Designa Norrbotten Nu

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Designa Norrbotten Nu"

Transkript

1 1 (35) Designa Norrbotten Nu En heldagskonferens med fokus på hur vi gör våra kommuner mer attraktiva Folkets hus, Pajala, den 26 september 2012 Moderator: Helena Jönsson Dokumentation: Åsa Petersen

2 2 (35) Helena Jönsson och Kurt Wennberg: Välkommen till framtidskommunen Pajala Den här konferensen heter Designa Norrbotten Nu. Ordet Nu är jätteviktigt. För det är nu det händer. Det är nu vi ska göra det här länet attraktivt så att fler vill flytta hit och besöka oss. Det sa Helena Jönsson, projektledare för Dags att designa Norrbotten, när hon invigde konferensen. Under ett års tid har sex kommuner i Norrbotten arbetat med platsdesign med syftet att bli fler innevånare. Pajala, värd för dagens konferens, är en av de kommuner som har deltagit. Välkommen till framtidskommunen Pajala. Ni har valt helt rätt ställe att vara på. För det är här det händer, säger kommunalrådet Kurt Wennberg, Investeringarna i gruvindustrin har gjort Pajala till en kommun som går från avveckling till utveckling. Målet är att bli invånare. De första sju månaderna under 2012 ökade befolkningen med 9 procent föddes 36 procent fler barn än Även nyföretagandet ökar. Förra året fördubblades antalet nya företag. I år verkar det bli ännu en fördubbling. Många kvinnor startar företag. Det är verkligen glädjande, säger Kurt Wennberg. Pajalas stora flaskhals är bristen på bostäder. Om personer ska bo i Pajala krävs 1000 nya bostäder. En annan viktig sak är möjligheten att bygga strandnära, för att kunna erbjuda attraktiva tomter till dem som flyttar in. Nu har vi 26 områden där man får bygga strandnära. Det är en viktig konkurrensfaktor, inte minst mot Finland, där strandskyddet ser annorlunda ut. Med glimten i ögat beskriver Kurt Wennberg hur vardagslivet i Pajala har förändrats med inflyttningen.

3 3 (35) Nu kan man inte köra rakt ut i korsningen utan måste vänta på sin tur. Och nu måste man stå i kö i affären. Det är vi i Pajala ovana vid. Om två personer står före oss i kön så ropar vi: Öppna den andra kassan också!

4 4 (35) Pajala: Vi vänder oss mot älven En del i projektet Dags att designa Norrbotten var att de deltagande kommunerna fick besöka varandra och ge feedback. Vi fick både beska och söta karameller, säger Cecilia Narström, Pajalas planingenjör och planarkitekt. Pajala upplevdes fridfyllt, hälsosamt och avkopplande. Men även opersonligt, slentrianmässigt och ovårdat. Utifrån denna feedback har kommunen påbörjat ett förändringsarbete. Soltorget har blivit en bättre mötesplats. Träden har fått belysning och det finns en skridskobana som var och en får ploga själv. I vintras anordnades en julmarknad som kommer att bestå. Sommartid finns sittmöbler och blomuppsättningar. Fontänen är i drift. Känslan av vatten som strömmar är otroligt rogivande, säger Pajalas kommunchef Lena Jatko. Pajala upprättar en varumärkesplattform. Kärnvärdena är driv, närhet, karaktär och värdskap. När Cecilia Narström flyttade till Pajala sa folk: Om du är ute och går, knacka på så får du en kopp kaffe. Det är typiskt här. Man behöver inte boka tid. Medborgardialogen är en viktig del i att designa Pajala. Arbetet började med en medborgarenkät som fick fram en hel del synpunkter. Många unga önskar sig till exempel ett kulturcentrum. Vi har börjat tänka på Pajala tätort som en liten småstad. För det är där vi kommer att vara år 2020, säger Cecilia Narström och Lena Jatko. I kvarteret Älgen har det skapats en stillgata, där trottoaren och bilvägen är på samma nivå. Bilar får finnas där, men på de gåendes villkor. De framtida projekten är många. Pajala kommun ska tillgängliggöra älven, genom en bättre strandpromenad. Infarterna till Pajala ska utvecklas. Även belysning är en

5 5 (35) viktig del. Att lysa upp husfasader som stadshuset och tingshuset kostar inte så mycket men har stor effekt. En samhällsomvandlingsgrupp har bildats, som snart har sitt första möte. Det gäller att utveckla de mötesplatser som finns och att skapa nya mötesplatser i nya bostadsområden, säger Cecilia Narström. Barcelona är vänt mot havet. Pajala vänder sig mot älven, säger Lena Jatko.

6 6 (35) Haparanda: Se mörkret som en möjlighet Identitet, kultur och historia spelar in när man designar en stad. I Haparanda är krigsslutet 1809 och den nära förbindelsen med finska Tornio en grundförutsättning. Vi är på många sätt samma stad. Men den egna identiteten och karaktären i de två städerna är ändå viktig. Det säger Petri Suopanki, EU- samordnare i Haparanda. På gränsen- området är högsta prioritet i designen av det nya Haparanda. Allt på den finska sidan är redan färdigbyggt, men inget på den svenska sidan. Nyligen togs första spadtaget för Haparandas nya resecentrum. Vi behöver en mötesplats dit folk kommer naturligt, där det är action i vardagen. På den finska sidan finns Victoriatorget. Haparanda arbetar på flera fronter för att göra staden mer attraktiv. En viktig del är belysningen. Gamla torget ska få en egen belysningsmiljö. På olika håll i staden ska det finnas minienheter av belysning som skiljer sig från varandra. På sommaren är ljuset en stor tillgång, och på vintern behöver man stimulans. Det gäller att se vintermörkret som en möjlighet istället för ett problem. Då kan man göra spännande belysningslösningar, säger Petri Suopanki. Haparanda ser över skyltningen i kommunen. Attraktioner som Kukkolaforsen och Seskarö ska inte tvingas till enhetlig skyltning. De ska även fortsättningsvis få visa sin särart. Men kommunen kan ändå påpeka vissa kvalitetsfaktorer. Målet är att alla som kommer till Haparanda/Tornio verkligen ska känna att de är i Haparanda/Tornio. All utveckling bygger på vår historia, avslutar Petri Suopanki.

7 7 (35) Jokkmokk: Den samiska huvudstaden Jokkmokk är Sveriges näst största kommun. Det ryms sex stycken Gotland i Jokkmokk, eller 333 stycken Manhattan. Naturen och vidderna är slående. Men om vi vill vända vår befolkningsminskning har vi ett behov av att jobba med attraktivitetsfrågor. Det säger Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds och utvecklingschefen Magdalena Fjellner. Tre av kommunens viktigaste mål handlar om destinationsdesign: - Attraktiv livsmiljö - Förstärka Jokkmokks samiska profil - Vidareutveckla besöksnäringen I detta arbete är det nybildade bolaget Destination Jokkmokk en viktig aktör. I projektet Dags att designa Norrbotten har det handlat om att koka ner essensen: Vad är det unika med Jokkmokk? Att hitta det som man är stolt och mindre stolt över. Det som är värdefullt i kommunen. Vi ses som ett naturligt samiskt centrum. Ja, till och med som den samiska huvudstaden, säger Anders Nygårds. I somras anordnades Sapmí Awards för första gången. Det är en samisk nobelfest där fyra olika kategorier lyfts fram och belönas: Konst, mat, musik och skicklig ung renskötare. Det var en folkfest, en helg i midnattssolens sken. Ett stort evenemang av hög kvalitet. Utöver detta har Jokkmokks kommun målat om byggnader den gamla turistbyrån har till exempel återställts i originalskick. Vägar underhålls och fem miljoner kronor har investerats i Notuddens camping. Nya stugor har uppförts och befintliga stugor har renoverats.

8 8 (35) Nästa steg är att synliggöra vintermarknaden, Jokkmokks stora attraktion, under en större del av året. Även sommarbesökare vill få en möjlighet att uppleva vintermarknaden. Vi ska sätta upp en marknadssymbol på torget. På Ájtte blir det ett marknadens hus med kylrum, säger Magdalena Fjellner. För att lyckas med gestaltningsarbetet krävs en sammanhängande gestaltningsstrategi. Jokkmokks kommun har börjat arbeta med ett gestaltningsprogram. Politiker, näringslivsföreträdare, tjänstemän och andra aktörer är involverade. En förstudie ska vara klar i oktober 2012 och arbetet ska fortgå under 2013.

9 9 (35) Jomar Lygre Langeland: Drammen bygger den moderna staden Drammen från sliten kommun till Norges pärla. Den solskenshistorien berättade Jomar Lygre Langeland, före detta stadsplanschef i staden. Men Drammens förvandling är ingen lycklig slump, utan resultatet av ett ambitiöst strategiskt arbete. Drammen ligger dryga halvtimmen utanför Oslo med tåg eller bil. Staden har invånare och en stark befolkningstillväxt beräknas Drammen ha växt med personer. Fram till talet var det tunga industrier tillsammans med glasbruk, gjuterier och skeppsvarv som dominerade stadens näringsliv. Den fysiska utvecklingen i Drammen har präglats av bränder, väg- och järnvägsbyggen och en stadig befolkningstillväxt. Inte minst stora industriers uppgång och fall har påverkat staden. På och 80- talen ökade efterfrågan på bostäder i Drammen. Markfrågor gjorde att nya bostäder anlades utanför stadskärnan, i satellitområden. Stadens centrum glömdes bort och förföll. Detta var situationen när Drammen på talet tog tag i uppgiften att förnya sig. Drammenborna har gått från att skämmas över var de kommer från till att vara stolta, säger Jomar Lygre Langeland. Bebyggelsen i centrum har föryngrats och utformats för att ta vara på närheten till vattnet. Kajer och strandpromenader har en central roll. En ny gågata har inrättats och ett nytt torg anläggs. Förbindelsen mellan stadsdelarna, som skiljs åt av älven, har förbättrats för att skapa en sammanhållen stad. Parken i centrum ska rymma både lek, upplevelser och aktiviteter. Vara både öppen och intim.

