KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa"

Transkript

1

2 ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master och torn som kännetecknar platsen utan förlitar sig på en stark och distinkt horisontell estetik som är både urban och progressiv. Den fasta och öppningsbara bron är helt integrerad i en noggrant samordnad konstruktion. Konstruktionen har förenklats och förfinats för att eliminera skrymmande motviktskammare och samtidigt skapa en balans mellan den övergripande brons tyngd och kompakthet och lättheten i den lägre brokonstruktionen för fotgängare. Bron uttrycker ett geometriskt språk genom sina triangulära och vikta plan. Det geometriska mönstret knyter an till Göteborgs vallgravar och de gamla försvarsmurarna. Miljön under bron En högt upphöjd bro skapar en speciell miljö under bron, brodäckets funktion blir då likt ett stort tak. Förslaget skapar ett positivt och tydligt offentligt rum under bron. Konstruktionen formar ett dynamiskt utomhusrum i stor skala och blir en ny plats och målpunkt för både arrangerade och spontana möten och aktiviteter. Då det skapas ett rum på var sida om älven blir det också en tydlig koppling till och symbol för visionen för Älvstadens utveckling. Dramatisk öppning Med konventionella metoder och tekniker öppnas bron likt ett unikt och urbant skådespel. Den sammanflätade klaffens konstruktion öppnas upp och formar en treuddad krona att beskåda för de väntande trafikanterna. Öppningen ger bron en distinkt signatur som fungerar som en symbol för Göteborg. Fotgängarna som vistas på en lägre nivå, kommer att få en extraordinar föreställning när brons däck öppnas upp och himlen skymtas genom de diagonalt skurna klaffarna. Klaffarna öppnas upp till 45 grader och skapar en överlappning mellan däcken från respektive brosida. Älvens båda sidor förblir därmed symboliskt sammanlänkade även vid öppningen av bron. Upplevelsen för fotgängare Brons utformning med en lägre brokonstruktion för fotgängare ger koppling till kajerna på båda sidor av älven. Det ger fotgängarna möjlighet att smidigt ta sig upp på bron, från de naturliga vistelseytorna i brons närhet, för att ta sig vidare från den ena till den andra sidan eller helt enkelt bara uppleva bron. Fotgängare kommer lätt kunna välja vilken miljö de vill vistas i genom att de på ett fritt och säkert sätt kan röra sig mellan huvuddäcket och det nedre däcket samt mellan det nedre däckets båda sidor. Det nedre däckets anslutning till pirerna, innebär att bron bidrar till en mer vattennära upplevelse. För cyklister kan bron ses som en transportsträcka, en del av resan från en punkt till en annan via den snabba cykelbanan, men det skapas också möjligheter att nå det övre däcket genom att ta cykeln med sig upp från kajerna via hissar.

3 BRONS KONSTRUKTION OCH BYGGANDE Bron består övergripande av två separata delar. Mot var landsida anläggs en fast bro i betong som är sammanlänkad med en klaffbro i stål med en underbyggnad i betong.därunder anläggs en lägre bro som utgörs av gångbanor som sammanbinds med trappor upp till huvuddäckets gång- och cykelbana. Den fasta bron består av solida betongramar med lutande v-formade väggar och 30 m spännvidd. Den sammangjutna konstruktionen medför en robust och underhållsfri konstruktion utan lager. Överbyggnaden består av efterspända längsgående huvudbalkar med avfasade konsolande sidobalkar. Farbanan består av förtillverkade armerade betongelement som vilar på efterspända tvärbalkar i betong. Tvärbalkarna är sammangjutna med huvudbalkarna. Underbyggnadens väggar gjuts i högpresterande betong i syfte att minska väggarnas tjocklek och för att ta hand om temperatur- och krymprörelser. Bropelarna vilar på en pålgrundläggning. Brons fasta punkt är vid pelarna närmast fartygsrännan. Dessa pelare har vertikala och i längsled lutande stödpålar i betong, samt pålar lutandes i tvärled för att hantera påseglingskrafter. Standardpelarna har en grundläggning bestående av endast vertikala pålar i syfte att minska den längsgående styvheten. Detta minskar tvångskrafterna i rambron. Den rörliga bron består av två stållådor med motvikter av betong. Klaffarnas pelare placeras på insidan av den fasta brons v-formade pelare. Pelarna döljs av huvudpelarna när bron ses från sidan. Den lägre bron spänner mellan bottenplattorna. Bron utförs antingen som en samverkansbro eller som en efterspänd bro. Under byggandet hängs balkarna från huvudbrons farbana. De tvärgående broarna är permanent inhängda i huvudbrons farbana. Det föreslagna byggskedet medför att inga temporära pålar behövs. Formställningen för de platsgjutna balkarna placeras på de permanenta stödens bottenplattor. När formen för huvudbalkarna byggts, placeras tvärbalkarna och huvudbalkarna gjuts och spänns. Därefter placeras farbaneplattans betongelement på tvärbalkarna och fogas samman med platsgjuten betong. Stålklaffarna kan i sin helhet förtillverkas på annan ort och placeras på bron med hjälp av flytande kranar.

4 RUMMET UNDER BRON Förslaget skapar ett positivt och distinkt offentligt rum under bron. Konstruktionens rumsliga dynamik skapar ett offentligt rum i stor skala och nya målpunkter skapas i hjärtat av älvrummet. Det fysiska och upplevda avståndet avtar eftersom kajerna sträcker sig ut över älven. För fotgängare kommer resan över älven att starta på en låg vattennära nivå, för att sedan stiga i höjd då farleden korsas. Resan över älven kommer att erbjuda nya livliga torgliknande offentliga platser i anslutning till vattnet, på och i anslutning till bron. Den södra älvstrandens sida inrymmer en amfiteater med trappor och terrasseringar samlade runt en publik scen som lätt kan ändra skepnad. Scenen vid älvstranden fungerar som ett torg och breder ut sig under bron mot landfästet. Från baksidan av amfiteatern leder trappor upp till huvuddäcket. Landskapet på den södra sidan är tänkt att utvecklas som en attraktiv plats för barn och familjer med möjligheter till lek i samspel med brons konstruktion. På den norra älvstranden kan det nya landskapet sträcka sig mycket längre ut i älven då farlederna ligger förskjutna mot den södra älvstranden. Ett pir-liknande däck placeras ovanför vattnet med samma storlek som torgytan i anslutning till amfiteatern på den södra älvstranden. I slutet av däcket leder trappor upp till huvuddäcket. På det nedre däcket finns det möjlighet för olika typer av båtar, så som älvtaxi eller älvsnabben, att lägga till. Detta skapar ytterligare ett sätt att lätt ta sig över älven och ger dessutom kvaliteter till det framtida Frihamnsområdet. Torgytorna norr och söder om älven får en tillräckligt stor yta (cirka 80 m långt och 22 m bred vardera) med plats för en stor variation av evenemang av både arrangerad och spontan karaktär, exempelvis marknader eller uppträdanden. Det finns många goda exempel på lyckade platser under broar, så som den permanenta bokmarknaden under London Waterloo Bridge i London. Den nya Hisingsbrons publika platser på respektive kajsida är dock planerad för en större variation och bredd av arrangemang. Huvuddäckets undersida och ytorna där under kommer att belysas med ett arkitektoniskt ljusspel med vita och mättade röda toner. Det upplysta området kommer att framträda som ett inre rum mellan de lutande pelarväggarna. Huvuddäckets undersida har infällda nischer för att dölja ljus- och ljudinstallationer, vilket möjliggör att de offentliga rummen under bron kan ges skräddarsydda atmosfärer för olika evenemang.

5 ATT ÖPPNA BRON Bron visar en unik och dramatisk öppningssekvens. Bron är robust och uppbyggd kring konventionella tekniker. Den öppningsbara delen består av två sammanflätade M- och V-formade klaffar. Klaffarna ligger omlott och vilar på den fasta brodelen när den är stängd. Som en följd av geometrin ligger fogen diagonalt tvärs vägen, men vinkelrätt mot gång-, cykel- och spårvägen. Anslutningen där spårvagnen passerar fogen är stel. Klaffarna består av en ortotropisk stålfarbana med längsgående lådbalkar. Klaffarna balanseras av en motvikt i det inre spannet på så sätt att konstruktionen är i jämvikt och kräver mycket lite energi och ett enklare mekaniskt öppningssystem. Detta unika upplägg kombinerar enkelklaffens och dubbelklaffens fördelar. Halva ytan lyfts och därigenom minskas vikten hos varje konsol. Detta kräver mindre motvikt än en enkelklaff och medför att längden på det inre spannet minskar. Som en följd av detta befinner sig motvikten över högsta högvatten när bron är öppnad. På så sätt krävs ingen motviktskammare och därmed undviks betydande visuella och hydrologiska hinder. Klaffarna lyfts av vertikala hydraulcylindrar. Eftersom klaffarna är balanserade behöver hydrauliken bara motverka friktion och vindlast mot de öppna klaffarna. De behöver aldrig motverka egentyngden. Manöverrummen är diskret belägna inne i pelarna och är via trapporna tillgängliga för inspektion och underhåll. Den öppningsbara delen av bron är målad för att kontrastera mot den fasta bron i betong. Stålklaffarna är målade, M-klaffen i rött och V-klaffen i vitt. Huvuddäckets undersida randas i rött och vitt med en tydlig referens till det närliggande läppstiftet. Klaffens pelare skiljer sig från den fasta delens V-formade pelare genom sin färg som fås genom att använda röd pigmenterad betong. Detta skapar en visuell effekt som liknar den för Årstabron i Stockholm. När bron öppnas på kvällen startar en arkitektonisk belysningssekvens. Den normala belysningen av konstruktionen (V-pelarna) dimmas för att visa en starkt belyst portal, genom vilken fartygen passerar. Belysningen använder sig av samma färgskala, rött och vitt.

6

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION NY HISINGSBRO Reflektion Vårt koncept för den nya bron, är att göra den så enkel och elegant som möjligt. Med sin rena och låga profil, kommer brons vackra linjer att framhävas och förstärkas. Bron kommer

Läs mer

VINGSPANN VINGSPANN. 30 x 3,9 cm pms cool gray 9 pms 280

VINGSPANN VINGSPANN. 30 x 3,9 cm pms cool gray 9 pms 280 VINGSPNN VÅR KLROLÖSNING LIR N UNIK OH TTRKTIV RO n klaffbro är en effektiv lösning för en öppningsbar bro, när det gäller en så måttlig öppning som krävs i Norrtäljes hamnbassäng. I vårt arbete med detta

Läs mer

Martinsons gång- och cykelbro av fackverkstyp Produktfamilj: MGC-FV Teknisk Specifikation Överbyggnad

Martinsons gång- och cykelbro av fackverkstyp Produktfamilj: MGC-FV Teknisk Specifikation Överbyggnad Sida 1(7) Allmänt Denna tekniska specifikation (TS) gäller för alla broar ingående i denna produktfamilj. Broarna har fri bredd 3 m och längd från 20 till 31,5 m i steg om 2,3 m. Se även produktritning

Läs mer

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning 2011-10-25 ARBETSPLAN Granskare Godkänd av Ort Datum C Runesson Umeå Objektnamn Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning 1 Umeåprojektet

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement VINSTA Terrängmodelleringen vid gång- och cykelöverfarten över Bergslagsvägen och Skattegårdsvägen fungerar även som ett bullerskydd. Den möter söderut en vall, kombinerad med plank vid gång- och cykelpassagen

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga.

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 februari Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

TRAFIKPLATSER. De höga bergskärningarna mellan trafikplatserna Akalla och Häggvik gestaltas med stor omsorg och med arkitektonisk

TRAFIKPLATSER. De höga bergskärningarna mellan trafikplatserna Akalla och Häggvik gestaltas med stor omsorg och med arkitektonisk att klätterväxter, träd och buskar ska klara av att växa och trivas i en tuff vägmiljö är det helt avgörande att de får goda förutsättningar i form av bra tillgång till näring, vatten och syre. Både i

Läs mer

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad \\seramgotfscl01a-a\uppdrag2\40\14\1320007381\2_allm\rapporter\revidering

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Förstärkning och underhåll av befintliga stål och samverkansbroar (betong och stål) stod i fokus under en intressant workshop den 28 september i Rambölls

Läs mer

Kasper Salin-vinnare skapad

Kasper Salin-vinnare skapad Peter Fajers, Civilingenjör, handläggande stålkonstruktör Väven Kasper Salin-vinnare skapad FEM-DESIGN Umeås nya landmärke har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska

Läs mer

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken.

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken. 1 (18) TRAFIKVERKETS FÖRESKRIFT Datum: 12..11.2010 Dnr 6154/ /040/2010 Innehåll: Normgivnings- bemyndigande Giltighetstid: Sjötrafikmärken och ljussignaler samt deras placering Sjötrafiklagen (463/1996)

Läs mer

BRO NORRTÄLJE PARALLELLT UPPDRAG MAJ 2016 &RUNDQUIST

BRO NORRTÄLJE PARALLELLT UPPDRAG MAJ 2016 &RUNDQUIST BRO NORRTÄLJE PARALLELLT UPPDRAG MAJ 2016 &RUNDQUIST 1 innehåll SID. Utgångspunkter 4 GestaltningsidéN 6 BROFörslag 8 Situationsplan 1-800 9 del För del 10 Material 19 LJUSSÄttning 20 kalkyl 23 BROKONSTRUktiON

Läs mer

SCEN. Over SIDDSCEN SCEN SIDDSCEN REPETITIONSLOKALE STOR ARTISTFOAJE

SCEN. Over SIDDSCEN SCEN SIDDSCEN REPETITIONSLOKALE STOR ARTISTFOAJE SCEN Over SIDDSCEN SCEN SIDDSCEN REPETITIONSLOKALE STOR ARTISTFOAJE SCEN C:\Users\Janis Kristians\Documents\REVIT MODEL 1. platsen 2. byggnaden SOCIAL 3. människan 9. människan 8. byggnaden EKONOMISK EKOLOGISK

Läs mer

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga.

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Vi på Martinsons vill att du ska få uppleva friheten med trä som byggnadsmaterial. Det här är våra produkter som gör det möjligt. 4 Ett material som

Läs mer

Modellfamilj: Martinsons småvägsbro, tvärspänd platta Teknisk Specifikation Överbyggnad. Version: 1.0 Ändrat: 2015-04-28

Modellfamilj: Martinsons småvägsbro, tvärspänd platta Teknisk Specifikation Överbyggnad. Version: 1.0 Ändrat: 2015-04-28 Sida 1(8) Allmänt Denna tekniska specifikation (TS) gäller för alla broar ingående i denna modellfamilj. Broarna har fri bredd 4,5 m och längd från 6 till 24 m i steg om 1,8 m. Se produktritning MSV-TP-100

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV ARPEGGIO

NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV ARPEGGIO NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV ARPEGGIO NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV 4 NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV SITUATIONSPLAN 1:2000 NY BRO ÖVER GÖTA ÄLV Arkitektens uttalande Vi är tagna av platsen, skalan, rymden, vattnet och staden. Potentialen

Läs mer

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Del 1. Beräkningsförutsättningar Tågtrafik Buller- och vibrationsutredning har genomförts med prognosår 2030. Dingersjö är då en förlängd mötesstation. 1.1 Antal tåg

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Olika typer av planer Översiktsplan (ÖP) Fördjupad översiktsplan (FÖP) Detaljplan (DP) Program-/planområde Tidigare planer Detaljplaner från år

Läs mer

KAPITEL 7 KONSTBYGGNADER

KAPITEL 7 KONSTBYGGNADER KAPITEL 7 KONSTBYGGNADER 7.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst VGU Krav för vägars och gators utformning (LÄNK) 2012:179,

Läs mer

Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets omgivningar.

Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets omgivningar. Festival Hall / Delugan Meissl Associated Architects En exponerad juvel Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets

Läs mer

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19 Arlöv INDUSTRI- BYN INDUSTRI- BYN Identitet idag Önskad identitet Grönytor Aktiverade grönytor Vatten Större vägar Stadskärna Järnväg Kommunens grönstruktur 0 100 m 500 m 1000 m Föreslagen grönstruktur

Läs mer

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Källare Garage Lantbruk Maskinrum Lagerhallar Ljust och fräscht och en behaglig temperatur Isover Duo är en takisolering som är enkel

Läs mer

20 / Programförslag / Bredgatan 1:1

20 / Programförslag / Bredgatan 1:1 20 / Programförslag / Bredgatan 1:1 > Exempel på kanalrummets karaktär, Illustration: Benthem Crouwel och Mandaworks. lländaretorget 2. PROGRAMFÖRSLAG 21 22 / Programförslag / Bredgatan 1:1 VISION 2035

Läs mer

Profila RS: Den perfekta multihusbilen

Profila RS: Den perfekta multihusbilen 14 Eura Mobil 2013/2014 NYHET Profila RS: Den perfekta multihusbilen Du letar efter en husbil som har många goda egenskaper: den ska vara så låg som en halvintegrerad och samtidigt ha ett förvaringsutrymme

Läs mer

SituAtionsplan 1:500. Handel/Kontor Polhemsplatsen. Station/Kontor. Nya Åkareplatsen. Hotel Post. Studentbostäder. Konferenshotell

SituAtionsplan 1:500. Handel/Kontor Polhemsplatsen. Station/Kontor. Nya Åkareplatsen. Hotel Post. Studentbostäder. Konferenshotell SituAtionsplan 1:500 Station/Kontor Handel/Kontor Polhemsplatsen N Nya Åkareplatsen Hotel Post Studentbostäder Konferenshotell Byggnaden som system AUT089 - JOHAN FRANZÉN A3 Plan 1 / ENTRÉPLAN 1:200 N

Läs mer

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Visualisering Görvälns slott Inledning Ett upplyst slottsområde är en tillgång för kommunen i fl era aspekter, bla förstärker förslaget platsens motionsområde

Läs mer

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014 MARS 2014 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-03-24 KF 13 2014 Bilaga A Fotodokumentation Befintlig belysning Dokumentet är en bilaga till Belysningsprogrammet för Vallentuna kommun. Fotodokumentationen

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum Trafikstrategi för Karlskrona Vision stråk i Landbrogatan Vy över Landbrogatan norrut mot stationen en tidig sommarmorgon. Landbrogatan är en mycket vacker gata med ett storslaget perspektiv från Ronnebygatan

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering G1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Bostadsplanering Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om bostadsplanering Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2014-2016

TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2014-2016 2014-02-18 TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2014-2016 Trafiksäkerhetsåtgärd från 2013, trafikseparering med pollare på Rosenvägen i Enebyberg. TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2014 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro.

Din vägledning i valet av träbro. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Träbroar har i dag samma prestanda och tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- och cykelbroar och avancerade vägbroar för tung fordonstrafik.

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

avion nya former för kontorsbelysning

avion nya former för kontorsbelysning avion nya former för kontorsbelysning Fångad i tyngd löshet Is som flyter på vattnet. En snöflinga som skär genom den kristallklara luften Fagerhults Avion är ett visuellt luftakrobatiskt nummer. Ett

Läs mer

4.8 ETAPPUTBYGGNAD. 4.8.1 Regionbussterminal. Oberoende av vilket alternativ och vilken bangårdslösning

4.8 ETAPPUTBYGGNAD. 4.8.1 Regionbussterminal. Oberoende av vilket alternativ och vilken bangårdslösning TÄNKBARA LAYOTER HALMSTAD RESECENTRUM 4.6 PENDELPARKERINGAR Pendelparkeringarna lokaliseras söder om resecentrum och till största del väster om spårområdet. I första hand utförs dessa som markparkeringar

Läs mer

PM Produktion och rivning

PM Produktion och rivning Sida 1 av 11 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS

Läs mer

Stationsscenen i Fristad

Stationsscenen i Fristad Stationsscenen i Fristad Här är Stationsscenen i så gott som klart skick. Trägittret som täcker plintarna saknas. Stationsscenen är en musikpaviljong för föreningslivet i Fristad med närområde. Projektet

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1)

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) OPTIMA2 BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) LÄGESRAPPORT 25 juli 2011 Tekn. Dr Cecilia Häggström (genomförandeansvarig) Docent Karin Fridell Anter (projektledare) Projektets

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

VINKYLSKÅP VINEXPONERING

VINKYLSKÅP VINEXPONERING Vi har bla annat levererat Library skåpen till det nya Vin & Spritmuseumet, NK matsalar på plan 4 i Stockholm. Library GEMM Wine Library är en utmärkt anledning att flytta vinkällaren upp till matsalen.

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11 GESTALTNINGSPROGRAM 2016-05-11 - ENTRÉN - Den första plats som besökare och boende i Snurrom kommer möta är en platsbildning, ett mindre torg. Hela ytan blir upphöjd till torgnivå och platsen blir en ordnad

Läs mer

Komplett reparationssortiment

Komplett reparationssortiment Betongreparation Finja Bemix Komplett reparationssortiment Specialister på specialbetong Finja Bemix utvecklar, producerar och levererar specialbetong till byggindustrin i hela Sverige och har ett stort

Läs mer

Helsingborgsexpressen Gestaltningsprogram

Helsingborgsexpressen Gestaltningsprogram Helsingborgsexpressen Gestaltningsprogram 2015-09-29 Ansvarig: KH Proj. nr: 30 15 018 Varumärkesplatform Integrerad och Stilren Busshållplatser för Helsingborgsexpressen bör smälta in i sin omgivning och

Läs mer

CAFÉFÖRSLAG NORDBYGG 2010

CAFÉFÖRSLAG NORDBYGG 2010 CAFÉFÖRSLAG NORDBYGG 2010 PERSPEKTIV ENTRÉSITUATION Mässmontern har ett formspråk där kantigt får samspela med mjukt. Träramar används som skulpturala element, de bildar informella rum och skapar vyer.

Läs mer

Förslag till skulpturutförande för Campus Valla friidrottsarena.

Förslag till skulpturutförande för Campus Valla friidrottsarena. BOL 1 Ristningar i myntet Förslag till skulpturutförande för Campus Valla friidrottsarena. Jag blev intresserad av det mynt som hittades i samband med utgrävningen av platsen. Myntet med bilden av kung

Läs mer

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik R GYRO Den perfekta lösningen för avgradning och slipning Oscillerande slipteknik För stål, rostfritt och metaller - ett starkt och effektivt maskinkoncept..! Ett karakteristiskt kännetecken för varje

Läs mer

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping B a k g r u n d - H i s t o r i a - N u t i d PLANFÖRUTSÄTTNINGAR Jönköping ligger i den norra delen av småland vid Vätterns sydligaste

Läs mer

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt FASTIGHETSFÖRVALTNING Många av betongkonstruktionerna från miljonprogrammet som balkonger och garage är i behov av reparation. Fastighetsförvaltare kan minska sina kostnader genom tidigare och bättre tillsyn.

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor.

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor. 1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra sklass 2 () på följande sträckor. Vägnummer Sträcka och motiveringar Nuvarande Föreslagen 546 Bro över bäck vid Borgviks kyrka Grums kommun

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Malung - Sälens kommun, Dalarnas län Vägplan, 2016 Granskningshandling utformning av planförslag Tekniskt PM Byggnadsverk TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.3.0 Trafikverket

Läs mer

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER 4. HANDEL HANDEL På östra delen av området föreslås en handelsplats med inriktning mot storskalighandel och livsmedel. I tre av kvarteren kommer bostäder kombineras med handel i bottenvåningarna. En unik

Läs mer

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Portfolio Andreas Engberg Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Passagen Del av Fantasiprojektet termin 3 Fantasiprojektet som inleder årskurs

Läs mer

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Sammanfattning Platsen är attraktiv för att vara under vintersäsongen eftersom besökare till och med satt i den kalla vårsolen, men den skulle kunna bli mycket bättre

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

StoTherm Ecoroc. Arbetsanvisning

StoTherm Ecoroc. Arbetsanvisning StoTherm Ecoroc Arbetsanvisning 1 Arbetsanvisning StoTherm Ecoroc 1. Ställningsrekommendationer Montera ställningen på lämpligt avstånd från befintlig fasad. Bomlaget bör vara minst 5 plank (1 m) brett.

Läs mer

Förslagsskiss utställning om träbyggnadsstrategin Titel Våga bygg högt i trä/nu bygger Sverige åter högt i trä/ Tänk stort/våga mer Syfte Att inspirera till och motivera valet av trä som byggnadsmaterial

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36

MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36 MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36 Hunton Silencio thermo 1 Före läggning Installationsritningar måste vara tillgängliga innan läggningen påbörjas. Rör som monteras i Silencio Thermo ska ha goda

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram 090219_Systemhandling Innehållsförteckning Hyllie torg Belysningsprogram Ljusbeskrivning sida 3 Ljusslingor sida 4 Master sida 4 Träd sida 4 Bänkar sida 5 Vattenkar

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Väg- och gatubelysning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner: Jan

Läs mer

levereras måttanpassad för de flesta konstruktioner vattenspärr etc. kan integreras vid tillverkningen Stremaform strong > 300 mm > 300 mm

levereras måttanpassad för de flesta konstruktioner vattenspärr etc. kan integreras vid tillverkningen Stremaform strong > 300 mm > 300 mm Stremaform Stremaform är en kvarsittande gjutavstängare som består av ett finmaskigt specialnät, insvetsat mellan längs- och tvärgående stänger, i ett armeringsnät 7 x 5,5 mm med rutstorlek 140 x 50/140

Läs mer

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG ETT LEVANDE KVARTER MED FLERA FRAMSIDOR Mer publik bottenvåning Då kopplingen i markplan mellan DN-skrapan och Tidningshuset rivs får byggnaden flera

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun 2014-11-19 1(7) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun Dessa riktlinjer sammanfattar de krav som Eslövs kommun ställer vid utformning av uteserveringar. Målsättningen är

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som

Läs mer

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Tillgängligheten på kyrkogården enkelt avhjälpta hinder Om att förenkla kyrkogårdsbesöket för personer med nedsatt rörelseförmåga eller syn. Men glöm inte

Läs mer

Självklar parkering 3.0 Gatan talar

Självklar parkering 3.0 Gatan talar Självklar parkering 3.0 Gatan talar Meddelande 6:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafikkontoret gav 2001 ut en rapport om Självklar parkering (Rapport nr 13:2001). Denna följldes upp ett år senare

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL Kappa Original 5 Kappa Klassisk 9 Kappa Bas 13 Upphängning 17 Färger 18 1 2 KAPPA Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kapprumsinredning Kappa Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN

PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN 2015.03.10 2 Organisation Projektgrupp Anna Modig, Gatukontoret, Projektledare Björn Lundberg, Gatukontoret Johanna Verbaan, Ramböll Sverige AB Karin Hammarlund,

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14 BESIKTNINGAR BYGGLEDNING KONSTRUKTIONER RAMBESKRIVNING KONSTRUKTION FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14 ALLHALLEN Rapphönan 7 Örkelljunga kommun Nybyggnad av allhall S:t Clemens gata 45 252 34 Helsingborg

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

ÖPPNA NYA HORISONTER. EXOS. tillbehör och tvättställ

ÖPPNA NYA HORISONTER. EXOS. tillbehör och tvättställ ÖPPNA NYA HORISONTER EXOS. tillbehör och tvättställ ÖPPNA NYA HORISONTER EXOS. det nya Frankesystemet, öppnar nya horisonter med sina tillbehör och tvättställ för installation på offentlig och halvoffentlig

Läs mer

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 2 Innehåll Inledning 5 Bakgrund och syfte 5 Förutsättningar 6 Funktionella brister i vägnätet 6 Riktlinjer

Läs mer

Policy för papperskorgar & askkoppar

Policy för papperskorgar & askkoppar Policy för papperskorgar & askkoppar Rapport 03-3 m. tillägg 05-7 Förord Materialet till denna rapport har tagits fram av Charlotte Horgby och bearbetats och slutförts av Anna Olsson, Parkoch naturförvaltningen.

Läs mer

7 Utformning av belysningsanläggning

7 Utformning av belysningsanläggning 7 Utformning av belysningsanläggning 7.1 Regler och föreskrifter Allt material i belysningsanläggningar ska vara utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar samt uppfylla gällande svenska normer

Läs mer

BRO OCEANPIREN PARALLELLT UPPDRAG SEPTEMBER 2014 LEUCHSENRING &RUNDQUIST

BRO OCEANPIREN PARALLELLT UPPDRAG SEPTEMBER 2014 LEUCHSENRING &RUNDQUIST BRO OCEANPIREN PARALLELLT UPPDRAG SEPTEMBER 2014 LEUCHSENRING &RUNDQUIST 1 INNEHÅLL SID. UTGÅNGSPUNKTER 4 GESTALTNINGSIDÉN 5 BROFÖRSLAG 6 Planritning 1-800 7 Elevation 1-800 8 DEL FÖR DEL 10 MATERIAL 12

Läs mer