Lions Club Upplands-Bro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lions Club Upplands-Bro"

Transkript

1 Lions Club Upplands-Bro 1 FÖRORD En tanke utan djupare innebörd och avsikter om datateknik i allmänhet och om Internet i synnerhet har, under trevlig och social samvaro med Lion Rolf och Erika Tekolf, diskuterats om att en ökad kunskap om Internet (Webben och E-post) borde vara av värde för alla medlemmar i Lions Club Upplands-Bro. I förlängningen borde dat även vara av ett stort värde för alla invånare i Upplands-Bro, vilket Lions Club Upplands-Bro skulle ansvara för och därmed göra sig mer kända än att bara synas under några marknadsdagar inom kommunen. Med det syftemålet kommer här ett inledande utkast på två sidor (läs det gärna som ett förslag) om hur en kurs i och om Internet (Webben/Mail) skulle kunna förstärka våra medlemmars gemenskap genom att alla under trevlig samvaro få diskutera vad som hänt, händer och kommer att hända, när det gäller den nya tekniken att över Internet kommunicera och/eller skaffa sig kunskap. SAMMANFATTNING Inom kommunikation finns nu ett paradigmskifte, vilket inte kan ha undgått någon. Unga som äldre har numera en Mobiltelefon som inte bara används för prat, Mobiltelefonen är numera nödvändig teknik för att kunna kommunicera med omvärlden. Allt fler säger också upp sitt fasta telefonabonnemang och ersätter det med ett Mobiltelefonabonnemang. För att inte tala om att (nästan) alla känner till Webben (Hemsidor) och Mejl (E-post) och alla andra likvärdiga funktioner. Mot den bakgrunden anser vi att är en kursverksamhet om Internet inom Lions Club Upplands-Bro är en självklarhet. Ja, mer eller minde ett måste om klubben vill utveckla sig! Kursverksamheten riktar sig nu i första hand till medlemmarna i klubben, Lions Club Upplands-Bro. Rolf Tekolf/Kursansvarig, Erika Tekolf/iPad, Handledare Gunnar Steiner/Teknisk rådgivare

2 VI BÖRJAR HÄR FÖR ATT VISA VAD EN ÖKAD KUNSKAP OM INTERNET ERBJUDER Med åldern ökar av förklarliga skäl kontakten med sjukvården. Med mina egna år på nacken talar jag av erfarenhet. Jag har varje vecka kontakt med mina läkare på KS över Internet. En ovärderlig tillgång och det belyser fördelarna med Internet. 2 Men nu börjar allt fler landsting även ge invånarna en möjlighet att läsa sin egen journal över Internet. Läs en snabbinformation nedan. På denna länk hittar man alla basfakta om hur man når Vårdguiden/Stockholms läns landsting Men här är mer värdefull information. Din journal på nätet! Alla vuxna invånare kommer nu att kunna läsa vad det står i deras egna sjukvårdsjournaler. Det här är ett viktigt steg i utvecklingen mot att stärka patientens ställning i vården. Många patienter vill idag informera sig om sin sjukdom och vara delaktiga i besluten kring behandlingen. Man underlättar nu för patienterna genom att göra journalerna mer lättillgängliga över Internet. Patienter får nu tillgång till sin journal via ett webbgränssnitt. Människor är idag vana vid att kunna sköta sina ärenden via Internet. Utbudet av e- hälsotjänster ökar hela tiden. Patienterna får möjlighet att boka tid, lista om sig och beställa nytt recept dygnet runt, utan att behöva passa särskilda telefontider. På samma sätt kan nu patienterna ta del av vad det står i ens egen journal över Internet... Man tror att det här på sikt kan öka vårdkvaliteten. Det underlättar i kommunikationen mellan patienter och vårdpersonal om man har en gemensam bild av vad som sagts och gjorts. Fakta om tjänsten För att få tillgång till sin journal via e-tjänsten krävs att man är över 18 år och har ett konto genom "Mina Vårdkontakter". För att skapa ett konto krävs e-legitimation, som utfärdas bland annat av bankerna. Mina Vårdkontakter, följande journaltyper ingår inte. - Psykiatri (inklusive barn- och ungdomspsykiatri) - Klinisk genetik - Enheten för kvinnofrid - Osignerade journaler Vårdnadshavare kan ta del av journaler för barn till och med 12 år.

3 Tidningen 1177 Vårdguiden Inloggning 98UGC4?opendocument 3 Vill du logga in med e-legitimation i Mina vårdkontakter? Såhär går du tillväga om du vill skapa ett konto och använda dig av e-legitimation: 1. Gå till 2. Välj E-legitimation. 3. Ange sedan vilken typ av e-legitimation du vill använda. 4. Följ anvisningarna. Ett konto skapas per automatik. Vill du logga in med lösenord och sms i Mina vårdkontakter? Så här går du tillväga om du vill skapa ett konto och använda dig av lösenord och sms: 1. Gå till 2. Välj alternativet Lösenord och sms. 3. Klicka på länken Beställ lösenord. 4. I nästa steg behöver du ange ditt personnummer och mobilnummer samt acceptera villkoren gällande konto i Mina vårdkontakter. 5. Ett lösenord kommer nu att skickas hem till din folkbokföringsadress. När du fått det väljer du återigen att logga in med Lösenord och sms. Följ sedan anvisningarna.

4 4 Mina vårdkontakter i mobilen och Surfplattan. Mina vårdkontakter är i dag även anpassat för mobil och surfplatta. Mobilt BankID Det är numera möjlig att logga in i Mina vårdkontakter med en e- legitimation för mobiltelefoner och surfplattor, Mobilt BankID. De användare som loggar in med mobil e-legitimation kan använda de tjänster som idag är tillgängliga vid inloggning med engångskod. För närvarande kan man inte komma åt läkemedelstjänsterna på detta sätt. Responsiv design Mina vårdkontakter har utvecklats med hjälp av så kallad responsiv design. Responsiv design innebär att man tillåter layouten på en hemsida att förändras beroende på vilken skärmstorlek den enskilde användaren har.

5 FRÅGA Är Internet (Webben och E-post) av värde för Lions Club? Svar på frågan är att det är självklart av värde såväl för Lions Club Upplands- Bro såsom det är för alla invånare i kommun. 5 Webben står för att alla klubbar i Sverige via Hemsidor och via E-post kan ta del av vad alla andra klubbar världen gör såväl i sin dagliga verksamhet som att man får en möjlighet till fördjupad källinformation vid exempelvis katastrofer i landet. Mot denna bakgrund som Lions Club Upplands-Bro har som syftemål att genom kurser låta alla medlemmar få en fördjupad kunskap i och om Internet/Webben/E-post. Låt mig exemplifiera. Jag har en (okänd för de flesta medlemmar) rik korrespondens med Lionsklubbar världen över, men även med klubbar inom Sverige. Citat från Lions Kathmandu/NEPAL Dear Lion Gunnar Thank you so much for your quick massage. I am very glad to see it. I hope we can exchange many information through and others communication ways about club activities and future plans. I hope I will hear to you all about our twining proposal soon. Thank you. Best Regards, Lion Sunit Shrestha Slut citat Dessutom har jag ett stort kontaktnät med många Lionsklubbar i Sverige. Många har tagit till sig möjligheterna med Internet och Hemsidor, men dessvärre är min sammanfattning att många medlemmar helt enkelt är ointresserade och okunniga, främst orsakat att man inte tagit sig an det paradigmskifte som nu gäller med avseende på digital kommunikation i samhället. Medlemmarnas ålder är ju även en belastning. Men till allas heder skall framföras att allt fler äldre har skaffat sig en Smartphone, vilket innebär att det inte bara är den unga generationens teknikpryl. Men med Surfplattan och den Bärbara datorn har även äldre lärt sig att ta vara på möjligheterna med Sociala nätverk och dess betydelse för gemenskap med nära och kära och vänner världen över.

6 Bilden visar det symboliska budskapet, texten förklarar bokstavligen innehållet. 6 KURSVERKSAMHETEN KOMMER ATT BESKRIVA Utifrån inledningsorden visar vi symboliken i och om teknik för Internet, d.v.s. för Webben och Mejl (E-post) genom dessa symboler, vilka mer ingående kommer att fördjupat redovisas under kurskvällarna. En kurs som i dagens läge bara är ett måste! Inte minst därför att Microsoft nu upphör med Windows XP upphör och ersättas med Windows 8. Dator (Stationär), Ca 7 000kr / Surfplatta/WiFi och 3G, Ca kr E-böcker/Läsplatta (WLAN/WiFi) / Ca 930 kr För att inte tala om våra nya telefoner! Smartphone Apple (IOS 7) och dito SAMSUNG (Android) Från Ca kr till kr

7 Men redan nu - Kursens mest efterfrågade tema! 7 Surfplatta (ipad) Läsplatta Idag läser allt fler sina böcker i digital form på surfplattor och läsplattor. Men vilket medium ger oss bäst förutsättningar att ta till oss innehållet. Är det boken eller någon av de bärbara skärmar som erbjuds på marknaden? Tyska forskare har undersökt hur testpersoners EEG och ögonrörelser förändras när de läser på de speciella svartvita läsplattor, som är utrustade med så kallat e-bläck, och jämfört det med läsning på surfplattor som är belysta, samt med vanliga pappersböcker. Skillnaderna i hjärnans aktivitet och ögats arbete var så små att de knappt gick att mäta. Utom i ett fall - den äldre testgruppen hade lite, lite hjälp av det faktum att surfplattan var belyst bakifrån. Man har jämfört läsning på läsplattor oh surfplattor. Studier visar att det var många som tvärtom reagerade på surfplattans bakgrundsbelysning, och därför föredrog läsplattans skärm, som bara reflekterar omgivningens ljus. E-böcker är (en så länge) gratis att låna via våra Bibliotek. Man går till närmaste Bibliotek och ber att få ett Lånekort för E-böcker. Lånekortet har ett Kontonummer och så får man ange ett Lösenord till kortet. Sen kan man låna E-böcker på Internet. Praxis är att man får låna 3 böcker/vecka, helt gratis. Låneböckerna kommer från Elib, ett företag som ägs gemensamt av fyra stora svenska bokförlag. Elib är ledande i Norden inom distribution av digitala böcker. Våra tjänster finns i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Elib grundades år 2000 och ägs gemensamt av Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts förlagsgrupp och Piratförlaget. Men man kan även låna böcker gratis (och ibland mot en låg kostnad) på Här finns många kända boktitlar, både på svenska och engelska. Alla lån är gratis. Handledare för att läsa E-böcker är Erika Tekolf, och Erika kommer att inleda med att visa hur man läser E-böcker på en ipad/surfplatta.

8 Några ord till om (pappers-)böcker vs E-böcker 8 VIKTIGA FAKTA. Boken Dan Brown/Inferno kostar 219,00 kr i pappersformat och inbunden i Bokhandeln (Akademibokhandeln ). I Pocketformat kostar boken 49,00 kr. Nu kan man läsa samma bok i form av en E-bok, genom att man skaffar sig ett Lånekort på närmaste Bibliotek och laddar ner boken Dan Browns/Inferno. Läs denna E-bok är att spara in 219,00 kr! Personligen har de flesta lärt sig uppskatta möjligheten att läsa böcker på Surfplattan/Läsplattan. Framför allt om man avslutar kvällen i sängen eller ligger i soffan för att läsa. Det känns mycket bekvämare att hålla Surfplattan/Läsplattan i handen jämfört med pappersboken i inbundet format, eftersom pappersboken på 542 sidor blir ganska så tung efter några minuter. Nu till alternativa format för att läsa E-böcker. Det bästa alternativet är att låna E-böcker på Biblioteket. Men först måste man hämta ett Lånekort med Kontonummer och Lösenord. Men Lånekorten är gratis. Biblioteket Upplands-Bro:

9 I VILKET FORMAT LÄSER MAN E-BÖCKER? 9 Epub eller pdf? Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner. Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm. EXEMPLIFIERAT För att läsa en E-bok i Epub-format använder man bl. a. en läsare kallad Blue Fire Reader Bluefire Reader is a proven, affordable solution for quickly creating and distributing your own branded ecommerce enabled reading applications. Displays epub and PDF Innan man kan läsa bibliotekets e-böcker i Smartphone eller på surfplatta måste man alltså installera appen Bluefire Reader samt skapa ett Adobe-konto (som knyts till Bluefire Reader). Så installerar man Bluefire Reader: 1. Gå till App Store (för iphone och ipad) eller Google Play (för Androidtelefon och -platta). 2. Sök efter Bluefire Reader. 3. Installera appen. 4. Öppna Bluefire Reader och klicka på Info i menyn nederst på sidan. 5. Klicka på Authorize och skriv in dina Adobe-kontouppgifter (den e- postadress och det lösenord som du valde när du skapade ditt Adobe-konto). 6. Bluefire Reader är färdig att använda.

10 Låna e-böcker till Läsplatta 1. Låna först e-boken till din dator (se ovan). 2. Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i biblioteksvyn (klicka på den lilla rutan med de tre bokryggarna överst till vänster på sidan). 3. Anslut din läsplatta till datorn med USB-kabel. 4. Se att en ikon för läsplattan dyker upp nederst i vänstermarginalen i Adobe Digital Editions. 5. Ta tag i boken med muspekaren och dra den ner till ikonen för läsplattan. Släpp när du ser ett grönt plustecken! 6. När boken kopierats över till läsplattan (tar bara några sekunder) kan du koppla ur sladden och börja läsa. Låna e-böcker till Surfplatta och Smartphone 1. Skapa ett Adobe-konto. 2. Installera appen Blue Fire Reader. 3. Öppna Blue Fire Reader och klicka på fliken Info. Klicka på Authorize och ange den e-postadress och det lösenord som du valde när du skapade ditt Adobe-konto. 4. Öppna telefonens eller surfplattans Webbläsare och surfa in på det Bibliotek, där du har ett Lånekort med Kontonummer och Lösenord för E- böcker 5. Sök efter den bok du vill läsa och klicka på den önskade titeln. 6. Klicka längst ner på sidan där det står "Låna boken". 7. Välj formatet e-pub (i de fall där det finns en valmöjlighet). 8. Skriv in ditt lånekortsnummer (11 siffror i en rad) eller ditt personnummer, samt din PIN-kod. 9. Klicka på "Hämta hem bok" och slutligen på "Klicka här". 10. Välj att öppna boken i Blue Fire Reader. 10 I formatet Epub är ett flödande format, vilket innebär att boksidan visas i sin helhet på Surfplattan och Läsplattan

11 Pdf är ett statiskt format, vilket innebär att två boksidor samtidigt visas på Surfplattan och Läsplattan. 11 Låna E-böcker på Biblioteket är bekvämt, och framför allt får man alltid en bra support av Bibliotekens ansvariga. Men man kan även gratis låna E-böcker på Webben Lions Club Upplands-Bro under ledning av Lions Kursledare Rolf Tekolf och Erika som Handledare när det gäller att ladda ner och använda Ipad för att läsa E-böcker lovar vi att alla på någon timma lär sig allt som behövs. Teknisk assistans får alla av Lion Gunnar.

12 LITE MER OM LÄSPLATTAN 12 Läsplattan kan man se som en enklare teknik (jämfört med Surfplattan) för att läsa E-böcker. Tillsammans med Lion Rolf och Erika Tekolf gjordes i dag ett snabbesök hos Elgiganten för att bokstavligen uppleva Läsplattan som ett möjligt alternativ till Surfplatta. Ekonomiskt är det så att Surfplattan kostar ca 4-5 gånger mer än Läsplattan. Men efter en närmare studie av Läsplattan så inser man att snart att Surfplattan är överlägsen på alla områden, vilket innebär att ett köp (vår personliga uppfattning)av Läsplattan för att läsa E-böcker är bortkastade pengar. Några enkla fakta om Läsplattan (SONY) ,00 kr TEKNISKA DATA Operativsystem LINUX För att ladda ner en E-bok finns några alternativ mot extra kostnader - 6 tum pekskärm, vilket innebär att en boksida i princip har samma format som Läsplattans skärm. - WiFi - USB-kabel för anslutning till en bärbar dator - SIM-kort, abonnemang hos en Internetoperatör En boksida visa med svart text mot vit bakgrund. Vissa möjligheter finns för att öka textstorleken, men principiellt så visas bara en boksida på Läsplattan och bläddring mellan sidor sker med finger på skärmen. Den fördel som kännetecknar Läsplattan är att batteriet är enastående kraftfullt, timmar på en laddning. Bara 3 minuters laddning innebär att man kan läsa en hel bok på 500 sidor. Kort sammanfattat Läsplattan är inget att rekommendera enligt vårt förmenande.

13 MER OM E-BÖCKER 13 The proportion of Americans who read e-books is growing, but few have completely replaced print books for electronic versions. The percentage of adults who read an e-book in the past year has risen to 28%, up from 23% at the end of At the same time, about seven in ten Americans reported reading a book in print, up four percentage points after a slight dip in 2012, and 14% of adults listened to an audiobook. Though e-books are rising in popularity, print remains the foundation of Americans reading habits. Most people who read e-books also read print books, and just 4% of readers are e-book only. Audiobook listeners have the most diverse reading habits overall, while fewer print readers consume books in other formats. Read or download the full report: Reading-Update.aspx Sensmoralen är att E-böcker kommer att dramatiskt öka framöver. Mer information, fakta och erfarenheter kommer att redovisas under kursen.

14 Mer frågor som ställts den senaste veckan! DET GÄLLER OPERATIVSYSTEMET WINDOWS 8 (8.1) 14 Microsoft meddelar nu att stödet för Windows XP upphör i april Och som (troligen) alla uppmärksammat så är alla nya datorer (Stationära som Bärbara) utrustade med Windows 8 (8.1). Därmed måste man lära sig hur det nya programmet fungerar. Men det här är en grundregel som man bör ta lärdom av. Det bästa programmet är det program man är van vid! Längre fram i kursen presenteras mer ingående hur man Windows 8 (8.1). Men det första som man måste ta till sig är hur man hittar på skärmen, den s.k. Startbilden i Windows 8 (8.1). Har man erfarenhet av alla tidigare Windows (och nu senast Windows XP, vilken alltså Microsoft inte kommer att stödja framöver (april 2014), så känner man sig förtrogen med den s.k. Startbilden på skärmen, när man arbetat med tidigare Windows. Men nu ser det ut så här i Windows 8 (8.1). STARTBILDEN Via tangentbordet (en flaggsymbol) kan man byta till en Startbild man är van vid från tidigare Windows.

15 15 Det innebär att när man Startar Windows 8 (8.1) så får man en Startbild på skärmen, som man känner sig lite främmande inför. Genom att klicka på Tangentbordets flagga, så får man en Startbild man är lite mer van vid. Nu kan man genom att ändra lite i inställningarna för start av datorn, så man får den Startbild på skärmen man är van vid. En liten detalj, men praktisk och lätt att ta till sig. Sen finns det ett flertal andra funktioner som det tar lite tid att lära sig. Såsom förutsättningarna gäller f.o.m april, så är det bäst att snarast ta till sig kunskapen om hur Windows 8 (8,1) är uppbyggd. Kom ihåg. Det bästa programmet är det program man är van vid. Under kursdagarna kommer vi att få lyssna på Kursledaren Lion Rolf Tekolf hur han tog sig an Windows 8 (8.1) från Windows Vista. Det blir många bra tips. Microsoft informerar Windows 8.1, nu med den nya Startskärmen Med den nya Windows-versionen kan du titta på film eller spela spel, chatta med vänner, komma åt filer överallt eller hitta nästa favoritapp i Windows Store. Och du kommer åt allting från den nya Startskärmen, även det gamla välbekanta Skrivbordet.

Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi.

Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi. Manual E600 Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi. För att du ska kunna låna böcker behöver du ha ett Adobe id.

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM. Windows 7. Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA.

STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM. Windows 7. Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA. STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM Windows 7 Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA Anna Larsson Studiehandledning E-bok www.anvisua.se Copyright 2015 Anna Larssson

Läs mer

LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD

LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD Bluefire Reader Manualen går igenom: - Skapa Adobe Konto - Låna en e-bok (text) från Mölndals Stadsbibliotek. Kräver lånekort och pinkod från biblioteket. http://bibliotek.molndal.se/web/arena/e-bocker-barn

Läs mer

HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA

HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA En lathund En lathund om hur man laddar hem e-böcker från v8bibliotekens hemsida: www.v8biblioteken.se. På V8bibliotekens hemsida får du tillgång

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem.

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. Katarina Eriksson ipad ipad +Äldre=sant Enkel beskrivning

Läs mer

Nya Mina vårdkontakter. En presentation över det nya gränssnittet för invånare

Nya Mina vårdkontakter. En presentation över det nya gränssnittet för invånare Nya Mina vårdkontakter En presentation över det nya gränssnittet för invånare Nyheter i nya Mina vårdkontakter Responsiv design gör Mina vårdkontakter tillgänglig även i mobiltelefon och surfplatta Stöd

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Guide till SvD:s. digitala korsord

Guide till SvD:s. digitala korsord Guide till SvD:s digitala korsord Välkommen att prova SvD:s korsord digitalt. Du kan ha ett eller flera korsord i gång samtidigt och om ingen tävling pågår kan du även få ledtrådar och facit direkt på

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet Hus

SeniorNet Huddinge Öppet Hus SeniorNet Huddinge Öppet Hus 2017-10-26 Dagens tema: Mobilt Bankid och Internetbetalning E-legitimation / BankID Vad är e-legitimation E-legitimation en personlig elektronisk ID-handling som du använder

Läs mer

Min Vårdplan via nätet

Min Vårdplan via nätet Min Vårdplan via nätet Du har blivit erbjuden Min Vårdplan via nätet. Det är ett nytt sätt att få information om din behandling och kommunicera med din vårdgivare. Min vårdplan Min vårdplan får du för

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Operativsystemet Android är det system som driver smartphones och surfplattor från en mängd olika tillverkare som t.ex. Samsung, Sony, HTC, LG m.fl. Följ

Läs mer

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Läsplatta Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Så lånar du böcker till läsplattan Letto Använd ett eget Adobe ID och ditt bibliotekskortnummer när du lånar och laddar ner dina e-böcker (epub)

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster Du kan logga in till 1177 Vårdguidens e-tjänster via dator, surfplatta eller mobiltelefon. Man loggar in via webbsidan 1177. Gå till webbadress:

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Manual. Patient. version 3.50

Manual. Patient. version 3.50 Manual Patient version 3.50 Innehåll Introduktion till Mina vårdkontakter...2 Vem kan använda tjänsten?... 2 Komma igång... 2 Ett säkert system... 2 Svar inom ett par dagar... 2 Support... 2 Skaffa användarkonto...3

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Ta genvägarna till banken

Ta genvägarna till banken Ta genvägarna till banken Mobilbanken för iphone, Android och ipad Swish Internetbanken Telefonbanken Vill du veta mer om genvägarna till banken? Läs mer och se demofilmer på snapphanebygdenssparbank.se/internetbanken

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15

ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15 ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15 I Tibro kommun har vi liksom många andra kommuner fastnat för Apples modell ipad för att ta del av handlingar inför och efter politiska möten.

Läs mer

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android...

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... Säker inloggning Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... 6 Installation av Microsoft Authenticator

Läs mer

Grundläggande datorkunskap

Grundläggande datorkunskap Grundläggande datorkunskap Vissa nybörjare känner sig väldigt osäkra Man kan förstora texten på skärmen genom att trycka på Ctrl + SeniorNet Lidingö 2014-11-10 Mamma får en gammal dator av sin son men

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Snabbguide Hemtelefon i mobilen

Snabbguide Hemtelefon i mobilen Snabbguide Hemtelefon i mobilen Helt nya möjligheter att ringa billigt! Com Hem Kundservice 0771-55 00 00 comhem.se Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat appen kan du börja ringa. Hemtelefon

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Programportalen på Falkenbergs kommun

Programportalen på Falkenbergs kommun Programportalen på Falkenbergs kommun Många av kommunens program finns tillgängliga via Falkenbergs kommuns programportal. Den kallas även ibland för Citrix. Med hjälp av denna kan du köra program fast

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Denna guide visar hur du lånar e-ljudböcker på enheter med operativsystemen ios och Android. ios används i Apples produkter och

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Snabbstartguide PC, Mac och Android

Snabbstartguide PC, Mac och Android Snabbstartguide PC, Mac och Android Installation på PC Se filen Viktigt på installationsskivan eller Trend Micros webbplats för utförliga systemkrav. Du kan också ladda ner installationsprogrammet på www.trendmicroupdate.com.

Läs mer

HÄLSODAGBOKEN PIDcare

HÄLSODAGBOKEN PIDcare HÄLSODAGBOKEN PIDcare Webbaserad hälsodagbok för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionsbenägenhet http://pidcare.halsodagboken.se Innehåll Allmän information Adress Inloggning Allmänt

Läs mer

Vi finns nära dig. Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband

Vi finns nära dig. Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband Vi finns nära dig TSPxxxx xxxx Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband Personlig kundtjänst Privat: tel. 90 200 Företag: tel. 90 400 Öppet vardagar kl

Läs mer

Välkommen in. Här är det öppet jämt.

Välkommen in. Här är det öppet jämt. Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. Du kan även besöka oss på swedbank.se/digitalt. Där hittar du fler digitala tjänster och mer info om internetbanken. Observera att vissa

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Logga in och få hela bilden!

Logga in och få hela bilden! Logga in och få hela bilden! Varför läsa digitalt? Din prenumeration på Länstidningen innehåller så mycket mer än papperstidningen. Genom att logga in på nyhetssajten LT.se får du ut maximalt av din prenumeration

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net Android-app Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat samt ett Rot/CA Bankcertifikat. Så här gör du

Läs mer

Låt datorn prata med mobilen

Låt datorn prata med mobilen DET BÄSTA FRÅN BÅDA VÄRLDARNA Låt datorn prata med mobilen Skicka sms från datorn Med Pushbullet kan du skriva dina sms med datorns tangentbord. Hej Jörgen! Du får ursäkta att det här meddelandet är långt,

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Allt du behöver veta Föräldrar i

Allt du behöver veta Föräldrar i Föräldrapaketet Förskola, Fritid & Skola Allt du behöver veta Föräldrar i SkolportalN Förskola, Fritid & Skola Nacka Kommun Innehållsförteckning Vad är SkolportalN?... 3 Skolportalens videoguider ett bibliotek

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Så fjärrstyr du datorn

Så fjärrstyr du datorn Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen 7 Gör Iphone och Android till en fjärrkontroll 7 Fungerar både för Mac och pc 7 3 smarta gratistips. Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen Så blir mobilen

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch

Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch Vi rekommenderar att du lyssnar på dina ljudböcker i Adlibris Mondo-appen eftersom du då kan börja lyssna direkt i din ios-enhet. Du kan även lyssna på

Läs mer

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Er anslutning är klar först när den gröna lampan på Fiberkonverten

Läs mer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Android Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Janne Wedlund Seniornet Huddinge Sept 2016 Vad är en Android-platta? Vad kan den göra och inte göra? Appar Utskrift Vanliga frågor Diskussion Support

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Information från Löne- och Pensionsservice

Information från Löne- och Pensionsservice Information från Löne- och Pensionsservice Information om bankbyte och övergång till e-lönebesked Den 1 juni 2011 byter Östersunds kommun bank till Swedbank. Det innebär att lön kommer att betalas ut via

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012

Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012 Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet Juni 2012 1 Om detta dokument Marknaden och tekniken kring film (video on demand och livesändningar) på Internet utvecklas blixtsnabbt. Video

Läs mer

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller.

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. SeniorNet 2018-10-22 Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. Ingen bank frågar efter ditt kontonummer, de har det ju redan. Om du får

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

ParaGå-guide -kommunala utförare

ParaGå-guide -kommunala utförare ParaGå-guide -kommunala utförare Viktig information Sid. 2 Aktivera låskod på enheten Sid. 4 Skapa Google-konto Sid. 8 Installera Mobileiron och ParaGå appen Sid. 10 Genväg ParaGå Sid. 18 Support Sid.

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator INNEHÅLLSFÖRTECKNING... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan...

Läs mer

Användarmanual för läsplattor

Användarmanual för läsplattor Användarmanual för läsplattor Allmän information Funktioner i läsplattan Denna information beskriver i korthet vissa allmänna funktioner som finns i din läsplatta. Vilo-/väckningsknappen När du håller

Läs mer

Guide företagskonto. HantverksParken. www.malerirad.se www.hantverksparken.se. Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad.

Guide företagskonto. HantverksParken. www.malerirad.se www.hantverksparken.se. Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad. Guide företagskonto HantverksParken TM Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad.se www.malerirad.se www.hantverksparken.se 2015 Innehållsförteckning Sida 3: Användningsenheter Sida 4: Rekommenderade

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

Skydda din Dropbox med säker kryptering!

Skydda din Dropbox med säker kryptering! Skydda din Dropbox med säker kryptering! 7 Stoppa NSA:s övervakning 7 Funkar med valfri molntjänst 7 Stor guide till gratistjänsten Boxcryptor. Boxcryptor skyddar dina filer i molnet Är du orolig att någon

Läs mer

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet MÖTEN PÅ DISTANS Det är ett uttalat mål inom Equmeniakyrkan att vi ska minska vårt resande. Ett bra första steg mot det målet är att ha möten på distans via videosamtal. Samma teknik kan också vara användbar

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Oanade möjligheter. Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen

Oanade möjligheter.   Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen Oanade möjligheter www.oanade-möjligheter.se Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen En sajt som involverar och väcker nyfikenhet kring digitala

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! För datorer (PC/Mac) rekommenderar vi att använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions. 1. Skaffa lånekort och PIN-kod. För att låna e-medier krävs

Läs mer

Snabbguide mini-router.

Snabbguide mini-router. TM TP_0_06-0 Med reservation för tryckfel. Funderar du över något? Läs mer på tele.se eller kontakta oss på: Kundservice Privat: 077-5 5 5 Kundservice Företag: 000- är ett varumärke som tillhör ETSI. Snabbguide

Läs mer

- En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor

- En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor - En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor Lärknuten Syftet med Lärknuten: stödja och utveckla lärande. underlätta och modernisera kommunikationen

Läs mer

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011 IdéTorget Manual Google kalender Skapa din kalender på Internet Uppdaterad oktober 2011 Googles kalender Att göra sin planering på en digital kalender har många fördelar. Det ger möjlighet att få hjälp

Läs mer

Snabbguide. Version

Snabbguide. Version Snabbguide Version 0-0-0 Skapa konto Det är enkelt att skapa ett konto i SecureMailbox. Antingen skapar ni ett konto direkt på my.securemailbox.com eller så svarar ni på en länk när någon skickat ett meddelande

Läs mer

ELEKTRONISK PERSONALLIGGARE

ELEKTRONISK PERSONALLIGGARE ELEKTRONISK PERSONALLIGGARE MANUAL FÖR UE PÅ DELAD PERSONALLIGGARE VID YTTERLIGARE FRÅGOR RING 010-101 15 80 ELLER MAILA PÅ INFO@1TIME.SE Du har blivit inbjuden som UE på ett byggprojekt som kräver elektronisk

Läs mer

Använda Google Apps på din Android-telefon

Använda Google Apps på din Android-telefon Använda Google Apps på din Android-telefon Om du vill använda e-post, kontakter och kalender för Google Apps på din Android-enhet ska du och dina användare göra följande: 1. Öppna skärmen Konton och synkroniseringsinställningar

Läs mer

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 Datorn från grunden En enkel introduktion Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 2 Inledning Välkommen till Söderköpings bibliotek! Vid detta

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner SeniorNet Huddinge Öppet hus 2018-02-22 Dagens tema: Smarta telefoner Nu finns vi även på Facebook Vad är en Smartphone En vanlig mobiltelefon som du kan ringa och skicka SMS, MMS mm. En smartphone är

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart Snabbstart sida 1 av 8 ProReNata Journal Snabbstart Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Så får du Microsofts Office-paket gratis

Så får du Microsofts Office-paket gratis Så får du Microsofts Office-paket gratis 7 Kör Word, Excel, Powerpoint och Onenote i webbläsaren 7 Dela dina dokument 7 För dator, mobil och platta. Kom igång med Microsoft Skydrive och Office Web Apps

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer