Förslag om vidareutveckling av VG Primärvård inför 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag om vidareutveckling av VG Primärvård inför 2015"

Transkript

1 Västra Götalandsregionen 1 (6) Justerat Ärende 3 Tjänsteutlåtande Hälso- och sjukvårdsavdelningen Datum Handläggare: Rose-Marie Nyborg Telefon: E-post: rose-marie.nyborg@vgregion.se Till hälso- och sjukvårdsutskottet Förslag om vidareutveckling av VG Primärvård inför 2015 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottets förslag till regionstyrelsens förslag till regionfullmäktiges beslut: 1. Regionfullmäktige fastställer upprättad Krav- och kvalitetsbok med tillhörande bilagor som anger förutsättningar för att bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård från och med Beslut om ersättningar inom VG Primärvård fattas av regionfullmäktige i samband med budgetbeslut. Hälso- och sjukvårdsutskottets beslut för egen del 1. Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar för egen del om vidareutveckling av VG Primärvård på längre sikt samt annan hantering i enlighet med detta förslag. Sammanfattning av ärendet Vårdval VG Primärvård (VG Pv) infördes 1 oktober Sedan 2011 har förfrågningsunderlaget, Krav- och kvalitetsbok, reviderats årligen. Inför 2015 gavs hösten 2013 i uppdrag att ta fram förslag till vidareutveckling av vårdvalsmodellen VG Pv och det regelverk som beskrivs i Krav- och kvalitetsboken. I uppdraget ingick att fokusera på ett antal utvalda områden/delprojekt: 1) Bemanning och kompetens, 2) Läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård, mest sjuka äldre, grupper med sammansatta behov, 3) Åtagande för psykisk ohälsa/sjukdom, 4) Åtagande för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, 5) Åtagande kvällar och helger inklusive akuta besök, 6) Ekonomi, ersättningsmodell och kostnadsansvar, 7) Uppföljning och medicinsk revision, 8) Åtagande utöver basåtagande, 9) IS/IT. Delprojekt 8 har på grund av resursbrist inte kunnat påbörjas men samtliga övriga delprojekt har inlämnat slutrapport med förslag på förändringar. Förslagen handlar om förändringar på kort sikt, det vill säga Krav- och kvalitetsbok 2015, på Postadress: Regionens Hus Göteborg Besöksadress: Lillhagsparken 5 Göteborg Telefon: Webbplats: E-post: post@vgregion.se

2 Datum (6) längre sikt (frågor som kräver fortsatt utredning) samt frågor som bör ha en annan hantering än genom ett förfrågningsunderlag. Fördjupad beskrivning av ärendet Redovisning av förslag Förslag på kort sikt - Krav- och kvalitetsbok 2015 Förslagen på förtydliganden och förändringar i Krav- och kvalitetsbok 2015 kan sammanfattas enligt följande: Bemanning och kompetens, fortbildningsuppdraget och utbildningsuppdraget Förtydligande att specialist i allmänmedicin ska vara i tjänst under hela öppethållandet (45 timmar per vecka). Legitimerad läkare ska vara på plats på vårdcentralen under hela öppethållandet. Förtydligande att hälso- och sjukvårdsrådgivning med hög grad av självständighet ska ges av sjuksköterska med dokumenterad erfarenhet av arbete i primärvård. Till exempel ska telefonrådgivning ges av erfaren sjuksköterska. Personal med patientkontakt ska ha nödvändiga kunskaper i svenska språket. Språkkrav är nivå C1, dispens kan ges i högst två år men lägst från nivå B2 1. Detta motsvarar nivå som anges av Socialstyrelsen för personer utbildade i annat land. Från och med 2016 gäller krav enligt handledarmodellen i RGS-avtalet 2 för VFU 3 -handledare. Alla vårdgivare har utbildningsuppdrag även för vårdgrannar inom VG Pv. Vårdcentralerna ska på begäran redovisa bemanning och nyckelkompetenser till VGR. Läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård Avtal mellan vårdcentral och kommun om läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård ska följas upp årligen. Hembesök stimuleras genom högre ersättning, se även nedan Ersättning och kostnadsansvar. Åtagande kvällar och helger Minst en kvälls- och helgöppen mottagning per samverkansområde ska ha öppet minst 8 timmar lördagar, söndagar och helgdagar. Samverkansområde 1 och 2 samt Uddevalla kommun utgör samverkansområde 1. Överenskommelse mellan vårdgivarna sker i jour- och beredskapsplanen som godkänns av HSN. HSN har rätt att kräva samverkan vid godkännande av jour- och beredskapsplanen. 1 Nivåer enligt europeiska språkskalan. 2 Regionalt samverkansavtal mellan universitet/högskolor och VGR. 3 Verksamhetsförlagd utbildning.

