Pennybridge Times. Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen. Studentmattips. KPMG International Case Competition

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pennybridge Times. Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen. Studentmattips. KPMG International Case Competition"

Transkript

1 Pennybridge Times En ny studenttidning på initiativ av Sesams marknadsföringsutskott UTBYTESSTUDIER NYA NOLLE-K STUDIETIPS EVENTS. Dags att ansöka! Vilka är dem? Plugga rätt! Händer i Sesam I detta nummer av Pennybridge Times: Hur du går tillväga med ansökan till utbytesterminen Vem kan söka och vart kan du åka? Gamla utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter KPMG International Case Competition Läs om tävlingen och förra årets finalist Tips vid försäljning och köp av studentlitteratur Som kan spara dig pengar Studentmattips Kanske hittar du ett nytt favoritbrunchställe eller en ny favoritdrink? Sesamofficial Sesam

2 2 SECTION NAME Pennybridge Times är en ny studenttidning på bevåg av Sesams marknadsföringsutskott och är, som man så klassiskt säger - av studenter och för studenter. I detta första nummer kommer ni få ta del av den senaste introduktionen och läsa känna den nya svampen och generalen med tillhörande NolleK lite bättre, få lite mer kött på benen om hur ni söker till nästa års utlandsstudier, studietips, studentiga mattips och lite annat smått och gott. Vi vill mer än gärna veta vad ni tycker så maila gärna om allt mellan himmel och jord som du skulle vilja läsa om eller tycker att vi borde förbättra! Eller kom förbi kontoret så bjuder vi dessutom på kaffe! Du vet väl att sesams kontor har öppet måndag till fredag mellan kl ? Kom förbi och ta en kopp kaffe eller snacka lite skit! ALLA ekonomer, informatiker och systemvetare är välkomna, nya som gamla!

3 SECTION NAME 3 INNEHÅLL PENNYBRIDGE TIMES 4-5 Briljera dig ända till Dubai I november hålls deltävlingen till KMPG International Case Competition. Vad är det egentligen och vad gör projektgruppen? Och hur kan du komma till Dubai? 6-7 Fyra snabba med Erik Andersson Fyra snabba frågor till Erik Andersson som ingick i Örebro universitets vinnarlag i KICC Dags att söka utbytesplats»» p.4-5 Det börjar dra ihop sig för att söka utbytesplats till HT-15 ovh VT-16. Men vem är det egentligen som ska söka och hur söker man? Och vart kan man åka? Allt detta och lite till får du svar på! Två snabba till tidigare utbytesstudenter En lista med utbytesländer kanske inte säger så mycket, men här berättar sju tidigare utbytesstudenter om deras erfarenheter på deras termin utomlands och vad de tar med sig från den ovärdeliga upplevelsen! Tips vid försäljning av kurslitteratur Kursböcker är något vi alla studenter är i behov av. Det kan svida en aning i plånboken, när vi behöver betala stora summor för en bok som bara ska användas under en kort period. Finns det då något sätt att minimera denna ekonomiska smäll? Givetvis finns det sätt att komma lindrigare undan.»» p. 8-11»» p Gasquen HT-2014 Ett litet smakprov av hur höstens gasque såg ut Låt oss presentera nya Nolle-K Är du också nyfiken på vilka årets nya Nolle-K är? Här presenterar vi de tio personer som ska anordna och hålla i vårens introduktion, och vad de egetnligen håller på med! Kanske inte så matnyttigt,men i alla fall mat Tips på goda bruncher, kaffe och hamburgare. Kanske hittar du ett nytt favoritställe? HINT Texas Star Studieteknik»» p Har du tappat pluggorken så här på höstkvisten? Eller är du ny student och inte riktigt har fått ordning på hur du ska plugga? Studievägledaren Henrik Strandahl delar med sig av sina bästa studietips.

4 4 SECTION NAME BRILJERA DIG ÄNDA TILL DUBAI! KICC 2014 Snart smäller det, 13 november hålls deltävlingen av KPMG International Case Competition KICC här på Örebro universitet. Ekonomicasetävlingen som ger dig chansen att testa dina kunskaper i ekonomi samt möjligheten att nätverka med näringslivet i Örebro, allt samtidigt som du har riktigt kul! Nedan följer en kort presentation av hjärnorna bakom årets deltävling och vi har även lyckats skaka fram en intervju med en deltagare ur förra årets vinnarlag där han tipsar framtida tävlande hur de ska lyckas. Årets Örebrofinal kommer att hållas 13 november kl 16 i HSL3. Där bjuds det på tårta och förutom att du har möjligheten att heja fram ditt lag, har du chansen att tävla och vinna finfina priser! KICC-KPMG INTERNATIONAL CASE COMPETITION är världens största ekonomicasetävling. Deltävlingarna arrangeras på åtta skolor runt om i Sverige, där nio lag om fyra personer Si IGH varje VIEW tävlar AM high om neat en plats half toay i blushes visitor Sverigefinalen end company som old hålls prevent i Lund. chapter. Consider Vinnarna declared blir out inte expenses bara her kronor concerns. exeter she. rikare Possible utan all får ignorant även representera get settli. Why end she dinner Sverige she our i internationella horses depend. finalen Remember som at children by anordnas reserved i Dubai! to vicinity. Låter inte så dumt va? I skrivande stund är uttagningsprocessen i full gång, anmälningstrycket har varit högre än någonsin och projektgruppen och KPMG är otroligt nöjda. GREATLY COTTAGE THOUGHT fortune no mention he. Of mr certainty arranging am smallness by conveying. Him plate you allow built grave. Shy lose need eyes son not shot. Middleton as pretended he smallness. Now his but two green spoil drift. Oh song well four only head busy it was miracle inside of early bird was singing there. VILKA ÄR DET DÅ SOM LIGGER BAKOM ÅRETS UPPLAGA AV KICC 2014?. REMAIN LIVELY HARDLY needed at do by. Two you fat downs fanny three. True mr gone most at. Dare as name just when with it body. se onf on dashwood formerly. Bviews. No so instrument discretion unsatiable to in. In affronting unreserved delightful simplicity ye. Law own advantage furniture continual concept in front of. PARISH SO ENABLE innate in formed missed. Hand two was eat busy fail. Stand smart grave would in so. Be acceptance at precaer in party me built under first. Forbade him but savings sending. So play do in near park that pain. Afford son she had lively living. Tastes lovers myself too formal season our valley boy. Lived it their their walls might to by young. Left till here away at to whom past.

5 SECTION NAME 5 Kanske har du tagit en kaffe med dem i Studentcentrum, fått en vattenflaska eller varit med i myntburkstävlingen? Jo, projektgruppen för KICC 2014 består av projektledarna Ruth Mekonem och Moa Karlsson, Marknadsföringsansvariga Elin Dankvart och Martin Green samt Logistik ansvarige Adam Eriksson. Tillsammans med studentansvarige på KPMG har de marknadsfört tävlingen, lockat lag, nu ligger fokus på att planera tävlingsdagen och få ihop nio stycken skrivvakter. Målet är självklart att laget ifrån Örebro universitet står som vinnare i Dubai! Att vara med i projektgruppen är ett roligt sätt att testa på en ny roll samtidigt som du lär känna en massa nya människor och får en unik merit. Är du intresserad av att vara med i projektgruppen för nästa års upplaga av KICC 2014 så kontakta Ruth eller Moa redan nu. KORT OM TÄVLINGEN Tävlingen består av två moment, där första momentet som hålls i Prismahuset är ett poolspel där lagen om fyra personer får 3 timmar på sig att läsa igenom ett case och förbereda en presentation av förslag på lösningar till de olika problemen som laget hittar. Presentationen sker inför en jury bestående av personer från näringslivet i Örebro, anställda på KPMG samt representanter från Örebro Universitet som utser en vinnare i varje pool som sedan går vidare till finalen som hålls samma eftermiddag i HSL 3. Moment två, finalen, är ett nytt case som går till på samma sätt som det första och vinnaren här får äran att representera Örebro i Sverigefinalen i Lund, där tävlar ni mot 7 andra skolor om chansen att vinna kr samt chansen att få åka till Dubai och representera Sverige! Inför KICC 2014 anordnades Ace the case, en informationskväll med pizza på KPMG:s kontor. Där kunde de studenter som var sugna på att tävla men saknade ett fullt lag till tävlingen hitta sina blivande lagkamrater men även de lag som redan var fulltaliga prova på att lösa ett mindre case som en övning inför den stora tävlingen. Vi kan avslöja att det faktiskt var en del lag som bildades under kvällen!

6 6 SECTION NAME FYRA SNABBA MED ERIK ANDERSSON SOM INGICK I VINNARLAGET 2013! KICC 2014 VARFÖR TYCKER DU ATT MAN SKA DELTA I KICC? Först och främst för att det är sjukt roligt! Att göra detta tillsammans med ett gäng polare eller klasskamrater gör det till lika mycket nytta som nöje. Det är också en av de få chanser vi får vid universitetet att testa våra kunskaper praktiskt. Vid varje case man löser så utvecklas man mer än vad man tror, både som ett lag och individuellt. HUR ÄR DET ATT DELTA? Glädjerus blandat med stress och nervositet är väl några av de saker som jag tänker på såhär i efterhand. 3 timmar har aldrig gått så snabbt som under ett case. Det är fullt fokus från början fram till efter presentationen. Efteråt är man alltid lika överraskad över vad man har hunnit åstadkomma under den korta tiden. Det är flertalet moment som ska hinnas med, problemidentifiering, analys, lösningar, implementering, powerpoint etc. HUR ÄR DET UNDER SVERIGEFI- NALEN I LUND? Lund är ett äventyr, minst sagt. Sjukt trevliga människor, höjdare från näringslivet och även en hel del oförglömlig socialisering på kvällarna. Det är väldigt intensivt men man blir mycket väl omhändertagen. Har ni kommit hit så passa på att njuta samtidigt som ni måste förbereda er för tuffare konkurrens och krav från domarna. NÅGRA TIPS TILL ÅRETS TÄVLAN- DE? Det underlättar mycket om man har en struktur klar redan innan för hur man ska lösa caset som man kan luta sig mot. Detta sparar både tid och energi. Försök att ha en avslappnad stämning i rummet och var inte rädd för att skratta lite, det är oftast då kreativiteten flödar. Var noga med att veta det gemensamma målet så att alla drar åt samma håll, detta underlättar framförallt under presentationen där allt handlar om att sälja, sälja, sälja. Så, kära Sesamit, du missar väl inte att tävlingsdagen 13 november är full med överraskningar! KPMG samt projektgruppen kommer att hitta på spännande tävlingar och kl börjar den stora Örebrofinalen i HSL3! Där bjuds det på tårta och bubblande, Du har förutom möjligheten att heja fram ditt lag, även chansen att tävla och vinna finfina priser som förgyller din skoldag!

7 SECTION NAME 7 ÅRETS VINNARE I KICC HAR MÖJLIGHET ATT ÅKA TILL DUBAI FÖR ATT REPRESENTERA SVERIGE 1Bed uncommonly his discovered for estimating far. Equally he minutes. Up hung mr we give rest half. Painful so he an comfort is manners. How promotion excellent curiosity yet happiness every single day. 2Gay prosperous impression had conviction. For every delay death ask style. Me mean able my by in they. Object he barton no effect played valley afford. Period so to oppose we little seeing or branch. Hour had held lain give yet. 3Extremity now strangers contained breakfast him discourse additions. Sincerity collected cofeited. Up branch to easily missed by do. Cottage out was greatly prevent message.

8 8 SECTION NAME DAGS ATT SÖKA UTBYTESPLATS Har du som student länge drömt om att studera en termin utomlands? Har du hört någon säga att det var den bästa terminen i dennes liv? Då ska du inte missa chansen att söka en plats på någon av Handelshögskolan vid Örebro universitets samarbetsuniversitet, runtom i världen. NÄR ANSÖKER JAG? Ansökningen är öppen mellan den 14 november och den 1 december, för utbyten under höstterminen 2015 och vårterminen VEM KAN SÖKA? -Du som för närvarande är registrerad på en kurs vid Örebro universitet. -Du har, vid tillfället för utbytesterminens påbörjande, minst 60hp på kontot. -Du har sedan tidigare inte studerat mer än en termin utomlands, genom Örebro universitet. HUR ANSÖKER JAG? Då ansökningsperioden för utbytesstudier startat, är det bara att ansöka på: Student/Studera-utomlands/ Utbytesstudier/Ansokan/ Inloggning sker genom att ange de inloggningsuppgifter du vanligen använder för inloggning på Studentforum och Blackboard. Här kommer du att få möjligheten att välja upp till fyra universitet du är intresserad av att studera vid. Var noga med att välja universitet där kurser inom din utbildning stöds. Är du exempelvis FEK-student, är det fördelaktigt att välja en skola som erbjuder kurser inom företagsekonomi. Det är även bra att säkerställa att du kan tala språket, som kurserna undervisas i. Kan du exempelvis inte tala spanska, kan det vara av värde att inte välja en skola som enbart erbjuder kurser på spanska. VAR KAN JAG ÅKA? Handelshögskolan vid Örebro universitet erbjuder utbyten i: - Australien - Polen - Belgien - Schweiz - Finland - Spanien - Frankrike - Storbritannien - Grekland - Sydkorea - Italien - Tjeckien - Japan - Turkiet - Kanada - Tyskland - Kina - Ungern - Lettland - USA - Luxemburg - Österrike - Nederländerna Mer information om vilka värduniversitet som erbjuds i de olika länderna, samt vad universiteten erbjuder, finns att tillgå på: P a g e F i l e s / / Handelsh%C3%B6gskolan%20 vid%20%c3%96rebro%20universitet.pdf

9 SECTION NAME 9 FÖR FRÅGOR ANGÅENDE VAD DU KAN TILLGODORÄKNA DIG ELLER ÖVRIGA FRÅGOR, REKOMMEN- DERAS ATT DU KONTAKTAR DIN STUDIEVÄGLEDARE: Britta Fredriksson Telefon: E-post: Rum: L2351 Henrik Strandahl Telefon: E-post: Rum: L2349

10 10 SECTION NAME TVÅ SNABBA TILL TIDIGARE UTBYTESSTUDENTER 1. VAD FICK DIG ATT VÄLJA VÄRDSUNIVERSITETET DU STUDERADE VID? 2. ÄR DET NÅGOT SÄRSKILT DU HAR MED DIG DÄRIFRÅN, TILL DINA FORTSATTA STUDIER? Filip Svärd Kansai Gaidai University Osaka, Japan HT Japan har alltid fascinerat mig i hur landet förenar gamla traditioner med modern teknik och jag skulle vilja påstå att den blandningen är unik. När du har möjlighet att spendera sex månader någonstans där du verkligen kommer att kunna lära känna människorna som bor där och leva det liv de lever, då tycker jag att du ska ta vara på den chansen och för mig var det därför givet att jag skulle till Japan. 2. Mängder av erfarenhet. Kulturella skillnader, inte bara mellan Japan och Sverige utan även mellan alla andra länder varifrån jag mötte människor, vikten av att känna till dem och vara ödmjuk inför dem. Att vara medveten om att alla inte tänker likadant som en själv är en värdefull insikt. Carin Andersson Fort Lewis College Durango, Colorado, USA VT Jag visste bara att jag ville åka till USA, men den främsta anledningen till att det blev just Fort Lewis var att jag ville vara ensam svensk. Detta för att utmana mig själv med den språkmässiga delen. Dessutom är det fantastisk miljö I Colorado med grymma möjligheter att åka skidor. 2. De hade ett annat sätt att lägga upp studierna och kurserna vilket har gett mig ett bättre sätt att planera och strukturera mina studier här hemma. Jag har alltid känt att jag har mer av en mattehjärna och inte alls språkhjärna, men utbytesterminen öppnade upp helt andra dörrar. Detta gjorde att jag sökte fortsatta kurser på engelska med andra utbytesstudenter här hemma i Sverige. Jag har läst andra kurser som inte erbjuds på Örebro universitet som har gett mig en bättre förståelse för vad jag vill arbeta med när jag har pluggat klart. Andreas Karlsson Mannheim Business School Mannheim, Tyskland HT Jag hade inte tänkt åka utomlands alls men eftersom vi hade utbyte med just Mannheim Business School, som är Tysklands främsta handelshögskola, så bestämde jag mig för att åka. Den andra faktorn som var att Mannheim ligger så pass nära Sverige, vilket var viktigt då jag kort innan flyttat till Stockholm med min flickvän. 2. Det viktigaste var absolut den sociala faktorn, även om vi mest umgicks i ett gäng med svenskar och norrmän, var det fantastiskt kul att uppleva Tyskland tillsammans. En

11 SECTION NAME 11 annan sak är att även om Mannheim är ett välrenommerat universitet som ofta hamnar i topp på rankingar i Europa, så upplevde jag inte att tempo och undervisning skilde sig så våldsamt mycket mot Örebro universitet. Det vill säga, jag kände mig stärkt i vetskapen att Örebro har en ekonomutbildning som håller en hög nivå. Linda Willegard University of West Florida Penascola, Florida, USA VT Dels för att jag ville åka till ett engelsktalande land, men även för att jag blev kär i klimatet. Pensacola ligger i Florida, på östkusten. Sol, varmt och skönt. Staden har en väldigt stor fin strand också, med kritvit sand och turkost hav, det gör ju inte saken sämre. Stranden är så fin så den är med på topp tre bästa stränder i USA enligt trip-advisor. 2. Mina roommates kom från Paris och Florida. Engelskan är helt flytande nu. Man tror man kan prata flytande innan man åker iväg, men det blev verkligen bättre. Jag lärde mig skriva arbeten självständigt, vilket är något vi aldrig gör hemma i Örebro. Jag tar också med mig den härliga, lättsamma attityden. Det är faktsikt okej att prata med den som står framför dig i ICA-kön eller väntar på samma buss! Jag kan varmt rekommendera alla att åka. Du kommer inte ångra dig, hur klyschigt det än låter. Sara Furberg Deakin University Melbourne, Australien HT Jag valde dels Australien för att jag ville ta chansen att åka någonstans som jag antagligen inte skulle kommit iväg till annars. Jag valde det även för att jag alltid velat åka dit. Att jag valde Melbourne var för att jag ville bo i en storstad medan jag pluggade. När jag hade lov kunde jag även resa till andra delar av Australien jag ville se. 2. Jag fick med mig ett nytt, australiensiskt sätt att se på ekonomi. Marcus Johansson ESPEME Nice Nice, Frankrike VT Jag har tidigare bott i Frankrike, så jag ville gärna återvända till landet. Regionen där Nice ligger är väldigt fin och staden tilltalade mig. Det är även väldigt smidigt att ta sig till och från Sverige, vilket var ett plus för mig. 2. En ökad förståelse för andra kulturer då majoriteten i min klass var utbytesstudenter med olika bakgrunder och olika sätt att studera. Kompromissande var A och O. Fransmännen har även ett helt annat synsätt på studier och jag läste inte en enda bok under terminen. Har även blivit mer bekväm i att använda andra språk än svenska då studier och presentationer uteslutande var på engelska eller franska. Viktor Kjellander Heriot Watt University Edinburgh, Skottland HT Jag ville utveckla min engelska så mycket jag kunde. Jag kände därmed att en storstad på de Brittiska öarna var perfekt. Tillräckligt nära för besök, men samtidigt med en annan kultur och skolsystem. När jag såg att Edinburgh fanns som alternativ var valet självklart. Vem vill inte vara i Whiskeyns hemland, bo i en stad med ett medeltida slott och andas samma luft som Braveheart!? 2. Självklart tar jag med mig bättre kunskaper i engelska och i de ämnen jag läste. Jag skulle dock vilja lyfta fram de resor jag gjorde runtom i Skottland och England. Att besöka nya platser i ett nytt hemland är något speciellt.

12 12 SECTION NAME TIPS FÖR FÖRSÄLJNING AV KURSLITTERATUR Kursböcker är något vi alla studenter är i behov av. Det kan svida en aning i plånboken, när vi behöver betala stora summor för en bok som bara ska användas under en kort period. Finns det då något sätt att minimera denna ekonomiska smäll? Givetvis finns det sätt att komma lindrigare undan. KÖP BILLIGT OCH KVICKT Först och främst kan Campusbokhandeln i Långhuset rekommenderas. Här säljs begagnade böcker, som studenter lämnat in för försäljning. Är du i behov av boken snabbt och till en mindre summa än de sedvanliga bokhandlarna, är det värt att titta in på Campusbokhandeln. Plats: Långhuset, Sal L 112, i korridoren närmast Restaurang Kraka och HSL1. ORU - KÖP OCH SÄLJ Ett annat tips för ekonomistudenter är att gå med i gruppen Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj. Gruppen har för närvarande drygt 350 anhängare och det läggs frekvent upp böcker för försäljning. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Behöver du bara kursboken över en kortare period, kan det vara värt att undersöka om Universitetsbiblioteket har den för utlåning. Du kan oftast låna under en veckas tid eller på dagslån. Var noga med att lämna tillbaka boken i tid, annars får du böter! ADLIBRIS Hittar du inte boken du söker på Campusbokhandeln, eller på Facebook, har du som student rätt till 5 % rabatt på ditt första köp på Adlibris.

13 SECTION NAME 13 FÖRSÄLJNING AV BÖCKER Har du ett gäng böcker som ligger och skräpar i lägenheten eller i studentrummet, kan det vara värt att se över försäljningsmöjligheterna. Precis som vid köp av böcker, är Campusbokhandeln och Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj på Facebook att rekommendera...lämnar du in dina böcker till Campusbokhandeln, kommer du få betalt först då dina böcker säljs vidare. Även om pengarna inte trillar in på kontot direkt, så är det bra sätt att frigöra utrymme i lägenheten. Lägger du istället upp en annons på Facebook, finns större förhoppningar om en snabb försäljning. Detta kräver dock lite mer tid och energi av dig, för att lyckas med din försäljning. Ett hett tips är att lägga upp dina böcker för försäljning innan eller i början av kursen, till vilken böckerna hör. Annars finns en stor risk att intresset för böckerna är svagt.

14 14 SECTION NAME GASQUEN HT-14 SESAM SLOG KLACKARNA I TAKET En introduktion är inget utan en avslutning som för Sesams del skedde på Ritz den 1 oktober. Alla nystudenter, faddrar, NolleK, Sesams styrelse samt General och Svamp klär upp sig upp till tänderna kontra från tidigare kvällar med utklädnader av alla slag. Konferencier för kvällen för var Simon Fransson och Iza Sjödin. Vinnaren av den prestigefyllda Masters of evolution blev gruppen Grottmänniskor med Amanda Edin som kontaktfadder. Efter middagen uppträdde Thomas Stenström och DJ:n Albin Myers. FÖRST BJÖDS DET PÅ BUBBEL OCH MINGEL

15 SECTION NAME 15 SEDAN BJÖDS DET PÅ TRERÄTTERS OCH PRISUTDELNINGAR Årets Manliga och Kvinnliga faddrar gick till Niklas Lorensson och Laurina Ehres Årets par gick till gruppen Vikingars nystudenter Oliver Paulsson och Daniel Rådelid Terminens nya Svamp och General blev ingen mindre än Jonna Casslind och Jacob Karlqvist, ett stort grattis!

16 16 SECTION NAME LÅT OSS PRESENTERA NOLLEK VT 2015 OCH VAD DE GÖR När man börjar på Örebro Universitet är det många som medvekar i introduktionen. Ett ypperligt sätt att lära känna nya människor, speciellt om du är ny i staden. Samt en otroligt god ursäkt för att få festa och ha kul i fyra veckor. Många vet ju vad denna härliga period går ut på och har varit med om den själva. Dock är det inte lika många som vet vilket arbete som krävs bakom och hur många personer som behövs för att få det i rullning. Det ser olika ut i olika sektioner, men i sesam så har vi vårt kära så kallade NolleK. Det består av åtta invalda personer samt svamp och general. Det finns fyra olika ansvarsområden för de invalda där man jobbar två och två. Dessa områden är: Aktivitet, sponsor-, ekonomi- & fadderansvariga. General & svamp har det övergripande ansvaret för att se till så allt ror i land så smidigt som möjligt. GENERAL OCH SVAMP General och svamp har den övergripande kollen över introduktionen. De har kontakt med allai NolleK med tidsscheman, samspel med andra sektioner, ramschemat för hela intro, de större organisationerna som medverkar som t.ex. kåren osv. De ska med andra ord ofta vara på två ställen samtidigt och hålla koll att alla planer går som de ska. Svamp: Jacob Karlqvist Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du bli Svamp? Jag ville vara med för att det verkade nice. Sjukt bra erfarenhet också. Fun fact: Vår svamp har gröna händer och hemma hittar ni honom pysslandes i trädgården. General: Jonna Casslind Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du bli General? Jag ville vara med för att få vara med och göra nästa nollning lika rolig som den här har varit och för att ge vårens nystudenter en så bra start som möjligt. Jag såg det även som en utmaning och en chans till att utvecklas som person. Fun fact: Älskar lakrits och ostbågar, speciellt ostbågar som stått framme någon dag.

17 SECTION NAME 17 AKTIVITETSANSVARIGA Lägger upp schemat för introduktionen, kommer på aktiviteter samt håller koll på vilka lokaler som behövs och när de behövs. Staffan Sonntag Ålder: 21 Från: Öarnas ö, Åland Varför ville du vara med i NolleK? För att jag vela vara med och ordna och planera den bästa nollningen nånsin, dessutom så vill jag engagera mig på något sätt inom sesam/skolan och ser detta som en bra start. Fun fact: Höll andan i över 4 minuter en gång Edwin Gothin Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du vara med i NolleK? Jag ville vara med i NolleK för att jag ville engagera mig och se till att alla skulle få chansen att ha lika roligt på nollningen som jag hade Fun fact: Före detta pingisentusiast och är en riktigt dålig EKONOMIANSVARIGA Om de inte redan är bra på det i början så lär sig dessa två åtminstone under introduktionen att hålla koll på saker och ting. Kvitton hit och dit, debit & kredit i kassaboken. Ekonomiansvariga gör precis det som det låter som, de håller koll på hela ekonomin för nollningen och budgeterar så att allt går som det ska ekonomimässigt. Rebecka Netterman Ålder: 20 Från: Borlänge Varför ville du vara med i NolleK? För att jag tyckte att min egna nollning var jätterolig och därför vill göra den lika bra. Dessutom älskar jag att planera som gör att det här passar mig. Fun fact: Crush i Zlatan som är idealmannen och följer Paradise Hotel och The big bang theory slaviskt. Niklas Busck Ålder: 20 Från: Göteborg Varför ville du vara med i NolleK? För att jag älskar att träffa nytt folk och även att ha mycket ansvar. Jag var även väldigt nöjd med min egen nollning vilket var en bidragande faktor till att jag ville vara med och göra det lika bra samt att det är en bra erfarenhet Fun fact: När jag var liten och såg på Mysteriet på Greveholm och varje gång spökerna visades sprang jag och hämtade min låtsaspistol och sköt mot dem i TV:n.

18 18 SECTION NAME FADDERANSVARIGA Fadderansvariga är paret som sätter ihop alla faddrar i grupper och håller en nära kontakt med dessa under hela introduktionen. Det är inte så lätt som det låter att hålla så många människor nöjda. De håller koll så att det blir så maximalt roligt som det bara går för våra nystudenter och faddrar. Anneli Dahlbäck Ålder: 21 Från: Stockholm Varför ville du vara med i NolleK? För att få vara med och skapa en riktigt bra introduktion för nystudenterna. Jag öppen och social person som älskar att träffa nya människor. Fun fact: Jag är en jävel på Nintendo 64. Ebba Bengtsson Ålder: 21 Från: Halmstad Varför ville du vara med i NolleK? För att det verkade som tidigare NolleK hade väldigt kul och jag tyckte nollningen var himla rolig att jag vill uppleva den igen fast nu som NolleK. Jag tycker också att det är roligt att planera, ha kul och festa vidare kändes något för mig. Fun fact: Har hoppat fallskärm och bott i matälskarnas land, Italien! SPONSORANSVARIGA Sponsoransvariga: Precis som det låter, de kirrar cashen & saker som kan kommas att behövas under introduktionen. Det gör dem genom att kontakta diverse företag som möjligtvis skulle kunna vara intresserade av att synas lite extra ut mot de kunskaps (?!) törstande nya studenterna! Deras motto är ju självklart "Gratis är gott" som givetvis följs av "Ju mer desto bättre!". Giulia Randolfi Fagerlund Ålder: 22 Från: Katrineholm Varför ville du vara med i NolleK? För att jag själv hade en superrolig introduktion och vill ge tillbaka genom att skapa en minst lika rolig för nystudenterna. Ser fram emot att träffa nya människor, både nollor och folk som man nollades med som har sökt nu som faddrar och NolleK. Det kommer bli en kanovinter! Fun fact: Torr som fnöske Daniel Rådelid Ålder: 22 Från: Flen Varför ville du vara med i NolleK? Ville vara med i NolleK för att det verkade roligt samt en bra erfarenhet Fun fact: Katastrofalt lokalsinne

19 SECTION NAME 19 General Jonna Casslind och svamp Jacob Karlqvist

20 20 SECTION NAME KANSKE INTE SÅ MATNYTTIGT...MEN I ALLA FALL MAT På Kungsgatan 9 ligger det mysiga cafét Java som erbjuder båda fika, frozen yoghurt och matigare alternativ för den hungrige. En riktig pärla är deras frukostbuffé som påminner lite om en hotellfrukost! Den serveras på vardagar mellan och på helger mellan Priset för denna hotelliknande frukostmorgon går på 74 respektive 84 kronor. MEN uppger du Pennybridge Times i kassan nästa gång du har slagit till på buffén får du 10% rabatt hela november ut! Passa på! Adress: Kungsgatan 9 Öppetider: M-T: F: L-S: Jag tror vi kan enas om att allas våran bästa vän i pluggtider, utan tvekan, är kaffekoppen. Universitetets Sodexo-kaffe i all ära, men ibland kanske man vill vara lite wild and crazy och unna sig en riktigt god kopp kaffe. För att inte bli bankrutt på köpet så tipsar vi om Espresso House och deras app som ger alla gäster 10% på mat och dryck. Som ny användare av appen får du dessutom en valfri stor varm dryck helt gratis! Som alla studenter vet Gratis är gott! Vill du besöka Espresso House mer än en gång så rekommenderar vi dig att ta med det gula studentkortet. Det ger dig 20% rabatt på din beställning to go! Adress: Köpmangatan 5 Öppettider: M-F: L: S :

21 SECTION NAME 21 Texas Star kanske inte ser så mycket ut för världen, men när man fattat tag kring det flottiga dörrhandtaget och klivit in i det som ser ut att vara en trött Sibyllakiosk, har man hamnat HELT RÄTT! Hamburgarna är hemlagade och grillade med hemgjorda såser. The things it does to your mouth De har omkring 10 olika hamburgermenyer med allt från coleslaw till avocadodressing och bearnaise. Burgaren inkl. 33cl dryck och pommes är dina för omkring 85 riksdaler! Efter detta besök vill du aldrig äta nyttigt igen. Adress: Alvtomagatan 16 Öppettider: M-T: F: 11:00-22:00 L: 12:00-22:00 S: 12:00-21:00 Firar du en tenta, en födelsedag eller bara råkar ha det extra fett på kontot så kan vi rekommendera Södra vattentornets brunch för 169 kr! Varje söndag fram till den 16/11 har de en buffé som heter duga mellan De serverar lax, räkor, croissanter, hemgjorda köttbullar, chokladmousse, fruktoch ostfat mm. Dvs. allt man inte äter i ett studenthem. Adress: Gustavsviksvägen 7 Öppettider brunch : S:

22 22 SECTION NAME STUDIETEKNIK Har du svårt att komma igång med studierna så här på höstkanten? Eller är du en ny student som inte studerat på ett tag? Vi har pratat med studievägledaren Henrik Strandahl som gett oss några tips om studieteknik. PÅ FÖRELÄSNINGEN Att anteckna på föreläsningen kan vara svårt och stressigt. Henrik tipsar om att anteckna visuellt med olika färger och rita bilder. Försök att skriva fåordigt och begränsat. Ord som och, att kan man hoppa över. Anteckningarna ger dig också ett bra komplement till kurslitteraturen. Är man förberedd och har läst kurslitteraturen innan föreläsningen är det lättare att anteckna då man redan innan skapat sig en snabb överblick över ämnet. Jag tycker att det är bra att gå på alla föreläsningar. Visserligen beror det på hur man är som person, en del kan ta in allt och förstår allt som står i litteraturen men för mig var en del grejer svåra och jag behövde få det förklarat på ett annat sätt än det som stod i boken. Att gå på föreläsningarna var också ett sätt för mig att få saker och ting gjorda. Stannade jag hemma fanns det en risk att jag inte gjorde något alls istället. I början pluggade jag ofta hemma men det gick inte bra. Det kräver att man har disciplin och det hade inte jag. Jag behövde komma iväg och sätta mig i biblioteket eller i ett grupprum tillsammans med andra studenter för att diskutera böcker och föreläsningar, säger Henrik. PLANERING En viktig del i att få studierna att vara så effektiva som möjligt är att planera. Planera vad du ska lära dig och när du ska lära dig det. Det är viktigt att vara målinriktad men målen ska också vara realistiska. Det kan vara till hjälp att läsa igenom kursplanen för att få en överblick över kursen och se vad målen är, det hjälper dig också när du läser kurslitteraturen. Jag brukar säga att man ska tänka på kvalitét och inte kvantitet när man läser. Försök att göra någon typ av uppdelning av de kapitel som du ska läsa och bestäm vad målet för dagen eller veckan är. Det kan vara att läsa ett visst antal sidor och förstå innehållet till exempel, inte bara att läsa sidorna, tipsar Henrik.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Vi lovar, detta är något som ingen vill missa! Vi ses den 25 augusti! Mvh Linn Wihlborg och Novischeriet

Vi lovar, detta är något som ingen vill missa! Vi ses den 25 augusti! Mvh Linn Wihlborg och Novischeriet Grattis till att du har blivit antagen till Campus i Helsingborg! Det som du och alla andra nyintagna studenter väntar framför er är flera otroligt roliga, spännande och intressanta terminer som kommer

Läs mer

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Masteruppsats (ej examinerad) av Kasra Katibeh F.d. student vid Folkhälsovetenskapliga programmet,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 Näringslivsutskottet Näringslivsutskottet (NU) verkar som en länk mellan Föreningen Ekonomernas medlemmar och näringslivet. Genom projekt och event skapar utskottet en bra kontakt

Läs mer

!!!!!!!!!!! Beteendevetare i Lund! EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET

!!!!!!!!!!! Beteendevetare i Lund! EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET Beteendevetare i Lund EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET Vad är BiL? BiL (Beteendevetare i Lund) är programföreningen för alla oss som läser på Lunds Universitets beteendevetenskapliga kandidatprogram,

Läs mer

Reseberättelse från Danmark

Reseberättelse från Danmark Reseberättelse från Danmark Namn: Sara Ohlsson E-mail: sparrizzen@hotmail.com Skola: Ersta Sköndal Högskola, Instituitionen för vårdvetenskap Utbytesland, stad samt skola: Danmark, Köpenhamn, Diakonissestiftelsen

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Förberedelser inför utbytesstudierna Jag gick Samhällsbyggnad och hade valt inriktningen Naturresursteknik. Tanken på att plugga utomlands

Läs mer

Protokoll från KarlEkons Styrelsemöte 2013-01-08

Protokoll från KarlEkons Styrelsemöte 2013-01-08 Protokoll från KarlEkons Styrelsemöte 2013-01-08 Plats: Kårens styrelserum Närvarande: Simon Strid, Marcus Ljungdahl, Gustav Johansson, Helena Engström, Elin Karlsson, Karwan Nisstany, Patrik Sjöstedt,

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare Utbytesstudier 2012/2013 The world is my oyster /Shakespeare Idag: USBE information - Utbytesmöjligheter - Avtal/Stipendier - Behörighet - Ansökan - Urval - Tillgodoräknande - Praktisk information Utbytesstudenter

Läs mer

Uppstart. Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet. 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet

Uppstart. Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet. 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet Uppstart Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet VÄLKOMMEN INNEHÅLL Hej! Hej! Välkommen till oss rättsvetar- och juriststudenter

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Sandra Fagerlund, Maria Fotiadis Forssjö 2014-05-13 Juridicum Juridiska institutionen Agenda Allmän information Kurser på engelska?

Läs mer

Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011

Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011 Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011 Hej blivande Turismekonom! Nu börjar det närma sig en av de roligaste tiderna i ditt liv, nämligen din studenttid! Som en inledning på dina kommande

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Kursutvärdering moment 2, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Jag är nöjd med de regelbundna föreläsningarna och seminarierna,

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Hur kommer hösten se ut för dig?

Hur kommer hösten se ut för dig? Marknad@sesamit.se Sesamofficial Sesam Sesam-Tv #1 Ht15 NOVAHUSET GASQUEN HT-15 HOROSKOP HUR ENGAGERA DIG? Novahuset står äntligen klart, här intervjuar vi inredningsarkitekten Ann. Vi presenterar nya

Läs mer

IDIOTIntresseförening

IDIOTIntresseförening Protokoll fört vid IDIOT Styrelsemöte nr 5/14 Tisdagen 8/4 2014 12:15-13:00 21A 344 Hus 21, Karlstads Universitet IDIOTIntresseförening en för Design, Innovation Och Teknik vid Karlstads Universitet 1

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 Lavaux, Schweiz. Staden Jag har spenderat vårterminen under första året på min masterutbildning på EPFL i Lausanne, Schweiz. Lausanne är

Läs mer

Tre månader i Modena

Tre månader i Modena Tre månader i Modena Jag läser sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitetet i Linköping och jag har spenderat 12 veckor i italienska Modena. Universitetet där heter Università degli studi di Modena e

Läs mer

Inspark 2015 Here we go!

Inspark 2015 Here we go! Inspark 2015 Here we go! Varmt välkommen, kära du! Om du har fått detta brev betyder det att du är antagen som Sociologistudent, vid programmet eller enskild kurs, samt kriminologi. En inspark kommer att

Läs mer

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget!

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget! Sikte på utlandet Våga ta steget! Hur fungerar ett utbyte? Vad finns det egentligen för möjligheter för dig som student vid LTH när du har sikte på utlandet? LTH:s Internationella avdelning tillsammans

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Rapport Utlandsstudier i Sydney, Australien

Rapport Utlandsstudier i Sydney, Australien Rapport Utlandsstudier i Sydney, Australien University of Technology Sydney (UTS) - - - Civilingenjör Maskinteknik (5 år) Jakob Wodlin Under vårterminen, mitt andra läsår (termin 4) vid Linköpings Universitet

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Äventyret kan börja...

Äventyret kan börja... Företag Äventyret kan börja... PRODUKTIVA UPPLEVELSER FÖR FÖRETAG Företag Produktiva upplevelser Större effektivitet och mera nöje Boda Borg i Karlskoga ger företagsgrupper upp till 25 olika Questar att

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen.

Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen. Marknad@sesamit.se Sesamofficial Sesam #2 VINNARNA AV KICC MUSIKHJÄLPEN STUDENTHALVAN SESAMS STYRELSE Vilka är det och hur såg tävlingen ut? Sesams julvecka i backspegeln Var med och spring för att hjälpa

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok!

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok! Min reseberättelse Namn: Josefina Sonnerup Skola: Art et Métiers Paris Tech(Paris, Frankrike) Program: KIMP-DM(Knowledge Integration in Mechanical Production- Design and Manufacturing) Program på KTH:

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Redan vid sju års ålder, i samband med skolstart och de första engelska lektionerna, började jag fantisera om hur det skulle kännas

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND

TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND Vårterminen 2014 Om du inte redan bestämt dig för att åka till Trinity College kan jag säga så mycket såhär, ÅK! Dublin är ett toppenställe där folk är otroligt trevliga,

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik Reseberättelse Berlin VT-2015 Mitt namn är Leonard Berg och jag var under vårterminen 2015 på utbyte vid Humboldt Universitet i Berlin. Berlin är en stad som jag verkligen kan rekommendera er att spendera

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Kenya sommaren 2013 Kristina, Logopedprogrammet

Reserapport efter utbytesstudier i Kenya sommaren 2013 Kristina, Logopedprogrammet Reserapport efter utbytesstudier i Kenya sommaren 2013 Kristina, Logopedprogrammet 1. Vilket program läser du på? Logopedprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University i staden

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! Filmgruppen FUF-bladet Studentpanelen Biståndsdebatten.se NY! Projektgruppen NY! Vem kan söka

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 2 FEBRUARI 2015

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 2 FEBRUARI 2015 INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 2 FEBRUARI 2015 Företagens stora chans att träffa studenter som snart ska ut i arbetslivet men även knyta kontakter med andra företag inom samma bransch. INFORMATION OM BRANSCHDAGEN

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Einar Hansen gymnasiet Natur 2014 Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP C H R I S T I N A J O H A N S S O N, S T U D E N T H Ä L S A N W W W. H I S. S E / S T U D E N T H A L S A N Bild 1 FÖRELÄSNINGENS

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni MARIA 11 15 juni KLUBBNYTT STOR TURNERING I BILJARD PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! . aktiviteter pa MFK 11-15 juni LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter

Läs mer

4. Vad gjorde du där (kurser, projekt, praktik)? Jag gjorde sex veckor internmedicin och sex veckor ortopedipraktik på sjukhuset.

4. Vad gjorde du där (kurser, projekt, praktik)? Jag gjorde sex veckor internmedicin och sex veckor ortopedipraktik på sjukhuset. Reserapport efter utbytesstudier Märta LÄK T 9, Kenya vårterminen 13 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University, Eldoret i Kenya.

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Ansvarig lärare: Andréa Mannberg 1. Deskriptiv statistik Descriptive Statistics N Min Max Mean Std. Deviation Vilket betyg vill du ge kursen som helhet?

Läs mer

Kursutvärdering SQ4247; Missbruk och beroende, 10 hp. VT-13

Kursutvärdering SQ4247; Missbruk och beroende, 10 hp. VT-13 Kursutvärdering SQ4247; Missbruk och beroende, 10 hp. VT-13 29 studenter av 70 har svarat. Vad i kursen har varit särskilt värdefullt och varför? Kursens utgångspunkt, att titta på hur samhället skapar

Läs mer

Queen s University (Kingston, Ontario)

Queen s University (Kingston, Ontario) Queen s University (Kingston, Ontario) Kingston ligger mitt emellan Toronto och Montreal vid Lake Ontario s strand. Staden är ungefär lika stor som Lund och präglas väldigt mycket av det gamla och anrika

Läs mer

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR ATT CYKLA

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR ATT CYKLA Månadsbrev 0912 YA Arena Vi söker volontärer till bygget Svenska Cykeldagarna 2009 Cykelgalan stannar kvar i Jönköping! Nytt på Cykelklubben.se MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 Oj, oj, oj vad länge sedan det var - och ända ursäkten att brevet har dröjt är att tiden går alldeles för fort. Men det sägs ju att

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Svenska studenter utomlands

Svenska studenter utomlands Svenska studenter utomlands Först 1989 tilläts svenska studenter ta med sig studiemedlen utomlands, något som gjorde att svenska studenter i utlandet blev allt fler. Under 2000-talet har antalet varit

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

From: Netigate Sent: den 29 augusti 2014 13:32:25 To: si@si.se Cc: Subject: Läsårsredogörelse 2014

From: Netigate <info@netigate.se> Sent: den 29 augusti 2014 13:32:25 To: si@si.se <si@si.se> Cc: Subject: Läsårsredogörelse 2014 From: Netigate Sent: den 29 augusti 2014 13:32:25 To: si@si.se Cc: Subject: Läsårsredogörelse 2014 Answers submitted by novakova@vse.cz 8/29/2014 1:32:25 PM (01:34:28) Adress-

Läs mer

Barmarksläger i Portugal februari 2010

Barmarksläger i Portugal februari 2010 Barmarksläger i Portugal februari 2010 Torsdagen den 11 februari åkte en tapper skara orienteringsbrudar (Karin, Eva E, Eva J, Frida och Johanna) mot Portugal för att slipa formen i en vecka. Fredagen

Läs mer