KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunledningskontoret Dnr KS Marcus Wahlström Kommunstyrelsen Tekniska Verken i Linköping AB uppfyllelse av det kommunala uppdrag 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till Kommunstyrelsens beslut: 1. Kommunstyrelsen bedömer att Tekniska Verken i Linköping AB:s verksamhet under 2014 har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. 2. Kommunstyrelsen bedömer att Tekniska verken i Linköping AB uppfyllt sitt uppdrag för Förslag till Kommunfullmäktiges beslut: 1. Tekniska verken i Linköping AB:s redovisning avseende bolagets uppfyllelse av det kommunala uppdraget under 2014 godkänns. SAMMANFATTNING Tekniska verken i Linköping AB har lämnat en redovisning av hur bolaget uppfyllt det kommunala ändamålet och uppdraget under Det är bolagets uppfattning att bolagets verksamhet understödjer uppdraget till fullo. Från 1 januari 2013 förstärks kommunstyrelsens uppsiktsplikt och styrelsen ska enlig kommunallagen (2012:390) även i årliga beslut för varje aktiebolag pröva om den verksamhet som bolaget har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder. Kommunledningskontoret bedömer att Tekniska Verkens i Linköping AB:s verksamhet för 2014 har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Kommunfullmäktige föreslås därför att bolagets uppfyllelse av det kommunala uppdraget godkänns. Granskningsrapport med kommentarer till bolagets skrivelse från kommunens revisorer och lekmannarevisorer har inkommit till kommunen.

2 2 (5) BAKGRUND Regler om säkerställande av kommunala principer i de kommunala företagen har funnits sedan tillkomsten av 1991 års kommunallag. Reglerna utformades så att fullmäktige skulle fastställa det kommunala ändamålet med företagen (d.v.s. företagen skulle bli bundna av att enbart ägna sig åt kompetensenlig verksamhet), att fullmäktige skulle få yttranderätt innan viktigare beslut fattas och att styrelsens ledamöter skulle utses av fullmäktige. Vidare skulle kommunfullmäktige utse revisorer i företagen samt ha uppsikt över bolagen. Reglerna har stått i princip oförändrade sedan 1992, med undantag från att offentlighetsprincipen blev lagfast I övrigt har det saknats besvärsrätt över beslut fattade av kommunala företag, vilket har kritiserats. Ändringar i kommunallagen från 1 januari 2013 Från 1 januari 2013 har nya regler införts i kommunallagen. De kommunala befogenheterna ska anges i bolagsordningen för ett kommunalt aktiebolag. Motsvarande ska gälla i fråga om det kommunala ändamål som fastställts för verksamheten. Med det kommunala ändamålet avses vad verksamheten syftar till att åstadkomma. Det ska röra sig om sådana ändamål som är kompetensenliga enligt lag och praxis. De kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten och tar sikte på vilka kommunalrättsliga principer som gäller för verksamheten. Det kan vara såväl de kompetensbegränsande principerna, exempelvis förbudet mot spekulativ verksamhet och lokaliseringsprincipen som de principer som begränsar hur kompetensenlig verksamhet får bedrivas, exempelvis självkostnadsprincipen och likställighetsprincipen. De nya kraven innebär dock enbart att de kommunalrättsliga principer som är aktuella för den aktuella verksamheten ska anges. Om självkostnadsprincipen inte gäller för en viss verksamhet, exempelvis handel med el, ska principen inte skrivas in i bolagsordningen. Från 1 januari 2013 har enlig kommunallagen (2012:390) kommunstyrelsen fått förstärkt uppsiktsplikt och ska i årliga beslut för varje aktiebolag pröva om den verksamhet som bolaget har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder. Bolagsordningarna reviderades till följd av regelförändringarna i kommunallagen enligt beslut i kommunfullmäktige Det kommunala ändamålet och de kommunala befogenheterna återfinns i respektive bolags bolagsordning (Likställighets-, lokaliserings- samt självkostnadsprincipen).

3 3 (5) ÅTGÄRDSFÖRSLAG Kommunstyrelsens förstärkta uppsiktsplikt Nytt sedan 2013 är att enligt kommunallagen 6 kap. 1 ska kommunstyrelsen i årliga beslut pröva om den verksamhet som bolaget har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenligt med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Förslaget är att godkänna att bolagets verksamhet under 2014 har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Kommunledningskontoret bedömer att Tekniska Verkens i Linköping AB:s verksamhet för 2014 har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Uppfyllelse av uppdraget Sedan flera år tillbaka har kommunstyrelsen i sin uppsiktsplikt samlat in redovisningar från bolagen om hur de uppfyllt sina uppdrag. Nedan följer kommunledningskontorets sammanfattning av bolagets uppfyllelse av uppdraget. För ytterligare information se bolagets inrapporterade uppfyllelse av uppdrag i bilaga. Tekniska Verken i Linköping AB har lämnat en redovisning av hur bolaget uppfyllt det kommunala ändamålet och uppdraget under Det är bolagets uppfattning att bolagets verksamhet understödjer uppdraget till fullo. Styrelsens möjligheter att agera i linje med ägardirektiven från Linköpings kommun och att utöva sitt styrelsearbete i bolaget bedöms av bolaget som god. Bolaget följer de av kommunen upprättade kommunala principerna och samverkar nära med ägaren i ägarmöten och ägardialoger. Koncernens samverkan med Linköpings Universitet är omfattande och utvecklas ständigt. Genom delfinansiering i samarbetsavtal av en professur inom Industriell Ekologi stimuleras samarbetet mellan näringsliv och universitet samtidigt som forskning inom miljöområdet understöds. Under hösten 2014 ingick Linköpings universitet och Tekniska verken ett strategiskt samverkansavtal. Tekniska verkens vision är att bygga världens mest resurseffektiva region. För att nå hela vägen krävs samarbete med den yttersta fronten inom forskningsvärlden vad gäller energi- och resurseffektivitet. Tekniska verken samverkar med Linköpings kommun i flera större infrastruktursatsningar som ska bidra till Linköpings attraktionskraft och hitta gemensamma lösningar för kollektiva lösningar. Under året har insatser gjorts för exploateringsområdet Vallastaden där patentsökt innovativ förläggningsteknik för Tekniska verkens nyttigheter i form av vatten, avlopp, fjärrvärme, el, bredband etcetera väckt positiv uppmärksamhet. Under 2014 har byggandet av det nya kraftvärmeverket, Lejonpannan, varit intensivt. Betydande positiva miljöeffekter uppnås när kraftvärmeverket är i drift då fossilbränsle ersätts med fossilfritt bränsle.

4 4 (5) Under 2014 har koncernen fortsatt haft en mycket hög leveranssäkerhet gentemot kund. Störningar som uppstår hanteras skyndsamt och i linje med den beredskap och struktur som bolaget byggt upp. Under året lanserades Elvinn, ett smart skåp som gör det enkelt att återvinna sådant som annars lätt hamnar i soporna. Detta ska bidra till ökad källsortering och återvinning och därmed bidra till en bättre miljö. Den gröna påsen för insamling av matavfall har blivit en succé fyllde Gröna Påsen två år. I CIO Awards, en tävling för digital IT-strategi och digital kommunikation, är Gröna påsen en av de nominerade i Årets hållbara projekt. Bolaget har sökt och beviljats medel från Energimyndigheten för att utveckla effektivare teknik för reduktion av NOx vid förbränning. Projektet kallas för Adaptiv SNCR och bedrivs som en förstudie. Projektets mål är att utveckla ny teknik som hanterar processens temperaturkänslighet på ett bättre sätt. I oktober tecknades ett samarbetsavtal med Torpheimer-gruppen i syfte att ta krafttag för att minska energiförbrukningen i regionen. Arbetet ska understödja målet med den resurseffektiva regionen och verka för att nå det uppsatta EU-direktivet, som innebär att vi inom Sverige ska bli 20 procent mer energieffektiva fram till Fler än 150 städer från hela världen deltog i den internationella miljötävlingen Guangzhou International Award for Urban Innovation. Trots stenhård konkurrens från några av världens största och mest utvecklade städer slog Linköping ut 135 av medtävlarna och tog sig till final. Prismässigt placerar sig Linköping som en av landets billigaste kommuner i den s.k. Nils Holgersson-undersökningen. Detta visar på att bolaget möter ägardirektivet. En av de senaste patentsökta innovationerna är den infrastrukturkulvert som nu används i utbyggnaden av Vallastaden. Fördelen med infrastrukturkulverten är bland annat att den kan samla alla bolagets nyttigheter och göra det lättare att underhålla och återvinna näten, utan att behöva gräva. Under sommaren genomfördes nyemission om 350 mnkr som en del i den lösning kring finansiering och utdelningsbetingade koncernbidrag som träffats mellan kommunen, Linköpings Stadshus AB och Tekniska verken. Under 2014 har koncernen lämnat 187 mnkr i utdelning till aktieägaren, utdelningen var för mnkr. Året har mycket påtagligt påverkats av onormala väderförhållanden. Elpriset befinner sig på rekordlåga nivåer och cirka 16 % lägre än under Detta påverkar koncernens resultat negativt. Under året har bredbandsutbyggnaden accelererat kraftigt i Linköping. Utsikt Bredband har ökat investeringstakten för att på bästa sätt kunna möta den ökade

5 5 (5) efterfrågan. Under året utsågs Linköping till Nordens bästa kommun vad gäller bredband. Växjö Energi AB har tidigare deklarerat att man avser lämna ägandet i Bixia AB och Bixia ProWin AB. Diskussioner är ännu pågående och oberoende värderingsman är i enlighet med aktieägaravtalets regler utsedd. Kommunfullmäktige har fastställt långsiktiga finansiella mål där måtten som ett genomsnitt över en konjunkturcykel skall understödja god lönsamhet, finansiell stabilitet, och investeringar utan aktieägartillskott, måltalen är: Soliditet > 28 %, utfall för 2014 är 45 %. Operativt kassaflöde (bolagsintern definition) > 0 mnkr, utfall för 2014 är 182 mnkr. Avkastning på sysselsatt kapital > 8 %, utfall för 2014 är 7,2 %. Koncernresultatet efter finansiella poster uppgår till 358 mnkr (510 mnkr). Omsättningen (rörelsens intäkter) under 2014 var mnkr (5 223 mnkr). Koncernens investeringar uppgår till mnkr (786 mnkr). Granskningsrapport med kommentarer till bolagets skrivelse från kommunens revisorer och lekmannarevisorer har inkommit till kommunen. Kommunfullmäktige ska behandla bolagets skrivelse och revisorernas granskningsrapport den 24 mars. Bolagets bolagsstämma kan hållas tidigast tre veckor efter kommunfullmäktiges beslut om 2014 års verksamhet. MBL MBL-förhandling eller information är inte påkallad KOMMUNLEDNINGSKONTORET Joakim Kärnborg Peder Brandt Beslutet skickas till: Ekonomi och Finans Linköpings Stadshus AB Tekniska verken AB

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag 2015-04-29 Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag För den verksamhet som bedrivs i Tekniska verken i Linköping AB, nedan kallat bolaget, gäller förutom gemensamma ägardirektiv

Läs mer

Bedömning av uppfyllelse av ändamål och kommunal kompetens, SEVAB Strängnäs Energi AB (SEVAB)

Bedömning av uppfyllelse av ändamål och kommunal kompetens, SEVAB Strängnäs Energi AB (SEVAB) TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2017:178-107 Finansenheten 2017-04-18 1/2 Handläggare Ulrika Kalfholm 0152-292 32 Kommunstyrelsen Bedömning av uppfyllelse av ändamål och kommunal kompetens,

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 118 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Ägardirektiv för Årjängs nät AB

Ägardirektiv för Årjängs nät AB Ägardirektiv för Årjängs nät AB Antaget av Årjängs kommunfullmäktige 2015-09-28 112. Fastställt på bolagsstämma 2016-01-13. 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Bolaget ägs av Årjängs

Läs mer

Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner kommunledningskontorets förslag.

Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner kommunledningskontorets förslag. Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontoret Marcus Wahlström 2017-03-01 Dnr KS 2017-223 Kommunstyrelsen LKPG1002, v2.1, 2016-03-07 Tekniska Verken, förvärv av aktier i Mjölby-Svartådalen Energi AB Förslag

Läs mer

Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala befogenheterna

Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala befogenheterna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-04-21 KS 2017/0460 Kommunstyrelsen Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala

Läs mer

Treårsplan för kommunens bolag,

Treårsplan för kommunens bolag, 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-10-30 Dnr Ks 2014-65 Ekonomiavdelningen Marcus Wahlström Kommunfullmäktige för kommunens bolag, 2015-2017 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunledningskontorets förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Witalabostäder AB

Ägardirektiv för Witalabostäder AB 1 (5) Ägardirektiv för Witalabostäder AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Witalabostäder AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig: VD, Vetlanda

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB Ägardirektiv för Moravatten AB (gäller även för ev. dotterbolag) Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämma 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad - Produktion

Läs mer

Beslut om bolagens verksamhet varit förenligt med det fastställda ändamål och inom befogenheterna

Beslut om bolagens verksamhet varit förenligt med det fastställda ändamål och inom befogenheterna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-04-21 KS 2015/0360 Kommunstyrelsen Beslut om bolagens verksamhet varit förenligt med det fastställda ändamål och inom befogenheterna Förslag till

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Industrilokaler AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Energi och Teknik AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Ägardirektiv för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet Tranemo

Läs mer

Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017

Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-05-28 KS 2018/0386 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande

Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontoret 2015-01-13 Dnr Ks 2015-89 Marcus Wahlström Kommunstyrelsen Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS

Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 338 Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS 2014-412. KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna

Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-04-20 KS 2016/0318 Kommunstyrelsen Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna Förslag

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Exempel på formuleringar i kommunala bolagsordningar i anledning av införandet av Teckal-undantag i 2 kap. 10 a LOU och krav i 3 kap.

Exempel på formuleringar i kommunala bolagsordningar i anledning av införandet av Teckal-undantag i 2 kap. 10 a LOU och krav i 3 kap. Exempel på formuleringar i kommunala bolagsordningar i anledning av införandet av Teckal-undantag i 2 kap. 10 a LOU och krav i 3 kap. 17 kommunallagen på angivande av det kommunala ändamålet och de kommunala

Läs mer

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering Måluppfyllelse 2018 Resecentrum Mark och Exploatering Innehåll 1 Uppfyllelse av uppdrag 3 2 Efterlevnad av det fastställda kommunala ändamålet 3 3 Efterlevnad av de kommunala befogenheterna 3 4 Efterlevnad

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB

ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB SID 1(5) ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. 1. Inledning Öresundskraft är ett

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB)

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Energi AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

Tjörns kommun. Granskning av styrdokument för de kommunala. kommunala aktiebolagen

Tjörns kommun. Granskning av styrdokument för de kommunala. kommunala aktiebolagen Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2014 Tjörns kommun Granskning av styrdokument för de kommunala bolagen samt kommunstyrelsens uppsiktsplikt över de kommunala aktiebolagen

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolagen som en del av den kommunala organisationen...

Läs mer

Ägardirektiv för Växjö Energi AB

Ägardirektiv för Växjö Energi AB Styrande dokument Ägardirektiv för Växjö Energi AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Ägardirektiv för Växjö Energi AB Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-02-24

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-23 Kommunledningskontoret Dnr KS 2015-296 Susanne Aman Kommunstyrelsen Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till

Läs mer

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Ärende 18 Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-12-03 KS 2018-00469 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Hamnar AB. 2 Styrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen.

Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 12 (30) 2014-02-10 Ks 8. Bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB och de helägda dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB,

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB

Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 119 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö För verksamheten i Tjörns Hamnar AB, org nr 556215-6033,

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 112 Antagen vid bolagsstämma: 2019-04-24 Giltighetstid:

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB 1 (5) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi Elnät AB 2 (5) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi Elnät AB,(556020-7622),

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB

Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB Kommunstyrelsen 2016-02-16 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:13 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (3) Kommunstyrelsen Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB Förslag

Läs mer

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping Kenneth Lind Djurgårdsgatan 3 59341 Västervik 2014-03-20 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Överklagande av Västerviks kommunfullmäktiges beslut 2014-02-24, 16, avseende ägardirektiv

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 115 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Kommunala bolag Ägarstyrning

Kommunala bolag Ägarstyrning Kommunala bolag Ägarstyrning Kommunkoncernen Kommunfullmäktige Verksamhet i förvaltningsform Verksamhet i bolagsform Kommunstyrelse Linköping Stadshus AB (moderbolag) Kommundirektör Vd Linköping Stadshus

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB KS 2018/22-6 Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-02-26 KF 4/2018 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 481/2006/107 2006-12-28 Kf 2006-12-18 182 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME

Läs mer

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 1 (6) KF 2014-05-26 102 Ägardirektiv Borgholm Energi AB Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan kallat bolaget

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 55 Årsredovisning för AB Össebyhus 2013 (KS 2014.089)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 55 Årsredovisning för AB Össebyhus 2013 (KS 2014.089) VALLENTUNA KOMMUN Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2014-04-07 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 55 Årsredovisning för AB Össebyhus 2013 (KS 2014.089) BESLUT Kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 För den verksamhet som bedrivs i Next Skövde Destinationsutveckling AB, nedan kallat Bolaget, gäller dessa

Läs mer

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:22 Dnr. KS 2013/94-107 Utdrag: akten, KS Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB Ärende

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI AB Fastställd av kommunfullmäktige den 8 december 1992, 312 med ändring den 11 januari 1994, 6, den 12 december 1995, 259, den 9 februari 1999, 13, den 10 april

Läs mer

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272)

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-11 Sida 1(1) 93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 1998-12-14 23/98:2 Justerad av kommunfullmäktige 2002-12-16 23/02:2 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-10-20 54 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Energi och Miljö AB Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Antagen av bolagsstämman 2010-06-22 Reviderad av kommunfullmäktige 2011-09-21, 107 Antagen av bolagsstämman

Läs mer

Diarienummer KS2014.0296

Diarienummer KS2014.0296 Diarienummer KS2014.0296 Bolagsordning för Skövde Flygplats AB, 556297-7339 Nedanstående bolagsordning har godkänts av Skövde kommunfullmäktige den 27 oktober 2014 och fastställts vid bolagets ordinarie

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare KOMMUNSTYRELSEN Tid: 08:35 09.00 Plats: Kulturhuset Fregatten konferensrum Fyren Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Linda-Maria Hermansson (C), vice ordförande Sofia Westergren (M) Gunnar Pettersson

Läs mer

Bolagsordning för Vidingehem AB

Bolagsordning för Vidingehem AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Vidingehem AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Vidingehem AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Vidingehem AB

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB

Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-XX-XX Antagen vid bolagsstämma: 2019-XX-XX Giltighetstid: Tillsvidare Diarienummer:

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Fastställd av KF 1998-12-14 24/98:2 Justerat av KF 2002-12-16 23/02:2 att gälla från 2003 Godkänd av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX

Läs mer

1 (6) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi AB

1 (6) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi AB 1 (6) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi AB 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan

Läs mer

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Bolagsordning för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1 Firma Bolagets firma är Tranemo Forum AB. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Ägardirektiv Sjöbo Elnät AB

Ägardirektiv Sjöbo Elnät AB Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv Elnät AB Detta ägardirektiv avser Elnät AB, (556011-5510), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med s företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Ägardirektiv Smålands Turism AB

Ägardirektiv Smålands Turism AB 1(5) Regionledningskontoret Avsändare Ägardirektiv Smålands Turism AB Detta ägardirektiv avser Smålands Turism AB, (556201-9652), (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma 2017-xx-xx.

Läs mer

Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ)

Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ) Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ) FULLMÄKTIGES ÄGARDIREKTIV Ägardirektiven till koncernen Sundbybergs stadshus

Läs mer

Bolagets firma 1 Bolagets firma är Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö Aktiebolag.

Bolagets firma 1 Bolagets firma är Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö Aktiebolag. Bolagsordning Fastställd av kommunfullmäktige i Eskilstuna 2013-06-18 och av kommunfullmäktige Strängnäs 2013-06-19. Bolagets firma 1 Bolagets firma är Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö Aktiebolag.

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB Antagen vid Västvatten ABs bolagsstämma 2018-03-21 Sida 1 av 5 BOLAGSORDNING FÖR 1 Firma Bolagets firma är Västvatten AB 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götaland 3 Föremålet

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-22 37 Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1. Allmänt Delar av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. Det är därför naturligt att kommunens bolagsverksamhet

Läs mer

Bolagsordning för Linde Stadshus AB

Bolagsordning för Linde Stadshus AB Bolagsordning för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB

Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB 2015-03-09 Rev KF 2015-03-24 Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB Ägardirektivet är fastställt av Linköpings kommun i kommunfullmäktige 2015-03-24, 141

Läs mer