Förbundsrapport SVENSK SIMIDROTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbundsrapport 2 2016 SVENSK SIMIDROTT"

Transkript

1 Förbundsrapport SVENSK SIMIDROTT

2 8 juli 2016 Bifogar en händelserik förbundsrapport som också är min sista, då jag slutar den 31 augusti. Jag skulle vilja tacka för en givande och tid som Förbundsdirektör, det är med stolthet för vad vi gemensamt inom Svensk Simidrott har uppnått som jag nu lämnar över stafettpinnen till Mikael Jansson och önskar honom och alla övriga engagerade stort lycka till med en fortsatt positiv utveckling av Svensk Simidrott. Bästa hälsningar, Bengt Jönsson Bengt Jönsson Förbundsdirektör tel

3 Organisation Bengt Jönsson slutar som Förbundsdirektör den 31 augusti och Mikael Jansson tillträder som ny chef på Simförbundet den 1 oktober. Maria Olofsson har blivit mamma och under hennes föräldraledighet vikarierar Sofia Kuylser som utbildningsansvarig. Stefan Svensson slutar som Marknadschef den sista juli. Rekryteringen av efterträdare pågår. Simkunnighet Vattenprovet Under sommaren kommer en rad Vattenprovsaktiviteter att genomföras tillsammans med vår samarbetspartner E.ON för att sätta fokus på simkunnighet under sommaren. Under vecka 22 arrangerades Vattenprovsveckan på 35 orter runtom i landet. Vi arrangerar även en badplatsaktivitet på fem orter med hjälp av lokala simföreningar. Den 9 juli mellan till finns dessutom möjlighet att testa sin simkunnighet i SM-bassängen i Norrköping. I Vansbro 2016 kan du anmäla dig till 200 meter loppet Vansbro Vattenprovet. Ett nytt spännande projekt med Vansbro som tagit form under våren. Alla som deltar i loppet kommer få en goodiebag med märket, Bongo, Vattenflaska, diplom, Aqua och läsbart material efter loppet av representanter från Svensk Simidrott. Vi kommer även att ha simmärkesförsäljning i Vansbro. Simningens ABC Projektets vårtermin är nu avslutad och de 203 elever som deltagit under terminen har fått sina simmärken. Utvecklingsresultaten är mycket positiva och snittet av eleverna som varit med sedan projektet startade hösten 2015 kan nu simma minst 5 meter. Siffrorna för eleverna som varit med under båda terminerna visar att vid starten var snittet på 2,60, efter avslutad hösttermin 6,10 och efter avslutat vårtermin var snittet på 6,91. Detta innebär att de från början klarade få vatten i ansiktet vid dusch men de vågade inte doppa huvudet i vattnet vid bad. När höstterminen avslutades uppfyllde snittet av eleverna kraven för vattenvana och efter vårterminen så klarade snittet att simma minst fem meter. Eleverna har nu fått en god grund inför att fortsätta sin väg mot simkunnighet. Totalt har eleverna erbjudits simlektioner. I höst startar projektets tredje termin upp.

4 Bästa tvåan, trean, fyran Nu är årets säsong av Medley bästa tvåan, trean och fyran genomförd. Tävlingen har engagerat runt 2600 skolelever på 36 olika orter runtom i landet och enligt tradition genomfördes en stor Stockholmsfinal på Eriksdalsbadet i maj med 600 deltagande barn som simmade inför fullsatta läktare. Resultat och bilder från säsongen finns på tävlingens hemsida: Undersökning Simkunnighet Under våren har Svensk Simidrott genomfört en stor undersökning om simkunnighet. Resultaten visade att 89 % av Sveriges vuxna befolkning uppskattar att de är simkunniga enligt definitionen för simkunnighet, men majoriteten testar inte sina kunskaper årligen. Av de som är simkunniga, så anger hela 77 % att de är intresserade av att bli bättre på att simma, exempelvis genom att förbättra sin teknik eller lära sig ett nytt simsätt. Undersökningen fick stor uppmärksamhet och Christina fick möjlighet att redovisa och diskutera den i SVT:s Gomorron Sverige. Kommunikation Aqua nr 2 Årets andra nummer av Aqua är ett Öppet-vatten nummer i samarbete med Vansbrosimningen med en total upplaga på 25,000 ex. Förutom normal Aqua distribution så går den dessutom till alla anmälda simmare i Vansbrosimningen samt Vansbros partners. Tidningen kommer också att användas under samtliga tävlingar där Simförbundet är representerade. Arbetet med att planera för nummer tre är i full gång. Pressträffar/Media En mycket välbesökt pressträff inför EM i London genomfördes på nya Clarion Sign i centrala Stockholm. En pressträff på plats i London genomfördes dessutom dagarna före tävlingsstart. Svensk press hade i jämförelse med andra länder mycket media på plats på detta mästerskap, vilket också resulterade i ett stort antal artiklar i pressen efter simmarnas framgångar. En mediaguide producerades för både Simhopp och Simning inför EM. Det mest lästa pressmeddelandet under perioden var nyheten kring vår simkunnighetsundersökning. Denna resulterade även i att Simkunnighetsansvariga Christina Sandin fick vara med i ett fem min långt reportage i tv-morgonsoffan. En pressträff med Sarah Sjöström genomfördes under SM-tävlingarna i Norrköping, och en sista pressträff med OS-truppen inför avfärd till Rio kommer att genomföras den 22 juli.

5 NIU En ny katalog för RIG/NIU-skolorna har tagits fram för att presenteras på sommarens Sum-Sim i Linköping. Digiatal plattform Som ett led i arbetet med att förbättra våra digitala kanaler och dess möjligheter, så har vi slutit avtal med företaget Solid Tango som leverantör av vår digitala plattform. Upphandlingen har gjorts i samarbete med Friidrottsförbundet och Orienteringsförbundet. Marknad E.ON En simkunnighetskampanj med Jennie Johansson, Erik Persson och Simon Sjödin har producerats med utnyttjande av Virtual Reality teknik för att uppmuntra fler barn att lära sig simma och uppleva lusten och glädjen med simning. Vi har också tillsammans med E.ON startat en aktivitet riktad mot alla föreningar och dess medlemmar där man kan teckna nytt elavtal med 100 % förnybar elkraft till bra rabatt. Dessutom får föreningen 500 kronor för varje nytt tecknat elavtal. Coca-Cola En OS-kampanj i media och butik med några av våra simmare kommer under senare delen av sommaren. Med i kampanjen är Stina Gardell, Erik Persson, Simon Sjödin och Ida Marko-Varga. Den nya portalen simmasverige.se är nu färdig och igång, den har fått ett rejält lyft och blir nu verkligen den samlingsplats vi vill ha för Öppet vatten och Motionssim. Resebolaget Ett nytt tvåårsavtal är tecknat med Svenska Resebolaget. De blir fortsatt vår Resebyrå samt sponsor till oss. Avtalet sträcker sig till och med 30 juni Varumärket Svensk Simidrott Arbetet med implementeringen fortsätter. Vi använder det framtagna materialet i alla presentationer vi gör för potentiella och befintliga partners. Ett projekt tillsammans med SISU har startats för att ge distrikt och föreningar bästa förutsättningar att arbeta med den Varumärkesplattform som presenterats. Partnerresa till EM i London Den 19 till 21 maj genomförde vi en resa med några av våra samarbetspartners till EM i London.Lasse Frölander var med som simexpert vilket var väldigt uppskattat. Resan avslutades med Sarahs guld på 100 m fjärilsim med påföljande nationalsång.

6 Förlaget Sommarens aktiviteter Sommarsimskolorna är igång och beställer och de flesta startar veckan efter midsommar. Vi ser fram emot en fin sommar och fortsatt varmt i vattnet vilket kommer det gynna simmärkesförsäljningen positivt. Badplatsaktiviteterna kommer att starta och Annika och Christina kommer göra gemensamma besök på de olika badplatserna under sommaren. Simmärken Förutom Vansbro Vattenprovet så erbjuds även övriga tävlingar i HOWT att få Vattenprovet Öppet Vatten om de anordnade ett 200 meters lopp. Hittills har ytterligare två lopp hört av sig och fått märken. Väldigt roligt och bra för marknadsföringen av simmärken framöver. Uppdaterad information på hemsidan Under denna period har vi med hjälp av Johan Karlsson uppdaterat våra hemsidor gällande simmärken kopplat till simkunnighet. Dessa sidor hittar ni under simkunnighet på vår hemsida. Uppdatering av utbildningsmaterial Förlaget har varit med och uppdaterat delar av utbildningsmaterialet för att på ett starkare sätt binda ihop simmärken med simkunnighet. Detta har vi gjort genom att visualisera våra simmärken på ett tydligare sätt. Vi ser fram emot resultatet av det arbetet. Distrikt- och Föreningsutvecklingsprojekt Distriktsutveckling Styrelsen beslutade på styrelsemötet 23 januari att införa distriktstjänster med fokus på utveckling. Svensk Simidrott har haft dialog med samtliga distrikt och gett dem möjlighet att välja om de vill implementera en utvecklingstjänst i sitt distrikt med start Distrikt som väljer att avvakta har möjlighet att senare hoppa på satsningen. Norrlands Simförbund och Mellannorrlands Simförbund har beslutat att implementera tjänsterna med start januari 2017 och rekryteringsarbetet är påbörjat.

7 Västsvenska Simförbundet har beslutat att implementera tjänsten med start 2017, rekryteringsarbetet påbörjas efter sommaren. Mellansvenska Simförbundet och Östsvenska Simförbundet är positiva till tjänsterna men vill förankra och diskutera ytterligare inom respektive styrelser och med sina föreningar innan beslut tas. Detta bör vara klart i början av september. Stockholms Simförbund och Skånes Simförbund kommer inte att anställa utvecklingskonsulenter under Idrottslyftet En utvecklingsplan för Svensk Simidrotts barn- och ungdomsverksamhet för innevarande Idrottslyftsperiod håller på att tas fram. Idrottslyftet ska inte vara en satsning vid sidan av ordinarie verksamhet utan vara medel för att utveckla barn- och ungdomsverksamhet utifrån svensk idrotts strategiska plan. Företaget Strategirådet har under våren genomfört intervjuer med nyckelpersoner på förbundet centralt och i distrikten samt en enkätstudie och tre fokusgrupper med föreningsrepresentanter. Materialet ska nu analyseras och en rapport kommer under början av juli. 15 september ska utvecklingsplanen skickas in till Riksidrottsförbundet. Ledare och utbildning Utbildningsmaterial Den reviderade versionen av Simlärarboken samt den nya boken Teknikbok i vattenpolo har skickats på tryck och kommer snart att finnas tillgänglig hos SISU Idrottsböcker. Till hösten kommer arbetet med revideringen av Simlinjen att påbörjas. Nordisk babysimskonferens Den nordiska babysimskonferensen som arrangeras vartannat år i de nordiska länderna kommer i år att hållas i Sverige, närmare bestämt i Sollentuna den 4-6 november och föreläsarna kommer från så väl Norden som Australien och Nordamerika. Referensgrupp utbildning simhopp En referensgrupp för utbildningsfrågor rörande simhopp har startats. I gruppen på ett åttatal personer ingår bland annat personal från Svenska Simförbundet som jobbar med utbildningsfrågor, kursledare för simhopp samt personer engagerade i utbildningsfrågor rörande simhopp. Gruppen, som ska vara ett stöd i utvecklingsfrågor rörande utbildning inom simhopp, kommer att ha möten ett par gånger om året. Idrottsgymnasier

8 Svenska Simförbundet har ansökt om, och fått godkänt, att starta ett Riksidrottsgymnasium för simning från och med hösten Filbornaskolan i Helsingborg som idag har Nationell idrottsutbildning (NIU) för simmare kommer att utöka skolans inriktning med att även ha platser för de som vill gå på Riksidrottsgymnasiet för simning. Ansökan för de första eleverna som startar 2017 kommer att ske under hösten. Tränarkonferens 2016 I höst arrangeras en gemensam tränarkonferens för alla fem simidrotterna inom Svensk Simidrott. Konferensen kommer att hållas på Quality Hotel Nacka helgen september och bjuder på både gemensamma och idrottsspecifika föreläsningar och workshops. Syftet med en gemensam tränarkonferens är att locka till diskussioner, inspiration och erfarenhetsutbyte mellan simidrotterna samt skapa möjligheter för att tillsammans med nya tränarkollegor fortsätta att utveckla Svensk Simidrott. Simning EM i London EM i London blev ett lyckat mästerskap för svensk vidkommande. 29 svenska simmare deltog. Prestationsnivån i truppen som helhet gav många personliga rekord och säsongsbästa, framförallt lyckades flertalet av de unga simmarna bra prestationsmässigt. Victor Johansson, Petter Fredriksson, Isak Eliasson och Sophie Hansson slog nio svenska juniorrekord. Victor Johansson slog även Anders Holmertz 25-åriga svenska rekord på 800 frisim. Svenskt rekord blev det även i lagkappen 4x100 medley mixed med Mattias Carlsson, Erik Persson, Stina Gardell och Ida Lindborg. Resultatmässigt blev det fem medaljer fördelat på tre guld till Sarah Sjöström (50, 100 fjäril och 100 fritt), ett guld till Jennie Johansson (50 bröst) och brons i lagkappen över 4x100 frisim (Sarah Sjöström, Ida Marko-Varga, Ida Lindborg och Louise Hansson). Totalt tog svenska simmare sig vidare till 15 finaler (ska jämföras med motsvarande siffra i Berlin 2014 som också var 15 finaler) och 19 topp 16-placerigar (22 i Berlin 2014). I såväl medalj- som poängstriden kom Sverige 6:a. Motsvarande placeringar i Berlin var 6:a respektive 9:a. Då bör tilläggas att flera av OS-simmarna inte simmade fullt program samt att varken Simon Sjödin eller Michelle Coleman deltog. OS i Rio Inför hemmatävlingen Swim Open Stockholm var fem simmare uttagna till OS i Rio: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Louise Hansson, Jennie Johansson och Simon Sjödin. Efter Stockholmstävlingen togs Erik Persson och Sophie Hansson ut på framtidskriteriet och Ida Marko-Varga som lagkappssimmare. Truppen kompletterades efter EM i London med två lagkappssimmare Stina Gardell och Ida Lindborg samt nyligen Therese Alshammar på 50m frisim. OS-truppen var i början av juni på läger i Belek i

9 Turkiet och delar av truppen tävlade därefter på Mare Nostrum i Barcelona. Flera av OS-simmarna tävlade också vid Sette Colli i Rom Midsommarhelgen. Den 25 juli åker OS-truppen till Rio för precamp på plats innan de flyttar in i OS-byn. Talangutvecklingsprogrammet Kriterier för att tas ut som riks- respektive regionssimmare och tillhörande aktiviteter finns publicerat på Svenska Simförbundets hemsida. Martina Granström anställs på 25 % i ett 2-årigt landträningsprojekt för ungdomar och juniorer. Säsongs- och tävlingsplanering Arbetet med kommande fyraårsplan är i sin slutfas. Under sommaren är arbetsgruppens förslag på remiss i Simmar-Sverige. Ambitionen är att beslut tas i samband med styrelsens möte i september. Den största förändringen är att från 2018 införa Sum-Sim Region även i 50 m-bassäng. Den tävlingen ska simmas i slutet av maj. Mästerskapsarrangemang Arbetet med dokumentet som reglerar mästerskapsarrangemang är också i sin slutfas och planen är att presentera den för styrelsen i samband med septembermötet. Swim Open Stockholm 2016 När vi förra året planerade tävlingen så satte vi upp ett antal mål och när nu tävlingen är genomförd så kan vi bocka av samtliga mål som uppfyllda. Vi skapade en tävling med Europas största prissumma ( ), med mycket bra internationellt deltagande (33 deltagande länder och 800 deltagare), där deltagarna trivs och vill återkomma, TVsända och med ett ekonomiskt utfall något bättre än budget. Det var också roligt att de fyra arrangörsklubbarna uppvisade sådan entusiasm för uppgiften. Idrottsligt fick vi se några väldigt bra resultat både av våra egna simmare och även av våra utländska gäster. Sarahs världsrekordförsök på 100 fjärilsim var bästa prestation med endast fyra hundradelar utanför rekordet. Ett stort tack till Stockholms Stad och Eriksdalsbadet som var beredda att investera en hel del i ny utrustning för att förbättra förutsättningarna för en lyckad tävling. Simhopp Landslaget Vid EM i London blev resultatet för svensk simhoppning två sjätte platser, en sjunde plats, två elfte platser som bästa resultat. Vi hade två debutanter med i laget och både Frida Källgren och Emma Gullstrand gjorde bra ifrån sig. Vi deltog också för första

10 gången i mixed synchro på 3m där Vinko Paradzik och Daniella Nero hoppade tillsammans. Det var även första gången som vi hade ett synchrolag på 10m damer med på ett EM. Bra med 5 finalplatser men målet var att alla skulle ta sig till final. Jesper Tolvers deltog i GP tävlingar i San Juan och Kanada, Jesper gjorde en mycket bra tävling i Kanada och blev trea på utmärkta 428 poäng. Ungdomslandslaget deltog vid internationella tävlingar i Dresden. En bra förberedelse för EJM. EJM avgörs i Rijeka, Kroatien den 28 juni till den 3 juli. Sverige representeras av tre pojkar, fem flickor, två tränare och en domare. Målet är även här finalplatser för alla. Nationella tävlingar USM avgjordes den 4-6 juni i Eriksdalsbadet med SK Neptun som medarrangör. Det var ett bra arrangemang med stort deltagarantal. SM avgjordes i Malmö juni tillsammans med MKK som arrangör. Medaljerna fördelades på flera klubbar och det är positivt för svensk simhoppning. Breddlägret Ca 90 personer har anmält sig till det nationella breddlägret som genomförs i Karlskoga den 3-7 augusti. Utbildningar Utvecklingskursen gick av stapeln i Malmö och 27 deltagare genomgick kursen och de gav kursen bra utvärdering. Vid tränarkonferensen den september är vi glada över att ha Alexei Evangulov, National Performance Director för British Diving och Anna Lindberg som talare. Projekt Projektet Statistik och mål inom simhoppningen har startats och kommer att arbetas med under Nils Carlberg är projektledare för projektet. Konstsim Nytt tävlingsår Under 2016 genomförs en stor förändring av tävlingsåret där samtliga kvalificeringstävlingar och mästerskap genomförs under första halvåret Trots att 2016 är ett övergångsår, med kort om tid för kvalificeringar, har dock allt förlöpt enligt plan. Förhopp-

11 ningen är att en tävlingsfri höst ska ge bättre möjligheter att träna teknik, kondition och skriva nya musikprogram. Breddning I juni avslutades ett halvårslångt projekt finansierat av Idrottslyftet med syfte att starta konstsim i Karlskoga Simförening. Örebro Simallians har agerat fadderförening och bistått med tränare en gång i veckan under vårterminen. Ambitionen är att Karlskoga Simförening ska driva konstsims verksamheten i egen regi fr.o.m. hösten Förhoppningsvis kan detta fungera som en modell för etablerandet av ytterligare klubbar. Vi kan också med glädje konstatera att det numera finns två klubbar med konstsimsverksamhet i Växjö-regionen (Aqua Simidrottsförening och Växjö SS). Domare Inger Lindholm medverkande som domare vid EM i London 9-22 maj. Inger kommer att delge sina erfarenheter av att döma EM och andra stora internationella mästerskap vid den simidrottsgemensamma tränarkonferensen som genomförs den september. JSM/SM JSM/SM samt Svenska Cupen genomfördes maj i Gustavsviksbadet i Örebro. Mer än 60 aktiva deltog vilket var en väsentlig ökning jämfört med Medaljer delades ut i solo, par och fri kombination. På plats var även tävlingsledare Thomas Rhöss och tolv domare. Örebro Simallians agerade värd för arrangemanget på ett föredömligt sätt. USM Ungdomsmästerskapen gick av stapeln i Eriksdalsbadet i Stockholm juni. Även vid denna tävling var antalet aktiva stort. Dock minskade antalet internationella simmare i jämförelse med 2015 p.g.a. att tävlingen flyttats i tid. Medaljer delades ut i solo, par, lag och fri kombination. Tävlingsledare var Thomas Rhöss. Järfälla Sim, SK Neptun och Täby Synchro arrangerade ungdomsmästerskapen på ett utmärkt sätt. Pågående projekt Arbetet med att ta fram en utvecklingstrappa för konstsim går in i ett slutskede under våren Planen är att den ska kunna implementeras på klubbnivå fr.o.m. hösten En workshop på temat kommer att arrangeras på förbundets simidrottsgemensamma tränarkonferens den september.

12 Vattenpolo Poloutskottet Peter Ahlinder går in som ny serieansvarig i Poloutskottet. Han ersätter Christopher Vang som kommer att spendera kommande år utomlands som spelare. Poolkampen Under SM-finalerna på seniorsidan så genomfördes den första Poolkampen med över 100 deltagare. Hela 17 lag deltog under denna årligt återkommande Poolkamp. Ett sommarläger har genomförts i Hallstahammar. Det var 25 deltagare på plats och lägret fick positiv feedback efteråt. I övrigt så fortsätter arbetet med att få in nya föreningar till vattenpolo och senaste föreningen att starta upp vattenpolo är Örebro. SM-finaler SM-finalerna på seniorsidan avgjordes i maj. Linköping vann sitt första SM-guld på herrsidan när man besegrade Polisen och Järfälla vann damfinalen mot Neptun. USM A-slutspelet avgjordes i Linköping och segrare blev Hellas före Järfälla och LUGI på pojksidan och Järfälla före Linköping och SKK på damsidan. Öppet vatten Säsongen närmare sig och vattentemperaturen börjar stiga i de svenska vattnen. Ser man till antalet sanktionerade tävlingar inför denna säsong så verkar antalet bli något fler denna säsong jämfört med 2015 då tävlingskalendern fortfarande fylls på. Öppet Vatten tävlingar som nyligen tillkommit i kalendern är Västervik samt en tävling från Hallands Väderö till Torekov. Öppet Vatten-möte Måndag den 23 maj samlades ett trettiotal representanter och arrangörer för ett Öppet Vatten-möte i Stockholm där den kommande säsongen diskuterades och ett antal olika inslag stod på agendan. Deltagarna fick en inblick i Australiens syn samt upplägg när det gäller OW av Marcus Åhradsson. Licenshanteringen och anmälningsförfarandet genom tävlingens hemsida förklarades av Stefan Lönngren. Folksams representant Ingrid Poulsen redogjorde för ett antal olika alternativ när det gäller försäkringar för våra deltagare i de olika loppen. Sammanfattningsvis var det ett bra möte med bra diskussioner och dialoger. Prioriterad utveckling var en gemensam anmälningssida

13 och kalender samt försäkring för samtliga deltagare i de av Svenska Simförbundets sanktionerade Öppet Vatten-tävlingar för säsongen Gemensam olycksförsäkring säsongen 2016 Vid möte med Ingrid Poulsen, 1 juni, beslöt Simförbundet att för Öppet vatten säsongen 2016 teckna en gemensam olycksfallsförsäkring till arrangörer av sanktionerade tävlingar (förutom för Vansbrosimningen som redan har en egen olycksfallsförsäkring med Folksam). Olycksfallsförsäkringen för alla deltagare ingår därmed utan kostnad i sanktionen för 2016 års ÖV tävlingar. Detta innebär att alla deltagare i tävlingsklass och motionsklass i Svenska Simförbundet sanktionerade tävlingar är försäkrade under säsongen En utvärdering av denna säsong kommer göras inför säsongen 2017 Landslag Öppet Vatten-säsongen internationellt fortsätter och svenska representanter har varit runt i Europa och simmat med de övriga simmarna från övriga världen. Ellen Olssons utvecklingskurva fortsätter att stiga och med ett bra resultat från de franska mästerskapen i ryggen kom hon till Portugal och OS-kvalet som avgjordes i Setubal den 10 maj. Väl på plats låg hon högt upp i klungan och simmade för första gången under två timmar på tävling på placering tio, detta före ett antal välmeriterade simmare i loppet. Masters Efter en lång tid av träning så var det dax för årets två största arrangemang att äga rum. SM som avgjordes i Helsingborg och i slutet av maj genomfördes Masters-EM i London. Intresset för Masters håller i sig och föreningarnas träningsgrupper växer från norr till söder. Masters-SM i Helsingborg I början av maj samlades simmare från nästan hundra föreningar i Helsingborg för årets kortbane-mästerskap i simning. Nästan starter gjordes under de tre tävlingsdagarna och åter igen visade Helsingborgs Simsällskap, genom sin erfarenhet och välorganiserade förening, hur stora tävlingar ska genomföras. På ett smidigt och vänligt sätt såg HS funktionärerna, som bestod av elitgruppens simmare, till att mästerskapet arrangerades på ett lyckat sätt. För en del av deltagarna så blev denna tävling deras första simtävling någonsin och för en del så var det comeback efter många år av uppehåll. Många rekord slogs under dagarna och totalt sett sattes två världsrekord och sex europarekord individuellt samt som pricken över i satte hemmaklubbens kvinnliga lagkapps-lag både världsrekord och europarekord. Klubbstriden vanns av Sk Neptun före MKK och med SS04 på tredjeplats.

14 Masters-EM i London Masters i Europa har gått fram rejält under de senaste åren och antalet deltagare var rekordstort till detta mästerskap som genomfördes i OS-bassängen ett par dagar efter seniorens tävlingar avslutats. Med anledning av startlistans nästan anmälda starter tvingades arrangörerna ändra om en hel del för att kunna genomföra tävlingen. Tävla i två bassänger samtidigt och begränsat antalet individuella starter var två åtgärder som vidtogs. De svenska insatserna blev riktigt bra och besöken på prispallen blev många. Totalt sett blev det ett tio-tal guldmedaljer för simmarna och hopparna ville inte vara sämre utan bärgade hem ett antal medaljer av alla valörer. Anders Haglund, Annette Philipsson, Bitte Axling, Leonard Bielicz och likaså Gunilla Rasmuson var några som tog guld och slog rekord bland simmarna. Hälsa och Motion Prova-på-dag i Öppet Vatten I slutet av maj med strålande väder genomfördes en prova-på-dag i Öppet Vatten på Huvudstabadet i Solna. Svenska Simförbundet stod som arrangör för detta evenemang tillsammans med Vansbrosimningen och Medley och evenemanget som kallades Simma Öppet Vatten. Denna dag vände sig till alla som är intresserade av att simma ÖV men riktade sig framförallt till de som var nyfikna och inte har så mycket eller ingen erfarenhet av sådan simning. På plats fanns också representanter av tävlingar som marknadsförde sina arrangemang. Olika företag som hjälpte till med utrustning som kan vara bra att ha var också på plats. Man kunde prova och testa våtdräkter, mäta sin effekt i vatten och få rådgivning. Dessutom simmades och tränades det i både bassäng och i Öppet Vatten. Tränare för dagen, tillsammans med Medleys representanter, utgjordes av de erfarna och meriterade Coach-Ludde och FreeSwimmer. Anläggningar Den 8 juni bjöd Simförbundet in till ett samråds-och utvecklingsmöte med Medley AB och ett antal föreningar vars anläggningar driftas av Medley (SS04, Järfälla, Väsby SS, Linköping ASS, Norrköping SKK) med syftet att skapa förståelse för våra respektive verksamheter och framför allt diskutera hur vi kan utveckla vårt gemensamma samarbete. En arbetsgrupp med representanter för Medley, Simförbundet och föreningarna tillsattes och ett uppföljningsmöte är planerat till den 25 augusti. Under perioden har vi också haft fortsatt stöd till föreningar och kommuner, bland andra Stockholm Stad, Solna, Umeå, Göteborg, Östersund, Löddeköpinge, Linköping och Skellefteå.

15 Inkludering parasimning Arbetet med inkluderingen av parasimningen pågår med ett intensivt arbete i ett antal delprojekt med ambitionen att starta testverksamhet med inkludering av träning och tävlingar från 2017.

16

17

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Förbundsrapport 4 2015 SVENSK SIMIDROTT

Förbundsrapport 4 2015 SVENSK SIMIDROTT Förbundsrapport 4 2015 SVENSK SIMIDROTT 14 december 2015 Året avslutades på ett mycket positivt sätt med ett framgångsrikt kortbane EM för simmarna och naturligtvis SvDs Bragdguld till Sarah! I årets sista

Läs mer

PM Sum-Sim Regionsfinal 2013

PM Sum-Sim Regionsfinal 2013 PM Sum-Sim Regionsfinal 2013 Svenska Simförbundet i samarbete med eon inbjuder härmed till 2013 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (Sum-Sim) Tävlingsdatum: Lördagen den 9 November och Söndagen den

Läs mer

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Från Sverige Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Heroes of Tomorrow 2015 Den olympiska lågan representerar

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund.

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants bedriver sin verksamhet i Lunds ishallen

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Styrelsemöte 2009-05-04

Styrelsemöte 2009-05-04 A 2009-05-09 Camilla Öberg 1 (5) Mötesdatum: 2009-05-04 Tid: 18.00-21.00 Plats: Tannefors Närvarande: Mikael Seidl, Camilla Öberg, Linda Wahlman, Rolf Törnström, Monica Helmfrid, Mikaela Gidlund, Anders

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Inre och yttre strategiarbete Framtidsutredning 2005-2007 Strategisk Plan 2009-2012 Organisationsutredning 2010 Strategisk Plan 2013-2016 Strategisk Plan 2017-2020 Träning och tävling

Läs mer

Förbundsrapport 3 2015 SVENSK SIMIDROTT

Förbundsrapport 3 2015 SVENSK SIMIDROTT Förbundsrapport 3 2015 SVENSK SIMIDROTT 4 oktober 2015 Efter en intensiv simidrotts-sommar med rekordmånga mästerskapstävlingar och Öppet vatten-arrangemang tar vi nu nya tag inför hösten. I årets tredje

Läs mer

VSSF i samarbete med VARBERGS SIM & TROLLHÄTTANS SS

VSSF i samarbete med VARBERGS SIM & TROLLHÄTTANS SS VSSF i samarbete med VARBERGS SIM & TROLLHÄTTANS SS Inbjuder härmed till: Vårsimiaden Försök i Varberg Vårsimiaden Försök / Scandic Swania Race i Trollhättan Den 20-21 april 2013 Vårsimiaden Försök avgörs

Läs mer

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering.

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering. Efter en motion från Rannebergens IF angående förslag om förändringar av seriespelet på herrsidan i Göteborg har Tävlingskommittén tillsatt en arbetsgrupp. Arbetsgruppen har bestått av representanter för

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 4, 2015 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER VÄLKOMMEN TILL DITT PROGRAM - DITT NYA JOBB VÄNTAR PÅ DIG Sedan 1989 har mer än 50 000 människor gått vidare i sitt yrkesliv med stöd från oss. Det hoppas vi

Läs mer

Simskola sommaren 2016

Simskola sommaren 2016 Simskola sommaren 2016 Vilken grupp passar mig? Malmö Kappsimningsklubb Perioder Sommaren 2016 Hur fungerar sommarsimskolan hos oss? Sommarsimskolan är en intensivsimskola som anordnas av oss under sommaren

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola?

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Inbjudan 2012-01-09 Bli en Skola/förskola för Fairtrade Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Då ska ni bli diplomerad till

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Sverige Verksamhetsberättelse 2008

Sverige Verksamhetsberättelse 2008 Sverige Verksamhetsberättelse 2008 Inledning - styrelsen IFMA Sverige 2008 var ett aktivt år för IFMA Sverige med fortsatt utveckling av den ledande branschorganisation som IFMA är och skall vara. Det

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Nyhetsbrev 1:a halvåret 2013

Nyhetsbrev 1:a halvåret 2013 FaR på Hisingen Nyhetsbrev 1:a halvåret 213 FaR för unga presenterar verksamheten för förskrivare genom två nyhetsbrev per år. I nyhetsbrevet redovisas statistik, dessutom redogör vi kortfattat för vårt

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Vi söker Dig! Var med och stöd KFUM Kristinehamns judoklubb

Vi söker Dig! Var med och stöd KFUM Kristinehamns judoklubb Vi söker Dig! Var med och stöd KFUM Kristinehamns judoklubb Kristinehamns Judoklubb Föreningen grundades den 16 december 1971 och är idag en av de större klubbarna i länet med 109 medlemmar (2010). Vi

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå

Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå Inledning Under de senaste åren har Skellefteå satts allt mer på kartan av Skellefteå AIK, som nu senast rankades som Europas näst bästa

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

Brister i kunskap vid gymnasieval

Brister i kunskap vid gymnasieval Brister i kunskap vid gymnasieval En undersökning om hur niondeklassarna tänker inför sitt val av skola och program Gymnasium.se Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 Bakgrund och metod

Läs mer

Detta är vad vi kom fram till efter en solig söndags diskuterande och räknande:

Detta är vad vi kom fram till efter en solig söndags diskuterande och räknande: ÖREBRO LÄNS KONSTNÄRSFÖRBUND Hej styrelsen, På ÖLKFs årsmöte 20130228 diskuterades Konstens Vecka, dels ur ett historiskt perspektiv och dels eventuella framtida evenemang. Årsmötet gav oss, Richard Brixel

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Agenda 2030 på Klarälvdalens folkhögskola

Agenda 2030 på Klarälvdalens folkhögskola Agenda 2030 på Klarälvdalens folkhögskola Kursen Vård och Omsorg inriktning socialpedagogik ges vid Klarälvdalens folkhögskola i Sunne. Kursen är på tre terminer. Där arbetar Lisa Carlsson tillsammans

Läs mer

Växjö SS Ledande inom simidrotten i Småland, en förening för alla

Växjö SS Ledande inom simidrotten i Småland, en förening för alla Växjö SS Ledande inom simidrotten i Småland, en förening för alla Verksamhetsplan 2016 Här vill vi vara 2020, det påståendet svarade vi i styrelsen på under en strategidag 2015. Nedan kommer vi att lista

Läs mer

Sammanställning nomineringar till Bästa Idrottsmannagärning och Sport 60:s vandringspris 2016. Dnr KFN 2016/66

Sammanställning nomineringar till Bästa Idrottsmannagärning och Sport 60:s vandringspris 2016. Dnr KFN 2016/66 Sammanställning nomineringar till Bästa Idrottsmannagärning och Sport 60:s vandringspris 2016 Dnr KFN 2016/66 Bästa Idrottsmannagärning Namn Förening Motivering Erik Ljungberg Bergelin Höörs IS, friidrott

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

Innehållet i detta häfte är sekretessbelagt t o m den 9 juni 2006.

Innehållet i detta häfte är sekretessbelagt t o m den 9 juni 2006. Innehållet i detta häfte är sekretessbelagt t o m den 9 juni 2006. Efter varje uppgift anges maximala antalet poäng som du kan få för din lösning. T ex betyder (2/1) att uppgiften kan ge 2 g-poäng och

Läs mer

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning.

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning. Abstrakt Bakgrund. Inom idrotten strävar många atleter att förbättra sin maximala förmåga i styrka i ett antal övningar med olika redskap. Min frågeställning har varit: Kan en pension på 66 år förbättra

Läs mer

Regionsfinal Vårsimiaden 7-8 maj 2016

Regionsfinal Vårsimiaden 7-8 maj 2016 Inbjudan till Regionsfinal Vårsimiaden 7-8 maj 2016 SK Ägir har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Regionsfinal Vårsimiaden 2016. www.skagir.se Välkomna! Regionsfinal Vårsimiaden 7-8

Läs mer

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 Småföretagare Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Hösten drar igång Flera utgivningar och det är ofta kampanjintensivt. Många vill ut

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

NVGF verksamhetsplan för golftjejer 2016

NVGF verksamhetsplan för golftjejer 2016 NVGF Golftjej 2016 Sida 1 (7) NVGF verksamhetsplan för golftjejer 2016 1. Inledning... 2 1.1. Vision... 2 1.2. Målsättningar 2016... 2 2. Nulägesbeskrivning... 2 2.1. Viktigaste förändringarna inför 2016...

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

2014-10-31 Höstnyheter!

2014-10-31 Höstnyheter! 2014-10-31 Höstnyheter! Tala med oss om ditt översättningsbehov! En bra affär börjar med bra kommunikation vi gör träffsäkra översättningar till de flesta av världens alla språk. 2014-06-17 Nyhetsbrev

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Norrtälje Simklubb

Verksamhetsberättelse. Norrtälje Simklubb Verksamhetsberättelse Sid 1( 6) Verksamhetsberättelse Norrtälje Simklubb Styrelsen för Norrtälje Simklubb lämnar härmed följande berättelse för Verksamhetsberättelse Sid 2( 6) Styrelsens sammansättning

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

DISPOSITION AV PRESENTATIONEN

DISPOSITION AV PRESENTATIONEN DISPOSITION AV PRESENTATIONEN Svenska Basketbollförbundet Visioner Övergripande mål Vår värdegrund Allas rätt att delta Etnisk mångfald vår identitet Projektet Välkommen hit Easy Basket vår bas Tonåringarna

Läs mer

Sven Mattsson. Skånska rekord.

Sven Mattsson. Skånska rekord. 003 - ETT härligt, roligt och otroligt år för EAI Fem SM guld. Fyra SM silver. Två SM bron. Sju Götalandsmästerskap. Trettiotvå Skånska mästerskap. Rekordmånga ar på Sverige bästa listan och på Skåne bästa

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Friskis&Svettis Linköping

Friskis&Svettis Linköping ServCheck 0 Medlemsundersökning 0 ServCheck ServCheck 0 Var brukar du oftast träna? 5% Ej svar % (Bas=775) 6% ServCheck 0 Du är? Bas=755 67 Bas=80 7 7 Bas=79 5 6 0 0 0 60 80 00 Man Kvinna Ej svar ServCheck

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Org 802421-8110

Verksamhetsberättelse. Org 802421-8110 Verksamhetsberättelse 2014 Org 802421-8110 Styrelsens sammansättning Jan Sigurdh Ordförande Jörgen Tisell Vice Ordförande Madeleine Segerbrand Kassör Claes Gordon Ledamot till november 2014 Monica Höglind

Läs mer

VattenPosten. Seger i Arne Borgs Minne. Vi söker fler ledare RIO 2016! Nr 3. inför EJM. Kom ihåg datumet! S E P T E M B E R 2 0 1 5

VattenPosten. Seger i Arne Borgs Minne. Vi söker fler ledare RIO 2016! Nr 3. inför EJM. Kom ihåg datumet! S E P T E M B E R 2 0 1 5 Nr 3 S E P T E M B E R 2 0 1 5 VattenPosten SÖDERTÄLJE SIMSÄLLSKAP RIO 2016! Peter Axtelius har blivit uttagen till att döma OS i Simhopp. GRATTIS Facebook Bruttotruppsläger & Twitter inför EJM För att

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Utvärdering av informationsinsatserna Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Om undersökningen Intervjuade Metod Ombudsmännen inom Väg och Ban Internetundersökning Antal svarande 27 Svarsfrekvens 79 procent

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag!

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Några av entreprenörerna från 2015 Durim och Zeniab säljer studentkalendrar gymnasieskolor i Tranemo. Najah och Naasteho säljer prisvärda smycken. Nikhil har

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Sammanställning av utvärdering

Sammanställning av utvärdering Sammanställning av utvärdering Kursen Klassmusik delkurs 1 och 2 Kursanordnare SMI 23-24/4 + 30/4 2012 17 Deltagare på kursen 9 Inkomna svar Berit Lindh Åre Kulturskola berit.lindh@are.se Innehållsförteckning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer