Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009"

Transkript

1 Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten förväntansfulla Äventyrsscouter lämnade Helsingborg med ett par brev och en biljett. Med tåg från Knutpunkten till Hässleholm och därefter buss mot Vittsjö och till Snärshultsvägen. Kluriga uppgifter att lösa under resan, kamera för att dokumentera bevismaterial medföljde. Strax efter kl 20 var bussen på hållplatsen Snärshultsvägen, nu var det dags att påbörja en vandring mot ett okänt mål. Allvaret hade börjat, i breven hade det stått att ALLT KAN HÄNDA. Ute i mörka skogen mötte scouterna skumma typer, klädda i svart med masker för ansiktet, som förpassade patrullen in i ett täckt släp. Sakta rullade släpet vidare. Skrik hördes långväga omkring speciellt när händer rörde kapellet på släpet. Plötslig blir allt tyst, ljudet från bilmotorn tystnade. Vad skulle hända nu, vågade någon kolla?? Försiktigt tittade några av Äventyrsscouterna ut. Ingen där, vad ska vi göra? Mörkret i skogen är mörkare än det är i stan. Längs en grusväg stod det facklor. Nyfikna Äventyrsscouter gjorde precis som det var tänkt. De kastade upp sina ryggsäckar och vandrade längst vägen. Vad skulle hända? Träd och träd vad finns här... plötsligt, ja utan förvarning fanns ett stort trevåningshus (eller vad man nu ska kalla det) framför dem. Överallt fanns marschaller, facklor och lyktor. Av med ryggsäckarna och upp längs trappor och stegar till toppen av huset. Det var högt och ganska läskigt. Professor Gerlov mötte alla där. Han berättade om sitt liv och sina släktingar. Alla scouter fick ta emot ett bevis på att de nu officiellt är invigda Äventyrare Matdoften kändes starkt och alla mumsade i sig tacos. Denna kväll hade scouterna lite tur, det fanns två vindskydd resta så det var bara att packa in sig. De flesta insåg att det är mysigare att sova tillsammans så snabbt fixades plats till de som ville detta. En viktig detalj för scouter är eld... gissar att bilderna talar sig egna språk. Ledarna somnade efter detta, när scouterna somnade vill vi inte veta. Kl skrattade och pratade de fortfarande. Frukost, packning, rivning... nu gäller det att lyssna. Ska det fungera måste man ta tag i saker direkt. De flesta av scouterna fixar detta, en del behöver öva mer. Som Äventyrsscout ska man hjälpa till med gemensamt material. Ofta har man kanske inte hur lång tid som helst utan allt ska vara klart på en viss tid.

2 Patrullindelning, där skogens material fick bestämma vem som fick gå med vem. Med karta gav sig första partullen iväg. Detta var ett gäng kloka personer som tänkte till redan från början. Bra koll på avstånd och karta gjorde att de nådde första kontrollen mycket fort. Andra patrullen fick vänta lite. De hann leka Simonsäjer ett par runder. Alla är inte lika snabbtänkta som andra De fick en likadan karta och samma information som första patrullen, men glömde att titta på den. Problem är till för att lösa. Tur att det finns ortsbefolkning som kan hjälpa till, liten omväg och extra motion skadar ju aldrig. Klurigheter på kontrollerna löstes snabbt. Rävar och Morötter tog sig över hinder. Nya kontroller, bokstäver skulle bilda ord som sedan skulle staplas ovanpå varandra. Mattetal skulle räknas ut. Med sele och rep som säkerhet byggdes höga torn. De flesta vågade sig på att prova denna utmaning. Eldning på längden, inte alltid så lätt. Efter detta var det dags att laga mat på sin eld om man hade någon kvar. Ena patrullen fick låna tändstickor igen den andra hade så stor eld att vi var rädda att det skulle börja brinna i skogen.

3 Ryggsäckarna på ryggen, nu skulle alla gå tillsammans. Med supersnabba fötter tog sig scouterna till första eftermiddagskontrollen (hur de kunde gå så fort kommer vissa ledare aldrig få veta). Ingen ledare märke att allas ryggsäckar var borta. Ägg??... kasta ägg?? fånga i en liten håv?? ni är inte kloka! Jodå det fungerar, men extra kul är det när äggen går sönder, gärna nära eller på någon. Titta en sjö, undra vad man kan göra i den. Tyvärr missade några av scouterna denna uppgift. Kompisarna hade försökt hjälpa, peppa, tjatat men inte lyckats få dem att hänga med. Detta är en sak som vi i gruppen måste diskutera mer om. Hinderbana med många snurror. Tillsammans fixar vi det. Avslutningsvis skulle en skatt hämtas i sjön. Hur lätt som helst eftersom ledarna inte ville bli våta så den fanns på knädjupt vatten. Mot nästa mål, vart tar scouterna vägen. Aha en ICA affär hade kommit i vägen för deras framfart. Det måste ha varit extrapris på Coca Cola och Marabou mjölkchokad. Nu var det dags för flottbygge. Dags att surra och surra och surra och surra. En jättepressning och nya sisalbitar att knyta och surra. Skulle denna konstruktion hålla?? Den var obeprövad, så scouterna utsattes för en stor risk. Den stora tunga flotten bars ner till vattnet och sjösattes. Utan scouter flöt den, en efter en klättrade scouterna i, lite vinglig men ännu hade den inte vält. Med flytvästar, paddlar och ett stort mod gav sig de första sex ut på sjön. Sakta rörde sig flotten utåt. Paddeltekniken behöver klart övas hos vissa. Efter en stund nådde de målet, nu skulle bara flotten tillbaka och hämta resten av gänget. Helt klart är att det är stor skillnad på hur man kan använda en paddel..

4 De sista fyra scouterna hoppade i och åter igen var det sex på flotten som skulle ta sig över till de andra. Flotten höll och alla kom fram torra. Två fjantscouter fick för sig att de ville välta flotten. Plask, lätt att välta men svårare att få den tillbaka. Efter en del badande var flotten och alla scouter åter på land. Bungyrun, vad är det. Såpa pressning, tjockt gummirep. Oj vad man fick kämpa för att lyckas. Klarade man första biten fick man äpple sedan ett plopp/kexchoklad och därefter en dricka (Coca Cola eller mer). Här fanns inga hämningar, alla kastade sig in i leken men härlig energi. Glada, våta, skrattade scouter fick nu gå in och ta av sig sina våta kläder och ta på rena och torra saker. De två fjantscoutena som hade badat i sjön fick äran i att duscha i kallt vatten hahaha. Lite slapp och mys. Tills det var dags att bygga vindskydd. Med hjälp av kloka ledarråd fick scouterna upp sina vindskydd. Nu var det dags att laga mat. Några tog hand om gillningen av köttet och några gav sig in i köket. En kraftig regnskur släckte tyvärr elden så att köket omvandlades till ett restaurang kök. Tillsammans lyckades vi fixa så att all mat blev klar och alla blev mätta. Disk och undanplockning sedan var det filmtajm. Mysigt att sitta inne, äta chips och titta på film, kan det bli bättre? Varför sluta dagen annorlunda än dagen före..vi eldar. Varför måste elden vara så hög? Det är nog så att scouterna växer och så gör höjden på elden också. Ansvarstagande och kloka scouter såg till att den släcktes ordentlig innan de somnade. Gissar att klockan var ganska mycket även denna natt Väckning kl 10.vilken lyx. Frukost, varma mackor, ännu lyxigare. Diskning, packning och städning. När alla scouter och ledare hjälps åt går det fort, även om det var några som tyckte det var orättvist att de behövde göra något Fler övningar, bla glasögonfotboll. Problemet var att simglasögonen hade olika utsikt. Svart tejp täckte hela eller delar glaset. Några blev nästa blinda andra enögda eller kunde bara de ute i kanten. Dags för hemfärd. Denna gång behövde inga föräldrar köra och hämta. Buss nummer 10 från Markaryd stannade perfekt uppe vid kyrkan i Skånes Fagerhult. Upp på bussen och en timme senare var alla framme på Knutpunkten igen. På parkeringen på Knutpunken möttes scouterna av föräldrar och här slutade helgens hajk.

5 Resan blev en del av hajken. Som Äventyrsscout är man stor och kan klara det mesta själv, vi ledare finns och ska förbereda dem så att de senare kan göra hajker själva. För några av scouterna är detta sista året som Äventyrsscout, sedan går de vidare och ska klara mycket mer själva. Vi ledare ville visa hur lätt det är att ta sig till spännande miljöer utan att ha tillgång till bil. Denna gång slapp scouterna bära gemensam packning, men ska man ut på egen riktig hajk så måste man klart ha både mat, vindskydd och annat material med sig. I scouterna jobbar man i patruller, där behövs alla och alla hjälps åt. Det är kul att se när de äldre visar de yngre. Vi såg när scoutarna hjälpe en kamrat med ryggsäcken, detta är ett bevis på kamratskap. Att lära av varandra är också viktigt om det så gäller ett lärkhuvud eller att klura ut Bonden. Det som är viktigt är att kämpa tillsammans och att inte tappa modet. Scouterna som gick vilse fick hjälp av en person, trevligt när vi hörde att de på ett trevligt sätt tackade för hjälpen. Vi ledare blir extra sporrade att göra kul saker för er när vi av några fick veta att det hade varit riktigt roliga och spännande dagar. Sånt uppskattas! Ett stort tack till ledare och Roverscouter från Skånes Fagerhults Scoutkår som hjälpte till med material, scoutstuga och personlig assistans, utan er hade vi inte kunnat genomföra hajken. Tack för en härlig hajk. Ledarna.

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten Resedagbok Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014 Machame Route, Whiskey rutten Nu är 6 månaders fysisk och mental förberedelse till ända och det är dags för en ny utmaning. Jag ska ta mig

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

... sitta lagom mycket tid vid skärmar (till exempel dator och tv).

... sitta lagom mycket tid vid skärmar (till exempel dator och tv). må bra-tidning Hej! Den här tidningen är bra att använda när du och någon vuxen pratar om hälsa. Bamse och hans vänner hjälper oss att berätta om vad man kan göra för att må bra. Det handlar om att......

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor Ge mig tiden så kan jag Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor 2 Självkänsla bygger företagsamma barn Vi på Önsta-Gryta förskolor i Västerås kom i kontakt med projektet Entreprenörskap i skolan och projektledaren

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Alaskaresan Hallo Bay 2013

Alaskaresan Hallo Bay 2013 Måndag den 12/8 middag kl 12.00 Nu närmar sig resan till Alaska. Jag har packat färdigt 2 stora resväskor och ett stort handbagage med kameragrejor, pass och diverse papper, bl a inresetillstånd till Alaska.

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00 V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin Sju gånger sju V.2(51) V.3(51) Innehållsförteckning 1. Äventyret börjar... 4 2. Den halsbrytande färden.... 10 3. Övergivna i öknen... 15 4. Med naturens magi... 23

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer