OBS! Anmälan startar först , 12:00 Hoffeläger maj w esodra.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OBS! Anmälan startar först 2015-01-17, 12:00 Hoffeläger 2015 13-17 maj www.hoff w esodra.se"

Transkript

1 OBS! Anmälan startar först , 17, 12:00 Hoffeläger maj

2 Hoffeläger Tre och 1/2 dag som innebär: Träna hund Umgås med hund Träffa likasinnade Träffa gamla och nya vänner Koppla av Lära sig massa nytt Mysa med hunden/hundarna Äta gott Utveckling för förare och hund Testa sina gränser Helt enkelt bara 3 1/2 dag där man bara gör det som är roligt, tillsammans med sin/sina hundar och en massa andra likasinnade, hundälskande människor.

3 Hoffeläger Onsdag till söndag maj 2015 Ett läger för alla Er med Hovawart Under 3 1/2 dag tranar ni hund under ledning av duktiga och erfarna instruktorer. Lagret genomfors i Sodra lokalomradets regi men samtliga medlemmar i Svenska Hovawartklubben ar valkomna att deltaga. Oavsett lokalomrade. Dock som sagt maste man vara medlem. Syftet med lagret ar att traffas och ha trevligt tillsammans med varandra och vara Hoffar, dela med oss av var egen kunskap och vara misstag, samtidig som vi tar med oss en massa ny visdom och kunskap hem. Lagret ar oppet for alla, oavsett om du kommit langt i ditt hundliv och hundkunnande erfarenhetsmassigt, eller om du precis skaffat din forsta Hoffevalp, eller ar helt ny i denna varld. Vara duktiga instruktorer anpassar traningen for var och en av Er. For medfoljande som inte vill folja med de olika grupperna ut pa respektive traningsplats finns mojligheter till en rejal dos med avkoppling och rekreation i det naturskona Halenomradet. Det finns fiskemojligheter samt att man kan hyra en kanot och ge sig ut. I den fantastiskt naturskona omgivningen kommer vi att fa basta mojliga hjalp av vara erfarna och kunniga instruktorer. Även i ar har vi nojet att kunna erbjuda flera olika inriktningar. Pa grund av det enorma trycket pa fora arets lager, sa har antalet grupper ar utokat fran sex till sju stycken. Lägret brukar bli fullbokat rätt så snabbt, så ett hett tips är att Ni anmäler Er så fort som möjligt. Förra året fylldes lägret på 24 timmar. Observera dock att anmälan inte öppnar förrän :00. Så Ni har gott om tid för att bestämma er vad ni vill deltaga i.

4 Instruktörer Årets samling av instruktörer som vi fått ihop är ett gäng med mycket stor erfarenhet av att träna hund och som vi stolt kan presentera här nedan. Tyvärr så är det många inriktningar vilket kan göra det svårt att välja. Därför har vi valt att släppa foldern redan nu, så att Ni i lugn och ro kan bestämma Er. Är det någon som är tveksam om en kurs skulle passa för just dig, kontakta Tobias , eller Fredrik , så hjälper vi gärna till. Eva Jeanson, Spår + lydnad Äktiv bruks ma nniska sedan bo rjan pa 90 talet. Instrukto r sedan -97. SBK la rare/la rare i hundtja nst sedan -03. Eva har ett stort intresse hundars mentalitet. Uppfo dare av Hovawart i liten skala sedan -95. En fena pa lydnad och spa r m.m. Eva har bland annat ta vlat elitspa r med 3 stycken Hoffar. Eva har varit med oss pa la gre under ma nga a r och a r alltid lika efterfra gad. Karin Haglund, Tävlingslydnad + Brukslydnad En sann hoffea gare! Har sedan 1995 bedrivit kursverksamhet runt om i landet, mestadels runt Go teborg. Tidigare framfo r allt valpkurser och vardagslydnad men pa senare a r har det blivit alltmer ta vlingsinriktade kurser i ta vlingslydnad och inla rningspsykologi. Karin ha ller a ven utbildningar fo r instrukto rer och hja lper problemhundar. Hon har haft 3 hoffar sedan 1993, varav de tva senaste varit ta vlingsaktiva. Deras meriter a r att ba da ta vlade i elit spa r (2 cert) och ho gre so k, ba da var tja nstehundar, den ena ta vlade i elit lydnad, den andra har ta vlat i IPO-FH och deltog i VM Tillsammans har de dessutom deltagit pa inte mindre a n 6 st Tja nstehunds-sm med en 5:e plats som ba sta resultat. Idag ta vlar hon sin 4-a riga Golden Retriver i elit spa r och elit lydnad. Vill du veta mer om Karin och hennes utbildning sa ga in pa hennes egen hemsida:

5 Instruktörer Christer Danielsson, Sök + Lydnad Sa ar han antligen tillbaka efter ett ars franvaro. Var kara Christer med kursinriktning pa sok och brukslydnad. Christer har haft Hoffe i familjen i 10 ar. SBK instruktor. utbildad raddningshunds instruktor Brukar vara instruktor pa nagra helglager om aret i spar o sok. har tavlat SM i raddning och bevakning samt spar sok o lydnad Elit. Tycker soket ar bland det basta som finns i hundtraning. Christers filosofi med den senaste hunden ar att om hunden misslyckas har jag lagt upp ovningen fel. Tina Jonsson, Brukslydnad Jag älskar att vara ute med hund och träna i skog och mark och på appellplan. Lägger min mesta lediga tid på att hålla på med hund. Eftersom min sambo också tävlar med hund, så är det som vi lägger det mesta av vår tid på. Min första tävlingshund skaffade jag 2003 och det var en underbar hoffe hanne. Det var en omplacering som var nästan var 6 månader innan han flyttade hem till mig. Med honom tävlade jag elitklass spår och upp till elitklass i lydnad. Jag utbildade även honom till bevakningshund, i vilket vi också tävlade och var med på SM ett år. Vi hann även med att tävla lite sök. Med min nuvarande hoffe tik tävlar jag elitklass spår och vi är uppe i högre sök. Min hemmaklubb är Halmstad där jag är utbildad instruktör inom SBK och har valpkurser, allmänlydnadskurser och tävlingslydnadskurser. Jag har tidigare varit aktiv som figurant på MH och MT tester men insåg att tiden räcker inte till allt så det gör jag inte längre. OBS! Anmälan startar först , 12:00

6 Instruktörer Monica Henriksson, IPO-spår Vi kan i a r erbjuda en ny instrukto r pa detta omra de med enorm erfarenhet. Monica har varit aktiv inom brukshundklubben sedan 1975, da inom Kalix hundungdom inskaffades den fo rsta egna scha fern Overalles Botano som ta vlades i ekl spa r, ekl so k, cert och cacit i ekl skydd. Billy som han kallades blev a ven svensk Lydnadschampion samt var korad +2. Sin sto rsta framga ng hade Monica och Billy pa SSM 1994 da de kom pa en andra plats i skyddshundsgruppen. Ta vlingshundar a r Rapport s Älison, som har hunnit med att fa Svenskt Bruksprovschampionat i spa rhundsgruppen, godk hkl so k, lydnadsklass III, godka nt SRV prov i ra ddning och a r korad. Rapport s Debra ta vlas i den internationella spa rhundsgruppen BSL III. Ekipaget placerade sig pa 2:a plats i Scha ferma sterskapet 2003, pa 3:e plats 2004, 2:a plats 2007, samt 2:a plats Debra a r korad pa +227p. Debra a r mor till va r H-, L- & O-kull da r ma nga framga ngsrika hundar a terfinns. Monica har da refter ta vlat Rapports Qlura i BSL III, ekipaget har haft fina framga ngar pa SSM 2012 samt a r vinnare av Scha ferslaget 2013 i BSL. Qlura a r Korad p. Monica a r utbildad SBK instrukto r, ta vlingsledare B samt a r mental-beskrivare. Da intresset fo r avel, ha lsa och sundhet a r mycket stort har Monica sedan 2004 varit Ha lsoansvarig i Svenska Scha ferhundklubben invaldes hon som suppleant i Centralstyrelsen fo r Svenska Scha ferhundklubben. Ho sten 2007 blev hon a ven ledamot i Ävelskommitte n i Svenska Kennelklubben. Da tiden inte ra cker till allt sa har Monica avsagt sig dessa uppdrag. Yrkesma ssigt driver Monica idag eget fo retag i a mnet hund.

7 Instruktörer Christer Hansson, Specialspår/trailing Christer har många års erfarenhet som hundtjänstbefäl i hemvärnet, samtidigt som han har utbildat många hundar åt försvarsmakten. Han har de senaste 15 åren gjort försök med många olika slags spår och lärt sig mycket som andra hundförare kan ha stor nytta av, både när det gäller hundens luktsinne men även samarbetet med människor. Hunden lär sig att följa en persons spår oberoende av störningar och förledningar, genom bostadsområden, över gator och torg. Hundföraren lär sig läsa sin hund i detalj. Här kallar vi det specialspår men internationellt heter det trailing. Kursen är öppen för både nybörjare samt de som provat på tidigare. Detta är en kanonkurs för dig som vill börja med trailing och dess grunder men även komma en bit på vägen och få reda på hur du skall gå vidare. För de ekipage som varit med innan så finns det mycket utvecklingspotential för Er på denna kurs. Katarina Wetterlöf samt Fredrik Lövgren, Kul i skogen Kul i skogen är för dig som vill testa på lite av varje under dessa lägerdagar. Du kanske har en ny hund som du inte bestämt dig för vad ni tillsammans skall pyssla med framöver. Du kanske har en äldre hund som du vill aktivera ett par dagar. Du kanske själv behöver lite inblick i vad som finns att göra tillsammans med din hund. Vi kommer att ha lydnadspass, testa klicker, prova på sök och personspår. Vi kommer att testa på patrullhundsträning samt rallylydnad. Här formas kursen till viss del efterhand beroende på deltagarnas önskemål. Katarina Wetterlöf är instruktör och håller både lydnadskurser och spårkurser. Katarina har även varit aktiv inom hemvärnet och fört fram försvarsmaktshund. Mängder av erfarenhet finns här när det gäller hundar och framför allt hoffar. I hemmet finns just nu tre stycken. Även Fredrik håller lydnadskurser, tävlingslydnad samt kurser för spår och patrullhund. Även Fredrik har varit aktiv inom hemvärnet med tjänstehund. Hemma hos Fredrik finns just nu två stycken hoffar. Två instruktörer med ett brett spektra som kommer att finnas till hands under dessa dagar och dela med sig av så mycket de kan och förhoppningsvis inspirera för framtiden.

8 Kostnader & Anmälan Anmälningsavgifter Trana hund + mat Hund 2 i traning Medfoljare mat Mat under 12 ar :725 :1.225 :1.000 :- Frukost + lunch + middag Enkelrum 4 natter :- På campingens vandrarhem Dubbelrum 4 natter, 2 personer :- På campingens vandrarhem Husvagnsplats + el 4 natter På vår egen del av campingen :- Frukost + lunch + middag Frukost + lunch + middag Bindande anmälan senast 10:e mars. Anmäl dig i första hand via nätet. Klicka här. Vill du hellre ringa in din anmälan? Ring Tobias Hedlund pa telefon Du ar valkommen att ringa fram till 21:00 Telefonanmalan startar aven den , 12:00. Betala inte forran du fatt en bekraftelse, fran oss. Summera darefter dina lagerkostnader, lager + logi. Betala senast 31:e mars. Sv. Hovawartklubbens Södra bg

9 Program Maj Cash is King Ta med kontanter. Hoffe Södras profilsortiment finns till försäljning. Glöm inte kameran Vi behöver bilder till hemsidan och kommande års lägerfolder. Bilder skickas till. 17:e maj. Lämna tillbaka nyckel till Anneli på förläggningen innan träningen påbörjas Onsdag 13:e Maj 16:30 Incheckningen bo rjar 19:30 Samling med fika och introduktion 20:00 Samling i respektive grupp Torsdag 14:e Maj 07:30 Frukost 08:30 Samling i respektive grupp, tra ning till cirka 17:00 18:00 Middag 19:30 Medlemsmo te, da refter fo rsa ljning av Hoffeprylar Fredag 15:e Maj 07:30 Frukost 08:30 Samling i respektive grupp, tra ning till cirka 17:00 18:00 Middag 19:00 Hofferace, da refter prisutdelning och KORVGRILLNING. Lördag 16:e Maj 07:30 Frukost 08:30 Samling i respektive grupp, tra ning till cirka 17:00 18:00 Middag 19:00 Lydnadsta vling, da refter prisutdelning Söndag 17:e Maj 07:30 Frukost 08:30 Samling i respektive grupp, tra ning till cirka 12:00 12:30 Ävslutning med lunch i resturangen och avtackning av va ra instrukto rer. Liksom tidigare a r hja lps vi alla a t med olika sma uppgifter, sa som grovsta dning av rum samt fo rla ggning. (Ej slutsta dning). Samt att fixa kaffe och fika med ut i skogen. Ällt fo r att go ra va rt la ger sa bra som Mo jligt fo r samtliga deltagare. Medtag egen termos samt egen mugg. Vi vill undvika att sa la ngt det ga r att anva nda enga ngsartiklar. Ta nk pa miljo n. Vi kommer att a ta frukost och middag i resturangen som ligger i anslutning till fo r- la ggningen. Lunchen tar vi i vanlig ordning med oss ut till respektive tra ningsplats. Under dagarna kommer vi att tra na va ra hundar pa olika platser. I skogen, pa brukshundsklubben, pa campingen samt i Olofstro ms city. Kva llsaktiviteterna torsdag sker pa fo rla ggningen. Fo r fredagens och lo rdagens aktiviteter har vi va rt egna omra de pa campingen. Ni kommer fa en gruppindelning innan la gret med mailadresser fo r att kolla av om ni kan sama ka ut till de olika tra ningsplatserna. Mest fo r de par som tra nar i olika grupper men bara vill ha med en bil.

10 Hofferace På fredagskvällen 19:00 a r det dags fo r det ytters prestigefyllda Hofferacet. Vi korar la grets snabbast hund och det a r en titel som man kan leva la nge pa. Ä tminstone fram tills na sta a rs la ger. Älla som vill vara med fa r vara med. Valpar ta vlar i egen klass. Ätt ta hem det a tra va rda vandringspriset kan go ra att vilken hunda gare som helst, ka nner sig som kung fo r det na rmsta a ret. Lydnadstävling På lördagskvällen 19:00 a r det dags fo r lydnadsta vling klass I. Älla fa r delta oberoende vilken klass man normalt ta vlar i. Det a r en nervkittlande ta vling da r det finns mer publik pa plats a n de flesta andra lydnadsta vlingar. Ä ven ha r finns det ett mycket fint och a tra va rt vandringspris att ta vla om. Det finns a ven en del fina priser att ta med sig hem, ba de till dig och till din hoffe. Läs mer om lägret genom att ladda ner förra årets lägerfolder här.

11 Hoffeläger 2015 Anmälan till lägret öppnar klockan 12:00 Bindande anmälan senast 10:e mars. Anmäl dig i första hand via nätet. Klicka här. Vill du hellre ringa in din anmälan? Ring Tobias Hedlund pa telefon Du ar valkommen att ringa fram till 21:00 Telefonanmalan startar aven den , 12:00. Betala inte forran du fatt en bekraftelse, fran oss. Summera darefter dina lagerkostnader, lager + logi. Betala senast 31:e mars. Sv. Hovawartklubbens Södra bg Vart befinner vi oss under lägret. Vi befinner oss med utgangspunkt pa Halens harliga camping i Olofstrom. Under dagarna har vi traningsplatser i narheten av campingen. Max 5 km bort. Ävstand: Malmo 13 mil, Helsingborg 15 mil, Karlskrona 7 mil, Vaxjo 8 mil, Jonkoping 19 mil. Utforlig karta och mer info hittar du i forra arets lagerfolder. Den kan du ladda ner HÄR. OBS! Forra arets lagerfolder. Svenska Hovawartklubben Södra Ordförande: Torsten Lundström Strandmarksvägen 59A, Trelleborg * Lägerkommitté 2015 Tobias Hedlund, Fredrik Lövgren, Annelie Sandström, forlaggningsansvarig

12 Årets team Hoffeläger 2015 Lägerkommitté Tobias Hedlund Sök + Lydnad Christer Danielsson Lägerkommitté, Kul i skogen Fredrik Lövgren Specialspår/Trailing Christer Hansson Brukslydnad Tina Jonsson Spår + lydnad Eva Jeanson Kul i skogen Katarina Wetterlöf Tävlingslydnad Brukslydnad Karin Haglund IPO Spår Monica Henriksson

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning Maria Brandel FRÅN VALP TILL STJÄRNA Del 1: Grundträning Maria Brandel Redaktörer: Lena Gunnarsson och Jenny Nyberg Från valp till stjärna Andra utgåvan Maria Brandel

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Vägen in. Så börjar din resa i Försvarsmakten

Vägen in. Så börjar din resa i Försvarsmakten Vägen in Så börjar din resa i Försvarsmakten Vill du göra skillnad? här börjar resan! sid 3-5 Om GMU teori och praktik sid 6-19 Vad händer efter GMU? sid 20-33 Hur och när kan jag söka? sid 34-35 2 Vill

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra.

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra. Skapa gott liv Andrum Öppna seminarier om livet Kurs i Konsten att Leva Alpha-kurser Alla-kan-sjunga-kör Livets pärlor Den inre resan Mansfrukostar Pilgrimskurs Pilgrimsvandring Spa för själen Sinnesrogudstjänst

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Svenska Finnjolleförbundet

Svenska Finnjolleförbundet Svenska Finnjolleförbundet ett av seglingens OS-klassförbund! Svenska Finnjolleförbundet är ett av Internationella Finnjolleförbundets nationella förbund. Vår målsättning är att utveckla Svensk Finnjollesegling

Läs mer

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på?

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på? Kontakt Vill Du veta mer om stamning eller ha kontakt med ytterligare människor som stammar? Ta kontakt med Sveriges stamningsförbund Hemsida: http://www.stamning.se/ Telefon: 08-720 61 12 08-720 66 09

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid...

Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid... W ORKING- PAPER SERIEN Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid... - Bostad först ur de boendes perspektiv ARNE KRISTIANSEN & ANNA ESPMARKER Nr 4 2012 ISSN

Läs mer

ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER?

ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER? ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER? Stockholms Tennisförbund Smidesvägen 5, 171 41 Solna, Tel. 08-627 40 40 Fax. 08-28 74 57, Pg 17 44 91-1, Bg 245-2829 E-post: info@tennisstockholm.se www.tennisstockholm.se

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

Att föda upp HUNDAR. inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att föda upp HUNDAR. inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN Att föda upp HUNDAR inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDUPPFÖDARE Svenska Kennelklubben har drygt 14 000 aktiva uppfödare. Som en av dem ingår du

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Låt oss hjälpa dig att hitta ditt livs form. Vi ger dig kunskap, motivation och inspiration så du kan lyckas! Starta 2013 med ny energi!

Låt oss hjälpa dig att hitta ditt livs form. Vi ger dig kunskap, motivation och inspiration så du kan lyckas! Starta 2013 med ny energi! MOTIONSPALATSET MER UPPLEVELSE - BÄTTRE RESULTAT Januari 2013 REHABTRÄNING Viktor Fasth landslagsmålvakt och NHLproffs tränar på MP GÅ NED I VIKT! Delta i våra livsstilsprogram och hitta din optimala vikt!

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer