Invigningen. Badminton

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Invigningen. Badminton"

Transkript

1 Invigningen Invigningen blev precis den väntade kinesiska uppvisningen i sprakande fyrverkeri och mänskliga massuppvisningar. Dagen var noga utvald liksom tiden. Åttonde augusti år 2008 klockan åtta minuter över åtta på kvällen. Alla förstår naturligtvis att siffran åtta har en speciell betydelse i Kina. Fågelboet, eller National Stadium som är det officiella namnet på den nya spektakulära arenan i centrala Peking, badade i ljuset av fyrverkerierna. På hedersläktaren satt statschefer, presidenter, statsministrar och statsråd från hela världen. Några hade månaderna före OS-invigningen hotat att bojkotta invigningen. Några gjorde det utan att ens ha fått en inbjudan. Den mest kände som var på plats trots ett tidigare hot om bojkott var Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Sverige representerades som vanligt av dess idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth personer deltog i invigningen och fyrverkeripjäser avfyrades under invigningstimmarna. 204 länder marscherade in i fågelboet och den svenska fanan bars av trestegshopparen Christian Olsson som tidigare tvingats lämna återbud på grund av skada. Christian som tänkt sig se OS hemma i Sverige fick frågan bara några dagar före invigningen. SOK:s val av Christian mottogs mycket väl och motiveringen för att låta Christian bära fanan var bland annat att Christian varit med i SOK:s topp- och talangprogram sedan starten och tagit OS-guld fyra år tidigare i Aten. Den kanske mest och bäst bevarade hemligheten inför en OS-invigning är vem ska få tända elden? Svaret blev Li Ning som tog tre OS-guld för Kina i Los Angeles Li Ning sprang hängande i vajrar runt OS-arenans tak innan han tände elden. Li Ning är också mannen bakom företaget med samma namn. Det företag som SOK skrev ett fyraårigt avtal som klädleverantör med inför spelen Peking. Badminton Kina dominerade som väntat i badminton. Tre av fem möjliga guld blev favoriternas skörd. Många hade befarat att hemmanationen skulle sopa rent. Sopa rent gjorde däremot Asien i medaljfördelningen. Inte en enda medalj hamnade utanför Asien! I herrsingel blev det en drömfinal mellan hemmaspelaren Lin Dan och Malaysias Lee Chong Wei.

2 Lin Dan, som är lite av badmintons bad boy, visade ingen pardon utan kunde kanske lite oväntat enkelt vinna i raka set i en final som var över på bara 41 minuter. I damsingel blev den 33-åriga kinesiskan Zhang Ning först med att försvara ett singelguld då hon slog landsmaninnan Xie Xingfang efter en tuff final. Sveriges enda deltagare, Sara Persson, kom till uppladdningslägret i Fukuoka, Japan, med en hand som hon skadat i samband med badning (!) några dagar före avresan. Till Peking kom hon sedan utan någon egentlig spelträning och åkte också ut i första omgången. Baseboll/Sotfboll Var det sista gången vi fick se de båda sporterna i OS-sammanhang? Ett är i varje fall säkert och det är att sporterna inte kommer finnas med i London Sporterna röstades ur det olympiska programmet 2005 och främsta anledningen anses vara att sporten inte kunde garantera att de bästa ställde upp i OS och då talar vi baseboll alltså herrarna. Den amerikanska proffsligan har under alla år vägrat släppa sina spelare till OSspel och till slut fick IOK-ledamöterna nog och röstade bort inte bara herrarna utan också damerna som organiseras i samma förbund. Herrarnas guld tog Sydkorea som avgjorde en jämn finalmatch i slutet mot Kuba. USA fick här nöja sig med brons. I damernas softboll var USA som vanligt favorit till att ta det fjärde raka OSguldet. Men Japan som krånglade sig till finalen kunde sensationellt ta hem segern. Basket Spelens kanske mest populäre idrottsman hittade vi kanske i basketen i USA:s Kobe Bryant. Han var enormt populär liksom hela det amerikanska laget som tog massvis med goodwill-poäng när de skänkte elva miljoner dollar till de svårt drabbade jordbävningsoffren i Sichuan, Det amerikanska laget hade ett stort tryck på sig. De hade inte vunnit något stort mästerskap på åtta år men nu skulle Bryant vara mannen som skulle ändra på det. I gruppspelet gick USA fram som en ångvält och turneringen fick en drömstart publikt sett med matchen Kina-USA. Kina med sin storstjärna Yao Ming hängde med i 15 minuter men sedan var det bara USA som kunde vinna komfortabelt med 31 poäng. USA spelade propagandaspel även om laget ibland uppträdde lite väl nonchalant och det var egentligen inte förrän i finalen som man sattes under press. I finalen möttes USA och Spanien. I gruppspelet hade USA slagit Spanien med men så enkelt skulle det inte bli i finalen.

3 En final som var jämn, välspelad och mycket spännande. En match som basketexperter rankade som en av de bästa som spelats mellan två landslag. Det var först i matchens slutskede som det definitiva avgörandet kom då Dwyane Wade satte en trepoängare vid ställningen som USA definitivt knäckte Spanien. USA vann den minnesvärda finalen till slut med På damsidan tog USA en ganska enkel seger då man i finalen slog Australien med klara USA tog nu det fjärde raka OS-guldet och för majoriteten av spelarna var det deras första guld med ett stort undantag Lisa Leslie som varit med alla fyra gångerna. Australien fick å sin sida inkassera den tredje raka OS-finalförlusten mot USA. Bordtennis 2004 i Aten skapade Jan-Ove Waldner pingisfeber i Sverige. Den då 39-årige Waldner spelade drömpingis men föll på medaljlinjen då han förlorade bronsmatchen mot kinesen Wang Liqin. I Peking 2008 skapade den 42-årige Jörgen Persson ny pingisfeber i Sverige. Men även Jörgen föll på medaljlinjen då han förlorade bronsmatchen mot ja, just det Wang Liqin. Vägen till OS var inte den allra lättaste för Jörgens del. Men han tog en av de sista Europa-platserna och när han kom till Peking var han själv hoppfull inför singelspelet. I fjärde omgången var Jörgen riktigt illa ute mot europaettan Vladimir Samsonov, Vitryssland. I sjätte set hade Jörgen två matchbollar mot sig men slingrade sig ur greppet och kunde vinna setet med för att sedan relativt enkelt ta hem det avgörande setet. Kvartsfinalmotståndaren, Zoran Primorac, Kraotien, vållade inga större problem. I semifinalen ställdes Jörgen mot världsettan Wang Hao, Kina. Här blev det förlust med 4-1 men bakom de siffrorna döljer sig en både jämn och dramatisk match. I lagspelet behövde Sverige vinna den sista gruppspelsmatchen mot Taiwan för att bli tvåa i gruppen och därmed spela om bronset. Men Sverige förlorade den sista och avgörande matchen i skiljeset. Kina vann lagguldet sedan man vunnit alla sina matcher med 3-0. På damsidan var kinesiskorna precis lika överlägsna som herrarna på herrsidan då man vann alla matcherna med 3-0. I singelspelet försvarade Zhang Yining sitt guld från Aten Boxning

4 Boxningen drabbades av en massiv ryktesflora före spelen. Ledare och domare hade försökt påverka domartillsättningen men gruppen blev avslöjad och man ändrade på sättet att utse domarna. Men domarna stod ändå i centrum under turneringen. Många konstiga bedömningar gjorde att ett antal matchers utgång kunde diskuteras. Sverige hade två boxare med, Naim Terbunja och Kennedy Katende. Båda ansågs ha goda chanser att avancera i turneringen med rätt lottning. Nu blev det värsta tänkbara lottning för båda då de i första omgången fick varsin ryss på sin lott. Båda förlorade klart men gjorde ändå bra matcher. Brottning Spelens kanske mest uppmärksammade händelse inträffade i brottningen då Sveriges Ara Abrahamian lämnade prisceremonin direkt efter det att han fått sin bronsmedalj. En handling som utlöste en hel del dramatik och inte fick sitt slut förrän i februari Ara ansåg sig bortdömd i semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi. Abrahamian vann den andra perioden och skulle därför brottas en tredje och avgörande period. Men domarna tog bort en poäng för Abrahamian och segern gick då till italienaren. Abrahamian och de svenska ledarna blev naturligtvis minst sagt upprörda och krävde att svenskens poäng skulle stå kvar och att en tredje period skulle brottas. Inga protester hjälpte. I stället möttes svenskarna av hånleenden från Internationella brottningsförbundets (FILA) domare och övriga representanter. Sverige och SOK hävdade att FILA inte följt sina egna regler men inget hjälpte. Abrahamian lämnade hallen och åkte till OS-byn. Där övertalades han att åka tillbaka till hallen och brottas sin bronsmatch. Med minsta möjliga marginal hann Abrahamian till hallen och kunde brottas hem bronset. Väl på prispallen tog Abrahamian emot medaljen klev ned från pallen och lade lugnt och stilla medaljen på tävlingsmattan och lämnade hallen. Den aktionen gav FILA och IOK anledning att diskvalificera Abrahamian liksom den svenske headcoachen Leo Myllirä. Först i februari 2009 fick historien ett slut. Då hade SOK stämt IOK inför den CAS (idrottens egen domstol) och begärt att Abrahamian skulle få tillbaka sin tredjeplats. Beslutet blev att diskvalifikationen stod fast liksom och CAS grundade beslutet på att Abrahamian självmant lämnat prispallen och därmed mer eller mindre diskvalificerat sig själv. Men innan dess hade FILA dragit tillbaka de stora bötesbelopp som man hotat med samt beslutet att Sverige inte skulle få arrangera internationella tävlingar.

5 Dessutom beslutade FILA att man i fortsättningen skulle ha en jury på plats samt att den aktiva ska ha rätt att protestera mot domslut under matchen och att juryn då ska stoppa matchen och granska videon. Notabelt är också att IOK beslutade redan i samband med matchen att ingen annan brottare skulle få den efter Abrahamian vakanta tredjeplatsen. Men Abrahamians avstängning på två år står fortfarande kvar vilket innebär att FILA betraktar hans agerande på samma sätt som om han skulle ha varit dopad. En mycket märklig bedömning! Abrahamian motståndare i semifinalen, Minguzzi, kunde till slut vinna sin klass. Lite i skymundan av Abrahamian brottades Jalmar Sjöberg i den tyngsta klassen. Jalmar gick fram till semifinal där han mötte den blivande segraren, kubanen Mijail López, som enkelt kunde vinna. I bronsmatchen föll sedan Jalmar, efter jämn brottning, mot armeniern Jurij Patrikejev. På damsidan fanns det ett stort medaljhopp i Ida-Theres Nerell. I första matchen ställdes hon mot Saori Yoshida, Japan, som dominerat klassen totalt sedan 1998 med bland annat fem VM-titlar och 119 raka segrar. En segersvit som bröts i början av OS-året. En förlust som gjorde att Yoshida kom än mer beslutsam om att försvara sitt OS-guld. Nerell skulle naturligtvis inte ha en chans mot japanskan och hade det inte heller även om matcherna dem emellan blivit betydligt jämnare de senaste gångerna de mött. Så det blev en återkvalsmatch för Nerell som gav en vinst och sedan bronsmatch mot Tonya Verbeek, Kanada. Kanadensiskan vann men Ida-Theres var bara sekunder från att själv vinna. För juniorvärldsmästarinnan från 2006, Sofia Mattson, blev det bara en match i 48 kg. Förlust mot slutliga femman Chun, USA. I 72-kilosklassen gick det inte mycket bättre för Jenny Fransson, I öppningsmatchen förlorade hon mot blivande guldmedaljören Jiao Wang, Kina, för att sedan i återkvalet förlora mot blivande femman, Bernard, USA. Bågskytte Inför varje stort mästerskap, OS eller VM, är det alltid Sydkorea som är favorit bland både herrarna och damerna samt även i de båda lagtävlingarna. I Peking tog de som väntat hem de båda laggulden men missade de individuella gulden. I 1/16-delsfinalen visade sydkoreanen Chang-Wang Lee klassen då han sköt 117 poäng vilket var nytt 12-pilars olympiskt rekord. Men vad hjälpte det då han i den kommande matchen bara sköt 105 poäng och försvann. I finalen stod hoppet för den bågskyttetokiga sydkoreanska nationen till Kyung- Mo Park som mötte Viktor Ruban, Ukraina. De bådas väg till finalen var inte spikraka. Park tvingades i kvartsfinalen till omskjutning och samma gällde Ruban i semifinalen.

6 Finalen blev en rysare. Sista pilen skulle fälla avgörandet och ställningen inför den var Ruban hade bästa nerverna och satte en tia med Park inte mäktade med mer än en nia. Guld, det första i historien, till Ukraina och Sydkorea har fortfarande inte vunnit ett individuellt OS-guld på herrsidan. Park tog en liten revansch i lagtävlingen där han avgjorde mot Italien i finalens sista pil vilket innebar att det sydkoreanska laget är obesegrat i VM och OS under 2000-talet. För OS-silvermedaljören från OS i Atlanta, Magnus Petersson, blev det ett tungt OS. I rankingomgången blev det inte bättre än en 49:e plats. Trots en fin upphämtning i den andra utslagningsomgången så fick Petersson ge sig mot Maksim Kunda, Vitryssland, kunde vinna med På damsidan var frågan vilken av de tre koreanskorna som skulle vinna. De toppade rankingomgången men en 27-årik kinesiska, Juan Juan Zhang, satte stopp för den favorittippade koreanska trion. Zhang började med att slå ut den första koreanskan i kvartsfinalen, den andra semifinalen för att i finalen ställas mot regerande OS-mästarinnan Sung-Hyun Park. En final som Zhang vann med I lagfinalen fick koreanskorna revansch på Kina och vann nu för sjätte gången i följd OS-guldet. Cykel Sverige hade ett antal medaljkandidater i cykel denna gång. Men det var få inom media som riktigt hade uppmärksammat detta. Cykeltruppen hade däremot två medaljer som en realistisk målsättning. På andra dagen av spelen kom Sveriges första medalj genom Emma Johansson i damernas linjelopp. Cyklisterna var förberedda på varmt väder men möttes denna morgon av kyla, regn och blåst. Banan var ganska flack till en början men när åkarna kom upp till Kinesiska muren och turistorten Badaling började den svåra delen av banan. Två varv skulle köras här uppe på såphala vägar. Både Emma Johansson och Susanne Ljungskog var med i täten hela tiden och båda såg pigga ut och var alerta på alla utbrytningsförsök. På sista varvet, i den sista tuffa backen, tog italienskan Tatiana Guderzo initiativet och var loss ett par minuter. Men bakom henne kom en kvartett där Emma Johansson fanns med. Kvartetten fick en lucka till klungan samtidigt som de tog in på italienskan. Men klungan uppfattade farna och började också köra hårt men då klev Susanne Ljungskog in i handlingen och dämpade farten och såg därmed till att Emma Johansson fick ett medaljläge.

7 På upploppet handlade det om tre cyklister. Emma Johansson, Sverige, Nicole Cook, Storbritannien, och Guderzo, Italien. Med 50 meter kvar stod kampen mellan Emma och Nicole Cook men här fick Emma ge sig. Silvret var ett silver med lite guldkant och en ny värld öppnade sig för Emma. Om hennes sjätteplats på VM 2007 passerade obemärkt för den stora allmänheten var hon nu helt plötsligt Silver-Emma med hela svenska folket. Tre dagar senare var det dags för cykel-silver nummer två. Den här gången var det på herrarnas tempolopp som medaljen skulle komma. Inte heller här var det i de innersta kretsarna någon större sensation att det var just Gustav Larsson som skulle ta medaljen. Fyra år tidigare var Gustav fyra på VM och när han 2007 var på plats i Peking och såg banan konstaterade han att den passade honom perfekt. Gustav Larsson valde att köra OS-tempot utan någon radiokontakt med följebilen vilket gjorde att han var omedveten om hur han låg till under loppet. Han var redan från början av det 47 kilometer långa loppet med i toppen. I de tuffa stigningarna var han kung men i de lika tuffa utförskörningarna var han chanslös till stallkompisen Fabian Cancellara, Schweiz. Efter den sista uppförskörningen ledde Larsson med sex sekunder men Cancellara var obeveklig i de tuffa utförsbackarna mot målet och tog inte bara in Larssons försprång utan ökade på segermarginalen till 33 sekunder. Gustav Larsson beskrev loppet som en enda lång pina från de första 100 metrarna till målgången och visst märktes det att han var helt utpumpad när han låg vid sidan av den kinesiska muren i Bandaling och väntade på sin schweiziske stallkompis. Tempovinnaren Cancellara tog sin andra medalj när han slog Gustav Larsson. Den första tog han fyra dagar tidigare då det blev ett brons i linjeloppet. Här var svenskarna med länge men när de avgörande sista utbrytningarna kom tröt orken. I cykelsporten totalt var det Storbritannien som dominerade med åtta guld av 18 möjliga och totalt 14 medaljer. Medaljskörden kom i velodromen där Storbritanniens stora satsning på bancykel nu betalade sig. I mountainbike hade Sverige ett medaljhopp i Fredrik Kessiakoff. Han var inför tävlingen rankad fyra i världen. På det andra varvet tog han ledningen tätt följd av favoriten Julien Absalon, Frankrike. Men när Absalon tryckte på i den mycket svåra banan och ökade tempot kunde inte Kessiakoff följa utan fick se sig omkörd av många konkurrenter. Absalon kunde försvara sin OS-titel med en segermarginal på en minut medan Kessiakoff trampade i mål som en mycket trött och besviken 17:e man. Fotboll

8 De svenska fotbollstjejerna spelade allt bättre och bättre ju längre turneringen fortskred. Men det blev ändå stopp i kvartsfinalen mot Tyskland i den nu till tolv lag utökade OS-turneringen. Damturneringen fick ändå lite svensk guldglans då Pia Sundhage lotsade sitt USA till guld efter seger över Brasilien efter förlängning med 1-0. Svenskorna tjuvstartade OS-turneringen med match mot Kina i Tianjin 17 mil utanför Peking. Öppningsmatchen följde samma dystra resultatmönster som tidigare OSpremiärmatcher för Sverige. Det blev ytterligare en förlust. I Aten 2004 förlorade svenskorna öppningsmatchen mot Japan som vann med 1-0. I Sydney 2000 var det Brasilien som stod för motståndet och brasilianskorna vann då med 2-0 medan det 1996, då damfotbollen gjorde entré på OSprogrammet, blev det förlust mot Kina som vann med 2-0. Gemensamt för de tre tidigare öppningsmatcherna var att de svenska förlusterna inte gick att snacka bort men denna gång var läget annorlunda. Sverige dominerade större delen av matchen men kunde inte slå hål på motståndarförsvaret. Ganska typiskt var att samtliga tre mål i matchen var mer eller mindre skördar av slumpen. Kinas ledningsmål kom via en stolpretur. Den svenska kvitteringen tillkom efter en misslyckad bakåtpassning som Victoria Svensson kunde snappa upp och passa till Lotta Schelin som via stolpen kunde kvittera. Kinas segermål kom när de flesta väntade på ett svenskt ledningsmål sedan ett skott via en svensk försvarare helt ställt Hedvig Lindahl i målet. Försluten innebar att en seger i den andra matchen mot Argentina var ett måste. Vinst med 1-0 blev det men spelet imponerade inte. Svenskorna hade svårt att få till riktigt vassa målchanser men de som de skapade var i varje fall vassare än motståndarnas med ett undantag och det var i slutminuten då Argentina var ytterst nära att kvittera men Sara Thunebro kunde nicka bort bollen på mållinjen. Sverige hade inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Kanada chans till gruppseger om Kina tappade poäng mot avsågade Argentina. Svenskorna gjorde sitt och presterade det bästa spelet hittills och kunde ganska enkelt och säkert vinna med 2-1. Men Kina vann sinn match och gruppen och slapp möta världsmästarinnorna från Tyskland i kvartsfinalen. Tyskland tillhör inte Sveriges favoritmotståndare. Den senaste vinsten i en mästerskapsmatch kom vid VM i Sverige Sverige gjorde sin bästa match och pressade stundtals Tyskland men utan att kunna komma fram till de där riktigt vassa chanserna. Matchen blev till slut en kamp om mittfältet och där görs som bekant inga mål. Efter 90 minuter var det mållöst och det var Tyskland som bröt dödläget på en nick efter hörna och kunde sedan punktera matchen helt genom ytterligare ett mål. Tyskland förlorade sedan semifinalen mot Brasilien med 4-1 men kunde vinna bronsmatchen mot Japan med 2-0.

9 På herrsidan talades det mycket om att nu var det dags för Brasilien att äntligen vinna ett OS-guld. Och nog såg det lovande ut på pappret. Truppen innehöll många spelare med klar stjärnstatus. Därför ansåg många att den moraliska finalen spelades mellan Brasilien och Argentina i semifinalen. Men Brasilien fick aldrig till någon samba-fotboll. I stället för kreativitet och lekfullhet satte tränaren Dunga blåställsfotbollen i högsätet och det var dömt att misslyckas mot ett snabbare och roligare Argentina som kunde vinna semifinalen med 3-0. I finalen möttes Argentina och Nigeria. Det var två tröttkörda lag som möttes i den tryckande Peking-hettan. Den första halvleken var tillknäppt och det var försvarsspelet som dominerade. I den andra halvleken öppnades spelet en aning och avgörandet kom sedan Messi med en öppnande passning funnit Di Maria som kunde göra matchens enda mål och därmed ge Argentina ett välförtjänt OSguld. Friidrott Världsrekord är ganska sällsynta i friidrott under ett OS. Men i Pekings nya spektakulära friidrottsarena, Fågelboet, sattes det fem stycken denna gång. Senast det sattes fler var i Moskva Och av de fem världsrekorden svarade en man Jamaicas Usain Bolt ensam för tre. 100 meter 9, meter 19,30 4x100 meter 37,10 Att Bolt skulle kunna hota Michael Johnsons världsrekord från Atlanta 1996 på 19,32 stod klart efter Bolts uppvisning på 100 meter. En final som han vann avstannande i mål efter att ha lekt med sina konkurrenter. Lilla Jamaica visade at det var landet som dominerade på sprint/häck där man tog sex guld, två silver och tre brons. USA var som vanligt annars bästa nation på friidrottssidan med 23 medaljer varav sju guld. Den svenska truppen var tolv man stark men var inte i närheten av den jackpot på tre guld som man kom hem med från Aten fyra år tidigare. Nu blev Stefan Holms fjärdeplats i höjd truppens bästa placering. Så här gick det gren för gren: 100 meter, herrar: I ett fullsatt och helt vindstilla Fågelbo, åskådare, var förväntningarna stora på vad Usain Bolt skulle kunna göra. Han hade imponerat med 10,85 i semifinalen och det värsta motståndet skulle komma från landsmannen Asafa Powell. Det förväntade trekejsarslaget, Bolt-Powell och amerikanen Tyson Gay kom dock av sig då Gay missade finalen med två hundradelar. Bolt kom också till finalen med ett eget drygt två månader gammalt världsrekord i bagaget, 1972, vilket naturligtvis gav respekt.

10 Frågan var om Powell äntligen skulle visa att han också är en mästerskapslöpare. Bolt höll för trycket och defilerade i mål på världsrekordtiden 19,69 där han nästan förödmjukade konkurrenterna med att springa de sista 20 metrarna med armarna utfällda. Powell kom inte över sin mästerskapsfrossa utan hamnade först på femte plats. Samma placering som i Aten. Damer: Tre amerikanskor och tre gånger Jamaica i finalen. Skulle någon av nationerna lyckas ta en trippel för första gången i historien? Svaret blev ja och det var Jamaica som stod för den historiska bedriften. Segrade gjorde Shelly-Ann Fraser och bakom henne delade landsmaninnorna Simpson och Stewart på silvret sedan målfotot inte kunnat skilja dem åt. 200 meter: Bolt igen naturligtvis. Frågan var bara om han skulle köra för fullt? Redan från första metern kom svaret. Han tryckte på allt vad han hade att ge i kurvan och ledde med två meter vid utgången för att sedan bara öka och öka och öka. Bolt fällde sig över mållinjen och tiden stannade på 19,31. En tid som korrigerades minuter senare till 19,30 och Michael Johnsons världsrekord var utraderat. Bakom Bolt blev det däremot ett drama med diskvalifikationer sedan tvåan och trean trampat över. Nu blev det silver och brons till amerikanerna Crawford och Dix. Damer: Samma visa här som på 100 meter. Tre gånger USA och tre gånger Jamaica. Men någon trippel blev det inte. Jamaicas Veronica Campbell-Brown visade än en gång att hon är bäst i OS-sammanhang. Hon tog sitt andra raka OSguld på distansen efter att ha haft ledningen från start till mål. 400 meter: Jeremy Wariner och LaShawn Merrit, båda USA, var huvudfavoriter. Merrit var den som var bäst för dagen och vann med en sekunds (!) marginal till Wariner. Johan Wissman övertygade i försök och semifinal men i finalen öppnade han lite defensivt och kom aldrig in i loppet. Tiden 45,39 räckte till åttonde plats. Hade han upprepat sin semifinaltid, 44,64, hade det blivit silver. Damer: Sanya Richards, USA, var favorit och i 320 meter såg hon ut som en olympisk vinnare. Men då, 80 meter från mål, fick hon kramp och fick se världsmästarinnan Christine Ohuruogu, Storbritannien, ta guldet. Richards kunde kämpa sig in på en bronsplats. 800 meter: Två av favoriterna försvann i semifinalerna vilket gjorde finalen oviss. Nu blev den en uppvisning av Wilfred Bungei, Kenya, som ledde från start till mål.

11 Damer: 18-åriga Pamela Jelimo, Kenya, debuterade på försommaren på distansen. Fram till OS vann hon alla sina lopp, nio stycken, och hon fortsatte segerraden i Peking med ytterligare tre segrar i försök, semifinal och final meter: Bahrain tog här sitt första OS-guld i friidrott. Ett guld som avgjordes 300 meter från mål då Rashid Ramzi knäckte konkurrenterna med sin långspurt. Tiden 3.32,94 Damer: Att Kenya skulle ta guldet på 800 meter var ingen större överraskning men att landets andra OS-guld genom tiderna skulle gå till Kenya var en överraskning. Loppet var öppet sedan de fyra damerna som toppade världsstatistiken åkt fast för doping före spelen. När det var drygt 200 meter kvar slog Nancy Lagat till med en raketspurt och vann med tio meter meter: Kenenisa Bekele, Etiopien, steg på allvar in i handlingen när det var två kilometer kvar. Den näst sista kilometern sprang han på 2.31,7 vilket gjorde att fältet spräcktes. Sista 400 metrarna avverkade han på 53,9 och kunde vinna med Fem sekunders marginal på tiden 12.57,82. Damer: Två tjejer från Etiopien skulle göra upp om guldet. Så blev det också även om Elvan Abeylegesse, Turkiet sprängde sig in på en silverplats. OSmästarinnan 2004 Meseret Defar ställdes mot Tirunesh Dibaba, som några dagar tidigare vunnit den dubbla distansen. Nu möttes de för första gången på två år och det var Dibaba som kunde avgöra med 200 meter kvar i ett väldigt lusigt lopp. Slutkilometern avverkades en minut snabbare än öppningskilometern vilket säger en del om farten i loppets början meter: Här var det Bekele igen. Loppet avgjordes sex dagar före halvmilen och Bekele avgjorde på slutvarvet med en patenterad långspurt. Damer: Alla i loppet fruktade Dibabas spurt och taktiken var denna gång att med ett högt tempo från start försöka knäcka henne. Men taktiken sprack. Dibaba vägrade att bli avhängd och 300 meter från mål lämnade hon de konkurrenter som orkat hänga med i det tuffa tempot bakom sig. Dibaba och silvermedaljören Abeylegesse sprang båda in under drömgränsen 30 minuter och placerade sig som två och tre på världsbästalistan genom tiderna. Maraton: Ett lite udda mästerskapslopp blev det. Här var farten hög för en gång skull och den som drog upp farten var Kenyas Samuel Wanjiru. Han såg till att det blev fart under hela loppet och när han dessutom höjde tempot med några kilometer kvar var det ingen som kunde hänga på. Segrartiden var den snabbaste

12 olympiska maran på 24 år och kenyanens segermarginal var betryggande 44 sekunder. Damer: Constantina Tomescu hade rutin i överflöd när hon stod på startlinjen. Den 38-åriga rumänskan hade två OS-starter och fyra VM-starter i bagaget. I samtliga lopp hade hennes taktik varit att dra upp tempot tidigt för att få en lucka. Men den taktiken höll inte i de tidigare mästerskapen. Hon blev alltid till slut upphunnen av ett koppel konkurrenter. I Peking lämnade hon sällskapet efter halva loppet och skaffade sig en ledning på dryga minuten när det var sju kilometer kvar. Med två kilometer kvar var ledningen fortfarande en minut och först då vaknade klungan bakom henne men alldeles för sent. Rumänska kunde vinna med 22 sekunder och blev därmed också den hittills äldsta dammaratonmästarinnan meter hinder: Mustafa Mohamed hade den tredje bästa tiden i finalfältet och visst fanns det ett litet medaljhopp inför finalen. Musse satte fart på loppet med en kilometer kvar och taktiken var då att hänga av de spurtstarka kenyanerna men Musse orkade inte hela vägen utan kroknade på slutvarvet och fick nöja sig med en tionde plats. Guldet gick till Kenyas Brimin Kipruto som med drygt 200 meter kvar bara låg sexa. Damer: För första gå ngen fanns grenen på damernas OS-program. Världsrekordhållerskan Gulnara Samitova-Galkina dominerade loppet totalt och sprang i mål som första kvinna i historien under drömgränsen nio minuter. Segermarginalen blev knappt nio sekunder!. 110 m häck: Xiang Liu, Kinas nationalidol olympisk mästare på distansen, var favorit tillsammans med Kubas Dayron Robles. Liu hade problem med en fot men ingen visste riktigt hur stort problemet var. Men i försöken blev den kinesiska storpubliken chockad av hur illa ställt det var med Liu. Hälskadan gjorde det omöjligt för Liu att springa en enda meter och gråtande fick han lämna Fågelboet. Nu kunde Robles ohotad vinna guldet på tiden 12,93 bara fem hundradelar från hans eget relativt nysatta världsrekord. Damer, 100 m häck: I Susanna Kallur hade Sverige ett stort medaljhopp. Trots en strulig och skadedrabbad försäsong lyckades hon komma i form och hennes tid i försöket, 12,68, var den snabbaste. I semifinalen skulle alla krafter släppas loss och det gjordes också. Men Sanna var nog inte riktigt medveten om i hur vilken fin form hon var. Hon kom för snabbt fram till första häcken, slog i den, och störtade rakt ned i backen. Chockad kunde hon se konkurrenterna försvinna medan hon själv fick gå de 100 metrarna till en lika chockad svensk mediekår. Nästan samma öde drabbade favoriten i finalen, LoLo Jones, USA. Hon ledde klart fram till nionde häcken som hon slog i och med stor möda kunde hon ta sig

13 över sista häcken men då var alla medaljchanser borta. Jones slutade sjua och segern gick till Dawn Harper, USA, mycket överraskande. 400 m häck: Här var det bäddat för en amerikansk trippel och så blev det också. Olympiamästaren från Sydney 2000, Angelo Taylor, vann guldet på tiden 47,25. Damer: Segraren från Aten, grekiskan Faní Halkía åkte dit i en dopingtest strax före OS vilket lämnade fältet öppet för Melanie Walker, Jamaica, och Sheena Tosta, USA. Amerikanskan var starkast i finalen och vann med en dryg sekund. 4x100 m: Här handlade det bara om Jamaica. Speciellt som USA och Storbritannien växlat bort sig i semifinalen. Jamaica med fyra löpare som alla hade personliga rekord under tio sekunder var naturligtvis inget att göra åt. De vann i suverän stil på världsrekordtiden 37,10. Damer: Jamaica och USA skulle enkelt ta hem guldet. USA försvann i försöken efter överväxling och i finalen var det slutsprunget efter två sträckor för Jamaica som på förhand ansågs ha chans att slå Östtysklands 23 år gamla världsrekord. Nu gick guldet till Ryssland 4x400 meter: Om guldet på 4x100 meter var vikt åt Jamaica var det här lika säkert vikt åt USA som ställde upp med de tre medaljörerna på den individuella sträckan plus guldmedaljören på 400 meter häck. Och visst vann USA, det sjunde raka guldet, och segermarginalen blev knappt tre sekunder. Damer: USA tog här sitt fjärde raka OS-guld på distansen men avgörandet kom inte förrän på upploppet då Sanya Richards pressade sig förbi Ryssland- Höjdhopp: OS-mästaren 2004 Stefan Holm hade visat bra form under sommaren och bland annat höjt sitt personliga rekord utomhus till 2,37. Ett rekord som han satte i just OS-arenan i Aten. På höjden 2,34 fanns nio hoppare kvar och i delad ledning Holm och världsettan Andrej Silnov, Ryssland. Tre man, Silnov, Rybakov, Ryssland, och Germaine Mason, Storbritannien, klarade alla i första försöket och förpassade därmed Holm till fjärdeplatsen i och med att han rev grovt i sitt första försök på höjden. Stefan Holm sparade nu sina två kvarvarande försök till nästa höjd, 2,36. Första försöket var riktigt bra och med tvekan föll ribban. Silnov klarade i första försöket och det visade sig bli segerhoppet. Stefan rev sitt sista försök och blev nu fyra, samma placering som vid OS i Sydney 2000.

Inledningsord 2 Dokument: Sydafrika 4-5 VM-kvalet 6-23. De missar VM-festen 24 Fakta om länderna 25-39. Krönika - Förväntningar inför VM 40-43

Inledningsord 2 Dokument: Sydafrika 4-5 VM-kvalet 6-23. De missar VM-festen 24 Fakta om länderna 25-39. Krönika - Förväntningar inför VM 40-43 I sommar kommer Sydafrika att stå som värdland för världsmästerskapet i fotboll. Det kommer att bjudas på allt från läckra dribblingar och skönspel till desperata rensningar och snedsteg. I vår tidning

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse Ålands Kraftsportklubb r.f. Materialet i årsberättelsen är en sammanställning av nyheter som publicerats på ÅKKs hemsida, www.kraftsport.nu, under året. Styrelse för 2011 var:

Läs mer

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år!

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år! Årsberättelse 2012 Ordförande har ordet 2012 ett framgångsrikt år! Det finns mycket att glädjas över när man ser tillbaka på det gångna året. För det första så kan man konstatera att firman går bra och

Läs mer

>100jub_1970 06-09-06 10.15 Sida 48

>100jub_1970 06-09-06 10.15 Sida 48 >100jub_1970 06-09-06 10.15 Sida 48 ANN-CHRISTINE HAGBERG gjorde simhistoriens snabbaste genombrott Ann-Christine Hagberg, 20 januari 1948 i Karlstad, men flyttade ganska snart till Uppsala där hon lärde

Läs mer

KalIX-leIf LINDA. snabb- tog sm-guldet. GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger. satsning HOs. PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR PÅ VÄRLDSCUPEN FÖR UNGDOMAR

KalIX-leIf LINDA. snabb- tog sm-guldet. GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger. satsning HOs. PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR PÅ VÄRLDSCUPEN FÖR UNGDOMAR SVENSK WEBBtidNiNG nummer 2 2013 KalIX-leIf tog sm-guldet GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger FÖR UNGDOMAR 24 TIMMARS SKYTTE I KRISTIANSTAD satsning HOs snabb- PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR LINDA PÅ VÄRLDSCUPEN

Läs mer

Västgöten. Årg. 21 Nr 3-2014

Västgöten. Årg. 21 Nr 3-2014 Västgöten Årg. 21 Nr 3-2014 Officiellt organ för handikappidrotten i Västergötland F Juniorfight på BillingeBragden F 40-årsjubileum i Lidköping F Blåsigt ungdomsspel F Jennies världsrekord F Fullt ös

Läs mer

Serieindelningen 2014/2015

Serieindelningen 2014/2015 Välkommen till Staffanstorps Bowling Klubb Senast uppdaterad 2014-06-19 11:51:33 Hem Nyheter Kalender Resultat UK's hörna Lotterier Om SBK Kontakt Medlemmar Bilder Länkar Gästbok 2014-06-08...som SvBf

Läs mer

Årsberättelse. 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1

Årsberättelse. 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1 Årsberättelse 2013 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1 Svensk Friidrott Heliosgatan 3 120 30 Stockholm Telefon: 010-476 53 30 Fax: 08-724 68 61 E-post: info@friidrott.se

Läs mer

nr 1 2014 årgång 42 tema: Curling porträttet: Jalle Jungnell inför paralympics: Fem nationer - ett lag Handikappidrottens huvudsponsorer

nr 1 2014 årgång 42 tema: Curling porträttet: Jalle Jungnell inför paralympics: Fem nationer - ett lag Handikappidrottens huvudsponsorer nr 1 2014 årgång 42 tema: Curling porträttet: Jalle Jungnell inför paralympics: Fem nationer - ett lag Handikappidrottens huvudsponsorer 1 INVACARE TOP END CC ForceTM - häng med! 2 TopEnd handcyklar från

Läs mer

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal nr 3-2013 årgång 41 Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal Porträttet: Maja Reichard Tre nykomlingar i svenska simlandslaget Anna-Stina Nordmark Nilsson ny förbundsordförande Handikappidrottens

Läs mer

Sverige och OS 1912. 1. Så växer OS fram 1896 1908

Sverige och OS 1912. 1. Så växer OS fram 1896 1908 Sverige och OS 1912 Syftet med detta exponat är att med hjälp av vykort och förklarande texter ge en bild av hur OS i Stockholm växte fram, de svenska idrottsinsatserna med andra händelser vid OS 1912

Läs mer

Vi tar vårt samhällsansvar

Vi tar vårt samhällsansvar 2 KAVATEN Årgång 20 Nr 4 2000 Utgives av KA 2 IF Ansvarig utgivare: KARL-GÖSTA SVENSON Redaktion: ROLAND ANDERSSON Resultat: HÅKAN KÖRLING Redaktionens adress: KA 2 IF, Karlskrona idrottsplats Västra Mark

Läs mer

Innehåll. Vision AIK Fotboll - Nordens första val. Passion i förening med professionalism.

Innehåll. Vision AIK Fotboll - Nordens första val. Passion i förening med professionalism. 013 1 2 Vision AIK Fotboll - Nordens första val. Passion i förening med professionalism. Mission AIK skall erbjuda förstklassig fotbollsunderhållning samt attraktiva produkter och tjänster med anknytning

Läs mer

Marathon Årgång 42 Nr 216 juni 3/2009

Marathon Årgång 42 Nr 216 juni 3/2009 Marathon Årgång 42 Nr 216 juni 3/2009 löparen Prague Marathon Skövde Marathon Nya medlemmar London Marathon Sunne Marathon Årets prestation Anna Rahms krönika Postadress: Svenska Marathonsällskapet Box

Läs mer

Någon som känner igen sig?

Någon som känner igen sig? Utformad av medie- och kommunikationsstudenter vid Högskolan Dalarna i samarbete med Dalarnas Idrottsförbund och Livi REDAKTÖREN: Ansvarig utgivare Någon som känner igen sig? Temat för detta nummer är

Läs mer

TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN EN TIDNING FRÅN VÄSBY SIMSÄLLSKAP NUMMER 2 2011 GYLLENE TIDER VID SM/JSM I HALMSTAD VÄSBY VANN UNGDOMS-SM MARK THE SHARK

TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN EN TIDNING FRÅN VÄSBY SIMSÄLLSKAP NUMMER 2 2011 GYLLENE TIDER VID SM/JSM I HALMSTAD VÄSBY VANN UNGDOMS-SM MARK THE SHARK TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN EN TIDNING FRÅN VÄSBY SIMSÄLLSKAP NUMMER 2 2011 VÄSBY VANN UNGDOMS-SM GYLLENE TIDER VID SM/JSM I HALMSTAD MARK THE SHARK VANSKLIGA GULDDRÖMMAR Missat guld på favoritdistansen,

Läs mer

>100jub_1970 06-09-06 10.08 Sida 2 STORSLAM PÅ DM

>100jub_1970 06-09-06 10.08 Sida 2 STORSLAM PÅ DM >100jub_1970 06-09-06 10.08 Sida 2 1955 Hasse Lindströms genombrott, många nya bad på gång. Ordförande Ragnar Ullborn Sekreterare Bengt Bergvall Skattmästare Åke Gissle Simning Sven-Håkan Paulson Vattenpolo

Läs mer

Meddelanden från Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap

Meddelanden från Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap Meddelanden från Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap NUMMER 26 * december 2002 * 2/2002 Sandåkerns SK 1967. (Se artikel sid 24 ) Bakre raden fr.v: Lagledare Rune Mattsson, Ulf Engman, Björn Öhman

Läs mer

Årsberättelse 2009 Spårvägen Friidrott

Årsberättelse 2009 Spårvägen Friidrott Årsberättelse 2009 Spårvägen Friidrott Innehåll Ordföranden har ordet... 3 Spårvägens organisation, arrangemang etc... 7 Sommarfriidrottsskolan... 8 Mästerskapsstandaren... 10 Idrottslyftet: Löparsatsningar

Läs mer

STORT TÄVLINGSNUMMER

STORT TÄVLINGSNUMMER E N T I D N I N G F R Å N V Ä S B Y S I M S Ä L L S K A P N U M M E R 4 2 0 0 9 Martin Nilsson och Markus Fürst tog hela 6 guld och satte mästerskapsrekord. T I D N I N G E N S O M G Å R PÅ V AT T E N

Läs mer

Värdegrund. Svenska Kanotförbundets värdegrund handlar om organisationens. förhållningssätt och grundläggande principer, vilka beteenden som är

Värdegrund. Svenska Kanotförbundets värdegrund handlar om organisationens. förhållningssätt och grundläggande principer, vilka beteenden som är Svenska Kanotförbundets verksamhetsberättelse 2012 Värdegrund Svenska Kanotförbundets värdegrund handlar om organisationens förhållningssätt och grundläggande principer, vilka beteenden som är tillåtna

Läs mer

Överraskad och stolt Arrangemang Idrott Framöver. Organisation, anläggningar mm Avslutningsvis

Överraskad och stolt Arrangemang Idrott Framöver. Organisation, anläggningar mm Avslutningsvis Årsberättelse 2008 www.ifgota.se Ordförande har ordet Överraskad och stolt Ett år har nu gått sen jag tog på mig uppgiften som ordförande i IF Göta Karlstad. Det har varit ett givande år på många sätt.

Läs mer

20 ORIENTERINGSKLUBBEN RAVINEN NACKA 08 Rosen-lövet

20 ORIENTERINGSKLUBBEN RAVINEN NACKA 08 Rosen-lövet 20 ORIENTERINGSKLUBBEN RAVINEN NACKA 08 Rosen-lövet Ett språkrör för ravinarnas liv och leverne Torsdagen den 28 Augusti #2 2008 Årgång 48 1 Medlemsorgan för OK Ravinen Adress: Box 4033 131 04 Nacka Manusstopp

Läs mer

VM-final nästa. Sveriges snabbaste och sjukgymnast Sprinterstjärnan Annika Amundin kan inte leva på sin idrott. SIDAN 6

VM-final nästa. Sveriges snabbaste och sjukgymnast Sprinterstjärnan Annika Amundin kan inte leva på sin idrott. SIDAN 6 5 LÖRDAG 10 MAJ 2003 Sveriges snabbaste och sjukgymnast Sprinterstjärnan Annika Amundin kan inte leva på sin idrott. SIDAN 6 DAGENS TAL 17 Så stor procentandel av de skidåkare som placerade sig bland de

Läs mer

Solvikingen. Vem firar femtio den 3 nov? Jo, det gör Solvikingarna och det med en hejdundrande fest. Läs detaljerna på inbjudan på sista sidan.

Solvikingen. Vem firar femtio den 3 nov? Jo, det gör Solvikingarna och det med en hejdundrande fest. Läs detaljerna på inbjudan på sista sidan. Solvikingen Nr 3, 2012, årg. 50 Martin Yttring och Björn-Erik Norman i mål som segrare i första upplagan av Öloppet. En annorlunda och tuff tävling mellan flera av öarna utanför Göteborg. Löpande världsresenärer

Läs mer

Tuffa tag på första SM i rullstolsinnebandy

Tuffa tag på första SM i rullstolsinnebandy nr 1-2013 årgång 41 Tuffa tag på första SM i rullstolsinnebandy Porträttet Anna-Carin Ahlquist Malmö Open vill bli större Handikappidrottens huvudsponsorer Anders Olsson satsar på vinteridrotterna 1 Photo

Läs mer

Bra mycket segling (1993 2008)

Bra mycket segling (1993 2008) Bra mycket segling (1993 2008) 1993 Oplanerad comeback I mitt stilla sinne trodde jag nog att jag sedan länge avslutat min seglingskarriär, när Lennie Broberg ringde mig tidigt på våren för 17 år sedan.

Läs mer

TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN. Väsby. Svenska Mästare. Invincible INKY. Allt om tävlingen på sid 16 18. 00-talets megastar

TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN. Väsby. Svenska Mästare. Invincible INKY. Allt om tävlingen på sid 16 18. 00-talets megastar TIDNINGEN SOM GÅR PÅ VATTEN Väsby Svenska Mästare Allt om tävlingen på sid 16 18 Invincible INKY 00-talets megastar EN TIDNING FRÅN VÄSBY SIMSÄLLSKAP DUBBELNUMMER 4/2011 OCH 1/2012 WE ARE THE CHAMPIONS

Läs mer

BP -världsstjärna mot alla odds

BP -världsstjärna mot alla odds Meddelanden från Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap BP -världsstjärna mot alla odds NUMMER 41 * APRIL 1 2015 * 1/2015 UPPLAGA 2 Walter Rönnmark t v från Sveriges Centralförening för Idrottens främjande

Läs mer

Porträttet: Per Kasperi

Porträttet: Per Kasperi nr 6 2013 årgång 41 Porträttet: Per Kasperi TEMA: Kälkhockey Nya sporten rullstolshandboll visades upp Handikappidrottens huvudsponsorer 1 Be Active! Låt inte dynan hindra dig! Aktiva rullstolsbrukare

Läs mer