GEORANGE MÖTESPLATS DAG 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GEORANGE MÖTESPLATS DAG 1"

Transkript

1 GEORANGE MÖTESPLATS Framtidens Gruv- och Mineralindustri Den januari genomförde Georange tillsammans med Nordic Publishing seminariet Framtidens Gruv- och Mineralindustri. Seminariet ägde rum på Grand Hotell i samband med Västerbottensveckorna. DAG 1 Även i år rådde det en stor förväntan inför öppnandet av seminariet om framtidens Gruv- och Mineralindustri på Grand Hotell i Stockholm. Detta år dirigerades alla till ingången från Blasieholmsgatan där registrering skedde. Innan portarna öppnades rådde en febril verksamhet bland utställare, allt material skulle finnas på plats. Även personalen på Grand Hotell arbetade frenetiskt med att duka bord och ställa i ordning för kvällens kulinariska upplevelse.

2 Lokalen fylldes snabbt med förväntansfulla besökare, alla verkade glada att träffa bekanta, kollegor och viktiga personer inom branschen. Lennart Gustavsson, moderator under dessa 2 dagar samt Ordförande i Georange Ideella Förening öppnade årets Seminarium. Annie Lööf, Näringsminister, med ansvar för näringslivsutveckling, konkurrensutveckling, regional utveckling, innovationer och entreprenörskap var förste talare och officiell inledare av seminariet och det planerade runda bordssamtalet.

3 Mattia Pellegrini, Head of unit, Raw materials, Metals, Minerals and Forrest-based industries, DG Enterprise, var nästa person på podiet. Han berättade bland annat om EU s strategi när det gäller råmaterialtillgången i Europa. Margareta Groth, Enhetschef på Vinnova, presentera nya FoU-satsningar samt vilka framtida satsningar som planeras inom Forskning och Innovation som kommer för Gruv- och Mineralindustrin både nationellt och internationellt. Hon avslutade med att Sverige är ett globalt ledande forsknings-och innovationsland som är attraktivt att investera och bedriva verksamhet i. Som avslutande nummer dag 1 följde en paneldebatt med de fyra stora gruvbolagen om framtiden. Medverkande var: Jonas Lundström Northland, Pär-Erik Lindvall LKAB, Bengt Sundelin Zinkgruvan samt Lennart Everell Boliden. Moderatorer för denna var Lena Abrahamson, jämställdhetsforskare vid LTU och Tobias Svanelid, programledare vid vetenskapsradion.

4 För de som ville ställa frågor till panelen gavs det möjlighet till interaktion via SMS till Lennart Gustavssons som sedan vidarebefordrade dessa till moderatorerna. Ett lyckat initiativ. Under debatten dukades en buffé upp med Västerbottenstema av personalen på Grand. Efter en kort introduktion av Ella Nilsson om hur en Västerbottens buffé skulle intas bildades snabbt köer vid buffé borden. Generalen Jan Ots höll ett vakande öga över strömmen av hungriga besökare. Dag 1 avslutades med mingel och fortsatta informella samtal bland besökarna

5 Dag 2 Maria Ågren Generaldirektör Naturvårdsverket, Inledde dagen efter ett kort välkomstanförande av Lennart Gustavsson. Maria ser landets mineraler som en viktig resurs men om miljömålen ska nås bör man, för att öka resurseffektiviteten, även tänka på återvinning och inte bara utvinning. Sven-Erik Österberg, Landshövding i Norrbottens Län och ordförande i Barents Regionråd tog sedan vid. Den Regionala Mineralstrategin anser han vara av stor betydelse då syftet är att få en samlad agenda för att driva frågor som gagnar näring, samhällsbyggande och forskning både regionalt och nationellt, samt att den är relaterad till den globala efterfrågan på metall och mineral. Bo-Göran Johansson, VD Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden, var nästa talare på listan och talade om sin vision för framtidens gruva. Mycket kommer att hända framöver vad gäller nya högteknologiska lösningar som får betydelse för gruvindustrin.

6 Jonas Lundström, ansvarig för Personaloch Kommunikationsfrågor på Northland Resources, hade en otacksam uppgift att försöka reda ut begreppen utifrån den senaste tidens turbulens inom Northland. Vi befinner oss i en besvärlig fas just nu men vi är förhoppningsfulla att det löser sig inom kort säger Jonas. Det enda positiva är att vi numera inte behöver be media om uppmärksamhet, nu är det de som kontaktar oss. Kaffepausen som följde blev ett gyllene tillfälle att vandra runt bland utställarna och höra mera om de företag och organisationer som fanns på plats. Thomas Hörnfeldt, Senior vice president Special Steels &International Sales vid Ruuki Metals fick efter kaffet möjlighet att berätta om Företaget och deras lösningar.

7 Kaj Lax, Avdelningschef SGU tog sedan vid och beskrev bland annat hur de samarbetar med Universiteten när det gäller forskning och utveckling samt de internationella åtaganden man har. Han nämnde även att SGU har både organisation och mål väl anpassade till en kommande mineralstrategi. Ulf Hedlund, Avdelningschef Tyréns, var näste talare. Företaget är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad. De skapar lösningar inom stadsbyggnad och infrastruktur för en hållbar samhällsutveckling. Han visade ett exempel på nytänkande när det gäller visualisering vid stadsomvandling med 3D-teknik i Malmfälten. Pär Weihed, Professor Luleå tekniska universitet, tog sedan vid och berättade om nordiskt samarbete inom gruv- och mineralsektorn, bland annat så kommer Nordiska ministerrådet att finansiera en nordisk satsning på excellens inom gruv- och mineralområdet.

8 Christina Lugnet, Generaldirektör Näringsdepartementet samt Regeringens gruvsamordnare. Samordningsuppdraget ska sammanföra och underlätta dialogen mellan aktörer vars verksamhetområden berörs av frågor som uppkommer med anledning av gruvindustrins expansion. Ett första steg blir att samordna vilka kompetensförsörjningsbehov som finns både nationellt, regionalt. Bengt Sundelin, VD Zinkgruvan Mining, förutom att berätta om företaget och dess verksamhet så gav han även sin bild av vilka mål företaget hade för Han myntade även ett nytt ord; Bengtanera = Att öka med säkerhet. Efter Bengt så blev det Lunch, en ny möjlighet till nätverkande och diskussioner. Trots att över 300 personer hade kommit till seminariet flöt lunchserveringen helt prickfritt.

9 Per-Erik Lindvall, Direktör för teknik och affärsutveckling LKAB, fick nöjet att starta eftermiddagens pass. Vår hållbarhetsambition är att skapa välstånd genom att vara ett av de mest innovativa och resurseffektiva gruvföretagen i världen berättade Per-Erik. LKAB kommer att behöva 1000 nya medarbetare fram till Ander Ferbe, Ordförande IF Metall tog sedan över podiet och pratade om att Jobb och välfärd kräver aktiv industripolitik. Fler i samhället måste förstå basindustrins betydelse för välfärd och samhällsutveckling. Även politiken måste förbereda detta men inte minst gäller det att industrin lyckas attrahera nya arbetstagare. Jan-Olov Eriksson, VD El-Kretsen, var nästa talare. Han kom in på de utmaningar som ligger framför oss i att ta hand om de olika metaller som vi integrerar i produkter och vilka förhoppningar det finns att utveckla resurseffektiviteten. Det finns idag ett tryck att hitta behandlingsmetoder, kopplat till krav på återvinning som inte fanns tidigare.

10 Eira Andersson, Bitr lektor Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet tog sedan över podiet i ämnet Att bryta malm och könsmönster. Hur skapas en genusmedvetenhet och hållbar strategisk forsknings- och innovationsagenda för den svenska gruvsektorn? Förändring innebär utmaning av både personliga, professionella, organisatoriska, regionala och innovationspolitiska förhållningssätt. Efter Eiras presentation var kaffet välkommet, där fick man tillfälle att fortsätta diskussionerna om jämställdhet och ännu en gång besöka utställarna. Roger Sundqvist, Chef för Boliden Rönnskär, fick efter kaffet äran att inta podiet och berätta om ett smältverk i förvandling. Rönnskär satsar sedan länge på återvinning avkoppar och ädelmetaller från elektronik-skrot. Nu har man invigt den nya anläggnigen som gör Boliden ledande på området.

11 Lennart Everell, VD för Boliden, fortsatte med att ta upp vilka hot och möjligheter det ligger i att arbeta med utökad gruvkapacitet. Förutom att arbeta med stora strukturer, materialtillgångar och reserver så gäller det även att se på kompetensbehoven och miljöaspekterna. Rune J.Arnøy, Hamnchef Narviks hamn fick sedan möjligheten att prata om vad transportsamarbeten mellan de Arktiska länderna skulle innebära, bland annat: Att öppna prospekterings möjligheter Fortsatt utveckling för befintliga projekt Utvinning av mineral Etablera en inkörsport till de nordiska hamnarna Innan bensträckaren så steg Elvy Söderström, kommunstyrelsen ordförande i Örnsköldsvik, upp på scenen och pratade om infrastruktur. Infrastruktur är det som håller hjulen igång och den bottniska korridoren är en strategisk länk inom det transnationella godstransportsystemet i norra Europa.

12 Håkan Ekegren, statssekreterare Näringsdepartementet, pratade förutom om att en hållbar svensk gruvnäring - skapar tillväxt i hela landet även om den svenska mineralstrategin och dess betydelse i sammanhanget. Målsättningen med mineralstrategin är att Sverige genom en långsiktigt hållbar och ansvarsfull produktion ska stärka sin position som Europas ledande gruv- och mineralland Jan Cramer, Norges geologiske undersøkelse tog sedan över och pratade om Värdeskapande genom hållbar tillväxt i mineralindustrin. Norge har goda naturliga förutsättningar för industriell utveckling och värdeskapande baserat på geologiska resurser Tom Niemi, VD ab Marsuppium Oy kom att bli siste talare denna upplaga av Framtidens Gruv- och Mineralindustri. Han pratade om Statens roll som stöd och finansiär för att utveckla gruvklusterindustrin i Finland.

13 Som avslutning på seminariet om framtidens gruv- och mineralindustri följde en paneldebatt. Debatten leddes av Lennart Gustavsson, panelen bestod av Håkan Ekegren, Tom Niemi och Jan Cramer. Mycket klokt blev sagt under paneldebatten och vår förhoppning är att det fortsatta arbetet med att forma framtidens gruv- och mineralindustri framskrider utifrån epitetet: människa - människa Georange tackar alla sponsorer, talare och besökare för ett mycket givande seminarium och hoppas dialogen fortsätter. Ett stort tack även till Arrangören Nordic Publishing som här företräds av VD n Jan Ots och medarbetaren Susanne Fuglsang. Vid pennan: Lars Mikaelsson Foto: Lars Mikaelsson, Anja Callius

DOKUMENTATION. Framtidens Gruv- och Mineralindustri

DOKUMENTATION. Framtidens Gruv- och Mineralindustri DOKUMENTATION Framtidens Gruv- och Mineralindustri 27-29 januari 2014 genomförde Georange tillsammans med Nordic Publishing seminariet Framtidens Gruv- och Mineralindustri. Seminariet ägde rum på Grand

Läs mer

GEORANGE MÖTESPLATS. Det rådde en stor förväntan inför öppnandet av seminariet om framtidens Gruv- och Mineralindustri på Grand Hotell i Stockholm.

GEORANGE MÖTESPLATS. Det rådde en stor förväntan inför öppnandet av seminariet om framtidens Gruv- och Mineralindustri på Grand Hotell i Stockholm. GEORANGE MÖTESPLATS Framtidens Gruv- och Mineralindustri Den 30 januari genomförde Georange tillsammans med Nordic Publishing seminariet Framtidens Gruv- och Mineralindustri. Seminariet ägde rum på Grand

Läs mer

GEORANGE MÖTESPLATS Framtidens Gruv- och Mineralindustri Georange ideella förening Tel. 0953 211 10

GEORANGE MÖTESPLATS Framtidens Gruv- och Mineralindustri Georange ideella förening Tel. 0953 211 10 GEORANGE MÖTESPLATS Framtidens Gruv- och Mineralindustri Den 31 januari genomförde Georange seminariet Framtidens Gruv- och Mineralindustri. Seminariet ägde rum på Grand Hôtel i samband med 21:a upplagan

Läs mer

Georange ideella förening Tel. 0953 211 10 Org.nr 894702-1047 Box 43 Mobil 070 343 96 85 (ordf) Bg. 5530-4612 930 70 Malå e-post: ordf@georange.

Georange ideella förening Tel. 0953 211 10 Org.nr 894702-1047 Box 43 Mobil 070 343 96 85 (ordf) Bg. 5530-4612 930 70 Malå e-post: ordf@georange. Seminariet inleddes med en registrering och ett drop-in-fika för de c:a 60 deltagarna som hade anmält sig. Lennart Gustavsson hälsade alla välkomna och informerade om dagens agenda. Lennart informerade

Läs mer

Männen, malmen och jakten på kvinnorna

Männen, malmen och jakten på kvinnorna Foto Boliden Männen, malmen och jakten på kvinnorna Ett kritiskt genusperspektiv på gruvnäringens utveckling för framtida konkurrenskraft Eira Andersson, bit. Lektor Arbetsvetenskap, Genus och teknik Luleå

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 29 januari, (20 min) Mina damer och herrar

Tal Framtidens Gruv & mineral, 29 januari, (20 min) Mina damer och herrar 1 (6) 2012-12-27 Tal Framtidens Gruv & mineral, 29 januari, 08.45 09.05 (20 min) Mina damer och herrar Låt mig först få tacka för inbjudan till denna konferens. Det var med glädje som jag tackade ja till

Läs mer

Nya FoU-satsningar för Gruv- och Mineralindustrin

Nya FoU-satsningar för Gruv- och Mineralindustrin Nya FoU-satsningar för Gruv- och Mineralindustrin 28 januari Framtidens Gruv och Mineral 2013 Margareta Groth, VINNOVA Bild 1 VINNOVA stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta

Läs mer

GEORANGE. Ideell förening. Ca 70 medlemmar. Verksam i 15 år. www.georange.se

GEORANGE. Ideell förening. Ca 70 medlemmar. Verksam i 15 år. www.georange.se GEORANGE Ideell förening Ca 70 medlemmar Verksam i 15 år GEORANGE SYFTE.skapa förutsättningar för utveckling av nya och befintliga företag utifrån regionens malm- och mineraltillgångar GEORANGE MÅL Stärka

Läs mer

A6 bryta malm och könsmönster

A6 bryta malm och könsmönster E" projekt med finansiering från VINNOVA 2012-2013 Foto Boliden A6 bryta malm och könsmönster En genusmedveten, strategisk och hållbar F & I agenda för svensk gruvsektor Eira Andersson Lektor bitr., Arbetsvetenskap,

Läs mer

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB 1(6) SAMMANTRÄDESDATUM 2015-04-14 Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB Bengt Ljung Botnia Exploration AB Magnus Leijd Tasman Minerals AB Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström

Läs mer

Pär Weihed Professor in Ore Geology Director CAMM (Centre of advanced mining and metallurgy) par.weihed@ltu.se

Pär Weihed Professor in Ore Geology Director CAMM (Centre of advanced mining and metallurgy) par.weihed@ltu.se Pär Weihed Professor in Ore Geology Director CAMM (Centre of advanced mining and metallurgy) par.weihed@ltu.se Två satsningar från Nordiska Ministerrådet: NordMin Nordisk Mastersutbildning Bakgrund och

Läs mer

Regeringens mineralstrategi 2013 lättfatlig kortversion

Regeringens mineralstrategi 2013 lättfatlig kortversion Regeringens mineralstrategi 2013 lättfatlig kortversion Annie Lööf, näringsminister, säger i inledningen av mineralstrategin at som /...idag EU:s ledande gruv- och mineralnation är målet med Sveriges mineralstrategi

Läs mer

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Sveriges mineralstrategi Fem strategiska områden och 19 identifierade åtgärder idag pågår arbete med 14 av dem 1 En gruv- och mineralnäring

Läs mer

GEORANGE Kan nya gruvor vända befolkningsutvecklingen?

GEORANGE Kan nya gruvor vända befolkningsutvecklingen? GEORANGE Kan nya gruvor vända befolkningsutvecklingen? Var: Hotell Aurum, Skellefteå Lennart Gustavsson hälsade alla välkomna med en kort information om Georange och vad dagen skulle handla om. Eva Andersson

Läs mer

Hur stärker vi forsknings- och innovationsmiljön runt gruv- och mineral i Sverige?

Hur stärker vi forsknings- och innovationsmiljön runt gruv- och mineral i Sverige? Bergforskdagarna 215, FOI-miljö i världsklass FOI-miljö i världsklass. Hur stärker vi forsknings- och innovationsmiljön runt gruv- och mineral i Sverige? Bergforskdagarna 215, FOI-miljö i världsklass 9.3

Läs mer

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå 3 MILJARDER NYA KONSUMENTER GÅR FRÅN FATTIGDOM TILL MEDELKLASS 1 FRAM TILL 2030.

Läs mer

Juridiska utmaningar i gruvprojekt tvister, miljöfrågor och möjliga finansiella lösningar-försäkring

Juridiska utmaningar i gruvprojekt tvister, miljöfrågor och möjliga finansiella lösningar-försäkring Juridiska utmaningar i gruvprojekt tvister, miljöfrågor och möjliga finansiella lösningar-försäkring Lennart Gustavsson, ordföranden i Georange, hälsade alla välkomna till dagens seminarium som skulle

Läs mer

GEORANGE MÖTESPLATS. MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj

GEORANGE MÖTESPLATS. MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj GEORANGE MÖTESPLATS MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj Det rådde en stor förväntan inför mötet med våra ambassadörer från Chile-Peru, Colombia, Mexiko och Uruguay.

Läs mer

Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet

Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet S o c i o e k o n o m i s k a a s p e k t e r i n o m o c h r u n t g r u v f ö r e t a g social hållbar utveckling, arbetsmiljö, jämställdhet exempel från Kiruna och Pajala Professor Lena Abrahamsson

Läs mer

GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN

GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN NATIONELLT OCH INTERNATIONELLT Johan Holmberg Managing Director, Invest in Dalarna Agency 736 RÅSTÅLSPRODUKTION 176 Källa: WSA, McKinsey 2009 2015 PRODUCTON PROGNOSIS (Source: SGU

Läs mer

Europaforum XII Norra Sverige

Europaforum XII Norra Sverige Välkommen till Europaforum XII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter och position med fokus på sammanhållningspolitik, infrastruktur & energi Örnsköldsvik, 7-8 maj 2008 Europaforum XII Norra Sverige

Läs mer

24 sidor. om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt. Urban Mining Forskning och utveckling.

24 sidor. om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt. Urban Mining Forskning och utveckling. ANNONS Dec 0 4 sidor om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt Hållbara samhällen Urban Mining Forskning och utveckling Världsledande inom elektronikåtervinning Sveriges ledande

Läs mer

Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin

Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin Program 10:00 Kaffe och genomgång av dagen Uppdatering strategiska nätverk och gruvbolag Presentation av Ramirent AB Ca. 10.50 Uppdelning

Läs mer

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan KSLA 2016-12-09 Ingrid Petersson Generaldirektör Formas Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Vetenskaplig

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

Attraktionskraft för hållbar tillväxt. med stöd av

Attraktionskraft för hållbar tillväxt. med stöd av Attraktionskraft för hållbar tillväxt med stöd av Välkommen till Ökad regional attraktionskraft Björn O. Nilsson vd IVA Nyckelområden för ökad konkurrens- och attraktionskraft Carl Bennet vd Carl Bennet

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!!

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! Bergskraft 11 13 och samarbetspartners bjuder in till Gruv+ 2011 Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! -Hur skall det redan hårt belastade järnvägsnätet inom

Läs mer

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening Projektet Georange Georange och miljöforskningen Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 31 december 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell mötesplats (EuroMineExpo)

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Välkommen till Näringslivsparlamentet 2018

Välkommen till Näringslivsparlamentet 2018 Välkommen till Näringslivsparlamentet 2018 Region Västernorrland och Handelskammaren Mittsverige arrangerar regionens första Näringslivsparlament den 8 maj 2018. Men vad är då ett Näringslivsparlament?

Läs mer

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan IQS 2016-12-14 Ingrid Petersson Generaldirektör Formas Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Vetenskaplig

Läs mer

Europaforum XIII Norra Sverige

Europaforum XIII Norra Sverige Europaforum XIII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter med fokus på sammanhållningspolitik, forskning och utveckling Östersund 12-13 februari 2009 EUROPAFORUM XIII NORRA SVERIGE 12 13 februari

Läs mer

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Aktuella frågor 150602 Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Utbildningsminister Gustav Fridolin Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark

Läs mer

Svensk basindustris framtid i Sverige

Svensk basindustris framtid i Sverige www.avesta.se/basindustri Avestasamtalen: Svensk basindustris framtid i Sverige Det behövs ett omtag i Sverige för samverkan mellan fack, näringsliv och politik. 400 000 arbetstillfällen berörs. I Avesta

Läs mer

Strategic Innovation Programme for the Swedish Mining and Metal Producing Industry. Uppföljning av projekt. Bergforskdagarna 2018 Matz Sandström

Strategic Innovation Programme for the Swedish Mining and Metal Producing Industry. Uppföljning av projekt. Bergforskdagarna 2018 Matz Sandström Strategic Innovation Programme for the Swedish Mining and Metal Producing Industry Uppföljning av projekt Bergforskdagarna 2018 Matz Sandström Uppföljning av projekt Syfte med undersökningen Hur väl uppfyller

Läs mer

GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet

GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet 13 mars 2019 Professor Lena Abrahamsson Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 21 07 lena.abrahamsson@ltu.se http://www.ltu.se/staff/l/leab

Läs mer

PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014. Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna. Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till. Välkommen!

PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014. Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna. Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till. Välkommen! Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014 Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna Välkommen! Information Anmälan senast den 11 april, anmälan är bindande. Anmäl dig

Läs mer

Arctic Tests ƟǭƫƬƭƮƝƢƞ ƨʀ ƭƞƭƭƛƶɲɲƚƫ Ƣ Ʃƚƣƚƥƚ Göran Bäckblom Per-Erik Lindvall Maj 2017

Arctic Tests ƟǭƫƬƭƮƝƢƞ ƨʀ ƭƞƭƭƛƶɲɲƚƫ Ƣ Ʃƚƣƚƥƚ Göran Bäckblom Per-Erik Lindvall Maj 2017 Arctic Tests Göran Bäckblom Per-Erik Lindvall Maj 2017 Finansiärer FOTO: LEIF LUMIO / MOSTPHOTOS.COM PAJALA Sammanfattning Arktis får allt större politisk, säkerhetsmässig och ekonomisk betydelse. Sverige

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

En hållbar gruvindustri: en förstudie under utveckling Presentation på Bergforskdagarna 2014

En hållbar gruvindustri: en förstudie under utveckling Presentation på Bergforskdagarna 2014 En hållbar gruvindustri: en förstudie under utveckling Presentation på Bergforskdagarna 2014 Patrik Söderholm Nationalekonomiska enheten Luleå tekniska universitet Pågående förstudie om gruvor och hållbar

Läs mer

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION Vd har ordet Botnia Exploration är nu i slutet på sitt elfte år som prospekteringsbolag och den stora frågan är om jag nästa år kan säga att vi numera är ett

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr 20171101 Luleå EUROPAS INDUSTRIELLA KORNBOD Sjömatindustrin i Norge växer starkt Utsikter för ökad mineralutvinning

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

Redeye Investor Forum. 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel

Redeye Investor Forum. 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel Redeye Investor Forum 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel Agenda Affärsidé Styrelse och ledning Lägesrapport Sammanfattning av Vargbäcken Koncentration till Fäbodliden C Sammanfattning Affärsidé

Läs mer

Forskarstation Östra Norrbotten

Forskarstation Östra Norrbotten Forskarstation Östra Norrbotten I samverkan med: Företag Skolor Myndigheter Organisationer För regional utveckling Utvecklingsprojektet: Forskarstation Östra Norrbotten Första fasen genomförs i samverkan

Läs mer

GEORANGE Kan man göra renbete av industriområden?

GEORANGE Kan man göra renbete av industriområden? GEORANGE Kan man göra renbete av industriområden? Ett seminarium i samverkan med Enetjärn Natur, Länsstyrelsen Västerbotten och Boliden AB Var: Bergrum Boliden + Långselegruvan Innan seminariet började

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig!

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Swerims mål är att vara en kompetenta medarbetare i Måste man vara disputerad för att arbeta med forskning hos er? Nej, det behöver man inte. Hos oss

Läs mer

Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28

Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28 Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28 1 Dalarna 2020 Vägval: Innovativa miljöer och entreprenörskap Betydelsen av näringslivets förändrings- och konkurrensförmåga. Utveckla kluster och öppna

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM VÄRDESKAPANDE FÖRHANDLINGAR

VARMT VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM VÄRDESKAPANDE FÖRHANDLINGAR Värdeskapande förhandlingar Hur skapar vi förutsättningar att genomföra stora investeringar i infrastruktur och andra betydelsefulla samhällsinvesteringar Hur får vi igång byggandet? INBJUDAN Seminarium

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen YTTRANDE. 2011-12-14 U2011/776/UH Utbildningsminister Jan Björklund Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Läs mer

ProcessIT ProcessITs Gruvprogram och andra strategiska satsningar

ProcessIT ProcessITs Gruvprogram och andra strategiska satsningar ProcessIT 2011 ProcessITs Gruvprogram och andra strategiska satsningar Page: 1 October 09 ProcessIT Innova7ons LTU - UmU Sveriges gruvor Sveriges gruvor och mineraliseringar 2009 Sveriges gruvproduktion

Läs mer

Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige

Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige www.avesta.se/traskog Avestasamtalen: Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige Trä- och skogsindustrin är hörnstenar för svensk export. Tillväxten är hög och landets växande skogar är viktiga kuggar

Läs mer

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 30 juni 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

GRÖN FINANSIERING OCH HÅLLBAR STADSUTVECKLING I NYA KIRUNA

GRÖN FINANSIERING OCH HÅLLBAR STADSUTVECKLING I NYA KIRUNA GRÖN FINANSIERING OCH HÅLLBAR STADSUTVECKLING I NYA KIRUNA 2018-05-25 Av: Nationell samverkan innovationsplattformarna Den 11-13 april anordnade Kiruna Sustainability Center och Kiruna kommun Innovationsdagar

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB UTMANINGAR VI SER Utgångspunkten är tillträde till marknaderna för basindustrins produktion. Kapacitetsbrister i stora

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

INTERNATIONAL MATCHMAKING TORNIO-HAPARANDA AINES KONSTNMUSEUM TORNEÅ 13.2.2008

INTERNATIONAL MATCHMAKING TORNIO-HAPARANDA AINES KONSTNMUSEUM TORNEÅ 13.2.2008 INTERNATIONAL MATCHMAKING TORNIO-HAPARANDA AINES KONSTNMUSEUM TORNEÅ 13.2.2008 Aines konstmuseum i Torneå erbjöd vackra och trivsamma ramar för matchmakingmässan. Internationella matchmaking i Torneå-Haparanda

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt 15 nov 2012 Malin Lindberg, forskare vid Luleå tekniska universitet Ny politik för tillväxt & innovation Globalt (OECD) Europa (EU2020) Sverige (SNIS) Regionalt

Läs mer

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Vår väg framåt 2013-10-04 LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef Boden, 17 oktober 2014 HÅLLBARHET FINNS I VÅRT DNA 1 LKAB HAR GOD TILLGÅNG TILL JÄRNMALM I NORRBOTTEN, MEN KÄLLORNA

Läs mer

Uppföljning indikatorer projektet GEORANGE.

Uppföljning indikatorer projektet GEORANGE. Uppföljning indikatorer projektet GEORANGE. GEORANGE strategiska tanke har alltid varit att utifrån regionens förutsättningar bidra med insatser som skapar långsiktig och hållbar tillväxt. I det sammanhanget

Läs mer

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 För tredje året i rad kommer Luleå kommun att delta under Almedalsveckan i Visby, Sveriges största politiska mötesplats. Representanter från Luleå kommun deltar

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin och miljöteknikstrategin Uppströms teknik i kretslopp KTH 20 mars 2013 Anna Carin Thomér Marie Ivarsson Den nationella innovationsstrategin

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58)

Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) Kommunstyrelsen 2007-12-03 234 541 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 250 536 Dnr 07.648-552 decks15 Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) Bilaga: Sammanfattning

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

GEORANGE MARKANVÄNDNING

GEORANGE MARKANVÄNDNING GEORANGE MARKANVÄNDNING Seminarium den 12 april 2010 Var: Hotell Lappland, Lycksele Efter en gemensam lunch så hälsade Lennart Gustavsson alla hjärtligt välkomna till Lycksele och seminariet om markanvändning.

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

Anders OE Johansson CEO

Anders OE Johansson CEO Centrumbildningen ProcessIT Innovations är motorn i ett innovationssystem vars strategiska idé är att, i F&U projekt, föra samman den funktionella regionens process- och verkstadsindustri ( basindustri

Läs mer

Välkommen till politikerforum den 2 oktober.

Välkommen till politikerforum den 2 oktober. Näringsdepartementet Statssekreterare Elisabeth Backteman 2015-09-18 2015-09-29 vers 2 Enligt sändlista Med uppdaterad agenda! Inbjudan och agenda för forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

DN Debatt. Så kan Sverige bli ledande nation i resurseffektivitet

DN Debatt. Så kan Sverige bli ledande nation i resurseffektivitet DN Debatt. Så kan Sverige bli ledande nation i resurseffektivitet IVA:s debattartikel inom cirkulär ekonomi 2016 04 30 Återvinningen från textil tillbaka till textil är obetydlig i dag. Ny rapport. Det

Läs mer

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden Gruv- och mineralforskning och innovation då, nu och i framtiden Margareta Groth VINNOVA Bild 1 Bild 2 Då: Strategiskt gruvforskningsprogram - effekter? FoU med internationell konkurrenskraft Överträffar

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Sammanfattning och slutsatser 1

Sammanfattning och slutsatser 1 1 Syftet med denna rapport är att ur ett nationalekonomiskt perspektiv analysera hur Sverige bäst utnyttjar sina mineraltillgångar. Fokus ligger på fördelningen av vinsterna mellan staten och privata företag,

Läs mer

Välkommen till konferens den 27 november

Välkommen till konferens den 27 november Välkommen till konferens den 27 november Är kommunala och regionala vänortssamarbeten dörröppnare för svenska företag och deras exportaffärer? Kina är idag Sveriges viktigaste marknad i Asien och får en

Läs mer

Mineralstrategi år 2010 vad har hänt i Finland sedan dess?

Mineralstrategi år 2010 vad har hänt i Finland sedan dess? Mineralstrategi år 2010 vad har hänt i Finland sedan dess? 28.1.2014 Riikka Aaltonen 1 Finlands mineralstrategi 2010 Implementering Utmaningar från omvärlden Handlingsprogram 2013 2 Finsk mineralstrategi

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Arctic Tests, en arktisk testbädd

Arctic Tests, en arktisk testbädd Arctic Tests, en arktisk testbädd Sverige är ledande på gruvnära forskning och utveckling men vi behöver ytterligare utveckla vår infrastruktur för att behålla och stärka denna position Vi ser stort behov

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Gender Smart Arena Gender Contact Point-dagen 2019-03-13 Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Projektfakta Projektperiod: Juni 2018 Maj 2020 Projektbudget: 4,9 miljoner kronor Projektägare: Luleå

Läs mer

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin 2014-05-22, 08:30 - Bergforskdagarna 2014, Luleå........................................ Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin JOHAN FRISHAMMAR Ph.D., Professor

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

Presentation Drillcon AB (publ) November Mikael Berglund VD

Presentation Drillcon AB (publ) November Mikael Berglund VD Presentation Drillcon AB (publ) November 2007 Mikael Berglund VD Dagens agenda Presentation av Drillcon AB (publ) Verksamhet Företagsledning och ägarstruktur Marknad Finans Förvärvet av Suomen Malmi Oy

Läs mer