Två travar plastförpackningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Två travar plastförpackningar"

Transkript

1 Två travar plastförpackningar av Annabeth Garhamn INGEN VILL KITTLA DETTA BLÖJBARNS STJÄRT med sin andedräkt, för att locka små skratt att stiga likt gurgel ur strupen, ingen vill med sina smekande fingertoppar följa dess gåtfulla linjer. En gång var den liten. Kanske en mor uppfylldes av nuet och njutningen i att finna att den rymdes i hennes kupade hand. Nu är den för stor, för slapp, för gammal. Hur den tvättas blir den aldrig mera rosig, väldoftande, aldrig någons njutning och nöje. Den är inte längre hennes. Den är schemalagd, en belastning som tär i den kommunala budgeten. Köksdörren har stått på glänt. I farstun står två stora, oöppnade wellpappkartonger med blöjor. Jag tränger mig förbi. På golvet ligger några nerramlade blå plasttossor. På köksbänken står två travar plastförpackningar. En trave med två fack. Och en uppdelad i tre. Det mumlar någonstans ifrån. Där står hon, djupt hopsjunken över Betastödet, bocken av böjda metallrör. Det går som skakningar genom kroppen, som får det lösa, blåstrimmiga skinnet på lårens insidor att dallra. Hakskinnet skälver, och skvallrar om den yttersta av ansträngningar. Hon gör det hon inte längre orkar eller förmår. Hon står. Hon som inte längre kan stå. Hon står där, under kristallkronan, med resårbyxorna nere liggande i en grå hög runt vristerna. Det luktar avföring. En kvinna med plasthandskar ligger på knä, snett bakom, och torkar henne. En andra står bredvid, med händerna fästade i midjan. De har ännu ej sett mig, där jag står på tröskeln. Byxorna dras åter upp. Pottstolen rullas undan. Rullstolen förs in i knävecken. Pottan sköljs ur och läggs uppochner över toastolen för att droppa av. Rivstart. Så är de borta.

2 En nedsmetad papperstuss blev liggande kvar på den grå heltäckningsmattan. Heltäckningsmattan som ligger över golvtiljorna, som räknat hennes steg i snart fyrtio år. Om nio timmar och fyrtiofem minuter skall hon flyttas. Transporteras bort. - Ni får inte bränna mej! sade hon för några veckor sedan, på sjukhuset efter sin senaste stroke. Då hon ännu kunde uttrycka en önskan. Och den djupaste av rädslor. Jag följer hemtjänstens bruna spår genom heltäckningsmattorna. Det är som att följa en snitslad bana. Snitslad med blöjor. Banan är som ett fågelben med tre klor. Den utgår från tröskeln till köket, sväller ut till ett knä under kristallkronan, där hon alldeles nyss brukade duka till fest med kokt lax, fotglas med vita servetter i, och Rörstrands Blå Fasan på det gamla ärvda ekbordet. Nu är festplatsen upptrampad, nedtrampad och solkad. Så upptrampat och solkat, som man kan förvänta sig att det blir på en avträdesplats. På ekbordet, inom bekvämt räckhåll, ligger några blöjor bland albumen, där ett helt liv finns inklistrat. Släktträdet kröns av en hushållsrulle på armslängds avstånd. Under ekbordet ligger ett halvtomt, blått blöjpaket. Blått som i fräscht. TENA Comfort TWIN CORE DRY SOFT technology TRUE BLUE wetness indicator. Tre blöjor ligger på en av ekstolarna. Med blicken följer jag spåret ytterligare några steg, mot TV- n. Där ligger en toarulle utrullad över golvet och röd kräm ligger utvält och fasttorkad i fåtölj och matta. Ett andra spår leder in i sovrummet. På den gammalrosa heltäckningsmattan står ett öppnat och ett oöppnat blöjpaket. På valnötsbyrån, eller låtsas den bara kanske är det faner, ligger fyra blöjor. Bredvid rokokoparet i porslin, som bevarats helt i 53 år, ligger en toarulle. Till vänster i hallen ligger några blöjpaket på bänken under stringbokhyllan. Under hatthyllan, i det lilla prånget utanför toaletten står en svart sopsäck, till hälften fylld av redan använda blöjor.

3 Inne i det lilla toalett- och duschrummet står två blöjpaket på golvet. Ytterligare ett står ovanpå handfatet. Alla påbörjade. Som om alla i personalen har varsin blöjpåse att ta ur. Ett liv, där hon skött sitt underliv med största blygsel och diskretion, har invaderats av ett hemtjänstens blöjinferno. Hennes underliv har blivit till ett arbetsfält och ansvarsområde som skall skötas rationellt och nationalekonomiskt. - Vill du ha något att dricka? Det är så varmt, så du är kanske törstig hör jag ingen fråga på blöjbytarronden. Kanske skulle de gjort det om någon tänkt på att lägga in det i schemat Och själv blir jag osäker, när jag står där med glaset för att ge henne. Hon är alltid så törstig. Men jag har fått något slags blöjmedvetande Dricker hon så kissar hon. - Hej mamma! säger jag. Och står där tvekande med glaset i handen Om nio och en halv timma skall hon lämna platsen där hon ville leva alla sina dagar. Och hon vet det inte ännu för det jag sa i går, vet hon inte i dag eller gör hon Hon sitter där i nya, beigea sandaler. Hennes livs första ljusbeigea skor! - Vilka fina skor du har, mamma! ljuger jag och håller upp hennes ena fot så att hon också kan se. - Dom är inte mina! utbrister hon med ett eftertryck som förvånar mig. På golvet står ytterligare ett par ljusbeiga skor. Med snörning. Hennes vuxna livs första snörskor. Ett helt vuxenliv har hon lyckats värja sig mot beige. Och mot snörskor. Nu kan hon inte värja sig mot något. Med bara ett telefonsamtal kan hennes grånande ungar beställa beigea snörskor och demensboende. Sälj hemmet och töm kontot! Och så sker. Vi kan beställa en container och vräka den full av hennes livs minnen och ansträngningar. Ni får inte bränna mig! säger hon, och vi kan elda upp henne och slänga henne för kråkorna. De där beigea sandalerna och den totala utsattheten berör och skrämmer mig. Det är som att se mig själv. Om tjugo år. Och om tjugo år är i morgon. Och morgondagen är så

4 svindlande nära. Och för tjugo år sedan var i går och jag hade knappt börjat drömma om ett fjärde barn förrän hon redan var färdigammad och stod och viftade med studentmössan. I dörren ut till vuxenlivet mötte jag henne. Stod där bara häpet gapande och undrade vad hon fått med sig i bagaget Vart tog den vägen tiden? Och vart tar det vägen livet? I går och nu och i morgon flyter ihop. Midsommarblomstren når sin kulmen. Hundkexen likaså. Deras flor slits sönder och myriader av små vissnade stjärnor driver iväg i vinden och blandar sig med midvinternattens blixtrande snökristaller och landar prasslande i nästa decenniums lövhög. Vart tar den vägen tiden emellan? Den som var och är livet. Och som är i morgon och i morgon är de beigea skorna mina - Vill du fika ute, mamma? Jag rullar ut rullstolen på trappan. En sista gång skall vi sitta här och dricka vårt kaffe tillsammans. Om sju timmar och trettitvå minuter kommer transporten. De blå gardinerna är nedplockade och hänger en sista gång och fladdrar på tvättlinan innan hennes gamla Husquarna skall sy sina sista fållar. Äppleträden blommar en sista gång för henne. Men jag tror inte hon ser det. Eller gör hon? Och jag säger det. Det där som jag inte kan eller vill säga. Jag tar sats och säger det. - Mamma, du skall flytta i dag! - Nää! Då blir jag verkligen ledsen! säger hon och jag hör den stilla gråten och jag ser tårarna som blankar ögonen och sakta rinner nerför de båda kinderna. Och jag tar inte hennes hand i min och jag stryker inte hennes kind. Och ingen tar min hand eller stryker min kind Ögonblicket är förbi. För alltid för sent och borta. Vad tar man med? Vad väljer man ur ett helt liv? - Skall vi ta med den här, mamma? frågar jag och plockar ned mormors inramade

5 Diplom för godt smör från väggen, medan jag väntar på historien som skall komma. Men den kommer inte. Jag kan inte ens skönja något igenkännande i hennes blick. Tills alldeles nyligen hade hon som ett litet förråd av berättelser. När man kom på besök berättade hon en av dem från början till slut... om och om igen tills det inte längre fanns någon början eller något slut. Och man nickade och suckade och hummade och jag begrep inte att de här berättelserna skulle ta slut och att jag skulle bli lycklig över en enda mening och jag kunde inte ana att meningarna skulle falla sönder till enstaka ord. Eller att detta enstaka ord till slut inte var det hon ville säga, för hon sökte ett annat, som hon inte fann. De där enstaka orden skulle bli som nycklar till dyrbara skatter men hur jag än sökte skulle jag inte finna det rätta låset, så att jag kunde öppna och förstå. Jag packar ner den röda telefonen med snurrskiva och förlängningssladd. Den som hört alla hennes hemligheter, djupa tankar och humoristiska kullerbyttor. Hört hennes skratt och hennes gråt. Aldrig mer kan jag ringa det numret och höra henne svara. Någon gång var den sista. Jag lyfter några blöjor och väljer bland mängden av album. Dammet yr upp och lägger sig igen. Överallt saker. Dessa saker. Vet inte om hon till slut inte förmådde, eller inte ville ställa undan någon endaste. Kanske hade det varit som att gömma dem för sig själv och sedan tvingats hasa runt och leta, och undra vart i all sin dar de tagit vägen och kanske glömma vad det var hon letade efter eller kanske glömma, att hon någonsin ägt det där hon glömt att hon letar efter Hur förtvivlad blev hon här bland sina allt darrigare skrivna kom-ihåglappar? För visst anade hon visst måste hon ha förstått? Det där som vi aldrig låtsades om eller talade om. Det mest tabubelagda. Fyra timmar och arton minuter kvar. Hur skall hon transporteras? Det har jag inte skänkt en tanke! Jag tittar på henne. Hon tittar tillbaka och ser glad ut. Hon har ju ett av sina barn på besök! Det känns som om jag skall ge henne en giftinjektion. Som en förrädare känner mig.

6 Att hon ser så glad ut gör att sveket känns än större. Ensam blir hon sittande mitt på golvet i sin rullstol medan jag packar upp den röda telefonen igen och ringer för att beställa färdtjänst. Man måste ha hennes personnummer! Nej, födelsedatum räcker inte alla tio måste det vara. Mamma har somnat ute på köksgolvet. Jag betraktar henne. Inte kan hon men med ett lyckligt leende vaknar hon till när jag tar henne i armen och rabblar dem. Alla tio. Utan minsta tvekan. Och blir åter lämnad ensam. Jag ringer igen. Nu erfordras inte längre något personnummer. Men behöver hon buss? Det måste jag ringa Taxi och fråga. Ringer Taxi. Hon behöver buss. Men för att få buss erfordras tillstånd från Bistånd. Ringer Bisånd. Ingen svarar. Ringer kommunens växel. Bistånd är på tjänsteresa. Återkommer på måndag. I dag är det fredag. Ringer åter färdtjänst. Nu behövs inget tillstånd från Bistånd. Om tre timmar och fyrtifem minuter kommer bussen. Hon får hjälp att lägga sig i sin egen säng. En sista gång. Tyst smyger jag igen dörren då hon slutit ögonen. Det är tyst. Digital tystnad. Det var länge sedan hon förmådde dra upp köksklockan. Den med en fjäder för tiden och en annan för slagverket. Jag lyfter ner den från väggen. Efter sig lämnar den en mörk fläck och en spik som slogs i av morfar för över femtio år sedan. Sedan dess har detta ur hängt på denna vägg och tickande mätt upp tiden i timmar och minuter. Och slagit halvtimmar och heltimmar. Nu har den tystnat. Men tiden har inte stannat. Om två timmar och tjugosex minuter Jag sveper in rokokoparet och några andra prydnadsföremål i en frottehandduk och väljer några fotografier från väggen över soffan. De med föräldrar, en syster och tre bröder, tre barn och sju barnbarn. Och några med henne stjälv. Så vacker hon varit! Och aldrig någonsin har hon tittat in i kameran. Ur garderoben plockar jag de färgglada kläderna hon själv sytt eller inhandlat på torget, och viker ihop och lägger dem i en pappkartong. Ovanpå lägger jag några krukor med hennes cerise tygblommor. Och kandelabern.

7 Jag lägger mig på knä och skurar bort den torkade krämen ur fåtöljen. Det är hallonkräm. Lycka, det är vad jag känner över denna fasttorkade kräm, för den säger mig att någon gjort sig besväret att flytta henne från rullstolen till fåtöljen framför TV-n, så att hon skulle slippa sitta i fyra timmar, ensam vid köksbordet över en tallrik, innan nästa besök. Och jag känner sorg över att tänka mig hur hon välte tallriken så innehållet rann ut i hennes knä, på bordet, ner i fåtöljen och vidare ner i heltäckningsmattan. Vad kände hon i sin totala hjälplöshet det gör ont att veta, att hon fick lägga sig med tom mage den kvällen. Och det gör gott att veta att det har bäddats in i glömska Ännu anar jag inte, att stoldynan för sista gången svalnat och slutgiltigt återtagit sin form. Jag dammar av fyra ekstolar. Ekstolarna, där hon suttit med knubbiga, dinglande ben och sökt svalka åt den björkrisstrimmade barnastjärten. Jag ser mig om och jag öppnar och stänger skåpsdörrar. Vad skall vi göra med allt? Vart skall vi göra av allt? Alla de älskade tingen. Som hade ett värde så länge de var älskade, men vars värde och skimmer försvinner i samma ögonblick som hon som älskade och gav dem dess speciella värde inte längre förmår. Vi kommer att bli tvungna att skaffa en container. Och när vi kastar hennes saker kommer det att kännas som att kasta mamma. Ändå kommer vi att fylla denna container med mamma och sedan kasta den orangea tuppgrytan ovanpå. Och vi kommer att välja och kasta och bli osams och blanda trasigt med helt och det som var helt kommer att trasas och kommer vi någonsin att förstå vad det är vi kastar och förstör. Och att vi kastar varandra. Vill vi ens veta. I en låda i köksbänken ligger det som skulle blivit hennes memoarer. Skrivet med allt darrigare bokstäver. Hon hade börjat med det som var tyngst att bära. Lögnen. Lögnen som hon aldrig förmådde fånga. Lögnen som lever ännu. Ty en lögn har många snabba fötter och många gömslen och beskyddare. Ändå slutade hon aldrig att älska. Ovanpå ligger dikten. Hennes enda dikt. Den som hon så gärna ville läsa för oss. Och som hon var så stolt över.

8 - Den har vi redan hört! sade vi och skruvade på oss. När jag står här i köket, med kökslådan utdragen och läser den undrar jag. Varför skrev hon inte hundra dikter eller tusen! Kanske hade hennes drömmar humlevingar? Men även humlor kan ju flyga Hon sover ännu. En sista gång går jag ut i trädgården, som naturen tagit tillbaka. Den var ett lån. Den gröna trollmossan har slutit sig om trappor och plattgångar. Naturens vilda gräs och örter har återtagit rabatter och grönsaksland. Gröna tuvor täcker grusgången. Grusgången som vi aldrig fick tid att hjälpa henne hacka. Inte förrän sedan, någon annan gång kanske Här låg hackan, kvar i gruset, när jag fann henne i sommarhettan. Sönderbruten. Med sin första stroke. Och alltid kommer jag att undra och tänka tänk om vi, tänk om jag... Och ännu visste jag inte, att även mormor fick sin hjärnblödning när hon hackade en gång Jag plockar min sista bukett till henne. Med försommarens alla dofter. Hyacinterna utanför husväggen. Pingstliljor, de tre som finns kvar. Jag plockar vallört i slänten ner mot vägen och gullvivor och förgätmigej under björkarna. Och smultronblom och tusenskönor. Jag packar tätt med daggkåpeblad och fjolårets persilja runtom, så att blomstren blir till en brudbukett. På väg uppför trapporna i slänten hittar jag ett stånd med violer. Jag böjer mig ner och fogar dem till min bukett. Mitt i alla avsked väller en djup glädje fram. Ännu en tid kan jag böja mina knän, bryta några blommor, höra fåglars sång, läsa en skrift och minnas vad där stod, känna igen ett kärt ansikte, lyfta min hand till en smekning ännu en tid kan jag göra mina val kanske ge mina drömmar vingar Det är trettiosex minuter kvar Ibland är det som om tiden för ett ögonblick stannar upp och drar andan. Hon har vaknat och min dotter sitter på sängkanten. Solljuset silar in genom spetsgardinen. De har inte märkt att jag kommit. Hon har lagt sin mormors åldrade hand på sin rundade mage. - Mormor, känner du!

9 Jag hör det glada skrattet. Visst känner hon. Visst förstår hon ännu livets mirakel. Och jag tänker det jag aldrig förut tänkt. Att just sådan är döden. En ung kvinna med kärleksfulla ögon, sittande på min sängkant. Hon tar min hand i sin. - Var inte rädd, säger hon. Jag har inte kommit för att hämta dig, jag har kommit för att hälsa dig välkommen, när livet lämnar. Du kommer alltid att finnas bland oss. För inom mej bär jag begynnelsen till ett nytt liv. Med dina fötter, dina ögon och fingerblommor. Och jag minns dikten i kökslådan på det gulnade arket papper den som skrevs för fyrtiofyra år sedan medan jag ännu var ett barn. Vi äro mödrar länkar av evighet Vi äro mödrar i ett tidevarv. Vi äro mödrar som skall lämna ett arv. Vi lever, på jorden vi står så liten tid av mångtusende år. Låt oss lämna en glad och vänlig blick. Kanske den sista av mor de fick. En smekande, tröstande hand blir ett minne när vi gått till okänt land. Vi äro mödrar, vart kom vi ifrån. Vi äro mödrar, vi gå varthän. Våra närmaste och kära till sist vårt stoft skall bära. Äro vi så till sist en vindfläkt en låga, tänd och släckt. Nej, vi äro led av evighet. Efter oss små fötter springa. Och barnbarnsbarns röster skola klinga. Allt som skall med har burits ut. Kvar på bänken i köket blev två travar plastförpackningar. Det knastrar till i gruset. Jag rullar ut rullstolen på trappan. Hon sitter med handväskan i knäet. Bussen har backat upp, rampen fälls ner. Det skramlar hårt och metalliskt. En sista

10 gång tas hon nerför denna trappa. I rullstol med opumpade däck, med ett hårt grepp om handväskan med den ena näven, medan den andra handen med vitnande knogar krampaktigt håller sig fast i trappräcket. Det blir jag som måste lossa de där fingrarna. Och för ett ögonblick känns det som att förlösa mitt barn, klippa av navelsträngen och släppa det i golvet inte för att jag vill, utan för att jag inget annat förmår. I den fastspända rullstolen, med de ljusbeigea sandalerna på fötterna, lämnar hon det som varit. Granarna kastar långa skuggor. Men hon ser dem inte. Hon ser på mig. Och hennes blick är full av tillit och förväntan. TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. En med två fack. En uppdelad i tre. Ett fack för potatis. Ett fack för den kommunala varmrätten. Och ett fack för en slabba sås som skinnat sig. TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Den med tre fack är en halvmeter hög. Den med två fack är något lägre. Kanske för att den innehållit kommunala desserter och de har inte utdelats lika ofta TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Omsorgsfullt diskade är de längst nere i botten. Diskade av någon som ännu kunde diska. Undrar om hon är eller har varit när jag nått ända ner till den sista Den som hon diskat och sparat för att jag skulle ha då jag blandade min färg TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Med dem skall jag leva. De skall stå där på min hylla och minna mig om hennes ensamma måltider och långsamma förfall. Hur hon först glömde diskmedlet och till slut inte diskade alls. Lite fasttorkad dill En fasttorkad köttbit TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Och jag kan inte kasta dem. Ty då kastar jag den sista omsorg en mor förmådde ge.

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 11 Mina händer En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Smaken

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött.

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. För psykisk hälsa NÄR EN FÖRÄLDER DÖR...... så förändras ens liv. En dag händer det värsta, det som du varit så rädd

Läs mer

Hjalmar Söderberg. Förvillelser

Hjalmar Söderberg. Förvillelser Hjalmar Söderberg Förvillelser Han stod en stund och betänkte sig med klappande hjärta och återhållen andedräkt innan han kunde besluta sig för att dra i det lilla röda och svarta klocksnöret. Han visste

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg ÖGONBLICKETS UTSEENDE av Maria Lönnberg September 2007 Händelserna utspelar sig på ett vårdhem för åldringar. Personer: Otto 28 år, skadades alvarligt i en bilkrock för fem år sedan, är totalförlamad och

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj

barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj Nu händer det så mycket hos oss på barnhemmet att vi knappt själva hänger med. Det har kommit många nya barn. Det har varit skolstart och sjukdomsfall.

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Innehåll. Sverige, High Chaparral juli 1987... 9. Vietnam, Hanoi mars 2005... 15. Danmark, Over Dråby april 2005... 101

Innehåll. Sverige, High Chaparral juli 1987... 9. Vietnam, Hanoi mars 2005... 15. Danmark, Over Dråby april 2005... 101 Innehåll Sverige, High Chaparral juli 1987... 9 Vietnam, Hanoi mars 2005... 15 Danmark, Over Dråby april 2005... 101 USA, Colorado, Montrose juni 2006... 181 5 Vi älskar dig för evigt, mamma och pappa,

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

Frågor och svar. En dum dag sidan 1

Frågor och svar. En dum dag sidan 1 En dum dag sidan 1 Frågor och svar Kapitel 1 1. Hur känner sig flickan när hon vaknar? Hon känner sig jättearg. 2. Rita en bild på hur flickan ser ut och känner sig när hon är arg. Måla med starka färger!

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2014 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok Veckans aktiviteter Mål

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

REPETITIONSKURS. Lisa Him- Jensen

REPETITIONSKURS. Lisa Him- Jensen REPETITIONSKURS Lisa Him- Jensen REPETITIONSKURS Lukta på det här. Tidigt, när historien just tagit sin början. Det var på den tiden hon trodde hennes namn rimmade med namnet på hennes bästa vän, eftersom

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Delaktighet Kunden har varit delaktig i upprättandet av genomförandeplanen Övriga deltagare Anna Andersson Kontaktman Lotta Svensson Dotter Utredning ICF-test2

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze Pappa och påläggstjuven av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av

Läs mer