10 10 (35) Förnyelsen av Drammen, eller snarare den totala transformationen av staden, har fått en rad priser. Bymiljøprisen 2003 och 2008, Vakre vegers pris 2004, Norges flotteste uterom 2005, Stålprisen och Hagekulturprisen 2007, European Planning Award 2008, European Steel Prize Listan kan göras hur lång som helst. Strategierna för att förnya Drammen kan sammanfattas i några enkla punkter: Rening av älven Ny älvbredd Ett nytt vägsystem Satsning på centrum, i kommundelsplanen från 2006 Fokus på stadsliv och aktiviteter i första etage Kommunala investeringar i centrum Förtätning av stadsbebyggelsen Kunskapsbaserat arbete i samarbete med näringslivet Strategier som håller över tid (långsiktigt och målorienterat arbete ger resultat) Visionen för hela projektet är: Miljö- och kompetensstaden Drammen en tät, mångfaldig och levande stad i ett vackert landskap. Vidareutvecklingen av Drammen som stad pågår ständigt. Nu läggs fokus på att lyfta hela regionen och att binda samman Drammen med närliggande orter på ett miljövänligt sätt. Kollektivtrafiken måste öka och biltrafiken måste minska om utvecklingen ska vara långsiktigt hållbar, säger Jomar Lygre Langeland. Sex orter längs samma tåglinje från Lier via Drammen till Kongsberg ska utvecklas flerfunktionellt. Bostäder, arbetsplatser och service ska tillsammans skapa fina platser för människor att bo och arbeta på. Kollektivtrafik med tåg och buss är som sagt en nyckelfaktor. Samt gott om plats för cyklister och fotgängare. Biltullar är en framtida möjlighet.

11 11 (35) Jomar Lygre Langeland avslutar med tre visdomsord: Varje stad och ort har sina utmaningar. Strategier ska vara bra för staden och stärka regionala strukturer. Diagnos måste alltid gå före behandling.

12 12 (35) Hanne Grønsund: Norge vill samarbeta med Norrbotten Nordregionen är den norska regeringens viktigaste strategiska satsningsområde i utrikespolitiken. Därför vill Norges ambassad i Sverige gärna medverka till spännande projekt i Norrbotten, som skapar en attraktiv nordregion. Det sa Hanne Grønsund, rådgivare på Norges ambassad, på konferensen Designa Norrbotten Nu. Det här är ett sammandrag av hennes tal. Nord är den norska regeringens viktigaste strategiska satsningsområde i utrikespolitiken. Norrområdesstrategin från 2006 presenterade huvudlinjerna. I en uppföljning 2009 lanserade den norska regeringen nya satsningar som sträcker sig år framåt. Nord är ingen exakt geografisk definition. Nord inkluderar hela den stora arktisregion som går runt planetens norra halvklot. Det cirkumpolära Arktis, inklusive Barentsregionen och Barents hav. De senaste 20 åren har präglats av en snabb utveckling i norr. Ändå kan historien visa att vi nu står inför en ännu snabbare utveckling. Den norska regeringen menar att utvecklingen i nordregionen har stor potential att bidra till att stärka grunderna för sysselsättning och välstånd. Inte bara i de norra delarna av landet, utan för hela Norge och för norska intressen. Politiska initiativ har under de senaste decennierna bidragit till fred och stabilitet, tydligare rättsliga ramar, goda politiska samarbetsstrukturer och omfattande folk till folk- samarbete i nordregionen. Detta är grunden som nu gör det rimligt och lämpligt att fokusera ännu mer på den del av samarbetet som bidrar till att skapa välstånd och att förbättra levnadsvillkoren för människor i regionen.

13 13 (35) För att lyckas är det nödvändigt att mobilisera kunskap, skickliga individuella spelare och expertis, samt kapital. Vi måste forma ett bra partnerskap mellan offentliga och privata aktörer. Samverkan mellan statliga, regionala och lokala aktörer måste utvecklas. Och vi måste skapa nätverk mellan norska och utländska aktörer. Utvecklingen måste främst drivas av intressena och behoven hos människorna som bor i nordregionen. Det handlar om en hållbar social, kulturell och ekonomisk utveckling. Kunskap är navet i nordpolitiken. Det är mänsklig kunskap och människors dagliga arbete som gör det möjligt att utnyttja och utveckla möjligheter i norr på ett hållbart sätt till gagn för samhället. Det är projektet Dags att designa Norrbotten ett lysande exempel på. De viktigaste utrikespolitiska målen i norrpolitiken är: Att säkerställa fred, stabilitet och förutsägbarhet. Att säkerställa en integrerad ekosystembaserad förvaltning som bevarar den biologiska mångfalden och ger underlag för en hållbar användning av resurser. Att öka det internationella samarbetet och att stärka folkrätten. Att främja sysselsättningen och att skapa välstånd genom regionala och nationella initiativ, i samarbete med partners från andra länder och med berörda ursprungsbefolkningar. Kunskap, aktivitet och närvaro är nyckelbegreppen som kännetecknar den norska regeringens åtagande när det gäller nordregionen. Regeringen är intresserad av att stödja den lokala kulturen i norr. Vi på den norska ambassaden fungerar gärna som en partner och plattform i genomförandet av projekt som kan förverkliga regeringens prioriteringar. Vi har resurser och vi samarbetar gärna både på det kreativa och det ekonomiska planet. Den norska nordstrategin fokuserar på områdena miljö, sysselsättning, säkerhet och kultur. Kreativa näringar är särskilt spännande med många möjligheter. Den norska regeringen har öronmärkt pengar som ska investeras i projekt på lokal och regional nivå. Att den norska ambassaden finns i Stockholm betyder inte att

14 14 (35) projekten måste vara stockholmsdrivna, tvärtom. Vi är intresserade av projekt mellan norra Sverige och Nordnorge, från folk till folk, som är spännande och som skapar en attraktiv nord.

15 15 (35) Jenny B. Osuldsen: Past Present Future Vardagsmagi är nyckeln i arkitektturkonsten. Det säger Jenny B. Osuldsen, landskapsarkitekt och delägare i Snøhetta, en av världens mest eftertraktade arkitektbyråer med kontor i Oslo och New York. Det viktiga är inte dignitärerna som klipper banden vid invigningen av nya byggnadsverk. Utan människorna som ska bruka arkitekturen varje dag. Snøhettas arbete utgår från att det inte finns några dumma idéer. För alla idéer kan alltid leda till nya lösningar. En annan grundbult i Snøhettas arbete är att arbeta enligt modellen Past Present Future. Byggnadsverken ska alltid vara förankrade i den lokala dåtiden, nutiden och framtiden. Så skapas mening och relevans. Med den filosofin som grund har Snøhettas innovativa lösningar rönt stora internationella framgångar. Jenny B. Osuldsen presenterade tre av Snøhettas största projekt: Biblioteket i Alexandria, Egypten År 2002 öppnade biblioteket i Alexandria sina dörrar, för första gången på nästan 2000 år. Det var kulmen på en internationell insats som hade varat i över 12 år. Biblioteket är ett av de mest moderna i världen, på över kvadratmeter. Trots sin storlek är byggnaden känd för att kännas mänsklig och intim med en air av värdighet och vila. En offentlig plaza länkar biblioteket till det närliggande Medelhavet och staden Alexandria. Utanför byggnaden finns en stor reflekterande pool som hjälper till att rena luften och att kyla området runt omkring.

16 16 (35) Bibliotekets lutande karaktär binder samman arkitekturen med landskapet. Sammantaget skapas en öppen plats, både för besökande och förbipasserande. Under den arabiska våren formade människor en ring runt biblioteket och höll varandra i händerna för att skydda byggnaden. Det var fantastiskt att se, säger Jenny B. Osuldsen. Operahuset, Oslo Byggnadens grundkoncept består av tre delar: Vågen, Fabriken och Mattan. Vågen: Operahuset är beläget på Bjørvika halvö, där mark möter vatten. Skiljelinjen mellan marken (här) och vattnet (där) är både en verklig och en symbolisk tröskel mellan land och hav, Norge och världen, konst och vardagsliv. I byggnaden realiseras denna tröskel som en stor vägg på linjen för mötet. Fabriken: Snøhetta ville att Operan skulle realiseras som en fabrik där arbete ständigt pågår. Lokalerna skulle vara funktionella och flexibla, både i planeringen och i användningen. Denna flexibilitet visade sig vara mycket viktig under planeringsfasen: ett antal rum justerades i samarbete med slutanvändaren. Dessa förändringar har förbättrat byggnadernas funktionalitet utan att påverka arkitekturen. Mattan: Operan skulle vara av hög arkitektonisk kvalitet och monumental i sitt uttryck. Det var viktigt att tillgängligöra operan i största möjliga bemärkelse. Begreppen samhörighet, gemensamt ansvar, enkelhet och öppen tillgång var viktiga. På toppen av byggnaden lades en matta av horisontella och sluttande ytor ut. Denna matta gör att monumentalitet uppnås genom horisontell förlängning. Inte genom vertikalitet. När gratiskonserter ges på taket, eller mattan, kan det sitta 8000 personer och titta, säger Jenny B. Osuldsen.

17 17 (35) National September 11 Memorial Museum, New York Efter attentatet mot World Trade Center har New York arbetat för att återuppbygga Ground Zero och att återställa platsen till ett livligt och viktigt centrum där människors möts. Snøhetta fick i uppdrag att utforma minnesmuseet. Byggnadens design ska tillåta besökaren att föreställa sig platsen och staden i en vidare mening. Byggnaden ska även ge varje besökare möjlighet att i stillhet minnas och att begrunda konsekvenser av att glömma. På insidan har ett stort atrium utformats. Det ska styra ljus djupt in i ett underjordisk museum, ritat av en separat arkitekt. I detta atrium står två pelare som räddats från de ursprungliga tornen. Med sin tidigare plats och funktion gör tornen en djup estetisk gest. Jenny B. Osuldsen berättar om den stora respekt och de känsliga överväganden som har präglat hela projektet. När man bygger ett museum över en så tragisk händelse gäller det att gå varsamt fram: Här har Past Present Future varit särskilt viktigt.

18 18 (35) Viktor Johnsson: Attraktionskraft är konkurrenskraft I våras lanserade näringsminister Annie Lööf Attraktionskraft Sverige. Det är en arena för dialog och samverkan som ska göra Sverige till världens bästa land att visats, verka och växa i. Det berättade Viktor Johnsson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet. Förmågan att attrahera, behålla och utveckla kompetenser, företag och kapital är enligt Viktor Johnsson avgörande för att regioner och kommuner ska vara konkurrenskraftiga och bidra till den nationella tillväxten i framtiden. Det är en bild som många län lyfter fram när vi frågar dem vad de prioriterar i sitt regionala tillväxtarbete. Syftet är inte att staten ska ta över ansvaret för de här frågorna. Syftet är istället att främja lokala och regionala förutsättningar. Behoven ser väldigt olika ut och jag vill betona att stärkt attraktionskraft inte bara relevant för kommuner och regioner som minskar i befolkning. Ta Stockholm som exempel, där vartannat företag i IT- branschen avstår från att anställa eftersom det saknas personal, säger Viktor Johnsson. Regeringen har valt fem fokusområden för Attraktionskraft Sverige: Service, Kultur och fritid, Digital kapacitet och tillgänglighet, Destinationer och upplevelser samt Boendemiljöer. Vad händer konkret? Näringsdepartementet kommer att fortsätta åka runt i landet och lyssna på goda exempel om vad som skapar attraktivitet. I början av november kommer departementet att träffa ett antal nyckelaktörer för regional attraktivitet, för att de ska se sin roll i detta arbete. Det finns en väldigt stor entusiasm för de här frågorna trots att vi har varit tydlig med att Attraktionskraft Sverige inte handlar om några nya miljoner, säger Viktor Johnsson.

19 19 (35) Annika Fredriksson: Stoppa hemmablindheten! Vi som bor här uppe är det största hotet mot utvecklingen av turismen. Vi tenderar att vara hemmablinda. Vi har inte alltid förstånd att se vilken fantastisk region vi bor och verkar vi. Det säger Annika Fredriksson, vd för besöksnäringens organisation Swedish Lapland. Vi måste lyssna mer på våra besökare. Attraktiviteten finns här. Snön, mörkret och kylan är vår största tillgång. Den svenska turistbranschens potential är 34 miljoner besökare inom två år. Det visar Visit Swedens siffror, som tagits fram med hjälp av deras utlandskontor. Globalt beräknas turismen öka med tre procent per år fram till När turistekonomierna mäts kommer Sverige på plats 21 i världen, före både Danmark och Norge. Turismens exportvärde i Sverige är nästan 99 miljarder kronor. Det är 45 procent mer än järn- och stålexporten. Besöksnäringen är den nya basnäringen, säger Annika Fredriksson. I turistekonomin Sverige är Swedish Lapland, landets nordligaste destination, en guldkalv. När turismen i riket ökar med en procent ökar turismen i Swedish Lapland med fem procent. Regionen hade 2,4 miljoner gästnätter De utländska gästerna är många, särskilt från Tyskland och Frankrike. Det handlar inte om att få folk från Luleå att åka till Pajala. Utan om att locka internationella gäster med stora plånböcker. De bor i urbaniserade miljöer och längtar efter vår natur. Annika Fredriksson påpekar besöksnäringen betydelse för arbetsmarknaden. Många unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund jobbar i branschen. Satsningar på turismen ger fler jobb och kompletterar den tunga basindustrin som är mansdominerad. I besöksnäringen är det ett plus att ha en utländsk bakgrund och att kunna flera språk.

20 20 (35) Gästerna älskar vår region. För att kunna möta deras efterfrågan krävs nya investeringar i besöksnäringen. Det saknas till exempel femstjärnigt och ultralyxigt boende i Swedish Lapland. Vi tävlar i turism- OS. Gästerna som kommer hit åker även till Barriärrevet och Mauritius. Men vi har få ställen där den särskilt kräsna gästen kan bo. Jag skulle vilja uppmana beslutsfattare att medverka till sådana investeringar i er kommun, säger Annika Fredriksson. Hennes avslutande råd är lika grundläggande som enkelt: Gräv där du står. Det är vår plats som är vår största tillgång och möjlighet.

21 21 (35) Christina Rådelius: 60 miljoner satsas på hållbar turism Turism handlar inte bara om aktiviteten på resmålet, som slalom eller sol och bad. Turism handlar även om allt runt omkring: att resa, bo, äta och handla. För att bli en attraktiv destination krävs att samtliga dessa delar samverkar. En framgångsrik destination kännetecknas av ett gott samarbete mellan privata och offentliga aktörer på orten. Det säger Christina Rådelius, ansvarig för besöksnäringsprogrammet på Tillväxtverket. Tillväxtverkets arbete utgår från regeringens turistpolitiska mål. Det lyder: Sverige ska ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring, som bidrar till hållbar tillväxt och ökad sysselsättning i alla delar av landet. I linje med detta ska besöksnäringsprogrammet främja turistföretagande och entreprenörskap. Samt se till att det finns officiell turiststatistik. Nu har vi gett Statistiska centralbyrån i uppdrag att ta fram data om besöksnäringen på regional nivå, så att regionerna ska kunna mäta insatserna de gör. Sverige blir ett allt mer attraktivt besöksmål. Den svenska turismen har haft en stark tillväxt de senaste åren. Sysselsättningen i många traditionella basnäringar minskar, till exempel inom jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske. Men i besöksnäringen ökar sysselsättningen, säger Christina Rådelius. Hon berättar om tillväxtverkets projekt Hållbara turistdestinationer. Kiruna, Åre, Stockholms skärgård, Bohuslän och Vimmerby är de fem destinationer som har valts ut att vara med. De bedöms ha en särskild potential att utvecklas och att attrahera utländska besökare.

22 22 (35) Mellan 2012 och 2014 ska dessa destinationer stärka sin innovationsförmåga, kvalitet och konkurrenskraft. 60 miljoner kronor satsas i detta projekt, som ska leda till metod- och kunskapsutveckling för besöksnäringen i hela Sverige. Projektet präglas av ett underifrånperspektiv som utgår från destinationerna själva, säger Christina Rådelius. Hon avslutar med att konstatera att fler svenska turistattraktioner behövs. Så att vi får fler produkter att erbjuda i den svenska turismhyllan.

23 23 (35) Niclas Dahlström: Northland satsar på kvinnorna I december 2010 sattes första spadtaget i marken för Northlands gruva i Kaunisvaara utanför Pajala. I november 2012 börjar malmbrytningen. Kaunisvaara betyder det vackra berget, säger Northland Resources informationschef Niclas Dahlström. Kaunisvaaraprojektet utanför Pajala är Northland Resources längst framskridna gruvprojekt. Där utvecklas just nu två järnmalmsgruvor Sahavaara och Tapuli. Malmens egenskaper i Kaunisvaara gör det möjligt att producera ett koncentrat med mycket hög järnhalt, hela 69 procent. Northland har redan lyckats sälja de första sju årens produktion till tre kunder: Tata Steel, Stemcore samt Standard Bank. Om tre år kommer Kaunisvaara att leverera 4,5 ton järnmalmskoncentrat om året. När en helt ny gruva öppnas gäller det att hitta den bästa arbetskraften. Northland har lagt ner stor kraft på att rekrytera duktiga och starka tjejer. Den här regionen är av hävd mansdominerad på högre poster. Gruvbranschen är mansdominerad i ännu högre grad. Vi måste attrahera nya människor från andra ställen med andra bakgrunder, säger Niclas Dahlström. För lastbilstransporterna av järnmalm från Kaunisvaara kommer Northland Resources att använda en 150 kilometer lång befintlig väg till en omlastningsterminal i Svappavaara. Där tar järnvägstransporten vid, på den 226 kilometer långa Malmbanan till hamnen i Narvik i Norge. I Narvik, som är isfritt åter runt, lastas järnmalmskoncentratet på stora lastfartyg så kallade Cape Size Vessels. I december 2011 fick Northland byggnadslov för en ny terminal i Narvik. Terminalen har kapacitet att lasta fartyg med upp till ton.

24 24 (35) Transportföretaget Cliffton har fått uppdraget att sköta lastbilstransporterna av järnmalm åt Northland. I slutet av 2012 ska Cliffton ha rekryterat 25 chaufförer för detta ändamål och om tre år ska de vara drygt 300 chaufförer. Clifftons målsättning är att uppnå en jämn könsfördelning bland chaufförerna. Det blir ett ständigt flöde av lastbilar. Var sjätte minut ska det gå en lastbil med järnmalm från Kaunisvaara. Dygnet runt, hela året. Vi vill att människan ska styra, inte fordonen. För att visa att vi sätter människan i centrum kommer vi att pryda våra lastbilar med porträtt av olika tornedalingar. Det blir 80 personer som får pryda en lastbil var, säger Peter Bohm från Cliffton Mining.

25 25 (35) Gällivare: En arktisk småstad i världsklass Gällivares medverkan i projektet Dags att designa Norrbotten har engagerat många människor. Vi gjorde en medborgardialog med 1700 deltagare. Tio procent av Gällivares medborgare var med och tog fram visionen Arktisk småstad i världsklass. Det berättar kommunchefen Lennart Johansson och utvecklingschefen Ulf Hansson. Det handlade om att lyfta fram Gällivares historia och stolthet. Vilken självbild har Gällivare och vilken bild vill staden förmedla? Medborgardialogen var grunden, samtidigt som arbetet med platsdesign var en prioriterad ledningsfråga. Om man ska vara framgångsrik med design måste kommunledningen vara engagerad i arbetet. För att skapa det nya Gällivare valde man att fokusera på tre områden. Vassara ska vara ett stadsnära boende vid vatten. Centrum ska vara ett kulturnära boende i staden. Repisvaara ska vara ett hållbart boende på fjället. För att uppnå detta arbetar Gällivare med värdeskapande planering, som utgår från social och ekologisk hållbarhet. Denna sorts planering har fem delar: Platsspecifika kärnvärden. Detta är projektets utgångspunkt. Nyckelord som sol, snö, norrsken, fjäll, natur, friluftsliv, kultur, aktiviteter, gruvnäring och näringsliv. Vision. Detta är förädlingen av projektet, att bli en arktisk småstad i världsklass. Strategier. Detta är verktygen för förverkligande. Klimatanpassad utomhusmiljö, hållbart energi- och VA- system, hållbara transporter samt miljöanpassade bostäder, lokaler och verksamheter. Här ryms även hållbara livsstilar. Beståndsdelarna är detaljerna som ger strategierna ovan önskad funktion. Styrmedel är regler och begränsningar som gör visionen verklig. Samverkan, uppföljning, återkoppling, utvecklingsplaner och översiktsplaner.

26 26 (35) Ulf Hansson säger att det behövs en röd tråd genom samhället. Man ska veta att det är Gällivare man har kommit till, inte Göteborg eller Luleå. Han poängterar vikten av att motverka machoattityder i Gällivare. Stadsplaneringen kan vara ett viktigt verktyg i det arbetet. Vi behöver lyfta fram det feminina i samhället för att attrahera fler människor. Även för mig som man blir det mer attraktivt att vara i ett samhälle som är mjukare.

27 27 (35) Arjeplog: Vår röda tråd är en silvertråd Vad är Arjeplogs unika förutsättningar som vi kan förstärka? Den frågan blev central när Arjeplog började arbeta med platsdesign, säger näringslivschefen Mikael Reinholdsson och utvecklingsstrategen Ingela Edholm Forsberg. Arjeplog har gott om unika förutsättningar. Här finns världens största fjällnära skärgård: Hela 8727 sjöar gör vattnet nära och tillgängligt. På Silvermuseet bedrivs världsledande subarktisk landskapsforskning. Arjeplog är även världens första och största fordonstestkommun vintertid. Det gör oss internationella. Här talas tiotals språk, säger Ingela Edholm Forsberg. Men hur ska Arjeplog kommunicera allt detta unika så att fler vill flytta till kommunen och fler företag etablera sig? Arjeplog förstod snabbt att de behövde arbeta med fasader och fastigheter, skyltar och belysning samt anslagstavlor och vägvisning. Genom storytelling och mindmapping har Arjeplog försökt hitta sin röda tråd. Och det var en silvertråd! säger Mikael Reinholdsson. Hotellet Silver Lodge och restaurangen Silverhatten ligger i Arjeplog. Silvermuseet, med Lappmarkdoktorns unika samlingar, är vida känt. Utöver detta finns Silvergruvan, Silvervägen och fordonstestningens silverbanor i Sapmí. Arjeplog har även de mest djupa och silvriga vatten. Men varför hittar man inga seglare och kanotister där? Vi måste marknadsföra vårt silver bättre, säger Mikael Reinholdsson. Han skulle gärna se en botanisk trädgård med fjällnära växter.

Designa Norrbotten Nu. En konferens med fokus på hur vi gör våra kommuner mer attraktiva Folkets hus, Pajala, 25-26 september 2012

Designa Norrbotten Nu. En konferens med fokus på hur vi gör våra kommuner mer attraktiva Folkets hus, Pajala, 25-26 september 2012 Designa Norrbotten Nu En konferens med fokus på hur vi gör våra kommuner mer attraktiva Folkets hus, Pajala, 25-26 september 2012 PROGRAMMET Förord 25 september 16.00 Samling och mingel på Folkets hus

Läs mer

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109 Varumärkesplattform Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 109 Om varumärket Kiruna Kiruna kommuns varumärkesplattform är grunden som den interna och externa kommunikationen vilar på. Vårt agerande, vad

Läs mer

NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS

NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS Gällivare idag Befolkningens beskrivning av hur de vill använda Gällivare Arkitekternas visioner av befolkningens beskrivningar och dagens Gällivare

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Hållbar tillväxt Sverige ett attraktivt turistland

Hållbar tillväxt Sverige ett attraktivt turistland Från Arjeplog till Malmö Kontor på 9 orter Cirka 350 medarbetare 1 2 Hållbar tillväxt Sverige ett attraktivt turistland Sverige ska ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig

Läs mer

Roslagens Destinationsdag 2012 22 november. Teatern Norrtälje

Roslagens Destinationsdag 2012 22 november. Teatern Norrtälje Roslagens Destinationsdag 2012 22 november Teatern Norrtälje Vad är en destination? Ett geografiskt område där flera olika aktörer gemensamt bidrar till att göra området mer intressant och konkurrenskraftigt

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Sammanfattning meningsfullhet hållbarhet från den och 31 delaktighet. augusti 2015 Detta

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 1 Tillväxtverkets Besöksnäringsprogram Mål Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring,

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Kiruna. en vision med övergripande mål för kiruna kommun

Kiruna. en vision med övergripande mål för kiruna kommun Kiruna en vision med övergripande mål för kiruna kommun vår visionsformulering Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden ska se ut. Ett

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet

Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet S o c i o e k o n o m i s k a a s p e k t e r i n o m o c h r u n t g r u v f ö r e t a g social hållbar utveckling, arbetsmiljö, jämställdhet exempel från Kiruna och Pajala Professor Lena Abrahamsson

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 Under hösten 2011 inledde Tourism in Skåne ett omfattande arbete med att samla politiker och besöksnäring

Läs mer

FÖR VEM OCH HUR BYGGS FRAMTIDENS SAMHÄLLEN? OM ATT FLYTTA EN STAD OCH BYGGA NYTT FRÅN GRUNDEN Av: ArkDes

FÖR VEM OCH HUR BYGGS FRAMTIDENS SAMHÄLLEN? OM ATT FLYTTA EN STAD OCH BYGGA NYTT FRÅN GRUNDEN Av: ArkDes FÖR VEM OCH HUR BYGGS FRAMTIDENS SAMHÄLLEN? OM ATT FLYTTA EN STAD OCH BYGGA NYTT FRÅN GRUNDEN 2016-06-17 Av: ArkDes Kiruna förbereder just nu en 2,5 kilometer lång flytt österut. En extrem situation på

Läs mer

Storstadsnatur, Kunskap driver utveckling Stockholm 23 februari 2012 Therese Lindberg

Storstadsnatur, Kunskap driver utveckling Stockholm 23 februari 2012 Therese Lindberg Storstadsnatur, Kunskap driver utveckling Stockholm 23 februari 2012 Therese Lindberg 2012-03-30 1 Vår bakgrund Våra kontor 11 kontor på 9 orter Huvudkontor i Stockholm För tillväxt t i hela landet 4

Läs mer

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill VÄLKOMNA! Se dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill till och kommer de dit så ska jag se till

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken.

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken. 2014 2014 HAR VARIT ETT SPÄNNANDE ÅR FÖR ARENABOLAGET Linköpings kommun presenterade under våren den Eventstrategi som framöver ska styra Linköping mot målsättningen att bli en av Sveriges tre främsta

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

Åtvidaberg Satsar. Centrumutveckling Gruppmöte 3, 2014-09- 05

Åtvidaberg Satsar. Centrumutveckling Gruppmöte 3, 2014-09- 05 Åtvidaberg Satsar Centrumutveckling Gruppmöte 3, 2014-09- 05 Dagordning 1. Vad har ske6 sedan föregående möte 2. Förslagsverket PartnerTech 3. Workshop Centrumutveckling 4. Konkreta projekt 5. Redovisning

Läs mer

Värd I Stockholms skärgård en del av Projektet Skärgårdsstrategin. Stockholm Archipelago

Värd I Stockholms skärgård en del av Projektet Skärgårdsstrategin. Stockholm Archipelago Värd I Stockholms skärgård en del av Projektet Skärgårdsstrategin Stockholm Archipelago Skärgårdsstrategin Vi behöver fler starka destinationer i Sverige för att attrahera fler utländska besökare. Stockholms

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

2013-09-02. Tillväxtverkets regeringsuppdrag inom turism - Samordningsuppdrag myndigheter

2013-09-02. Tillväxtverkets regeringsuppdrag inom turism - Samordningsuppdrag myndigheter Tillväxtverkets regeringsuppdrag inom turism - Samordningsuppdrag myndigheter - Hållbara turistdestinationer Christina Rådelius 1 Tillväxtverketansvarig myndighet för turism och besöksnäringsfrågor Tillväxtverket

Läs mer

EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN

EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN Regionen OCH eventstrategin Öresundsregionen är med sina 3,8 miljoner invånare en av Nordeuropas mest betydelsefulla och dynamiska regioner. Det är viktigt att säkerställa

Läs mer

Turismfunktionen vid VKL

Turismfunktionen vid VKL Välkommen! Välkommen till en kunskaps- och inspirationsdag om hur besöksnäringen kan utvecklas från traditionell torghandel till en modern och vinstdrivande industri. Vad är det som gör skillnaden mellan

Läs mer

SUSTAINABLE ARCTIC. DESTINATION Certifiering av en hållbar destination

SUSTAINABLE ARCTIC. DESTINATION Certifiering av en hållbar destination SUSTAINABLE ARCTIC DESTINATION Certifiering av en hållbar destination 1 EN INVESTERING FÖR FRAMTIDEN Den växande besöksnäringen har stor betydelse för ekonomin och räknas numera som en basnäring i Sverige.

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER

Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER Kunskapsturnén 2015/2016 16 platser och 25 turismorganisationer sex nationella och 19 regionala. Det är första gången så många organisationer

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Framtidens Österåker Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Österåker 2040 Österåkers kommun tar fram en ny översiktsplan som är en långsiktig plan för mark- och vattenanvändning

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Sammanfattning Under seminariet belystes framtagandet av en ny regional utvecklingsstrategi,

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

Lars-Erik Antonsson 2008.12.02

Lars-Erik Antonsson 2008.12.02 Syfte med kvällen? Utveckla dialogen! Vi är i samma båt med gemensam framtid där vi behöver varandra! Hitta medpartsroller.. Skapa insikt om våra situationer och våra roller i lagspelet Återkoppla vad

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Regionalgeografi. Världen i regioner

Regionalgeografi. Världen i regioner Regionalgeografi Världen i regioner Vad är regionalgeografi? NATUR- GEOGRAFI REGIONAL- GEOGRAFI KULTUR- GEOGRAFI Vanliga indelningar av jordens yta 1. Länder 2. Landskap & län 3. Kommuner 4. Världsdelar

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare 1 Hur kan man i Surahammar på bästa sätt ta hand om resultatet av Projekt

Läs mer

Evenemangsstrategi för Stockholms stad

Evenemangsstrategi för Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 053-1394/2011 SID 1 (6) 2011-06-23 Handläggare: Hanna Brogren Telefon: 08 508 29 436 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan Sammanställning Ängelholms kommun har en översiktsplan från 2004. Kommunfullmäktige har tagit beslut att en ny översiktsplan ska tas fram. Den nya översiktsplanen ska utgöra ett strategiskt dokument, en

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Besöksperspektiv i översiktsplanen Med ett tydligt besöksperspektiv i sin nya översiktsplan visar Flens kommun hur man på ett bra sätt kan skapa bättre

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer