Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun"

Transkript

1 UPN2019/ (18) Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun Innehåll Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun Inledning Ett samlat stöd till civilsamhället Stödformer Särskilda former för samverkan och stöd Kontantstöd samtliga föreningar Ansökan Återbetalning av stöd och avstängning Uppföljning och utveckling Förändringar i verksamheten Kontakt och mer information Start och grundstöd samtliga föreningar Stipendier Kulturstipendier Idrottsstipendium Sammanfattning Kontantstöd enskilda aktiviteter Ansökan om och utbetalning av stöd Bedömning Redovisning och uppföljning Sammanfattning Postadress Besöksadress Telefon (växel) Plusgiro Webbadress Enköpings kommun Enköping Telefax Org.nr E-post upplevelseforvaltningen@enkoping.se

2 2 (18) 1. Inledning Ett brett och tillgängligt utbud av aktiviteter, arrangemang och upplevelser bidrar till en aktiv och utvecklande fritid i Enköpings kommun. En del av utbudet står kommunen för genom egna verksamheter. Den stora delen skapas av invånarna själva, ofta inom ramen för en förening, ett nätverk eller annan form av organisation, men också som enskilda individer och grupper. En levande och välkomnande föreningsverksamhet kan bidra till att stärka demokrati och mångfald, inte minst om den ger människor möjlighet att göra sin röst hörd genom delaktighet och inflytande. Enköpings kommun, genom upplevelsenämnden, ger stöd till i första hand föreningar och verksamheter men också till enskilda aktörer. Stödet ges i huvudsak i tre olika former: kontant stöd, subventionerade lokaler och anläggningar samt konsultativt stöd. Det samlade stödet förväntas bidra till en utveckling i linje med kommunens vision och de långsiktiga målen. I det idrottspolitiska respektive kulturpolitiska programmet utvecklas kommunens mål och ambitioner mer i detalj när det gäller utvecklingen av idrott och kultur i Enköpings kommun. Enköping kommuns vision och mål, det idrottspolitiska och det kulturpolitiska programmet finns på enkoping.se. 2. Ett samlat stöd till civilsamhället Det civila samhället är ett begrepp som används för att beskriva alla typer av sammanslutningar som inte är en del av det offentliga, näringslivet eller enskilda hushåll. Många gånger används begreppet ideella sektorn för att beskriva företeelsen att människor organiserar sig tillsammans för att de har ett gemensamt mål, ideal eller intresse av något slag. Civilsamhället är mer än föreningslivet. I detta dokument beskrivs kommunen samlade stödsystem på övergripande nivå. Vilka det vänder sig till och vilka stödformer som finns. Det som beskrivs här är gemensamt för alla typer av föreningar eller ideella verksamheter som vill kunna få stöd från kommunen. Det finns olika dokument för de olika kategorier av bidrag som finns att söka.

3 3 (18) Föreningskategorier och stöd till enskilda Stödet till det civila samhället ges till några kategorier av föreningar, därutöver ges stöd till enskilda individer i from av stipendier och stöd för enskilda aktiviteter. Kategoriseringen styrs av hur den kommunala budgeten är uppbyggd. Principerna för fördelning av stödet ser olika ut för de olika kategorierna. Stödet fördelas mellan kategorierna och förenings-/ verksamhetstyperna. Beslutet tas av ansvarig nämnd i samband med årligt beslut om budget. Varje förening kan bara tillhöra en kategori och därmed ansöka om och tilldelas de medel som finns tillgängliga i denna kategori. Enskilda aktiviteter Enskilda individer och grupper kan få stöd för att genomföra en aktivitet av något slag som bidrar till att bredda utbudet av upplevelser i Enköpings kommun. Idrottsföreningar Föreningar som huvudsakligen ägnar sig åt idrottsverksamhet. De flesta idrottsföreningar är medlemmar i något idrottsförbund. Fritidsföreningar Föreningar som erbjuder fritidsaktiviteter, till exempel hobbyföreningar eller föreningar som ägnar sig åt friluftsliv. Kultur Föreningar som på olika sätt arbetar med kultur genom till exempel kulturarrangemang eller genom att själva utöva någon kulturform. Även hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar tillhör denna kategori. Idéburna intresseorganisationer Idéburna intresseorganisationer kännetecknas av att de i första hand arbetar för den egna gruppens rättigheter och villkor. Återkommande formuleringar kring mål och strävanden handlar om att leva ett gott liv, behov av att skapa bättre

4 4 (18) villkor och rätten till delaktighet och jämlikhet. Även möjligheten till ett aktivt och utvecklande liv i form av en meningsfull fritid lyfts ofta fram. Stipendier Stipendier utgör en särskild stödform som riktar sig till enskilda individer och i vissa fall grupper. Stipendier delas ut inom idrott och kultur. Studieförbund Samtliga studieförbund som tillhör Upplands läns bildningsförbund med verksamhet i Enköpings kommun. Ungas egen organisering Föreningar och organisationer som kännetecknas av att barn och unga själva har gått samman för att förändra, umgås och utvecklas. Barn och unga definieras som åldersgruppen 7 25 år och minst 60 procent av föreningens medlemmar ska tillhöra åldersgruppen.

5 5 (18) 2.1 Stödformer Ansvaret för merparten av Enköping kommuns stöd till civilsamhället ligger hos upplevelsenämnden. Stödet ges via förvaltningen i tre huvudsakliga former; kontantstöd, lokaler och anläggningar samt konsultativt stöd. Kontantstöd Kontantstöd ges i form av grundstöd, verksamhetsstöd och utvecklingsstöd. Kontantstöd är även stipendier och stöd till enskilda aktiviteter. Delar av det kontanta stödet som gäller för alla föreningar finns beskrivet längre fram i detta dokument. Särskilda och mer detaljerade regler för det kontanta stödet finns beskrivet för: enskilda aktiviteter fritidsföreningar idéburna intresseorganisationer idrottsföreningar kulturstöd stipendier studieförbund ungas egen organisering Lokaler och anläggningar En grundläggande förutsättning för många verksamheter är tillgången till en ändamålsenlig lokal eller anläggning. Detta är ofta en av de mer kostnadskrävande utgifterna för en förening. Som ett led i stödet till det civila samhället och allmänheten, gör kommunen lokaler och anläggningar tillgängliga till subventionerade avgifter. Taxor och avgifter Enköpings kommun hyr ut tider i lokaler, hallar och anläggningar för en rad olika aktiviteter och verksamheter. Alla invånare i Enköpings kommun kan boka tid. Fördelningen av tider sker i enlighet med reglerna för taxor och avgifter.

6 6 (18) Konsultativt stöd Konsultativt stöd från förvaltningen handlar om att ge vägledning om vilka möjligheter som finns. Exempelvis hänvisning till den kunskap och verksamhet som studieförbunden har i kommunen samt andra finansieringsmöjligheter. Men även var i kommunen föreningen kan vända sig rörande specifika frågor. För förvaltningen handlar detta även om att möjliggöra för dialog med och mellan föreningslivet i olika frågor, så att vi tillsammans kan samverka på bästa sätt. Syftet med det konsultativa stödet är att stötta, främja, möjliggöra och underlätta förutsättningar för att erbjuda bra verksamhet, men också för att utveckla den egna verksamheten.

7 7 (18) 2.1 Särskilda former för samverkan och stöd Utöver de olika stödformer som beskrivs ovan förekommer fler sätt som kommunen samverkar med och stödjer det civila samhället kring konkreta och specifika frågor. Arrangemang I flera olika sammanhang samverkar kommunen med föreningar och enskilda kring arrangemang. Exempel på sådana kan vara trädgårdsdagen, måndagskväll, nationaldagsfirande och öppna aktiviteter. Formerna för samverkan och nämndens stöd skiljer sig från fall till fall och särskilda överenskommelser mellan parterna sker i varje enskilt fall. Ideellt Offentligt Partnerskap IOP Idéburet offentligt partnerskap är en modell för partnerskap mellan den idéburna och den offentliga sektorn (oftast kommunen). Partnerskapet innebär att förening och kommun i samverkan bidrar till samhällsutvecklingen på ett tydligt och väl definierat sätt under en tydligt avgränsad period. Målet är långsiktig samverkan kring en samhällsutmaning. I ett Idéburet offentligt partnerskap beskrivs tydligt föreningens åtaganden och vilka som är kommunens åtaganden. Särskilda insatser: exemplet integration Emellanåt uppstår situationer som kräver särskilda insatser som öppnar för kommunen att få ekonomiska medel från andra håll än kommunens ordinarie budget. Det kan vara pengar från staten, regionen eller annat håll. I vissa sådana situationer kan samverkan mellan kommun och föreningar vara av extra stort värde beroende på den inriktning och förmåga som en förening har. Ett sådant exempel är arbetet med insatser för att underlätta integration i samband med de stora flyktingströmmarna.

8 8 (18) Specifika avtal I vissa fall ingår kommunen och upplevelsenämnden särskilda avtal med en förening eller en organisation om särskilda insatser. Detta kan ske när behov uppstår och föreningen i fråga har en specialistkompetens att bidra med. Stöd från andra än Enköpings kommun Det finns en rad andra myndigheter och organisationer som ger stöd i olika former. Dessa finns på både nationell och regional nivå. Ta kontakt med förvaltningen för att får mer information om var föreningen kan söka ytterligare stöd för sin verksamhet.

9 9 (18) 3 Kontantstöd samtliga föreningar Stödberättigad förening För att söka något av de kontantstöd som kommunen erbjuder föreningslivet i Enköping måste de formella kraven uppfyllas. De formella kraven gäller i första hand föreningen, dess organisation, medlemmar och dokumentation. Formella krav: kontantstöd kan sökas av ideella föreningar registrerad hos Skatteverket med ett organisationsnummer som visar detta plusgiro eller bankgiro registrerat i föreningens namn partipolitiskt och religiöst obunden verksamhet icke vinstdrivande verksamhet stadgar demokratiskt vald styrelse vid årsmöte utsedd firmatecknare utsedda revisorer adress eller en betydande del av sin verksamhet i Enköpings kommun minst tio medlemmar som har betalat medlemsavgift på begäran presentera årsmötesbeslut, stadgar, verksamhetsplaner, årsredovisning inklusive räkenskaps- och revisionshandlingar samt aktuell medlemsförteckning. inga skulder till Enköpings kommun följa lagar och regler Utöver de formella kraven prioriteras verksamheter som bidrar till Enköpings kommuns övergripande vision och mål. Det vill säga; respekten för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde ett värnande om de demokratiska principerna, medlemmars och utövares delaktighet och inflytande jämställdhet, mångfald och social tillhörighet nolltolerans mot kränkande behandling och diskriminering i alla former

10 10 (18) ett hållbart samhälle, ökad folkhälsa och hög livskvalité en tillgänglig, meningsfull och utvecklande fritid utifrån var och ens förutsättningar Verksamhet för och med barn och unga (till och med 18 år) ska dessutom bidra till: att barnkonventionen och barnrättslagen följs att verksamheten bedrivs i drogfri miljö 3.2 Ansökan Ansökan görs digitalt via e-tjänst. Ansökan ska vara inne på utsatt tid. Sen inkommen ansökan hanteras inte. Se respektive form av kontantstöd för särskilda villkor. 3.3 Återbetalning av stöd och avstängning Mottagare av stöd gäller följande: utbetalning görs inte till förening, verksamhet eller enskild som står i skuld till Enköpings kommun. om Enköpings kommun, vid tidpunkten för utbetalning av stöd, har fordringar på föreningen, verksamheten eller den enskilde, har kommunen rätt att avräkna dessa fordringar mot det stöd som den sökande är berättigad till. Enköpings kommun har rätt att kräva återbetalning av utbetalt stöd om lämnade uppgifter visar sig felaktiga eller att stödet används i strid med dessa regler eller för annat ändamål än det som uppgivits i ansökan. Avstängning av förening kan innebära uppsägning av eventuellt hyresavtal eller avstängning från möjligheten att hyra lokal/anläggning via taxor och avgifter. 3.4 Uppföljning och utveckling Vi följer upp att de formella kraven för att få kontantstöd är uppfyllda samt att lämnade uppgifter är korrekta. Uppföljning görs främst genom stickprov. Vi lägger vikt vid lärande och utveckling när det gäller arbetssätt och metoder liksom effekter av den verksamhet som genomförs. Denna del av uppföljningen görs främst genom dialog och erfarenhetsutbyte mellan förvaltningen och de föreningar eller enskilda som får del av kontantstödet.

11 11 (18) 3.5 Förändringar i verksamheten Om projekt och aktiviteter eller föreningen läggs ner, avsevärt förändras eller att stödet inte används ska nämnden omedelbart meddelas. Detta sker genom kontakt med ansvarig förvaltning. Efter bedömning kan villkoren för stödet omprövas eller helt återkallas och ska då återbetalas. 3.6 Kontakt och mer information För information och frågor se kommunens webbplats eller ta kontakt med förvaltningen. Enköping kommuns webbplats E-post: foreningsbidrag@enkoping.se

12 12 (18) 4 Start och grundstöd samtliga föreningar Startstöd samtliga föreningar En nybildad förening kan ansöka om startstöd i upp till sex månader efter att föreningen fått ett organisationsnummer från Skatteverket. Föreningen måste även leva upp till de formella krav som beskrivs ovan. Startstöd fördelas allt eftersom ansökningar inkommer. Studieförbund och riksorganisationer kan inte få startstöd. Grundstöd samtliga föreningar Grundstödet ges till föreningar som lever upp till de formella kraven för att få stöd. Stödet är av symbolisk karaktär och är ämnat att premiera själva förekomsten av föreningen vilken i sig är av värde i ett demokratiskt samhälle. Studieförbund och riksorganisationer kan inte få grundstöd. Sammanfattning Ansökan Utbetalning Redovisning Startstöd Ansökan inom sex månader efter föreningen fått sitt organisationsnummer från Skatteverket Grundstöd Ansökan som en del av redovisning av verksamhet i ansökan av verksamhetsstöd. Se respektive kontantstöd vilka ansökningsperioder som gäller senast 1 månad efter ansökan I samband med utbetalning av verksamhetsstöd Uppfylls formella krav så betalas stöd ut

13 13 (18) 5 Stipendier Det övergripande syftet med ett stipendium är att bidra till möjligheten för en enskild utövare eller en grupp att utveckla sin talang och sin förmåga inom ett visst område inom idrotten eller kulturen. För att kunna få stipendium ska den sökande ska ha en koppling till Enköpings kommun. Stipendiaten kan använda pengarna till exempelvis fortbildning, studieresor eller andra aktiviteter som främjar stipendiatens utveckling. Varje stipendium utdelas en gång om året och följande stipendier kan sökas: ett kulturstipendium två kulturstipendier för barn och unga (7 25 år) ett idrottsstipendium två idrottsstipendier för barn och unga (13-25 år) 5.1 Kulturstipendier Stipendierna ska stödja och uppmuntra enskilda och grupper inom skilda konstområden. Det kan vara litteratur, musik, film, bildkonst, teater, dans, folkbildning och konsthantverk eller dem som på annat sätt gjort en betydande kulturell gärning. Vem kan söka kulturstipendium? Enköpings kommun delar ut ett kulturstipendium till individ eller grupp som utför, eller har utfört, värdefulla insatser för konstens och kulturens utveckling i Enköping. Ansökningar gällande individer i början av sin professionella kulturella verksamhet eller nyligen avslutad konstnärlig vidareutbildning prioriteras. Stipendiet är avsett att stödja och uppmuntra insatser inom skilda konstområden. De kan vara litteratur, musik, film, bildkonst, teater, dans, folkbildning och konsthantverk eller till dem som gjort en betydande kulturell gärning. Stipendiet delas ut till individer som är, eller varit, verksamma eller bor i kommunen. Bedömning En jury utses och består av tre personer i en sakkunnig grupp med specialistkompetens inom olika konst- och kulturområden. Juryn sitter under en fyraårsperiod. Vem kan söka kulturstipendium barn och unga?

14 14 (18) Stipendierna kan sökas av barn och unga i åldrarna 7 till 25 år som är aktiva eller folkbokförda i Enköpings kommun. stipendierna ska stimulera och uppmärksamma unga människor som deltar i kulturell verksamhet eller ägnar sig åt eget skapande. Hit räknas bland annat dans, musik, konst, teater, litteratur och fotografi men även andra uttryck. stipendierna kan sökas för ekonomiskt stöd till utveckling. stipendierna kan sökas i eget namn eller stipendiater kan rekommenderas av annan person. ansökan ska innehålla motivering och CV. det föreligger ingen redovisningsskyldighet. Bedömning Jury för ungdomsstipendierna består av tre tjänstepersoner från Enköpings kommun. 5.2 Idrottsstipendier Syftet med idrottsstipendier är att bidra till möjligheten för en enskild idrottare eller ett lag samt ledare att utveckla sin talang och sin förmåga för att därigenom nå ytterligare framgång. De sökande ska tillhöra en förening med verksamhet i Enköping. De som får stipendiet kan använda pengarna till exempelvis fortbildning, studieresor, träning eller andra aktiviteter som främjar idrottslig utveckling. Vem kan söka idrottstipendium? Vid ansökningstidens utgång ska den/de nominerade vara aktiva inom sin idrott i Enköping. Vem kan söka idrottsstipendium för barn och unga? Stipendiet delas årligen ut till en kvinnlig och manlig idrottare eller ett lag. Vid ansökningstidens utgång ska den sökande ha fyllt 13, men inte 26 år. Bedömning av idrottsstipendierna En jury bestående av två tjänstepersoner från Enköpings kommun samt en eller fler personer från Upplands idrottsförbund utser stipendiaten.

15 15 (18) De sökande ska tillhöra eller bedömas kunna nå nationell toppnivå inom sin idrott. Den sökande ska också bedömas företräda sin idrott på ett föredömligt sätt genom att vara en god kamrat och förebild för andra. 5.2 Sammanfattning Ansökan/ nominering Utdelning Kulturstipendier ett kulturstipendium två kulturstipendier för barn och unga (7 25 år) vår höst Idrottsstipendier ett idrottsstipendium två idrottsstipendier för barn och unga (13-25 år) höst vår

16 16 (18) 6 Kontantstöd enskilda aktiviteter Det övergripande syftet med stödet är att stimulera till nytänkande och experimentlust som bidrar till ett varierat utbud av fritidsaktiviteter i Enköping. Det kan gälla tillfälliga samverkansformer (kring evenemang, projekt, aktiviteter med mera), enskilda aktiviteter eller en verksamhet som befinner sig i en inledande fas. Stödet ska bidra till möjligheten för en enskild aktör eller en grupp att prova nya former av verksamhet. Till exempel anordna arrangemang med mera inom idrotten, kulturen eller fritiden i övrigt utan att behöva vara organiserad i en förening. Grundkrav för att kunna få stöd För att kunna få stöd ska den sökande bo i Enköpings kommun. Stöd kan ges då aktiviteten: har en namngiven och ansvarig kontaktperson med kontaktuppgifter samt ett plusgiro-, bankgiro- eller bankkonto registrerat i kontaktpersonens namn sker i Enköpings kommun kan beskrivas på ett tydligt sätt med avseende på idé, omfattning och målgrupp i efterhand redovisas muntligen samt med kvitton eller verifikat som visar hur stödet använts stöd ges inte till aktiviteter som gynnar enskilda personers ekonomiska intressen; syftar till välgörande ändamål; anordnas av kommunen; eller för investeringar i utrustning. 6.1 Ansökan om och utbetalning av stöd Ansökningar för aktiviteter kan göras löpande under året. Utbetalning av beviljat stöd görs senast en månad efter att ansökan lämnats in. 6.2 Bedömning Bedömningen görs av förvaltningen som också beslutar om stödets storlek. En särskild arbetsordning beskriver bland annat hur beslut fattas. Över tid är strävan att så långt som möjligt främja mångfald och spridning av stödet inom olika konstformer, ålder och kön.

17 17 (18) Ambitionen är att sträva efter en spridning av stödet inom olika konstformer och verksamhet som främjar: verksamhet för barn och unga integration/ minskat utanförskap jämställdhet delaktighet och inflytande trygghet/säkerhet. 6.3 Redovisning och uppföljning Dokumentation av projektet görs löpande av den som mottagit stöd. Redovisning av resultat och ekonomi ska vara gjord senast två månader efter avslutat projekt/aktivitet. Utöver redovisningen förväntas mottagaren av stöd lämna ytterligare information om det efterfrågas. För utvecklingsstödet gäller att den förening som beviljats stöd för ett projekt förväntas dela med sig av sina lärdomar och erfarenheter av projektet i ett erfarenhetsutbyte med andra föreningar. En enskild aktivitet rapporteras muntligen till ansvarig förvaltning som dokumenterar erfarenheter och lärdomar. 6.4 Sammanfattning Ansökan Utbetalning Redovisning Enstaka aktiviteter Ansökan löpande under året Senast en månad efter mottagen ansökan Redovisning senast två månader efter projektets avslutande. Redovisning även genom deltagande i träff med andra i form erfarenhetsutbyte. Flera tillfällen erbjuds under året.

18 18 (18) Mer information För mer utförlig information om ansökningsdatum, ansökningsrutiner för respektive stöd, utbetalning, rapporter, redovisning med mera, se information på kommunens webbplats eller ta kontakt med upplevelseförvaltningen. Enköping kommuns webbplats E-post:

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Innehåll Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns

Läs mer

Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun

Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (15) Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun Innehåll Stöd till civilsamhället i Enköpings kommun... 1 1. Inledning... 2 2. Ett samlat stöd till civilsamhället...

Läs mer

Innehåll. Kontantstöd fritidsföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8)

Innehåll. Kontantstöd fritidsföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8) Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd fritidsföreningar Innehåll Kontantstöd fritidsföreningar... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsstöd... 3 2.1 Verksamhetsstödets delar... 3

Läs mer

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8)

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8) Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd kulturföreningar Innehåll Kontantstöd kulturföreningar... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns kulturpolitiska vision... 2 2 Verksamhetsstöd...

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Föreningsdialog. 19 september 2019

Föreningsdialog. 19 september 2019 Föreningsdialog 19 september 2019 Nyhetsbrev till föreningslivet Aktuella nyheter Ansökningstider Utlysningar Inbjudningar Med mera Anmäl dig redan idag! enkoping.se/foreningsnytt Förening i Enköping ny

Läs mer

BIDRAGSREGLER. för. Barn- och ungdomsföreningar i Uppsala kommun. Gällande from

BIDRAGSREGLER. för. Barn- och ungdomsföreningar i Uppsala kommun. Gällande from BIDRAGSREGLER för Barn- och ungdomsföreningar i Uppsala kommun Gällande from 130101 INLEDNING Ett rikt föreningsliv är en ovärderlig tillgång för Uppsala kommun och dess invånare. De många ideellt arbetande

Läs mer

Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande

Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande KULTURFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande Fastställda av kulturnämnden 2017-03-24, KTN-2015-0125, 13 Postadress: Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala Telefon:

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar Villkor och regler för föreningar som ska söka idrotts- och fritidsnämndens bidrag till barn- och ungdomsverksamhet. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Reviderad 2014-12-19

Läs mer

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sabina Andersson 2018-06-04 KTN-2015-0125 Kulturnämnden Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

Innehållsförteckning 2(13)

Innehållsförteckning 2(13) BIDRAGSREGLER Dokumentet är ett förslag från Kultur och Fritid. Dokumentet innefattar allt monetärt stöd till föreningar och andra aktörer i Eslövs kommun som utgår ifrån Kultur- och fritidsnämnden. Dokumentet

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Kulturbidrag Kultur- och fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar och organisationer som bedriver en regelbunden kulturverksamhet inom exempelvis teater, dans, musik, bild och form, film och media,

Läs mer

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 20 juni 2018 Ansvarig samt giltighetstid: Amanda Klint, giltig tillsvidare

Läs mer

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:8-850 Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-25 150 Reviderat av kommunfullmäktige 2019-03-28 23 2 Reglemente för föreningsbidrag

Läs mer

Information verksamhetsstöd

Information verksamhetsstöd Information verksamhetsstöd ANSÖKAN Sida 1 av 5 Verksamhetsstödet för kultur-och fritidsföreningar samt lika möjligheter kan sökas en gång per år. Stöd fördelas efter en årligt fastställd budget och utgår

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Nedanstående regler och riktlinjer för stöd gäller Surahammars kommuns sätt att se på det kommunala stödet till föreningslivet

Nedanstående regler och riktlinjer för stöd gäller Surahammars kommuns sätt att se på det kommunala stödet till föreningslivet VIKTIG INFORMATION Barn och Bildningsnämnden har i år sett över reglerna för föreningsstödet. Det av kommunen antagna Alkohol och drogpolitiska programmet har införlivats i föreningsstödet. Andra viktiga

Läs mer

Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar Bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar Villkor och regler för föreningar som ska söka idrotts- och fritidsnämndens bidrag till barn- och ungdomsverksamhet. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ett rikt föreningsliv

Läs mer

Dnr KK14/215 Dnr KFN13/73. Regler för Kultur- och fritidsnämndens stipendier. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-10

Dnr KK14/215 Dnr KFN13/73. Regler för Kultur- och fritidsnämndens stipendier. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-10 Dnr KK14/215 Dnr KFN13/73 Regler för Kultur- och fritidsnämndens stipendier 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3 3 Mål och inriktning...

Läs mer

Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun

Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun Stöd till kulturverksamhet så här går Det till: Allmänna beskrivningar: Projektstöd: Syftet med Varbergs kommuns kulturstöd: Förstärka kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå. www.skelleftea.se/kultur

Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå. www.skelleftea.se/kultur Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå www.skelleftea.se/kultur Foto på framsidan från föreställningen Dans i novembermörkret. Fotograf: Patrick Degerman (2013) Kulturnämndens

Läs mer

Kommunala bidrag till ideella föreningar

Kommunala bidrag till ideella föreningar RIKTLINJE 1(7) Kommunala bidrag till ideella föreningar Dokumenttyp RIKTLINJE Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokument-ID Dokumentansvarig Majvor Byström för beslut 2017-09-12 Ansvarig för uppföljning 2(7)

Läs mer

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Karolina Nord 08-731 31 70 2016-02-25 2015:271 Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete Omsorgs- och socialnämndens riktlinjer 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för tilldelning av priser och stipendium inom kultur- och fritidsområdet

Riktlinjer för tilldelning av priser och stipendium inom kultur- och fritidsområdet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommun Utbildningsförvaltningen Riktlinjer för tilldelning av priser och stipendium inom kultur- och fritidsområdet Fastställt av: Utbildningsnämnden

Läs mer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer 201 Sökande Organisation eller motsvarande Organisationsnummer c/o Telefon Mobil Fax Ev. hemsida Bank-/post-/konto-/giro-nummer

Läs mer

Regler för distriktsanslag till barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland

Regler för distriktsanslag till barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland Regler för distriktsanslag till barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland Beslut i Regionutvecklingsnämnden 2016-12-07 Regler för distriktsanslag till barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland

Läs mer

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-01-13 KTN-2016-0421 Sundequist Karin Kulturnämnden Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren 2017-2019

Läs mer

Riktlinjer för stöd till föreningar och civilsamhället i Osby kommun Samhällsbyggnad, Kultur och fritid

Riktlinjer för stöd till föreningar och civilsamhället i Osby kommun Samhällsbyggnad, Kultur och fritid Riktlinjer för stöd till föreningar och civilsamhället i Osby kommun Samhällsbyggnad, Kultur och fritid 2(12) Föreningsstöd Föreningsgala, service, marknadsföring Verksamhetsstöd Drift- och anläggningsstöd

Läs mer

Välkomna. Presentation av Föreningsstödsystem 2018 för alla verksamma föreningar i Tingsryds kommun

Välkomna. Presentation av Föreningsstödsystem 2018 för alla verksamma föreningar i Tingsryds kommun Välkomna Presentation av Föreningsstödsystem 2018 för alla verksamma föreningar i Tingsryds kommun 2017-11-14 1 Nyheter Alla föreningsstöd/bidrag hanteras av samma avdelning. Man kan söka direkt via nätet.

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (7) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö 1 Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö Fastställt av Älvsjö stadsdelsnämnd 2017- XX-XX Bakgrund Älvsjö stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar verksamma inom stadsdelsområdet utifrån

Läs mer

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas Juni 2005 Kulturnämnden Reviderad 2008-01-17 Reviderad 2009-01-01 Reviderad 2011-09-20 Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier

Läs mer

Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2016 Gäller från och med 16 juni 2016

Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2016 Gäller från och med 16 juni 2016 Regler fastställda i upplevelsenämnden 16 juni 2016 Ärendenummer UPN2016/76 Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2016 Gäller från och med 16 juni 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Regelverk för kulturnämndens bidrag

Regelverk för kulturnämndens bidrag www.katrineholm.se Regelverk för kulturnämndens bidrag 1 (8) Regelverk för kulturnämndens bidrag REGELVERK FÖR KULTURNÄMNDENS BIDRAG... 1 ALLMÄNNA VILLKOR... 2 GRUNDBIDRAG... 3 Vad kan stödet användas

Läs mer

Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp

Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp Övergripande mål för stöd till ideella föreningar Staffanstorps kommun vill genom olika stödformer ge föreningar möjligheter att genomföra stimulerande,

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas. 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas. 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer 1.1 Syften

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Kultur och Fritidsnämnden 2013-01-01 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Antagen av kultur och fritidsnämnden den 13/11 2013 och börja gälla 2013-01-01. Hörby kommun 242 80 Hörby Tel: 0415-182

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö 1 Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö Bakgrund Älvsjö stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar verksamma inom stadsdelsområdet utifrån beslutad budget. Stadsdelsförvaltningen handlägger

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Riktlinjer föreningsbidrag för organisationer för personer med funktionsnedsättning samt till frivillig- och intresseorganisationer

Riktlinjer föreningsbidrag för organisationer för personer med funktionsnedsättning samt till frivillig- och intresseorganisationer Styrdokument, riktlinjer Projektkoordinator 2017-08-18 Maria Lindeberg 08-59097376 Dnr Maria.Lindeberg@upplandsvasby.se KS/2017:100 Riktlinjer föreningsbidrag för organisationer för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Handbok för En snabb slant En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan man söka för? 3 Hur

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag Social- och omsorgskontoret Antagna av socialnämnden 2017-08-29 Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag 2 (5) Innehållsförteckning Syfte med ekonomiskt stöd till föreningar... 3 Definition av verksamhetsbidrag

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier 1.1 Syften Kulturnämnden vill genom stödet till

Läs mer

Regler fastställda i upplevelsenämnden 4 december 2014. Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2015

Regler fastställda i upplevelsenämnden 4 december 2014. Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2015 Regler fastställda i upplevelsenämnden 4 december 2014 Ärendenummer UPN2012/104 Regler för bidrag till föreningar med idrotts- och kulturverksamhet 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GEMENSAMMA REGLER FÖR FÖRENINGAR

Läs mer

Information om verksamhetsstöd

Information om verksamhetsstöd Information om verksamhetsstöd Kulturnämnden kan stödja kulturverksamhet i Uppsala kommun som är stabil och sträcker sig över hela året. Stödet grundas, förutom övergripande bedömningsgrunder, på bedömning

Läs mer

Bidragsregler FÖR IDEELLA FÖRENINGAR I BOTKYRKA KOMMUN. Tryckt 2007-04-02

Bidragsregler FÖR IDEELLA FÖRENINGAR I BOTKYRKA KOMMUN. Tryckt 2007-04-02 Bidragsregler FÖR IDEELLA FÖRENINGAR I BOTKYRKA KOMMUN Tryckt 2007-04-02 1 [14] BIDRAGSREGLER FÖR IDEELLA FÖRENINGAR I BOTKYRKA KOMMUN 1. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ATT EN FÖRENING SKA KUNNA SÖKA FÖRENINGSBIDRAG

Läs mer

Bidragsregler för övriga föreningar

Bidragsregler för övriga föreningar Bidragsregler för övriga föreningar Bidragsreglementet avser samtliga hos Upplands Väsby kommun registrerade ideella föreningar med huvudverksamhet inom det kulturella fältet samt scoutföreningar och frilufsföreningar.

Läs mer

Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning

Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning OMSORGSNÄMNDEN Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning (reviderad 2017-09-27) Bakgrund Uppsala kommuns samspel med det civila

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Riktlinjerna reglerar hur bidragsansökningar till kultur och fritidsnämnden ska göras, vilka krav som ställs

Läs mer

Kulturbidrag. Bestämmelser för bidrag till kulturverksamhet. Antagna av kultur- och fritidsnämnden 2015-10-12 57

Kulturbidrag. Bestämmelser för bidrag till kulturverksamhet. Antagna av kultur- och fritidsnämnden 2015-10-12 57 Kulturbidrag Bestämmelser för bidrag till kulturverksamhet Antagna av kultur- och fritidsnämnden 2015-10-12 57 1. SYFTE OCH MÅL Utifrån kultur- och fritidsnämndens (KFN) ansvarsområden och kommunens övergripande

Läs mer

3 Bidrag får, i mån av tillgång på medel, lämnas till studieförbund som bedriver verksamhet inom Sundsvalls kommun.

3 Bidrag får, i mån av tillgång på medel, lämnas till studieförbund som bedriver verksamhet inom Sundsvalls kommun. Sida 1 (5) 1 Detta regelverk innehåller bestämmelser för Sundsvalls kommuns bidrag till föreningar och studieförbund. Syftet med kommunens stöd till föreningslivet är att stimulera ideella insatser för

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjerna gäller från 2017-01-01 Inledning Med kulturstöd menas Med begreppet kulturstöd avses kommunens möjlighet att på olika sätt stödja kulturverksamhet som drivs av andra

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG

INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG RIKTLINJER KOMMUNSTYRELSEFÖRVALTNINGEN 2017-06-20 DOKUMENTETS GILTIGHETSTID: 31 DECEMBER 2018 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 170614 190 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte 1.1 Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt reglementet ansvar för att fördela bidrag till föreningar och organisationer inom nämndens verksamhetsområde,

Läs mer

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2018-11-26, 108 1 Kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Malung-Sälens kommun vill främja ett gott

Läs mer

Svedala Kommuns 3:09 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 3:09 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Riktlinjer och regler för Svedala kommuns stöd till ungdomsföreningar antagna av kommunfullmäktige 2014-09-08, 97 Svedala kommuns syn på föreningsstödet Gäller från 2015-01-01

Läs mer

Regler för föreningsstöd

Regler för föreningsstöd Regler för föreningsstöd KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-13 Dokumentinformation Fastställt av: Kultur- och fritidsnämnden Fastställt, datum: 2019-06-13 Dokumentsansvarig:

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Sara Andersson Mottagare Socialnämnden Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag

Läs mer

Regler och riktlinjer för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens stöd till föreningar/ organisationer som främjar integration

Regler och riktlinjer för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens stöd till föreningar/ organisationer som främjar integration UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Regler och riktlinjer för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens stöd till föreningar/ organisationer som främjar integration Fastställt av UAN 2005-12-15 278 Nämndens

Läs mer

REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01

REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01 REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01 Syfte Lomma kommuns stöd till det ideella föreningslivet syftar till att stimulera till ett

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Grundstöd Grundstödet är till för att invandrarföreningar ska kunna finnas till och erbjuda mötesplatser.

Grundstöd Grundstödet är till för att invandrarföreningar ska kunna finnas till och erbjuda mötesplatser. Arbetsmarknadsförvaltningen Riktlinjer för att ansöka om stöd från arbetsmarknadsförvaltningen Ett pulserande föreningsliv är en viktig tillgång för Helsingborg och för helsingborgare. För att stimulera

Läs mer

Riktlinje för Västerås stads föreningsstöd

Riktlinje för Västerås stads föreningsstöd Diarienr 2015/00190 nternati Riktlinje för Västerås stads Beslutad av Kommunstyrelsen 20180328 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör 1. Syfte och övergripande målsättningar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har som mål att genom föreningsbidragen stärka civilsamhället och stödja

Läs mer

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun antagna av Kommunfullmäktige 2015-10-14 119 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande

Läs mer

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 Regler för KULTURSTÖD Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 1 1. Arrangemangs- och projektstöd Stödet kan sökas för enstaka eller en serie av kulturarrangemang,

Läs mer

Mer information om föreningsbidraget hittar du på

Mer information om föreningsbidraget hittar du på Läs riktlinjerna innan ni fyller i ansökan. Ha dem även till hands under tiden ni fyller i ansökan. Det finns möjlighet på slutet att ändra i er ansökan. Det finns också möjlighet att ångra er ansökan.

Läs mer

HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR

HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR BIDRAGSNORMER FÖR KULTURFÖRENINGAR Antagna av kommunfullmäktige 2011-06-15. Syftet med kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte 1.1 Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt reglementet ansvar för att fördela bidrag till föreningar och organisationer inom nämndens verksamhetsområde,

Läs mer

Bidragsregler i Skara kommun

Bidragsregler i Skara kommun Kultur- och fritidsnämnden Bidragsregler i Skara kommun Skara kommun har ett stort och rikt föreningsliv där kommuninvånarna har möjlighet att hitta just den förening som är anpassad efter individens önskemål

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

Policy för föreningsbidrag. Policy för föreningsbidrag

Policy för föreningsbidrag. Policy för föreningsbidrag Policy för föreningsbidrag Innehåll Policy för föreningsbidrag 3 Syfte 3 Definition av föreningsbidrag 3 Omfattning och beslutsstruktur 3 Bidragsberättigad förening 4 Grundläggande principer 4 Ansökningsförfarande

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutade av Kultur och bildningsnämnden 2013-05-28 37 Reviderade vid kultur och bildningsnämndens

Läs mer

Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26

Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26 Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26 Inledning Kulturen ska vara en utvecklingsmotor för hela Säffle kommun. Kulturen ska stimulera, initiera och stödja.

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund och projekt

Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund och projekt 1 (11) Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, 2012-10-09 Landstingsstyrelsen 2012-12-17 326 Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Ideella idéburna organisationer i Dalarna. Gäller fr o m. 2014-01-01

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Ideella idéburna organisationer i Dalarna. Gäller fr o m. 2014-01-01 Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella idéburna organisationer i Dalarna Gäller fr o m. 2014-01-01 Beslutad av Kultur- och bildningsnämnden 2013-05-28, 37 Kontaktuppgifter Landstinget Dalarna,

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Riktlinjer för att ansöka om föreningsstöd från arbetsmarknadsförvaltningen

Riktlinjer för att ansöka om föreningsstöd från arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen Riktlinjer för att ansöka om föreningsstöd från arbetsmarknadsförvaltningen Ett pulserande föreningsliv är en viktig tillgång för Helsingborg och för helsingborgare. För att

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag 2015 HEMVÅRDSNÄMNDEN

Ansökan om föreningsbidrag 2015 HEMVÅRDSNÄMNDEN Ansökan om föreningsbidrag 2015 Hemvårdsnämnden Hemvårdsnämndens regler för föreningsbidrag 2015 Allmänna bestämmelser Ett rikt föreningsliv spelar en central roll för utvecklingen i Halmstads kommun.

Läs mer

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fridborg Anders Nilsson Daniel Datum 2016-03-04 Diarienummer KSN-2016-0556 Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers

Läs mer

Regler och villkor för föreningsbidrag

Regler och villkor för föreningsbidrag Regler och villkor för föreningsbidrag Kultur- och fritidsnämnden Strategi Plan/program Riktlinje Regler och riktlinjer 1 Innehållsförteckning Kultur- och fritidsnämndens syfte och mål med föreningsbidrag...

Läs mer

BIDRAGSREGLER 2003 FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR M.FL.

BIDRAGSREGLER 2003 FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR M.FL. FÖRENINGSSERVICE NYA BIDRAGSREGLER 2003 FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR M.FL. Tillämpning av Förändrade regler för stöd till barn och ungdomsorganisationer i Uppsala antagna av KF 25-26 mars 2002 70. ADRESS:

Läs mer

FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN av dokumentet FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN VERSION: 1 BESLUTSINSTANS: REGIONFULLMÄKTIGE 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Sida 1 (5) 2018-01-17 Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Bakgrund Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar och organisationer. Det finns tre kategorier av bidraget

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Bidragsnormer. Gäller fr om

Bidragsnormer. Gäller fr om Bidragsnormer Gäller fr om 2008-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Bidragsberättigad förening Kommunalt föreningsbidrag kan utgå om nedanstående kriterier är uppfyllda: Föreningen - ska vara ideell, ha sitt säte

Läs mer

Information Projekt och arrangemangsstöd

Information Projekt och arrangemangsstöd ANSÖKAN Sida 1 av 5 Information Projekt och arrangemangsstöd Projekt- och arrangemangsbidrag ger föreningar, fria grupperingar och andra aktörer möjlighet att arbeta med tillfälliga insatser och arrangemang.

Läs mer

Bidrag & stipendier. för föreningar och privatpersoner. Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter

Bidrag & stipendier. för föreningar och privatpersoner. Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter Bidrag & stipendier för föreningar och privatpersoner Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter Föreningars utveckling och kompetens Verksamhet för barn, unga & funktionshindrade Snabb slant Vill

Läs mer

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 2018-05-23 Ansvarig: Amanda Klint Diarienummer: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer