Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor."

Transkript

1 Papper Det vi kallar papper kännetecknas av att fibrerna i ett material, till exempel bomull, först skiljs från varandra och sedan filtas ihop igen. Enligt den definitionen har papper tillverkats i ungefär 2000 år. Ordet papper däremot kommer från namnet på växten papyrus. De gamla egyptierna framställde papyrusrullar redan för ca 4500 år sedan. Rullarna var gjorda av tunna papyrusremsor som bultats ihop till ark. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor. Papperet gjordes först för hand. Kunniga pappersmästare förde kunskaperna vidare till nästa generation. Japansk pappersmakare Kartan visar hur kunskaperna om handpapperstillverkning sprids över världen.

2 Papperets historia Papperet uppfanns för ca 2000 år sedan, till Europa kom det inte förrän under medeltiden. I Sverige börjar vi använda papper först under 1300-talet. Det första papperet För ca 2000 år sedan uppfinns papperet i Kina. Tidigare har man skrivit på sidentyg, vilket är ett ganska dyrt material. Vem som kommer på att göra det allra första papperet vet man inte, men en man vid namn Ts ai Lun vidareutvecklar idén. I en rapport till den kinesiska kejsaren år 105 e. Kr beskriver han hur papper tillverkas av trädbark, hampa, trasigt tyg och fisknät. Det äldsta kinesiska papperet som finns bevarat är från år 8 f. Kr och är tillverkat av lin. På pappret finns flera kinesiska skrivtecken och man tror att det är rester av ett brev. Pappersfragmentet hittades i augusti Papperet kommer till Europa Kunskapen om papperstillverkning förs så småningom vidare från Kina till Korea och Japan. Under 700-talet sprids tekniken till Samarkand, som kommer att bli centrum för papperstillverkningen under lång tid. De första europeiska pappersbruken startas i Italien och Spanien på 1200-talet. I början av 1400-talet uppfinns boktryckarkonsten och då ökar också efterfrågan på papper. Papperet i Sverige De äldsta bevarade pappersdokumenten i Sverige är från år På den tiden importeras papper och det används främst av kyrkan och kungens män. Under tidigt 1400-tal börjar man tillverka papper i Sverige. Det första säkert kända pappersbruket grundas omkring 1570 av adelsmannen Sten Bille vid Knutstorps gods i Skåne, som då hör till Danmark. På 1600-talet tillkommer flera pappersbruk, bland annat Uddby papperskvarn utanför Stockholm och Östanå papperskvarn i Hälsingland. Vid den här tiden tillverkas papperet för hand. Råmaterialet är lump, gamla kläder och textilier. Lumpsamlare reser runt i bygderna och köper upp den åtråvärda varan. Det finns inte alltid så mycket lump att få tag på, eftersom de flesta använder sina kläder tills de totalt tjänat ut. Bristen på lump gör att man så småningom börjar experimentera med annat material som till exempel trämassa. I mitten på 1800-talet börjar övergången från lump till trämassa i Sverige. Ungefär samtidigt blir pappersmaskinen allt vanligare vilket också lägger grunden till de stora pappersindustrierna. År 1886 finns 35 svenska pappersbruk med sammanlagt arbetare. Idag finns 46 pappersbruk med anställda. År 2004 tillverkades ca 12 miljoner ton papper i Sverige. Femton pappersbruk använder returpapper i varierande omfattning.

3 Pappersarbetarna Papperet framställdes av yrkeskunniga och skickliga pappersarbetare. Arbetarna kallades olika saker beroende på vilka arbetsuppgifter de hade. Det fanns till exempel pappersmästare, formare, guskare, limmare, torkhusmästare, packhusmästare, läggare, lärlingar och gossar. Kvinnornas och barnens arbete En viktig del i papperstillverkningen sköttes av kvinnor. De tog hand om den insamlade lumpen som skulle bli pappersmassa. Lumpen bestod ofta av gamla uttjänta kläder som skulle sorteras, skäras och tvättas innan de kunde användas i tillverkningen. Arbetet var både smutsigt och motbjudande. Pehr Johan Tyrenius Pehr Johan Tyrenius föds år Han har tre systrar och hans pappa, Johan Eric är pappersarbetare på Tumba bruk. Även barn arbetade på Tumba Bruk. Pojkarna arbetade tillsammans med männen och flickorna tillsammans med kvinnorna. Lumpsorteringen Redan under skoltiden börjar Pehr Johan arbeta på bruket där han kommer att stanna hela sitt liv. I 76 år arbetar han på bruket! Pehr Johan blev 91 år gammal. Många människor har levt och arbetat på bruket under årens lopp. Alla har sin historia att berätta.

4 Pappersarbetarna George Anzelius Georg Anzelius föds på bruket Georg, som ofta kallas Jojje, har fem äldre bröder. Hans föräldrar är Eva Myrman och bruksarbetaren Anders Anzelius. Hela familjen bor tillsammans i en lägenhet med två rum och kök. Georg går i folkskolan på bruket och drömmer om att bli trädgårdsmästare, men så blir det inte. Redan 1916, innan han har gått ut skolan, börjar Georg arbeta som lärling på bruket. Till att börja med arbetar han i skiljerummet. Han går sedan vidare och börjar arbeta som läggare i formrummet, där han ingår i ett kyplag. Hans högsta önskan är att lära sig alla de olika hantverken, malning, formning och guskning. George arbetar också som formare, något som han trivs väldigt bra med. När Georgs pappa ska gå i pension blir Georg tillfrågad om han kan överta pappans jobb i holländeriet. Efter lite övertalning tar han jobbet blir Georg förman på tillverkningsavdelningen, då tillverkas inte papperet för hand längre. Georg arbetar aktivt för att föra traditionen att tillverka handgjort papper vidare även efter att man slutar med det på bruket. Han är bland annat med och bildar föreningen Kyplaget, och han arbetar också på det första bruksmuseet på Tumba bruk. Georg Anzelius avled år Gunnar Ståhl Gunnar Ståhl föds 1935 och växer upp i Småländska Vimmerby. 21 år gammal börjar han arbeta som påläggare vid Silverdalens pappersbruk utanför Hultsfred, arbetet består av att fylla på massa i den så kallade Holländaren. Så småningom flyttar han uppåt landet och hamnar på Nykvarns pappersbruk i Södermanland. I början av 1970-talet kommer Gunnar till Tumba med avsikt att bara vara kvar ett litet tag. Det är nu 35 år sedan (2006). Han börjar som skiftförman och får titeln pappersmästare När Gunnar går i pension år 1999 är han den sista i raden av många pappersmästare på Tumba bruk. Idag finns inte yrkesbeteckningen kvar. Efter pensioneringen engagerar sig Gunnar i brukets museum och visar bland annat papperstillverkning för allmänheten. När det nya museet invigs 2005 följer han med över dit. Idag är Gunnar en populär och färgstark guide med massor av kunskap om bruket och papperstillverkning. Nuförtiden kallar han sig för pappersmakare.

5 Pappersordlista Bykning Äldre ord för tvättning. Lumpen tvättas med vatten och kemikalier för att få bort färg och orenheter. Däckel Ram som hör till formen. Den hjälper till att hålla pappersmassan på plats och att begränsa papperets storlek. Filt Våt yllefilt på vilken det formade papperet trycks av. Form Träram med en finmaskig metallduk där pappersmassan fångas upp och överskottsvatten rinner igenom. Formare Yrkesbenämning på person som formar pappersarket. Formning Pappersmassan fångas upp i en form och formas till ett pappersark. Glättning Papperet glättas, dvs. gnids till en jämn yta. Förr skedde detta med hjälp av polerade stenar eller borstar. Guskare Yrkesbenämning på person som trycker av det våta pappersarket på filten. Guskbräda En bräda med välvd översida som gör det lättare att trycka av pappersarket. Guskning När pappersarket trycks av från formen kallas detta guskning. Detta sker på en fuktig yllefilt som i sin tur ligger på en guskbräda. Holländare Maskin för malning av pappersmassa. Textilierna slits sönder av roterande knivar till önskad fiberstorlek. Namnet kommer av att maskinen är en holländsk uppfinning. Hängning Arken torkas hängande på stänger. Kallpressning De torra pappersarken pressas för att bli släta.

6 Kyp Ett kar med pappersmassa för formning av pappersark. Kyplag Ett arbetslag som jobbar kring en kyp. Kyplaget består av en formare, en guskare och en läggpojke. Limning För att inte bläcket skall flyta ut när man skriver på det färdiga papperet tillsätts lite lim i pappersmassan. Lump Begagnad textil, till exempel kläder, postsäckar eller annat, som användes till pappersmassa. Linne eller bomull var bäst att göra papper av. Lumpsortering Lumpen sorterades efter färg och olika fibermaterial. Knappar och andra hårda klädesdetaljer togs bort. Läggpojke Yrkesbenämning på person som efter pressning skiljer arken från filtarna som sedan går tillbaka till guskaren. Malning Lumpen mals efter skärning och bykning i en s.k. Holländare till pappersmassa. Post En hög av filtar och papper som innehåller ark kallas för post. Pressning Vattnet pressas ur de våta pappersarken med hjälp av en papperspress. Skiljning När pappersarken pressats lossas (skiljs) de försiktigt från filtarna. Skärning Lumpen skärs genom att delas i småbitar. Svängbalja Kar för tvättning av filtar. Torkning Pappersarken hängs på torkkäppar för att torka. Vattenmärke Märke eller mönster i papperet som bara kan ses om papperet genomlyses.

Från råvara till produkt!

Från råvara till produkt! Från råvara till produkt Billerud Korsnäs, Kalix Papper använder vi till mycket olika saker. Inte bara olika sorters papper, utan påsar, förpackningar, säckar av olika slag, toalettpapper, pappersnäsdukar

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Historien sitter på väggarna

Historien sitter på väggarna Historien sitter på väggarna I Linnémuseet i Uppsala har nyligen arbetet med en ovanlig tapet slutförts. En lång kedja av skickliga hantverkare har arbetat med tapeten för att ge en rättvis bild av hur

Läs mer

Tema 5 Den största - Årskurs 1

Tema 5 Den största - Årskurs 1 Den största uppfinningen - årskurs 1 Den som har tillgång till tjugonio bokstäver och tio siffror, ha tillgång till all världens kunskap. Syfte Syftet med arbetet är: - Att eleverna inser vilken glädje

Läs mer

Handledning. Papperstillverkning. Jönköpings läns museum

Handledning. Papperstillverkning. Jönköpings läns museum Handledning Papperstillverkning Jönköpings läns museum Svensken förbrukar ca 235 kilo papper per person och år. 40 % av papperet återvinns. För att tillverka ett ton papper går det åt ca 20 träd. Papperets

Läs mer

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla.

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla. Vad är ett bruk? Ett bruk är en industri där man bearbetar råvaror på olika sätt. I närheten av industrin finns bostäder och platsen kallas ofta för ett brukssamhälle. På 1600- och 1700-talen byggs flera

Läs mer

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se Snabbt om Daniel Tavast tavast@kth.se Massa fibrer blir ett papper 2013-08-14 Daniel Tavast 2 Fibrer växer på träd 2013-08-14 Daniel Tavast 3 Trä, en biokomposit Trä består av Cellulosa Hemicellulosa Lignin

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Några labbar om hur vatten och papper interagerar

Några labbar om hur vatten och papper interagerar Några labbar om hur vatten och papper interagerar Absorption av en vattendroppe Absorptionsmängd Absorptionshastighet Pappersstyrka Papperstillverkning Introduktion Många av de saker vi omger oss med är

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

välkommen till tumba bruksmuseum

välkommen till tumba bruksmuseum välkommen till tumba bruksmuseum I den vackra bruksmiljön kommer du rakt in i en annan tid. Det rofyllda bruket som länge har varit slutet är nu öppet för besökare och här blir spännande historiska händelser

Läs mer

Papper ger oss vår identitet: från dopbevis till dödsattest, skolbetyg till Nobelprisdiplom.

Papper ger oss vår identitet: från dopbevis till dödsattest, skolbetyg till Nobelprisdiplom. Papper Inledning Den produkt, som benämnes papper, kan definieras såsom en tunn filt av oregelbundet på hvarandra liggande, genom adhesion sammanhållna fibrer (växtfibrer) (Uppfinningarnas bok VIII, 1900)

Läs mer

55 Framställning av cellulosa, papper eller papp

55 Framställning av cellulosa, papper eller papp Tyska patentklasslistan (DPK) Sida 1 55 Framställning av cellulosa, papper eller papp 55a 55b 55c 55d 55e 55f Sönderdelning eller annan förberedning av råmaterial för pappersframställning Förfaranden för

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

Genomgång av tuschmaterialet

Genomgång av tuschmaterialet Som en kontrast till färgläran fortsätter vi med det svarta tuschet. Det kinesiska tuschmåleriet tar ofta tag i sina utövare. Genom sin kraftfulla svärta skapar det så tydliga avtryck på pappret att det

Läs mer

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson 10 stycken Japanska textilprover på kartongark, med enstaka limrester. Märkning/Inventarienummer: Acc-nr: OM-1968-0070.

Läs mer

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik Detta ska du kunna: Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, t ex trafiksystem, nätverk för datakommunikation, vattenoch avloppsystem

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till

Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till Nu är vår filtmatta historia Jag vet inte hur många år VTK har haft denna

Läs mer

Manuell Produkter Painting The Past

Manuell Produkter Painting The Past Manuell Produkter Painting The Past KRITFÄRG Färgen innehåller emulsioner med mycket krita. Det gör dem mycket mattare än vanlig färg. De är mjukare och du kommer inte att bli uttråkad. Färger från förr,

Läs mer

Skötselråd för mattor

Skötselråd för mattor Tänkvärt Fler mattor blir förstörda genom felaktig behandling än av normal förslitning. Läs därför igenom skötselråden noggrant! Innan du köper matta - Några allmänna råd Mät upp rummets/möbelns storlek

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet.

Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet. PAPPRETS KRETSLOPP Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet. Häftet förklarar hur papper framställs, återvinns och återanvänds. Det blir roligast att läsa häftet i samband med filmen,

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Limma trä och parkett

Limma trä och parkett Limma trä och parkett Handledning för dig som gör det själv Viktigt att tänka på Fukt Träet får inte vara för torrt eller fuktigt (Cascol Polyuretanlim 1809 kräver dock en viss fuktighet för att härda).

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Mer information (inklusive felsökning och service) finns i de olika avsnitten i bruksanvisningen. Vrid programvalsratten till Off ( O ).

Mer information (inklusive felsökning och service) finns i de olika avsnitten i bruksanvisningen. Vrid programvalsratten till Off ( O ). Torktumlarens funktion Mer information (inklusive felsökning och service) finns i de olika avsnitten i bruksanvisningen. Sortera tvätten efter klädvårdssymboler Torktumla inte Lämplig för torktumling -

Läs mer

BRUKSANVISNING RG 2000

BRUKSANVISNING RG 2000 BRUKSANVISNING RG 2000 T E X T I L V Å R D S M A S K I N Obs! Läs igenom bruksanvisningen noga innan du sätter ihop och startar maskinen. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR! Kontrollera att nätspänningen överensstämmer

Läs mer

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson 6 stycken Japanska textilprover på kartongark, sköra och skadade textilier där skadorna är limmade på tunt papper

Läs mer

Ösjöfors och handpappersbrukens

Ösjöfors och handpappersbrukens Helene Sjunnesson Ösjöfors och handpappersbrukens landskap ATT PAPPER GÖRS av trämassa och framställs på pappersbrukens jättemaskiner i en kontinuerlig process, där det blir till stora rullar är väl för

Läs mer

Lärarhandledning Textil Evolution

Lärarhandledning Textil Evolution Lärarhandledning Textil Evolution Introduktion och syfte Det händer mycket inom textilbranchen nu. Men vad är textil? Om man stickar i metalltråd, är det då textil? Gränsöversridande material och ny teknologi

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet.

Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet. Papprets kretslopp Hej! Det här häftet kompletterar filmen om papperskretsloppet. Häftet förklarar hur papper framställs, återvinns och återanvänds. Det blir roligast att läsa häftet i samband med filmen,

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket.

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket. , TRYCK OCH SKRIVARE Sasan Gooran (HT 2003) består av? Vid tillverkningen av papper utgår man från pappersmassa: Mekanisk: cellulosafibrer utvinns ur veden genom malning. Råvaran är barrved, framför allt

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Vattenkokare Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner Vänligen läs dessa instruktioner noggrant innan du använder apparaten första

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

CITRUS JUICER CJ 7280

CITRUS JUICER CJ 7280 SV CITRUS JUICER CJ 7280 H A G B F E C D 3 SÄKERHET OCH INSTÄLLNINGAR Läs den här bruksanvisningen noggrant innan du använder enheten! Följ alla säkerhetsanvisningar för att undvika skador på grund av

Läs mer

Torktumlarens funktion

Torktumlarens funktion Torktumlarens funktion Ytterligare information (inklusive felsöknings- och serviceanvisningar) finns i relevant avsnitt i bruksanvisningen. Sortera tvätten efter klädvårdssymbolerna Torktumla inte Kan

Läs mer

Vi fortsätter att föda fler barn

Vi fortsätter att föda fler barn Vi fortsätter att föda fler barn En historisk tillbakablick på barnafödandet i Sverige visar en uppåtgående trend under 1800-talet och kraftiga svängningar under 1900-talet. Idag beräknas kvinnor i genomsnitt

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se

Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se Art. nr. H880929 2012 Bosch Home Appliances, BSH Home Appliances AB Tvätt- och torkexperten.

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Från Tina Nordström. Med kärlek.

Från Tina Nordström. Med kärlek. gavor Ett värde som varar 100 195 kr Från Tina Nordström. Med kärlek. gåvor 100 195 kr Mottagaren får en present förpackning med vald gåva samt Tinas nya receptbok, Tillsammans till bords. Perfekt att

Läs mer

Tänk nytt. Tänk Brava

Tänk nytt. Tänk Brava Tänk nytt. Tänk Brava Jag hade vant mig vid läckage då och då jag trodde det var normalt. Steve, stomiopererad 2003 Brava tillbehörssortiment är utvecklat för att begränsa risken för läckage och att vårda

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Guide för utskriftskvalitet

Guide för utskriftskvalitet Sida 1 av 7 Guide för utskriftskvalitet Du kan lösa många problem med utskriftskvaliteten genom att byta ut förbruknings- eller serviceartiklar som håller på att ta slut eller är utslitna. Kontrollera

Läs mer

Att göra en limträskiva

Att göra en limträskiva Att göra en limträskiva Ibland hittar du inte en lämpligt stor träbit eller skiva i materialhyllan eller restbitslådan. Då är du tvungen att göra en egen limträskiva som du kan använda till din produkt.

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA VÄGGAR INOMHUS Målade väggar inomhus ger härliga ytor. Det är relativt enkelt och går snabbt att utföra. I stort sett alla typer av väggmaterial går

Läs mer

Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb

Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb Skogsindustrierna, som företräder massa- och pappersbruken

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad 02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor Mjölk choklad 01 Redan hundra år e.kr. började kineserna att tillverka papper. Sakta men säkert spred sig tekniken västerut och nådde

Läs mer

Att ta belägg / pressa växter

Att ta belägg / pressa växter Att ta belägg / pressa växter Lätt att göra rätt, svårare att göra p erfekt Torbjörn Tyler, museiintendent Varför? För att visa för eftervärden vilken växt/art du studerat För att eftervärden skall kunna

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

crescendo S Y S T E M Vad sägs om..

crescendo S Y S T E M Vad sägs om.. g o l v e v e n t Vad sägs om.. Sportevenemang på Torsdag, konsert på Fredag och mässa på Lördag. Snabbt förvandlar Ni er sporthall/ishall till en eventarena för de mest varierande evenemang. Golven består

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN Göteborg 5 april, 2016 Ellenor Lennarth MARTINSON I EN VÄRLD AV ARBETSKLÄDER MARTINSON Leverantör och tillverkare för Svensk sjukvård

Läs mer

CWS bomullshanddukar på rulle. Hygieniskt och miljövänligt för hygienutrymmet.

CWS bomullshanddukar på rulle. Hygieniskt och miljövänligt för hygienutrymmet. CWS bomullshanddukar på rulle. Hygieniskt och miljövänligt för hygienutrymmet. [ 2 ] Vi vill att dina medarbetare och gäster ska trivas. Dessutom vill vi värna om miljön. Bomull torkar bättre än papper.*

Läs mer

Besök Europeiska kulturarvsdagen 13 september hos oss!

Besök Europeiska kulturarvsdagen 13 september hos oss! Illustration Pia Niemi Besök Europeiska kulturarvsdagen 13 september hos oss! Människors värv och verk en resa i industri- och teknikhistorien. Härnösand Murberget Murberget visar upp förindustriellt kulturarv.

Läs mer

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Snabbfrågor del 1 Lag Lag 1. Utanför vilket land ligger Stora Barriärrevet? Svar: Australien 2. Hur många är bröderna som ingår i gruppen Jedward? Svar: Två 3. Igår stängdes

Läs mer

Återvinning - Papper

Återvinning - Papper Återvinning - Papper Återvinning av papper och förpackningar Cellulosa-fibrerna i papper och förpackningar återvinns för att bli ny pappersmassa. Ofta är de återvunna fibrerna av lägre kvalitet än de ursprungliga

Läs mer

Water Profile för den svenska skogsindustrin

Water Profile för den svenska skogsindustrin Water Profile för den svenska skogsindustrin 10 litres of water for 1 sheet of A4-paper Vattnets kretslopp Water Profile IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Skogsindustrierna utfört studien Water

Läs mer

Skötsel samt förvaring av papper och böcker.

Skötsel samt förvaring av papper och böcker. Skötsel samt förvaring av papper och böcker. Kom och lyssna på Bokbindare Jeans Lantz, torsdagen den 10 April 18.00-20-00. Fika med macka för 20 kr i pausen. Dis-Filbyter ansvarar för de populära föreläsningarna

Läs mer

COMMIS DE CUISINE STORA SLÄNG- BOKEN. Direkt från proffsköket

COMMIS DE CUISINE STORA SLÄNG- BOKEN. Direkt från proffsköket COMMIS DE CUISINE STORA SLÄNG- BOKEN Direkt från proffsköket ETT MÅNGSIDIGT REDSK AP I händerna på en professionell kock blir en kökshandduk av hög kvalitet ett av kökets viktigaste och mest mångsidiga

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

PUTSARBETSBESKRIVNING

PUTSARBETSBESKRIVNING ARBETSBESKRIVNING 16.3 1 (5) PUTSARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Ytorna som skall putsas rengörs från smuts och löst damm. Det puts som skadats när den gamla brukytan reparerats, avlägsnas

Läs mer

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA Anneli Palmsköld Filosofie doktor i etnologi Forskningsassistent Institutet för folklivsforskning vid Nordiska museet En undran Vad gör du med trasiga lakan, handdukar,

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder.

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. GE en stödjande metod som hjälper till koncentration och

Läs mer

Kinesisk bokform. Lin Zhang-Freund 張 琳 2008-04-07. lin@papperskonservering.se

Kinesisk bokform. Lin Zhang-Freund 張 琳 2008-04-07. lin@papperskonservering.se Kinesisk bokform Lin Zhang-Freund 張 琳 2008-04-07 lin@papperskonservering.se Presentation från föreläsning hållen på Stockholms Universitet 2008-04-07 för Orientaliska Institutionen. 書 bok 書 att skriva

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen RepoRtage VåRda inredningen det är insidan som räknas Med några få, enkla tips kan du själv sköta om din läderklädsel och kanske till och med färga om skinnet. Steg för steg visar vi hur du får tillbaka

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Girlang med tygblommor

Girlang med tygblommor Girlang med tygblommor Det finns ofta lådvis av tygblommor på loppiset. Köp loss en låda av dem och gör girlanger, eller varför inte kransar att ha i håret. ett gäng tygblommor snöre eller tråd eventuellt

Läs mer

Dosera rätt. Genom att inte använda fyllnadsmedel förlängs livslängden. kläder.

Dosera rätt. Genom att inte använda fyllnadsmedel förlängs livslängden. kläder. Tvätt Family White Coldwash - ren tvätt vid lägre temperaturer Family White Coldwash ger dig ren tvätt och lägre energiförbrukning. Du kan halvera den energi som går åt vid tvätt genom att sänka tvättemperaturen.

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER Vad händer med alla tidningar när vi har slängt det? Lär er mer om metall genom att läsa sagan Prassel och ridningens resa! där barnen tillsammans med Prassel får följa

Läs mer

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg.

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg. Lättläst svenska Utställningen handlar om musik-instrument i olika länder. Olika instrument är viktiga i olika länder. De är symboler för sitt land. De är national-symboler. 1 Alla länder har en national-sång.

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier.

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier. Färdiga produkter ett hantverk från början till slut För mig som fotograf är det viktigt att ni får hem era bilder i högsta kvalitet och hållbarhet. Därför gör jag min egen retusch och jag handplockar

Läs mer

Lars Eje Larsson rapport Canson Moulin du Roy

Lars Eje Larsson rapport Canson Moulin du Roy Lars Eje Larsson rapport Canson Moulin du Roy Jag har nu testat Moulin Roy i olika varianter: 3 x 600 g och 3 x 300 g. Jag har alltid testat papper utifrån "skarpt läge" d.v.s. att jag använt dem i mitt

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes www.satilabygg.se Arvet efter Albert i Högelid I början av 1900-talet började den företagsamme Albert Andersson tillverka olika typer av möbler. Då var efterfrågan på möbler stor i det expansiva Göteborg

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer