More care. Built in. Volvo Construction Equipment MINSKADE AVGASEMISSIONER. FRÅGOR OCH SVAR April 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "More care. Built in. Volvo Construction Equipment MINSKADE AVGASEMISSIONER. FRÅGOR OCH SVAR April 2010"

Transkript

1 MINSKADE AVGASEMISSIONER mot Steg IIIB/Tier 4 Interim normer för avgasemissioner från anläggningsmaskiners dieselmotorer FRÅGOR OCH SVAR April 2010 More care. Built in.

2 EMISSIONER och lagstiftning Fråga 1. Vad är i fokus för lagstiftningen om minskade utsläpp, Steg IIIB/Tier 4 Interim? 2. Vad är partiklar (PM)? 3. Vad är kväveoxider (NOx)? 4. Vad är kolväten (HC)? Steg IIIB = EU; Tier 4 Interim = USA (EPA)

3 Svar Fokus ligger på partiklar (PM) och kväveoxider (NOx). Utsläppsnivåerna för kolväten (HC) och kolmonoxid (CO) är också reglerade. Partiklar består oftast av sot (kolpartiklar) och rester av smörjolja. Kväveoxider är kvävemonoxid (NO) och kvävedioxid (NO 2 ). Kväveoxider bildas när syre och kväve från luften reagerar vid höga temperaturer och högt tryck under förbränningen. Kolväten är en familj föreningar, sammansatta av kol och väte, som till största delen består av ofullständigt förbränt bränsle och oljerester. Koncentrationen av kolväten i dieselavgaser är mycket låg och minskas ytterligare genom användning av högkvalitativa bränslen, en effektiv förbränningsprocess och system för efterbehandling av avgaser.

4 EMISSIONER och lagstiftning Fråga 5. Vad är kolmonoxid (CO)? 6. Vad är koldioxid (CO 2 )? 7. CO 2 är ett globalt problem. Är CO 2 -utsläppen reglerade? 8. Hur kan CO 2 -utsläppen från dieselmotorer minskas?

5 Svar Kolmonoxid är en förening av kol och syre, som bildas vid ofullständig förbränning och otillräcklig tillgång på luft. Dieselmotorer arbetar med ett stort luftöverskott och därför avger de normalt små mängder kolmonoxid. Koldioxid är en av två naturliga slutprodukter vid förbränning. Den andra är vatten. CO 2 är inte giftig och mängden är direkt proportionell mot bränsleförbrukningen. CO 2 bidrar till den klimatpåverkande så kallade växthuseffekten. Nej, CO 2 är inte reglerad när det gäller anläggningsmaskiner, men myndigheter, politiska partier samt internationella och nationella organisationer ställer allt högre krav på t.ex. bil- och anläggningsmaskinbranschen att leverera produkter med lägre och lägre CO 2 -utsläpp. Kraven ligger också på användarna av dessa produkter att använda dem på det mest bränsleeffektiva sättet. Det enda sättet att minska CO 2 är att sänka bränsleförbrukningen. Därför är också bränsleeffektiva och högeffektiva drivlinor och hydraulsystem viktiga delar i jakten på lägre CO 2 -utsläpp.

6 EMISSIONER och lagstiftning Fråga 9. Hur kan bio-diesel minska växthuseffekten? 10. Har Volvo några speciella utvecklingsprogram som är inriktade på minskning av växthusgaser? 11. Vad är svaveldioxid (SO2)? 12. Vilken är skillnaden mellan de reglerade utsläppsnivåerna för Steg IIIB/Tier 4 Interim jämfört med Steg IIIA/Tier 3? 13. När börjar föreskrifterna steg IIIB och Tier 4 Interim gälla inom respektive geografiskt område (EU och Nordamerika)?

7 Svar Användningen av biobränslen minskar växthuseffekten eftersom tillverkningen av biobränslet absorberar en del CO 2. Ja, eftersom bränslet har den största inverkan på växthuseffekten. Volvo arbetar inom många områden, till exempel förnybara bränslen och hybridteknik. Eco Operator-utbildning och den helt nya OptiShift-funktionen är andra exempel på våra bränslebesparande initiativ. Svaveldioxid bildas vid förbränning av bränslen som innehåller svavel. Svavelutsläppen minskas genom att använda bränslen med låg svavelhalt ( ppm svavel) eller ultralåg svavelhalt (< 15 ppm svavel). Steg IIIB/Tier 4 Interim kräver en minskning av PM med inte mindre än 90% och av NOxutsläppsnivåerna med 50% jämfört med nivåerna i Steg IIIA/Tier 3. 1 januari Se diagrammen. I detta avseende är motorns tillverkningsdatum avgörande, d.v.s. alla motorer tillverkade på och efter det datum när den nya lagstiftningen träder i kraft måste uppfylla de nya föreskrifterna.

8 LAGSTADGADE EMISSIONSgränser för anläggningsmaskiner i EU och USA Utvalda effektområden Tier 1 Steg I Steg II / Tier kw kw kw USA "Tier" EU "Steg"

9 Partiklar, PM, g/kwh Kväveoxider, NO x, g/kwh Steg IIIA / Steg IIIB / Steg IV / Tier 3 Tier 4 Interim Tier 4 Final kw

10 EMISSIONER och lagstiftning Fråga 14. Kommer alla nya maskiner som finns för försäljning under 2011 och senare på de berörda marknaderna att vara utrustade med motorer som uppfyller föreskrifterna Steg IIIB/Tier 4 Interim? 15. Är de föreskrivna utsläppsgränserna i EU:s Steg IIIB och USA:s (EPA) Tier 4 Interim identiska? 16. Kan jag köpa en EU-certifierad maskin med en motor som uppfyller EU-kraven och exportera den till USA?

11 Svar Nej, föreskrifterna innehåller bestämmelser (övergångsklausuler) som tillåter en viss grad av flexibilitet i tillämpningen för att säkerställa en ordnad, rationell övergång från Steg IIIA/Tier 3 till Steg IIIB/ Tier 4 på tillverkar-, återförsäljar- och slutanvändarnivå. Det innebär att nya maskiner som tillverkas före 2011, försedda med motorer som uppfyller Steg IIIA/ Tier 3 och som fortfarande finns i tillverkarens eller återförsäljarens lager, får säljas till slutanvändare efter 2010, och att en begränsad mängd nytillverkade motorer (tillverkade före 2011) får användas i maskiner som tillverkas efter 31 december Dessutom tillåter maskinflexibilitetsklausulerna att, under vissa förutsättningar, en begränsad mängd Steg IIIA/Tier 3-motorer får tillverkas efter 2010, vilket ger maskintillverkarna ännu ett rationellt alternativ för en smidig övergång. Ja, gränsvärdena är i princip desamma inom båda dessa geografiska områden, inom det effektområde där våra maskiner arbetar. Nej, motorer som uppfyller EU Steg IIIB får ett certifikat som endast gäller det berörda området (EU) och får inte komma in i USA. På samma sätt får en motor som uppfyller USA:s (EPA) Tier 4 Interim inte importeras till EU.

12 EMISSIONER och lagstiftning Fråga 17. Kommer andra områden/länder i världen att tillämpa motsvarande eller liknande emissionsföreskrifter som EU:s Steg IIIB/USA:s Tier 4 Interim? I så fall, när? 18. Kommer myndigheterna i framtiden att införa ytterligare föreskrifter med krav på minskade utsläpp från anläggningsmaskiners dieselmotorer? 19. Sedan Steg IIIB/Tier 4 Interim har börjat gälla, kommer det krav på uppgradering av befintlig utrustning från tidigare generationer när det gäller NOx- och PM-utsläpp?

13 Svar Japan kommer med stor sannolikhet att införa föreskrifter som liknar Steg IIIB/Tier 4 inom samma tidsramar som EU och Nordamerika, och det är troligt att andra länder kommer att följa efter inom överskådlig framtid. Ja, ytterligare ett steg är redan beslutat när det gäller Europa (EU) och Nordamerika. 1 januari 2014 kommer ännu strängare emissionsföreskrifter att gälla, USA:s (EPA) Tier 4 Final och EU:s Steg IV, med krav på att anläggningsfordon och -utrustning sänker sina utsläpp av NOx med 90% jämfört med dagens nivå (Steg IIIA/Tier 3). Då kommer både NOx och PM att ha nått nära nollnivåer. För Europa som helhet förutser vi inga sådana bestämmelser. Vissa lokala föreskrifter har dock redan trätt i kraft, Schweiz är ett exempel. I USA finns det lokala föreskrifter som gäller, Kalifornien är det främsta exemplet. I USA krävs inom vissa regionala och lokala områden eftermontering av anordningar/ system för efterbehandling av avgaser med hänvisning till bästa tillgängliga teknik ( Best Available Technology, BAT, eller Best Available Retrofit Technology, BART). Inriktningen gäller till en början minskning av partiklar, men minskning av NOx kan så småningom komma i fråga.

14 Teknik för minskning av EMISSIONER, allmänt Fråga 20. Vilka teknikalternativ finns tillgängliga för att uppnå de krävande emissionsgränserna i Tier 4 Interim/Steg IIIB?

15 Svar Minskning av NOx och PM kan uppnås på flera sätt, där vart och ett har sina fördelar och, tyvärr, sina nackdelar. Minskning av NOx i motorn leder till exempel i allmänhet till högre partikelutsläppsnivåer, och tvärtom, minskning av PM i motorn leder till höga NOx-utsläpp. Optimering av bränsleinsprutning och lufthanteringen, inklusive olika EGR-konfigurationer (avgasåterföring), kylda/ej kylda o.s.v., samt olika tekniker för efterbehandling av avgaser, såsom dieselpartikelfilter och den NOx-minskande SCRtekniken (Selective Catalytic Reduction) finns alla med i Volvos verktygslåda för att minska utsläpp. Tredje generationens Volvo EMS-2 (Engine Management System), en förbättrad elektronisk styrenhet med mer kraftfull processor, gör verktygslådan komplett.

16 Teknik för minskning av EMISSIONER, allmänt Fråga 21. Kan ni kort beskriva de två nämnda teknikerna för efterbehandling av dieselavgaser: DPF och SCR?

17 Svar Dieselpartikelfilter, DPF, är en anordning där partiklarna samlas upp och sedan oxideras genom passiv eller aktiv regenerering. Avancerad elektronisk styrning av processen är nödvändig för att säkerställa effektiv borttagning av PM under motorns alla driftförhållanden. Dessutom måste grundmotorn fintrimmas för att minimera NOx-utsläppen från motorn och uppfylla den föreskrivna NOx-nivån. Selective Catalytic Reduction, SCR, är en teknik där en reagens sprutas in i avgasflödet och blandas i en katalysator som reducerar NOx till ofarligt kväve och syre. Reagensen är en blandning av 32,5 % urea och 67,5 % vatten, vilken i Europa har handelsnamnet AdBlue och i USA kallas DEF (Diesel Engine Fluid). Beroende på motorns belastning motsvarar ureaförbrukningen ungefär 5 % av dieselförbrukningen. Grundmotorn måste i alla fall fintrimmas för minimala utsläpp av PM från motorn enligt kraven i emissionsföreskrifterna Steg IIIB/Tier 4 Interim. Bränsle med ultralåg svavelhalt och smörjoljor med låg askhalt krävs för att dessa tekniker ska fungera korrekt.

18 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 22. Kommer Volvo CE:s lösning för Steg IIIB/Tier 4 Interim baseras på befintliga motorplattformar eller krävs en ny konstruktion?

19 Svar Våra motorplattformar är från början konstruerade för att klara de högre inre belastningarna som är kopplade till de nya prestandakraven i Steg IIIB/Tier 4 Interim. Vissa konstruktionsförändringar kommer dock att införas för att ytterligare förbättra motorernas prestanda. I detta sammanhang är det värt att nämna att de motorplattformar vi kommer att använda i våra Steg IIIB/ Tier 4 Interim-tillämpningar har använts sedan 2007 av Volvo lastvagnar i deras fordon (för användning på vägar) vilka uppfyller US 07 *. De senaste lösningarna som används av Volvo lastvagnar när det gäller emissionsminskning har anpassats av oss för att uppnå de prestanda och den tillförlitlighet/hållbarhet som krävs i anläggningsutrustningarnas tuffa tillämpningar. * US07 (EPA) är den emissionslagstiftning för fordon på väg som motsvarar USA:s (EPA) Tier 4 Interim för anläggningsutrustning.

20 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 23. Vilken teknik kommer Volvo CE att använda för att uppfylla emissionsnivåerna i Steg IIIB/Tier 4 Interim? 24. Finns det några specifika, ej tekniska, skäl till ert val av teknik?

21 Svar Volvo är i det gynnsamma läget att vara en av världens största tillverkare av dieselmotorer för användning både på väg (lastbilar, bussar) och utanför vägarna (anläggningsutrustning och marina eller industritillämpningar) och uppfyller alla olika emissionsföreskrifter för både vägtrafik och andra tillämpningar i alla berörda delar av världen. Tack vare detta har inom företaget en unik, omfattande och grundläggande erfarenhet när det gäller teknik för minskning av dieselemissioner och tillämpning av denna för att uppfylla kraven på minskning av utsläpp från anläggningsutrustning för 2011 och därefter. Med den tekniska kunskap vi har och två möjliga lösningar SCR och EGR/DPF redan i produktion inom Volvo och använda av mer än tvåhundra tusen Volvokunder i Europa och Nordamerika under de senaste åren, har vi efter noggranna tekniska utvärderingar och marknadsöverväganden för vår anläggningsutrustning valt att använda en kombination av lösningar i cylindern och externt, d.v.s. EGR/DPF-tekniken, vilken vi för närvarande anser bäst lämpad vid användning av våra produkter och optimerad ur ett slutanvändarperspektiv. En av orsakerna till att vi i denna situation valt EGR/ DPF i stället för SCR är det faktum att infrastrukturen för leverans av AdBlue/DEF ännu inte är tillräckligt utvecklad för användare av anläggningsutrustning. En annan orsak är att det finns lokala föreskrifter som kräver användning av DPF, t.ex. i Schweiz, Kalifornien och andra områden samt städer i både EU och USA.

22 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 25. Vilka är de viktigaste funktionerna i det EGR-system för anläggningsmaskiner som Volvo Construction Equipment tänker använda för att uppfylla Steg IIIB/ Tier 4 Interim?

23 Svar Syftet med avgasåterföring, EGR, är att späda ut syremängden i förbränningskammaren och därigenom sänka den högsta förbränningstemperaturen, vilket i sin tur minskar bildandet av NOx. Kylning och blandning av de återcirkulerade avgaserna med den inkommande friskluften innan de kommer in i förbränningsområdet förbättrar sänkningen av de högsta förbränningstemperaturerna, vilket leder till avsevärt lägre NOx-nivåer. Vi har valt att använda kyld EGR i kombination med ett turboaggregat av VGT-typ (turbo med variabel geometri) eller, i vissa tillämpningar, ett turboaggregat med wastegate, som i båda fallen driver återcirkulationsprocessen, samt en elektroniskt styrd EGR-ventil som hanterar den önskade blandningen av återcirkulerade avgaser och inkommande friskluft vid motorns alla driftsförhållanden. VGT har ett skjutbart munstycke som gör att avgasflödets hastighet in mot turbinhjulet kan varieras för att ge snabb och kraftfull förstärkning, utmärkt vridmoment och motorrespons inom hela varvtalsområdet. Turbon med wastegate ger liknande fördelar. Motorns elektroniska styrenhet, E-ECU, styr hela systemet. Noggrannhet vid mätning av den återcirkulerade gasen och inloppsluften är helt avgörande för att uppnå full kontroll av NOx- och PMutsläppen med bibehållna krav på motorprestanda och bränsleekonomi.

24 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 26. Vilken typ av dieselpartikelfilter, DPF, kommer Volvo CE att använda, och vilka funktioner i DPFsystemet är särskilt viktiga?

25 Svar Vi kommer att använda ett efterbehandlingssystem för avgaserna som består av ett DPF av den aktiva typen, som består av ett katalytiskt, keramiskt belagt filterelement av väggflödes -konstruktion och en brännare för regenerering av filtret. Den katalytiska beläggningen bidrar till att minska HC- och COutsläppen långt under gränsvärdena. Avgaserna tvingas strömma genom de många kanalerna i filterelementets porösa väggar, vilket tvingar partiklarna (sotet) att stanna kvar i porerna och på filterelementets yta. Det ansamlade sotet förbränns sedan i en process som kallas regenerering. Mer om det nedan. Hela efterbehandlingssystemet för avgaserna är totalt integrerat i motorsystemet, vilket styrs av E-ECU, och har konstruerats för anläggningsutrustningens krävande driftförhållanden. DPF ersätter ljuddämparen.

26 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 27. Vad är DPF-regenerering och varför behövs det? Vad menas med aktiv respektive passiv regenerering och hur påverkas driften av respektive läge? Hur påverkas bränsleförbrukningen av DPFregenereringsprocessen? Hur ofta måste filterregenerering utföras (när det gäller tillämpningar)? Måste man stoppa maskinen för att regenerering ska kunna ske?

27 Svar Betydelsen av ordet regenerera är att göra någon/ något starkt och livskraftigt igen. Regenerering av DPF betyder faktiskt att rengöra filtret genom att bränna bort sot och andra partiklar som har samlats i filtret under användningen och därigenom återställa filtrets kapacitet. Regenerering behövs för att hindra att motorns mottryck kommer upp i oönskade nivåer och säkerställa korrekta prestanda för motorn och maskinen. Passiv regenerering betyder att de partiklar som samlats i DPF under drift gradvis oxideras vid låga avgastemperaturer. Detta läge är inte, särskilt vid större motorer och låg motorbelastning, tillräckligt effektivt för att bränna av partiklarna i tillräcklig omfattning. En DPF-konfigurerad aktiv regenerering består av ett system som aktivt utlöser och styr regenereringsprocessen. För att uppnå förbränning av partiklarna krävs oftast en temperatur på över 600 grader C. Av detta skäl har vi installerat en termisk regenerator (brännare) uppströms DPF för att initiera och stödja regenereringen. Den höga effektiviteten hos vårt regenereringssystem säkerställer att bränsleförbrukningen påverkas mycket marginellt. Påverkningsgraden varierar, beroende på motorstorlek och motorbelastning / applikation.

28 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 27. Forts.

29 Svar Regenereringen behöver i vårt fall göras en gång per skift (var 8:e till var 10:e timme) under normala driftförhållanden och tar ca. 20 minuter. Den genomförs utan att motoreffekten eller maskinens normala drift påverkas, dvs. till skillnad från vissa konkurrentlösningar behöver i vårt fall inte maskinen stoppas för regenereringens skull och maskinens prestanda försämras inte heller. Vi har tydligt tagit hänsyn till säkerhets- och servicekriterierna liksom att hålla föraren kontinuerligt uppdaterad om regenereringsprocessens status steg för steg under operationen via elektronisk övervakning. Vi har även bemödat oss om att se till att komponenterna som ingår i systemet är av hög kvalitet, uppvisar stor tillförlitlighet och att de integrerats i hela systemet i slutprodukten. Systemets hela konstruktion, kylning och sammansättning har tydligt formats utifrån de krävande driftförhållanden utrustningen är tänkt att arbeta under.

30 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 28. Hur är det med V-ACT, Volvo Advanced Combustion Technology? Kommer V-ACT att utvecklas ytterligare i framtiden? Gäller V-ACT alla motormodeller och storlekar?

31 Svar V-ACT är skräddarsydd för krävande applikationer i tuff terräng och kännetecknas av effektiv förbränning, lägre emissioner och överlag mycket goda motorprestanda. Teknikplattformen som utgör grunden för V-ACT har i många avseenden utvecklats till att motsvara inte bara hårdare emissionslagstiftning utan även nya slutanvändarkrav när det gäller prestanda och driftekonomi. Exempelvis kommer bränsleinsprutnings- och lufthanteringssystemen att förbättras - inklusive insprutningsventiler med dubbla solenoider med möjlighet till multipel insprutning, mycket högt insprutningstryck och användning av turbokompressorer med variabel geometri. Dessutom kommer en ny generation motorstyrningssystem att införas med mer kraftfulla processorer som stöder fler funktioner än föregångarna gjorde och med högre precision och hastighet för styrningen. V-ACT omfattar alla Volvos mellanstora och stora sexcylindriga dieselmotorer och vissa fyrcylindriga versioner.

32 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 29. Prestandamässigt sett, hur är Volvos motorer som uppfyller Steg IIIB / Tier 4 Interim jämfört med sina befintliga motsvarigheter Steg IIIA / Tier 3? 30. Hur ser prestanda ut vid arbetsplatser på hög höjd? 31. När det gäller Volvo, kommer bränsleförbrukningen att påverkas av de nya tekniska lösningarna som ska implementeras för att uppnå överensstämmelse med Steg IIIB / Tier 4 Interim? 32. Vilken emissionsreducerande teknik kommer att användas när det gäller mindre Volvo-motorer som sitter i t.ex. kompaktmaskiner?

33 Svar I dagsläget vill vi inte avslöja några detaljer, men baserat på våra omfattande tester i laboratorium och i fält är vi säkra på att våra dieselmotorer utrustade med V-ACT som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim återigen kommer att kunna erbjuda marknadsledande prestanda och driftekonomi när det gäller effekt, motorrespons och bränsleeffektivitet. För alla motorer sker en viss effektminskning beroende på att syretillgången är lägre på höga höjder. Tack vare det effektiva turboladdningssystemet och den exakta övervakningen och inställningen av motorparametrarna via E-ECU, har Volvo-motorer som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim något bättre prestanda på hög höjd jämfört med motorer av typ Steg IIIA / Tier 3 och kan användas utan restriktioner på höga höjder. Vårt mål är att uppnå ökade prestanda, lägre emissioner och optimerad bränsleeffektivitet, vilket, beroende på motorns arbetscykel, kan översättas till något lägre bränsleförbrukning jämfört med nuvarande nivåer. I vissa produkter och applikationer kommer minskningen att uppgå till 5%. Vi kommer att välja den teknik som lämpar sig bäst för våra produktapplikationer, effektnivåer och regler, och som är optimerad ur slutanvändarens perspektiv.

34 Teknik för minskning av EMISSIONER, Volvo CE Fråga 33. Vilken teknik/vilka tekniker kommer Volvo CE att utveckla och tillämpa för att uppfylla de slutgiltiga emissionsnivåerna för Steg IV / Tier 4 Final i rätt tid? 34. Kommer era produkterbjudanden att innehålla olika emissionslösningar för olika typer av applikationer eller kommer ni att införa samma teknik för emissionslösningarna för alla motortyper?

35 Svar Under det att Steg IIIB / Tier 4 Interim kräver minskning av både NOXoch PM-emissioner, fokuserar Steg IV / Tier 4 Final helt och hållet på att ytterligare minska nivåerna för NOx-emissioner. Utsläppsreglerna för dieselmotorer i vägfordon tvingar redan nu fram emissions nivåer som liknar de slutliga nivåerna för utsläppsreglerna för anläggningsmaskiner. Av detta skäl har Volvo i egenskap av en fullt integrerad tillverkare av motorer/fordon/utrustningar sedan många år den nödvändiga tekniken och erfarenheten när det gäller minskning av både partiklar och kväveoxider, inkl. åratal av konstruktion, tillverkning och erfarenhet från fältet av mer än tvåhundratusen Volvo-fordon på vägarna i Europa och Nordamerika där EGR/DPF- och SCR-tekniker används enligt de krav marknaden och applikationen ställt och där alla emissionsnormer på respektive marknad har uppfyllts. Vi kommer att utnyttja den samlade erfarenheten inom Volvo-koncernen, bygga vidare på våra lösningar för Steg IIIB / Tier 4 Interim, ytterligare förbättra vår V-ACT-teknik och utforska och tillämpa de mest effektiva teknikerna för reducering av NOx som finns tillgängliga och som är lämpliga för applikationer med anläggningsmaskiner. Den huvudsakliga emissionstekniken kommer att vara av allmänt slag, men varje motor kommer att anpassas till sin applikation med specialutvecklad maskinvara och mjukvara för att uppfylla prestandakraven och ge maximal tillförlitlighet och produktivitet. Vi kommer därför att välja de tekniker som lämpar sig bäst för respektive effektnivåer och regler, och som är optimerade ur slutanvändarens perspektiv. Den höga verkningsgraden hos vårt regenereringssystem säkerställer att bränsleförbrukningen påverkas mycket marginellt. Påverkan varierar, beroende på motorstorlek och motorbelastning / applikation.

36 Volvo CE kontra Volvo Penta Fråga 35. Volvo Penta, ett systerbolag till Volvo CE, är leverantör av dieselmotorer till bl.a. sektorerna för anläggningsmaskiner och industriutrustningar. Vilken roll har Volvo Penta mer exakt i detta sammanhang? 36. Vilken typ av applikationer vänder sig Volvo Penta till? 37. Varför har Volvo Penta valt SCR (och Volvo CE EGR/DPF ) för Steg IIIB / Tier 4 Interim? 38. Varför är SCR lämplig för de olika applikationer/ installationer som Volvo Penta riktat in sig mot?

37 Svar Volvo Penta är den enhet inom Volvo Group som ansvarar för marknadsföring av motorer, försäljning och eftermarknadsstöd till globala OEMtillverkare, vilket ökar värdet för dessa tillverkares affärsverksamhet. Volvo Penta marknadsför motorer inom tre huvudproduktområden: fritidsbåtar, kommersiell sjöfart och industrimotorer. Det senare omfattar många typer av kunder och slutanvändning som energiproduktion och applikationer för industrioch anläggningsmaskiner, där många idag kräver överensstämmelse med Steg IIIA / Tier 3 och i framtiden med Steg IIIB / Tier 4 Interim. Volvo Penta är en komponentleverantör, medan Volvo CE utvecklar och marknadsför kompletta maskiner. För att kunna tillgodose kundernas olika behov tillhandahåller de två Volvo-enheterna olika lösningar. EGR/DPF-tekniken skulle kräva omfattande konstruktionsinsatser och speciella färdigheter från OEM-tillverkarens sida för att säkerställa prestanda och optimera installationen. SCR-tekniken innebär en mycket enklare installation. Kylpaketet är till exempel relativt litet och därför enklare att montera i utrustningen och i allmänhet krävs inget DPF.

38 Volvo CE kontra Volvo Trucks Fråga 39. Vilken emissionsreducerande teknik använder sig Volvo Trucks av? 40. Varför har Volvo lastbilar valt att använda båda teknikerna?

39 Svar I Europa använder Volvo Trucks SCR-tekniken, medan EGR/DPF- och SCR-teknikerna har använts i Nordamerika var för sig i olika applikationer, och fr.o.m används båda i kombination. En kombination av olika krav som införts genom emissionsreglerna för vägfordon konstruktionsparametrar och marknadsdrivna faktorer i de olika geografiska områdena var avgörande faktorer.

40 Service & underhåll Fråga 41. Hur är det med serviceintervall och servicetillgänglighet och underhåll när det gäller Volvos anläggningsmaskiner som motsvarar StegIIIB / Tier 4 Interim? 42. Vilka serviceintervall gäller för DPF? 43. Hur servar jag DPF? 44. Hur fungerar Reman service utbytes-programmet när det gäller rengöring av DPF? Gäller garantin för detta? 45. Kan jag serva DPF själv utan att garantin påverkas? 46. Kommer Volvo att erbjuda mig någon rengöringssats?

41 Svar Serviceintervallen kommer att i stort sett att vara desamma som för dagens maskin- och utrustningsgeneration. Det kommer oundvikligen att finnas en del skillnader när det gäller servicetillgängligheten och en del mindre skillnader beträffande underhållet, t.ex. för DPF. Serviceintervallet kommer att vara timmar (för motorer på 130 kw/174 hk och större). Det kommer att finnas ett Volvo Reman service utbytesprogram som innefattar DPF; detta blir den enda lösningen som Volvo kommer att erbjuda. Det är den mest kostnads- och tidseffektiva lösningen som ger maximal drifttid. Innan filtren rengörs kommer de att kontrolleras i en testbänk avseende ev. skador. Om ett filter är skadat eller visar tecken på någon defekt kasseras det och ersätts med ett nytt. Dessutom gäller full Volvo-garanti för filtret. Nej, det är inte tillåtet att själv utföra någon service på DPF under garantitiden. I normala fall behöver inte DPF någon service under garantitiden. Nej, allt som behövs ingår i Volvo Reman servicesats.

42 Service & underhåll Fråga 47. Hur länge blir maskinen stående under ett DPFbyte? 48. Har återförsäljaren utbytesfilter på lager? 49. Kan jag köra ett tag utan DPF-filter? 50. Finns någon nödkörningsstrategi om regenereringssystemet inte fungerar eller om filtret blir igensatt?

43 Svar Tiden för byte av DPF till ett Volvo Reman DPFservice-/utbytesfilter är ca. 1 timme. Vårt omfattande återförsäljarnät har rena filter på lager så att drifttiden kan bli maximal. Nej, du får inte köra maskinen utan ett fungerande DPF. Ja, det finns en nödkörningsstrategi om regenereringssystemet inte fungerar eller om filtret blir igensatt.

44 Övrigt Fråga 51. I samband med de tekniker som är tillgängliga för Steg IIIB / Tier 4 Interim kommer det att krävas bränsle med mycket lågt svavelinnehåll. Hur ligger det till med tillgängligheten av detta i Europa? 52. Vad känner ni till om konkurrenternas tekniker för Steg IIIB / Tier 4 Interim? Hur rankar ni Volvos tekniker jämfört med konkurrenternas? 53. Går det att uppgradera en Tier IIIA/Tier 3 -motor så att den motsvarar emissionsreglerna enligt Steg IIIB/Tier 4 Interim? 54. Kan Volvo erbjuda någon lösning till de kunder som av en eller annan anledning behöver eftermontera enheter eller system för efterbehandling av avgaser? 55. Kommer några indirekta kostnader att bli aktuella när den nya tekniken tillämpas i samband med emissionsreglerna för Steg IIIB / Tier 4 Interim?

45 Svar Oljeindustrin är genom lagstiftning tvungen att se till att sådant bränsle är tillgängligt fr.o.m. 1 januari 2011 även för anläggningsmaskiner i EU-länderna. I vissa EU-länder, såsom Tyskland och Sverige, är det redan idag möjligt att köpa bränsle med mycket låg svavelhalt. Vi är säkra på att våra tekniker, och det sätt på vilket de tillämpas i våra produkter, kommer att visa sig vara mycket konkurrenskraftiga. Vi tror att kundernas krav som exempelvis drifttid, komfort och prestanda utan avbrott under alla förhållanden kommer att tillgodoses i hög grad med våra lösningar. Nej, kostnaderna skulle bli betydligt högre än fördelarna. Dessutom krävs en separat certifiering för denna speciella motor. För eftermontering samarbetar vi med det tyska företaget HUSS som kan leverera sitt partikelfiltreringssystem MK som ger 99% partikelreducering (PM) för motorer som motsvarar Steg I / Tier 1 till Steg IIIA / Tier 3. Ja, alla tillverkare måste använda ny, extra teknik som oundvikligen ökar kostnaderna något för slutprodukten.

46 Övrigt Fråga 56. Kommer Volvo att utveckla och leverera specifika motorvarianter i framtiden för marknader som inte kommer att kräva den avancerade teknik som krävs för att uppfylla Steg IIIB / Tier 4 Interim? 57. Innebär askan som avlägsnats från partikelfiltret någon hälsorisk? 58. Behöver jag byta bränsle för en maskin som behöver klara Steg IIIB / Tier 4 Interim? 59. Vad händer om diesel med hög svavelhalt av misstag används i stället för diesel med mycket låg svavelhalt? 60. Kan jag använda biodiesel i Volvo-motorer/- utrustningar som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim?

47 Svar Vi kommer att leverera motorutföranden som klarar svavelhaltigt bränsle till marknader där det inte går att få tag på bränsle med mycket låg svavelhalt. Generellt inte; askan innehåller emellertid en ringa mängd metallpartiklar. Som redan förklarats i detta häfte kommer det att bli nödvändigt att använda bränsle med mycket låg svavelhalt (ULSD). Höga svavelnivåer är inte förenliga med den teknik för efterbehandling av avgaser som kommer att användas för att uppfylla Steg IIIB / Tier 4 Interim. ULSD bidrar dessutom till minskat PM och betydligt lägre emissioner av svaveldioxid (SO2). En högre svavelnivå kommer att äventyra DPFenhetens katalytiska funktion och leda till funktionsstörningar i regenereringssystemet. Omfattande användning av bränslen med hög svavelnivå kan också leda till korrosion på motordelar. I allmänhet kan 7% biodiesel användas; högre biobränslemängder behöver godkännas från fall till fall.

48 Övrigt Fråga 61. Behöver jag använda någon speciell olja? Kan Volvo erbjuda lämplig olja? Kan jag använda sådan olja i mina äldre Volvomaskiner? 62. Hur är det med avgaser från vevhusventilationssystemet? 63. Hur och hur mycket har ni testat de nya motorsystemen där Steg IIIB / Tier 4 Interim är aktuellt? 64. Vilken livslängd kan förväntas för en Volvo-motor som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim? Förbättrad? Stabil? Reducerad?

49 Svar Ja, nya mer högkvalitativa oljor kommer att krävas för att den nya tekniken ska kunna fungera bra. Vi kommer att via våra återförsäljare tillhandahålla den rekommenderade oljan, Volvo Ultra Diesel Engine Oil, VDS-4. Denna olja kommer att vara kompatibel med tidigare produkter, förutsatt att svavelnivån ligger under 500 ppm. Ett vevhusventilationssystem av centrifugaltyp används för att filtrera och återanvända oljedimman i vevhusgaserna. Inget periodiskt underhåll krävs. Pålitliga RG-program (Reliability Growth) inkl. utvärderingar av prestanda, kvalitet och komponenternas tillförlitlighet, undersystem, motoroch maskinsystem har använts sedan utvecklingen av den nya generationens motorer som motsvarar Steg IIIB/Tier 4 Interim startade för många år sedan. Fälttestprogram som täcker alla relevanta maskinmodeller inom hela produktområdet har körts och körs parallellt med alla andra test- och utvärderingsaktiviteter. Livslängden förväntas ligga på samma nivå som för de tidigare generationernas Volvo-motorer.

50 Övrigt Fråga 65. Vilken prisstrategi kommer ni att ha för utrustningar som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim? 66. Hur kommer produktens totalkostnad (Total Cost of Ownership, TCO) för min utrustning som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim att påverkas? 67. När kommer maskiner som motsvarar Steg IIIB / Tier 4 Interim att visas upp? När kommer de att lanseras på respektive marknad? 68. Förbereder ni några specifikationer som förberedelse för introduktionen av dessa nya maskiner på de berörda marknaderna?

51 Svar Naturligtvis går det inte att undvika en prisökning i samband med att den kostsamma och nya tekniken med Steg IIIB/Tier 4 Interim introduceras i maskinerna. Som alltid så kommer utvecklingen på marknaden, inklusive reaktioner från konkurrenter och kunder, att vara viktiga faktorer att ta hänsyn till när vi tar fram vår prisstrategi för 2011 och därefter. TCO kommer högst sannolikt att påverkas beroende på olika faktorer såsom högre inköpspris för utrustningen, lägre bränsleförbrukning, högre produktivitet och andra parametrar som påverkas av en applikation och förhållandena på arbetsplatsen. Den första visningen av de nya maskinerna inom de aktuella effektnivåerna kommer att äga rum under Fullständig lansering av varje ny maskinmodell kommer därefter att ske på de olika marknaderna under fortsättningen av 2011 och därefter enligt speciella lanseringsplaner som tas fram för varje marknad. Ja, det kommer att finnas omfattande information och vår personal, våra återförsäljare och, där det behövs, kunder/slutanvändare kommer att utbildas, särskilt inom områdena drift, underhåll och service.

52 En följd av vår strävan till ständig förbättring är att vi behåller rätten att ändra produkternas specifikationer och utformning utan särskilt meddelande. PUB 12A Swedish VolvoCE Volvo, Global Marketing

STEG IV-MOTORER. 160-350 kw

STEG IV-MOTORER. 160-350 kw STEG IV-MOTORER 160-350 kw Motortillverkare av världsklass sedan 1800-talet. Volvo Construction Equipment har under mer än 180 år levererat nya innovationer och ligger i framkant när det gäller teknisk

Läs mer

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MINSKADE AVGASUTSLÄPP

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MINSKADE AVGASUTSLÄPP VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MINSKADE AVGASUTSLÄPP MOT DIESELUTSLÄPPSSTANDARDER FÖR ANLÄGGNINGSMASKINER ENLIGT STEG IV/TIER 4 FINAL FRÅGOR OCH SVAR I APRIL 2013 Utsläpp och lagstiftning. FRÅGA 1. Vad står

Läs mer

Lagstiftning för dieselmotorer i entreprenadmaskiner Off-Road

Lagstiftning för dieselmotorer i entreprenadmaskiner Off-Road Lagstiftning för dieselmotorer i entreprenadmaskiner Off-Road Avgasrening & Krav Peter Bäck SWECON Välkomna till Eskilstuna på Volvo/Swecons SKOLDAGAR Mars 2013 September 2013 pirrko.thim@swecon.com 016

Läs mer

PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK

PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK INNEHÅLL 1. Utsläppsstandarderna skärps maskinerna förbättras 2. Utsläppsstandardernas tidsplan 3. PONSSE:s SCR-lösning 4. Fördelar med SCR-systemet 5. Prestanda

Läs mer

DRILLAIR Y35/V39. Fully empowered

DRILLAIR Y35/V39. Fully empowered DRILLAIR Y35/V39 Fully empowered 4 SKÄL att investera i en DrillAir Y35 3 I DrillAir Y35/V39 500 1 100 % 2,2 Att borra 500 meter per dag är fullt möjligt med DrillAir Y35. Två 4,5-tums geotermiska brunnar

Läs mer

VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460

VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460 VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460 Kraftfull Tillförlitlig Bevisat höga prestanda Komfort och säkerhet Volvos grävmaskiner är konstruerade för en världsomspännande marknad. Den avancerade teknologi

Läs mer

WM Evolution II Bensin/Diesel/Elektrisk

WM Evolution II Bensin/Diesel/Elektrisk WM Evolution II Bensin/Diesel/Elektrisk WM Evolution II Bensin Tekniska uppgifter Motor FORD SOHC 640 V6 4.009 cm 3 Förbättrade köregenskaper genom Reviderad styrgeometri Ökad spårbredd Optimerad viktfördelning

Läs mer

VOLVO PENTA VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN ÅTERFÖRSÄLJARE

VOLVO PENTA VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN VOLVO PENTA ÅTERFÖRSÄLJARE Priserna gäller t.o.m. 15 Maj 2009 om inget annat anges. Alla priser är rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Vissa produkter kan vara beställningsvaror.

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN EN STUDIE OM KALLSTARTADE BILAR OCH DESS PÅVERKAN PÅ MILJÖN En kallstartad bil orsakar onödiga utsläpp av skadliga ämnen. Genom att använda ett bilvärmesystem minskar eller

Läs mer

Groundsmaster 4000-D/4100-D. Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET. www.toro.com

Groundsmaster 4000-D/4100-D. Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET. www.toro.com Groundsmaster 4000-D/4100-D Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET www.toro.com Groundsmaster 4000-D/4100-D Innovativa tekniska lösningar och funktioner gör det här till den

Läs mer

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat PRESS info P11X27SE / Ann-Helen Tolleman 25 okt 2011 Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat I och med övergången till en global motorplattform

Läs mer

Kompressorer till Bil & Verkstad. Människor. Passion. Prestanda.

Kompressorer till Bil & Verkstad. Människor. Passion. Prestanda. Kompressorer till Bil & Verkstad Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Vårt fokus på fordonsindustrin I decennier har Chicago Pneumatics hjärta vurmat lite extra för fordonsverkstadsindustrin.

Läs mer

8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Avgaskrav för arbetsmaskiner

8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Avgaskrav för arbetsmaskiner 8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Vid förbränning i en dieselmotor bildas olika typer av avgasemissioner. Utsläppsnivån för en del av dessa är reglerade i lagar och förordningar som successivt

Läs mer

Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE

Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE Bruksanvisning i orginal Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE - 0906 - Innehållsförteckning DeLaval propellerfläkt PFE... 3 Allmän beskrivning... 3 Ventilationsfläktar för alla behov... 3 Aerodynamiskt

Läs mer

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar VOLVO VARIOMATIC SKRIDAR. ASFALTLÄGGARENS SJÄL. Skriden är asfaltläggarens viktigaste del, och har avgörande betydelse för beläggningskvaliteten. Volvo Variomatic

Läs mer

ETT STABILT OCH ERGONOMISKT KRAFTPAKET PONSSE ERGO

ETT STABILT OCH ERGONOMISKT KRAFTPAKET PONSSE ERGO ETT STABILT OCH ERGONOMISKT KRAFTPAKET PONSSE ERGO PRODUKTIVITET, EKONOMI OCH ERGONOMI I ET PAKET Mångsidiga och kraftfulla PONSSE Ergo har genomgått en omfattande uppgradering. Ännu mer produktiva, komfortabla

Läs mer

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn Zhafir Zeres Serie 400-2,300 kn Utökade funktioner som standard Zhafir ZERES Serie Zhafir har utvecklat den nya elektriska maskinserien Zeres, för att bli en flexibel formsprutningsmaskin baserad på det

Läs mer

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter Heta komponenter Heta komponenter VARNING! Avgassystemet på en lastbil kan vid hög arbetsbelastning uppnå temperaturer över 500 C. Brandrisken kan bli stor om påbyggnadsutrustning placeras alltför nära

Läs mer

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster KONTAKTUPPGIFTER Göteborg: Trafikkontoret Telefon: 031-61 37 00 Internet: www.trafikkontoret.goteborg.se Malmö: Gatukontoret Telefon: 020-34 45 00 Internet: www.malmo.se/miljozon Stockholm: Markkontoret

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Oljedimavskiljare. Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja.

Oljedimavskiljare. Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja. Oljedimavskiljare Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja. FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat

Läs mer

Hur vet du när det är dags att byta filter?

Hur vet du när det är dags att byta filter? Hur vet du när det är dags att byta filter? Grannarna klagar Bilarna på gatan är smutsiga Svart snor när jag snyter mig För dålig utsugningskapacitet D f K lu fa ra en så bi Dags att byta filterslangar

Läs mer

Alternativa bränslen för järnvägsdrift

Alternativa bränslen för järnvägsdrift 1 Alternativa bränslen för järnvägsdrift Per Holmgren, Scania Engines Olle Wahlström, Scania-Bilar Sverige AB Foto: YBo5p vid ULJ av Nils Öberg Scania Engines en kort presentation 2 Ett av Scanias affärsområden

Läs mer

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda.

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda. Skruvkompressorer över 30 kw Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Definiera dina behov så Vårt utbud av oljeinsprutade skruvkompressorer på 30-90 kw är omfattande och hela serien

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

Simulering av koldioxidutsläpp

Simulering av koldioxidutsläpp Institutionen för tillämpad elektronik och fysik 2007-05-29 Simulering & optimering D 5p Simulering av koldioxidutsläpp Kursansvarig: Lars Bäckström Av: Mats Norberg masnog03@student.umu.se Anders Strömberg

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen U 34/2011 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om fritidsbåtar och vattenskotrar (ändring av det s.k. direktivet om fritidsbåtar)

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar. BD 100-3000 100-3000 l/s

Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar. BD 100-3000 100-3000 l/s Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar BD 100-3000 100-3000 l/s Full kapacitet, fullt ansvar Atlas Copco levererar tryckluft av högsta kvalitet så att du som kund får ut maximalt av kärnverksamheten.

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län LVF 3:2004 Uppdaterad 2004-09-08 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2002 SLB-ANALYS, MARS ÅR 2004 Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Totala utsläpp år 2002...

Läs mer

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning Volvo FE Hybrid Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning En ren och lönsam framtidslösning Volvo Lastvagnar har över tjugo års erfarenhet av hybridteknologi. Redan 1985 presenterades

Läs mer

Emissioner från Volvos lastbilar (Mk1 dieselbränsle)

Emissioner från Volvos lastbilar (Mk1 dieselbränsle) Volvo Lastvagnar AB Meddelande 1 (6) För att underlätta beräkning av emissioner från transporter har Volvo Lastvagnar sammanställt emissionsfaktorer per liter förbrukat bränsle. Sammanställningen avser

Läs mer

Atlas Copco. Rening av medicinsk luft MED-serien (7-145 l/s / 15-307 cfm)

Atlas Copco. Rening av medicinsk luft MED-serien (7-145 l/s / 15-307 cfm) Atlas Copco MED-serien (7-145 l/s / 15-307 cfm) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs att ren medicinsk luft levereras till operationssalar

Läs mer

Ett förstklassigt val

Ett förstklassigt val Kalmar DCF50-90 Ett förstklassigt val Lätta gaffeltruckar 5-9 ton. När endast det bästa är gott nog Är du en Kalmar-kund? Sedan 1949 har Kalmar varit det märke kvalitetsmedvetna truckförare och ägare föredrar.

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta. Volvo Buses. Driving quality of life

Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta. Volvo Buses. Driving quality of life Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta Volvo Buses. Driving quality of life Grunden till en bra buss Volvo B8R/RLE chassina möter varje behov av trafiktyp. Ett stort antal modell varianter ger dig

Läs mer

SMÖRJMEDEL. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET DÄCK

SMÖRJMEDEL. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET DÄCK Allt du behöver veta om Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR KLIMATANLÄGGNING BATTERIET BROMSAR PIRATTILLVERKNING UTBYTESDELAR AVGASSYSTEM BELYSNING PARTIKELFILTRET STÖTDÄMPARE PEUGEOT ORIGINALDELAR

Läs mer

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas 6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas El och värme kan framställas på många olika sätt, genom förbränning av förnybara eller fossila bränslen, via kärnklyvningar i kärnkraftsverk eller genom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:1709) om avgaskrav för vissa förbränningsmotordrivna mobila maskiner; SFS 2012:231 Utkom från trycket den 9 maj 2012 utfärdad den 19

Läs mer

Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör...

Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör... Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör... Produktion & Försäljning Två raffinaderier 16,4 miljoner ton per år 80% av Sveriges- och 30% av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar?

Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar? Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar? Peter Algurén Produkt- och hlanseringschef Volvo Cars Sweden Page 1 Varför slutade vi med gasbilar 2007? Efterfrågan globalt på gasbilar i Volvos segment

Läs mer

Service för rengöring av DPF och katalysatorer till tunga fordon

Service för rengöring av DPF och katalysatorer till tunga fordon Service för rengöring av DPF och katalysatorer till tunga fordon OM TJÄNSTEN OCH LEVERANTÖREN FILTER REFRESH Filter Refresh är en komplett service för att snabbt rengöra blockerade partikelfilter och återställa

Läs mer

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo Generation Review Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology Simone Ambruschi, Renato Dosmo Hård konkurrens och behovet att behålla eller öka marknadsandelen tvingar tillverkare av

Läs mer

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Vår omvärld och de förutsättningar vi verkar inom Kollektivtrafik I dag lever merparten av alla bolag med ständiga effektiviseringsbehov. En förutsättning

Läs mer

Dieselmotorn på kort och lång sikt av Per Kågeson

Dieselmotorn på kort och lång sikt av Per Kågeson Dieselmotorn på kort och lång sikt av Per Kågeson Kapitel 1 Introduktion 2 Dieselmotorn 3 Dieselbränslet 4 Dieselmotorns miljöegenskaper 5 Effekter av kväveoxider och partiklar 6 Ny teknik för att minska

Läs mer

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK Det finns många starka skäl att välja Geesinknorba baklastare: hög tillförlitlig vägprestanda, ökad effektivitet, leverans av de värden ni

Läs mer

Hur stor är potentialen med bättre analys?

Hur stor är potentialen med bättre analys? PRODUKTFAKTA Hur stor är potentialen med bättre analys? TAK eller som det kallas utanför Sverige OEE är ett samlingsnamn på en metod att mäta en produktionsanläggnings totalekonomi. För att underlätta

Läs mer

Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå

Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå Product manager Franchise and Factory sales 118 years of industrial history 1891 Company founded 1897 First car 1902 First truck 1905 First industrial

Läs mer

NEW EURO 6 ENGINE RANGE

NEW EURO 6 ENGINE RANGE NEW EURO 6 ENGINE RANGE EFFEKTIV STYRKA Det finns ett komplett sortiment PACCAR-motorer med den senaste tekniken till nya Euro 6 DAF XF, CF och LF. Från den mest kompakta PX-5 med effekt från 150 hk för

Läs mer

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar R-32 Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar Daikin är det första företaget i världen som lanserat värmepumpar och luftkonditionering som är laddade med R-32. Detta köldmedium

Läs mer

Svavelfri europadiesel

Svavelfri europadiesel 1 Svavelfri europadiesel Sammanfattning Under de senaste åren har dieselförbrukningen i Sverige stigit och med en kraftigt ökande dieselbilsförsäljning och en förbättrad konjunktur beräknas volymtillväxten

Läs mer

Bioenergikluster Småland. En rapport inom Energimyndighetens Euforiprojekt:

Bioenergikluster Småland. En rapport inom Energimyndighetens Euforiprojekt: Bioenergikluster Småland En rapport inom Energimyndighetens Euforiprojekt: Kommersiella förutsättningar för att implementera gassensorer i biobränsleeldade närvärmeanläggningar David Eskilsson & Claes

Läs mer

Kvalitet och miljö. KvaliteT och miljö

Kvalitet och miljö. KvaliteT och miljö KvaliteT och miljö 197 LedningsSystem Kort kan ledningssystem beskrivas med att: Säg vad Du gör Gör vad Du säger Dokumentera vad Du gjort Gör ständiga förbättringar Oavsett storlek på företaget finns en

Läs mer

Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779. Vägledning till dig som köper in luftfilter

Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779. Vägledning till dig som köper in luftfilter Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779 Vägledning till dig som köper in luftfilter ? Klimatanläggningens komponenter? VI vill här uppmärksamma några av de faktorer som bör påverka ditt

Läs mer

Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft. GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell

Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft. GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell Efter 40 års verksamhet är IVL Ett forskningsinstitut för Hållbar Utveckling Stiftelseägt och därmed

Läs mer

D-FILTER FÖR REN TRYCKLUFT

D-FILTER FÖR REN TRYCKLUFT FILTER D DFILTER FÖR REN TRYCKLUFT Tryckluftskvalitet är direkt relaterat till din kompressors driftsförhållanden. De flesta kompressorintagsfilter avlägsnar partiklar större än 2 µm. Mindre partiklar

Läs mer

Högsta kvalitet för din trygghet

Högsta kvalitet för din trygghet Högsta kvalitet för din trygghet till ett förmånligt pris. BROMSBELÄGG LUFTFILTER BATTERIER BROMSSKIVOR KUPÉFILTER TORKARBLAD OLJEFILTER BRÄNSLEFILTER Honda originaldelar I n n e h å l l BROMSBELÄGG/-SKIVOR...

Läs mer

Automag. Självrensande och helautomatisk magnetfilter

Automag. Självrensande och helautomatisk magnetfilter Automag Självrensande och helautomatisk magnetfilter Självrensande magnetf Magnetfilter Automag av Eclipse Magnetics tillverkas med användning av kraftfull sällsynt substans av jordartsmetall - magnetiskt

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2013 samt luftmätningsdata i taknivå för åren 1990 2013

Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2013 samt luftmätningsdata i taknivå för åren 1990 2013 Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2013 samt luftmätningsdata i taknivå för åren 1990 2013 Miljöförvaltningen Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Metod i taknivå... 1 DOAS... 1 Partikelmätare...

Läs mer

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca Styrsystemlösningar Katalog nr PDE2523SLSE-ca Vem erbjuder den effektivaste lösningen? SPECIFIKATIONER Uppbyggnad på platsen STEG 1 Kretskonstruktion STEG 6 Mekanisk konstruktion STEG 3 Specificera komponenterna

Läs mer

Katalysatorer för dieselmotorer. Gaffeltruckar Entreprenadmaskiner Industrimotorer Lastbilar och Bussar Gruvfordon

Katalysatorer för dieselmotorer. Gaffeltruckar Entreprenadmaskiner Industrimotorer Lastbilar och Bussar Gruvfordon Katalysatorer för dieselmotorer Gaffeltruckar Entreprenadmaskiner Industrimotorer Lastbilar och ussar Gruvfordon Katalysatorer för dieselmotorer Engine ontrol Systems katalysatorer består antingen av en

Läs mer

AutoComp. Välkommen till. I katalogen fi nns ett omfattande sortiment av ljuddämpare, avgassystem och tillbehör av högsta kvalitet.

AutoComp. Välkommen till. I katalogen fi nns ett omfattande sortiment av ljuddämpare, avgassystem och tillbehör av högsta kvalitet. VGS SYSTEM Välkommen till utocomp I katalogen fi nns ett omfattande sortiment av ljuddämpare, avgassystem och tillbehör av högsta kvalitet. Hittar du inte det du söker? Slå oss en signal. Med hjälp av

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon.

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga Tjänsteutlåtande Dnr 2015-8376 Sida 1 (8) 2015-06-02 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning

Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning Volvos ramstyrda dumprar Automatisk dragkraftsfördelning (ATC) Enkel att använda ekonomisk att äga Från fasta transportvägar till ett vått och slirigt underlag. Med Automatic Traction Control ATC utnyttjar

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET Tjänstefiering av säkerhet är ett kostnadseffektivt alternativ med lägre risk för dig som strävar efter att din kärnverksamhet ska kunna bedrivas utan driftstörningar.

Läs mer

Nytt namn - ny modellserie!

Nytt namn - ny modellserie! Nytt namn - ny modellserie! Atlas Weyhausen, numera Atlas Weycor är världens äldsta tillverkare på hydrostatiska lastmaskiner. Bolaget grundades under 1950-talet av Friedrich Weyhausen (därav namnet) i

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

Automag. Självrenande helautomatiskt magnetfilter

Automag. Självrenande helautomatiskt magnetfilter Automag Självrenande helautomatiskt magnetfilter Fördelarna med automatisk magnetfiltrering Inga förbrukningsartiklar behövs Automag behöver bara liten mängd tryckluft för att driva filtreringsprocessen.

Läs mer

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Ingen kan förvaring som vi. I över 65 år har vi utvecklat, tillverkat och levererat förvaringslösningar. Är det något vi kan så är det förvaring och den

Läs mer

Produktion utan avbrott med rätt reservkraft

Produktion utan avbrott med rätt reservkraft Produktion utan avbrott med rätt reservkraft Våra installationer tryggar din reservkraft i alla väder Sedan starten 1950 har elektriciteten varit i fokus på Olssons Elektromekaniska. I början reparerade

Läs mer

ETT HELT UPPGRADERAT KRAFTPAKET PONSSE BEAR

ETT HELT UPPGRADERAT KRAFTPAKET PONSSE BEAR ETT HELT UPPGRADERAT KRAFTPAKET PONSSE BEAR NYA PONSSE BEAR KRAFT, PRODUKTIVITET OCH ARBETSGLÄDJE Helt nya PONSSE Bear är en sann skogens konung. Den representerar bästa tänkbara prestanda, produktivitet

Läs mer

Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik. Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige

Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik. Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige Dettifoss 200 ton per sekund Lagstiftning, en kraftfull grön resurs PM (g/kwh) 0.36 Eu1 (1993) Existerande och planerad

Läs mer

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VARFÖR SKA MAN SMÖRJA MOTORN? 1. OLJA Minskar friktion. Begränsar slitage på rörliga delar i motorn (vevaxel, kamaxel ) Möjliggör effektiv kylning av motorn.

Läs mer

KA - KA PLUS. SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw

KA - KA PLUS. SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw KA - KA PLUS SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw KA - KA PLUS en ny serie teknologiskt avancerade kompressorer är resultatet av en utförlig forsknings- och utvecklingsprocess. Resultatet är en extremt tyst och

Läs mer

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE Hundra procent rent med ledande teknologi WARE N SYSTEMBEHANDLING AV ALLA TYPER AV HET-, KYL- ELLER PROCESSVATTENSYSTEM WAREN INTERNATIONAL 2014 Hundra procent rent

Läs mer

Delårsrapport för perioden 2009-01-01 2009-06-30

Delårsrapport för perioden 2009-01-01 2009-06-30 COT Clean Oil Technology AB (publ), Org nr 556598-5362 Delårsrapport för perioden 2009-01-01 2009-06-30 Rörelseintäkterna uppgick till 202 Tkr (-1 265 Tkr) Periodens resultat uppgick till -4 337 Tkr (-6

Läs mer

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: ---

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: --- ..G I s 7 4, x, l ' _, (45) Patent meddelat: 2013-04-02,f s, i-3,--1,

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter PRODUKTBROSCHYR LOGLIFT 118S EN ARBETSHÄST PÅ 12 tonmeter Denna kran för hantering av kortvirke finns tillgänglig i flera olika räckvidder från 7,9 upp till 10,1 meter.

Läs mer

Riello Gulliver RG2 Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion

Riello Gulliver RG2 Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion 1 INNEHÅLL 1. BRÄNNAREBESKRIVNING 2 1.1 Utrustning 2 2. TEKNISKA DATA 3 2.1 Tekniska data 3 2.2 Mått 3 2.3 Arbetsdiagram 3 3. INSTALLATION 4

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning Läs följande instruktioner noga innan du installerar enheten. Tack för att du valt en Embraco Sliding Unit, som är ett luftkylt utomhusaggregat. Denna enhet är speciellt designad

Läs mer

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Jakten på hållfasthet, och därmed minskad vikt hos svetsade konstruktioner har drivit på utvecklingen av nya höghållfasta stål. Med de förbättrade

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal Hultdins SuperSaw, högproduktiv buntkapning i Brasilien Hultdins gripsågar i SuperSaw-serien har under många år varit det naturliga kvalitetsvalet bland skogsentreprenörer världen över. Kaptillsatsen appliceras

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT

EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT LÖSNINGAR FÖR BÄTTRE INOMHUSLUFT LÖSNINGAR FÖR BÄTTRE INOMHUSLUFT Inomhusluften anses ha en direkt koppling till vår hälsa och vårt välbefinnande. Kvaliteten

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

MaxiWash. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen.

MaxiWash. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen. MaxiWash STORT UTBUD Vi har rätt lösning för din fordonstvättverksamhet: KOMMERSIELL TUNG FORDONSTVÄTT ROLLOVER BILTVÄTTAR för låga, medelstora

Läs mer

Elektroniska styrsystem enklare än någonsin

Elektroniska styrsystem enklare än någonsin Elektroniska styrsystem enklare än någonsin Robust och smidig maskinstyrning med intelligent elektronik IQAN-TOC2 genvägen till framtiden Lättspecificerat Lättinstallerat Enkel inställning Enkel diagnostik

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU. av den XXX

KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU. av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU av den XXX om ändring av bilagorna I, II och III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/37/EG om typgodkännande

Läs mer