Örnsköldsvik. Ett enkelt val

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Örnsköldsvik. Ett enkelt val"

Transkript

1 Örnsköldsvik Ett enkelt val

2

3 Valet är enkelt Det handlar inte så mycket om vad Örnsköldsvik är, som vad du blir då du kommer hit. Mår du bra av vacker natur, med skog och hav? Gillar du att grannen hejar? Blir du en gladare förälder då hämtningen på förskolan tar tio minuter i stället för en timme? Då är valet enkelt. En lyckad mix av privata investerare med stort hjärta, närhet mellan människor, gränsöverskridande näringslivssamarbeten och ett bra företagsklimat gör att vi vågar och vill satsa. Det har, i sin tur, gjort att både vi själva och besökarna vill stanna kvar. Här finns allt från genuint och småskaligt till världsledande och internationellt. Örnsköldsvik har både flygplats och Botniabananhär är världen närmare än man kan tro. Vi delar gärna härligheten med fler. Välkommen!

4 Staden vid havet Läget är perfekt. Nu satsar vi på att förvalta det. Vi bygger därför ihop hamnen med centrum, bland annat med promenadstråk, utbyggd gästhamn, havsnära bostäder och Botniabanans resecentrum. Besökarnas attityder till Örnsköldsviks centrum har förbättrats med flera hundra procent sedan 1998, då ett antal långsiktiga mål sattes. Under de senaste tio åren har också drygt 750 miljoner investerats i stadskärnan. Vi har i dag fler besökare, ökad försäljning och fler arbetstillfällen i centrum. Det lyckade förbättringsarbetet har gjort att Örnsköldsvik två gånger på 2000-talet vunnit utmärkelsen Årets Stadskärna. Mysiga Inre hamnen sjuder av liv med en av Sveriges bästa gästhamnar, restauranger, företag och universitet.

5 Det blir roligare i Örnsköldsvik Örnsköldsvik har tre gallerior och växer alltmer som shoppingstad. Här hittar du både de stora kedjorna och mysiga, små caféer och krypin. Den nya evenemangsarenan, som är Modo Hockeys hemmaarena, har öppnat dörren för stora konserter, Melodifestivalen och internationella idrottstävlingar. Sommarens hamnfest, festivaler och utomhuskonserter, flera olika lek- och nöjeshallar och Paradisbadet med attraktioner för spänning och avslappning bidrar också till utbudet i centrum. Cesam verkar för ett mer intressant och aktivt centrum. Här deltar ungefär 140 näringsidkare, 25 fastighetsägare och Örnsköldsviks kommun. Det breda engagemanget har gett många förändringar i fastigheter, utemiljö och butiker. Cesam levererar mer än 25 aktiviteter på stan varje år.

6

7 Det här vill vi Ett av recepten för en positiv utveckling har varit och är att invånare, kommun, näringsliv, universitet och politiker planerar och genomför projekt tillsammans. I utvecklingsarbetet Världsklass 2015 jobbar hundratals människor för att utöka regionen, för att fler ska välja att flytta hit och för att företagen ska växa. Arbetet har delats in i fem satsningsområden som är viktiga för att vi ska nå målet, Världsklass De är; Bortom oljan, Värt att se, Äntligen hemma, Kompetens för den nya världen och Mera stad. Inom dessa områden arbetar mer än 30 arbetsgrupper. Vi jobbar bland annat med att ta tillvara den stora kunskapen och den starka utvecklingspotentialen inom processteknik för en ekologiskt hållbar utveckling. Här är KomTek och kemigymnasiet två av aktiviteterna. Vi fokuserar också på livskvalitet med aktiviteter för att möjliggöra effektiva kommunikationer, nya boendeformer, ökad chartertrafik och nya upplevelser inom besöksnäringen. Satsningen på En Skärgård i Världsklass kommer att göra det ännu lättare att njuta av skärgården med hjälp av bryggor, gästhamnar och strandpromenader. I Örnsköldsviks stad arbetar vi med att förstärka kopplingen till havet och med färgsättning och belysning. I framtidsplanen finns en ny teater- och konsertlokal, ecostry city samt utökad arbetsmarknadsregion. Vill du vara med? Du är också välkommen att bidra med din tid och kunskap i någon av våra arbetsgrupper. Kontakta gärna: Fredrik Holmgren, tfn , Mer information hittar du på:

8 SUNDSVALL Universitet, flygplatser, nöjesscener, jobb utbudet blir större när avstånden krymper med bra kommunikationer. UMEÅ I regionen finns massor att upptäcka. NORDMALING ÖRNSKÖLDSVIK SOLLEFTEÅ KRAMFORS HÄRNÖSAND TIMRÅ

9 Mitt i Örnsköldsvik har ett attraktivt läge i Norrland mitt emellan Umeå och Sundsvall, alldeles vid havet och vid pulsådror som E4 och kustjärnväg. Vi har också en egen flygplats med dagliga turer till och från Stockholm. En satsning som ytterligare kommer att påskynda den positiva utvecklingen, är arbetet med regionutveckling. Ett prioriterat område, som blir mer aktuellt för var dag, är arbetsmarknadsregionen Örnsköldsvik/Umeå som blir verklighet med Botniabanans iordningställande. Vi ser stora fördelar, både med den nya kustjärnvägen och med att våra grannar kommer närmare. Botniabanan Botniabanan är vår nya, 19 mil långa kustjärnväg. Den ansluter mot Ådalsbanan vid Nyland, nordväst om Kramfors, och går via Örnsköldsvik till Umeå. Med snabb persontrafik och sju nya resecentrum ökar möjligheterna till dagpendling, och därmed utbudet, enormt. Du kan pendla till Umeå, Kramfors, Härnösand och Sundsvall.Det innebär tillgång till en marknad på närmare en kvarts miljon människor. Med en station även vid Örnsköldsviks sjukhus och ett resecentrum vid Umeå Universitetssjukhus, öppnar sig också nya möjligheter till samarbete, rekrytering och kompetensutveckling inom vården. Örnsköldsvik bjuder på ett av Sveriges vackraste stationslägen, med utsikt över hamnen och staden. Här öppnar sig nya möjligheter, till jobb, studier och nöjen. Med Botniabanan reser du till Umeå på 55 minuter (44 min 2011), du åker bekvämt och kan arbeta under resan, 2011 kopplas även Ådalsbanan på och trafiken söderut startas upp. Väl framme i Umeå har du bara några minuters promenad till Norrlands universitetssjukhus och de två universiteten i Umeå.

10 Här är det gott att leva Vi bor och lever mitt i vackra Höga Kusten som år 2000 utsågs till världsarv av UNESCO. Priserna på boende gör att vi har råd att bo attraktivt, samtidigt som vi har råd att leva. Kring centralorten planeras och byggs kretsloppsanpassade flerbostadshus, kustalpint boende och villor, bostads- och hyresrätter i direkt anslutning till havet. I hela kommunen finns fantastiska boendemiljöer. Några av kommunens större ytterområden är Bjästa, Husum, Bredbyn, Själevad och Domsjö. Dessa områden har en väl utbyggd service, med egen vårdcentral och skola. Flytta hit? På vår hemsida hittar du information om skola, omsorg, jobb boende mm Du kan även prata med Elisabet Bårman, tel elisabet.barman@ornskoldsvik.se

11

12 Nyare bild... Företagsamma Örnsköldsvik Vi har en stark industrihistoria. Den har gett en stor - och i vissa fall unik - kompetens. Nu fortsätter utvecklingen med framtidsinriktade etableringar inom skogs-, verkstads- och processindustrin, ofta i samarbete med Umeå Universitet eller Mittuniversitetet. Nya intressanta specialområden är exempelvis Digital Printing Center och Framtidens Bioraffinaderi. I dag finns här mer än företag. De största är M-real, BAE Systems Hägglunds, Domsjö Fabriker, Hägglunds Drives och Sanmina- SCI. Papper och skogsbaserade produkter med miljöprofil, hydrauliska drivsystem, fartygskranar, stridsfordon, bakverk och medicinsk elektronik är några exempel på produkter från Örnsköldsvik. Företagen i kommunen står för cirka tre procent av Sveriges totala export. Branscher med flera stora arbetsgivare: Verkstadsindustri Process- och kemisk industri Hydraulik IT Elektronik Livsmedel Service och underhåll Konsulting/utbildning Välutvecklad service till företagare Enligt Svenskt Näringsliv har Örnsköldsvik det bästa företagsklimatet bland de norrländska kustkommunerna. Kommunens bidrag består av att ge så bra service som möjligt, bland annat via Företagslotsen som hjälper företag med frågor som tillstånd om bygglov, lokalfrågor, finansieringslösningar och övrig företagsservice.

13 Ovanligt internationellt Ett kännetecken för vår industri är att den är högteknologisk och internationell. Företagen drar därför också till sig kompetent arbetskraft från hela världen. Här finns alla möjligheter att utvecklas och röra på sig globalt eller mellan företagen. De stora skapar förutsättningar för väldigt många små. Det gäller allt från konsult- och resebyråer till restauranger och hotell. Tillsammans ger företagen en bra mix av arbetstillfällen.

14

15 Du behöver inte vara sysslolös I våra trakter har människor alltid gått ihop för att få något gjort. Det har resulterat i ovanligt många samlingslokaler och föreningar. Här finns omkring 700 aktiva föreningar inom alla tänkbara områden. Idrott och friluftsliv står för många av dem. Föreningarna finns inte bara i centrum, utan över hela kommunen. Örnsköldsvik erbjuder bredd, men också elitsatsningar inom exempelvis ishockey, innebandy, rytmisk sportgymnastik, backhoppning, simning och konståkning. Många framgångsrika idrottare som kommer från Örnsköldsvik har tagit hem medaljer, exempelvis SM, JVM, VM och OS i ishockey samt NHL-trofén, SM och VM i isracing, SM och VM i innebandy, SM och NM i konståkning, SM och NM i rytmisk gymnastik, SM, EM och VM i kanot, SM och EM i curling, WC i skidskytte...

16 Nära friluftsliv Här finns ett tjugotal elljusspår, fina vandringsleder, åar, älvar och hav att fiska och paddla i, organiserade uteritter och fem slalombackar bland annat. Listan är i det närmaste oändlig. Skyttis idrotts- och friluftsområde är ett eldorado med allt från konstgräsplan och konstsnöbelagda spår, till skridskobana, ny innebandyhall och asfalterat spårområde. Mycket friluftsliv i Örnsköldsvik 22 elljusspår 57 fiskevårdsområden 59 friluftsområden 7 kanotleder 31 naturreservat 4 skidbackar 150 mil skoterleder 9 vandringsleder

17 ö r n s k ö l d s v i k s Har du sett vår prisbelönta Naturguide med fantastiska bilder? Här får du reda på när, var och hur om Örnsköldsviks natur. Finns med karta och faktabilaga. Kan köpas bl a på Örnsköldsviks Turistbyrå.

18

19 Det mullrar i myllan Örnsköldsvik är en sjungande och spelande kommun. Grunden för musiklivet är stabil, med musikskolor (kommunala, Yrkeshögskola och Mellansels folkhögskola), orkestrar, körer, rockgrupper, folkmusik, jazzklubb och ungdomsarenan Sliperiet med föreningen Musikhuset. Här finns också möjlighet att dansa eller titta på allt från barndans och balett, till streetjazz, afrikansk dans och bugg. Örnsköldsviks Riksteaterförening har sin verksamhet på Folkan Teater och Kulturskolecentrum har ett eget kulturhus i den anrika Thuleteatern. Ungdomar i kommunen har förutom allt detta tillgång till bland annat Fria medel, fritidsgårdar, inflytandeforum, internationella utbyten, Ungt ledarskap och Ungt Företagande. Konstnärskusten Höga Kusten kallas även för Konstnärskusten eftersom här finns ett hundratal verksamma konstnärer. När det gäller offentlig utsmyckning med hjälp av konst och skulpturer befinner sig Örnsköldsvik i världsklass. Bland annat tack vare en unik donation från Sidensjösonen Jonas Netterlund. Örnsköldsvik har ett kombinerat museum och konsthall med såväl permanenta som tillfälliga utställningar. Museet står emellanåt värd för riktigt stora arrangemang, som de internationella Star Wars- och Andy Warhol-utställningarna.

20 En skola för alla Vi har gott om små och medelstora skolor i kommunen, både kommunala och friskolor. En skola för alla är honnörsordet och i varje skolområde finns resurser till stöd för elever som behöver lite extra. För undervisning inom inom musik, dans, teater och film finns Kulturskolecentrum och den som gillar att pyssla och experimentera kan vara med i kommunala teknikskolan, KomTek, efter skolans slut. Alla förskolor i kommunen har ett närnaturområde med fantastiska möjligheter till utepedagogik. Här finns ingen barnomsorgskö. Du erbjuds plats inom maximalt två månader från ansökan. Örnsköldsviks Gymnasium består av Park- och Nolaskolan, båda ligger i Örnsköldsviks stad, samt ett antal friskolor. Skolorna har ett brett utbud av yrkesprogram, gymnasial lärlingsutbildning och högskoleförberedande program. I Örnsköldsviks kommun finns idrottsgymnasium för idrotterna ishockey, golf, backhoppning, fotboll samt innebandy.

21 Universitet och högskola där allt är nära På Campus Örnsköldsvik läser idag omkring 800 studenter. Här finns flera utbildningsanordnare på universitets- och yrkeshögskolenivå med ett varierat utbildningsutbud. Det nära samarbetet med företag och organisationer ger goda chanser till jobb efter utbildningen. De flesta av utbildningarna finns i nya, fräscha lokaler i vackra Inre hamnen. I samma kvarter hittar du också universitetsbiblioteket, stadsbiblioteket och Lärcentrum (för distansstudier). Här finns också en gemensam studentförening och ett kårhus, centralt vid torget. Alla studerande erbjuds en bra bostad inom promenadavstånd från centrum. Det inte bara nära mellan utbildningslokaler, studentboenden och fritidsaktiviteter. Det är nära till världen också. Många av universitetsoch yrkeshögskoleutbildningarna har internationella inslag i studier och i praktik. Det gör att du som studerande i Örnsköldsvik kan ha möjlighet att genomföra delar av din utbildning utomlands.

22

23 Besök oss Örnsköldsviks kommun växer som besöksmål. Mycket tack vare vår unikt vackra natur och den stora variationen av aktiviteter. Den kuperade Höga Kusten stiger ur Bottenhavet med världens största, pågående landhöjning. Vår skärgård är full av idylliska öar som Ulvön, Trysunda och Strängöarna, mysiga fiskelägen som Skeppsmalen och Skagshamn och sandiga havsbad som Gullvik och Salusand. Här finns såväl skärgårdstrafik som övernattningsmöjligheter. I inlandet finns det genuint vackra bakom varje vägkrök. Här kan du paddla i älvdalar, fika på caféer, titta på konst eller besöka djur- och kulturgårdar, bland mycket, mycket annat. För mer information om vad du kan se och göra i Örnsköldsvik: eller kontakta Örnsköldsviks Turistbyrå turism@ornskoldsvik.se

24 Örnsköldsvik tel Grafisk form: Örnsköldsviks kommun, Text: Intressera, Tryck: Ågrenshuset 2010, Foto: Håkan Nordström, Peder Sundström, Elisabet Bårman

ÖRNSKÖLDSVIK (Լ ʑɻȴɰɸɢ Yɪɗ

ÖRNSKÖLDSVIK (Լ ʑɻȴɰɸɢ Yɪɗ ÖRNSKÖLDSVIK Innehåll 2Valet är enkelt 5 Världsklass 3Attraktivt 9 7Nära till allt Bra boende 11 13 Skola för alla Företagsamt 17 Kulturlivat föreningsliv 15Rikt 19 21 Välkommen Naturnära 1 Valet är enkelt

Läs mer

du skulle behöva flytta från Stockholm.

du skulle behöva flytta från Stockholm. Tänk om du skulle behöva flytta från Stockholm. du kunde resa tillbaks på två timmar. Marianne Cordes. du kunde bo i den lilla staden, men ändå dra nytta av storstadens fördelar. du kunde få ett hus i

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

välkommen till VISKADALEN

välkommen till VISKADALEN välkommen till VISKADALEN LEVA OCH Bo i Viskadalen Stilla flyter Viskan längs orterna i Viskadalen Rydboholm, Viskafors och Svaneholm. Tre orter med ett gemensamt kapitel i Svensk industrihistoria och

Läs mer

SOMMAREN I HÄRNÖSAND

SOMMAREN I HÄRNÖSAND 2015 Text & bilder får användas fritt i samband med artiklar eller annan publicering om Härnösand SOMMAREN I HÄRNÖSAND Härnösand i Höga Kusten är en riktig sommarstad och ett populärt mål för både båtgäster

Läs mer

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer.

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer. En plats för idéer. Nyfiken på Skellefteå? Här är presentationen om det du behöver veta om du har tankar på att flytta hit, etablera företag, leva och bo eller helt enkelt bara för att tycka att vi är

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Stadskärnan utvecklas.

Stadskärnan utvecklas. Stadskärnan utvecklas. Utvecklingsarbetet går vidare. Exempel på vad som hänt: K Gångbryggan vid Gamla Bryggeriet K Belysningen utmed åpromenaden K Utvecklingen av Nyköpings hamn K Stensättning av Storgatans

Läs mer

Kommunen där hjulen snurrar

Kommunen där hjulen snurrar Kommunen där hjulen snurrar Välkommen till Mjölby kommunen där hjulen snurrar. Mitt i hjärtat av Östergötland och centrum av Sverige. En knutpunkt såväl geografiskt som kulturellt. I århundraden har människor

Läs mer

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt.

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt. 14038 ÖVERSIKTSPLAN FÖR KILS KOMMUN Fördjupning för Nedre Fryken Resultat workshop 2 Workshopen hölls onsdagen den 1 oktober 2014 på Stora Kils hembygdsgård och ett drygt 30-tal personer deltog. Under

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Centerpartiet är redan ett parti att räkna med i Örnsköldsvik. Vi har inte den formella makten, däremot

Läs mer

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM Konfirmationsresa till Kreta Följ med på en annorlunda resa, både i det inre och till det yttre. Vår första träff äger rum den 4/12 2016. Därefter träffas vi söndagarna: 29/1 19/2, 26/3. Helgen 20-21/5

Läs mer

Välkommen. till Umeå universitet

Välkommen. till Umeå universitet Välkommen till Umeå universitet ht 2012 Välkommen till Umeå! Vi hoppas och tror att du kommer att trivas vid Umeå universitet. Idag finns det närmare 37 000 studenter vid Umeå universitet. De flesta studerar

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

NORRKÖPING. Det självklara valet för centrallager. Fem nya invånare varje dag. Det perfekta resenavet. 2000 nya bostäder i Inre Hamnen

NORRKÖPING. Det självklara valet för centrallager. Fem nya invånare varje dag. Det perfekta resenavet. 2000 nya bostäder i Inre Hamnen NORRKÖPING Det självklara valet för centrallager Fem nya invånare varje dag Det perfekta resenavet 2000 nya bostäder i Inre Hamnen Så här mycket har inte byggts här på decennier. Vi har planerat och förberett

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Bygg Ulricehamn starkare

Bygg Ulricehamn starkare Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen växer. Dessutom finns flera framgångsrika företag. De senaste åren har en rad gynnsamma beslut tagits för och i kommunen. Samtidigt kan vi inte blunda för att det

Läs mer

Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats

Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats Dalarnas Idrottsförbund Idrottslyftet - Vår 2012 Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats Förening: Falu kanotklubb Kontakt: Soizick Lidström info@falukanotklubb.se - 073-22 22 654 Startdatum: 2011-10-01

Läs mer

En plats att växa på. Närhet människor möjligheter. Etablera företag i Säffle kommun, Värmland

En plats att växa på. Närhet människor möjligheter. Etablera företag i Säffle kommun, Värmland En plats att växa på Närhet människor möjligheter Etablera företag i Säffle kommun, Värmland Underbara Säffle allting finns nära TA DEL AV bra etableringsmiljöer. Här har du lätt att få god kontakt med

Läs mer

100-dagarsprogram. Inom de första 100 dagarna 2011 ska vi ha fattat beslut om eller ha påbörjat arbetet med följande 92 punkter.

100-dagarsprogram. Inom de första 100 dagarna 2011 ska vi ha fattat beslut om eller ha påbörjat arbetet med följande 92 punkter. 100-dagarsprogram Inom de första 100 dagarna 2011 ska vi ha fattat beslut om eller ha påbörjat arbetet med följande 92 punkter. 1 Vision Helsingborg ska vara Sveriges mest attraktiva stad för människor

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad Kultur- och fritidsvaneundersökning Landskrona stad Fritids- och kulturförvaltningen 2009 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattande resultat...3-4 Jämförelse med andra kommuner...4 Sammanfattande

Läs mer

Lerum Enkätundersökning 2010

Lerum Enkätundersökning 2010 Lerum Enkätundersökning 2010 Lerums centrumförenings enkätundersökning våren 2010. En sammanfattning till näringsidkare i Lerum. Lerums kommun är en kommun som ligger i anslutning till Göteborg och hit

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014?

1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014? Bilden av Nässjö: En enkät på webben 23 dec till 12 jan Vi ställde 4 frågor i en enkät via www.nassjo.se 55 respondenter 1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014? 1.Ja 31(57%) 2.Nej

Läs mer

La Manga Training Camp

La Manga Training Camp TUFFA TRÄNINGSPASS SOL RELAX GOD MAT SPANIEN - 21-28 SEPTEMBER, 2016 La Manga Training Camp Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både

Läs mer

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur Halmstads Från insektsliv till Friluftsliv Halmstads kommun är fantastisk med sin rika och omväxlande natur, där kusten, åarna, myrmarkerna, slättlandskapet, skogarna och stadsmiljöerna skapar en variation

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON Konfirmand 2015 2016 KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON VÄLKOMMEN TILL ETT ÅR MED MINNEN FÖR LIVET! Konfirmationstiden är ett erbjudande om att fundera kring

Läs mer

Hur ser vi på kommunen idag?

Hur ser vi på kommunen idag? Hur ser vi på kommunen idag? Resultat från medborgarenkät jan-feb 2015 HALLSTAHAMMARS KOMMUN Attityder & värderingar Aktiv levande kommun Aktiva pensionärer alla känner alla Barnvänlig barnvänlig Barnvänligt

Läs mer

Sandsbrohöjden etapp 5. 22 bostadsrätter i flerbostadshus

Sandsbrohöjden etapp 5. 22 bostadsrätter i flerbostadshus Sandsbrohöjden etapp 5 22 bostadsrätter i flerbostadshus Sandsbrohöjden Attraktivt område vid Toftasjön Växjö är i ständig tillväxt och visar en härlig framtidsoptimism. Idag bor det cirka 1,2 miljoner

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+ Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Handlingsplan 2007. Världsklass 2015

Handlingsplan 2007. Världsklass 2015 Handlingsplan 2007 Handlingsplan 2007 sidan 2 (12) Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 3 2. Satsningsområden sid. 4 3. Framgångsfaktorer sid. 5 4. Sammanfattande projektbeskrivning sid. 5 4.1 Mål 2015

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna 2008-12-04 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen

Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen Förening: Falu kanotklubb Dalarnas Idrottsförbund - Idrottslyftet - Höst 2012 Kontakt: Soizick Lidström info@falukanotklubb.se - 073-22 22 654 Bakgrund En

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se FRUSTUNA Frustuna är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för verksamhet med den idylliska känslan och närhet till vatten. Frustuna

Läs mer

Bilaga 2: Öppna svar och kommentarer

Bilaga 2: Öppna svar och kommentarer Bilaga 2: Öppna svar och kommentarer Linköpings kommun, Attitydundersökning 2014, sida 1 av 7 Kan du säga tre ord eller korta meningar som du förknippar med Linköping? Akademisk stad. Attraktiv. Avancerat

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

BILAGA 5: Samtliga citat fråga 17

BILAGA 5: Samtliga citat fråga 17 BILAGA 5: Samtliga citat fråga 17 Samtliga citat på frågan När du hör namnet Sunne, vad tänker du främst på? Antal Selma Lagerlöf 54 Selma 28 Selma Spa 21 Fryksdalsdansen 20 Göran Thunström 13 Mårbacka

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Upptäck världen med GO Cruising

Upptäck världen med GO Cruising Upptäck världen med GO Cruising Välkommen till GO Cruising GO Cruising är specialiserade på kryssningar runt om i världen. Det finns otroligt många rederier och resmål att välja mellan och vi kan guida

Läs mer

Parken är din trädgård. Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala Höganäs

Parken är din trädgård. Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala Höganäs Parken är din trädgård Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala öganäs 1 Den lilla staden för det stora livet Få platser är så populära som Kullabygden. it till denna natursköna bygd vallfärdar

Läs mer

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Studieresa till Vuollerim 141002-04 - Ideell Entreprenör Fakta Vuollerim - Vuollerim, som betyder det nedre selet, var fram till 60-talet en by med runt 500 innevånare.

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal

Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal Saker vi är EXTRA stolta över... I vår kommun präglas landskapet av spricksjöar och vidsträckta skogar. Sjöarna används extra flitigt i samband med Dalsland

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

LIVSGLÄDJE OCH LIVSKRAFT

LIVSGLÄDJE OCH LIVSKRAFT LIVSGLÄDJE OCH LIVSKRAFT 2 Avstånd: Seinäjoki 32 km Vasa 75 km (från Jurvan Sarvijoki till Vasa 30 km) Björneborg 150 km Tammerfors 165 km Kurikka highlights Staden Kurikka är nuförtiden känd för sin goda

Läs mer

Budget 2015. Investeringar. Drift

Budget 2015. Investeringar. Drift Datum: 2014-11-10 Investeringar Pågatågstationen i Barkåkra Miljöpartiet är väldigt glada att Trafikverket tagit sitt förnuft till fånga så att vi kan bygga en pågatågsstation där det lätt går att förflytta

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

FRILUFTSLIV - TURISM

FRILUFTSLIV - TURISM MULLSJÖ KOMMUN 103 Badet vid Näs i Bjurbäck lockar både bofasta barnfamiljer och turister. FRILUFTSLIV - TURISM HUR SER DET UT? Mycket beroende på sitt höga läge över havet och sin friska luft är Mullsjö

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Golf för företagsamma

Golf för företagsamma Golf för företagsamma En dålig dag på golfbanan kan vara bättre än en bra dag på jobbet Golf är mer än bara en sport. Golf är en enastående social aktivitet, ett spel som skapar möten människor emellan,

Läs mer

ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM

ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM Granne med Strøget och Kastrups flygplats På drygt en timme förflyttar du dig enkelt från svampskogen och skogstjärnen till storstadspulsen i Köpenhamn eller Malmö. Eller

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut.

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut. BRF NATURLYCKAN NORRA ALLSÅS, LERUM Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden Utforska hur ditt nya boende ser ut. Arkitekten och naturen Brf Naturlyckan är en spektakulär byggnad som i en vacker sträckning

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE

IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE EN UTBILDNING FÖR IDROTTS- INTRESSERADE ELEVER OCH ELITSATSANDE IDROTTARE Vill du kombinera ett

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.

IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN. IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT > > Möjlighet att kombinera studier med idrott > > Lärare och instruktörer med specialkompetens > > Bra lokaler och samarbeten med ledande klubbar > > Idrottsläger

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE I valet den 14 september väljer vi väg för Huddinge. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben först ingen ung utan jobb Mindre klasser och fler lärare Ordning, reda och

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja.

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja. Hej jag heter malva nu är det skola men om två dagar så är det sommarlov jag och mina kompisar har bestämt att vi ska resa i genom Sverige. Förresten heter jag ju Malva och är 10 år, jag älskar hästar,dansa,simma

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 ARBETSLAG F-3B Telefon 0302-52 19 26, 073-684 44 39 www.lerum.se/roselid Vecka 35-2013 Bloggen: http://roselidf3b.wordpress.com Hej!

Läs mer