Yamarin Ägarens handbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yamarin 5940. Ägarens handbok"

Transkript

1 Yamarin 5940 Ägarens handbok

2 KONTROLLERA ALLTID INNAN DU GER DIG UT PÅ SJÖN: 2 - Rådande väderleksförhållanden och väderprognoser Ta i betraktande vind, sjögång och sikt. Är din båt till sin storlek och utrustning lämplig och är dina egna färdigheter tillräckliga för de förhållanden du ger dig in på? - Säkerhet Se till att alla medvarande har flytvästar. Kolla också övriga räddningsredskap, som nödraketer osv. Dyvikor Ifall din båt har stått på land har du väl kontrollerat att dyvikorna säkert är på plats? - Belastning Överbelasta aldrig båten. Fördela lasten rätt och se till att den hålls på plats också i hårdare sjögång. - Bränsle Kontrollera att det finns tillräckligt med bränsle! Det bör också finnas reservbränsle i fall det till exempel blir dåligt väder. - Motor och utrustning Kontrollera styrningens och de elektriska apparaternas funktioner! Utför de dagliga motorkontrollerna enligt manualen! Kontrollera också båtens sjövärdighet i övrigt (inget bränsle- eller vattenläckage, säkerhetsutrustningen är med mm.) - Sjökort Om rutten inte är helt bekant för dig, se till att du har med dig sjökort över ett tillräckligt stort område - Åtgärder vid avfärden Kom överens med besättningen om vem som kastar loss de olika linorna osv. Kontrollera att ingen lina fastnar i propellern vid avfärd eller ankomst. Manualer Ta med dig alla manualer du behöver och utnyttja verkligen uppgifterna i dem.

3 FÖRORD 1 Bästa ägare av den finska båten YAMARIN 5940! Vi tackar dig för att du har valt YAMARIN! Den här handboken är gjord för att hjälpa dig att tryggt hantera din nya båt och undvika problem. Handboken innehåller detaljer om båten och dess utrustning och ger uppgifter om hur den skall användas och skötas. Vi uppmanar dig att läsa handboken noggrant och göra dig väl förtrogen med båtens detaljer innan du tar den i bruk. Yamarin 5940 är konstruerad för användning i kustfarvatten poch inpomskärs där vindstyrkan kan vara upp till och med 6 (Beaufort-skalan) och med en signifikant våghöjd upp till och med 2 m. Yamarin 5940 hör till planeringskategori C. Om det här är Din första båt, eller om det är en ny typ av båt för dig, försäkra dig om att du känner den tillräckligt bra och har tillräcklig erfarenhet av att använda den. Också med tanke på din egen bekvämlighet och säkerhet är detta faktiskt viktigt. Först då är du redo att ta ansvaret som "kapten" för din båt. Alla uppgifter som behövs om lokala båtskolor eller kompetenta lärare får du säkert av t.ex. båtförsäljaren, båtklubbarna eller Finlands Motorbåtsförbund eller Finlands Seglarförbund. SPARA DENNA HANDBOK OMSORGSFULLT! GÖR EGNA ANTECKNINGAR! OM DU SENARE BESLUTAR ATT SÄLJA DIN BÅT, KOM DÅ IHÅG ATT OCKSÅ ÖVERLÄMNA HANDBOKEN TILL FÖLJANDE ÄGARE! Vi önskar dig många glada YAMARIN-stunder på sjön! Kesko Marine P.O.BOX Vanda FINLAND Tel. Int

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida FÖRORD 1 3 INNAN DU GER DIG UT PÅ SJÖN 2 1 ALLMÄNT GODKÄNNANDE GARANTI REGISTRERING FÖRSÄKRINGAR UTBILDNING 5 2 DIN BÅT PÅ SJÖN; SJÖMANSKAP FÖRTÖJNING OCH ANKRING AV YAMARIN-BÅTEN BOGSERING 6 3 ANVÄNDNING OCH UNDERHÅLL MANÖVERUTRUSTNING ÖVRIG APPARATUR OCH STANDARDUTRUSTNING KÖRNING Nödbrytare Justering av motorns riggvinkel (Power-trim) TANKNING MILJÖHÄNSYN UNDERHÅLL OCH VINTERFÖRVARING Åtgärder före upptagningen Tvätt och rengöring Vinterförvaring och -service Åtgärder före sjösättning REPARATIONER 11 4 TRANSPORT OCH SLIPTAGNING TRAILERTRANSPORT SLIPTAGNING 13 5 TEKNISK SPECIFIKATION MÅTT OCH VOLYMER ARRANGEMANG OCH INSTALLATIONER Allmänna arrangemang Länssystem Bränslesystem Styrsystem Elsystem RESERVDELAR Reservdelsförteckning 19 (22 sidor)

5 1. ALLMÄNT 4 Båtägarens handbok gör dig förtrogen med egenskaperna hos din nya båt och är till hjälp vid skötseln och underhållet av den. Kontrollera att du i samband med båtleveransen har fått till ditt förfogande alla manualerna för de apparater som är installerade i båten. Komplettera handboken med uppgifter och manualer till senare installerade apparater. Det finns utrymme för dina egna anteckningar i slutet av handboken. De varningar och kommentarer som finns i denna handbok definieras på följande sätt: VARNING! OBS! FARA! Bör följas för att undvika personskador. Bör följas för att undvika skador på båten eller dess delar. Innebär att en alvarlig riskfaktor föreligger, som med stor sannolikhet leder till döden eller bestående kroppsskada om nödvändiga skyddsåtgärder inte vidtas. Båten YAMARIN 5940 uppfyller alla de krav som ställs i paragraferna 1 och 2 av Finlands båttrafikförordning 152/ GODKÄNNANDE Yamarin 5940 är en enligt CE-normerna godkänd båt. Med godkända båtar följer alltid en försäkran om överensstämmelse som bilaga. Från den framgår bland annat båtens tilverkare, överblick av båten samt information om uppgiven granskningsinstans. 1.2 GARANTI Själva båten och den utrustning som tillverkaren har låtit installera i den har ett (1) års garanti enligt bifogade garantivillkor. I fråga om följande komponenter svarar respektive tillverkare för garantin: - Motor och propulsionsenhet - Mätare - Kompass Det lönar sig att spara garantibevisen för dessa komponenter samt leverantörernas kontaktuppgifter. I övriga garantiärenden ber vi dig kontakta affären som sålde båten. 1.3 REGISTRERING Enligt båttrafikförordningen skall båt med utombordsmotor vars effekt överstiger 20 hk samt båt med inombordsmotor och inutbordare vars effekt överstiger 50 hk i Finland anmälas till motorbåtsregistret. Närmare upplysningar om registreringen ges av länsstyrelsen. Person som kör en registrerad båt bör vara minst 15 år gammal. Denna lag och förordning gäller i Finland. I de andra Skandinaviska länderna gäller andra larar och förordningar. Kontrollera lagar och förordningar i landet där ni använder båten.

