Invigningen. Badminton

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Invigningen. Badminton"

Transkript

1 Invigningen Invigningen blev precis den väntade kinesiska uppvisningen i sprakande fyrverkeri och mänskliga massuppvisningar. Dagen var noga utvald liksom tiden. Åttonde augusti år 2008 klockan åtta minuter över åtta på kvällen. Alla förstår naturligtvis att siffran åtta har en speciell betydelse i Kina. Fågelboet, eller National Stadium som är det officiella namnet på den nya spektakulära arenan i centrala Peking, badade i ljuset av fyrverkerierna. På hedersläktaren satt statschefer, presidenter, statsministrar och statsråd från hela världen. Några hade månaderna före OS-invigningen hotat att bojkotta invigningen. Några gjorde det utan att ens ha fått en inbjudan. Den mest kände som var på plats trots ett tidigare hot om bojkott var Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Sverige representerades som vanligt av dess idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth personer deltog i invigningen och fyrverkeripjäser avfyrades under invigningstimmarna. 204 länder marscherade in i fågelboet och den svenska fanan bars av trestegshopparen Christian Olsson som tidigare tvingats lämna återbud på grund av skada. Christian som tänkt sig se OS hemma i Sverige fick frågan bara några dagar före invigningen. SOK:s val av Christian mottogs mycket väl och motiveringen för att låta Christian bära fanan var bland annat att Christian varit med i SOK:s topp- och talangprogram sedan starten och tagit OS-guld fyra år tidigare i Aten. Den kanske mest och bäst bevarade hemligheten inför en OS-invigning är vem ska få tända elden? Svaret blev Li Ning som tog tre OS-guld för Kina i Los Angeles Li Ning sprang hängande i vajrar runt OS-arenans tak innan han tände elden. Li Ning är också mannen bakom företaget med samma namn. Det företag som SOK skrev ett fyraårigt avtal som klädleverantör med inför spelen Peking. Badminton Kina dominerade som väntat i badminton. Tre av fem möjliga guld blev favoriternas skörd. Många hade befarat att hemmanationen skulle sopa rent. Sopa rent gjorde däremot Asien i medaljfördelningen. Inte en enda medalj hamnade utanför Asien! I herrsingel blev det en drömfinal mellan hemmaspelaren Lin Dan och Malaysias Lee Chong Wei.

2 Lin Dan, som är lite av badmintons bad boy, visade ingen pardon utan kunde kanske lite oväntat enkelt vinna i raka set i en final som var över på bara 41 minuter. I damsingel blev den 33-åriga kinesiskan Zhang Ning först med att försvara ett singelguld då hon slog landsmaninnan Xie Xingfang efter en tuff final. Sveriges enda deltagare, Sara Persson, kom till uppladdningslägret i Fukuoka, Japan, med en hand som hon skadat i samband med badning (!) några dagar före avresan. Till Peking kom hon sedan utan någon egentlig spelträning och åkte också ut i första omgången. Baseboll/Sotfboll Var det sista gången vi fick se de båda sporterna i OS-sammanhang? Ett är i varje fall säkert och det är att sporterna inte kommer finnas med i London Sporterna röstades ur det olympiska programmet 2005 och främsta anledningen anses vara att sporten inte kunde garantera att de bästa ställde upp i OS och då talar vi baseboll alltså herrarna. Den amerikanska proffsligan har under alla år vägrat släppa sina spelare till OSspel och till slut fick IOK-ledamöterna nog och röstade bort inte bara herrarna utan också damerna som organiseras i samma förbund. Herrarnas guld tog Sydkorea som avgjorde en jämn finalmatch i slutet mot Kuba. USA fick här nöja sig med brons. I damernas softboll var USA som vanligt favorit till att ta det fjärde raka OSguldet. Men Japan som krånglade sig till finalen kunde sensationellt ta hem segern. Basket Spelens kanske mest populäre idrottsman hittade vi kanske i basketen i USA:s Kobe Bryant. Han var enormt populär liksom hela det amerikanska laget som tog massvis med goodwill-poäng när de skänkte elva miljoner dollar till de svårt drabbade jordbävningsoffren i Sichuan, Det amerikanska laget hade ett stort tryck på sig. De hade inte vunnit något stort mästerskap på åtta år men nu skulle Bryant vara mannen som skulle ändra på det. I gruppspelet gick USA fram som en ångvält och turneringen fick en drömstart publikt sett med matchen Kina-USA. Kina med sin storstjärna Yao Ming hängde med i 15 minuter men sedan var det bara USA som kunde vinna komfortabelt med 31 poäng. USA spelade propagandaspel även om laget ibland uppträdde lite väl nonchalant och det var egentligen inte förrän i finalen som man sattes under press. I finalen möttes USA och Spanien. I gruppspelet hade USA slagit Spanien med men så enkelt skulle det inte bli i finalen.

3 En final som var jämn, välspelad och mycket spännande. En match som basketexperter rankade som en av de bästa som spelats mellan två landslag. Det var först i matchens slutskede som det definitiva avgörandet kom då Dwyane Wade satte en trepoängare vid ställningen som USA definitivt knäckte Spanien. USA vann den minnesvärda finalen till slut med På damsidan tog USA en ganska enkel seger då man i finalen slog Australien med klara USA tog nu det fjärde raka OS-guldet och för majoriteten av spelarna var det deras första guld med ett stort undantag Lisa Leslie som varit med alla fyra gångerna. Australien fick å sin sida inkassera den tredje raka OS-finalförlusten mot USA. Bordtennis 2004 i Aten skapade Jan-Ove Waldner pingisfeber i Sverige. Den då 39-årige Waldner spelade drömpingis men föll på medaljlinjen då han förlorade bronsmatchen mot kinesen Wang Liqin. I Peking 2008 skapade den 42-årige Jörgen Persson ny pingisfeber i Sverige. Men även Jörgen föll på medaljlinjen då han förlorade bronsmatchen mot ja, just det Wang Liqin. Vägen till OS var inte den allra lättaste för Jörgens del. Men han tog en av de sista Europa-platserna och när han kom till Peking var han själv hoppfull inför singelspelet. I fjärde omgången var Jörgen riktigt illa ute mot europaettan Vladimir Samsonov, Vitryssland. I sjätte set hade Jörgen två matchbollar mot sig men slingrade sig ur greppet och kunde vinna setet med för att sedan relativt enkelt ta hem det avgörande setet. Kvartsfinalmotståndaren, Zoran Primorac, Kraotien, vållade inga större problem. I semifinalen ställdes Jörgen mot världsettan Wang Hao, Kina. Här blev det förlust med 4-1 men bakom de siffrorna döljer sig en både jämn och dramatisk match. I lagspelet behövde Sverige vinna den sista gruppspelsmatchen mot Taiwan för att bli tvåa i gruppen och därmed spela om bronset. Men Sverige förlorade den sista och avgörande matchen i skiljeset. Kina vann lagguldet sedan man vunnit alla sina matcher med 3-0. På damsidan var kinesiskorna precis lika överlägsna som herrarna på herrsidan då man vann alla matcherna med 3-0. I singelspelet försvarade Zhang Yining sitt guld från Aten Boxning

4 Boxningen drabbades av en massiv ryktesflora före spelen. Ledare och domare hade försökt påverka domartillsättningen men gruppen blev avslöjad och man ändrade på sättet att utse domarna. Men domarna stod ändå i centrum under turneringen. Många konstiga bedömningar gjorde att ett antal matchers utgång kunde diskuteras. Sverige hade två boxare med, Naim Terbunja och Kennedy Katende. Båda ansågs ha goda chanser att avancera i turneringen med rätt lottning. Nu blev det värsta tänkbara lottning för båda då de i första omgången fick varsin ryss på sin lott. Båda förlorade klart men gjorde ändå bra matcher. Brottning Spelens kanske mest uppmärksammade händelse inträffade i brottningen då Sveriges Ara Abrahamian lämnade prisceremonin direkt efter det att han fått sin bronsmedalj. En handling som utlöste en hel del dramatik och inte fick sitt slut förrän i februari Ara ansåg sig bortdömd i semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi. Abrahamian vann den andra perioden och skulle därför brottas en tredje och avgörande period. Men domarna tog bort en poäng för Abrahamian och segern gick då till italienaren. Abrahamian och de svenska ledarna blev naturligtvis minst sagt upprörda och krävde att svenskens poäng skulle stå kvar och att en tredje period skulle brottas. Inga protester hjälpte. I stället möttes svenskarna av hånleenden från Internationella brottningsförbundets (FILA) domare och övriga representanter. Sverige och SOK hävdade att FILA inte följt sina egna regler men inget hjälpte. Abrahamian lämnade hallen och åkte till OS-byn. Där övertalades han att åka tillbaka till hallen och brottas sin bronsmatch. Med minsta möjliga marginal hann Abrahamian till hallen och kunde brottas hem bronset. Väl på prispallen tog Abrahamian emot medaljen klev ned från pallen och lade lugnt och stilla medaljen på tävlingsmattan och lämnade hallen. Den aktionen gav FILA och IOK anledning att diskvalificera Abrahamian liksom den svenske headcoachen Leo Myllirä. Först i februari 2009 fick historien ett slut. Då hade SOK stämt IOK inför den CAS (idrottens egen domstol) och begärt att Abrahamian skulle få tillbaka sin tredjeplats. Beslutet blev att diskvalifikationen stod fast liksom och CAS grundade beslutet på att Abrahamian självmant lämnat prispallen och därmed mer eller mindre diskvalificerat sig själv. Men innan dess hade FILA dragit tillbaka de stora bötesbelopp som man hotat med samt beslutet att Sverige inte skulle få arrangera internationella tävlingar.

5 Dessutom beslutade FILA att man i fortsättningen skulle ha en jury på plats samt att den aktiva ska ha rätt att protestera mot domslut under matchen och att juryn då ska stoppa matchen och granska videon. Notabelt är också att IOK beslutade redan i samband med matchen att ingen annan brottare skulle få den efter Abrahamian vakanta tredjeplatsen. Men Abrahamians avstängning på två år står fortfarande kvar vilket innebär att FILA betraktar hans agerande på samma sätt som om han skulle ha varit dopad. En mycket märklig bedömning! Abrahamian motståndare i semifinalen, Minguzzi, kunde till slut vinna sin klass. Lite i skymundan av Abrahamian brottades Jalmar Sjöberg i den tyngsta klassen. Jalmar gick fram till semifinal där han mötte den blivande segraren, kubanen Mijail López, som enkelt kunde vinna. I bronsmatchen föll sedan Jalmar, efter jämn brottning, mot armeniern Jurij Patrikejev. På damsidan fanns det ett stort medaljhopp i Ida-Theres Nerell. I första matchen ställdes hon mot Saori Yoshida, Japan, som dominerat klassen totalt sedan 1998 med bland annat fem VM-titlar och 119 raka segrar. En segersvit som bröts i början av OS-året. En förlust som gjorde att Yoshida kom än mer beslutsam om att försvara sitt OS-guld. Nerell skulle naturligtvis inte ha en chans mot japanskan och hade det inte heller även om matcherna dem emellan blivit betydligt jämnare de senaste gångerna de mött. Så det blev en återkvalsmatch för Nerell som gav en vinst och sedan bronsmatch mot Tonya Verbeek, Kanada. Kanadensiskan vann men Ida-Theres var bara sekunder från att själv vinna. För juniorvärldsmästarinnan från 2006, Sofia Mattson, blev det bara en match i 48 kg. Förlust mot slutliga femman Chun, USA. I 72-kilosklassen gick det inte mycket bättre för Jenny Fransson, I öppningsmatchen förlorade hon mot blivande guldmedaljören Jiao Wang, Kina, för att sedan i återkvalet förlora mot blivande femman, Bernard, USA. Bågskytte Inför varje stort mästerskap, OS eller VM, är det alltid Sydkorea som är favorit bland både herrarna och damerna samt även i de båda lagtävlingarna. I Peking tog de som väntat hem de båda laggulden men missade de individuella gulden. I 1/16-delsfinalen visade sydkoreanen Chang-Wang Lee klassen då han sköt 117 poäng vilket var nytt 12-pilars olympiskt rekord. Men vad hjälpte det då han i den kommande matchen bara sköt 105 poäng och försvann. I finalen stod hoppet för den bågskyttetokiga sydkoreanska nationen till Kyung- Mo Park som mötte Viktor Ruban, Ukraina. De bådas väg till finalen var inte spikraka. Park tvingades i kvartsfinalen till omskjutning och samma gällde Ruban i semifinalen.

6 Finalen blev en rysare. Sista pilen skulle fälla avgörandet och ställningen inför den var Ruban hade bästa nerverna och satte en tia med Park inte mäktade med mer än en nia. Guld, det första i historien, till Ukraina och Sydkorea har fortfarande inte vunnit ett individuellt OS-guld på herrsidan. Park tog en liten revansch i lagtävlingen där han avgjorde mot Italien i finalens sista pil vilket innebar att det sydkoreanska laget är obesegrat i VM och OS under 2000-talet. För OS-silvermedaljören från OS i Atlanta, Magnus Petersson, blev det ett tungt OS. I rankingomgången blev det inte bättre än en 49:e plats. Trots en fin upphämtning i den andra utslagningsomgången så fick Petersson ge sig mot Maksim Kunda, Vitryssland, kunde vinna med På damsidan var frågan vilken av de tre koreanskorna som skulle vinna. De toppade rankingomgången men en 27-årik kinesiska, Juan Juan Zhang, satte stopp för den favorittippade koreanska trion. Zhang började med att slå ut den första koreanskan i kvartsfinalen, den andra semifinalen för att i finalen ställas mot regerande OS-mästarinnan Sung-Hyun Park. En final som Zhang vann med I lagfinalen fick koreanskorna revansch på Kina och vann nu för sjätte gången i följd OS-guldet. Cykel Sverige hade ett antal medaljkandidater i cykel denna gång. Men det var få inom media som riktigt hade uppmärksammat detta. Cykeltruppen hade däremot två medaljer som en realistisk målsättning. På andra dagen av spelen kom Sveriges första medalj genom Emma Johansson i damernas linjelopp. Cyklisterna var förberedda på varmt väder men möttes denna morgon av kyla, regn och blåst. Banan var ganska flack till en början men när åkarna kom upp till Kinesiska muren och turistorten Badaling började den svåra delen av banan. Två varv skulle köras här uppe på såphala vägar. Både Emma Johansson och Susanne Ljungskog var med i täten hela tiden och båda såg pigga ut och var alerta på alla utbrytningsförsök. På sista varvet, i den sista tuffa backen, tog italienskan Tatiana Guderzo initiativet och var loss ett par minuter. Men bakom henne kom en kvartett där Emma Johansson fanns med. Kvartetten fick en lucka till klungan samtidigt som de tog in på italienskan. Men klungan uppfattade farna och började också köra hårt men då klev Susanne Ljungskog in i handlingen och dämpade farten och såg därmed till att Emma Johansson fick ett medaljläge.

7 På upploppet handlade det om tre cyklister. Emma Johansson, Sverige, Nicole Cook, Storbritannien, och Guderzo, Italien. Med 50 meter kvar stod kampen mellan Emma och Nicole Cook men här fick Emma ge sig. Silvret var ett silver med lite guldkant och en ny värld öppnade sig för Emma. Om hennes sjätteplats på VM 2007 passerade obemärkt för den stora allmänheten var hon nu helt plötsligt Silver-Emma med hela svenska folket. Tre dagar senare var det dags för cykel-silver nummer två. Den här gången var det på herrarnas tempolopp som medaljen skulle komma. Inte heller här var det i de innersta kretsarna någon större sensation att det var just Gustav Larsson som skulle ta medaljen. Fyra år tidigare var Gustav fyra på VM och när han 2007 var på plats i Peking och såg banan konstaterade han att den passade honom perfekt. Gustav Larsson valde att köra OS-tempot utan någon radiokontakt med följebilen vilket gjorde att han var omedveten om hur han låg till under loppet. Han var redan från början av det 47 kilometer långa loppet med i toppen. I de tuffa stigningarna var han kung men i de lika tuffa utförskörningarna var han chanslös till stallkompisen Fabian Cancellara, Schweiz. Efter den sista uppförskörningen ledde Larsson med sex sekunder men Cancellara var obeveklig i de tuffa utförsbackarna mot målet och tog inte bara in Larssons försprång utan ökade på segermarginalen till 33 sekunder. Gustav Larsson beskrev loppet som en enda lång pina från de första 100 metrarna till målgången och visst märktes det att han var helt utpumpad när han låg vid sidan av den kinesiska muren i Bandaling och väntade på sin schweiziske stallkompis. Tempovinnaren Cancellara tog sin andra medalj när han slog Gustav Larsson. Den första tog han fyra dagar tidigare då det blev ett brons i linjeloppet. Här var svenskarna med länge men när de avgörande sista utbrytningarna kom tröt orken. I cykelsporten totalt var det Storbritannien som dominerade med åtta guld av 18 möjliga och totalt 14 medaljer. Medaljskörden kom i velodromen där Storbritanniens stora satsning på bancykel nu betalade sig. I mountainbike hade Sverige ett medaljhopp i Fredrik Kessiakoff. Han var inför tävlingen rankad fyra i världen. På det andra varvet tog han ledningen tätt följd av favoriten Julien Absalon, Frankrike. Men när Absalon tryckte på i den mycket svåra banan och ökade tempot kunde inte Kessiakoff följa utan fick se sig omkörd av många konkurrenter. Absalon kunde försvara sin OS-titel med en segermarginal på en minut medan Kessiakoff trampade i mål som en mycket trött och besviken 17:e man. Fotboll

8 De svenska fotbollstjejerna spelade allt bättre och bättre ju längre turneringen fortskred. Men det blev ändå stopp i kvartsfinalen mot Tyskland i den nu till tolv lag utökade OS-turneringen. Damturneringen fick ändå lite svensk guldglans då Pia Sundhage lotsade sitt USA till guld efter seger över Brasilien efter förlängning med 1-0. Svenskorna tjuvstartade OS-turneringen med match mot Kina i Tianjin 17 mil utanför Peking. Öppningsmatchen följde samma dystra resultatmönster som tidigare OSpremiärmatcher för Sverige. Det blev ytterligare en förlust. I Aten 2004 förlorade svenskorna öppningsmatchen mot Japan som vann med 1-0. I Sydney 2000 var det Brasilien som stod för motståndet och brasilianskorna vann då med 2-0 medan det 1996, då damfotbollen gjorde entré på OSprogrammet, blev det förlust mot Kina som vann med 2-0. Gemensamt för de tre tidigare öppningsmatcherna var att de svenska förlusterna inte gick att snacka bort men denna gång var läget annorlunda. Sverige dominerade större delen av matchen men kunde inte slå hål på motståndarförsvaret. Ganska typiskt var att samtliga tre mål i matchen var mer eller mindre skördar av slumpen. Kinas ledningsmål kom via en stolpretur. Den svenska kvitteringen tillkom efter en misslyckad bakåtpassning som Victoria Svensson kunde snappa upp och passa till Lotta Schelin som via stolpen kunde kvittera. Kinas segermål kom när de flesta väntade på ett svenskt ledningsmål sedan ett skott via en svensk försvarare helt ställt Hedvig Lindahl i målet. Försluten innebar att en seger i den andra matchen mot Argentina var ett måste. Vinst med 1-0 blev det men spelet imponerade inte. Svenskorna hade svårt att få till riktigt vassa målchanser men de som de skapade var i varje fall vassare än motståndarnas med ett undantag och det var i slutminuten då Argentina var ytterst nära att kvittera men Sara Thunebro kunde nicka bort bollen på mållinjen. Sverige hade inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Kanada chans till gruppseger om Kina tappade poäng mot avsågade Argentina. Svenskorna gjorde sitt och presterade det bästa spelet hittills och kunde ganska enkelt och säkert vinna med 2-1. Men Kina vann sinn match och gruppen och slapp möta världsmästarinnorna från Tyskland i kvartsfinalen. Tyskland tillhör inte Sveriges favoritmotståndare. Den senaste vinsten i en mästerskapsmatch kom vid VM i Sverige Sverige gjorde sin bästa match och pressade stundtals Tyskland men utan att kunna komma fram till de där riktigt vassa chanserna. Matchen blev till slut en kamp om mittfältet och där görs som bekant inga mål. Efter 90 minuter var det mållöst och det var Tyskland som bröt dödläget på en nick efter hörna och kunde sedan punktera matchen helt genom ytterligare ett mål. Tyskland förlorade sedan semifinalen mot Brasilien med 4-1 men kunde vinna bronsmatchen mot Japan med 2-0.

9 På herrsidan talades det mycket om att nu var det dags för Brasilien att äntligen vinna ett OS-guld. Och nog såg det lovande ut på pappret. Truppen innehöll många spelare med klar stjärnstatus. Därför ansåg många att den moraliska finalen spelades mellan Brasilien och Argentina i semifinalen. Men Brasilien fick aldrig till någon samba-fotboll. I stället för kreativitet och lekfullhet satte tränaren Dunga blåställsfotbollen i högsätet och det var dömt att misslyckas mot ett snabbare och roligare Argentina som kunde vinna semifinalen med 3-0. I finalen möttes Argentina och Nigeria. Det var två tröttkörda lag som möttes i den tryckande Peking-hettan. Den första halvleken var tillknäppt och det var försvarsspelet som dominerade. I den andra halvleken öppnades spelet en aning och avgörandet kom sedan Messi med en öppnande passning funnit Di Maria som kunde göra matchens enda mål och därmed ge Argentina ett välförtjänt OSguld. Friidrott Världsrekord är ganska sällsynta i friidrott under ett OS. Men i Pekings nya spektakulära friidrottsarena, Fågelboet, sattes det fem stycken denna gång. Senast det sattes fler var i Moskva Och av de fem världsrekorden svarade en man Jamaicas Usain Bolt ensam för tre. 100 meter 9, meter 19,30 4x100 meter 37,10 Att Bolt skulle kunna hota Michael Johnsons världsrekord från Atlanta 1996 på 19,32 stod klart efter Bolts uppvisning på 100 meter. En final som han vann avstannande i mål efter att ha lekt med sina konkurrenter. Lilla Jamaica visade at det var landet som dominerade på sprint/häck där man tog sex guld, två silver och tre brons. USA var som vanligt annars bästa nation på friidrottssidan med 23 medaljer varav sju guld. Den svenska truppen var tolv man stark men var inte i närheten av den jackpot på tre guld som man kom hem med från Aten fyra år tidigare. Nu blev Stefan Holms fjärdeplats i höjd truppens bästa placering. Så här gick det gren för gren: 100 meter, herrar: I ett fullsatt och helt vindstilla Fågelbo, åskådare, var förväntningarna stora på vad Usain Bolt skulle kunna göra. Han hade imponerat med 10,85 i semifinalen och det värsta motståndet skulle komma från landsmannen Asafa Powell. Det förväntade trekejsarslaget, Bolt-Powell och amerikanen Tyson Gay kom dock av sig då Gay missade finalen med två hundradelar. Bolt kom också till finalen med ett eget drygt två månader gammalt världsrekord i bagaget, 1972, vilket naturligtvis gav respekt.

10 Frågan var om Powell äntligen skulle visa att han också är en mästerskapslöpare. Bolt höll för trycket och defilerade i mål på världsrekordtiden 19,69 där han nästan förödmjukade konkurrenterna med att springa de sista 20 metrarna med armarna utfällda. Powell kom inte över sin mästerskapsfrossa utan hamnade först på femte plats. Samma placering som i Aten. Damer: Tre amerikanskor och tre gånger Jamaica i finalen. Skulle någon av nationerna lyckas ta en trippel för första gången i historien? Svaret blev ja och det var Jamaica som stod för den historiska bedriften. Segrade gjorde Shelly-Ann Fraser och bakom henne delade landsmaninnorna Simpson och Stewart på silvret sedan målfotot inte kunnat skilja dem åt. 200 meter: Bolt igen naturligtvis. Frågan var bara om han skulle köra för fullt? Redan från första metern kom svaret. Han tryckte på allt vad han hade att ge i kurvan och ledde med två meter vid utgången för att sedan bara öka och öka och öka. Bolt fällde sig över mållinjen och tiden stannade på 19,31. En tid som korrigerades minuter senare till 19,30 och Michael Johnsons världsrekord var utraderat. Bakom Bolt blev det däremot ett drama med diskvalifikationer sedan tvåan och trean trampat över. Nu blev det silver och brons till amerikanerna Crawford och Dix. Damer: Samma visa här som på 100 meter. Tre gånger USA och tre gånger Jamaica. Men någon trippel blev det inte. Jamaicas Veronica Campbell-Brown visade än en gång att hon är bäst i OS-sammanhang. Hon tog sitt andra raka OSguld på distansen efter att ha haft ledningen från start till mål. 400 meter: Jeremy Wariner och LaShawn Merrit, båda USA, var huvudfavoriter. Merrit var den som var bäst för dagen och vann med en sekunds (!) marginal till Wariner. Johan Wissman övertygade i försök och semifinal men i finalen öppnade han lite defensivt och kom aldrig in i loppet. Tiden 45,39 räckte till åttonde plats. Hade han upprepat sin semifinaltid, 44,64, hade det blivit silver. Damer: Sanya Richards, USA, var favorit och i 320 meter såg hon ut som en olympisk vinnare. Men då, 80 meter från mål, fick hon kramp och fick se världsmästarinnan Christine Ohuruogu, Storbritannien, ta guldet. Richards kunde kämpa sig in på en bronsplats. 800 meter: Två av favoriterna försvann i semifinalerna vilket gjorde finalen oviss. Nu blev den en uppvisning av Wilfred Bungei, Kenya, som ledde från start till mål.

11 Damer: 18-åriga Pamela Jelimo, Kenya, debuterade på försommaren på distansen. Fram till OS vann hon alla sina lopp, nio stycken, och hon fortsatte segerraden i Peking med ytterligare tre segrar i försök, semifinal och final meter: Bahrain tog här sitt första OS-guld i friidrott. Ett guld som avgjordes 300 meter från mål då Rashid Ramzi knäckte konkurrenterna med sin långspurt. Tiden 3.32,94 Damer: Att Kenya skulle ta guldet på 800 meter var ingen större överraskning men att landets andra OS-guld genom tiderna skulle gå till Kenya var en överraskning. Loppet var öppet sedan de fyra damerna som toppade världsstatistiken åkt fast för doping före spelen. När det var drygt 200 meter kvar slog Nancy Lagat till med en raketspurt och vann med tio meter meter: Kenenisa Bekele, Etiopien, steg på allvar in i handlingen när det var två kilometer kvar. Den näst sista kilometern sprang han på 2.31,7 vilket gjorde att fältet spräcktes. Sista 400 metrarna avverkade han på 53,9 och kunde vinna med Fem sekunders marginal på tiden 12.57,82. Damer: Två tjejer från Etiopien skulle göra upp om guldet. Så blev det också även om Elvan Abeylegesse, Turkiet sprängde sig in på en silverplats. OSmästarinnan 2004 Meseret Defar ställdes mot Tirunesh Dibaba, som några dagar tidigare vunnit den dubbla distansen. Nu möttes de för första gången på två år och det var Dibaba som kunde avgöra med 200 meter kvar i ett väldigt lusigt lopp. Slutkilometern avverkades en minut snabbare än öppningskilometern vilket säger en del om farten i loppets början meter: Här var det Bekele igen. Loppet avgjordes sex dagar före halvmilen och Bekele avgjorde på slutvarvet med en patenterad långspurt. Damer: Alla i loppet fruktade Dibabas spurt och taktiken var denna gång att med ett högt tempo från start försöka knäcka henne. Men taktiken sprack. Dibaba vägrade att bli avhängd och 300 meter från mål lämnade hon de konkurrenter som orkat hänga med i det tuffa tempot bakom sig. Dibaba och silvermedaljören Abeylegesse sprang båda in under drömgränsen 30 minuter och placerade sig som två och tre på världsbästalistan genom tiderna. Maraton: Ett lite udda mästerskapslopp blev det. Här var farten hög för en gång skull och den som drog upp farten var Kenyas Samuel Wanjiru. Han såg till att det blev fart under hela loppet och när han dessutom höjde tempot med några kilometer kvar var det ingen som kunde hänga på. Segrartiden var den snabbaste

12 olympiska maran på 24 år och kenyanens segermarginal var betryggande 44 sekunder. Damer: Constantina Tomescu hade rutin i överflöd när hon stod på startlinjen. Den 38-åriga rumänskan hade två OS-starter och fyra VM-starter i bagaget. I samtliga lopp hade hennes taktik varit att dra upp tempot tidigt för att få en lucka. Men den taktiken höll inte i de tidigare mästerskapen. Hon blev alltid till slut upphunnen av ett koppel konkurrenter. I Peking lämnade hon sällskapet efter halva loppet och skaffade sig en ledning på dryga minuten när det var sju kilometer kvar. Med två kilometer kvar var ledningen fortfarande en minut och först då vaknade klungan bakom henne men alldeles för sent. Rumänska kunde vinna med 22 sekunder och blev därmed också den hittills äldsta dammaratonmästarinnan meter hinder: Mustafa Mohamed hade den tredje bästa tiden i finalfältet och visst fanns det ett litet medaljhopp inför finalen. Musse satte fart på loppet med en kilometer kvar och taktiken var då att hänga av de spurtstarka kenyanerna men Musse orkade inte hela vägen utan kroknade på slutvarvet och fick nöja sig med en tionde plats. Guldet gick till Kenyas Brimin Kipruto som med drygt 200 meter kvar bara låg sexa. Damer: För första gå ngen fanns grenen på damernas OS-program. Världsrekordhållerskan Gulnara Samitova-Galkina dominerade loppet totalt och sprang i mål som första kvinna i historien under drömgränsen nio minuter. Segermarginalen blev knappt nio sekunder!. 110 m häck: Xiang Liu, Kinas nationalidol olympisk mästare på distansen, var favorit tillsammans med Kubas Dayron Robles. Liu hade problem med en fot men ingen visste riktigt hur stort problemet var. Men i försöken blev den kinesiska storpubliken chockad av hur illa ställt det var med Liu. Hälskadan gjorde det omöjligt för Liu att springa en enda meter och gråtande fick han lämna Fågelboet. Nu kunde Robles ohotad vinna guldet på tiden 12,93 bara fem hundradelar från hans eget relativt nysatta världsrekord. Damer, 100 m häck: I Susanna Kallur hade Sverige ett stort medaljhopp. Trots en strulig och skadedrabbad försäsong lyckades hon komma i form och hennes tid i försöket, 12,68, var den snabbaste. I semifinalen skulle alla krafter släppas loss och det gjordes också. Men Sanna var nog inte riktigt medveten om i hur vilken fin form hon var. Hon kom för snabbt fram till första häcken, slog i den, och störtade rakt ned i backen. Chockad kunde hon se konkurrenterna försvinna medan hon själv fick gå de 100 metrarna till en lika chockad svensk mediekår. Nästan samma öde drabbade favoriten i finalen, LoLo Jones, USA. Hon ledde klart fram till nionde häcken som hon slog i och med stor möda kunde hon ta sig

13 över sista häcken men då var alla medaljchanser borta. Jones slutade sjua och segern gick till Dawn Harper, USA, mycket överraskande. 400 m häck: Här var det bäddat för en amerikansk trippel och så blev det också. Olympiamästaren från Sydney 2000, Angelo Taylor, vann guldet på tiden 47,25. Damer: Segraren från Aten, grekiskan Faní Halkía åkte dit i en dopingtest strax före OS vilket lämnade fältet öppet för Melanie Walker, Jamaica, och Sheena Tosta, USA. Amerikanskan var starkast i finalen och vann med en dryg sekund. 4x100 m: Här handlade det bara om Jamaica. Speciellt som USA och Storbritannien växlat bort sig i semifinalen. Jamaica med fyra löpare som alla hade personliga rekord under tio sekunder var naturligtvis inget att göra åt. De vann i suverän stil på världsrekordtiden 37,10. Damer: Jamaica och USA skulle enkelt ta hem guldet. USA försvann i försöken efter överväxling och i finalen var det slutsprunget efter två sträckor för Jamaica som på förhand ansågs ha chans att slå Östtysklands 23 år gamla världsrekord. Nu gick guldet till Ryssland 4x400 meter: Om guldet på 4x100 meter var vikt åt Jamaica var det här lika säkert vikt åt USA som ställde upp med de tre medaljörerna på den individuella sträckan plus guldmedaljören på 400 meter häck. Och visst vann USA, det sjunde raka guldet, och segermarginalen blev knappt tre sekunder. Damer: USA tog här sitt fjärde raka OS-guld på distansen men avgörandet kom inte förrän på upploppet då Sanya Richards pressade sig förbi Ryssland- Höjdhopp: OS-mästaren 2004 Stefan Holm hade visat bra form under sommaren och bland annat höjt sitt personliga rekord utomhus till 2,37. Ett rekord som han satte i just OS-arenan i Aten. På höjden 2,34 fanns nio hoppare kvar och i delad ledning Holm och världsettan Andrej Silnov, Ryssland. Tre man, Silnov, Rybakov, Ryssland, och Germaine Mason, Storbritannien, klarade alla i första försöket och förpassade därmed Holm till fjärdeplatsen i och med att han rev grovt i sitt första försök på höjden. Stefan Holm sparade nu sina två kvarvarande försök till nästa höjd, 2,36. Första försöket var riktigt bra och med tvekan föll ribban. Silnov klarade i första försöket och det visade sig bli segerhoppet. Stefan rev sitt sista försök och blev nu fyra, samma placering som vid OS i Sydney 2000.

14 Damer: Blanca Vlasic, Kroatien, kom till OS-finalen med 34 raka segrar. OSfinalen skulle bli henens 35:e. Och visst såg allt ut att gå den utstakade vägen. Vlasic var felfri upp till 2,03. På 2,05 var tre tjejer kvar: Vlasic, Anna Tjitjerova, Ryssland, och Tia Hellebaut, Belgien. Hellebaut var den enda av de tre som klarade höjden i första hoppet och hon jublade lika högt som när hon klarade 2,01 och 2,02. Vlasic tog i andra försöket medan ryskan rev ut sig. Vlasic var nu tvingad att ta 2,07 för att ta guldet. Hon var aldrig riktigt nära och Hellebaut vann sensationellt OS-guldet. Stavhopp: Steven Hooker, Australien, vann guldet på 5,90 men det låg mycket dramatik bakom guldet. Hooker var nära att försvinna i finalen redan på 5,65 som han tog i sista försöket. Samma visa på 5,80 men med lite större marginal än på 5,65. På 5,90 var det Hooker mot Jevgenij Lukjanenko, Ryssland. Hooker tog höjden, som vanligt i sista försöket, medan ryssen rev alla tre försöken även om han var ytterst nära i tredje försöket. Trots att segern var kvar valde Hooker att fortsätta på den olympiska rekordhöjden 5,96 som han tog i tredje försöket. Damer: Jelena Isinbajeva hade laddat upp med den svenska truppen i Fukuoka, Japan. En lyckad uppladdning eftersom hon helt enligt programmet vann sitt andra raka OS-guld. Men hon nöjde sig inte med OS-guldet. När det var säkrat beordrade hon upp ribban till världsrekordhöjden 5,05 som hon tog i tredje försöket. Längdhopp: Världsmästaren från Panama Irving Saladino levde farligt i kvalet och det var först i sista hoppet som han grejade en finalplats med ett hopp på 8,01. I finalen avgjorde han med ett hopp på 8,34. Damer: Naide Gomes, Portugal, var favorit men misslyckades i kvalet och fick följa finalen från läktaren. Carolina Klüft hoppade 6,70 och tog sig till final. Där blev det bara 6,49 och Klüfts OS-final var över efter tre finalhopp. Tidigare dopingavstända brailianskan Maurren Giga Maggi vann på 7,04 men fick nog hjärtat i halsgropen då regerande mästarinnan Tatjana Lebedeva, Ryssland, fick på ett långt hopp i sista omgången. Men det mättes till 7,03 och Lebedeva fick nöja sig med silver.. Tresteg: Här saknade vi naturligtvis skadade OS-mästaren Christian Olsson. Christian fick nöja sig med att bära den svenska flaggan vid invigningen. Guldet gick nu till Nelson Évora, Portugal, som avgjorde en spännande och omväxlande tävling i femte omgången med ett hopp på 17,67.

15 Damer: En högklassig final med sex damer över 15 meter. Längst av alla nådde Kameruns Francoise Mbango Etone med 15,39 som därmed försvarade sitt guld från Under mellanperioden födde hon barn och det var först till OSsäsongen som hon var tillbaka i den yppersta eliten. Carolina Klüft var 21 centimeter från en finalplats. Kula: Amerikansk trippel var tipset men av det blev det bara ett silver. Guldet gick till Polens Tomasz Majewski som vann på 21,15 som i och med det förbättrade sitt personliga rekord med över en halv meter i tävlingen. Damer: Valeri Vili, Nya Zeeland, avgjorde redan i första omgången med 20,56. Därefter hade hon fyra stötar över 20 meter och kunde kosta på sig lyxen att avstå den sjätte stöten då OS-guldet redan var säkrat. Diskus: Estlands Gerd Kanter var inför finalen världsetta och han tog nu också OSguldet med ett kast på 68,82 lite drygt tre meter under hans världsårsbästa. Damer: Stephanie Brown-Trafton, USA, levde farligt i kvalet men tog sig samman i den sista kvalomgången och säkrade finalplatsen. I finalen slog hon till direkt med 64,74 som ingen annan var i närheten av under resten av finalen. Anna Söderberg var fem meter från en finalplats. Slägga: Primoz Kozmus, Sloveninien, radade upp sex kast över 80 meter i finalen. Det längsta mätte 82,02, vilket också räckte till guld. Damer: Världsettan Oksana Mjankova, Vitryssland, vann guldet efter att ha tagit sig till final som nummer elva av tolv. Spjut: Andreas Thorkildsen försvarade guldet från Aten i Peking. Det var ingens större sensation eftersom han allt sedan Aten varit den bäste mästerskapskastaren. Men lite darrigt var det i det norska lägret inför finalen eftersom Thorkildsen inte visat någon större form i kvalet där han slutade nia på ytterst måttliga 79,85. Men i finalen visade han klassen och hade de fyra längsta kasten varav det längsta mätte 90,57. Damer: Barbara Spotáková, Tjeckien, säkrade guldet med ett kast på 71,42 bara 28 centimeter från världsrekordet. Tiokamp: Bryan Clay, silvermedaljör i Aten, tog ledningen efter första grenen 110 meter häck. En ledning som han aldrig släppte. Damer, sjukamp: En helt öppen tävling sedan sjukampgiganter som Carolina Klüft, Eunice Barber, Jessica Ennis och Tiia Hellebaut av olika anledningar inte

16 fanns med i tävlingen. I deras frånvaro vann sensationellt Natalija Dobrynska, Vitryssland. Fäktning Sverige kom med en representant och det i damernas värja. 19-årig talangen Emma Samuelsson fick ett wild card och gjorde en mer än godkänd OS-debut. Emma inledde med två meriterande segrar mot Tatjana Logunova, Ryssland, och Hajnalka Kiraly Picot, Frankrike. I kvartsfinalen väntade regerande världsmästarinnan Britta Heidemann, Tyskland. Heidemann kunde neutralisera Samuelsson som förlorade med Heidemann gick sedan hela vägen till final. En final som hon vann. Annars dominerade Italien fäktningen med sju medaljer medan klassiska fäktnationer som Ryssland och Ungern bara tog en medalj vardera. Gymnastik På hemmaplan var den stora frågan om den svenska gymnasten Veronica Wagner skulle få en OS-biljett. Hon var kvalad enligt det internationella förbundet men en skada gjorde att hon inte enligt SOK inte var uttagningsbar. SOK höll i det längsta dörren öppen för henne men skadan gjorde att hon inte kunde ställa upp i någon tävling av klass för att där visa att hon kunde gå för fullt vid en eventuell OS-start. Tävlingarna i Peking dominerades av hemmanationen Kina. En del bedömare ansåg att Kina fick lite väl bra betalt av domarna som hade ett nytt poängsystem att arbeta efter. Ett system som skulle gen en mer rättvis bedömning men än så länge är det fortfarande en bit kvar till att hitta ett perfekt system. Av de 14 gulden som stod på spel i gymnastiken tog hemmanationen nio. Till detta ska läggas två i trampolin medan rytmisk sportgymnastik än så länge domineras av Ryssland som van både individuellt och i lag den disciplinen. Den enda nationen som Gång Europa dominerade gångtävlingarna med två guld till Ryssland och ett till Italien. Kina fick nöja sig med som bäst två fjärdeplatser. Mest överlägsen var ryskan Olga Kaniskina som vann tvåmilen efter ledning från start till mål. När gångarna lämnade Fågelboet efter cirka sex minuter hade don redan en ledning med drygt tio sekunder. En ledning som hon drygade ut till som mest en minut men som sedan krympte till 36 sekunder i mål sedan Kaniskina fått slå av på takten då hon hade domarnas ögon på sig efter varningar.

17 Handboll Sverige var tillbaka i OS-handbollen. Denna gång var det damerna som lyckats kvala in. Herrarna lyckades inte kvala in den här gången heller så för andra gången i rad saknades Sverige på herrsidan. De svenska damernas grupp såg på pappret ut att vara aningen svårare med lag som Ungern, Ryssland, Korea, Tyskland och Brasilien. Svenskorna inledde med fyra raka förluster och inför de två sista matcherna mot Tyskland och Brasilien krävdes det seger. Nyckelmatchen var den mot Tyskland. Att Sverige skulle slå Brasilien i den sista gruppspelsmatchen var det på förhand ingen som tvivlade på. Men att det skulle bli en besvärligmatch var alla eniga om. Av de 51 matcherna lagen emellan hade Sverige inför OS-matchen bara vunnit sex även om det senaste mötet skvallrade om att numera var ganska jämna. Med 20 minuter kvar av matchen låg svenskorna under med tre bollar men ett bra målvaktspel plus att svenskorna utnyttjade sina chanser gjorde att laget kunde vända och till slut vinna med Vild glädje naturligtvis och nu skulle man bara slå Brasilien i den avslutande gruppspelsmatchen. Efter en tveksam start med underläge med 2-5 kunde Sverige gå till pausvila med en ledning med tre mål och sedan var det mest så att Sverige bevakade ledningen och kunde till slut vinna med I kvartsfinalen väntade nu Norge. Norge som egentligen bara saknade ett OSguld i meritlistan var fram till kvartsfinalen obesegrade och skyhöga favoriter. Svenskorna var chanslösa och var som närmast fyra mål ifrån norskorna som till slut kunde vinna en ganska komfortabel seger med Den norska segermaskinen fortsatte ända fram till det efterlängtade guldet men efter en dramatisk semifinal mot Korea där Norge avgjorde efter slutsignalen hävdade koreanskorna men matchsekretariatet slog fast att segermålet kommit innan slutsignalen. I finalen väntade Ryssland och här var det aldrig något snack. Norge ledde med 13-3 efter 15 minuter och kunde till slut vinna komfortabelt med Sverige spelade vidare efter kvartsfinalen om platserna 5-8. En femte plats var inom räckhåll men för det krävdes en seger mot Kina vilket också de flesta tippade. Men Sverige gjorde en plattmatch vilket Kina också gjorde vilket säger en del om klassen på spelet. Kina avgjorde med två minuter kvar och kunde vinna med I den sista matchen, om platserna 7-8, blev det stryk mot Rumänien som vann med sedan Sverige haft ledningen en bit in i andra halvlek med På herrsidan skrällde Island när man tog sig till final mot Frankrike. Men här blev det tvärstopp. Matchen var jämn i lite drygt tio minuter innan Frankrike ryckte och kunde vinna mot ett slutkört Island med Judo

18 Judo är till medlemsnationer en av världens största idrotter. Men det är en idrott som dominerats av Japan. En dominans som nu allt mer krackelerar. Det japanska världsherraväldet fick sig en rejäl knäck i Peking. Det blev bara fyra guld vilket kan jämföras med de åtta som togs i Aten. Nu talas det om regeländringar och kommer det sådana så inte lär det bli till nackdel för judons hemland Japan. På herrsidan svarade Elnur Mämmädli, Azerbajdzjan, i finalen i 73-kilosklassen för en otroligt snabbt avgörande i finalen. Världsettan avgjorde finalen redan efter 13 sekunder! Herrsidans mest uppmärksammade guld på hemmaplan togs av Mongoliets Tuvshinbayar Naidan i 100-kilosklassen. Det var landets första OS-guld och det firades rejält på gatorna i huvudstaden Ulan Bator. Naidan grundlade den historiska medaljen då han i första matchen slog ut den regerande mästaren Suzuki, Japan. Två japanskor utmärkte sig bland damerna. I 63 kilo var frågan om Ayumi Tanimoto skulle kunna försvara sitt guld från Aten trots att hon tävlat väldigt lite under åren efter Aten. Men hon visade klass. Vann samtliga matcher med ippon, det sättet som japanerna rankar högst, och finalen var över på 90 sekunder. I klassen över, 60 kg, var det Japans högst rankade judoka, Masae Ueno, som dominerade. Även hon hade ett guld att försvara och det var ingen konkurrent som kom i närheten av hennes klass. Finalen var över efter sex sekunder! Kanot Precis som i judo har kanotsporten breddats. De nio guldmedaljerna som stod på spel i racing fördelades mellan åtta nationer. Tyvärr fanns inte Sverige med i den skaran i detta OS. Som bäst fick Sverige nöja sig med en sjätteplats genom Markus Oscarsson i K meter. Utöver Oscarsson hade Sverige ytterligare två kanotister med; Anders Gustafsson och Sofia Paldanius. I k meter slutade Gustafsson på sjunde plats. Han slogs under hela loppet om platserna fem till sju. Men OS-finalen gav Anders Gustafsson en kick och ganska snart efter OS bestämde han sig för att fortsätta satsningen mot London Loppets segrare blev överraskande australiern Ken Wallace som slog storfavoriten Adam van Koeverden, Kanada. Kanadensaren var försvarande mästare och världsetta. I K meter fanns det vissa förhoppningar på medalj för Markus Oscarsson. Markus, världsmästare 2006, fick säsongen 2007 spolierad på grund av skador, och frågan var om han hunnit ikapp konkurrenterna. I semifinalen var Markus i ledning med 250 meter kvar men fick nöja sig med en tredjeplats men en säker finalplats. I finalen gav han allt men det räckte inte till en medalj utan Markus fick nöja sig med en sjätte plats. Britten Tim Brabants vann en säker seger.

19 I K meter tog Markus Oscarsson och Henrik Nilsson guld i Aten. Den här gången skulle Markus paddla tillsammans med Anders Gustafsson. Men båda var inställda på sina individuella starter och bad att få avstå. Men reglerna satte stopp för det så de ställde upp i kvalet men bröt loppet kort efter start på grund av materialfel. Den största sensationen inträffade i K meter där Aten-mästarna, det tyska paret Rauh/Wieskötter, fick nöja sig med silver. Paret hade dominerat distansen sedan 2001 då det tog sitt första VM-guld. På damsidan lyckades inte Sofia Paldanius nå en final. Hon slutade femma i sin semifinal. Om racingmedaljerna fördelades mellan många nationer så dominerades kanotslalom av en nation Slovakien. Samtliga guld tog Slovakien med C-2- paret, tvillingarna Hoochschorner tog sina tredje raka OS-guld. Landhockey Landhockeyn är numera en sport som domineras av Europa. De holländska damerna vann guldet medan herrguldet togs av Tyskland. Modern femkamp För första gången i OS-historien hade Sverige ingen aktiv med i tävlingen. En tävling som vanns av Andreij Moisejev, Ryssland, som tog sitt andra raka OSguld. Ryssen var den andre i femkamparen i historien som försvarade sitt OSguld. Den första var Lacke Hall som vann sina guld 1952 och Ridsport I banhoppningen tog Sverige sin första individuella OS-medalj på 76 år genom Rolf-Göran Bengtsson efter en dramatisk omhoppning om guldet. Rolf-Göran på Ninja red felfritt i både semifinal och final. När en ryttare återstod i finalen var Rolf-Göran den ende felfrie men kanadensaren Eric Lamaze kopierade Rolf- Görans bedrift. Svensken började omhoppningen och allt såg bra ut till det sista hindret där Rolf-Göran möjligen drev på Ninja lite för mycket så hon missade och fick ett nedslag och fyra fel. Lamaze gjorde inga misstag utan säkrade guldet med en felfri ritt på samma tid som Rolf-Göran. Lamaze var kontroversiell inom ridsporten. Tre gånger, 1996, 2000 och 2004, har han testats positiv för kokain och/eller efedrin och blivit avstängd. Ytterligare två svenskar nådde finalomgången. Peter Eriksson, som gjorde sitt femte OS, och Linda Schultz, som gjorde sitt första OS. De fick placeringarna 32 respektive 18. I lagtävlingen placerade sig Sverige på sjätteplats efter att ha haft medaljkänning efter den första omgången. USA försvarade sitt guld från Aten.

20 I dressyr tog Anky van Grunsven, Holland, sitt tredje raka OS-guld efter en spännande final. En final där Sverige hade två ekipage med; Jan Brink på Briar och Tinne Vilhelmson-Silfvén på Solos Carex. För Briar var det hans sista OS. Han debuterade i Sydney. Briar hade inte det där lilla extra som behövdes utan fick nöja sig med en tionde plats i sitt sista stora internationella mästerskap. Tinne Vilhelmson-Silfvén gjorde sin femte OS-start och denna gång blev det en tolfte plats. Klart godkänt för de båda även om det för Briars del fanns förhoppningar om bättre placeringar. I lagtävlingen tog Tyskland sitt sjunde (!) raka OS-guld. Medan Sverige slutade på en fin femteplats. I fälttävlan tog Sverige en fjärde plats trots att två hästar försvann efter terrängritten. Keymaster med Magnus Gällerdahl fick en fraktur på höger framben och Bally s Geronimo med Viktoria Carlebäck fick en senskada på höger framben. Lagtävlingen vanns av Tyskland sedan favoriterna Frankrike bara fick två ryttare i mål och hamnade på elfte och sista plats. Linda Algotsson blev bästa svenska med en 13:e plats i den individuella tävlingen. Segern gick till Tyskland genom Hinrich Romeike på Marius. Rodd Lassi Karonen var inför OS ett medaljhopp och det såg länge väldigt fint ut. Lassi vann sin semifinal där han bland annat slog Olaf Tufte, Norge. Men Lassi ådrog sig en förkylning efter semifinalen och tiden fram till finalen räckte inte för att Lassi skulle kunna göra sig själv rättvisa i finalen. Av de sex båtarna i finalfältet fick Lassi finna sig i att parkera på den sista finalplatsen under hela loppet. Guldet togs av Tufte. Den andra svenska deltagaren var Frida Svensson som kom sist i sin semifinal men tog en liten revansch i B-finalen som hon vann och förbättrade därmed sin placering från Aten till en sjunde plats jämfört med åttonde i Aten. Bästa roddnation blev Storbritannien med sex medaljer medan Tyskland, som var bästa nation i Aten, inte tog ett enda guld och blev inte bättre än 13:e roddnation. Segling Sverige hade ett par bra medaljchanser men det slutade med totalt ett brons till paret Fredrik Lööf/Anders Ekström i starbåt. Inför medaljracet hade svenskarna medaljläge. De ledde med två poäng före det brittiska paret Percy/Simpson. För svenskarna gällde det at hålla britterna efter sig. Vid första märket var så fallet, vid det andra märket ledde britterna och det innebar ett silver för svenskarna men vid sista rundningen var svenskarna sist av de tio finalbåtarna och nu var det brons som gällde. Britterna tog guldet.

Do It Event SOMMAR OS I LONDON 2012

Do It Event SOMMAR OS I LONDON 2012 Do It Event SOMMAR OS I LONDON 2012 Datum. 3 13augusti Destination: London Sommar OS I LONDON 2012 kommer att bli ett oförglömligt minne! Ännu i våra dagar är friidrotten det mest intressanta i OS-programmet.

Läs mer

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS.

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. EM I FRIIDROTT GÖTEBORG 6 AUGUSTI 006 DET STÖRSTA EVENEMANGET PÅ TIO ÅR. Under tio dagar i augusti är hela Göteborg en arena och staden sjuder av aktivitet, förväntan

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

SOMMAR OS 2016. Rio de Janeiro 5-21 augusti AUTHORIZED TICKET RESELLER IN FINLAND

SOMMAR OS 2016. Rio de Janeiro 5-21 augusti AUTHORIZED TICKET RESELLER IN FINLAND SOMMAR OS 2016 Rio de Janeiro 5-21 augusti Rio de Janeiro är så vackert att man knappt blir förvånad att hitta en gigantisk kristusstaty högt upp på Corcovado Berget. Med utsträckta armar välsignar Cristo

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Fédération Suédoise de Lutte Rapport från Fristilslandslaget tävling och träningsläger i Järvenpää Finland. Fredagen den 14 juni reste fristilslandslaget

Läs mer

TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com

TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com SVENSKA MÄSTERSKAPEN TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com Måndag 1:a - Tisdag 2:a juli 2013 Tävlingsstart 11:00 båda dagarna Entré:

Läs mer

Öppet mål. Så kan din förening dra nytta av att vi har ett Dam-EM på hemmaplan. Tips och inspiration från svensk fotboll

Öppet mål. Så kan din förening dra nytta av att vi har ett Dam-EM på hemmaplan. Tips och inspiration från svensk fotboll Öppet mål Så kan din förening dra nytta av att vi har ett Dam-EM på hemmaplan Tips och inspiration från svensk fotboll Öppet mål 2 EM ger din förening nya målchanser Svensk fotboll står i centrum i sommar.

Läs mer

Min tävlingssäsong 2013

Min tävlingssäsong 2013 Min tävlingssäsong 2013 2013 2013 har varit ett fantastiskt år för mig. Jag blev antagen till Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och talangprogram, vann åtta mästerskapsmedaljer varav sex guld, tog studenten

Läs mer

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL 10 JAG HADE NÖJET ATT SPELA FUTSAL I SKOLAN, OCH DET FUTSAL KAN GE DIG ÄR INTELLIGENS OCH ETT SÄTT ATT TÄNKA PÅ. VARFÖR? FÖR DET ÄR SÅ SMÅ YTOR, DU ÄR MARKERAD HELA TIDEN. SÅ DU MÅSTE VARA INTELLIGENT,

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Har farten men inte turen

Har farten men inte turen Har farten men inte turen Nu har vi varit i granlandet i väster och tävlat, denna gång var det i Padborg Park i mellersta Jylland. Det var en riktigt rolig bana med mycket dolda krön och branta upp och

Läs mer

Sverige under TKD ITF VM i Argentina

Sverige under TKD ITF VM i Argentina Sverige under TKD ITF VM i Argentina Text: Swavek Dydiszko 2009-11-30, 00:30 Detta är mitt sista inlägg angående VM i Argentina. För Sveriges del var det mycket tråkigt tävling där i många fall var det

Läs mer

Månadsbrev BK Höllviken Dam/Flickverksamhet

Månadsbrev BK Höllviken Dam/Flickverksamhet BK Höllviken Dam/Flickverksamhet Syftet med detta månadsbrev är att ge samtliga inom klubben en bättre uppdatering kring vad som händer varje månad. Är det något ni vill ha med i nästa månadsbrev så skicka

Läs mer

ATP- slutspelen - slutrapport

ATP- slutspelen - slutrapport ATP- slutspelen - slutrapport Här några slutord om ATP-slutspelen i London. Mitt besök i London för ATP-slutspelen har varit givande på olika sätt. Men låt mig börja från början. När Robin Söderling i

Läs mer

Hemsidan: http://kkeskima.se/

Hemsidan: http://kkeskima.se/ Eskimå-bladet Nr 31 151015 Hej allihopa, nu kommer höst utgåvan av Eskimå-bladet. Info från ordföranden: Sommarens aktiviteter på Karlskrona Skärgårdsfest blev succéer, både på Fisktorget med Drakbåtsfestivalen

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

Sommar-OS i Peking 8-24 augusti 2008

Sommar-OS i Peking 8-24 augusti 2008 Sommar-OS i Peking 8-24 augusti 2008 Official Ticket Agent of Beijing 2008 Olympic Games Resespecialisterna Syd Groups & Events, Göteborg E-mail: os2008@respoint.se Tel: 031-743 23 50 Fax: 031-743 23 88

Läs mer

1. Angelica Göransson X. Angelica Bengtsson 2. Angelica Jonsson. www.tipspromenadfragor.se

1. Angelica Göransson X. Angelica Bengtsson 2. Angelica Jonsson. www.tipspromenadfragor.se 1 Sverige har fått en ny stjärna i damernas stavhopp! Hon har segrat i Ungdoms SM, Senior SM, Junior EM, Junior VM och Ungdoms OS! Dessutom har hon satt ungdoms världsrekord med sina 4.47 m! Vad heter

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015 START pm VIKTIG STARTINFORMATION Välkommen till Velothon Stockholm 2015! Nedan följer viktig information om tävlingen och evenemanget. För att garantera din säkerhet, och ett incidentfritt

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an!

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! MMK-NYTT 7 11 februari ÄNTLIGEN dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! AKTIVITETER PÅ MMK 7 11 FEB LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Köket/Aktiviteter Mariokart 13.30 (Kenneth) Bakning

Läs mer

REGLER FÖR BIATHLE 1 GENERELLA ASPEKTER. 1.1 Definitioner

REGLER FÖR BIATHLE 1 GENERELLA ASPEKTER. 1.1 Definitioner 1 1 GENERELLA ASPEKTER 1.1 Definitioner 1.2 Allmänt 1.3 Kategorier REGLER FÖR BIATHLE Biathle är en UIPM sport kombinerat av Löpning och Simning. Biathletävlingar arrangeras nationellt och internationellt.

Läs mer

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven.

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven. Spelregler 1. PLACERING AV SPELARNA Spelet spelas i par Spelarna står i områden som är belägna på varsin sida av nätet. Servaren sätter bollen i spel och mottagaren returnerar bollen. Mottagaren kan stå

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

FINALISTERNA KLARA TILL UPPSALA IDROTTSGALA 20:e november på hemmaarenan FYRISHOV

FINALISTERNA KLARA TILL UPPSALA IDROTTSGALA 20:e november på hemmaarenan FYRISHOV FINALISTERNA KLARA TILL UPPSALA IDROTTSGALA 20:e november på hemmaarenan FYRISHOV Frågor om Pressmeddelandet: Patrik Oksanen, 070-597 50 45 Officiell hashtagg: #uppgala Fotnot: I nomineringsjuryn har Daniel

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse 2013

Verksamhetsbera ttelse 2013 Verksamhetsbera ttelse 2013 Verksamhetsberättelse avseende verksamhetsåret 2013-01-01 2013-12-31 för Postens Kamratklubb, Lund. Styrelse Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL Spela på Galopp! SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL GaloppMagasinets spelexpert Geir Stabell har nu kommit till systemspel. Hur du ökar dina vinstchanser och minskar dina insatser. Inte minst

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2013

Finländska dotterbolag utomlands 2013 Företag 2015 Finländska dotterbolag utomlands 2013 Finländska företag utomlands: nästan 4800 dotterbolag i 125 länder år 2013 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Regler: Det kommer finnas tre möjligheter att vinna; detta genom chans 1, chans 2 och chans 3. Se nedan för ytterligare information.

Regler: Det kommer finnas tre möjligheter att vinna; detta genom chans 1, chans 2 och chans 3. Se nedan för ytterligare information. Regler: I år är det återigen dags för Englands alla män att sjukskriva sig eller för konflikter i Asien att ta en månads paus. Jag pratar självklart om den kommande VM-turneringen i Sydafrika. Som alla

Läs mer

WSKA World Shotokan Championship 22-23 September 2007/ BYDGOSZCZ POLEN

WSKA World Shotokan Championship 22-23 September 2007/ BYDGOSZCZ POLEN WSKA World Shotokan Championship 22-23 September 2007/ BYDGOSZCZ POLEN Fredagen den 21 September åkte en stor svensk trupp med buss och båt till Polen för att delta på Shotokan VM. Truppen bestod av: Juniorer:

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

På era platser färdiga GÅ!

På era platser färdiga GÅ! 3-16 september 2012 På era platser färdiga GÅ! En morgon när vi vaknade damp ett mail från Tansen i Nepal ner i brevlådan. Det innehöll en anmälan till SUF-Olympiaden. Vem hade anat att en svensk elev

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Gunnar Berglund. Biografi. Motivering. Medlem nr 20 av Svenska Handikappidrottens Hall of Fame

Gunnar Berglund. Biografi. Motivering. Medlem nr 20 av Svenska Handikappidrottens Hall of Fame Gunnar Berglund Medlem nr 20 av Svenska Handikappidrottens Hall of Fame Motivering Gunnar Berglund tillhörde världseliten i rullstolsbasket under perioden 1970 2000. Svenska landslaget hade inte uppnått

Läs mer

Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015.

Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015. Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015. Hejsan!! Nu är det dags att anmäla sig till denna tävling. Tävlingen genomförs i år i slutet av maj då det förhoppningsvis är varmt och skönt ute. Här kommer

Läs mer

SPRINTCUPEN CROSSKART ÅNNABODABACKEN

SPRINTCUPEN CROSSKART ÅNNABODABACKEN SPRINTCUPEN CROSSKART ÅNNABODABACKEN 2014-04-26 Så var det då äntligen dags för årets premiär i crosskart och nu snackar vi sprintcupen i Ånnaboda backen. Jag kände mig som en kalv på grönbete när jag

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Karolina Klü ft (4/2/0)

Karolina Klü ft (4/2/0) Karolina Klü ft (4/2/0) Klüft tävlade i sjukamp och var en av Sveriges främsta medaljkandidater i VM i friidrott 2005. I sjukamp tävlar deltagarna i olika grenar. För att kunna summera resultaten från

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2011

Finländska dotterbolag utomlands 2011 Företag 2013 Finländska dotterbolag utomlands 2011 Finländska företag utomlands: drygt 4 600 dotterbolag i 119 länder år 2011 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

MMS Månadsrapport. TV-tittandet under augusti 2004

MMS Månadsrapport. TV-tittandet under augusti 2004 MMS Månadsrapport TV-tittandet under augusti 2004 I den här releasen presenterar MMS data om TV-tittandet under augusti 2004. Samtliga uppgifter har hämtats från det people meter system som MMS använder

Läs mer

Sara utslagen från final på 50m med 1/10. På 200 kom hon på andra plats efter Emma Igelström. Emma sam på 2,27, medan Saras tid blev 2,30 höga.

Sara utslagen från final på 50m med 1/10. På 200 kom hon på andra plats efter Emma Igelström. Emma sam på 2,27, medan Saras tid blev 2,30 höga. SIMARKIVET 2002 Sara final 3:a på 100m bröst vid Grand Prix Stockholm Vid finalen på 100 m bröst kom Sara på 3:e plats slagen av Emma Igelström och Josefine Wede. Sara gjorde 1,11,97 vilket är 9/10 över

Läs mer

Strängnäs GF Verksamhetsberättelse

Strängnäs GF Verksamhetsberättelse 2014 Strängnäs GF Verksamhetsberättelse Året som gått Strängnäs GFs gångna år har sett annorlunda ut än tidigare år. Nya samarbeten har skapats, förändring i träning- och tävlingsplanering samt att föreningen

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb Krönika 1993 på Torshälla Golfklubb 10/7-93 Anette och Magnus spelade Torshällas sambotävling dagen före spelades första Brostedt Cup. Robin var febersjuk. Ingela hade nyss återtagit golfen och ville inte

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Individuellt Gren 4 (semifinal)

Individuellt Gren 4 (semifinal) Söndag. Genomgång för samtliga grenar under söndagen; Semifinal och final individuellt samt semifinal och final för Lag sker klockan 09.00 Startid Söndag 10.00 Individuellt Gren 4 (semifinal) Kia i samarbete

Läs mer

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan.

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan. MUGGAR OCH BOLLAR Placera en boll på toppen av en mugg och täck den med de andra två muggarna. Knacka på muggen och bollen kommer att passera genom muggen och hamna på bordet under. De återstående bollarna

Läs mer

Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen

Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen Verksamhetsberättelse år 2003 Januari Annonsprojekt På initiativ av ITF sektionens styrelse inleddes ett annonsprojekt för sektionens klubbar i tidningen Fighter

Läs mer

Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka. Kungen kommer!

Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka. Kungen kommer! Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka Kungen kommer! Det gick ett rykte på stan, Rykten ska man ta med en stor nypa salt, men även om det var svårt att få bekräftelse på sanningen i ryktet, så kunde

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

UEFA DAM-EM 2013. Kalmar 6 maj

UEFA DAM-EM 2013. Kalmar 6 maj UEFA DAM-EM 2013 Kalmar 6 maj DAM- OCH FLICKFOTBOLL I SVERIGE OCH VÄRLDEN Vilka associationer ger detta? Positiva? Negativa? Allmänt intresse? Publiksiffror? Utövande? Framtid? DAM- OCH FLICKFOTBOLL I

Läs mer

Introduktion till utlastningen SLS.

Introduktion till utlastningen SLS. Innehållsförteckning Group Slide 2 5 februari 13 1. Index 2. Presentation 3. Karta över :s europahubbar 4. Lista över Schweinfurts och Tongerens distributionsländer 5. Sekvenslastning från Göteborg till

Läs mer

Det brukar vara jämna matcher mellan klubbarna men i år lyckades svenskarna med tur och skicklighet besegra det finska laget med 5-1!

Det brukar vara jämna matcher mellan klubbarna men i år lyckades svenskarna med tur och skicklighet besegra det finska laget med 5-1! Hej PTK are! Det är tidigt onsdag morgon, onsdagen den 16 september 2015. Redaktören har haft nöjet att tillsammans med ett antal manliga tennisveteraner besöka Helsingfors i en årligen återkommande match

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

DFDS Fraktarna fusioneras med DFDS Nordisk Transport. DFDS Transport Group delas in i 3 divisioner. DSV köper tillbaka 50% av aktiekapitalet

DFDS Fraktarna fusioneras med DFDS Nordisk Transport. DFDS Transport Group delas in i 3 divisioner. DSV köper tillbaka 50% av aktiekapitalet DSV 2015 Vår historia 10 självständiga åkerier etablerar DSV: De Sammensluttede Vognmænd den 13/7-1976 DSV köper Samson Transport som blir DSV Samson Transport DFDS Fraktarna fusioneras med DFDS Nordisk

Läs mer

Matematik. Delprov C. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV ÅRSKURS. Elevens namn

Matematik. Delprov C. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV ÅRSKURS. Elevens namn ÄMNESPROV Matematik ÅRSKURS 9 Prov som ska återanvändas omfattas av sekretess enligt 4 kap. 3 sekretesslagen. Avsikten är att detta prov ska kunna återanvändas t.o.m. 2009-06-30. Vid sekretessbedömning

Läs mer

Hanna Olsson. Datumordning texter. från Måndag 15 September 2014

Hanna Olsson. Datumordning texter. från Måndag 15 September 2014 Hanna Olsson Datumordning texter från Måndag 15 September 2014 till Lördag 12 januari 2013 Måndag 15 September 2014 Rapport från Tjejernas Regionsläger I Hallsberg 12-14 September. Region Väst och Region

Läs mer

Internationell elit till Lund. Europacup i Judo. 24-25 oktober 2015 Sparbanken Skåne Arena

Internationell elit till Lund. Europacup i Judo. 24-25 oktober 2015 Sparbanken Skåne Arena Internationell elit till Lund Europacup i Judo 24-25 oktober 2015 Sparbanken Skåne Arena Lund - tradition och innovation. Lund är en av Skandinaviens äldsta städer med ett av världens hundra högst rankade

Läs mer

Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler

Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler Drakbåtar har en flertusenårig historia i Kina. Men det är först under de senaste decennierna som de har de spritt sig världen över. Till Sverige

Läs mer

SFIM i cykling 17-18.8.2013 i Nykarleby. Svenska Finlands Idrottsförbund med Nykarleby Cykelklubb som lokal arrangör inbjuder till förbundsmästerskap

SFIM i cykling 17-18.8.2013 i Nykarleby. Svenska Finlands Idrottsförbund med Nykarleby Cykelklubb som lokal arrangör inbjuder till förbundsmästerskap SFIM i cykling 17-18.8.2013 i Nykarleby Svenska Finlands Idrottsförbund med Nykarleby Cykelklubb som lokal arrangör inbjuder till förbundsmästerskap i cykling 2013 Nykarlebyloppet 18.8.2013 Nykarleby Cykelklubb

Läs mer

Sverige bröt trist svit

Sverige bröt trist svit Sverige bröt trist svit Lyssna efter långt i, [i:] GÖTEBORG. Med en riktig drömträff sänkte Kim Källström USA och såg till att Sverige vann sin första träningslandskamp på två år. - En kalasträff. Fick

Läs mer

Att våga, vilja och vinna tillsammans

Att våga, vilja och vinna tillsammans Att våga, vilja och vinna tillsammans Referat av Gudrun Hjorth Fotograf: Gudrun Hjorth Anette Norberg visste att lagkamraterna inte skulle klandra henne om hon missade den avgörande stenen i OS-finalen

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Vinterkampen Text André Pops Bild Simon Jannerland Pintxo förlag 2012

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Vinterkampen Text André Pops Bild Simon Jannerland Pintxo förlag 2012 Kapitel 1 Seiern är vår, seiern är vår, vi har vunnit Einars norska segersång ekar i baksätet. Han studsar upp och ner och tittar nöjt på tvillingsyrran Julie. Plötsligt känns deras resa över gränsen till

Läs mer

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Artikel i Svenska Dagbladet, Av Henrik Ennart, Tor 2 Juli, 2015, 07.24 En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EMguld. U21-laget

Läs mer

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge Vi hoppas ni kommer ha en trevlig dag och en bra tävlingsupplevelse! Kom gärna med synpunkter på både förbättringsområden och sådant som är bra. Vårt mål är att utveckla tävlingen i positiv riktning varje

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

OPTIMISTJOLLE SÄSONGEN 2006

OPTIMISTJOLLE SÄSONGEN 2006 Båtmässa Hollandsförläger Öckerö Regelkurs med Tom Easter Regatta Holland Upptaktsläger Team Östergötland Ostcupar LJS MTSS NSS WSK BRSS LJS Träningar inför Ostcup med Team Östergötland LJS Cup Vår/Höst

Läs mer

Vattenpolon är tillbaka i RAN och Malmö!

Vattenpolon är tillbaka i RAN och Malmö! Vattenpolon är tillbaka i RAN och Malmö! I Ran finns idag förutom simning även triathlon och vattenpolo! En vision är att alla barn som går på medleyskola ska få prova vattenpolo. När de sen blir äldre

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

MARIA VERNISSAGE NYTT. 27 31 maj

MARIA VERNISSAGE NYTT. 27 31 maj MARIA NYTT 27 31 maj VERNISSAGE aktiviteter på MMK 27 31 maj LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Höjdhopp på Zinken Vernissage Bakning Bakning Löpning på Zinken Boule Löpning på Zinken

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året.

2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året. 2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året. 2012-12-20 KM i blixt Den 20 december var det julavslutning på

Läs mer

Mormor hade rätt Franz ville inte växa och bli stor

Mormor hade rätt Franz ville inte växa och bli stor Mormor hade rätt Franz ville inte växa och bli stor Framåtlutad med underarmarna vilande mot sina knän blåste Franz eftertänksamt ut den blå cigarettröken. Vi satt i depåboxen vid det som är startplatsen

Läs mer

Bra genomförd tävling

Bra genomförd tävling I lördags arrangerade DCSW:s Dansföreing och DansCenter Sofia Westlund sin första regionstävling i Åmål. Drygt 350 dansare från Åmål, Tidaholm, Lidköping, Göteborg, Kalmar och Helsingborg deltog i disciplinerna

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2011

Verksamhetsberättelse år 2011 Verksamhetsberättelse år 2011 Svenska Taekwondoförbundets ITF sektion Styrelse ITF sektionen ITF sektionens styrelse för år 2011 hade följande sammansättning: Ordförande Vice Ordförande Sekreterare Kassör

Läs mer

Folkbladet BRC 2011-2012. korpserien i gokart

Folkbladet BRC 2011-2012. korpserien i gokart Folkbladet BRC 2011-2012 korpserien i gokart Racekalender fram till jul Race 1 Måndag den 17 oktober, division 1 och 2 (utomhus) Tisdag den 18 oktober, division 3 och 4 (utomhus) Race 2 Måndag den 31 oktober,

Läs mer

International youth handball championships 26-30 December 2011

International youth handball championships 26-30 December 2011 International youth handball championships 26-30 December 2011 Fotograf: Ludvig Thunman Välkomna! LUGI Handboll är mycket glada att för 34:e året i rad kunna bjuda in till världens största inomhusturnering

Läs mer

Proposition 2 Damserier

Proposition 2 Damserier Proposition 2 Damserier Ärende: Proposition till Tävlingskongressen 2014 om att införa en ny spelform och ett nytt spelupplägg för damernas SSL och division 1 (Allsvenskan). Beskrivning av ärendet och

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2004

Verksamhetsberättelse år 2004 Verksamhetsberättelse år 2004 År 2004 var ett händelserikt år för Svenska Taekwondoförbundets ITF sektion regionalt, nationellt och internationellt. Styrelse ITF sektionens styrelse för år 2004 hade följande

Läs mer

Mer information finner ni på vår hemsida: www.bexsport.com

Mer information finner ni på vår hemsida: www.bexsport.com INLEDNING Tack för att Ni valt Bex darttavla! Ni kommer att få många minnesvärda turneringar med vänner och familj. I denna broschyr ger vi er tips och förklarar regler på spel som är roliga, enkla och

Läs mer

MALMÖ BOXING CENTERS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01-2012-12-31

MALMÖ BOXING CENTERS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01-2012-12-31 MALMÖ BOXING CENTERS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01-2012-12-31 STYRELSEN har under verksamhetsåret haft följande sammansättning: Ronnie Rosberg. Ordförande Klara Svensson. Sekreterare Thomas Lundin.

Läs mer

Översättning av nya regler

Översättning av nya regler Översättning av nya regler Matchtiden För Knattar, pojkar och ungdomar 2X2 min, periodpaus 30 sekunder. För juniorer och seniorer 2X3 min, periodpaus 30 sekunder. För Flickor och kvinnor/ungdom 2X2 min,

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD 2012 I KORTHET Fortsatt utmanande för klädhandeln på flera av H&M:s marknader Försäljningen +11% i lokala valutor jämförbara enheter +1% Bruttomarginal 59,5 procent

Läs mer

Några foton från STV Classic 2014 - onsdagen spel!

Några foton från STV Classic 2014 - onsdagen spel! Några foton från STV Classic 2014 - onsdagen spel! Onsdagen den 28 oktober spelades ett antal finaler och semifinaler i STV Classic 2014. Här några foton med förklarande text. OBS! Matchresultat från onsdagens

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni MARIA 11 15 juni KLUBBNYTT STOR TURNERING I BILJARD PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! . aktiviteter pa MFK 11-15 juni LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter

Läs mer

Så tränar Stellan: Så äter Stellan:

Så tränar Stellan: Så äter Stellan: Så tränar Stellan:»Så mycket jag hinner. Jag brukar dela upp träningen i ungefär tio veckor långa perioder som nästan alltid slutar med någon form av tävling, antingen mot mig själv eller offentligt, ett

Läs mer

Rapport från Fristilslandslaget tävling Helsinki Open i Helsingfors Finland

Rapport från Fristilslandslaget tävling Helsinki Open i Helsingfors Finland Rapport från Fristilslandslaget tävling Helsinki Open i Helsingfors Finland Fredagen den 28 nov reste frisilslandslaget till Helsingfors för att delta i årets upplaga av Helsinki Open i fristil. Årets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH ÅRSBOKSLUT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH ÅRSBOKSLUT VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH ÅRSBOKSLUT STOCKHOLMS CASTINGFÖRBUND/ CASTING REGION ÖST FÖR VERKSAMHETSÅRET 2009 01 01 2009 12 31 Sida 1 av 5 STOCKHOLMS CASTINGFÖRBUND/CASTING REGION ÖST VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Läs mer