Pennybridge Times. Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen. Studentmattips. KPMG International Case Competition

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pennybridge Times. Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen. Studentmattips. KPMG International Case Competition"

Transkript

1 Pennybridge Times En ny studenttidning på initiativ av Sesams marknadsföringsutskott UTBYTESSTUDIER NYA NOLLE-K STUDIETIPS EVENTS. Dags att ansöka! Vilka är dem? Plugga rätt! Händer i Sesam I detta nummer av Pennybridge Times: Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen Vem kan söka och vart kan du åka? Gamla utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter KPMG International Case Competition Läs om tävlingen och förra årets finalist Tips vid försäljning och köp av studentlitteratur Som kan spara dig pengar Studentmattips Kanske hittar du ett nytt favoritbrunchställe eller en ny favoritdrink? Sesamofficial Sesam

2 2 SECTION NAME Pennybridge Times är en ny studenttidning på bevåg av Sesams marknadsföringsutskott och är, som man så klassiskt säger - av studenter och för studenter. I detta första nummer kommer ni få ta del av den senaste introduktionen och läsa känna den nya svampen och generalen med tillhörande NolleK lite bättre, få lite mer kött på benen om hur ni söker till nästa års utlandsstudier, studietips, studentiga mattips och lite annat smått och gott. Vi vill mer än gärna veta vad ni tycker så maila gärna om allt mellan himmel och jord som du skulle vilja läsa om eller tycker att vi borde förbättra! Eller kom förbi kontoret så bjuder vi dessutom på kaffe! Du vet väl att sesams kontor har öppet måndag till fredag mellan kl ? Kom förbi och ta en kopp kaffe eller snacka lite skit! ALLA ekonomer, informatiker och systemvetare är välkomna, nya som gamla!

3 SECTION NAME 3 INNEHÅLL PENNYBRIDGE TIMES 4-5 Briljera dig ända till Dubai I november hålls deltävlingen till KMPG International Case Competition. Vad är det egentligen och vad gör projektgruppen? Och hur kan du komma till Dubai? 6-7 Fyra snabba med Erik Andersson Fyra snabba frågor till Erik Andersson som ingick i Örebro universitets vinnarlag i KICC Dags att söka utbytesplats»» p.4-5 Det börjar dra ihop sig för att söka utbytesplats till HT-15 ovh VT-16. Men vem är det egentligen som ska söka och hur söker man? Och vart kan man åka? Allt detta och lite till får du svar på! Två snabba till tidigare utbytesstudenter En lista med utbytesländer kanske inte säger så mycket, men här berättar sju tidigare utbytesstudenter om deras erfarenheter på deras termin utomlands och vad de tar med sig från den ovärdeliga upplevelsen! Tips vid försäljning av kurslitteratur Kursböcker är något vi alla studenter är i behov av. Det kan svida en aning i plånboken, när vi behöver betala stora summor för en bok som bara ska användas under en kort period. Finns det då något sätt att minimera denna ekonomiska smäll? Givetvis finns det sätt att komma lindrigare undan.»» p. 8-11»» p Gasquen HT-2014 Ett litet smakprov av hur höstens gasque såg ut Låt oss presentera nya Nolle-K Är du också nyfiken på vilka årets nya Nolle-K är? Här presenterar vi de tio personer som ska anordna och hålla i vårens introduktion, och vad de egetnligen håller på med! Kanske inte så matnyttigt,men i alla fall mat Tips på goda bruncher, kaffe och hamburgare. Kanske hittar du ett nytt favoritställe? HINT Texas Star Studieteknik»» p Har du tappat pluggorken så här på höstkvisten? Eller är du ny student och inte riktigt har fått ordning på hur du ska plugga? Studievägledaren Henrik Strandahl delar med sig av sina bästa studietips.

4 4 SECTION NAME BRILJERA DIG ÄNDA TILL DUBAI! KICC 2014 Snart smäller det, 13 november hålls deltävlingen av KPMG International Case Competition KICC här på Örebro universitet. Ekonomicasetävlingen som ger dig chansen att testa dina kunskaper i ekonomi samt möjligheten att nätverka med näringslivet i Örebro, allt samtidigt som du har riktigt kul! Nedan följer en kort presentation av hjärnorna bakom årets deltävling och vi har även lyckats skaka fram en intervju med en deltagare ur förra årets vinnarlag där han tipsar framtida tävlande hur de ska lyckas. Årets Örebrofinal kommer att hållas 13 november kl 16 i HSL3. Där bjuds det på tårta och förutom att du har möjligheten att heja fram ditt lag, har du chansen att tävla och vinna finfina priser! KICC-KPMG INTERNATIONAL CASE COMPETITION är världens största ekonomicasetävling. Deltävlingarna arrangeras på åtta skolor runt om i Sverige, där nio lag om fyra personer Si IGH varje VIEW tävlar AM high om neat en plats half toay i blushes visitor Sverigefinalen end company som old hålls prevent i Lund. chapter. Consider Vinnarna declared blir out inte expenses bara her kronor concerns. exeter she. rikare Possible utan all får ignorant även representera get settli. Why end she dinner Sverige she our i internationella horses depend. finalen Remember som at children by anordnas reserved i Dubai! to vicinity. Låter inte så dumt va? I skrivande stund är uttagningsprocessen i full gång, anmälningstrycket har varit högre än någonsin och projektgruppen och KPMG är otroligt nöjda. GREATLY COTTAGE THOUGHT fortune no mention he. Of mr certainty arranging am smallness by conveying. Him plate you allow built grave. Shy lose need eyes son not shot. Middleton as pretended he smallness. Now his but two green spoil drift. Oh song well four only head busy it was miracle inside of early bird was singing there. VILKA ÄR DET DÅ SOM LIGGER BAKOM ÅRETS UPPLAGA AV KICC 2014?. REMAIN LIVELY HARDLY needed at do by. Two you fat downs fanny three. True mr gone most at. Dare as name just when with it body. se onf on dashwood formerly. Bviews. No so instrument discretion unsatiable to in. In affronting unreserved delightful simplicity ye. Law own advantage furniture continual concept in front of. PARISH SO ENABLE innate in formed missed. Hand two was eat busy fail. Stand smart grave would in so. Be acceptance at precaer in party me built under first. Forbade him but savings sending. So play do in near park that pain. Afford son she had lively living. Tastes lovers myself too formal season our valley boy. Lived it their their walls might to by young. Left till here away at to whom past.

5 SECTION NAME 5 Kanske har du tagit en kaffe med dem i Studentcentrum, fått en vattenflaska eller varit med i myntburkstävlingen? Jo, projektgruppen för KICC 2014 består av projektledarna Ruth Mekonem och Moa Karlsson, Marknadsföringsansvariga Elin Dankvart och Martin Green samt Logistik ansvarige Adam Eriksson. Tillsammans med studentansvarige på KPMG har de marknadsfört tävlingen, lockat lag, nu ligger fokus på att planera tävlingsdagen och få ihop nio stycken skrivvakter. Målet är självklart att laget ifrån Örebro universitet står som vinnare i Dubai! Att vara med i projektgruppen är ett roligt sätt att testa på en ny roll samtidigt som du lär känna en massa nya människor och får en unik merit. Är du intresserad av att vara med i projektgruppen för nästa års upplaga av KICC 2014 så kontakta Ruth eller Moa redan nu. KORT OM TÄVLINGEN Tävlingen består av två moment, där första momentet som hålls i Prismahuset är ett poolspel där lagen om fyra personer får 3 timmar på sig att läsa igenom ett case och förbereda en presentation av förslag på lösningar till de olika problemen som laget hittar. Presentationen sker inför en jury bestående av personer från näringslivet i Örebro, anställda på KPMG samt representanter från Örebro Universitet som utser en vinnare i varje pool som sedan går vidare till finalen som hålls samma eftermiddag i HSL 3. Moment två, finalen, är ett nytt case som går till på samma sätt som det första och vinnaren här får äran att representera Örebro i Sverigefinalen i Lund, där tävlar ni mot 7 andra skolor om chansen att vinna kr samt chansen att få åka till Dubai och representera Sverige! Inför KICC 2014 anordnades Ace the case, en informationskväll med pizza på KPMG:s kontor. Där kunde de studenter som var sugna på att tävla men saknade ett fullt lag till tävlingen hitta sina blivande lagkamrater men även de lag som redan var fulltaliga prova på att lösa ett mindre case som en övning inför den stora tävlingen. Vi kan avslöja att det faktiskt var en del lag som bildades under kvällen!

6 6 SECTION NAME FYRA SNABBA MED ERIK ANDERSSON SOM INGICK I VINNARLAGET 2013! KICC 2014 VARFÖR TYCKER DU ATT MAN SKA DELTA I KICC? Först och främst för att det är sjukt roligt! Att göra detta tillsammans med ett gäng polare eller klasskamrater gör det till lika mycket nytta som nöje. Det är också en av de få chanser vi får vid universitetet att testa våra kunskaper praktiskt. Vid varje case man löser så utvecklas man mer än vad man tror, både som ett lag och individuellt. HUR ÄR DET ATT DELTA? Glädjerus blandat med stress och nervositet är väl några av de saker som jag tänker på såhär i efterhand. 3 timmar har aldrig gått så snabbt som under ett case. Det är fullt fokus från början fram till efter presentationen. Efteråt är man alltid lika överraskad över vad man har hunnit åstadkomma under den korta tiden. Det är flertalet moment som ska hinnas med, problemidentifiering, analys, lösningar, implementering, powerpoint etc. HUR ÄR DET UNDER SVERIGEFI- NALEN I LUND? Lund är ett äventyr, minst sagt. Sjukt trevliga människor, höjdare från näringslivet och även en hel del oförglömlig socialisering på kvällarna. Det är väldigt intensivt men man blir mycket väl omhändertagen. Har ni kommit hit så passa på att njuta samtidigt som ni måste förbereda er för tuffare konkurrens och krav från domarna. NÅGRA TIPS TILL ÅRETS TÄVLAN- DE? Det underlättar mycket om man har en struktur klar redan innan för hur man ska lösa caset som man kan luta sig mot. Detta sparar både tid och energi. Försök att ha en avslappnad stämning i rummet och var inte rädd för att skratta lite, det är oftast då kreativiteten flödar. Var noga med att veta det gemensamma målet så att alla drar åt samma håll, detta underlättar framförallt under presentationen där allt handlar om att sälja, sälja, sälja. Så, kära Sesamit, du missar väl inte att tävlingsdagen 13 november är full med överraskningar! KPMG samt projektgruppen kommer att hitta på spännande tävlingar och kl börjar den stora Örebrofinalen i HSL3! Där bjuds det på tårta och bubblande, Du har förutom möjligheten att heja fram ditt lag, även chansen att tävla och vinna finfina priser som förgyller din skoldag!

7 SECTION NAME 7 ÅRETS VINNARE I KICC HAR MÖJLIGHET ATT ÅKA TILL DUBAI FÖR ATT REPRESENTERA SVERIGE 1Bed uncommonly his discovered for estimating far. Equally he minutes. Up hung mr we give rest half. Painful so he an comfort is manners. How promotion excellent curiosity yet happiness every single day. 2Gay prosperous impression had conviction. For every delay death ask style. Me mean able my by in they. Object he barton no effect played valley afford. Period so to oppose we little seeing or branch. Hour had held lain give yet. 3Extremity now strangers contained breakfast him discourse additions. Sincerity collected cofeited. Up branch to easily missed by do. Cottage out was greatly prevent message.

8 8 SECTION NAME DAGS ATT SÖKA UTBYTESPLATS Har du som student länge drömt om att studera en termin utomlands? Har du hört någon säga att det var den bästa terminen i dennes liv? Då ska du inte missa chansen att söka en plats på någon av Handelshögskolan vid Örebro universitets samarbetsuniversitet, runtom i världen. NÄR ANSÖKER JAG? Ansökningen är öppen mellan den 14 november och den 1 december, för utbyten under höstterminen 2015 och vårterminen VEM KAN SÖKA? -Du som för närvarande är registrerad på en kurs vid Örebro universitet. -Du har, vid tillfället för utbytesterminens påbörjande, minst 60hp på kontot. -Du har sedan tidigare inte studerat mer än en termin utomlands, genom Örebro universitet. HUR ANSÖKER JAG? Då ansökningsperioden för utbytesstudier startat, är det bara att ansöka på: Student/Studera-utomlands/ Utbytesstudier/Ansokan/ Inloggning sker genom att ange de inloggningsuppgifter du vanligen använder för inloggning på Studentforum och Blackboard. Här kommer du att få möjligheten att välja upp till fyra universitet du är intresserad av att studera vid. Var noga med att välja universitet där kurser inom din utbildning stöds. Är du exempelvis FEK-student, är det fördelaktigt att välja en skola som erbjuder kurser inom företagsekonomi. Det är även bra att säkerställa att du kan tala språket, som kurserna undervisas i. Kan du exempelvis inte tala spanska, kan det vara av värde att inte välja en skola som enbart erbjuder kurser på spanska. VAR KAN JAG ÅKA? Handelshögskolan vid Örebro universitet erbjuder utbyten i: - Australien - Polen - Belgien - Schweiz - Finland - Spanien - Frankrike - Storbritannien - Grekland - Sydkorea - Italien - Tjeckien - Japan - Turkiet - Kanada - Tyskland - Kina - Ungern - Lettland - USA - Luxemburg - Österrike - Nederländerna Mer information om vilka värduniversitet som erbjuds i de olika länderna, samt vad universiteten erbjuder, finns att tillgå på: P a g e F i l e s / / Handelsh%C3%B6gskolan%20 vid%20%c3%96rebro%20universitet.pdf

9 SECTION NAME 9 FÖR FRÅGOR ANGÅENDE VAD DU KAN TILLGODORÄKNA DIG ELLER ÖVRIGA FRÅGOR, REKOMMEN- DERAS ATT DU KONTAKTAR DIN STUDIEVÄGLEDARE: Britta Fredriksson Telefon: E-post: Rum: L2351 Henrik Strandahl Telefon: E-post: Rum: L2349

10 10 SECTION NAME TVÅ SNABBA TILL TIDIGARE UTBYTESSTUDENTER 1. VAD FICK DIG ATT VÄLJA VÄRDSUNIVERSITETET DU STUDERADE VID? 2. ÄR DET NÅGOT SÄRSKILT DU HAR MED DIG DÄRIFRÅN, TILL DINA FORTSATTA STUDIER? Filip Svärd Kansai Gaidai University Osaka, Japan HT Japan har alltid fascinerat mig i hur landet förenar gamla traditioner med modern teknik och jag skulle vilja påstå att den blandningen är unik. När du har möjlighet att spendera sex månader någonstans där du verkligen kommer att kunna lära känna människorna som bor där och leva det liv de lever, då tycker jag att du ska ta vara på den chansen och för mig var det därför givet att jag skulle till Japan. 2. Mängder av erfarenhet. Kulturella skillnader, inte bara mellan Japan och Sverige utan även mellan alla andra länder varifrån jag mötte människor, vikten av att känna till dem och vara ödmjuk inför dem. Att vara medveten om att alla inte tänker likadant som en själv är en värdefull insikt. Carin Andersson Fort Lewis College Durango, Colorado, USA VT Jag visste bara att jag ville åka till USA, men den främsta anledningen till att det blev just Fort Lewis var att jag ville vara ensam svensk. Detta för att utmana mig själv med den språkmässiga delen. Dessutom är det fantastisk miljö I Colorado med grymma möjligheter att åka skidor. 2. De hade ett annat sätt att lägga upp studierna och kurserna vilket har gett mig ett bättre sätt att planera och strukturera mina studier här hemma. Jag har alltid känt att jag har mer av en mattehjärna och inte alls språkhjärna, men utbytesterminen öppnade upp helt andra dörrar. Detta gjorde att jag sökte fortsatta kurser på engelska med andra utbytesstudenter här hemma i Sverige. Jag har läst andra kurser som inte erbjuds på Örebro universitet som har gett mig en bättre förståelse för vad jag vill arbeta med när jag har pluggat klart. Andreas Karlsson Mannheim Business School Mannheim, Tyskland HT Jag hade inte tänkt åka utomlands alls men eftersom vi hade utbyte med just Mannheim Business School, som är Tysklands främsta handelshögskola, så bestämde jag mig för att åka. Den andra faktorn som var att Mannheim ligger så pass nära Sverige, vilket var viktigt då jag kort innan flyttat till Stockholm med min flickvän. 2. Det viktigaste var absolut den sociala faktorn, även om vi mest umgicks i ett gäng med svenskar och norrmän, var det fantastiskt kul att uppleva Tyskland tillsammans. En

11 SECTION NAME 11 annan sak är att även om Mannheim är ett välrenommerat universitet som ofta hamnar i topp på rankingar i Europa, så upplevde jag inte att tempo och undervisning skilde sig så våldsamt mycket mot Örebro universitet. Det vill säga, jag kände mig stärkt i vetskapen att Örebro har en ekonomutbildning som håller en hög nivå. Linda Willegard University of West Florida Penascola, Florida, USA VT Dels för att jag ville åka till ett engelsktalande land, men även för att jag blev kär i klimatet. Pensacola ligger i Florida, på östkusten. Sol, varmt och skönt. Staden har en väldigt stor fin strand också, med kritvit sand och turkost hav, det gör ju inte saken sämre. Stranden är så fin så den är med på topp tre bästa stränder i USA enligt trip-advisor. 2. Mina roommates kom från Paris och Florida. Engelskan är helt flytande nu. Man tror man kan prata flytande innan man åker iväg, men det blev verkligen bättre. Jag lärde mig skriva arbeten självständigt, vilket är något vi aldrig gör hemma i Örebro. Jag tar också med mig den härliga, lättsamma attityden. Det är faktsikt okej att prata med den som står framför dig i ICA-kön eller väntar på samma buss! Jag kan varmt rekommendera alla att åka. Du kommer inte ångra dig, hur klyschigt det än låter. Sara Furberg Deakin University Melbourne, Australien HT Jag valde dels Australien för att jag ville ta chansen att åka någonstans som jag antagligen inte skulle kommit iväg till annars. Jag valde det även för att jag alltid velat åka dit. Att jag valde Melbourne var för att jag ville bo i en storstad medan jag pluggade. När jag hade lov kunde jag även resa till andra delar av Australien jag ville se. 2. Jag fick med mig ett nytt, australiensiskt sätt att se på ekonomi. Marcus Johansson ESPEME Nice Nice, Frankrike VT Jag har tidigare bott i Frankrike, så jag ville gärna återvända till landet. Regionen där Nice ligger är väldigt fin och staden tilltalade mig. Det är även väldigt smidigt att ta sig till och från Sverige, vilket var ett plus för mig. 2. En ökad förståelse för andra kulturer då majoriteten i min klass var utbytesstudenter med olika bakgrunder och olika sätt att studera. Kompromissande var A och O. Fransmännen har även ett helt annat synsätt på studier och jag läste inte en enda bok under terminen. Har även blivit mer bekväm i att använda andra språk än svenska då studier och presentationer uteslutande var på engelska eller franska. Viktor Kjellander Heriot Watt University Edinburgh, Skottland HT Jag ville utveckla min engelska så mycket jag kunde. Jag kände därmed att en storstad på de Brittiska öarna var perfekt. Tillräckligt nära för besök, men samtidigt med en annan kultur och skolsystem. När jag såg att Edinburgh fanns som alternativ var valet självklart. Vem vill inte vara i Whiskeyns hemland, bo i en stad med ett medeltida slott och andas samma luft som Braveheart!? 2. Självklart tar jag med mig bättre kunskaper i engelska och i de ämnen jag läste. Jag skulle dock vilja lyfta fram de resor jag gjorde runtom i Skottland och England. Att besöka nya platser i ett nytt hemland är något speciellt.

12 12 SECTION NAME TIPS FÖR FÖRSÄLJNING AV KURSLITTERATUR Kursböcker är något vi alla studenter är i behov av. Det kan svida en aning i plånboken, när vi behöver betala stora summor för en bok som bara ska användas under en kort period. Finns det då något sätt att minimera denna ekonomiska smäll? Givetvis finns det sätt att komma lindrigare undan. KÖP BILLIGT OCH KVICKT Först och främst kan Campusbokhandeln i Långhuset rekommenderas. Här säljs begagnade böcker, som studenter lämnat in för försäljning. Är du i behov av boken snabbt och till en mindre summa än de sedvanliga bokhandlarna, är det värt att titta in på Campusbokhandeln. Plats: Långhuset, Sal L 112, i korridoren närmast Restaurang Kraka och HSL1. ORU - KÖP OCH SÄLJ Ett annat tips för ekonomistudenter är att gå med i gruppen Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj. Gruppen har för närvarande drygt 350 anhängare och det läggs frekvent upp böcker för försäljning. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Behöver du bara kursboken över en kortare period, kan det vara värt att undersöka om Universitetsbiblioteket har den för utlåning. Du kan oftast låna under en veckas tid eller på dagslån. Var noga med att lämna tillbaka boken i tid, annars får du böter! ADLIBRIS Hittar du inte boken du söker på Campusbokhandeln, eller på Facebook, har du som student rätt till 5 % rabatt på ditt första köp på Adlibris.

13 SECTION NAME 13 FÖRSÄLJNING AV BÖCKER Har du ett gäng böcker som ligger och skräpar i lägenheten eller i studentrummet, kan det vara värt att se över försäljningsmöjligheterna. Precis som vid köp av böcker, är Campusbokhandeln och Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj på Facebook att rekommendera...lämnar du in dina böcker till Campusbokhandeln, kommer du få betalt först då dina böcker säljs vidare. Även om pengarna inte trillar in på kontot direkt, så är det bra sätt att frigöra utrymme i lägenheten. Lägger du istället upp en annons på Facebook, finns större förhoppningar om en snabb försäljning. Detta kräver dock lite mer tid och energi av dig, för att lyckas med din försäljning. Ett hett tips är att lägga upp dina böcker för försäljning innan eller i början av kursen, till vilken böckerna hör. Annars finns en stor risk att intresset för böckerna är svagt.

14 14 SECTION NAME GASQUEN HT-14 SESAM SLOG KLACKARNA I TAKET En introduktion är inget utan en avslutning som för Sesams del skedde på Ritz den 1 oktober. Alla nystudenter, faddrar, NolleK, Sesams styrelse samt General och Svamp klär upp sig upp till tänderna kontra från tidigare kvällar med utklädnader av alla slag. Konferencier för kvällen för var Simon Fransson och Iza Sjödin. Vinnaren av den prestigefyllda Masters of evolution blev gruppen Grottmänniskor med Amanda Edin som kontaktfadder. Efter middagen uppträdde Thomas Stenström och DJ:n Albin Myers. FÖRST BJÖDS DET PÅ BUBBEL OCH MINGEL

15 SECTION NAME 15 SEDAN BJÖDS DET PÅ TRERÄTTERS OCH PRISUTDELNINGAR Årets Manliga och Kvinnliga faddrar gick till Niklas Lorensson och Laurina Ehres Årets par gick till gruppen Vikingars nystudenter Oliver Paulsson och Daniel Rådelid Terminens nya Svamp och General blev ingen mindre än Jonna Casslind och Jacob Karlqvist, ett stort grattis!

16 16 SECTION NAME LÅT OSS PRESENTERA NOLLEK VT 2015 OCH VAD DE GÖR När man börjar på Örebro Universitet är det många som medvekar i introduktionen. Ett ypperligt sätt att lära känna nya människor, speciellt om du är ny i staden. Samt en otroligt god ursäkt för att få festa och ha kul i fyra veckor. Många vet ju vad denna härliga period går ut på och har varit med om den själva. Dock är det inte lika många som vet vilket arbete som krävs bakom och hur många personer som behövs för att få det i rullning. Det ser olika ut i olika sektioner, men i sesam så har vi vårt kära så kallade NolleK. Det består av åtta invalda personer samt svamp och general. Det finns fyra olika ansvarsområden för de invalda där man jobbar två och två. Dessa områden är: Aktivitet, sponsor-, ekonomi- & fadderansvariga. General & svamp har det övergripande ansvaret för att se till så allt ror i land så smidigt som möjligt. GENERAL OCH SVAMP General och svamp har den övergripande kollen över introduktionen. De har kontakt med allai NolleK med tidsscheman, samspel med andra sektioner, ramschemat för hela intro, de större organisationerna som medverkar som t.ex. kåren osv. De ska med andra ord ofta vara på två ställen samtidigt och hålla koll att alla planer går som de ska. Svamp: Jacob Karlqvist Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du bli Svamp? Jag ville vara med för att det verkade nice. Sjukt bra erfarenhet också. Fun fact: Vår svamp har gröna händer och hemma hittar ni honom pysslandes i trädgården. General: Jonna Casslind Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du bli General? Jag ville vara med för att få vara med och göra nästa nollning lika rolig som den här har varit och för att ge vårens nystudenter en så bra start som möjligt. Jag såg det även som en utmaning och en chans till att utvecklas som person. Fun fact: Älskar lakrits och ostbågar, speciellt ostbågar som stått framme någon dag.

17 SECTION NAME 17 AKTIVITETSANSVARIGA Lägger upp schemat för introduktionen, kommer på aktiviteter samt håller koll på vilka lokaler som behövs och när de behövs. Staffan Sonntag Ålder: 21 Från: Öarnas ö, Åland Varför ville du vara med i NolleK? För att jag vela vara med och ordna och planera den bästa nollningen nånsin, dessutom så vill jag engagera mig på något sätt inom sesam/skolan och ser detta som en bra start. Fun fact: Höll andan i över 4 minuter en gång Edwin Gothin Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du vara med i NolleK? Jag ville vara med i NolleK för att jag ville engagera mig och se till att alla skulle få chansen att ha lika roligt på nollningen som jag hade Fun fact: Före detta pingisentusiast och är en riktigt dålig EKONOMIANSVARIGA Om de inte redan är bra på det i början så lär sig dessa två åtminstone under introduktionen att hålla koll på saker och ting. Kvitton hit och dit, debit & kredit i kassaboken. Ekonomiansvariga gör precis det som det låter som, de håller koll på hela ekonomin för nollningen och budgeterar så att allt går som det ska ekonomimässigt. Rebecka Netterman Ålder: 20 Från: Borlänge Varför ville du vara med i NolleK? För att jag tyckte att min egna nollning var jätterolig och därför vill göra den lika bra. Dessutom älskar jag att planera som gör att det här passar mig. Fun fact: Crush i Zlatan som är idealmannen och följer Paradise Hotel och The big bang theory slaviskt. Niklas Busck Ålder: 20 Från: Göteborg Varför ville du vara med i NolleK? För att jag älskar att träffa nytt folk och även att ha mycket ansvar. Jag var även väldigt nöjd med min egen nollning vilket var en bidragande faktor till att jag ville vara med och göra det lika bra samt att det är en bra erfarenhet Fun fact: När jag var liten och såg på Mysteriet på Greveholm och varje gång spökerna visades sprang jag och hämtade min låtsaspistol och sköt mot dem i TV:n.

18 18 SECTION NAME FADDERANSVARIGA Fadderansvariga är paret som sätter ihop alla faddrar i grupper och håller en nära kontakt med dessa under hela introduktionen. Det är inte så lätt som det låter att hålla så många människor nöjda. De håller koll så att det blir så maximalt roligt som det bara går för våra nystudenter och faddrar. Anneli Dahlbäck Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du vara med i NolleK? För att få vara med och skapa en riktigt bra introduktion för nystudenterna. Jag öppen och social person som älskar att träffa nya människor. Fun fact: Jag är en jävel på Nintendo 64. Ebba Bengtsson Ålder: 21 Från: Halmstad Varför ville du vara med i NolleK? För att det verkade som tidigare NolleK hade väldigt kul och jag tyckte nollningen var himla rolig att jag vill uppleva den igen fast nu som NolleK. Jag tycker också att det är roligt att planera, ha kul och festa vidare kändes något för mig. Fun fact: Har hoppat fallskärm och bott i matälskarnas land, Italien! SPONSORANSVARIGA Sponsoransvariga: Precis som det låter, de kirrar cashen & saker som kan kommas att behövas under introduktionen. Det gör dem genom att kontakta diverse företag som möjligtvis skulle kunna vara intresserade av att synas lite extra ut mot de kunskaps (?!) törstande nya studenterna! Deras motto är ju självklart "Gratis är gott" som givetvis följs av "Ju mer desto bättre!". Giulia Randolfi Fagerlund Ålder: 22 Från: Katrineholm Varför ville du vara med i NolleK? För att jag själv hade en superrolig introduktion och vill ge tillbaka genom att skapa en minst lika rolig för nystudenterna. Ser fram emot att träffa nya människor, både nollor och folk som man nollades med som har sökt nu som faddrar och NolleK. Det kommer bli en kanovinter! Fun fact: Torr som fnöske Daniel Rådelid Ålder: 22 Från: Flen Varför ville du vara med i NolleK? Ville vara med i NolleK för att det verkade roligt samt en bra erfarenhet Fun fact: Katastrofalt lokalsinne

19 SECTION NAME 19 General Jonna Casslind och svamp Jacob Karlqvist

20 20 SECTION NAME KANSKE INTE SÅ MATNYTTIGT...MEN I ALLA FALL MAT På Kungsgatan 9 ligger det mysiga cafét Java som erbjuder båda fika, frozen yoghurt och matigare alternativ för den hungrige. En riktig pärla är deras frukostbuffé som påminner lite om en hotellfrukost! Den serveras på vardagar mellan och på helger mellan Priset för denna hotelliknande frukostmorgon går på 74 respektive 84 kronor. MEN uppger du Pennybridge Times i kassan nästa gång du har slagit till på buffén får du 10% rabatt hela november ut! Passa på! Adress: Kungsgatan 9 Öppetider: M-T: F: L-S: Jag tror vi kan enas om att allas våran bästa vän i pluggtider, utan tvekan, är kaffekoppen. Universitetets Sodexo-kaffe i all ära, men ibland kanske man vill vara lite wild and crazy och unna sig en riktigt god kopp kaffe. För att inte bli bankrutt på köpet så tipsar vi om Espresso House och deras app som ger alla gäster 10% på mat och dryck. Som ny användare av appen får du dessutom en valfri stor varm dryck helt gratis! Som alla studenter vet Gratis är gott! Vill du besöka Espresso House mer än en gång så rekommenderar vi dig att ta med det gula studentkortet. Det ger dig 20% rabatt på din beställning to go! Adress: Köpmangatan 5 Öppettider: M-F: L: S :

21 SECTION NAME 21 Texas Star kanske inte ser så mycket ut för världen, men när man fattat tag kring det flottiga dörrhandtaget och klivit in i det som ser ut att vara en trött Sibyllakiosk, har man hamnat HELT RÄTT! Hamburgarna är hemlagade och grillade med hemgjorda såser. The things it does to your mouth De har omkring 10 olika hamburgermenyer med allt från coleslaw till avocadodressing och bearnaise. Burgaren inkl. 33cl dryck och pommes är dina för omkring 85 riksdaler! Efter detta besök vill du aldrig äta nyttigt igen. Adress: Alvtomagatan 16 Öppettider: M-T: F: 11:00-22:00 L: 12:00-22:00 S: 12:00-21:00 Firar du en tenta, en födelsedag eller bara råkar ha det extra fett på kontot så kan vi rekommendera Södra vattentornets brunch för 169 kr! Varje söndag fram till den 16/11 har de en buffé som heter duga mellan De serverar lax, räkor, croissanter, hemgjorda köttbullar, chokladmousse, fruktoch ostfat mm. Dvs. allt man inte äter i ett studenthem. Adress: Gustavsviksvägen 7 Öppettider brunch : S:

22 22 SECTION NAME STUDIETEKNIK Har du svårt att komma igång med studierna så här på höstkanten? Eller är du en ny student som inte studerat på ett tag? Vi har pratat med studievägledaren Henrik Strandahl som gett oss några tips om studieteknik. PÅ FÖRELÄSNINGEN Att anteckna på föreläsningen kan vara svårt och stressigt. Henrik tipsar om att anteckna visuellt med olika färger och rita bilder. Försök att skriva fåordigt och begränsat. Ord som och, att kan man hoppa över. Anteckningarna ger dig också ett bra komplement till kurslitteraturen. Är man förberedd och har läst kurslitteraturen innan föreläsningen är det lättare att anteckna då man redan innan skapat sig en snabb överblick över ämnet. Jag tycker att det är bra att gå på alla föreläsningar. Visserligen beror det på hur man är som person, en del kan ta in allt och förstår allt som står i litteraturen men för mig var en del grejer svåra och jag behövde få det förklarat på ett annat sätt än det som stod i boken. Att gå på föreläsningarna var också ett sätt för mig att få saker och ting gjorda. Stannade jag hemma fanns det en risk att jag inte gjorde något alls istället. I början pluggade jag ofta hemma men det gick inte bra. Det kräver att man har disciplin och det hade inte jag. Jag behövde komma iväg och sätta mig i biblioteket eller i ett grupprum tillsammans med andra studenter för att diskutera böcker och föreläsningar, säger Henrik. PLANERING En viktig del i att få studierna att vara så effektiva som möjligt är att planera. Planera vad du ska lära dig och när du ska lära dig det. Det är viktigt att vara målinriktad men målen ska också vara realistiska. Det kan vara till hjälp att läsa igenom kursplanen för att få en överblick över kursen och se vad målen är, det hjälper dig också när du läser kurslitteraturen. Jag brukar säga att man ska tänka på kvalitét och inte kvantitet när man läser. Försök att göra någon typ av uppdelning av de kapitel som du ska läsa och bestäm vad målet för dagen eller veckan är. Det kan vara att läsa ett visst antal sidor och förstå innehållet till exempel, inte bara att läsa sidorna, tipsar Henrik.

Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen.

Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen. Marknad@sesamit.se Sesamofficial Sesam #2 VINNARNA AV KICC MUSIKHJÄLPEN STUDENTHALVAN SESAMS STYRELSE Vilka är det och hur såg tävlingen ut? Sesams julvecka i backspegeln Var med och spring för att hjälpa

Läs mer

OPUS URUGUAY. Land i fokus. Novemberhelg med YFU. Alltid redo! - för världen. december 2014

OPUS URUGUAY. Land i fokus. Novemberhelg med YFU. Alltid redo! - för världen. december 2014 OPUS december 2014 Novemberhelg med YFU Land i fokus Alltid redo! - för världen URUGUAY innehåll redaktionen 3. 4. 4. 5. 6. 8. 10. 12. 12. 13. 14. 16. 17. 18. 20. 21. 22. 24. 25. 26. 26. 27. 28. 30. 30.

Läs mer

Framåt #7/08. Sid. 12-13

Framåt #7/08. Sid. 12-13 Verkliga robotar Svårt att känna igen rektor på campus Nära till studierna trots distans Alfred, Rasmus, Ronja och Tjorven är fyra robotar som finns i teknikhuset på campus. Ibland tar de sig ut och känner

Läs mer

#5/07. Teamwork Sid 12-13

#5/07. Teamwork Sid 12-13 Entreprenören Få vill läsa naturvetenskap i Örebro Federation med Mälardalen Listan för projekt som Fredrik Hagenius ligger bakom kan göras längre än för de flesta, men han hinner ändå med att studera.

Läs mer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer NOLLEMIK 02009 Innehåll Redaktörens spalt 3 FLiNS-ordförandens spalt 4 FBI-chefens spalt 5 Årets Nolla 2008 6 Årets Fadder 2008 7 Campusguiden 8 FLiNS - din sektion 11 FLiNS styrelse 09/10 12 FBI 09/10

Läs mer

Layout: Karolina Sporre. Redaktör och ansvarig utgivare: Karolina Sporre polemik@flins.org

Layout: Karolina Sporre. Redaktör och ansvarig utgivare: Karolina Sporre polemik@flins.org Innehåll: Redaktörens spalt Ordförandens spalt Fbi-chefens spalt Årets Nolla 2009 Årets Fadder 2009 Du - en blivande deckare? - Utveckla ditt akademiska skarpsinne Campusguiden FLiNS din sektion FLiNS

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Checklista för din första vecka Välkommen till Malmö!

Checklista för din första vecka Välkommen till Malmö! Checklista för din första vecka Välkommen till Malmö! - en överlevnadsguide till dig som är ny student Så hittar du bostad i Malmö INSPARK 2015 INNEHÅLL Krönika från ordförande och vice ordförande...3

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

gastonposten10 UPPSALANUMRET

gastonposten10 UPPSALANUMRET gastonposten10 UPPSALANUMRET 2 Ledaren Detta nummer är skrivet i efterdyningarna från Sexets aspning och Styrets helg i Uppsala. Detta har inneburit en hel del festande och inte så mycket sömn. I övrigt

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer

Funkis VÄRLDEN # 1 UNG & ARBETE. Ungdomschans! Volontärarbete i Europa. Funkisförmedlingen. Att ta ett KÖRKORT med en funktionsnedsättning

Funkis VÄRLDEN # 1 UNG & ARBETE. Ungdomschans! Volontärarbete i Europa. Funkisförmedlingen. Att ta ett KÖRKORT med en funktionsnedsättning Funkis VÄRLDEN # 1 ETT MAGASIN FRÅN FUNKIBATOR - 2014 Ungdomschans! Volontärarbete i Europa Funkisförmedlingen En kommande arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning Att ta ett KÖRKORT med

Läs mer

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig?

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? Skåd a in i fr #3 vårterminen 2009 amt i de r edan nu n #2 HÖSTTERMINEN 2008 Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? #3 VT 2009 Innehåll Information Lärarintervjun

Läs mer

Mjukstart #4,5/08. ...med din studenttidning Lösnummer

Mjukstart #4,5/08. ...med din studenttidning Lösnummer Röj, fest och dans Studentkortet slopas Hitta ditt nya lag Det är tanken bakom de bokade banden till It s SÅ 2008. Looptroop Rockers och Teddybears STHLM är två av dem. Det gröna universitetskortet försvinner.

Läs mer

Björn Hässler - Livet som konsult. Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig. Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012

Björn Hässler - Livet som konsult. Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig. Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012 LUMNUS Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012 Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig Hur hamnar en maskinare på H&M? - Carina Mårlind berättar Utbytesstudent i Japan

Läs mer

02/2009. Svenska Handelshögskolans Studentkår. Årets föreläsare Picknicktips Kaffa Roastery Sommarjobb

02/2009. Svenska Handelshögskolans Studentkår. Årets föreläsare Picknicktips Kaffa Roastery Sommarjobb Hankeiten 02/2009 Svenska Handelshögskolans Studentkår... Årets föreläsare Picknicktips Kaffa Roastery Sommarjobb Hankeiten 02/2009 Innehåll Ansvarig redaktör Isabell Mattsson isabell.mattsson@shs.fi 0457-074

Läs mer

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Innehåll Spalt Redaktören Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Årets Nolla 2010 Årets faddrar 2010 Du - en blivande deckare Campus guiden Annons HG FLiNS styrelse 11/12 Kravall Krav på overall Kravallerna

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

Leksands Gymnasiums Skoltidning, nr 1 03-04, Årgång 9, Upplaga: 200 exemplar

Leksands Gymnasiums Skoltidning, nr 1 03-04, Årgång 9, Upplaga: 200 exemplar Leksands Gymnasiums Skoltidning, nr 1 03-04, Årgång 9, Upplaga: 200 exemplar I årets första skoltidning: den nya redaktionen visas upp, gymnasiets olika program presenteras, vi tar oss en titt på ett par

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS. TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk

ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS. TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk ELSA Delegation till WIPO av ANNIKA KOPP Nyanställd på en internationell byrå

Läs mer

Resultatredovisning av studentenkät 2014

Resultatredovisning av studentenkät 2014 Foto: studio-e.se Resultatredovisning av studentenkät 2014 En undersökning av studenterna vid Campus Helsingborgs syn på staden Josefin Hellström Innehållsförteckning Inledning...2 Resultatredovisning...3

Läs mer

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt Lajf Livets bra och dåliga stunder Hanna J: ankarna om det jag gått igenom kommer alltid finnas kvar Krönika: Våga prioritera rätt Unga mår allt sämre idag onja M: blev gravid vid tretton års ålder L a

Läs mer

Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015

Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015 Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015 20 april, klockan 16:00 i H4, Ekonomikum Ordförande (1 post) Namn: Daniel Gustavsson Det här är jag: Här har ni ett 23 år gammalt energiknippe med rötter

Läs mer

Billigaste matkassen? #7/05. Vi har hittat svaren sid 14-15

Billigaste matkassen? #7/05. Vi har hittat svaren sid 14-15 Regina vill älska mer Hon tycker att studierna var lyx och vägrar att sluta provocera. Lösnummer har träffat poesidebutanten Regina Lund. Sid 18 Engagemanget vann tillbaka kurser Det går att påverka. Sektionen

Läs mer

ALUMNIUTGÅVA 2009 EN TIDNING FÖR I-ALUMNER LINKÖPING STARTA EGET TEMA:VÄRLDEN I-MYTER. i40. ipikuré

ALUMNIUTGÅVA 2009 EN TIDNING FÖR I-ALUMNER LINKÖPING STARTA EGET TEMA:VÄRLDEN I-MYTER. i40. ipikuré ALUMNIUTGÅVA 2009 i n d u s t r i e l l e k o n o m i EN TIDNING FÖR I-ALUMNER LINKÖPING STARTA EGET TEMA:VÄRLDEN i40 I-MYTER 1 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Hör av Dig! Det är en stor ära för mig och för resten

Läs mer

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING Nollemiken Sedan 1996 FLiNS SEKTIONSTIDNING 0 POLEMIKEN Skribenter Elenore Klinga Lovisa Sjöbring Antonio Jaconelli Sofie Wallin Anton Lindström Peter Andersson Matilda Hjalte Otto Moen Amanda Nordström

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid.

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid. inblicken nummer 3, december 2006 åttonde årgången! Tema Fridagymnasiet Äntligen.., Fridagymnasiet Tankar om gymnasiet - Reflektioner kring det här att lämna grundskolan och börja på gymnasiet... Den första

Läs mer