Program över kursen del 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program över kursen del 1"

Transkript

1 Historia kurs 4 Lärare: Viktor Andersson vianders89@gmail.com Litteratur: Finlands historia (Folke Nyberg) eller Självständighet? (LP2016) av Folke Nyberg

2 Program över kursen del 1 Lektion 1 Introduktion Lektion 2 Finland blir ryskt: Storpolitik & Napoleon Lektion 3 Den autonoma staten: politik på 1800 talet Lektion 4 Industrialiseringen når Finland: ekonomi på 1800 talet Lektion 5 Immigrationen till Amerika: Sociala förhållanden på 1800 talet Lektion 6 Idén om självständighet Lektion 7 Ryssland stärker sitt grepp, förryskningen Lektion 8 Första världskriget, Finlands väg till självständighet Lektion 9 Kungaäventyr och inbördeskrig

3 Program över kursen del 2 Lektion 10 Försoning och återuppbyggnad av nationen Lektion 11 Mellankrigstiden, Finland och Europa Lektion 12 Mellankrigstiden, Finland och fascismen Lektion 13 Vinterkriget & Mellankrigstiden Lektion 14 Fortsättnings & Lapplandskrigen Lektion 15 Finland Efter kriget Lektion 16 Kekkoslovakien Lektion 17 Modell Sverige, välfärdssamhället byggs upp Lektion 18 Finland i dag Prov

4 Teman Finland som storfurstendöme: lektioner Finlands väg till självständighet lektioner Mellankrigstiden i Finland lektioner Finlands krig lektioner Det moderna Finland växer fram lektioner

5 Ordningsregler för kursen Förseningar: Elever som anländer försenade till föreläsningar förväntas komma in i klassrummet så tyst som möjligt. Efter lektionen ändrar läraren frånvaron till en försening på elevens begäran. Förseningar på mer än 30 minuter räknas alltid som frånvaro. Flera förseningar leder till sänkt slutvitsord. Frånvaro: All frånvaro som inte redogjorts för räknas som olovlig frånvaro. Tre olovliga frånvaron leder till sänkt kursvitsord eller alternativt extra uppgifter, fem olovliga frånvaron leder till avbruten kurs. Ett flertal lovliga frånvaron kan leda till extra kompletteringsuppgifter som bör utföras för att bli godkänd i kursen. Ifall lovlig frånvaro i form av resa planeras ska läraren underrättas och eleven får kompletterande uppgifter att utföra. Vitsord: Slutvitsordet i kurserna baserar sig på en kombination av provresultat, eventuella projekt och uppgifter och allmänt deltagande under kursen. Deadline: Arbeten eller projekt som inte lämnas in i utgiven tid leder till sänkt vitsord i det arbetet. Arbeten som inte lämnas in före förnyat förhörsdatum leder till underkänd kurs

6 Bedömningskriterier Den enskilt viktigaste delen av slutvitsordet kommer från kursens slutprov. Vi kommer också under kursens gång ha tre (3) mindre uppgifter. Dessa uppgifter bedöms från 0-3 poäng och är inte obligatoriska men deadlinen för dem är absolut, försenade uppgifter beaktas inte. De två bästa uppgifternas poäng adderas ihop och ersätter en provuppgift i slutprovet. Exempel: Du skriver tre uppgifter och får poängen 2,3 och =5

7 Frånvaron Ifall ni inte närvarar på en lektion kommer jag att tilldela en essäuppgift som kompensation. Detta gäller både om det är frågan om en lovlig eller olovlig frånvaro.

8 Inledande uppgift Rita ut ett eget släktträd och forska/intervjua familjemedlemmar och se efter hur långt tillbaka du kan studera dina egna rötter.

9 Lektion 2: Finland blir ryskt

10 Finska kriget Storpolitiska orsaker Napoleon hade genom krig redan erövrat nästan hela Europa. Ett land hade muskler nog att utmana Frankrike. Storbritannien dominerade till havs. Frankrikes flotta förstörd vid striden vid Trafalgar av Admiral Nelson.

11 Sverige blir indraget Efter att Napoleons flotta blivit förstörd sökte han andra metoder för att besegra Storbritannien. En Kontinentalblockad var svaret! Betyder att Napoleon skulle tvinga alla länder i Europa att sluta handla med Storbritannien. Alla Europas länder deltog i blockaden...förutom Sverige. Sverige var viktigt eftersom det var en stor producent av tjära som behövs för att hålla igång Englands flotta. Napoleon och Alexander I (kejsare över Ryssland) kommer överens om att Alexander ska övertala Sverige att sluta handla med Storbritannien. Inte ens när Sverige är omringat av Frankrike och Ryssland som båda kräver att Sverige ansluter sig till blockaden slutar de handla med Storbritannien.

12 Svenska ministrar och generaler bönfaller kungen att acceptera Napoleons krav. Kungen vägrar och krig bryter ut mot Ryssland som snabbt erövrar hela Finland och norra Sverige. Till slut utför generalerna en kupp och avsätter kungen Med en decimerad armé, en fastfrysen flotta och en armé med ryssar påväg mot Stockholm söker Sverige om fred.

13 Finland blir ryskt av en slump Det hade aldrig varit Alexanders idé att erövra hela Finland när han startade kriget men han ser det lite som en bonus. Den ryska statsmakten och armén var ganska omtyckta och populära i Finland efter kriget eftersom de i regel hade behandlat befolkningen väl (bättre än de svenska soldaterna). Freden sluts i Fredriksham September (långt efter borgå lantdag, som hölls i Februari) Hela Finland tillfaller såvis Ryssland lite av en slump!

14 Finland blir ryskt Varför väljer Alexander I att ge så extremt generösa löften åt Finland efter att han redan totalt besegrat den svenska armén och ockupperat landet?

15 Lektion 3: Borgå lantdag

16 Borgå lantdag Hölls 1809 (före krigsslutet) Trohetsed avgavs av folket och lantdagen fick befogenheter att behandla: militären och skatter från Finland Alexander avgav regentförsäkran. Lovade att han skulle bevara: Grundlagarna, Religionen och invånarnas privilegier Alexander kunde gott lova Finland sina gamla grundlagar eftersom de gav kungen absolut makt. Finländarna var nöjda med uppgörelsen eftersom de var rädda att Finland skulle ha fått det ryska systemet av livegenskap.

17 Finlands kejsare Alexander I ( ) Nikolaj I ( ) Alexander II ( ) Alexander III ( ) Nikolaj II ( )

18 Den autonoma staten Finlands bank inrättades och dess första uppgift var att se över dalernas (den gamla svenska valutan) inväxling till den nya rubeln. Lantdagen var det nya styrande organet i landet men kejsaren hade ändå absolut makt att ändra på lantdagens beslut. Förvaltningsspråket för den nya autonoma staten förblev svenska på lantdagens begäran.

19 Förändringar i Finland Huvudstaden flyttas från från Åbo till Helsingfors Åbo för nära Sverige och influeras kraftigt av det gamla moderlandet. Gamla Finland ansluts också till Finland Åbo Akademi flyttas till Helsingfors 1827 (om en näsvis åbostuderande hävdar att ÅA är det äldsta universitet i Finland har de fel! Det inrättades 1919).

20 Efter Napoleon: Reaktionen Ryssland hade skakats i grunden av Napoleons invasion. Nationalism och liberalism hade börjat florera i Europa och Ryssland ville stärka greppet om Finland och inte tillåta någon resning. Den nya nationalismen gjorde att också innebörden av ordet nation hade förändrats. Detta blev bland annat lite jobbigt för Ryssland eftersom tsaren 1809 hade upphöjt Finlands folk bland nationernas antal. Orsakerna blev bland annat att lantdagen splittrades och Finland styrdes i stället av tjänstemän. Nikolaj I förbjöd också finska litteratur som inte hade ekonomiska eller religiösa teman år Finländarna klagade inte på detta och var allmänt väldigt lydiga. Nikolaj I lär också ett par år efter ha sagt Låt finländarna vara i fred, de är det ända folk i mitt stora rike som aldrig gett mig några problem

21 Liberalismen Efter regentskiftet 1855 inleddes en ny fas både socialt och politiskt i Finland. Reformer inom politiken (språkpartier grundades) En aktiv och relativt fri tidningspress grundades och lade grunden för en finländsk medvetenhet. Krimkriget inverkade också på Finland bland annat genom att brittiska och franska trupper ockupperade Åland.

22 Uppgift 1 Alexander I förkunnade 1809 i Borgå att han upphöjt Finland bland nationernas antal. Redogör för om man kan betrakta 1809 som Finlands födelseår. Deadline 29 Augusti! Viktor.andersson@espoo.fi vianders89@gmail.com

23 Lektion 4: Ekonomin i Finland Finland var i början av 1800 talet en väldigt fattig och underutvecklad jordbruksekonomin. 90% av folket var bönder och var mer eller mindre självförsörjande. Hungersnöd var inte ovanligt och värst var hungersnöden Då dog ca 15% av hela finlands befolkning. Efter detta omorganiserades och moderniserades jordbruket i både Finland och Sverige. Folk flyttade också till USA där det sades finnas hur mycket arbete och mark som helst. (push-pull effekt) Sanningen var att situationen i USA inte var så mycket bättre.

24 Immigrationen till USA I Sverige och Finland var vi ganska sena att söka oss till USA. De flesta länders emigration kulminerade på 1850 talet. I Sverige och Finland kulminerade det på och 80 talen. Vissa uträckningar har påvisat att om inte folk skulle flyttat till USA skulle det finnas ca 21 miljoner invånare i Sverige och ca finlandssvenskar idag.

25 Industrialiseringen i Finland Industrialismen började i England i början av 1800 talet och spred sig som ringar på vattnet. Finland blev ett lockande objekt för investerare på grund av: stora naturtillgångar, lätta transporter och billig arbetskraft. Första industrin var textilindustrin och främst Finlayson. Industriella sågar var den första storskaliga industri som anlades i Finland. Började 1857 och växte sedan stadigt. Tidningarna blev viktigare i Europa på 1870 talet och då ökade mängden pappersexport mycket.

26 Infrastrukturen byggs ut För att kunna transportera produkterna från den nya indstrin blev det viktigt med nya transportmedel. Finland har redan ett naturligt transportmedel i vår natur???? men så småningom blev det också relevant att bygga ut järnväg. Järnvägen öppnade givetvis också upp för folk att snabbt röra sig från stad till stad. Till och med land till land. Ångbåten öppnade liknanden möjligheter till havs. Posten, telegrafen och senare telefonen bidrog till att folk enklare kunde kommunicera med varandra. På detta sätt blev Finland ihopkopplat med resten av Europa och resurser som varit väldigt ovanliga blev vardagliga så som kaffe, tobak eller bomullskläder.

27 Modernisering och urbanisering Befolkningen i Finland växte stadigt trots nödår och emigration. 1812: ca invånare 1850: invånare 1900: invånare Befolkningsökningen tillsammans med industrialiseringen och infrastukturens utbyggnad öppnade upp för möjligheten att flytta in i städerna och arbeta. Helsingfors, Åbo, Viborg och Tammerfors växer mest men fler finländare flyttar även till St: Petersburg för att göra karriär.

28 Medicin och hälsa En orsak till befolkningsökningen var att hälsovården blev bättre. Barndödligheten minskade sakta och i Finland har vi i dagsläget en av de absolut lägsta barndödligheterna i världen är barndödligheten 38%, 1919 (13%) och idag (0,3%)

29 Lektion 5: Förryskningen Med förryskningstiden i Finland syftar man på den politik som Ryssland riktades mot Finland i syfte att knyta området närmare till sig, både politiskt och socialt.

30 Nationalistiska baktankar Det var redan så tidigt som på 1860 talet som ryska nationalister började kräva att staten skulle anstränga sig för att införliva Finland i riket. I Polen flammar ett stort uppror upp 1863 och efter detta blir de ryska nationalisterna allt hårdare på att riket måste säkras. Finland försvarade sin ställning med de regentförsäkringar som Alexander I hade avgivit I Finland ville man utveckla sin särställning och hänvisade främst till ekonomisk vinning, laglighet och det faktum att landet alltid varit lojalt mot Ryssland.

31 Den ryska nationalismen Nationalisterna önskade ett stort och starkt rike där ryssar skulle vara överordnade. Alexander II mördas 1881 och hans son Alexander III tycker inte om Finlands särställning men vill inte pressa fram problem där det inte finns problem. Dumt att peta i ett getingbo! Finland börjar ses som en säkerhetsrisk eftersom landets gräns är bara några tiotals kilometer ifrån huvudstaden St: Petersburg.

32 Den första förryskningsvågen 1890 i det så kallade postmanifestet läggs det finska postväsendet under det ryska inriketsministeriet. Nikolaj II efterträder Alexander III år 1894 och i Finland hoppas man på att han ska vara mildare mot Finland. Nikolajs regering stramar dock bara till villkoren för Finland mest på grund av nationalistiska rådgivare.

33 Bobrikov Bobrikov blir generalguvernör 1898 i Finland med uppgift att knyta Finland till Ryssland. B. Introducerar en ny värnpliktslag som betyder att finländare måste tjänstgöra i den ryska armén. Lagen går igenom 1901.

34 Övriga förryskningslagar Februarimanifestet 1899 (alla lagar stiftas av kejsaren) Postmanifestet 1900 (ryska frimärken blir de ända lagliga) Språklagen 1900 (ryska blir ett officiellt språk, obligatorisk ryska i skolor, dessutom rysk historia och geografi) Diktatorisk makt åt Bobrikov Sträng censur och effektivare polisövervakning.

35 Storpolitiska bakgrunden till förryskningen I Finland insåg man inte att förryskningen till stor del berodde på de händelser som utspelade sig i världen. Man trodde helt enkelt att Ryssland drev en förryskning BARA för att jäklas med finländarna. Det polska upproret Tysklands enande En enormt stark stat leder till att resten av Europa börjar rusta upp. Österrike och Osmanska riket ser också Ryssland som ett hot och läget är spänt. Ett mycket militant Japan börjar också expandera på Rysslands östra sida.

36

37 Otto von Bismarck Tysklands rikskansler Arkitekten för Tysklands enande Önskade Fred i Europa Bildade allianser med Ryssland, Tyskland och Österrike. På god fot också med Storbritannien. Blir avskedad 1890 av den nationalistiska kejsaren Vilhelm II. Tyskland ses nu som ett mycket större hot i Ryssland. Fun fact! Otto von Bismarck var varje lärares mardröm när han studerade och hans universitet har en fängelsecell för studeranden som är döpt efter Bismarck.

38 Lektion 6: Motstånd mot förryskningen I Finland tilltar motståndet mot förryskningspolitiken och generalguvernör Bobrikov mördas Bobrikov av Eugen Schauman. Ryssland attackeras av Japan 1904 och landet störtas in i ett långt och blodigt krig med den lilla önationen.

39 Storstrejken 1905 Kriget mot Japan går dåligt och i Ryssland vill folket ha fred Hela landet lamslås av strejker. Strejkerna sprider sig till Finland 1905 och Finland stannar av fullständigt. Strejken är delvis en protest riktad mot den ryska kejsaren men också en lokal protest mot de rika borgarna i landet. Man sträcker ut en hand till liberaler i Ryssland om en kompromiss att Finland ska sköta sig men alla ändringar som uppkom under förryskningen skulle bort!

40 Senatstorget 1905

41 Storstrejken forts. Den finska senaten avgår 30 Oktober 1905 och storstrejken fortgår. Socialdemokraterna och de konstitutionella enar sig i frågan om allmän rösträtt i Finland men i övrigt orsakar oroligheterna i landet att friktionen mellan de politiska grupperna ökar.

42 Lantdagsordningen 1906 Överhängande hot om att förryskningen skulle återupptas ledde till radikala reformer: Enkammarlantdag, 200 ledamoter som skulle väljas om var tredje år. Allmän rösträtt för ALLA finländare som fyllt 24. Allmän valbarhet och allmänna, hemliga, direkta och proportionella val. Lag om yttrande-, församlings- och föreningsfrihet.

43 Valresultatet 1907 Partierna: Ledamoter Socialdemokratiska partiet (80) Män (181) Kvinnor (19) Finska partiet (59) Ungfinska partiet (26) Svenska partiet (24) Agrarförbundet (9) Kristliga arbetarpartiet (2)

44 Förryskningen återupptas Ny generalguvernös F A Seyn 1909 Rikslagsstiftning 1910 Likställighetslagen 1912 Politiska fångar Ökad rysk undervisning i finska skolorna och fler ryska lärare. Första världskriget börjar 1914

45 Motstånd Greppet om Finland skärps i och med krigsutbrottet. Detta ledde såklart till en motreaktion i Finland. Lantdagen upplöstes regelbundet i protest mot förryskningen. P. E. Svinhuvud som var en av de ledande motståndarna mot förryskningen förvisades till Sibirien. De mest extrema var jägarrörelsen som var unga män som flydde till Tyskland för att få militär utbildning av Rysslands fiende.

46 Lektion 7: Inbördeskriget Upptrappningen mot ett finskt inbördeskrig hade börjat redan före landets självständighet. Efter februarirevolutionen hade Finland delats upp i två läger. Ett socialdemokratiskt/socialistiskt gruppering och ett borgerligt/agrart förbund. I och med nyvalen 1917 tappade socialdemokraterna sin majoritetsposition och många ansåg att de borgerliga partierna var förrädare.

47 Kapprustning Eftersom Finland inte hade någon egentlig armé började båda de två lägren utforma egna beväpnade styrkor. De borgerliga hade de så kallade skyddskårerna (en sorts milis/polis) och de socialistiska grupperna började beväpna sig och kallades för röda garden. Dessutom fanns det ännu betydande ryska krigsstyrkor i Finland (ca soldater)

48 Politisk upptrappning Den radikalare falangen bland socialdemokraterna tar över partiet. Den synnerligen borgerliga officeren Mannerheim blir utnämnd som överbefälhavare över Finlands beväpnade styrkor. Skyddskårerna utses som Finlands officiella armé och regeringstrupper Socialisterna (de röda) ser detta som en regelrätt krigsförklaring.

49 Kriget börjar Kriget börjar som en våldsam revolution i landet den 28 Januari De röda tar kontrollen över Södra Finland och de flesta stora städer i landet. De vita (borgarna) evakuerar regeringen till Vasa och avväpnar ryska styrkor i området. Vita i Vasa, Röda i Helsingfors.

50 Styrkor Vita Röda Ca soldater Ca soldater Jägarna ca utbildade soldater Ryska soldater Kvinnliga förband Officerare som fått erfarenhet i ryska armén Tyskt understöd ca soldater

51 Inbördeskriget tar slut Den vita sidan (borgarna) segrade i inbördeskriget. Det viktigaste (och blodigaste) slaget var striderna om Tammerfors. Stora delar av staden totalförstördes och den röda sidan misste sin starkaste armé ( soldater). Tyskarna tar över Södra Finland (Hangö och Helsingfors) Mannerheims segerparad i Helsingfors 16 Maj 1918.

52 Tammerfors efter det avgörande slaget

53 Den vita terrorn Under kriget hade ungefär 7000 människor mist livet i strid. Utöver detta hade den röda terrorn krävs ca 1700 offer. Den vita terrorn var en hämndreaktion på den röda terrorn. Man räknar med att ungefär 8400 röda blev avrättade under kriget och direkt efter krigsslutet men det är svårt att veta exakt hur många som dödades.

54 Fånglägren Efter kriget behandlades alla som slagits för den röda sidan som förbrytare. Ungefär finländare blev dömda för detta brott (ca. 3% av hela befolkningen). Detta skapade ett problem, fängelserna räckte inte till och man ville ogärna avrätta dem alla. Fångläger eller arbetsläger blev lösningen på problemet. Mycket inhumana förhållanden och fångarna behandlades mycket dåligt. Väldigt dålig skörd 1918 och drygt fångar dog av svält och sjukdomar som en följd av detta. Man brukar kalla detta för fånglägerkaastrofen.

55 Lektion 8: Kungaäventyret 1918 Lantdagen samlades efter kriget (en socialdemokrat hade inte blivit åklagad för att ha deltagit i inbördeskriget och fick sitta med). Svinhufvud och Paasikivi fungerade som riksföresåndare respektive ordförande. Båda dessa herrar var monarkister. Ståhlberg ledde en minoritet av borgarna som ansåg att Finland borde vara en republik. De flesta ansåg ändå pga. Kriget att finländarna inte var redo att välja sin ledare själv. Lantdagen kunde inte enas och frågan skulle behandlas efter nyval.

56 Kungaäventyret forts. Monarkisterna agerade: Lantdagen hade möjlighet att välja ny kung om den nuvarande kungasläkten dog ut. Nikolaj II och hela hans familj blir avrättade våren En tysk kung väljs ut (Friedrich Karl von Hessen) och lantdagen godkänner detta 9 oktober Diplomatisk kris en månad senare!

57 Uppgift 2 Granska en av de historiska personerna: Eugen Schauman C.G.E Mannerheim Lauri Törni Argumentera om personen är en finsk hjälte eller landsförrädare.

58 Lektion 9: Finland relationer med grannländerna Finland hade ingen vidare lyckad utrikespolitik under den europeiska mellankrigstiden. Finland lyckades ganska effektivt fjärma sig från sina grannar åren efter sin egen självständighet. Medan den finska befolkningen enades under mellankrigstiden skedde detta på bekostnad av relationerna med andra länder.

59 Ålandsfrågan Åland hade bett om svenskt beskydd när det finska inbördeskriget bröt ut. Sveriges motiv i det hela var att Åland hade varit en del av Sverige fram till 1809 och att befolkningen var svensktalande. Dessutom var det strategiska läget mycket viktigt för Sveriges säkerhet. Finland ansåg att Sverige inte hade några befogenheter att ockuppera Åland och att ön lydde under finsk suveränitet. NF (Nationernas förbund) medlar mellan Sve och Fin. År 1921 besluter man att Åland ska tillhöra Finland men att Ålands språk och kultur ska bibehållas. Resultat: Finland nöjd! men relationerna till Sverige mycket försämrade.

60 Sverige vs. Finland För att förbättra relationerna mellan Sverige och Finland började man 1925 med friidrottslandskamper. Finlands största idrottsstjärna Paavo Nurmi blir avstängd från OS i Los Angeles 1932 och det är Sveriges representanter som står för den avgörande rösten om att stänga ute Nurmi. På grund av detta beslut och de ansträngda förhållandena länderna mellan bryter ett massivt slagsmål ut på landskampen Tävlingarna bryts av och hålls inte på åtta år.

61

62 Relationerna till Ryssland Riksföreståndaren Mannerheim har planer på att dra med Finland i krig mot Lenins kommunistiska Ryssland direkt efter inbördeskriget. Planerna går om intet när Ståhlberg blir president och Lenins sida segrar i det ryska inbördeskriget. Finska frivilliga organiserar ändå expeditioner till östra karelen och strider för att hela karelen ska tillhöra Finland. Resultatet blir Dorpatfreden Finland får landområden i karelen och norra Finland (ända fredsfördraget som någonsin gynnat Finland).

63 Dorpatfreden 1920

64 Lektion 10: Vinterkriget Ett allt spändare läge i Europa på grund av ett militant Tyskland, Italien och Sovietunionen förberedning mot ett nytt stort krig. Ryssland ber 1938 om att få arrendera (hyra) landområden i Finland för att kunna försvara Leningrad mer effektivt Finland avböjer. Molotov-Ribbentrop pakten ( ) möjliggjorde en sovietisk invasion av Finland. SU ger ett ultimatum om att Finland ska avstå karelska näset i utbyte mot områden i östra karelen Finland vägrar. Mainilaskotten SU anfaller på bred front

65 Molotov-Ribbentrop Pakten blev en chock för resten av världen eftersom SU och Nazityskland var ideologiska fiender. Innehöll hemliga paragraf som delade upp Östeuropa mellan de två stormakterna.

66 Början av kriget Mannerheim överbefälhavare! Trots att han varit de vitas ledare under inbördeskriget var den finska armén enad. Den finska armén var inte förbered. Pansartrupper saknades, flygvapnet var föråldrat och ammunition saknades. Halvfärdiga stridspositioner och en mobiliserad armé var det enda positiva i Finlands situation. De finska styrkorna lyckades dock få flera defensiva segrar under de första veckorna (torjuntavoitto). Världen sympatiserade med Finland och NF slängde ut (uteslöt) sovietunionen.

67 Omvärldens reaktioner Sverige förklarar inte SU krig och den svenska armén deltar inte i kriget. Däremot anländer ungefär 7000 frivilliga från Sverige. Stöd i form av material och frivilliga från flera europeiska länder. Finland vädjar också till Tyskland men de skickar ingen hjälp och håller sig absolut neutrala. Storbritannien och Frankrike lovar att hjälpa Finland och börjar samla ihop en styrka på man. Finland litar på detta löfte och försöker kämpa vidare.

68 Sovietunionen Den viktigaste målsättningen för SU är att säkra Leningrad. Massivt övertag i alla områden (fyra gånger fler soldater, fem gånger fler kanoner, tio gånger fler flygplan och tvåhundra gånger fler pansarvagnar). Försöker dela finnarna genom att skapa en ny regering ledd av komunisten O.W. Kuusinen. Nästan alla Stalins generaler har lovat honom en seger inom en månad. Stalin har utfört sin stora rensning (the great purge) i armén precis före kriget. (90% av generalerna, 80% av översten och 60% av majorerna) har dödats eller fängslats.

69

70 Finland Finlands strategi byggde på att hålla ut länge nog för att omvärlden skulle reagera. Hemmaplansfavör, ett motiverat försvar och den extrema kylan gjorde den sovietiska invasionen svår. Finnarna använde sig av den så kallade motti strategin vilket betydde att man låste in SU trupper i fickor och lät kylan och hungern göra sitt. Stora stenar användes som hinder för pansarvagnarna medan man mejade ner infanteriet med kulsprutor. Soviettrupperna var tränade att göra som de blev tillsagda och officerarna var inkompetenta så ofta anföll de ryska trupperna gång på gång på samma sätt.

71

72

73 Krigsslutet Stalin inser inte till en början hur dåligt kriget går eftersom hans generaler ljuger för honom. Han utnämner nya generaler och skickar fler trupper till fronten. Stalin måste vinna kriget eftersom han inser hur idiotisk SU ser ut när det inte kan betvinga ett så litet grannland. Finlands försvar börjar spricka upp ordentligt. Tyskland pressar SU att avsluta kriget på grund av Englands inblandning. Freden blir att SU får de områden de ville ha från början. Stalin inser hur dålig hans armé fungerar och han inleder snabbt moderniseringar av armén. Hiter inser också hur dåligt skött den röda armén är och börjar förbereda invasionen av SU.

74 Lektion 11: Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland meddelar omedelbart att man inte är allierad med Tyskland, Hitler kallar dock Finland för vapenbroder! Sovietunionen anfaller Finland och Finland förklarar Sovietunionen krig.

75 Två olika syner på Finlands roll i kriget. Traditionella synen Finland förde ett separatkrig mot SU! Landet hade sina egna intressen i kriget och Tyskland var inte en allierad. Finland deltog inte i judeförföljelserna och den finska krigsmakten överlämnade inte judar till Tyskland. Ockupationen av de ryska områdena var anständig och human. Moderna synen Finland var allierad med Tyskland och krigade sida vid sida med den nazistiska krigsmaskinen. Krigsmakten deltog inte i judeförföljelserna av finska judar men man överlämnade tusentals krigsfångar till Tyskland trots att man kände till hur de behandlades i Tyskland. Finska säkerhetspolisen samarbetade dessutom med SS. Den ryska befolkningen samlades ihop i läger och behandlades mycket dåligt. Tusentals dog på grund av svält.

76 Kriget! Finland var mycket bättre utrustad för fortsättningskriget än man hade varit i vinterkriget. Artilleriet hade expanderats och effektiviserats. En pansardivision med erövrade ryska vagnar och köpta tyska vagnar. En utvidgad och förstorad armé ( soldater) tyska soldater i norra Finland.

77 Tre skeden i kriget Första skedet: Anfallet! Kriget går bra och Finland avancerar in i Sovietunionen. Erövrar tillbaka sina förlorade områden och ockuperar ryska områden. 1941! Andra skedet: Ställningskriget! Finlands armé gräver ner sig och en mindre aktiv del av kriget inleds Tredje skedet: Reträtten! Kriget går dåligt för Tyskland och SU skickar upp mer material till finska gränsen. SU trycker tillbaka Finland men till slut avvärjar man den ryska offensiven vid Tali-Ihantala.

78 Lektion 12: Lapplandskriget När SU trycker in i Finland lovar Finlands president Risto Ryti till Tyskland att om Tyskland ger Finland vapen att försvara sig så går han aldrig med på fred med Soviet. Finland avvärjar SU vid Tali-Ihantala tack vare nya vapen från Tyskland. Ryti avgår och Mannerheim blir president ingår genast fredsförhandlingar med SU. Tyskland och Finland blir i och med detta i krig med varandra. Tyskarna bränner mycket av Norra Finland Finska medborgare får fristad i Sverige på 24 timmar.

79 Freden 1940 års gräns (gränsen efter vinterkriget). Massivt krigsskadestånd 300 miljoner dollar. Krigsförbrytarrättegångar (Ryti dömd till två år fängelse). Högergrupper förbjuds. Kontrollkomissionen sovietiska delegater och 1 brittisk delegat (yes-man).

80 Freden forts. Varför fick Finland behålla sin självständighet? Finland var det ända landet som på allvar försökte betala sitt krigsskadestånd. Viktiga pengar för SU. Inte lika viktigt geografiskt läge som de övriga av Tysklands forna bundsförvanter. Finland blev Soviets fönster västerut. Sveriges reaktion om Finland ockupperas? Finland var det ända landet som inte erövrats och Stalin var inte så ivrig att peta på det getingboet pånytt.

81 Lektion 13: Farans år Direkt efter de finska krigen gick Finland igenom en period som kallas för farans år. Den sovietiska kontrollkomissionen är i landet fram till slutet av 1946 och ingen formell fred har ännu skrivits på. Det lyder allmän kommunistskräck i Finland och det talas om maktkupper och/eller att SU ska invadera igen. Mannerheim avgår 1946 pga sjukdom och Paasikivi blir president. Vissa finska soldater gömmer vapen runt om i landet ifall SU skulle invadera. Projektet uppdagas och Finland måste förklara sig till kontrollkomissionen. VSB pakt med Soviet Finland får inte ta emot Marshallhjälpen men Finland får bestämma över sitt eget försvar.

82 Finland under 1950 talet. Finland går in i 1950 talet med en mycket optimistisk anda. Krigsskadeståndet betalat Tilltron till att man verkligen ska få behålla självständigheten är tillbaka! Freden hade skrivits under och SU verkade inte villa blanda sig i Finlands inrikespolitik. Finland rör sig (försiktigt) ideologiskt västerut. OS i Helsingfors 1952 och Armi kuusela blir vald till miss universe. Soviet lämnar Porkkala 1956.

83 Välfärden byggs ut Finlands ekonomi fick (ironiskt nog) ett enormt uppsving på grund av de enorma krigsskadestånden. Finland ideoliserade den svenska modellen av folkhemmet men för att kunna uppnå den drömmen krävdes stabilitet inom både inrikesoch utrikespolitiken. För att uppnå denna stabilitet krävdes det att Sovietunionen hölls nöjd. Paasikivi och Kekkonen var de presidenterna som starkast drev igenom reformerna till välfärdsstat. Problemet var riksdagen. Det var svårt att få ihop en majoritetsregering som skulle haft Soviets godkännande. Finland hade 16 regeringar på 15 år!

84 Soviet stärker sitt grepp Efter Stalins död 1953 hade Soviets intresse för Finland minskat märkbart. När det kalla kriget började trappas upp kring 1956 blev Soviet återigen intresserad av att styra Finland. När Finland valde en borgerlig regering 1958 tog Soviet till med hårdhanskarna. De godkände heller inte att finska pressen kritiserade Soviet. Krisen som har kallats för nattfrosten löstes när Finlands regeringen avgick och Kekkonen bedyrade att Finland var neutralt.

85 Notkrisen 1961 Krisen började med att Soviet skickade en not till Hesingfors där man krävde att VSB-paktens militära sammarbete skulle ses över. Noten handlade om att Soviet ville skicka ett meddelande till de övriga nordiska länderna för att gå med i den relativt nya försvarsalliansen NATO. Samtidigt ville Soviet troligen hjälpa Kekkonens position i det kommande presidentvalet och påminna finländarna att Soviet favoriserade Kekkonen. Oklart om Kekkonen de facto hade beställt noten eller inte. Resultatet blev att Kekkonen förhandlade med Soviet och den borgerliga kandidaten till presidentposten hoppade av men militärsammarbetet ändrades inte.

86 Kekkonen-Kekkonen-Kekkonen Finlands president från 1956 till 1981 då han avgick på grund av sin hälsa. Finlands absolut mäktigaste president! Använde presidentmakten aktivt och till maximal effekt. Påverkade ofta regeringen för att få igenom sin egen agenda. Upplöste ofta regeringen om de inte fogade sig. Sovietunionen favoriserade Kekkonen och hans ställning byggde mycket på att han ansågs vara garanten för goda relationer med Soviet. Stark persondyrkan! Ingen diktatur! Oppositionen accepterades och togs på allvar och det fria ordet begränsades (oftast) inte.

87 Finlandiseringen Termen finlandisering användes inte i Finland. Det var en vanlig politisk term som användes i Tyskland under och 1970 talen. Betyder att bli som Finland Syftar på ett litet land vars politik mer eller mindre bestäms av ett större grannland (Finland Soviet) Nedsättande benämning! Finns en hel del sanning i benämningen eftersom finska politiker behöll sig mer eller mindre glorifierande till Soviet och kritiserade aldrig Soviets handlingar. Finska politiker som ville nå till toppen måste i praktiken ha Soviets välsignelse. Studera Finlandiseringen och finlands relationer till Soviet 1950 till 1970 och ta ställning till om finlands förda politik var en smart realpolitik eller omoraliskt krälande och utförande av Soviets vilja.

Finland under 1950 talet.

Finland under 1950 talet. Farans år 1944 1948 Direkt efter de finska krigen gick Finland igenom en period som kallas för farans år. Den sovietiska kontrollkomissionen är i landet fram till slutet av 1946 och ingen formell fred

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Instuderingsfrågor i historia åk 7

Instuderingsfrågor i historia åk 7 Instuderingsfrågor i historia åk 7 Läroboken s. 32-37 1. Vad innebär nationalismen? 2. Vem enade det tyska riket år 1871? 3. Vad kallades denna man? 4. Varför hade han fått detta smeknamn? 5. Mot vilka

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta Alliera Att sluta förbund med någon eller att samarbeta med någon mot till exempel en gemensam fiende. Ammunition Kulor, krut eller patroner som man laddar vapen med. Anfall Att rycka fram mot fienden,

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv1sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 1 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: I två program ska ni få en kortversion av de

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet.

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet. Första världskriget Europa år 1900 Optimism och framtidstro. Mer eller mindre lång sammanhängande fred. Industriexplosion. Tekniken tog stora steg framåt. Titanic lysande exempel på hur det inte alltid

Läs mer

INNEHÅLL. Förord 9. 1 Bakgrunden till andra världskriget 11

INNEHÅLL. Förord 9. 1 Bakgrunden till andra världskriget 11 Förord 9 1 Bakgrunden till andra världskriget 11 Arvet från första världskriget 11 Versaillesfreden 13 Locarnopakten 1925 16 Nationernas Förbunds problem 17 Den ekonomiska världskrisen drabbar Europa 18

Läs mer

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 ORSAKER ORSAKER ORSAKER

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 ORSAKER ORSAKER ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION Etablerad 2014 ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 HVISTORIA Denna presentation är en del av det arbete som ingår i det historiska projektet HVISTORIA

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Konteramiral Johan Pitka Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Johan Pitka föddes 1872, när Estland var en del av tsarens Ryssland. Han utbildade sig till sjökapten och var till sjöss under åren 1889 till

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Ryssland vägrade dra sig tillbaka över gränsen, och den 28 mars 1854 kom krigsdeklarationen från Frankrike och Storbritannien.

Ryssland vägrade dra sig tillbaka över gränsen, och den 28 mars 1854 kom krigsdeklarationen från Frankrike och Storbritannien. Fred som provokation Det var vid Krimkrigets slut som Åland demilitariserades. För att förstå demilitariseringens tillkomst måste vi titta på utvecklingen under Krimkriget. I juli 1853 ockuperade Ryssland

Läs mer

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor Industri och imperier HT 2016 Instuderingsfrågor Det allra bäst är egentligen om ni som studenter skapar era egna frågor och problem vid inläsningen av kurslitteraturen, men det är inte alltid så enkelt.

Läs mer

Lärarexemplar med facit

Lärarexemplar med facit UPPGIFTER TILL UTSTÄLLNINGEN Svenskt i Finland: Bilderna berättar så har svenskbygden förändrats Lärarexemplar med facit s. Innehåll 2 Instuderingsfrågor och kronologi 3 Korsord 4 Bildtexter 5 Frågor till

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Undret vid Dunkerque (Dunkirk).

Undret vid Dunkerque (Dunkirk). Undret vid Dunkerque (Dunkirk). I maj 1940 när Tyskland anfaller Frankrike så finns en stor del av brittiska armén i Frankrike. Tyskland anfaller Frankrike via Belgien och genom Ardennerskogen som ligger

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen Viktiga begrepp Denna ordlista kan användas på tre olika sätt: Inför filmen kan du som lärare ta upp orden så att eleverna känner igen dem när de tittar på filmen. Efter att ni sett filmen kan eleverna

Läs mer

Den väpnade freden 1871-1914

Den väpnade freden 1871-1914 Den väpnade freden 1871-1914 Osäkerhet och misstro Alla förberedde sig för krig Industrialiseringen gav resurser Värnplikt Allianser Trippelalliansen Tyskland, Österrike, Italien (till 1915) (inkl. Bulgarien

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 ORSAKER ORSAKER ORSAKER

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 ORSAKER ORSAKER ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION Etablerad 2014 ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 HVISTORIA Denna presentation är en del av det arbete som ingår i det historiska projektet HVISTORIA för

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN Sveriges roll 1939-1945 BEREDSKAPSTIDEN Regeringen Sverige hade en samlingsregering för att hålla landet utanför kriget Per-Albin Hansson Kampanjen mot svenska kommunisterna bedrevs av kungen, försvaret,

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

Europeisk fascism som ideologi

Europeisk fascism som ideologi Ny ordning Mussolini talade om en totalitär regim : hela befolkningen omfattas av systemet, offentligt och privat liv styrdes, individens intressen underordnades staten/nationen Europeisk fascism som ideologi

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

tisdag 23 oktober 12

tisdag 23 oktober 12 ANDRA VÄRLDSKRIGET PÅ VÄG MOT KRIG Adolf Hitler blir rikskansler i Tyskland, 1933 Hitler sätter in militär i Rhenlandet, 1936 Hitler upphäver Versaillesfördaget, 1937 Ockuperar Österrike, Anschluss, 1938

Läs mer

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland!

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Mellankrigstiden 1919-1939 Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Läget efter det första världskriget Versaillesfreden, som bestämdes av segrarmakterna, var hård mot Tyskland. De var tvungna att betala krigsskadestånd,

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Den finska fascismens nattsvarta historia

Den finska fascismens nattsvarta historia Den finska fascismens nattsvarta historia Vihtori Kosola i mitten, ledare för både Lapporörelsen och Fosterländsdka folkrörelsen IKL, tog inspiration från Mussolinis Italien. Bild: Wikimedia Commons /

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

Europa efter det första världskriget

Europa efter det första världskriget Nya stater i Europa Finland Estland Lettland Litauen Polen Tjeckoslovakien Ö:rike Ungern Jugoslaviem aug 27 14:18 Europa efter det första världskriget Tyskland Turkiet aug 27 12:59 1 Tysklands territoriella

Läs mer

Det kalla kriget

Det kalla kriget Det kalla kriget 1945-1991 Kalla krigets karaktär Ekonomisk USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten ingriper om friheten hotas. Sovjet, kommunism, planekonomi

Läs mer

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig.

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig. Romarrikets Uppgång. Roms historia Republikens Födelse. 750 f Kr 509 f Kr. Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område

Läs mer

Zooma in på 7 9. Historia. Tina Ehnström-Backas Marianne Stubbe

Zooma in på 7 9. Historia. Tina Ehnström-Backas Marianne Stubbe Zooma in på 7 9 Historia del 2 Tina Ehnström-Backas Marianne Stubbe Innehåll Till läsaren...8 1 Europa efter första världskriget...10 Dåliga tider i Europa... 12 Mellankrigstiden i Finland... 14 Alkoholen

Läs mer

Andra världskriget

Andra världskriget Andra världskriget 1939-1945 Vägen till kriget s.231-232 Upprustning, först i smyg sedan öppet. Allians Tyskland Italien Japan (axelmakterna). Rehnlandet (vid franska gränsen) besätts 1936. Österrike ansluts

Läs mer

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm www.lektion.se Franska revolutionen är en period i Frankrikes historia som rör tiden mellan år 1789 och år 1799. Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike

Läs mer

Första världskriget. Bildspel: Mattias Larsson

Första världskriget. Bildspel: Mattias Larsson Första världskriget ildspel: Mattias Larsson In Flanders fields In Flanders fields the poppies blow etween the crosses, row on row That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing,

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv2sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 2 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: Idag tänkte vi berätta historien om några av

Läs mer

hs4.notebook October 14, 2008 HS 4 Finlands moderna historia (1808 till idag) okt 6 09:11 okt 6 09:24 okt 6 09:28 okt 6 09:33 okt 6 09:37 okt 6 09:35

hs4.notebook October 14, 2008 HS 4 Finlands moderna historia (1808 till idag) okt 6 09:11 okt 6 09:24 okt 6 09:28 okt 6 09:33 okt 6 09:37 okt 6 09:35 HS 4 Finlands moderna historia (1808 till idag) Kursens innehåll 'Det finska kriget' den storpolitiska bakgrunden. Varför förlorade Sverige kriget? Varför behöll Ryssland Finland? Den finska autonomin.

Läs mer

Slaget vid Tali-Ihantala

Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Del av Fortsättningskriget Finska soldater marscherar bredvid en förstörd sovjetisk T-34-stridsvagn. Ägde rum 25 juni - 9 juli 1944 Plats Karelska näset

Läs mer

DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena

DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena Storbritannien och Sovjetunionen allierade sidan och Sovjet tillsammans

Läs mer

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Varför var det just européerna som genomförde upptäcktsresorna? Det är de europeiska upptäcktsresorna som blivit mest kända av eftervärlden. Men européerna

Läs mer

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Anti-Serbisk propaganda i Österrike efter mordet på Franz Ferdinand. Texten lyder Serbien måste dö! Efter några veckor så trappades

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 2. Förkrossande nederlag. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 2. Förkrossande nederlag. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄRLDENS UNDERGÅNG ANDRA VÄRLDSKRIGET Del 2. Förkrossande nederlag Studiehandledning BAKGRUND Världens undergång del 2 Kriget är nu i full gång. Den 10 maj 1940 lägger Tyskland in offensiven när fallskärmsjägare

Läs mer

UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR. Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42)

UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR. Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42) UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42) Titel: nov 8-20:06 (Sida 2 av 42) Titel: nov 8-20:07 (Sida 3 av 42) UTVECKLINGEN MOT DET ANDRA VÄRLDSKRIGET 1933; Japan angriper Manchuriet.

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 13 feb 2010 Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 Finland efter kriget Våren 1945 domineras Finland av fruktan för

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

VÄRLDSKRIGENS TID - andra världskriget

VÄRLDSKRIGENS TID - andra världskriget VÄRLDSKRIGENS TID - andra världskriget 1939 1 sept. Tyskland angriper Polen. 3 sept. Frankrike och Storbritannien förklarar Tyskland krig. 17 sept. Sovjetunionen angriper Polen. Tyskarna bombar Warszawa

Läs mer

FINLAND I KRIG. 1940-1944 andra delen

FINLAND I KRIG. 1940-1944 andra delen FINLAND I KRIG 1940-1944 andra delen Schildts förlags Ab Esbo 2000 Innehällsförteckning Varför frivilligt väga livetför ett annat land? 11 I MELLANKRIGSPERIODEN 1. Vinterkrigets konsekvenser (Kai Brunila)

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Stalin förberedde sig för krig

Stalin förberedde sig för krig Stalin förberedde sig för krig Anders Frankson Den 22 juni 1941 inleddes historiens största fälttåg då den segerrika tyska krigsmakten invaderade Sovjetunionen. Stalin hade haft sedan 23 augusti 1939,

Läs mer