6 1.4 FÖRSÄKRINGAR 5 Båtförsäkringen ersätter skador som uppstått till sjöss eller under transport och sliptagning. Kontrollera speciellt försäkringsansvaret under upptagningen av båten. Försäkringen har också en indirekt inverkan på säkerheten till sjöss; om en allvarlig olycka inträffar kan du framför allt koncentrera dig på att rädda medpassagerarna. Närmare information om olika försäkringsalternativ ges av försäkringsbolagen. 1.5 UTBILDNING Ingen är född till båtförare. Det finns gott om litteratur om båtsport. Navigationskurser ordnas av Finlands Navigationsförbund (tfn ) samt medborgar- och arbetarinsituten. Finlands Motorbåtsförbund ( ) och Finlands Seglarförbund ( ) ger information om båtskolor. Båtskolorna ger en bra grund för dina färdigheter, men endast efter långvarig övning blir man säker i att hantera, navigera, förtöja och ankra båten. VARNING!: YAMARIN 5940 är en snabb båt och att föra den ovarsamt kan förorsaka plötsliga rörelser som är farliga för besättningen. Ovarsamhet kan dessutom leda till kollision och stora skador. Minska farten i trånga sund, följ sjövägsreglerna och håll kontinuerlig utkik! Av Motorbåtsförbundet och Seglarförbundet kan du också få information om lokala båtklubbar och deras verksamhet. 2. DIN BÅT PÅ SJÖN; SJÖMANSKAP Viktiga uppgifter om hur det är att röra sig på sjön och om sjömanskap finns t.ex. i "Båtlivets ABC". Nedan ges dessutom råd om hur båten skall förtöjas, ankras och bogseras. 2.1 FÖRTÖJNING OCH ANKRING AV YAMARIN-BÅTEN Förtöj alltid båten med omsorg också på skyddade platser eftersom förhållandena snabbt kan förändras. Förtöjningslinorna skall vara försedda med fjädrar för att dämpa ryckar. Använd tillräckligt stora fendertar för att förhindra slitage. För normala förhållanden rekommenderar vi för din båt följande mått på förtöjningslinor och ankare: Förtöjningslinor Ankarlina Ankare ø 14 mm ø 14 mm, längd 30 m 7,5 kg (stockankare eller dragg) När du lägger till i en naturhamn, försäkra dig t.ex med hjälp av en lodlina om att vattendjupet är tillräckligt och KASTA ANKARET TILLRÄCKLIGT LÅNGT FRÅN STRANDEN. Ankaret får i allmänhet ett tillräckligt grepp om linans längd är 4-5 gånger vattendjupet. VARNING! OBS! Försök inte stoppa båten med handkraft och placera aldrig din hand eller fot mellan båten och bryggan, stranden eller en annan båt. Öva att lägga till under goda förhållanden, använd maskinkraften med måtta men målmedvetet. När du förtöjer båten ta i betraktande att vinden kan vända, att vattenytan kan stiga eller sjunka, att förbipasserande båtar drar upp svall o.s.v. Bl.a. försäkringsbolagen ger mera information i dessa frågor.

7 2.2 BOGSERING 6 När du bogserar en annan båt, använd en tillräckligt stark flytande bogserlina. Börja bogseringen försiktigt. Undvik knyckar, överbelasta inte motorn. Om du bogserar en liten jolle, anpassa linans längd så att jollen löper i svallets "nedförsbacke". Bogsera jollen nära akterspegeln i smala sund och i grov sjö för att jollen skall slingra sig mindre. Surra fast jollens utrustning väl, eftersom jollen kan kapsejsa. Vid bogsering över öppna vatten täck över jollen så att den inte fylls med stänkvatten. När du bogserar eller din båt blir bogserad, fäst bogserlinan enligt figur 1. VARNING! Bogserlinan är utsatt för mycket stor spänning. Om linan brister, kan det hända att den brustna ändan slår mot båten med livsfarlig hastighet. Använd alltid en tillräckligt grov lina och undvik att stå precis i linlinjen. Figur 1. Fästning av bogserlinan 3 ANVÄNDNING OCH UNDERHÅLL Innan du tar din nya båt i bruk uppmanar vi dig att noga bekanta dig med den och dess utrustning med hjälp av anvisningarna i denna handbok. Om det här är din första båt, eller båttypen är ny för dig, ta på de första båtfärderna med en person som har erfarenhet av motsvarande båtar. Ytterligare erfarenhet i att använda båten kan du få i en båtskola.

8 3.1 MANÖVERUTRUSTNING 7 Man lär sig snabbt att behärska YAMARIN 5940-båten, men omväxlande förhållanden såsom vind och sjögång ställer båtföraren inför ständigt nya utmaningar. Näst efter rodret är enhandsreglaget båtens viktigaste manöverdon. I enhandsreglaget har följande funktioner kombinerats: - gas - koppling och växel - riggvinkelreglage - nödbrytare Närmare uppgifter ges i motormanualen. Båtens elschema finns i kapitel 5. Huvudbrytarens (i båtens batterirutrymme) funktioner: - spaken framåt batteriet kopplas från strömkretsarna - spaken uppåt: strömkretsen kopplas på. När du lämnar båten för en längre tid, koppla av strömmen från huvudbrytaren. Vi rekommenderar också att ni lämnar självdräneringsventilen i öppet läge så att eventuellt regnvatten kan rinna ut från båten. OBS! Koppla aldrig av strömmen från huvudbrytaren medan motorn är igång. Det kan skada generatorn. 3.2 ÖVRIG APPARATUR OCH STANDARDUTRUSTNING Lär dig att använda övrig apparatur med hjälp av separata manualer. 3.3 KÖRNING Lär dig sjövägsreglerna t.ex med hjälp av "Båttrafikreglerna" eller annan facklitteratur. Kontakta myndigheter eller annan sakkunnig fackman för närmare upplysningar samt följ de anvisningar som ges i dem. Navigera omsorgsfullt och använd nya (eller uppdaterade) sjökort. Det är lätt att köra i vackert och lugnt väder. Kom ändå ihåg att det är nödvändigt att hålla tillräcklig utkik. För att sikten från styrplatsen skall vara så god som möjligt bör du: - placera passagerarna så att synfältet inte blir mindre - inte köra länge med planingshastighet, varvid fören stiger upp och försämrar sikten. - hålla utkik över vindrutan vid dålig sikt - komma ihåg att också titta bakåt, speciellt i fartygslederna. Använd erforderliga navigationsljus efter mörkrets inbrott.

9 Anpassa alltid din hastighet till förhållandena och miljön. Beakta följande: 8 - sjögången (fråga också medpassagerarna vilken hastighet som är bra) - ditt eget svall (störst vid planingströskeln, minst vid deplacementshastighet, d.v.s. under 5 knop). - sikten (holmar, dimma, regn, motljus). - kännedom om farleden (erforderlig tid för navigation) - farledens bredd (övriga båtfarare, buller och svall på stränderna) När man kör sakta med en planande båt har den en sämre kursstabilitet än vid högre hastighet. Var därför noggrann i smala farleder och när du möter andra båtar. Båtens gångläge påverkar kraftigt både köregenskaperna och bränsleförbrukningen. Man kan inverka på gångläget genom: placering av lasten justering av motorns riggvinkel. Rätt gångläge kombinerat med lämplig hastighet gör också körning i sjögång angenämare och säkrare. VARNING!: Hög hastighet och snabba manöverrörelser kan i grov sjö leda till stora krängningsvinklar och att man förlorar kontrollen över båten Nödbrytare Fäst nödbrytarsnoddens länk vid handen genast efter att du har lossat förtöjningslinorna. Speciellt om du är ensam i båten är det viktigt att båten stannar om du av någon anledning faller överbord eller snubblar i båten. Kom ändå ihåg att lossa på kedjan innan du lägger till. VARNING! En roterande propeller är livsfarlig för person som fallit i vattnet eller simmare. Använd nödbrytaren eller stäng av motorn innan en simmare eller vattenskidare kommer ombord Justering av motorns riggvinkel (Power-trim) Grundreglerna för justering av motorns riggvinkel är: - Då båten planar upp används "fören ned"- läget - Då båten kommit i plan, och ifall sjögången är liten lyftes fören tills båten börjar "galoppera" eller tills propellern ventilerar. Därefter trimmas fören ned så mycket att båten känns stabil. Riggvinkeln kan optimeras med hjälp av loggen. - I motsjö trimmas fören ned, vilket gör att båten går mjukare. - I medsjö lyftes fören upp så att den inte "dyker". Se också motormanualen. 9

10 3.4 TANKNING Släck cigaretten redan då du närmar dig tankningsplatsen. Stäng av motorn innan du börjar tanka. Använd inte avbrytare eller apparater som kan alstra gnistor. Bränsle påfyllningshålet (med texten FUEL) befinner sig framför motorbrunnen. Använd inte plastratt när du tankar båten på bensinstation, plastratten förhindrar avlägsnandet av statisk elektrisitet mellan påfyllningspistolen och påfyllningsbeslaget. Efter att du tankat, (kontrolera tankkapasiteten från kapittel 5) kontrolera även att det ej runnit bränsle i pilsen eller motorutrymmet, avlägsna överrunnen bränsle omgående. Uppbevara ej reservdunkar löst, eller i oventilerade utrymmen. VARNING! Förgasat bränsle är explosivt. Iaktta ovillkorlig försiktighet och följ dessa anvisningar vid tankningen. Bränslelukt innebär alltid att det finns förgasat bränsle i båten. Då detta är tyngre än luft försvinner det INTE från båten utan ventilation. 3.5 MILJÖHÄNSYN Våra hav, insjöar och vår skärgård är unika och bevarandet av deras miljö är hederssak för varje sjöfarare. Undvik därför: - bränsle- och oljeläckage - tömning av skräp och avfall i vattendragen eller på stränderna. - utsläpp av tvättmedel eller lösningsmedel i vattnet. - störande buller både på sjön och i hamn. - onödigt högt svall speciellt i trånga passager och grunda vatten. Underhåll motorn väl och kör med den mest ekonomiska hastigheten, vilket också minskar avgaserna. 3.6 UNDERHÅLL OCH VINTERFÖRVARING Studera de serviceåtgärder som beskrivs i motormanualen. Låt en auktoriserad serviceaffär vidta dem eller gör det själv med noggrannhet. Övriga komponenter som kräver regelbunden service är: - styrsystem och manöverutrustning - sufflett (extra utrustning) Serva dessa enligt separata anvisningar och manualer Åtgärder före upptagningen Om köld är att vänta, tappa kylvattnet ur motorn enligt motormanualen. Ta upp din YAMARIN 5940-båt i god tid innan isen lägger sig. Din båt är inte dimensionerad för gång i is.

11 Före upptagningen lönar det sig vanligtvis att vidta följande åtgärder: 10 - Förberedande tvätt av av båten - Tömning av båten på överflödiga föremål. Lämna ändå säkerhetsutrustningen (som t.ex. eldsläckaren) kvar i båten Tvätt och rengöring Håll båten ren och snygg. Det ökar trivseln och säkerheten samt båtens andrahandsvärde. Tvättning och vaxning räcker vanligtvis som skötsel av däck och sidor. För ändamålet lämpar sig speciella båtrengöringsmedel bäst. Använd inte kraftiga lösningsmedel, de kan göra den armerade plastytan matt. För att avlägsna skråmor eller ingrodd smuts kan man använda svagt slipande polermedel. För vaxning rekommenderar vi inte silikonbaserade vaxer då de försvagar vidhäftningen av harts eller färg och därför försvårar eventuella reparationer. Efter upptagningen är det skäl att tvätta båtens botten omedelbart. Alger och slem lossnar lättare medan de är våta Vinterförvaring och -service Utför vinterservicen på motorn och övrig apparatur enligt separata manualer. Om båten är utomhus under vintern eller i fuktiga utrymmen, avlägsna då textiler och annan utrustning som kan mögla eller korrodera i fukt. Tvätta linorna i sött vatten. Byt ut slitna linor. Lämna självdräneringsventilen öppen, skruva även loss dyvikan i akterspegeln till vintern för att ventilera mellanbottnet. Elektriska instrument skyddar du bäst mot oxidation och tjuvar genom att lösgöra dem och föra dem inomhus i torra utrymmen till vintern. Lösgör batterierna och förvara dem på en torr och varm plats. Ladda dem minst två gånger under vinterns lopp. Spraya elsystemets kopplingar med ett för ändamålet avsett fuktborttagnings- och korrosionsskyddsmedel. Granska skrovets skick och slipa upp eventuella skråmor, så att fukt som trängt in i laminatet kan torka ur. Låt reparera (eller reparera själv) skadorna på våren innan båten sjösätts. Täck alltid in din båt så att det inte kan komma in snö i den eller i sittbrunnen. Se dock till att ventilationen är tillräcklig. Om åsvinkeln är tillräcklig (minst 90 grader) samlas det inte snö på presenningen. Lämpligt storlek på presenningen är då 8 x 6 m. OBS! Presenningen eller dess fästlinor får inte direkt vidröra båtens yta, eftersom de skadar gelcoat-ytan vid blåst Åtgärder före sjösättning Reparera (eller låt reparera) eventuella skador i gelcoaten enligt punkt 3.7.

12 I havsområden bör man med giftfärg förhindra att bottnen blir bevuxen. Nedsmutsning av bottnen och speciellt propellern ökar bränsleförbrukningen avsevärt. Om båten ligger vid en åmynning, i insjövatten eller i Bottenhavet, eller om båten lyfts upp minst en gång i veckan, behövs giftfärg i allmänhet inte. Följ noggrant färgtillverkarens anvisningar då du målar. Om du slipar bort gammal giftfärg, kom ihåg att slipdammet eller -slammet som uppstår är giftigt. 11 OBS! Måla inte zinkanoder, loggens givare eller kolvstängerna till motortrimmens hydrauliska cylindrar. Använd inte kopparhaltiga färger på aluminiumdelar, följ färgtillverkarens anvisningar. Utför den motorservice som krävs enligt den separata manualen. Kontrollera elapparaturens funktion och avlägsna oxid från säkringar o.dyl. När båten är sjösatt, öppna alla genomföringsventiler och granska att det inte finns några läckor i slangar eller anslutningar. Genomföringarnas placering är visade i kapitel 5. Ta säkerhetsutrustningen ombord innan du ger dig ut på sjön. 3.7 REPARATIONER Beträffande reparationer som omfattas av garantin hänvisar vi till anvisningarna i punkt 1.2. Ifall motorn eller någon annan komponent går sönder ber vi dig i första hand vända dig till leverantören av respektive komponent. Små skador i ytskiktet (gelcoaten) på båtens skrov kan du reparera själv. För att uppnå ett snyggt slutresultat krävs dock skicklighet och mycket arbete: - Skydda området kring skadan med tejp. - Snedda kanterna på det skadade området genom slipning, och rengör med aceton. - Blanda 1,5-2% härdare i gelcoaten. - Applicera gelcoat på det skadade området så att ytan blir något högre än den omgivande ytan. - Lägg försiktigt tejp ovanpå gelcoaten. - Avlägsna tejpen när gelcoaten har hårdnat och slipa det reparerade stället snyggt om det behövs. - Polera med slippasta. De färgnyanser som använts i båten presenteras i kapitel 5. Närmare anvisningar om reparation av ytskador får du av gelcoat-leverantören. Större skador är det skäl att låta repareras av tillverkaren eller en expert som denne rekommenderar. OBS! En del efterinstallationer och ändringsarbeten kan, fel utförda, skada båtens konstruktion eller utgöra en säkerhetsrisk. Kontakta tillverkaren innan du gör eller låter göra nya jordningar, luckor o.s.v.

13 4. TRANSPORT OCH SLIPTAGNING 12 Vinterupptagningen är en rutin som återkommer varje höst. I samband med den är det bra att gå igenom alla service-, reparations- och kontrollåtgärder. Om du inte själv vill sköta vinterupptagningen, kan du överlämna uppdraget till något välrenommerat båtvarv. En båttrailer ger dig nya möjligheter att idka båtliv på olika vattenområden, eller att förvara båten på land mellan båtturerna. 4.1 TRAILERTRANSPORT Med en trailer kan YAMARIN 5940-båten behändigt transporteras på land. Kontrollera ändå att trailern passar för din båt; att den har tillräckligt många stöd för att minska punktbelastningar, att kapaciteten är tillräcklig för båten med motor och utrustning o.s.v. extrautrustning. Den största tillåtna totalvikten för släpvagn är angiven i registerutdraget till din bil. Trailerns kölstöd skall bära största delen av båtens vikt. Justera sidostöden så att båten inte gungar i sidled. Den preliminära placeringen av stöden framgår av figur 2. Rengör stöden från eventuell sand och smuts så att de inte skrapar bottnen. Kontrollera ytterligare en gång att trailern sitter ordentligt fast i trailerkroken! Platsen där man drar upp båten skall vara skyddad och rampen skall gå tillräckligt långt ut i vattnet. Trailern skall backas så långt ut att det bakersta kölstödet är nätt och jämnt under vattenytan. Kör båtens stäv sakta mot det bakersta kölstödet. Fäst vinschens vajer i trailerkroken och vinscha upp båten på trailern, kontrollera hela tiden att båten ligger rakt på trailern. Surra båten stadigt i trailern före den egentliga transporten. Stävens surrning skall vara riktad "nedåt-förut". Akterns rörelser förhindras med en rem dragen över båten enligt figur 2. Lämna inte lösa föremål eller extra last i båten under transporten. Motorn skall vara nedfälld under transporten. Kontrollera ändå att markhöjden är tillräcklig. OBS! Trailern skall vara framtung. Försäkra dig om att båten är fäst tillräckligt stadigt i trailern och att båtens vikt fördelar sig jämnt på sidostöden. En båt som är lös kan slås emot ett enskilt stöd med påföljd att skrovet kan skadas. Då du sjösätter båten från trailern, kom ihåg att fästa förlinan i båten så att du kan lösgöra trailerns vajer genast då båten är i vattnet. Se upp för vinschveven!

14 Figur 2. Tyngdpunktens placering, trailerfästning och förvaringsbockens mått SLIPTAGNING Förvaringsbocken skall vara tillräckligt stadig och vara lämplig för båtens mått. Bockens kölstöd skall kunna bära största delen av båtens vikt. Punktbelastningar bör undvikas; kölstödens längd och sidostödens mått skall vara minst de som angivs i figur 2. Justera sidostöden så att båten inte kan gunga i sidled och att sidostöden inte ligger an mot steglisterna. Stödens ungefärliga placering visas i figur 2. Ge lyftuppdraget endast till ett pålitlig kranföretag eller båtvarv med tillräcklig lyftkapacitet. Beakta förutom båtens egenvikt (se kapitel 5) utrustningen och annan last i båten. Var båtens tyngdpunkt befinner sig då motorn är på plats är utmärkt i figur 2. VARNING! Gå inte under båten då den hänger i kranen.

15 5. TEKNISK SPECIFIKATION 14 Varje båt har fått ett eget serienummer. (Det ligger i akterspegeln på högra sidan.) När du kontaktar tillverkaren eller återförsäljarna, meddela alltid serienumret för att underlätta leveransen av rätta reservdelar. Om du behöver gelcoat för reparation, meddela vid beställningen också den rätta färgkoden. Båttyp: YAMARIN 5940 Serienummer: Motorns serienummer: Färgkoder: skrov 7289 däck 8533 Skrovmaterial: polyesterharts/glasfiber 5.1 MÅTT OCH VOLYMER Huvudmått: Totallängd (LOA) 5.81m Skrovlängd 5.81 m Största bredd 2.26 m Vikt utan motor vätskor och utrustning ca 760 kg Bärförmåga Största motoreffekt 6 personer + inkluderande bränsle 100 kg 85 kw (115 hk) Elsystem: Spänning 12 V likström Tank: 120 l 5.2 ARRANGEMANG OCH INSTALLATIONER Allmänna arrangemang Allmänna arrangemang se figur 3. Figur 3. Almänna arrangemang

16 5.2.2 Länssystem 15 De länssystem som behandlas i denna punkt är till hjälp vid länsning av båten speciellt till sjöss. Utöver dessa system finns i nedre kanten av Yamarinbåtarnas akterspegel en dyvika. Om du öppnar den kan du länsa båten till lands. OBS! Kom alltid ihåg att stänga dyvikan innan du sjösätter båten. VARNING! Lär dig båtens dräneringssystem mycket noggrant så att du säkert kan använda dem rätt också i plötsliga nödsituationer. SJÄLVDRÄNERING Brunnen på en självdränerande båt är självdränerande. Avsikten med självdräneringen är att förhindra att brunnen fylls med regnvatten. I bakdelen av innergolvet finns en genomföring och en ventil, till vilken har anslutits ett dräneringsrör, genom vilket vattnet leds genom akterspegeln till utsidan av båten. Länsningsröret kan stängas med ventil, se figur 4. VARNING! OBS! Stäng alltid dräneringsröret då dess inre ända på grund av belastningen ständigt befinner sig under vattenlinjen. Avspärrningsklaffen till utloppet som finns i akterspegeln hindrar endast vid backning vattnet från att komma in. Se till att vattnet obehindrat kan rinna i dräneringsröret. Eventuellt skräp, t.ex löv om hösten kan hindra vattnet att rinna, vilket har till följd att brunnen fylls och i ett senare skede också bilgeutrymmet. I bilgeutrymmet samlas alltid lite vatten, t.ex. kondensationsvatten och vatten genom olika genomföringar. Kom alltid ihåg att kontrollera båtens bilgeutrymme när du lämnar båten för en längre tid vid bryggan eller bojen, och då du ger dig ut på sjön. Figur 4. Dräneringssystem

17 5.2.3 Bränslesystem 16 Yamarin 5940 båten är utrustad med en fast bränsletank. Tankens kapacitet är nämd på kapitel 5.1. Se också kapitel 3.4. Tankning. Bränsletank är belagen i bakdelen av båten. Tanken är också utrustad med en servicelucka, verigenom den kan rengöras vid behov. Figur 5. Bränslesystem Styrsystem Rattstyrning krävs alltid i båt vars maskineffekt överstiger 15 kw (20 hk)/nbs/. I alla Yamarinbåtar i den här storleksklassen finns som standardutrustning en styranordning med kablar. De styrkablar som finns som standardutrustning lämpar sig för montering av motorns stomrör. VARNING! Ratten och styrsystemet bör uppfylla NBS-normerna. Genom att använda originalreservdelar till Yamarin säkerställer du detta. Figur 5. Styrsystem

18 5.2.5 Elsystem 17 Då man i båten använder en eldriven motor på 15 kw (20 hk) eller mera behöver man i allmänhet ett elsystem med eget batteri. Det elsystem som har installerats som standardutrustning i Yamarin 5940-båten innehåller följande komponenter: 1 BATTERI (ej standardutrustning) 2 KOPPLINGSPANEL (figur 2) 3 LEDNINGSSERIE 4 HUVUDBRYTARE 5 HUVUDSÄKRING 6 ELAPPARATUR (ljusmast) Dessutom ingår som en viktig del i elsystemet också motorn, som fungerar både som strömkälla och strömförbrukare. Med motorn levereras i allmänhet också elkablar, med vilka motorn kan anslutas till båtens elsystem. För installation av batteri (ej standardutrustning) finns i Yamarin-båtarna under akterbänken ett fäste som tål batterisyra. I den kan batteriet fästas stadigt. KOPPLINGSSCHEMA Yamarin 5940-båtens kopplingsschema framställs i figur 7. Därtill finns i Yamarin 5940-båten ett kopplingsschema över batteriutrymmet.

19 Figur 7. Kopplingsschema 18

20 6. RESERVDELAR RESERVDELSFÖRTECKNING YAMARIN Trailerkrok 34. Slang φ 32 mm 67. Bakdörr 2. Mastlanterna 35. Gummi för genomföring, liten 68. Sidoruta SB 3. Lanterna SB 36. Genomföring, styrkabel 69. Sidoruta BB 4. Lanterna BB 37. Gummi för genomf.motorbrunn 70. Akterruta SB 5. Ventilgaller 38. Fästbricka, plast 71. Akterruta BB 6. Gångjärn RST (lucka) 39. Dekor. insats för mätarhål 72. Dörrlås 7. Gångjärn RST 40. Ratt 73. Skena för taklucka 8. Låsbeslag 41. Styrkabel 74. Glidkloss, taklucka 9. Dyvika 42. Styrtrumma 75. Nedre trappsteg, fören 10. Hållare för badstege 43. Navdekoration 76. Övre trappsteg, fören 11. Lampknopp (SB/BB) 44. Eldsläckare 77. Trappsteg, akter 12. Lampknopp (mastlanterna) 45. Stötlist 78. Lucka för sidoutrymme 13. Ventil 1 ¼ 46. Avbrytarpanel 79. Glidskena för sidoutrymme 14. Genomföring 1 ¼ 47. Huvudbrytare 80. Skiva för mittdyna 15. Slangnippa 1 ¼ 48. Batterifäste 81. Taklucka 16. Genomföring (nylon) 49. Räcke fören, SB 82. Takskärm 17. Bränsle påfyllningsbeslag 50. Räcke fören, BB 83. Lucka fören 18. Luftventil, bränsletank 51. Räcke, taket 84. Durklucka 19. Ventilationsgaller, tankutrymme 52. Akterräcke 85. Ankarbox lucka 20. Genomföring, för 53. Handtag, brunn 86. Yamarin dekal 21. Skyddskåpa, fören 54. Handtag, akterspegeln 87. Nummer dekal 22. Skyddskåpa, akter 55. Badstege 88. Sido stripe 23. Bilgepump 56. Framdörrhållare 89. Big Catch dekal 24. Lucka för batteriutrymme 57. Handtag för taklucka 90. Bränslefilter 25. Kontrollucka 58. Låsskena för taklucka 91. Bränslemätare 26. Bakdörrhållare 59. Ute utrymmets bakvägg, plexi 92. Mätargivare, bränsle 27. Handtag, teak 60. Pollare 93. Bränsletank 28. Inner ljus 61. Beslag för stötlista SB 94. Sits SB 29. Vindrutetorkarmotor 62. Beslag för stötlista BB 95. Sits BB 30. Vindrutetorkarens arm 63. Skyddlist för akterskiva, al 96. Bakdyna SB 31 Vindrutetorkarens blad 64. Vindruta SB 97. Bakdyna BB 32. Kantband 65. Vindruta BB 98. Mittdyna, kort 33. Slangklämmare 66. Framdörr 99. Mittdyna, lång

21 Figur 8. Reservdelar - allmänt 20

22 Figur 9. Reservdelar - dränering och motorbrunn 21 Figur 10. Reservdelar - styrsystem

23 Figur 11. Reservdelar - bränsletank 22 ANVÄND FÖLJANDE MÅTTPUNKTER DÅ NI HAR FÖR AVSIKT ATT APPLICERA FÄRG SOM HINDRAR ALG OCH SNÄCK BELÄGNINGAR PÅ BOTTNET: 1. Akterkant 50 mm 2. Vid pallekant 1500 mm 3. I fören från stötlistens nedre kant 1200 mm

Yamarin 7440. Ägarens handbok

Yamarin 7440. Ägarens handbok Yamarin 7440 Ägarens handbok KONTROLLERA ALLTID INNAN DU GER DIG UT PÅ SJÖN: Rådande väderleksförhållanden och väderprognoser Ta i betraktande vind, sjögång och sikt. Är din båt till sin storlek och utrustning

Läs mer

Yamarin 4210. Ägarenshandbok

Yamarin 4210. Ägarenshandbok Yamarin 4210 Ägarenshandbok 1 FÖRORD Bästa ägare av den finska båten YAMARIN 4210! Vi tackar dig för att du har valt YAMARIN! Den här handboken är gjord för att hjälpa dig att tryggt hantera din nya båt

Läs mer

Yamarin 6110. Ägarens handbok

Yamarin 6110. Ägarens handbok Yamarin 6110 Ägarens handbok KONTROLLERA ALLTID INNAN DU GER DIG UT PÅ SJÖN: Rådande väderleksförhållanden och väderprognoser Ta i betraktande vind, sjögång och sikt. Är din båt till sin storlek och utrustning

Läs mer

Yamarin Cross 53 Center Console ÄGARENS HANDBOK

Yamarin Cross 53 Center Console ÄGARENS HANDBOK ÄGARENS HANDBOK 2 (38) FÖRORD Vi gratulerar dig till valet av en Yamarin! Ägarens handbok beskriver egenskaperna hos din nya båt och hjälper dig att hantera och vårda båten. Den är utarbetad för att vara

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Expobar. S/N: Rev.: 2.0

Expobar. S/N: Rev.: 2.0 .$))(.9$51 Expobar,QVWDOODWLRQVRFKDQYlQGQLQJVDQYLVQLQJDU S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt bästa

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING 5700 SR Duo P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 29 kn 24 kn 50 hk 26 kn 22

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR 5700 SR Duo STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 50 hk 29 kn 26 kn 24 kn 22

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Yamarin 68 Cabin ÄGARENS HANDBOK

Yamarin 68 Cabin ÄGARENS HANDBOK 1 (39) Yamarin 68 Cabin ÄGARENS HANDBOK 2 (39) FÖRORD Bästa ägare av Yamarin 68 Cabin! Vi tackar Er för att ha valt en Yamarin. Syftet med denna handbok är att hjälpa Er använda båten säkert och angenämt.

Läs mer

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER 1 FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER Tekniska data: Material: HDPE-plast Yttermått/element: 1,2 m x 2,4 m x 0,3 m Vikt: 60 kg/element Bärförmåga: ca. 500 kg / element Färg:

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk

Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk B R U K S A N V I S N I N G Meguro oy PARSUN högteknologiska utombordsmotorer är kraftfulla, ekonomiska och säkra. Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W

JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W JBL-AquaCristal-Handbuch2008:JBL-AquaCristal-Handbuch 19.06.2008 15:53 Uhr Page 30 JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W UV-C enhet Viktiga säkerhetsanvisningar: OBS! För att undvika personskador

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

För din säkerhet SVENSKA. Vägledning till användning av bruksanvisningen. När produkten används. Om installation, rengöring och underhåll

För din säkerhet SVENSKA. Vägledning till användning av bruksanvisningen. När produkten används. Om installation, rengöring och underhåll SVENSKA För din säkerhet Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du MÅSTE läsa dem noggrant innan du installerar eller använder produkten. Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 Produktfaktan ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar dina behov. Försäkringsskyddet är beskrivet till de

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

www.nineeagle.se / www.nineeagle.no

www.nineeagle.se / www.nineeagle.no NINE EAGLES Goody Flyer Röststyrd flygning Starta! Öka! Vänster! Höger! Minska! Art. nr. 04.NE770B1 1 Tack för att du har valt NineEagles. Vi hoppas att du får mycket nöje med din modell. Vi ber dig läsa

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till spiral

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

IL 50. Infraröd-värmestrålapparat Bruksanvisning...2-11

IL 50. Infraröd-värmestrålapparat Bruksanvisning...2-11 IL 50 S Infraröd-värmestrålapparat Bruksanvisning...2-11 Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Germany) Tfn: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de E-post: kd@beurer.de

Läs mer

2. Så inte styret kan ändra sig i höjd led hitta ett läge där det blir bra vinkel för användaren och spänn denna hårt.

2. Så inte styret kan ändra sig i höjd led hitta ett läge där det blir bra vinkel för användaren och spänn denna hårt. Forever EL26 Montering: Det som behövs i verktyg är följande: Insex nycklar i 4 olika storlekar Fast 15 nyckel Skiftnyckel Sax Öppna kartongen och lyft ur cykeln. Ta bort alla skydd och klipp loss styre,

Läs mer

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Monteringsanvisning Saildrive 330 Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Läs igenom innan du börjar montera: Viktigt: Innan installationen påbörjas; Läs igenom hela monteringsanvisningen samt Instruktionsboken.

Läs mer

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. Hobart Foster Scandinavia ApS, filial Box 2101-196 02 Kungsängen Tel. 08-584 50 920 Fax 08-584

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2 NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES04.NE328A vol. 2 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger flera goda råd. Kom alltid

Läs mer

Installationsanvisningar för båtvärmare. Airtronic D2, D4, D4+, D5 29 2401 10 0058

Installationsanvisningar för båtvärmare. Airtronic D2, D4, D4+, D5 29 2401 10 0058 Installationsanvisningar för båtvärmare Airtronic D2, D4, D4+, D5 29 2401 10 0058 1 Inledning Handbokens uppgift Denna handbok strävar till att ge all den information som behövs för installation av Eberspächer

Läs mer

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER PAINT ZOOM Tack för att du har köpt en Paint Zoom-sprutpistol. Läs bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna noga innan du använder Paint Zoom. Spara handboken för framtida behov. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS

Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS INNEHÅLL * Spisens tekniska data * Spisens delar * Viktigt att läsa innan spisen tas i bruk. * Nyttig information om spisens bruk. * Tända

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Air Swimmers Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Bilderna visar Clownfish men instruktionerna är utbytbara för Shark. Videoinstruktioner (på engelska) kan hittas

Läs mer

KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING

KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING TAHKOSMIRGELI 350W SMÄRGEL 350W DAO 0402 Rev A Lue ja perehdy tähän ohjeeseen ennen koneen käyttöönottoa! Läs noga igenom denna bruksanvisning innan du använder maskinen 1 OBS!

Läs mer

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Crux Lite TM Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS clever COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] Figure

Läs mer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer Handbok Automatiska tysta kompressorer Innehåll 1 Allmänt...3 1.1 Använda handboken...3 1.2 Innehåll...3 1.3 Förvarning...3 1.4 Bortskaffande av förpackningsmateriel...3 1.5 Lyftning...3 1.6 Säkerhet...4

Läs mer

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON FAMILJEBÅT MED TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON Busters senaste kabinbåt delar skrov med nya Magnum E och bjuder på både sov- och busmöjligheter. Vi har testat den grundligt i Kvarkens skärgård. 18 FARTRESURSER

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA.

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. Modell ZB06-25A V I K T I G S Ä K E R H E T S I N F O R M A T I O N LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. INNEHÅLL VIKTIGA

Läs mer

Användarmanual Snöslunga ST 21

Användarmanual Snöslunga ST 21 Användarmanual Snöslunga ST 21 OBS! Fyll på motorolja innan du startar snöslungan. Layout och medföljande delar 1 Handtag 2 Kontroll av hastighet 3 Kontroll av rotorhastighet 4 Justeringsvev för

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens.

Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens. LOSSNAY FÖR HEMMABRUK TYP VL-100U-E Bruksanvisning (Till kunden) Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens. Viktiga säkerhetsföreskrifter

Läs mer

Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning

Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning Tekniska specifikationer Kraftförsörjning: 230 V, 50 Hz, 6,6 A Motorstyrka: 1.1 Kw Storlek:

Läs mer

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR Köksblandare KVALITETS GARANTI GARANTI DAGS VARJE VARJE ÅR VARJE DAGS KVALITETS GARANTI Har du tänkt på hur ofta du använder din köksblandare? Det har vi. För att alla våra köksblandare ska leva upp till

Läs mer

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC BRUKSANVISNING VARNING Innehåller smådelar, ej lämplig för barn under 3 å. Rör aldrig en roterande propeller. Flyg aldrig helikoptern ovanför någons huvud. En vuxen person bör alltid närvara när helikoptern

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal 5-007,5-008 Bordsvärmeri/ Chafings dish HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521 35 12-00 Edition0 2015/02 Om handboken I den här handboken hittar

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

Patientstol 15601 med delade benstöd

Patientstol 15601 med delade benstöd Bruksanvisning Patientstol 15601 med delade benstöd Bäste kund, Vi tackar för det förtroende som Du visat genom att köpa denna patientstol. Samtliga våra produkter har, liksom denna patientstol, slutmonterats

Läs mer

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 1 Njut av livet vid vattnet. Vad består din perfekta dag vid vattnet av? Båtliv, sol och bad, rekreation? Lip-Lap konstruerar

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

TREJON SOPMASKIN Instruktionsbok

TREJON SOPMASKIN Instruktionsbok TREJON SOPMASKIN Instruktionsbok MODELL L850-AC24 MODELL L850-FM35 OBS! Läs igenom instruktionsboken innan användning. G:\Instruktionsböcker\Orginal\Vägunderhåll\Sopmaskin_1.doc - 2 - ! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG Slagklippare Modell KT Innan du tar klipparen i bruk för första gången ska du först läsa igenom bruksanvisningen mycket noga och observera säkerhetsåtgärderna. I denna

Läs mer

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B schwedisch 12.09 2009 AUDI AG AUDI AG arbetar ständigt med vidareutveckling av alla typer

Läs mer

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten Bio-3 Reactor Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten INNEHÅLL 01 Bio-3 - egenskaper 02 Säkerhet 03 Funktionsprincipen 04 Vad behöver du for att installera 05

Läs mer

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning Hurricane 32 och 42 Bruksanvisning 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Egenskaper... 3 1.2 Allmänna säkerhetsanvisningar... 3 1.3 Användning... 3 2. Service och underhåll... 4 2.1 Driftsunderhåll...

Läs mer

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R TE 06.009 Rev. A BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R 3 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR 1. Tekniska data - Elanslutning

Läs mer

DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual

DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual Observera! Värdehandling DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual Observera! Värdehandling SE Innehåll Säkerhetsföreskrifter...3 Transport...3 Kort beskrivning av aggregatet...5 Installation...6 Underhåll...10

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

MPE 60. S Manikyr/pedikyrset. Brugsanvisning

MPE 60. S Manikyr/pedikyrset. Brugsanvisning MPE 60 S S Manikyr/pedikyrset Brugsanvisning BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de SVENSKA Kära kund!

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

Compressor Cooler Pro

Compressor Cooler Pro en fr it nl es Bedienungsanleitung Instructions for Use Mode d emploi Istruzioni per l uso Gebruiksaanwijzing Manual Manual de instruções Bruksanvisning Руководство по эксплуатации pt ru yp JURA 570 Din

Läs mer

VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800

VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800 INSTRUKTIONSBOK VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800 Värmehäll utan vulstkant Modell 3113400, 3113500, 3113600 Värmehäll med vulstkant Modell 3112800 AB Hallins Verkstäder Box 24 S-599 21 ÖDESHÖG

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

Hydraulstyrning för Roder

Hydraulstyrning för Roder Hydraulstyrning för Roder Marsili 70/100/120/200 Installationsmanual 1 Även om alla åtgärder har vidtagits för att informationen i denna manual skall vara korrekt och fullständig tar Flotec Marin AB inget

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen Båttyp Båtnamn Ägare OBS checklistan skall läsas och användas ihop med båtens övriga instruktionsböcker som beskriver vad som gäller för just din båt. Lägg till och dra ifrån punkter så att den passar

Läs mer

Yamarin 415 Big Fish. Ägarens handbok

Yamarin 415 Big Fish. Ägarens handbok Yamarin 415 Big Fish Ägarens handbok KONTROLLERA ALLTID INNAN DU GER DIG UT PÅ SJÖN: 2 - Rådande väderleksförhållanden och väderprognoser Ta i betraktande vind, sjögång och sikt. Är din båt till sin storlek

Läs mer

Att vara ett med. Att förlänga

Att vara ett med. Att förlänga Att vara ett med vattenytan En brygga i en insjö eller inomskärs används visserligen till många och varierande ändamål, men grundtanken med en brygga är ju att den ska sträcka sig ut i vattnet, att du

Läs mer

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw Tack för att du har köpt denna Pioneer-produkt. Läs igenom bruksanvisningen så att du lär dig hantera den här modellen på ett säkert och korrekt sätt. Spara och förvara bruksanvisningen så att du lätt

Läs mer

NINE EAGELS. Art. nr. 04.NE312. www.nineeagle.se / www.nineeagle.no

NINE EAGELS. Art. nr. 04.NE312. www.nineeagle.se / www.nineeagle.no NINE EAGELS Bravo III Art. nr. 04.NE312 www.nineeagle.se / www.nineeagle.no 1 Tack för att du har valt NineEagles. Vi hoppas att du får mycket nöje med din modell. Vi ber dig läsa igenom manualen och noga

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES04.NE318A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid

Läs mer

FOSTER F130, F200 och F300

FOSTER F130, F200 och F300 ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen

Läs mer

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer:

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer: Kontrollerad av: Viktigt! Bespara denna. Garantinummer: Lillevilla + monteringsanvisning 2,0 m Finland 2,6 m OBS! I alla frågor och kontakter som gäller denna produkt ange för återförsäljaren eller tillverkaren

Läs mer

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr:

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: OBS! FÖR ATT SÄKERSTÄLLA SÄKER ANVÄNDNING OCH UPPNÅ BÄSTA MÖJLIGA PRESTANDA ÄR DET MYCKET VIKTIGT ATT DU LÄSER DENNA BRUKSANVISNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA

Läs mer

Installation. Kvik kök

Installation. Kvik kök Installation. Kvik kök Grattis till ditt nya Kvik-kök! Innan du kan börja laga den första maten i ditt nya kök måste du först klara av installationen. Med hjälp av den här guiden vill vi förbereda dig

Läs mer

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen.

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄNT... 3 BESKRIVNING AV ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 SYMBOLER...

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Din manual NOKIA RX-4 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828653

Din manual NOKIA RX-4 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828653 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA RX-4. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA RX-4 instruktionsbok (information,

Läs mer

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har tagit det första steget mot yngre, piggare ögon genom att köpa denna produkt från FOREO. Passa på och

Läs mer