SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365"

Transkript

1 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter

2 Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg till kontakt... 7 Lägg till grupp... 8 Att använda adressboken... 8 Kalender... 9 Uppgifter Outlook inställningar Konto Mitt konto Anslutna konton Ordna e-post Grupper Gruppostlådor Inställningar Telefon Blockera eller tillåt Appar Konfigurera mobiltelefon IOS (iphone, ipad) Android Office 365 inställningar Övningsuppgifter E-postsignatur Skicka e-postmeddelande Kalendern Lägg till kontakt... 21

3 Inledning Med den här användarmanualen hoppas vi att du ska lära dig att hantera din inkommande och utgående e-post från SVEMO-webbmail. Utseendemässigt skiljer det sig säkert en del från det program som du idag arbetar med, men funktionerna är dem samma. Med SVEMO:s webbmail har du en adressbok med alla som har en SVEMO e-postadress och distributionsgrupper, men även möjlighet att lägga till privata kontakter. En distributionsgrupp kan t.ex. vara Styrelsen där samtliga i styrelsen finns samlade. Vill du skicka e-post till hela styrelsen väljer du Styrelsen ur adressboken så skickas e-posten till alla styrelsemedlemmar. Befintliga grupper hittar du i adressboken. Vi kommer att titta närmre på några av funktionerna som finns att tillgå i e-postsystemet. Längre ner i detta dokument förklaras hur du kopplar din mail till din mobiltelefon. Tänk på! Att din Inkorg har utrymmesbegränsningar och är enbart till för ärenden med anknytning till SVEMO. Alla e-postmeddelanden som går ut anses komma från SVEMO. Utrymme för er inkorg är 25gb.

4 Inloggning För att logga in på din SVEMO-webbmail, öppnar du upp internet och går till adressen När du gjort detta får du upp en hemsida enligt bilden nedan. Skriv in ditt användarnamn: Din e-postadress, Lösenord och Logga in. Nu har du kommit in på din webbmail och kan börja administrera din e-post.

5 Inkorgen Inkorgen är dit all inkommande e-post kommer och är förmodligen det som du kommer att använda mest och även känner till bäst. Du kan välja mellan att: Skicka nya meddelanden Svara på till avsändaren Vidarebefordra meddelanden Svara till alla som mottagit meddelandet Skapa mappar Ett utmärkt sätt att organisera din e-post är att skapa mappar. Då kan du lättare hålla reda på din inkommande e-post och t.ex. lägga all e-post från en speciell grupp i en egen mapp. Du skapar en ny mapp genom att högerklicka på inkorgen och välja Skapa ny mapp. En ny mapp skapas under inkorgen. Skriv i önskat namn på mappen. För att flytta inkomna meddelanden till mapparna, vänsterklicka och håll in musknappen, flytta/dra e-postmeddelandet till önskad mapp och släpp musknappen. Din nya mapp är en undermapp till inkorgen. Du kan sedan skapa undermappar till dina egna mappar genom att göra likadant som innan, högerklicka helt enkelt på den mapp som du vill skapa en undermapp till! Skriv ett nytt meddelande Klicka på +Nytt postmeddelande högst upp till vänster så öppnas en ny ruta.

6 På raden Till skriver du vem meddelandet ska skickas till. Om du är säker på adressen kan du skriva in den direkt på raden, t.ex. Annars trycker du på Till eller Kopia så kan du välja ur dina egna Kontakter vem det ska skickas till. Bilden visar hur det kan se ut när man väljer en grupp ur adressboken (se Kopia). Skillnaden mellan Till och Kopia är ganska liten. Väljer du Kopia är det mest en signal till mottagaren att han/hon har fått mailet för kännedom. På raden Ämne skriver du vad meddelandet innehåller, en rubrik. Det kan vara en fördel att skriva något där eftersom det är lättare att hitta meddelandet om man skulle behöva ta fram det igen. I den stora vita rutan skriver du ditt meddelande. Här är standard teckensnittet Tahoma förinställt, vilket du ska använda dig av. När du skriver ett nytt meddelande kan du fetmarkera texten (F), kursivera (K) eller göra en understrykning (U). Du kan även göra en punkt- eller nummerlista och ändra färg på texten. Dessutom finns några funktioner till som du kan använda dig av, testa och prova. När du skrivit klart ditt meddelande kan du välja på ytterligare några funktioner. Är du nöjd med meddelandet som det är trycker du på Skicka. Det kan också vara så att du inte är riktigt klar utan vill fortsätta skriva lite senare. Då kan du trycka på de tre punkterna i menyn och välj spara, det betyder att du sparar meddelandet i Utkast som du hittar i menyn till vänster. När du är redo att fortsätta med ditt meddelande går du till Utkast och dubbelklickar på meddelandet för att få fram det igen och trycker fortsätt redigera. Vill du bifoga en fil klickar du på gemet i menyn. Mer om det kan du läsa längre ned under rubriken Bifoga fil. Mer funktioner: Under menyn med tre punkter kan du göra extra inställningar innan du skickar iväg ditt mail.

7 Har e-postmeddelandet Hög- eller Låg prioritet. Under meny-knappen trycker du bara på ange prioritet och väljer sen det du vill. Standard är normal. Kontrollera namn går igenom din adressbok för att se om adressen du skrivit är en befintlig mailadress. Visa från gör det möjligt att skicka som en annan mailadress. Detta kan vara lämpligt om du till exempel vill skicka som en grupp. Mottagaren ser då gruppmailen istället för din personliga. Detta kräver dock att du är medlem i någon mailgrupp OCH har rättighet att skicka som den. Visa hemlig kopia gör det möjligt att bifoga ett mail till en användare precis som en vanlig Kopia, fast här ser inte mottagarna att du har bifogat mailet till den person som anges. Under samma meny kan välja visa meddelandealternativ där kan du även välja känslighetsgrad och uppföljning av meddelandet. HTML är standardinställningen när du skriver e-post. Du kan också välja att växla till Oformaterad text om mottagaren inte kan ta emot HTML baserad e-post p.g.a. säkerhetsrisker. Bifoga fil Du bifogar lätt filer och bilder till ditt mail genom att använda Infoga knappen. När du klickat på knappen presenteras 3 olika alternativ för saker du kan infoga. Bifogad fil Skickar med en fil med ditt meddelande Bild - Infogar en bild i ditt meddelande Signatur- Lägger till en signatur i ditt meddelande. För mer information om hur du redigerar din signatur, se rubrik Signatur.

8 Kontakter Dina kontakter hittar du under menyvalet Personer. Här kan du lägga till dina kontakter med e- postadresser, post-adresser och telefonnummer. Du lägger till en ny kontakt genom att först ställa dig i den mappen som du vill lägga till kontakten i och klickar på knappen +nytt. (Glöm inte att du här kan skapa mappar för kontakter likadant som du skapade mappar i inkorgen!) Lägg till kontakt Efter att du klickat på +nytt får du välja om du ska skapa antingen en ny kontakt eller en ny grupp. Klicka här på skapa kontakt. I den nya rutan som öppnas fyller du på med information om kontakten. Du kan också redigera hur du vill att kontakten ska visas när du väljer in honom till ett e-postmeddelande genom att ändra i rutan Visa som:. När du är klar med kontakten klickar du på Spara.

9 Lägg till grupp En grupp är smidig att använda när du har en grupp av personer som du skickar meddelande till ofta. Genom att skapa en grupp och lägga till kontakterna i dessa så kan du när du skickar ett meddelande lägga till gruppen istället för alla kontakter. För att lägga till en grupp klickar du på +nytt och väljer skapa grupp i rutan som dyker upp. Mata här in ett gruppnamn och lägg sedan till medlemmarna i gruppen. När du börjar skriva i rutan Medlemmar: så söker den automatiskt bland dina kontakter. Om du inte har någon kontakt för medlemmen du vill lägga till skriver du istället in hela e-postadressen i rutan. Klicka seden på Enter. När du lagt till alla kontakter klickar du sedan på spara knappen. Att använda adressboken När du ska skicka ett nytt meddelande och använda dig av adressboken klickar du på Till:. Detta kommer att ta dig till dina kontakter. Du kan i den nya rutan som öppnas till vänster se dina kontakter. Efter att ha markerat en kontakt kan du se information om denne till höger. Leta upp personen eller gruppen som du vill skicka till genom att skriva i rutan sök efter personer. Du kan också använda knapparna alla kontakter eller grupper för att filtrera ytterligare. För att lägga till en kontakt så klickar du på + tecknet till höger om namnet. Du kan lägga till flera kontakter och grupper samtidigt! När du är färdig klickar du på OK överst till vänster i rutan.

10 Kalender Via din webbmail hos SVEMO har du en egen kalender där du kan avtala tid och göra mötesförfrågningar till övriga inom systemet. Den fungerar även som en vanlig kalender där du själv kan skriva in dina viktiga åtaganden, resor eller dylikt. Du kommer till kalendern genom att använda av menyn i topbaren. Klicka här på Kalender. Här kan vi se ett exempel på hur kalendern kan se ut. Den är nu tom, men här kan du fylla på med alla dina möten och andra aktiviteter! Börja med att justera hur du vill att kalendern ska presenteras: dag, arbetsvecka, vecka eller månad. När du ska lägga till någonting på kalendern klickar du på +ny händelse i övre vänstra hörnet eller högerklickar där du vill lägga till händelsen. I den nya rutan finns en rad alternativ där du kan anpassa mötet: Händelse- Ange namnet på händelsen Plats- Var sker mötet? Deltagare- Bläddra bland dina kontakter och lägg till dem i mötet. Deltagarna kommer sedan få svara på en inbjudan till mötet och du kan följa vilka svar deltagarna har gett i din kalender. (Så vida du inte valt bort detta. Varaktighet- Hur länge pågår mötet? Visa som- Vilken status ska synas på dig under tiden för mötet? Upprepa- Sker det här mötet regelbundet? Här lägger du till i vilket intervall som mötet sker så kommer det automatiskt att läggas till i din kalender. Markera som privat- Bocka ur om händelsen inte ska visas för de som delar din kalender. Begär svar- Bocka för om du vill att deltagarna som du la till behöver svara på om de kan delta i mötet. Lägg till sist information om mötet i textrutan och klicka på Skicka eller Spara.

11 Uppgifter För att komma åt dina uppgifter så måste du stå i din postlåda och längst ner till vänster finns en länk till Uppgifter. Du kan lista dina uppgifter i fyra olika grupper. Alla, aktiva, försenade eller slutförda. Detta gör det enklare att hålla koll om du arbetar med många olika uppgifter. För att strukturera upp ännu mer kan du även kategorisera dina uppgifter genom att högerklicka på en uppgift och välja en kategori som den ska tillhöra. Ny uppgift: Gå till Uppgifter och välj +Ny aktivitet för att lägga till en privat uppgift. Skriv en lämplig rubrik på vad som ska göras på raden Ämne. Fortsätt att fylla i uppgiftens förfallodatum. Vill du ställa in mer specifika datum eller tidsinställningar trycker du på knappen Visa fler detaljer. Spara och stäng. Tips! Fyll i vilket datum du vill ha en påminnelse om uppgiften så att du kommer ihåg när den ska vara slutförd. Outlook inställningar För att kunna justera din Outlook klickar du på kugghjulet i övre högra hörnet och klickar sedan på gå till alternativ.

12 Du kommer då få upp en ny meny till vänster på sidan enligt bilden nedan. Konto Mitt konto Under mitt konto kan du se information om ditt konto så som visningsnamn, ditt användar-id och hur mycket av utrymmet i din postlåda som du använt. Till höger ser du också flera användbara länkar för vanliga inställningar.

13 Anslutna konton Lägg till konto Om du har flera e-postkonton och vill hantera dem på samma ställe ställer du in detta här. Klicka här på plus-tecknet för att ansluta ett nytt konto. I den nya rutan skriver du sedan in e-postadressen till kontot och lösenordet och klickar på nästa. Vidarebefordring Fyll här i en e-postadress till det konto som du vill vidarebefordra all din e-post till och välj om du vill spara en kopia för alla mail du får. Klicka sedan på Starta vidarebefordring. Ordna e-post I Orda-epost fliken kan du göra avancerade inställningar för hur mail ska hanteras. Inkomstregler - Här kan du skapa regler för hur inkommande mail ska hanteras. Du kan till exempel, om du har flera olika mappar, automatiskt flytta inkommande mail från en person till en specifik mapp. Automatiska svar - Om du ska vara borta en längre tid kan det vara bra att lägga till ett autosvar. Klicka bara i skicka autosvar och ställ eventuellt in datumintervallen som du ska vara borta och skriv dit ett meddelande. Om en person försöker maila dig och du har aktiverat Automatiska svar får den automatiskt det meddelande du angett här. Leveransrapporter - Här kan du göra en avancerad sökning på mail som du har skickat eller tagit emot från eller till angiven person under Dina kontakter. Du kan även ange ett specifikt ord som ska sökas efter. Bevarandeprinciper - Med bevarandeprinciper kan du kontrollera hur länge objekt ska sparas i din postlåda.

14 Grupper Under grupper kan du se alla distributionsgrupper som du tillhör. Om du markerar en grupp och trycker på pennan (information) så får du upp en ny ruta där du kan se e-postadressen till gruppen och även vilka andra personer som är medlemmar. Gruppostlådor Med gruppostlådor kan du och ditt team använda en enda plats för att spara och hämta innehåll för ett gemensamt projekt. Du skapar en gruppostlåda genom att lägga till appen för gruppostlådor för en SharePoint-webbplats och sedan köra appen. Följande lista innehåller de gruppostlådor som du har åtkomst till. Du kan välja vilka postlådor som ska visas i Outlook 2013 genom att markera eller avmarkera kryssrutorna bredvid varje gruppostlåda. Inställningar Under E-post kan du skräddarsy din webmail och lägga till personliga inställningar så mailen blir mer som du vill ha den. Du kan lägga till en e-postsignatur, automatiskt skicka läskvitton, ställa in hur mailkonversationer ska visas, spela upp ljud vid nytt meddelande. Det bästa är ifall du själv tittar igenom inställningarna för att sen bestämma hur du vill ha det. Mer information om hur du lägger till e-postsignaturen kan du läsa under Övningsuppgifter längre ner i det här dokumentet. I Kalender fliken anger du hur din kalender ska se ut, liksom under e-post finns det massor av personliga inställningar som du kan ange här exempelvis vilka veckodagar som ska visas i din kalender. Även här är det bäst om du som användare går in och ställer in dina personliga inställningar så det blir anpassat för dig. Längst ner på sidan finns Aviseringar om textmeddelanden detta går i dagsläget inte att använda då tjänsten inte finns tillgänglig för svenska mobiloperatörer. I den tredje fliken Nationella inställningar kan du ange språk, datum och tidsformat som ska användas, samt din tidszon. Telefon Mobilenheter - Här listas de mobila enheter som är kopplade till din postlåda. Du kan ta bort en mobilenhet, komma åt enhetens återställningslösenord, starta en fjärrensning av enheten eller spärra mobiltelefonen om du har tappat bort den. Textmeddelande - Detta går i dagsläget inte att använda då tjänsten inte finns tillgänglig för svenska mobiloperatörer. Blockera eller tillåt Här kan du ange om inkommande mail som inte litas på ska flyttas direkt till skräppost låda eller visas i inkorgen. Det rekommenderas dock att du inte ändrar denna inställning. Du kan även lägga till betrodda avsändare som du vet är säkra men du kan också göra tvärtom ifall du märker att du får skräppost in i din inkorg från en specifik användare. Då lägger du till den adressen i blockerade avsändare så visas inte mail från den användaren längre i din inkorg. Appar Här visas de installerade apparna som för närvarande finns installerat och används av Outlook. De gör att du får fler funktioner. Konfigurera Mobiltelefon

15 Konfigurera mobiltelefon Om du redan har ett konfigurerat Svemo-mailkonto på din telefon så rekommenderas du att ta bort det och sedan lägga till ett nytt konto genom denna guide. IOS (iphone, ipad) Konfigurationen för ipad och iphone ser likadan ut eftersom den använder samma meny och inställningar. Börja med att gå in under Inställningar klicka på E-post, kontakter, kalendrar och sen Lägg till konto. Välj Microsoft Exchange som konto. I nästa steg ska du ange användarnamn och e-post på olika ställen, skriv in ditt lösenord. Domänen-fältet kan lämnas tomt. När du skrivit i detta görs en sökning efter inställningar automatiskt och skulle det vara så att inställningarna inte hittas så måste du ange serveradress manuellt. Då skriver du bara in: outlook.office365.com i fältet serveradress. Spara och ange vad som ska synkroniseras och hur ofta mail ska synkas. Tips! Om du använder Push så sköts det automatiskt. Android Välj E-post i programmenyn. I vissa versioner av Android kan appen heta Mail. Beroende på vilken typ av version du har på Android så kan menyvalen och namnen skilja lite grann. Tryck på Microsoft Exchange ActiveSync. Ange din e-postadress och ditt lösenord. I nästa steg ska du ange användarnamn och ditt lösenord. Domänen-fältet kan lämnas tomt. I fältet serveradress skriver du in: outlook.office365.com. Om det finns någon ruta där du kan ange Kräv krypterad SSL-anslutning så ska du bocka i den, eller svara Ja om det kommer en fråga. Som nämnts tidigare, det kan se lite annorlunda ut beroende på vilken version av Android du använder. När inställningarna har gjorts kan du sedan välja vad som ska synkroniseras och hur ofta synkroniseringen ska ske. Tips! Om du använder Push så sköts det automatiskt. Office 365 inställningar För att kunna justera din Outlook klickar du på kugghjulet i övre högra hörnet och klickar sedan på Office 365-inställningar.

16 I menyn till vänster (bild) visas länkar för viktiga inställningar du kan göra för ditt konto. Den första fliken Jag visar en sida med dina personliga uppgifter. Du kan själv skriva in dina uppgifter som telefonnummer och adress. Detta är dock inget krav. Programvara -

17 Övningsuppgifter E-postsignatur Precis som en underskrift i ett brev läggs en signatur i ett e-postbrev till i slutet av meddelandet. Det vanligaste i en signatur är en avslutningshälsning. "Bästa hälsningar" och "Med vänlig hälsning" är exempel på sådana hälsningar. Signaturer ska vara snygga, lätta att överblicka och informativa. Tänk på att det är bäst att vara kortfattad. Du vill inte irritera mottagarna med en signatur som är för lång eller störande, speciellt om mottagarna ofta får e-post från dig. Informationen i en e-postsignatur kan innehålla: Ditt förnamn och efternamn Din titel/funktion Din fysiska arbetsadress och telefonnummer Din e-postadress Din webbadress Ta noga hänsyn till målgruppen innan du avslöjar känslig information, till exempel fysisk adress och telefonnummer. Du vill inte få oväntade samtal från främlingar. Du kan sedan ange teckensnitt och hur du vill justera texten. De flesta mottagare förväntar sig en vänsterjusterad text men du kanske vill centrera signaturen i meddelandet. Även när signaturen infogas automatiskt i alla meddelanden kan du ändra signaturen för ett speciellt meddelande. Du markerar bara det i signaturtexten du vill ändra och skriver något annat. Du kanske till exempel vill använda en annan avslutningsfras eller ingen alls. Om du vill ta bort signaturen markerar du den och trycker på DELETE. Övning 1: Skapa en signatur 1. Klicka på kugghjulet högst upp till höger och gå till Alternativ. 2. Välj sedan inställningar i menyn till vänster. 3. Högst upp på sidan under e-postsignatur finns en ruta där du ska skriva i följande text: Med vänliga hälsningar/best regards Förnamn Efternamn Grupp Funktion

18 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Swedish Motorcycle- and Snowmobile Federation Gatuadress, Postnummer och Postadress Phone: Fax: Internet: När du trycker på RETUR eller ett mellanslag i slutet av en e-postadress blir adressen automatiskt en hyperlänk. 4. Välj Tahoma, Teckenstorlek 10, Mörkblå text, Fet text på ditt namn. Det är bäst att använda ett teckensnitt i signaturen som mottagaren troligtvis har på sin dator, så att signaturen visas på samma sätt som den visas på din dator. 5. När du har redigerat din signatur Bocka i rutan Infoga automatiskt min signatur i meddelanden som jag skickar och tryck på Spara. Skicka e-postmeddelande Övning 1: Skicka ett meddelande till dig själv 1. Börja med att trycka på Outlook i menyn högst upp till höger. 2. Klicka sedan på +Nytt postmeddelande uppe i vänsta hörnet. Ett nytt e-postmeddelande skapas. 3. Skriv in din egen e-postadress på raden Till och tryck på TABB (på tangentbordet) tills du flyttas till raden Ämne. 4. Skriv Övningsmeddelande på raden Ämne. 5. Tryck på TABB för att flytta insättningspunkten till meddelandets brödtext. Skriv en kort text och ändra därefter teckensnittet och storleken på texten. 6. När du är klar klickar du på Skicka. Obs! Om du klickar på och väljer visa meddelandealternativ i menyn, innan du skickar iväg ditt meddelande, kan du begära ett leverans- eller läskvitto. Övning 2: Bifoga en fil till ett meddelande och skicka det till dig själv 1. Skapa ett nytt e-postmeddelande och skriv din egen e-postadress på raden Till.

19 2. Flytta insättningspunkten till raden Ämne genom att klicka på TABB så många gånger som behövs och skriv Övningsbilagor. 3. Tryck på TABB en gång till för att flytta till meddelandets brödtext och skriv Här finns de bifogade filer som jag övar med. 4. Klicka på Infoga och välj bifogad fil. 5. Läs vad som står i dialogrutan och klicka på Bläddra. Leta fram och markera filen du vill bifoga, klicka på Öppna och därefter på Bifoga. Filen du hämtade är nu bifogad i ditt meddelande. Den bifogade filen visas i rutan intill Bifoga under raden Ämne. 6. Klicka sedan på Skicka så skickas meddelandet till dig själv. Övning 3: Använda adressboken och hemliga kopior 1. Skapa ett nytt e-postmeddelande genom att trycka Nytt postmeddelande. Skriv in din egen e-postadress i Till. 2. Klicka på Kopia som finns under Till. Adressboken öppnas. I den kan du markera namn i någon av de adresslistor som finns och trycker på pluset. Du kan även skriva in namn direkt, vilket är vad du ska göra härnäst. Tryck OK högst upp i rutan. 3. Klicka på bredvid Infoga knappen och välj Visa hemlig kopia. 4. Placera insättningspunkten i rutan Ämne och skriv Övningsmeddelande. 5. Avsluta genom att trycka på Skicka. Obs! De som får ditt meddelande kommer naturligtvis inte att kunna se vilka adresser som ligger under Hemlig kopia. Om de väljer att svara alla som fått meddelandet kommer de som finns under Hemlig kopia inte att få det nya meddelandet. Övning 4: Svara på ett meddelande 1. Du öppnar ett meddelande som visas i Inkorgen genom att dubbelklicka på det. 2. Klicka på Svara om du vill skapa ett svarsmeddelande. Istället för att dubbelklicka på meddelandet kan du även markera det och klicka på Svara i den övre menyn till höger. 3. Du märker att samma menyer visas för svaret som när du skapade ett nytt e- postmeddelande. Kalendern Ett möte förutsätter tre saker: någon som organiserar det, personer som deltar och en mötesplats.

20 Du kan exempelvis välja mellan att schemalägga ett möte eller en avtalad tid och ange att aktiviteten ska upprepas med ett visst tidsintervall. Tiden blockeras i schemat för att undvika eventuella schemakonflikter med andra. Och när mötet närmar sig blir du påmind automatiskt. När du skapar ett objekt i kalendern kan du välja mellan tre olika typer av poster. 1. Avtalad tid: En avtalad tid är en aktivitet som bara berör dig. Du kan skapa en avtalad tid för att blockera en viss tid i kalendern när du ska träffa en kund eller gå till tandläkaren. 2. Möte: Ett möte påminner om en avtalad tid, förutom att även andra personer bjuds in att delta. 3. Heldagsaktivitet: Det här är en aktivitet som varar hela dagen men som inte blockerar annan tid i kalendern. Med den här typen av aktivitet kan du fortfarande skapa andra objekt i schemat för den aktuella dagen. En avtalad tid. Ett möte. En heldagsaktivitet. Om du vill skapa ett möte börjar du med en mötesförfrågan, som skickas till mötesdeltagarna via e-post. Övning 1: Skapa en avtalad tid 1. Om kalendern inte redan är öppen klickar du på Kalender. 2. Visa en enskild dag genom att klicka på knappen Dag i menyn uppe till höger. 3. Dubbelklicka på en ledig tid lite senare under dagen i huvudkalendern (om klockan exempelvis är 13:00 markerar du tiden mellan 14:00 och 14:30). Observera att du här även kan skapa en Ny mötesförfrågan. Observera att rutorna Starttid och Sluttid redan är ifyllda för den avtalade tiden. 4. Ändrade Påminnelse till ingen om den är inställd på någonting annat.

21 5. Skriv Övningspost i rutan Ämne och klicka på Spara och stäng. Klart. Nu har du skapat en avtalad tid. Om tiden för den avtalade tiden är den viktigaste faktorn kan det vara bra att börja med att dubbelklicka på tiden först som vi gjorde här. Alternativt kan du klicka på +Ny händelse uppe till vänster. Prova gärna dessa metoder om du vill. Alternativt kan du välja att bara bjuda in dig själv till mötena som vi gjorde i övningen. Övning 2: Skapa ett möte Nu ska du skapa ett möte. För att bättre se skillnaden mellan ett möte och en avtalad tid ska du ändra den avtalade tiden Övningspost till ett möte. 1. Öppna den avtalade tiden Övningspost genom att dubbelklicka på den. Popup-rutan med Övningspost - Avtalad tid bör komma upp för den öppna avtalade tiden klicka på Redigera. 2. Klicka på Pluset,+, längst bort i Deltagare i fältet för att välja från dina kontakter alternativt skriv in e-postadressen till den personen du vill ska få inbjudan 3. Skriv din egen e-postadress efter Deltagare. 4. Klicka på fliken Schemaassistenten. Ett rutnät visas med dagens tider längs överkanten och ditt namn i kolumnen till vänster. 5. De prickade linjerna representerar möjliga start- och sluttider för mötet. (Du kan behöva bläddra i fönstret för att se linjerna.) 6. Observera fältet Lägg till deltagare ovanför de tillagda namnen. Det här är ett annat sätt att lägga till deltagare till ett möte. 7. Klicka på fliken Ok högst upp. 8. Skriv Mitt kontor i rutan Plats och klicka på Skicka. Klart. Nu har du skapat ett möte. (Du mottar en mötesförfrågan med ämnet Övningspost i Inkorgen. Ignorera mötesförfrågan.) Övning 3: Städa upp Nu ska du städa upp efter dig och ta bort övningsposterna i kalendern. 1. Öppna Kalendern, markera objektet och ta bort dem genom att trycka på DELETE. När mötesrutan kommer upp och anger att deltagarna ännu inte har meddelats om att mötet är inställt Klicka på Skicka om du vill skicka mötesavbokningar till deltagarna. Klicka på Skicka. Klart. Nu har du övat och städat upp efter dig.

