Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor."

Transkript

1 Papper Det vi kallar papper kännetecknas av att fibrerna i ett material, till exempel bomull, först skiljs från varandra och sedan filtas ihop igen. Enligt den definitionen har papper tillverkats i ungefär 2000 år. Ordet papper däremot kommer från namnet på växten papyrus. De gamla egyptierna framställde papyrusrullar redan för ca 4500 år sedan. Rullarna var gjorda av tunna papyrusremsor som bultats ihop till ark. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor. Papperet gjordes först för hand. Kunniga pappersmästare förde kunskaperna vidare till nästa generation. Japansk pappersmakare Kartan visar hur kunskaperna om handpapperstillverkning sprids över världen.

2 Papperets historia Papperet uppfanns för ca 2000 år sedan, till Europa kom det inte förrän under medeltiden. I Sverige börjar vi använda papper först under 1300-talet. Det första papperet För ca 2000 år sedan uppfinns papperet i Kina. Tidigare har man skrivit på sidentyg, vilket är ett ganska dyrt material. Vem som kommer på att göra det allra första papperet vet man inte, men en man vid namn Ts ai Lun vidareutvecklar idén. I en rapport till den kinesiska kejsaren år 105 e. Kr beskriver han hur papper tillverkas av trädbark, hampa, trasigt tyg och fisknät. Det äldsta kinesiska papperet som finns bevarat är från år 8 f. Kr och är tillverkat av lin. På pappret finns flera kinesiska skrivtecken och man tror att det är rester av ett brev. Pappersfragmentet hittades i augusti Papperet kommer till Europa Kunskapen om papperstillverkning förs så småningom vidare från Kina till Korea och Japan. Under 700-talet sprids tekniken till Samarkand, som kommer att bli centrum för papperstillverkningen under lång tid. De första europeiska pappersbruken startas i Italien och Spanien på 1200-talet. I början av 1400-talet uppfinns boktryckarkonsten och då ökar också efterfrågan på papper. Papperet i Sverige De äldsta bevarade pappersdokumenten i Sverige är från år På den tiden importeras papper och det används främst av kyrkan och kungens män. Under tidigt 1400-tal börjar man tillverka papper i Sverige. Det första säkert kända pappersbruket grundas omkring 1570 av adelsmannen Sten Bille vid Knutstorps gods i Skåne, som då hör till Danmark. På 1600-talet tillkommer flera pappersbruk, bland annat Uddby papperskvarn utanför Stockholm och Östanå papperskvarn i Hälsingland. Vid den här tiden tillverkas papperet för hand. Råmaterialet är lump, gamla kläder och textilier. Lumpsamlare reser runt i bygderna och köper upp den åtråvärda varan. Det finns inte alltid så mycket lump att få tag på, eftersom de flesta använder sina kläder tills de totalt tjänat ut. Bristen på lump gör att man så småningom börjar experimentera med annat material som till exempel trämassa. I mitten på 1800-talet börjar övergången från lump till trämassa i Sverige. Ungefär samtidigt blir pappersmaskinen allt vanligare vilket också lägger grunden till de stora pappersindustrierna. År 1886 finns 35 svenska pappersbruk med sammanlagt arbetare. Idag finns 46 pappersbruk med anställda. År 2004 tillverkades ca 12 miljoner ton papper i Sverige. Femton pappersbruk använder returpapper i varierande omfattning.

3 Pappersarbetarna Papperet framställdes av yrkeskunniga och skickliga pappersarbetare. Arbetarna kallades olika saker beroende på vilka arbetsuppgifter de hade. Det fanns till exempel pappersmästare, formare, guskare, limmare, torkhusmästare, packhusmästare, läggare, lärlingar och gossar. Kvinnornas och barnens arbete En viktig del i papperstillverkningen sköttes av kvinnor. De tog hand om den insamlade lumpen som skulle bli pappersmassa. Lumpen bestod ofta av gamla uttjänta kläder som skulle sorteras, skäras och tvättas innan de kunde användas i tillverkningen. Arbetet var både smutsigt och motbjudande. Pehr Johan Tyrenius Pehr Johan Tyrenius föds år Han har tre systrar och hans pappa, Johan Eric är pappersarbetare på Tumba bruk. Även barn arbetade på Tumba Bruk. Pojkarna arbetade tillsammans med männen och flickorna tillsammans med kvinnorna. Lumpsorteringen Redan under skoltiden börjar Pehr Johan arbeta på bruket där han kommer att stanna hela sitt liv. I 76 år arbetar han på bruket! Pehr Johan blev 91 år gammal. Många människor har levt och arbetat på bruket under årens lopp. Alla har sin historia att berätta.

4 Pappersarbetarna George Anzelius Georg Anzelius föds på bruket Georg, som ofta kallas Jojje, har fem äldre bröder. Hans föräldrar är Eva Myrman och bruksarbetaren Anders Anzelius. Hela familjen bor tillsammans i en lägenhet med två rum och kök. Georg går i folkskolan på bruket och drömmer om att bli trädgårdsmästare, men så blir det inte. Redan 1916, innan han har gått ut skolan, börjar Georg arbeta som lärling på bruket. Till att börja med arbetar han i skiljerummet. Han går sedan vidare och börjar arbeta som läggare i formrummet, där han ingår i ett kyplag. Hans högsta önskan är att lära sig alla de olika hantverken, malning, formning och guskning. George arbetar också som formare, något som han trivs väldigt bra med. När Georgs pappa ska gå i pension blir Georg tillfrågad om han kan överta pappans jobb i holländeriet. Efter lite övertalning tar han jobbet blir Georg förman på tillverkningsavdelningen, då tillverkas inte papperet för hand längre. Georg arbetar aktivt för att föra traditionen att tillverka handgjort papper vidare även efter att man slutar med det på bruket. Han är bland annat med och bildar föreningen Kyplaget, och han arbetar också på det första bruksmuseet på Tumba bruk. Georg Anzelius avled år Gunnar Ståhl Gunnar Ståhl föds 1935 och växer upp i Småländska Vimmerby. 21 år gammal börjar han arbeta som påläggare vid Silverdalens pappersbruk utanför Hultsfred, arbetet består av att fylla på massa i den så kallade Holländaren. Så småningom flyttar han uppåt landet och hamnar på Nykvarns pappersbruk i Södermanland. I början av 1970-talet kommer Gunnar till Tumba med avsikt att bara vara kvar ett litet tag. Det är nu 35 år sedan (2006). Han börjar som skiftförman och får titeln pappersmästare När Gunnar går i pension år 1999 är han den sista i raden av många pappersmästare på Tumba bruk. Idag finns inte yrkesbeteckningen kvar. Efter pensioneringen engagerar sig Gunnar i brukets museum och visar bland annat papperstillverkning för allmänheten. När det nya museet invigs 2005 följer han med över dit. Idag är Gunnar en populär och färgstark guide med massor av kunskap om bruket och papperstillverkning. Nuförtiden kallar han sig för pappersmakare.

5 Pappersordlista Bykning Äldre ord för tvättning. Lumpen tvättas med vatten och kemikalier för att få bort färg och orenheter. Däckel Ram som hör till formen. Den hjälper till att hålla pappersmassan på plats och att begränsa papperets storlek. Filt Våt yllefilt på vilken det formade papperet trycks av. Form Träram med en finmaskig metallduk där pappersmassan fångas upp och överskottsvatten rinner igenom. Formare Yrkesbenämning på person som formar pappersarket. Formning Pappersmassan fångas upp i en form och formas till ett pappersark. Glättning Papperet glättas, dvs. gnids till en jämn yta. Förr skedde detta med hjälp av polerade stenar eller borstar. Guskare Yrkesbenämning på person som trycker av det våta pappersarket på filten. Guskbräda En bräda med välvd översida som gör det lättare att trycka av pappersarket. Guskning När pappersarket trycks av från formen kallas detta guskning. Detta sker på en fuktig yllefilt som i sin tur ligger på en guskbräda. Holländare Maskin för malning av pappersmassa. Textilierna slits sönder av roterande knivar till önskad fiberstorlek. Namnet kommer av att maskinen är en holländsk uppfinning. Hängning Arken torkas hängande på stänger. Kallpressning De torra pappersarken pressas för att bli släta.

6 Kyp Ett kar med pappersmassa för formning av pappersark. Kyplag Ett arbetslag som jobbar kring en kyp. Kyplaget består av en formare, en guskare och en läggpojke. Limning För att inte bläcket skall flyta ut när man skriver på det färdiga papperet tillsätts lite lim i pappersmassan. Lump Begagnad textil, till exempel kläder, postsäckar eller annat, som användes till pappersmassa. Linne eller bomull var bäst att göra papper av. Lumpsortering Lumpen sorterades efter färg och olika fibermaterial. Knappar och andra hårda klädesdetaljer togs bort. Läggpojke Yrkesbenämning på person som efter pressning skiljer arken från filtarna som sedan går tillbaka till guskaren. Malning Lumpen mals efter skärning och bykning i en s.k. Holländare till pappersmassa. Post En hög av filtar och papper som innehåller ark kallas för post. Pressning Vattnet pressas ur de våta pappersarken med hjälp av en papperspress. Skiljning När pappersarken pressats lossas (skiljs) de försiktigt från filtarna. Skärning Lumpen skärs genom att delas i småbitar. Svängbalja Kar för tvättning av filtar. Torkning Pappersarken hängs på torkkäppar för att torka. Vattenmärke Märke eller mönster i papperet som bara kan ses om papperet genomlyses.

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla.

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla. Vad är ett bruk? Ett bruk är en industri där man bearbetar råvaror på olika sätt. I närheten av industrin finns bostäder och platsen kallas ofta för ett brukssamhälle. På 1600- och 1700-talen byggs flera

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

ATT VÄXA UPP I SYDAFRIKA OCH SVERIGE, LIKHETER OCH SKILLNADER

ATT VÄXA UPP I SYDAFRIKA OCH SVERIGE, LIKHETER OCH SKILLNADER ATT VÄXA UPP I SYDAFRIKA OCH SVERIGE, LIKHETER OCH SKILLNADER Ämne: Svenska/So Namn: Linnea Olsson Handledare: Erik Nilsson Klass: 9 Årtal: VT 09 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING..2 INLEDNING

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

En miljon svenskar vill inte använda internet EN RAPPORT OM DIGITAL DELAKTIGHET AV OLLE FINDAHL

En miljon svenskar vill inte använda internet EN RAPPORT OM DIGITAL DELAKTIGHET AV OLLE FINDAHL En miljon svenskar vill inte använda internet EN RAPPORT OM DIGITAL DELAKTIGHET AV OLLE FINDAHL Innehåll Internet i Sverige och världen 4 Mot ett digitalt och papperslöst samhälle 6 Alla skall med Spridningen

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA

om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. KAPITEL 1: KAPITEL 2: KAPITEL 3: KAPITEL 4: KAPITEL 5: GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA 1 GRAFIK, AKVARELL,

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Hur skor vi oss? 1. VEM GöR DINA SKOR? Vi frågar sex skoföretag Vem bär ansvaret? Läs om kemikalierna i dina skor

Hur skor vi oss? 1. VEM GöR DINA SKOR? Vi frågar sex skoföretag Vem bär ansvaret? Läs om kemikalierna i dina skor en skrift om skoproduktion FRAN rena klader VEM GöR DINA SKOR? Vi frågar sex skoföretag Vem bär ansvaret? Läs om kemikalierna i dina skor Arbetarna använde inga handskar då de med fingrarna strök på limmet

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på?

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på? Kontakt Vill Du veta mer om stamning eller ha kontakt med ytterligare människor som stammar? Ta kontakt med Sveriges stamningsförbund Hemsida: http://www.stamning.se/ Telefon: 08-720 61 12 08-720 66 09

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008 Mellan is och järn JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008 Tänk dig ett land täckt av is där inget kunde växa eller leva. Det var ogästvänligt till och med för mammutarna, men klimatet förändrades sakta; det blev

Läs mer