Loch Ness by Jacobite

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Loch Ness by Jacobite"

Transkript

1 jacobite.co.uk

2 Loch Ness by Jacobite 40 SAILING THE LOCH YEARS FOR OVER 40 YEARS Jacobites färjor har trafikerat dessa vatten sedan 1975, och tusentals människor har njutit av att resa med oss och att få lära mer om Loch Ness fascinerande historia och förtrollande legender. Så på kaptenens och besättningens vägnar ber vi att få välkomna dig ombord när vi kastar loss mot ett av världens naturliga underverk för att få ta del av sevärdheterna och historierna kring Loch Ness och dess mest berömda invånare

3 Skotska högländerna och Great Glen Världsberömda Loch Ness ligger i de skotska högländerna. Högländerna var ursprungligen en övervägande gaelisktalande region i Skottland och hemort för det system av stammar som kallas klaner. Det var detta system som den brittiska regeringen ville krossa efter jakobiternas nederlag 1746 i slaget vid Culloden, strax utanför Inverness. Jakobiterna ville återinsätta ätten Stuart på Storbritanniens tron och fick mycket stöd från bland annat klansystemet. Efter nederlaget vid Culloden förbjöds höglandsklanerna att bära kilt, s.k. tartan, att tala gaeliska och att bära vapen såvida de inte ingick i något av brittiska arméns höglandsregementen, som t.ex. The Black Watch. På 1800-talet fick trakten en renässans i världens ögon tack vare de kungliga och litterära personer som prisade Högländernas landskap, romantik, slag, myter och legender. Idag är Högländerna med dess öar eftertraktade som ställen att bo, leva, arbeta och leka på och att besöka. Närmare en halv miljon människor har detta område som sitt hem och det är lätt att förstå varför. Arbetslösheten är lägre än för Skottland i övrigt och skolresultaten ligger över medel. Turism, jordbruk, skogsbruk, fiske och byggnation är det som främst ger arbeten och den offentliga sektorn svarar för en tredjedel av jobben. Livsvetenskap, energi och entreprenörskap ger också regionen mångfald, möjligheter och mervärde. Great Glen skär rakt igenom Högländerna från västkust till östkust. Den kallas också Gleann Mor och består av en rad glens (eller dalar) som sträcker sig 10 mil längs en geologisk förkastningslinje, skapad av glaciärer under den senaste istiden. Great Glen är hänförande vacker, rik på djur och natur, flora och fauna. Den är också känd för lättare seismisk aktivitet och man hör ibland talas om jordskalv. Loch Ness djupa, mörka vatten utgör cirka en tredjedel av Great Glen.

4 Djurliv - över och under vågorna! Nessie är inte den enda varelse som valt att bo i Loch Ness. Sjön är ett favorittillhåll för mängder av arter som har etablerat sig i dess kalla, becksvarta djup och på dess gnistrande grund. Trots vattnets låga näringsvärde finns det tuffa överlevare längst ner i djupet, inklusive den arktiska kanadarödingen, som är släkt med laxen och är en relik från istiden med förmåga att snabbt anpassa sig till omgivningen. Närmare ytan finner vi den atlantiska laxen som trivs vid stranden av Loch Ness på väg mot lekplatser i grusiga bäckar. En annan släkting, den bruna forellen, gillar att värma sig (!) i de grundare vattnen tillsammans med småfisk och spigg, där de lever av diverse ryggradslösa djur, och alla iakttas noga av strandvipor, sädesärlor och lågtflygande svalor. Nejonögon kan man också hitta bland stenarna här en primitiv, ålliknande varelse med en skivformad sugpropp till mun. Och varhelst det finns grunda vatten fulla med fisk kan man vara säker på att storskrakar och rödbröstad skrak inte är långt borta. Båda dessa arter, tillsammans med uttrar, skapar tydliga svallvågor på sjön när det annars är lugnt busigheter som nog kan svara för en del Nessie-iakttagelser! Den granna fiskgjusen delar sina bevingade kamraters smak för fisk och kan ses graciöst cirkla runt sjön på jakt efter nästa skrovmål en syn som blir allt vanligare tack vare att populationen ökar. Så även om Nessie beslutar sig för att inte dyka upp under vår kryssning, håll ögonen på himlen, stränderna och ytan på jakt efter hennes grannar.

5 Kaledoniska kanalen - ett konstgjort underverk På segelfartygens dagar innebar navigerandet mellan Nordsjön och Atlanten en lång och farofylld färd genom Pentland Firth, så 1803 påbörjades arbetet med Kaledoniska kanalen. Rutten utnyttjade på ett genialt sätt Great Glens befintliga vattenvägar och behövde sedan 35,4 km konstgjord kanal för att förbinda Loch Dochfour, Loch Ness, Loch Oich och Loch Lochy som bildar kanalens totala 96,6 km. Hjärnan bakom den, Thomas Telford, åtog sig uppdraget och 1822 öppnades kanalen 17 år försenad och till en kostnad av , en kolossal summa på den tiden och långt över budget. Båtar höjs och sänks med hjälp av kanalens 29 slussar, inklusive den fantastiska Neptuns Trappa, en stege på 8 slussar nära Fort William, som uppnår imponerande 19,5 m. Den mest berömda turist som seglat på kanalen var drottning Viktoria 1873, som kommenterade hur oartigt det var av ortsbefolkningen att titta på när hon drack te på The Gondolier! Även om kanalen byggdes för segelfartyg fungerar den än idag och utgör en del av Jakobites kryssningar och turer ett sagolikt sätt att se Loch Ness för första gången.

6 Myt eller monster? legenden lever Du har säkert hört talas om många skrönor och teorier från vetenskapsmän och entusiaster, studerat varje suddig detalj på de berömda fotografierna och kanske till och med sett filmen. Men den stora frågan är, tror du på Loch Ness-monstret? Legenden om Loch Ness-monstret är ett av världens olösta mysterier. Det väcker känslorna hos ortsbefolkningen och fantasin hos de tusentals människor som klättrar ombord på Jacobite-färjorna varje år, "och iakttar varje krusning på Loch Ness yta i väntan på Nessies ankomst." Det finns rapporter om iakttagelser av monster så långt tillbaka som till St. Columbas besök på dessa stränder på 500-talet och många efter det. Och i och med 1900-talet och kommunikationssamhället följde en dramatisk ökning av iakttagelser rapporterade Aldie Mackay, föreståndare för Drumnadrochit Hotel, att hon hade sett en enorm varelse med kropp som en val som vältrade sig runt i vattnet. Historien grep tag i folks fantasi och inom ett år gjordes ytterligare 50 iakttagelser. Daily Mail satte igång ett sökande för att hitta besten och hyrde in storviltsjägaren Duke Wetherell för att komma Nessie på spåren. Wetherell misslyckades och var en av konspiratörerna bakom den berömda Surgeon's Photograph som visade sig vara en 20 cm lång modell. Även om det har skämtats mycket så har det också gjorts många seriösa iakttagelser under åren, tillräckligt för att vetenskapen skall förena sig i jakten med ubåtar, ekolod och alla upptänkliga farkoster. Så ha kikaren på plats och kameran redo och lyssna på ekolodet. För vi tror att hon finns därute, nånstans!

7 Världsberömda Loch Ness Loch Ness sträcker sig nästan 36,4 km från Fort Augustus i söder till Bona Lighthouse vid den nordligaste punkten. Med en yta på närmare 56,4 km2 är det Storbritanniens näst största sötvattenssjö, sett till ytan - Loch Lomond är den största. Loch Ness otroliga djup gör den dock till den absolut största volymmässigt. Med djup på upp till 230 m har man beräknat Loch Ness volym till häpnadsväckande 7,45 miljarder kubikmeter gott om plats för vår berömda invånare att hålla sig gömd under ytan! Sjön befinner sig 15,8 m över havet och under ytan sjunker temperaturen till mycket kalla 6ºC och vid ytan blir den bara 15ºC. Så det är inte bara legenden om Loch Ness-monstret som avhåller folk från att bada här! Navigation ombord och förklaring av ekolod Vänster sida Denna sida av skärmen visar fågelperspektivet på Loch Ness (om du tittar upp mot himlen kan du faktiskt se vår fågel flyga över oss med kamera i näbben!) Bredden på bilden är cirka 2 nautiska mil men kan variera beroende på skepparens inställningar. En nautisk mil är kortare än en vanlig mil men mycket blötare! Det gula området på skärmen är marken runt Loch Ness (den är mycket vackrare i verkligheten!) Du är här! Det här är vår båt och den röda linjen anger vår färdriktning. Det ljusblå visar var sjön är grundare än 60 m. Men de vita områdena är de allra djupaste delarna av sjön, där vår mest berömda invånare döljer sig. Höger sida Detta är vårt ekolod. Smart grej! Den kallas även Ekopejlare eftersom den plockar upp former och rörelser under båten. Den tunna röda linjen upptill är botten på båten. Den färggranna biten nertill är sjöns botten. Ju hårdare yta desto mörkare färg. Det är det stora blå fältet i mitten som du skall hålla koll på! Du kommer säkert att se små röda prickar när fiskar simmar under oss. MEN OM DU SER EN MYCKET, MYCKET STOR RÖD PRICK ELLER ETT UPPOCHNERVÄNT V TRYCK PÅ LARMKNAPPEN! NESSIE ÄR PÅ GÅNG!!

8 En snabbguide om Jacobite-färjorna Jacobite Queen Vårt flaggskepp, Jacobite Queen, har härskat över Loch Ness sedan Hon är byggd 1949 och gick först som passagerarfärja på floden Tyne, innan hon förenade sig med Jacobite vid Loch Ness där hon fick en kunglig makeover. Idag kryssar Jacobite Queen mellan Tomnahurich Bridge och Urquhart Castle och ger upp till 159 passagerare åt gången chansen att uppleva sevärdheterna och historien kring vår berömda Loch. Jacobite Warrior Jacobite Warrior patrullerar stolt Loch Ness och skyddar sina passagerare från besten som dväljs i djupet! Denna robusta katamaran med galliska anor byggdes i Cannes och for omkring på Medelhavet innan hon satte segel mot Loch Ness år Nuförtiden kontrasterar Jacobite Warriors starka exteriör mot hennes mjukare sida. Väl ombord kan hennes 250 passagerare koppla av i största bekvämlighet under en maklig kryssning från Clansman Harbour till Urquhart Castle. Jacobite Princess Jacobite Princess må vara minst i vår flotta men hon är femstjärnig i varje liten centimeter, ett VIP-fartyg med plats för 12 passagerare på privat, exklusiv charter. Jacobite Princess är ett verkligt societetslejon som svävar mellan pirer och bryggor runt Loch Ness och plockar upp sällskap som önskar smutta på champagne medan de njuter av de fantastiska vyerna. Jacobite Rebel Klanerna i Högländerna var kända för sitt upproriska sinne och detta drag lever vidare i den yngste medlemmen av Jacobitefamiljen. Jacobite Rebel är en katamaran av gallisk börd, ritad och byggd i närheten av Toulon i Frankrike och med plats för 200 passagerare. Hon seglade stolt mellan Cannes, Nice och St. Tropez, innan hon satte segel mot Loch Ness år Turer, Kryssningar och Charters Jacobites färjor går att hyra för privat charter. Kontakta någon i Jacobiteteamet för mer information,

9 Nessie är inte den enda legenden i Loch Ness upptäck andra fascinerande landmärken under resans gång. 1 Dochfour House En fängslande resa från början till slut A96 (to Airport & Aberdeen) 7 Drumnadrochit Med utsikt över Loch Dochfour ligger detta hus i venetiansk stil och bebos av familjen Baillie, som har anknytning till Inverness med omgivningar sedan mitten av 1400-talet (och vars förfäder, de Baliols, kom hit med Vilhelm Erövraren 1066). Det ursprungliga huset på denna plats brann ner under det jakobitiska upproret 1745 och återuppbyggdes Dochfours namnkunniga besökare innefattar prins Albert som rapporterade till drottning Viktoria att det var vackert, huset elegant med en härlig trädgård. Detta gäller ännu idag och de vidsträckta trädgårdarna utmärker sig särskilt för sina imponerande rhododendronsamlingar och världsberömda jordgubbar Bona Lighthouse En gång i tiden var Bona Lighthouse den minsta bemannade fyren i Storbritannien och höll fartyg på sjön säkra med hjälp av en enkel fotogenlampa i sovrumsfönstret. Fyren har på senare tid genomgått renoveringar och omvandlats till sommarstuga. Aldourie Castle Aldourie Castle är en friherrlig egendom uppförd 1626, med tinnar och torn tillbyggda under den viktorianska eran för att skapa det sagoslott vi ser idag. Efter ett intensivt restaureringsprogram till en kostnad av miljontals pund kan det femstjärniga slottet nu hyras för olika tilldragelser och festligheter. Parken på ca 200 hektar, skogarna och fälten som omger slottet utgör en betagande syn vid Loch Ness stränder. Dores Denna charmerande lilla by utgör porten till sjöns sydsida. Vägen från Dores till Foyers, som är en annan liten sjönära by, utmärker sig för sin enastående naturskönhet och sina spektakulära vyer över sjön. Wellington Bomber Under en militärövning på nyårsafton 1940 råkade skvadronchef Marwood-Elton och hans andrepilot illa ut i sin Wellington Bomber en veteran som utfört 14 räder över Tyskland. Planet började förlora höjd och piloten beordrade sina sex rekryter att hoppa innan han nödlandade på sjön med det 14 ton tunga planet, cirka 180 m från stranden och drygt 3 km sydväst om byn Lochend. Det sjönk till botten där det förblev i över 45 år innan det bärgades 21 september Planet finns nu att beskåda på Brooklands Museum, Weybridge, Surrey. Abriachan Abriachans skogsbygd är ett inspirerande exempel på hur ett lokalsamhälle tar hand om sin egen framtid köpte lokalbefolkningen drygt 500 ha för att återställa den naturliga skogen och skapa en lärorik miljö för ungdomar. Besökare kan uppleva delar av Högländerna här, från mossar uppe på kullarna ner till djupaste bergspass och ta del av drömmen om en framtida naturskog. Det är lätt att missa de många fascinerande vyerna kring Loch Ness om du är alltför upptagen med att spana efter Nessie! Här följer en praktisk guide så att du kan ha kikare och kamera redo!... 8 The Great Glen Drumnadrochit Clansman Harbour 11 7 Foyers 10 9 Loch Ness Exhibition Centre Tomnahurich Bridge Dochfour House 1 6 Urquhart Castle 5 Monadhliath Mountains Aldourie Castle Dores Inverness Caledonian Canal Dochgarroch Lock KARTNYCKEL A9 (to Perth) JACOBITES UPPHÄMTNINGSPLATSER INVERNESS BUSSTATION TOMNAHURICH BRIDGE DOCHGARROCH LOCK CLANSMAN HARBOUR HISTORISKT INTRESSANTA PLATSER Den förtjusande lilla byn Drumnadrochit har inte förändrats mycket under de senaste 200 åren och utgör hjärtat i den blomstrande turistnäringen kring Nessie. Allmänningen i byn med sina fantastiska blomsterutställningar sommartid är lika förtrollande som alltid. Det är en härligt avkopplande och fridfull plats, bara några kilometer från tjusningen hos Urquhart Castle Glen Affric Glen Affric beskrivs ofta som den vackraste dalen i hela Skottland och den ligger bara en kort biltur från Loch Ness. Här hittar man de sista resterna av den vilda skog som en gång täckte Högländerna. En blandning av sjöar och berg, klippor och näckrosfyllda dammar, allt omgivet av urgamla tallar och smäckra björkar en lugn tillflyktsort för tofsmesar och ekorrar, kungsörnar och mårdar, för att inte tala om tallskogens alla fina blommor och trollsländor. Urquhart Castle Ruinen kan förefalla nog så fridfull och pittoresk idag men Urquhart Castle har en mycket våldsam och turbulent historia. Slottet ligger perfekt med utsikt över hela Loch Ness i båda riktningar och detta strategiska läge gjorde det till ett viktigt fort för mäktiga kungliga styrkor och klanmedlemmar. Ägandet växlade under århundradena tills det slutligen förstördes av regeringssoldater på reträtt John Cobb Memorial John Cobbs olycksaliga försök att slå World Water Speed-rekordet den 29 september 1952 slutade I katastrof då hans racerbåt, Crusader, bröts sönder totalt och han omkom. Under detta försök, då Cobb innehade rekordet i landracing blev han den förste att färdas på vatten i över 322 km/h då han nådde upp i 333 km/h. Hans bedrift noterades dock aldrig som något officiellt rekord. Cobbs minnesplakett finns på ett stenkummel vid väg A82, 1,5 km söder om Urquhart Castle. Falls of Foyers Ansett som ett av Skottlands tio främsta vattenfall kastar sig Falls of Foyers 50 meter ner till ett stenigt bergspass där floden Foyers rinner från Monadhliathbergen till Loch Ness. Dimman ovanför de nedre fallen för ibland med sig en myskdoft från vildgetter, som söker skydd i skogstrakterna och den rena luften främjar tillväxten av mossor och lavar, vilket i sin tur bidrar ytterligare till fallens magiska dragningskraft. Fort Augustus A82 (to Fort William) UTSTÄLLNINGSCENTER MILJÖPOLICY Jacobite har förmånen att verka i enastående natursköna omgivningar och försäkrar sig om att dess flotta arbetar i harmoni med miljön. Vi innehar redan en Gold Green Tourism Award och kräver högsta standard på all vår verksamhet. Vi förbinder oss att ge ett hållbart bidrag till det lokala samhället och den naturliga miljön. Book online at jacobite.co.uk call

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Äventyr på kanalresan - Hyr kanalbåt på Caledonian Canal

Äventyr på kanalresan - Hyr kanalbåt på Caledonian Canal Caledonian Canal Äventyr på kanalresan - Hyr kanalbåt på Caledonian Canal Omgiven av hisnande vackra bergssluttningar förbinder Caledonian-kanalen höglandets viktigaste stad, Inverness, på östkusten med

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 8 nätter Fort William Inverness, 7 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 8 nätter Fort William Inverness, 7 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 8 natter 1 Vandra i Skottland Great Glen Way, 8 nätter Fort William Inverness, 7 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom Great

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

Segla ut från mer än 6 båtbaser retur eller envägsseglats. Klicka på utgångshamnen under kartan på denna sida för att se deras placeringar i området

Segla ut från mer än 6 båtbaser retur eller envägsseglats. Klicka på utgångshamnen under kartan på denna sida för att se deras placeringar i området Bretagne Bretagnes vackra inland sjuder av keltisk charm och magi. Urålderliga seder är fortfarande i bruk och traditionella dräkter bärs stolt. Kanalen Nantes à Brest är rik på historiska skatter och

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(6) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Kiruna. Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv

Kiruna. Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv Kiruna Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv En stad skall flyttas, en tilldragelse som är ovanlig för oss i Sverige men historiskt sett inte unik. I det gamla Kina inträffade ibland liknande händelser.

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Lars-Göran Pärlklint augusti 2003 Fisk o Vattenvård i Norrland AB Säte i Timrå VAT nr 556418-6723 Köpenhamnvägen 8 860 32 FAGERVIK Innehar F-skattebevis

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Efter ca 10 minuter passeras MOLUD (DK FIR gräns) och vi lämnar Sweden Control för Copenhagen Information 129.47.

Efter ca 10 minuter passeras MOLUD (DK FIR gräns) och vi lämnar Sweden Control för Copenhagen Information 129.47. Anholt EKAT Tidig morgon 5 augusti. En sista väderprognos inhämtad via DMI. CAVOK!. Planeringen väldigt enkel, tack vare alla fina länkar som finns på vår hemsida. Färdplan faxad och bekräftad. Endast

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Kon-tiki Resor. Costa Rica

Kon-tiki Resor. Costa Rica Costa Rica Efter varje dag framgår i kursiv stil vilket hotell och vilka måltider som ingår i resans pris. Transfers, transporter och utflykter genomförs i internationella grupper, med engelsktalande guider

Läs mer

Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980

Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980 Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980 28/7 29 km Start vid 13-tiden uppe i Kvarnbergsvattnets nordvästra hörn, ett par km från norska gränsen (vid bron över Brännälvens utlopp). Strålande sol och

Läs mer

Nord Irland Dublin Lands End 2009-07-03 2009-07-21

Nord Irland Dublin Lands End 2009-07-03 2009-07-21 Nord Irland Dublin Lands End 2009-07-03 2009-07-21 Seglar ifrån Islay och lämnar whiskey-mekat bakom oss. Vi går tidigt på morgonen närmare 06:00 för att få tidvattnen + ström att passa. Vi går för motor

Läs mer

Skottland del 2. Västkusten 2009-06-21 2009-07-02

Skottland del 2. Västkusten 2009-06-21 2009-07-02 Skottland del 2 Västkusten 2009-06-21 2009-07-02 Nu lämnar vi kanalen med dess trygga vatten ut till västkustens beryktade tidvatten o strömmar. Ben Nevis i bakgrunden (Skottlands (ev. UK s?) högsta berg)

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Bourgogne Franché-Comte

Bourgogne Franché-Comte Bourgogne Franché-Comte Hyr kanalbåt och åk på kanalbåtssemester i Bourgogne Franché-Comte Från täta skogar, robusta klippor och bergslandskap, till böljande gräsängar, vingårdar och fridfyllda landskap

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil Plisségardiner Unika uttryck för en personlig stil Förnya och förändra med vackra veck En plisségardin kombinerar på ett skönt sätt strama, raka linjer med mjuka och vackra tyger. Därför passar gardinen

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Nära de vilda djuren. Man måste leva

Nära de vilda djuren. Man måste leva Sydgeorgien November 2009 Kamera&Bild Nr2 Antarktis November 2009 Nära de vilda djuren Med hängivenhet kommer man långt. Ida C Nilsson jobbar till vardags som ekonomiansvarig på en bilfirma, men lägger

Läs mer

Vickes strandäventyr

Vickes strandäventyr Vickes strandäventyr Med detta pysselhäfte vill vi ge dig inspiration till att lära dig mer om livet vid havet och på stränderna. Gör själv din egen flora, lös problem och prick till prick-uppgifter eller

Läs mer

Öring med Benny Wiktorsson

Öring med Benny Wiktorsson Öring med Benny Wiktorsson Av Petri Liljeroos Öring med Benny Wiktorsson De stora harrarna vi fick under natten visade sig även i drömmarna när jag låg och dåsade mitt på dagen. Sovsäcken kändes allt trängre

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer 03 JULI Ankomst Gruppen hälsas välkommen och bussen kör utan större stopp till Borgarnes som ligger ca. 12 mil, ca 2 timmar från flygplatsen.

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN SPORTFISKE I LJUNGANDALEN Om du söker ett varierat fiske i otillgängliga vildmarksvatten, med sina åar, tjärnar och insjöar eller lättåtkomliga lugna vatten belägna vid allfarvägarna. Då har du kommit

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net BRIO nyheter för de yngsta 2015 För barn i åldern 0-3 år En bra start i livet Sedan 1884 har vi tillverkat leksaker för att inspirera unga sinnen och låta barn få upptäcka världen på ett säkert och lekfullt

Läs mer

SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017

SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017 SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017 MAGISKA SVALBARD Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger Svalbard en av världens mest storslagna vildmarker. Under sommaren lyser midnattssolen

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut.

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut. BRF NATURLYCKAN NORRA ALLSÅS, LERUM Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden Utforska hur ditt nya boende ser ut. Arkitekten och naturen Brf Naturlyckan är en spektakulär byggnad som i en vacker sträckning

Läs mer

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm Snabba fakta Vem: Boomerang riktar sig till dig som är Utmanarscout och Roverscout

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Upptäck världen med GO Cruising

Upptäck världen med GO Cruising Upptäck världen med GO Cruising Välkommen till GO Cruising GO Cruising är specialiserade på kryssningar runt om i världen. Det finns otroligt många rederier och resmål att välja mellan och vi kan guida

Läs mer

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio Fjärås Bräcka, sommaren -88 Luften inuti den gamla Volvon är varm och den tycks nästan stå stilla. Bilbältet

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen.

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen. HAVÄNGSVANDRING Söndagen den 7 augusti, kl 10.00 Verkeån och Örakarsfallen. Verkeåns mynning och en blick över Hanöbukten. Vad gör Verkeån så unik. Örakarsfallen med fångstanordning, en historisk bakgrund

Läs mer

SKOTTLAND 2007. 4 - Längs skotska väst- & nordkusten 27 juli 9 augusti

SKOTTLAND 2007. 4 - Längs skotska väst- & nordkusten 27 juli 9 augusti SKOTTLAND 2007. 4 - Längs skotska väst- & nordkusten 27 juli 9 augusti Från Port Ellen kom vi inte iväg förrän mitt på dagen och fick då en härlig segling upp genom Sound of Jura i västlig vind 10-16 m/s,

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

En annorlunda whiskybok av Håkan Lind

En annorlunda whiskybok av Håkan Lind Fakta, beskrivningar och berättelser från Islay, den lilla skotska ön med flera av världens mest uppskattade destillerier. En annorlunda whiskybok av Håkan Lind Den här bokens hyllning till maltwhiskyn

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft

Fåglar, fladdermöss och vindkraft Foto: Espen Lie Dahl Fåglar, fladdermöss och vindkraft Martin Green & Jens Rydell Biologiska institutionen, Lunds Universitet Foto: fåglar Åke Lindström, fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss & vindkraft

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Vancouver Island med bil

Vancouver Island med bil Vancouver Island med bil Vildmarksliv i kombination med storstadsatmosfär ligger i fokus på denna resa till Vancouver och Vancouver Island på s västkust. Det är en resa med många aktiviteter som visar

Läs mer

1 Kap ljudet - Hörde du ljudet? Sa Gunnar - Är du döv det är alla som pratar! Svarade Josef - Det lät som ett monster, sa Gunnar - Mes!! sa Josef till Gunnar - Det kommer från golvet!! sa Gunnar - Var

Läs mer

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s Way, Melrose Lindisfarne, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s way är en underbar led som följer St Cuthberts liv

Läs mer

EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016!

EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016! EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016 En annorlunda fotoexpedition i ett spektakulärt landskap Omgiven av Svalbards spetsiga berg, stämningsfulla fjordar och gnistrande glaciärer har du nu chansen

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Kårkulla Sundom boende och lantgård

Kårkulla Sundom boende och lantgård Kårkulla Sundom boende www.karkulla.fi Kronviksvägen 68, 65410 Sundom, Finland Ulrike Björkqvist +358-6-3571302 sundom.boende@nic.fi Kårkulla Sundom boende och lantgård Verksamhet och organisation Kårkulla

Läs mer

Flyginventering av grågås

Flyginventering av grågås Flyginventering av grågås i Hammarsjön 5 maj 2004 Inventeringen är utförd på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne län, som del av verksamheten inom ramen för Förvaltningsplan för grågås under 2004 Patrik Olofsson

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

Segla ut från en av våra 4 båtbaser retur eller envägs - rutten mellan hamnarna i Hesse/Saverne och Strasbourg är alltid populär.

Segla ut från en av våra 4 båtbaser retur eller envägs - rutten mellan hamnarna i Hesse/Saverne och Strasbourg är alltid populär. Alsace & Saarland Alsace Lorraine är inte utan anledning en populär region för kanalbåtsresor och helt underbar liksom städernas konst och arkitektur. Vidsträckta tallskgogneogar längs kanten av de blåtonade

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

Välkomna in på JASON XIV och den stora multimediasatsningen Expedition Koster!

Välkomna in på JASON XIV och den stora multimediasatsningen Expedition Koster! Välkomna in på JASON XIV och den stora multimediasatsningen Expedition Koster! Den har producerats av Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium på uppdrag av JASONprojektet. Hur hittar du hit? Gå in på JASON:s

Läs mer

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra.

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra. 2 Vulkaner. Vulkaner hittar man i sprickzonerna mellan jordskorpans plattor. Av jordens flera tusen landvulkaner är endast 450 aktiva. En vulkan ser ut som ett vanligt berg när den inte får utbrott. De

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Lördag 10 oktober SMM Dnr: 3.2.3-2015-976 Museichefen på Sjöhistoriska museet, Hans-Lennart Ohlsson, hälsade deltagarna välkomna till årets fartygsforum.

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer