DEL 1: KONST SOM KATALYSATOR FÖR LOKAL UTVECKLING I EN JAPANSK BY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DEL 1: KONST SOM KATALYSATOR FÖR LOKAL UTVECKLING I EN JAPANSK BY"

Transkript

1 DEL 1: KONST SOM KATALYSATOR FÖR LOKAL UTVECKLING I EN JAPANSK BY Av: LUR Konstnär Foton: Green valley, Ulrika Jansson, Thu Kim Vu, Yojiro Kuroyanagi. I diskussionen om hur vi skapar hållbara städer är en hållbar landsbygd lika viktig att prata om. Att utveckla landsbygden och göra den möjlig att leva på och av, så att färre människor flyttar till städer, är ett sätt. Under hösten 2012 har jag varit en av tre konstnärer på ett Artist in residence i byn Kamiyama på ön Shikoku i Japan. Kamiyama, som betyder Andens berg, är ett intressant exempel på en avfolkningsbygd där en grupp byinvånare tagit saken i egna händer för att hindra byn från att dö ut. I Japan är det vanligtvis statens uppgift att arbeta med ekonomisk och lokal utveckling. Men i Kamiyama spelar byborna en viktig roll. De startade organisationen Green valley Inc. som med hjälp av konst, Work in residence, satellitkontor och andra kreativa projekt lockar nya invånare till byn. Utvecklingen har gått tvärtemot de flesta andra byar i Japan vilket skapat stor nationell och även internationell uppmärksamhet och studiebesöken avlöser varandra. Vi ser de ekonomiska problemen som en chans att återskapa en mänskligare och mer bärkraftig by, säger Shinya Ominami, ordförande för

2 Green valley Inc. Vi gör inget märkvärdigt, vi gör bara det vi tycker är roligt! Risskörd i Kamiyama Ön Shikoku på Japans östkust med sina höga berg och smala slingrande vägar tillhör inte de vanligaste turistmålen. En stor andel besökare har kommit för att vandra pilgrimsleden mellan de 88 templen som grundades av buddhisten Kobo Daishi på 800-talet. En timme från den större kuststaden Tokushima ligger Kamiyama i en dalgång omringad av skogsbeklädda berg. Tempel nummer 13, Shozan-ji, ligger högt uppe på en bergssida och i byn syns ofta pilgrimerna på

3 väg dit med sin traditionella trästav, vita kläder och en toppig stråhatt. Byns mitt är den stora floden och runt omkring ligger risodlingar, små odlingslotter och mängder av Sudachiträd, en slags limeliknande citrus som är Kamiyamas största jordbruksprodukt. Många av husen är traditionella japanska trähus och befolkningen är till stor del åldrande män och kvinnor som arbetar på odlingarna med böjda ryggar. Kamiyamas storhetstid var fram till 50-talet då byns skogsavverkning av japanskt cederträ, Sugi, och koltillverkning blomstrade. Byn hade uppemot personer, egen biograf, många skolor och affärer. Under talet blev konkurrensen från importerat cederträ för stor och idag bor endast ca 6300 personer i byn. Många hus står tomma, flera skolor har stängt och cederträden växer allt tätare på sluttningarna eftersom det inte lönar sig att avverka dem. Arbetet för att förändra den negativa utvecklingen pågår för fullt inom Green valley Inc. Den ideella organisationen bildades av en grupp bybor som åkte på ett gemensamt kulturellt utbyte i USA på 90-talet. De insåg hur viktigt det är med internationella kontakter för att få in nya idéer och skapa ett öppensinnat klimat i sin by. Green valley framhåller vikten av att tänka nytt och kreativt för att byn ska överleva och hur konst har bidragit till Kamiyamas nya popularitet. De arbetar med många olika projekt och ett av de första, kärnan i Green valleys verksamhet är deras Artist in residence. Fusuma-e och deltagare i KAIR Traditionen att ta emot konstnärer utifrån börjar redan på mitten av 1800-talet i Kamiyama. Konstnärer från hela Japan bjöds in för att bo några månader i byn och med hjälp av byborna tillverka Fusuma-e, målningar på bakgrundsskärmar till de populära dockteatrar som då låg i byn. Verksamheten pågick fram till 1926 och den enda bevarade dockteatern i Kamiyama har fortfarande kvar en stor samling av de färgstarka skärmarna.

4 Idén om att återuppta traditionen och starta ett Artist in residence kom från en bybo i Kamiyama som rest runt mycket i Japan i sin ungdom. Han stötte på byar med många konstnärer som hade öppna ateljéer och gjorde konstprojekt ihop med lokalbefolkningen. Det skapade sammanhållning och folk verkade ha roligt tillsammans i byarna. Byborna i Kamiyama ville göra något liknande. De kunde inte mycket om konst och anlitade en konstkonsult utifrån som hjälpte dem att forma programmet och att välja bland de konstnärer som ansökte. Sedan de startade KAIR, Kamiyama Artist in residence 1999, har två internationella och en japansk konstnär varje år tillbringat tre månader i Kamiyama och influerat platsen och befolkningen med sina projekt. Konstnärerna får ateljéer i en nedlagd skola, bor i de gamla lärarbostäderna och utför sina konstverk i lokala byggnader och ute i byn. Installation i en gammal teater i Kamiyama av vietnamesiska konstnären Thu Kim Vu Konstverken är platsspecifika och har ofta en anknytning till naturen, platsens historia och människorna i byn. Under vistelsen följer ett antal aktiviteter som öppna ateljéer, konstnärernas workshop med barn i byns skolor, internationellt middagsutbyte och en avslutande utställning. KAIR behåller sedan alla konstverken och har nu en stor samling som finns utställda i byns samlingslokal och installerade ute i naturen. Besökare kan gå en egen guidad konstvandring upp på ett litet berg bakom Kamiyamas populära spa.

5 The hidden library Den senaste tillkomsten av konstverk på berget är Hideaki Idetsukis The hidden library, en litet bibliotek dit bara bybor i Kamiyama har nyckel. Alla som bidrar med tre favoritböcker från tre stadier i sitt liv får tillgång till privata lässtunder i huset som ligger undanskymt på en sluttning bland träden.

6 The hidden library Artist in residence-programmet drivs av volontärer från byn som arbetar tillsammans med konstnärerna för att genomföra konstprojekten. Fordon, verktyg och material som används under arbetet tillhör oftast privatpersoner som lånar ut dem. Som deltagare i KAIR slås jag av den otroliga generositet som möter mig och det frivilliga engagemang som byborna lägger ner på att förverkliga konstnärernas idéer. Det gemensamma arbetet och processen att genomföra konstverken ihop blir lika viktig som det färdiga resultatet. Utöver arbetet bjuds vi in på middagar hemma hos bybor och jag förstår att konstnärerna som personer spelar en viktig roll i att bidra till ett levande socialt sammanhang.

7 KAIR fungerar som ett nav för sammanhållningen i byn och vissa bybor säger att de inte vet hur Kamiyama skulle fungera utan det. Flera av de tidigare deltagarna i KAIR har flyttat till Kamiyama och de konstnärliga aktiviteterna har gett platsen ett rykte om att vara en kreativ och nytänkande plats, vilket har lockat till sig unga människor från hela Japan. Internationellt middagsutbyte med konstnärer och lokalbefolkning En kväll under min vistelse kommer Jude Kelly, konstnärlig ledare för Southbank Centre i London och grundare av Metal Artist in residence i England på studiebesök till Kamiyama. Hon håller en kort föreläsning i en klädaffär som snabbt görs om till föreläsningssal med efterföljande middag. I sitt arbete med Metal försöker Jude Kelly skapa förståelse för konstnärers betydelse i samhällslivet och föra ut konst till sin naturliga plats som en del av samhället. Konstnärer behöver inte alltid göra konst, men kan hjälpa till med ett annat sätt att tänka. Konstnärer måste vara orädda för idéer och leka med dem. Vårt samhälle behöver lära sig att ha många idéer och inte vara rädda för dem för att överleva. Det som definierar en samhällsgrupp är det personliga och det lokala och det som definierar människor är det som motiverar dem. Att utbyta erfarenheter och historier skapar sammanhållning. Alla vill höra en bra historia och gärna en historia som liknar ens egen så att vi tillsammans kan tänka på hur vi lever. Alla människor har möjlighet att skapa en stark berättelse själva, alla platser har minnen som skapar kraftfulla historier. Konst kan hjälpa människor att se det vackra i sin bygd och få dem att vilja bevara sin miljö. Konst förändrar människors sätt att se på sig själva. Att se människor trivas tillsammans på en plats inspirerar andra att arbeta med sin egen hembygd. Ingen plats är viktigare att arbeta med, inget mål är större än något annat. Människor har sina lokala traditioner att vara stolta över och tillsammans kan de skapa en berättelse om framtiden men samtidigt sätta värde på sin historia. Detta är vad Green valley arbetar med på ett fantastiskt sätt och det arbetet kommer bara bli bättre med tiden, säger Jude Kelly under föreläsningen.

8 Föreläsning med Jude Kelly När gamla traditioner faller till dvala och inga nya tillkommer dör kulturen ut i de små byarna i Japan. Konstnärerna som kommer till Kamiyama är ofta intresserade av gamla japanska traditioner och lyfter fram dem på ett nytt sätt. En konstnär målade ett set nya bakgrundsskärmar till den enda kvarvarande dockteatern och de används nu i pjäserna. Andra konstnärer har använt sig av traditionell växtfärgning av tyger med khaki och indigo som är typiskt för området kring Tokushima. Hantverkare och andra konstnärer från trakten lär ut gamla metoder och anlitas för att utföra en del av konstverken. En timme från Kamiyama ligger pappersfabriken Awagami där många konstnärer deltar i workshops för att lära sig göra Washipapper för hand. Gamla bortglömda historier från bygden lyfts åter fram av konstnärerna. Byborna får varje år se sin ort på nya sätt och spegla sig i blickar utifrån. Detta skapar en dynamik och energi som många andra byar utan kulturella aktiviteter saknar.

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY 2013-01-08 Av: LUR Konstnär Ristorkning Utöver Kamiyama Artist in residence arbetar Green valley på olika sätt med att göra Kamiyama till en mer attraktiv

Läs mer

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 2 INNEHÅLL Sid Inledning 4 Kulturen skapar mervärden 5 Kultur- o konstcentrum

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

ATT VARA VÄRDFAMILJ INFORMATION

ATT VARA VÄRDFAMILJ INFORMATION ATT VARA VÄRDFAMILJ INFORMATION RIKSFÖRBUNDET SVERIGES 4H 2010 IFYE INFORMATION TILL VÄRDFAMILJER VAD ÄR IFYE? IFYE står för International Farm Youth Exchange eller International 4H Youth Exchange och

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Den kulturella mångfaldens Chiang Mai

Den kulturella mångfaldens Chiang Mai Den kulturella mångfaldens Chiang Mai Vacker natur, behagligt klimat och mångfacetterad kultur är en bra beskrivning av Chiang Mai. Som ett nav för flera forntida riken, har Chiang Mai varit ett centrum

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia

Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia Stockholm 2014-03-12 Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia Jag deltog under januari månad i Residencia

Läs mer

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Studieresa till Vuollerim 141002-04 - Ideell Entreprenör Fakta Vuollerim - Vuollerim, som betyder det nedre selet, var fram till 60-talet en by med runt 500 innevånare.

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

ARTIST IN RESIDENCE SIGTUNA

ARTIST IN RESIDENCE SIGTUNA ARTIST IN RESIDENCE SIGTUNA Artist in Residence Sigtuna är Sigtuna Museum & Arts residenceprogram för konstnärer som är intresserade av att, under en period, bo och verka utifrån platsen Sigtuna. 2019

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Välkommen till framtidens Nybro!

Välkommen till framtidens Nybro! Välkommen till framtidens Nybro! Hej! Den här boken handlar om Nybro kommuns vision. Vi hoppas att den ska kittla din nyfikenhet, utmana dig att tänka nytt och bygga framtidens Nybro tillsammans med oss.

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre Forskning Åbo Akademi Utvärdering av projekt Samarbete i nationella och internationella sammanhang (bl.a. ENLDT) Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare

Läs mer

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl 13.00 17.00 Detalj från Valeria Montti Colques konstverk Vamos de Paseo HANDMADE ISSUES Ett kreativt forum för handgjort skapande. Kulturhuset

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola?

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Tankesmedja för bybor i Rönnäs fjärding i Ullvi skola, onsdag 10 april 2014 Arrangör: Rönnäs Fjärding (med stöd

Läs mer

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax.

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax. På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. A Sökande Uddebo ekologiska Inköpsförening Organisations/personnummer 802476-9484 0700154224 E-post:

Läs mer

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM Läs mer och bli medlem på haninge.se/konstklubben Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening, vars syfte är att främja intresse för, och kunskap om,

Läs mer

Hjärtligt välkommen till Lorenzburg

Hjärtligt välkommen till Lorenzburg Hjärtligt välkommen till Lorenzburg Tänk om ett helt vanligt bostadsområde plötsligt började förvandlas till ett sagorike! Tänk om konst, kultur och fantasi fick fritt utlopp i visionen om ett grannskap

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

NUMMER 2, Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 2, Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 2, 2016 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

TEMA - HUR ORGANISERAR VI OSS PÅ LANDSBYGDEN GENTEMOT POLITIKEN

TEMA - HUR ORGANISERAR VI OSS PÅ LANDSBYGDEN GENTEMOT POLITIKEN Read It ordnade under september månad ett transnationellt seminarium i Sverige. Vid ett studiebesök vid Skogs kyrkoruin, Stråtjära, berättar Inga Kölvik om historien kring ruinen. Deltagarna utbyter erfarenheter

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med!

Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med! Vår Program 2019 Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med! Konstvåren inleds med det traditionella och uppskattade besöket på Liljevalchs vårsalong.

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Arrangörer. Fråga mer:

Arrangörer. Fråga mer: 18 april 24 april 2016 Arrangörer ABF Barkhyttans byalag Entré Ungdom Folkets Hus Föreningen Nya Vävstugan Hofors Bibliotek Hofors Finska Förening Hofors Hembygdsförening Hofors kommun Hofors Konstintresse

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Slutligen vill vi tacka Skällinge hembygdsförening för rundresan i er vackra bygd och alla Bosses berättelser om folks vedermödor i olika tidevarv.

Slutligen vill vi tacka Skällinge hembygdsförening för rundresan i er vackra bygd och alla Bosses berättelser om folks vedermödor i olika tidevarv. 2013 - Skällinge Lördagen den 15 juni samlades vi 50 personer vid kyrknn i Skällinge och väntade förväntansfullt på bussen som skulle ta med oss på en resa genom bygden. Vädret var det allra bästa för

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013 HUNGERPROJEKTET Ghana 2013 Inledning Hungerprojektet tackar alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat vårt arbete i Ghana. Med rapporten vill vi ge er kunskap,

Läs mer

Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa

Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa I det vackra landet Gambia ligger det en turistort som heter Fajara. Uppe på en höjd alldeles intill havet finner man Fajara Child Park

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

Våren kommer tidigt i Andalusien

Våren kommer tidigt i Andalusien Mandelblomsvandring i Andalusien 1 7 februari 2017 1 Våren kommer tidigt i Andalusien i södra Spanien. Redan i slutet av januari/början av februari blommar mandelträden på bar kvist. Doften från tusentals

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Henrik Hansson KTH Högskoleingenjör Byggteknik och Design Under hösten 2014 studerade jag första terminen av mitt tredje på Purdue University

Läs mer

Vietnamesisk konst - teknik

Vietnamesisk konst - teknik Vietnamesisk konst - teknik ett förstudium till lektions upplägg PM, Examensarbete i Konst 20p Yen Le Hoang, BI4 VT, Konstfack 2009 Innehållsförteckning 1.1 Bakgrund och Syfte s. 3-4 1.2 Frågeställning

Läs mer

Lek och testa med vatten

Lek och testa med vatten NR 2, 2018 KEBNEKAISE Sydtoppen 2097,5 m.ö.h. Nummer 2 Vecka 8 17 2018 Mät med centimenter Lek och testa med vatten Sätt färg på naturen Ytterligare ett äventyr Blipp! Jag längtar verkligen tills vi är

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären.

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. Innehåll Inledningsord - Att sända ut volontärer Instruktioner för volontären Instruktioner

Läs mer

Vad ska det nya kulturhuset innehålla?

Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Intresserade samlades under två dialogtillfällen för att diskutera vad det nya kulturhuset skall fyllas med Dialog kring det nya Kulturhuset Vid två tillfällen bjöd

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Resele framtidsbygd 2020

Resele framtidsbygd 2020 Resele framtidsbygd 2020 Emelie Kårén Gift med Jonas. Två barn, Wilhelm fem år och Signe tre år. Arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap: åk 6 och 8. Gemensamt företag med maken. Reselebo sedan

Läs mer

Grafiska riktlinjer VADSTENA : GRAFISK MANUAL

Grafiska riktlinjer VADSTENA : GRAFISK MANUAL Grafiska riktlinjer 1 Vadstena har inte bara En historia utan många. Och vi skapar dem tillsammans. På följande sidor finns riktlinjer för hur du använder platsvarumärket i din egen marknadsföring. På

Läs mer

WORKSHOP DESIGNMINGEL 2012 SAMMANSTÄLLNING

WORKSHOP DESIGNMINGEL 2012 SAMMANSTÄLLNING WORKSHOP DESIGNMINGEL 2012 SAMMANSTÄLLNING VIT 1 Marknadsföring och kommunikation, skapa delaktighet med intresserade samt föra ut information i nya kanaler och till nya målgrupper. Avsaknad av en modern

Läs mer

Referat och intryck från en konferens. Paul H PR-gruppen/IT-Utveckling Mölndals stadsbibliotek

Referat och intryck från en konferens. Paul H PR-gruppen/IT-Utveckling Mölndals stadsbibliotek Referat och intryck från en konferens Paul H PR-gruppen/IT-Utveckling Mölndals stadsbibliotek Morgon över Kattegatt Danska tåg på rätt spår Århus är en dejlig by Konferensens tema: Ny IKT och ny pedagogik

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Småfisk skyddar mot febersjukdom i Kambodja

Småfisk skyddar mot febersjukdom i Kambodja Under regnperioden samlar Ses Saruns familj vatten i stora kärl. I kärlen lägger man fiskar så att vattnet ska hållas rent. Småfisk skyddar mot febersjukdom i Kambodja I de stora grå kärlen av lera finns

Läs mer

Vår grundsyn Omgivningen

Vår grundsyn Omgivningen För att bli hållbart och tryggt för de människor som vistas i ett hus behöver huset en stabil grund. Styrelsen för Fisksätra Folkets Hus Förening vill genom detta dokument, antaget i november 2009, lägga

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Fyrdagen Dagen arrangerades av Vänermuseet i Lidköping, med stöd av Vänersamarbetet (Västra Götalands-Regionen).

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Östersjöjudiskt Forum en organisation som hjälper och stöder judar i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen och ger dem en bättre tillvaro.

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Sammanfattning Bakgrund Projektet uppkom då utvecklingsgrupper runtomkring i byarna i Älvdalens Kommun ville jobba för att kunna behålla service

Läs mer

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya -

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - - The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - BaseCamp Foundation Masai Mara Masai Mara i Kenya är en mycket speciell plats, med en vild och vacker natur, ett oerhört rikt djurliv och lokalbor som strålar

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor!

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Facebook, festivaler och framtidstro

Facebook, festivaler och framtidstro Foto: Trons Facebook, festivaler och framtidstro Emelie Kårén Inflyttningsgruppen i Resele Resele Framtidsbygd 2020 Emelie Kårén Gift med Jonas. Två barn, Wilhelm, 6 och Signe 4 år. Högstadielärare och

Läs mer

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 Tidsperiod 27 30 juli 2011 Samhällen som deltagit: Candelaria, El Morro Mazatan, Cozoaltepec, Puerto Escondido y Zipolite Deltagarantal: 20 barn och ungdomar med

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

TREKKING över Kreta del 1

TREKKING över Kreta del 1 TREKKING över Kreta del 1 Vandringsstigarna på västra Kreta går längs havsstranden, över vackra strandstenar, böjer sig runt små vikar med mjuk sand. Plötsligt dyker stigarna in i snåret med enbuskar och

Läs mer

Östervåla Saints på Skogsvallen

Östervåla Saints på Skogsvallen Östervåla Saints på Skogsvallen Bygge av dansbana på Skogsvallen. Projektägare: Östervåla Idrottsförening (ÖIF) Projektledare: Theodor Larsson Kommun: Heby Dnr: 102 Jnr: 2011 5996 Projekttid: 2011-09-05

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS 2016-06-27 Av: Stockholmshem Det är något med blommor, plantor och jord som är magiskt. Det för samman människor på ett sätt som få andra saker kan. I stadsdelsutvecklingsprojektet

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

REORIENT på Bali. Workshop 9-12 februari eller 3-6 mars

REORIENT på Bali. Workshop 9-12 februari eller 3-6 mars REORIENT på Bali Workshop 9-12 februari eller 3-6 mars REORIENT [def: to adjust or align something in a new or different way] Varmt välkommen till en inspirerande och utforskande workshop i fantastiska

Läs mer

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk Utvärderingssvar finns nederst, först finns bilder av piloten med ungdomar ifrån Naturvetenskapligt program ifrån St Eriks gymnasium i Sthlm i arbete med två konstnärer hösten/vintern 2010-2011, av INGRID

Läs mer

Avdelning! Välj publikation! Fria.nu Fria Tidningen Göteborgs Fria Landets Fria Stockholms Fria Sesam. Prenumerera Prova gratis

Avdelning! Välj publikation! Fria.nu Fria Tidningen Göteborgs Fria Landets Fria Stockholms Fria Sesam. Prenumerera Prova gratis Berättelser från Bergslagen blir teatralisk tidsresa Landets Fria Välj publikation! Fria.nu Fria Tidningen Göteborgs Fria Landets Fria Stockholms Fria Sesam Prenumerera Prova gratis Avdelning! Nyheter

Läs mer