Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6 Kommentar till fråga 1 (sakrätt) Omtentan augusti 2014 Följande kommentar ska inte ses som uttömmande utan även andra spår, argument och analyser kan vara poänggivande. Det är främst fyra saker i frågan som är av intresse. 1. Bilen Volvo V Motorcykeln. 3. EU-mopeden. 4. Kameran. Förutsättningar av intresse. Egendomen finns i huvudsak i en bostad tillhörande makar. Makarna har gemensamma hemmavarande barn. Eftersom en av makarna är föremål för utmätning så ligger UB 4:19 st. 1 närmast till hands. 1. Bilen Volvo V 70 Bilen befinner sig i Emmas besittning, men sannolikt även i Fredriks. Tredje man är i detta fall Jonssons Bil AB (ev. även Emmas AB). UB 4:19 st. 1 bör vara utgångspunkten med konsekvens att bilen ska anses vara Emmas. Här råder det möjligtvis olika uppfattningar om 4:19 eller 4:18 ska tillämpas, när tredje man är annan än den andra maken. Av Håstad skulle man kunna sluta sig till att det är 4:18. Av NJA 1995 s. 416 (Millan Å) är det sannolikt 4:19 (en uppfattning som även sannolikt stöds av Gregow). Lagstiftningen nämner dessutom annan i 4:19. Problemet blir dock endast akademiskt eftersom kravet för att bryta presumtionen i båda fall är framgår. Här torde det inte vara så svårt att bryta presumtionen med stöd av ett leasingavtal e. dyl. 2. Motorcykeln Här bör vi kika på NJA 1995 s. 416 och fundera över likheter och olikheter mellan det hypotetiska i denna fråga och det som utspelade sig i Millan Å-fallet. UB 4:19 bör väl återigen vara tillämplig. Frågan är dock om det är st. 1 eller 2 som ska tillämpas med den konsekvensen att bevisbördan placeras olika. Det som talar för Erik (till skillnad för Millan) är dels att han är äldre, dels att han har ett eget förvärvsarbete. Om denna förändring kan anses tillräcklig så kan Erik anses kunna ha en självständig besittning och därmed gemensam besittning med sin mor. Om det blir så är UB 4:19 st. 2 tillämplig och Johanna har bevisbördan för att det är Emmas motorcykel. Här kan ett köpeavtal styrka att motorcykeln tillhör Erik. Det blir sannolikt inte aktuellt att tillämpa 4:20 eller 4: EU-mopeden Anna är 16 år och hemmavarande. Det finns inget i bakgrunden som pekar på att hon skulle inta någon form av självständig ställning i förhållande till hennes föräldrar. Likt NJA 1995 s. 416 lutar det mesta åt att UB 4:19 st. 1 blir tillämplig och därmed har Anna all bevisbörda. Om hon med hjälp av sin far kan styrka att mopeden är skänkt av fadern så är Annas förvärv skyddat, oaktat inte tradition i sakrättsligt hänseende skett. I relationen Fredrik och Anna krävs inte tradition i den aktuella situationen eftersom inte Fredrik är föremål för exekutiva åtgärder. Anna bör därmed ha goda chanser att freda mopeden.

7 4. Bankfacket Kameran Med utgångspunkt från bakgrunden så är det bara Fredrik som har tillgång till bankfacket och därmed är den inte i makarnas gemensamma besittning. I så fall är inte UB 4:19 tillämplig utan 4:17. Kronofogden har därmed att styrka att kameran (övrigt innehåll) tillhör Emma eller att det är deras samägda egendom. Här är det möjligt att 4:22 kan bli tillämplig om kronofogden kan visa sannolika skäl för att Emma skulle äga/samäga. Att kameran är traderad torde vara styrkt om det endast är Fredrik som har tillgång till bankfacket. Om fogden kan visa att makarna har bankfacket i deras gemensamma besittning så måste Fredrik enligt 4:19 bryta den presumtionen antingen genom att styrka att han äger innehållet själv eller visa sannolikhet för att han samäger innehållet. Om de har gemensam besittning till bankfacket är dock kameran förlorad eftersom det inte skett någon tradition (eller registrering enligt LKL). Samtliga frågor/problem kan ev. beröra UB 4:20 eller 4:22 om det finns skäl/sannolika skäl till annat.

8 Lösningskommentar fråga 2, omtentamen T3 den 6 augusti 2014 Vägledande för poängsättningen vid rättandet har varit att ert svar visar att ni behärskar de olika bedömningsgrunderna inom upphovsrätten samt hur de skilda rekvisiten förhåller sig till varandra. För att erhålla full poäng har krävts att svaret visar på en mycket god förmåga för att identifiera problemen samt en mycket god förmåga till analyserande användning av relevant rättskällematerial, med självständig analys (jfr betygskriterierna i undervisningsplanen). Delfråga A (4 delpoäng) Ta ställning till följande upphovsrättsliga frågeställningar: a) Vad krävs för att Jöns, som alltså inte är någon etablerad poet, ska få upphovsrättsligt skydd till de egna dikterna? Jöns egna dikter kan åtnjuta upphovsrättsligt skydd om de uppnår kravet på verkshöjd, eller med en modernare terminologi originalitet, varmed avses att verken dikterna ska vara ett uttryck för Jöns egen intellektuella skapelse. Det har alltså inte någon betydelse huruvida han är etablerad poet eller inte. För full poäng fordras att studenterna hänvisar till något av de avgöranden från EU-domstolen eller HD som behandlats på kursen där detta begrepp uttolkas och ges en närmare innebörd (t.ex. C- 5/08 Infopaq, NJA 2009 s 159 Mini Maglite och NJA 1994 s 74 Smultron). Av EUdomstolens avgörande framgår också att begreppet ska tillämpas även på andra områden än för dem vilka uttrycklig harmonisering finns (databaser, fotografier och datorprogram), t.ex. litterära verk som berörs i frågan. (1,5 p) b) Vilken ensamrätt kan finnas för antologin och, i så fall, under vilka förutsättningar? För full poäng krävs inte endast ett konstaterande att samlingsverk skyddas enligt 5 URL, utan också en bedömning vari Jöns upphovsrättsliga skapande vid framställningen av antologin skulle bestå. Samlingen som sådan måste vara att anse som ett verk. Det innebär att innehållet i sammanställningen ska ha valts ut eller arrangerats på ett sätt som gör att sammanställningen är originell. Det handlar alltså om att bedöma vari Jöns originella skapande skulle bestå vad gäller urvalet till antologin eller dess disposition. Möjligen kan man också nämna något om förhållandet mellan upphovsrätten till samlingsverket och upphovsrätten till de verk som ingår i diktsamlingen. (1,5 p) c) Vilka upphovsrättsliga ekonomiska ensamrätter aktualiseras för publiceringen av de i antologin (som publiceras i tryckt bokform) ingående dikterna?

9 För full poäng krävs inte endast en allmän hänvisning till att den som skapat ett upphovsrättsligt skyddat verk erhåller ekonomiska rättigheter i form av exemplarframställning och tillgängliggörande för allmänheten enligt 2 URL, utan dessutom att det rör sig en särskild form av tillgängliggörande för allmänheten, nämligen spridning enligt 2 3 st. 4 p. (1 p) Delfråga B (4 delpoäng) a) Hur ska Marimba gå till väga för att få stopp på den, som hon anser, otillåtna användningen? Eftersom det frågas efter hur Marimba kan få stopp på användningen, bör möjligheten att utverka ett vitesförbud mot förlaget enligt 53 b URL diskuteras. (1 p) b) Vilken upphovsrättslig grund, eller grunder, bör hon åberopa till stöd för sitt påstående om att användningen utgör ett intrång? Frågan handlar om vilken ensamrätt som kan göras gällande mot Jöns eller förlaget. Vad gäller dikten som Jöns inte frågat om tillstånd för är det enklast att åberopa den ekonomiska ensamrätten enligt 2 URL, se delfråga A c) ovan. Vad gäller ändringarna i dikterna är detta främst en fråga om det eventuellt föreligger en kränkning av den ideella rätten enligt 3 2 st. För full poäng krävs även en diskussion om på vilket sätt respekträtten kränkts, dvs. om det är en ändring som kränker Marimbas litterära anseende eller egenart (t.ex. de ändrade miljöbeskrivningarna), alternativt att verket gjorts tillgängligt i sådan form eller i sådant sammanhang som är kränkande (t.ex. temat för boken eller att dikterna infogats i samlingsverket på särskilt sätt). Möjligen kan man även nämna ändringsförbudet i 28 URL. (1,5 p) c) Marimba vill även ha ekonomisk ersättning för det påstådda intrånget helst så mycket som möjligt. Beskriv under vilka förutsättningar ersättning kan utgå om ett upphovsrättsintrång föreligger samt vilken typ av ersättning som kan utgå Märk väl att det inte frågas generellt efter vilka sanktioner som kan göras gällande, utan under vilka förutsättningar ersättning kan utgå. Svaret ska följaktligen behandla 54 URL och inte allmänt redogöra för vilka sanktionsmöjligheter som finns inom upphovsrätten. I svaret bör man ha uppmärksammat skillnaden mellan intrång som görs i god tro och sådana där uppsåt eller oaktsamhet föreligger. Om det är fråga om ett intrång i god tro dvs. utan uppsåt eller oaktsamhet är vederlaget (enligt 54 1 st URL) begränsat till ersättning för utnyttjandet (skada behöver inte bevisas). Om uppsåt eller oaktsamhet föreligger (vilket man också bör ta ställning till i svaret) kan ersättning även utgå för den ytterligare skada som intrånget medfört. Därutöver kan

10 man ta upp de punkter som räknas upp i lagrummet och som anger vad man ska hänsyn till vid bestämningen av ersättningen. Som överkurs kan noteras att en kränkning av den ideella rätten enligt 3 URL ersätts som skadestånd enligt 54 3 st och 2 st, via hänvisningen till 53. En kränkning är alltså inte ett utnyttjande som omtalas i 54 1 st. (denna sista del har inte krävts för att full poäng på frågan ska erhållas). (1,5 p)

11 T3 Familjerättsfråga, Omtentan augusti 2014 Kommentar till Fråga 3 Nedan följer ett svarsförslag som tar upp de flesta frågor som i varierande grad behandlats i de tentamenssvar som jag rättat. Kommentaren nedan ska inte uppfattas som uttömmande eller som det enda möjliga svaret. Bodelning Allmänt När ett äktenskap upplöses är huvudregeln att makarnas egendom ska fördelas genom bodelning (ÄktB 9:1). I bodelning ska makarnas giftorättsgods (GG) som fanns vid den kritiska tidpunkten (KT) ingå (ÄktB 9:3, 10:1). Vad som är GG respektive enskild egendom (EE) framgår av ÄktB 7:1-2. De tillgångar som utgör GG på den KT ingår i bodelningen. En make har otvivelaktigt rätt att bruka sin egendom till dess bodelning sker, men redovisningsplikt finns enligt ÄktB 9:3. Redovisningsplikten gäller från den KT. Tidpunkt för värderingen Tidpunkten för värderingen är dagen då boet är utrett (Agell & Brattström s 173 f, med hänvisning till prop. 1986/87:1 s. 159 f.). Det finns inga lagregler om rätt tidpunkt men värderingen bör ske så nära bodelningen som möjligt (Agell & Brattström s 173). Parets radhus (Eric) Parets radhus i Kåbo tas upp till marknadsvärdet (3.8 milj. kr). Eftersom Eric är ensam lagfaren ägare bör det stå på Erics sida av GG. Lånet kopplat till huset på 2.5 milj. kr ska också stå på Erics sida. En del studenter ansåg att Klara var dold samägare av parets radhus. Det finns dock inga omständigheter som talar för att Klara skulle ha dold samäganderätt i radhuset. Bostadsrättslägenhet (Eric) Erics bostadsrättslägenhet tillkom efter den KT. Den ska således inte ingå i bodelningen. Bohag (Eric och Klara) Vad gäller makarnas gemensamma bohag (ÄktB 7:4 st 2) äger Eric och Klara hälften var. Klara verkar behålla alla möbler eftersom Eric har köpt nya möbler för sin bostadsrättslägenhet. Det vore därför rimligt att bohaget värderas till bruksvärdet (Se Agell & Brattström s 175). I det här fallet framgår att bohagets värde är kr. Det framgår inte om värdet räknats som marknads- eller bruksvärde. Harley Davidson Fatboy Custom (Klara) Makar har en särskild redovisningsplikt som avser deras förvaltning av egendomen från KT tills tiden när bodelning förättas (ÄktB 9:3). Även skulder omfattas av redovisningsplikt, Agell & Brattström s 180. Klara köpte sin Harley Davidson motorcykel den 1:e september, efter KT. Hon använde GG (sin röda Volvo PV) för att finansiera köpet. Surrogat för GG efter KT ingår ej; istället ska minskningen av GG kompenseras genom en redovisningsfordran på motsvarande värde (ÄktB 9:3, Agell & Brattström s 180/181). Därför ska bilens värde på ingå på Klaras sida. Skuldavräkning för det nya lånet på kr från Klaras mormor får inte heller ske eftersom skulden uppkom efter den KT (ÄktB 11:2 st 1). Jordbruksfastighet i Dalarna (Klara) Fastighetens värde har sjunkit från kr vid KT till kr när bodelningen äger rum. Detta har skett utan Klaras möjligheter att påverka och skadorna täcktes inte av någon försäkring. Värdeminskningen bör därför bäras av båda parter vilket innebär att kr tas upp i bodelningen. Skuldstorleken kan aldrig påverkas efter KT medan värderingen kan påverkas med tiden. (Se Agell & Brattström s 173). 1

12 T3 Familjerättsfråga, Omtentan augusti 2014 Sparkonto hos SEB (Eric) Sedan KT har värdet på Erics sparkonto sjunkit från till kr eftersom Eric lagt ned på nya möbler (efter KT). Sparkontot ska tas upp till värdet på Erics sida (ÄktB 9:2, redovisningsfordran 9:3). Pension (Eric) Huvudregeln är att privat pensionsparande ingår i bodelningen. Inget talar för att Erics privatpension skulle undantas enligt ÄktB 10:3 st 3. Erics allmänna pension på kr ska dock undantas från bodelningen med stöd av ÄkB 10:3 st 1 (se även Agell & Brattström s 113 ff.). Aktier (Eric - EE) & utdelning Erics aktier i Gösta Hannells Fisksalteri AB, värda kr, har han ärvt med förbehåll att de ska vara enskild egendom (ÄktB 7:2 st 1, p 4). Utdelning av kr har han investerat i ett växtbelysningssystem till sin pelargonsamling. Huvudregeln är att avkastning efter EE inte är enskild egendom om ej annat är föreskrivet (ÄktB 7:2 st 2). Eftersom avkastningen skett före KT, ska de kr tas med som GG på Erics sida. Enskild egendom Aktier ÄktB 7:2 st 1, p 4 Erik Klara Giftorättsgods Radhus Radhuslån Bohag Bil (MC) SEB sparkonto Jordbruksfastighet Växtbelysning ÄktB 7:2 st 2 Privat pension Studieskulder Totalt Likadelning ÄktB :3 Andel i boet ÄktB 11: (Erics GG) (Klaras GG) = kr Eric ska utge kr till Klara Erics andel i boet = = kr Klaras andel i boet = = kr av detta utgörs kr av bohaget, som hon tagit på sin lott. 2

13 T3 Familjerättsfråga, Omtentan augusti Beräkning av underhållsbidrag Enligt FB 7:1 ska föräldrar svara för barnets underhåll efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Eric och Klara bor inte tillsammans, och Åsa och Lars bor varaktigt med Eric. Klara ska därför fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till Åsa och Lars (FB 7:2 st 1). Underhållsbidrag kan fastställas genom dom eller avtal (FB 7:2 st 2) och när underhållsbidrag bestäms får Klara förbehålla sig ett belopp för eget underhåll som innefattar vanliga levnadskostnader (FB 7:3). Vid beräkning av underhållsbidrag tillämpas ett standardiserat förfarande som bygger på nu upphävda Allmänna råd utfärdade av Socialstyrelsen. Barnets behov bestäms som en procentandel av prisbasbeloppet (PBB) enligt SFB 2:6-10 och uppskattas som 65% av PBB för barn 0-6 år, 80% för barn 7-12 år och 95% för barn över 13 år. Vissa individuella kostnader kan läggas till schablonbeloppet. Avdrag görs för barn- eller studiebidrag (se Singer s 171 f). För att erhålla full poäng ska man ha diskuterat de relevanta bestämmelserna och principerna om fastställande av underhållsskyldighet mm i 7 kap FB. Vidare ska man ha visat hur underhållsbidrag enligt FB beräknas. Frågorna behandlas utförligt av Singer s 169 ff. Eric (boförälder) Klara (bidragsskyldige) Månadslön (kr) (eller diskussion) Skatt Boende FB 7:3 st % PBB, FB 7:3 st kr kr Överskott kr kr Barnets behöv: Lars (11): 80% av PBB = /år = 3 000/mån avdrag kr (barn bidrag) = kr Åsa (14): 95% av PBB = /år = 3 562/mån avdrag kr (barn bidrag) = kr Barnets behov x bidragpliktigas överskott = Underhållsbidrag Föräldrarnas samlade överskott Lars x = 924 kr Åsa 2513 x = kr Klaras totala underhållsbidrag enligt FBs regler utgör 924 kr kr = kr/mån 2.2 Beräkning av underhållsstöd Beträffande underhållsstöd förväntas en diskussion av de relevanta reglerna i kaps SFB, särskilt angående förutsättningar för rätt till underhållsstöd och återbetalningsskyldighet. Också här är det avgörande för full poäng att man visat hur underhållsstöd beräknas. Barns rätt till underhållsstöd regleras i SFB 18:2. Underhållsstöd betalas ut till den som är boförälder (SFB 18:15). Underhållsstöd betalas inte om en bidragsskyldig förälder betalar underhåll med minst det belopp som skulle betalas ut som underhållsstöd till barnet (SFB 18:9 st 1). Underhållsstöd är för nuvarande kr/ mån / barn (SFB 18:20) eller kr/ mån / 2 barn. Underhållsstöd beräknas på 3

14 T3 Familjerättsfråga, Omtentan augusti 2014 inkomst som överstiger kr (SFB 19:10) och högsta betalningsbelopp är f.n kr/mån och barn (SFB 19:26). Uträkningsformel Taxerad inkomst, minus kr (SFB 19:10) x procentsatsen = återbetalningsskyldigheten kr (inkomst) x 12 = kr Eftersom Klara och Eric har 2 barn utgör procentsatsen 11,5% per barn (SFB 19:17) 11,5% x = /12 = kr/ barn / mån 23% x = /12 = kr/ mån / 2 barn Klara är skyldig att betala kr/mån i underhållsstöd för Lars och Åsa, som avser kr var; beloppet för underhållsstöd överstiger aldrig det högsta beloppet enligt SFB 19:26 (se även FB 7:2a). 4

15 Kommentar till fråga 4 (sakrätt) Förutsättningar för kommentaren Kommentaren är just en kommentar och ska inte ses som ett facit (något sådant finns inte) på den givna tentamensfrågan. Kommentaren är inte på förhand upprättad utan är skriven med tentandernas svar i tankarna. Den utger sig heller inte för att vara uttömmande. Tentamenssvar som innehåller andra argumentationslinjer än de som tas upp här kan likväl ha varit poänggivande, liksom att höga poäng inte nödvändigtvis betyder att tentanden tagit upp allt som står i kommentaren. En helhetsbedömning av varje tentamenssvar har gjorts utifrån kursens betygskriterier. För höga poäng krävs att man identifierat väsentligen alla kärnproblem i ett givet scenario och på ett analyserande sätt visat förståelse för komplexiteten i problematiken. Kommissionsavtalet En första fråga att ta itu med är som ska ingå i boet, eller snarare vilka (om någon) som har separationsrätt till vad. Enklast är att börja med att titta på avtalet mellan Sänggrossisten och John Blund, då deras avtalsförhållande påverkar samtliga figuranter i uppgiftens rätt. Avtalet benämns förvisso kommissionsavtal men det betyder inte att det i realiteten faktiskt är kommission (jfr t.ex. NJA 2000 s. 685). En helhetsbedömning måste göras och en bra början är att se vilka kriterier som listas i SOU 1988:63 och sedan stämma av dem med de uppgifter som går att finna i frågan (!). Returrätt, returrisk och resultatintresse brukar vara de tre stora avgörande faktorerna (ingen är dock ensam avgörande, se SOU 1988:63 s. 55). Tentanden bör ha ställt frågor som huruvida avtalet innehåller en returrätt för John Blund, om det funnits en returrisk och vem som har resultatintresse. Angående returrätten så finns det förvisso en rätt att returnera osålda sängar men att utnyttja den rätten har varit lika med att säga upp avtalet. Betyder det att det egentligen inte finns någon returrätt? Många kreativa svar har kommit in, och här bör man nog tänka ett varv till innan man avfärdar returrätten så som icke-befintlig. Är det självklart att en returrätt måste innefatta en rätt att fortsätta sammarbetet? Vem måste stå kostnaden för sängarna om de inte blir sålda? Kan det ha betydelse att John Blund nästa månad kan styra över hur många sängar de vill ta in till lagret? Flera tentander har använt sig av NJA 2012 s. 419 och med stöd av det argumenterat för att om omdirigering av varor kan vara en returrätt kan också att själv kunna styra över hur stort antal varor som tas in vara en returrätt, då John Blund kan välja själva om de vill ta in fler sängar eller inte (och slipper på det viset skicka tillbaka ev. osålda). Nästa kriterium är returrisken. Enligt uppgiften har John Blund inga svårigheter att få sängarna sålda. Inte heller brukar de (såvitt vi vet) kontakta Sänggrossisten för att meddela om att de vill ta in ett lägre antal, eller inga alls, sängar. Någon reell returrisk tycks alltså inte föreligga. Resultatintresset då? 80% av vad man sålt sängarna för ska redovisas till Sänggrossisten. Dock verkar det som att det egentligen rör sig om ett fast pris då John Blund regelbundet (ja nästan jämt, enligt uppgiften) självinträder (19 KommL) i avtalet. Anledningen till att John Blund självinträder vet vi inte. Troligtvis är det så att priset de betalar vid självinträde är lägre än de 80 % som de annars skulle behöva redovisa, d v s att John Blund tjänar en hacka på själviträdet. När John Blund väl självinträtt ligger affärsrisken (d v s att få sängarna sålda) på dem. Dock tycks det som att de varje gång behövt inhämta samtycke från Sänggrossisten samt betalat innan de fått sälja sängen vidare till kund. Det regelbundna självinträdet öppnar också upp dörren för en diskussion om konsignation.

16 Svaret på frågan huruvida det här är att anse som ett kommissionsförhållande eller inte är inte givet. Jag lutar åt att det är kommission men med god argumentation kan man komma långt! Tentander som kommit fram till att det inte är ett kommissionsavtal utan istället ett vanligt köp har likväl kunnat erhålla samma antal poäng som de som kommit fram till att det rör sig om kommission. Huvudsaken är att identifierat det problematiska i uppgiften och argumenterat väl för sin sak och även konstaterat vad följen blir av det ena eller det andra (eller bägge). Är det kommission har kommittenten, Sänggrossisten, separationsrätt till sängarna enligt 23 KommL och till ev. medel som influtit p g a försäljning av kommissionsgods (jfr dock RedovL krav). Är det istället att se som ett köp får Sänggrossisten en oprioriterad fordran på köpeskillingen (18 FRL) i konkursen. Volkan Vak Volkan torde vara att ses som en konsument (1 KkL). Konsumenter skyddas i och med avtalet enligt 49 KkL (givet att det avser en bestämd vara, annars blir köpet inte gällande mot borgenärerna förrän åtgärd har vidtagits genom avskiljande eller märkning av varan, anteckning om varan i en bokföringshandling eller på något annat sätt så att det framgår att varan är avsedd för köparen). I uppgiften har en säng märkts för Volkans räkning. Då 49 KkL inte ställer upp ett krav på bindande individualisering har Volkan separationsrätt till sängen. Samma sak gäller för den röda Flax-fåtölj han köpt (dock måste Volkan givetvis erlägga betalning). Den blå är dock inte märkt och då det finns flera fåtöljer och ingenting som tyder på att det framkommer att Volkan köpt en av dem kan han inte separera den, och då denna inte heller är betalt lider Volkan ingen större skada. Konkursboet kan välja att inträda i avtalet och sälja fåtöljen till Volkan (dock med beaktande av det företagshypotek som Handelsbanken har). Uppsala universitet Huruvida John Blunds avtal med Sänggrossisten är ett kommissionsavtal eller inte kan vara avgörande för universitets rätt att separera sängen de köpt. Är det inte ett kommissionsavtal krävs tradition för att universitetet ska vara skyddade mot John Blunds borgenärer. Är det istället kommission kanske universitet har separationsrätt, beroende på om universitetet förvärvat viss vara enligt 24 KommL. Frågan är således om John Blund förbundit sig att prestera en viss bestämd säng eller om John Blund kan prestera vilken säng som helst. Att sängen är märkt gör ingen skillnad såvida märkningen (individualiseringen) inte är bindande i förhållande till universitetet. Har tentanden kommit fram till att det inte är ett kommissionsavtal bör frågan om universitetets separationsrätt besvaras nekande då traditionsprincipen är gällande rätt och tradition inte skett. Fixit AB Fixit har rätt att hålla inne sofforna till dess att betalning av reparationen av just dessa skett (retentionsrätt). De kan dock inte hålla inne sofforna för betalning av en fordran som avser annan egendom (jfr NJA 1985 s 205), då det inte föreligger konnexitet. Handelsbanken Banken åtnjuter förmånsrätt i konkursen p g a företagshypotek. Inteckningsbrevet är överlämnat utan dröjsmål vilket medför att Handelsbanken har sakrättsligt skyddad säkerhet i

17 hypoteksunderlaget (jfr 1 kap. 3 FHL) och någon återvinning bör inte komma ifråga. Den egendom som ett företagshypotek omfattar är all lös egendom som tillhör verksamheten, med undantag för bl.a. kassa- och bankmedel (2 kap. 1 FHL). Banken har således ingen rätt till de i kassan påträffade medlen eller till ev. bankmedel.

Skuldtäckning vid bodelning

Skuldtäckning vid bodelning Juridiska institutionen Höstterminen 2015 Examensarbete i civilrätt, särskilt familjerätt Skuldtäckning vid bodelning En analys av 11 kap 2 äktenskapsbalken Författare: Lamija Cuprija Handledare: Professor

Läs mer

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1(10) Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1 Inledning En debiteringslängd är en exekutionstitel, d.v.s. ett beslut som kan verkställas av KFM. Förutsättningen

Läs mer

Äktenskaps-, (partnerskaps-) och samboenderätt - en introduktion. Professor Margareta Brattström

Äktenskaps-, (partnerskaps-) och samboenderätt - en introduktion. Professor Margareta Brattström Äktenskaps-, (partnerskaps-) och samboenderätt - en introduktion Professor Margareta Brattström Disposition Rättspolitisk kontext Materiell rätt om makars och sambors egendomsförhållanden under förhållandet

Läs mer

Regeringens proposition 1986/87:1

Regeringens proposition 1986/87:1 Regeringens proposition 1986/87:1 om äktenskapsbalk m. m. Prop. 1986/87:1 Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 26 juni 1986.

Läs mer

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1997 s. 660 (NJA 1997:110)

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1997 s. 660 (NJA 1997:110) H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1997 s. 660 (NJA 1997:110) Målnummer: Ö1002-95 Avdelning: Domsnummer: Avgörandedatum: 1997-10-10 Rubrik: Beslut i fråga som av TR hänskjutits till HD:s prövning. En flytdocka,

Läs mer

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Ds 2015:1 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Justitiedepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Förslag till lag om ändring i utsökningsbalken... 7 2 Ärendet...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 maj 2004 T 1356-02 KLAGANDE Länsförsäkringar Sak Försäkringsaktiebolag, 502010-9681, 106 50 STOCKHOLM Ombud: försäkringsjuristen UL MOTPART

Läs mer

Frågor och svar om barns försörjning

Frågor och svar om barns försörjning Dokumentbeteckning 2015-03-03 Dnr x.x-xxxxxxxxxx/xxxx 1(12) Namn på avdelning Namn på avsändare Avsändarens e-postadress Frågor och svar om barns försörjning Familjeekonomiska stöd Vilka regler gäller

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) Målnummer: Ö1006-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2003-03-13 Rubrik: Fråga dels om en konkursförvaltare varit skyldig att enligt 7

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:136

Regeringens proposition 2014/15:136 Regeringens proposition 2014/15:136 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Prop. 2014/15:136 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 25 juni 2015 Margot Wallström

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00 2007-03-30 Justitiedepartementet Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för rättvisa, frihet och säkerhet Enhet C1 Civilrättsliga frågor B - 1049 Bryssel Kommissionens grönbok om internationellt privaträttsliga

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott; nu fråga om förverkande

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott; nu fråga om förverkande Rättsavdelningen Sida 1 (8) Byråchefen My Hedström 2015-11-03 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott; nu fråga om förverkande Klagande Riksåklagaren

Läs mer

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129 Allmänna avdrag 129 10 Allmänna avdrag prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668-670. SOU 1997:2, del II s. 494-496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60, prop. 1989/90:110 s. 364-366, SkU30 prop. 1991/92:43,

Läs mer

Sparkontoundersökning

Sparkontoundersökning Sparkontoundersökning 2016 Ur rapporten: Om hushållet skulle drabbas av en oväntad utgift anger mer än hälften att de har ett sparkonto att använda. Fler kvinnor, 43 procent än män, 39 procent sparar regelbundet

Läs mer

Utredning ny LSS-ersättning

Utredning ny LSS-ersättning Utredning ny LSS-ersättning Bakgrund En person som beviljats personlig assistans enligt LSS har också rätt att välja vem som ska anordna den personliga assistansen. Brukaren kan, precis som den som beviljas

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 154 (NJA 2010:17)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 154 (NJA 2010:17) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 154 (NJA 2010:17) Målnummer: T3252-08 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2010-03-16 Rubrik: Lagrum: Ett avtal mellan A och B om köp av motorcyklar på kredit,

Läs mer

Service inom förmyndarverksamheten

Service inom förmyndarverksamheten Service inom förmyndarverksamheten Innehåll Hur får man en intressebevakare?... 3 Intressebevakarens uppgifter... 4 Begränsning av handlingsbehörigheten... 5 Omprövning av behovet av intressebevakning...

Läs mer

En rättsjämförande utvärdering av det svenska giftorättssystemet - harmoniseringsmöjligheter?

En rättsjämförande utvärdering av det svenska giftorättssystemet - harmoniseringsmöjligheter? Juridiska institutionen Vårterminen 2014 Examensarbete i civilrätt, särskilt familjerätt 30 högskolepoäng En rättsjämförande utvärdering av det svenska giftorättssystemet - harmoniseringsmöjligheter? Författare:

Läs mer

DOM 2010-09-30 Stockholm

DOM 2010-09-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 6 Rotel 0605 DOM 2010-09-30 Stockholm Mål nr T 9430-09 ÖVERKLAGADE AVGÖRANDEN Stockholms tingsrätts dom 2009-11-03, i mål nr T 15410-07, T 10702-07, T 10671-07 och T 10670-07,

Läs mer

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Riktlinjer Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Sida 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Rätten

Läs mer

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB Sida 1(5) Dnr xx-xx 2003-03-31 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB YTTRANDE XX AB borde ha redovisat en fordran på Socialstyrelsen

Läs mer

Lagrum: 9 2 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lagrum: 9 2 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2015 ref 72 För att en kommun enligt 9 2 LSS ska vara skyldig att utge ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents sjukdom krävs att vikarie har anlitats. Lagrum: 9 2 lagen (1993:387)

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43 Målnummer: 4811-1992 Avdelning: Avgörandedatum: 1993-03-11 Rubrik: Lagrum: Frågor, vid avyttring av fastighetsandelar till värden understigande taxeringsvärdet,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15 Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15 KLAGANDE OCH MOTPART Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat ON KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer

Vägledning 2016:1 Version 1. Underhållsbidrag till barn

Vägledning 2016:1 Version 1. Underhållsbidrag till barn Underhållsbidrag till barn En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information om vad som gäller

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 april 2016 Ö 849-15 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten Bildupphovsrätt i Sverige

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 455 (NJA 2007:56)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 455 (NJA 2007:56) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 455 (NJA 2007:56) Målnummer: Ö4263-06 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2007-06-08 Rubrik: Vid utmätning av andel i samägd egendom hindrar inte ett avtal

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och målsägandebiträde: Advokat MM. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SF

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och målsägandebiträde: Advokat MM. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SF Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2013 B 4262-12 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. ES Ombud och målsägandebiträde: Advokat MM MOTPART BK

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2016-01-01 1. Allmänt Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för utgifter. Beslut

Läs mer

ANGÅENDE LEGALA VÅRDNADSHAVARE (FÖRÄLDRAR)

ANGÅENDE LEGALA VÅRDNADSHAVARE (FÖRÄLDRAR) Överförmyndaren 1(8) ANGÅENDE LEGALA VÅRDNADSHAVARE (FÖRÄLDRAR) Den 1 juli 1995 ändrades lagen om föräldrars rätt att själva förvalta underårigas tillgångar, men även i fortsättningen är föräldrarna skyldiga

Läs mer

Separationsrätt. vid ogiltig överlåtelse. - En sakrättslig studie ur överlåtarens perspektiv. Separation Law

Separationsrätt. vid ogiltig överlåtelse. - En sakrättslig studie ur överlåtarens perspektiv. Separation Law LIU-IEI-FIL-A--10/00660--SE Separationsrätt vid ogiltig överlåtelse - En sakrättslig studie ur överlåtarens perspektiv Separation Law - Assignor s right to separate the movable property when the assignment

Läs mer

21 Pensionssparavdrag

21 Pensionssparavdrag 397 21 Pensionssparavdrag 21.1 Villkor för avdragsrätt Avdrag får enligt 59 kap. 2 göras för premier för pensionsförsäkring som den skattskyldige äger och för inbetalningar på pensionsspararens eget P-sparkonto.

Läs mer

Gift, sambo eller särbo?

Gift, sambo eller särbo? Familjens juridik Gift, sambo eller särbo? Gift ett helt paket av regler; giftorätt, underhållsskyldighet, ofta arvsrätt. Sambo giftorätt i gemensam bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk, ingen

Läs mer

DOM 2010-10-05 Meddelad i Malmö

DOM 2010-10-05 Meddelad i Malmö 1 MALMÖ TINGSRÄTT DOM Meddelad i Malmö Mål nr T 3169-08 PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: jur. kand.ulrika Dietersson Samma adress SVARANDE Gymnastik-O Atletklubben

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83) Målnummer: Ö314-09 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2009-12-04 Rubrik: Konkursförvaltares utlägg för kreditupplysning avseende gäldenärsbolaget

Läs mer

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg 1 SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg Jag har noterat ett par frågor om skattetillägg som kan vara intressanta, och då framförallt för de företag som tidigare

Läs mer

Vissa förenklingar av reglerna i 40 kap. inkomstskattelagen (1999:1229)

Vissa förenklingar av reglerna i 40 kap. inkomstskattelagen (1999:1229) *Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till dnr 2010-11-22 131 751278-10/113 Vissa förenklingar av reglerna i 40 kap. inkomstskattelagen (1999:1229) www.skatteverket.se Postadress Telefon E-postadress 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Pergam Förvaltning Aktiebolag, 556364-0548 Box 5126 402 23 Göteborg

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Pergam Förvaltning Aktiebolag, 556364-0548 Box 5126 402 23 Göteborg Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 oktober 2013 Ö 5529-12 KLAGANDE Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm MOTPART Pergam Förvaltning Aktiebolag, 556364-0548 Box 5126

Läs mer

Kronofogdemyndighetens meddelanden

Kronofogdemyndighetens meddelanden Kronofogdemyndighetens meddelanden % ISSN 1653-994X Kronofogdemyndighetens information om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön KFM M Inledning Kronofogdemyndigheten har utfärdat föreskrifter

Läs mer

Underhållsstöd ANSER 2003:3

Underhållsstöd ANSER 2003:3 ANSER 2003:3 Underhållsstöd Ett urval kammarrättsdomar tiden november 2000 februari 2003 som gäller underhållsstöd och växelvis boende, sammanboende föräldrar och sammanboende barn-föräldrar Under beteckningen

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 314 (NJA 2013:30)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 314 (NJA 2013:30) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 314 (NJA 2013:30) Målnummer: Ö1541-12 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2013-04-19 Rubrik: Lagrum: Fråga om beräkningsmetod för utmätningsskyddet beträffande

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se.

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Du kan också ringa till oss på telefon

Läs mer

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN 1(11) REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Överförmyndarsekreterare Beslutad av Överförmyndarnämnden Gäller för Överförmyndarnämnden

Läs mer

23 Jämkning av ingående moms

23 Jämkning av ingående moms Jämkning av ingående moms, Avsnitt 23 623 23 Jämkning av ingående moms 23.1 Allmänt om bestämmelserna Som ett led i anpassningen av den svenska mervärdesskattelagstiftningen till EG:s sjätte direktiv infördes

Läs mer

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 reflex livränta FÖRKÖPSINFORMATION Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 Så fungerar Reflex Livränta Reflex Livränta är en engångsbetald kapitalförsäkring som du kan komplettera med ett återbetalningsskydd.

Läs mer

DOM 2015-05-05 Stockholm

DOM 2015-05-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-05-05 Stockholm Mål nr M 8398-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-27 i mål nr M 3320-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och räddningstjänstnämnden

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 Målnummer: UM1767-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-08-30 Rubrik: Försörjningskravet vid anhöriginvandring innebär att anknytningspersonen ska

Läs mer

Ökad reglering av barns underhåll utanför underhållsstödet. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ökad reglering av barns underhåll utanför underhållsstödet. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ökad reglering av barns underhåll utanför underhållsstödet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 21 maj 2015 Annika Strandhäll Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

Allmän rättskunskap. Allmän rättskunskap? Det svenska rättssystemet. Föreläsare: Signe Lagerkvist signe.lagerkvist@jus.umu.se

Allmän rättskunskap. Allmän rättskunskap? Det svenska rättssystemet. Föreläsare: Signe Lagerkvist signe.lagerkvist@jus.umu.se Allmän rättskunskap Föreläsare: Signe Lagerkvist signe.lagerkvist@jus.umu.se Allmän rättskunskap? Allmänt om rättssystemet och rättsreglerna Rättskällorna Den juridiska metoden; hur löser man ett juridiskt

Läs mer

Barnets rättsliga ställning - särskilt vid vårdnadsfrågor

Barnets rättsliga ställning - särskilt vid vårdnadsfrågor Barnets rättsliga ställning - särskilt vid vårdnadsfrågor Filosofie magisteruppsats inom familjerätt Författare: Andreas Paulie Handledare: Lars-Göran Sund Framläggningsdatum 2009-12-15 Jönköping December

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om bostadstillägg till pensionärer m.fl.; SFS 2001:761 Utkom från trycket den 13 november 2001 utfärdad den 1 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Välkommen till Försäkringskassan När du får barn kommer du troligen att ha mer kontakt med Försäkringskassan än du har haft förut. Det är vi som har hand om och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 april 2016 T 5829-14 KLAGANDE LW Ombud: Jur.kand. AK och jur.kand. BC MOTPART Uppsalahem Aktiebolag, 556137-3589 Box 136 751 04 Uppsala

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

7 Tidigare års underskott

7 Tidigare års underskott 197 7 Tidigare års underskott 40 kap. IL, bet. 1960:BevU10, prop. 1960:30, SOU 1958:35, bet. 1989/90:SkU30, prop. 1989/90:110, SOU 1989:33 och 34, bet. 1993/94:SkU15, prop. 1993/94:50, SOU 1992:67, Ds

Läs mer

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979)

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS nr:

Läs mer

Föräldrars och styvföräldrars underhållsskyldighet - en komparativ studie

Föräldrars och styvföräldrars underhållsskyldighet - en komparativ studie JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Linda Jönsjö Föräldrars och styvföräldrars underhållsskyldighet - en komparativ studie Examensarbete 20 poäng Eva Ryrstedt Familjerätt Vårterminen 2002 Innehåll

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 1241 (NJA 2013:112)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 1241 (NJA 2013:112) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2013 s. 1241 (NJA 2013:112) Målnummer: Ö2656-13 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2013-12-27 Rubrik: Vid en intresseavvägning i fråga om vilken utmätningsbar egendom

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16. Styrelsen har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 29 Fråga om det är förenligt med avtalet mellan EU och Schweiz om fri rörlighet för personer att vägra avdrag för utgifter för hemresor till Schweiz. Inkomsttaxering 2010 och 2011. Lagrum:

Läs mer

Överförmyndarnämnden i Bräcke kommun INFORMERAR OM

Överförmyndarnämnden i Bräcke kommun INFORMERAR OM Överförmyndarnämnden i Bräcke kommun INFORMERAR OM Gåvor BARN FÖRÄLDRAR/FÖRMYNDARE Gåvor till barn I de allra flesta fall kan ett omyndigt barn (under 18 år) ta emot en gåva utan större formkrav. Till

Läs mer

EXAMENSARBETE. Överförmyndarens godkännande alternativt nekande av barnuttag. Sara Åström 2016. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap

EXAMENSARBETE. Överförmyndarens godkännande alternativt nekande av barnuttag. Sara Åström 2016. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap EXAMENSARBETE Överförmyndarens godkännande alternativt nekande av barnuttag. Sara Åström 2016 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Småland 4 och 5. Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel 1(6) Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel Banktillgodohavande ska utmätas som en fordran. Av utmätningsbeslutet ska framgå vilken fordran Kronofogdemyndigheten (Kronofogden) har utmätt. Det

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

Idrottens föreningslära

Idrottens föreningslära Idrottens föreningslära - grunden Nya Föreningsguiden Målstegen Idrotten vill Normalstadgar Skatter och avgifter PM SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker Plats för eget material från SF och IF

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Syftet med

Läs mer

Anspråket. Utredningen. Skatteverket har i ett yttrande hit med bifogade handlingar, avstyrkt bifall till AE:s anspråk.

Anspråket. Utredningen. Skatteverket har i ett yttrande hit med bifogade handlingar, avstyrkt bifall till AE:s anspråk. Ersättning av staten för ideell skada med 100 000 kr på grund av överträdelse av 2 kap. 7 andra stycket regeringsformen Beslutsdatum2015-11-13 Diarienummer6971-14-40 Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern

Läs mer

Terminskurs 3 omtentamen 7 augusti 2013

Terminskurs 3 omtentamen 7 augusti 2013 Terminskurs 3 omtentamen 7 augusti 2013 Fyra frågor. Maximalt 32 poäng. Fråga 1 (8 p) Företaget Last AB försattes i konkurs den 12 juli 2013. Kort tid innan konkursen lyckades Last AB få låna 200 000 kr

Läs mer

Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker, SEB

Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker, SEB Familjejuridik 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndig heter, orga nisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska och finansiella frågor.

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm.

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så

Läs mer

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Kommittédirektiv Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Dir. 2014:20 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 2015-03-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Promemorian Patent och marknadsdomstol; kompletterande överväganden

Läs mer

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg www.hassleholm.se S Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg Avgifter och taxor Se bilaga Diarienummer: 2016/201 730 Fastställt den: 2016-05-09 71 Fastställt av: Kommunfullmäktige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 mars 2009 T 4825-07 KLAGANDE If Skadeförsäkring AB, 516401-8102 106 80 Stockholm Ombud: Försäkringsjurist JP MOTPART Motor Union Assuransfirma

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

HFD 2013 ref 43. Lagrum: 42 kap. 1 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2013 ref 43. Lagrum: 42 kap. 1 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref 43 Fråga om en företagsägare som bildar en stiftelse ska beskattas med anledning av den överföring av kapital som sker vid stiftelsebildningen. Förhandsbesked angående inkomstskatt. Lagrum:

Läs mer

Lånevillkor för samfällighetsföreningar

Lånevillkor för samfällighetsföreningar Lånevillkor för samfällighetsföreningar Hans Lind Trita-FOB-Rapport-2016:1 ISBN 978-91-85783-59-5 Januari 2016 1 Förord Ibland är det tämligen slumpartade omständigheter som leder fram till en intressant

Läs mer

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport 2013:2 Utvecklingscentrum Malmö Januari 2013 2 1 Sammanfattning... 3 2 Arbetets bedrivande... 4 2.1 Projektorganisation... 4 2.2

Läs mer

40 Fastighetsskatt - privatbostad

40 Fastighetsskatt - privatbostad Fastighetsskatt - privatbostad 659 40 Fastighetsskatt - privatbostad Lagen (1984:1052) om statlig fastighetsskatt prop. 1984/85:18 och 70 prop. 1989/90:110 s. 505-511, 731-732, bil. 3 s. 142-144, SkU30

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 juni 2004 Ö 1320-04 KLAGANDE X MOTPART Riksåklagaren SAKEN Interimistiskt beslut om särskild företrädare för barn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10. Vissa regler om ränta i samband med återkrav

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10. Vissa regler om ränta i samband med återkrav 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Vissa regler om ränta i samband

Läs mer

Prövningstillstånd i Regeringsrätten

Prövningstillstånd i Regeringsrätten SKATTENYTT 2002 473 Arne Baekkevold Prövningstillstånd i Regeringsrätten Statistiken visar att det är mycket svårt att få prövningstillstånd i Regeringsrätten; prövningstillstånd meddelas bara i några

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 1

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 1 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 1 Målnummer: 4659-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-01-20 Rubrik: Lagrum: En person som är anställd som personlig assistent åt sin

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap

Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren i Tingsryds kommun Information om godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken (Lag 1949:381). Personer som på grund av sjukdom,

Läs mer

PÖ./. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott m.m.

PÖ./. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Datum Rättsavdelningen 2013-08-05 ÅM 2013/2036 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2013-06-13 B 1215-13 Rotel 23 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM PÖ./. riksåklagaren

Läs mer

Allmänna villkor. TryggPlan Total. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor. TryggPlan Total. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor TryggPlan Total avtal träffade före 2003-06-01 (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad före 2003-06-01 i SEB

Läs mer

Testamentstolkning. Joel Samuelsson

Testamentstolkning. Joel Samuelsson Testamentstolkning Joel Samuelsson civilrätt familjerätt förmögen- hetsrätt Familjerätt är inte förmögenhetsrätt, men... familjerätt förmögenhetsrätt civilrätt = familjerätt +förmögenhetsrätt dvs.: också

Läs mer

Innehåll. Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5. Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson

Innehåll. Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5. Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson Innehåll Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5 Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson Bilaga 3: Rektor i enskilda skolor... 113 Curt Riberdahl och Lars Meyer Bilaga 4: Överklagande

Läs mer

Rätt till försörjningsstöd

Rätt till försörjningsstöd YDRE KOMMUN Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj

Läs mer