3 Datum (6) Möjliggörande för VGR att bedriva försöksverksamhet för att pröva samverkansformer mellan VG Pv-enheter och regionens sjukhus. Psykisk ohälsa/sjukdom Vårdcentralerna ska ha personal med kompetens att utföra psykologisk behandling motsvarande minst 1 heltidstjänst per listade patienter. Vårdcentralerna ska från och med 2018 tillhandahålla psykolog. Dagens förslag om psykolog från och med 2015 har av arbetsgruppen inte bedömts kunna uppfyllas och förskjuts därför till Detta förutsätter då åtgärder på längre sikt, se Förslag på längre sikt (fortsatt utredning) och annan hantering nedan. Fler psykologer på vårdcentralerna stimuleras genom målrelaterad ersättning, se även nedan Ersättning och kostnadsansvar. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande Vårdcentralerna ska följa dokument och riktlinjer som är framtagna av regionen. Regional handlingsplan för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, i syfte att implementera Socialstyrelsens nationella plan för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, är under upparbetning. Vårdcentralerna ska ha tillgång till diplomerad tobaksavvänjare senast Nya indikatorer för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser baserade på nationella åtgärdskoder avseende tobak, alkohol och fysisk aktivitet införs. Medicinsk revision/verksamhetsgranskning Förtydligande texter om VGRs rätt att genomföra medicinsk revision vid såväl planerade som oplanerade tillfällen och att vårdgivaren ska medverka och tillhandahålla information i samband med revision. Förtydligande texter om ekonomiska sanktioner och möjligheter för VGR att vidta åtgärder vid brister. Ersättning och kostnadsansvar Kostnadsvikter för ACG 4 hämtas från vårdcentraler inom VG Primärvård. (Tidigare har kostnadsvikter från Östergötland och Blekinge använts.) Följande förändringar görs avseende täckningsgraden: - För att förenkla täckningsgraden ingår inte längre besök hos fysioterapeut, arbetsterapeut, audionom, logoped, ortoptist, dietist, tandläkare och pedagog i beräkningen. - Hembesök för sjukvård viktas som 5 mottagningsbesök i beräkningen. (Tidigare 3 mottagningsbesök.) - Telefonkontakt med läkare viktas som 0,3 mottagningsbesök i beräkningen. (Tidigare 0.) Tre nya målrelaterade indikatorer införs avseende psykologbesök, hembesök samt olämpliga läkemedel för äldre. 4 Adjusted Clinical Groups, ett verktyg som kan användas för att beskriva hälsotillstånd i befolkningen samt för att fördela sjukvårdsresurser efter förväntad vårdtyngd.

4 Datum (6) IS/IT Förtydligande om att extern provtagning som ryms inom primärvårdens kompetens, för listade invånare, ingår i vårdcentralernas uppdrag. Uppdraget för delprojektet om IS/IT handlar framförallt om anpassningar i enlighet med förslag från övriga delprojekt ovan. Utöver dessa förslag på förtydliganden och förändringar i Krav- och kvalitetsbok 2015 har ändringar också gjorts avseende formuleringar, begrepp och termer i syfte att skapa större enhetlighet. Den information som tidigare redovisats i bilagorna 5:1, Uppföljningsindikatorer och 6:1, Viktlista för VG Primärvård publiceras istället på Vårdvalsenhetens webbplats. Texter om samverkansavtal med Landstinget i Värmland (gulmarkerade) gäller under förutsättning att avtal träffas. Syftet med avtalet är att invånare i Värmland ska kunna göra vårdval i VGR och tvärtom. Regelverk för vårdgivare och patient utformas på samma sätt som enligt samverkansavtal med Region Halland om vårdval över regiongräns. Ärendet kommer att avgöras innan regionfullmäktige fattar beslut om Krav- och kvalitetsbok Förslag på längre sikt (fortsatt utredning) och annan hantering Utöver förslag på förändringar i Krav- och kvalitetsbok 2015 ingick i delprojektens uppdrag också att lämna förslag på längre sikt (till exempel strukturella eller organisatoriska lösningar). Nedan sammanfattas arbetsgruppernas förslag. Fortbildningsuppdraget och FoU Samlad regional funktion för att säkerställa fortbildning inom primärvården. Funktionen avser fortbildning kopplad till implementering av nationella och regionala medicinska riktlinjer, regionala handlingsplaner och beslut et cetera. (Det vill säga inte lokalt initierad fortbildning.) Syftet är att till följd av regionala beslut säkra att alla invånare får tillgång till vård av samma kvalitet. Utredning som belyser frågor kring FoU i primärvård och tydliggör rollfördelning och ansvar mellan vårdcentralerna och FoU-enheterna. Utveckling av särskild ersättning för forskningsuppdraget. Läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård Utredning för att ta fram långsiktig lösning för läkarmedverkan på korttidsboenden. Förfrågan till kommuner och vårdcentraler i regionen visar på behov av förbättringar på dessa boenden, bland annat till följd av hög vårdtyngd och ibland långa avstånd mellan vårdcentral och boende. Samordnad individuell plan (SIP) är en viktig kvalitetshöjande insats. I dagsläget saknas dock en regiongemensam definition av SIP. Arbete med att en sådan definition är påbörjat och bör införas i Krav- och kvalitetsboken så snart den är klar, eventuellt kopplad till ekonomiska incitament.

5 Datum (6) Psykisk ohälsa/sjukdom Utökning av psykologutbildning och utökning av PTP-tjänster inom primärvården. Ersättning för PTP föreslås finansieras genom statsbidrag. Riktade PTP-platser till enheter utanför Stor-Göteborg införs med särskild finansiering. Åtgärderna är förutsättningar för att klara kravet på psykolog på vårdcentral från och med 2018 (se förslag på kort sikt ovan). Hälsofrämjande och förebyggande Utveckla former för systematiskt arbete med hälsosamtal. Åtagande kvällar och helger Fortsatt utredning om utbudsstrukturen för kvälls- och helgöppna mottagningar i linje med andra regionala beslut, till exempel om utveckling av närsjukvården. Ersättning och kostnadsansvar Vidareutveckling av kostnadsvikterna för ACG. Indikatorer och uppföljning Fortsatt arbete med publicering av indikatorer på 1177 Vårdguiden. Förslag på indikatorer för publicering finns men tekniska frågor återstår att lösa. IS/IT Fortsatt arbete med att kunna erbjuda programpaket med samtliga kravställda IT-stöd inom VG Pv. Gemensamt journalsystem även för privata vårdgivare är önskvärt. Frågan är dock komplicerad med många inblandade parter och fortsatt arbete krävs. Åtagande utöver basåtagande Delprojekt 8 om utökad åtagande utöver basåtagande ska påbörjas snarast. Bland annat ska lösningar med tilläggsuppdrag och/eller certifiering övervägas. Exempel på möjliga områden för detta kan vara äldrevård, vård av funktionsnedsatta och i väntan på ambulans. Beredning Som framgått ovan ingick i uppdraget att särskilt fokusera på ett antal utvalda områden. Dessa organiserades i lika många delprojekt med var sin arbetsgrupp ledd av en delprojektledare. I arbetsgrupperna fanns representanter för HSNK, Närhälsan, PrimÖR samt Vårdvalsenheten. De utvalda områdena/delprojekten redovisas under rubriken Sammanfattning av ärendet ovan. Hälso- och sjukvårdsutskottet har utgjort politisk styrgrupp för arbetet. Vidare har det funnits en beredningsgrupp till hälso- och sjukvårdsavdelningens ledningsgrupp med representanter från HSA, HSNK, regionens sjukhus, Närhälsan,

6 Datum (6) PrimÖR samt Göteborgs universitet. Vid behov har även andra sakkunniga adjungerats. Dialogforum har utgjort referensgrupp för vårdgivarna. Avstämningar har skett två gånger med HSUs brukarråd och en gång med facklig referensgrupp. I arbetet med justeringarna i Krav- och kvalitetsbok 2015 har synpunkter också inhämtats från bland annat Patientnämndernas kansli, Centrala barnhälsovårdsenheten samt Kunskapscentrum för jämlik vård. Översynen av texter om verksamhetsgranskning och medicinsk revision har skett i samarbete med VGRs juridiska enhet, HSNKs juridiska rådgivare samt extern juridisk rådgivare. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör Staffan Cavefors Chef Vårdmodeller och tillgänglighet Bilagor: Krav- och kvalitetsbok 2015 Förhandlingsprotokoll (MBL 11) Beslutet skickas till Regionstyrelsen

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND

RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND Detta dokument utgör ett ramavtal avseende läkarinsatser för den kommunala hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Med

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.122 Datum: 2016-02-03 Verksamhetschef Hälso- och sjukvård Ellinor Seth E-post: ellinor.seth@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster Västra Götalandsregionen 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-03-07 RS 3236-2014 HS 186-2015 Västra Götalandsregionen Koncernstab hälso-och sjukvård Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 0736-601 563

Läs mer

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Vårdgaranti 7 0 0 i Västra Götalandsregionen En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Som vårdgivare ska du se till att patienten erbjuds vård inom vårdgarantins tidsgränser. Det är ditt ansvar.

Läs mer

Revidering Krav och kvalitetsbok 2017 VG Primärvård

Revidering Krav och kvalitetsbok 2017 VG Primärvård Revidering Krav och kvalitetsbok 2017 VG Primärvård Dialogforum 18 oktober Dialogforum 4 februari med vårdgivare samt företrädare från HSS Dialogforum 5 15 mars med vårdgivare HSS Brukarråd Koncernledningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Innehåll Inledning/Bakgrund Patientcentrerat förhållningssätt Patientmötet, en dialog Tobaksbruk Riskbruk av alkohol Otillräcklig fysisk

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

för lokal barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård för Botkyrka kommun (objekt 2)

för lokal barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård för Botkyrka kommun (objekt 2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 22 1 (7) Handläggare: Marie-Louise Siverstrand Antagande av leverantör - upphandling av lokal barnoch ungdomspsykiatrisk öppenvård

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2013

Avgiftsbestämmelser för år 2013 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2012-10-11 LiÖ 2012-3314 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2013 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Dnr PS 2012-0022. Produktionsstyrelsen 2012-02-20. Motionssvar angående hälsokontroll och hälsosamtal 40-, 50-, och 60- åringar. Förslag till beslut

Dnr PS 2012-0022. Produktionsstyrelsen 2012-02-20. Motionssvar angående hälsokontroll och hälsosamtal 40-, 50-, och 60- åringar. Förslag till beslut LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 27 Dnr PS 2012-0022 Motionssvar angående hälsokontroll och hälsosamtal 40-, 50-, och 60- åringar Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-18 1 (4) HSN 1401-0108 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-04-01, p 3 Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Ärendebeskrivning

Läs mer

VG Primärvård. KoK 2012 kap 6 samt Budget 2012. VG Primärvård

VG Primärvård. KoK 2012 kap 6 samt Budget 2012. VG Primärvård KoK 2012 kap 6 samt Budget 2012 Beräkning av budgetbelopp 2012 Budget VG Pv 2011 5 160 mnkr Uppräkning 2012 (2,27 %) 117 mnkr - utgångspunkt prognos SKL 18 augusti 2011 Effektiviseringskrav (-0,7 %) -

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Innehåll Bakgrund...3 Inledning...4 Placeringskommunens ansvar - Socialtjänsten...6 Placeringskommunens ansvar avlämnande skola:...8 Vistelsekommunens

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Implementering av Riksavtalet 2015

Implementering av Riksavtalet 2015 Implementering av Riksavtalet 2015 Region Skånes förberedelser Ta fram informationsunderlag Ser över avtalstexter Ser över rutiner t ex för listning, medicinsk service Informera om förändringar av Riksavtalet

Läs mer

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Allmänna bestämmelser, särskilda ersättningar Jeanette Hedberg och Jan Svensson Förhandlingssektionen

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Uppsala. Uppföljning trygghetsboenden i Uppsala kommun. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta. att godkänna rapporten

Uppsala. Uppföljning trygghetsboenden i Uppsala kommun. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta. att godkänna rapporten Uppsala KOMMUN ÄLDREFÖRVALTNINGEN JO Handläggare Datum Diarienummer Maria Lindblom 2015-05-18 ALN-2015-0089.30 Äldrenämnden Uppföljning trygghetsboenden i Uppsala kommun Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning SKRIVELSE Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-6753127 Datum 2014-10-29 1 (5) 1 (5) REGION SKÅNES ANALYS OCH HANDLINGSPLAN GÄLLANDE SAMORDNADE INDIVIDUELLA

Läs mer

GRÄNSÖVERSKRIDANDE VÅRD & OMSORG. Moderator: Susanne Iwarsson Medverkande: Lilian Eriksson, Sergio Garay & Jonas Rastad

GRÄNSÖVERSKRIDANDE VÅRD & OMSORG. Moderator: Susanne Iwarsson Medverkande: Lilian Eriksson, Sergio Garay & Jonas Rastad GRÄNSÖVERSKRIDANDE VÅRD & OMSORG Moderator: Susanne Iwarsson Medverkande: Lilian Eriksson, Sergio Garay & Jonas Rastad Utmaningar i vård & omsorg för äldre en lång historia ÄDEL-reformen genomfördes 1992:

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Remissvar till slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Remissvar till slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) 1(5) hasj 2007-05-09 Landstingsstyrelsens förvaltning Registraturen Box 22550 104 22 Stockholm Remissvar till slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Folktandvården Stockholm

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Regionala priser och ersättningar för Västra sjukvårdsregionen

Regionala priser och ersättningar för Västra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2016-03-09 Regionkontoret Cathrin Nordander Tovstedt e-mail cathrin.nordander-tovstedt@regionhalland.se Diarienummer Regionstyrelsen Regionala priser och ersättningar för Västra

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Region Skåne Riktlinjer för FGM 2

Region Skåne Riktlinjer för FGM 2 Riktlinjer för användning av annan sensorbaserad glukosmätning vid diabetes (FGM)* i *Flash glukosmätningssystem En regional riktlinje är ett styrande dokument som utförare av hälso- och sjukvård i ska

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård i öppenvård i Järfälla och Upplands Bro

Antagande av leverantör - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård i öppenvård i Järfälla och Upplands Bro Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 21 1 (6) Handläggare: Andreas Falk Antagande av leverantör - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård i öppenvård

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Fortsatta utredningar med anpassning till Mångfaldsplanen pågår.

Fortsatta utredningar med anpassning till Mångfaldsplanen pågår. Bilaga 5 Delårsbokslut juni 2008 1 (7) Uppdrag i landstingsfullmäktiges budget 2008 för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Uppdrag i fullmäktiges budget 2008 Handlingsplan Tidsplan Kommentar

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

Behov av ljusbehandling för psoriasispatienter inom HSN 4-området

Behov av ljusbehandling för psoriasispatienter inom HSN 4-området 29-11-16 Behov av ljusbehandling för psoriasispatienter inom 4-området Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnderna är befolkningsföreträdare och måste inför varje analys av framtida resursbehov låta utvecklingen

Läs mer

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektivare vård DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektiv vård (SOU 2016:2) Göran Stiernstedt Anna Ingmanson Daniel Zetterberg Uppdraget enligt dir 2013:104 Mot bakgrund av analysen ge förslag

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av fastighetsmäklarens uppgifter om byggnadens storlek i objektsbeskrivningen avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden Uppdraget I regleringsbrevet för 2010 har Försäkringskassan fått i uppdrag

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov Öka den enskildes inflytande Ansökan, utredning och genomförande Personcentrerad hemtjänst Bedömning och genomförande utifrån individuella behov Ökad kontinuitet Tids-, personal- och omsorgskontinuitet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-09 Dnr 1500377 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden KF Ärende 16 Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-05-12 KS 2015.0373 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om fluorsköljning och projektet

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2014-03-12 Boendestöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0183 732 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-03-12 Riktlinjen

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer