573,2 miljoner. i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "573,2 miljoner. i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter"

Transkript

1 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Åre Kommun: Åre Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Hotell- och logiverksamhet (733 personer) 3 Näst störst bransch: Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar (391 personer) 4 Företagen i Åre är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Åre sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 573,2 miljoner i skatteintäkter 5, varje år. Det räcker till ca sjuksystrar 6 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 573,2 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter sjuksystrar Näringslivet i Åre ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 1 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 6 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

2 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Åre kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 15 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 30 jobb och i övriga riket 24 jobb. Så av de 100 nya jobben i Åre blir det totalt 54 jobb till som skapas. Dessa 54 jobb skapar i sin tur 7,1 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Åre ger 15 miljoner kr i skatteintäkter och 54 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 7,1 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Åre är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 8 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

3 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Strömsund Kommun: Strömsund Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Skogsbruk (382 personer) 11 Näst störst bransch: Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar (294 personer) 12 Företagen i Strömsund är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Strömsund sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 515,4 miljoner i skatteintäkter 13, varje år. Det räcker till ca sjuksystrar 14 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 515,4 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter sjuksystrar Näringslivet i Strömsund ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 9 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 14 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

4 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Strömsund kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 15 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 37 jobb och i övriga riket 33 jobb. Så av de 100 nya jobben i Strömsund blir det totalt 70 jobb till som skapas. Dessa 70 jobb skapar i sin tur 9,4 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Strömsund ger 15 miljoner kr i skatteintäkter och 70 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 9,4 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Strömsund är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 16 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

5 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Härjedalen Kommun: Härjedalen Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Sport-, fritids- och nöjesverksamhet (354 personer) 19 Näst störst bransch: Skogsbruk (314 personer) 20 Företagen i Härjedalen är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Härjedalen sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 513,2 miljoner i skatteintäkter 21, varje år. Det räcker till ca sjuksystrar 22 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 513,2 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter sjuksystrar Näringslivet i Härjedalen ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 17 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 22 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

6 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Härjedalen kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 15 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 35 jobb och i övriga riket 29 jobb. Så av de 100 nya jobben i Härjedalen blir det totalt 64 jobb till som skapas. Dessa 64 jobb skapar i sin tur 8,5 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Härjedalen ger 15 miljoner kr i skatteintäkter och 64 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 8,5 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Härjedalen är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 24 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

7 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Krokom Kommun: Krokom Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet (384 personer) 27 Näst störst bransch: Skogsbruk (313 personer) 28 Företagen i Krokom är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Krokom sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 493,8 miljoner i skatteintäkter 29, varje år. Det räcker till ca 991 sjuksystrar 30 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 493,8 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter 991 sjuksystrar Näringslivet i Krokom ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 25 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 30 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

8 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Krokom kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 15 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 36 jobb och i övriga riket 30 jobb. Så av de 100 nya jobben i Krokom blir det totalt 66 jobb till som skapas. Dessa 66 jobb skapar i sin tur 8,7 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Krokom ger 15 miljoner kr i skatteintäkter och 66 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 8,7 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Krokom är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 32 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

9 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Berg Kommun: Berg Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Skogsbruk (239 personer) 35 Näst störst bransch: Landtransport; transport i rörsystem (189 personer) 36 Företagen i Berg är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Berg sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 308,9 miljoner i skatteintäkter 37, varje år. Det räcker till ca 620 sjuksystrar 38 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 308,9 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter 620 sjuksystrar Näringslivet i Berg ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. 33 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 38 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

10 Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Berg kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 16 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 36 jobb och i övriga riket 35 jobb. Så av de 100 nya jobben i Berg blir det totalt 71 jobb till som skapas. Dessa 71 jobb skapar i sin tur 9,7 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Berg ger 16 miljoner kr i skatteintäkter och 71 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 9,7 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Berg är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 40 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

11 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Ragunda Kommun: Ragunda Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Skogsbruk (215 personer) 43 Näst störst bransch: Tillverkning av övriga maskiner (190 personer) 44 Företagen i Ragunda är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Ragunda sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 242,5 miljoner i skatteintäkter 45, varje år. Det räcker till ca 487 sjuksystrar 46 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 242,5 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter 487 sjuksystrar Näringslivet i Ragunda ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 41 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 46 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

12 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Ragunda kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 16 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 42 jobb och i övriga riket 45 jobb. Så av de 100 nya jobben i Ragunda blir det totalt 87 jobb till som skapas. Dessa 87 jobb skapar i sin tur 12,4 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Ragunda ger 16 miljoner kr i skatteintäkter och 87 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 12,4 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Ragunda är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 48 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

13 Samhällsekonomiska effekter av näringslivet i Bräcke Kommun: Bräcke Län: Jämtland Antal invånare: Antal förvärvsarbetande i privat sektor: Störst bransch: Skogsbruk (286 personer) 51 Näst störst bransch: Tillverkning av trä och varor av trä, kork, rotting o.d. utom möbler (172 personer) 52 Företagen i Bräcke är viktiga för välfärden Med välfärd menas generellt olika tjänster (eller bidrag) som den offentliga sektorn tillhandahåller. Det vill säga sådant som i Sverige finansieras med skatt. För att detta ska fungera krävs förstås att det finns något att beskatta. Det krävs en privat sektor som beskattas för att det ska bli några pengar till välfärden. Kärnan i den privata sektorn är företagen, näringslivet, som ger jobb. Privat sektor i Bräcke sysselsätter människor. På deras lön betalas inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Totalt genererar detta 191,5 miljoner i skatteintäkter 53, varje år. Det räcker till ca 384 sjuksystrar 54 eller till elever i gymnasieskolan förvärvsarbetande i privat sektor 191,5 miljoner i inkomstskatt och arbetsgivaravgifter 384 sjuksystrar Näringslivet i Bräcke ger ett stort bidrag till välfärden i Sverige. 49 SCB, Befolkningsstatistik. Tabell: Folkmängd efter region år SCB, Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Tabell: Antal förvärvsarbetande i privat sektor efter kommun (dagbefolkning) år Kommunal och statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgift 54 SCB, Lönestrukturstatistik. Tabell: Genomsnittlig månadslön, lönespridning m.m. inom landstingskommunal sektor efter yrke SSYK och kön år Skolverket, Siris. Tabell: Gymnasieskolan kostnader. Kostnad per elev totalt i riket år 2013.

14 Näringslivets mervärde Jobb i det privata näringslivet är viktiga. Faktiskt ännu viktigare än vad som redan beskrivits. Varje gång någon får ett nytt jobb i den privata sektorn inträffar en rad positiva spridningseffekter. Företaget som anställer ökar sin omsättning. Det innebär bland annat att företagets olika underleverantörer får mer att göra, att de kan växa och anställa. Det innebär också att företag som levererar tjänster (städning eller datasupport till exempel) går bättre. Ytterligare en aspekt är att den som blivit anställd använder sin lön till olika saker - som att äta lunch på restaurangen över gatan, handla mat och kläder och kanske till att renovera köket. En modern ekonomi är som ett avancerat kretslopp där varje nytt jobb startar en positiv spiral. Det är därför ett gott företagsklimat för jobbskaparna är så viktigt och utgör grunden för vårt välstånd. Vad händer om Bräcke kommun kan förbättra sitt företagsklimat? Tänk om ytterligare 100 jobb kunde skapas i näringslivet där. För det första skulle det förstås ge 100 människor ett nytt jobb, nya livschanser och ytterligare 14 miljoner i skatteintäkter till välfärden. I närområdet skapas ytterligare 41 jobb och i övriga riket 27 jobb. Så av de 100 nya jobben i Bräcke blir det totalt 68 jobb till som skapas. Dessa 68 jobb skapar i sin tur 8,8 miljoner i skatteintäkter nya jobb i Bräcke ger 14 miljoner kr i skatteintäkter och 68 nya jobb i regionen och landet, vilket i sin tur ger 8,8 miljoner kr ytterligare i skatteintäkter Varje nytt jobb i Bräcke är förstås viktigt, men till och med ännu viktigare än vad man kanske tänker på eftersom de indirekta effekterna är så stora. 56 Om beräkningarna: Modellen för att beräkna effekterna ovan har tagits fram av konsultföretaget WSP. De har i sin tur använt en avancerad regionalekonomisk prognosmodell (raps) för att skatta ekonomiska effekter i andra branscher av förändringar i en bransch. Exemplet i denna PM har beräknats med en förenklad version av den mer avancerade modellen. Den beräknar genomsnittliga effekter baserat på branscherna i regionen där en viss kommun är belägen. Modellen utgår från den faktiska näringslivsstrukturen i kommunen, medan effekterna per bransch motsvaras av genomsnittet i det län där kommunen ligger. Givet denna approximation kan modellen beräkna de direkta effekterna på skatteintäkter (inkomstskatter och löneskatter) och BRP av ett visst antal nya privata jobb i en viss kommun. Dessutom beräknas de indirekta effekter som uppstår av en ökad direkt sysselsättning i en kommun - alltså antal ytterligare arbetstillfällen, ytterligare skatt och BRP. Modellen tar hänsyn till alla sådana indirekta effekter i alla steg.

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011 2012-12-12 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011 Antalet sysselsatta norrköpingsbor ökade under året med 1 100 personer. Förvärvsfrekvensen ökade från 72,8 % år 2010 till 73,8 %

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

RESTAURANGNÄRINGEN I GÄVLEBORG

RESTAURANGNÄRINGEN I GÄVLEBORG U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Andreas Hagström Tfn: 08-786 56 33 PM 2012-03-27 Dnr 2012:524 RESTAURANGNÄRINGEN I GÄVLEBORG Uppdragsgivaren har ställt följande frågor om restaurangbranschen i Gävleborgs

Läs mer

Skåne. Sysselsättning, tillväxt och kompetensförsörjning. REGLAB, Stockholm

Skåne. Sysselsättning, tillväxt och kompetensförsörjning. REGLAB, Stockholm Skåne Sysselsättning, tillväxt och kompetensförsörjning REGLAB, Stockholm Arbetet med kompetensförsörjningsuppdraget Målgrupper Regionala politiker Departement & Myndigheter Näringslivet & arbetsmarknadens

Läs mer

Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen. Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet

Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen. Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet Syftet med studien Undersöka för inkomstbortfall för hela socialförsäkringen när

Läs mer

Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-2005, restaurang och livsmedelsbutik 1996-2004 i Krokoms kommun

Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-2005, restaurang och livsmedelsbutik 1996-2004 i Krokoms kommun Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-25, restaurang och livsmedelsbutik 1996-24 i Krokoms kommun Källa: Folkhälsoinstitutet, Systembolaget och SCB Bearbetad och sammanställt av Thomas Andersson

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna 2014 och 2015 i Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikterna 2014 och 2015 i Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikterna 2014 och 2015 i Jämtlands län Välkomna! Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-486 42 02 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Företagen är fortsatt dämpade

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016. Lena Hertzberg Ann Mannerstedt

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016. Lena Hertzberg Ann Mannerstedt Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016 Lena Hertzberg Ann Mannerstedt Arbetsförmedlingens prognos Två prognoser per år, vår och höst Privata näringslivet - 460 arbetsställen Offentlig sektor

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 2014 7% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 7% 6% 6% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-2005, restaurang och livsmedelsbutik 1996-2004 i Bergs kommun

Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-2005, restaurang och livsmedelsbutik 1996-2004 i Bergs kommun Försäljningsstatistik från Systembolag 1996-25, restaurang och livsmedelsbutik 1996-24 i Bergs kommun Källa: Folkhälsoinstitutet, Systembolaget och SCB Bearbetad och sammanställt av Thomas Andersson enheten

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön?

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön? Perspektiv på lärarlöner, del 11 Jobba i fristående skola = högre lön? Dags att satsa på lärarna i fristående skolor Lärarförbundet har under lång tid visat att lärarnas löner halkar efter. Vi har också

Läs mer

En kort presentation av Tjörns näringsliv

En kort presentation av Tjörns näringsliv En kort presentation av Tjörns näringsliv Allmänt om Tjörn Kommunen har ungefär 15 000 invånare, men man räknar med en befolkningsökning de kommande åren då man har förberett för en ökad bebyggelse på

Läs mer

PM- Företagande inom vård/omsorg

PM- Företagande inom vård/omsorg PM- Företagande inom vård/omsorg Inledning Vård och omsorg är än så länge en relativt liten bransch inom den privata sektorn i Sverige. Men tillväxten är stark och det mesta talar för branschen kommer

Läs mer

HANDELNS. betydelse för Sveriges ekonomi

HANDELNS. betydelse för Sveriges ekonomi HANDELNS betydelse för Sveriges ekonomi En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln Vård och omsorg;

Läs mer

Planering 800 nya jobb i Umeå under 2011!

Planering 800 nya jobb i Umeå under 2011! Planering 800 nya jobb i Umeå under 2011! 1 (10) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 1 2013 INNEHÅLL sida Inledning 3 Umeå och Luleå ökar mest i Norrland under 2011 3 Sysselsättningsutvecklingen

Läs mer

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Innehållsförteckning 15 Sammanfattning 16 Inledning 17 Hur ska momssänkningen fungera? 18 Två år med sänkt

Läs mer

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:3 Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete [Skriv text] Konsult och Service, Utredning och Statistik

Läs mer

PROGNOS våren 2015. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren 2015. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2015 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län Det senaste halvåret, hur blev det? Efterfrågeutveckling Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Hur stämmer det med förväntningarna från

Läs mer

De 10 branscher med flest antal konkurser i riket innevarande år

De 10 branscher med flest antal konkurser i riket innevarande år Totalt Riket 25 Tillverkning av metallvaror utom maskiner och apparater 26 27-1 6 236 6 179 0,42 0,43-3% 41 Byggande av hus 63 78-15 11 217 11 978 0,53 0,70-24% 43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Övergångar från gymnasium till högskola 2014

Övergångar från gymnasium till högskola 2014 FS 15:5 15-11- FOKUS: STATISTIK Övergångar från gymnasium till högskola 14 Detta dokument redovisar två olika sätt att mäta övergångsfrekvensen till högskolestudier. Måtten mäter olika saker men resultaten

Läs mer

Landareal: 6 803 kvkm Invånare per kvkm: 11. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 6 803 kvkm Invånare per kvkm: 11. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 6 3 kvkm Invånare per kvkm: 11 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 491. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 491. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 491 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 75 kvkm Invånare per kvkm: 557. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 75 kvkm Invånare per kvkm: 557. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 75 kvkm Invånare per kvkm: 557 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande Kvinnor och män i Östergötland Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande 2015 Vikten av fakta och statistik En könssegregerad arbetsmarknad vad får det för konsekvenser för

Läs mer

Landareal: 1 221 kvkm Invånare per kvkm: 13. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 221 kvkm Invånare per kvkm: 13. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 221 kvkm Invånare per kvkm: 13 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Uppföljning av nystartsjobben

Uppföljning av nystartsjobben 1(12) 2007-12-19 Dnr 0200-005426-02 Uppföljning av nystartsjobben 2 (12) Sammanfattning Nystartsjobben infördes den 1 januari i år. Detta PM är en redogörelse för utvecklingen av antalet nystartsjobb och

Läs mer

Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen

Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen Arbetsförmedlingens prognosverksamhet 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen Arbetsförmedlingens prognosverksamhet Nationella arbetsmarknadsutsikter Regionala arbetsmarknadsutsikter Långa

Läs mer

Arbetsmarknadens lönestruktur

Arbetsmarknadens lönestruktur Arbetsmarknadens lönestruktur Löneskillnader mellan anställda kan förklaras av en mängd olika faktorer som t.ex. utbildning, yrkesgrupp, ålder och sektor. Lönestatistiken saknar information om vissa faktorer

Läs mer

Landareal: 19 kvkm Invånare per kvkm: 911. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 19 kvkm Invånare per kvkm: 911. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 19 kvkm Invånare per kvkm: 911 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Jämtlands läns bästa gymnasieprogram kartlagda

Jämtlands läns bästa gymnasieprogram kartlagda läns bästa gymnasieprogram kartlagda Gymnasiekvalitet.se har kartlagt alla gymnasieprogram i län. Nedan finns resultaten listade för de olika faktorerna som undersökts. Bilagor Tabell 1: Programmen i län

Läs mer

Arbetskraftflöden 2013

Arbetskraftflöden 2013 FS 2015:4 2015-07-22 FOKUS: STATISTIK Arbetskraftflöden 2013 Under 2013 skedde 9 860 avgångar från arbetskraften i Norrköping. Samtidigt nyrekryterades 10 580 personer vilket innebar att arbetskraften

Läs mer

Landareal: 448 kvkm Invånare per kvkm: 90. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 448 kvkm Invånare per kvkm: 90. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 448 kvkm Invånare per kvkm: 90 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Förutsättningar för näringslivsutveckling i Mölndals stad Bilaga till Näringslivsprogram 2015-2018

Förutsättningar för näringslivsutveckling i Mölndals stad Bilaga till Näringslivsprogram 2015-2018 1(13) Stadsledningsförvaltningen Näringslivs- och utvecklingsenheten Lars Ekberg Uppdaterad 2016-04-12 Förutsättningar för näringslivsutveckling i Mölndals stad Bilaga till Näringslivsprogram 2015-2018

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2015 2014-12-09 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i oktober 2014 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften

Läs mer

Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning. - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad

Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning. - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad maj 2010 Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad Den ekonomiska krisen har präglat Sverige

Läs mer

Enkätundersökning SOU 2003:16

Enkätundersökning SOU 2003:16 Bilaga 3 Tabeller Denna tabellbilaga innehåller den statistik som presenteras i kapitel 1 och 6. I bilagan finns både statistik från enkätundersökningen och statistik som tagits fram av Statistiska centralbyrån

Läs mer

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Ellinor Fridh Tfn: 08-786 44 15 PM 2011-06-13 Dnr 2011:745 ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN Hur många av de arbetslösa som är registrerade hos

Läs mer

Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 5 398 kvkm Invånare per kvkm: 4. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012

Landareal: 5 398 kvkm Invånare per kvkm: 4. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 2013 Landareal: 5 38 kvkm Invånare per kvkm: 4 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 468 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 468 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 46 kvkm Invånare per kvkm: 15 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0, 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Landareal: 1 378 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 378 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 3 kvkm Invånare per kvkm: 17 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 526 kvkm Invånare per kvkm: 10. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 526 kvkm Invånare per kvkm: 10. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 526 kvkm Invånare per kvkm: 10 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012

Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 2013 Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 163 kvkm Invånare per kvkm: 76. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011

Landareal: 163 kvkm Invånare per kvkm: 76. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 2012 Landareal: 163 kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd 31 december 2011 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 17 614 kvkm Invånare per kvkm: 0,29. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011

Landareal: 17 614 kvkm Invånare per kvkm: 0,29. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 2012 Landareal: 17 614 kvkm Invånare per kvkm: 0,29 Folkmängd 31 december 2011 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: 185 kvkm Invånare per kvkm: 92. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 185 kvkm Invånare per kvkm: 92. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 185 kvkm Invånare per kvkm: 92 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 208 kvkm Invånare per kvkm: 69. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 208 kvkm Invånare per kvkm: 69. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 208 kvkm Invånare per kvkm: 69 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Hur länge ska folk jobba?

Hur länge ska folk jobba? DEBATTARTIKEL Bengt Furåker Hur länge ska folk jobba? Denna artikel diskuterar statsminister Fredrik Reinfeldts utspel tidigare i år om att vi i Sverige behöver förvärvsarbeta längre upp i åldrarna. Med

Läs mer

Landareal: 1 129 kvkm Invånare per kvkm: 9. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 129 kvkm Invånare per kvkm: 9. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 129 kvkm Invånare per kvkm: 9 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 19 155 kvkm Invånare per kvkm: 1. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 19 155 kvkm Invånare per kvkm: 1. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 19 155 kvkm Invånare per kvkm: 1 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 315 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 315 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 315 kvkm Invånare per kvkm: 17 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009

Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009 Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009 Program Från kl 11.15 så står lunchen framdukat på Utvecklingsavdelningen, Nybrog 13. Ca 11.40 börjar landshövding Bo Källstrand Kl 12.00 håller jag en

Läs mer

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15.

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15 Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2015-10-12 Betygsstatistik

Läs mer

Landareal: 463 kvkm Invånare per kvkm: 16. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 463 kvkm Invånare per kvkm: 16. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 463 kvkm Invånare per kvkm: 16 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015. Kronobergs län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015. Kronobergs län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden 2016 Kronobergs län Ronnie Kihlman, utredare äxjö, en kommun med tonvikt på vård och omsorg, handel, data/it samt företagstjänster i ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av november månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av november månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, november månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län november 2013 8 315 (11,2 %) 3 776 kvinnor (10,8 %) 4 539 män

Läs mer

Landareal: 384 kvkm Invånare per kvkm: 25. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 384 kvkm Invånare per kvkm: 25. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 384 kvkm Invånare per kvkm: 25 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Jämtländs län Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Lokala lösningar på ungdomsarbetslöshet och integration

Lokala lösningar på ungdomsarbetslöshet och integration december 2012 Li Jansson Lokala lösningar på ungdomsarbetslöshet och integration Innehåll Inledning... 2 Lokala lösningar på ungdoms arbetslöshet och integration... 3 Stora lokala variationer i ungdomars

Läs mer

Landareal: 946 kvkm Invånare per kvkm: 11. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 946 kvkm Invånare per kvkm: 11. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 46 kvkm Invånare per kvkm: 11 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 2 317 kvkm Invånare per kvkm: 52. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 2 317 kvkm Invånare per kvkm: 52. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 2 317 kvkm Invånare per kvkm: 52 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,4 1,2 1,0 0,8 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg RAPPORT (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg (S)-förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter slår

Läs mer

Landareal: 269 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 269 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 269 kvkm Invånare per kvkm: 49 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0, 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 2 182 kvkm Invånare per kvkm: 95. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 2 182 kvkm Invånare per kvkm: 95. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 2 1 kvkm Invånare per kvkm: 95 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

M Kv Tot M Kv Tot. 34 42 38 33 41 37 Uppgift saknas 2 2 2 3 2 3 2 2 2. Förvärvsarbetande 2009 Förvärvsarbetande efter sektor 2009

M Kv Tot M Kv Tot. 34 42 38 33 41 37 Uppgift saknas 2 2 2 3 2 3 2 2 2. Förvärvsarbetande 2009 Förvärvsarbetande efter sektor 2009 2011 Landareal: 399 kvkm Invånare per kvkm: 32 Folkmängd 31 december 2010 Ålder 1.0 0.8 0.6 % Folkmängd 31 december 2010 Befolkningsförändring 2000 2010 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 427 kvkm Invånare per kvkm: 272. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 427 kvkm Invånare per kvkm: 272. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 427 kvkm Invånare per kvkm: 272 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: 344 kvkm Invånare per kvkm: 394. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 344 kvkm Invånare per kvkm: 394. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 344 kvkm Invånare per kvkm: 394 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 195. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 195. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 195 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 235 kvkm Invånare per kvkm: 107. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 235 kvkm Invånare per kvkm: 107. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 235 kvkm Invånare per kvkm: 107 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

M Kv Tot M Kv Tot. 43 50 46 33 43 38 Uppgift saknas 2 2 2 3 2 3 2 2 2. Förvärvsarbetande 2011 Förvärvsarbetande efter sektor 2011

M Kv Tot M Kv Tot. 43 50 46 33 43 38 Uppgift saknas 2 2 2 3 2 3 2 2 2. Förvärvsarbetande 2011 Förvärvsarbetande efter sektor 2011 2013 Landareal: 54 kvkm Invånare per kvkm: 1 268 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 146 kvkm Invånare per kvkm: 431. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 146 kvkm Invånare per kvkm: 431. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 146 kvkm Invånare per kvkm: 431 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen i Stockholms

Läs mer

Landareal: 143 kvkm Invånare per kvkm: 239. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 143 kvkm Invånare per kvkm: 239. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 143 kvkm Invånare per kvkm: 239 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 69 kvkm Invånare per kvkm: 656. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 69 kvkm Invånare per kvkm: 656. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 69 kvkm Invånare per kvkm: 656 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Bokslut över jämställdhetsarbetet

Bokslut över jämställdhetsarbetet Bokslut över jämställdhetsarbetet Socialdemokraternas misslyckande med att uppnå de jämställdhetspolitiska målen augusti 2006 www.centerpartiet.se Sammanfattning Riksdagen röstade 1994 igenom en proposition

Läs mer

Landareal: 53 kvkm Invånare per kvkm: 1 317. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 53 kvkm Invånare per kvkm: 1 317. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 53 kvkm Invånare per kvkm: 1 317 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning

Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning Tjänsteskrivelse 1 (8) Handläggare Lena Öijen Barn- och utbildningsnämnden Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning Sammanfattning I tidigare tjänsteskrivelse (BUN 2015.0404, 2015-08-25)

Läs mer

ag föret små om Smått

ag föret små om Smått Smått om små företag Om Svenskt Näringsliv Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vi främjar företagens gemensamma intressen, en fri företagsamhet, en väl fungerande marknadsekonomi och

Läs mer

Landareal: 2 016 kvkm Invånare per kvkm: 28. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 2 016 kvkm Invånare per kvkm: 28. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 2 016 kvkm Invånare per kvkm: 28 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 57 kvkm Invånare per kvkm: 643. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 57 kvkm Invånare per kvkm: 643. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 57 kvkm Invånare per kvkm: 643 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 56 kvkm Invånare per kvkm: 413. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 56 kvkm Invånare per kvkm: 413. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 56 kvkm Invånare per kvkm: 413 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 271 kvkm Invånare per kvkm: 46. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2010 Befolkningsförändring 2000 2010

Landareal: 271 kvkm Invånare per kvkm: 46. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2010 Befolkningsförändring 2000 2010 2011 Landareal: 271 kvkm Invånare per kvkm: 46 Folkmängd 31 december 2010 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2010 Befolkningsförändring 2000 2010 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 2 040 kvkm Invånare per kvkm: 28. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 2 040 kvkm Invånare per kvkm: 28. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 2 040 kvkm Invånare per kvkm: 28 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 891 kvkm Invånare per kvkm: 18. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 891 kvkm Invånare per kvkm: 18. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 891 kvkm Invånare per kvkm: 18 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0, 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 194. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 194. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 153 kvkm Invånare per kvkm: 194 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 679 kvkm Invånare per kvkm: 16. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011

Landareal: 679 kvkm Invånare per kvkm: 16. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 2012 Landareal: 679 kvkm Invånare per kvkm: 16 Folkmängd 31 december 2011 Ålder 1,2 1,0 0, 0,6 % Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 4 085 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 4 085 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 4 085 kvkm Invånare per kvkm: 2 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Strukturella löneskillnader

Strukturella löneskillnader januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Hur mycket förlorar en ekonom, en drifttekniker inom IT eller en personal-/hr-chef

Läs mer

Landareal: 1 014 kvkm Invånare per kvkm: 94. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 014 kvkm Invånare per kvkm: 94. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 014 kvkm Invånare per kvkm: 94 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Bilaga till Vinst och Värderingar i non profit vård och social omsorg Maj 2009 Famnas medlemsorganisationers tillväxt och utveckling åren 2003-2008

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

Landareal: 325 kvkm Invånare per kvkm: 41. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 325 kvkm Invånare per kvkm: 41. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 325 kvkm Invånare per kvkm: 41 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 1 055 kvkm Invånare per kvkm: 20. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 055 kvkm Invånare per kvkm: 20. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 055 kvkm Invånare per kvkm: 20 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

PM S satsar inte på skolan

PM S satsar inte på skolan PM S satsar inte på skolan Sammanfattning: Lärarlöner: En ny undersökning som Lärarförbundet har gjort visar att grundskolelärare i socialdemokratiskt styrda kommuner tjänar 500 kronor mindre i månaden

Läs mer

Undervisningen ska utformas så att alla elever som genomför de nationella ämnesproven i åk 3 når minst godkänd nivå.

Undervisningen ska utformas så att alla elever som genomför de nationella ämnesproven i åk 3 når minst godkänd nivå. Under vårterminen 2015 genomfördes nationella prov i grundskolans åk 3, 6 och 9 samt betygssättning i grundskolans åk 6, 9 och i gymnasieskolan. Här redovisas skolkommunens resultat på verksamhetsnivå

Läs mer