Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet. Beslutad av kommunfullmäktige den 27 augusti 2012 att gälla från och med 1 januari 2013.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet. Beslutad av kommunfullmäktige den 27 augusti 2012 att gälla från och med 1 januari 2013."

Transkript

1 Riktlinje Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer KS-92/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 27 augusti 2012 att gälla från och med 1 januari Ersätter Riktlinje för kost, fastställd av barn- och ungdomsnämnden den 20 juni 2007 och reviderad den 26 mars 2009 och Kostprogram för äldre- och handikappomsorg antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 mars 2006, vilka har upphör att gälla enligt fullmäktigebeslut den 27 augusti 2012.

2 Förord I Norrköping finns det goda livet. Där är maten en viktig faktor. Idag äter vi inte för att leva utan alltmer så lever vi för att äta. Matens påverkan på vår egen hälsa och på vår natur är viktiga faktorer när det gäller den offentliga kosten. Jorden har ett begränsat utrymme med begränsade resurser som måste vårdas för kommande generationer. Oavsett ålder har vi en sak gemensamt, vi behöver äta mat varje dag, men det är bara när maten vi lagar hamnar i magen hos våra matgäster/brukare, som ett mervärde skapas. Mat är inte bara livsnödvändiga näringsämnen som vi behöver för att må bra. Det är också en källa till glädje, njutning och gemenskap. En måltid tillsammans i en trevlig miljö är livskvalitet. Ingen ska behöva äta ensam. Bra och regelbundna matvanor i tidig ålder ger förutsättningar för en god hälsa senare i livet. Ju äldre man blir desto viktigare är matens kvalitet. Människan är allätare och kan ta till sig all slags föda, men för att må bra behöver vi ha en balanserad, näringsrik, varierad kost. Mat intas med många sinnen. Smak, syn och doft är avgörande för matupplevelsen. Att få vara delaktig i processen är både roligt och lärorikt, därför måste våra brukare kunna delta i matlagningen. Att kunna känna doften och se dom som arbetar skapar glädje, därför ska våra kök vara öppna arenor som inbjuder till deltagande. Mat måste lagas med glädje och känsla. Det viktigaste för en hög kvalitet är kompetensen hos dom som lagar maten. Våra kökschefer och kockar ska inspireras och fortbildas. Linköping och Norrköping har en gemensam klimatvision som strävar efter att hejda den globala och lokala klimatpåverkan, därför är det viktigt att våra livsmedel produceras på ett skonsamt sätt mot miljön. Genom att minimera antal transporter minskar vi vår miljöpåverkan. Genom att utveckla möjligheten för att närproducera livsmedel utvecklar vi också Norrköpings landsbygd. Vi ökar andelen vegetarisk mat genom att den upplevs som ett gott alternativ. Olle Johansson, kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Riktlinjer för kommunens kostverksamhet.

3 Kocken i vår matsal är supertrevlig Stämningen i matsalen och miljön har dock blivit mycket bättre efter att den ommöblering skett och en ny kock har kommit. Men att vi ens får mat i skolan är ett privilegium få förunnat! Dessutom tycker jag att salladen är bra och välsmakande. Citat från elever i måltidsenkäten Inledning Det här är Norrköpings kommuns första kommunövergripande kostriktlinje som ska gälla för alla verksamheter i Norrköpings kommun. Kostriktlinjen är ett styrdokument för att kvalitetssäkra måltidsverksamheten och bidra till en hållbar utveckling. Mat är en central del av livet för alla människor. Den utgör grunden för hälsa, välmående och en bra miljö. Norrköpings kommun strävar efter att måltiden ska präglas av matglädje som ger alla sinnen en upplevelse av smak, syn, doft och gemenskap. Maten ska vara variationsrik och det ska finnas en mångfald som avspeglar Norrköpings olika mattraditioner. Det ska finnas flera rätter att välja på varje dag vilket ökar valfriheten för matgästen/brukaren. De som serverar måltider i Norrköpings kommunala verksamheter ska erbjuda mat av hög kvalitet. Maten ska vara tillagad direkt från råvaran och så nära matgästen som möjligt. Livsmedlen ska till stor del vara lokal- och närproducerade, ekologiska, etiskt märkta och följa S.M.A.R.T-matkonceptet. Norrköpings kommun ska aktivt minska matsvinnet samt planera för färre leveranser och minska antalet transporttillfällen, vilket i sin tur bidrar till stora miljövinster både lokalt och globalt. Kostriktlinjen syftar också till att genom måltiden främja hälsa och förebygga kostrelaterade problem som hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, fetma eller undernäring och därigenom minska risken för ohälsa. En viktig del av arbetet bakom kostriktlinjen har varit att fråga och få in synpunkter från dom som dagligen äter av den mat som Norrköpings kommun erbjuder, så att kostriktlinjen inte bara blir en skrivbordsprodukt. Även externa parter, som pensionärsorganisationer, föreningar och näringsliv, har getts möjligheter att lämna synpunkter. Synpunkter som har haft betydelse och har vägts in i arbetet med kostriktlinjen.

4 Kostriktlinjen Kostriktlinjen är ett styrdokument för att kvalitetssäkra måltidverksamheten och bidra till hållbar utveckling. Kostriktlinjen tillämpas av alla kommunala verksamheter och de som utför verksamhet på uppdrag av Norrköpings kommun. Kostriktlinjen gäller för de som upphandlar, köper in, tillagar, beställer och serverar mat och dryck. Hållbara inköp Norrköpings kommun gör stora inköp av livsmedel. Genom att medvetet upphandla och köpa in livsmedel med hänsyn till miljö, klimat, hälsa, etik, ekonomi och arbetsmiljö medverkar kommunen att tillsammans med livsmedelsproducenterna påverka utvecklingen till ett hållbart samhälle. Hållbar ekonomi Alla kommunala verksamheter i Norrköping följer gällande ramavtal, säsongsanpassar sina inköp, planerar för färre leveranser för att minska antal transporttillfällen och arbetar för att minska matsvinnet. Kommunens matsalar är flerfunktionella och inbjuder till att användas även för andra ändamål än enbart måltidsverksamhet. Kommunen samverkar med externa parter som har god kännedom om och upparbetade kontakter med när- och lokalproducenter. Kompetens Personalen som arbetar i kök och cafeteria har hög kompetens och fortbildas kontinuerligt i frågor om kost, hälsa och hållbar utveckling. Även övriga berörda personalgrupper fortbildas.

5 Hälsosam mat av hög Kvalitet Norrköpings kommun erbjuder god mat som framställts med hänsyn tagen till hälsa, miljö och långsiktig resurshushållning. Det innebär att Menyn är omväxlande och planeras utifrån olika målgruppers speciella behov och förutsättningar. Livsmedlen är till stor del etiskt och ekologiskt märkta, säsongsanpassade, lokal- och närproducerade och enligt S.M.A.R.T-matkonceptet 1. Hänsyn tas till svenska miljö- och djurskyddsbestämmelser. Maten lagas direkt från råvaran av livsmedel med hög kvalitet. Hel- och halvfabrikat används i så liten utsträckning som möjligt. Det ger god kontroll på alla ingredienser som ingår och onödiga tillsatser kan uteslutas. Maten tillagas så nära matgästen/brukaren och serveringstillfället som möjligt. Vid lunch inom grund- och gymnasieskolan samt vård- och omsorgsverksamhet erbjuds minst två rätter varav det ena kan vara ett vegetariskt alternativ. Andel vegetarisk mat ökar. Frukt serveras dagligen i förskola och skola. Avgränsningar Rödlistad fisk 2 serveras inte. Produkter som innehåller genmodifierade organismer (GMO) finns inte på menyn. Specialkost Alla som av etiska eller religiösa skäl har behov av specialkost erbjuds sådan i möjligaste mån av hög och säker kvalitet. Alla som av medicinska skäl har behov specialkost skall få det. 1 Beskrivning av S.M.A.R.T-mat konceptet, se bilaga 1a 2 Enligt Världnaturfondens, WWF listning

6 Social hållbarhet Måltidsmiljön Norrköpings kommunala restauranger och cafeterior är mötesplatser och kulturbärare där gästen välkomnas av personal som ger en god service och ett bra bemötande. Här får man en upplevelse av syn, smak, doft, matglädje och gemenskap vid måltiden eller fikastunden. Måltidsmiljön är utformad för en trivsam ljudnivå som ej överstiger 65 db 3. Sociala måltider Maten bidrar till att både gamla och unga mår bra ur ett folkhälsoperspektiv. Därför eftersträvar Norrköpings kommun att måltiden uppfattas lockande och ses som en viktig del av dagen. I Norrköpings kommun tillämpas sociala måltider 4. Inom förskolan innebär detta: Måltiden inom förskolan är till för att skapa goda matvanor i en lugn och trivsam miljö och lära barnen att äta omväxlande och allsidig kost. Måltiden ska ge träning i finmotorik, språkutveckling och social samvaro. Förskolans personal är goda förebilder genom sociala måltider där personalen äter tillsammans med barnen. Inom skolan innebär detta: En bra schemaläggning av skollunchen medför att varje elev har möjlighet att äta sin lunch i lugn och ro utan tidspress. Rätt antal elever i matsalen bidrar till en trivsam måltidsmiljö. Varje enskild elev serveras lunch vid samma tidpunkt varje dag, dock tidigast klockan Måltiden är en del av lärandet och alla personalgrupper ges möjlighet att äta tillsammans med elever genom att kommunen tillämpar sociala måltider. Inom vård och omsorg innebär detta: Tiden för måltider inom vård och omsorg är anpassad utifrån den enskildes behov. Mat och näring är en viktig del av omvårdnaden. Matgästen/brukaren får möjlighet att äta sin måltid i lugn och ro i en trivsam måltidsmiljö, utan tidspress. Det finns möjlighet till sällskap vid måltiden för den som önskar oavsett boendeform. Personal ges möjlighet att äta sociala måltider tillsammans med matgästen/brukaren. 3 Socialstyrelsen 2008, Höga ljudnivåer och buller inomhus 4 Sociala måltider likställs med pedagogiska måltider enligt Skatteverkets skrivning, mer information se Skatteverkets hemsida /download/ e4c133e23bf6db /skv+m pdf Även måltidspersonal ges möjlighet att äta så kallade sociala måltider med matgästen/brukaren.

7 Matsalen Matsalen/måltidsverksamheten är öppen för fler målgrupper än den verksamhetsspecifika 5. Matgästen/brukaren kan ges möjlighet att äta sin måltid i matsal av både intern och extern utförare. Rektor/enhetschef ansvarar för matsalen och dess miljö, i dialog med den som ansvarar för kostverksamheten. Inflytande och delaktighet Alla som berörs av den offentliga måltiden i Norrköpings kommun har möjlighet till delaktighet och inflytande vad gäller maten och måltidsmiljön. Matgästen/brukaren ges möjlighet att vara delaktiga 6 i måltidsverksamheten. Genomförande och uppföljning av riktlinjen Kommunala nämnder och styrelser ansvarar för att kostriktlinjen implementeras inom det egna verksamhetsområdet. Kostriktlinjen styr vad som ska finnas med i nämndernas kravspecifikationer för kost- och måltidsverksamhet. Kostriktlinjen ska utgöra underlag för budget, uppdragsplaner, verksamhetsplaner och kravspecifikationer samt följas upp inom nämndernas ordinarie kvalitetsarbete. Berörda nämnder ansvarar för att utvärdering av kundnöjdhet om maten, måltidsmiljön, servicen, kvaliteten och bemötandet genomförs regelbundet. Kommunstyrelsen ansvarar för att kostriktlinjen utvärderas varje mandatperiod. 5 Kommunala verksamheter kan samnyttja kommunens matsalar. Expempelvis genom att äldre har möjlighet att äta sin lunch vid en förskola, skola eller ges möjlighet till att hämta mat på någon av Norrköpings kommunala restauranger. En skolklass ges möjlighet att äta där vård- och omsorgsverksamhet bedrivs. 6 Det finns ingeting i lagstiftningen som säger att matgäster/brukare inte får delta i matlagning. Bestämmelserna innebär att den som är ansvarig i köket också ansvarar för att maten som serveras är säker. Det gäller överallt, oavsett storlek på verksamhet. Lagstiftningen säger att maten ska vara säker och äta och lagen tillåter att det görs på olika sätt. Viktigt att tänka på: se till att ha bra rutiner som är anpassade för den egna verksamheten, se till att det finns utbildad personal och att personalen känner till vilka risker som finns med den mat de lagar. De ska veta hur riskerna ska hanteras samt ge bra hjälp och stöd från början.

8 År Den mat som serveras av Norrköpings kommun är: 30 % ekologiskt 50 % ekologiskt 20 % när/lokalproducerat 50 % när/lokalproducerat 75 % matgästen/brukaren 90 % matgästen/brukaren nöjda med maten nöjda med maten 80 % nöjda med måltidsmiljön 90 % nöjda med måltidsmiljön 75 % lagad direkt från råvaran 75 % lagad direkt från råvaran Bilaga till riktlinjen för Norrköpings kommuns kostverksamhet Bilaga 1a. Ät S.M.A.R.T Ät så både kroppen och miljön mår bra

9 Bilaga 1a Källa bild: Centrum för folkhälsa Tillämpad Näringslära och Konsumentverket Jämfört med de matvanor en genomsnittskonsument har idag visar S.M.A.R.T.-modellen hur vi kan äta för bättre hälsa och miljö. Större andel vegetabilier Vi behöver äta mer vegetabilier, dels för att det är bra för hälsan, dels för att det minskar miljöbelastningen. I S.M.A.R.T-maten har 25 procent av köttet bytts ut mot spannmål och baljväxter (linser, bönor och ärter) som också ger proteiner. Orsaken är att det krävs tio kilo spannmål för att producera ett kilo kött en energikrävande omväg. Äter vi spannmålen eller baljväxterna direkt i stället för köttet, kan många fler munnar mättas och miljön påverkas mindre. Mindre tomma kalorier 40 procent av våra matkostnader går till godis, glass, kaffebröd, chips, läsk. Det är detta som är tomma kalorier som innehåller mycket energi men inte ger oss näring och vitaminer. Skär vi ner dem till hälften är många hälsovinster vunna. Ändå finns det många guldkanter kvar men inte varje dag och i rimliga mängder. Inom vården är behovet av energi- och näringstät mat ofta stort för att förebygga undernäring. Norrköpings kommun följer även fortsättningsvis: att godis, sötade drycker, glass, bullar, kakor, kex och snacks säljs eller serveras inte i förskolan, skolan eller i skolkafeterior. I skolornas och fritidsgårdarnas kafeterior kan barn och ungdomar köpa bra mellanmål såsom frukt, grönsaker, smörgås, mjölk och yoghurt.

10 Bilaga 1a Andelen ekologiskt ökas Det är många som tycker att välbefinnande och hälsa, både den egna och den globala hälsan, är huvudskäl för att äta ekologiskt. Tack vare att S.M.A.R.Tmaten ger lägre matkostnader har vi råd med en större andel ekologisk mat. Stod det på ett importerat äpple eller en banan att de hade besprutats med 34 doser kemiska bekämpningsmedel, ja då skulle vi nog oftare välja obesprutad frukt. Ekologiska morötter är oftast inte dyrare än konventionellt odlade tomater. Båda innehåller A-vitamin och morötter smakar mer under vintern. Det konventionellt svenskodlade har oftast lägre resthalter av bekämpningsmedel än det som odlats i sydligare länder. En orsak är att det behövs mindre bekämpningsmedel i ett kallare klimat. Väljer vi ekologiskt odlad (Krav och EU-ekologiskt) mat vet vi att grönsakerna har odlats utan kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödsel, med mer kretsloppsanpassning och utan genmodifiering. Målet är att både produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel ska öka. Det ekologiska lantbruket ökar när konsumenternas efterfrågan blir större. Rätt kött och grönsaker För miljön är det viktigt vilket kött vi väljer. Svenska betesdjur bidrar till ett öppet landskap och en biologisk mångfald. Äter vi dubbelt så mycket lamm som i dag, lika mycket nöt, men väljer svenska betesdjur, samt skär ner på gris- och kycklingköttet till hälften, så har vi tagit ett viktigt steg mot en hållbar miljö. Nöt uppfött på kraftfoder håller inga beteshagar öppna. Om köttet är Kravmärkt innebär det att djuren i möjligaste mån lever under sina naturliga betingelser. En del av köttet kan med fördel ersättas av proteinrika baljväxter. S.M.A.R.T-maten innehåller mycket frukt och grönsaker. Men det gäller att göra bra val. Det som vi kallar salladsgrönsaker, sallad, gurka och tomater, är ofta energikrävande att producera: även om användningen av fossila bränslen i produktionen har minskat de senaste åren. Dessutom är de inte alls de nyttigaste grönsakerna. Frilandsodlade rotfrukter och grövre grönsaker, till exempel olika kålsorter och purjolök, är att föredra. De ger mer fibrer, vitaminer och mineraler än salladsgrönsaker. De kan odlas energisnålt i Sverige utan uppvärmda växthus och utan långa transporter.

11 Bilaga 1a Transportsnålt Medeltransportavståndet (till Stockholm) för vindruvor är 620 mil, jämfört med svenska äpplen, där det är 50 mil. Medelavståndet för tomater är 124 mil, jämfört med 32 mil för morötter. Att äta närproducerat innebär att man anpassar maten efter säsong. Mindre transporter innebär att luften vi andas blir renare, att klimatet inte påverkas lika mycket, att försurningen hejdas och så vidare. Källa text: Hur äter man S.M.AR.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över Statens folkhälsoinstitut, 2:a reviderade upplagan Läs mer om S.M.AR.T-mat

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life Måltidspolicy Kommunfullmäktige 2014-06-16 79 A different Kinda life Förord Maten och måltiden är mycket viktig i allas våra liv. Maten skapar engagemang. Måltiden är något att samlas kring, en naturlig

Läs mer

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 2016-01-18 Remissversion F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-06-22 ( 114) F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet

Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet RIKTLINJE FÖR KOSTVERKSAMHET NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Innehåll Förord 3 Inledning 5 Kostriktlinjen 7 Hållbara inköp Hållbar ekonomi Kompetens Hälsosam mat av

Läs mer

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra S M A R T STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Handlar om vad vi väljer att stoppa i kundvagnen. MINDRE TOMMA KALORIER ANDELEN EKOLOGISKT ÖKAS Handlar om hur

Läs mer

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat.

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät - modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö.

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät -modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018 Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 1. Kostplanens roll i styrkedjan Servicenämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att under 2015 göra en revidering av

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun

Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun Servicenämnden 2013 / 30 1 (5) Datum 2013-03-12 Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun Vision Trelleborgs kommun ska erbjuda matgästerna lustfyllda måltider, lagade av bra råvaror som ger god hälsa

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Kostpolicy för Haninge kommun

Kostpolicy för Haninge kommun Kostpolicy för Haninge kommun Dokumenttyp: Styrdokument Dokumentnamn: Kostpolicy för Haninge kommun Beslutat datum: 2017-06-14 Gäller från datum: 2017-06-26 Beslutat av: Kommunstyrelsen 159 Ansvarig förvaltning

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

Kostpolicy för skola och förskola

Kostpolicy för skola och förskola Kostpolicy för skola och förskola Vision Alla matgäster, äldre som yngre, får nylagad, varm, god och säker mat i en lugn och trevlig miljö. I förskolan och i skolan ingår måltiden som en naturlig del och

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Kostpolicy. Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008

Kostpolicy.  Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008 Kostpolicy Botkyrka kommun Förskola, skola och äldreomsorg Tryckt: Februari 2008 Botkyrka kommun, Munkhättevägen 45, 147 85 Tumba, Tel: 08 530 610 00, www.botkyrka.se www.botkyrka.se/halsaochkostt Foto:

Läs mer

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter:

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter: Måltidspolicy Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2013-10-24 125 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen Gäller för: Giltighetstid: Ersätter: Karlskrona kommun och dess bolag tills vidare Kostpolicy

Läs mer

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för måltidsverksamheten Inom förskola, grundskola och gymnasieskola 1 Riktlinjer för måltidsverksamheten Innehållsförteckning Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Riktlinjer för måltidsverksamheten...4

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR

KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR Tidaholm karin.artmo@tidaholm.se 2010-02-01 Kostpolicy för Tidaholms kommuns förskolor och skolor Vision Alla matgäster skall känna sig trygga i att

Läs mer

Livsmedel- och måltidspolicy

Livsmedel- och måltidspolicy Livsmedel- och måltidspolicy Förskola, skola och omsorg För Dalslandskommunerna samt Säffle kommun Antagen av Melleruds kommunfullmäktige 19 april 2017, 48 Inledning och syfte Livsmedels- och måltidspolicyn

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Kostpolicy. inom äldreomsorgen

Kostpolicy. inom äldreomsorgen Kostpolicy inom äldreomsorgen Alla matgäster, men även anhöriga, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje kommuns måltidsverksamheter.

Läs mer

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Kostpolicy - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Antagen Kommunfullmäktige 2008-08-18 134 Reviderad Kommunfullmäktige 2012-12-10

Läs mer

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY saffle.se Sammanfattning Livsmedels- och måltidspolicyn ska fungera som ett styrdokument och ett stöd för att kvalitetssäkra upphandling, inköp och måltider i kommunen. Varje

Läs mer

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Social-och omsorgskontoret Kostpolicy äldreomsorgen Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Kostpolicy Kommunen har sin kostverksamhet inom skilda områden

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige

MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2016-10-17 Varför har vi en måltidspolicy? Kommunen bedriver måltidsverksamhet inom skola, förskola, omsorgsverksamhet och social omsorg. Måltidspolicyn

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 Kostpolicy Norrtälje kommun Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 1 Vår vision är att erbjuda goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas nära gästen och bidrar till hållbar utveckling. Inledning

Läs mer

Livsmedels- och måltidspolicy

Livsmedels- och måltidspolicy Barn- och utbildningsförvaltningen Solveig Andersson solveig.andersson@saffle.se LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY 2017-06-21 Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 89 1(6) Beteckning Ks 2017-000171 Livsmedels-

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Till vårdnadshavare 1

Till vårdnadshavare 1 1 Till vårdnadshavare Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Måltiden ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen, värd att se fram emot. Utgångspunkterna för riktlinjerna är att

Läs mer

Hållbara måltider i Trosa kommun

Hållbara måltider i Trosa kommun 2012-10-08 Hållbara måltider i Trosa kommun www.trosa.se Vision Trosa kommun erbjuder Sveriges bästa offentliga måltider där matglädjen, människan och miljön står i centrum. Inledning Ett hållbart samhälle

Läs mer

Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet.

Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet. Y C I L O P T KOS N U M M O K A K R Y K T O FÖR B Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet.. 2 Vision Alla matgäster ska känna

Läs mer

Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Antagen KF Augusti- 2014

Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Antagen KF Augusti- 2014 Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun Antagen KF Augusti- 2014 Syfte & mål KP vara ett kommungemensamt styrdokument samt stöd och verktyg för förtroendevalda

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

KOSTPOLICY. Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM

KOSTPOLICY. Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM KOSTPOLICY Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM Inledning I Haninge kommun serveras mat varje dag till drygt 15 000 barn, elever, vuxna och äldre inom måltidsverksamheterna i förskola, skola,

Läs mer

Kostpolitiska riktlinjer

Kostpolitiska riktlinjer Kostpolitiska riktlinjer För alla nämnder och kommunala bolag inom Stadsbackenkoncernen med någon form av måltidsverksamhet. Fastställt av Kommunfullmäktige 2017-03-27 SUNDSVALLS KOMMUN 1 Måltider för

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor Källor Ronneby kostpolicy: ronneby.se Ät S.M.A.R.T.-modellen: folkhalsoguiden.se Livsmedelsverket och Nordiska näringsrekommendationer: livsmedelsverket.se Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun Välkommen Ronneby kommun är unik som satsar stort på mat och måltider. Mat är viktigt på många sätt och ett område som väcker både känslor och diskussioner.

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat. för Malmö stad

Policy för hållbar utveckling och mat. för Malmö stad Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad Innehåll: Matens betydelse mer än ett mål mat sid 5 Policy för hållbar utveckling och mat sid 9 Från policy till verklighet sid 27 Matens betydelse

Läs mer

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby Styrdokument, program Stöd & Process/Specialistenheten 2014-10-28 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 910 88 KS/2010:321 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Läs mer

Kost- och måltidspolicy 2017

Kost- och måltidspolicy 2017 Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-09-18 KS/2017:70 Handläggare Åsa Carlberg Tfn 0142-850 88 Kommunstyrelsen Kost- och måltidspolicy 2017 Bakgrund Föreslagen kost- och måltidspolicy

Läs mer

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Måltidspolicy Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Dnr: ATVKS 2016-00685 003 Fastställt av: Kommunfullmäktige, 138 Antogs: 2016-12-14 Reviderad: Ansvarig förvaltning:,

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3 Omfattning...3 Syfte...3 Gemensamma synsätt...3 Servera säker mat...4 Servera näringsrik mat...4 Köpa livsmedel...4

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget POLICY FÖR Mat och Måltider Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-09-30 130 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kostchef 2019-03-221 Dnr 2018/00906 nr 91473 Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Kostpolicy. För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun. Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Kostpolicy. För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun. Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Kostpolicy För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun 2017-10-02 Inledning Det växande Gnesta med omväxlande tätorter och odlingslandskap värnar om

Läs mer

Kostpolicy. inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Kostpolicy. inom förskola, grundskola och gymnasieskola Kostpolicy inom förskola, grundskola och gymnasieskola Alla matgäster, men även vårdnadshavare, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2012-09-18 Reviderad 2016-02-09 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Kostpolicy Dokumenttyp Policy Omfattar Kommunen Dokumentägare

Läs mer

Riktlinjer för matverksamheten. Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga.

Riktlinjer för matverksamheten. Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Riktlinjer för matverksamheten Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Inledning Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Syfte Syftet

Läs mer

Tjollan. Presentation Skolrådet Tolvåkerskolan Måltidsservice. Måltiden i centrum. Tolvåkerskolan skolrestaurang.

Tjollan. Presentation Skolrådet Tolvåkerskolan Måltidsservice. Måltiden i centrum. Tolvåkerskolan skolrestaurang. Måltidsservice Måltiden i centrum Dagligen serveras det 6 500 portioner Skola 4 500 portioner Förskola 1 500 portioner Hemvård 500 portioner tillsammans gör vi måltiden till en god stund Detta kräver planering

Läs mer

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef Fastställd av kommunfullmäktige 2018-04-23 24 Uppdateras före 2022-04-23 Dokumentansvarig: Kostchef 1 Syfte och bakgrund Grästorps kommun erbjuder matgästerna goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2018-06-20 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2018-11-26, 129 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2015-10-26, 81 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Måltidsenheten. Alla känner matglädje och mår bra av maten

Måltidsenheten. Alla känner matglädje och mår bra av maten Måltidsenheten Alla känner matglädje och mår bra av maten Snabbt om Måltidsenheten: Lunchportioner: 5500 port/dag Tillagningskök: 8 Mottagningskök: 24 Personal: 58 Lunchpris: 11 kr Ekologisk livsmedel:

Läs mer

Riktlinjer för kosthållning

Riktlinjer för kosthållning Riktlinjer för kosthållning Beslutsdatum 2018-06-13 Diarienummer 2018KS/0719 Reviderat - Lagstadgat styrdokument - Ersätter styrdokument Kostpolicy Uppföljning Årligen i miljöbokslutet. I halv- och helårsbokslut.

Läs mer

Kostpolicy för Bjuvs kommun

Kostpolicy för Bjuvs kommun Kostpolicy 1 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd att se framemot. Njutning, nödvändig näring

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Kostpolicy för Bergs kommun

Kostpolicy för Bergs kommun Kostpolicy för Bergs kommun 2018-03-02 1 Innehåll Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Kommunövergripande...4 Kosten inom skola, förskola och fritidsverksamhet...4 Kosten inom vård och omsorg...4 Klimat/miljö...5

Läs mer

Mat- och måltidspolicy

Mat- och måltidspolicy Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2016-08-25 Ansvarig: Utvecklingsledare-kost Revideras: Vart 4:e år Följas upp: Mat- och måltidspolicy INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Kostpolicy för Nykvarns. kommun* KS/2018:494 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Kostpolicy för Nykvarns. kommun* KS/2018:494 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-29 Kommunstyrelsen Marko Persson Vik. Kommunsekreterare Telefon 08 55501418 marko.persson@nykvarn.se kommun* KS/2018:494 Förvaltningens förslag till beslut Kostpolicy för Nykvarns

Läs mer

HÅLLBAR MAT POLICY 2016-2020

HÅLLBAR MAT POLICY 2016-2020 HÅLLBAR MAT POLICY 2016-2020 Innehåll Inledning 3 Hållbar utveckling 4 Mål 5 Struktur 5 Hälsosam mat av hög kvalitet ekologiskt hållbar 7 S.M.A.R.T. 8 Socialt hållbar 11 Hållbar ekonomi 12 Kunskap och

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Reviderad av utbildningsnämnden: 2019-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Ansvar...

Läs mer

Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun

Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-03-28 Gäller från 2019-03-28 2 ( 7 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan &

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan & Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan 170602 & 180216 Läshjälp: Röd genomstruken text = Borttaget Grönmarkerad text = Tillagt 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3

Läs mer

Ärende 11 Kostpolicy inom förskola, grundskola och gymnasieskola Alla matgäster, men även vårdnadshavare, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt

Läs mer

Måltidspolicy. Nässjö kommun

Måltidspolicy. Nässjö kommun Måltidspolicy Nässjö kommun Nässjö kommun ska ge matgästerna matglädje genom väl smakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service ges av kunnig och professionell personal.

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1

STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (6) 2013-01-07 BILAGA TILL DNR:2012-634-1.1. pm STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1 Bakgrund Ett angeläget område inom stadsdelens förskoleverksamhet

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 2 Inledning I Lunds kommun är

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 Inledning I Lunds kommun är engagemanget

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Kostpolicy För Dals-Ed kommun

Kostpolicy För Dals-Ed kommun Kostpolicy För Dals-Ed kommun Barn, ungdomar, personer med funktionsnedsättning och äldre inom kommunal verksamhet. Antagen i Kommunfullmäktige 2010-12-15 121 Datum: 2011-02-02 Kostpolicyn är utarbetad

Läs mer

Kostpolicy för Ronneby kommun. 1. Syfte. Bakgrund Matens betydelse mer än ett mål mat i Ronneby

Kostpolicy för Ronneby kommun. 1. Syfte. Bakgrund Matens betydelse mer än ett mål mat i Ronneby Författningssamling Kostpolicy Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2013-01-01 Antagen: KF 355/2012. Kostpolicy för Ronneby kommun Bakgrund Matens betydelse mer än ett mål

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun

Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2015-10-29, 196 Senast reviderad Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Llpplands-Bro KOMMUN. Måltidspolicy för Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den 19 oktober Kf 97

Llpplands-Bro KOMMUN. Måltidspolicy för Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den 19 oktober Kf 97 Llpplands-Bro KOMMUN Måltidspolicy för Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 19 oktober 2016 2016. Kf 97 Måltidspolicyn för Upplands-Bro kommun Måltiden är av avgörande betydelse för en

Läs mer

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN BAKGRUND Den goda måltiden är riktlinjer för en god kvalitet på den mat och de måltider som erbjuds inom de verksamheter Dals-Eds kommun ansvarar för. Den goda måltiden

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla!

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-21 161 Måltidspolicy Vision Eksjö kommun - Småland

Läs mer