Lab5 för prgmedcl04 Grafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lab5 för prgmedcl04 Grafik"

Transkript

1 Lab5 för prgmedcl04 Grafik Viktigt läs detta först:den här labblydelsen är ganska lång, detta betyder inte att labben tar lång tid.en hel del av lydelsen är anvisning om hur man går tillväga för att kunna klara labben. Om känner dig hemma i grafik behöver du inte följa anvisningarna punkt för punkt. Men om du inte har hållit på med grafik rekommenderar vi att du läser genom hela lydelsen först och sedan sätter igång med att göra laborationen. Dessutom kommer att finnas enkla exempel på kursens hemsida under senaste nytt som du kanske kommer att ha nytta av. I den här laborationen ska vi skriva ett enkelt ritprogram. Användaren ska inte kunna dra musen för att rita utan ritningen sker med hjälp av knapptryckningar. Därför ska programmet ha 5 knappar (klassen Button) som har olika funktioner. Vi kan kalla knapparna Up, Down, Right, Left och till slut Clear. Teckningen kommer att hamna på en duk (klassen Canvas). Vi antar att det finns en penna i programmet som har till uppgift att rita på duken. När programmet startas har pennan en startposition (x och y koordinat) på duken (gärna mitten av duken). När man klickar på knappen Left så styrs pennan en enhet (en pixel eller en punkt) åt vänster och därmed ritas en horisontell linje som består av två enheter (alltså två pixlar eller två punkter). Samma princip gäller för knapparna Up, Down och Right. En tryckning på knappen Clear leder till att allt man ritat på duken suddas bort. Grafiskt användargränssnitt Placering av komponenter Användargränssnittet på ditt program ska se ut som nedan:

2 Bilden visar att duken (Canvas) täcker övre halvan av fönstret och resten av komponenterna alltså knapparna (Button) täcker nedre halvan av fönstret. Det innebär att vi måste dela upp fönstret till 2 lika stora delar. Detta kan vi göra med hjälp av en LayoutManager som heter GridLayout. En Layoutmanager ska bara ordna till placering av komponenterna. I det här fallet eftersom att vi har bestämt att fönstret ska delas i två delar så kommer fönstret endast kunna innehålla två komponenter. Detta skapar inga problem för övre delen. Däremot för nedre delen av fönstret där vi vill ha fem knappar (Button) kommer vi att få ett problem, detta eftersom att det finns plats bara för en komponent. Vad ska vi göra med de andra 4 knapparna? Vi har ju lärt oss om att komponenter är av två slag de som är behållare (Container) och de som inte är behållare. En komponent som är behållare kan inneehålla andra komponenter. Bland alla behållare kan vi nämna komponenterna Frame, Panel, ScrollPane. Button och Canvas kan vi ge som exempel på en sådan som inte är behållare. Kortfattad: i en Panel kan man lägga till en Button eller en annan Panel men i en Button kan man inte lägga till någon annan komponent. Med hela ovanstående förklaring kommer vi fram till att om vi lägger en Panel i nedre delen först då kan vi sedan lägga flera komponenter där, alltså vi kommer att få plats med alla 5 knappar i panelen. Som bilden visar påminner knapparnas placering om layoutmanagern BorderLayout. Det vill säga att om vi vill ha den placeringen så måste vi använda BorderLayout för Panelen. Nu har vi klart för oss att för placering av knapparna och duken så behöver vi använda oss av: en GridLayout, en Panel och en BorderLayout. Uppgift1: Utseende men ingen funktionalitet. 1. Skapa en fil med namnet RitTavla.java. 2. Deklarera en klass också med namnet RitTavla i filen. 3. Se till att klassen RitTavla ärver (extends) från klassen Frame. (se exemplen på kursens hemsida). 4. Deklarera 5 instansvariabler för knapparna (Button). 5. Deklarera 1 instansvariabel för duken (Canvas). 6. Deklarera en konstruktor-metod för klassen. Följande ska gälla: 1. Instansvariablerna ska initieras. i. Knapparna ska skapas med en text på som bilden visar. ii. Canvasen skapas och sedan får storleken lika bredd som fönstret men ländgen ska vara hälften av fönstrets längs st. formella parametrar deklareras: i. En parameter för fönstrets titel ii. iii. En parameter för bredden av fönstret och duken En parameter för längden av fönstret och vilket kan halveras och användas för att bestämma längden av duken.

3 iv. Metoden som ordnar layouten ska anropas här (kolla punkten 7). 7. Deklarera en instansmetod som ska ordna layouten: 1. Deklarera en instansmetod som heter fixalayout(), sedan skriv kod för följande saker i metoden. 2. Skapa en instans av GridLayout. 3. Sätt fönstrets layout till GridLayout-objektet som du skapade nyss. 4. Lägg Canvas-objektet i fönstret. 5. Skapa en instans av Panel. 6. Skapa en instans av BorderLayout 7. Sätt panelens layout till BorderLayout-objektet som du skapade nyss. 8. Lägg alla knapparna i Panel-objektet. 9. Lägg Panel-objektet i fönstret. 8. Se till att metoden du deklarerade i punkt 7 (fixalayout()) anropas i konstruktoren. 9. Skapa nu en fil med namnet Lab5.java. 10. I Labb5.java deklarera en klass med namnet Labb Deklarera main-metoden i klassen Labb5: 1. Först skapas en instans av klassen RitTavla. Storlek på fönstret kan ni välja 300 x 300 pixlar. Välj en titel till ditt program. 2. Instansmetoden show() som finns i objektet av RitTavla ska anropas för att fönstret ska visas. Kompilera filen Lab5.java och kör programmet. Kontrollera att ett fönster med alla komponenter visas. Inga knapptryckningar fungerar nu men det ska vi se till att de gör i nästa avsnitt. Uppgift2: Ge knapparna värdelösa funktioner 1. Låt klassen implementera (implements) ActionListener. Titta på exemplen på kursens hemsida. 2. Då måste vi deklarera metoden actionperformed, som ser exakt ut som nedan: public void actionperformed(actionevent event){ //HÄR LÄGGS DEN KOD SOM BESKRIVS I PUNKTER 3,4 3. Vi ska nu skriva kod som gör att programmet skriver ut textsträngen knappen left på terminalfönstret när användaren klickar på knappen Left. a. Variabeln event (kolla metoden actionperformed) kommer att vara ett objekt som bär med sig information om vilken händelse har påträffats, därför ska vi använda event för att ta reda på vilken knapp som var nedtryckt. I klassen ActionEvent finns en instansmetod som returnerar en referens till knappen, metoden heter

4 getsource(), eftersom att metoden är en instansmetod så ska vi anropa den via referensvariabeln event. Ett anrop till metoden ser alltså ut på följande sätt: event.getsource() b. Anta att den variabeln som du använder för knappen Left heter v då kan vi kontrollera om den referens som returneras från anropet till getsource() refererar till samma knapp som v refererar till. Detta gör vi med en enkel if-sats, if(event.getsource = = v){ c. Om if-satsen ger sant ska programmet skriva ut textsträngen knappen left på terminalfönstret, alltså utskrift-satsen System.out.println( knappen left ). 4. Vi ska göra samma sak som vi gjorde i punkt 3 fast för andra knappar d.v.s. Up, Down, Right och Clear. Alltså när man trycker på knappen Up så ska det skrivas ut knappen up på terminalfönstret o.s.v. 5. Deklarera en metod som lägger till lyssnare till alla knappar en efter en. Anta att vi vill ge knappen v actionlistener, då skriver vi på följande sätt: v.addactionlistener(this); 6. Se till sedan att metoden anropas t.ex. i konstruktorn, för annars kommer inte knapparna reagera när man klickar på dem. Nu är det dags att kompilera om programmet, fixa eventuella kompilerings fel och till slut njuta av knapptryckningar när man kör programmet. Innan vi börjar med nästa uppgift vilket är att ge knapparna betydelsefulla funktioner så måste vi göra klart för oss om vad som ska egentligen hända när man t.ex. klickar på knappen Left två gånger i följd. Vi vet att det ska ritas en horisontell linje på duken. Men frågan är: var ska linjen hamna på duken? Längs upp? Längs ner? Mer åt vänster? Svar på frågan är egentligen en smaksak men vi antar att pennan finns exakt i mitten av duken. Så trycker man två gånger på vänster knappen så ritas en linje som består av två punkter ena punkten finns i mitten och den andra är grannpunkten till vänster av första punkten. Om vi trycker på Up knappen 3 efterföljande gånger så ritas en vertikal linje. Båda linjerna kommer att se ut som tecknet L fast storleken är väldigt liten. Av detta framgår att varje gång en linje ska ritas så är startpunkten för den nya linjen alltid slutpunkt för den föregående linjen. Detta kan vi lösa genom att låta pennan ha en aktuell punkt med x och y koordinat. Sedan behöver vi ha ytterliggare en punkt som anger nästa punkt som ska ritas. Anta att pennan har aktuella punkten med penx=20 och peny=43 och den andra punkten har samma värde som pennans aktuella punkt alltså lastx=20 och lasty=43. Om man klickar på Left så ska endast värdet på lastx minska med 1. För höger ska värdet på lastx ökas med 1, samma princip gäller för Up och Down. Nu när vi har två olika punkter så kan vi låta metoden Paint rita en linje med de koordinaterna. Men efter att linjen har ritats ut så ska vi låta pennans aktuella punkt få samma värde som sista punkten, detta är för att vi vill förbereda till nästa klickning.

5 Uppgift3: Ge knapparna en meningsfull funktion. 1. Deklarera fyra nya instansvariabler av typen int variablerna kan heta penx, peny, lastx, lasty. 1. eftersom att det har tillkommit fler instansvariabler så ska vi initiera de i konstruktoren. 2. låt penx och lastx tilldelas halva värdet av fönstrets bredd. 3. låt peny och lasty tilldelas en fjärde del av värdet på fönstrets längd. 2. Ersätt utskrift satserna i alla if-satser med följande: 1. För vänster knappen ska lastx minskas med För höger kna ppen ska lastx ökas med För uppåt knappen ska lasty minskas med För neråt knappen ska lasty ökas med Vi väntar med sudd knappen så länge. 3. Låt metodanropet repaint() vara den sista sats i deklarationen av metoden actionperformed() som vi deklarerade tidigare. 4. Skriv följande metoddeklaration: public void paint(graphics g){ Graphics gduk = duk.getgraphics(); gduk.setcolor(color.white); gduk.drawline(penx, peny, lastx, lasty); penx=lastx; peny=lasty; 5. Nu ska vi se till att knappen sudda ska verkligen sudda allt: 1. Deklarera en instansmetod som ser ut som nedan: public void sudda(){ Graphics gduk = duk.getgraphics(); gduk.setcolor(color.black); int width=duk.getwidth(); int height=duk.getheight(); gduk.fillrect(0,0,width, height); 2. Sedan måste vi se till att metoden sudda anropas när man klickar på knappen Clear. Observera att när metoden sudda anropas så ska inte repaint() anropas, detta fixar du med en if-sats. 6. Viktigt: Variabeln duk (i duk.getgraphics()) måste vara den instansvariabeln som du deklarerade för att hålla reda på Canvas. Lycka till

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34 Tentamen Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Lördagen den 30 november 2002 kl 9.00 14.00, salar E33, E34 Inga hjälpmedel 30 poäng ger säkert godkänt, 40 poäng ger betyg 4 50 poäng ger

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Vad är arv? Vi ärver från GregorianCalendar. Kan vi bygga vidare på existerande klasser?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Vad är arv? Vi ärver från GregorianCalendar. Kan vi bygga vidare på existerande klasser? Programmeringsteknik och Matlab Övning 6 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003 2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003 Kontrollskrivning 1 Onsdag 19/11 2003 kl 9.15 10.00 Endast ett svar är rätt på varje fråga! Om mer än ett svar givits blir det noll poäng på frågan. Alla skriftliga

Läs mer

Föreläsning 3: Händelsestyrda program och användargränssnitt

Föreläsning 3: Händelsestyrda program och användargränssnitt (2 september 2015 F3.1 ) Föreläsning 3: Händelsestyrda program och användargränssnitt Idag Från sekventiella till händelsestyrda program Lyssnare Kontroller Layout för ordning av kontroller (2 september

Läs mer

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Klasser En klass är en mall för hur man ska beskriva på något. Antag att vi har en klass, Bil. Den klassen innehåller en lista på

Läs mer

Föreläsnings 11 - GUI, Händelsestyrda program, MVC

Föreläsnings 11 - GUI, Händelsestyrda program, MVC Föreläsnings 11 - GUI, Händelsestyrda program, MVC Josef Svenningsson Tisdag 20/11 Boken Denna föreläsning går igenom följande sektioner i boken: 10.1 och 10.2 11.1 Notera att kapitel 11 inte finns i boken

Läs mer

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering.

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering. EDAA20 Programmering och databaser Mål komprimerat se kursplanen för detaljer Läsperiod 1 7.5 hp anna.aelsson@cs.lth.se http://cs.lth.se/edaa20 Mer information finns på kursens webbsida samt på det utdelade

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003 2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2003 Fiktiv Kontrollskrivning 1 Endast ett svar är rätt på varje fråga! Om mer än ett svar givits blir det noll poäng på frågan. Alla skriftliga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Data och Informationsteknik / Computer Science and Engineering Chalmers University of Technology and University of Gothenburg Robin Adams Göteborg 8 June 2018 PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Dag: Fredag Datum:

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laborationen går ut på att skapa en enkel bankbok. Ni skall i bankboken kunna registrera upp till 30 transaktioner som kan bestå av insättning, uttag eller checkuttag.

Läs mer

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA för SY2 1999-03-17, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: En lärobok i Java programmering Återlämningstillfälle:

Läs mer

Programmeringsteknik II - HT18. Föreläsning 6: Grafik och händelsestyrda program med användargränssnitt (och Java-interface) Johan Öfverstedt

Programmeringsteknik II - HT18. Föreläsning 6: Grafik och händelsestyrda program med användargränssnitt (och Java-interface) Johan Öfverstedt Programmeringsteknik II - HT18 Föreläsning 6: Grafik och händelsestyrda program med användargränssnitt (och Java-interface) Johan Öfverstedt 18-09-28 1 Förra gången: Arv och klasshierarkier Vi såg hur

Läs mer

DD1342 Programkonstruktion för F1,

DD1342 Programkonstruktion för F1, DD1342 Programkonstruktion för F1, 2007-2008 Lappskrivning 2 Tisdag 5/2 2008 kl 14.15 15.00 Endast ett svar är rätt på varje fråga! Om mer än ett svar givits blir det noll poäng på frågan. Alla skriftliga

Läs mer

Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera förs

Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera förs Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera först talet 37 med 2. Använd heltalsdivision. Det ger kvoten

Läs mer

5. En metod som anropar sig själv a) får inte förekomma i Java-program b) kallas destruktiv c) kallas iterativ d) kallas rekursiv 6. Vilka värden har

5. En metod som anropar sig själv a) får inte förekomma i Java-program b) kallas destruktiv c) kallas iterativ d) kallas rekursiv 6. Vilka värden har Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Exempel på tentafrågor i Java Först följer frågor av flervalstyp. Frågorna är inte ordnade efter svårighetsgrad. 1. Skillnaden mellan typerna int och

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Grafiskt användargränssnitt, Swing Layout och komponenter Göra

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2004

2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2004 2D1339 Programkonstruktion för F1, ht 2004 Kontrollskrivning 1 Onsdag 24/11 2004 kl 11.15 12.00 Endast ett svar är rätt på varje fråga! Om mer än ett svar givits blir det noll poäng på frågan. Alla skriftliga

Läs mer

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering Programmeringsteknik för I1 Övning 2 Administrativt Övningsgrupp 2 (Sal E32/D32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kontrollera att ni har fått Lab2 inrapporterad

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad programmering

Tentamen i Objektorienterad programmering CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Datavetenskap TDA547 Tentamen i Objektorienterad programmering Fredagen 13 januari 2012, 14.00 18.00. Jourhavande lärare: Björn von Sydow, tel 0722/391401. Inga hjälpmedel. Lösningar

Läs mer

Frivillig Java-swing-Graphics-lab Programmeringsteknik MN1 vt02

Frivillig Java-swing-Graphics-lab Programmeringsteknik MN1 vt02 Frivillig Java-swing-Graphics-lab Programmeringsteknik MN1 vt02 Denna laboration är frivillig och syftar till att låta dig lära mer om grafik i java. Labben är ganska grundlig och går igenom vad du skall

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 7 nov 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 7 nov 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 3 7 nov 2016 Klass/instans Med hjälp av nyckelordet static kan vi bestämma att en metod eller ett fält ska tillhöra själva klassen i stället för en specifik

Läs mer

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik 2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det riktiga provet tar 45 minuter (en lektionstimme) och det

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 18

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 18 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 18 Igår: Genomgång av dugga Rekursion Idag och på måndag: Om essän Lite, lite teori om konstanter Grafiska användargränssnitt Grundläggande

Läs mer

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Hur lära sig? Vad är farorna. LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Hur lära sig? Vad är farorna. LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna MER Java Foundation Classes (JFC) Swing Swing Många klasser Vettigt att lära sig dem utantill - Tror inte det -... men det kan vara bra att ha en liten överblick över vad som finns - Idag (och med fortsättning

Läs mer

Applets med komponenter

Applets med komponenter 5 Applets med komponenter Knappar Om gränssnitt (interface) Händelser Måla om appletytan Etiketter och textrutor Förvandla strängar till tal Aritmetik Omvandla datatyper med cast Felhantering Kap 5: Sid

Läs mer

SMD091 Lektion 9. Definition. Inkapsling. Lite repetition. Grafik. Gränssnitt Definition och Implementation. Sammansättning... Implementation.

SMD091 Lektion 9. Definition. Inkapsling. Lite repetition. Grafik. Gränssnitt Definition och Implementation. Sammansättning... Implementation. SMD091 Lektion 9 Inkapsling Lite repetition Grafik 1 2 Gränssnitt Definition och Implementation Sammansättning... Definition...är ofta det bästa sättet att använda funktionalitet i andra klasser. Ratt

Läs mer

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Om att lära sig programmera. Föreläsning 1-2 Innehåll.

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Om att lära sig programmera. Föreläsning 1-2 Innehåll. EDAA20 Programmering och databaser Mål komprimerat se kursplanen för detaljer Läsperiod 1 7.5 hp anna.axelsson@cs.lth.se http://cs.lth.se/edaa20 Mer information finns på kursens webbsida samt på det utdelade

Läs mer

Lösningar till Fiktiv Tentamen på kursen. 2D4135 Objektorienterad programmering, design och analys med Java vt2004. Teoridel

Lösningar till Fiktiv Tentamen på kursen. 2D4135 Objektorienterad programmering, design och analys med Java vt2004. Teoridel Lösningar till Fiktiv Tentamen på kursen 2D4135 Objektorienterad programmering, design och analys med Java vt2004 Teoridel T1) (4p) Förklara kort följande grundläggande begrepp inom objektorienterad programmering:

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT I denna tutorial lär vi oss att använda klasser och objekt samt hur vi bygger en enkel applikation kring dessa. I tutorialen kommer det finnas en mängd kod som du antingen kan

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 15. Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface)

Objektorienterad programmering Föreläsning 15. Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface) Objektorienterad programmering Föreläsning 15 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface) Standardklassen (Control)

Läs mer

Java, klasser, objekt (Skansholm: Kapitel 2)

Java, klasser, objekt (Skansholm: Kapitel 2) Java, klasser, objekt (Skansholm: Kapitel 2) Uppsala Universitet 11 mars 2005 Objectorienterad programmering Sida 1 Vad är en klass? En klass är ett sätt att beskriva en mängd objekt och deras gemensamma

Läs mer

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Vad är farorna. Hur lära sig? LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Vad är farorna. Hur lära sig? LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna MER Java Foundation Classes (JFC) Swing Swing Många klasser" Vettigt att lära sig dem utantill" - Tror inte det" -... men det kan vara bra att ha en liten överblick över vad som finns" - Idag (och med

Läs mer

Grafiska komponenter.

Grafiska komponenter. Grafiska komponenter. Kap J5-1 Grafiska användargränssnitt är det moderna alternativet till traditionell terminal-i/o. GUI-programmering bygger på en händelsestyrd flödeskontroll. I Java utförs GUI-programmeringen

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna.

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna. 1 Uppgift 1 Klassen Company Banken FinanceTrust som tidigare bara haft privatpersoner som kunder vill nu bygga ut sitt datasystem så att även företag kan registreras som kunder. Skriv klassen Company som

Läs mer

Övningar Dag 2 En första klass

Övningar Dag 2 En första klass Kurs i C++ Sid 1 (5) Övningar Dag 2 En första klass Denna övning går ut på att steg för steg bygga upp en klass och skapa objekt. Vi kommer att utgå från en sammansatt datatyp i en struct och parallellt

Läs mer

Föreläsning 15 (16) Historik (java.awt) Historik (javax.swing) Introduktion till Swing

Föreläsning 15 (16) Historik (java.awt) Historik (javax.swing) Introduktion till Swing Föreläsning 15 (16) Introduktion till Swing Historik (java.awt) JDK 1.0 AWT (Abstract Window Toolkit) Paket för gränssnittsprogrammering Har en del nackdelar: Använder s.k. native code Stödjer endast komponenter

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 3 9 nov 2015 Kursnämnd Namn kommer... UML: Klassdiagram UML: Relationer Ärver från superklass Implementerar gränssnitt Dubbelriktad eller oriktad relation

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration Gui Avsikten med denna laboration är att du ska träna på att bygga grafiska användargränssnitt. Spara dina resultat i paketet laborationgui. Längst bak i laborationen finns fullständiga lösningar

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 12 Avsikten med denna laboration är att du ska göra några grafiska program. Börja med att skapa paketet laboration 12. Grundläggande uppgift Uppgift 12a Uppgiften går ut på att göra en enkel

Läs mer

Händelsestyrda program

Händelsestyrda program JavaD- 1 Program- eller händelsestyrd exekvering Händelsestyrda program JavaD- 2 Programstyrd exekvering I ett traditionellt program bestämmer programmet när det är dags att läsa indata, programmets exekvering

Läs mer

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY2 2001-03-16, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan.

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan. Bankkonto - övning Övningar att göra efter lärardemostration. Filen bankkonto.zip innehåller ett projekt med klassen Bankkonto. Zippa upp denna fil och öppna projektet i BlueJ och skriv vidare på klassen

Läs mer

Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program

Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program Layout Managers TDA143 I1 Programmerade system Föreläsning 14 (OH-bilder 10) Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program Utplaceringen av komponenter i en behållare styrs med en Layout Manager.

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3 TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3 Laboration 3 Visualisering (och implementering) av sortering Exempel på grafik (med Swing-paketet) Frågor 1 Laboration 3 Visualisering

Läs mer

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets GUI (forts) Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 18 mars 2005 Skansholm: Kapitel 6 Användaren kan kommunicera med programmet

Läs mer

FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY , kl

FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY , kl Högskolan Dalarna sid 1 av 6 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY2 2001-03-16, kl 14.00-18.00 1. Grunderna i

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2017-10-23 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Föreläsning 13 Innehåll

Föreläsning 13 Innehåll Föreläsning 13 Innehåll Arv Repetition Om tentamen Datavetenskap (LTH) Föreläsning 13 HT 2017 1 / 32 Diskutera Här är början på klassen MemoryWindow som använts på en lab. Vad kan menas med extends SimpleWindow?

Läs mer

Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass.

Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass. Datateknik A, Syfte: Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass. Att läsa: Lektion 2 Uppgifter:

Läs mer

Kungliga Tekniska Högskolan Ämneskod 2D4134 Nada Tentamensdag 2001 - maj - 19 Tentamen i Objektorientering och Java Skrivtid 5 h

Kungliga Tekniska Högskolan Ämneskod 2D4134 Nada Tentamensdag 2001 - maj - 19 Tentamen i Objektorientering och Java Skrivtid 5 h Kungliga Tekniska Högskolan Ämneskod 2D4134 Nada Tentamensdag 2001 - maj - 19 Tentamen i Objektorientering och Java Skrivtid 5 h Antalet uppgifter : 2 (20p + 20p = 40 p) ) Lärare, jourhavande lärare :

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2018-03-16 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Laboration 4: Game of Life

Laboration 4: Game of Life Laboration 4: Game of Life Programmerade system I1 Bakgrund: I denna laboration ska vi ägna oss åt Game of Life, vilket är en mycket enkel modell av en population organismer som kan leva, dö och fortplanta

Läs mer

a. Vilka av följande påståenden är riktiga? Observera att felaktigt valda påståenden ger poängavdrag. (4p)

a. Vilka av följande påståenden är riktiga? Observera att felaktigt valda påståenden ger poängavdrag. (4p) TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för Sy 2 2002-03-15, kl 09.00 13.00 Hjälpmedel: Endast bifogat kompendium Max: 66 poäng, för godkänt krävs 50%. Skriv tydliga och kortfattade svar 1. Grunderna

Läs mer

Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och i regel som private.

Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och i regel som private. Tentamen Programmeringsteknik I 2013-06-14 med lösningar 1. Svara kortfattat på följande: a) Vad är en instansvariabel? Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och

Läs mer

Att skriva till och läsa från terminalfönstret

Att skriva till och läsa från terminalfönstret Att skriva till och läsa från terminalfönstret Oftast används grafiska komponenter i Java för att kommunicera med användaren (användargränssnitt), men det finns objekt i standardbiblioteken för de tillfällen

Läs mer

Objekt och referenser

Objekt och referenser Objekt och referenser Antag att vi har följande enkla klass: public class Person { private String namn; private String adress; private String personnummer; public Person() { namn = NN ; adress = ; personnummer

Läs mer

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt Föreläsning 4 Klasser Och Objekt Klass Beskrivning av en objekttyp Beskriver egenskaper och beteende (fält och metoder) Klassen fungerar som en ritning Objekt skapas från klassbeskrivningen - instansieras

Läs mer

"Är en"-relation. "Har en"-relation. Arv. Seminarium 2 Relevanta uppgifter. I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde

Är en-relation. Har en-relation. Arv. Seminarium 2 Relevanta uppgifter. I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde Föreläsning 7 "Har en"-relation Arv "Har en" "Är en" Superklassen Object Överskuggning Fordonsexempel Seminarium 2 Relevanta uppgifter Uppgift 31 I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde följande

Läs mer

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 5 29/1-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material)

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 5 29/1-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) Objektorienterad Programmering DAT043 Föreläsning 5 29/1-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) 1 Repetition: Arv En subklass ärver alla variabler och metoder från sin superklass.

Läs mer

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling metoder Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332 Array [modifierare] String metodnamn (String parameter) Returtyp (utdata typ) i detta fall String Indata typ i detta fall String 1 De får man

Läs mer

725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering Johan Falkenjack November 26, 2013 1 Inledning I labb 1-3 tittade vi på de grundläggande byggstenarna i programmering. Vi lärde oss om variabler, styrstrukturer

Läs mer

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto Klasser Kommer ta upp följande begrepp: Design av en klass Implementera en klass Testa en klass med en mainmetod Instansvariabler, lokala variabler, formella parametrar, aktuella parametrar och variablers

Läs mer

Klasshierarkier - repetition

Klasshierarkier - repetition Klasshierarkier - repetition Klasser kan byggas på redan denierade klasser, egna och/eller färdigskrivna, genom: I att klassobjekt används som attribut (instansvariabler): har-relation. Exempel: traksystemet

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl 14.00 17.00 Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentan har två delar om vardera 30 poäng Maximala betygsgränser (gränserna

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Föreläsning 5 (6) Metoder Metoder Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Metoder Deklarera public void setnamn(string n) Åtkomstmodifierare Returtyp

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540) Ansvarig: Jan Skansholm, tel eller

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540) Ansvarig: Jan Skansholm, tel eller Institutionen för TENTAMEN Data- och informationsteknik 2010-01-11 JSk OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540) OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3 TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 3 Laboration 3 Visualisering (och implementering) av sortering Exempel på grafik (med Swing-paketet) Frågor 1 Laboration 3 Visualisering

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2013-08-08 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

Laboration 15 Grafiskt användargränssnitt

Laboration 15 Grafiskt användargränssnitt Laboration 15 Grafiskt användargränssnitt Avsikten med denna laboration är att du ska träna på att skriva program som använder grafiskt användargränssnitt, dvs program som använder grafiska komponenter

Läs mer

Frames, menyer och GUI-program

Frames, menyer och GUI-program 15 Frames, menyer och GUI-program Frames En frame-klass Om konstruktorer - igen Funktionella fönster Menyer Popupmenyer GUI-applikationer Dialogrutor Printerutskrift Kap 15: Sid 2 Frames Redan i kapitel

Läs mer

Rita Egna Bilder, Timer

Rita Egna Bilder, Timer Rita Egna Bilder, Timer Josef Svenningsson November 27, 2012 Grafik Varje gång ett fönster behöver ritas om, pga av att det flyttas eller varit övertäckt, anropas automatiskt en metod som har namnet paintcomponent.

Läs mer

Grafiska användargränssnitt i Java

Grafiska användargränssnitt i Java jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 Grafiska användargränssnitt i Java En genomgång av de viktigaste begreppen Alternativ 2 Från början fanns AWT, Abstract Window Toolkit Till stor del ersatt av Swing: Mer omfattande,

Läs mer

Föreläsning 2, vecka 8: Repetition

Föreläsning 2, vecka 8: Repetition TDA 548: Grundläggande Programvaruutveckling Föreläsning 2, vecka 8: Repetition Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2016-2017 Idag Metoder och terminologi Referensvärden och arrays Interface och ritning

Läs mer

2D1342 Programkonstruktion för F1, ht 2006

2D1342 Programkonstruktion för F1, ht 2006 2D1342 Programkonstruktion för F1, ht 2006 Lappskrivning 1 Tisdag 7/11 2006 kl 11.15 12.00 Endast ett svar är rätt på varje fråga! Om mer än ett svar givits blir det noll poäng på frågan. Alla skriftliga

Läs mer

Lektion Händelsehanterare

Lektion Händelsehanterare Lektion Händelsehanterare Händelsehanterare kallas även lyssnare. En lyssnare har som uppgift att ta hand om olika händelser som kan inträffa. För att lyssnaren skall reagera på händelser måste den registreras

Läs mer

ID1004 Laboration 3, 5-6 November 2012

ID1004 Laboration 3, 5-6 November 2012 18-okt-2012/FK ID1004 Laboration 3, 5-6 November 2012 Labben bör göras individuellt. Beräknad tid ca 2 timmar. Instruktionen antar att labben utförs i datasal, med hjälp av den integrerade utvecklingsmiljön

Läs mer

2I1049 Föreläsning 8. Grafiska gränssnitt i Java. AWT-komponenter. Grafiska gränssnitt, Java interface och händelsehantering

2I1049 Föreläsning 8. Grafiska gränssnitt i Java. AWT-komponenter. Grafiska gränssnitt, Java interface och händelsehantering 2I1049 Föreläsning 8 Grafiska gränssnitt, Java interface och händelsehantering 1 KTH-MI Peter Mozelius Grafiska gränssnitt i Java Efterfrågan på program med grafiskt gränssnitt har ökat avsevärt de senaste

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Föreläsning 8 Programmeringsteknik och Matlab 2D1312/2D1305. Klass Object, instans av klass public/private Klassvariabler och klassmetoder

Föreläsning 8 Programmeringsteknik och Matlab 2D1312/2D1305. Klass Object, instans av klass public/private Klassvariabler och klassmetoder Föreläsning 8 Programmeringsteknik och Matlab 2D1312/2D1305 Klass Object, instans av klass public/private Klassvariabler och klassmetoder 1 Array och ArrayList Arrayer och ArrayList är till för att innehålla

Läs mer

Grafiska användargränssnitt i Java

Grafiska användargränssnitt i Java TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 Grafiska användargränssnitt i Java En genomgång av de viktigaste begreppen Alternativ 2 Från början fanns AWT, Abstract Window Toolkit Stora delar har

Läs mer

Monday, November 16, Senaste Labben

Monday, November 16, Senaste Labben Senaste Labben Senaste Labben Strålande resultat (mv 4.6)! Senaste Labben Strålande resultat (mv 4.6)! God objektorientering? Senaste Labben Strålande resultat (mv 4.6)! God objektorientering? God kodhygien?

Läs mer

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Institutionen för Datavetenskap JSk TENTAMEN TDA540 TENTAMEN I OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 TID 14.15-18.15 Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt 60 poäng. På

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

Malmö högskola 2008/2009 CTS

Malmö högskola 2008/2009 CTS Laboration 8 Avsikten med laborationen är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Föreläsning 5 Innehåll Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel).

Läs mer

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid Tre sorters variabel (1): Lokal 3 Deklareras i en metod Lokal variabel Varje anrop får sin egen "kopia": Två anrop till foo()

Läs mer

Detta dokument är ett exempel, cirka andra hälften av en tentamen för TDA545 Objektorienterad programvaruutveckling

Detta dokument är ett exempel, cirka andra hälften av en tentamen för TDA545 Objektorienterad programvaruutveckling Detta dokument är ett exempel, cirka andra hälften av en tentamen för TDA545 Objektorienterad programvaruutveckling Fulltentamen vitsord: 3=28p, 4=38p, 5= 48p, max 60p. Max 30p i denna halvtentamen Hjälpmedel:

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Instruktion Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Innehåll Du ska följa steg för steg -instruktionen i

Läs mer