HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN?"

Transkript

1 HUR SER VALDEMARSVIKS CENTRUM UT I FRAMTIDEN? F Ö R S L A G T I L L V I S I O N >>V A L D E M A R S V I K S C E N T R U M VALDEMARSVIKS KOMMUN 30 NOVEMBER 2005

2 VARFÖR EN VISION? I en vision för Valdemarsviks centrum tillåts man att drömma; hur vill vi att det framtida centrum ska se ut? Vad är Valdemarsvik för en typ av ort i framtiden? Go Valdemarsvik! Visionen ser till centrumområdet i ett helhetsperspektiv där det stora sammanhanget väger tyngre än enskilda lösningar. Visionen ska fungera som riktlinjer i allt arbete inom centrumområdet och därför är det viktigt att alla är överens om de övergripande strukturerna och samverkar med samma mål. Förändringarna sker inte över en natt, utan är en lång process som sker stegvis. Genom att måla upp en bild av hur det framtida Valdemarsvik kan komma att se ut skapas en framtidstro och stolthet för hela kommunen, som kan generera positiva framsteg även på andra håll i kommunen. Tillsammans bygger vi framtidens Valdemarsvik!

3 UTGÅNGSPUNKTER Genom att utvärdera Valdemarsvik idag och undersöka styrkor och svagheter för orten kan man sortera ut både problem att lösa och positiva egenskaper att förstärka i det framtida Valdemarsvik. STYRKOR > VALDEMARSVIKEN & BERGEN - FANTASTISK NATUR SVAGHETER SPLITTRAT >> dåligt fokus, för brett spektra OTYDLIGT >> ingen självklar gemensam nämnare > MYCKET STRANDLINJE (VIKEN + ÅAR) > INTRESSANTA BYGGNADER (ARKITEKTONISKT & HISTORISKT) > CARL MALMSTEN-SKOLAN > LUGNT & SKÖNT - AVSLAPPNAT LÄTT ATT STRESSA AV! IDENTITET För att kunna konkurrera med andra kommuner krävs en tydlig identitet för Valdemarsvik; ett signum eller en tankebild som direkt kopplas ihop med orten och som gör att man sticker ut. Jag var i Söderköping i somras... smultronstället... göta kanal...? jaha, själv var jag i valdemarsvik...

4 PROBLEM Var börjar centrum? Ett problem för centrumområdet är dess avgränsning. Det saknas en tydlig entré som signalerar att man har kommit till centrum och hälsar välkommen. Ryggen mot vattnet Det största problemet i Valdemarsviks centrum är att man har vänt sig bort från vattnet. Viken har blivit baksida istället för framsida. Här ICAs och Systembolagets varuintag på det bästa läget. Viken väl dold Från Storgatan är det i stort sett omöjligt att se vattnet, och man skulle kunna befi nna sig vart som helst i Sverige. Det saknas en tydlig kontakt med vattnet från Storgatan som är centrums självklara rörelsestråk. Drive in? Den ostrukturerade parkeringen och den omringande bilvägen gör att parkeringen väller ut över resten av centrum, och det liknar snarast en drive in, där man snart inte behöver gå ur bilen för att göra sina ärenden. Vid en närmare titt på centrumområdet fi nner man en hel del tokigheter som ger ett rörigt och ostrukturerat intryck. Många av dessa är ett resultat av att det har saknats ett helhetsgrepp när man har löst enskilda problem. 1. Ett glapp mellan bryggan och land försvårar att ta sig ner på bryggan. 2. Den riktiga gångvägen ligger några meter från strandlinjen och man får ingen direktkontakt med viken. 3. En underlig lösning vid trappan ner från uttagsautomaten. 4. Cykelvägen i centrum tar plötsligt slut utan förvarning eller hänvisning vart man ska ta vägen. 5. Uteserveringen ockuperar gångbanan vilket får till följd att man får gå i cykelbanan. 6. Ett staket förhindrar att ta sig ut på bryggan och gå utmed vattnet.

5 KARAKTÄRER & PRINCIPER Som en grund i visionen fi nns 6 karaktärer som vägleder och genomsyrar förslagen. - Båt- och hamnliv - Service - Naturen - Det historiska fabriksvarvet - Småstaden - Tillgänglighet för alla Visionen för Valdemarsviks centrum bygger på några enkla principer. Först och främst fokuserar hela förslaget på viken som en viktig kvalitet och något att bygga Valdemarsviks identitet på. Med det som grund skapas ett rörelsestråk utmed vattnet, samtidigt som huvudstråket som utgörs av Storgatan behålls (rosa linjer). För att skapa länkar mellan dessa rörelsestråk är det viktigt att hålla öppet både för sikt och rörelse i de öppningar som redan nu ges mellan byggnader (streckade pilar). Vissa punkter utses till huvudplatser i centrum; entréerna från båda håll, Salutorget, Gångtorget, samt två platser utmed vikspromenaden.

6 ENTRÉER För att förtydliga vad som är Valdemarsviks centrum och signalera var det börjar, markeras entréerna extra tydligt. På platsen framför Funkishuset görs en riktig plats som fungerar som första signal på att centrum närmar sig. Platsen fungerar som en välkomnande signal om att det är här det händer. Vidare fungerar Garvaretorget mellan Funkishuset och Sjöhuset, och Liedholms plats som entrétorg där bil-, cykeloch gångtrafi k samsas på samma yta i samma nivå. Carl Malmstens plats signalerar att centrum närmar sig och hälsar välkommen. Platsen ger ett positivt första intryck av orten och redan här signalerar man att Valdemarsvik är en vatten-ort med ett enkelt vattenspel. För att platsen ska fungera som entré även kvällstid är det viktigt att satsa på en tjusig belysning här. Det här först på Garvaretorget som man kommer in i riktiga centrum. Torget sammanlänkar det gamla fabriksområdet. Körbanan är i samma plan som resten av torget, vilket ger en större känsla av att man kör över ett torg och redan här börjar man sakta ner farten. Över torget rinner ån i en kanal med några effektfulla vattenspel. Från söder fungerar Liedholms plats som entré med en karaktär av grön småstad.

7 VIKSPROMENADEN Med en sammanhängande strandpromenad öppnar man upp centrum mot vattnet och skapar ett händelsestråk kring vattnet - Valdemarsviks stora tillgång. Det är en attraktion att kunna promenera runt vattnet och titta på båtar, djurliv eller helt enkelt bara folk. En sådan promenad håller samman centrum och kopplar ihop det med omgivningen. Promenaden är uppdelad i två olika karaktärer; hamnpromenaden inne i centrum och naturpromenaden ut till Grännäs. Genom att använda vissa gemensamma material och utrustning talar de olika delarna samma språk och signalerar att de tillhör samma promenad. Noderna är ett sätt att använda viken för att knyta samman Valdemarsvik istället för att låta den vara något som delar. Genom att placera ut noder skapar man en kontakt mellan olika punkter av vattenrummet, och varje plats blir en del av ett större sammanhang. Samtidigt fungerar de som landmärken och målpunkter för promenader. Noden är en enkel konstruktion i trä, med inspiration från en så kallad dykdalb. De skulle även kunna fungera som utkikstorn. Det är viktigt att de på kvällen belyses på ett effektfullt sätt för att skapa attraktion såväl dagtid som kvällstid och även på vinterhalvåret. Det blir en attraktion att se dessa som glödande skulpturer.

8 VIKSPROMENADEN Hamntorget Längst in i viken ligger Hamntorget; en plats utmed hamnpromenaden där stora bryggor trappar sig ner mot småbåtshamnen. Ett centralt torg vid vattnet som binder samman Kolplansparken med hamnpromenaden. Det här är en samlingsplats utmed hamnpromenaden som erbjuder lite större ytor. Uttrycket här är robust, tåligt och lite ruffi gt. Platsen belyses med fyra mastliknande stolparmaturer som anknyter till hamnen. Sittplatserna här utgörs av stora trälådor eller plattformar som även kan fungera som mindre scener/podium. Här rinner ån ut i viken med ett litet vattenfall. Udden Det här är kanske det bästa läget i centrum. Med fi n utsikt över småbåtshamnen och norrsidan av viken är det här ett guldläge. För att bygga för ICAs och Systembolagets varuintag placeras här en byggnad som kan husera såväl restaurang som servicefunktioner för gästhamnen. Det är en spektakulär byggnad i magasinstil som avleder uppmärksamheten från de lite mindre tjusiga byggnaderna i närheten. Precis vid själva udden placeras en brygga som även kan fungera som uteservering och festplats. Naturpromenaden Kajpromenaden fortsätter ut i en mer naturlik promenad, för de som vill promenera lite längre. Genom denna promenad tillgängligörs de naturvärden som fi nns centralt i Valdemarsvik och ortens omgivningar speglas. Den här promenaden fungerar även som cykelbana med en körvänlig yta i asfalt så att den även kan utnyttjas av inlinesåkare. På vikens norra sida kan man ta sig ut till Grännäs, och åt andra hållet bort till småbåtshamnen. Utmed naturpromenaden kan man göra avstickare ner till vattnet via bryggor och på ett fl ertal ställen fi nns lite större bryggor för vila eller picknick som kan fungera som utfl yktsmål. Utmed den existerande promenaden blir det nödvändigt att röja en del vegetation som skymmer sikten ut över vattnet; man ska känna att man går utmed vattnet, inte inne i skogen. Det är viktigt med rätt belysning utmed naturpromenaden så att den är tillgänglig och inte känns osäker kvällstid.

9 SALUTORGET & LUNDBERGS PLATS Lundbergs plats Ett centrumtorg som knyter ihop handelsverksamheten; ICA och Systembolaget med Vikens mäklarbyrå och Försäkringskassan. De nuvarande buskarna röjs bort och platsen beläggs med betongsten liknande marktegel i tex fi skbensmönster. Torget pryds även av planteringskärl med varierande vegetation beroende på årstid. Salutorget Här framhävs de karaktärsfulla byggnaderna som omger torget och det historiska värdet framhävs med hjälp av ett klassiskt materialval för markbeläggningen. Körbanan är dock fortfarande av asfalt för att förhindra skakningar, men ändå i samma nivå som resten av torget. Ån görs tillgänglig genom att de nuvarande kioskbyggnaderna ger plats åt en trappa som leder ner till kanten.

10 STORGATAN Huvudstråket Storgatan görs till en typ av gårdsgata där bilar, cyklister och fotgängare vistas på samma villkor. På så vis skapas en trevligare gatumiljö med en mer levande handel med underlag för en mer spirande ort. Genom att måla om vissa fasader blir stadsbilden modern och attraktiv.

11 GÅNGTORGET Ett centralt torg med ett lite tjusigare uttryck. En given mötesplats med utsikt bort mot vattnet. Den nuvarande balkongen behålls och rustas upp. Nuvarande träd tas bort och ersätts av ett karaktärsfullt körsbärsträd som blommar vackert på våren. Den nuvarande markbeläggningen byts ut mot lite tjusigare granithällar. Den befi ntliga fontänen behålls och rustas upp, och planteringskrukorna placeras på ett sätt att de inte skymmer den. Nuvarande tas bort och ersätts av en väggfast bänk i balkongkanten. Balkongen belyses effektfullt kvällstid. Det här är ett fl exibelt torg som med sin genomtänkta utformning fungerar såväl som torg som parkering, beroende av behovet. Med en trevlig markbeläggning markeras parkeringsrutorna utan att det i första hand signalerar parkeringsplats. För att skapa lite rumslighet här, utan att skymma för mycket av sikten från Gångtorgets balkong, parkeras moduler i några av parkeringsrutorna. Dessa moduler fungerar både som sittplatser och planteringsurna för lättskötta perenner.

12 KOLPLAN Den kulverterade Fifallaån tas fram och görs till ett attraktivt stråk som löper hela vägen från Funkishuset, över Garvaretorget och ner genom Kolplansparken innan den rinner ut i viken vid Hamntorget. Stora öppna gräsytor ger plats för lek, spel och vila. En spektakulär lekplats med havstema gör Valdemarsvik till en attraktiv plats även för barn. Rosariet rustas upp och genom att ta bort uteserveringen här och förlägga den till Garvaretorget kan man skapa en rofylld plats för kontemplation. Ett vattenspel och några sittplatser gör rosariet till en trevlig och avslappnande plats med ljuva dofter och härligt porlande ljud. Kolplansparken är den centrala parken i Valdemarsvik. Här fi nns det plats för såväl aktivitet som vila. En spektakulär lekplats med havstema gör Valdemarsvik till en attraktiv plats även för de små. Den kulverterade ån tas fram och görs trevlig med renande vattenväxter och en inramande kantsten i granit.

13 SAMMANHANGEN Biltrafik För att slippa trafi ken över Gångtorget tar man sig till och från centrumparkeringen vid Sjöhuset. Cykeltrafik I det framtida Valdemarsvik fi nns det gott om cykelbanor. På Storgatan samsas man med bilar och fotgängare. Gångtrafik Fotgängaren har första prioritet i hela centrum, och på så sätt underlättar man ett mer levande centrum.

14 VAD VILL DU GÖRA I VALDEMARSVIKS CENTRUM? - PROMENERA UTMED VATTNET OCH TITTA PÅ BÅTAR - LÄGGA TILL I GÄSTHAMNEN (TANKA, HANDLA, SLÄNGA SOPOR, DUSCHA ) - KÖPA RESERVDELAR TILL BÅTEN - LEKA I DEN ROLIGA LEKPARKEN - HA PICKNICK/GRILLA MED FIN UTSIKT, ÄVEN OM DET REGNAR - GÅ PÅ ICA, SYSTEMET OCH BANKEN, UTAN ATT DET TAR HALVA DAGEN - SITTA I SOLEN OCH ÄTA GLASS - BADA? ÅTMINSTONE FÖTTERNA - SE EN TEATERFÖRESTÄLLNING OM LIVET PÅ LUNDBERGS GARVERI - GÅ PÅ TVÅ VECKORS AKVARELLKURS - BASTA OCH KALLBADA - DRICKA ÖL TILL EN JAZZKONSERT I SOLNEDGÅNGEN - DANS PÅ BRYGGAN MED KULÖRTA LYKTOR - DRICKA KAFFE TILL EN HEMBAKAD HALLONPAJ I TRÄDGÅRDSMILJÖ - ÄTA PÅ EN TREVLIG FISKRESTAURANG - SE EN KONSTUTSTÄLLNING - GÅ I HANTVERKSBODAR - KÖPA FÄRSK FISK OCH TA MED HEM (TA HEM EN BIT AV VALDEMARSVIK ) - LIGGA I GRÄSET OCH LYSSNA PÅ FISKMÅSAR - ÅKA PÅ BÅTUTFLYKT - HYRA KANOT/SKRIDSKOR - GÅ PÅ LOPPIS OCH FYNDA - SE PÅ FILM/FOTBOLL PÅ STORBILDS-TV UTOMHUS SKICKA DINA FÖRSLAG TILL KOMMUN@VALDEMARSVIK.SE

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA Maj 2006 1. Inledning Miljö- och byggförvaltningen gjorde under februari månad en framställan till kommunstyrelsen om att få använda LommaPanelen för att

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER 4. HANDEL HANDEL På östra delen av området föreslås en handelsplats med inriktning mot storskalighandel och livsmedel. I tre av kvarteren kommer bostäder kombineras med handel i bottenvåningarna. En unik

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

Program till Vision Luleå 2050

Program till Vision Luleå 2050 Program till Vision Luleå 2050 Alla ungas medskapande Start och uppväxt för alla Allas röst Entreprenörskap Smarta resor och transporter Vilja uppleva infrastruktur Bredd och spets God livsmiljö Klara

Läs mer

GESTALTNINGSPRINCIPER

GESTALTNINGSPRINCIPER BILAGA PLANBESKRIVNING GESTALTNINGSPRINCIPER Volym och skala Kvarteret mellan Norra Promenaden och Slottsgatan tredelas av gatorna i två husgrupper med bostadsbebyggelse och en med hotellverksamhet/kontor.

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

rådh u storget UMEÅ - BESKRIVNING A V N Y A ORANGERIET - R ÅDHUS T O R G E T - UME Å 2015-11 - 19 S W E C O

rådh u storget UMEÅ - BESKRIVNING A V N Y A ORANGERIET - R ÅDHUS T O R G E T - UME Å 2015-11 - 19 S W E C O rådh u storget UMEÅ - BESKRIVNING A V N Y A ORANGERIET - R ÅDHUS T O R G E T - UME Å S W E C O 2015-11 - 19 RÅDHUSTORGET ÄPPLELUNDEN MED VATTENLEK NY RÅDHUSTRAP PA SCENMÖJLIGHET BIL PARKERING RÖRELSEHINDRADE

Läs mer

Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012

Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012 Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012 Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandring är en metod som har utvecklats i Göteborg. Tillsammans med bland annat lokala föreningar, företag

Läs mer

Inspiration, idéer och fakta för dig som planerar och bygger cykelparkeringar i Västerås. Den perfekta cykelparkeringen

Inspiration, idéer och fakta för dig som planerar och bygger cykelparkeringar i Västerås. Den perfekta cykelparkeringen Inspiration, idéer och fakta för dig som planerar och bygger cykelparkeringar i Västerås Den perfekta cykelparkeringen 2 Cykelparkeringar Ja, tack! Västerås är en kommun med en stolt cykeltradition. Att

Läs mer

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum NYBRO - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum Alexandra Eliasson Examensarbete 30 hp, Magisterprogrammet i Fysisk planering Blekinge Tekniska Högskola, 2008 1 FÖRORD

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Håbo kommun Brukarundersökning inom äldreboenden

Håbo kommun Brukarundersökning inom äldreboenden Håbo kommun Brukarundersökning inom äldreboenden Dalängen Hus 4 Hus 2 (Attendo Care) Brukarundersökning i Håbo Äldreboenden Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare värderar oss och upplever

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl Bilaga till detaljplan. Dnr 04/1130 Upprättad 2012-12-18, rev. 2013-04-23, red. ändr. 2013-09-24 Mörbylånga kommun En detaljplan är under upprättande för ett

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 Februari 2015 Gestaltningsprogrammets status Gestaltningsprogrammet är ett

Läs mer

Den gröna småstaden. Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96

Den gröna småstaden. Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96 2013-05-22 1(10) Den gröna småstaden Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96 2(10) Innehåll 1. Uppdraget...3 2. Beredningens arbete...3 3. Vårgårda tätorts historia...4 4. Vårgårda tätort idag olika

Läs mer

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser?

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Bakgrund Detta dokument är framtaget för att informera om nya behov som uppstått med den allt ökade

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand GESTALTNINGSPROGRAM Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand Översikt av planerad bebyggelse i Frösjöstrand. GESTALTNINGSPROGRAM Sid 1(5) Syfte Syftet med detaljplanen är att omvandla det befintliga

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas?

Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas? 2014 06 27 Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas? Förstudie en möjlighetsanalys Möjlighetsanalys är många gånger ett bättre ord istället för ordet förstudie, eftersom det oftast handlar om att visa

Läs mer

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Visualisering Görvälns slott Inledning Ett upplyst slottsområde är en tillgång för kommunen i fl era aspekter, bla förstärker förslaget platsens motionsområde

Läs mer

Bageri. Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX

Bageri. Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX Bageri Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX Ombyggnad av gamla arkitekturskolan, Kv. Domherren, Stockholm. Arkitekturskolan ska inom några år flytta från sin

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG ETT LEVANDE KVARTER MED FLERA FRAMSIDOR Mer publik bottenvåning Då kopplingen i markplan mellan DN-skrapan och Tidningshuset rivs får byggnaden flera

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Kundenkät gatumark hösten 2013

Kundenkät gatumark hösten 2013 Kundenkät gatumark hösten 2013 En kundenkät med totalt 13 frågor skickats under hösten 2013 ut till 500 slumpvis utvalda kommuninvånare. Syftet är att få en överblick av hur nöjda invånarna kunderna är

Läs mer

P L A N F Ö R S L A G

P L A N F Ö R S L A G P L A N F Ö R S L A G Delområden: - Centrumdelen - Hamnpiren med hamnmiljön - Kvarnberget - Badholmarna - Nordanskog CENTRUMDELEN Fig. 243. Föreslagen kanal med hamnbassäng och intilliggande bostadsområden

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer.

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. Text Kajsa Ihre foto devis bionaz 086 [xxxxx xxxxxx xxxxx]

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Söderut vid kristallfasaden

Söderut vid kristallfasaden O m r å d e t Å n g f ä r j a n Söderut vid kristallfasaden Vy söderut längs med Helsingörskajen. Hamnpromenaden och den allmänna platsmarken skapar en naturlig övergång från Norra hamnen. Med reservation

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Grupp 1. Gruppuppgift bygg framtiden - idéer och visioner! Norrliden Strand i Kalmar Workshop 2 2008-10- 23. en centrumkärna längs Norrlidsvägen

Grupp 1. Gruppuppgift bygg framtiden - idéer och visioner! Norrliden Strand i Kalmar Workshop 2 2008-10- 23. en centrumkärna längs Norrlidsvägen synligt vatten genom området (blå linjer i östvästlig respektive nordsydlig riktning) knyta ihop vägsystemen med en slingrande bilväg förbi dämmet, utformad så att den inte blir en smitväg. knutpunkt i

Läs mer

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten Konstparken - en konsthall under bar himmel Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson Parkenheten - En konsthall under bar himmel Konsten har möjlighet att ge oss kända, okända

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12 Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Detta program sammanfattar de krav och riktlinjer som Älmhults kommun ställer på utformning av uteserveringar

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygghetsvandring i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygga stimulerande miljöer Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö men kan också användas

Läs mer

En nyrenoverad pärla på 17:e våningen i DN-skrapan - ett 84 meter högt landmärke som är känt långt utanför Stockholm. Adress Rålambsvägen 17

En nyrenoverad pärla på 17:e våningen i DN-skrapan - ett 84 meter högt landmärke som är känt långt utanför Stockholm. Adress Rålambsvägen 17 En nyrenoverad pärla på 17:e våningen i DN-skrapan - ett 84 meter högt landmärke som är känt långt utanför Stockholm. Typ Kontor Storlek 280 kvm Adress Rålambsvägen 17 Område Kungsholmen Lokalbeskrivning

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler.

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler. BOLLEBYGD IDAG Bollebygd ligger beläget på en ås mellan Nolåns och Söråns dalgångar omgiven av skogsbeklädda höjder. Orten är ett typiskt stationssamhälle som byggts upp kring järnvägen. Orten har i huvudsak

Läs mer

M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l

M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l CENTRUMANALYS AV 5 ORTER I KARLSTADREGIONEN JANUARI 2007 Karlstadregionen FAKTORER MED STOR BETYDELSE FÖR REGIONENS UTVECKLING

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Trotsade kylan för att förbättra Påryd

Trotsade kylan för att förbättra Påryd Handläggare Datum Elisabeth Karlsson 2012-02-09 Trotsade kylan för att förbättra Påryd Måndagkvällen den 6 februari samlades 15 Pårydsbor utanför Ica för att visa kommunala tjänstemän vad som är bra och

Läs mer

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Örebro kommun, Sam 532/2015 Bo i Örebro Bo i Örebro arrangerades på Krämaren den 12 augusti 2015. Under dagen hölls drop-in samtal, samt flera

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 1(8) Program tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 med närområde inom Åby i Norrköpings kommun 214 den 20 september 2012 Programmets bakgrund och syfte Programmets syfte är att studera

Läs mer

Bevarat boende, Skapat boende. Kept Dwelling, Created Dwelling A Transformation in Tyresö, Stockholm. Sebastian Ailert. Transformation Tyresö

Bevarat boende, Skapat boende. Kept Dwelling, Created Dwelling A Transformation in Tyresö, Stockholm. Sebastian Ailert. Transformation Tyresö evarat boende, Skapat boende Transformation Tyresö ept Dwelling, Created Dwelling A Transformation in Tyresö, Stockholm Sebastian Ailert Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Ebba Hallin och Anders

Läs mer

HAMNTORGET - BADET - SKEPPSBRON

HAMNTORGET - BADET - SKEPPSBRON HAMNTORGET - BADET - SKEPPSBRON 5m Hamntorget Det nya Hamntorget är ett vackert och spännande nytt torg för alla okarshamnsbor, i alla åldrar och med olika fritidsintressen. En plats som människor på resa

Läs mer

Stadsutveckling med ekosystemtjänster

Stadsutveckling med ekosystemtjänster Sollentuna 11 december 2014 Stadsutveckling med ekosystemtjänster Christina Wikberger CAREOFCITY.COM 11 DECEMBER 2014 Stadsutveckling med ekosystemtjänster Christina Wikberger CAREOFCITY.COM Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Nyrenoverad kontorslokal i DN-skrapan med stora fönster och generöst ljusinsläpp. Mosaikparkett i ek och ljusa träglaspartier ger karaktär.

Nyrenoverad kontorslokal i DN-skrapan med stora fönster och generöst ljusinsläpp. Mosaikparkett i ek och ljusa träglaspartier ger karaktär. Nyrenoverad kontorslokal i DN-skrapan med stora fönster och generöst ljusinsläpp. Mosaikparkett i ek och ljusa träglaspartier ger karaktär. Typ Kontor Storlek 235 kvm Adress Rålambsvägen 17 Område Kungsholmen

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B Detaljplane 498 Borgå, Västra åstranden, stranden för kultur och fritid Detaljplaneändring för stadsdelen 22, Kokon skidcentrum, Kokon föredetta reningsverk, åstrandens

Läs mer

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Sammanfattning Platsen är attraktiv för att vara under vintersäsongen eftersom besökare till och med satt i den kalla vårsolen, men den skulle kunna bli mycket bättre

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22 Datum 141023 Plats Bonnier Konferenscenter Deltagare Boende, AFA Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 1.1 - UPPLÄGG Om Idéforum 1 Ett första

Läs mer

Ditt nästa kontor? Kanalgatan 3

Ditt nästa kontor? Kanalgatan 3 Ditt nästa kontor? Kanalgatan 3 56 kvm, Centrum Kanalgatan 3 Centrum Ledig yta: 56 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 4 6 Tillträde: Enligt överenskommelse Restaurang Yteffektivitet Buss 200 m Litet

Läs mer

Sinnesfrid: Synvillor

Sinnesfrid: Synvillor Sinnesfrid: Synvillor I denna övning utmanar vi synsinnet med hjälp av några luriga bilder. Gör så här: Ta fram bilderna. Betrakta varje bild enskilt eller i grupp. Det finns fyra typer av bilder. Stereobilder

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad Bild: Superstudio INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering

Läs mer

UPPSALA, LUTHAGEN KAPRIFOLEN. Vackra bostäder med klassisk känsla

UPPSALA, LUTHAGEN KAPRIFOLEN. Vackra bostäder med klassisk känsla UPPSALA, LUTHAGEN KAPRIFOLEN Vackra bostäder med klassisk känsla Skönt boende som rymmer livet I Kaprifolen i anrika Luthagen erbjuder vi vackra och funktionella bostäder för dig över 55 år. Arkitektritade

Läs mer

rätt växt på rätt plats

rätt växt på rätt plats 82 rätt växt på rätt plats av Mikael Propst Hundraårig lind dansar med modernt koncerthus Linden samspelar bra med Uppsala Konsert & Kongress. Den påminner om tiden då den var ett undanskymt gårdsträd

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården GESTALTNINGSPROGRAM Kv. Mården Dec 2013 Medverkande Beställare: Umeå Kommun, Detaljplanering Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Umeå Uppdragsansvarig: Eva Henriksson Medv landskapsarkitekt: Stina Åslund Allmänt

Läs mer

KONTOR 185M 2 NACKA HESSELMANS TORG 5

KONTOR 185M 2 NACKA HESSELMANS TORG 5 KONTOR 185M 2 NACKA HESSELMANS TORG 5 FIN LOKAL HÖGST UPP PREMIUMKONTORSHUS I SICKLA HK 60 i Sickla Affärskvarter är ett premiumkontorshus i bästa läge. Här har ett spännande möte mellan stram design,

Läs mer

FÖRSLAG: ALLÉN. Godkänt dokument - Maria Pettersson. Stadsbyggnadskontoret Stockholm. 2009-11-27. Dnr 2009-01446

FÖRSLAG: ALLÉN. Godkänt dokument - Maria Pettersson. Stadsbyggnadskontoret Stockholm. 2009-11-27. Dnr 2009-01446 12 FÖRSLAG: ALLÉN En allé ett diagonalt huvudstråk genom kvarteret bidrar till att binda samman vällingby Centrum med Blackeberg. allén delar sig runt parken kring dammen och sträcker sig runt det nya

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

ODEN 2 INFLYTTNING. Bostadsområdet Oden etapp 2, Linero lkf.se/oden2. Vikingavägen 23 E - oktober 2015 Vikingavägen 11 D och 17 D - mars 2016

ODEN 2 INFLYTTNING. Bostadsområdet Oden etapp 2, Linero lkf.se/oden2. Vikingavägen 23 E - oktober 2015 Vikingavägen 11 D och 17 D - mars 2016 IFLYTTIG - oktober 2015 och 17 D - mars 2016 ODE 2 Med reservation för ändringar. Uppgifterna kommer successivt att uppdateras under planerings- och byggprocessen. ovember 2014. ostadsområdet Oden etapp

Läs mer

Övergångsställen och cykelöverfarter

Övergångsställen och cykelöverfarter Övergångsställen och cykelöverfarter Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel

Läs mer