Inom YES kan man utbilda sig till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inom YES kan man utbilda sig till:"

Transkript

1

2 På Basta, vackert beläget några mil utanför Södertälje vid sjön Vällingen, finns Yrkes- och Entreprenörsutbildningen YES. En filial till YES finns också i Arbetsmarknadscentrums lokaler i Södertälje på Skogsgatan 7. Utbildningen är ettårig och innehåller en rad olika yrkesinriktningar. Inom YES kan man utbilda sig till: - Byggnadssnickare (träarbete) - Plattsättare - Hundinstruktör - Hästskötare - Fordonsmekaniker - *Barnskötare/Fritidsledare - *Kock/Kallskänka - *Diplomerad Säljare * Utbildningar som är i Arbetsmarknadscentrums/Stenvillans lokaler. YES utbildningen riktar sig till dig som är över 17 år och vill: - Studera i mindre grupper - Studera i en trygg och drogfri miljö - Ha mycket praktik under studietiden - Ha mycket handledning i studierna - Ha som mål att få en yrkesutbildning men saknar betyg och/eller arbetslivserfarenhet.

3 - Skräddarsydda lösningar så att studietiden passar just dig. - Sammanlagt 20 praktikveckor på en noga utvald praktikplats inom ditt yrkesval. - Många intressanta gymnasiekurser, också de under 20 veckor, där du får möjlighet att lära dig mer om: Datorkunskap Makt och Ledning Attityder Samhällskunskap a Projekt och Företagande Småföretagande Grundläggande kunskaper om hur du använder en dator. Insikter om olika maktcentra. Hur den egna makten ser ut och hur makten ser ut i samhället och på en arbetsplats. Utmaningar i de invanda föreställningar vi har när det gäller fördomar och attityder som finns mellan människor på en arbetsplats och i samhället. Möjlighet att lära dig mer om hur sam hället fungerar både i stort och smått. Utgå helt från ditt yrkesval. Om du t ex ska bli plattsättare får du under kursen kunskaper om hur du går till väga, från start till mål, när en kund beställer ett badrum. Kunskaper som hjälper dig att förstå vad ett företag är när du blir anställd, men också kunskaper om småföretagarens villkor om du skulle starta eget. Organisation och Ledarskap Beskrivningar om hur arbetsplatser varit organiserade genom tiderna. Kursen ger också kunskaper om småföretagarens villkor om vilka rättigheter och skyldigheter man har på en arbetsplats - den så kallade arbetsrätten.

4 Följande 4 yrkesutbildningar startar den 21 augusti 2006 Träarbete Utbildning inom Byggprogrammet Plattsättare Utbildning inom Byggprogrammet Kock/Kallskänka Utbildning inom Restaurangprogrammet Hästskötare Utbildning inom Naturbruksprogrammet Byggnadsarbete är ett hantverk. Tycker du om att jobba med hammare, såg, tumstock och vattenpass? Yrket som träarbetare går ut på att utföra arbeten från grund till taknock, med bärande konstruktioner eller inredning, montering eller nytillverkning? Arbetet är självständigt och ställer krav på din förmåga att se vad som behöver göras och kunskap om hur det ska utföras. Plattsättning är ett yrke för dig som har känsla för både färg och form. Du klär väggar och golv med kakel eller klinker. Detta är ett precisionsarbete som sätter din noggrannhet på prov. Du arbetar med nybyggnad, ombyggnad eller reparationer av bl.a kök och badrum. Är du intresserad av matlagning och köksarbete kan du utbilda dig till kock/kallskänka hos oss. Du bör vara serviceinriktad, kunna samarbeta och vara stresstålig. Efter utbildningen kan du arbeta i storkök, personalmatsal eller på restaurang. Arbetet kan vara tungt så du behöver ha en stark rygg och bra knän. Har du ett brinnande intresse för att sköta hästar? Hästskötare är ett omväxlande yrke med mycket praktiskt arbete. Efter utbildningen kan du arbeta i ridstall, travstall eller på stuteri.

5 Valbara inriktningar för vårterminen 2007 Tycker du om barn och vill arbeta med deras utveckling i samråd med föräld- rarna? Barnskötaryrket passar dig som tycker om att läsa sagor, måla och sjunga tillsammans med barnen. Barnskötare Utbildning inom Barn och Fritidsprogrammet Fritidsledare Utbildning inom Barn och Fritidsprogrammet Hundinstruktör Utbildning inom Naturbruksprogrammet Diplomerad Säljare Utbildning inom Handels och adm programmet Fordonsmekaniker Utbildning inom Fordonsprogrammet Om du gillar barn och ungdomar och vill arbeta med deras fritid genom att sporta, leka och skapa spännande utmaningar så kan utbildningen till fritidsledare vara något för dig. Har du ett stort intresse för hundar? Är du intresserad av hundens olika raser och av hundens beteende? Vill du instruera matte och husse om hur de ska hantera sin hund? Satsa då på att utbilda dig till hundinstruktör. Gillar du att träffa mycket folk? Är du bra på service? Då har du några av de egenskaper som krävs för att bli en bra säljare. Du kan arbeta i liten butik, på stormarknader eller i varuhus. Är du intresserad av bilar och teknik? Vill du söka reda på fel och problem och åtgärda dem? Yrket som fordonsmekaniker kan då vara att satsa på. I arbetet reparerar du och servar både gamla och nya bilar på stor eller liten verksad. För att söka kursen behöver du grundläggande behörighet i mattema tik, svenska och eng från grundskolan.

6 Utbildningen är ettårig och varvas av lika mycket praktik som teori. Under två inledande veckor är du inne i utbildningen och läser dels en kurs i kursinriktningen, dels en kurs i din yrkesinriktning. Därefter går du ut på en två veckors praktik och efter ytterligare två veckor startar en ny teorikurs och så varvas utbildningen hela tiden av teori och praktik. När du antas till utbildningen får du en praktikplats med en handledare. Du som är intresserad av att gå någon av yrkesinriktningarna och bor i Nykvarn eller Södertälje tar kontakt med en vägledare på Slussen, Klivet, Försäkringskassan eller Vägledningscentrum - så hjälper de dig att söka utbildningen. Bor du utanför Södertälje kommun kan du ta direktkontakt med utbildningen så berättar vi hur du kan gå till väga. Betyg Kursperioder Ansökan När utbildningen är avslutad får du ett samlat betygsdokument på de gymnasiekurser som ingår i utbildningen. Läser du till plattsättare eller träarbetare får du dessutom cirka 2000 lärligstimmar i byggfackets utbildningsbok. Utbildningen startar två gånger per år. Vårterminen pågår mellan januari och juni: , sammanlagt 18 veckor. Höstterminen pågår mellan augusti och december: , 22 veckor. När ansökningstiden gått ut kommer du att få besked om du gått vidare i ansöknigsförfarandet. Har du det kommer du att bli inbjuden till ytterligare en ansökningsintervju. Utbildningen är CSN-berättigad. Antagning Sista ansökningsdag till kursstarten den 21 augusti 2006 är 15 maj.

7 Mikaela Hundinstruktör Maria Hästskötare Jocke Plattsättare Efter grundskolan började jag på individuella programmet på Västergårds gymnasiet men jag gick knappt dit. När jag började i YES-utbildningen fick jag den hjälp jag behövde, att varva teori och praktik var jättebra. Idag är jag fast anställd på min praktikplats. Innan jag började i YES-utbildningen jobbade jag på en golfbana. Min pappa fick syn på en annons i LT om skolan. Alla lärare har stort tålamod och är trevliga. Jag fick den tid jag behövde. Nu jobbar jag som praktikant i ett travstall i Taxinge. Det trivs jag jättebra med. Jag knegade på Basta i Borås och ville skaffa mig en utbildning. Utbildningen var helt strålande. Kunde jag skulle jag gå om den igen och hade jag inte fått jobb direkt efter skulle jag fortsatt plugga i YES. Det bästa med utbildningen är att man får så mycket praktik som man får tillgodoräkna sig i lärlingstid. Det får du inte på gymnasiet. Direkt efter utbildningen fick jag provanställning hos Kakelspecialisten i Göteborg. Alla praktikpoäng gjorde att jag fick högre lön än de andra lärlingarna. Jag hade ju stor erfarenhet också.

8 Lena Lago Utbildningsansvarig Tel: Basta Nykvarn Basta Arbetskooperativ Nykvarn YES Södertälje Stenvillan Skogsgatan Södertälje YES Yrkes- och Entreprenörsutbildning är ett projekt i samarbete med Basta Arbetskooperativ, Nykvarns kommun, Södertälje kommun, Fryshuset, Lunds Universitet och Dolféns kakel. Mer information om Yrkes-och Entreprenörsutbildningen (YES) och de andra delprojekten inom Nya vägar till arbetsmarknaden via utbildning och socialt företagande hittar du på vår hemsida: För karta och vägbeskrivning till utbildningarna i Nykvarn och Södertälje se vår hemsida Basta i samarbete med Esf-rådet, Lunds Universitet, Södertälje kommun, Nykvarns kommun, Fryshuset och Dolféns kakel.

9

10

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL EK EKONOMI HA HANDEL & SERVICE HT TURISM & RESOR LÄRLING HANDEL HOS OSS ÄR BÅDE DU OCH UTBILDNINGEN I CENTRUM! Du får något att göra efter gymnasiet! Under flera år har vi placerat oss i topp när det gäller

Läs mer

Stockholmsregionen 2015

Stockholmsregionen 2015 Vuxenutbildning Stockholmsregionen 2015 VUX Gymnasiala yrkesutbildningar Grundläggande kurser Gymnasiekurser för vuxna Välkommen till Hermods Varje dag, året runt, uppfyller människor sina mål hos oss.

Läs mer

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik Vet Kan Är Vill VINNANDE ARENA Vinnande Arena är ett projekt i Vårgårda kommun som tilldelats

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Skanskagymnasiet. Nyhet 2015. Arkitekturprofil. Teknikprogrammet för framtidens arbetsledare

Skanskagymnasiet. Nyhet 2015. Arkitekturprofil. Teknikprogrammet för framtidens arbetsledare Skanskagymnasiet Nyhet 2015 Arkitekturprofil www.skanska.se/skanskagymnasiet Skanskagymnasiet Teknikprogrammet för framtidens arbetsledare Praktik på Skanska Jobb efter fjärde tekniska året Vidare studier

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010)

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Att börja plugga som vuxen kan verka både främmande och svårt. Men det kan bli din bästa investering någonsin. När Birgitta Lindström

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS.

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. Växjö 2012-08-15 15 HP Examensarbete/2UV06L Handledare: Lars Mouwitz 1 Författare: Rolf Oddmo Författare Linnéuniversitetet

Läs mer

Utbildning. 2015/2016

Utbildning. 2015/2016 Utbildning. 2015/2016 1 Riktigt bra utbildning - med idrott i fokus Filbornaskolan är en mötesplats för många elever. Blivande industritekniker, försäljare, hantverkare, barnskötare, ingenjörer, psykologer

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

DU kan bli flygtekniker!

DU kan bli flygtekniker! Är du tekniskt intresserad och beredd att lägga ner lite mer jobb under din gymnasietid, så är detta ett programval som ger många möjligheter. DU kan bli flygtekniker! Jobba med flygplan och helikoptrar,

Läs mer

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA BORLÄNGE GYMNASIESKOLA PROGRAM- KATALOG 2015 ERIKSLUNDSGYMNASIET HAGAGYMNASIET HUSHAGSGYMNASIET LJUNGBERGSGYMNASIET SOLTORGSGYMNASIET INTRODUKTIONSPROGRAMMEN ERIKSLUNDSGYMNASIET El- och energiprogrammet

Läs mer

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN Direkt från skoltrappan till Om tre år kan du troligen ta steget från Vipans skoltrappa och rätt in i ett roligt yrkesliv. Faktum är att du om bara några minuter

Läs mer

Välkommen till Ullvigymnasiet!

Välkommen till Ullvigymnasiet! Välkommen till Ullvigymnasiet! - En modern skola med kvalitet och tradition. Vi erbjuder 14 program som håller hög klass och flera av dem har fått olika kvalitetsutmärkelser. På Ullvigymnasiet arbetar

Läs mer

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Södertälje (gäller ej friskolorna) Tryck: Larssons Offset,

Läs mer

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se Handledning för studie- och yrkesvägledare www.påjobbet.se 2 Introduktion @Jobbet är ett spel om att vara ung och söka jobb via internet. Spelet finns på www.påjobbet.se och är kostnadsfritt att använda

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Gymnasie- valet www.uppsala.se/syv Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Innehåll Nu är det dags att välja! 3 Så här fungerar gymnasieskolan 4 Ansökan och antagning 6 Tidsplan 9 Studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Lärlingskonferensen i Sundsvall 100920 - dokumentation

Lärlingskonferensen i Sundsvall 100920 - dokumentation Lärlingskonferensen i Sundsvall 100920 - dokumentation Pass 1 Ämne: Handledarutbildning och hur denna kan genomföras Det är viktigt med handledarutbildning, då det är en ny arbetsform för företagarna!

Läs mer

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna RESURSNYTT ser dina resurser #1 FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna Tema: ARBETSINRIKTNING Ludde har som mål att få ett jobb och gör idag praktik på en fritidsgård. Han spelar även innebandy

Läs mer

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE Utbildningskontoret 15 16 KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE 1 FOTO (ÄVEN OMSLAG): SAM MURAD/CRISP FILM 2 Dags att välja gymnasium! Under vintern söker alla nior till gymnasiet. Det finns 18 nationella

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Människorna och möjligheterna

Människorna och möjligheterna Människorna och möjligheterna Vi anställer inte invandrare. Vårt bidrag till ett mer integrerat samhälle. Vi anställer inte personer med svensk bakgrund heller, vi anställer individer. Hos oss är ambition

Läs mer

Lund, 2015. Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN. gymnasieskola. med gamla anor. Teknikprogrammet. El- och energiprogrammet

Lund, 2015. Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN. gymnasieskola. med gamla anor. Teknikprogrammet. El- och energiprogrammet , 2015 Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN gymnasieskola med gamla anor TE Teknikprogrammet EE El- och energiprogrammet Vår historia En modern gymnasieskola med gamla anor är Mikael Elias startade NTI-skolan

Läs mer

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning.

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning. Hösten 2011 Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30 1 Välkommen till JENSEN vuxenutbildning JENSEN

Läs mer

Bispgården Bräcke Fyrvalla Torsta Wargentin Wången

Bispgården Bräcke Fyrvalla Torsta Wargentin Wången Gymnasiekatalog 2015-2016 Bispgården Bräcke Fyrvalla Torsta Wargentin Wången välkommen till Jämtlands Gymnasium! Grattis! Det har blivit dags för dig att välja utbildning. Det är nu det roliga börjar.

Läs mer