Verksamhetsplan för Svenskt Friluftsliv Bilaga 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Svenskt Friluftsliv Bilaga 6"

Transkript

1 25 Mars 2015 Sid 1 Verksamhetsplan för Svenskt Friluftsliv Bilaga 6 Svenskt Friluftsliv är en nationell paraplyorganisation för friluftsorganisationerna i Sverige. Svenskt Friluftsliv har till ändamål att; bevara och utveckla förutsättningarna för friluftsliv och rekreation i vid bemärkelse, arbeta för en hållbar utveckling av friluftslivet och vår gemensamma arena, bevaka och företräda friluftslivets olika intressen gentemot regering, myndigheter och andra organisationer, verka för friluftslivets status höjs i samhället, verka för att allemansrätten inte försvagas. Svenskt Friluftslivs syfte är att driva friluftspolitik i enlighet med ändamålet genom att; utveckla samarbete och samverkan mellan medlemsorganisationer, göra uppvaktningar och ta andra kontakter med regering, myndigheter och övriga organisationer, samarbeta med övriga paraplyorganisationer för friluftsliv inom Norden, fördela det statliga anslaget för friluftslivet i enlighet med lag och förordning. Svenskt Friluftslivs vision: välkomnar alla ut i naturen! Svenskt Friluftsliv har till uppgift att skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemsorganisationer och för människor att komma ut i naturen och utöva friluftsliv. Detta gör vi genom att vara ett starkt stöd till våra medlemsorganisationer. Drivkraften i visionen är att välkomna alla ut, oavsett bakgrund och förutsättningar. Svenskt Friluftslivs verksamhet vilar på en av våra grundlagar: Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten. Övergripande mål och strategier Svenskt Friluftslivs långsiktiga, övergripande mål är att: A) Skapa de bästa förutsättningarna långsiktigt för friluftslivet i Sverige. B) Fler människor i Sverige ges möjlighet att utöva friluftsliv idag och i framtiden. C) Sverige ska bedriva en tydlig friluftspolitik. D) Medlemsorganisationerna ska vara starka, livskraftiga och framgångsrika. E) Svenskt Friluftsliv ska vara en ledande, stark och stödjande aktör, en samlande kraft för friluftslivets frågor. För att nå våra mål arbetar vi utifrån tre övergripande strategier (hur vi når målen): 1) Stärka den långsiktiga finansieringen för medlemsorganisationerna. 2) Höja friluftslivets status i samhället. 3) Vårda och värna allemansrätten. arbetar med för organisationerna gemensamma och övergripande frågeställningar. verkar i myndighets ställe när det gäller fördelning av statliga bidrag till friluftsorganisationer i enlighet med riksdagens och regeringens lagar och förordningar.

2 25 Mars 2015 Sid 2 Värdegrund Vår värdegrund är vår gemensamma plattform och består av våra värdeord som beskriver hur vi ska vara och uppfattas. Värdeorden driver oss framåt mot visionen och våra mål, gör oss tydliga och hjälper oss att fatta beslut i vardagen. Öppen har ett öppet och välkomnande förhållningssätt, med människan i centrum. bjuder in alla till friluftslivet och ut i naturen, vi välkomnar dialog och debatt, vi har en transparent organisation och är tydliga. visar hänsyn och har stor respekt för alla människor, mångfald och naturen. Kompetent arbetar för friluftslivet, folkhälsan och hållbar utveckling av naturen. står för gedigen kunskap och kompetens och är den aktör som har den samlade övergripande bilden av friluftslivet idag underbyggt med fakta och forskning. Dynamisk är den drivande kraften bakom utvecklingen av det svenska friluftslivet på en övergripande nivå. bevakar omvärlden och trender, tänker nytt och utvecklar, vi är goda lyssnare, ger och tar feedback och är öppna för nya intryck. Stödjande vill främja det frivilliga engagemanget för att stärka bredden i friluftslivet och säkra en folklig förankring av friluftslivets utveckling. finns till för våra medlemsorganisationer och våra medlemsorganisationers framgång är vår lycka. Riktlinjer för medlemskap Att vara en del av Svenskt Friluftsliv innebär att varje medlemsorganisation känner till och kan förmedla vår vision och värdegrund. Det innebär också att varje medlemsorganisation lever upp till de riktlinjer som Svenskt Friluftsliv fastställt, så att vi gemensamt kan bygga ett starkt friluftsliv. d ansökan om medlemskap kommer organisationerna att prövas utifrån följande kriterier: * Om organisationen kommer att verka i positiv anda för Svenskt Friluftslivs syften och ändamål. * Är uppbyggd på demokratisk grund och i detta sammanhang är öppen för medlemskap. * Har en tillfredsställande ekonomi och bokföring. * Främjar eller bedriver en i vid mening fysisk aktivitet. * Främjar eller bedriver aktiviteter som huvudsakligen sker utomhus. * Är beroende av allemansrätten och även ser allemansrätten som något positivt, ett fundament för det svenska friluftslivet. * Främjar eller bedriver verksamhet som i huvudsak sker för nöje, rekreation eller naturupplevelser och utan krav på tävling. * Arbetar för eller åtminstone inte motverkar en hållbar utveckling av friluftslivet och den gemensamma arenan, naturen. Kommittéer Fördelningskommittén för de statliga medlen.

3 25 Mars 2015 Sid 3 Kommittén fördelar de statliga medlen till friluftsorganisationer i myndighets ställe i enlighet med lag och förordning samt styrelsens instruktion. Fördelningskommittén utses av styrelsen. Svenskt Friluftslivs nätverk för generalsekreterare och högsta tjänstemän. Nätverk med samtliga högsta tjänstemän inom Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer. Nätverksträff ordnas minst en gång per år. Advisory Board Svenskt Friluftsliv har ett Advisory Board som representerar olika delar av samhället. Advisory Board träffas ett par gånger per år företrädesvis i samband med styrelsemöten. Beskrivning: En engagerad och dynamisk grupp av externa företrädare från både näringsliv och samhälle, med syftet att stärka friluftslivet och Svenskt Friluftslivs möjligheter till ökad extern finansiering och högre status i samhället genom att agera rådgivare samt bidra med att bygga och bibehålla goda relationer med samhälle, näringsliv och filantroper.

4 25 Mars 2015 Sid 4 Mål under De olika aktiviteterna har delats upp i fyra kategorier beroende på arbetsintensitet för respektive aktivitet (Driva, Genomföra, Bidra och Bevaka). 1. Driva frågan om att skattesituationen för våra medlemsorganisationer ska vara lika som för idrottens organisationer. Friluftslivet och friluftsorganisationerna står för många av de värden vi länge har tagit för givna men friluftsorganisationer upplever en radikal förändring av samhället och människors vilja och engagemang. vill öka vårt bidrag till samhället, men för detta krävs bl.a. att friluftsorganisationerna jämställs med idrottsorganisationerna när det gäller Sociallagstiftningen. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Driver ett aktivt lobbyarbete för lika skattemässig behandling. 2) Samverkar med för oss viktiga externa aktörer. 3) Skriver underlag och gör uppvaktningar av politiska aktörer. 4) Skriver debattartiklar i rikstäckande medier och i sociala medier 2. Driva frågan om att flytta anslaget från Naturvårdsverket till Kammarkollegiet. Genom en flytt av anslaget från Naturvårdsverket till Kammarkollegiet höjs statusen för friluftslivet och Svenskt Friluftsliv blir inte underordnad Naturvårdsverket. Det stärker förutsättningarna för ännu bättre kontakter med politiken. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Driver ett aktivt lobbyarbete för att flytta anslaget. 2) Skriver underlag och gör uppvaktningar av politiska aktörer. 3. Driva arbetet med att stärka forskningen och forskningsinformationen inom området Forskningsprogrammet friluftsliv i förändring har avslutats. Detta forskningsprogram var ett resultat av Svenskt Friluftslivs arbete och friluftsforskning fanns med i forskningspropositionen Forskning och statistikinsamling är en av grundförutsättningarna för att regeringens 10 friluftspolitiska mål skall kunna uppfyllas. Under hösten 2015 gjorde Svenskt Friluftsliv ett inspel till den planerade forskningspropositionen. Detta arbete följs upp arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Driver påverkansarbetet i frågan om friluftsforskning och bevakar arbetet med forskningspropositionen.

5 25 Mars 2015 Sid 5 4. Genomföra och driva nedan specifika områden, samt sköta den löpande kansliverksamheten. Svenskt Friluftsliv ansvarar för fördelningen av det statliga anslaget till friluftsorganisationer. svarar på remisser, deltar och arrangerar olika möten, kommunicerar friluftslivet gentemot samhället. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Administrerar, sammanställer och utvärderar medelsfördelningen. 2) Svarar på och förmedla relevanta remisser. 3) Stärker PR & kommunikation. 4) Fördjupar samarbetet och dialogen mellan medlemsorganisationerna. 5. Genomföra arbetet med att ta fram en ny friluftspolitisk skrift presenterades Svenskt Friluftsliv sin första friluftspolitiska skrift. Den har givit en långsiktig inriktning för Svenskt Friluftsliv och påverkat innehållet i Sveriges första friluftspolitiska proposition (prop. 2009/10:238). Vår friluftspolitiska skrift börjar nu bli inaktuell och därför fortsätter arbetet som inleddes 2015 med att ta fram en ny sådan. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Genomför successiva avstämningar av arbetet med styrelsen. 2) Remissbehandlar skriften bland medlemsorganisationerna. 6. Bidra i genomförandet av friluftspropositionens 10 mål för friluftslivet antogs Sveriges första friluftspolitiska proposition av riksdagen. Den innehöll förutom förslaget att Svenskt Friluftsliv skulle ta över medelsfördelningen av anslaget 13:4 även 10 mål för friluftspolitiken. Dessa mål konkretiserades och skall följas upp under 2015 och avrapporteras till regeringen. Under processen har Svenskt Friluftsliv varit en aktiv part i detta arbete. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Samarbetar med ansvariga myndigheter. 2) Uppvaktar relevanta departement.

6 25 Mars 2015 Sid 6 7. Bidra i det Nordiska samarbetet kring friluftslivsfrågor. Det Nordiska nätverket har funnits i snart 25 år. Det är en arena och plattform för att lyfta gemensamma frågeställningar. Det är också en arena för att kunna påverka politiskt över nationsgränserna och är en källa för inspiration och utbyte av kunskap och erfarenheter. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Deltar i gemensamma sammankomster. 2) Samverkar med systerorganisationerna i övriga nordiska länder för att höja frågorna på Nordisk basis. 3) Samverkar bilateralt om viktiga frågor. 8. Bevaka och bidra i arbetet med skogsrelaterade frågor. Skogsrelaterade frågor har under 2014 och 2015 blivit en allt viktigare strategisk fråga för Svenskt Friluftsliv att engagera sig i. Flera strategiskt viktiga ställningstaganden behöver göras under de närmaste åren. arbetar mot målen genom följande aktiviteter 1) Deltar i regeringens nationella skogsprogram. 2) Bidrar i revisionen av standarder inom FSC och PEFC. 9. Bevaka arbetet med att vårda och värna Allemansrätten. Allemansrätten finns inskriven i grundlagen och är en av de viktigaste grunderna för våra medlemmars verksamhet. Den är trots detta ständigt hotad. arbetar mot målet genom följande strategier: 1) Inleder ett samarbete med LRF och Naturvårdsverket. 2) Bevakar myndigheters agerande när det gäller tillträdet till naturen. 3) Bevakar strandskyddet 4) Bevakar utvecklingen med skidspårsavgifter

7 25 Mars 2015 Sid 7 1. Driva frågan om lika beskattning Att friluftsorganisationer skall åtnjuta samma skattesituation när det gäller Socialavgiftslagen som idrottens organisationer fr.o.m Aktivt uppvakta flertalet riksdagspartier Aktivt uppvakta ansvarigt statsråd/statssekreterare Aktivt uppvakta relevanta utskott. Kommunikation om undantaget i Socialavgiftslagen Skriva debattartiklar i rikstäckande media 2. Driva frågan om att flytta anslaget från Naturvårdsverket till Kammarkollegiet. Att statsanslaget stadsanslaget (anslag 13:4) hanteras av Kammarkollegiet istället för Naturvårdsverket fr.o.m Uppvakta riksdagspartier Uppvakta statsråd/statssekreterare

8 25 Mars 2015 Sid 8 3. Driva arbetet med att stärka forskningen och forskningsinformationen inom området Att forskning om friluftsliv skall finnas med i forskningspropositionen Aktivt uppvakta flertalet riksdagspartier. Aktivt medverka i uppbyggnaden av strukturer och ramverk för forskningen. Synliggöra forskningen. Aktivt uppvakta ansvarigt statsråd/statssekreterare. Delta i ledningen av forskningen Väcka och bidra med underlag till interpellationsdebatter/frågor i riksdagen. Aktivt uppvakta relevanta utskott. Skriva debattartiklar i rikstäckande media. 4. Genomföra och driva kansliverksamheten Mål Att genomföra Fördela de statliga anslaget till Fördela de statliga anslaget till Fördela de statliga anslaget till kansliverksamheten snabbt, friluftsorganisationer med hjälp av friluftsorganisationer med hjälp friluftsorganisationer med hjälp av smidigt och enkelt. fördelningskommittén. av fördelningskommittén. fördelningskommittén. Verka för att vara en attraktiv Svara på och förmedla relevanta Svara på och förmedla relevanta Svara på och förmedla relevanta arbetsgivare. remisser. remisser. remisser. Utveckla dialogen och samarbetet Utveckla dialogen och Utveckla dialogen och samarbetet med medlemsorganisationerna. samarbetet med med medlemsorganisationerna. medlemsorganisationerna. Genomföra nyrekryteringar i till Svenskt Friluftsliv. I första hand PR & kommunikation. Genomföra flytt av Svenskt Friluftslivs kansli. Skapa Advisory Board.

9 25 Mars 2015 Sid 9 5. Genomföra arbetet att ta fram en ny friluftspolitisk skrift Ta fram och förankra Svenskt Friluftslivs friluftspolitiska skrift Ta upp den slutliga rapporten på Svenskt Friluftslivs årsstämma. Implementera förslagen i rapporten. Implementera förslagen i rapporten. Operationalisera förslagen. Skapa en plan för påverkansarbete med anledning av rapporten 6. Bidra i genomförandet friluftspropositionens 10 mål för friluftslivet Att de tio målen för friluftslivet uppfylls. Samarbetar med ansvariga myndigheter (Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten) Samarbetar med ansvariga myndigheter (Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten) Samarbetar med ansvariga myndigheter (Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten) Deltar i planeringen och genomförandet av Naturvårdsverkets Tankesmedja 2016 och Deltar i planeringen och genomförandet av Naturvårdsverkets Tankesmedja 2017 och Deltar i planeringen och genomförandet av Naturvårdsverkets Tankesmedja 2018 och Deltar i arbetet med att utse Årets friluftskommun 2016, Deltar i arbetet med att utse Årets friluftskommun 2017, Deltar i arbetet med att utse Årets friluftskommun 2018, Bidra i myndighetsnätverket för samverkan kring de 10 målen för friluftsliv. Bidra i myndighetsnätverket för samverkan kring de 10 målen för friluftsliv. Bidra i myndighetsnätverket för samverkan kring de 10 målen för friluftsliv. Medverkar i MISTRAprojektet Future Forests styrelse. Medverkar i MISTRAprojektet Future Forests styrelse.

10 25 Mars 2015 Sid Bidra i det Nordiska samarbetet. Utveckla det nordiska samarbetet och få till stånd en nordisk friluftsstrategi Ett fortsatt samarbete med FL och Norsk Friluftsliv (Norge), Friluftsrådet (Danmark) Friluftsforum/Suomen Latu (Finland) samt med SIMUT (Island). Ett fortsatt samarbete med FL och Norsk Friluftsliv (Norge), Friluftsrådet (Danmark) Friluftsforum/Suomen Latu (Finland) samt med SIMUT (Island). Ett fortsatt samarbete med FL och Norsk Friluftsliv (Norge), Friluftsrådet (Danmark) Friluftsforum/Suomen Latu (Finland) samt med SIMUT (Island). Ett fortsatt samarbete med Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådet. Ett fortsatt samarbete med Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådet. Ett fortsatt samarbete med Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådet. Förbereda för ett seminarium Genomföra ett seminarium 8. Bevaka & bidra i arbetet med skogsrelaterade frågor. Få större hänsyn till sociala aspekter i skogsbruket Delta i regeringens nationella skogsprogram. Delta i regeringens nationella skogsprogram. Delta i regeringens nationella skogsprogram. Delta i skogsstyrelsens sektorsråd Svea. Delta i skogsstyrelsens sektorsråd Svea. Delta i skogsstyrelsens sektorsråd Svea. Delta i arbetet med en ny skogsvårdslag. Delta i arbetet med en ny skogsvårdslag. Bidra i standardiserings arbetet i FSC och PEFC. Bidra i arbetet med att beskriva skogens sociala värden. Bidra i arbetet med att beskriva skogens sociala värden. Bidra i arbetet med att beskriva skogens sociala värden. Drivande i arbetet med målbilder för god miljöhänsyn Kommunicera de 10 fril.pol. målen till skogssektorn Kommunicera de 10 fril.pol. målen till skogssektorn Kommunicera de 10 fril.pol. målen till skogssektorn

11 25 Mars 2015 Sid Bevaka, vårda och värna Allemansrätten. Allemansrätten skall bevaras stärkas Inleder ett samarbete med LRF för att stärka allemansrätten. Fortsätter dialogen med Fortifikationsverket, Naturvårdsverket och strandskyddsdelegationen Fortsätter dialogen med Fortifikationsverket och Naturvårdsverket. Fortsätter dialogen med Fortifikationsverket och Naturvårdsverket. Fortsätter samarbetet med Orienteringsförbundet i frågan om tillgängliggörande av mark för friluftsändamål. Fortsätter samarbetet med Orienteringsförbundet i frågan om tillgängliggörande av mark för friluftsändamål. Fortsätter samarbetet med Orienteringsförbundet i frågan om tillgängliggörande av mark för friluftsändamål. Bevaka utvecklingen med skidspårsavgifter. Bevaka utvecklingen med skidspårsavgifter. Bevaka utvecklingen med skidspårsavgifter.

12 25 Mars 2015 Sid 12 Budget för 2016 Budg. Budg. Intäkter Medlemsavgifter Statligt bidrag, organisationsbidrag Övrigt Projekt Forskarskola Nordiska ministerrådet (Konferens) Ändamålsbestämda medel SUMMA intäkter Kostnader Arbetskraftskostnader Administrativa kostnader och administrativt stöd Kontorskostnader Styrelsen Årsmöte Kontorshyra Hemsida Konferenser, resor, representation Medlemskap Kompetensutveckling Finansiella kostnader Nordiskt arbete Fördelningskommittén GS-nätverket Advisory Board Projekt Nordiska ministerrådet (Konferens) Kommunikation & media Almedalen Forskarskola Friluftspolitisk skrift Skogsrelaterade frågor SUMMA kostnader RESULTAT

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL. Nu behövs ett friluftslyft

EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL. Nu behövs ett friluftslyft EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL Nu behövs ett friluftslyft Vi vill göra mer. Inaktivitet kostar Sverige 6 miljarder kronor. Vi vill hjälpa till att minska den kostnaden. I den här skriften

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2006. Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2006

Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2006. Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2006 Svenskt Friluftsliv 1 Innehållsförteckning FRISAM blev Svenskt Friluftsliv... 3 Viktiga händelser inom friluftspolitiken under 2006... 3 Vi påverkar debatten och politiken... 3 Samarbete över gränserna

Läs mer

Friluftslivet och politiken

Friluftslivet och politiken Friluftslivet och politiken Sammanfattning av Svenskt Friluftslivs friluftspolitiska program 2016 Den här skriften är en sammanfattning av Svenskt Friluftslivs friluftspolitiska program som antogs av Svenskt

Läs mer

Friluftspolitisk strategi

Friluftspolitisk strategi Datum /2014-11-04/ Friluftspolitisk strategi Kommunstyrelsen 2014-11-04 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04 178 Dokumentägare: Förvaltningschef, Samhällsbyggnadsförvaltningen Ersätter dokument: Naturvårdsprogrammet

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

STADGAR fastställda genom beslut på årsstämma Reviderade vid årsstämman ,

STADGAR fastställda genom beslut på årsstämma Reviderade vid årsstämman , 11 april 2019 Sid 1 Stadgar för Svenskt Friluftsliv Ideell förening STADGAR fastställda genom beslut på årsstämma 2011-04-14. Reviderade vid årsstämman 2017-04-25, 2019-04-11 1 Namn, beslutande organ Svenskt

Läs mer

STRATEGI Målet för Svenskt Friluftsliv är att skapa de bästa förutsättningarna. för våra medlemsorganisationer och därmed möjliggöra

STRATEGI Målet för Svenskt Friluftsliv är att skapa de bästa förutsättningarna. för våra medlemsorganisationer och därmed möjliggöra STRATEGI 2019-2025 Förord FRILUFTSLIVET ÄR I STÄNDIG FÖRÄNDRING, så har det varit bakåt i tiden och så lär det bli framöver. Idag ser vi nya trender som påverkar friluftslivet. En ökad urbanisering, med

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2010 Innehållsförteckning

Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2010 Innehållsförteckning Svenskt Friluftsliv Förvaltningsberättelse 2010 Innehållsförteckning Ordförande har ordet 2 Viktiga händelser under 2010 2 Regeringens friluftsproposition 2 Utåtriktat arbete 2 Samarbete över gränserna

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Remissvar: Uppföljning av Friluftslivsmålen (NV )

Remissvar: Uppföljning av Friluftslivsmålen (NV ) 2015-11-13 Sid 1 info@ Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Remissvar: Uppföljning av Friluftslivsmålen (NV-06193-15) Inledning Naturvårdsverket har i uppdrag att redovisa de 10 mätbara friluftsmålen till

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 t t Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 1 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Genarp, och beskriver våra övergripande syften

Läs mer

Samling i Oslo Peter Fredman

Samling i Oslo Peter Fredman Samling i Oslo 2016-04-18 Peter Fredman Framtidens friluftsliv Regeringens proposition 2009/10:238 Målet för friluftslivspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans r 1 Friluftspolitisk policy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans l Friluftspolitisk policy Allmänna i 2019-02-04, 20 bestämmelser l Kommunfullmäktige...J Friluftspolitisk policy

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer

Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer Bakgrund Sedan Kongressen 2012 har Sveriges Elevkårer och elevkårerna i Sverige 6 respektive 10 vägledande principer. Principerna som lades fram 2012

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder för friluftslivsarbetet i Örnsköldsviks kommun

Riktlinjer och åtgärder för friluftslivsarbetet i Örnsköldsviks kommun Datum /2015-01-14/ Riktlinjer och åtgärder för friluftslivsarbetet i Örnsköldsviks kommun Godkänd av förvaltningschefsgruppen 2015-01-15 Datum 1(1) Antagen av: Förvaltningschefsgruppen Dokumentägare: Förvaltningschef,

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2015-2016 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen:

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen: Idéprogram 2018-2021 Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2018-05-19 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva med diabetes. Våra

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 I. Fundament Verksamhetsplanen är det uppdrag som valårsstämman ger förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsens uppdrag är att, efter bästa förmåga uppfylla den inriktning

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Friluftslivets ekonomiska värden

Friluftslivets ekonomiska värden Friluftslivets ekonomiska värden friluftslivet berör många aktörer Vi behöver fakta kring friluftslivets betydelse, inte minst i ekonomiska termer. Friluftslivets stora bredd är också dess akilleshäl.

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Svenskt Friluftsliv 2007 Förvaltningsberättelse. Svenskt Friluftsliv 2007 Förvaltningsberättelse

Svenskt Friluftsliv 2007 Förvaltningsberättelse. Svenskt Friluftsliv 2007 Förvaltningsberättelse Svenskt Friluftsliv 2007 1 Innehållsförteckning 1. FRISAM blev Svenskt Friluftsliv... 3 Fler viktiga händelser under 2007... 3 21 medlemsorganisationer med närmare 2 miljoner människor... 3 2. Politik

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 SvFF Mål & Strategi 2013-2017 Workshop distrikt svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 AGENDA 17.00-17.45 Genomgång Mål & Strategi Svensk Fotboll, och distriktens process under hösten. 17.45-18.45 Värdegrunden

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 GAF arbetar för en administrativ professionalism och handlingskraft inom golfen samt skapar gemenskap och stolthet för sina medlemmar i sin yrkesroll Värdeord Professionalism

Läs mer

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25 Internationell policy för Eksjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2018-02-22, 25 2(5) Innehåll Internationell policy för Eksjö kommun...3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Strategi arbetsmetod...

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2013 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015 Hörselskadades förening i Stockholm Verksamhetsplan & budget för år 2015 2 (7) Förord Hörselskadades förening i Stockholm har många stora utmaningar framför sig. Den viktigaste just nu är att nå ut till

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna 2015-2017 Vad är ArkitektStudenterna och varför finns vi? ArkitektStudenterna är Sveriges Arkitekters studentorganisation och det samlande organet för Sveriges Arkitekters

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

FRISK I NATUREN. Nordiskt samverkan för en hållbar framtid

FRISK I NATUREN. Nordiskt samverkan för en hållbar framtid Folkhälsostämman 2012 Folkhälsa för en hållbar framtid! FRISK I NATUREN Nordiskt samverkan för en hållbar framtid Projektledare Lisa Bergström Friluftslivets fellesorganisasjon, Norge /Sverige www.friskinaturen.org

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:51

Regeringens skrivelse 2012/13:51 Regeringens skrivelse 2012/13:51 Mål för friluftslivspolitiken Skr. 2012/13:51 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 20 december 2012 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Frisk i natur et felles nordisk prosjekt

Frisk i natur et felles nordisk prosjekt Frisk i natur et felles nordisk prosjekt Lisa Bergström Projektledare för Frisk i naturen Friluftslivets fellesorganisasjon www.friskinaturen.org lisa@frifo.no + 46 (0) 70 268 80 10 Huvudproblematik Varför

Läs mer

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2015-05-24 Idéprogram 2015-2018 Svenska Diabetesförbundet Datum: 2015-05- 26 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva

Läs mer

Följebrev till Proposition 6: Medlemskapsansökan i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer

Följebrev till Proposition 6: Medlemskapsansökan i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer P6 Handläggare: Styrelsen Datum: 2016-03-02 Dnr: O412-6/1516 Följebrev till Proposition 6: Medlemskapsansökan i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer Innehåll 1. Inledning... 2 2. Om LSU... 2 2.1 Medlemsvillkor...

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2014-2015 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation 40 år den 16 oktober 2014 MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 1 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling. Organisationen

Läs mer

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Den moderna) föreningen engagerar Engagemanget för och i svensk idrott är starkt men förändras. Det blir vanligare med engagemang av tillfällig karaktär. Utveckla

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet om samverkan för hållbar utveckling med skogen som bas - i Västerbotten Tack för inbjudan att tala! Staffan Norin Regionchef Ja, hur kan skogen i Västerbotten bidra?

Läs mer

Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008

Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008 Stadskontoret Utredningsenheten BILAGA TILL TJÄNSTESKRIVELSE 2007-10-02 1 (5) Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008 INLEDNING Bakgrund Samhället präglas av att interaktion

Läs mer

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS 20120605 Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, som bildades 1972, benämns på finska Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö (PAY), på engelska Council of

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik Saco Studentråd Strategi 2013-2017 Underrubrik 1 Bakgrund Saco Studentråd vill över tid uppfattas som en seriös påverkansaktör och därför behövs strategin för att ge ramarna för organisationen på längre

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna la d n a h e b t at n a m m ä t ss r å l l ti g a l Förs Verksamhetsinriktning 2014 för Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2009

Förvaltningsberättelse 2009 Innehållsförteckning Ordförande har ordet 3 Viktiga händelser under 2009 3 Utåtriktat arbete 3 påverkar debatten och politiken 3 Samarbete över gränserna i Norden 4 Fysisk aktivitet på recept 4 Almedalen

Läs mer

Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND

Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND UTVECKLANDE av det hållbara samhället VÄRDESKAPANDE genom kunskapsprocessen AFFÄRSETISKA genom hela affären ATTRAKTIVA för kreativa medarbetare Vår värdegrund

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg INNEHÅLL Verksamhetsåret 2018 Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska förbundet Sverige VERKSAMHETSÅRET 2018

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Mikael Johansson 2013-02-22

Mikael Johansson 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Principprogram Styrdokument Mikael Johansson 2013-02-22 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsidé... 3 3. Vision... 3 4. Värdestrategi... 3 5. Branschorganisationens fokusområden...

Läs mer

Årsredovisning 2015 SVENSKTFRILUFTSLIV.SE

Årsredovisning 2015 SVENSKTFRILUFTSLIV.SE Årsredovisning 2015 SVENSKTFRILUFTSLIV.SE 1 2 ÅRSREDOVISNING 2015 Innehållsförteckning Fakta om Svenskt Friluftsliv 4 Ordförande har ordet 5 Viktiga händelser under 2015 6 Ural av pressklipp under 2015

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Aktivitetsplan och budget. Friskis&Svettis Riks 2017

Aktivitetsplan och budget. Friskis&Svettis Riks 2017 Aktivitetsplan och budget Friskis&Svettis Riks 2017 Fokus för Aktivitetsplan 2017: Ställa om arbetet inför att genomföra Strategi 2017-2022 Fokus 2017 Förutsatt att Strategi 2017-2022 går igenom kommer

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Svensk rodd idrotten hela livet

Svensk rodd idrotten hela livet Svensk rodd idrotten hela livet Verksamhetsinriktning med strategiska mål för svensk rodd mot 2025 Svensk rodds vision dit vill vi Idrotten hela livet Innehåll Svensk rodds verksamhetsidé därför finns

Läs mer

Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB

Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB 2013 Inledning I mer än 60 år har Dataföreningen (DF) skapat kontaktytor mellan människor i it-sektorn och gränssnittet

Läs mer