Kemikaliesäkerhet på LU MARTINA BALAZ, P.HD., KEMIKALIESÄKERHETSSAMORDNARE OCH KLARA SYSTEMFÖRVALTARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kemikaliesäkerhet på LU MARTINA BALAZ, P.HD., KEMIKALIESÄKERHETSSAMORDNARE OCH KLARA SYSTEMFÖRVALTARE"

Transkript

1 Kemikaliesäkerhet på LU MARTINA BALAZ, P.HD., KEMIKALIESÄKERHETSSAMORDNARE OCH KLARA SYSTEMFÖRVALTARE

2 Vad är en kemisk riskkälla? En kemisk riskkälla är något som kan orsaka skada på kemisk väg, oavsett i vilken form produkten förekommer. Kemiska riskkällor kan orsaka skador genom: Hälsofarliga egenskaper. Egenskaper som beror på användning och förekomst. Ökad risk för brand, explosion eller annan kemisk reaktion. O 2 Att minska syremängden i luften. Temperaturförändringar

3 Många produkter räknas till kemiska riskkällor Vilka förekommer i vårt arbete på LU? Laboratoriekemikalier Drivmedel Oljor Färg Gaser Aerosoler Bindemedel Rengöringsmedel

4 Kemiska risker Arbetsmiljö: exponering via andningsvägarna, hudkontakt, slemhinnor eller födointag. Ett stort antal av de kemikalier som hanteras på LU kan skada oss på något sätt. Brandsäkerhet: Kemiska reaktioner eller felaktig hantering av brandfarliga produkter kan orsaka explosion, brand eller förstärka ett brandförlopp. Säkerhet: stöld, missbruk, sabotage eller terrorism. Det är viktigt att vi har koll på våra kemikalier, exempelvis: gifter, explosiva produkter och prekursorer. Miljö: exponering av yttre miljön via avlopp, avfall, ventilation eller brand. Det finns kemikalier/toxiner som i mycket små mänger kan orsaka stor skada om de hamnar på fel ställe.

5 KLARA, LUs kemikaliehanteringssystem, innehåller säkerhetsinformation och stödverktyg för att underlätta ditt arbete med kemiska riskkällor. I KLARA hittar du bland annat: SDB

6 Alla ska ha tillgång till KLARA! För att logga in i KLARA använder du ditt LUCAT-ID och lösenord. Informationstillgång Användarnivåer Om ni behöver hjälp med behörigheter, kontakta din lokala KLARAadministratör eller systemförvaltaren. Sammanfattning av risk- och skyddsinformation Hänvisningar till lagar och förordningar Säkerhetsdatablad (SDB) Söka i kemikalieregister Möjlighet att utföra riskbedömningar Registrera/kassera/inventera kemiska riskkällor Söka i kemikalieregistret efter specifika klasser/grupper av kemiska riskkällor Kräver ingen behörighet Läsrättigheter: Kräver behörighet Skrivrättigheter: Kräver behörighet och utbildning

7 Vad är en riskbedömning? Syftet med riskbedömningen är att identifiera vilka risker som finns i arbetet och planera utförandet på ett sådant sätt att riskerna minimeras till obetydliga om en olycka skulle inträffa. En risk består av faktorerna: Fara Sannolikhet Konsekvens Viktiga frågor som därför ska besvaras i en riskbedömning är: Vilka arbetsmoment utgör en fara? Vad är sannolikheten för att olycka ska inträffa? Vad blir konsekvensen (skadan) av en olycka? Ställ dig frågan: Hur ska arbetet utföras för att riskerna ska minimeras? Kom ihåg! Den bästa olyckan är den som aldrig sker!

8 Varför är riskbedömningar nödvändiga? För att säkerställa att arbetet du utför inte utgör någon risk för dig, dina arbetskollegor eller din omgivning. För att du ska veta hur du ska agera vid olyckor eller oväntade situationer. Riskbedömningar är livsviktiga och en del av arbetet. Kom ihåg! Det är viktigt att riskbedömningar kommuniceras till alla berörda.

9 Vid hantering av kemiska riskkällor är det viktigt att vi vet vilka hälso- och miljöfaror hanteringen medför för att avgöra vilken fast skyddsutrustning vi behöver använda. Ska hantering av den kemiska riskkällan vara sluten, eller kan vi hantera den öppet? Sluten hantering använder du om den kemiska riskkällan exempelvis: - Har hygieniska gränsvärden - Är flyktig, giftig, hälsofarlig eller frätande - Är brandfarlig eller explosiv Öppen hantering använder du: - Om den kemiska riskkällan inte utgör någon direkt hälsofara för dig och din omgivning

10 För sluten, eller delvis sluten, hantering av kemiska riskkällor finns det två typer av ventilerande skyddsutrustning, dragskåp respektive dragbänk. För öppen hantering av kemisk riskkälla, som kräver ventilerat arbete, kan punktutsug användas.

11 Personlig skyddsutrustning använder vi för att skydda oss vid hantering av kemiska riskkällor. Det finns generella regler för klädsel samt olika personskydd som vi kan använda. Generell klädsel: Om vi vistas i utrymmen där kemiska riskkällor hanteras ska vi alltid ha: Skyddsglasögon Skyddskläder Kom ihåg! Även om vi inte hanterar en kemisk riskkälla kan en medarbetare i vår omgivning orsaka en olycka som drabbar oss. Viktigt att vi alltid skyddar oss! Klädsel som täcker benen (långbyxor, lång kjol eller klänning) Stängda skor! Skyddsutrustning måste sitta korrekt för att skydda oss! Tänk på!! Om det inte finns hel och ren skyddsutrustning som är anpassad för oss är vår arbetsplats skyldig att köpa in till oss.

12 Skyddskläder använder du för att undvika exponering av huden för kemiska riskkällor. Det finns olika typer av skyddskläder t.ex: Labbrock Arbetsoverall Renrumsdress Vår val av skyddskläder avgörs av: Vilka lokaler vi arbetar i Vilka kemiska riskkällor vi hanterar Vilket kroppsskydd vi behöver

13 !!!! Tänk på! Skyddskläderna kan behövas kompletteras med extra skyddsutrustning, t.ex. förkläde eller skyddsärmar. Skyddskläderna ska passa oss. Vi ska kunna knäppa dem och röra oss på ett bekvämt och smidigt sätt. Vi måste knäppa ärmar för att förhindra att de fladdrar. Oknäppta ärmar kan leda till att vi fastnar eller stöter omkull något. Skyddskläderna ska vara hela och rena. Trasiga och smutsiga skyddskläder ger ett dåligt skydd och kan skada oss om de har sugit åt sig olika kemiska riskkällor.

14 Skyddsglasögon används för att skydda våra ögon mot stänk av kemiska riskkällor. Det är viktigt att de är godkända för det arbete vi ska utföra och att de har en bra passform. Vilken typ av skyddsglasögon vi ska använda avgörs av om vi: Har glasögon Har linser Inte har synkorrigerande hjälpmedel?

15 Skyddsglasögon används för att skydda dina ögon mot stänk av kemiska riskkällor. Det är viktigt att de är godkända för det arbete du ska utföra och att de har en bra passform. Vilken typ av skyddsglasögon du ska använda avgörs av om du: Har glasögon Har linser Inte har synkorrigerande hjälpmedel Skyddsglasögon med bred kant runt kan du ha över dina vanliga glasögon. De skyddar sidorna runt dina vanliga glasögon och förhindrar stänk i ögonen.

16 Skyddsglasögon används för att skydda dina ögon mot stänk av kemiska riskkällor. Det är viktigt att de är godkända för det arbete du ska utföra och att de har en bra passform. Vilken typ av skyddsglasögon du ska använda avgörs av om du: Har glasögon Har linser Inte har synkorrigerande hjälpmedel Skyddsglasögon som är helt tätslutande använder du om du har linser eller glasögon. Stänk i ögonen när du har linser kan orsaka allvarliga skador på ögonen genom att den kemiska riskkällan gör att linsen fastnar på ögat.

17 Skyddsglasögon används för att skydda dina ögon mot stänk av kemiska riskkällor. Det är viktigt att de är godkända för det arbete du ska utföra och att de har en bra passform. Vilken typ av skyddsglasögon du ska använda avgörs av om du: Har glasögon Har linser Inte har synkorrigerande hjälpmedel Du kan fritt välja vilken modell av godkända skyddsglasögon du vill använda så längde de passar korrekt.

18 Det är viktigt att ha ett par personliga skyddsglasögon som passar individens behov och ansiktsform!

19 Skyddshandskar används för att skydda våra händer mot stänk av kemiska riskkällor. Information om vilken handske vi ska använda för hantering av en kemisk riskkälla finns i den kemiska riskkällans SDB avsnitt 8 Begräninsning av exponering/peronsligt skydd. Det är viktigt att alltid konsultera riskkällans SDB för val av skyddshandskar! Den medföljande bruksanvisningen till skyddshandskar beskriver bl.a.: Vilka kemiska riskkällor handsken skyddar mot och uppmätta genomträngningstider Faktorer som kan begränsa handskens livslängd eller skyddande egenskaper Om handskmaterialet innehåller ämnen som är kända för att orsaka allergier Hur handsken ska förvaras! Tänk på! Handskens skydd beror på dess material, tjocklek och ämnets genomträngningstid. En skyddshandske som! skyddar mot en kemisk riskkälla kan vara ett dåligt skydd mot en annan.

20 Tillståndspliktiga kemiska riskkällor Ibland kan det finns behov av att hantera tillståndspliktiga eller förbjudna ämnen och då finns det möjlighet att söka tillstånd eller dispens. Tillstånd sökes av enskilda forskargrupper och den kemiska riskkällan får endast användas till det ändamål som tillståndet omfattar. Tillstånd Dispens Den kemiska riskkällan får varken innehas eller hanteras innan tillstånd/dispens har beviljats. Hantering av kemiska riskkällor utan tillstånd/dispens kan leda till sanktionsavgifter för verksamheten. Exempelvis kr för A- ämnen. Varje tillstånd/dispens är tidsbegränsat och måste förnyas innan det gällande löper ut.

21 Grupp A- och B-ämnen A- och B-ämnen är klassade som mycket: Cancerframkallande Sensibiliserande/allergiframkallande Reproduktionsstörande Tillstånd Dispens Får endast innehas/hanteras efter tillstånd från Arbetsmiljöverket! Även kemiska riskkällor innehållande föroreningar av A- och B- ämnen är tillståndspliktiga. Om en kemisk riskkälla innehåller mer än följande gränsvärden gäller tillståndsplikt: 0,1 viktsprocent av ett A-ämne 1 viktsprocent av ett B-ämne

22 Hälsofarliga varor Ämnen som på grund av sina inneboende egenskaper medför fara för människors liv eller hälsa och som kan användas i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan. Tillstånd Dispens För innehav och hantering av vissa hälsofarliga varor krävs tillstånd från Folkhälsomyndigheten.

23 Narkotika Det krävs inget tillstånd för LU att inneha narkotika i den mån det krävs för vetenskaplig forskning, undersökning eller undervisning. Tillstånd krävs för införsel, utförsel, tillverkning och handel av narkotika. Speciella hanteringsregler: uppgifter om t.ex. inköp, förbrukning och destruktion ska kunna redovisas. Narkotika ska förvaras och hanteras så att risken för olovlig befattning undanröjs. Gäller även vid transport. Får inte lagerhållas i större mängder än nödvändigt.

24 Narkotikaprekursorer Dessa ämnen används vid framställning av narkotika. Tillstånd Dispens För hantering av narkotikaprekursorer klass 1 krävs tillstånd från Läkemedelsverket. För hantering av narkotikaprekursorer klass 2a krävs tillstånd från Läkemedelsverket om mängden under ett år överstiger 100 liter för hela LU. Export, import och handel med alla klasser av narkotikaprekursorer kräver oftast tillstånd!

25 Kvicksilver I Sverige är det förbjudet att använda kemiska riskkällor som innehåller kvicksilver, oavsett mängd. Tillstånd Dispens För innehav och användning av kvicksilver krävs dispens från Kemikalieinspektionen. Det finns tidsbegränsade undantag från kvicksilverförbudet som gäller till årsskiftet 2019/2020: Kvicksilverföreningar för analys enligt internationella standardmetoder inom läkemedelsområdet. Kvicksilveranalyser av COD och ampuller för COD-analys. Kvicksilver för analys samt forskning och utveckling inom medicinsk diagnostik

26 Ozonnedbrytande ämne Ozonnedbrytande ämnen bryter ner ozonet i stratosfären vilket leder till att jordens skydd mot solens skadliga UV-strålar minskar. Ozonnedbrytande ämnen är märkta med EUH059 eller H420. Till dessa räknas bl.a.: Klorfluorkarboner (CFC) Klorfluorkolväten (HCFC) Haloner Vissa klorerade lösningsmedel Metylbromid Hantering av ozonnedbrytande ämnen är strikt reglerad. Grundbestämmelsen är att all användning är förbjuden. Det finns dock undantag som tillåter användning av ozon-nedbrytande ämnen för viktiga laboratorie- och analysändamål, under förutsättningen att det inte finns några alternativa ämnen som inte är ozonstörande.

27 CMR-ämnen CMR-ämnen är klassificerade som carcinogena, mutagena och reproduktionsstörande. CMR-ämnen har följande faroangivelser: C M R Carcinogent: H350 Mutagent: H340 Reproduktionsstörande: H360 Exempel på CMR-ämnen är: borsyra, akrylamid och formaldehyd. På grund av sina hälso- och miljöfarliga egenskaper ska CMR-ämnen alltid försökas bytas ut mot mindre hälsofarliga riskkällor. En substitutionsutredning görs med riskbedömningen. Blanketten för substitutionsutredningar, både på svenska och engelska, finns på HR-webben!!

28 Om ett CMR-ämne ej kan bytas ut Om substitutionsutredning visar att ett CMR-ämne inte kan bytas ut mot en mindre farlig produkt ska mängden som används minimeras. Kom ihåg: Arbete ska utföras i så liten skala som möjligt Gamla kemikalier och sådant som inte används ska kasseras Inköp görs i de mängder som krävs för experiment Prioritet: inköp av kit och färdiga lösningar för att minimerar hantering av koncentrerade lösningar. Vid arbete med CMR-ämnen gäller särskilda regler: Kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2011:19)

29 Teknisk sprit Den som köper teknisk sprit som inte är fullständigt denaturerad ska föra anteckningar över: Inköp Förbrukning Lager av sprit Lagerinventering ska ske med lämpliga intervall. Redovisning ska ske efter begäran från Folkhälsomyndigheten. Teknisk sprit ska stå under betryggande kontroll och förvaras så att åtkomst för obehöriga förhindras.

30 Allergiframkallande riskämnen Vissa kemiska riskkällor kan orsaka allergiska reaktioner som kontakteksem eller astmasymtom. För att få en allergisk reaktion krävs exponering för ett allergent ämne. Det är därför viktigt att undvika exponering. Om en medarbetare en gång har blivit allergisk mot ett allergent ämne räcker det med mycket små mängder av ämnet för att få en reaktion. Exempel på allergiframkallande riskämnen är: epoxiplastkomponenter, diisocyanater och processer som frisätter formaldehyd. Allergiframkallande riskämnen är märkta med följande faroangivelser: H317: Kan orsaka allergisk hudreaktion H334: Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andnings-svårigheter vid inandning.

31 Arbeta med allergiframkallande riskämnen För att arbeta med vissa allergiframkallande riskämnen krävs särskild utbildning och utbildningsintyg. Exempel på sådana är: Epoxiplastkomponenter Akrylater och metakrylater märkta med H317 eller H334 Det finns allergiframkallande ämnen som kräver en läkarundersökning innan arbete. Exempel på ämnen: Produkter märkta H334 innehållande diisocyanater eller organiska syraanhydrider. Tjänstbarhetsintyg Arbete med cyanoakrylater som pågår > 30 min/vecka. Diarieförs!! Vi hantering av allergiframkallande kemiska riskkällor gäller särskilda regler och särskild information ska tydligt framgå av riskbedömningen.

32 Krav på medicinska kontroller Vid hantering av vissa kemiska riskkällor måste medarbetare genomgå en medicinsk kontroll innan arbete påbörjas. Medicinska kontroller gäller exempelvis för: Bly Kadmium Fibrosframkallande damm, t.ex. asbest och kvarts Allergiframkallande ämnen enligt ovan Arbetsgivare har skyldighet att informera medarbetarna om att genomföra lagstadgad medicinsk kontroll innan arbetet påbörjas, när krav föreligger. Vissa kontroller är obligatoriska medan andra ska erbjudas.

33 Märkning av behållare på arbetsplatsen Från och med 1 juni 2019 ska behållare som vid inköp var märkta enligt de tidigare reglerna i KIFS 2005:7 märkas om så att de följer märkning enligt CLP. Cancerogen Allergiframkallande Reproduktionsstörande Kan skada arvsmassan KIFS 2005:7 CLP

34 Inköp av kemiska riskkällor Produktvalsprincipen Enligt produktvalsprincipen ska vi arbeta för att byta ut hälso- och miljöfarliga kemiska produkter och ämnen mot mindre farliga alternativ genom aktiva produktval och substitution (Miljöbalken 1998:808). JA! LU ska kontinuerligt jobba med att aktivt minska mängderna av utfasnings- och riskminskningsämnen.

35 Kom ihåg! Innan vi beställer en produkt är det viktigt att kontrollera i KLARA vad som gäller för produkten. Krävs det tillstånd för produkten, krävs det utbildning för hantering av produkten eller måste vi kanske genomgå en medicinsk kontroll?

36 Inköp Inköp skall i första hand göras från upphandlade leverantörer (Lag 2016:1145 om offentlig upphandling). LU har en lång lista på leverantörer som tillhandahåller kemiska produkter. Om det ej är möjligt att köpa in produkt från upphandlade leverantörer, kom ihåg att köpa från leverantörer i Sverige! Vid inköp av varor utanför Sverige räknas LU som importör, vilket leder till att vi omfattas av lagstiftning som gäller för import av kemiska produkter till Sverige. LU räknas som EN organisation!

37 Import av kemiska produkter till Sverige Farliga ämnen ska anmälas till Echas klassificerings- och märkningsregister (EG nr 1272/2008). Gäller import till EU. Säkerställa att det finnas ett dokument med risk- och skyddsinformation (AFS 2011:19). Import av anmälningspliktiga kemiska produkter till Sverige ska anmälas till Kemikalieinspektionen (Förordning 2008:245). Anmälan till Giftinformationscentralen (EU-förordning (EG) 1272/2008 (CLP) artikel 45).

38 Kemiskt avfall Grundregeln är att allt kemiskt avfall ska samlas upp! Inget ska alltså släppas ut i avloppet. I LUs avfallshandbok beskrivs rutiner och regler för hur kemiskt avfall ska hanteras. Det finns vissa undantag för förbud mot utsläpp till avloppsvatten. Dessa regler har tagits fram i samarbete med VASYD. Regler för undantag från förbud mot utsläpp i avloppsvatten.

39 Vad styr arbetet med kemiska riskkällor? EU-direktiv och svenska lagar styr hur kemikalierelaterad verksamhet ska bedrivas. Hantering av kemiska riskkällor regleras i miljö- och arbetsmiljölagstiftningen samt i föreskrifter från ex.vis: Kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2011:19)

40 Vem ansvarar för kemikaliesäkerheten på LU? Rektor har det övergripande ansvaret för att lagkrav uppfylls. Rektor kan endast fördela uppgifter kopplade till kemikaliesäkerhet, men aldrig sitt ansvar. Uppgiftsfördelningen innebär ett operativt ansvar för mottagaren: vara aktiv och vidta åtgärder för att undanröja eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet. Rektor Uppgiftsfördelning i linjen Prefekt De som tilldelas uppgifter i kemikaliesäkerhet ska ha kunskaper, befogenheter och andra förutsättningar att lösa sina uppgifter. Enskilda medarbetare ansvarar för att följa arbetsplatsens lagar, regler och anvisningar.

41

Rutin för inköp av kemikalier

Rutin för inköp av kemikalier UFV 2017/1750 Rutin för inköp av kemikalier Hantering från beställning till avfall Uppsala universitet Fastställd 2017-10-23 av universitetsdirektör Katarina Bjelke Innehållsförteckning Syfte 3 Ansvar

Läs mer

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se KLARA Riskbedömning - vid arbete med laboratoriekemikalier Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se Introduktion Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter som vi skall förhålla oss

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 Datum: Forskargrupp: Procedur/försök: 1: Farlighetskategori (enl. tabell 1) A: Mycket Hög Risk B: Hög Risk C: Måttlig Risk D: Låg Risk 2: Exponeringsnivå (enl. tabell 2)

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska ämnen är farliga på olika sätt Kan orsaka direkta hälsoskador eller död Öka risken

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC Kemikalieförteckning Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC 2019 Foto: KRC Kemiska riskkällor i skolan Under Arbetsmiljöverkets (AV) kampanj För friskare arbetsplatser i oktober 2018 inspekterades

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön Information om kemireglerna På www.av.se finner du En presentation av kemiföreskrifterna. En Vägledning till reglerna om kemiska arbetsmiljörisker. Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön I den här broschyren beskriver vi hur du som är ansvarig för arbetsmiljön ska göra för att förebygga kemiska risker. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012

AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012 Nya föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker Marie Cardfelt, Arbetsmiljöverket AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012 Föreskrifterna upphäver: Kemiska arbetsmiljörisker Laboratoriearbete med kemikalier Motorbränslen

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 1; 7.5; 25 kg Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 1; 7.5; 25 kg Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/6 Användning: För inbäddning av specimen Förpackningsstorlek: 1; 7.5; 25 kg Leverantör: Struers A/S Pederstrupvej 84 DK-2750 Ballerup Tel: +45 44

Läs mer

OptiSpray Säkerhetsdatablad

OptiSpray Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från NOxreduktion

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Epoxi har en lång rad olika användningsområden som i beläggningar i till exempel industrigolv, vid relining av rör, i fogmaterial, spackel, färger,

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO

Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 05.02.2003 Sida: 1/6 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn Sikadur-51, komp.a Uppgifter om tillverkare/leverantör

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö AFS 2014:XX 2014:42 Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2012:3) om om minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning : G2310, G2316 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Riskbedömning Silverinfärgning av gel

Riskbedömning Silverinfärgning av gel Sida 1( 6) Utförd 2014-09-15 Av Charlotte Welinder på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-18 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk Riskbedömning Silverinfärgning av

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Företag Deltagare Avdelning Datum Så här använder du checklistan Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 1 kg (*) Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 1 kg (*) Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SDSID: 1/6 Användning: För inbäddning av specimen Förpackningsstorlek: 1 kg (*) Leverantör: Struers A/S Pederstrupvej 84 DK2750 Ballerup Tel: +45 44

Läs mer

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Viltavskräckningsmedel

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1

Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 07.02.2003 Sida: 1/6 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn SikaFloor-390 Thixo komp.a Uppgifter om

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här klassas kemiska produkter...

Läs mer

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Sida 1( 5) Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Utförd 2013-11-25 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-30 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1.

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 Toluidinblå 0,5% ph4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och

Läs mer

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad ska vi prata om? Två regelsystem Klassificering Märkning Tillsyn Förpackningar Register Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.3 Närmare upplysningar om den som tillhandahåller säkerhetsdatablad

SÄKERHETSDATABLAD. 1.3 Närmare upplysningar om den som tillhandahåller säkerhetsdatablad SÄKERHETSDATABLAD Gorilla Clear Repair 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Gorilla Clear Repair 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

WAFIX SILICON SMÖRJMEDEL Tub 50 gr.

WAFIX SILICON SMÖRJMEDEL Tub 50 gr. Utfärdat: 2012-10-22 Reviderat: Sidan 1(6) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Tub 50 gr. Produktnamn: Artikelnr: 6690400 RSK nr: 3115169 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack Produkt: Tarkett Matt Bättringslack Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Matt Bättringslack Artikelnummer:

Läs mer

Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker

Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker Föreläsare: Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset och akademin vid Göteborgs universitet Föreläsningens innehåll Vad

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Activa Urinoarblock Citron 1kg

SÄKERHETSDATABLAD. Activa Urinoarblock Citron 1kg SÄKERHETSDATABLAD Activa Urinoarblock Citron 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Namnet på beredningen: Activa Urinoarblock Citron 1kg Artikelnummer: 30027 Användning: Luktblock för urinoarer Svensk

Läs mer

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING M5 006 Sida av 0 RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING Syfte Rutinen är till för att stödja den laborativa kemikaliehanteringen i samband med forskning och undervisning. Reglerna är baserade på krav i lagstiftningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Farliga ämnen och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Farliga ämnen och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Farliga ämnen och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Vad är farliga ämnen? Farliga ämnen är alla vätskor, gaser och fasta ämnen som utgör en risk för arbetstagares hälsa eller säkerhet

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat

SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Sidac Mat 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

WAVIN SMÖRJMEDEL Burk 1 kg.

WAVIN SMÖRJMEDEL Burk 1 kg. Utfärdat: 2012-10-31 Reviderat: Sidan 1(6) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Burk 1 kg. Produktnamn: Artikelnr: 6690310 RSK nr: 2360430 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN

HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN ANVISNING 1(7) HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN INNEHÅLL 1 Syfte 2 Definitioner 3 Allmänt 4 Rutin för införande av kemiska ämnen 4.1 Direktimport 4.2 Ersättning av befintliga kemiska produkter 4.3 Upphörd användning

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/5 Användning: Daglig rengöring Förpackningsstorlek: 1L Leverantör: LIP Sverige Korgvidegrând 1 16244 Vâllingby Tel.: 08-25 00 70 Telefonnummer för

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2011:19) om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten 1. Namn på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 2017-03-17 Revisionsdatum 2017-03-17 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Batterivatten 1.2 Relevanta

Läs mer

Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter

Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter Företag Deltagare Avdelning Datum Så här använder du checklistan Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet

Läs mer

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Användning Leverantör Nödtelefonnummer Stalosan F Desinfektionsmedel Stormøllen A/S Ringsbjergvej 16 DK-4682 Tureby Danmark

Läs mer

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU 2017-12-18 1(12) Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU Sammanfattning Enligt krav från Arbetsmiljöverket måste samtliga kemiska produkter som används eller förvaras på en arbetsplats vara märkta

Läs mer

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Veddestavägen 18-20. Telefon: 08-6218900 Telefax: 08-6218989

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Veddestavägen 18-20. Telefon: 08-6218900 Telefax: 08-6218989 Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 05.02.2003 Sida: 1/7 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn SikaPronto Härdare (B) Uppgifter om tillverkare/leverantör

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 2000:4) om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Eclipse Biofarmab Zinksalva

Eclipse Biofarmab Zinksalva Eclipse Biofarmab Zinksalva - Version 2 Sida 1 av 7 SÄKERHETSDATABLAD Eclipse Biofarmab Zinksalva Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring

Läs mer

KIFS 1994:12, 91/155/EEG

KIFS 1994:12, 91/155/EEG Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 07.02.2003 Sida: 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn SikaLastomer-710 Uppgifter om tillverkare/leverantör

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige

SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige Bromtymolblått Hellige Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: CC ph-justerare REACH-reg.nr: 01-2119532646-36 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

: Mr Muscle Fönster & Glas

: Mr Muscle Fönster & Glas 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn Användning av ämnet eller blandningen : : Rengöringsmedel för hårda ytor Företag : S C Johnson Scandinavia Box 24 164

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Konduktivitet 14,7 ms/m NaCl

SÄKERHETSDATABLAD Konduktivitet 14,7 ms/m NaCl Konduktivitet 14,7 ms/m NaCl Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Konduktivitet 14,7 ms/m NaCl Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets

Läs mer

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA)

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Fysikaliska faror Hälsofaror Miljöfaror Foto: Sebastian Ritter Mikael Gustafsson Klassificering enligt CLP medför flera förändringar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1

SÄKERHETSDATABLAD enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 SÄKERHETSDATABLAD enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 SDB nr: 19191 V000.0 Revideringsdatum: 25.09.2009 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen: Användning

Läs mer

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Box Telefon: Telefax:

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Box Telefon: Telefax: Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 13.12.2005 Sida: 1/5 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produkter Produktnamn Addiment Superplasticizer

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: KONTAKTPERSON Gorilla Epoxy Hardener Härdare till epoxilim Hellströms Försäljnings AB,, Box 7059,

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

VIM BATHROOM Sida 1 av 5 S Ä K E R H E T S D A T A B L A D. Utgiven: 2010-06-09 Version: 1.0 Omarbetad:

VIM BATHROOM Sida 1 av 5 S Ä K E R H E T S D A T A B L A D. Utgiven: 2010-06-09 Version: 1.0 Omarbetad: Sida 1 av 5 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Boston / Spotless Scandinavia AB Handelsnamn: Berga Allé 1 254 52 HELSINGBORG Telefon: 042-15 38 60 Användningsområde: Rengöringsmedel för

Läs mer

Center Pac Sweden AB SÄKERHETSDATABLAD Frosty Avfettning Special

Center Pac Sweden AB SÄKERHETSDATABLAD Frosty Avfettning Special AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/förertaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Kemiskt namn Synonymer CAS-nr EG-nr 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Användning/produkttyp: Leverantör: Dental användning, polering av tänder W&H Nordic AB Box 7037 187 11 Täby

Läs mer

Kemiskt namn CAS-nr Halt % EG-nummer Symbol R-fras. Natriumsilikat Xi R36/38. Kaliumsilikat Xi R36/38

Kemiskt namn CAS-nr Halt % EG-nummer Symbol R-fras. Natriumsilikat Xi R36/38. Kaliumsilikat Xi R36/38 Impregnering sid 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: Leverantör: I nödsituationer ring: IMPREGNERING Concrete Floor Finish Nordic AB, AB, 533 94 HÄLLEKIS : 0705-489890, 070-7552885 020-996000

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Unigraphics AB Box 1709 501 17 BORÅS Tel: 033-15 11 00 Fax 033-15 88 50 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Information om hälso- och miljörisker 42/43 Kan ge allergi vid inandning och hudkontakt.

Information om hälso- och miljörisker 42/43 Kan ge allergi vid inandning och hudkontakt. Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 07.02.2003 Sida: 1/6 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn SikaTack-Move Uppgifter om tillverkare/leverantör

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/ företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(6) Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagning Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

: Glade doftblock - Citrus blossom

: Glade doftblock - Citrus blossom 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ BLANDNINGEN OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktinformation Produktbeteckning Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Luftfräschare

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109 1 Namn på produkten och företaget Leverantör:... Akzo Nobel Inks AB Box 1003 231 25 Trelleborg telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89 Produktnamn... Produktkod... Kemisk teknisk produktbenämning...

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Veddestavägen 18-20. Telefon: 08-6218900 Telefax: 08-6218989

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Veddestavägen 18-20. Telefon: 08-6218900 Telefax: 08-6218989 Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 01.11.2004 Sida: 1/6 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn SikaCure-4900 Komp. B Uppgifter om tillverkare/leverantör

Läs mer