om Fa ktning Fäktningen är för många den mest ridderliga sporten av alla! Den strama gardställningen, den anonyma vita fäktdräkten, den outgrundliga svarta masken, den formella hälsningen följd av klingornas skarpa klang när striden börjar. Fäktarnas stumma elegans och självbehärskning ger en bild av den tyste, mystiske kämpen som oavsett vinst eller förlust, gör fäktaren till en segrare över sina sinnen. Fäktkonsten är mycket gammal och övningsfäktning med svärd finns dokumenterad från bland annat antikens Egypten, Grekland och Rom. Fäktningen har sin bakgrund i att duellera för sin egen ära! Fa ktning i Sverige Svenska Fäktförbundet (SvFF) är medlem i Internationella Fäktförbundet (FIE, Fédération Internationale d Escrime). FIE har bara en medlem per land och detta nationella förbund (national federation, NF) får därmed monopol på att bedriva fäktsport. FIE har idag 143 nationella medlemsförbund. Vidare är SvFF medlem i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbund (RF). Som fäktnation har Sverige stolta traditioner som sträcker sig tillbaka till år 1924 då vi tog ett OSbrons i Paris. Under 1970 och 80talet var Sverige en stormakt på värja med inte mindre än 21 stycken EM, VM och OS medaljer, de flesta i valören guld! På senare år är det framför allt vårt damlandslag som lyckats bäst med att hålla den stolta traditionen vid liv och 2016 fick Sverige ytterligare en VMmedalj! Fa ktsportens och fa ktarens etik Svenska Fäktförbundets vision handlar om att vi ska vara en framgångsrik nation sportsligt samtidigt som vi ska kunna erbjuda en bra verksamhet till alla som vill engagera sig i fäktning. De värderingar som lyfts fram är olympisk, nytänkande, glädje, jämlikhet och jämställdhet, sportmannaanda. Intrycket av värderingarna inom fäktsporten är att sportslighet och rent spel står högt i kurs och att detta tydligt präglar utövarnas uppträdande. Fäktreglementet ställer krav på att alla matcher ska ha en ridderlig och lojal karaktär och föreskriver hälsning före och efter matchen.

3 Fa ktningens vapen Florett Floretten med sin fyrkantiga klinga skapades under slutet av 1500talet och början av 1600 talet. Den kom att användas i undervisningen inför duellen. Konventionerna och den begränsade träffytan gjorde utövandet något säkrare och uppmuntrade en allsidig teknisk utveckling. Floretten var det första vapen som kvinnor fick tävla i. Damflorett blev en OS- klass Elektrisk bedömning i florett introducerades Floretten är ett stickvapen. Bålen (allt förutom huvud, armar och ben) är giltig träffyta. På tävlingar och träningsmatcher används elektrisk bedömning där spetsen ska tryckas in med ett tryck som överstiger 500 gram för att en stöt ska markeras. Floretten är ett konventionsvapen, det vill säga att det finns regler om prioritet (konventioner) som bestämmer vem som ska få poängen om båda träffar. Värja Värjan kom i bruk som vapen i de dueller som på vissa håll i Västeuropa var populära. Duellvärjor från 1700talet har i stort sett samma utseende som dagens tävlingsvärjor, där klingan är karakteristiskt triangulär i genomskärning och med en tydlig blodskåra på ovansidan. Elektrisk värjbedömning infördes i början av 1930talet. Värjan är ett stickvapen där hela kroppen är träffyta. På träning och tävlingar används elektrisk bedömning där spetsen ska tryckas in med ett tryck som överstiger 750 gram för att en stöt ska markeras. På värja är det den som träffar först som får stöten. Om båda fäktarna träffar inom loppet av 1/25 sekund så blir det dubbelstöt och en poäng till var och en av fäktarna. Sabel Huggvapen hade en militär användning vid strid till häst och sabeln har sitt ursprung från kavallerisabeln. Damsabel togs in på OSprogrammet för första gången Elektrisk sabelbedömning infördes i slutet av 1980talet. I sabel är det tillåtet att både hugga och sticka. Hela överkroppen ovanför midjan är giltig träffyta. Även sabeln använder elektrisk träffmarkering men det finns ingen gräns för hur lätt man får träffa. Precis som floretten styrs sabeln av konventioner som bestämmer vem som har prioritet i det fall att båda fäktarna träffar.

4 Fa ktutrustning Fäktkläder och fäktmask är till för att skydda fäktaren mot skador. För de olika åldersgrupperna finns speciella säkerhetsregler framtagna av Svenska Fäktförbundet. Reglerna beskriver vilken utrustning de olika ålderskategorierna ska ha och vilken säkerhetsnivå som gäller. Det mått som används är Newton, dvs. en måttenhet som beskriver hur pass motståndskraftig utrustningen är mot yttre våld. Tumregeln är att i mycket tidiga åldrar duger utrustning märkt med 350N, men redan vid ca 13års ålder börjar kraven på säkerhetsutrustning skärpas. FÄKTMASK Maskerna finns i olika Newtontal från 350N till 1600N. Detta gäller vid tävlingar. Vid träning ställs inga krav. Dock bör man vara medveten om riskerna. PLASTRONG En underväst som bärs under fäktjackan (västen). Samtliga åldersgrupper ska bära plastrong i samband med tävling. Dessa regler bör även tillämpas vid all träning. FÄKTJACKA Även kallad väst. För de som bara tränar behövs bara en tunnare jacka på 350N. FÄKTBYXOR Vid träning i fäktsalen kan det duga med en vanlig träningsoverallsbyxa men vår rekommendation är riktiga fäktbyxor. BRÖSTSKYDD Det är viktigt för flickor att skydda sig då det ibland händer att hårda stötar delas ut. ÖVRIG UTRUSTNING En egen handske tillhör också det du behöver som fäktare samt en kroppssladd och strumpor. Strumporna ska gå upp till knäna och vara innanför fäktbyxorna. Bra, stabila skor för inomhusbruk är också ett krav. Förutom att de ger ett bra grepp på pisten så är de även en del av säkerhetsutrustningen.

5 Fa ktmatchen Banan som matchen utkämpas på heter pist. Pist är franska och betyder just bana. Pisten är 14 meter lång och cirka 1,5 meter bred. Pist och vapen är jordade vilket gör att det inte registrerar träffar på dessa. All modern fäktning tillämpar elektrisk stötmarkering. Det innebär att stötarna registreras med hjälp av utrustning i vapnen och/eller kläderna. Spetsen på värjan och floretten består av en fjädrande tryckkontakt. Alla stötar registreras, om fäktarna får in varsin stöt inom 1/25 sekund räknas det i värjfäktning som en dubbelstöt och båda fäktarna får poäng. Om tidsskillnaden mellan två stötar är större visas endast den första av stötmarkerings apparaten och det blir endast poäng åt den fäktare som utdelade den stöten. För florett och sabel gäller andra tidsgränser. Innan matchen börjar tillser domaren att deltagarnas utrustning (vapen och klädsel) är godkänd. Domaren övervakar sedan matchen och håller koll på tid och poängställning. En fäktmatch varar i maximalt 3 minuter effektiv fäkttid i poulerna (grundomgång, alla möter alla i gruppen) och i direktelimineringen varar matchen i maximalt 9 minuter indelad i 3 omgångar på 3 minuter vardera. Varje stöt räknas som 1 poäng och matchen varar till dess att någon av fäktarna når 5 poäng i en poulematch eller 15 poäng i direktelimineringsmatch eller att tiden tar slut. Om poängställningen är lika vid tidens utgång oavsett poäng blir det matchförlängning om 1 minut. Domaren stoppar matchen och lottar om vilken fäktare som får prioritet. Matchen startas sedan igen och fäktas med sudden death. Detta innebär att matchen pågår tills någon av fäktarna sätter den avgörande stöten. Om den förlängda minuten tar slut utan att någon träffat sin motståndare träder prioriteten i kraft och den av fäktarna som tidigare erhöll prioritet vinner matchen. Fäktning har ett system med gula, röda och svarta kort för olika regelbrott. Gult är varning, rött leder till poäng för motståndaren och svarta kortet innebär att man inte får fäkta mer i den tävlingen och eventuellt även för fler tävlingar.

6 Fa ktta vling och a lderskategorier Att öva mot samma kompisar hemma på klubben blir samma sak och i längden rätt enahanda. Att däremot komma ut, få lära sig rutiner vid tävlingar, träffa nya fäktare och få en helt annan träning och erfarenheter ger styrka, snabbhet och tävlingsinsikt. Att börja tävla i små, lokala tävlingar redan efter ett par månader är normalt och barnen uppskattar det. Då det gäller tävlingsfäktning kommer mer information från klubben när det blir dags och de åldersklasser som tillämpas är följande: Miniorer, Under 11 år Yngre Ungdom (YU), Under 13 år Äldre Ungdom (ÄU), Under 15 år Kadett, Under 17 år Junior, Under 20 Sa kerheten Fäktning är en säker idrott och det är mycket ovanligt med skador. Fäktdräkter och masker tillverkas av moderna material med mycket hög hållfasthet som ger ett säkert skydd. Dock finns några grundläggande saker för att vara säker för sig själv och andra: 1. I syfte att skapa en säker miljö är det viktigt att eleverna får en förståelse för säkerhetens betydelse och lär sig alla moment som har betydelse för säkerheten så att de kan sätta på sig utrustningen själva och uppträda på ett säkert sätt. 2. När man inte fäktar ska vapnet hanteras med stor försiktighet. Spetsen ska hållas mot marken och det är absolut förbjudet att rikta vapnet mot någon annan som inte har fäktutrustning inklusive mask på sig. Den största risken är faran för ögonskador. 3. Instruktören delar ut vapen till gruppen när de ska användas och samlar in dem efteråt och det är inte tillåtet att på eget initiativ ta ned ett vapen utan uppsikt från instruktören. 4. All matchfäktning måste ske med fullständig utrustning. Utrustningen ska också vara korrekt påtagen, helt knäppt, handskkragen ovanpå ärmens ände och halsen skyddad av västens krage. 5. Masken är speciellt viktig. Den ska vara i god kondition, ha god passform och vara utrustad med ett nackband som tillsammans med plösen hindrar den från att trilla av.

7 Litet lexikon Inom fäktningen förekommer en hel del nya ord och uttryck. Här återges de vanligaste och med tiden kommer ni att lära er fler. Tveka inte att fråga fäktmästaren vad vissa begrepp betyder! Allez - Börja Assaut - Fri fäktning Attack - Den fäktare som arbetar framåt och hotar motståndaren Batté - Slag mot klingan Direkteliminering - slutspelsträd där en förlust leder till att man är ute ur tävlingen En garde - Fäktarna ställer sig i utgångläge, i gard, vid gardlinjen Marche - Fotrörelse framåt Parade - Med klingan avvärja en attack Pist - Fäktbanan som man använder Poule - Gruppomgång i fäkttävljng, alla möter alla i gruppen Prêts/Prêtes - Färdiga Remise - Stöt i förlängning av attacken Ripost - Träff i direkt följd efter en parad Rompé - Fotrörelse bakåt Touché - En giltig träff på motståndaren som ger poäng Utfall - Benrörelse som används i en attack

8 Vad fo rva ntas av fo ra ldrar till fa ktande barn och ungdomar? Det är roligt att ditt barn har visat intresse av att börja fäkta! Nedan följer lite generella råd som förhoppningsvis gör ditt barns och din relation till fäktningen roligare! Fäktning är en sport präglad av fair play. Inte bara för dess uppenbara historia med adel och ridderlighet, men också för att det är genomsyrad av tradition, respekt och hövlighet. Artighet på och vid sidan av pisten är en väsentlig del av sporten! Var positiva, uppmuntra, stötta och därmed stärk era barn. Uppmuntra barnens utveckling och lärande. Låt barnen vara självständiga i samband med träning, match och cuper. Låt dem vara med sina kompisar och ledare. Några konkreta punkter: Vi visar respekt mot ALLA vi träffar såsom lagkamrater, ledare, motståndare, föräldrar, publik, funktionärer etc. Vi vårdar vårt språk Nolltolerans vad det gäller mobbing. I vår sport skall alla känna sig trygga och trivas. Vi passar tider till samlingar, träning och matcher. Se till att var ombytt och klar när träningen eller lektionen ska börja! Vi vårdar den utrustning som vi lånar från föreningen. Välkommen till fäktningen! Kungsbacka fäktklubbs historia I januari 1999 genomförde vi en av Sveriges största ungdomstävlingar genom tiderna med över 200 starter. Detta såg vi som ett kickoff för Kungsbackas första fäktklubb! År 2002 arragerade vi Nordiska Mästerskapen för florett 2627/1 i Aranäshallen med nästan 300 starter Klubben grundare var Johan och Roger Skårbratt, där Johan stod för det fäktmässiga och Roger för adminstration. Johan utbildade sig till fäkttränare under då han fortfarande var medlem i GFK. Roger var kassör i GFK under nästan 10år innan KF99 bildades. Under våren 1999 arbetade vi med att bygga upp klubben organisatorisk och fixa så att allt skall flyta bra när vi körde igång vår först fäktskola. Det viktigaste arbetet var att skaffa ett startkapital till klubben. Inför hösten 1999 hade vi fått in 15 sponsorer som hjälpte oss med ekonomiska medel så att vi kunde köpa 15 stycken kompletta träningsutrustningar. Den 2 augusti gick startskottet för den första fäktskolan i Kungsbacka. När vi anmälde vårt intresse för att genomföra en sommaraktivitet med KBAFritid hade vi räknat med att kanske

9 kunna köra igång en eller max två grupper á 15 fäktare. Sådant blev dock inte gensvaret. Redan efter några dagar märkte vi att det inte skulle räcka med en grupp så vi fick utöka med två extra grupper. Tyvärr räckte inte det som åtgärd, för platserna fylldes snabbt på och redan innan skolavslutningen var alla grupper fulla. Detta blev dock inte något hinder för den som vill testa på fäktning. För du skall veta att vi gör allt för att alla skall få vara med. Våra tränare försöker så gott som de kan hinna med så många som möjligt utan att kvalitén på fäktskolan skall sjunka. Nyåret 2001 flyttade KF99 in i egna lokaler på Lilla Verkstadsgata 7. 7 fasta pister och 450kvm i lokaler hyrda av Harry Sjögren gav oss en av Sveriges finaste fäktlokal. Tränare Sedan klubben startades har vi haft följande tränare: Johan Skårbratt var den tränare som startade klubben 1999 och var klubbens huvudtränare fram till sommaren Martin Magnusson, Christian Ferrera, Martin Roth florettränare från Göteborg hjälpte till under som tränare. Jonas Mattisson och Victoria Uddh ansvarade för lördagsträningen i flera år fram till år Vladimir Jouferov kom till klubben år 2000 och tränade våra florettfäktare. Från och med hösten 2005 även värjtränare. Adrian Pop anställdes på heltid 2005 och arbetade fram till våren 2016 då han tog tjänstledigt för att prova på träningsuppdrag I USA. Från och med hösten 2016 är Philip von Platen huvudtrnare Träningstider och grupper MÅNDAG 17:30-19:00 Mixgrupp, steg1 och 2 19:00-21:00 Motionärer Tävlingsfäktare (äldre och yngre) Eli TISDAG kl 17:30-19:00 Mixgrupp, steg 1 och 2 kl 19:00-21:00 Tävlingsfäktare (äldre och yngre) Elit TORSDAG kl 17:30-19:00 Mixgrupp, steg 1 och 2 kl 19:00-21:00 Tävlingsfäktare (äldre och yngre) Elit

10

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR Hej, om Ni har fått denna handbok så innebär det att ert eller era barn har börjat fäkta på Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19). Vi vill först och främst hälsa Er

Läs mer

Grundkurs för fäktledare, GRUFF

Grundkurs för fäktledare, GRUFF Grundkurs för fäktledare, GRUFF Studiehandledning och kompletterande utbildningsmaterial Version 2011-10-11 S V E N S K A F Ä K T F Ö R B U N D E T F E D E R A T I O N S U E D O I S E D E S C R I M E Idrottens

Läs mer

Grundkurs för fäktledare, GRUFF

Grundkurs för fäktledare, GRUFF Grundkurs för fäktledare, GRUFF Studiehandledning och kompletterande utbildningsmaterial Version 2015-04-15 S V E N S K A F Ä K T F Ö R B U N D E T FE D E R A T I O N S U E D O I S E D E S C R I M E Idrottens

Läs mer

Träningsplan A6 Fäktning

Träningsplan A6 Fäktning Förord Träningsplanen grundar sig dels på Svenska Fäktförbundets handledningsskrift Att fäkta florett & värja som riktar sig till ungdomstränare i fäktning. Handboken finns tillgänglig i fäktlokalen i

Läs mer

ATT TÄVLINGSFÄKTA, LITEN HJÄLPREDA

ATT TÄVLINGSFÄKTA, LITEN HJÄLPREDA ATT TÄVLINGSFÄKTA, LITEN HJÄLPREDA Observera att detta är skrivet av två fäktföräldrar till ett barn som tävlat sedan 2009. Det bygger på våra erfarenheter och gör inte gällande att vara heltäckande, vi

Läs mer

Fäktsäkerhet m.m. Version

Fäktsäkerhet m.m. Version Fäktsäkerhet m.m. Version 2015-09-24 SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET FEDERATION SUEDOISE D ESCRIME Idrottens Hus, Fiskartorpsvägen 15 A. SE-114 73 Stockholm, Suède Tel: +46 (0)8 699 65 40. Fax: +46(0)8 699 65 42.

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

Gemensam beställning. 1 Utrustningsbestämmelser

Gemensam beställning. 1 Utrustningsbestämmelser Gemensam beställning Nu är det dags för att göra en gemensam beställning åt klubbens medlemmar. Vi kommer att beställa av den tyska tillverkaren Allstar som vi har goda erfarenheter av. För att täcka fraktkostnader

Läs mer

Träningsplan Fäktning V 1102

Träningsplan Fäktning V 1102 Förord Träningsplanen togs fram av mig inom A6 Fäktning 2009 2010 och grundar sig mycket på Svenska Fäktförbundets handledningsskrift Att fäkta florett & värja som riktar sig till ungdomstränare i fäktning.

Läs mer

Att börja tävla i fäktning.

Att börja tävla i fäktning. Att börja tävla i fäktning. Att börja tävla i fäktning är spännande och roligt. Det är mycket att tänka på innan vi väl står på pisten och ska börja fäkta. Här har YFK försökt bidra med ett litet informationshäfte

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR 2017-2018 HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR Hej, om Ni har fått denna handbok så innebär det att ert eller era barn har börjat fäkta på Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19). Vi vill först och främst

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter 2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter Ort Karlskrona (SY) Karlskrona Arena (fd. Östersjöhallen), Karlskrona Björkholmskajen 5 37136 KARLSKRONA Nation GPSkoordinater 56 9'46.1"N 15 34'33.0"E

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017

Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017 Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017 Florett och Värja Individuella tävlingar Ingår i svensk florettranking och Masters Plats Baltiska Hallen,

Läs mer

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna Svensk Fäktning Strategi 2028 Remiss till föreningarna Sista svarsdag 21 januari 2018 Den största lilla fäktnationen i världen Styrelsen har under 2017 arbetat med ett förslag till ny strategi för svensk

Läs mer

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR 2015-2016 HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR Hej, om Ni har fått denna handbok så innebär det att ert eller era barn har börjat fäkta på Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19). Det första vi vill göra

Läs mer

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR

HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR 2016-2017 HANDBOK FÖR FÄKTARE I MF19 & DERAS FÖRÄLDRAR Hej, om Ni har fått denna handbok så innebär det att ert eller era barn har börjat fäkta på Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19). i vill först och främst

Läs mer

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Verksamhetskonferens 29-30/10, 2011 Peter Ejemyr Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Ny sammanhållen studieplan Nya utbildningar Högre ambitioner högre krav Koordinerad

Läs mer

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1 Aktiva föräldrar Att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen och utanför En utgångspunkt för hur vi, föreningen och ni som föräldrar

Läs mer

Verksamhetsberättelse Jakobsbergs Fäktklubb 1 januari december 2011

Verksamhetsberättelse Jakobsbergs Fäktklubb 1 januari december 2011 Verksamhetsberättelse Jakobsbergs Fäktklubb 1 januari 2011 31 december 2011 Verksamhetsberättelse Jakobsbergs Fäktklubbs styrelse får härmed avse följande berättelse för verksamheten under tiden 1 januari

Läs mer

WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F W F F. N U

WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F W F F. N U WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F O @ W F F. N U Välkommen till Wadköpings Fäktförening Vi är en ideell förening med anställda välutbildade tränare. Vi tror att om våra

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Sydsvenska Cupen

Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2017 2018 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

I enlighet med strategin nedan, behöver den externa kommunikationen från Svensk Fäktning ses över ur en strategisk och innehållsmässig aspekt.

I enlighet med strategin nedan, behöver den externa kommunikationen från Svensk Fäktning ses över ur en strategisk och innehållsmässig aspekt. Svensk Fäktning Varumärkesplattform 2017 Bakgrund Svensk Fäktning befinner sig i en expansionsfas, där syftet är att lyfta Svensk Fäktning och bli en aktör att räkna med inom internationell fäktning. Svenska

Läs mer

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till:

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: En internationell fäkttävling i florett och värja för pojkar och flickor födda 1993 och senare.

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien JSM 2011 Individuellt och lag Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien 2011 2012. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till JSM individuellt och lag i sabel, värja och

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2014 2015 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Florett

Läs mer

Informationsblad för våren 2014

Informationsblad för våren 2014 1 Informationsblad för våren 2014 Allmänt om fäktning Inom fäktsporten finns det tre discipliner, florett, värja och sabel, både disciplinen och det man fäktar med benämns vapen. Det dominerande språket

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9)

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) Målsättningen är att öka intresset för sporten bland spelarna och deras familjer. I Lund Giants D 2 spelar vi knattehockey med fokus på glädje och gemenskap. Verksamheten

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Utbildningsmaterial. Fäktmärken sid 2 Märken i två nivåer. Vapen sid 7 Värja Florett Sabel. Vapenservice sid 8 Värja

Utbildningsmaterial. Fäktmärken sid 2 Märken i två nivåer. Vapen sid 7 Värja Florett Sabel. Vapenservice sid 8 Värja Utbildningsmaterial Sid 1 Fäktmärken sid 2 Märken i två nivåer Vapen sid 7 Värja Florett Sabel Vapenservice sid 8 Värja Kläder sid 11 Kläder och utrustning Tips sid 11 Inför Den Första Tävlingen Pist sid

Läs mer

och inbjuder till Sydsvenska Cupen

och inbjuder till Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2016-2017 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta Efter en härlig träningsrunda, Pepparkaksrunda, av Olle Smitt bjöds det på god lunch och sedan

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (6) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2018-19 (Beslutade av Svenska Fäktförbundets styrelses landslagskommitté den 20 juni 2018) Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den april 2014.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den april 2014. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2013 2014 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 12 13 april 2014 Florett

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Tävlingsbestämmelser. gällande från

Tävlingsbestämmelser. gällande från Tävlingsbestämmelser gällande från 2014-08-01 2 (17) Innehållsförteckning Fastställande... 3 Tävlingsbestämmelsernas disposition... 3 Statuter och administrativa bestämmelser (S)... 4 Tillämpning och säsongsindelning...

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Sundsvalls IBF VILL

Sundsvalls IBF VILL Sundsvalls IBF VILL 2017-05-08 IBF vill Välkommen till IBF vill. Detta är ett övergripande dokument där föreningens riktlinjer och policys kortfattat beskrivs. Är du ny i föreningen eller på väg in är

Läs mer

Rent spel & Fair Play

Rent spel & Fair Play Svenska Sportdykarförbundet står för Rent spel & Fair Play under träning och tävling Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Tävling och träning inom SSDF sfär... 3 Respekt mot varandra... 3 Rent spel...

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (7) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2019-20 Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel och värja för seniorer, juniorer och kadetter är ett system som rullas över säsongerna.

Läs mer

och inbjuder till Sydsvenska Cupen

och inbjuder till Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2016-2017 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Belöningsreglemente. Antaget av styrelsen

Belöningsreglemente. Antaget av styrelsen Belöningsreglemente Antaget av styrelsen 2014-11-16 SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET FEDERATION SUEDOISE D ESCRIME Idrottens Hus, Fiskartorpsvägen 15 A. SE-114 73 Stockholm, Suède Tel: +46 (0)8 699 65 40. Fax: +46(0)8

Läs mer

Skolbrottning i praktiken

Skolbrottning i praktiken Skolbrottning i praktiken Handledning för dig som jobbar med barn i skolan Sportkommittén L-G Lundström, Raimo Ojala, Lars-Ola Särkimukka Kiruna 2010-04-11 Inledning Sedan 2008 har ett stort antal skolor

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2012 2013 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013 Florett

Läs mer

INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE

INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE VÄLKOMMEN Här pågår ofta barnidrott tänk på följande: BARN ÄR INTE SMÅ ELITIDROTTARE DOMAREN ÄR MÄNSKLIG LEDARNA ÄR OFTAST IDEELLA FÖRÄLDRAR HEJAR PÅ ALLA BARNIDROTT

Läs mer

Gemensamt inköp av fäktutrustning

Gemensamt inköp av fäktutrustning Gemensamt inköp av fäktutrustning Styrelsen beslutade förra året att klubbens medlemmar utom nybörjare ska ha egen utrustning. Nybörjare får första året hyra utrustning från klubben. För att underlätta

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Säsongen 2015-2016, Träningsstruktur 2.0

Säsongen 2015-2016, Träningsstruktur 2.0 Säsongen 2015-2016, Träningsstruktur 2.0 BKC har många aktiva spelare i våra träningsgrupper. I år har vi gjort ett stort jobb, lagt ner tid och tanke för att göra säsongen så bra som möjligt. Med vår

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

DETTA ÄR TÄBY BASKET

DETTA ÄR TÄBY BASKET DETTA ÄR TÄBY BASKET VÄLKOMMEN TILL TÄBY BASKET! Vår verksamhet handlar om att lära barn och ungdomar att spela basket. Med träningar, matcher, cuper och läger pågår verksamheten i stort sett alla dagar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet -2015 Innehåll Svenska Cheerleadingförbundet -2015... 2 Mission... 2 Vision... 2 Organisation... 2 Kommittéer och utskott... 2 Mästerskap och tävlingar...

Läs mer

EOS LILLA GRÖNA. Eos lilla gröna. Vad vi står för, vad vi vill och hur vi når dit.

EOS LILLA GRÖNA. Eos lilla gröna. Vad vi står för, vad vi vill och hur vi når dit. Eos lilla gröna. Vad vi står för, vad vi vill och hur vi når dit. 1 Denna skrift tillhör 2 Producerad av Lindoff Communications. Text: Henric Lindqvist, Tankstreck AB. Foto: Mats Persson. Tryck: Grahns

Läs mer

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2016 SYFTE TÄNK TILL OPE IF är ett värdegrundsmaterial från SISU Idrottsutbildarna Jämtland/Härjedalen SYFTE Syftet med TÄNK TILL är att du och ni, aktiva, föräldrar, ledare

Läs mer

VINRÖDA TRÅDEN. Överenskommelser och rutiner för alla spelare och föräldrar inom Näsets SK P04

VINRÖDA TRÅDEN. Överenskommelser och rutiner för alla spelare och föräldrar inom Näsets SK P04 Överenskommelse Det är en ära att få vara med i Näsets SK P04. Att vara spelare i Näsets SK ungdomsfotboll innebär att man representerar klubben och skall föregå med gott exempel i alla avseenden. Som

Läs mer

Forssa BK Dalkurd FF

Forssa BK Dalkurd FF Dalkurd FF Akademi Förväntningar på dig som spelare Säsongen 2018 - 2 - Att vara del av Akademin: Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering. Vi vill värna

Läs mer

IBF vill. Antagen

IBF vill. Antagen IBF vill Antagen 2010 10-25 Välkommen till IBF vill vårt övergripande dokument där vi samlat utdrag av föreningens riktlinjer och policys. Är du ny i föreningen eller på väg in kan detta vara en guide

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR MATCHVÄRDAR

INSTRUKTIONER FÖR MATCHVÄRDAR INSTRUKTIONER FÖR MATCHVÄRDAR Minst 1 st matchvärd skall finnas vid respektive spelplan under Svennis Cup. Ibland kan man ha dubbla roller för kiosk/matchvärd. Matchvärden har ansvar för plansäcken som

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Aramisduo till U23-EM. Aramis årets klubb i Sverige. SPORT 7 april Mattias Arvidsson

Aramisduo till U23-EM. Aramis årets klubb i Sverige. SPORT 7 april Mattias Arvidsson SPORT 7 april 2016 Aramisduo till U23-EM Mattias Arvidsson Två fäktare från Aramis är uttagna i den trupp som ska representera Sverige i U23-EM i bulgariska Plovdiv i början av maj. Jordanis Papadopoulos

Läs mer

Järfälla Fäktklubb Verksamhetsplan för 2019

Järfälla Fäktklubb Verksamhetsplan för 2019 Järfälla Fäktklubb Verksamhetsplan för 2019 Allmänt Klubben skall verka för att sprida fäktkonsten i Järfälla med omnejd. Klubben satsar i första hand på en bred ungdomsverksamhet men också på motionsträning

Läs mer

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben Föräldrabrottning en Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se en Se äldre/duktigare träna Regler samma oavsett ålder? Skicka fler tränare på utbildningar så att alla känner trygghet. Distriktsförbundet

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2011 2012 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012 Florett

Läs mer

Femte utgåvan. 1 av 6

Femte utgåvan. 1 av 6 1 av 6 Röd-blåa spåret I Barkarö SK är alla fotbollskompisar Samtliga medlemmar i Barkarö SK skall i alla sammanhang bemöta kompisarna i fotbollsfamiljen - alla i vår förening, motståndare, funktionärer

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016

Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016 Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016 2 Föreningens verksamhet Badmintonklubben Smash har till syfte att stimulera och utveckla intresset för badmintonsporten på Åland. Detta görs genom att

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

ENERGIKICKEN MAJ

ENERGIKICKEN MAJ ENERGIKICKEN 2018 7-9 MAJ HUVUDSYFTET MED ENERGIKICKEN ÄR ATT SKAPA STÖRRE KAMRATSKAP OCH GEMENSKAP. DET GÄLLER SÅVÄL MELLAN ALLA INOM KLASSEN SOM MELLAN KLASSERNA OCH MELLAN SKOLORNA SAMT ATT ENERGIKICKEN

Läs mer

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition.

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition. Vision Linköpings fäktklubb (LFK) ska främja intresset för fäktidrotten och kunna ta emot alla som önskar att träna och tävla inom alla discipliner inom fäktningen. LFK skall verka för att vara den främsta

Läs mer

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan 4 621 21 Visby tfn: 207057, 0768-540760 e-post: peter.nilsson@gotsport.se www.gotsport.se Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017 Förbundsmöteshelg på Bosön 4-5 mars 2017 Programmet på Bosön 13.00 2016 och de viktigaste framtidsfrågorna Lars Liljegren - Nyckeltal för framtiden 14.00 OS-satsningen 2016 och framtida Henning Österberg

Läs mer

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Informationsblad och inbjudan till Körmöte i Vartofta den 20/10 2012 Efter bollracet. Här med inbjuds alla kuskar och groomar till en höst träff där vi tackar för året som

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Verksamhetplan F06 Helenelund

Verksamhetplan F06 Helenelund Verksamhetplan 2017 F06 Helenelund F06 Helenelund 26 tjejer i laget! Lagledare & Huvudtränare : Harold Tränare: Carina, Joakim, Stefan, Claes Materialansvarig: Stefan Värdegrundansvarig: Joakim Webbansvarig:

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

INNEBANDY FÖR BARN BLÅ NIVÅ LÄRA SIG TRÄNA

INNEBANDY FÖR BARN BLÅ NIVÅ LÄRA SIG TRÄNA INNEBANDY FÖR BARN BLÅ NIVÅ LÄRA SIG TRÄNA VÄLKOMMEN Här pågår ofta barnidrott tänk på följande: BARN ÄR INTE SMÅ ELITIDROTTARE DOMAREN ÄR MÄNSKLIG LEDARNA ÄR OFTAST IDEELLA FÖRÄLDRAR HEJAR PÅ ALLA BARNIDROTT

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb Sammanfattande rapport Kungsbacka Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 749 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 63 Utveckling -4 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK!

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK! Varmt välkommen till Karlbergs BK! Vasastans och Kungsholmens rödvita stolthet Karlbergs BK (KB) fyller 100 år som förening i år. Därför är det extra roligt att KB under de senaste åren åter har utvecklats

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET S v e n s k b o r d t e n n i s dokument 2017-2022 ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET 2017-04-09 Verksamhetsidé Bordtennis ska vara lättillgängligt och vi ska erbjuda alla möjligheten att utöva och verka inom bordtennisen

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Föräldramöte agenda

Föräldramöte agenda Föräldramöte 20170504 agenda Kort årsberättelse och nuläge för P06 Kontentan av HFF ungdoms FAS möte Ert ansvar som föräldrar vad innebär det Barnens ansvar Cuper? Kassa Fotografering Övriga frågor Kort

Läs mer