22 Lägg till kontakt Personlig adressbok: Adressboken är inte bara till nytta när du behöver leta upp en adress. Om du skriver ett namn på raden Till i ett meddelande används adressboken för att leta upp och verifiera att det finns en e-postadress med rätt format för personen i fråga innan meddelandet skickas. Om namnet på raden Till är understruket betyder det att den tillhörande adressen har verifierats. Om du sparar på meddelanden bara för att ha personernas e-postadresser nära till hands har vi ett bättre förslag: Skapa en kontaktpost i Kontakter. Om du vill lägga upp en kontakt markerar du meddelandet så att det visas i läsfönstret. Håll muspekaren över namnet/e-postadressen, då dyker en ny ruta upp, där kan du trycka på ikonen som visas på bilden och välj lägg till kontakt. Då öppnas ett nytt kontaktformulär där e-postadressen i meddelandet automatiskt har lagts till. Därefter kan du fylla i övrig information, exempelvis gatuadress, telefonnummer och så vidare. Nästa gång du behöver ta fram information om kontakten vet du exakt var den finns, i Kontakter. Övning 1: Skapa en ny kontakt I den här övningen skapar du ett kontaktkort för dig själv. 1. Så här skapar du snabbt en kontakt: Växla till Inkorgen genom att klicka på Outlook. Dubbelklicka på Övningsmeddelande för att öppna det. Högerklicka på ditt namn och välj öppna kontaktkort, tryck sedan på ikonen enligt bilden ovanför och välj Lägg till kontakt. 2. En ny kontakt skapas och öppnas så att du kan redigera den. Den är redan ifylld med e-postadressen från meddelandet. (Om du använder Microsoft Exchange Server för e- posten kan även andra fält vara ifyllda.) 3. Skriv in så mycket information om dig själv som du vill i den öppna kontakten (Befattning, Företag o.s.v.). 4. Klicka på +Annan eller någon av de andra flikarna om du vill lägga till något mer eller +Anteckning ifall du vill skriva någonting om kontakten du lägger till. 5. Klicka på Spara och stäng när du är klar.

23

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

För att komma åt din webmail gör du som tidigare, startar din webläsare och skriver "epost.tierp.se" i adressfältet.

För att komma åt din webmail gör du som tidigare, startar din webläsare och skriver epost.tierp.se i adressfältet. Outlook Webmail Innehåll Outlook Webmail... 3 Inloggning... 3 Navigeringsfönstret... 4 E-post... 5 Skapa och skicka meddelande... 6 Ange alternativ för meddelanden... 6 Adressboken... 7 Kontrollera stavning...

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

E-postklienter och webbmail (flytt till Office365) Innehåll

E-postklienter och webbmail (flytt till Office365) Innehåll E-postklienter och webbmail (flytt till Office365) I detta dokument hittar du information om hur de vanligaste e-postklienterna påverkas i samband med flytten samt instruktioner för hur du ändrar e-postinställningarna

Läs mer

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson Kursdokumentation GroupWise för användare Sidan 1 av 25 Skicka e-post med GroupWise 3 Adressboken 4 Bilaga 5 Skapa vidarebefodran i GroupWise 6 Ta bort

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

Guide för konfigurering av Office 365 konton

Guide för konfigurering av Office 365 konton Guide för konfigurering av Office 365 konton Office 365 Kiosk konto Sid 1, Konfigurera Kiosk konto i Outlook 2007 Sid 2, Konfigurera Kiosk konto i Outlook 2010 Sid 3, Konfigurera kiosk/pop konto på Mac

Läs mer

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com Office365 for educations Snabbguide https://portal.micorosft.com Innehåll 1. Logga in:... 4 1. Outlook- E-post... 5 2.1 E-post inställningar... 6 2.1.1 Signatur... 6 2.1.2 Dolda kopior... 6 2.1.3 Bilagor...

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad Sida 1 av 7 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Det ser i princip likadant ut på en Apple ipad. OBS! Denna guide gäller endast för konfiguration

Läs mer

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes INOTES-WEBBMAIL 9.0.1 Liten lathund om e-postprogrammet inotes Innehållsförteckning Inloggning på inotes på jobbet... 3 Inloggning på inotes hemma... 3 Startsidan... 4 Läsa e-post... 5 Ta bort mail...

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Office 365. E-post. Staden Jakobstad It-avdelningen och Databyrån 22.3.2013

Office 365. E-post. Staden Jakobstad It-avdelningen och Databyrån 22.3.2013 Office 365 E-post Staden Jakobstad It-avdelningen och Databyrån 22.3.2013 Microsofts molntjänst E-post med kalender, kontakter och uppgifter Lync videokonferenser Office 365 SharePoint intra med arbetsytor

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 - visningsfönster Outlook Web App 2013 Lathund Filteralternativ Sökfält Profilbild & Logga ut Klicka för att skapa ny e-post Sorteringsalternativ Aviseringar Navigationslist Inställningar

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail Lathund Google mail (i webbläsare) För att komma till din Google mail skriver du gmail.com i webbläsaren. För att logga in skriver du ditt login, t.ex. el771117@ljusdal.se och sedan ditt lösenord. Huvudmenyn

Läs mer

Grunderna i Outlook. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Outlook. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Outlook Outlook är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att hantera e-post, kontakter, kalendrar och uppgifter. Det är viktigt att du förstår grunderna i programmet så att du kan använda

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 Skicka Svara Bifoga Organisera Signatur Kontakter Semester Britt Tågmark britt.tagmark@gmail.com Senast ändrad 2014-12-25 Innehåll ALLMÄNT... 1 Använda Outlook Web App när du reser...

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Lathund för webbmail (OWA) Innehåll:

Lathund för webbmail (OWA) Innehåll: Lathund för webbmail (OWA) Innehåll: 1 Komma igång 2 Mailsignatur 3 Vidarebefordra e-post 4 Skräppostfiltrering 5 Trådade och otrådade konversationer 6 Autosvar OWA 2010 (Outlook Web App) Kom igång med

Läs mer

Webbmejlens gränssnitt

Webbmejlens gränssnitt SoftIT Webbmejl Denna manual ger dig information om hur du använder ditt e-postkonto via webbläsaren. Webbmejlen når du via vår hemsida http://www.softit.se. Välj sedan webbmejl från menyn eller gå via

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 Boka egen tid Boka egen möten tid Vyer Schemaläggning Gruppkalender Dela kalender Semester Britt Tågmark britt.tagmark@gmail.com Senast ändrad 2014-12-25 Innehåll Logga ut... 1 Öppna

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Microsoft Outlook 2007... 2 Starta Outlook... 2 Arbetsytan... 2 Mapplistan... 2 Visa-menyn... 3 Skicka meddelande... 3 Adressboken... 4 Öppna meddelande... 4 Svara på

Läs mer

Outlook 2010 kalender m.m.

Outlook 2010 kalender m.m. Outlook 2010 kalender m.m. Kalmar kommun, datautbildningar 1 ( 13) 2016-03-02 Innehåll Kalendern... 3 Anpassa programfönstret... 3 Vyer i Kalendern... 3 Skapa avtalade tider... 4 Skriv direkt i kalendern...

Läs mer

1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se

1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se 1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se 2. När du är framme vid själva inloggningen, fönstret nedan, där du skriver in ditt användarnamn

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Svara. Bifoga. Signatur. Organisera

Svara. Bifoga. Signatur. Organisera Skicka Svara Bifoga Organisera Signatur Kontakter Semester Britt Tågmark britt.tagmark@gmail.com Senast ändrad 2014-12-25 Innehåll ALLMÄNT... 1 Använda Outlook webbprogram när du reser... 1 Öppna Outlook

Läs mer

Instruktioner för bineros webmail.

Instruktioner för bineros webmail. Instruktioner för bineros webmail. För er som skaffat mejladress på civil2.se kommer här instruktioner på vanliga funktioner i bineros webbmejl. 1. Logga in 2. Webbmejlens innehåll 3. Börja mejla 4. Inställningar

Läs mer

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton 1 (18) 2013-11-01 Kommunstyrelsens kontor Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton Kommunen byter till en ny version av e-postsystem i samband med arbetet att uppgradera vår IT-miljö. Samtliga

Läs mer

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord.

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. 1 INTERNET 2004-10-04 Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida Logga in Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. Ditt FirstClass skrivbord på Internet 2 MailBox MailBoxen

Läs mer

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden Sida 1 av 6 Här är en utförlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Microsoft Outlook 2010. OBS! Denna guide gäller endast för konfiguration av ett e-postkonto

Läs mer

Använda Office 365 på en Android-telefon

Använda Office 365 på en Android-telefon Använda Office 365 på en Android-telefon Snabbstartsguide Kontrollera e-post Ställ in din Android-telefon så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender var

Läs mer

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din e-post för kontot på

Läs mer

Snabbstartsguide. Hantera meddelandeuppgifter i meddelandelistan Kategorisera, flagga eller ta bort meddelanden direkt i meddelandelistan.

Snabbstartsguide. Hantera meddelandeuppgifter i meddelandelistan Kategorisera, flagga eller ta bort meddelanden direkt i meddelandelistan. Snabbstartsguide Microsoft Outlook 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden som hjälper dig att minimera inlärningskurvan. Gör Outlook personligt Anpassa Outlook.

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Hantering av email systemet Zimbra

Hantering av email systemet Zimbra Innehållsförteckning Hantering av email systemet Zimbra 1.Utseende...2 2.Hantering...3 2.1.Spam till Skräp(Junk)...3 2.2.Sätta automatiskt mailsvar...4 2.3.Uppgifter (Tasks)...4 2.4.Ärenden...5 2.5.Etiketter...5

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Det ser i princip likadant ut på en Apple ipad. OBS! Denna guide gäller endast för konfiguration

Läs mer

Steg 1 Starta Windows Live Mail och påbörja konfigurationen

Steg 1 Starta Windows Live Mail och påbörja konfigurationen Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Windows Live Mail. Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din e-post

Läs mer

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0 ANVISNINGAR Sjundeå e-postsystem Del 1: inställningar Version 1.0 1(14) Sjundeå e-postsystem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 1 INTRODUKTION OCH ÖVERSIKT... 2 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 ALLMÄNT

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Från och med den 22/6 kl 19:00 kommer alla nya mail till din nya postlåda, och inte längre till din gamla.

Från och med den 22/6 kl 19:00 kommer alla nya mail till din nya postlåda, och inte längre till din gamla. Användarmanual BYTE MAILSYSTEM NTI kommer nu att integreras i den koncerngemensamma mailmiljön. Du kommer att behålla din epostadress. Dina existerande mail, kalenderinformation, kontakter och aktiviteter

Läs mer

BlackBerry Internet Service. Version: 4.5.1. Användarhandbok

BlackBerry Internet Service. Version: 4.5.1. Användarhandbok BlackBerry Internet Service Version: 4.5.1 Användarhandbok Publicerad: 2014-01-09 SWD-20140109133738600 Innehåll 1 Komma igång... 7 Om serviceplanerna för meddelanden för BlackBerry Internet Service...7

Läs mer

E postutbildning för PRO riks Outlook webb. Kjell Hanson Mild och Gunilla Eriksson

E postutbildning för PRO riks Outlook webb. Kjell Hanson Mild och Gunilla Eriksson 1 E postutbildning för PRO riks Outlook webb Kjell Hanson Mild och Gunilla Eriksson 2 Vi börjar med att logga in. Gå till www.pro.se Klicka här 3 Här skriver ni in e postadressen som är enligt mallen:

Läs mer

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Microsoft Outlook 2010. Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 Boka egen tid Boka egen möten tid Vyer Schemaläggning Gruppkalender Dela kalender Semester Örebro kommun orebro.se Innehåll Öppna kalendern... 1 Vyer... 1 Dagens datum och tid... 2

Läs mer

Använda Outlook 2003 mot Exchange

Använda Outlook 2003 mot Exchange Använda Outlook 2003 mot Exchange Jens Granlund 6.4.2006 Exchange kalendern kan användas via webben (Outlook Web Access) på adressen https://exchange.vasa.abo.fi/exchange eller om du har en mobiltelefon

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Lathund Inställningar för att läsa e-post Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Stockholms Stadsnät Kundtjänst telefon 08-5012 20 10 e-post: support@stosn.se

Läs mer

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Vill du använda din Gavlenetmail på din mobil eller surfplatta? För tillfället stödjer våra mailservrar enbart mottagande av mail till mobil/surfplatta,

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Outlook - Lägstanivå för användning av Outlook på Hedda Wisingskolan

Outlook - Lägstanivå för användning av Outlook på Hedda Wisingskolan Sida 1 av 14 Outlook - Lägstanivå för användning av Outlook på Hedda Wisingskolan Nu när vi går över från FC till Outlook kan det vara viktigt att alla vet vad som förväntas av var och en i användningen

Läs mer

Komma i kontakt med hjälp av snabbmeddelanden

Komma i kontakt med hjälp av snabbmeddelanden SNABBSTARTSGUIDE LYNC 2010 Bygga upp kontaktlistan Lägg till personer i listan Kontakter om du kommer att kontakta dem ofta eller om du bara vill hålla ordning på dem. 1. I huvudfönstret i Lync anger du

Läs mer

Workshop om Outlook. Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson

Workshop om Outlook. Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson Workshop om Outlook Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson Två vägar in till eposten Outlook Web App - epost.varmdo.se Används på webben Upplevs av många som enklare

Läs mer

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN Det händer, speciellt i datorer med spärrkort att man, trots installationen, manuellt måste ställa in adress till FirstClass servern. Detta gör man endast om ett felmeddelande

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Använda Google Apps på din Android-telefon

Använda Google Apps på din Android-telefon Använda Google Apps på din Android-telefon Om du vill använda e-post, kontakter och kalender för Google Apps på din Android-enhet ska du och dina användare göra följande: 1. Öppna skärmen Konton och synkroniseringsinställningar

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

INTROGUIDE TILL E-POST

INTROGUIDE TILL E-POST Sida 1 av 5 Version: 3 (EL) INTROGUIDE TILL E-POST Här har vi samlat lite allmänna instruktioner hur du installerar ett e-postkonto, jobbar med IMAP, aktiverar vidarebefodringar och out-of-office funktionen.

Läs mer

GUIDE FÖR ATT ARBETA SMARTARE I LYNC 2010

GUIDE FÖR ATT ARBETA SMARTARE I LYNC 2010 GUIDE FÖR ATT ARBETA SMARTARE I LYNC 2010 Låta andra få veta vad du gör I Microsoft Lync 2010 anges din närvaro automatiskt utifrån dina aktiviteter eller kalendern i Microsoft Outlook, men du kan ange

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

E-post i webbläsaren Edge

E-post i webbläsaren Edge E-post i webbläsaren Edge Logga in och ut Omedelbart efter att du har skapat ditt konto och fått det godkänt öppnas förmodligen en informationssida där du kan välja att gå till Inkorgen i e-postlådan.

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Konfigurera och installera iphone för ActiveSync och synkronisering av kalender och kontakter. (FirstClass MobileSync)

Konfigurera och installera iphone för ActiveSync och synkronisering av kalender och kontakter. (FirstClass MobileSync) KONFIG. IPHONE 1(12) Version C Handläggare, titel, telefon Systemförvaltningen, NK Kommunikation Konfigurera och installera iphone för ActiveSync och synkronisering av kalender och kontakter (FirstClass

Läs mer

6. Kan jag läsa min e-post i Microsoft Outlook eller liknande e-postprogram?

6. Kan jag läsa min e-post i Microsoft Outlook eller liknande e-postprogram? Contents 1. Office 365 FAQ... 2 2. Hur logga in?... 3 3. Hur skicka mail?... 4 4. Hur byta språk och tidszon?... 5 5. Hur aktivera vidarebefordring?... 6 6. Alternativ vid visning av e-postlådan.... 7

Läs mer

Användarmanual + på ipad gäller medarbetare i Nyköpings och Oxelösunds kommun

Användarmanual  + på ipad gäller medarbetare i Nyköpings och Oxelösunds kommun Användarmanual Email+ på ipad gäller medarbetare i Nyköpings och Oxelösunds kommun Reviderat datum: 2016-03-18 Innehåll Aktivera apparna i MobileIron... 3 Email+... 4 Inkorgen... 4 Kalender... 5 Kontakter...

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

LATHUND FIRSTCLASS 8.0. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND FIRSTCLASS 8.0. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND FIRSTCLASS 8.0 RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet

Läs mer

LATHUND OUTLOOK XP/2002. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post:

LATHUND OUTLOOK XP/2002. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post: LATHUND OUTLOOK XP/2002 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Version 1.0 Introduktion Skapa ett MSPA-konto Aktivera Office 365 i Telia Business Apps Verifiera företagets domännamn Lägg till användare

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

Innehållsförteckning. Skräppost... 19

Innehållsförteckning. Skräppost... 19 Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Outlook... 1 Öppna e-postprogrammet... 1 Skapa nytt meddelande... 2 Skicka ett brev... 3 Öppna och stäng ett meddelande... 3 Markera/avmarkera ett meddelande...

Läs mer

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda OPEN TEXT FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf FirstClass 9.1 Ny inloggningsruta Ange dina kontouppgifter och tryck på ENTER tangenten

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Microsoft Outlook 2010. Vad innebär ett POP-konto? POP har länge varit det dominerande sättet

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer