BOSTADSRÄTTS- FÖRENING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BOSTADSRÄTTS- FÖRENING"

Transkript

1 GJK 888:2 BOSTADSRÄTTS- FÖRENING särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med Genom detta särskilda försäkringsvillkor görs följande ändringar av och tilllägg till Allmänna försäkringsvillkor Försäkring för Fastighet och Fastighetsförvaltning (GJK 740:1). Numreringen ansluter till försäkringsvillkoret GJK 740:1, vilket medför att den inte är löpande. Ord som skrivs i kursiv stil är förklarade i Definitioner i GJK 740 eller i detta försäkringsvillkor. 1 (9)

2 BOSTADSRÄTTSFÖRENING Särskilt försäkringsvillkor GJK 888 innehållsförteckning Egendomsförsäkring 5I. Vad försäkringen gäller för 3 5II. Vad försäkringen inte gäller för 3 Styrelseansvar 1. Vem försäkringen gäller för 4 2. När försäkringen gäller 4 3. Var försäkringen gäller 4 4. Vad som är försäkrat 4 5I. Vad försäkringen gäller för 4 5II. Vad försäkringen inte gäller för 4 6. Försäkringsbelopp 5 8. Åtgärder vid skada 5 Olycksfallsförsäkring 1. Vem försäkringen gäller för 6 2. När försäkringen gäller 6 3. Var försäkringen gäller 6 5I. Vad försäkringen gäller för 6 5II. Vad försäkringen inte gäller för 8 8. Åtgärder vid skada 9 Definitioner 9 2 (9)

3 Egendomsförsäkring 5E Vatten och 5K Allrisk 5I Vad försäkringen gäller för Med ändring av vatten 5EII, punkt 4 allrisk 5KII.1, punkt 6 gäller följande: Ersättning lämnas för skada på byggnad samt maskiner och inventarier genom vatten som vid regn, snösmältning eller högvatten vid baktryck tränger in i byggnad ur avloppslednings öppning såsom golvbrunn, toalettstol eller handfat översvämning till följd av stigande hav, sjö, älv eller annat vattendrag eller skada som uppstår i samband med ändring av grundvattennivån. 5II Vad försäkringen inte gäller för 5II.1 Översvämning Ersättning lämnas inte för skada på byggnad utan hela och täta golv, väggar och tak båthus, sjöbod eller liknande byggnad belägen i direkt närhet av vattendrag och som används för annat ändamål än bostad egendom i nämnda byggnader. 5II.2 Högsta ersättning Ersättning lämnas upp till 10 basbelopp vid varje skadetillfälle. 5III Självrisk Självrisken är 50 % av basbeloppet. Avtal kan träffas om annan självrisk, vilken då anges i försäkringsbrevet. 3 (9)

4 Styrelseansvar 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för fysisk person som är eller har varit styrelseledamot eller lekmannarevisor i försäkrad bostadsrättförening. 2. När försäkringen gäller Försäkringen gäller för krav som framställs mot den försäkrade under försäkringstiden och som anmäls till Gjensidige inom sex månader efter det att kravet mottagits av den försäkrade, dock senast sex månader efter det att försäkringsavtalet upphört. Ett krav anses framställt, även om kravet då inte är angivet i belopp, vid det tillfälle då den försäkrade första gången mottar kravet i skriftlig form. Försäkringen gäller även då omständigheter eller händelser, vilka kan komma att medföra krav som omfattas av denna försäkring, tillsammans med information avseende grunderna för det befarade kravet, anmäls inom försäkringstiden. 3. Var försäkringen gäller Försäkringen gäller inom Norden. 4. Vad som är försäkrat Försäkringen gäller för skadeståndsskyldighet enligt Bostadsrättslagen (1991:614). 5I Vad försäkringen gäller för Gjensidige åtar sig vid skadeståndskrav avseende ren förmögenhetsskada enligt 10 kap 1 Bostadsrättslagen (1991:614) som framställs mot den försäkrade i dennes egenskap av verkställande direktör eller medlem av styrelse i den försäkrade bostadsrättsföreningen att utreda om skadeståndsskyldighet föreligger förhandla med den som kräver skadestånd föra den försäkrades talan vid rättegång eller skiljemannaförfarande och därvid betala rättegångskostnader eller skiljemannakostnader som den försäkrade åsamkas eller åläggs att betala och som denne inte kan få av motpart eller annan ersätta det skadestånd som överstiger för skadan tillämplig självrisk och som den försäkrade är skyldig att utge enligt gällande skadeståndsrättsliga regler eller enligt försäkrade avtal. 5II Vad försäkringen inte gäller för Försäkringen gäller inte för krav som grundar sig på att den försäkrade orsakat skada med uppsåt. Att den försäkrades handling omfattas av undantaget ska inte påverka andra försäkrades rätt till försäkringsskydd grundas på omständighet som anmälts till tidigare försäkringsgivare avser eller kan hänföras till böter, viten, avgifter eller skatter 4 (9)

5 grundas på eller är en följd av - beslut i styrelsen om lön, arvode eller annan ersättning till den försäkrade - att den försäkrade mottar otillåten ersättning grundas på eller är en följd av miljöskada. 5III Självrisk Försäkringen gäller utan självrisk. 6. Försäkringsbelopp Försäkringsbeloppet är 50 basbelopp, vilket utgör högsta sammanlagda ersättning som Gjensidige under försäkringstiden betalar för skadestånd inklusive ränta, utredning, förhandling, skiljemannaförfarande och rättegång. Serieskada Uppkommer flera krav till följd av likartade handlingar eller omständigheter ska samtliga krav betraktas som en skada. Alla sådana krav anses framställda vid den tidpunkt då det första kravet i serien framställdes. 8. Åtgärder vid skada När försäkringstagaren eller den försäkrade får kännedom om att ett skadeståndskrav har framställts, eller kan komma att framställas, ska detta skriftligen anmälas till Gjensidige utan dröjsmål. Det åligger den försäkrade att efter förmåga verka för att begränsa eller avvärja skadan. Den försäkrade har inte rätt att utan godkännande av Gjensidige medge skadestånds-skyldighet, godkänna ersättningskrav eller utbetala ersättning. Iakttar den försäkrade inte detta är Gjensidige fritt från ansvar om inte kravet uppenbarligen var lagligen grundat. Kostnader som omfattas av åtagandet enligt ovan, betalas på den försäkrades vägnar i förskott när de uppkommer. Försäkringstagaren och den försäkrade är skyldig att utan ersättning tillhandahålla handlingar och lämna upplysningar av betydelse för Gjensidiges bedömning av kravet. Vidare ska försäkringstagaren och den försäkrade verkställa de utredningar, analyser och undersökningar, som är av betydelse för att bedöma skadefallet och den försäkrades ansvar, och som kan genomföras inom försäkringstagarens verksamhet. Försummar den försäkrade sina skyldigheter äger Gjensidige rätt till avdrag på ersättningen eller befrielse från ansvar i den mån försummelsen inneburit men för Gjensidige. Om den försäkrade svikligen uppger, förtiger eller döljer något av betydelse för skadans bedömning kan rätten till ersättning nedsättas eller helt bortfalla. Oriktiga uppgifter eller förtigande av omständigheter tillräknas endast försäkrad som hade kännedom om att uppgiften var oriktig eller ofullständig. 5 (9)

6 Olycksfallsförsäkring 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för boende och styrelseledamot i försäkrad bostadsrättsförening. 2. När försäkringen gäller Försäkringen gäller för skada som inträffar under försäkringstiden om Gjensidiges ansvar föreligger enligt Allmänna avtalsbestämmelser. 3. Var försäkringen gäller Försäkringen gäller inom Norden. 5I Vad försäkringen gäller för 5I.1 Olycksfallsskada Försäkringen gäller för rätt till ersättning vid olycksfallsskada som drabbar boende och styrelseledamot under uppdrag för försäkringstagarens räkning eller under färd till och från sådant uppdrag vid sammankomst anordnad av försäkringstagaren. En olycksfallsskada är en kroppsskada, som drabbar den försäkrade ofrivilligt, genom en plötslig yttre händelse. Med olycksfallsskada jämställs kroppsskada som uppkommit genom förfrysning, värmeslag eller solsting. Den dag en sådan skada visar sig anses vara tidpunkten för olycksfallet. 5I.2 Kostnader Ersättning lämnas för skäliga och nödvändiga kostnader, som inte kan ersättas från annat håll enligt lag och författning, konvention eller från annan försäkring exempelvis lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF) eller trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Om försäkrad inte är ansluten till allmän försäkringskassa i Sverige, lämnas ersättning endast för de kostnader som skulle ha ersatts om den försäkrade varit ansluten. Ersättning lämnas för kostnader, som uppstår inom fem år från skadetillfället. För tandvårdskostnader som uppstår för försäkrat barn kan ersättningstiden förlängas till barnet uppnått vuxen ålder dock längst till den försäkrade uppnått 25 års ålder. Ersättning lämnas för kostnader för läkarvård hos läkare ansluten till försäkringskassan sjukhusvård - den vårdavgift som inte motsvarar inbesparade levnadsomkostnader (0,0015 basbelopp). Ersättning lämnas högst med 0,001 basbelopp per vårddag. Högsta ersättning är 0,2 basbelopp behandling, hjälpmedel och intyg som läkare föreskriver för läkningen av skadan samt för läkarintyg och andra handlingar som Gjensidige begär läkemedel - som läkare ordinerat för läkningen av skada 6 (9)

7 tandbehandling - behandlingskostnader hos tandläkare ansluten till försäkringskassan. Med tandskada menas även skada på tandprotes som var på plats i munnen när den skadades. Ersättning lämnas högst med tandprotesens dagsvärde. För försäkrad som har fri tandvård ska behandling ske hos Folktandvården. Kostnaden ska, med undantag för kostnad för akutbehandling, godkännas av Gjensidige innan behandlingen påbörjas. Behandlingen ska i möjligaste mån ske i samband med skadetillfälle. Måste behandling uppskjutas ska Gjensidige godkänna detta. Har försäkringen lämnat ersättning för en slutbehandling av tandskadan lämnar försäkringen inte någon ytterligare ersättning. Ersättning kan dock lämnas om försämring inträtt som ej var förutsägbar vid slutbehandlingen och beror på olycksfallsskadan. resor - egenavgifter ersätts för resor i samband med vård och behandling som läkare föreskrivit för skadans läkning. skadade tillhörigheter och merkostnader - Om olycksfallet medfört läkarbehandling kan ersättning lämnas för: kläder som klippts sönder av sjukvårdspersonal. Ersättning lämnas med föremålets dagsvärde. Högsta ersättningen är 0,2 basbelopp. den försäkrades nödvändiga och oundvikliga merkostnader som inte ersätts från annat håll och som till följd av olycksfallsskadan uppstått under den akuta läkningstiden. Högsta ersättning är 2 basbelopp. om fara för den försäkrades liv föreligger p g a olycksfallet ersätts en anhörigs besöksresor samt nödvändiga merkostnader i samband med detta om resan är längre än 5 mil i vardera riktningen. Dock högst 2 besöksresor per vecka med billigaste färdsätt. rehabilitering - Ersättning lämnas för kostnader för rehabilitering och hjälpmedel. Kostnaden ska ha uppkommit efter läkningstiden och på förhand godkänts av Gjensidige. Ersättning lämnas för kostnader upp till 1 basbelopp för: vård och behandling av läkare eller annan sjukvårdsutbildad person ansluten till försäkringskassan. tekniska hjälpmedel, som kan underlätta den dagliga livsföringen. 5I.3 Medicinsk invaliditet Med definitiv medicinsk invaliditet menas att olycksfallsskadan medfört bestående nedsättning av kroppsfunktionen. Invaliditetsgraden bestäms med ledning av tabeller, som är gemensamma för samtliga försäkringsbolag. För rätt till ersättning ska olycksfallsskadan inom tre år från skadetillfället ha medfört någon mätbar invaliditet. Om den försäkrade avlider innan ärendet avslutats lämnas invaliditetsersättning till dödsboet med det belopp som svarar mot den säkerställda medicinska invaliditeten. Ersättning lämnas inte om dödsfallet inträffar inom 12 månader från skadetillfället. Försäkringsbelopp Försäkringsbeloppet vid fullständig medicinsk (100 %) invaliditet är 5 basbelopp. Ersättningsbelopp Ersättningsbeloppet bestäms av det basbelopp som gäller då Gjensidige betalar ut ersättningen. Ersättning betalas ut i förhållande till invaliditetsgraden samt till den försäkrades ålder vid skadetillfället. Om den försäkrade vid skadetillfället är 46 år eller äldre minskas ersättningen med 4 procentenheter för varje år åldern överstiger 45 år. 7 (9)

8 Skadeärenden avslutas först när den medicinska invaliditeten är fastställd. Dessförinnan kan förskott på invaliditetsersättning lämnas. Om förskott lämnats avräknas detta när ärendet avslutats. Eventuell förhöjning av basbeloppet under mellantiden ska dock tillgodoräknas den försäkrade. Omprövning Om olycksfallsskadan medfört att kroppsfunktionen väsentligen försämras efter det att ärendet avslutats och inom tio år från skadetillfället, har den försäkrade rätt att få ersättningsfrågan omprövad. 5I.4 Dödsfallskapital Om försäkrad avlider på grund av olycksfallsskada inom tre år från skadetillfället, utbetalas till dödsboet 0,5 basbelopp. 5II Vad försäkringen inte gäller för Ersättning lämnas inte för hjälpmedel avsedda för idrottsutövning permissionsresor i samband med sjukhusvård andra besöksresor än som angivits under Kostnader - Skadade tillhörigheter och merkostnader 5I.2 sveda och värk förlorad arbetsinkomst resor i samband med yrkesutövning. 5II.1 Hälsotillstånd Försäkringen gäller inte för skada som uppkommit genom smitta av bakterier eller virus användning av medicinska preparat, behandling eller undersökning som inte föranletts av olycksfallsskada som omfattas av denna försäkring tandskada som uppkommit genom tuggning eller bitning. Om hälsotillståndet försämrats beroende på kroppsfel som antingen redan fanns vid skadetillfället eller som tillstött senare utan samband med olycksfallsskadan, lämnas ersättning endast för de kostnader och den invaliditet som olycksfallsskadan medfört. Med kroppsfel menas sjukdom, sjuklig förändring, lyte eller men eller andra för den försäkrades ålder onormala förändringar. 5II.2 Vistelse utanför Norden Ersättning lämnas inte för kostnader som uppstår under vistelse utanför Norden. Försäkringen upphör när den skadade utförsäkras från den allmänna försäkringen i Sverige. 5II.3 Krigstillstånd i Sverige Försäkringen gäller inte under krigstillstånd eller krigsliknande politiska oroligheter i Sverige, om olycksfallsskadan kan anses bero på detta. 8 (9)

9 5II.4 Krigstillstånd utom Sverige Vid vistelse i land utanför Sverige där krig eller krigsliknande politiska oroligheter råder utan att den försäkrade själv deltar gäller försäkringen inte för olycksfallsskada som kan anses ha inträffat på grund av kriget eller oroligheterna. Om kriget eller oroligheterna bryter ut medan den försäkrade vistas i området gäller försäkringen under de tre första månaderna. 8. Åtgärder vid skada Olycksfallsskada, som kan ge rätt till ersättning, ska snarast möjligt anmälas till Gjensidige. De handlingar och övriga upplysningar, som Gjensidige anser vara av betydelse, ska anskaffas av den försäkrade och sändas till Gjensidige utan kostnad för Gjensidige. Om försäkrad drabbas av olycksfallsskada är en förutsättning för rätt till ersättning att den försäkrade snarast anlitar läkare följer läkares föreskrifter lämnar Gjensidige originalkvitton på de kostnader som uppkommit följer Gjensidiges anvisningar. Gjensidige har rätt att utbetala invaliditetsersättningen till överförmyndarspärrat konto. Definitioner Ren förmögenhetsskada Ekonomisk skada som uppkommer utan samband med person - eller sakskada. 9 (9)

Försäkringsvillkor: GJK914:2 Gäller från och med

Försäkringsvillkor: GJK914:2 Gäller från och med Olycksfallsförsäkring för boende och besökare Försäkringsvillkor: GJK914:2 Gäller från och med 2009-10-01 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för 3 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen

Läs mer

Försäkringsvillkor: GJK 914:3 Gäller från

Försäkringsvillkor: GJK 914:3 Gäller från Olycksfallsförsäkring för boende och besökare Försäkringsvillkor: GJK 914:3 Gäller från 2009-10-01 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen gäller 3 3. Var försäkringen gäller 3 5I.

Läs mer

Utskriftsdag Försäkringstid Årsförfallodag Årspremie Att betala 2015-01-09 2015-01-01-2015-12-31 01-01 Se spec Se spec

Utskriftsdag Försäkringstid Årsförfallodag Årspremie Att betala 2015-01-09 2015-01-01-2015-12-31 01-01 Se spec Se spec Försäkringsnummer: 6022848 Organisationsnr: 212000-1678 Utskriftsdag Försäkringstid Årsförfallodag Årspremie Att betala 2015-01-09 2015-01-01-2015-12-31 01-01 Se spec Se spec Försäkringstagare Töreboda

Läs mer

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada GL 812:3 Dessa villkor ingår i en serie villkor för Företagsförsäkring. Villkoren gäller from 2015-01-01 Försäkrings AB

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENING. Särskilt försäkringsvillkor VBF2012:1 Gäller från 2012-08-01

BOSTADSRÄTTSFÖRENING. Särskilt försäkringsvillkor VBF2012:1 Gäller från 2012-08-01 BOSTADSRÄTTSFÖRENING Gäller från 2012-08-01 Särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2012-08-01 Genom detta särskilda försäkringsvillkor görs följande ändringar av och tillägg till Allmänna försäkringsvillkor

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Haparanda Kommun 2016-04-01

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Haparanda Kommun 2016-04-01 Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Haparanda Kommun 2016-04-01 Försäkringsbesked Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Haparanda Kommun Haparanda kommun har tecknat försäkring hos Svedea för barn, ungdom

Läs mer

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008 TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA - KL) Du är försäkrad via jobbet. Försäkringen är ett komplement till den ersättning

Läs mer

Olycksfallsförsäkring Svenska Fallskärmsförbundet, Försäkringsnummer P073911500

Olycksfallsförsäkring Svenska Fallskärmsförbundet, Försäkringsnummer P073911500 Olycksfallsförsäkring Svenska Fallskärmsförbundet, Försäkringsnummer P073911500 Försäkringsavtalet Allmänna bestämmelser För försäkringsavtalet gäller vad som anges i försäkringsavtalet eller försäkringsbeskedet

Läs mer

Bostadsrättsförening Villkor VBF

Bostadsrättsförening Villkor VBF Bostadsrättsförening Villkor VBF 2016 2016-01-01 Innehållsförteckning Sida Egendomsförsäkring 3 1. Vad försäkringen gäller för 3 2. Vad försäkringen inte gäller för 3 2.1 Översvämning 3 3. Högsta ersättning

Läs mer

Olycksfallsförsäkring Villkor VOY 2013 2013-01-01

Olycksfallsförsäkring Villkor VOY 2013 2013-01-01 Olycksfallsförsäkring Villkor VOY 2013 2013-01-01 Innehållsförteckning Sida 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen gäller 3 3. Var försäkringen gäller 3 4. Vad försäkringen gäller för 3 5.

Läs mer

Foilksam. Försäkringsbrev Företagsförsäkring Datum. Arjeplogs Kommun Tingsbacka 930 9 0 Arjeplog

Foilksam. Försäkringsbrev Företagsförsäkring Datum. Arjeplogs Kommun Tingsbacka 930 9 0 Arjeplog Foilksam Försäkringsbrev 2 Förmedlare: Faval Försäkring I Norr AB Försäkringsärenden: 070-3888771 Inträffad skada: 0771-960960 Arjeplogs Kommun Tingsbacka 930 9 0 Arjeplog 20 2 2016-02-29 06.00.20 24 132

Läs mer

GAR-BO Försäkring AB

GAR-BO Försäkring AB Försäkringsvillkor ESFG09 Entreprenadsäkerhetsförsäkring, garantitid (Denna försäkring används inte vid konsumententreprenad) Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING... 3 FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING... 4

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB VILLKOR KOLLEKTIV OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING N30:2 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid Kollektiv Olycksfallsförsäkring 1 Vem försäkringen gäller för 3 2 När försäkringen

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Olycksfallsförsäkring 2015. Svenska Volleybollförbundet. Försäkringsbrev utfärdat av If (Underavdelning/filial till If Skadeförsäkring AB (publ.

Olycksfallsförsäkring 2015. Svenska Volleybollförbundet. Försäkringsbrev utfärdat av If (Underavdelning/filial till If Skadeförsäkring AB (publ. Olycksfallsförsäkring 2015 Svenska Volleybollförbundet Försäkringsbrev utfärdat av If (Underavdelning/filial till If Skadeförsäkring AB (publ.) 1 Innehåll 1 VEM FÖRSÄKRINGEN GÄLLER FÖR...3 2 NÄR FÖRSÄKRINGEN

Läs mer

Villkor 2012-06-01 SVEDEA GRUNDVILLKOR FÖR KOLLEKTIV OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING GRK90:1

Villkor 2012-06-01 SVEDEA GRUNDVILLKOR FÖR KOLLEKTIV OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING GRK90:1 Villkor 2012-06-01 SVEDEA GRUNDVILLKOR FÖR KOLLEKTIV OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING GRK90:1 Innehållsförteckning 1 Vem försäkringen gäller för 3 2 När försäkringen gäller 3 6 Vad försäkringen gäller för 3 7 Undantag

Läs mer

GAR-BO Försäkring AB

GAR-BO Försäkring AB Försäkringsvillkor ESFE09 Entreprenadsäkerhetsförsäkring, entreprenadtid (Denna försäkring används inte vid konsumententreprenad) Innehållsförteckning GAR-BO Försäkring AB BEGREPPSFÖRKLARING... 3 FÖRSÄKRINGENS

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Individuell Olycksfallsförsäkring OM

Individuell Olycksfallsförsäkring OM Individuell Olycksfallsförsäkring OM OM 616:5 Villkor 2006-01-01 Länsförsäkringar Bergslagen.......................021-19 01 00, 019-19 46 00 Blekinge Länsförsäkringsbolag......................................0454-30

Läs mer

Entreprenöransvar motor

Entreprenöransvar motor Entreprenöransvar motor tilläggsförsäkring avseende utökat skydd för entreprenörer i anslutning till försäkring för motorredskap särskilda villkor 1 juli 2009 För försäkringen gäller också våra allmänna

Läs mer

Kollektiv olycksfallsförsäkring för barn och studerande

Kollektiv olycksfallsförsäkring för barn och studerande 13400dc5-06d1-4b4d-96fc-f89ddd83cbaf Kollektiv olycksfallsförsäkring för barn och studerande Detta villkor är numrerat efter ett system som lämnar utrymme för anpassningar till försäkrad verksamhet och

Läs mer

Ramavtal för löneväxling till pension

Ramavtal för löneväxling till pension Ramavtal för löneväxling till pension Innehållsförteckning 1. Syfte 2 2. Personkrets 2 2.1. Anställningsform 2 2.2. Avtalsområde 2 2.3. Ålder 2 3. Avtal 2 3.1. Tecknande av avtal 2 3.2. Uppsägning av avtal

Läs mer

Kollektiv olycksfalls försäkring

Kollektiv olycksfalls försäkring villkor OK 611:5. Gäller från 2007-01-01 Villkor för Kollektiv olycksfalls försäkring Innehåll A Försäkringsavtalet 4 1 Allmänna bestämmelser 4 2 Försäkrade personer 4 3 Allmän premie- och villkorsändring

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Kollektiv olycksfallsförsäkring

Kollektiv olycksfallsförsäkring OK 611:4 Villkor 2006-01-01 Kollektiv olycksfallsförsäkring Länsförsäkringar Bergslagen......................021-19 01 00, 019-19 46 00 Blekinge Länsförsäkringsbolag......................................0454-30

Läs mer

Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996.

Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996. FIB 1996:4 Utkom från trycket 1996-07-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996. Försvarsmakten föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 Denna författning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2005:334 Utkom från trycket den 31 maj 2005 utfärdad den 19 maj 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Ansökan gruppförsäkring

Ansökan gruppförsäkring Sid 1/5 Ansökan gruppförsäkring Fortsättningsförsäkring (Unionen) Medlem/anställd fr.o.m år månad Gruppavtalsnummer 42006 Företagsnamn Organisationsnummer Medlems/anställds efternamn, förnamn Telefon E-post

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Jokkmokks Kommun 2016-01-01

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Jokkmokks Kommun 2016-01-01 Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Jokkmokks Kommun 2016-01-01 Försäkringsbesked Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Jokkmokks Kommun Jokkmokks kommun har tecknat försäkring hos Svedea för barn, ungdom

Läs mer

Personförsäkring Villkor 2016-01-01

Personförsäkring Villkor 2016-01-01 Personförsäkring Villkor 2016-01-01 Innehållsförteckning Sida A. Försäkringsavtalet 4 1. Allmän beskrivning 4 2. Avtalsparter 4 3. Övriga parter 4 4. Skattekategori 4 5. Rätten till försäkring 4 6. Riktiga

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

GRUNDVILLKOR Kollektiv olyckfallsförsäkring GRK90:

GRUNDVILLKOR Kollektiv olyckfallsförsäkring GRK90: GRUNDVILLKOR Kollektiv olyckfallsförsäkring GRK90:2 2015-01-01 Innehållsförteckning 1 Vem försäkringen gäller för 3 2 När försäkringen gäller 3 6 Vad försäkringen gäller för 3 7 Undantag och begränsningar

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Insplanet Olycksfallsförsäkring

Insplanet Olycksfallsförsäkring Insplanet Olycksfallsförsäkring - rätt försäkring till rätt pris - Besök oss på www.insplanet.com eller ring 08-51 000 000 1 olycksfallsförsäkring olyckor kan hända vem som helst, när som helst. Med vår

Läs mer

Olycksfallsförsäkring

Olycksfallsförsäkring Förköpsinformation Olycksfallsförsäkring Gäller från 2015-01-01 Kortfakta Skydd Pris Utbetalning Teckningsålder Begränsningar Villkor Gäller dygnet runt för olycksfall och ger ersättning för merkostnader.

Läs mer

Villkor Kollektiv Olycksfallsförsäkring

Villkor Kollektiv Olycksfallsförsäkring Villkor KO 611:11 Villkor Kollektiv Olycksfallsförsäkring Gäller från 2015-01-01 Innehåll A Gemensamma bestämmelser om försäkringsavtalet 3 A.1 Allmänt om försäkringsavtalet 3 A.2 Länsförsäkringars ansvar

Läs mer

Olycksfallsförsäkring

Olycksfallsförsäkring Förköpsinformation Olycksfallsförsäkring Gäller från 2016-01-01 Kortfakta Skydd Pris Utbetalning Teckningsålder Begränsningar Villkor Gäller dygnet runt för olycksfall och ger ersättning för merkostnader.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2009:1454 Utkom från trycket den 18 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med:

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med: If, 106 80 Stockholm. Telefon: 0771-655 655 www.if.se Säte: Stockholm. Huvudkontor: Barks väg 15, Solna. Org.nr: 516401-8102 If Skadeförsäkring AB (publ) If-36330:0 VÄLKOMSTPAKET För dig som ny medlem.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR 93:8 2016-01-01. Seniorförsäkring Grupp

ALLMÄNNA VILLKOR 93:8 2016-01-01. Seniorförsäkring Grupp ALLMÄNNA VILLKOR 93:8 2016-01-01 Seniorförsäkring Grupp 2 Seniorförsäkring Grupp 93:8 Seniorförsäkring Grupp 93:8 3 SENIORFÖRSÄKRING GRUPP 93:8 INNEHÅLL A. FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING Var försäkringen gäller

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Tio år av säker och trygg besparing

Tio år av säker och trygg besparing Tio år av säker och trygg besparing Privatperson Unik trygghet från IVT Som ledande företag kan IVT nu ge dig hela tio års försäkring på kompressorn när du köper en villavärmepump från oss. Tio år då du

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:1363 Utkom från trycket den 27 december 1999 utfärdad den 16 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Försäkringsvillkor. ZS 53:4 - Konsultansvar. Zurich Global Corporate UK

Försäkringsvillkor. ZS 53:4 - Konsultansvar. Zurich Global Corporate UK Försäkringsvillkor ZS 53:4 - Konsultansvar Zurich Global Corporate UK ZS 53:4 - Allmänna villkor Konsultansvarsförsäkring för Företag Försäkringens omfattning framgår av försäkringsbrevet. Zurich Insurance

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:17) om sjukersättning och aktivitetsersättning

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:17) om sjukersättning och aktivitetsersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:17) om sjukersättning och aktivitetsersättning Till socialförsäkringsbalken 33 kap. 9 1 Hel sjukersättning eller aktivitetsersättning lämnas

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR

BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR Antagna av regionfullmäktige (dåvarande kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrade 2007-03-19, 2010-04-19 (av kommunstyrelsen på delegation), 2014-10-27 och 2016-06-20, 101. Gäller

Läs mer

OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING

OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING VILLKOR OL 2002 Gäller från 2001-11-01 Innehållsförteckning sida Viktigt om vår olycksfallsförsäkring 2 A. Försäkringsavtalet 4 1. Allmänna bestämmelser 4 2. Försäkrad person 4 3.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Lekebergs Kommun 2016-01-01

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Lekebergs Kommun 2016-01-01 Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Lekebergs Kommun 2016-01-01 Försäkringsbesked Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Lekebergs Kommun Lekebergs kommun har tecknat försäkring hos Svedea för barn, ungdom

Läs mer

personförsäkring Olycksfall Plus 2013 Gäller från 2013-02-01

personförsäkring Olycksfall Plus 2013 Gäller från 2013-02-01 personförsäkring Olycksfall Plus 2013 Gäller från 2013-02-01 Försäkringsvillkor Olycksfall Plus OLP 2013 Innehåll A Försäkringsavtalet...3 A.1 Allmänna bestämmelser...3 A.2 Vem försäkringen gäller för...3

Läs mer

Individuell barn- och ungdomsförsäkring

Individuell barn- och ungdomsförsäkring Individuell barn- och ungdomsförsäkring Allmänna villkor av år 2004 A. Försäkringsavtalet 1. Allmänna bestämmelser Försäkringstagare är den som ingår avtal med Livförsäkringsbolaget Skandia ömsesidigt,

Läs mer

Ansvarsförsäkring för Företag och Fastighet A 2001:5

Ansvarsförsäkring för Företag och Fastighet A 2001:5 Ansvarsförsäkring för Företag och Fastighet A 2001:5 Allmänt villkor - Gäller från 2011-07-01 Kommentarer till ny villkorsedition gällande från 2011-07-01 Villkoret har bytt namn till Ansvarsförsäkring

Läs mer

Vidareförsäkring. Gruppförsäkring Villkor 2011-01-01

Vidareförsäkring. Gruppförsäkring Villkor 2011-01-01 Vidareförsäkring Gruppförsäkring Villkor 2011-01-01 Vidareförsäkring Gruppförsäkring Villkor 2011-01-01 Vem är försäkringsgivare? Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (publ) är försäkringsgivare för livförsäkring.

Läs mer

Ansvarsförsäkring. Allmänt försäkringsvillkor

Ansvarsförsäkring. Allmänt försäkringsvillkor Allmänt försäkringsvillkor Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav som framställs till följd av sak- och personskada och även för vissa rena förmögenhetsskador. Försäkringen gäller

Läs mer

Villkor för Seniorförsäkring

Villkor för Seniorförsäkring Villkor för Seniorförsäkring Gäller från och med 1 januari 2016 Avtal 8080 forenadeliv.se Innehåll 1 Begreppsförklaringar 4 2 Gemensamma bestämmelser 5 3 Livförsäkring 7 4 Olycksfallsförsäkring 8 Ersättning

Läs mer

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR.

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. FÖRKLARING TILL STADGEÄNDRINGAR Styrelsen har kallat till extra föreningsstämma i syfte att ändra stadgarna. Ett beslut om ändring av

Läs mer

Vidareförsäkring. Gruppförsäkring Villkor 2013-01-01

Vidareförsäkring. Gruppförsäkring Villkor 2013-01-01 Vidareförsäkring Gruppförsäkring Villkor 2013-01-01 Vidareförsäkring Gruppförsäkring Villkor 2013-01-01 Vem är försäkringsgivare? Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (publ) är försäkringsgivare för livförsäkring.

Läs mer

SÄRSKILT VILLKOR FÅGEL. Särskilt villkor. Fågel. Gäller fr.o.m. 2013-12-01 2013-12-01

SÄRSKILT VILLKOR FÅGEL. Särskilt villkor. Fågel. Gäller fr.o.m. 2013-12-01 2013-12-01 SÄRSKILT VILLKOR FÅGEL 2013-12-01 Fågel Särskilt villkor Gäller fr.o.m. 2013-12-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss! Vi ger dig gärna personliga råd om bästa försäkringsskydd. Kontakta någon av våra

Läs mer

Villkor för Seniorförsäkring. Vision Avtal 40100. Gäller från och med 1 maj 2016 Villkoren finns också på forenadeliv.se

Villkor för Seniorförsäkring. Vision Avtal 40100. Gäller från och med 1 maj 2016 Villkoren finns också på forenadeliv.se Villkor för Seniorförsäkring Vision Avtal 40100 Gäller från och med 1 maj 2016 Villkoren finns också på forenadeliv.se Innehåll 1 Begreppsförklaringar 4 2 Gemensamma bestämmelser 5 Automatisk överföring

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Villkor GARANT Senior

Villkor GARANT Senior Villkor GAR 130:2 Villkor GARANT Senior Sjukvårdsförsäkring Livförsäkring Olycksfallsförsäkring Gäller från 2016-01-01 Innehåll A Gemensamma bestämmelser om försäkringsavtalet 3 A.1 Allmänt om försäkringsavtalet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Ersättning till brottsoffer av statliga medel. Statens ersättning till brottsoffer. Skador som orsakats genom brott den 1 januari 2006 eller därefter

Ersättning till brottsoffer av statliga medel. Statens ersättning till brottsoffer. Skador som orsakats genom brott den 1 januari 2006 eller därefter Ersättning till brottsoffer av statliga medel Statens ersättning till brottsoffer Skador som orsakats genom brott den 1 januari 2006 eller därefter INNEHÅLL När kan ett brottsoffer betalas ersättning av

Läs mer

Teknikföretagens. Tjänsteföretagsförsäkring. En försäkring för tjänstefokuserade teknikföretag

Teknikföretagens. Tjänsteföretagsförsäkring. En försäkring för tjänstefokuserade teknikföretag Teknikföretagens Tjänsteföretagsförsäkring En försäkring för tjänstefokuserade teknikföretag En bra företagsförsäkring ger din verksamhet en stadig grund att stå på Teknikföretagen har, i samarbete med

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Habo Kommun 2016-01-01

FÖRSÄKRINGSBESKED Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Habo Kommun 2016-01-01 Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Habo Kommun 2016-01-01 Försäkringsbesked Kollektiv Olycksfallsförsäkring för Habo Kommun Habo kommun har tecknat försäkring hos Svedea för barn, ungdom och vissa andra

Läs mer

Försäkringsvillkor. ZS 54:4 - Allmänna villkor - Ren Förmögenhetsskada. Zurich Global Corporate UK

Försäkringsvillkor. ZS 54:4 - Allmänna villkor - Ren Förmögenhetsskada. Zurich Global Corporate UK Försäkringsvillkor ZS 54:4 - Allmänna villkor - Ren Förmögenhetsskada Zurich Global Corporate UK ZS 54:4 - Allmänna villkor Ansvarsförsäkring för Ren Förmögenhetsskada Zurich Insurance plc (Irland), Filial

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Barnförsäkringen gäller för både olycksfall och sjukdom dygnet runt, året om tills barnet fyller 25 år.

Barnförsäkringen gäller för både olycksfall och sjukdom dygnet runt, året om tills barnet fyller 25 år. VILLKOR BARNFÖRSÄKRING 2016 Barnförsäkringen gäller för både olycksfall och sjukdom dygnet runt, året om tills barnet fyller 25 år. 1 VEM FÖRSÄKRINGEN GÄLLER FÖR Den försäkrades samtliga arvsberättigade

Läs mer

Villkor Säker Person. Olycksfallsförsäkring för medhjälpare Olycksfallsförsäkring för småhusarbete Kundolycksfallsförsäkring. Gäller från 2013-01-01

Villkor Säker Person. Olycksfallsförsäkring för medhjälpare Olycksfallsförsäkring för småhusarbete Kundolycksfallsförsäkring. Gäller från 2013-01-01 Villkor SP 610:2 Villkor Säker Person Olycksfallsförsäkring för medhjälpare Olycksfallsförsäkring för småhusarbete Kundolycksfallsförsäkring Gäller från 2013-01-01 Innehåll A Gemensamma bestämmelser om

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring i

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa DÖDSFALL OLYCKSFALL BLIWA LIVFÖRSÄKRING I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformationen innehåller översiktlig och allmän information

Läs mer

Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller från 1 januari 2016 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 BLIWA I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR 94:4 2016-01-01 REHAB

ALLMÄNNA VILLKOR 94:4 2016-01-01 REHAB ALLMÄNNA VILLKOR 94:4 2016-01-01 REHAB 2 REHAB 94:4 REHAB 94:4 3 REHAB 94:4 INNEHÅLL A. ALLMÄNNA AVTALSBESTÄMMELSER 1. Vem försäkringen gäller för 5 2. Hur försäkringen gäller 5 3. Försäkringstiden och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:1397 Utkom från trycket den 5 januari 2000 utfärdad den 16 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Barn- och ungdomsförsäkring

Barn- och ungdomsförsäkring OSB 625:9 Barn- och ungdomsförsäkring Skydda Barn Översiktlig information om Barn- och ungdomsförsäkringen På dessa inledande sidor ger vi dig en kortfattad information om vad du bör känna till om Barn-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:960 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

pensionär Gäller från och med 2004

pensionär Gäller från och med 2004 Gruppliv och olycksfallsförsäkring för dig som blir pensionär Gäller från och med 2004 Bra försäkringar för dig och din make* Du som är pensionärsmedlem har rätt att teckna Folksams grupplivförsäkring

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om beskattning av delägare m.fl. i fåmansföretag och fåmanshandelsbolag Skatteverket lämnar följande allmänna råd om beskattning av

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Seniorförsäkring avtal 7000

Seniorförsäkring avtal 7000 FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2014 Seniorförsäkring avtal 7000 DÖDSFALL OLYCKSFALL Förköpsinformationen återger det huvudsakliga innehållet i försäkrings villkoren för Bliwas seniorförsäkring

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2005 T 3637-04 KLAGANDE OCH MOTPART FG Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat GL KLAGANDE OCH MOTPART X Ombud och

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA. Sverige

REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA. Sverige Titel/ärende: REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA Notering Författare: Agnar Kopperud Till: DEFA:s återförsäljare - Sverige Datum: 07.10.14 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning...

Läs mer

Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 2009-12-22 Mottagare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2001:328 Utkom från trycket den 12 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Innehåll. Försäkringsvillkor Agria Ung- och Värphöns, 1 januari 2016

Innehåll. Försäkringsvillkor Agria Ung- och Värphöns, 1 januari 2016 Innehåll Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 Det här är försäkringsvillkoret... 3 Kontrollera din försäkring... 3 Viktigt att tänka på... 3 A Agria Ung- och Värphöns... 3 A.1 Vem försäkringen gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård; SFS 2000:353 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

B) Kommersiella villkor Vindkraftverk 12KS/0282. B) Kommersiella villkor

B) Kommersiella villkor Vindkraftverk 12KS/0282. B) Kommersiella villkor B) Kommersiella villkor 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING B) Kommersiella villkor 1 1. Leveransavtal 3 Omfattning 3 Tidplan 3 Övertagande 3 Vite 4 Fel i anläggningen 4 Hävning 4 Ansvar och avhjälpande 5 Betalning

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Olycksfallsförsäkring

Olycksfallsförsäkring Olycksfallsförsäkring Försäkringsvillkor Olycksfallsförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring Gäller från och med 1 januari 2015 3 Innehåll Förklaringar av viktiga begrepp...5 Gemensamma bestämmelser...6

Läs mer