790 Bram med myror i. 789 Mud Jeff Nichols / USA/ 2012/ 125 min. 788 Återträffen Anna Odell/ Sverige/ 2013/ 90 min

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "790 Bram med myror i. 789 Mud Jeff Nichols / USA/ 2012/ 125 min. 788 Återträffen Anna Odell/ Sverige/ 2013/ 90 min"

Transkript

1 790 Bram med myror i brallorna Anna Van Der Heide/ Nederländerna/ 2012/ 83 min Bram är en livlig sexåring som inte kan sitta still. Han tycker att det mesta är intressant men han kan inte koncentrera sig på bara en sak. När han blir stor tänker han bli uppfinnare och han har en särskild bok där han samlar på ord. Bram är mycket förvän- tansfull över att få börja skolan, men han blir snabbt besviken. Det mesta går ut på att sitta still och följa regler, två saker som Bram inte alls gillar. Brams föräldrar frågar sig hur mycket deras son kan anpassa sig utan att bli väldigt olycklig. 789 Mud Jeff Nichols / USA/ 2012/ 125 min Med en handling som får utvecklas i ett lugnt tempo och med lysande karaktärsporträtt, framför allt om hur det är att vara 14 år och befinna sig i den del av livet mellan barn och vuxen, är Mud en film som lyckas kombinera både äventyr och thriller utan att falla i stereotypfällan som så ofta sker för dessa genrer. 788 Återträffen Anna Odell/ Sverige/ 2013/ 90 min I Återträffen bjuder Anna Odell in till en nervig klassåterträff. 20 år har gått sedan eleverna i klass 9 c slutade grundskolan och gick skilda vägar och nu ska de ses igen. Men feststämningen kommer av sig när konflikter kommer upp till ytan och gamla sanningar ifrågasätts.

2 787 Tuffa Killar Christian Lo/ Norge/ 2013/ 74 minuter Modulf 11 år blir mobbad av de tuffa killarna i skolan. Men det gör inget tvärtom. Då räddar han andra elever från att bli mobbade. Och han klarar det. En dag flyttar en ny tjej in i huset intill. Lise, som hon heter, håller inte riktigt med Modulf om hans teori. Hon tycker faktiskt att det är det dummaste hon hört. Lise ingriper, skapar totalt kaos i hierarkin, och hamnar själv mitt i stormens öga. För att hjälpa henne måste Modulf tänka om och göra någonting åt situationen. På riktigt. 786 Min Stulna Revolution Nahid Persson/ Sverige/ 2013/ 75 minuter För 30 år sedan blev Nahid Persson Sarvestanis lillebror Rostam avrättad i iranskt fängelse, bara 17 år gammal. Nahid, som var vänsteraktivist och i opposition mot den nya islamistiska regimen, har under hela sitt vuxna liv känt skuld för Rostams död. I Min stulna revolution samlar hon forna aktivistkamrater i sitt hus i Sverige. Kvinnornas berättelser om fångenskap och tortyr ger Nahid i efterhand en bild av Rostams sista tid i livet. 785 Vi är Bäst Lukas Moodysson/ Sverige/ 2013 / 97 min Stockholm En film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är 13 år.som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Värmer fiskpinnar i brödrosten när mamma är på krogen. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död 784 The Rocket Kim Mordaunt/ Australien/ 2013/ 96 min På landsbygden i Laos längtar den 10-årige Ahlo efter att bryta med sitt olycksaliga öde. Han är den ende överlevande av två tvillingbröder och från födseln, enligt folktro, förutspådd att föra fördärv med sig. Efter att hans by förflyttas för att ge plats för en massiv damm flyr Ahlo med sin far och farmor genom den laotiska vildmarken på jakt efter ett nytt hem. Det blir början på en spännande resa, genom det land som tyngs av krigets minnen men genomgår stora förändringar. För Ahlo blir det en resa för att undfly och motbevisa det personliga arv som tynger honom och för att förändra sitt öde. 783 Vägen till Cannes Stefan Berg/ Sverige/ 2013/ 54 min Mattias pratar hela tiden och har svårt att sitta still. Dennis är oftast tyst och ställer höga krav på sig själv. De går i samma klass på gymnasiet. En klass där alla elever har en s.k. "diagnos" och på ett eller annat sätt har misslyckats med skolan.gemensamt för de båda är drömmen om att passa in någonstans. Känslan att få vara någon i ett större sammanhang. Genom BUFF Filmfestivals projekt "BUFF för Alla" får de chans att prova på att arbeta med film. De ger sig ut på en resa som visar sig leda hela vägen till Cannes med Mattias som filmregissör och Dennis som stjärna framför kamera

3 782 Jorden runt på 80 dagar Bengt Lagerkvist/ Sverige/ 1975/ 125 min Den odödliga berättelsen om Phileas Foggs och hans betjänt Passepartouts resa jorden runt efter ett lättsinnigt vad på Reformklubben i London Efter Jules Vernes klassiker. 780 Jag kallas Ernesto Benjamin Ávila / Argentina/ 2011/ 112 min Argentina Juan och hans familj återvänder efter en lång exil från sitt hemland för att delta i den militanta kampen mot diktaturregimen. Ständigt förföljda av polis och militär tvingas familjen leva med falska identiteter och påhittade namn. I skolan är Juan Ernesto och han lever i konstant skräck att bli avslöjad. När han träffar Maria blir det svårare och det enda han längtar efter är att få leva sitt eget liv som sig själv. Argentinas bidrag till Oscars-galan 2013 bygger på regissören Benjamin Ávilas egen uppväxt 771 Dom andra Margreth Olin/ Norge, Sverige/ 2013/ 90 min Dokumentärfilmaren Margreth Olin följer ett antal ungdomar som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och nu inväntar utvisning. Eftersom de enligt lagen kan avvisas först när de fyllt 18 år, lever de alla i ett slags limbo i väntan på ofrivillig exil. Olin granskar ett system som är så fixerat vid härkomst att de mänskliga rättigheterna kommer i skymundan. Margreth Olins engagerade röst berör och Dom andra är ett starkt inlägg i flyktingdebatten. 770 Stories we tell Sarah Polley/ Kanada/ 2012/ 108 min Skådespelerskan och regissören Sarah Polley (Away From Her, Take This Waltz) bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får sätta ord på sina upplevelser av livet, uppväxten och den stora familjehemligheten. 769 Djurvännerna Eva Lindström/ Sverige/ 2013/ 36 min En trilogi 3 x 12 minuter. I En Fågeldag följer vi fågelbarnens äventyrliga promenad bort från hemmet, från ljus morgon till mörk natt. I Jag rymmer! har det lilla fåret bestämt sig för att lämna sin flock. I Min vän Lage möter vi ugglan Lage som lämnat sitt hem i den mörka skogen för att bli storstadsuggla.

4 768 Mamman och den Barbro Lindgren, Eva Eriksson/ Sverige/ min vilda Bebin( ) Ett paket för de små med filmerna: Bella och Gustav (8 minuter) -Bella har tråkigt och har inte någon att leka med förrän hon träffar Gustav. Mamman och den vilda bebin (10 minuter) -Bebins framfart är värre än det mesta. Det värsta är att han gömmer sig för mamman hela tiden. Fast då och då hittar hon honom. Lite puss och kram och sen iväg på nya farligheter. Lilla syster Kanin (20 minuter)-storebror klarar av att passa sin lilla syster en hel lång dag. 767 Sandra David Wramneby/ Sverige/ 2012/ 8 min Sandra är en finurlig sexåring med ett bekymmer: hon är allergisk mot sin mamma. Med ett fängslande bildspråk skildrar filmen ur Sandras perspektiv hur hon försöker lösa problemet med sin frånvarande mamma. 766 Inte bara honung Markus Imhoof/ Schweiz/ 2012/ 90 min Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör. 765 Äta Lunch Sanna Lenken/ Sverige/ 2012/ 13 min 15-åriga Klara ska tillsammans med fyra jämnåriga tjejer och killar äta lunch på ätstörningsenheten under överinseende av sköterskor. De har 30 minuter på sig att äta upp. Regissörens kommentar: Jag har varit sjuk själv och det är anledningen till att jag håller på med det här. Jag vill gräva i varför flickors självbild ser ut som den gör och att nå ut till ungdomar har varit ett syfte med filmen. 764 Kalle Stropp och Grodan Boll Jan Gissberg, Thomas Funck/ Sverige/ 1987/ 30 min En dag blir Kalle Stropps och Grodan Bolls vän Hönan kidnappad av två skurkar. Kalle Stropp, Grodan Boll och Plåt-Niklas tar upp jakten. Men starten är olycklig då deras andra vän Papegojan också blir kidnappad. 763 Ingen riktig finne Mika Ronkainen/ Finland, Sverige/ 2013/ 90 min En far och en son beger sig ut på en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige; historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter; om inre och yttre exil som lyfter upp ett sällan diskuterat trauma i den svenska välfärdsstaten under det välmående 60- och 70-talet. Med stor känslighet och förfining beskriver regissören ett personligt förhållande mellan far och son och deras känslosamma minnesresa på jakt efter tillhörighet.

5 762 Uppe på Vallmokullen Goro Miyazaki/ Japan/ 2012/ 91 min Umi lever utan sina föräldrar tillsammans med sin farmor och sina syskon. Varje morgon hedrar hon sin pappas minne genom att hissa en flagga utanför deras hus. Ritualen fascinerar pojken Shun när han dagligen ser den på väg till skolan från sin pappas båt. Shun skriver en dikt om det hela i skoltidningen och när Umi läser den bestämmer hon sig för att söka upp honom. En relation och en förälskelse tar form, men det finns saker de inte känner till om varandra som ska få stor betydelse för deras framtid. 761 I am eleven Genevieve Bailey/ Australien/ 2013/ 93 min I I Am Eleven träffar vi elvaåringar i fler än elva länder och får ta del av deras funderingar kring livet och framtiden. Deras livsituationer och drömmar skiljer sig åt, men det finns också förvånande likheter och en känsla av samhörighet. Ta med dina elever på en tankeväckande resa som ger utgångspunkt för reflektion och egna projektarbeten! 760 Familjen Persson i främmande land Johan Palmgren, Åsa Blanck Sverige min Per Persson lämnade Sverige för 40 år sedan. Med sin Land Rover körde han österut och hamnade till slut i Pakistan där han förälskade sig, bildade familj och kom att leva sitt liv. Per har uppfostrat sina döttrar till självständiga starka kvinnor, något som inte accepteras i Pakistan. Döttrarna börjar längta till Sverige och en dag kastar familjen loss mot lyckolandet, men landar i en husvagn utanför Hässleholm. 759 Foxfire Laurent Cantet/ Frankrike/ 2012/ 143 min Mellan Väggarna-regissören Laurent Cantets version av Joyce Carol Oates roman "Foxfire - En tjejligas bekännelser". I ett arbetarområde i staten New York på 50-talet bildar en grupp tonårstjejer ett systerskap som motvikt till den mansdominerade omgivningen. De kallar sig Foxfire, och känns igen på tatueringen av en flamma på axeln. 758 Den gröna cykeln Haifaa Al Mansour/ Saudiarabien/ 2012/ 98 min Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör

6 757 Hannah Arendt Margarethe von Trotta/ Tyskland/ 2012/ 113 min Barbara Sukowa briljerar i Margarethe von Trottas engagerande film om den tyska filosofen Hannah Arendt och hennes rapportering från Adolf Eichmanns rättegång i Israel På uppdrag av tidningen The New Yorker reser Hannah till Jerusalem i tron om att hon ska stå öga mot öga med ett monster. Men det hon finner är en "ingen" och när hon till slut levererar sina artiklar orsakar de omedelbart en skandal i USA och Israel och snart i resten av världen. 756 Kauwboy Boudewijn Koole/ Nederländerna/ 2012/ 78 min 10-årige Jojo hittar en dag en fågelunge, och tar den med sig hem. Han måste gömma den lilla kajan för sin pappa, som inte vill ha några fåglar i huset. Jojo ringer ibland i hemlighet till sin mamma, men han berättar inte om sin vän kajan. Han vill överraska henne när hon snart fyller år. Jojos pappa vill inte fira någon som inte är där. Eftersom hans pappa har väldigt häftigt humör måste Jojo vara mycket 755 Tavlan Jean-François Laguionie/Frankrike/ 2011/ 76 min En försvunnen konstnär, en övergiven ateljé - en oförglömlig resa! Den store målaren har lämnat sina skapelser i varierande skick och gett upphov till en hierarki, där fulländade figurer bildat en elitistisk överklass medan övriga förpassats till samhällets botten. En äventyrslysten trio beger sig in i de olika tavlorna för att finna den enda person som kan bringa ordning i kaoset. 754 Änglarnas andel Ken Loach/ Storbrittanien/ 2012/ 106min När Robbie håller sin nyfödde son Luke för första gången svär han på att Luke aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att med nöd och näppe ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin enorma förvåning upptäcker att Robbie besitter en unik näsa för whisky. 751 Beast of the southern wild Benh Zeitlin/ USA/ 2012/ 89min Sexåriga Hushpuppy bor med sin pappa i en liten by någonstans i den amerikanska södern. Hon får oftast klara sig själv och ser världen runt sig som ett ömtåligt nät av levande varelser, där hela universums existens är beroende av att alla delar passar ihop. Men en dag rubbas ordningen, byn översvämmas och hennes pappa blir allvarligt sjuk. I ett desperat försök att återställa balansen måste den lilla hjältinnan ta sig an en katastrof av episka proportioner.

7 750 Amour Michael Haneke/ Frankrike, Tyskland/ 2012/ 90min Georges och Anne är ett par i åttioårsåldern. Båda har undervisat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov. 744 Kompani Orheim Arild Andresen/ Norge/ 2012/ 104min Jarles mamma ringer mitt i natten och berättar att Jarles far är död. Det väcker minnen av uppväxten i barndomshemmet i Stavanger och av smärtan att leva tillsammans med den alltmer alkoholiserade och oberäkneliga pappan som till slut fick familjen att falla samman. Filmen skildrar Jarles sökande efter sin egen identitet i 1980-talets Norge, första kärleken, musiken och om när han blev engagerad antirasist och aktivist. 743 Håll om mig Maria Eriksson/ Sverige/ 2012/ 36min Det är sommar på Rossö. 15-åriga Ida hänger med bästisen Sofie och har, även om hon inte riktigt vill sätta ord på det, ett gott öga till Jim. Hemma är det ansträngt och Ida är irriterad på sin mamma, som har blivit lämnad av Idas pappa. På sommarens årliga kräftskiva tar saker och ting plötsligt en oväntad vändning som sätter allt på sin spets. 742 Pojktanten Ester Martin Bergsmark/ Sverige/ 2012/ 74min När Ester Martin såg Eli på avstånd kände han för första gången igen sig själv hos någon annan. Långt senare möts de, blir vänner, älskare och själsfränder och Ester Martin anammar Elis ord för att beskriva sig själv: pojktant. Genom att växla ett dokumentärt samtal mellan Ester Martin och Eli i badkaret med iscensatta episoder ur en pojktants uppväxt lyckas filmen berätta en djupt personlig historia som också är allmängiltig. Det handlar om att bli kategoriserad och att själv kategorisera andra om vad som händer när människor gör anspråk på att vara något annat och något mer. 741 Tigrar & Tatueringar Karla von Bengtsso/ Danmark/ 2010/ 45min Maj är sex år och bor med sin farbror Sonny som är tatuerare men de pratar ofta om att hitta en riktig familj till Maj. När Maj råkar tatuera barnteckningar på en läskig motorcykelkille, måste hon och Sonny fly. Den äventyrliga och roliga flykten får Maj att fundera på om inte Sonny är hennes perfekta familj ändå.

8 740 Palme Kristina Lindström & Maud Nycander/ Sverige/ 2012/ 105min Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Nu kommer filmen om Palme. En berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Om en man som förändrade historien. För första gången medverkar också hela familjen Palme i en film. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker. Hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade barnen. 738 Äta Sova Dö Gabriela Pichler/ Sverige/ 2012/ 104min Äta sova dö är en film om arbetets betydelse i våra liv och för vår identitet och vårt människovärde. Den driftiga Ra a ger dagens "arbetslinje" ett ansikte men belyser också de svårigheter människor på avfolkade ställen och med sämre förutsättningar kan ha att skapa den framtid de drömmer om. Trots svärtan är det en lågmält humoristisk film med en kaxig, levnadsglad och revanschlysten ung kvinna i centrum. 737 Searching for Sugar Man Malik Bendjelloul/ Sverige/ 2012/ 82min Malik Bendjellouls dokumentär är en otrolig berättelse om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet, och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord, men ett bootlegex av hans album dök upp i Apartheidregimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen. 736 Mera KÖTTBULLAR Johan Hagelbäck/ Sverige/ 2012/ 34min Mera köttbullar är en tecknad film för små och stora, men kanske mest för små, av Johan Hagelbäck som tidigare gjort matfilmer om både filmjölk och russin. Som alla vet har köttbullar också mänskliga egenskaper så filmen tar upp sådana saker som kamratskap, mobbning, nyfikenhet, ilska, glädje och mod. 735 Prick och Fläck På pricken Lotta & Uzi Geffenblad/ Sverige/ 2011/ 43min Det kan bli fläckar på soffan om man spiller, det finns prickar på oskalade potatisar, man får lätt en fläck när man trycker med färg, hela tidningen är uppbyggd av prickar och fläckar och om natten kan man se att månen har fläckar och att det är fullt med prickar på himlen. Ofta lyckas Prick och Fläck på något sätt att skaffa sig ännu fler fläckar eller prickar, men det kan också hända att de helt blir av med dem. Trots detta är de inte rädda för att prova på och utforska saker som de aldrig gjort förut - och då lär de sig dessutom något nytt.

9 734 Den nakna mannen Jonas Berghäll & Mika Hotakainen Sverige/ 2010/ 81min Nakna finska män i bastu talar direkt från hjärtat och renar sig själva både fysiskt och mentalt i värmen från rostiga kaminer, i en ovanligt familjär och poetisk film som leder fram till en djupt emotionell och oförglömlig final. Filmen reser genom Finlands män i alla samhällsskikt i många olika bastun och vi får höra deras rörande historier om kärlek, döden, födelse, vänskap, och om livet. I all sin enkelhet registrerar kameran de råa och sällsynt vackra landskap, bastu och män i nästan magiska bilder. Närvaron och djupet av deras känslor når en gräns där det nästan är outhärdligt för betraktaren att titta på. "Den nakna mannen" avslöjar männens nakna själar på ett ovanligt familjärt och och poetiskt sätt. 733 Källan Radu Mihaileanu/ Belgien/ 2011/ 120min Sedan urminnes tider har kvinnorna i den lilla nordafrikanska byn släpat tunga vattenhinkar från källan högt uppe på berget. Att dra ner vatten till byn anser männen bara onödigt. Men för kvinnorna som dagligen måste ta sig fram i den brännande hettan och som gång på gång drabbas av missfall är gränsen nådd. De bestämmer sig för att ta till ett beprövat vapen: En kärleksstrejk. 732 Snön på Kilimanjaro Robert Guédiguian / Frankrike/ 2011/ 100min Trots att han har förlorat sitt jobb lever Michel ett lyckligt liv tillsammans med sin fru Marie-Claire. De har varit förälskade i mer än trettio år, deras barn och barnbarn gör dem lyckliga och de älskar att umgås med sina närmsta vänner. Tillsammans är de stolta över sina åsikter och sina moraliska värderingar. Men lyckan slås i bitar och allt förändras när när två maskerade och beväpnade män anfaller dem, binder dem och tar alla de pengar som Michel och Marie-Claire skulle köpa en resa till Kilimanjaro för. Rånet organiserades av en av Michels före detta arbetskamrater, som hade sina skäl För dig naken Sara Broos/ Sverige/ 2012/ 74min För dig naken är en hudlös och nära skildring av konstnären Lars Lerin och hans sökande efter kärlek. Om svårigheten att träffa någon och att verkligen bli kär igen efter brustet hjärta och många år av alkoholmissbruk. Om mängder av kontaktannonser och blinddates som slutligen sammanförde honom med Manoel Marques (Junior) från Brasilien. De kan inte kommunicera med varandra och kommer från två vitt skilda världar. Men Lars är trött på att leta efter den rätte. Kan man bestämma sig för att bli kär? Och hur lär man sig att älska, inte bara någon annan utan även sig själv?

10 729 Våga minnas Ewa Cederstam/ Sverige/ 2012/ 73min - Jag har ett jättebra liv men det finns ändå något inom mig som är icke-fungerande. För mig hänger det starkt samman med min egen, min familjs och den samhälleliga tystnad som finns kring våldtäkter säger Ewa Cederstam. Det har gått 25 år och det är så lite jag kommer ihåg. Jag minns inte polisförhöret, jag minns inte heller rättegången och jag har aldrig pratat med mina föräldrar om våldtäkten, men den finns alltid där ändå. 728 Kirikou och den elaka häxan Michel Ocelot & Raymond Burlet/ Frankrike/ 1998/ 75min Det var en gång i en liten by någonstans i Afrika? En liten röst hörs inifrån magen på en gravid kvinna: -Mor, föd mej! Mamman svarar: - Ett barn som talar i sin moders mage kan föda sig själv. Den lille gossen kryper ut, knipsar själv av navelsträngen och deklarerar: Mitt namn är Kirikou. Kirikou föds i en afrikansk by som vilar under en häxas förbannelse. Häxan Karabe är vacker men elak. Men knappt har Kirikou blivit född förrän han bestämmer sig för att rädda byn. 727 Videocracy Erik Gandini/ Sverige/ 2009/ 80min Kommersiell TV i Italien har rykte om sig som den sämsta i Europa och har blivit en maktfaktor för den sittande premiärministern och ägaren Silvio Berlusconi. Bakom en fond av skrattspäckad underhållning och lättklädda kvinnor döljer sig ett skrämmande maskineri. Men vad händer när televisionen blir norm för verkligheten och det abnorma blir normalt? Då det roliga inte längre är roligt. Videocracy skildrar ett samhälle där bilden för länge sedan utklassat ordet och där yta och utseende regerar. Där leken är allvar och det ofarliga är 726 Ture och Jerry Ismo Vartanen & Mariko Härkönen/ Finland/ 2001/ 40min Ture och Jerry är två exentriska skalbaggar som av en händelse stöter på varandra och blir de bästa vänner. De träffas första gången när Ture kraschlandar i Jerrys hus rätt ned i hans säng. Det visar sig att Ture är en god kock och trevligt sällskap så han får bli kvar. Därefter får vi följa med dem i sju äventyr i småkrypens värld. 725 Drottningen och jag Nahid Persson/ Sverige/ 2008/ 90min Trettio år efter att den svensk-iranska filmaren Nahid Persson Sarvestani deltog i revolutionen som störtade monarkin och Shahen av Iran, återvänder hon till sitt hemland för att hälsa på. Framgångarna med hennes tidigare film, har väckt starka känslor av ilska hos den iranska regimen och Nahid sätts omgående i husarrest. Hon utsätts för hårda förhör och tvingas skriva på ett dokument där hon lovar att aldrig mer gör film om sitt hemland Iran. Väl hemma i Sverige igen bestämmer sig Nahid för att göra en ny film. Hon vänder sitt fokus och sin nya film mot ett osannolikt ämne: Farah Diba - Shahen av Irans hustru.

11 724 Gerillasonen David Herdies & Zanyar Adami/ Sverige/ 2011/ 73min En kurdisk gerillakrigare skickar sin femåriga son ensam till Sverige. Ett år senare återförenas de och under de kommande åren gör pappan, Taher, allt för att begrava det förflutna. 23 år senare ska sonen själv bli pappa. Under alla år har krigsminnen förföljt familjen, men ingen har brutit tystnaden. Inte förrän nu, när sonen konfronterar sin far om det förflutna. 723 Kaddish för en vän Leo Khasin/ Tyskland/ 2011/ 93min Ett tragikomiskt drama om en ovanlig vänskap som uppstår mellan en ung libanesisk pojke och en ärrad judisk krigsveteran. 15-åriga Ali och hans familj är asylsökande i Tyskland. När familjen flyttar in ett nytt hus upptäcker de till sin avsky att en judisk man bor i lägenheten ovanför. Efter att Ali tvingats av sina vänner till att göra inbrott i mannens lägenhet riskerar hela hans familj att utvisas. 722 Jörgen + Anne = sant Anne Sewitsky/ Norge/ 2010/ 83min Tioåriga Anne tycker att det där med kärlek är rätt så överreklamerat. Tills den dagen då hon faller pladask för nyinflyttade Jörgen. Men hur ska hon fånga honom när klassens snyggaste tjej tror att han självklart kommer att falla för henne? "Jörgen + Anne = sant" är en humoristisk och formmässigt rapp historia om den första kärlekens skälvande mysterium, om svartsjuka och om att trotsa rådande ideal och att våga vara den man vill vara. 721 Moonrise Kingdom Wes Andersson/ USA/ 2012/ 94min Moonrise Kingdom utspelar sig på ett scoutläger sommarlovet Två unga turturduvor har träffats ett år tidigare och ingått en hemlig pakt: den här sommaren ska de rymma och bosätta sig i vildmarken. Detta blir upptakten till ett äventyr utan motstycke. Filmen är regisserad av Wes Anderson och är en oemotståndlig filmpärla som hyllats av både kritiker och publik. 720 Apflickorna Lisa Aschan/ Sverige/ 2011/ 84 Laddad svensk succéfilm om kontrollerade Emma som träffar den spännande Cassandra i ridhuset. Mellan voltigeträningar bildar de en otippad duo som ständigt utmanar och tävlar mot varandra. De testar gränser, bryter regler och emma, som inte kan motstå den berusande känslan av att ha full kontroll, kämpar för att lära sig det nya farliga spelet - ett spel som Cassandra är mästare i. 719 Tomboy Celine Sciamma/ Frankrike/ 2011/ 74 Prisbelönad film om en tio-årig flicka som när hon som nyinflyttad i ett område tas för att vara pojke och bestämmer sig för att spela med. Beslutet är kanske inte helt genomtänkt och får till slut ohållbara konsekvenser, men leder också till funderingar om kön och identitet.

12 718 Astons presenter Uzi Geffenblad & Lotta Geffenblad/ Sverige/ 2012/ 9min Den här är den andra filmen om Aston. Aston ska snart fylla år! I sin väntan slår Aston in allt som kommer i hans väg i fall någon skulle ha glömt att även han snart bör få paket. På den stora dagen får Aston en cykel och med posten kommer det ett paket från hans faster. Det är en drake i paketet, en sån man flyger med, och en plankbit som stöd, så att draken inte ska gå sönder i posten. Men idag regnar det ute. Aston kan varken prova cykeln eller draken. Plankan, däremot, kan man lita på. 717 Svart katt vitt katt Emir Kusturica/ Jugoslavia/ 1998/ 124 Någonstans i ett land på Balkan, ett land med stängda gränser där lycksökande små gangstrar köper tåg vagnar med bensin från Bulgarien. Gangsterkunden Grga Pitic sitter i sitt vardagsrum och citerar Humphrey Bogart för att lära sig att muttra djupt och manligt mellan guldtänderna. Kort sagt - galenskapen flödar men över alltihop vilar den starka tron på att kärleken alltid segrar. 716 Vem är var? Jessica Laurén/ Sverige/ 2011/ 30min En uppföljare till omåttligt uppskattade Vem? som hade premiär Vem är var? baserar sig på ytterligare åtta böcker av Stina Wirsén. I den nya filmen Vem är var? får vi följa nallen när hon letar efter sina kompisar och ringer på hos alla. Tänk hur olika det kan vara hemma hos folk... Ibland blir det bråk, fast det går alltid bra till slut i filmerna om nallen, fågeln, katten, nallegrisen och kaninen. 715 Pumans dotter Ulf Hultberg & Åsa Faringer/ Danmark/Sverige/ 1994/ 84min Pumans dotter är en spännande och stark film om kriget mot den fattiga indianbefolkningen och deras kamp för rättvisa. Efter en militärmassaker i en by i Guatemala flyr indianflickan Aschlop till Mexiko tillsammans med sina föräldrar. Hennes bror försvinner i under massakern och Aschlop beslutar sig för att trotsa farorna och återvända till Guatemala för att söka efter honom. På sin färd vägleds hon av sitt och broderns skyddsdjur: Puman och Ugglan. 714 Pojken med cykeln Jean-Pierre & Luc Dardenne/ Frankrike/ 2011/ 84 Pojken med cykeln är en film om tolvårige Cyril som rymmer från ett barnhem för att söka upp sin pappa som övergivit honom. Av en händelse möter han en hårfrisörska med ett sällsynt stort hjärta som väljer att ta sig an honom. Filmen (som kan ses som en fristående uppföljare till Barnet) utgår från pojkens perspektiv och är en berättelse om svårigheterna att hantera svek, tillit och försoning.

13

14 708 Majken Kjell-Åke Andersson/ Sverige/ 1995/ 120min Miljön är ett litet samhälle i Småland i slutet av krigets 40-tal. Där bor Majken tillsammans med sina två småsyskon och sina föräldrar. Majken är en mycket fantasifull och påhittig tioåring som alltid är full av upptåg och idéer. Ibland lite väl fantasifull... Men Majken är också en modig flicka med stor integritet som ofta får ta mycket ansvar när problemen i familjen tornar upp sig. Miniserie i 3 avsnitt om 40 minuter vardera. 707 Linnea i Målarens trädgård Lena Anderson/ Sverige/ 2012/ 30min Livs levande har Linnea kommit ur boken och blivit film. Och nu far hon tillsammans med sin granne Blomkvist till Paris och målaren Claude Monets trädgård i Giverny... Allt är tecknat förstås. Utom trädgården, den blir en överraskning.följ med dit! Det tar en halvtimme Good bye Lenin Wolfgang Becker/ Tyskland/ 2003/ 116min När den övertygade östtyskan Christiane ser sin son Alex demonstrera för ökad yttrandefrihet och arresteras får hon en hjärtattack och hamnar i koma av chocken. När hon vaknar åtta månader senare har Berlinmuren fallit och DDR upphörtatt existera. 705 Förbjuden kärlek Maryam Keshavarz/ Iran/ 2011/ 101min Den unga Atafeh och hennes bästa kompis Shireen utforskar sin spirande sexualitet inom den subkultur som Teherans underjordiska konstscen utgör när Atafehs bror, Mehran, återvänder hem från en avvänjningsklinik som den förlorade sonen. Mehran vänder sitt gamla liv ryggen och ansluter sig istället till moralpolisen. Han tar avstånd från systerns intima förhållande till Shireen och blir besatt av att rädda henne. Plötsligt är de två syskonen, som tidigare stod varandra så nära, invecklade i ett triangeldrama med ovisshet, övervakning och svek som resultat. 704 En katt i Paris Alan Gagnol & Jean-loup Felicioli/ Frankrike/ 2010/ 62 min Om dagen är Dino en vanlig huskatt och lilla Zoes bästa kompis. Om natten en fullfjädrad tjuv som stryker över hustaken tillsammans med den godhjärtade gentlemannatjuven Nico. Zoes mamma är polis och jobbar ofta över så för Zoe är Dino ett troget sällskap när hon lämnad ensam hemma. När Zoe så småningom upptäcker vad hennes snälla katt egentligen sysslar med om nätterna dras hon in i ett rafflande äventyr med stulna juveler, läskiga gangsters och en härva av problem?

15 702 Easy A Will Gluck/ USA/ 2010/ 92min I efterdyningarna av en liten vit lögn om att ha förlorat sin oskuld, upptäcker ordentliga high school eleven Olive Penderghast att hennes nya bad-girl image har en uppsida: hon blir äntligen uppmärksammad. Olive bestämmer sig för att exploatera sitt "slampiga" rykte för att öka sin sociala status. Men livet börja snurra ur kontroll, och till slut är det endast en kille som ser igenom hennes tuffa yttre och in i hennes rätta själ och hjärta. 689 Tur & Retur Fler regissörer/ Sverige/ 2007/ 197min 15 kortfilmer som i rasande tempo betar av allt från skruvad komik till betraktelser av rasism och kärlekslängtan! Börja exempelvis med den uppkäftiga anekdotfilmen "Om du inte skjutsar mig ringer jag Bris", fortsätt med den tempofyllda actionhistorien "Gäddan" och varva ner med "Mammons tempel", en personlig dokumentär om religion och konsumtion 679 Lånaren Arrietty Hiromasa Yonebayashi/ Japan/ 2010/ 94min Det här är historien om en familj med småfolk. Under golvplankorna i ett stort hus i Tokyo, bor den pyttelilla 14-åriga Arrietty med sin lika pyttelilla familj. Arrietty och hennes familj lever på att låna. Allt de äger har de lånat, eller gjort från saker som de har lånat. En dag flyttar den 12-åriga pojken Sho in i huset. Arriettys föräldrar har alltid varnat henne; - låt aldrig människorna se dig. För när någon av småfolket blivit sedd, måste de alltid ge sig iväg. Men hon lyssnar förstås inte, och Sho upptäcker henne. De två blir snabbt förtroliga med varandra och snart är de bästa vänner. 678 Jag målar lite fantasi Linnea Widén/ Sverige/ 2010/ 14 min Ett porträtt av två konstnärer med intellektuella funktionshinder som båda erhållit FUB:s kulturstipendium. Johannes kunde inte tala förrän vid 7 års ålder. Men han kunde rita ögonblicksbilder som berättade vad han upplevt. Så började ett konstnärskap av annat slag. Anette ritar gubbar. Med enkla penseldrag uttrycker hon de starka känslor som vi alla bär på. Hennes bild av "kärleksparet" är känd i hela stan. 677 Boy Taika Waititi/ Nya Zeeland/ 2010/ 87 min Året är årige Boy lever under enkla förhållanden på Nya Zeeland och Michael Jackson är hans stora idol. En annan idol är hans pappa som dock lyser med sin frånvaro. Men så en dag dyker plötsligt pappan upp... men han lever inte riktigt upp till förväntningarna.

16 676 Örnjägarens son René Bo Hansen/ Danmark/ Sverige/ 2010/ 85 min En äventyrsfilm inspelad i Mongoliet om Bazarbai, en 12-årig nomadpojke och son till den Kazakiske örnjägaren Matey. Bazarbai drömmer om staden och världen utanför stäppen. Men hans pappa däremot är övertygad om att Bazarbai skall axla manteln och bli örnjägare. När Bazarbais storebror skickas till huvudstaden rymmer Bazarbai efter tillsammans med sin fars örn, på en resa som ska bli livsavgörande. 675 Submarine Richard Ayoade/ Storbritannien/ 2010/ 94 min Full av överraskningar och oväntat drabbande är detta en film att bli kär i. Femtonåriga Oliver Tate har två stora mål i livet: rädda sina föräldrars äktenskap, genom en noga uttänkt plan, och att förlora sin oskuld innan sin nästa födelsedag. Han misstänker att hans mor har en affär med New Age skummisen Graham och försöker därför styra upp sina föräldrars sexliv och diktar ihop kärleksbrev från sin mor som han skickar till sin far. Hans eget kärleksintresse, Jordana, är uppfriskande komplicerad; en självlärd pyroman som kräver att få överse Olivers dagboksskrivande - speciellt de bitar som handlar om henne 671 Skellig Annabel Jankel/ Storbritannien/ 2009/ 102 min Michael och hans familj flyttar till ett nytt hem, ett gammalt ruckel med en stor och igenvuxen trädgård. Flytten sammanfaller med att Michael får veta att hans nyfödda lillasyster har hjärtproblem. Plötsligt verkar Michaels värld ensam och osäker. En eftermiddag upptäcker han ett gammalt skjul i utkanten av trädgården och han hittar något både obehagligt och magiskt - en varelse som bor där. Michael ger, tillsammans med sin nyfunna vän Mina, mat till den inneboende grannen som kallar sig Skellig Prick & Fläck snöar in Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad/ Sverige/2008 / 8min Vita prickar singlar ner utanför Prick och Fläcks fönster. Det är SNÖ som yr och flyger där ute. Med snö kan man bygga en snögubbe, ha snöbollskrig och göra snö änglar Prick och Fläck provar på allt! Men plötsligt börjar det snöa små vassa flingor på tvären och blåsa hårt. Snön fastnar över hela kroppen, inte en enda prick syns på Prick och var är Fläck, var är huset? Åh, där är Fläck! Helt insnöad! Men varför rör inte Fläck på sig när Prick knuffar? Har Fläck frusit fast alldeles? 669 Tjejer typ tolv Ingela Lekfalk/ Sverige/ 2011/ 58 min En film om en tid i forandring. Om att bli kär, om att fa mens och om att inte vilja vara forst eller sist. Alla vill till mitten. Utom nagra som vagar balansera pa kanten. Filmen foljer ett gang tjejer pa e n n n e forestallningen "Tjejer typ tolv". Bade pa och bakom scenen uttrycks alla de kanslor som konstant bubblar: ren lycka, stor besvikelse, forbannad ilska och total gladje. Allt det dar som det innebar att vara tolv pa vag att bli tonaring...

17 668 Hästen från havet Mike Newell/ Irland/ 1992/ 98 min En fortrollande, prisbelont fantasyfilm for hela familjen, om tva pojkar fran staden som far en present bortom sina vildaste fantasier: en magisk hast. Men en rik uppfodare far nys om hasten och skyr inga medel for att forsoka ta den ifran dem. Pojkarnas enda utvag ar att fly - och att bli de coolaste laglosa som nagonsinsuttit pa en hastrygg! Folj dem pa deras halsbrytande, charmiga aventyr och lat dig smittas av filmen som charmat kritiker och tittare, världen over. 667 Chaplins pojke Charlie Chaplin/ USA/ 1921/ 68 min En skild kvinna lämnar sitt nyfödda barn i en rik familjs bil, i hopp om att barnet ska få ett bättre liv än det hon kan ge honom. Hon går bort från bilen till en park, ovetandes om att två tjuvar stjäl bilen. Hon ångrar sig och går tillbaka, men bilen är borta och hennes barn syns inte till. Tjuvarna upptäcker barnet och dumpar det i ett slumområde, där en förbipasserande man hittar det. Några år senare har kvinnan blivit en berömd skådespelerska, men kan inte glömma sin lilla pojke. Pojken och mannen lever fattigt och tjänar sitt uppehälle genom att mannen säljer fönsterglas till människor (vars fönster först har krossats av pojken...). Socialtjänsten upptäcker dock hur de lever och försöker att ta pojken ifrån mannen vilket leder till ett hisnande äventyr. 666 Diktatorn Charlie Chaplin/ USA/ 1940/ 126min Diktatorn handlar om en judisk barberare som efter en krigsskada under första världskriget drabbas av en minnesförlust. Den galne diktatorn Adenoid Hynkel, ett nidporträtt av Hitler har tillsammans med sina två kumpaner Garbitsch och tagit över landet. När barberaren återvänder till sin salong har någon spikat igen den och skrivit "Jude" på alla fönster. Sakta men säkert börjar han inse vad som pågår och tillsammans med sin flickvän Hannah måste han nu kämpa för att överleva i det ghetto som Hynkel vill rensa bort Atleten Davey Frankel, Rasselas Lakew/ Etiopien/ 2010/ 85 min En av idrottsvarldens mest fascinerande oden ar Abebe Bikilas, etiopiern som i Rom 1960 vann OS-guld i maraton, barfota. Han var den forste afrikan att nagonsin ta ett OS-guld. Innan Bikila hann krona sin karriar med att delta i OS i Munchen, fick den ett dramatiskt slut nar han skadades svart i en bilolycka. Men med hjalp av en makalos kampvilja tog han sig an nya och ytterst ovantade utmaningar. Vid Bikilas sida stod hela tiden hans svenske tranare Onni Niskanen. 664 Jag är min egen Dolly Parton Jessica Nettelbladt/ Sverige/ 2011/ 97 min En film om de fyra sa Hauksdottir, som mots genom en hyllningskonsert till Dolly Partons ara. Det ar en stark och hoppfull film om fem kvinnors vanskap, drommar och livsutmaningar, om att vara kvinna mitt i karriaren och langtan efter barn. Och inte minst en film inramad av Dolly Partons person - en forebild och idol som forenar de fem.

18 663 Benda Bilili Florent de La Tullaye, Renaud Barret/ Frankrike/ 2010/ 84 min Filmen om musikgruppen Staff Benda Bilili fran Kongo-Kinshasa, foljer en grupp halta, rullstolsburna, hemlosa musikers fantastiska framgangssaga fran repetitionerna pa gra 662 Vem? Små filmer om stora känslor Jessica Laurén/ Sverige/ min Stina Wirséns böcker för de minsta har blivit film! Vem-filmerna är små filmer om stora känslor och handlar om Lilla nalle och hennes kompisar som leker, bråkar, tävlar och gosar. Berättelser om att komma bort, vara bäst, spika sig på näbben eller att vara ful för att man är gul. Det är varma historier med goda slut för de allra yngsta. 661 Lost in Africa Vibeke Muasya/ Danmark/ 2010/ 90 min Simon och hans mamma åker till Kenya. När hans boll försvinner utanför hotellets grindar hamnar han mitt i en kenyansk kåkstad med ett virrvarr av nya ansikten. Vilka är alla dessa människor? Vilka är hans kompisar och vilka är hans fiender? Simon hamnar mitt i en beväpnad konflikt mellan människor, som han bara har känt ett litet tag. Han börjar känna sig liten och alltför långt borta från sin mamma och tryggheten i Danmark. 658 Armadillo Janus Metz / Danmark, Sverige/2010 / 100 min En närgången skildring av unga, adrenalinstinna danska soldater stationerade i Camp Armadillo, en bas belägen i Helmand-provinsen i Afghanistan.I takt med att striderna mot talibanerna blir blodigare, ökar soldaternas isolering från den afghanska befolkning man är där för att hjälpa. De unga soldaterna blir alltmer cyniska och desillusionerade. 657 Svensk kortfilm vol.3 Sverige/ 2010/ 188 min Tjugoen nya filmer som uppmarksammats stort pa bio i Sverige och Varlden. Ruben Ostlund bevittnar bankrån, Alexandra Dahlstrom lever nattliv, pa en sparvagn i Goteborg sjunger manniskor ut i sina liv. Tord tar en kaffe med Tord, Kerstin bestammer sig for att bli nudist och Jonas Odell tar oss tillbaka till 70-talet Jag köpte en regnskog Helena Nygren, Jacob Andrén/ Sverige/ 2009/ 58 min En man minns hur han och hans lågstadieklass på 80-talet samlade in pengar för att köpa regnskog. Han försöker ta reda på hur det gick för den skog han och andra svenska barn försökt rädda och åker till Centralamerika för att leta reda på den. Frågorna växer och de kräver ett svar.

19 650 London River Racid Bouchareb/ Storbritannien/ 2009/ 87 min 649 Den sista hunden i Rwanda 633 The Cove - Delfinbukten 632 Tusen gånger starkare När änkan Elisabeth, som bor på ön Guernsey i den engelska kanalen inte lyckas få kontakt med sin dotter efter terrorbombningarna i London 2005 bestämmer hon sig för att åka dit och leta efter henne. Samtidigt övertygas Ousmane, en afrikansk gästarbetare i Frankrike av sin ex-fru att åka till London för att leta efter deras son, som också försvunnit. Elisabeths och Ousmanes vägar korsas och tillsammans utforskar de sina barns osannolika relation. Jens Assur/ Sverige/ 2006/ 29 min David, nyhetsfotograf och 24 år, är i Rwanda för att rapportera om folkmordet. Tillsammans med den 30 år äldre reportern Mats reser han genom det krigshärjade landet och försöker skildra folkmordet på tutier och moderata hutuer En film om fascinationen av krig, om kopplingen mellan David som krigslekande liten pojke och det verkliga kriget med dess dragningskraft på den vuxne mannen. Louie Psihoyos/ USA/ 2009/ 88 min Oscarsvinnande "The Cove - delfinbukten" chockerade en hel värld. Den världsberömde delfintränaren Ric O'Barry och hans ocean-team riskerade livet för att avslöja en brutal och dittills dold delfinslakt och det mäktiga maskineriet bakom kulisserna. Resultatet är en omskakande och hjärtslitande eko-thriller som inte lämnar någon oberörd. Ingen annan dokumentär har varit mer framgångsrik, omtalad, unisont kritikerhyllad och fått ett sådant globalt genomslag sedan "An Inconvenient Truth". Peter Schildt/ Sverige/ 2010/ 85 min Signe är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, det är killarna som dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: Saga, en tjej med självförtroende och styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna, saker och ting förändras i klassen. 631 Underkastelsen Stefan Jarl/ Sverige/ 2010/ 87 min Om kriget mot oss själva och mänsklighetens möjlighet att överleva det. Hör vittnesbörden från 23 världsledande professorer om hotet som omger oss och finns i oss, och som riskerar utplåna mänskligheten långt innan epidemier, krig eller klimatförändringar. 630 I rymden finns inga känslor Andreas Öhman/ Sverige/ 2010/ 85 min Filmen handlar om 18-årige Simon som har Aspergers syndrom och delar lägenhet med sin bror Sam. Simon kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar är nägot han bara kan hantera i små doser.när Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek...

20 629 Molly Monster Michael Ekblad, Ted Sieger/ Sverige/ 2010/ 40 min Molly Monster är ett litet monster som bor i monsterland med sina monsterföräldrar och sin bästa vän Edison, som är en mekanisk leksak. Mollys uppförande är inte så monsterlikt som hennes föräldrar förväntat sig, men det gör inte så mycket för de inser att hon kommer att växa upp ändå. Molly bryr sig inte särskilt hon heller, för hon har fullt upp med att undersöka vad det innebär att vara ett monster i en monstruös värld. 628 Mullvadens nya äventyr 4 Zdenek Miler/ Tjeckien/ 1998/ 50 min Nya äventyr med den påhittige Mullvaden och hans vänner! Denna gång får Mullvaden lära sig en läxa, han firar födelsedagen och åker på utflykt. Dessutom bygger den händige Mullvaden en egen tunnelbana, och hjälper kaninerna. 627 Elixir Babak Najafi/ Sverige/ 2003/ 26 min Fyra unga killar med invandrarbakgrund kommer över ett elixir, en dryck som får dem att förvandlas till svenskar, både utseendemässigt och kulturellt. Till en början är det skoj och spännande men snart upptäcker de att förändringen inte bara är till nytta. 626 Svensk Kortfilm Vol. 2 Sverige/ 2010/ 244 min Folkets Bio presenterar här tjugo nya filmer som uppmärksammats stort på bio. 625 Sluten avdelning Maud Nycander/ Sverige/ 2010/ 120 min Maud Nycander har under ett och ett halvt ar filmat en last akutavdelning pa S:t Gorans sjukhus i Stockholm. Vi far i tva program pa mycket nara hall folja nagra patienters tid pa avdelningen. Maud Nycanders film om en sluten psykiatrisk avdelning ar vard hundraprocentlig tittning. Hela filmen ar ett fortroende. Till oss alla. Kolossalt bra 624 Kometen Johan Löfstedt/ Sverige/ 2002/ 30 min Stockholm, år En man med en smalfilmskamera dokumenterar staden och dess invånare dagarna innan kometens nedslag. En stumfilmsdokumentär från tiden före jordens undergång. Filmen bygger på de 297 dubbel-8-rullar som amatörfotograf Bror Jaques de Wærn filmade mellan åren 1959 och 1971.

21 624 Konspiration 58 Johan Löfstedt/ Sverige/ 2002/ 28 min 623 Fröken Märkvärdig & Karriären Dokumentären handlar om det stora idrottsevenemanget och personerna som var där. Men framför allt är det en film om de som hävdar att det aldrig var ett fotbolls-vm i Sverige I filmen får tvtittarna följa författaren Bror Jacques De Wærn, som är VMmotståndarnas främste förespråkare och som även har gett ut en bok på temat, "the Football Conspiracy" the Truth behind World Cup 1958?. Konspiration 58 ställer viktiga frågor och får tittarna att fundera på om tv alltid förmedlar en sann och objektiv bild av händelsernas förlopp. Joanna Rubin Dranger/ Sverige/ 2010/ 29 min Fröken Märkvärdig & Karriären är en galghumoristisk animerad film om inre demoner, övermäktiga föräldrakrav och karriäristisk härdsmälta. Den litterära förlagan med samma namn, som kom efter den uppmärksammade "Fröken Livrädd och Kärleken", är en träffsäker drift med vår tids karriärkult och en såväl angelägen som rörande berättelse om rädslan över att inte ha vad som krävs. 622 Mary & Max Adam Elliot/ USA/ 2009/ 92 min Mary Dinkle, en ganska ensam åttaåring i Australien, bestämmer sig för att skriva till någon i USA för att fråga om hur saker och ting fungerar där. Brevet hamnar hos Max Horovitz, en äldre man som även han är ganska ensam. Han bestämmer sig efter noggrant övervägande för att besvara brevet och en osannolik vänskap uppstår mellan dem. Deras vänskap sträcker sig över 20 år och överlever också mer än genomsnittslivets upp- och nedgångar. Ett lera animerat komiskt drama baserat på verkliga händelser. 619 Ut Jonathan Norberg/ Sverige/ 2010/ 9 min En kort dokumentär om två homosexuella personer som berättar om när de kom ut. Filmen inriktar sig på det positiva med att komma ut och finna den första riktiga kärleken. Ibland är det svårt att börja ett samtal. Det kanske är ämnet som är svårt att prata om, sällskapet som är svårt att prata inför, eller så är det bara svårt att hitta rätt ände att börja i. Lösningen kan vara en kortfilm! 618 Hur kunde hon Ingela Lekfalk/ Sverige/ 2010/ 73 min När Lillemor var 19 år åkte hon till Frankrike och blev kär. En förälskelse som förändrade hela hennes liv. Kärleken gav henne hiv. Hon åkte hem och gifte sig senare med en annan man. Lillemor avtjänar idag 2,5 års fängelsestraff för försök till grov misshandel. Misshandeln består av att hon haft oskyddat sex med sin man, samt burit och fött sina barn utan att meddela sjukvården att hon är hiv-positiv. 617 Paradiset Ahang Bashi/ Sverige/ 2009/ 28 min 88-åriga Simin från Iran bor numera på ett äldreboende i en förort till Göteborg. Hon pratar inte svenska. Personalen förstår inte persiska. Vardagen består av ett konstant bombardemang av tragikomiska missförstånd.

22 614 Runo Anna Larsson/ Sverige/ 2009/ 11 min Det enda vi vet är att vi alla en dag kommer att dö. Hur hanterar vi det faktum att döden är det enda livet med säkerhet för med sig? Kan vi förlikas med tanken - och behöver döden vara så gravallvarlig? Filmen handlar om Runo Andersson - begravningsentreprenör och tillika ägare av Sveriges enda Elvisbutik, som han driver i samma lokal. 613 Tre rövare Hayo Freitag/ Tyskland/ 2007/ 78 min Det var en gång tre otäcka rövare med stora svarta mantlar och höga svarta hattar. En mörk natt stoppar de tre rövarna en diligens som visar sig bara ha en passagerare, en föräldralös flicka på väg till barnhemmet. Flickan blir väldigt glad över att träffa rövarna och övertygar dem att kidnappa henne. Hennes rike far maharadjan kommer säkert att betala en lösensumma. Sagt och gjort rövarna tar med sig flickan till sitt gömställe. 612 Once upon a hill Råfilm/ Sverige, Chile/ 2010/ 28 min En lekfull dokumentär om fyra barn som bor högt uppe på en kulle i den chilenska hamnstaden Valparaiso. Utblickar mot havet, inblickar i kojor, utflyter på stan och inhopp i böcker. Att bli stor, att vara liten, att inte få gå ut, att inte ha en kompis. Barnens perspektiv förstärkas genom animationer av deras egna tecknade serier % ärlig Rune Denstad Langlo/ Norge/ 2008/ 70 min Emir, Amina, Haji och Assad är alla medlemmar i hip-hop gruppen Forente Minoriteter. Filmen följer dem genom den musikaliska processen, med alla dess uppgångar och nedgångar.filmens regissör har följt gruppen över två år, vilket resulterar i ett intimt möte med några riktigt charmiga och öppna ungdomar. De är alla olika men hittar en gemensam plattform i deras passion för musiken, men inte minst genom att de hittar sin egen plats och identitet bland alla motstridiga krav från vänner, familj och det norska samhället. 605 Welcome Philippe Lioret/ Frankrike/ 2009/ 110 min Bilal är en 17-årig kurd som har tagit sig genom Mellanöstern och Europa för att träffa sin flickvän som emigrerat med sin familj till England. Men i Frankrike blir han stoppad med hot om att bli tillbakaskickad. Bilal bestämmer sig då för att simma över kanalen och börjar träna. I simhallen lär han känna Simon som är siminstruktör. Men efterhand blir han alltmer involverad i Bilals öde och riskerar allt för att hjälpa honom. 604 Prinsessa Teresa Fabik/ Sverige/ 2009/ 94 min I en hopplöst bonnig småstad någonstans i Sverige bor Maja, 18 år. Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum, att alla ska se henne, den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och socialt missanpassad. Erika Sohlman är 28 år och dokumentärfilmare från Stockholm. När hon träffar på Maja ser hon ett utmäkt tillfälle att skapa tragikomisk underhållning på Majas bekostnad. Lycklig över att äntligen få den uppmärksamhet hon förtjänar, tar Maja tacksamt emot chansen att bli filmad. Det är en komisk skildring med tragiska inslag.

23 603 Rädda Joppe Lasse Sarri/ Sverige/ 1985/ 100 min Det kultförklarade barnprogrammet om Ola och hans kramdjur mullvaden Joppe.Gång på gång hamnar Joppe i trubbel och Ola måste rycka ut och rädda honom - död eller levande!succéserien skrevs av Gunnel Linde, en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, som också skrev "Löjliga familjerna" och "Den vita stenen". 602 Persepolis Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud/ Sverige/ 2007/ 95 min Teheran Marjane åtta år följer med spänning de händelser som leder till revolutionen. Med den islamiska republiken kommer en tid av revolutionskommissarier som kontrollerar både beteenden och klädsel. Bakom sin slöja fantiserar hon om ett liv som revolutionär. När sedan kriget i Irak drar fram med bombdåd, kidnappningar och försvunna släktingar, visar sig Marjanes revolutionära drömmar bli problematiska. För att skydda henne skickas hon till Österrike, där hon upplever sin andra revolution; tonåren, frihet, kärlek - men även exil, ensamhet och utanförskap. 601 Mellan väggarna Laurent Cantet/ Frankrike/ 2008/ 128 min På en skola i en fransk förort förbereder sig lärarna för ett nytt skolår. Med högt satta ambitioner möter de sina elever, men det konfliktfyllda livet utanför skolans väggar kryper sig på. Läraren François försöker bryta den onda cirkeln och skapa ordning, men eleverna ifrågasätter både hans auktoritet och hans budskap. 600 Blybarnen - En svensk giftskandal 599 Ponyo på klippan vid havet Lars Edman, William Johansson/ Sverige/ 2009/ 70 min Dokumentärfilmen Blybarnen berättar historien om hur ett stort svenskt gruvbolag på 80-talet skickade sitt avfall av giftiga tungmetaller till en stad i Chile. Tanken var att det skulle upparbetas och oskadliggöras av ett chilenskt bolag. Så skedde aldrig. Istället glömdes avfallshögarna bort, och barn började leka på dem. Men så en dag började barnen bli sjuka... En film som ställer frågor om kapital och moral. Och vem som bär ansvar när människor far illa i en värld av multinationella bolag. Hayao Miyazaki/ Japan/ 2008/ 101 min Ponyo på klippan vid havet tar H.C Andersens berättelse om den lilla sjöjungfrun rakt in i ett nutida Japan, och berättar en saga om vänskap, kärlek och enorma äventyr. Det här är berättelsen om Ponyo och Sosuke och om hur en femårig pojke lyckas uppfylla det allra vackraste av löften; att beskydda Ponyo för all framtid. 598 Laputa Slottet i himlen Hayao Miyazaki/ Japan/ 1986/ 124 min Pazu, en teknikerlärling, får en dag se en ung flicka singla som ett löv från himlen. Den unga damen presenterar sig som Sheeta och visar sig vara jagad av både pirater, myndighetsagenter och militärer. Paret börjar söka sanningen om Sheetas förflutna, en jakt som leder dem mot det svävande slottet i himlen. Anime som utspelar sig i en Jules Verne-inspirerad, viktoriansk värld.

24 590 Om sakernas tillstånd Bengt Andersson, Tomas Olsson/ Sverige/ 2008/ 58 min Vi följer reggaebandet Svenska Akademin på en resa genom Sverige, vårt samhälle och livet vi lever. Vi ser människor som genom text och musik vill försöka förmedla något viktigt, som sätter kärleken och människan först, som vill hitta alternativ till det rådande, till utseendefixering, konsumtionshets, kändisar och politiskt tomrum. Vi möter bandets publik som söker mening i en förvirrad tillvaro, som letar nya influenser och annorlunda röster 589 Fakta om förintelsen Rex Bloomstein, Robert Wistrich/ Sverige/ 2008/ 61 min 587 Åt helvete med det gamla Under andra världskriget blev omkring elva miljoner människor systematiskt mördade av nazistregimen i Tyskland. Den största andelen av offren var judar. Drygt en miljon judiska barn dödades tillsammans med närmare fem miljoner judiska män och kvinnor. Händelsen är känd som Förintelsen. I filmen Fakta om Förintelsen ställs frågan: Hur kunde det ske? Filmen består av tio korta avsnitt som ger bakgrund till händelsen och belyser olika delar av Förintelsen. Nahid Persson, Setareh Persson/ Sverige/ 2004/ 28 min Daniella är en ung tjej vars uppväxt präglas av droger och kriminalitet. Trots alla motgångar har hon bestämt sig för att förändra sitt liv, men det största hindret är familjen. Idag kämpar hon mot sitt drogberoende. Samtidigt försöker hon få sin mamma medveten om familjens missbruk, som hamnar i rampljuset när hon upptäcker att mamman tagit med alkohol vid ett besök på behandlingshemmet. 586 Respect! Susanna Edwards/ Sverige/ 2000/ 58 min Fyra tjejer från stockholmsförorten Farsta låter oss följa med dem under ett betydelsefullt år. Från det trygga livet i nian till det stundande vuxenlivet i första ring på gymnasiet. Under de intima stunderna hemma med föräldrarna och i jakten på de stora upplevelserna med kompisarna. Tjejernas tillvaro skildras på ett rättframt och ärligt sätt, utan skygglappar och tillrättalägganden. Ett ovanligt porträtt av fyra vanliga tjejer: Mica, Lollo, Emilie och Vickan. 585 Dolda tecken Nahid Persson/ Sverige/ 2002/ 20 min Margareta Nyström har en son som använt droger sedan han var 15 år. Det tog flera år innan hon upptäckte att han rökte hasch, eftersom hon först vägrade inse detta. Alla drabbade föräldrar känner en belastning av skam och skuld som gör att man förnekar problemet. Hur upptäcker man att ens barn missbrukar, vilka tecken finns det att observera, och vad kan man göra när missbruket väl har upptäckts? Det är några av frågorna som filmen försöker besvara. 584 Kroppen min Margreth Olin/ Sverige/ 2002/ 25 min "Med de där klumparna på fötterna kommer du aldrig att hitta skor som passar" fick Margreth höra när hon var fem år. Hon har aldrig vågat använda sandaler. "Med det överbettet kommer du inte ens kunna bita av en korv" sa tandläkaren. Margreth ler alltid med stängd mun. Magen har hon hållit in sedan hon var åtta. Margreth Olin klär bokstavligen av sig naken i sin personliga dokumentär om sig själv och sitt förhållande till sin kropp, som samtidigt blir ett inlägg i debatten om vår kroppsfixerade tid.

25 583 Hitlers sekreterare André Heller, Othmar Schmiderer/ Sverige/ 2002/ 90 min En berättelse om hur det var att arbeta nära Hitler. Dokumentär som uteslutande består av intervjusekvenser med Traudl Junge, en av Hitlers personliga sekreterare under andra världskriget - ända till det oundvikliga slutet i bunkern i Berlin. 582 De älskande i San Fernando Peter Torbjörnsson/ Sverige/ 2001/ 95 min Filmen utspelas i den lilla byn San Fernando i Nicaragua och börjar i ljusa färger. Kriget har plågat landet men nu är befrielsen här och kärleken spirar mellan Nonoska och Tinoko. Sedan följer en tidresa som inte slutar förrän vid millennieskiftet. Vi följer Ninosko och Tinoko genom åren, hur Tinoko slutligen vinner brödernas och föräldrarnas förtroende och får gifta sig med Ninoska, deras kamp för överlevnad i fattigdomen, hur de flyttar till kusten för att skapa en trygghet för sig och sina barn, och hur de återkommer efter att ha misslyckats När filmen börjar är hon tretton år, på millennienatten då de sista bilderna tas har hon en egen dotter på tretton. 577 Art the Bridge Pierre Stahre/ Sverige/ 2002/ 55 min Hiphopkulturen växer. Det är en explosion av rap, scratching, breakdance och graffiti. Vad är hiphop-kulturens kärna? Vad är det som lockar? Filmen tar oss från vaggan i New York till dagens hiphopkultur i Stockholm. Tyngdpunkten i "Art the Bridge" ligger på graffitimåleriet men diskuterar hela kulturen i relation till det övriga samhället, till det offentliga rummet och i relation till reklamens ofantliga utrymme. 575 The last days James Moll/ USA/ 1998/ 87 min "The Last Days" berättar historien om fem ungrare - idag alla amerikanska medborgare - som överlevde förintelsen av de ungerska judarna. Från de små byarna i Karpatien till det kosmopolitiska Budapest ödelade Förintelsen deras hemland. Men dessa fem människor överlevde för att 50 år senare återvända med inspelningsteamet till "The Last Days". Filmen väver samman ögonvittnesskildringar med unika bilder och filmsekvenser. Resultatet blir en stark krönika över några vanliga människors inspirerande liv, och en hyllning till segern för det mänskliga. 571 Ljudmilas röst Gunnar Bergdahl/ Sverige/ 2001/ 75 min 1986 var Ljudmila Ignatenko 23 år gammal, väldigt förälskad i sin man Vasilij, en brandman, och gravid i femte månaden. De bodde i Pripyat, staden som byggdes runt Tjernobyls kärnkraftverk. Natten mellan den 25 och 26 april skickades Vasilij ut eftersom det brann på kärnkraftverket. "Gå och lägg dig igen " jag väcker dig när jag kommer tillbaka" sa han. Filmen är Ljudmilas egen berättelse om kärlek, minnen och om hur det förflutna alltid finns närvarande i nuet.

26 570 Löparen Peter Magnusson/ Sverige/ 2004/ 41 min Markus Torgeby har valt att gå sin egna väg i livet. Fri från en distraherande omvärld lever han djupt i den jämtländska skogen. Allt han äger finns i kåtan han bor i, det mesta ryms i hans ryggsäck. Samtidigt följer filmen Markus hårda väg att nå en landslagsplats i löpning. Genom kalla vintrar, ljusa sommarnätter och under en halvårsvistelse med höghöjdsträning i Tanzania, får vi följa Markus utveckling som löpare, hur han tvingas ut och springa även när kroppen värker. 569 I Schartauanien Johanna Schartau/ Sverige/ 2002/ 56 min 567 Compadre - Den andra stranden 566 Sex av Sex Miljarder Del 1-6 Det börjar med en personlig resa i min egen släkts historia och är ett möte med människor uppvuxna med bibeltrohet, husandakt, söndagsvila och en väntan på evigheten som än i dag präglar Bohuslän. Jag möter människor som konfronteras och lever med sin regligion och uppväxt i dagens samhälle, men också människor som upplever att det varit för strängt, för mycket himmel och helvete. Det är en film om tro men också tvivel. Även om vi inte alla har samma sorts tro är frågorna lika. Mikael Wiström/ Sverige/ 2004/ 90 min Compadre är en gripande film om värdighetens och kärlekens villkor i en fattig latinamerikansk familj under trettio år. Filmen är också en uppgörelse med regissörens egna motiv, som gudfar till familjens förstfödda dotter och som representant för den utvecklade världens privilegier. Animerad bildbearbetning väver samman äldre material med ett stort och dramatiskt nyinspelat material till en omfattande resa i tid och rum. Stig Holmquist/ Sverige/ 2000/ 180 min Stig Holmqvists serie från sina besök till sex länder i olika världsdelar, där han återförenas med människor han filmade där för tjugo år sedan. Följande filmer ingår i serien: Adawi Gaibale, Papua Nya Guinea Naoto Ebara, Japan Sahra Abdi Elmi, Etiopien Soroji Getalanda, Tanzania Sheila McFall, Irland Eusebio Jeronimo Pablo, Guatemala 560 Boogie Woogie Pappa Erik Bäfving/ Sverige/ 2002/ 12 min En film om en pappa som hade svindel. Om en son som i pappans negativpärm finner kärlek, förtvivlan och försoning med ett smärtsamt minne. Pappans självmord och den stora tomheten som följde. 559 Enda bilden av pappa Kine Boman/ Sverige/ 2004 / 58 min "Jag har aldrig träffat min pappa, det här är enda bilden jag har av honom", säger Monika och visar frimärket. Han är same och har arbetat som flottare, det är allt hon vet. Tusentals gånger har hon tummat på det lilla frimärket och undrat... Monika har bestämt sig, hon ska försöka hitta sin pappa och sitt samiska ursprung.

27 558 Aligermaas Äventyr Andra Lasmanis/ Sverige/ 1998/ 68 min Aligermaa skall fylla nio år och är yngst av nio barn i en nomadfamilj på den mongoliska stäppen. Det här är ett speciellt tillfälle för Aligermaa, då hon för första gången skall delta i den 30km långa hästkapplöpningen som tar plats under Naadam, den årliga nationalfesten. Aligermaa skall tävla mot flera hundra barn och hon reser ensam iväg till den berömda hästtränaren Sodnom för att träna inför loppet. Efter några veckors träning väljer Sodnom ut just henne att rida den fantastiska vita hingsten! Men efter en stormig natt angrips och skadas hästen. Hur skall Aligermaas dröm nu gå i uppfyllelse? 557 De sista pionjärerna Caroline Campbell/ Sverige/ 2002/ 52 min 556 Peking, mitt barndomskvarter Ksenia, Dima och Micha tillhör en unik generation unga moskvabor. De blev den sista generationen som växte upp med kommunismens ideal och deras tonår kom att sammanfalla med Sovjetunionens slutgiltiga upplösning. Nu är de på väg in i vuxenvärlden och ska bygga upp vårt största grannland. I deras livsval och sökande efter identitet konfronteras de olika sidorna av dagens Ryssland. Istället för att bli plikttrogna medlemmar i ungdomsorganisationen "Pionjärerna", kom de att bli pionjärer i ett nytt Ryssland. Ronja Yu/ sverige/ 2000/ 45 min Det är höst i Peking, barnen flyger pappersdrakar över Himlens tempel och gula krysantemum säljs i gathörnen. Efter att ha bott i Sverige i tio år reser Ronja tillbaka till sitt barndomskvarter där hon möts av ett brusande liv och av människor som hon så småningom kommer nära. Minnena från barndomen väcks till liv, men staden hon lämnade i tonåren är inte längre sig lik Amerasians Eric Gandini/ Sverige/ 1998/ 58 min 553 Trackback - samiskt liv, samisk själ När kriget i Vietnam var över lämnade amerikanska soldater efter sig över blandbarn, så kallade amerasians. Vietnameser med brun hy, blåa ögon, ljust hår och på grund av sitt utseende utstötta ur samhället, socialt sett nästan chanslösa. Men för tio år sedan fick dessa barn en andra chans till ett bättre liv. En ny amerikansk lag instiftades: The Amerasians Homecoming Act. Barn som bevisligen var avlade av en amerikansk man fick en flygbiljett till USA och ett halvårs uppehälle. Över en natt blev samhällets bottenskikt högattraktiva. Att vara mamma eller syskon till en amerasian betydde en biljett till möjligheternas land. Anette Niaa/ Sverige/ 2000/ 22 min Om sökandet efter en egen identitet. Ragnhild bor i södra Sverige och bestämmer sig för att söka sig upp till norr i ett försök att finna sina samiska rötter. Med höga förväntningar kommer hon till Jokkmokk och hennes arbete att bli accepterad i det samiska samhället tar vid. De samer som lever av renskötsel är i mångas ögon ansedda som "riktiga samer", men merparten av samerna äger inte renar.

28 552 Min hemlighet Nahid Persson/ Sverige/ 1998/ 37 min En film om sexualitet och abort bland unga invandrar flickor. Invandrarflickor från Mellanöstern kontrolleras ofta mycket hårt av sina föräldrar och landsmän. Om hon träffar en pojkvän, och dessutom har sex före äktenskapet, klassas hon ofta som "dålig flicka" en "hora". Många skaffar sig ändå pojkvänner i smyg, och om dom skulle bli gravida tänker dom nästan aldrig på att behålla barnet. De gör abort utan föräldrarnas vetskap. De som försöker bryta traditioner och gå emot tabun, som Fadime i filmen gjort, stöts ofta bort från familjen. I filmen träffar vi tre unga flickor, alla med sin egen historia. 551 En lever åt herr Bergman Lisa Partby/ Sverige/ 2003/ 54 min En personlig dokumentärfilm där vi får följa Joakim och hans nära i väntan på en levertransplantation. Han är min pojkvän och jag har filmat vårt liv tillsammans under ett år. Joakim väntar på att personsökaren från sjukhuset skall pipa, så att han kan få en chans att leva längre. I väntan på pipet är en film om hur det är att leva med varandra trots sjukdom och trots att döden hotar. Den handlar om kärleken och kampen för att få leva ett friskt liv. 550 Prioritet ett Daniel Bergman/ Sverige/ 2002/ 46 min Ambulans- och akutbilspersonal hamnar dag och natt i korta men intensiva möten med okända personer. De möter främmande människor i deras livs kanske mest traumatiska ögonblick. Personalen får ta hand om dödsfall såväl som födslar, men ofta rör det sig om småkrämpor eller ensamhet i ett samhälle som segregerat barn, vuxna, gamla och invandrare. Daniel Bergman har tillbringat cirka 200 pass i ambulans och akutbil för att kunna göra denna film och skildrar här sina hjältars insatser som präglas av empati. 549 Närvarande - om fotografen Georg Oddner Jan Troell/ Sverige/ 2003/ 82 min Såväl Jan Troell som Georg Oddner hör till vår tids stora bildskapare. I Närvarande skildrar Jan Troell vännen och fotografen Georg Oddner under ett halvt sekel med kameran - från det att han 1950 klev i land i New York och blev elev till den legendariske Richard Avedon, till det att han tillsammans med oss i filmen återvänder dit Mellan dessa år ligger ett brett fotografiskt liv som spänner från mode till Vietnam, från repmånad till jazz. 548 Häftig och begeistrad Knut Erik Jensen/ Norge/ 2002/ 101 min Det är sen höstkväll i Berlevåg, en liten fiskeby på den norska kustens yttersta spets. En kall nordvästlig storm drar snön horisontellt genom byn. Plötsligt hörs en kör av röster som skär genom vinden. Rätt ute vid havsbandet står de, tjugo uppklädda män i alla åldrar, och sjunger för full hals. Lilla Berlevåg hamnade på kartan både som turistmål och inflyttningsort för ensamma damer.

29 547 Eldshjulet Bo Harringer/ Sverige/ 2002/ 55 min Filmen är en blandning av dokumentär, poesi, magi, teater och musik. Vi följer med på en lång resa som startar i Tokalynga i Halland och slutar i Yoandé i Kamerun. Det blir en resa tillsammans med Teater Albatross och deras gatuföreställning "Helig!" Det är också en resa med ondskan, med Förintelsen. Den här filmen tillägnas dem som mördades i nazisternas koncentrationsläger, samt alla dem som idag mördas på gatorna i Palestina och Israel. 546 Street love Åsa Faringer/ Sverige/ 2000/ 76 min När hennes mamma dog var Rosa nästan sju år gammal. Hon fick börja arbeta för att hon och mormodern skulle kunna betala för mat och småbrödernas skolgång. När hon en dag diskade tallrikar och städade på en restaurang fick tre av traktens poliser syn på Rosa. De band fast henne, slog och våldtog henne. Samma natt fördes hon till ett rum på Hotell Solédad där poliserna våldtog henne i en månad - för att vänja henne vid det, som Rosa säger. En grym förberedelse till ett liv som prostituerad. Rosa var en god affär för poliserna; ung, oprövad och attraktiv, fången i La Merced, Mexico Citys horkvarter. 537 Flickan och räven Luc Jacquet/ Frankrike/ 2007/ 92 min Flickan och räven handlar om en ung flicka som en dag träffar en räv. Flickan blir helt fascinerad av den vackra räven och vill bli närmare bekant. Efter många och långa dagar i skogen där flickan bara gått runt och letat efter räven och suttit och väntat dyker den plötsligt upp. Och sakta men säkert växer en vänskap fram. Av regissören bakom Pingvinresan och med Pernilla August som berättare. 529 Die Welle Dennis Gansel/ Tyskland/ 2008/ 93 min En lärare genomför ett kontroversiellt experiment i sin gymnasieklass, med syfte att få eleverna att förstå de mörka mekanismerna bakom nazismen och andra totalitära krafter. Men det oskyldiga försöket förvandlas snabbt till en okontrollerbar rörelse och plötsligt tar våldet överhanden. The Wave bygger vidare på en verklig och omtalad tragedi som ägde rum i en skolklass i Kaliforniern, Benjamin Duva Gísil Snaer Erlingsson/ Island/ 1995/ 91 min Fyra isländska pojkar i tolvårsåldern beslutar sig för att bilda en riddarorden för att ta upp kampen mot den något äldre ligisten Helgi, som sätter skräck i kvarteret med sina trakasserier. De fyra pojkarnas vänskap bryts sönder när en av dem i vredesmod lämnar gruppen för att bilda en rivaliserande orden. Efter en roman av Fridrik Erlingsson. 522 Patrik 1,5 Ella Lemhagen/ Sverige/ 2008/ 103 min Lyckan ler mot Göran och Sven som just flyttat in i ett trevligt villaområde och snart är blivande adoptivföräldrar. Men något går fel i den byråkratiska processen och adoptivbarnet Patrik 1,5 visar sig vara en helt annan unge än de väntat sig. Filmen Patrik 1,5 är en absurd historia om två homosexuella män och en trasig 15-åring som mot alla odds lyckas skapa fröet till en familj och som på ett känsligt sätt tar upp frågor om fördomar, föräldraskap och jakten på det "vanliga" livet.

30 521 Fighter Natasha Arthy/ Danmark/ 2007/ 90 min Aichas turkiska föräldrar vill att hon ska få bra gymnasiebetyg så att hon kan börja läsa till läkare precis som sin bror. Men det enda Aicha vill träna kung fu. Efter ett bråk förbjuder hennes pappa henne att fortsätta träna. Aicha, som just har börjat i en ny kung fu-klubb där tränaren kräver närvaro tre gånger i veckan, tvingas bestämma sig för vad hon innerst inne vill och om det är värt allt hon måste offra. 520 Ung Freud i Gaza PeÅ Holmquist/ Sverige/ 2008/ 90 min Ayed är en 28-årig palestinier som är psykolog i flyktinglägret Jabaliya i Gaza. Med kameran har vi följt Ayed under två års tid: När han gör hembesök och ger terapi till unga Inas med självmordstankar, till Maysa med traumatiska upplevelser, till Hanan som lever i yttersta fattigdom, till Abed - en f.d. militant. En komisk och tragisk film från de hemliga rummen i ett Gaza - en plats fylld av våld och ofta i nyheternas centrum. Filmat i Gaza , när Gaza i stort sett varit isolerat från resten av världen. 519 Pirret Kjell-Åke Andersson/ Sverige/ 2007/ 51 min Femåriga Sara upptäcker en dag att hon kan flyga. Det pirrar till i magen, och så lyfter hon. "Jag flygde", konstaterar hon nöjt, medan hennes mamma mest är bekymrad över vilken kroppslig åkomma som kan ligga bakom detta fenomen. Sjukhusets professorer gnuggar händerna av förtjusning inför det unika barnet, men trots omfattande undersökningar visar det sig inte alls så lätt att hitta det speciella pirret. En film för de yngsta om betydelsen av att få vara sig själv, att inte behöva anpassa sig och att allt faktiskt är möjligt. 507 The Voice Johan Söderberg/ Sverige/ 2005/ 28 min Säkerheten på jorden är hotad. Fienden är ibland oss och ingen går säker. Finns det en lösning? Tv-stationen "The Voice" har svaret. Filmaren och musikern Johan Söderberg använder sig här av samma teknik som i den omtalade Read My Lips-serien. Presidenterna Bush, Nixon och Eisenhower är några av de personer som medverkar i filmen, som helt bygger på arkivmaterial. 506 Så himla annorlunda René Bo Hansen/ sverige/ 2008/ 45 min - Jag älskar honom precis som han är men jag hatar att vår familj är så himla annorlunda! Så förklarar Rebecka, 13 år, varför hon inte vill att hennes gravt funktionshindrade lillebror ska följa med. I en ålder när det känns livsviktigt att vara "rätt" kämpar Rebecka med kompisarnas stirrande blickar, vuxenvärldens medlidande och sina egna motstridiga känslor. Filmen berättar Rebeckas historia under en intensiv vår. 505 Daddys love Mette Aakerholm/ Norge/ 2007/ 55 min Kenneth från Askim är 26 år gammal och snart singelpappa. Han är gay och efter många och långa funderingar bestämmer han sig för att skaffa ett barn själv. Han har hittat en surrogatmamma i Kansas och reser till USA för att träffa sin lille son Isaiah...

31 504 En ovanlig dag Peter Snickars/ Sverige/ 1999/ 10 min Benny är tretton år och bor ensam med sin ständigt frånvarande mamma. I skolan terroriserades han av en oförstående lärare. Livet är en pest. En dag - en ovanlig dag - börjar han sin prao på Arnes Däckverkstad och ingenting i Bennys liv blir sig likt. 503 Den gyllene stranden Hans Wester/ Sverige/ 2008/ 58 min I en dal vid en vacker strand i södra Indien lever en liten grupp jordbrukare som tillhör stammen Halakki Gowdas. Filmaren Hasse Wester kom dit av en slump och blev god vän med jordbrukaren Maneshwara. I denna personligt berättade film får tittarna följa byns möte med turister från västvärlden och Hasses vänskap med Maneshwara under en period av 20 år. 502 Abrakadabra Patrik Eklund/ Sverige/ 2008/ 22 min Tjugofemårige Tomas bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Inte nog med det, han är dessutom trollkarl. Pappa Bengt tycker att sonen borde se sig om efter ett riktigt jobb - och en egen bostad. Trots pappans skepsis lyckas Tomas övertyga sin far om att han, för att imponera på sin nyinflyttade granne Monica, ska få trolla på pappans födelsedagsfest Life goes on Anna Larsson, Regina Kessy/ Sverige/ 2005/ 14 min Välkommen till Sydafrika, ett land tyngt av smärtsam historia - men också ett land där livet går vidare! I Life Goes On - Röster från Kapstaden möter vi åtta personer med skilda bakgrunder från Sydafrikas näst största storstadsområde, Kapstaden, eller "Moderstaden" som landets lagstiftande huvudstad kallas. Generöst delar filmens deltagare med sig av sina tankar om livet, framtiden, hopp och drömmar. 500 A heart from Jenin Cecilia Parsberg/ Sverige/2008/ 50 min Det här är berättelsen om Ahmeds hjärta. Ahmed var en palestinsk pojke som levde i flyktinglägret i Jenin, på Västbanken. I november 2005, 12 år gammal, sköts han av en israelisk krypskytt. Hans föräldrar beslöt att donera sonens hjärta till Israel. Filmen handlar också om Samah, den israeliska flicka som nu lever med Ahmeds hjärta. För Ahmed's föräldrar lever deras son vidare genom flickan som en önskan om fred med Israel. 499 Ville och Vilda Kanin Lennart & Ylva-Li Gustavsson / Sverige/ 2006/ 29 min Både frihet och trygghet är ord som står för något de flesta av oss hyllar. Men kan tryggheten bli förlamande? Är alla starka nog att hantera friheten? Och vad är egentligen frihet? Kaninen Ville rymmer en dag ur sin bur och möter en ny och lite skrämmande tillvaro.

32 498 Vem bryr sig! Ylva Floreman/ Sverige/ 2000/ 58 min Hösten Nazismen är på alla löpsedlar. Mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Bilbomben mot journalisterna i Nacka. Polismorden i Malexander. Tre organiserade nazister flyttar till Tomelilla. Nazistpropaganda dyker upp i skolor och på ungdomsgårdar. Kommunstyrelsens ordförande och åtta andra politiker blir mordhotade. Filmaren Ylva Floreman har under ett år följt sju nynazister mellan år. Två av dem fanns med i SDS:s kartläggning av skånska nazister hösten 1999 och en av dem i rikstidningarnas gemensamma uthängning av svenska nazister. 497 Astons Stenar Uzi Geffenblad/ Sverige/ 2007/ 10 min Varje kväll när Aston och mamma är på väg hem hittar han nya stenar som är ensamma eller som fryser. En del är stora en del är mindre men alla är det synd om så Aston tar med dem hem. Där får stenarna det varmt och mysigt i en egen säng. Till slut blir det väldigt trångt hemma Lilla spöket Laban Alicia Jaworski, mm/ Sverige/ 2007/ 45 min Nu är det Spökdags igen i slottet Gomorronsol. Ikväll ska Lilla Spöket Laban och Lillprins Bus tälta i trädgården. De gör upp en lägereld och berättar spökhistorier. En spökhistoria måste vara jätte läskig förklarar Bus då och så berättar han en historia om ett fult monster med stora huggtänder, klor och slemmig, hårig svans. Men monster finns ju inte på riktigt, förklarar Bus innan han lägger sig för att sova. Fast Laban är såklart jätterädd ändå och ligger vaken och lyssnar på läskiga ljud En liten julsaga Mari Marten-Bias Wahlgren, mm/ Sverige/ 1999/ 58 min Mitt i julruschen förlorar flickan Ina sin älskade nalle NoNoo i trängseln på tunnelbanan i Stockholm. Vi får följa NoNoos äventyrliga färd genom Sverige. Från Stockholm via Kiruna fram till den spännande upplösningen när han som genom ett litet mirakel återförenas med sin Ina på julafton. 494 Desmond & Magnus Carlsson/ Sverige/ 2006/ 65 min träskpatraskfällan Desmond är en gris som älskar att baka äppelmosmuffins och att bada bastu. Han trivs bra i Hallonskogen. Men en dag händer något. Någon börjar stjäla saker. Desmonds äpplen, Willes elgitarr, Bittan Kos nagellackssamling och Sebastian Hares boxningshandskar. Desmond och hans vänner får nog! Det måste vara Träskpatrasket. Ingen har visserligen sett något Träskpatrask, men vem skulle det annars vara? Man beslutar sig för att bygga en fälla. En träskpatraskfälla! 493 Det levande slottet Hayao Miyazaki/ Japan/ 2004/ 119 Sofie är en helt vanlig tjej med ett helt vanligt liv. Hon jobbar i familjens hatt affär, men den dag hon träffar trollkarlen Hauru förändras allt. Den vackre och mystiske Hauru för bort henne, och efter ett möte med Ödehäxan förvandlas Sofie till en gammal kvinna på 90 år. Nu måste hon ge sig ut på en spännande och farlig resa för att bli av med förbannelsen. Hon tar skydd i Haurus levande slott där hon lär känna Mark, Haurus unge elev, och den hetlevrade elddemonen Calcifer.

33 492 Mio Jonas Embring/ Sverige/ 2008/ 72 min Mio, 17 år, bor på Henriksdalsberget strax utanför Stockholms tullar. Till Sverige skickades han som 8-åring från Thailand, i hopp om en utbildning och ett bättre liv. Riktigt så blev det inte. Med kriminell identitet, dålig självkänsla, problem med boende, svartsjuka, våld och droger kämpar han för att överleva. Gång på gång faller han tillbaka i destruktivitet, men till sist bestämmer han sig för att verkligen förändra sin situation. 491 Min fröken är en utomjording Ole Bornedal/ Danmark/ 2007/ 90 min Klass 6 B har fått en ny vikarie. Hon är otroligt ambitiös och vill genast anmäla eleverna till en tävling för europeiska skolor i Paris. Men det är något som inte stämmer. Hon läser barnens tankar och när hon är ensam med dem är hon riktigt elak. Barnen klagar, men föräldrarna väljer att falla för den nya vikariens charm och ambition. När barnen påstår att deras fröken är en ond "alien" från en annan planet svarar föräldrarna att de har spelat för mycket dataspel och sett för många dåliga filmer. Snart är det dags för klassresa Kikis exspressbud Hayao Miyazaki/ Japan/ min Då den unga häxan Kiki fyller 13 år beger hon sig som sig bör ut på traditionsenlig häxpraktik tillsammans med sin bästa vän, katten Jiji. De kommer till en stor stad vid havet, men Kiki kan varken spå eller blanda trolldrycker. Genom en ödets nyck kommer hon dock på att hon kan starta en budfirma - för flyga kan hon! Hon lär sig också att utvecklas som häxa - och att hon måste våga lita på att männsikor tycker om henne för den hon är. 489 Kid svensk Nanna Huolman/ sverige/ 2007/ 100 min Vad gör man om man heter Kirsi och skäms över sin finska mamma som aldrig lärt sig svenska? Man blir sur och förbannad och lär sig hata Finland. Och man byter namn till Kid Svensk. Året är Det är sommar och Kid, en rebellisk 12-årig tjej, åker mot sin vilja med sin mamma till Karelen i Finland. Med på resan är mammans halvgalna väninna och hennes 13-årige son. Det blir en resa som väcker starka känslor och tvingar dem alla att konfronteras med sina rötter. En film om föräldrauppror, nyvaknad sexualitet och om att växa upp mellan två kulturer. 488 En ö i havet Tobias Falk/ Sverige/ 2003/ 240 min Året är Steffi och hennes syster Nelli kommer till Göteborg som flyktingar. De skickas till var sin fiskarfamilj i skärgården. Där ska de stanna till familjen kan återförenas i USA. Men kriget bryter ut och det blir allt svårare för föräldrarna att hitta ett land som vill ta emot dem. De hamnar så småningom i läger. Under tiden acklimatiserar sig Steffi och Nelli och lever sina liv i skuggan av kriget och med den dubbla oron för föräldrarna och tyskarnas framfart i Norge och Danmark.

34 480 Bang och världshistorien Maj Wechselmann/ Sverige/ 2007/90 min Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna, internationellt känd som en av de två kvinnliga krigskorrespondenterna under spanska inbördeskriget Hon blev ensamstående mamma 1938 då det närmast var tabu att vara det. Hon skildrade Hitlers och Mussolinis triumftåg med ovanlig satir. Hon var bisexuell och levde sedan 1940 tillsammans med sin 12 år äldre livskamrat. 486 Hundra historier Sverige/ 2006/ 180 min Ett hundra personer i Stockholms län har gjort var sin kort film på ca 2 minuter om något i sitt liv som de tycker är viktigt. Syftet med HUNDRA HISTORIER är att ge röst åt människor som sällan hörs, helt vanliga människor, men som har en fantastisk historia att berätta från sitt liv. 466 Barns perspektiv Christina Erman Widerberg/ sverige/ 2008/ 50 min Bomber och granater, knivar och gafflar är en varm och livsbejakande dokumentärfilm om 22-årige Karl Persson, en ung konstnär i Svedala som sedan han var liten levt med diagnoserna autism, tourettes, asperger och tremor. Filmen följer Karl Persson under två år med särskilt fokus på Karls intresse för måleri och musik. 446 Grunden Bois Kjell Kjellman/ Sverige/ 2002/ 45 min Grunden - Bois är en fotbollsklubb i Göteborg för spelare med intellektuella funktionshinder. Det är den största klubben i sitt slag i Sverige med omkring 150 spelare på alla nivåer. A-laget är regerande svenska mästare medan de andra lagen "spelar hellre än bra", som det hette på Egon Kjerrmans tid, men ack så underhållande. 438 Ciao Bella Mani Maserrat Agah/ sverige/ min Moradi är en sextonårig kille från Lerum. Han längtar efter en tjej. Problemet är bara att alla tjejer bara vill vara hans kompis. Men så uppenbarar sig en genial idé; han låtsas helt enkelt vara italienare. En värld av möjligheter öppnar sig. På andra sidan stan är Linnea på jakt efter en kille med stil, mod och brinnande passion. Inte det lättaste att hitta hemma i Sveriges absolut fulaste och tråkigaste förort. Vem vet vad som hade hänt om hon inte träffat världens mest romantiska italienare, "Massimo". 437 Mr Flower Power Marika Griehsel/ Sverige/ 2007/ 58 min Mr Flower Power handlar om Carl von Linnés arv till dig och mig. Det handlar om naturen och människan och vår makt att vara med och påverka för en hållbar utveckling på vår jord. I filmen får vi följa årstidernas växlingar och arbetet med jorden där den unga Linné upptäckte och inspirerades av landskapet. Vi får också möta ekologer, kaffebönder, eko-designers, filosofer, ekonomer, läkare och konsumenter som ger lust och tro på att det är möjligt att vara med och förändra för en bättre värld, både hemma och långt borta.

35 436 Jag Älskar Livet Jonas Carlsson m fl/ Sverige/ 2005/ 13 min 11-årige Clint Östlund har sjukdomen ADHD vilket innebär att han är hyperaktiv. Han pratar fort, rör sig fort och vill mycket, hela tiden. En film om den genuina glädjen och kärleken till livet, trots att det skuggas av en sjukdom. "Man är alltid i hela sitt liv hyperaktiv, men man lär sig ändå Liksom." Clint Östlund 11 år. 435 Anette/Anette Krimjouren Christina Olofson, Klara Björk/ Sverige/ min En långfilmsdokumentär som följer två kriminalpoliser, Anette och Anette i varsin stad, Trollhättan och Borlänge. Den värld de arbetar i handlar om våld och brott - ett utsatt yrke i en utsatt verklighet. De är dessutom kvinnor i en manligt dominerad yrkeskår. Varken tjänstevapen eller skyddsvästar är designade för kvinnor. 434 Tro, Hopp och Rånare Stefan Berg/ Sverige/ 2007/ 66 min Aldrig förr har så många ungdomar rånat på Malmös gator. År 2005 polisanmäldes 905 rån med unga gärningsmän - den högsta siffran någonsin, statistiskt värre än större städer som Stockholm och Köpenhamn. Glen och Frida, från polisens rånkommission, kämpar för att förändra detta. Mohamed är socialarbetare och hjälper unga kriminella till ett vanligt liv. Mehdi och Halid, båda 17 år, har bestämt sig för att sluta råna. 433 Sami Nieida Jojk Liselotte Wajstedt/ Sverige/ min En roadmovie in i Sápmi, Sameland. Liselotte är fast besluten att ta sig in i den värld hon längtar till och vill tillhöra. Hon är same men har varken fått lära sig språket eller vuxit upp i den samiska gemenskapen. Det är en spännande resa, fylld av hopp och förväntningar, men runt hörnet lurar rädslan för avvisning och utanförskap. 432 We Feed the World Erwin Wagenhofer/ Österrike/ 2005/ 95 min Trots att människor dör till följd av svält varje dag, går tonvis av mat helt till spillo. Mat som ofta produceras i de fattiga länderna till förmån för västvärlden, som redan har tillräckligt. We Feed The World är en film om produktionsvillkor och globalisering, fiskare och lantbrukare, lastbildchaufförer och mäktiga företagsledare. Oförglömliga bilder berättar om ur mat produceras, transporteras, säljs och konsumeras av människor runt om i hela världen - och om dem som inte har tillgång till den. 425 This is England Shane Meadows/ Storbritannien/ 2007/ 98 min Shaun är en ung och ganska ensam kille. Hans pappa har precis dött i Falklandskriget. Av en slump får han kontakt med den äldre Woody och hans skinheadkompisar. Shaun lever upp och verkar ha hittat ett gäng han trivs med när den våldsamma Combo dyker upp. Genom engagerande tal om att kämpa för Englands stolthet lockar han Shaun att gå med i en mer aggressiv och rasistisk gruppering av skinheads.

36 kilo kärlek Dani Menkin/ USA/ 2005/ 70 min En hjärtevärmande historia om Ami Ankilewitz, en amerikansk född israel som vid ett års ålder konstaterades lida av en sällsynt muskeldystrofi. Sjukdomen har gjort att han bara kan röra ett finger och det använder han för att arbeta som 3D-animatör. Hans läkare förutspådde att han skulle dö innan han fyllde sex. Mer än 30 år har nu gått och Ami som bara väger 18 kilo lever fortfarande och "älskar livet". 420 Om Konsten att Flyga till Kabul Simone Aaberg Kearn/Danmark/ 2006/ 82 min En dag läser Simone en artikel om en 16-årig flicka i Kabul som drömmer om att bli stridspilot. Som konstnärinna har Simone alltid varit besatt av kvinnliga stridspiloter. Det var de som fick henne att bli pilot och nu vill hon även få 16-åriga Farial att bli medlem i Sisters in the Sky. Hon köper en fyrtio år gammal Piper Colt gjord av canvas och lägger upp flygrouten. Det tar henne veckor av restid, 50 timmar i luften, 33 landningar och en illegal inflygning till Afghanistan innan hon får träffa Farial och ta med henne på hennes första flygtur någonsin. 419 Nunnan Maud Nycander/ Sverige/ 2007/58 min Maud Nycander har följt Marta och hennes familj sedan 1996 då Marta tog studenten och gjorde sitt radikala livsval att bli nunna. Vi följer med före och efter hennes prövotid, till Karmelitklostret i Glumslöv som annars är helt stängt för massmedia och alla utomstående. 418 Blue,Karma, Tiger Cecilia Actis, Mia Hulterstam/ Sverige/ 2006/ 12 min 417 Qujanaq en resa till Grönland En färgsprakande animerad dokumentär om graffiti. Vi ser graffiti på väggar, tunnlar och tåg, men sällan får vi möjlighet att möta människorna bakom de målade namnen. Här berättar tre målande tjejer avmaskerat om varför de målar och om den starka drivkraften bakom denna mycket omdiskuterade konstform. Helga Brekkan/ Sverige/ 2007/ 27 min Emily 10 år är filmens berättare. Hennes resa börjar i Kulusuk, en liten by på östra Grönland. Därifrån bär det vidare till andra sidan ön och till Kangerlussuaq som betyder "den långa fjorden" och ligger längst in i fjorden med samma namn. På västkusten, vid Diskobukten, ligger Ilulissat, som passande nog betyder "isberg" i pluralis Miraklet i Valby Åke Sandgren/ Danmark/ 1989/ 85 Sven och Bo är två danska tonårskillar som bor i en förort till Köpenhamn. De håller till i en övergiven husvagn där Sven har en amatörradiosändare. En dag när de är i husvagnen tillsammans med grannflickan Petra får Sven radiokontakt med röster från en annan tid. För de tre vännerna blir detta början på en mystisk resa in i det okända.

37 415 Den fjärde Kungen Michael Ekblad, Ted Sieger/ sverige/ 2005/ 76 min Precis som de andra tre visa konungarna, försöker Mazzel, den fjärde Kungen, och hans trogna kamel Chamberlin följa en stjärna till den lilla staden Betlehem. Men deras färd kantas av faror, omvägar och förseningar. Varje gång de verkar vara på rätt väg, möter de någon i behov av hjälp, vilket försenar dem om och om igen. I en konstant konflikt med sig själv, sliten mellan sitt samvete och viljan att utföra sin plikt, skänker den fjärde kungen bort all sin tid och alla sina dyrbara gåvor? Hans resa ter sig än mer oändlig. 414 Trion från Belleville Sylvain Chomet/ Frankrike/ 2003/ 71 Champion, som adopterades av sin farmor Madame Souza, är en ensam liten pojke. Farmodern märker att Champion är lyckligast när han får cykla. Åren går och efter mycket träning, bestämmer sig Champion att anmäla sig till Tour de France. Ska han nu lyckas och orka igenom denna tävling som är ansedd som världens tuffaste cykeltävling. 413 Urpo & Turpo Liisa Helminen/ Finlind/ 1996/ 45 min 412 Den vidunderliga världshistorien Urpo och Turpo är två nallar som bor i en bokhylla i barnkammaren. Därifrån håller de uppsikt över familjens vardagsliv. Det finns mycket att förundras över, potträning, bullbak, kvälls bad och annat som inte nallar riktigt förstår sig på. De läser också flitigt i böckerna i hyllan, och ett, två tre hoppar de ner för att ge sig ut på egna äventyr, och samtidigt hitta på lite bus. I filmen får vi möta Urpo och Turpo i sex olika äventyr. Anders Sorensen/ Danmark7 1994/ 52 min Hur kom jorden till? Vad skiljer människorna från djuren? Vad gick religionskrigen egentligen ut på och har någon människa någonsin lyckats komma till himlen? Allt detta och mycket mer får man svar på i denna humoristiska och originella tecknade film om vår värld från dess begynnelse till nuet! 411 Sophie Scholl Marc Rothemund/ Tyskland/ min Detta är den sanna historien om syskonen Scholls sista dagar i livet, baserad på tidigare hemligstämplade vittnesmål och dokument ur Gestapos arkiv. På morgonen den 18 februari 1942 sprider syskonen Sophie och Hans Scholl antinazistiska flygblad på universitetet i München.De blir angivna och omedelbart gripna av Gestapo som provoceras av den unga Sophies brinnande övertygelse. Sophie erbjuds chansen att undkomma straff om hon anger sina kamrater, men hon vägrar. 410 Dirty Pretty Things Stephen Frears/ Storbritannien/ 2002/ 95 min Den brittiske regissören Stephen Frears återvänder efter en lång tid i Hollywood till hemlandet och de illegala invandrarnas hopplösa situation i Fort Europa. Dirty Pretty Things är inte bara en riktigt ruggig thriller och en kärlekshistoria över kulturbarriärer. Det är också en brinnande aktuell historia om hur insmugglade immigranter förvandlas till en handelsvara för västvärldens rika.

38 409 Jack & Pedro: På nya äventyr Staffan Erlandsson/ Sverige/ min Den livliga ormen Jack och hans konstnärlige vän, sköldpaddan Pedro, bor på en gård där allt kan hända! De har alltid massa knasiga bestyr på gång, och upplever spännande äventyr tillsammans! Jack och Pedro på nya äventyr är ett måste för de minsta härliga och lärorika historier om vänskap och vad det betyder att hjälpa andra. 405 Angeläget Sverige/ 2007 Tolv dokumentärfilmer om mänskliga rättigheter producerade av unga filmskapare finns samlade på denna dvd. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden som unga människor uppmärksammat i den svenska vardagen. Bland annat skildras flyktingbarns situation, diskriminering av homosexuella, hemlöshet, betygsättning i skolan och mäns våld mot kvinnor. 404 Pans labyrint Guillermo del Toro/ Spanien/ 2006/118 min Ofelia och hennes mamma Carmen flyttar upp i bergen där dras hon mot en övervuxen labyrint i närheten av deras nya hem. I denna förtrollade värld möter hon labyrintens väktare, den mäktige Pan, som hävdar att han känner till hennes riktiga identitet och hennes hemliga öde. För att få reda på sanningen utsätts Ofelia för tre farliga uppdrag och ett skrämmande och häpnadsväckande äventyr tar sin början. Men i bakgrunden lurar Kapten Vidals verklighet som blir allt svårare att skydda sig ifrån Min granne Totoro Hayao Miyazaki/ Japan/ 1988/ 86 min Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt detnya men snartupptäcker de att det finns något magiskt i huset och runt om. På en av sina promenader i skogen vid huset träff ar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr. 401 Super Size Me Morgan Spurlock/ USA/ 2004/ 96 min En okonventionell betraktelse av den amerikanska livsstilen och en skrämmande skildring över hur vi i västvärlden faktiskt håller på att äta ihjäl oss. Filmaren Morgan Spurlock bestämde sig för att ta reda på hur det förhöll sig och begav sig ut på en resa över den amerikanska kontinenten. Resultatet blev filmen Super Size Me, en odyssé genom snabbmatens Mecka. 394 Solisten Magnus Gertten, Stefan Berg/ Sverige/ min Konsertpianisten Per Tengstrand reser likt en ensam cowboy världen runt för att ge konserter. Hans liv består av ändlösa turnéer och ett ständigt övande och nötande. Mycket tid tillbringar han ensam på flygplatser coh hotellrum. Växjö och Sverige är oftast långt borta. Hemmaplan ärä numera New York och arenorna belägna på platser som Tokyo, Paris, Bryssel och Washington.

39 393 Löften.Z. Goldberg/ Israel/ 2001/ 106 min Mångfaldigt prisbelönad och stark dokumentärfilm av B. Z. Goldberg. "Löften" är en mycket aktuell, omskakande och angelägen film där vi får se det område i Mellanöstern, som ständigt beskrivs i media på ett ytligt och våldsamt sätt, ur ett annat perspektiv. Att vi i filmen får följa de olika barnens resonemang ger möjligheter både till identifikation och engagemang. 391 Hallelujabröllop Liv Weisberg/ Sverige/ 2004/ 28 min Först kommer Gud, sen äktenskapet och sen karriären. Madeleine, 18 år och Jorge, 22 år älskar varandra men främst älskar de Jesus och Gud. I sin strävan att leva rent inför Gud har de valt att inte ha sex före äktenskapet. Men väntan är snart över. Två veckor efter Madeleines studentexamen ska de gifta sig och flytta ihop. Filmen följer detta unga par som tar ett steg in i vuxenlivet genom att flytta hemifrån och starta en ny familj. Det handlar om ung kärlek och stora beslut. 390 Jag är framtiden Alan Raymond, Susan Raymond/ USA/ 1994/ 90 Oscarsbelönad dokumentärfilm om en rektor och hennes skola i ett av Philadelphias getton. Filmaren har följt barnen och rektorns tröstlösa arbete under ett helt år. Skolans resurser är mycket begränsade och de flesta av eleverna har alla odds emot sig: de kommer från splittrade hem där våld, prostitution och knark är dagliga inslag. Filmen berättar om barn som växer upp vid sidan av den amerikanska drömmen. 389 Falkboet Mikael Kristersson/ Sverige/ 1998/ 20 min De bor i en glugg in mot kyrkloftet, högt upp och just över korset. Utsikten är magnifik; i söder rådhusplatsen och det gamla Skanör, mot väster den natursköna marsklandet längs Öresund och norrut de vidsträckta betesmarkerna. Tornfalkarna har sedan länge häckat i det vitkalkade 1200-tals kyrkan. Med falkperspektiv på tillvaron följer vi människonaturens skiftningar genom liv, död och pånyttfödelse. 388 Surplus Erik Gandini/ Sverige/ 2003/ 54 min Om en vanlig 30 sekunder lång reklamfilm vill få dig att köpa, så kommer Surplus att få dig att tänka varje gång du går in i en affär. Johan Söderbergs rytmiska klippkompositioner och vågade "Read My Lips"-övningar kombinerat med Carl Nilssons och Lukas Eisenhauers estetiska 16mm-bilder gör Surplus till ett känslomässigt och ickefaktabaserat angrepp på konsumismen. Med George W. Bush, Fidel Castro, John Zerzan, Bill Gates m.fl 387 Plum Blossom in Snow Elefteria Kalogritsa/ Sverige/ 2004/ 51 min Detta är berättelsen om australiska medborgaren Zhizhen Dai och hennes lilla dotter Fadu Chen. Deras älskade make respektive far, Chen Chenyong, förföljdes till döds i Kina på grund av sin tro på och sitt stöd för Falun Gong. Fast besluten att informera omvärlden om hennes makes brutala död och miljontals förföljda kinesiska Falun Gong-utövares lidande reser Zhizhen Dai nu jorden runt, tillsammans med sin dotter. Hon bär med sig ett budskap om mänskliga rättigheter, sanning och rättvisa med en övertygelse sprungen ur personlig erfarenhet och djupa insikter.

40 386 David - en trappa är inget hinder 385 Hitta hem - den långa resan tillbaka Johan Simonsson, Leif Simonsson/ Sverige/ 2003/ 58 min I David - en trappa är inget hinder får vi följa David när han startar ett handikappcenter från början ända fram till invigningen. Vi får vara med när han stöter på alla problem, men även vara med om allt det roliga och alla skratt som sker på vägen. Han pratar också mycket om sin situation och vardag i rullstol och hur han vill att folk ska bemöta människor med handikapp. Men även hur de handikappade ska bemöta folk utan handikapp. David Lega är en person som bevisar att allt är möjligt trots att oddsen är emot honom. Tove Torbjörnsson/ Sverige/ 1999/ 65 min När Jonathan var åtta år klev han på ett tåg i Indien. Det steget kom att förändra hans liv för alltid. Två år senare kommer han som adoptivbarn till Sverige. Han växer upp i en kärleksfull familj men har alltid haft en längtan att få veta varifrån han kommer. I filmen reser Jonathan från ett vintrigt Västerbotten och återvänder till sitt födelseland för att börja det stora och slutliga sökandet efter sina biologiska 384 Gädda! Barbro Johansson, mm/ Sverige /1993/ 29 min "Gädda!" är en film om Esox Lucius - den enda gäddart som finns i Europa. Arten är utbredd över större delen av Europa och finns även i Nordamerika och Ryssland. Filmen visar gäddan från romkorn till vuxen, fulländad jägare. Jakt sekvenserna där gäddor tar andra fiskar och mindre exemplar av sin egen art är antagligen unika - tidigare filmsekvenser på attackerande gäddor är tagna i akvarium. 383 Sacrificio Erik Gandini/ Sverige/ 2001/ 59 min Bolivia Sergeant Teran i den bolivianska armén går in i det rum där Che Guevara hålls fången. Han skjuter honom. Under ett år har Che och ett fåtal gerillamän gäckat den bolivianska armén. Nu är han död. En man utpekas som den som förrått Che och ritat porträtt av alla de andre gerillamännen - Ciro Bustos. Malmö år Ciro Bustos lever tillsammans med sin schäfer i en liten lägenhet. Han bär på en historia som inte liknar den vi kan läsa i våra historieböcker. 382 Hanna-Mias resa till Antarktis Helga Brekkan/ Sverige/ 2003/ 30 min I Hanna Mias resa till Antarktis reser en tioårig flicka i Nordenskiölds kölvatten. Filmen spelades in under en vetenskaplig expedition till Västantarktis som Hanna Mia deltog i under vintern Hanna Mia Jonstam filmar själv och berättar om sin äventyrliga resa. Hon seglar mellan isberg, träffar pingviner och besöker en gammal valfångststation i en vulkan. Hanna Mia ville åka till Antarktis för att få se pingvinerna och förhoppningsvis sina favoritdjur: delfiner och valar.

41 379 Sexan Gabriella Bier/ Sverige/ 2002/ 35 min "Sexan" handlar om hur det är att gå i sexan och vara den som ingen ser, som är utanför, mesig och plattbröstad. "Jag gick på Hillelskolan, Stockholms judiska skola. Där handlade det mycket om att passa in i klassen. Att passa in jättemycket. Det handlar också om att som jude passa in i Sverige. Idag verkar det ju hel konstigt, men på 70 talet var vi verkligen avvikande och var betraktade som sådana. En generation senare är det ingen som skulle säga det, " säger Gabriella. 373 Sarajevogänget Eric Gandini/ Sverige/ 1994/ 50 min De fem vännerna i "Sarajevogänget" är alla i 20-årsåldern och står varandra väldigt nära. Under ständig granatbeskjutning och krypskytte eld spelar de musik, festar, träffas på kaféer och åker slalom. Allt för att försöka leva så normalt som möjligt. 372 Jakten på en identitet 371 Den svarta ön Kristina Rozenbeek, Pär Lindström/ Sverige/ 2002/ 30 min 24-årige Thomas var med om en bilolycka för tre år sedan. Han fick en rejäl hjärnskada som också påverkade minnet. Thomas kommer inte ihåg de sista åren innan olyckan och han fråga sina vänner och sin familj om hur han levde tidigare. Men det han får höra är inte riktigt vad han tänkt sig. Bilden av en kriminell kille som söp, slogs och tog droger växer fram. Olyckan förändrade Thomas liv drastiskt. I dag sitter han i rullstol och kämpar för att lära sig gå. I samband med hjärnskadan förändrades även Thomas personlighet. Familjen och vännerna var tvungna att lära känna en ny person. Men trots sin hjärnskada ser Thomas olyckan som något positivt också. Han har fått en andra chans. Helga Brekkan/ Sverige/ 2003/ 40 min För fyrtio år sedan, den 14 november 1963, inleddes ett oväntat vulkanutbrott i havet utanför södra Island. Utbrottet pågick i tusen dagar och resulterade i att en ny ö " Surtsey " fick ritas in på kartan. Den svarta ön bygger på unikt filmmaterial från utbrottets första timmar, dagar och månader, samt material från expeditioner till Surtsey som genomförts sommaren 2002 och våren Det finns bara en Jimmy Grimble John Hay/ Storbritannien/ 2000/ 105 min 15-årige Jimmy Grimble drömmer om ett liv som professionell fotbollsspelare, men Jimmy spelar usel fotboll. Han kan nämligen inte spela när någon ser på. Han är mobbad i skolan och olyckligt kär i Sara. Hans mamma har slängt ut pappan, och slagit sig i slang med en motorcykeldåre som Jimmy inte tål. Men en dag träffar Jimmy på en hemlös kvinna som ger honom ett par utslitna fotbollsskor. Hon påstår att med de skorna kommer Jimmy att spela lika bra som Robbie Brewer, den berömde spelare som en gång ägt dem...

42 365 Armbryterskan från Ensamheten Helen Ahlsson, Lisa Munthe/ Sverige/2004/ 80 min Mitt ute i Lapplands ödemark ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att byborna delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre". 360 Se min värld Sverige/2005/ 2x23min Det här är Asta från Danmark och Adam från Sverige. "Se min värld" är en filmserie med inbyggd undervisning. Projektet är uppbyggd som ett globalt möte med vardagslivet i fokus. Mötet iscensätts av barn. Filmens huvudpersoner guidar oss genom sin vardag och delger oss både de konkreta och abstrakta aspekterna av tillvaron. Det är det lilla i det stora: En dag möter alla barn det främmande och annorlunda. Målgrupper: förskolan, lågstadiet, förstagångs läsare samt de som vill känna på andra språk. 358 Pepparkakslandet Elizabeta Zemljic/ Sverige/ 2006/ 58 min Dokumentären om fyra serbiska studenter som läser svenska på universitetet i Belgrad. Serbien ligger i Europas hjärta - men utanför EU. För att resa behövs visum som är svårt att få. Men man kan överbrygga de fysiska gränserna genom att resa i tankarna. "Pepparkakslandet" är filmad mellan 2002 och 2005, i en tid då Serbien bygger upp en demokratisk struktur. Den sköra processen avbryts den 12 mars 2003 då premiärminister Zoran Djindjic mördas på öppen gata. Sex månader senare står Sverige inför en liknande erfarenhet, mordet på utrikesminister Anna Lindh. 355 Player vs Romeo Åsa Ekman/ Sverige/ 2006/ 28 min Ozan är stämplad som en player bland alla tjejerna på röda linjens tunnelbana i Stockholm. Ett rykte som de tär svårt att bli av med. Han längtar efter att bli kär och känna fjärilar i magen, men det är inte lätt att bli en Romeo. Familjens och kompisarnas förväntningar gör inte saken lättare. Om att vara kille och längta efter kärlek, men inte våga uttrycka sina känslor. 354 Thin ice Håkan Berthas/ Sverige/ 2007/ 57 min En passionerad och begåvad studentska vid namn Dolkar, gör det till sitt uppdrag att tjejerna ska tillåtas i den årliga, nationella ishockey turneringen år På hennes internatskola, som ligger vid foten av Himalaya, ordnar Dolkar en fungerande ishockeyrink och ett team. Regissören Håkan Berthas följer framstegen för Dolkars och hennes ishockeylag. Han filmar i en "fly-on-the-wall" stil som lämnar mycket utrymme för Himalayas skönheten och visdom samt tjejernas spontana personligheter.

43 353 Belfast Girls Malin Andersson/ Sverige/ 2006/ 58 min Filmen följer två unga kvinnor som lever i samma stad och samtidigt i två skilda världar, avskurna från varandra av höga murar som separerar befolkningen. Mairéad är 20 år gammal och har vuxit upp i en katolsk enklav. Hon har aldrig träffat en protestant i hela sitt liv. Christine är protestant och har vuxit upp på andra sidan murarna, där Mairéad aldrig varit. Hon är 18 år och mamma till en liten dotter. Christine drömmer om ett eget hus och en kille att älska. 352 Emma hjärtar Olle Ulrika Widmark/ Sverige/ 2006/ 28 min "Min vackra prinsessa, du är som ett hjärta som slår i min själ", sms:ar Olle till Emma. När Olle är bortrest, saknar Emma honom så att hon kan dö. Hon borrar in ansiktet i kudden och andas in hans doft. Emma och Olle har varit ett par i fem år och nu vill de gifta sig. Eftersom båda har funktionshinder, ställer deras mammor krav på dem. Men ibland är det bara för tråkigt att spara pengar, äta nyttig mat och sköta tänderna. 351 När den ryska björnen äter sina barn 350 Hitmusik - Konsten att sätta rytm till revolt Caroline Campbell/ Sverige/ 2006/ 52 min En personlig skildring av människors upplevelser av kriget i Tjetjenien - ett krig som officiellt inte finns. Under flera år träffade Caroline Campbell tjetjener i Ryssland, Tjetjenien och Sverige, som, trots stora risker, delat med sig av sina vittnesmål. Istället för våldsamma krigsskildringar låter filmaren lågmälda intervjuer berätta om kriget, om utrensningarna - om "när den ryska björnen äter sina barn..." Anna Weitz/ Sverige/ 2007/ 28 min När Lundabandet Röda Bönor på 70 talet äntrade proggscenen drevs de av en övertygelse att musiken var en väg till en bättre värld, att alla kan vara med och att det kan bli bra. Idag sjunger svenska och internationella band som Le Tigre, Linton Kwesi Johnson, Chicks on Speed, Laleh, MJM, Propaganda, Radical Cheerleaders, Christine Owman och Svenska Akademien ut arga budskap om sociala orättvisor. Hitmusik visar att det finns en mängd artister som trotsar oskrivna regler och vågar satsa på sin grej. Med filmen följer en folder med frågor och diskussionsunderlag. 349 Vi där bortifrån Anna Klara Åhrén, mm/ Sverige/ 2005/ 46 min Vi följer backpackerns guidebok och hamnar på ett av Bolivias populäraste turistmål, silvergruvan i Potosí. Huvudattraktionen är gruvarbetarna, som än idag arbetar under medeltida förhållanden. Varför väljer man att krypa genom smutsiga och förorenade gruvgångar under sin semester? Är det för att lära känna en annan kultur och se världen? Eller har vi ett behov av att fly från den tillrättalagda vardagen och uppleva misären med egna ögon, för att inse hur bra vi egentligen har det här hemma? 348 Honom vill jag ha Martina Iverus/ Sverige/ 2006/ 28 min "Jag tror att jag är jävligt kär i honom!" Jovana och Alex är två 19-åriga partytjejer från södra Stockholm. De träffar varsin engelsk kille på en resa. "Man träffar alltid någon när man är utomlands", säger Alex. Men Marcus känns speciell och Tom har en blick man faller för. När killarna kommer till Sverige testas förälskelsen i verkligheten. En film om stora känslor och längtan att bli kär på riktigt.

44 345 Minou kattflickan Vincent Bal/ Nederländerna/ 2001/92 min Tibbe är en ung och oerfaren reporter på en liten landsortstidning. Egentligen är han alldeles för blyg för att få till några artiklar. Till slut får han ett ultimatum: en bra story till nästa dag, annars får han sparken. Då stöter han av en händelse ihop med den vackra Minou. Men Minou är ingen vanlig tjej, utan en katt som under mycket mystiska omständigheter förvandlats till människa 325 Du ska nog se att det går över Cecilia Neant-Falk/ Sverige/ 2003/ 74 min En film om tonårstjejers lust, förbjudna känslor, rädsla och utanförskap och om att upptäcka att man kanske, kanske är bi- eller homosexuell. Filmen följer tre tjejer som under tre år för en hemlig videodagbok som dokumenterar deras känslor och tankar, deras spirande kärlekshistorier, och hur de steg för steg "kommer ut" för sina föräldrar och kompisar. 322 Bowling for Columbine Michael Moore/ USA/ 2002/ 115 min Den 20 april 1999 kliver två tungt beväpnade tonåringar in på Columbine High School i Littleton, USA, och mördar kallblodigt tolv av sina skolkamrater och en lärare. Denna massaker utgör en av utgångspunkterna för den egensinnige dokumentärfilmaren Michael Moores dokumentärfilm om den amerikanska vapenkulturen. Med vass satirisk udd och humor går han insiktsfullt till angrepp mot skrämmande vapenfetischism och politisk dubbelmoral i dagens USA. 321 Att vara och ha Nicolas Philibert/ Frankrike/ 2002/ 104 min Lära för livet. Det är utgångspunkten för läraren Georges när han undervisar sina elever i den lilla byskolan på den franska landsbygden. Prisbelönt film som kärleksfullt skildrar lärandets stora konst och all den dramatik som utspelas i en skolsal fylld med barn mellan 4 och 10 år. 320 Hagström - allt i musik Lottie Carnö, Ramon Reissmüller/ Sverige/ 2004/ 58 min Hagström - allt i musik är en musikdokumentär om Albin Hagström som utifrån sin kärlek till musiken byggde upp ett internationellt imperium med tillverkning av dragspel, gitarrer och förstärkare, startade en mängd musikaffärer, musikskolor, samt gav ut nothäften.

45 311 När polackerna kom till Mariefred Fredrik Dahlström, Johan Pieniowski/ Sverige/ 2006 / 56 min De första dagarna av andra världskriget skadas tre polska ubåtar av tyska sjunkbomber. De tvingas söka nödhamn i Sverige. Besättningen interneras i läger i den svenska mälaridyllen Mariefred. Filmen berättar om vad som hände när de 170 polska matroserna kom till den lilla staden långt ifrån kriget. Ovetande om att de skulle stanna hela kriget blev de polska sjömännen ett exotiskt inslag i stadsbilden. Flera av matroserna stannade efter krigs slutet i Mariefred och bildade familj där. 306 Misa Mi Linus Torell/ Sverige/ 2003/ 80 min När 10-åriga Misas mamma dog stannade världen och när hennes pappa och hans nya tjej vill tillbringa sommaren i Skåne vägrar hon följa med. Pappa går motvilligt med på att Misa reser till mormor i Norrland istället. I den djupa norrländska skogen dit Misa tar sin tillflykt möter hon en varghona med ungar. En märklig kontakt uppstår mellan den vilda vargen och Misa, och varghonan låter Misa komma nära henne och hennes ungar. Men vargen sprider skräck i samhället och någon har hyrt in tjuvjägare för att döda den? 301 Blådårar 1&2 Fredrik Gertten, m fl/ Sverige/ 2002/ 157 min Fotboll är inte bara glamour, miljarder och superstjärnor! Vägen till toppen är lång och ett lag är ingenting utan dess supportrar. Blådårar 1 & 2 är den ultimata dokumentationen av livet som fotbollsfan, spelare och sponsor. Ett högaktuellt filmfenomen som träffar mitt i krysset...och i hjärtat! 300 Gitmo Erik Gandini, Tarek Saleh/ Sverige/ 2006/ 82 min En av vår tids kanske viktigaste dokumentärfilmer! Gitmo är en prisbelönt känga mot det amerikanska etablissemanget, en film som vägrar blunda för sanningen om Guantanamo. Filmarna besöker USA:s mest kritiserade fängelse - beläget på Kuba - för att ta reda på sanningen bakom alla rykten om övervåld och omänskliga övergrepp. De behandlas med silkesvantar och lever i lyx. Men fasaden utåt visar sig vara mycket olik den verklighet fångarna på Guantanamo egentligen upplever Saras värld Ingela Lekfalk/ Sverige/ 2006/ 55 min Sara har inte någon tidsuppfattning. Det gör det svårt för henne att till exempel steka korv. Hon har svårt att bedöma när den är klar. I dokumentären Saras värld följer Ingela Lekfalk och Stefan Holm, Sara Granström på hennes resa från föräldrahemmets trygga vrå ut i världen. Här ska Sara för första gången göra en semesterresa utan mamma. Tårarna rinner. För Sara som inte har någon tidsuppfattning, är en resa på en vecka ogreppbar. Det kunde lika gärna vara ett år...

46 298 Big Mike Hanna Heilborn, Håkan Berthas/ Sverige/ 2004/ 58 min Mike är 21 år och rapmusiker. Han bor med sin bästa kompis Abban i Hudiksvall. En dag ringer telefonen i deras lägenhet och det visar sig vara Mikes biologiska mamma. Filmen Big Mike följer Mike på hans resa tillbaka till ett okänt ursprung. Väl i Australien blir mötet med hans biologiska familj mer komplicerat än Mike hade förväntat sig. Han ska initieras i en urgammal aboriginsk rit ute i öknen i norra 297 Bästisar Jerzy Sladkowski/ Sverige/ 2006/ 208 min Olesja och Natascha kommer från Krasnoiarsk i inre Sibirien. De är 12 år gamla och bästisar. Med samma bakgrund och intressen är de oskiljbara i skolan och på fritiden. Men när skolan anordnar en typ av "Fame Factory"-tävling och de båda tar publiken med storm, kommer vänskapen att prövas. Bästisar är ett vackert porträtt över hur det är att växa upp. Filmen ger också inblick i en annan kultur, där förutsättningarna skiljer sig från västvärldens i-länder och där bakgrund och världsyn har en mycket stor betydelse! 296 Bortglömda Agnieszka Lukasiak/ Sverige/ 2005/ 88 min En resa till en bättre värld i hopp om att finna livets källa. En film om två unga kvinnors kamp om att behålla sin själ och tro ställda mot de yttersta valen i ett brutalt samhälle. Ania som blir tvingad av sin moder att ta sig till huvudstaden for att rädda familjen från svält. Gosia som på eget initiativ beslutar sig för att resa till huvudstaden for att rädda livet på sin cancersjuka mors, som inte har råd med medicinering. 295 Grizzly man Werner Herzog/ USA/ 2005/ 103 min Werner Herzog utforskar, i sin nya suggestiva film "Grizzly Man", viltvårdaren och björnexperten Timothy Treadwells liv och död. Treadwell levde i fredlig samexistens med grizzlybjörnar under tretton somrar, och filmade sina vildmarksupplevelser de sista fem säsongerna. I oktober 2003 påträffades kvarlevorna av Treadwell och flickvännen Amie Huguenard i närheten av lägerplatsen i nationalparken Katmai i Alaska. De hade blivit lemlästade och delvis uppätna av en grizzlybjörn - de första offren av en björnattack i området, (björnen som misstänktes ligga bakom attacken sköts senare). 294 Sisters in Law Florence Ayisi, Kim Longinotto/ Storbritannien/ 2005/ 104 min Sisters in Law berättar om de två kvinnliga domarna Beatrice Ntuba & Vera Ngassa som förändrat förutsättningarna för utsatta människor i dagens Kamerun. Vi får följa med dem under förhör och rättegångar, där misshandel, våldtäkter och hot mot unga kvinnor behandlas. En film som kryper innanför skinnet och etsar fast en bild på näthinnan av ett samhälle vars värderingar inte hör hemma i detta århundrade, men som genom två modiga kvinnor ändå visar på en hoppfull framtid.

47 293 Islams barn i Folkhemmet Bo Harringer, Renzo Aneröd/ Sverige/ 2006/ 75 min Tre tjejer och tre killar. Någon förespråkar sharialagar. Andra bekämpar islam. En är musiker. Andra ser musik som synd. Någon vill att kvinnan ska lyda sin man. En annan bränner sin slöja. Dom är alla födda i muslimska länder. Nu bor de i Sverige. Allt började den 11 september Crossing the Bridge Fatih Akin/ Turkiet/ 2005/ 90 min En fascinerande resa genom en av världens mest spännande städer - Istanbul - och dess musiker. Med Alexander Hacke (från Einstürzende Neubauten) som ciceron möter vi stadens hela register av artister, stora stjärnor, gatumusiker, unga och gamla, från neo-psykedeliska, Baba Zula till Turkiets legendariska sångerska Sezen Aksu. 290 Vadå tolerans? Sverige/ 2006 Vadå tolerans var ett nationellt projekt på temat tolerans som pågick hösten 2005 och våren Målet var att skolungdomar skulle se och uppleva film men också producera egna filmer och på så sätt starta en diskussion kring toleransbegreppet. Alla har vi en relation till ordet tolerans. Men var betyder det egentligen? Och finns det gränser för tolerans? I vilka situationer? Vilken roll spelar tolerans för mina personliga värderingar? Projektet genomförs i samarbete med en rad olika organisationer. 286 Det levande slottet Hayao Miyazaki/ Japan/ 2004/ 119 min Sofie är en helt vanlig tjej med ett helt vanligt liv. Hon jobbar i familjens hatt affär, men den dag hon träffar trollkarlen Hauru förändras allt. Den vackre och mystiske Hauru för bort henne, och efter ett möte med Ödehäxan förvandlas Sofie till en gammal kvinna på 90 år. Nu måste hon ge sig ut på en spännande och farlig resa för att bli av med förbannelsen. Hon tar skydd i Haurus levande slott där hon lär känna Mark, Haurus unge elev, och den hetlevrade elddemonen Calcifer. 284 Kejsarinnorna Zhang Christina Höglund/ Sverige/ 2004/ 76 min Hur känns det att komma till ett land där man ser ut som alla andra, men inte kan göra sig förstådd? Följ med Nanna, Alice, Linnéa och Mimmi på resan tillbaka till Kina, och till staden och barnhemmet där de bodde under sitt första år; Zhangjiagang. En film om mötet med ens identitet; var sitter den? I våra rötter och den plats vi kommer ifrån, eller kanske snarare i det liv vi lever idag? Är dubbel identitet mindre värd identitet? En fråga som inte bara den som är adopterad ställer sig.

48 283 Alla sinnen tillåtna Sverige/ 2000/ 30 min De fyra tv-programmen handlar om tiden, om organisation, tid och tidsbrist i skolan. De tar upp de praktiskt estetiska ämnenas viktiga roll för elevernas lust att lära. 282 Ön i Fågelgatan Sören Kragh-Jacobsen/ Danmark/ 1996/ 111 min Polen Tolvårige Alex lever i ett judiskt getto i Warszawa. När gettots invånare deporteras till förintelselägren lyckas Alex fly. Under ett par månader lever han gömd i gettot och precis som huvudpersonen i favoritboken Robinson Kruse får Alex klara sig med de redskap som står till buds. 281 Ylva och draken Thomas Danielsson/ Sverige/ 2005/ 28 min Anorexin tog kommandot över Ylva för åtta år sedan. Hon vägde då knappt 37 kilo, tappade hår, hennes puls blev allt långsammare och kroppstemperaturen sjönk. Hon skar sig i handlederna. Hon stack sig med nålar. Idag är Ylva 19 år och på väg att vinna över anorexin. Men det har varit en kamp på liv och död. Filmen Ylva och draken handlar om Ylvas väg ut i livet - från hennes försök att som treåring vara till lags och få sina föräldrars uppmärksamhet, till idag, då Ylva långsamt frigör sig och själv tar kommandot över sin framtid. 280 Var é brudarna Shahriar Latifzadeh/ Sverige/ 2003/ 36 min "Men framför allt - var é kärleken?" Om en ung man och hans jakt efter kärleken. En tragikomisk dokumentärfilm om längtan efter det vackra och ovärderliga i livet - kärleken. Den här dokumentären vill ge ett ansikte åt de många människor som är ensamma och inte kan identifiera sig med det som skrivs i tidningarna, visas på TV och projiceras på bioduken Hässelby Mia Engberg/ Sverige/ 2004/ 77 min De heter Ayesha, Julio och Frazze. De har sina rötter i olika länder och de bor i höghusen kring Hässelby Gård, långt från de larmförsedda villorna och drömmen om ett integrerat samhälle. Hässelby Gård byggdes på 50-talet. Då var Tage Erlander statsminister och man hade storslagna visioner om dom nya förorterna. Här skulle barnfamiljerna flytta in till ett nytt bättre liv med större ljusare lägenheter och närhet till naturen.

49 278 Älska mig mest Ylva Floreman/ Sverige/ 2005/ 10 min En liten film om att få syskon. När hennes pappa väntar barn med en ny kvinna, lovar han Nora att han alltid kommer att älska henne mest. När mamma Ann väntar tvillingar med en ny man, säger hon samma sak: - Jag kommer alltid att älska dig mest. Nora säger att hennes liv är förstört Bullshit PeÅ Holmquist, Suzanne Khardalian/ Sverige/ 2005/ 75 min Hennes motståndare gav henne Bullshitpriset med motivering att hon "håller kvar folk i fattigdom". Tidskriften TIME däremot utnämnde henne till en av vår tids hjältar, en "antiglobaliseringens drottning". Vandana Shiva är indisk forskare och miljöaktivist, ursprungligen kärnfysiker tilldelades hon det Alternativa Nobelpriset (Right Livelyhood Award). Hon lever under ständigt hot mot sitt liv. Hon är en annorlunda och skarp opinionsbildare från tredje världen. 276 Darwins Mardröm Hubert Sauper/ Österrike/ 2004/ 107 min En flerfaldigt prisbelönad film som handlar om effekterna av den implanterade rovfisken, nilaborren, i Tanzanias Lake Victoria. Fisken har utplånat allt annat liv i vattnet och exporteras till Europa, medan tanzanierna får livnära sig på skroven som blir över. 275 The Corporation Jennifer Abbot, Mark Achbar/ Canada/ 2003/ 170 min Den är vår tids dominerande institution: storfinansen. Den har våra liv i ett stadigt grepp. Med bilder från popkulturen, reklamvärlden, nyhetsrapportering och företagspropaganda ger filmen en uttömmande genomlysning av hur storfinansen fungerar och hur den har kunnat uppnå den position i samhället som den idag besitter. Filmen sätter storfinansen i psykiatrisoffan och ställer frågan: Vem är det här egentligen? Det är provocerande, roligt och mycket upplysande! 274 Fredens pris Stig Holmquist/ Sverige/ 2005/ 100 min Dag Hammarskjöld ville göra FN till ett effektivt verktyg för fred och mänskliga rättigheter. I den kampen miste han sitt liv. Vänner och FNexperter berättar här tillsammans om Hammarskjölds vision för Världsorganisationen.

50 273 Hissen Renato Olivares Macias/ sverige/ 2003/ 13 min Hissen är en driven dramakomedi med en allvarlig undertext. Två unga - men från var sitt gäng - flyr in i en hiss då de får polisen efter sig. När hissen fastnar tvingas de väldigt snabbt inse sin minst sagt obekväma situation, att spendera en natt instängd med sin värsta fiende. 251 Flickan från Auschwitz Stefan Jarl/ sverige/ 2005/ 76 min Filmen är ett porträtt av den legendariska journalisten och författaren Cordelia Edvardson. Hon var bara fjorton år när hon ensam, utan sin familj sattes i koncentrationsläger, först i Theresienstadt och sedan i Auschwitz. Mot alla odds lyckades hon överleva och räddades vid krigsslutet till Sverige. Här förde hon kampen tillbaka till livet. Cordelia är idag 76 år, men som den humanist hon är, ger hon inte upp sitt engagemang. 250 Kortfilmsfrossa Sverige/ 2004/ 191 min Film i Väst presenterar 14 kort- och novellfilmer med bl.a. ATT DÖDA ETT BARN, MALCOLM och TYSTNADENS RÖST. 247 Gömd Hanna Heilborn, m fl/ Sverige/ 2002/ 8 min Filmen är byggd på en intervju med tolvårige Giancarlo som gömmer sig för att inte bli utvisad från Sverige. Han berättar hur det känns att leva gömd och känna sig jagad av alla. Vi ser animerade bilder och hör dokumentära ljud. 244 I huvudet på en patient Daniel Burman, Ulf Burman/ Sverige/ 2003/ 28 min En film om 24-åriga Daniel. Daniel föddes med ett hjärtfel och opererades när han var ett år gammal. När han var tolv år genomgick han en hjärtransplantation. Ett par år senare fick han cancer. Därefter slutade hans njurar att fungera och han var tvungen att gå på dialys tre dagar i veckan. I huvudet på en patient är en film om en patients tankar och funderingar inför en njurtransplantation. Det är ett personligt porträtt om längtan efter att bli frisk och att kunna börja leva på riktigt igen.

Film X 2012. En katt i Paris. 19-25 november. En filmfestival som vill utmana barn, unga och vuxna till reflekterande filmsamtal

Film X 2012. En katt i Paris. 19-25 november. En filmfestival som vill utmana barn, unga och vuxna till reflekterande filmsamtal Film X 2012 19-25 november Fil En filmfestival som vill utmana barn, unga och vuxna till reflekterande filmsamtal En fil reflek En katt i Paris Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Frankrike, 65 minuter,

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Filmfestveckan. För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011

Filmfestveckan. För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011 Filmfestveckan För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011 Välkommen till filmfestveckan för barn och unga! Tro det eller ej men nu har vi faktiskt arrangerat skolbiovisningar på Palladium

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms.

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms. Releaser Kvartal 3 2016 Releasedatum: Hyrtitlar Njutafilms Q3 2016: 1 augusti Pojken och världen (Biovisad) 8 augusti Två nätter till morgon (Biovisad) 15 augusti Det helt nya testamentet (Biovisad) 12

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film Fucking Åmål Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film TROLLHÄTTAN Finns det saker du skulle vilja göra men som du inte vågar? Se Fucking Åmål. Efteråt känns ingenting omöjligt.

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Scrolla ner. 802 Franska för nybörjare. Julie Bertuccelli/ Frankrike/ 2014/ 90 min

Scrolla ner. 802 Franska för nybörjare. Julie Bertuccelli/ Frankrike/ 2014/ 90 min Scrolla ner. 802 Franska för nybörjare Julie Bertuccelli/ Frankrike/ 2014/ 90 min Under ett år har Julie Bertuccelli följt en grupp elever i åldrarna 11 till 15 år, som nyligen anlänt till Frankrike och

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.«

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.« rikskänd lattepappa Han började blogga för mamma och pappa hemma i Italien. Men när italiensk media fick nys om mannen som flyttade till Sverige och blev föräldraledig lattepappa, dröjde det inte länge

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius Hon som fick veta Marina Kronkvist Sofie Bilius Till Ukko, Armas och Akim Jag är ett år gammal och jag vet. Jag vet att min mamma och min pappa reser sin väg snart. De dör. Vad gör jag nu? De skall dö.

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag Eget-kort 1 studerar vid musikinstitut får äta godis bara på godisdagen är scout till familjen hör pappa, mamma och en hund är allergisk för många djur sjunger i kör bor med sin mamma och bror tränar med

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa Text och foto: Hanna Klingenberg Det är bara några timmar kvar till sportlovet, men barnen på Gerby Skolas Eftis verkar inte rastlösa. - Det ska nog bli roligt på sportlovet,

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck.

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck. Förord 1 september 1939 invaderar Tyskland Polen och detta var början till andra världskriget. Det blev ett krig som varade i 6 hemska år. Över 20 miljoner icke- stridande miste sina liv. 6 miljoner människor

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Berätta om dig själv!

Berätta om dig själv! HELENA BROSS ANNA HANSEN Arbetsboken Facit Innehåll Berätta om dig själv! 2 Världen stannar 4 Morfars hemlighet 6 Södermanland 8 Närke 11 Västergötland 14 Dalsland 17 Bohuslän 20 Göteborg 23 Halland 26

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Pittstim Pissbomber, skogsporr och kärlek 15 berättelser om att vara kille

Pittstim Pissbomber, skogsporr och kärlek 15 berättelser om att vara kille ITT tim Pittstim Pissbomber, skogsporr och kärlek 15 berättelser om att vara kille Huvudredaktör: Inti Chavez Perez Redaktör: Zanyar Adami Wahlström & Widstrand innehåll 10 Förord 20 Axel Gordh Humlesjö

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

PROGRAM UNG FILM FESTIVAL 2010 Kulturens hus Luleå

PROGRAM UNG FILM FESTIVAL 2010 Kulturens hus Luleå PROGRAM UNG FILM FESTIVAL 2010 Kulturens hus Luleå Ung filmfestival arrangeras av: Nya Läroverket fredag den 17 september Norrbottens amatörfilmfestival Start Programtider: 9:00-9:30 9:30-10:30 10:30-10:45

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR 11:ans medlemsblad Brf Stockholmshus nr 11 Gubbängen www.stockholmshus11.se Nummer 1 Våren 2013 VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR Snön

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Tack Tack till Judith och Sigmund Baum och till Sten Kjellander, som ställde upp och berättade om sina upplevelser. Judith och Sigmund är några av de

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer