ATT ANGÖRA EN BRYGGA DESIGN FOR SUSTAINABLE DEVELOP- MENT. MAJA TERESIA IVARSSON. LINA KAJSA-STINA MELLDÉN OCH AMANDA SOFIA WERGER.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ATT ANGÖRA EN BRYGGA DESIGN FOR SUSTAINABLE DEVELOP- MENT. MAJA TERESIA IVARSSON. LINA KAJSA-STINA MELLDÉN OCH AMANDA SOFIA WERGER."

Transkript

1 ATT ANGÖRA EN BRYGGA SUSTAINABLE DEVELOP- FOR IVARSSON. TERESIA MENT. MAJA LINA KAJSA-STINA MELLDÉN OCH SOFIA WERGER. AMANDA DESIGN

2 Innehåll

3 Introduktion bakgrund nuläge vision Analys Strategier historik sektioner trafik funktioner barriärer kopplingar tomrum platser om bryggor smått och stort Smått om pärlor återvinningsboxar information belysning mobila boxar urbana möbler cykelythyrning pärlhalsbandet Stort var parkerar jag? båtar och cyklar järnvägsstation? strandpromenaden #1 Nötholmen - - Canning #2 Canning - - Centrum #3 Centrum #4 Centrum - - Lokstallet #5 Lokstallet - - Röseberget

4 .

5 Introduktion

6 bakgrund Strömstad ligger vackert vid havet. Det har vi sett. Och det har många andra sett. Trycket på kusten är enormt, turisterna kommer i tusental. Till hjärtat, centrum, Laholmen. Men Strömstad är större än så, ligger utbredd mellan Nötholmen i norr och Röseberget i söder, två gröna lungor som ger syre och vila åt staden. Om vi kan förstora bilden om vad som är centrum kan trycket spridas längs kusten, syresättningen av staden förbättras, aktiviteter möjliggöras och hjärtat skonas från en hjärtattack. Med en mer attraktiv och tillgänglig stad kan vi skapa en motpol till Norby och ge Strömstad ett nytt hållbart ben att stå på, en identitet stark nog att inte vara beroende av något annat än sig självt. första idéskisserna

7

8 nuläge Strömstad riskerar att drabbas av en hjärtattack! För hårt tryck på hjärtat har kopplat bort lungorna och gör det omöjligt för staden att andas.

9 vision Strömstads starka och friska hjärta kopplas till sina gröna lungor. Trycket sprids och hela kustlinjen syresätts. En starkare bild av Strömstad som möter havet skapas.

10 .

11 Analys

12 historia Vi gick till Strömstads museum för att titta på gamla bilder och få inspiration.

13 Vy från Laholmen mot torget. Då fanns en gångbro vid Strömsåns mynning som sammankopplade torget med andra sidan ån. På stora delar av torget växte träd. Vy över Strömstad när järnvägen kom till staden, Man kan tydligt se den gamla vattenlinjen och den generösa kajen. Torskholmen har börjat fyllas ut. Vy från Myren. En gång i tiden fanns en sandstrand där Myrens hamn ligger idag.

14 Här lägger fiskebåtarna till Här solar hotellgästerna vandring längs vattnet - sektioner Här kan man ha dans på bryggan Här skulle man vilja kunna gå och sitta Här lägger småbåtar till Här kom kung Oscar i land Här har man byggt nytt i gammal stil

15 Här är det bra sitta och titta Här går man ganska nära vattnet Här är trappan ganska brant Här är gott om plats att gå och cykla Här känns vattnet långt borta Här kör bilarna nära

16 trafik INFART NORR INFART SÖDER Järnväg Bilväg Grönstruktur Båtlinje helår Båtlinje sommar

17 funktioner Verksamheter Blandade funktioner Bostäder Båtlinje helår Båtlinje sommar

18 barriärer Inhägnat område Fysisk barriär Grönstruktur

19 kopplingar Bra kopplingar Dåliga kopplingar Grönstruktur

20 tomrum Parkeringar & tomrum Befintliga byggnader Grönstruktur

21 platser Viktiga platser Befintliga byggnader Grönstruktur

22 combine activities in space over time...that bridge and connect...facilitate dialogue and communication...create links between people...places and spaces for meetings and enhance sustainable relationships between people and nature...

23 Strategier

24 om bryggor

25 Genom att använda oss av bryggor vill vi lappa ihop staden, plåstra och laga, för att knyta ihop platser och göra det möjligt att röra sig hela vägen från Nötholmen till Röseberget. Längs vattnet och nära vattnet. Bryggorna kan ta fysisk form genom broar eller förbättrade strandpromenader. De kan vara visuella i form av objekt som återfinns längs vägen och ger en känsla av igenkännande, vilket bildar en helhet. Vi vill skapa psykologiska bryggor som för människor närmare varandra och överbryggar klyftor och fördomar. Mentala bryggor gör avstånden kortare i staden. Vi hjälper människor att bygga egna bryggor mellan sig själva och världen vi lever i, för att se samband mellan våra handlingar och dess effekter på naturen. Så kan vi förstå hur kunskapen om historien och idéer om framtiden formar hur vi lever idag.

26 smått och stort Vi vill ta vara på de outnyttjade platser vi hittat längs kusten i Strömstad. Vi vill knyta samman dem med attraktiva gångstråk och skapa platser längs med vattnet att stanna upp och vara på. Med hjälp av små medel vill vi ge strandpromenaden en röd tråd. Visuella kopplingar ger en mental bild av att man lätt kan röra sig mellan stadens olika delar. Vi vill göra det enklare att cykla i staden. Vi vill sprida kunskap och medvetenhet och uppmuntra att bidra till en grönare stad. Större ingrepp i stadsmiljön ger möjligheter till starka fysiska kopplingar och nya samband. Genom att strukturera om trafik frigörs ytor till nya bostäder och verksamheter. Kustlinjen utformas efter människors behov, bilarna kommer i andra hand. Vi vill se på kustlinjen som en helhet, koppla stadens hjärta till sina lungor och skapa en tydlig bild av Strömstad som möter havet.

27 Hjärtat Parkeringsplatser & tomrum Befintliga byggnader Grönstruktur

28 .

29 Smått

30 om pärlor När man trär pärlor på ett snöre skapar man, pärla för pärla, något som om man har tur går att sluta till en cirkel. Ett pärlhalsband. Om Strömstads kustlinje är snöret kan pärlorna symboliseras av små tillägg, punktinsatser som upprepas, varieras och skapar en helhet. För att halsbandet ska bli vackert får man tänka på längd, rytm, tyngd, färger och former. Pärlorna hjälper att hitta. Man kan hitta dit man ska, eller hitta nya oupptäckta saker. När pärlorna ligger tätt blir tomrummen färre och mindre, staden tätare och vägen känns kortare att gå.

31 återvinningsboxar Det är kul att sortera sopor. Och viktigt. Boxarna har inga baksidor, behövs inte gömmas undan. De fogas in i stadsväven, väl synliga objekt i kustbandet. De är lätta att fälla upp och ihop, lätta att flytta, allt eftersom säsongerna skiftar. Det handlar om att sprida medvetenhet. Bland turister och Strömstadbor. Att påminna om att ingenting försvinner, men att saker kan omvandlas. På väggarna finns information om biologiska kretslopp och hur vi är en del av dem. Kanske kan man läsa om Strömstads nya profil som eko-kommun och om den nya strandpromenaden.

32 information Information är bra. Det är roligt att kunna många saker om många saker. Om man läser på skyltarna kan man lära sig om växterna och djuren i havet, om träden och blommorna, och om stenen i berget. Ibland handlar det om strömstads historia. På bilderna kan man se hur det såg ut förut, och då ser man bättre hur det ser ut nu. Längs vattnet påminns man om världen runt omkring och om hur vi påverkar den, men också om vår makt att förändra.

33 belysning Ljuset leder vägen i mörkret. När vintermånaderna är långa och mörkret ogenomträngande hjälper ljuset oss att hitta hem. Med lyktor längs stranden är det vackert att gå. Ljusen bildar tak när trädens löv fallit till marken, golv och väggar, hemliga rum under broarna. Lamporna gör stadsrummen till vardagsrum. Ljusen gör att man känner sig mindre ensam och mindre rädd. Rummen är trygga och välkomnande alla tider på dygnet och alla tider på året. Som hemma.

34 mobila boxar Allt är inte permanent. Egentligen är ingenting för evigt. Förändringens vindar blåser och kräver mobilitet. Små volymer kan flyttas fram och tas bort, när det passar. Det kan vara fint med små marknadsbodar utmed Laholmen, kanske vid jul. En våffelstuga kunde passa på torget när man vill fira mors dag, eller vid stationen när man väntar på tåget som är försenat. Eller kanske en bastufest i oktober med små bastuboxar, en på varje brygga.

35 urbana möbler När man rör sig i stadsrummet möts man av olika skalor och funktioner. Det stora möter det lilla. Stora färjor möter små trähus nedanför berget. Fiskeindustri och oljedepå möter grönsaksmarknad och badande barn. I en enda röra. Men det finns plats, för allt och alla. De olika karaktärerna bevaras och lyfts fram. Längs stråken skapas platser, stora och små, för mycket människor eller lite människor. Platser att stanna, sommar som vinter, en paus i vandringen. Platsens möbler ges olika storlek och utryck så att de stärker dess specifika rum.

36 cykeluthyrning I takt med att biltrafiken minskar i staden erbjuds cyklar till låns eller uthyrning. På strategiska platser utmed gångstråket finns cykelstationer och det är enkelt att ta sig på cykelvägar vart man vill. När man kommer till Strömstad med tåg eller färja kan det vara bra med en cykel, eller när man varit på torget och känner sig trött i benen, eller när man badat bastu på spat och vill tillbaka in till stan.

37 pärlhalsbandet

38 .

39 Stort.

40 var parkerar jag? Idag kommer man med bil inifrån land, ut till kusten där parkeringarna radar upp sig. Man matar staden utifrån havet och in. Strandlinjen är svårtillgänglig för människor. Parkeringar Grönstruktur INFART NORR På sommaren fungerar de befintliga parkeringsbussarna bra. Konceptet att mata staden inifrån land frigör attraktiva platser längs kusten. Parkeringsplatserna i utkanten av staden kunde bli fler och bussarna kunde gå året runt. INFART SÖDER P-buss året om Nya parkeringar?! Befintliga parkeringar Grönstruktur

41 båtar & cyklar Nya båtlinjer och cykelbanor gör det enkelt att röra sig i staden även utan bil. Ny båtlinje Nya cykelvägar Befintliga byggnader Grönstruktur.

42 järnvägsstation? - tre scenarier Tågstation // Resecentrum Frigjorda ytor Befintliga byggnader Grönstruktur Strömstads station ligger centralt på en vacker plats. Men järnvägen och den stora bilvägen tillsammans med parkeringarna bildar en barriär mot vattnet och försvårar en expansion av staden söderut. Vi skapar tre scenarier och undersöker möjligheterna för stadens framtida utveckling. Om man flyttar stationen till det gamla trankokeriet frigörs ytorna runt det nuvarande stationshuset och man får en bättre koppling till vattnet. De nya fria ytorna griper tag i den gamla bebyggelsen i Bukten och möjliggör att staden växer söderut. Däremot är kopplingen till Torskholmen fortfarande dålig.

43 Om stationen flyttas ännu längre söderut och knyts till färjeterminalen kopplas Torskholmen till staden på ett tydligare sätt. Men vägen är fortfarande ett hinder för ny bebyggelse nära vattnet. Med ett resecentrum bredvid Lokstallet och färjeterminalen flyttad till Myrens hamn skapar vi en tydlig entré till staden. Tåget stannar nära bergväggen och väl ute ur den nya byggnaden möter man det stora havet. Stora ytor på Torskholmen frigörs och ger plats åt nya bostäder och verksamheter. Med vägen inflyttad på de gamla järnvägsspåren ges möjligheter till ny bebyggelse nära vattnet vid den gamla stationen.

44 strandpromenaden delstrategier Strömstads kuststräcka är lång med många olika skalor och karaktärer. Och med olika behov av förbättring. Vi har delat in promenaden i fem delar och formulerat fem delstrategier för att kunna utveckla de olika områdena efter deras specifika förutsättningar. Eftersom trycket är hårdast på hjärtat börjar vi med att utveckla de områden som ligger närmast. Vi låter staden växa och sprider syret ut mot lungorna.

45 ny bro ny bro ny bro ny vattenlinje nya bostäder & verksamheter nytt p-hus nytt resecentrum ny infartsväg ny färjeterminal Nya platser att bygga på, bostäder & verksamheter Platser Nya cykelvägar & gångstråk Befintliga byggnader Grönstruktur

46

47 #1 Nötholmen - - Canning Naturreservatet Nötholmen är en stor tillgång för Strömstad och ligger nära. Det är varken speciellt många meter eller minuter dit. Ändå känns det långt. Kopplingen mellan Canning-området och Kebal är dålig, linfärjan omständlig, tomheten överväldigande. Det är öde och mörkt på kvällen, inte så lockande att ta en promenad in till stan, eller för den delen ut till hotellet för att ta en drink. Vi vill stärka stråket, göra rörelsen längs vattnet enklare och tydligare, skapa platser att sitta och vara. En gångbro gör både de fysiska och psykologiska avstånden kortare.

48

49 De sammankopplade bryggorna gör promenaden in till centrum trevligare för hotellets gäster

50

51 #2 Canning - - Centrum På en av de mest attraktiva tomterna i hela Strömstad ligger en parkeringsplats. Det är slående, det fantastiska läget, närheten till havet och horisonten, berget i ryggen, och bilarna. Asfalten och bilarna. Platsen är vacker och har en enorm potential. Berget, en stor bit av bohuslänsk natur mitt i stan, är härligt att klättra på, för pigga barn och rörliga vuxna. Vi vill ta med mormor på söndagspromenad, ut på berget, längs kanten, över vattnet. En hand mot väggen. En byggnad skapar rum framför och bakom, och mellan. Ett mångfunktionellt hus, mångfunktionella platser. För möten mellan människor.

52 takterrass SCEN berg gångväg flexibel byggnad plats brygga vatten

53 #2 Canning - - Centrum inzoomning Den nya strukturen stärker huvudstråket mot Canning och skapar varierade platser vid vattnet Flexibel stuktur med plats för stora och små arrangemang, ute eller inne, på sommaren eller på vintern Genom att flytta på torgets befintliga funktioner skapas en stor plats att mötas på vid vattnet. Torget har blivit torg igen. Kiosken får en ny plats En ny plats som komplement till det gamla torget med plats till funktioner i bakkant Nya platser att bygga på Platser Nya cykelvägar & gångstråk Befintliga byggnader Gångbron skapar ett naturligt stråk mellan torget och andra sidan Strömsån med dess nya aktiviteter Grönstruktur

54

55 På den gamla sjukhusparkeringen finns nu långa bryggor att sola på och bada ifrån.

56

57 Torget har återfått sin öppna, gröna karaktär, som förr i tiden. En gångbro skapar ett naturligt stråk mellan torget och andra sidan Strömsån.

58

59 Torget är den självklara mötesplatsen. Det är båtar och marknad och människor. Kiosken och grillen är välbesökta, men med sin placering tar de bort en del av kontakten med vattnet och staden norr om Strömsån. Vi vill låta torget växa över vattnet, bilda ett stort offentligt rum. Bli torg igen. En gångbro hjälper till att koppla stadsdelarna till varandra. Som förr i tiden. #3 Centrum Kustpromenaden i Strömstad är berömd, turisterna kommer för att gå på den (och för att handla billig mat, läste vi i tidningen). Men i själva verket är det inte mycket till promenad. En asfalterad gångväg med alldeles för få platser att stanna upp och sitta ner. Vattnet är svårtillgängligt. Vi vill genom små medel, markbeläggning, sittmöbler och ljus, göra stråket ännu mer attraktivt och funktionellt året om.

60

61 Med ny markbeläggning kan man fräscha upp strandpromenaden runt Laholmen.

62

63 Plagen i vinterskrud. Skridskobanan skapar en levande plats under årets kallaste månader.

64

65 Det är mycket trafik i Strömstad. Mycket bilar och bussar, båtar och tåg. Platserna tycks sällan vara gjorda för människor, det är svårt att korsa gatorna. Hamnen är full av båtar på sommaren, öde på vintern. Uppmarschområdet till färjan är gigantiskt när ingen väntar på att åka med. Tomrummen talar sitt tydliga språk. Det är långt att gå. Vi vill förtäta staden och låta den växa söderut. Vi vill framhäva den gamla bebyggelsen, låta vattnet komma nära. Som förr i tiden. Nya byggnader skapar nya platser och gaturum. Om man flyttar färjeterminalen blir det plats för många att bo och arbeta. Vid den nya stationen skapas en knutpunkt mellan olika trafikslag, människor möts, påväg åt olika håll. Lokstallet är nära. #4 Centrum - - Lokstallet

66 inzoomning #4 Centrum - - Lokstallet Ny vattenlinje som förr i tiden Ny gång & cykelbro Bättre kopplingar till den gamla bebyggelsen Flytt av både tågstationen och färjeterminalen ger plats för nya byggnader som skapar nya gator när staden växer söderut Nya platser för människor inte för bilar Den nya strandpromenaden och cykelvägar gör det enkelt att förflytta sig i den växande staden utan bil Ny infartsväg på den gamla tågrälsen frigör kustområdet från trafik Nytt resecentrum där tåg, bussar, cyklar och båtar möts Nya platser att bygga på Platser Nya cykelvägar & gångstråk Befintliga byggnader Grönstruktur

67 båt brygga bod gata hus gata hus berg

68

69 Bryggan mot Torskholmen har fått tillägg av småskalig bebyggelse. Båten - bryggan - boden i en modern tappning.

70

71 Mot myrens hamn går man sårbar längs den trafikerade vägen. Det är långt ner till vattnet. Varvet är levande, privat och svårtillgängligt, men en viktig aktivitet för staden. Berget är ihåligt, fullt med bensin. Det är svårt att tro, men sant. Den lilla stigen upp i naturområdet är nästan omöjlig att upptäcka. Men skogen är vacker. Och utsikten är vacker. Vi vill knyta samman alla delar. Göra vandringen trevlig och trygg. Färjeterminalen på en pir skapar två fondväggar, en åt staden, en åt verksamheterna och båtarna vid varvet. Tydliga rum. Vi vill nå fram till lungan. Sista hållpunkten. Badplatsen. Ett hopp från trean. #5 Lokstallet - - Röseberget

72

73 Vy från Nötholmen med den nya gångvägen runt udden i fonden.

74 bilder från: Strandpromenad, Uddevalla Bo01, Malmö Kristallkronor, Norrköping FI s valstuga Taklampor, London Upplyst bro, Amsterdam Schauburgplein, Rotterdam Nomadic museum, Shigeru Ban Sauna box, Castor Canadensis Akvarellmuséet, Skärhamn Filmaffish, Att angöra en brygga Ponte Vecchio, Florens Strömstads museum M.fl.

75 Chalmers Arkitektur - Masterprogram Design for Sustainable Development Projekt 2007/2008 : Strömstad - Planering och gestaltning för hållbar utveckling Maja Ivarsson - LinaMelldén - Amanda Werger

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

VANDRA LÄNGS GALÄRVÄGEN

VANDRA LÄNGS GALÄRVÄGEN VANDRA LÄNGS GALÄRVÄGEN Att aktivera och levandegöra en gammal led. Att definiera en identitet Fördjupningsprojekt Strömstad planering och gestaltning för hållbar utveckling Chalmers Arkitektur Pierre

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19 Arlöv INDUSTRI- BYN INDUSTRI- BYN Identitet idag Önskad identitet Grönytor Aktiverade grönytor Vatten Större vägar Stadskärna Järnväg Kommunens grönstruktur 0 100 m 500 m 1000 m Föreslagen grönstruktur

Läs mer

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Kyrkesund och Rönnäng Sammanställd av Sofia Olsson & Jan Rydberg Tjörns kommun 2003 Icke teknisk sammanfattning Denna MKB tar upp effekter

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Gruppen kan tänka sig att detta område utnyttjas för servicefunktioner, ex. förskola. Förskolan får på så sätt närheten till skogen och havet utan att behöva korsa vägen.

Läs mer

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Örebro kommun, Sam 532/2015 Bo i Örebro Bo i Örebro arrangerades på Krämaren den 12 augusti 2015. Under dagen hölls drop-in samtal, samt flera

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum NYBRO - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum Alexandra Eliasson Examensarbete 30 hp, Magisterprogrammet i Fysisk planering Blekinge Tekniska Högskola, 2008 1 FÖRORD

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Masthuggskajen i Göteborg Rörelse Helhet SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city A N A L Y S Analyserna i detta kapitel är utarbetad utifrån

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Lerum Enkätundersökning 2010

Lerum Enkätundersökning 2010 Lerum Enkätundersökning 2010 Lerums centrumförenings enkätundersökning våren 2010. En sammanfattning till näringsidkare i Lerum. Lerums kommun är en kommun som ligger i anslutning till Göteborg och hit

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B Detaljplane 498 Borgå, Västra åstranden, stranden för kultur och fritid Detaljplaneändring för stadsdelen 22, Kokon skidcentrum, Kokon föredetta reningsverk, åstrandens

Läs mer

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER 4. HANDEL HANDEL På östra delen av området föreslås en handelsplats med inriktning mot storskalighandel och livsmedel. I tre av kvarteren kommer bostäder kombineras med handel i bottenvåningarna. En unik

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

SKEPPSVIKEN UDDEVALLA KOMMUN. Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19

SKEPPSVIKEN UDDEVALLA KOMMUN. Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19 1 UDDEVALLA KOMMUN Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19 SKEPPSVIKEN Vintern 04/05 samrådsbehandlades ett program till detaljplan för området. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Entrétorg Entrétorg Entrétorg vid Hedeleden Entrén från den kommande Hedeleden markeras av de gärdesgårdar som finns i området idag

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygghetsvandring i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygga stimulerande miljöer Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö men kan också användas

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Program till Vision Luleå 2050

Program till Vision Luleå 2050 Program till Vision Luleå 2050 Alla ungas medskapande Start och uppväxt för alla Allas röst Entreprenörskap Smarta resor och transporter Vilja uppleva infrastruktur Bredd och spets God livsmiljö Klara

Läs mer

Utveckling och komplettering av gröna stråk

Utveckling och komplettering av gröna stråk Utveckling och komplettering av gröna stråk Förbindelser och kopplingar mellan olika områden är viktiga liksom möjligheten att lätt kunna nå olika områden till fots och med cykel. Tyvärr finns ofta barriärer

Läs mer

Grupp 1. Gruppuppgift bygg framtiden - idéer och visioner! Norrliden Strand i Kalmar Workshop 2 2008-10- 23. en centrumkärna längs Norrlidsvägen

Grupp 1. Gruppuppgift bygg framtiden - idéer och visioner! Norrliden Strand i Kalmar Workshop 2 2008-10- 23. en centrumkärna längs Norrlidsvägen synligt vatten genom området (blå linjer i östvästlig respektive nordsydlig riktning) knyta ihop vägsystemen med en slingrande bilväg förbi dämmet, utformad så att den inte blir en smitväg. knutpunkt i

Läs mer

Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna

Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna Diskussionskväll om Motala centrum Vi ville med denna kväll utifrån diskussioner formulera konkreta åtgärdsförslag för att öka livsgnistan av Motalas Centrum.

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA Maj 2006 1. Inledning Miljö- och byggförvaltningen gjorde under februari månad en framställan till kommunstyrelsen om att få använda LommaPanelen för att

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen Översikt Område B 13 09 09 B1 : 12 st bodar i höjdläge lika Gökboa = minhöjd mot havet B2 : 7 st bodar 34 cm högre än Gökboa B3 : 7 st bodar i höjdläge lika Gökboa B4 : 3 st bodar i höjdläge lika Gökboa

Läs mer

Gröna tak. Takplan 1:400. Markplan och bottenvåning 1:200. Sektion 1:200. Infart / Utfart. service. sop/ cykel/ grovsop vagn. lägenhetsförråd.

Gröna tak. Takplan 1:400. Markplan och bottenvåning 1:200. Sektion 1:200. Infart / Utfart. service. sop/ cykel/ grovsop vagn. lägenhetsförråd. Bostäder vid Bällstaviken - flerbostadshus i kvarteret Masugnen 5 Examensarbete vid Arkitekturskolan KTH, VT 2011 av Elin Mark, handledare Anders Wilhelmson Med mitt examensarbete ville jag undersöka och

Läs mer

HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN?

HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN? HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN? F Ö R S L A G T I L L V I S I O N >>V A L D E M A R S V I K S C E N T R U M VALDEMARSVIKS KOMMUN 30 NOVEMBER 2005 VARFÖR EN VISION? I en vision för Valdemarsviks

Läs mer

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum Trafikstrategi för Karlskrona Vision stråk i Landbrogatan Vy över Landbrogatan norrut mot stationen en tidig sommarmorgon. Landbrogatan är en mycket vacker gata med ett storslaget perspektiv från Ronnebygatan

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314 Havstenssunds Samhällsförening Sida 1 av 6 Havstenssund 2011-02-14 Tanums Kommun Miljö- och byggnadsnämnden 457 81 TANUMSHEDE Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet,

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler.

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler. BOLLEBYGD IDAG Bollebygd ligger beläget på en ås mellan Nolåns och Söråns dalgångar omgiven av skogsbeklädda höjder. Orten är ett typiskt stationssamhälle som byggts upp kring järnvägen. Orten har i huvudsak

Läs mer

Utlåtande efter utställning

Utlåtande efter utställning 1 (8) Antagandehandling 2013-06-10 Detaljplan för Södra Kärr m.fl, Torsås kommun, Kalmar län Utlåtande efter utställning Samråd Förslaget till detaljplan har varit föremål för samråd under tiden 2011-12-05

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt.

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt. 14038 ÖVERSIKTSPLAN FÖR KILS KOMMUN Fördjupning för Nedre Fryken Resultat workshop 2 Workshopen hölls onsdagen den 1 oktober 2014 på Stora Kils hembygdsgård och ett drygt 30-tal personer deltog. Under

Läs mer

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG ETT LEVANDE KVARTER MED FLERA FRAMSIDOR Mer publik bottenvåning Då kopplingen i markplan mellan DN-skrapan och Tidningshuset rivs får byggnaden flera

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Visualisering Görvälns slott Inledning Ett upplyst slottsområde är en tillgång för kommunen i fl era aspekter, bla förstärker förslaget platsens motionsområde

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Fide strandby/camping, Gotland PLANPROGRAM - 2007-10-31

Fide strandby/camping, Gotland PLANPROGRAM - 2007-10-31 Stadsarkitektkontoret SYFTE PLANDATA Syftet med planen är att ge möjlighet att främja turistnäringen genom en utveckling av campingplats med uthyrningsstugor, tält- och husvagnscamping, restaurang och

Läs mer

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19 RESECENTRUM 1.4 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM NYA MÖJLIGHETER SYFTE MED LINKÖPINGS RESECENTRUM 1.4 NÅGRA KONSEKVENSER AV JÄRNVÄG I TUNNEL SOM JÄMFÖRELSE TILL BROALTERNATIVET Vi

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 Februari 2015 Gestaltningsprogrammets status Gestaltningsprogrammet är ett

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

P L A N F Ö R S L A G

P L A N F Ö R S L A G P L A N F Ö R S L A G Delområden: - Centrumdelen - Hamnpiren med hamnmiljön - Kvarnberget - Badholmarna - Nordanskog CENTRUMDELEN Fig. 243. Föreslagen kanal med hamnbassäng och intilliggande bostadsområden

Läs mer

ETT NYTT SVENSKT RESIDENS I SANTIAGO CHILE - INTRODUKTION

ETT NYTT SVENSKT RESIDENS I SANTIAGO CHILE - INTRODUKTION CHILE - INTRODUKTION EXAMENSARBETE EXAMINATOR : ELISABETH HATZ NAMN : M.PIA GARAY CORREALES Fastighetsverket ska bygga ett nytt residens för Sveriges ambassadör i Chile. Residenset skall tillgodose högt

Läs mer

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Under det senaste året har en tydlig bild vuxit fram av att Samhällsbyggnadsnämnden i Huddinge borde byta arbetssätt. Framför allt när det gäller omvandling av befintliga

Läs mer

LVF - Aktuellt nr 5 2013

LVF - Aktuellt nr 5 2013 LVF - Aktuellt nr 5 2013 Långbro Villaförening - er lo kala villaförening sed an 1944 2013-11-27 I detta nummer Ordförande har ordet Stöld ur brevlådor Parkeringsregler Sotning Mer om parkering Tomträtt

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad Barcelona Maj 2015 Tillbaka till Barcelona. Denna gång tillsammans med ett älskat barnbarn på 7 år. Andra krav och önskemål ställs än när vi reser som ensamma vuxna. Tempot sänks, att saker får ta tid.

Läs mer

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Olika typer av planer Översiktsplan (ÖP) Fördjupad översiktsplan (FÖP) Detaljplan (DP) Program-/planområde Tidigare planer Detaljplaner från år

Läs mer

Information och bestämmelser om badplatsen vid: Mörudden

Information och bestämmelser om badplatsen vid: Mörudden Mörudden - Dykning från pir med dolda stenblock under ytan. - Dykning från bryggor med lågt vatten. - Bad i hamninloppet och från ångbåtsbryggan = Kollisionsrisk. - Skiftande vattendjup. - Mycket folk

Läs mer

63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E

63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E Sandslån 63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E Klockestrand Turistcentrum......med insegling i prickad led. 25 gästplatser med ett hamndjup på 2-4 meter. Vatten, wc, dusch, bastu, el, miljöstation, bensin, diesel,

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand Värmdö kommun Datum: 2015-02-23 Att. Sten Hammar Referens: 15KS/0002 15KS/0003 Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand 1 Innehåll 1.

Läs mer