Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 2014 Verksamhetsberättelse

2 Innehåll: NyföretagarCentrum Östra Sörmland styrelse och verksamhetsledare Ord från en näringslivschef och en verksamhetsledare Blomstrande företag Blomstrande område för företagare och företagande Årets Nyföretagare 2014 Tack SN! Bilder från året som gått Affärskvinnans Nätverk Året i siffror Tack till våra samarbetspartners s. 3 s. 4 s. 5 s. 9 s. 10 s. 11 s. 12 s. 14 s. 15 s. 17

3 NyföretagarCentrum Östra Sörmland Styrelse Ordförande: Vice ordförande: Ledamöter: Dan Nilsson, KWD Group Maria Karlsson, Näringslivschef Nyköping AnnaCarin Eriksson, Länsförsäkringar Jonas Ivervall, Näringslivschef Trosa kommun Tina Mardla, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Tell Mellander, Scandic Nyköping City Caxton Njuki, Caxton Sports Management Ulrika Pettersson, Sörmlands Sparbank Anna Sandklef, Informations- och näringslivschef Gnesta Bo Selerud, BASEL Nordic AB Inge Tallberg, Rydbergs Bygg Verksamhetsledare: Birgit Båvner

4 Ord från en näringslivschef och en verksamhetsledare Birgit Båvner Verksamhetsledare NyföretagarCentrum Östra Sörmland Under 2014 har vi haft tre utmaningar med det övergripande målet att fler ska känna till och kontakta oss innan de tar beslutet att starta företag: Synas mer i alla kommuner Skapa nätverk mellan nya och etablerade företagare Öka andelen startade, hållbara företag och förtydliga vår arbetsmodell! Vi ska vara den naturliga samarbetspartnern för kommuner och alla övriga företagsfrämjare. Vi har utvecklat vår verksamhet under året med flera viktiga delar, vi har: Tagit över programansvaret för Affärskvinnans Nätverk som sedan flera år arrangerar frukostmöten i Trosa och Gnesta tillsammans med kommunen och SEB. Kvinnliga förebilder har bjudits in att inspirera genom att berätta om sitt entreprenörsliv. Målgruppen är kvinnliga företagare på alla nivåer samt de som är på väg in i företagande. Antalet aktiva har ökat under året med 150 %. Affärskvinnans Nätverk har också startats i Oxelösund med FöretagSam Nora och Coompanion som samarbetspartner. Det bästa ett nystartat företag kan få för att snabbt och tryggt komma igång är att få tillgång till en mentor från det etablerade näringslivet. Vi har därför arbetat fram en modell som innebär att man snabbt kan komma med i en grupp, att matchningen blir bättre och att starkare nätverk skapas. Alla nya företagare erbjuds att delta i detta mentorprogram. Arbetet med att förtydliga vår arbetsmodell i stegen Starta Eget-kurs rådgivningen mentorprogram har inneburit att vi idag har ett visitkort att dela ut till intresserade, en modell att presentera vid alla informationer och som vi idag exporterar till resten av Nyföretagarsverige. Förra årets resultat ger oss ett kvitto att vi är på rätt väg 325 nya kunder under året, tillsammans startade de 149 företag och 92 % är nöjda med vår verksamhet enligt NKI-rapporten! Maria Karlsson Näringslivschef Nyköpings kommun Under 2014 har den positiva trenden fortsatt och det startades fler nya företag i Nyköpings kommun än året innan. Över 40% av dessa nya företagare väljer att ha kontakt med Nyföretagarcentrum i samband med bolagsstarten, en siffra som tyder på hur etablerad och välrenommerad verksamheten är i Nyköping. Jag ser Nyföretagarcentrum som en viktig byggsten i vårt arbete mot starkare entreprenörskap och gott företagsklimat i Nyköpings Kommun.

5 Blomstrande företag Monica Olofsson Sättertorps Hundpensionat/ Kennel Sort Guld Runtuna Sättertorp Nyköping Start 2011 Kärnverksamhet: Sättertorps Hundpensionat erbjuder inackordering för våra fyrfota vänner under kortare och längre tid i en familjär och lantlig miljö. Vistelsen ska präglas av en personlig omvårdnad genom vår erfarenhet, kompetens och genuina omtanke. Vi erbjuder även våra kunder långtidsparkering samt transfer till och från Skavsta flygplats med anslutning till aktuell flight. Verksamheten omfattar även uppfödning av Flatcoated retriever under kennelprefixen Sort Guld samt kursverksamhet med inriktning på apportering och viltspår. Nuvarande fas/plan för nästa steg? Vi befinner oss i en tillväxtfas och i arbetet kring vår affärsutveckling handlar det mycket om att se nya möjligheter, hitta lösningar på problem, och därmed skapa utveckling och tillväxt och fortsätta att förbli konkurrenskraftiga. Nästa steg blir att hitta och kunna utnyttja rätt resurser i företaget. Varför är det roligt att vara företagare? Hur många anledningar får jag nämna? Så klart finns det både för- och nackdelar med att vara egen företagare och jag svarar gärna med det som jag upplever som roligt och stimulerande: Att få arbeta med det jag brinner för och möjligheten. Att bygga en verksamhet jag själv tror på. Att vara fri att följa mina egna idéer, infall och känslor. Den stora möjligheten att påverka hur, var och när. Egoboosten och inspirationen jag får genom en fungerande verksamhet. Alla nya utmaningar som ger mig möjligheter att utvecklas och växa som person. Nöjda kunder!

6 Linda Nilsson Fotograf Linda Nilsson Högbrunnsvägen Nyköping Start Startade som UF-företag oktober 2013 och i maj 2014 som enskild firma. Kärnverksamhet: Min verksamhet går ut på att föreviga människors lyckliga stunder i livet. Jag fotograferar allt från den nyfödda till bröllop men också porträtt eller reklambilder till företag. Nuvarande fas/plan för nästa steg? Jag känner att jag fortfarande är i startgropen och bygger upp ett namn här i Nyköping. Mitt nästa steg är att få in så många fotograferingar i månaden så jag kan ta ut en lön, då jag inte har kunnat göra det ännu. Även om jag har gått plus så har jag valt att investera i företaget istället. Varför är det roligt att vara företagare? Jag älskar att få bestämma själv över vad jag ska göra, att ha flera bollar i luften och kunna fotografera och tjäna pengar på det är ju underbart.

7 Taher Anosheh, William T. Choukeir ibuildgreen Jupitervägen 23, Nyköping , Start 2014 Kärnverksamhet: Tre killar med en gemensam vision och en samlad försäljningserfarenhet på 20 år. Vårt gemensamt startade företag, ibuildgreen, har ett affärskoncept som grundas på att de viktiga samhällsfrågorna om miljö ligger oss varmt om hjärtat, samt möjligheten att få arbeta med något som gynnar samhällsutvecklingen. Vår affärsidé är att erbjuda golventreprenörer, byggherrar, arkitekter och designers marknadens mest innovativa produkter för offentlig miljö, där fokus ligger på miljömässigt hållbara material. Vi på ibg ska bemöta våra kunder med kreativitet, professionalism och lyhördhet. Nuvarande fas/plan för nästa steg? ibuildgreens vision är att bli en internationell aktör inom miljövänligt byggmaterial. Idag befinner vi oss i uppstartsfasen och har arbetat hela första året med förberedelser och licensiering av de etablerade produkterna från USA. Nu är vi redo att träffa olika beslutsfattare inom kommuner och landsting för att presentera de olika miljösmarta lösningarna. Varför är det roligt att vara företagare? Vi har alltid drömt om att driva eget, det är ett mycket tufft och krävande arbete men likaväl är det roligt och utvecklande på samma gång. Man vet aldrig vilka problem man stöter på i vardagen och utmaningen blir att lösa dessa problem kontinuerligt. Vidare får man träffa många andra företagare som har andra utmaningar och man försöker hela tiden att hjälpa varandra och växa tillsammans, både som person och företagare.

8 Karin Bjärle PS of Sweden AB Runebergsgatan Nyköping Start Det blev ett aktiebolag under hösten 2011 då det drog igång i väldigt liten skala. Kärnverksamhet: Vi uppfinner och designar nya produkter för hästsporten som är anatomiskt anpassade efter hur hästen verkligen ser ut. Med ett korrekt anpassat träns får du din häst att prestera bättre och det uppskattas av såväl ryttaren som hästen. Vi säljer enbart över nätet och har helt valt bort återförsäljarledet eftersom e-handeln ständigt ökar och vi själva kan kontrollera hela kedjan. Nuvarande fas/plan för nästa steg? Idag säljer vi över hela världen. Vi har precis startat upp vårt bolag i USA så nu ligger all fokus på att lyckas "over there". Vi har fått in några av världens främsta ryttare i vårt team eftersom de gillar vårt tänk så mycket. Det kunde jag aldrig drömma om när jag startade företaget hemma i köket. En dröm som nästan är för bra för att vara sann. Dessutom vann vi "Årets Ridsportpryl 2014" med ett av våra träns som röstades fram av Sveriges ryttare. Varför är det roligt att vara företagare? Att jag får omsätta mina idéer till verklighet och att de dessutom gör en stor skillnad för häst och ryttare runt om i världen.

9 Blomstrande område för företagare och företagande På vägen mot Skavsta och Stigtomta, precis efter avfarten mot Oppeby hittar vi ett spännande område med två nya företag i etableringsfas. Oscarsbergs Trädgård och Nyköpings Auktionsverk ligger sida vid sida och driver olika typer av verksamheter som tillsammans kompletterar varandra och tilltalar en bred kundgrupp. Det geografiska läget, promenadavstånd från Nyköpings centrum, inbjuder till utflykter men området ligger en bit utanför staden och kan därför kräva något som lockar för att du ska ta dig hit. Oscarsbergs Trädgård Oscarsbergs Trädgård är en handelsträdgård som utöver sitt digra produktsortiment också erbjuder utbildningar. Planerna är att utöka verksamheten till en helhetsupplevelse, eller med deras egna ord: "Vi vill skapa en inspirerande och avkopplande miljö, där alla kan känna sig välkomna. Hos oss kan du i lugn och ro strosa genom visningsträdgårdarna och låta dig förföras av alla intryck. Sedan väljer du själv vad du vill ta med dig hem för att förverkliga din egen oas i vardagen." Nyköpings Auktionsverk Nyköpings Auktionsverk är en del av auctionet.com som är en av de tre stora auktionsplattformarna i Sverige. Där förmedlar de föremål för kunders räkning och vägg i vägg med Oscarsbergs har de sitt Show Room där du också kan handla möbler, antikviteter och vintageprylar. Verksamheten talar till vår medvetenhet om vikten av att återanvända i kombination med ett ökande designintresse och populära retrotrender. Att hitta dom där unika guldkornen istället för att köpa massproducerat nytt är ett växande intresse för många. Framtiden? Det är med stort intresse och höga förväntningar vi ser på det här området. Visst låter det härligt med ytterligare ett utflyktsmål att spendera hela dagen på tillsammans med nära och kära. Kan vi locka hit fler näringsidkare som caféer, delikatesshandel och andra livsstils- och upplevelseverksamheter?

10 Årets Nyföretagare 2014 Årets nyföretagare Nyköping/Oxelösund 2014 Anette Forsberg och Mika Niemi, Vrena Grönt Juryns motivering: Årets Nyföretagare får grönt ljus från oss, har ständigt nya idéer som spirar och växer, vi har här en glasklar segrare en segrare som surfar på den trendvåg där här och nyttigt är den framgångsrika affärsidén. Årets nyföretagare Gnesta 2014 Eriksson & Anjou Måleri AB Johan Eriksson och Anders Anjou Juryns motivering: Det allra första priset som årets nyföretagare i Gnesta kommun delas ut till ett nystartat företag (2012) där satsningen är helhjärtad med bra resultat från början. Ett företag som lever på förnyelse, ger ett färgstarkt erbjudande och rör sig lika bra ute som inne. Har totalt 29 års erfarenhet i yrket och är mycket välrotade i Gnesta med omnejd.

11 Nordea Östra Storgatan 12 Nyköping nordea.se Nyängsvägen 1 Trosa, Tel , Tack SN! Sedan i höstas har NyföretagarCentrum Östra Sörmland samarbetat med Sörmlands Nyheter som gett oss möjlighet till en helsidas marknadsföring en gång i månaden. På halva sidan får en utvald nyföretagare möjlighet att synas kostnadsfritt, en fjärdedel är vikt åt en av våra samarbetspartners och den sista fjärdedelen har vi använt till att marknadsföra NyföretagarCentrums aktuella aktiviteter. JOHAN ERIKSSON OCH ANDERS ANJOU Eriksson & Anjou Måleri AB MÅNADENS NYFÖRETAGARE Vår tanke från början var att det ska vara roligt. Att göra ett tekniskt bra måleriarbete är självklart viktigt, men lika viktig är kundkontakten att skapa och bevara goda och långvariga relationer! Med gedigen rutin och stor erfarenhet inom målaryrket, både som anställda och i egen firma, startade Johan Eriksson och Anders Anjou sitt gemensamma företag Kundkretsen är bred och varierad. De utför måleri åt några av Sveriges största företag likväl som småjobb i privata sommarstugor långt ute på landet. I dagsläget har de inga planer på att växa utan koncentrerar sig på att förvalta företaget de byggt upp. För Johan och Anders är kundkontakten mycket viktig. När man möter en gammal kund på stan och denne vill småprata om annat än bara måleriprojekt. Då har vi lyckats! I höstas utsågs Eriksson & Anjou Måleri AB av Gnesta kommun och NyföretagarCentrum Östra Sörmland till årets Nyföretagare Tack Sörmlands Nyheter och naturligtvis tack även till er samarbetspartners som gjort detta möjligt! ALINA ELLSTRÖM Sov-gott.se MÅNADENS NYFÖRETAGARE Flera olika seriösa betallösningar visar kunderna att de kan handla tryggt på Sov-gott.se Vill du veta mer om att starta eget? Har du planer på att starta företag och bli din egen chef? Med start tisdagen den 27 januari 2015 och 4 tisdagar framöver erbjuder Gnesta kommun i samarbete med NyföretagarCentrum en starta eget-utbildning. Utbildningen ger dig praktiska och nödvändiga råd i områden som bokföring, affärsplan, marknadsföring, arbetsgivaravgifter, moms och mycket mer. Kursen är kostnadsfri. Du anmäler dig direkt på NyföretagarCentrum Östra Sörmlands hemsida under fliken Kurser och utbildningar Kursprogram Gnesta. Datum: 27/1, 3/2, 10/2, 17/2, 24/2 Tid: kl Plats: Kommunhuset, Västra Storgatan 15 Gnesta telefon: Välkommen till vårens utbildningar på NyföretagarCentrum! Steget till Eget Kostnadsfri starta eget-utbildning i 5 fristående delar: Affärsplan Budget, bokföring och redovisning Skatter och registrering Försäkringar och ansvar Marknadskommunikation Nyköping start 29 jan Trosa start 24 mars Torsdagar kl Tisdagar kl Västra Kvarngatan 62 Trosa Kvarn, Östra Långgatan 87 Bokföring och redovisning för företag som startat, 5 tillfällen Du bokför och gör avstämningar med dina verkliga affärshändelser i ditt eget företag. Nyköping 26 jan 23 feb och 2 juni 30 juni Västra Kvarngatan 62 För mer information om vårens utbildningar och evenemang, se vår hemsida För 4 år sedan startade Alina Ellström Sov-gott.se, en e-butik med affärsidén att sälja ekologiska giftfria sängkläder för barn. E-handeln har Alina över åren utvecklat till en livstilsbutik med fokus på hållbara sovrum och barnkammare. I inredningsvärlden inte minst på nätet är konkurrensen enorm. För att behålla kunder måste en e-handel erbjuda flera olika betalningssätt och ge möjligheter att använda betalmodeller kunden trivs med och tycker är säkra. Att erbjuda attraktiva betalningslösningar och att arbeta med pålitliga fraktbolag är mest centralt för mig som e-handlare. I dagsläget erbjuder jag kortbetalning, fakturabetalning, direktbetalning, delbetalning, förskottsbetalning samt paypal checkout. Jag är övertygad om att mina kunder uppskattar att kunna välja bland så många betalningssätt och upplever att de handlar tryggt på sov-gott.se MÅNADENS NYFÖRETAGARE De tre nominerade till Årets nyföretagare i Trosa är: BERGS GÅRD Rum & Relax Nordea Bank AB (publ) Nordea Bank AB (publ) Innovatörer, entreprenörer och nya företagare! Bergs Gård Rum & Relax Konferens på landet i en vacker och harmonisk miljö som leder till arbetslust och gemenskap. Drivs av Frida Jonsson med familj. Bergs Gård Rum & Relax Taste By Johan Ahlvik AB Catering, matlagningskurser, utbildning, företagsevent mm. Alltid med matlagning är i fokus, samt konsultuppdrag för restauranger. Taste By Johan Ahlvik Trosa Parkgolf Äventyrsgolf för alla åldrar. Banans tema är ett slags Trosa i miniatyr som roar och utbildar. Drivs av Monica Olsson och Tommy Andersson. Trosa Parkgolf trosaparkgolf.se Som företagare har du både ditt företag och ditt privatliv att tänka på. Låt en Bankrådgivare hjälpa dig med både företagets och din privata ekonomi. Föreställ dig en Bankrådgivare som är skicklig på hantera helheten. Din privata och företagets ekonomi, och samspelet däremellan. Som hjälper dig att få en överblick och är din ingång till Nordeas specialister. Självklart har du banken tillgänglig via Internet och telefon. Ring så berättar vi vad en Bankrådgivare kan göra för dig. Eller läs mer på nordea.se/bankrådgivare. Gör det möjligt Nordea, Östra Storgatan 12 Nyköping , nordea.se Fika & Under rubriken Fika & vi bjuder in sakkunniga i olika ämnen. Du tar med dina företagarfrågor och funderingar, experterna svarar och vi diskuterar tillsammans över en kopp kaffe. Försäkringar 24/2 kl AnnaCarin Eriksson, Länsförsäkringar Juridik 4/3 kl Advokatbyrå David Sommestad Bokföring Milo Redovisning 11/3 kl För mer information se vår hemsida Affärskvinnans Nätverk Affärskvinnans Nätverk är samlingsnamn på nätverksträffar för kvinnliga företagare. Vi bjuder in inspirerande och relevanta föreläsare i olika ämnen. Över frukost lyssnar vi och lär och knyter nya kontakter. Oxelösund 24/2 kl Havets Källa Oxelösund Deborah Rosman, ddesign föreläser Gnesta 27/2 kl Gnesta Strand Linda Nordfors, Reflection Company föreläser Trosa 6/3 kl Trosa Kvarn Nätverksträff Gå gärna med nätverkets öppna Facebookgrupp. Där annonseras kommande träffar och annat intressant. Sök på Affärskvinnans Nätverk så hittar du gruppen! Vi behöver din hjälp! Just nu genomför SCB en medborgarundersökning för Trosa kommuns räkning och Svenskt Näringsliv mäter lokalt företagsklimat. Har du fått en enkät hem till dig? Fyll i den och skicka in så hjälper du oss att bli bättre. Nyföretagarveckan Vecka 17 turné Är du en blivande företagare? Under Nyföretagarveckan har du chansen att få veta mer om att driva företag. Du får också uppslag och inspiration. Ta vara på tillfället och besök oss, vi finns tillgängliga som rådgivare och bollplank. Minimässa Tisdag 21 april kl V Kvarngatan 62 Invigning Maria Karlsson, näringslivschef Nyköpings kommun Från café till White Guide, Lina Hallbäck En kreativ byrå, Magnus Eriksson Starta Eget Café träffa Skatteverket, Coompanion, bokföringsbyråer, banker, försäkringsbolag och kontorsvarubutik Chans vi lottar ut priser, rådgivningar och gratisabonnemang Information & Drop in-rådgivning Måndag 20 april kl Oxelösund, Koordinaten Onsdag 22 april kl Vagnhärad, Mötet kl Trosa, Kommunen Torsdag 23 april kl Gnesta, Kommunen Fredag 24 april kl Gnesta Strand Nätverksfrukost För mer information om NyföretagarCentrums aktiviteter se hemsida: eller Gilla NyföretagarCentrum Östra Sörmland på Facebook.

12 Bilder från året som gått Kockfesten på Virå Bruk. Här det vinnande laget som leddes av Virås egen kock Niklas Läth En "vanlig" torsdag med Steget till Eget, vår kostnadsfria starta eget-utbildning Ministerbesök Birgitta Ohlsson, Folkpartiet, då EU-, demokrati- och konsumentminister.

13 Fotograf Linda Nilssons mentor Thomas Anderberg vinner priset Årets mentor. Prisutdelare Sörmlands landshövding Liselott Hagberg Månadsmöte för Club Eget, denna gång med besök av Nyköpings näringslivschef Maria Karlsson "Vår" egenföretagare Alina Ellström på framsidan av tidningen Extra, bilaga till Sörmlands Nyheter.

14 Affärskvinnans Nätverk TROSA Affärskvinnans Nätverk är samlingsnamn på nätverksträffar vi arrangerar i samarbete med SEB och kommunerna Gnesta, Oxelösund och Trosa. Ett nätverk för företagarkvinnor och kvinnor på väg in i företagande. Vi bjuder in inspirerande föreläsare i ämnen relevanta för entreprenörer och företagare. Över frukost, och ibland after work, lyssnar vi, delar med oss och knyter nya kontakter. OXELÖSUND GNESTA

15 Året i siffror Stapeldiagrammen på denna sida visar antal företag i respektive kommun 2013 och Enskild Firma, Handelsbolag, Kommanditbolag 1. EF/HB/KB 2. Aktiebolag 3. Totalt Gnesta - 13 % Nyköping - 8,6 % Oxelösund - 28,6 % Trosa 3,1 % 2. AB Gnesta 7,4 % Nyköping 13,4 % Oxelösund 26,7 % Trosa 23,1 % 3. Totalt Gnesta - 2 % Nyköping 5 % Oxelösund - 5,6 % Trosa 15,5 % Källa: Nyföretagarbarometern NyföretagarCentrum

16 Diagrammen visar antal projekt och antal startade företag 2013 och Projekt/kunder Antal projekt/kunder hos NyföretagarCentrum 2013 och Antal startade via NyföretagarCentrum 2013 och Antal startade företag, jämförelse mellan NFC och Sverige totalt Gnesta - 3,3% Nyköping - 9,6% Oxelösund - 20,7% Trosa 39 % 5. Startade via NFC 2013 och Gnesta Nyköping Oxelösund Trosa Övriga Total 6. Företagsstarter 2014 NFC total Bolagsv Gnesta Nyköping Oxelösund Trosa Övriga Total Källa: Nyföretagarbarometern NyföretagarCentrum

17 Vårt allra största tack går till alla samarbetspartners! Advokat David Sommestad Esta Gård Ekonomi AB Företagarna Nyköping Oxelösund Grant Thornton Klövern LRF Konsult Gnesta LRF Konsult Nyköping Mediehuset Södermanlands Nyheter Miltronic Modern Ekonomi Stockholm AB Nordea Ricoh Sverige AB Rådek SEB Nyköping STUA Sörmlands turismutveckling AB Swedbank Trosa Sörmlands Sparbank Unionen ABB Almi Företagspartner Sthlm Sörmland Anderberg Media Bravida Sverige AB Caxton Sports Management Cewe Instrument AB Dalhälls Fastigheter AB Danske Bank Datarådgivarna Ekonomikunsult i Hållsta AB Ernst & Young Fastighetsägarna MittNord Gnesta kommun Handelsbanken Nyköping Heda Skandinavien Heilborns Advokatbyra If Infotavla Ingers Däck Kullbergs Kontorsvaror KWD Group LR Revision AB F R I S Länsförsäkringar Södermanland milo Redovisning AB Nyköpings kommun Nötknäpparen Office IT-partner Onyx Oxelösunds hamn Oxelösunds kommun PA projekt Pirat Reklam AB Previa AB Proplate Oxelösund AB PwC Redovisningsbyrå JOREK AB Regionförbundet Sörmland Rydbergs Bygg Scandic Nyköping City SEB Trosa Gnesta Slottsvakten Fastigheter KB Studsvik Nuclear AB Svenska kulturpärlor Trosa kommun Trygghetsrådet Virå Bruk Västerport Wettergrens Tak AB XL-Bygg Östra Sörmland Österbergs Tryckeri

Entreprenörer, innovatörer, nyföretagare!

Entreprenörer, innovatörer, nyföretagare! Entreprenörer, innovatörer, nyföretagare! Affärskvinnans nätverk träffas i Gnesta, Oxelösund och Trosa. Vi bjuder in aktuella och inspirerande föreläsare, lyssnar, delar med oss och knyter nya kontakter.

Läs mer

Eget Företag. Hämta besökskort! värde 150 kronor! www.egetforetag.se

Eget Företag. Hämta besökskort! värde 150 kronor! www.egetforetag.se Hela ANNONS denna tematidning Hela denna tematidning är en annons är en annons från från mässan mässan Eget Eget Företag Företag 4-6 4 6 okt okt i samarbete i samarbete med Newsfactory med Newsfactory

Läs mer

VEM VINNER? företag 2012

VEM VINNER? företag 2012 företag 2012 KATEGORI Årets Marknadsförare KATEGORI Årets Företagare VEM VINNER? KATEGORI Årets Nyföretagare KATEGORI Årets Innovatör ÅRETS FEST MED PRISUTDELNING ONSDAG 29 FEBRUARI KL 18:00-24:00 STADSHUSET

Läs mer

Annons Hela denna bilaga är en annons från mässan Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons

Annons Hela denna bilaga är en annons från mässan Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Annons Hela denna bilaga är en annons från mässan Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Starta, driva, utveckla på mässan finns experterna och all info! MÄSSAN 11 13 OKT Tors 10 19,

Läs mer

Tema: Export. Nystart mitt. i livet. Aktörsrådet. Mer samarbete. Grön kock. handlar lokalt. Caxton Njuki. NR 1 2013 Pris 49 kr.

Tema: Export. Nystart mitt. i livet. Aktörsrådet. Mer samarbete. Grön kock. handlar lokalt. Caxton Njuki. NR 1 2013 Pris 49 kr. Tema: Export Nystart mitt i livet Aktörsrådet Mer samarbete Grön kock handlar lokalt Caxton Njuki Säljer framgång Eget Företag 1 NR 1 2013 Pris 49 kr Starta och driva företag Använd vår service och information

Läs mer

Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons

Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Starta, driva, utveckla på mässan finns experterna och all info! Starta, driva, utveckla på mässan

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer

STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET!

STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET! ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr 7 SEPTEMBER 2013 I SAMMARBETE MED: STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET! Missa inte Det blir allt vanligare med kulturellt entreprenörpskap

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projektutvärdering. Qliv

SLUTRAPPORT. Projektutvärdering. Qliv SLUTRAPPORT Projektutvärdering Qliv Projekt Qliv Främja kvinnors företagande 2013-05-01 2014-12-31 NyföretagarCentrum, Tillväxtverket, Regionförbundet Sörmland, Länsstyrelsen, Europeiska regionala utvecklingsfonder,

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Årets. nyföretagare. Årets. Mentor. besökare. Enköping, Årets. + 36 procent! REKORD- MÄSSA! nyföretagarkommun 2010. 8 393 deltagare.

Årets. nyföretagare. Årets. Mentor. besökare. Enköping, Årets. + 36 procent! REKORD- MÄSSA! nyföretagarkommun 2010. 8 393 deltagare. Mässpecial REKORD- MÄSSA! Årets 12 450 besökare + 36 procent! Årets Mentor 8 393 deltagare på seminarierna Enköping, Årets nyföretagarkommun 2010 nyföretagare NR 4 2010 Pris 35 kr Eget Företag 1 Ledaren

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland Av Dotank AB 2012 Inledning Nedan följer en sammanställning över fem grupper med företagare som diskuterat stöd för entreprenörskap

Läs mer

DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ &

DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ & ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr.2 / November 2009 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ & FOTO: MIDDAGSFRID

Läs mer

Sydost - Skåne - Väst - Öst - Uppsala - Norr. i Sverige

Sydost - Skåne - Väst - Öst - Uppsala - Norr. i Sverige Sydost - Skåne - Väst - Öst - Uppsala - Norr i Sverige Verksamhetsberättelse 2012 1 Index 5 6 8 Godkänd affärsplan, mentor Presentationsträning Kompetenspanel Uppföljning Riskkapital, kompetensforum SPRÅNGBRÄDAN

Läs mer

Värdefulla kontakter

Värdefulla kontakter Värdefulla kontakter för dig som ska starta eget BRAND Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning! NyföretagarCentrum din naturliga kontakt vid start av företag Nya företag är viktigt för Sverige och för

Läs mer

STARTA EGET SATSA PÅ EGET DU OCKSÅ. Funderar du på att starta eget företag?

STARTA EGET SATSA PÅ EGET DU OCKSÅ. Funderar du på att starta eget företag? 5TIPS ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Mars 2013 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus I SAMARBETE MED: LADDA NER TIDNINGEN (PDF) LÄS TIDNINGEN I DIN IPAD

Läs mer

Mässpecial. Lennart. Söderberg. Sigtuna, Årets. Årets nyföretagare. nyföretagarkommun 2012 NR 3 2012. Pris 35. Eget Företag

Mässpecial. Lennart. Söderberg. Sigtuna, Årets. Årets nyföretagare. nyföretagarkommun 2012 NR 3 2012. Pris 35. Eget Företag Mässpecial Lennart Söderberg Sigtuna, Årets Årets nyföretagare nyföretagarkommun 2012 NR 3 2012 Pris 35 Eget Företag 1 kr AEF mässan 2012.indd 1 Ledaren Vi har bevisat det igen Mässan Eget Företag är en

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

Framtidens Karriär. Ekonomer medskapar morgondagens samhälle

Framtidens Karriär. Ekonomer medskapar morgondagens samhälle Foto: SEB I en fullservicebank finns enormt varierande uppgifter för civilekonomer. Vi ser gärna att man vågar byta uppgift när man söker sig vidare och på så sätt breddar sin kompetens. Annika Falkengren,

Läs mer

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET SPACE MAGAZINE ETT MAGASIN FRÅN MUNKTELL SCIENCE PARK ESKILSTUNA AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET ER SKAPAR KUNDVÄRDE FÖR GLOBALT FÖRETAG 1

Läs mer

Bjuder på nya möjligheter

Bjuder på nya möjligheter Nyheter från TILLVÄXTAVDELNINGEN i Uddevalla kommun Nummer 4 OKTOBER 2014 Lampan satsar på e-handel Verksamheten har växt rejält. Nu siktar de på marknader utanför landets gränser. Sidan 3 Sommaren som

Läs mer

Bankuellt Nr 8 Februari 2013

Bankuellt Nr 8 Februari 2013 Bankuellt Nr 8 Februari 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Under 2012 hände något historiskt. Bergslagens Sparbank öppnade ett nytt kontor på en ort som varit utan bankkontor

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10 Detta har vi gjort Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg Rapport 2010:10 Bakgrund Under tre år har Länsstyrelsen gjort en storsatsning på att främja kvinnors företagande i Gävleborg.

Läs mer

...är viktigt för tillväxten

...är viktigt för tillväxten ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Almi och Tillväxtverket ANNONS Medföljer som bilaga i Dagens Industri juni 2009 FÖRETAGANDE...är viktigt för tillväxten Med sikte på framtiden: Styrelsekraft

Läs mer

Behöver du hjälp att starta eget? En guide till organisationer och nätverk i Malmö.

Behöver du hjälp att starta eget? En guide till organisationer och nätverk i Malmö. Behöver du hjälp att starta eget? En guide till organisationer och nätverk i Malmö. 5 Förord 6 ALMI Företagspartner Skåne 8 ALMI IFS / ALMI Innovation Skåne 10 Arbetsförmedlingen i Malmö 12 Connect Skåne

Läs mer

FOTOGRAF: CARINA WILHELMSSON. Destination Sörmland allt närmare FOTOGRAF: MONICA SWÄRD LÄS MER PÅ SIDAN 4

FOTOGRAF: CARINA WILHELMSSON. Destination Sörmland allt närmare FOTOGRAF: MONICA SWÄRD LÄS MER PÅ SIDAN 4 FOTOGRAF: ANNELIE LJUNGWALD Glad Påsk ETT NYHETSBREV FRÅN REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Sörmland helt enkelt NUMMER MARS 201 INLEDAREN Infrastrukturen i fokus under året Unga vågar vara egna Omkring 700 sörmländska

Läs mer