Linköpings kommunala friskolor Nygårdsskolan OMRÅDE 663. Nygårdsskolan den bästa skolan för språkutveckling och kulturmöten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linköpings kommunala friskolor Nygårdsskolan OMRÅDE 663. Nygårdsskolan den bästa skolan för språkutveckling och kulturmöten."

Transkript

1 1 Linköpings kommunala friskolor Nygårdsskolan OMRÅDE Nygårdsskolan den bästa skolan för språkutveckling och kulturmöten Läsåret Likabehandlingsplan Vår organisation främjar blandning av alla slags likheter och olikheter. Alla elever skall ha lika rättigheter. Vi tar därmed avstånd från och aktivt motverkar alla typer av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Likabehandlingsplan för Nygårdsskolans alla verksamheter s 3 Definition av kränkande behandling s 4 Kränkande behandling mot barn s 4 Att upptäcka trakasserier och annan kränkande behandling s 5 Vem ska anmäla? s 5 Att utreda kränkande behandling när barn kränker barn s 5 Att utreda kränkande behandling när vuxna kränker barn s 6 Att åtgärda trakasserier och annan kränkande behandling när vuxna kränker barn s 6 Barns rättigheter och skyldigheter s 7 Kränkande behandling av vuxna s 7 Att åtgärda kränkande behandling mot vuxna s 7 Elevers, personals och föräldrars delaktighet i arbetet med likabehandlingsplanen s 8 Arbetet med värdegrunden är en ständigt pågående process s 8 Speciella ord s 9 Handlingsplan för elever som utsätts för våld, hot och förtryck i hederns namn s 10 När använder vi oss av handlingsplanen? s 10 Samarbete och kontakter med föräldrar s 11 Trygghetsteamet s 12 Viktiga observationspunkter kan vara s 13 Viktiga kontakter i Linköpings kommun s 14 Bilaga 1 Anmälan till trygghetsteamet blankett s 17

3 3 Likabehandlingsplan för Nygårdsskolans alla verksamheter Alla barn ska kunna känna sig trygga. Diskriminering och alla andra former av kränkande behandling hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle och i verksamheter som genomsyras av att alla människor är lika mycket värda. Alla - barn som vuxna - har rätt att bli behandlade som individer på lika villkor. Varje form av kränkande behandling mellan barn, mellan ungdomar, mellan vuxna och mellan vuxna och barn och ungdomar är i strid med de grundläggande värden som vårt samhälle vilar på. Likabehandlingsplanens främsta syfte är att främja barns lika rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet Lpo 94 Grundläggande värden Skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell. Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet. Förståelse och medmänsklighet Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten. Ingen skall i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. Tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling skall aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser. Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla, tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där.

4 4 Definition av kränkande behandling Kränkningarna kan vara fysiska (t ex att bli utsatt för slag eller knuffar verbala (t ex hot, svordomar, öknamn) psykosociala (t ex att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning) text- och bildburna (t ex klotter, brev och lappar, fotografier, e-post, sms, msn och mms) våld, hot och förtryck i hederns namn Insatser som främjar barn och elevers lika rättigheter och motverkar diskriminering, se utvecklingsplanen. Kränkande behandling mot barn Förebyggande arbetssätt samtal om gemensamma normer och samspelsregler sker i klassrummen värderingsövningar och diskussioner sker i klassrummen (kompissamtal) alla vuxna reagerar på otrevliga och oacceptabla beteenden. nyanställd personal informeras om vårt arbetssätt mot mobbning återkommande kompetensutveckling för personalen värdegrundsdiskussioner förekommer i arbetslagen och i medarbetarsamtal enskilda samtal med barn och elever som befinner sig i riskzonen för att bli mobbade eller mobbar alla arbetslag formulerar mål utifrån vår hälsopolicy Vuxnas förhållningssätt påverkar barns och elevers förståelse och respekt för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle. På skolan finns en antimobbningsgrupp som består av rektor, skolsköterska samt en representant för varje arbetslag. Denna grupp träffas en gång i månaden. Varje arbetslagsrepresentant ansvarar för arbetslagets kamratstödjare som träffas inför varje möte med antimobbningsgruppen. Varje klass i år 2 6 har två kamratstödjare. Skolan eftersträvar att ha en flicka och en pojke från varje

5 5 klass. En strävan är att dessa elever innehar uppgiften en längre tid. En kort utbildning anordnas vid höstterminens start. Antimobbningsgruppen och kamratstödjarna träffas en gång per termin för utvärdering. Att upptäcka trakasserier och annan kränkande behandling. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Kränkande behandling kan äga rum i alla miljöer när som helst. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematisk och återkommande. Kränkningar kan vara brister i bemötande som klart avviker från grundläggande krav på respekt för självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet. Kränkningar kan vara av fysisk, verbal och psykosocial karaktär men också vara text och bildburen (se sid 4) Kränkningar kan vara våld och hot i hederns namn Vem ska anmäla? Den som är elev, kamrat, anställd, lärarstuderande, praktikant eller motsvarande eller deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom Barn och ungdom och Bildningsnämndens verksamhetsområden ska göra anmälan. Personal, som i sitt arbete uppmärksammar situationer som ovan nämnts eller är tveksam om sådan situation är för handen, ska utan dröjsmål kontakta sin rektor som i sin tur har ansvar för att en anmälan görs enligt de rutiner som gäller. Att utreda kränkande behandling när barn kränker barn Ett ärendes gång Någon i arbetsgruppen får kännedom om att ett barn blivit utsatt för kränkande behandling. Blanketten Anmälan till trygghetsteamet lämnas in till rektor. (Bilaga 1) Rektor informeras kontinuerligt av den eller de som utses hantera ärendet (antimobbningsgruppen). All dokumentation samlas in och en handlingsplan upprättas för det fortsatta utredningsarbetet. Vårdnadshavaren underrättas. Två personal i arbetsgruppen mot mobbning leder samtal i strukturerad form med inblandade barn och gör uppföljande samtal med föräldrar. Kontakt tas med sociala myndigheter för samråd/anmälan i förekommande fall.

6 6 Bedöms kränkningen som allvarlig, dvs. att kränkningen är att betrakta som en brottslig handling, skall rektor göra en polisanmälan. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket vid olyckor och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa Barnet erbjuds medicinsk/psykologisk hjälp vid behov. Uppföljning sker med dem som rapporterat om kränkningen. Åtgärdsprogram för berörda barn ska upprättas. Ansvarig rektor anmäler ärendet senast en vecka efter händelsen till 1:e skolsekreterare och bifogar sin utredning till anmälan. 1:e skolsekreterare bedömer om rutinen följts och återkopplar till ansvarig rektor. Barn och ungdomsnämnden informeras varje kvartal. Att utreda kränkande behandling när vuxna kränker barn Den som får kännedom om att en vuxen har kränkt ett barn rapporterar detta till ansvarig arbetsledare. Så snart ansvarig arbetsledare fått kännedom om att en vuxen kränkt ett barn eller att kränkning kan ha inträffat, skall arbetsledaren utreda uppgifterna i form av ett åtgärdsprogram. Vårdnadshavare underrättas. Kontakt tas med sociala myndigheter för samråd/anmälan. Bedöms kränkningen som allvarlig, d v s att kränkningen är att betrakta som en brottslig handling, skall arbetsledningen göra polisanmälan. Barnet erbjuds medicinsk/psykologisk hjälp. Ansvarig arbetsledare anmäler ärendet senast en vecka efter händelsen till 1. skolsekreterare och bifogar sin utredning till anmälan. 1. skolsekreterare bedömer om rutinen följts och återkopplar till ansvarig arbetsledare. Barn- och ungdomsnämnden informeras varje kvartal. Att åtgärda trakasserier och annan kränkande behandling när vuxna kränker barn Både akuta och långsiktiga åtgärder skall vidtas. Åtgärderna skall rikta sig till såväl den utsatte som de som utsätter. Åtgärdsprogram ska upprättas. Åtgärdsprogrammen förvaras i ett låst förvaringsskåp på expeditionen. Av åtgärdsprogrammet skall framgå orsaken till kränkningen.

7 7 vilka åtgärder kommer att vidtas (exempel på åtgärder är personalförstärkning, handledning, remiss till BUP, socialtjänstanmälan). datum för uppföljning bestäms av personal samt vårdnadshavare. allt dokumenteras skriftligt. Barns rättigheter och skyldigheter Barnens bästa ska alltid komma i första rummet. Barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande som kan skada barnet i något avseende. Barnen är enligt arbetsmiljölagen skyldiga att samverka med skolan för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Kränkande behandling av vuxna Förebyggande arbete med personalen Rektor ansvarar för att skapa medvetande om vad kränkande behandling är och att detta inte accepteras i arbetsmiljön. Varje anställd har skyldighet att medverka till goda arbetsförhållanden. Alla har ansvar för att bemöta varandra med vänlighet och respekt. Kritik skall ges på saklig grund och på ett positivt sätt. Alla har ansvar för att identifiera kränkningar och medverka till förbättring. Utbildning ska ges till chefer och skyddsombud. Det finns skyddsombud i varje verksamhet. Det finns arbetsmiljögrupper och lokal skyddskommitté. All personal erbjuds medarbetarsamtal en gång om året. Arbetslaget eller enskild personal erbjuds handledning vid behov. Nyanställd personal informeras om handlingsplanen mot kränkande behandling. Nyanställd personal får en fadder. Att åtgärda kränkande behandling mot vuxna Den som utsatts kan själv eller tillsammans med en arbetskamrat tala om för den som kränker att handlandet upplevs som kränkande och ovälkommet. Upplevs det som inträffat som allvarligt vid första tillfället eller upphör inte kränkningarna kan frågan tas upp med närmaste chef. Om chefen är inblandad ska överordnad chef underrättas. Arbetsledningen ska omedelbart ta kontakt med berörda för att reda ut problemet. Lämpligt är att facklig representant kopplas in. Den drabbade ska få stöd att kunna fortsätta arbeta eller snarast återgå till arbetet. Kontakt ska hållas med den enskilde. Eventuella organisatoriska problem ska åtgärdas.

8 8 Konfliktlösning kan ske genom samtal med den drabbade och övriga inblandade och genom andra åtgärder som förbättrar arbetsmiljön. Vid behov anlitas kvalificerad experthjälp utifrån för orsaksanalys av problemet samt konfliktlösning och samtal med enskilda eller i grupp. Företagshälsovården är en viktig samarbetspart, som kan se problemen med andra ögon och även hänvisa till medicinsk och psykisk hjälp. Ansvarig för att åtgärder vidtas är respektive chef. Vid behov kan samarbete ske med personalchef, rehabkonsulent och företagshälsovård. Den som blivit utsatt för kränkande behandling har rätt till fackligt stöd. Rutiner vid akuta situationer 1. Reagera och agera! 2. Tillkalla hjälp. 3. Se till att berörda personer får möjlighet att prata om det inträffade. 4. Informera rektor. Elevers, personals och föräldrars delaktighet i arbetet med likabehandlingsplanen Till elever Likabehandlingsplanen och skolans trivselregler revideras i maj varje läsår i samverkan med eleverna. Trivselkontraktet utvärderas i maj varje läsår tillsammans med eleverna. Information om klassrådens, elevrådets, matrådets och kamratstödjarnas ansvarsområden görs av klasslärare i början av höstterminen. Till personal Personalen utvärderar likabehandlingsplanen i maj varje läsår. Trygghetsteamet upprättar tillsammans med rektor en reviderad likabehandlingsplan inför varje läsår. Utvecklingssamtalen ska innehålla möjlighet för personal att uttrycka önskemål om kompetensutveckling för att öka medvetenheten om förekomsten av och kunskap om diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Till föräldrar Föräldrarna informeras muntligt vid första föräldramötet varje verksamhetsår om hur skolan arbetar mot kränkande behandling. Arbetet med värdegrunden är en ständigt pågående process Skolans och fritidsverksamhetens uppdrag är att främja grundläggande demokratiska värderingar. Detta innebär att arbeta med värdegrunden, dvs. demokratiska värden som solidaritet, människors lika värde och jämställdhet.

9 9 Värdegrunden genomsyrar hela vår verksamhet, det handlar om relationer mellan människor och om hur vi behandlar varandra. Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder. Dessa punkter är de fem diskrimineringsgrunderna. (utdrag ur en Handledning från JämO, DO, HO, HomO & BEO) Vi har valt att lyfta fram speciella ord som vi vill arbeta med i vårt värdegrundsarbete. Speciella ord Empati Vi uppmuntrar och stärker barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation. (ska behandlas i arbetslagen lå 2009/10) Hänsyn Vi visar hänsyn genom att vi bryr oss om och hjälper varandra istället för att störa och förstöra. (ska behandlas i arbetslagen lå 2009/10) Arbetsglädje Vi känner arbetsglädje, vi uppmuntrar varandra och gör vårt bästa. Respekt Vi respekterar varandra genom att vi lyssnar på andras åsikter, rättar oss efter lagar och regler och uppträder respektfullt mot varandra. Ansvar Vi tar ansvar för vårt eget handlande, våra saker, vår miljö och för varandra. Trygghet Vi är trygga för att vi trivs på vår arbetsplats. Vi litar på kamrater och vuxna och vi behöver inte vara rädda. Lika värde Alla är lika betydelsefulla oavsett kön, social eller etnisk bakgrund, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

10 10 Handlingsplan för elever som utsätts för våld, hot och förtryck i hederns namn. Alla som verkar i skolan skall hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i Lp0 94 och klart ta avstånd från det som strider mot dem. När använder vi oss av handlingsplanen? Om en elev berättar och/eller visar tecken på att hon/han är utsatt för hot, våld och/eller förtryck i sin familj. ( För närmare beskrivning och definition, se handboken Om våld i hederns namn länsstyrelsen i Östergötland, 2004) Genom att en elev berättar själv om sin livssituation och/eller visar tecken på att hon/han är utsatt för hot, våld och/eller förtryck i sin familj. se exempel på viktiga observationer ur handboken Våld i hederns namn Länsstyrelsen i Östergötland) en annan elev eller person berättar/meddelar/uppmärksammar att en elev är utsatt för hot, våld och/eller förtryck i sin familj. Mål att skapa en trygghet för eleven. att arbeta med jämställdhet och mänskliga rättigheter. att ha dialog kring grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. att stärka elevens självkänsla. att återskapa en förtroendefull relation mellan eleven och föräldrar i ett tidigt stadium för att förebygga att flickan utsätts för brott mot hennes mänskliga rättighet. Målet grundas på skolans uppdrag enligt Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94

11 11 Förebyggande åtgärder : Baseras på elevens mänskliga rättigheter, jämställdhet och grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Observera frånvaro, uteblivna lektioner och aktiviteter (se skolans frånvaropolicy som bygger på aktiv kontroll av elevs frånvaro, orsak och uppföljning till målsman) Samarbete och kontakter med föräldrar: Informera återkommande alla föräldrar om skolans och samhällets syn på mänskliga rättigheter och jämställdhet, samt om barns rätt att bestämma över sina liv och kroppar. Informera om Lpo 94 och vilka rättigheter och skyldigheter föräldrarna har. Informera skriftligt, gärna på modersmålet om vilka lagar och konventioner som anknyter till förtryck i hederns namn, på utvecklingssamtal, föräldramöten och i andra sammanhang som föräldrar samlas i skolan. Direkta åtgärder: Den vuxne lyssnar och tar samtalet på allvar. Ärendet lämnas snarast över till elevvårdsteamet. Vuxenstöd sätts in (personal som har kunskap i fråga) Konsultation med sociala förvaltningen (mottagning för ungdom tfn ) OBS!! Man kan konsultera anonymt för att få råd och handledning i frågan. Elevvårdsteamet kan ta kontakt med resursgruppen för utsatta flickor i Linköpings Kommun för rådgivning, samordning och stöd. Vid behov av personligt skydd kan kontakt tas med nyckelpersonen hos polisen. (Se bifogad lista, s 14-15). Vid behov initierar övriga kontakt och samordning med Råd och Stöd, Flyktingmedicin, BUP mm. Se bifogad lista med namn och telefonnummer. Konsultera/rådfråga prästen/imamen i församlingen.

12 12 Senare åtgärder: Kontinuerliga samtal, stöd och uppföljning med eleven genom elevvårdsteamet. Insatser för att återskapa en förtroendefull relation mellan elev och föräldrar i tidigt stadium genom samverkan med andra resurser inom kommun i syfte att förebygga att eleven utsätts för brott mot hennes mänskliga rättighet. Kontinuerligt samtal och uppföljning mellan familj och skola. Om eleven omhändertas och bryter med sin familj, övergår ansvaret för stöd till berörd myndighet. Trygghetsteamet består av Annalena Lindgren Rektor Ann-Sofie Pettersson-Tälle Skolsköterska , Nina Helmersson Socialpedagog Marita Andersson Speciallärare , Harriet Lönn Fritidspedagog , Birgitta Nilsson Fritidspedagog , Inger Ackerhus Elevassistent , Robin Pettersson Elevassistent Lilia Lahmar Elevassistent Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som årligen revideras, kommuniceras och informeras vid olika tillfällen som berör verksamheten

13 13 Viktiga observationspunkter kan vara Får hon delta i all undervisning, inklusive idrott och sex & samlevnad? Får hon vara med på skolresor och lägerskolor? Hur ser hennes studiemotivation och koncentration ut över tid. Är hon tidvis (oförklarligt) ledsen eller orolig? Uppvisar hon psykosomatiska symtom (till ex huvudvärk eller magont)? Har hon sömnsvårigheter? Är hon utsatt för någon form av bevakning, till exempel från en bror på skolan? Verkar hon oförklarligt rädd för något/någon? Talar hon om problem hemma eller sin ofrihet i termer vår kultur kräver? Källa: Om våld i hederns namn Länsstyrelsen i Östergötland

14 14

15 15

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 3 Vad säger skollagen 3 Vad säger läroplanen? 3 Vad

Läs mer

Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola

Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Uppdraget att motverka kränkande behandling är en del av det demokratiska uppdraget.

Läs mer

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje.

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje. Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever. för Bergeforsens skola, särskola, skolbarnomsorg och förskoleklass. Läsåret 2014-2015 Vår vision Inför en dag på Bergeforsens

Läs mer

Ungdoms och Fritidsverksamheten Öppen fritidsverksamhet. Omr Malmslätt Malmengården och Vikingstad fritidsgård

Ungdoms och Fritidsverksamheten Öppen fritidsverksamhet. Omr Malmslätt Malmengården och Vikingstad fritidsgård 1 Likabehandlingsplan Ungdoms och Fritidsverksamheten Öppen fritidsverksamhet Omr Malmslätt Malmengården och Vikingstad fritidsgård Vår organisation främjar blandning av alla slags likheter och olikheter.

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan HT14/VT15 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan Vision På Frösunda särskolor arbetar vi för allas lika rättigheter. Vi arbetar

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Likabehandlingsplan för Balltorps skolenhet

Likabehandlingsplan för Balltorps skolenhet Likabehandlingsplan för Balltorps skolenhet Alla barn ska ha möjlighet till en glädjefylld och trygg tid i vår verksamhet där de ska känna tillit till oss vuxna och till varandra. Därför accepterar vi

Läs mer

Lundbyskolan Likabehandlingsplan

Lundbyskolan Likabehandlingsplan Eskilstuna Kommun 2007-05-07 Lundbyskolan 1 (8) Lundbyskolan Likabehandlingsplan Innehåll Kopplingar till lagar och förordningar s.2 Skolans uppdrag Vad är kränkande behandling? s.3 Definitioner Rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Lackarebäcksskolan För verksamheterna grundskola, förskoleklass samt fritidshem 1( 12) Inledning Lackarebäcksskolans plan

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Datum 2014-05-14 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Elias Fries skola Läsår 14/15 Innehållsförteckning 1. Ny Lag Barnkonventionen Definition av kränkande behandling 2.Skolans vision 3. Rättigheter och skyldigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan 2009-09-23 Mariebergsskolans vision och uppdrag Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. Uppdraget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Friggagatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Göteborgs Stad Centrum Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vår vision... 3 3. Vårt systematiska arbetsmiljöarbete präglas av ett

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. För Nordingrå Förskola

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. För Nordingrå Förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING För Nordingrå Förskola Reviderad september 2014 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är.

Läs mer

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Aktuella styrdokument Skollagen kap. 14a 8 (plan mot kränkande behandling) Diskrimineringslagen 3 kap. 16 (likabehandlingsplan)

Läs mer

Förskolans plan mot kränkande behandling och

Förskolans plan mot kränkande behandling och Förskolechef BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Förskolechef Ann-Charlotte Nilsson Mångfald och jämställdhetsgruppen 2014-09-29 1 (6) Förskolans plan

Läs mer

Årlig plan för lika behandling

Årlig plan för lika behandling Årlig plan för lika behandling Ålberga förskola Nyköpings kommun 2012-2013 Postadress Ålberga förskola Mossvägen 2-4 61190 Ålberga Telefon 0155-72265 sida Innehållsförteckning 1 1. Inledning och syfte

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun Datum 2015-08-24 11 Antal sidor Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är diskriminering? 4 Vision 5 Till dig som förälder/vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro Likabehandlingsplan Alsalamskolan i Örebro 2015/2016 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

Härnöns verksamhetsområde Läsåret 2013-2014. Årlig plan för likabehandling Tjäderns förskola

Härnöns verksamhetsområde Läsåret 2013-2014. Årlig plan för likabehandling Tjäderns förskola Härnöns verksamhetsområde Läsåret 2013-2014 Årlig plan för likabehandling Tjäderns förskola 2013-2014 1 Innehållsförteckning Vad säger styrdokumenten? Kartläggning Mål Åtgärder Ansvarsfördelning Åtgärder

Läs mer

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling-

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- Barn- och ungdomsförvaltningen Starrkärrs förskola Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- 1. Inledning Alla barn är välkomna

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor Område Allé 2014-01-10 (ersätter 2012-10-08) Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och

Läs mer

Likabehandlingsplan 2009-07-02. Gäller för lå 09/10

Likabehandlingsplan 2009-07-02. Gäller för lå 09/10 Likabehandlingsplan 2009-07-02 Gäller för lå 09/10 Grevhagsskolans vision och värdegrund Vi vill känna trygghet och livsglädje, visa medmänsklighet och vetgirighet, därför ställer vi upp för varandra.

Läs mer

Plan för likabehandling, mot kränkande behandling och diskriminering 2013-2014

Plan för likabehandling, mot kränkande behandling och diskriminering 2013-2014 Plan för likabehandling, mot kränkande behandling och diskriminering 2013-2014 Kalknäs skola Kalknäs 109 881 95 Undrom Tfn: 0620-682833, 073-2709509 Diskrimineringslagen 4 I denna lag avses med diskriminering

Läs mer

Teamet för Likabehandling 2014/15

Teamet för Likabehandling 2014/15 Teamet för Likabehandling 2014/15 STOCKHOLMS IDROTTSGYMNASIUM Johan von Gerber, rektor Åsa Furn, kurator Anneli Berg, skolsköterska Fredrik Sohlberg, biträdande rektor och lärare Johan Hansson, lärare

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola Inledning Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola En ny lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever trädde i kraft den 1 april 2006. Enligt denna lag

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Skolan Läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Östra skolan Planen gäller från 2014-09-21 till 2015-09-21

Läs mer

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen Mellerud 2010

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen Mellerud 2010 Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen Mellerud 2010 På denna enhet verkar vi för allas lika värde samt var och ens rättighet och skyldighet att respektera varandra. Reviderad 101208 Reviderad 101117

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Innehållsförteckning sid Vad säger lagen?

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015 sida 1 (10) 14 09 10 Innehåll Grunduppgifter Utvärdera Främjande arbete Kartläggning Förebyggande Rutiner för akuta situationer

Läs mer

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15 FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling 2014/2015

Plan för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Plan för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling Gäller för Strömsunds Kommuns förskolor 2014/2015 Norrskenets förskola Ansvarig förskolechef: Ann-Kristin Lindkvist,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Grevåkerskolan Fritidshem, förskoleklass, åk 1-6 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Planens

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Förskolan Kastanjen Detta är vårt

Läs mer

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun.

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun. Lycksele kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Villaryds förskola 2015-09-17 Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds

Läs mer

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner

Läs mer

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Nordanby förskola November 2010 Inledning Det här är Nordanby förskolas handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling förskolorna, Boxholms kommun November 2014 Innehållsförteckning Vår vision sid. 2 Planens giltighetstid sid. 2 Ansvarig för denna plan sid. 2 Bakgrund

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för VIVA Komvux samt Särvux Upprättad 120815 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning där alla känner sig

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Enligt 14a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Sonfjällsskolan, Hede Rymden, Paviljongen och 6-9 Gäller under läsåret 2010-2011 Handlingsplanens

Läs mer

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan VT 2015 Innehållsförteckning 1. Martin Koch-gymnasiets vision och mål 3 2. Trygghetsplanens syfte 3 3. Arbetsgrupp

Läs mer

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen som började gälla fr.o.m. 1 april, 2006 ska varje enskild förskola

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2 Innehållsförteckning VISION,POLICY OCH ANSVAR... 3 DET ÅTGÄRDANDE ARBETET

Läs mer

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-03-03 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1.Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 Vår vision Pårydsskolan skall vara en plats där elever och personal trivs och känner trygghet. Vårt mål Vårt

Läs mer

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Giltig 140602-150602 Borås stads vision: Lust att lära Möjlighet att lyckas 1 Likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/09

Likabehandlingsplan 2008/09 Likabehandlingsplan 2008/09 Antagen 2008-03-06 Senast reviderad 2008-09-11 2. (7) LIKABEHANDLINGSPLAN 2008/09 Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga

Läs mer

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Förskolan Måsen Skolområde Centrum/Väster Bsf Lunds stad 2013 Upprättad:2013 02 26 Gäller tom 2014 02 26 Förslaget upprättat av förskolechef Pernilla

Läs mer

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Likabehandlingsplan 2012 Rockadens förskola Förskolechef: Camilla Norrhede Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 På Granviks Förskola ska ingen uppleva sig utsatt för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla ska känna sig trygga, bli respekterade

Läs mer

!!!!!!! LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KINDERGARTEN 2016!!!!!!! 1 (15)

!!!!!!! LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KINDERGARTEN 2016!!!!!!! 1 (15) LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KINDERGARTEN 2016 1 (15) Inledning Alla barn på Kindergarten, Tyska Skolans Förskola skall känna sig trygga,bemötas och behandlas med respekt för sin

Läs mer

Likabehandlingsplan Stigens Friskola förskolan. läsåret 2011/2012

Likabehandlingsplan Stigens Friskola förskolan. läsåret 2011/2012 Likabehandlingsplan Stigens Friskola förskolan läsåret 2011/2012 Förskolans långsiktiga mål och policy Vi vill att alla ska känna sig välkomna till förskolan, oberoende av ålder, kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN för FYRENS FÖRSKOLA OKTOBER 2013 Inledning Det här är förskolan Fyrens handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling. Vi

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014.

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016

Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016 Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016 Bakgrund och uppdrag Från 2006-04-01 gäller en lag i Sverige som syftar till att främja alla barn och elevers lika

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Hasselbol Fastställd 20150915 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på

Läs mer

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Sunne 10 maj 2010 37 Sunne kommun, Svetsarevägen 2, SE-686 80 Sunne. Tel +46 565-179 00. Fax +46 565-179 01. info@brobygrafiska.se Bankgiro 113-8445. Postgiro

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan November 2015 Rektor Annika Eriksson Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 1.1 Vision 1.2 Vad säger styrdokumenten 3 1.2.1 Vad säger skollagen 3 1.2.2

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014

Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014 TUN PEDAGOGISK OMSORG Hhhhdfhjfj Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014 Grunduppgifter Tunenhetens vision lyder: Alla barn skall känna nyfikenhet, levnadsglädje och vara väl

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule 2014 YDRE KOMMUN Barn och utbildning Ydreskolan Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ydreskolan Bule 2014/2015 Reviderad hösten 2014 Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Skogshaga förskola och Naturförskolan Stövlan 2015-16 Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Datum 2015-10-16 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Fastställd: 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLHAGENS FÖRSKOLA BJÖRKÖ

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLHAGENS FÖRSKOLA BJÖRKÖ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLHAGENS FÖRSKOLA BJÖRKÖ LÄSÅRET 2014-2015 Vi på Solhagens förskola vill bygga upp en trygg miljö, där vi visar hänsyn och omtanke och där alla skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016. Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016. Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016 Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem 1 Vision Kinnarummaskolan och Falkens fritidshem skall utgöra en trygg arbetsplats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan läsåret 2014/2015 Innehåll Inledning... 3 Lagar och styrdokument... 4 Begreppsförklaringar - Definitioner... 5 Kartläggning och nulägesanalys...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling. Hillerstorpsskolan 2011/2012

Likabehandlingsplan. Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling. Hillerstorpsskolan 2011/2012 23 Likabehandlingsplan Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling Hillerstorpsskolan 2011/2012 Från den 1 januari 2009 gäller en ny diskrimineringslag DISKRIMINERINGSLAGEN (2008:567).

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan Inledning Jacobsskolan 1, Vård- och omsorgsprogrammet

Läs mer

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 A-1190 Wien Österrike

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 A-1190 Wien Österrike Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 A-1190 Wien Österrike Tel... +43-(0)1-320 79 80 Fax... +43-(0)1-320 79 80 20 E-post... svenskaskolan@svenskaskolan.at Hemsida... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl:...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Violen, Ekorren 3 september 2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING & LIKABEHANDLINGSPLAN

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING & LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING & LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN FRAMTIDEN Februari 2012-Juni 2013 Innehåll: STYRANDE DOKUMENT... 2 VÅR VISION... 2 VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER SER UT ENLIGT FÖLJANDE...

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015 Malmgårdens Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2015 INLEDNING Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Läs mer

TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor Tallboda Förskolan Ankaret, Gränsliden 8

TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor Tallboda Förskolan Ankaret, Gränsliden 8 TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ankaret, Gränsliden 8 En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stenshults förskola 2014/2015 1 Innehåll 1. VISION... 3 2. FÖRSKOLECHEFS STÄLLNINGSTAGANDE... 3 3. BAKGRUND...

Läs mer

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid.

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid. Likabehandlingsplan Innehåll... sid.1 Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2 Vår vision... sid.3 Skolans ryggsäck... sid.3 Delaktighet och förankring... sid.3 Utvärdering och revidering...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola 1 Antagen: 2014-10-16 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Lagstiftning och styrdokument 4. Anmälningsskyldighet

Läs mer

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk 1-6 samt fritidsverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan. Upplands-Brogymnasiet 2015-16

Likabehandlingsplan. Upplands-Brogymnasiet 2015-16 Likabehandlingsplan 2015-16 Ulf Peterson Innehållsförteckning Inledning 3 Uppdrag Skolans mål Definitioner Ansvarsfördelning Ansvar s handlingsplan för arbetet med 7 att motverka alla former av kränkande

Läs mer

Läsåret 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling och utvärdering. Askungens förskola.

Läsåret 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling och utvärdering. Askungens förskola. Läsåret 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling och utvärdering. Askungens förskola. En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och förankra de värden som vårt samhällsliv

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Förskolans logotyp: Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Ormås pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad står begreppen för?... 4 Likabehandling... 4 Diskriminering... 4 Direkt

Läs mer