En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda"

Transkript

1 En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda Den här artikeln tänkte väldigt grundligt gå igenom koncepten kring en hemsida och hur den är uppbyggt, för att ge dig grundkunskap att bygga vidare på och ge dig möjligheten att kunna modifiera ditt tema, antingen på en egen server eller hos WordPress.com. Strukturen på en hemsida Okej, vi börjar med att förklara konceptet hemsida. Moderna hemsidor och framförallt stora ramverk som WordPress, försöker så långt det går att separera presentation från logik, och sedan vidare hålla allting så separat det går för att vi som användare enkelt ska kunna modifiera så mycket som möjligt utan att behöva leta så mycket. Html För enkelhetens skull, låt oss likna en hemsida vid en bil. Html koden beskriver hur bilen ska vara uppbyggd. Den säger att hela bilen är en bil, och i den ska det finnas 5platser, 4 dörrar, en motor, 4 hjul. och så vidare. Allting delas in i element som ringar in andra element. Ett startelement kan se ut så här: <bil>. Alla element måste avslutas, och det görs dem genom att placera ett framåt snedstreck (front slash) i elementet: </bil>. Varje text snutt som är inringat med krokodilmunnar kallas för en tagg och en starttagg och en sluttagg skapar ett element. Exempel: <bil> <dörr> <säte> </säte> <dörr> </bil> För att lättare kunna identifiera de olika elementen så kan vi sätta klasser (class) ochid:n (id) på dem. Se klassen som bilmodellen, den kan delas av många bilar som ser likadana ut, och id:t är registreringsnumret, och pekar på precis en specifik bil, och inga fler. <bil class="wp70" id="abc123"> <dörr class="vänster">

2 <säte> </säte> <dörr class="höger"> </bil> CSS Css:en eller stilmallen, talar om hur din bil ser ut. Allt från längd och bredd till färg och form. När man skriver i sin stil mall så filtrerar man ut vissa element som man vill ange attribut på och talar sedan om hur alla filtrerade element ska se ut. Om vi vill förändra en specifik elementtyp, behöver vi bara skriva namnet på det elementet, utan större än, mindre än tecknen, exempelvis bil. Vill vi filtrera ut element utefter deras klasser så skriver vi en punkt och sedan klass-namnet, exempelvis.vänster. På samma sätt gör vi för att filtrera efter ett visst id, men då använder vi fyrkant, stakettecken, så då blir det #abc123. Vi kan även kombinera flera av dessa medmellanrum ifall det ska vara element i ett annat element och komma ifall det ska inkludera även en ny filtrering av element. Om vi har en skada på sätet och en repa i vänster fönster på bil abc123 så skulle vi kunna skriva så här: bil#abc123.vänster fönster skada: stenskott; djup: 1 cm; bil#abc123 säte skada: brännmärke; Måsvingarna talar om att här slutar filtreringen av element och nu börjar deklarationen av hur elementet ska formateras. Först skriver du en nyckel med ett kolon efter och sedan ett värde, och avslutar raden med ett semikolon. När du är färdig med alla deklarationer avslutar du med en måsvinge igen. Databas Databasen tar hand om all information om bilden, den skulle tex kunna innehålla all information som registreringsverket har, alltså ägaren till bilen, adressen och så vidare. Den här informationen ska vara enkel att ändra då man ska kunna sälja bilen och byta ägare. En databas är uppbyggd precis som ett excel dokument med rader och kolumner. Varje kolumn representerar en typ av information och varje rad motsvarar en post. Varje databas tabell måste också ha en primär nyckel som ska vara unik och göra det möjligt att hitta en specifik post. I vårat exempel skulle det vara helt perfekt att använda registreringsnumret som denna nyckel, då vi vet att det bara får finnas en bil för varje registreringsnummer. I många fall använder man bara en siffra som hela tiden räknar upp för varje ny post utan att vara direkt kopplad till någonting specifikt på bilen. Reg-nummer Bil modell Ägare Adress 123abc wp70 WordPressGuru Internetvägen 123, Lovisa 456def guru40 WordPressGuru Internetvägen 123, Lovisa I tabellen finns det nu två bilar registrerade, båda är bundna till WordPressGuru, men så länge den primära nyckeln är olika så kan man ändå hitta en specifik bil.

3 Php Php är ett serverspråk som talar ser till att informationen i databasen visas på hemsidan, och får saker och ting att hända. Om du vrider på nyckeln så är det php-språket som talar om att du ska ändra värdet på tändning från av till på. Det är php som placerar alla saker på rätt plats och får din bil att leva. Du kan se php som motorn i din bil. Med hjälp av villkorssatser kan du få saker att ske beroende på andra saker. Om vi tar exemplet med att vrida på nyckeln igen, så skulle du kunna skriva en sats som är Om du vrider på nyckeln och motorn är av -> starta motorn annars -> stäng av motorn <?php if( $vrida == true && $motorn!= 'igång' ) startamotorn(); else stängavmotorn();?> 10 På rad 1 och 10 ser vi php taggarna. Dessa talar om att mellan dessa är det php-kod, så att vår hemsida vet hur den ska tolka det vi skriver. Rad två är våran villkorssats som säger att ifall värdet på $vrida är lika med sant och värdet på $motor är inte lika med igång så ska vi köra funktionen startamotorn annars ska vi köra funktionen stängavmotorn. Sammanfattning Där har vi de fyra huvudsakliga delarna i en hemsida. Html för att tala om strukturen, stilmallen för att visualisera, databasen för fakta och php för att sätta ihop allting och få det all leva. Hur ser detta ut på riktigt? Vi har hittills bara gått igenom detta genom ett låtsasexempel på en bil för att det ska vara lättare att förstå, men det är ny dags att börja med lite riktiga taggar så att ni ska kunna lära er att modifiera era egna hemsidor. Det första elementet, och det som omringar alla hemsidor, är alltid taggen <html>den säger att här börjar en hemsida och när webbläsaren hittar </html> så vet den att här slutar hemsidan. Inuti detta har vi först hemsidans huvud <head></head> och sedan kropp <body></body>. I huvudet skriver du saker som titel och länkar till stilmallar och lite sådant. I kroppen kommer själva hemsidan med alla dess element. Här kommer en lista på lite bra element att känna till: div Ett block, ett fyrkantigt område. span Ett område som omsluter text för att kunna styla. p En paragraf. h1 Header 1 brukar oftast ringa in titeln på din hemsida.

4 h2, h3 h6 Header 2-6 h2 är ofta rubriker till inlägg, eller saker i sidopanelen. H3 är ofta underrubriker i ett inlägg och så vidare. strong Gör text till fetstil, är tillsammans med em det ända element som får användas för att styla din text på andra ställen än i stilmallen. em Gör text till kursiv, är tillsammans med strong det ända element som får användas för att styla din text på andra ställen än i stilmallen. ul Ringar in en onumrerad lista li Ett listobjekt a Ett ankare Länkar till antingen en annan hemsida, eller en annan sida på din egen hemsida. img Bilder. Detta element behöver ingen avslutnings tagg utan avslutas i starttaggen: <img src= adressen till en bild /> br En radmatning i text. Detta element behöver ingen avslutnings tagg utan avslutas i starttaggen: <br /> En standard hemsida skulle kunna se ut som följer: <html> <head> <title> Hello World - Min första hemsida </title> </head> <body> <h1> Hello World! </h1> <p> Det här är min första hemsida. </p> <ul> <li> En lista </li> <li> Ett element till </li> </ul> <div> Det här är en div </div> <span> Det här är en span </span> </body> </html> Spara koden i ett dokument som du döper till index.html och dubbelklicka på filen för att öppna den i en webbläsare. Yes! Det fungerade, men det ser ju inte så roligt ut, så vi lägger till en stilmall också. Skapa ett nytt dokument som du döper till style.css och placera det på samma ställe som index.html. Ändra nu i headern (mellan <head> och </head>) så att den ser ut enligt följande: <head> <title> Hello World - Min första hemsida </title> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> </head> Vi har nu lagt till en länk till vår stilmall, attributet rel talar om att det är en stilmall,href talar om vad filen heter och type talar återigen om att det är en stilmall.

5 Gå nu in i style.css och skriv följande: h1 p color: blue; text-decoration: underline; font-size: 26px; font-family: Georgia, 'Times New Roman', times,serif; font-size: 12px; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; div, span border: 1px solid green; color: red; background: yellow; margin-bottom: 10px; Spara och ladda om din sida för att se ändringarna. Våran header har nu bytt färg, blivit understruken och ändrat font. Vår paragraf har ändrat radhöjd och font och både våran span och div har fått bakgrund, border, text färg och en marginal i botten på 10px. Vi kan nu se hur enkelt det är ett modifiera våra element med stilmallen och få saker att se helt annorlunda ut. Vi kan också se skillnaden mellan ett div element och ett span element. Applicera detta i WordPress I WordPress hittar du alla filer som är värda att modifiera under Utseende > Redigera. Här är saker och ting exakt likadana som jag precis har beskrivit bara lite mer avancerade. Om du kikar i din stilmall (style.css) så hittar du precis dessa definitioner, och vilka element de modifierar. Testa gärna att ändra på någonting, spara och se hur det förändrar din hemsida. Om du använder en egen installation från WordPress.org, så hittar du även alla andra temafiler här, de som skriver ut inläggen på din sida, de som talar om hur ett inlägg ska se ut när det är ensamt och hur en sida ska formateras. Om du går in i en sådan fil och ändrar så kan du direkt se hur saker förändras på din blogg. Det är nu kunskap och fantasi kommer med i spelet. Det gäller att veta vad man kan göra, och hitta på ett sätt att använda den informationen på. Vad beträffar databasen och php, så ignorerar jag det i denna grundläggande guide, då det kan bli relativt komplicerat och WordPress redan sköter det mesta av detta i bakgrunden åt oss i vilket fall, vilket gör att html och css är det första vi behöver lära oss.

Webbdesign. maj 2008 Daniel Cronholm Sensus Studieförbund daniel.cronholm@gmail.com 073 600 8000

Webbdesign. maj 2008 Daniel Cronholm Sensus Studieförbund daniel.cronholm@gmail.com 073 600 8000 Webbdesign Bestäm dig för på vilket sätt du vill lära dig att göra webbsidor. Titta på de metoder som används när du kodar. Skapa en första sida med XHTML och CSS. Gör lite övningar. En sammanställning

Läs mer

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P ORDLISTA WEBBDESIGN 100P HTML- TAGGAR M.M. (DE BLÅFÄRGADE ORDEN ÄR OLIKA ATTRIBUT SOM HÖR TILL DE OLIKA TAGGARNA.) HTML Står för Hyper Text Markup Language och är en uppsättning markeringskoder.

Läs mer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se http://internetworld.idg.se/webbstudio/pub/avdelning.asp?id=25 Sida 1 av 2 2006-10-18 HTML Publicerade artiklar» Lektion

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

Webbdesign vt. 2010. Innehållsförteckning

Webbdesign vt. 2010. Innehållsförteckning Webbdesign vt. 2010 mångar: Kl. 8:30 12:00 Innehållsförteckning 2. FTP-hur gör man? 3. Grundtaggar 5. Tabeller 6. Infoga bilder 7. Rubriker och fonter 8. Övning 1 9. Installera HTML-edit 11. Startsidans

Läs mer

Hur man lägger in saker på hemsidan En kortfattad handbok om något som inte är så himla svårt

Hur man lägger in saker på hemsidan En kortfattad handbok om något som inte är så himla svårt Pär Mattsson, 2006-04-11 Hur man lägger in saker på hemsidan En kortfattad handbok om något som inte är så himla svårt Inledning... 2 Hemsidans innehåll... 2 Tekniskt om HTML-koden... 3 Tekniskt om webb-servern...

Läs mer

Gilla r d u d en h ä r g u id en? Vill d u a tt vi ska f o rtsä tta g ö ra f ler g u id er? - lä s mer h ä r»

Gilla r d u d en h ä r g u id en? Vill d u a tt vi ska f o rtsä tta g ö ra f ler g u id er? - lä s mer h ä r» Gilla r d u d en h ä r g u id en? Vill d u a tt vi ska f o rtsä tta g ö ra f ler g u id er? - lä s mer h ä r» skriv ut» C SS - gr unde r Infor mation om C S S CS S i exter n mall eller i dokumentet? A

Läs mer

Vägen till en lyckad responsiv webbdesign.

Vägen till en lyckad responsiv webbdesign. Vägen till en lyckad responsiv webbdesign. Tänk mobilt först! Utgå ALLTID från den mista skärmen och jobba dig uppåt. Man brukar räkna med att 320px är i minsta laget idag. Korrekt ViewPort är mycket viktig,

Läs mer

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA.

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. Innehåll Introduktion... 2 Title... 2 Huvudrubrik... 2 Underrubriker... 3 Alt-attributet... 3 Fetstil och kursivering... 3 Brödtexten... 4 Meta Description...

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev Introduktion Skicka HTML brev Många som är nya på området

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Inför prov 1 i webbdesign

Inför prov 1 i webbdesign Inför prov 1 i webbdesign Skapa ett grundläggande HTML-dokument sidtitel övriga instruktioner Grundläggande märken, samt hur de används startmärke

Läs mer

Examensarbete. Utveckling av webbshop. Johan Fougman 2013

Examensarbete. Utveckling av webbshop. Johan Fougman 2013 Examensarbete Utveckling av webbshop Johan Fougman 2013 Examensarbete, Grundnivå (högskoleexamen), 15 hp Datavetenskap Examensarbete för Internetteknologi Internetteknologi Handledare: Anders Jackson Examinator:

Läs mer

Släktforska med datorn Del 2

Släktforska med datorn Del 2 Släktforska med datorn Del 2 Bengt Kjöllerström Gör en släktbok med Disgen 8.2a Tredje upplagan 2010 Bengt Kjöllerström Släktforska med datorn har hittills kommit ut i 3 delar: Del 1 Introduktion till

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering och användbarhet i fokus

Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering och användbarhet i fokus Södertörns högskola Institutionen för Naturvetenskap, miljö och teknik Praktiskt examensarbete 15 hp Medieteknik Vårterminen 2015 Programmet It, medier och design Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Designguide för e-post

Designguide för e-post Designguide för e-post Så anpassar du formen efter bildblockering, spamfilter och bråkiga e-postklienter Innehåll Vad ögat ser har betydelse för hur det smakar......räcker det då med bra innehåll eller

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer