Gemensamma riktlinjer för användandet av kontinuerlig glukosmätning (FGM och CGM) i Uppsala-Örebroregionen för barn och ungdomar med DMT1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensamma riktlinjer för användandet av kontinuerlig glukosmätning (FGM och CGM) i Uppsala-Örebroregionen för barn och ungdomar med DMT1."

Transkript

1 Gemensamma riktlinjer för användandet av kontinuerlig glukosmätning (FGM och CGM) i Uppsala-Örebroregionen för barn och ungdomar med DMT1. Introduktion 1. Förslagsställare På uppdrag av Christophe Pedroletti, ordförande i Uppsala-Örebroregionens specialitetsråd för Barn- och ungdomsmedicin, utarbetar Barn- och ungdomsklinikerna i regionen en gemensam rutin för användandet av de nya tekniska hjälpmedlen som kommit som alternativ och komplement vid mätning av glukosvärden. 2. FGM- och CGM-metodik och patientvolymer Kontinuerlig glukosmätning (CGM/FGM) finns i flera olika modeller, som alla mäter vävnadsglukos via en glukossensor i underhudsfett. CGM -sensorn sänder trådlöst till displayen på en insulinpump eller till en separat monitor där aktuellt glukosvärde, pilar som visar om värdet är på väg upp eller ned samt förändringshastigheten kan avläsas. FGMsensorn scannas manuellt till monitor där aktuellt glukosvärde, trendpil samt 8 timmars retroaktiv glukoskurva kan avläsas. Ett syfte med dessa metoder är att vid kontinuerligt användande över tid leda till en sänkning av HbA1c samt ge möjlighet att bättre undvika svängande blodsocker. Detta förebygger diabeteskomplikationer på sikt samt ger barn- och ungdomar ett instrument för att minska antalet höga och låga blodsocker med symtom som exempelvis försämrar deras skolgång. Metoden förväntas också påverka både patienters och föräldrars livskvalitet, sociala situation och arbetssituation positivt bl a genom färre smärtsamma stick samt förbättrad nattsömn för föräldrar. Respektive Barn- och ungdomsmedicinsk klinik i Uppsala-Örebroregionen har mellan 180 och 260 patienter med diabetes. Vi uppskattar att 90-95% av dessa patienter kommer att bli aktuella för FGM/CGM.[1, 2] Metod 3. Resultat av tidigare genomförd Mini-HTA för CGM Vår grupp har i kontakt med övriga barnmottagningar i Sverige endast funnit en tidigare mini- HTA angående Freestyle Libre (FGM) utförd i VG-regionen. HTA-centrum kom där fram till följande: Det saknas studier där den nya teknologin FreeStyle Libre för glukosmätning utvärderats avseende effekter på HbA1c eller patientrelaterade utfallsmått. Mätnoggrannheten med den nya teknologin har

2 utvärderats i en studie som bedöms hålla hög kvalitet och som påvisar adekvat noggrannhet. Kostnadsjämförelse mellan kapillärmätning, konventionell CGM (kontinuerlig glukosmätning) och FreeStyle Libre visar att FreeStyle Libre är klart billigare än CGM men dyrare än kapillärmätning. Hälsoekonomiska data avseende patientrelaterade utfallsmått saknas. Flera regioner i Sverige har gjort liknande mindre genomgångar och har kommit fram till att FGM/CGM-metoder bör införas och utvärderas. 4. Skillnaderna avseende utfall i form av diagnostik, behandling och prevention jämfört med nuvarande metod Systematiska översikter finns publicerade angående patientnyttan av kontinuerlig glukosmätning. Översikterna sammanfattar att CGM ger förbättrad metabol kontroll vid regelbunden användning utan ökad risk för hypoglykemi i jämförelse med kapillära glukoskontroller. Effekten på metabolkontroll (ca 0,5% sänkning DCCT) kräver hos barn och ungdomar en användning av CGM minst 6 dagar i veckan. Effekten är möjligen något större vid kombination med insulinpump publicerades en rapport från SBU som sammanfattande att CGM ger ökad patientnöjdhet och förbättrad metabolkontroll. Småbarn med diabetes framfördes som en grupp som kan ha extra stor nytta av CGM. Kunskapen angående effekt på livskvalitet är begränsad. [3-19] 5. Kända eller befarade risker, biverkningar eller andra oönskade effekter av metoden Vissa individer med typ 1 diabetes och deras föräldrar skulle kunna uppleva ökad stress på grund av den stora informationsmängden som CGM innebär. Effekten på utmattnings symtom är inte studerat hos föräldrar till barn med diabetes. Vissa individer får hudbiverkningar av fästtejpen till sensorn i form av eksemliknande förändringar. Det finns CGM-system (Dexcom G5) med vilken man kan följa glukoskurvan på distans via mobiltelefon. Detta kan leda till ökad stress för föräldrar som då kan fortsätta att känna ansvar för barnets behandling även under den tid då andra vuxna (i skola/förskola) har ansvaret för barnet. Det finns även risk för inskränkt integritet för barn och ungdomar vars glukosnivå följs i realtid av föräldrarna. 6. Rekommendationer rörande metoden från nationella myndigheter eller andra nationella/internationella organisationer Barnläkarföreningens (BLFs) delförening för endokrinologi och diabetes fastställde vid årsskiftet nationella rekommendationer för användandet av CGM till barn och

3 ungdomar med typ 1-diabetes i Sverige. I dessa rekommendationer förordas följande indikationer för CGM: 1. CGM ska erbjudas barn som av behandlande läkare bedöms behöva mäta blodsockret >10 gånger/dygn för att nå god glykemisk kontroll, d v s HbA1c <50-57 mmol/mol med god glukosstabilitet (glukosvariabilitet där SD <3,5 mmol/l) och minimalt antal hypoglykemier. 2. Barn yngre än sju år med typ 1-diabetes ska erbjudas CGM med tanke på den särskilda känslighet som den mycket unga hjärnan har för avvikande glukosnivåer och mycket unga barns stora svårigheter att identifiera hypoglykemier. 3. Barn och ungdomar i pubertet (Tanner stadium II-IV) bör, med tanke på de tillväxtrelaterade svårigheter som föreligger med insulinbehandling under denna period och puberteten som accelerator för komplikationsutveckling, erbjudas CGM. 4. Barn med tilläggshandikapp av kognitiv eller neuropsykiatrisk art utöver typ 1- diabetes skall, med tanke på de särskilda svårigheter som detta innebär med insulinbehandling, erbjudas CGM-stöd för insulinbehandlingen. 5. Familjer med två eller fler barn med typ 1-diabetes bör erbjudas CGM med tanke på den arbetsinsats barnets behandling kräver av föräldrarna. 6. Om ett barn med typ-1 diabetes har extremt högt HbA1c (> 70 mmol/mol) ska CGM erbjudas som en del i ett multidisciplinärt teamsamarbete för att hjälpa barnet att sänka HbA1c till en nivå som innebär väsentligt lägre komplikationsrisk. 7. Om ett barn med typ 1-diabetes har återkommande allvarliga hypoglykemier ( två episoder på ett år) ska CGM erbjudas. Med allvarliga hypoglykemier avses episoder av kramper eller medvetslöshet orsakade av hypoglykemi samt tillfällen då barnet inte på ett åldersadekvat sätt kunnat häva hypoglykemin utan hjälp av annan person. De nationella riktlinjerna rekommenderar kontakt med barndiabetessjuksköterska en gång per vecka under de fyra första veckorna och därefter en gång per månad under det kommande kvartalet. Om CGM inte har bidragit till att lösa det problem som var anledningen till att användandet skall CGM användningen avslutas. Utvärdering ska ske minst varje halvår. En förutsättning för långsiktig användning av CGM är en nyttjandegrad mer än 70 % av tiden. I Kronobergs län har Hälso- och Sjukvårdsnämnden beslutat att alla som har typ 1 diabetes och bedöms ha nytta av cgm-behandling skall erbjudas sådan.

4 Barndiabetesprofessionen i Region Östergötland och Jönköping rekommenderar i sina lokala riktlinjer att alla patienter som vill ska få prova cgm-metoden. Patient 7. Påverkan av patienternas livskvalitet, sociala situation eller arbetssituation utöver de ovan angivna hälsoeffekterna Metoden förväntas påverka både patienters och föräldrars livskvalitet, sociala situation och arbetssituation framför allt positivt. Att inte behöva sticka sina barn för att kontrollera blodsockret lika ofta leder till mindre stress och mindre konflikt i familjen. Kontinuerlig övervakning av blodsockret med larmfunktion när blodsockret är för högt eller lågt inger också trygghet i familjen. Föräldrarna behöver inte ställa väckarklockan för att kontrollera blodsockret på natten utan kan förlita sig till larmfunktionen. Detta leder till bättre nattsömn för föräldrar, som därmed kan fungera bättre både i familjen och på sina ordinarie arbeten dagtid. Larmfunktionen kan, för andra, dock vara till en nackdel och frekventa larm kan leda till stress i familjen. Vissa familjer och patienter kan även ha svårt att hantera den delay i glukosvärde som subkutan glukosmätning ger jämfört med kapillär mätning. Vissa patienter påverkas även negativt av och tolererar inte att ha en glukosmätare fäst vid kroppen. Ytterligare fördelar med metoden är att barn och skolpersonal kan kontrollera glukosnivåerna utan att aktivt behöva ta blodprov, vilket inverkar positivt på barnets livskvalitet och sociala situation under den tid då det vistas i skolan. Ungdomar med CGM har möjlighet till bättre kontroll av sina blodsockervärden på fritiden då de umgås med kompisar eller vid idrott. Detta resulterar i att ungdomen kan delta i sociala aktiviteter och idrottsaktiviteter i högre grad, vilket i sin tur är positivt för livskvaliteten. 8. Etiska överväganden Metoden bör erbjudas patienter i enlighet med väl definierade kriterier, alternativt till samtliga patienter, för att undvika att någon grupp förfördelas exempelvis utifrån föräldrarnas utbildningsnivå och engagemang. Utifrån ovan beskriven nytta för patienten och föräldrarna kan det anses oetiskt att inte erbjuda metoden till samtliga barn och ungdomar med diabetes. Den stora nackdelen med metoden är den ekonomiska merkostnaden den ger för sjukvården på kort sikt (vg se avsnitt med ekonomisk kalkyl), vilket kan kräva omprioriteringar av landstingens begränsade ekonomiska resurser. Detta kan resultera i att andra patientgrupper förfördelas, något som kan ses som ett etiskt dilemma. Det finns risk för integritetsinskränkning om ungdomar känner sig övervakade om föräldrar följer deras glukosnivå på distans i realtid.

5 Organisation 9. Påverkan på personalens situation Läkare och sjuksköterskor i diabetesteamen ska ha utbildning i CGM-användning och kunna utvärdera och ge råd utifrån CGM-data. Kontinuerlig fortbildning är nödvändig. Rutiner ska finnas för start och uppföljning av CGM-användning. I samband med uppstart av CGM-registrering krävs stora personalresurser. Väl utbildad patient/familj som fortlöpande laddar ned CGM-data kan få råd och stöd av diabetesteamet via telefon och på så sätt kan extra mottagningsbesök undvikas. 10. Behov av förändringar av lokaler Metoden kan genomföras inom befintliga lokaler. 11. Konsekvenser för andra verksamhetsområden Införandet av FGM/CGM-användning på en barn- och ungdomsklinik medför ett ökat behov av kunskap om och möjlighet till fortsatt FGM/CGM-användning på den vuxenklinik dit ungdomar remitteras vid 18 års ålder. Införandet av FGM/CGM-användning på en barn- och ungdomsklinik kan påverka barn och föräldrars förväntningar på god diabetesvård vid andra barnkliniker. Det är därför önskvärt med gemensamma praktiska rutiner och riktlinjer inom regionen. 12. Tidpunkt för införande Införandet av metoden är påbörjad. Ekonomi 13. Nödvändiga investeringar, finansiering Inga materiella investeringar krävs. Investeringar krävs ffa i form av lönekostnader för personalutbildning. Dessa utbildningar tillhandahålls till största delen kostnadsfritt från berörda företag. I respektive landsting i regionen har ett arbete gjorts för att de ökade kostnaderna för FGM/CGM ska motiveras och ges medel för i budget, och även framöver behöver den ekonomiska planeringen ske där.

6 14. Förväntade tillkommande driftskostnader Personal: Ökade personalkostnader för support kan delvis uppvägas av ökad självständighet för familjerna med glesare mottagningsbesök, dvs större del av kontakterna kan ske på distans. Det bör dock betonas att det personliga mötet har stort värde och inte kan ersättas med distanslösningar. Förbrukningsmaterial för olika system: Årskostnad: Dexcom G4 CGM fristående: Monitor (+1 sändare) kr (garanti 1 år, livslängd ca 4 år) Sändare 3500 kr/ 6 mån Sensor 625 kr/vecka kr första året, därefter kr Dexcom G5 CGM fristående: Monitor (+ 1 sändare, 12 sensorer) kr (garanti 1 år, livslängd ca 4 år) Sändare + 12 sensorer kr/ 3 mån kr första året, därefter kr Enlite sensor CGM med pump Paradigm Veo (sändare MiniLink) alt. Minimed 640 G (sändare Guardian2Link) : Sändare kr / 1 år (kan hålla längre) Sensor 387 kr/vecka kr Freestyle Libre FGM: Monitor 599 kr Sensorer 490 kr kr 15. Förväntade intäkter Inga intäkter förväntas, men vissa besparingar förutses pga minskad användning av teststickor för blodglukoskontroll, ca kr/patient och år.

7 16. Ekonomiska konsekvenser för andra verksamheter FGM/CGM förväntas ge bättre glykemisk kontroll vilket är direkt kopplat till minskad förekomst både av akuta komplikationer och senkomplikationer. Minskning av akuta komplikationer minskar kostnader för akut omhändertagande via ambulans, akutmottagning och vårdavdelningar. Senkomplikationer till diabetessjukdomen innebär stora utmaningar och stora kostnader för svensk sjukvård exempelvis för behandling av diabetesretinopati, njursvikt med dialys- och transplantationsbehov och hjärtkärlsjukdom. Minskad förekomst av senkomplikationer förväntas därför innebära stora besparingar inom vuxensjukvården, samt minskade kostnader för sjukskrivning mm pga ökad arbetskapacitet hos de som lever med typ 1 diabetes. Detta leder även till ökade skatteintäkter till stat, kommuner och landsting. Bättre glykemisk kontroll och mindre störd nattsömn leder även till mindre grad av VAB (vård av barn) och egen sjukfrånvaro för föräldrar till barn med diabetes. Sammanfattningsvis ligger ökade kostnader inom pediatriken men de ekonomiska besparingarna kommer att synas ffa i andra verksamheter. Uppföljning 17. Uppföljning bör göras både på individ- och regionnivå. I denna grupp har det beslutats att varje patient bör följas med avseende på dessa 3 parametrar: HbA1c Patientnöjdhet (mkt nöjd, ganska nöjd, inte så nöjd, inte nöjd alls) Glukosvariabilitet Parametrarna registreras vid varje besök efter införandet av CGM och när det gäller patientnöjdhet helst även vid minst ett besök före. HbA1c bör jämföras före och efter CGM. Glukosvariabiliteten kan inte jämföras med och utan CGM utan där får man göra jämförelsen tidigt efter starten och förslagsvis ett år senare. Enligt BLF skall det dessutom varje halvår utvärderas om patienten har nytta av CGM och vid behov avslutas, tex vid otillräcklig nyttjandegrad (enl BLF < 70 % av tiden) eller om behandlingsmålen ej uppfyllts. På regionnivå föreslås att en sammanställning om möjligt görs efter 1 år med en redovisning av hur utvecklingen av de 3 parametrarna ovan varit under året, helst med en jämförelse även från tiden före FGM/CGM (dock ej när det gäller glukosvariabiliteten). Dessutom en redogörelse av hur många patienter inom varje klinik som efter 1 år bedöms ha nytta av fortsatt användning av FGM/CGM.

8 Slutligen bör en uppföljning angående likvärdig vård inom hela landet ske genom att användning av FGM/CGM matas in i SWEDIABKIDS (nationellt register för barn- och ungdomsdiabetes) i samband med regelbundna besök på barndiabetesmottagningen. Sammanfattning och rekommendation: Kontinuerlig glukosmätning, FGM/CGM, är ny och mycket lovande teknik för att följa vävnadsglukos. FGM/CGM-tekniken gör det möjligt att förebygga akuta komplikationer i form av höga och låga blodsocker, samt förebygga senkomplikationer genom minskad blodsockervariabilitet och sänkt blodsockernivå. Långtidsuppföljning saknas ännu, men metoden har potential att innebära stora förbättringar i vården av barn och ungdomar med typ 1 diabetes. Metoden innebär ökade kostnader på kort sikt, men sannolika vinster på längre sikt både vad gäller ekonomi, hälsa och livskvalitet. BLF s sektion för endokrinologi och diabetes har utformat riktlinjer för användandet av CGM. De olika system som kan användas för CGM har olika funktioner och passar därmed olika patientgrupper. Rekommendation: CGM bör erbjudas till barn och ungdomar enligt BLF s rekommendationer. FGM bör erbjudas alla barn och ungdomar som bedöms ha nytta av tekniken. Den dyrare metoden Dexcom bör väljas till barn och ungdomar som av olika skäl behöver larmfunktion eller möjlighet att följa vävnadsglukos på distans. Den senaste modellen av Dexcom, G5, är dyrare än föregångaren och kostnadsökningen bedöms i nuläget inte motsvaras av medicinska fördelar och skall därför användas mycket restriktivt. Inom ramen för budgetutrymmet får medicinska prioriteringar göras. I detta fall prioriteras små barn, förekomst av allvarliga hypoglykemier, tät provtagning, högt HbA1c samt förekomst av komplicerade tilläggsdiagnoser, tex neuropsykiatriska diagnoser.

9 Deltagande läkare, resp klinik: Maria Forsberg, Karlstad Anders Fritzberg och Anna Olivecrona, Falun Helena Webering, Gälve C-G Arvidsson, Västerås Charlotte Nylander, Eskilstuna Stefan Särnblad, Örebro Inger Wahlström Johnsson, Uppsala Referenser 1. Kordonouri, O., et al., Sensor-augmented pump therapy from the diagnosis of childhood type 1 diabetes: results of the Paediatric Onset Study (ONSET) after 12 months of treatment. Diabetologia, (12): p Juvenile Diabetes Research Foundation Continuous Glucose Monitoring Study, G., et al., Continuous glucose monitoring and intensive treatment of type 1 diabetes. N Engl J Med, (14): p SBU, Kontinuerlig subkutan glukosmätning vid diabetes., in SBU Alert rapport nr , S.b.f. medicinsk and u. (SBU), Editors Liebl, A., et al., Continuous glucose monitoring: evidence and consensus statement for clinical use. J Diabetes Sci Technol, (2): p Langendam, M., et al., Continuous glucose monitoring systems for type 1 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev, : p. CD Nathan, D.M. and D.E.R. Group, The diabetes control and complications trial/epidemiology of diabetes interventions and complications study at 30 years: overview. Diabetes Care, (1): p Samuelsson, U., I. Steineck, and S. Gubbjornsdottir, A high mean-hba1c value 3-15 months after diagnosis of type 1 diabetes in childhood is related to metabolic control, macroalbuminuria, and retinopathy in early adulthood--a pilot study using two nationwide population based quality registries. Pediatr Diabetes, (3): p Hofer, S.E., et al., Tracking of metabolic control from childhood to young adulthood in type 1 diabetes. J Pediatr, (5): p e Cho, Y.H., M.E. Craig, and K.C. Donaghue, Puberty as an accelerator for diabetes complications. Pediatr Diabetes, (1): p Gaudieri, P.A., et al., Cognitive function in children with type 1 diabetes: a metaanalysis. Diabetes Care, (9): p Arbelaez, A.M., K. Semenkovich, and T. Hershey, Glycemic extremes in youth with T1DM: the structural and functional integrity of the developing brain. Pediatr Diabetes, (8): p Hannonen, R., et al., Academic skills in children with early-onset type 1 diabetes: the effects of diabetes-related risk factors. Dev Med Child Neurol, (5): p Asvold, B.O., et al., Cognitive function in type 1 diabetic adults with early exposure to severe hypoglycemia: a 16-year follow-up study. Diabetes Care, (9): p

10 14. Ryan, C.M., et al., Mild hypoglycemia associated with deterioration of mental efficiency in children with insulin-dependent diabetes mellitus. J Pediatr, (1 Pt 1): p Ryan, C.M., Searching for the origin of brain dysfunction in diabetic children: going back to the beginning. Pediatr Diabetes, (6): p McCrimmon, R.J., C.M. Ryan, and B.M. Frier, Diabetes and cognitive dysfunction. Lancet, (9833): p Persson, S., et al., Impact of childhood-onset type 1 diabetes on schooling: a population-based register study. Diabetologia, (6): p Rewers, M.J., et al., ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines Assessment and monitoring of glycemic control in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes, Suppl 20: p Slover, R.H., et al., Effectiveness of sensor-augmented pump therapy in children and adolescents with type 1 diabetes in the STAR 3 study. Pediatr Diabetes, (1): p

Region Skåne Riktlinjer för FGM 2

Region Skåne Riktlinjer för FGM 2 Riktlinjer för användning av annan sensorbaserad glukosmätning vid diabetes (FGM)* i *Flash glukosmätningssystem En regional riktlinje är ett styrande dokument som utförare av hälso- och sjukvård i ska

Läs mer

Barn med typ 1-diabetes NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR BEHANDLING MED INSULINPUMP OCH KONTINUERLIG GLUKOSMÄTNING

Barn med typ 1-diabetes NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR BEHANDLING MED INSULINPUMP OCH KONTINUERLIG GLUKOSMÄTNING Barn med typ 1-diabetes NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR BEHANDLING MED INSULINPUMP OCH KONTINUERLIG GLUKOSMÄTNING Barn med typ 1-diabetes NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR BEHANDLING MED INSULINPUMP OCH KONTINUERLIG

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2006-06-07 99/2006

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2006-06-07 99/2006 BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning SÖKANDE MEDTRONIC AB Box 265 177 25 JÄRFÄLLA SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Insulinpump med integrerad CGM. Peter Adolfsson Överläkare Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Insulinpump med integrerad CGM. Peter Adolfsson Överläkare Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Insulinpump med integrerad CGM Peter Adolfsson Överläkare Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Glukosmätning - SMBG Ett extra mätvärde per dag är associerat till ett lägre HbA1c Haller MJ, Stalvey

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Kontinuerlig- og «flash»-måling av vevsglukose et gjennombrudd for insulinbehandlingen?

Kontinuerlig- og «flash»-måling av vevsglukose et gjennombrudd for insulinbehandlingen? Kontinuerlig- og «flash»-måling av vevsglukose et gjennombrudd for insulinbehandlingen? NASJONALT DIABETESFORUM 2017 OSLO 26. 27. APRIL peter.adolfsson@regionhalland.se Disclosures Research: Recent research

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Hälsobarometern Första kvartalet 2007 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Utgiven av Alecta maj 2007. (8) Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4 Tema: Föräldrar

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

8 European Foundation for Osteoporosis

8 European Foundation for Osteoporosis Europeiska föreningen mot Osteoporos 8 European Foundation for Osteoporosis Frågeformular om livskvalitet Qualeffo-41 (10 December 1997) European Foundation for Osteoporosis Swedish version Copies of this

Läs mer

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 1 Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 Samtliga barn och ungdomar i åldrarna 3-19 år har en ansvarig tandläkare som kontinuerligt rapporterar tandhälsodata in i landstingets tandvårdssystem.

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Riktlinjer för kontinuerlig glukosmätning vid diabetes (CGM)

Riktlinjer för kontinuerlig glukosmätning vid diabetes (CGM) Riktlinjer för kontinuerlig glukosmätning vid diabetes (CGM) En regional riktlinje är ett styrande dokument som utförare av hälso- och sjukvård i ska följa såvida inte särskilda skäl föreligger. Regionala

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pressmeddelande Stockholm 24 november 2008 Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pensionärshushåll förväntas komma bättre ut än på länge. Det

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska Ungefär en tredjedel av de som bor i de fyra nordligaste länen (34 procent) vill ha någon form av nya regioner (figur

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

Per Nettelbladt (psykiater,docent), Agneta Pettersson (projektledare)

Per Nettelbladt (psykiater,docent), Agneta Pettersson (projektledare) Organisatoriska aspekter på vård av personer med schizofreni och psykoser Systematisk litteraturöversikt 2012 Lars Borgquist Ordförande i SBUs projektgrupp, Organisatoriska aspekter Per Nettelbladt (psykiater,docent),

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Verksamhetsrapport 2010:01

Verksamhetsrapport 2010:01 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 28 och 29 samt tredje och fjärde kvartal 29 Verksamhetsrapport 21:1 VERKSAMHETSRAPPORT Kostnaden för försörjningsstöd ökar med 32 % mellan 28 och

Läs mer

Disclosure. SOMP-I skapades av Kristina Persson. SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget

Disclosure. SOMP-I skapades av Kristina Persson. SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget Disclosure SOMP-I skapades av Kristina Persson SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget Fördelen med standardiserade metoder Mer information jämfört med

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Rapport 2013. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-02-06

Rapport 2013. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-02-06 Rapport 213 Undersökning -chefer för ambulansstationer Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 213-2-6 Bakgrund och syfte Hjärt- och Lungsjukas riksförbund vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

Att ge omsorg mitt i livet

Att ge omsorg mitt i livet Att ge omsorg mitt i livet Hur påverkar det arbete och försörjning? Petra Ulmanen Institutionen för socialt arbete De etablerade omsorgsfrågorna i svensk forskning, politik och praktik Jämställdhet: småbarns-

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet 14 Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet Det har skett stora förändringar, särskilt i 25-åringarnas förstabarnsfruktsamhet. För kvinnor och män födda från mitten av 19-talet till början av 19-talet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Fyra år med kapitalflytt

Fyra år med kapitalflytt Fyra år med kapitalflytt En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar resultatet av fyra år med kapitalflytt till upphandlade försäkringsbolag inom tjänstepensionen ITP. Rapporten avser

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland Förebygga eller bota vad kostar mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland 1 Trender och problem Trots att folkhälsan generellt sett fortsätter att utvecklas positivt och vi lever allt

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS CENTRUM FÖR ÅLDRANDE OCH HÄLSA AGECAP HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS Att gå i pension och lämna arbetslivet är för de flesta en stor händelse då livet kan förändras helt från en dag till en annan.

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Evidensbaserad praktik (EBP)

Evidensbaserad praktik (EBP) Evidensbaserad praktik (EBP) Vad är det? Hur gör man? Varför behövs det på operation? Ann-Christin von Vogelsang Vad är EBP? EBP Ett förhållningssätt; en vilja att tillämpa bästa tillgängliga vetenskapliga

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi

Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi Du får detta för att man konstaterat att du bär på ett anlag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer