Yttrande om remiss från Socialdepartementet gällande juridiskt kön och medicinsk könskorrigering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om remiss från Socialdepartementet gällande juridiskt kön och medicinsk könskorrigering"

Transkript

1 Yttrande V, S och MP Kommunstyrelsen Ärende 4.6 Yttrande om remiss från Socialdepartementet gällande juridiskt kön och medicinsk könskorrigering Göteborgs stad har fått möjlighet att svara på en remiss från socialdepartementet gällande bestämmelser kring juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Den nuvarande könstillhörighetslagen föreslås delas upp i två delar, en del för att ändra en persons juridiska kön och en del gällande könskorrigerande vård. Förändringarna innebär att det ska vara möjligt att själv ändra juridiskt kön genom en personnummerändring som skatteverket handlägger. Vidare innebär förslaget att åldergränsen att ändra juridiskt kön sänks från 18 år till 12 år med en vårdnadshavares tillstånd och 15 år utan. Den kommunala verksamheten berörs främst genom att socialtjänsten får ett nytt ansvar i de fall vårdnadshavare inte kommer överens. Vi välkomnar utredningen och ser förslagen som viktiga förbättringar för transpersoners livsvillkor. Folkhälsomyndighetens rapport Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner vittnar om en ohållbar situation för transpersoner och detta lagförslag är ett steg i rätt riktning. Samtidigt vill vi lyfta några viktiga aspekter som behöver tas i beaktning om förslaget blir verklighet. Enligt förslaget ska skatteverket meddela socialnämnden när en person mellan 15 och 18 år ansöker om att byta juridiskt kön och det inte framgår att personen har en vårdnadsgivares medgivande. Det ska dock vara tillåtet för en person mellan 15 och 18 år att byta juridiskt kön utan vårdnadshavares tillstånd. Att socialnämnden ändå på rutin ska informeras kan anses vara integritetskränkande för individen. Nödvändigheten av socialtjänstens inblandning i dessa fall behöver utredas närmare. I Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande identifieras ett behov av utbildningsinsatser för socialtjänsten i frågor som rör transpersoner. Detta behov finns redan idag men kommer öka ifall socialtjänsten får ett större ansvar.

2 Socialtjänsten kommer behöva fatta svåra beslut i de fall vårdnadshavare inte stöttar barnets önskan om juridiskt könsbyte. Många transpersoner har upplevt kränkande behandling och diskriminering och känner ett lågt förtroende för samhällsinstitutioner. Det gör det än mer angeläget med utbildningsinsatser för de myndighetspersoner som kommer i kontakt med transpersoner. Vi vill också lyfta frågan om att införa ett tredje juridiskt kön. I Folkhälsomyndighetens rapport uppger en fjärdedel av de tillfrågade att de inte kan byta juridisk kön eftersom det könet som passar en bäst inte finns i Sverige idag. Utifrån det som beskrivs i Folkhälsomyndighetens rapport menar vi att det finns behov av att förändra dagens system för att motverka ett förtryckande normsystem. Könsneutrala personnummer och införandet av ett tredje juridiskt kön skulle underlätta för en utsatt grupp och förutsättningarna för att införa detta bör utredas så snart som möjligt.

3 REVIDERAD Göteborg den 24 augusti 2015 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 4.6 Yttrande angående remiss från socialdepartementet om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering Vi välkomnar förslagen som avser att underlätta för människor som föds med en könsidentitet de inte identifierar sig med och möjligheten att kunna göra en könkorrigering. Hbtq-personer i Sverige utsätts fortfarande för våld, diskriminering, fördomar och andra kränkningar enbart på grund av sin kärlek eller sin könsidentitet. Förtryck och fördomar leder också till marginalisering och ohälsa. Hbtq-personer som grupp har en sämre psykisk hälsa än heterosexuella som grupp. Transpersoner är särskilt utsatta. I utredningen Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner som publicerades av Folkhälsomyndigheten tidigare i år uppges att psykisk ohälsa i form av tankar på suicid och suicidförsök är utbrett bland transpersoner. Resultat tyder på att det främst är livsvillkor som påverkar förutsättningarna för hälsan bland transpersoner, som bland annat kränkande behandling, diskriminering, våld och lågt förtroende för samhällsinstitutioner. Livsvillkor kan påverka hälsoutfall på en mängd olika sätt samt begränsa transpersoners livsutrymme och möjlighet att leva i enlighet med sin identitet. Tankar på suicid och suicidförsök är förekommande problem hos transpersoner. Riskfaktorer för suicidtankar och suicidförsök hos transpersoner visar att det finns samband med tidigare depressioner och med utsatthet för psykiskt och fysiskt våld på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Det finns även internationella och svenska studier som visar att transpersoner är utsatta för både allmänna och specifika hälsorisker på grund av utsatthet för trakasserier, diskriminering och våld. Studier visar att transpersoner upplever diskriminering eller kränkande behandling när de söker jobb, i skolan eller i kontakt med sjukvården samt stor utsatthet för våld och trakasserier. Erfarenheter och upplevelser av diskriminering är starkt kopplade till nedsatt fysisk och psykisk hälsa. Resultaten visar på behov av samhällsinsatser som bidrar till ett tryggt livsutrymme för transpersoner, som framför allt främjar psykosocial hälsa och som förebygger trakasserier, diskriminering och våld. Det är nödvändigt med ett normkritiskt arbete som bör utföras med bred ansats och i samverkan med aktörer på olika samhällsnivåer. Situationen för transpersoner visar att det behövs riktade suicidpreventiva insatser och kompetensutveckling, stöd och rådgivning för yrkespersoner som möter målgruppen. Vår uppfattning är att stadens HBTQ råd borde fått remissen för att lämna yttrande. Den långa remisstiden har inte utgjort något hinder för en sådan ordning. Det krävs fortsatt arbete för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter. Insatser krävs för att bekämpa fördomar och diskriminering likväl som det behövs kompetenssatsningar inom offentlig verksamhet.

4 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 4.6 Yttrande ang Remiss från socialdepartementet om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Det är sverigedemokraternas mening att fysiskt könsbyte inte ska utföras på barn. Beslutet om att genomgå ett fysiskt könsbyte skall fattas av individen själv vid uppnådd myndig ålder, dvs 18 år.

5 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1000/15 Repronummer rnr 167/15 Juridiska avdelningen Christina Broad Telefon E-post: Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Som yttrande över remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering översänds bilaga 4 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Göteborgs Stad har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerat betänkande. Yttrandet ska vara inkommet till Socialdepartementet senast den 31 augusti innevarande år. Betänkandet har tagits fram av en särskild förordnad utredare och har inte behandlats politiskt. Ärendet medger en bordläggning. Utredningen avser att underlätta för människor som föds med en könsidentitet de inte identifierar sig med, att kunna byta kön. Idag krävs att personen gör ett medicinskt ingrepp, som inte går att återställa för att ett byte ska komma till stånd. I och med att steriliseringskravet vid könskorrigering avskaffades 2013 krävs inget medicinskt ingrepp innan en person kan ändra könstillhörighet. Det innebär att kön kan ändras i två steg, först juridiskt och därefter medicinskt. Utredningen föreslår att lag (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall ersätts av två lagar, en för ändring av juridiskt kön och en för korrigering av medicinskt kön. Lagarna förslås träda ikraft den 1 januari Utredningen tar upp frågan om lämplig åldersgräns för barn och unga som vill byta kön. Det juridiska könet ska kunna ändras från 15 års ålder efter egen ansökan och från 12 års ålder när ansökan görs av vårdnadshavare. Medicinsk könskorrigering kan ansökas av vårdnadshavare för den som fyllt 15 år men inte 18 år. Om en av vårdnadshavarna har en annan uppfattning än den unge kan socialnämnden besluta att åtgärden får vidtas utan den andra vårdnadshavarens samtycke om det är förenligt med barnets bästa. Göteborgs Stad berörs främst av de avsnitt där socialtjänsten och socialnämnden ges uppdrag att agera. Remissinstanserna har tillstyrkt förslagen. 1 (12)

6 Ekonomiska konsekvenser Förslag till ändring i socialtjänstlagen och i föräldrabalken kommer att kräva utökade resurser till informations- och utbildningsinsatser för socialnämnderna och socialtjänsten som en följd av ökade insatser för unga transpersoner. Utredningen har inte tagit fram underlag för att bedöma storleken på kostnadsökningarna i kommunerna. Utredningen föreslår att staten bör anvisa medel för kostnadsökningen. Barnperspektivet Lagförslaget handlar om att stärka barn och ungdomars mänskliga rättigheter. Perspektivet är därmed omhändertaget. Jämställdhetsperspektivet Lagförslaget avser såväl pojkars som flickors rätt att själva definiera sin könstillhörighet. Jämställdhetsperspektivet är därmed tillgodosett. Mångfaldsperspektivet Lagförslaget främjar unga personer vars könsidentitet inte överensstämmer med det juridiska kön som registrerats vid födelsen. Perspektivet är därmed omhändertaget. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnits några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Lagförslaget ligger i linje med Europakonventionen och FN:s konvention om mänskliga rättigheter samt barnkonventionen. Bilaga 1 Sammanfattning av utredningen Bilaga 2 Social konsekvensanalys från Social Resursnämnd Bilaga 3 Protokollsutdrag Social Resursnämnd Bilaga 4 Remissvar till Socialdepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (12)

7 Ärendet Göteborgs Stad har getts möjlighet att besvara Socialdepartementets remiss SOU 2014:91, Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Svaret ska vara departementet tillhanda senaste den 31 augusti innevarande år. Betänkandet har lämnats på remiss till SDN Angered, Majorna-Linné och Västra Göteborg samt Social Resursnämnd. Ärendet medger en bordläggning. Bakgrund Utredningen avser att underlätta för människor, som föds med en könsidentitet de inte identifierar sig med, att kunna byta kön. Idag krävs att personen gör ett medicinskt ingrepp, som inte går att återställa för att ett byte ska komma till stånd. I och med att steriliseringskravet vid könskorrigering avskaffades 2013 krävs inget medicinskt ingrepp innan en person kan ändra könstillhörighet. Det innebär att ändring av en persons könstillhörighet blir en process i två steg. Den första delen blir en administrativ del för det juridiska fastställandet av ändringen av en persons juridiska kön i folkbokföringen. Den andra delen innefattar den könskorrigerande vården och behandlingen som regleras i könstillhörighetslagen och i hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Enligt förslaget ska byte av juridiskt kön ske enkelt, snabbt och transparent genom att personen får ett personnummer som stämmer med det identifierade könet, utan att behöva göra några medicinska ingrepp Utredningen har haft som uppdrag att utreda om åldersgränsen för att kunna ansöka om fastställelse av ändrad könstillhörighet bör ändras. Transsexualism innebär särskilt bland unga personer ett psykiskt lidande p. g. a. problem som dessa möter i vardagen. Utredningen föreslår att lag (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall ersätts av två lagar, en för ändring av juridiskt kön och en för korrigering av medicinskt kön. Därtill föreslår utredningen bl. a. tre nya paragrafer i socialtjänstlagen (2001:453). Lagarna förslås träda ikraft den 1 januari Utredningen tar upp frågan om lämplig åldersgräns för barn och unga som vill byta kön. Det juridiska könet föreslås kunna ändras från 15 års ålder efter egen ansökan av den unge och från 12 års ålder när ansökan görs av vårdnadshavare. Sådana beslut fattas av Skatteverket. Medicinsk könskorrigering kan ansökas av vårdnadshavare för den som fyllt 15 år men inte 18 år hos Socialstyrelsen. Om en av vårdnadshavarna har en annan uppfattning än den unge kan socialnämnden besluta att åtgärden får vidtas utan den andra vårdnadshavarens samtycke om det är förenligt med barnets bästa. Detta gäller såväl ansökningar om ändring av juridiskt kön som medicinsk könskorrigering. Enligt de nya paragraferna i socialtjänstlagen ska socialnämnden göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen för unga transpersoner, samverka med andra aktörer och sörja för att den unge erbjuds stöd i sin identitetsutveckling. Vidare ansvarar socialnämnden för att stödja familjer vid konflikter som är relaterade till frågor om könsuttryck. Det kommer att krävas informationsinsatser till de som möter ungdomar så att den nya lagstiftningen blir känd. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (12)

8 Skatteverket ska meddela socialnämnden när en transperson som är mellan 15 år och 18 år har ansökt om att ändra juridiskt kön och det inte framgår att vårdnadshavare stödjer bytet. Därefter ska socialnämnden kontakta den unge för att bedöma eventuellt skyddsbehov. Beslut om att inleda utredning ska fattas inom 14 dagar. Om barnet har två vårdnadshavare vars inställning skiljer sig åt i frågan ska socialnämnden besluta om åtgärder utifrån barnets bästa. Idag kommer kommunen i kontakt med unga transpersoner på flera sätt. De kan själva ta kontakt med skolhälsovård, BUP eller ungdomsmottagningen som i sin tur kan hänvisa till socialtjänsten. Ett annat sätt är att någon i den unges omgivning som ser ett beteendeproblem och anar att det finns någon underliggande problematik gör en orosanmälning. Göteborgs Stad berörs främst av de avsnitt där socialtjänsten och socialnämnden ges uppdrag att agera. Remissinstanser Betänkandet lämnades på remiss till Stadsdelsnämnderna Angered, Majorna-Linné och Västra Göteborg samt till Social Resursnämnd. Remissvaren finns i sin helhet att läsa på Stadsledningskontoret. Samtliga remissinstanser har tillstyrkt lagförslagen i de delar dessa berör kommunen nämligen socialtjänstlagen och föräldrabalken. På grund av den korta remisstiden har samtliga stadsdelar lämnat förvaltningsremisser. Remissinstanserna har i sammandrag anfört följande. SDN Angered Den del som avser kompletterande kunskap är i linje med det arbete som idag genomförs i staden utifrån likabehandlingsarbetet med HBTQ-frågor i fokus. I det avseende eventuellt kompletterande kunskap om den problematik som förekommer i vissa fall där ungas könsidentitet inte accepteras behöver tillföras bör detta ske exempelvis via central samordning av social resursnämnd för att bejaka likabehandlingsprincipen över staden. Då de ekonomiska konsekvenserna av införandet är svårbedömda bedömer förvaltningen att kostnadsökningar finansieras statligt i enlighet med utredningens förslag och för Göteborgs stad då samordnas för fördelning mellan stadsdelar kommuncentralt. SDN Majorna-Linné Förvaltningens arbetssätt utgår från att barn och ungdomar skall komma till tals, få uttrycka sin egen vilja samt att barnets bästa skall sättas i första rummet. Att hantera de meningsskiljaktigheter och konflikter som kan uppstå i en familj kring svåra frågor har socialtjänsten erfarenhet av. Konflikter som är relaterade till frågor om könstillhörighet är en ny frågeställning men socialtjänsten har ett etablerat arbetssätt som kan användas i dessa situationer. Det kommer att krävas informationsinsatser till de som möter ungdomar så att den nya Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (12)

9 lagstiftningen blir känd. I övrigt bedrivs arbete kring unga transpersoners särskilda utsatthet i det befintliga arbetet för likabehandling och mänskliga rättigheter. För socialtjänsten är det ett normalt förfarande att inom 14 dagar bedöma skyddsbehov oavsett om anmälningar kommer från skatteverket eller någon annanstans ifrån. Rent formellt kan socialnämnden redan besluta om vissa åtgärder utan samtycke från båda vårdnadshavarna. Det svåra i detta är nog inte det formella utan att komma fram till vad som är barnets bästa. Barnets önskan att få byta juridiskt kön måste vägas emot att det är känslomässigt beroende av båda sina föräldrars stöd och uppslutning kring för barnet viktiga beslut. En svårighet kan också uppstå om frågan om juridiskt könsbyte skulle uppkomma när det gäller placerade barn, där socialtjänsten har ett särskilt ansvar. Förvaltningen vill särskilt tillstyrka utredningens bedömning att det inte är möjligt att effektivisera barn och ungdomsvården i syfte att skapa ekonomiskt utrymme för arbetet med unga transpersoner samt att staten bör anvisa medel för uppdragen. SDN Västra Göteborg Utredningens förslag tillstyrks med beaktande av förvaltningens synpunkter angående förslaget om socialtjänstens utredningsansvar vid meningsskiljaktigheter och konflikter inom familjen rörande beslut om juridiskt könsbyte hos omyndiga. Den korta remisstiden omöjliggör en djupare diskussion av de ställningstaganden som utredningen kommit fram till och dess konsekvenser. I allt arbete, som medarbetare inom förvaltningen bedriver för barn och unga, ska unga människor få komma till tals och uttrycka sin vilja. Barnets bästa ska alltid sättas i första rummet. Förslaget att underlätta för unga transpersoner att ansöka om juridiskt könsbyte ligger helt i linje med förvaltningens uppfattning. I Västra Göteborg kan vi tack vare välutbildad personal inom hbt-området på Västers ungdomsmottagning erbjuda unga transpersoner stöd. Socialtjänsten har ingen erfarenhet av att hantera de meningsskiljaktigheter och konflikter som kan uppstå i en familj mellan barn och vårdnadshavare kring svåra frågor rörande könsidentitet och juridiskt könsbyte. Tillägget i föräldrabalken syftar till att göra det möjligt för socialnämnden att besluta att en ändring av juridiskt kön får ske utan att den andra vårdnadshavarens samtycker, om det krävs för barnets bästa. Det kan komma att finnas situationer där vårdnadshavarna helt motsätter sig den unges vilja angående ändring av juridiskt könsbyte. Skatteverket ska då anmäla detta till socialnämnden som skyndsamt ska påbörja en utredning för att avgöra vad som är bäst för den unge. Detta är en mycket komplex fråga som innefattar många delar att ta hänsyn till. Här måste barnets önskan att få byta juridiskt kön vägas mot det beroende som barnet har till sina föräldrar. Förvaltningen anser att denna fråga behöver en fördjupad diskussion och utredning särskilt med tanke på att det handlar om mycket unga personer, år, som är i starkt behov av föräldrars stöd och uppslutning kring ett så avgörande t beslut. Enligt de nya paragraferna i socialtjänstlagen och ändringen av föräldrabalken kommer det att ställas större krav på Individ och familjeomsorgen (IFO). Ungdomsmottagningen i Väster har genomgått utbildning i hbt-frågor och har idag kontakt med unga hbtpersoner men så ser det inte ut på övriga enheter inom IFO. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (12)

10 Konflikter som är relaterade till frågor om könstillhörighet är en ny frågeställning för socialtjänsten. Förvaltningen är i nuläget inte rustad för detta utredningsuppdrag och anser att frågan behöver fördjupad diskussion och utredning. Om socialtjänsten ska sköta utredningsuppdraget krävs att uppdraget läggs på en särskild centralt placerad utredningsgrupp som specialutbildas inom hbt-området. För att göra den nya lagstiftningen känd kommer det att behövas informations- och utbildningsinsatser till de personalgrupper som möter barn och ungdomar. Det är också viktigt att kunskapen om frågor rörande hbt och transpersoners utsatthet ökar inom kommunens verksamheter. Pedagoger, personal inom skolhälsovård, fritidsassistenter och socialsekreterare är grupper som förvaltningen anser behöver delta i utbildning om hbt-frågor. Om förslagen i betänkandet ska kunna genomföras ser förvaltningen behov av utökade resurser till informations- och utbildningsinsatser i form av statliga medel. Social Resursnämnd Social Resursnämnd har tillstyrkt förslagen i betänkandet i sin helhet och gett förvaltningsdirektören i uppdrag att göra en social konsekvensanalys att bilägga nämndens tjänsteutlåtande. Social resursnämnd delegerade till ordförande Marina Johansson (S) att ta ställning till och fatta beslut om analysen, se bilaga 2. Stadsledningskontoret Remissinstanserna är ense om att tillstyrka förslagen i betänkandet som berör ändringarna i socialtjänstlagen och föräldrabalken. Stadsledningskontoret delar denna bedömning. Det bör noteras att för att kunna tillämpa den föreslagna bestämmelsen i föräldrabalken om att socialnämnden kan besluta att åtgärden får vidtas om det är förenligt med barnets bästa när den ena vårdnadshavaren motsätter sig könsändring så kräver detta att en av vårdnadshavarna samtycker till könsändring. Om ingen av vårdnadshavarna samtycker kan bestämmelsen inte tillämpas och förutsättning för könsändring enligt lagförslaget saknas. Den sociala konsekvensanalys som Social Resursnämnd tagit fram kan med fördel ligga till grund för yttrandet till Socialdepartementet. Stadsledningskontoret Christina Broad Stadsjurist Markus Landahl Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (12)

11 Bilaga 1 Sammanfattning av SOU 2014:91 översänds som PDF Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (12)

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Bilaga 2 Social konsekvensanalys från Social Resursnämnd Social konsekvensanalys över remiss från Social departementet Juridiskt kön medicinsk könskorrigering Social resursnämnd gav förvaltningsdirektören i uppdrag att göra en social konsekvensanalys som ska billäggas tjänsteutlåtande , innan det skickas till stadsledningskontoret för beredning. Social resursnämnd delegerade till ordförande Marina Johansson (S) att ta ställning till och fatta beslut om analysen. Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) tar en tydlig utgångspunkt i mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Utredningen visar på hur behovet av stärkta mänskliga rättigheter aktualiseras av de levnadsförhållanden och villkor som transpersoner, och i synnerhet unga transpersoner, lever under idag. Respekten för den enskildes privatliv, rätt till självbestämmande och integritet för unga transpersoner och barnets bästa utgör utgångspunkten för utredningen. Social resursnämnd har i beslut tillstyrkt utredningen i sin helhet. Identitetshandlingar som stämmer överens med ens egen könsidentitet Möjligheten att ändra juridiskt kön är för många transpersoner av stor betydelse för såväl hälsa och välmående som för förutsättningarna att delta i samhällslivet, vilket utredningen även visar. En strävan för många transpersoner är att kunna passera som ens egentliga kön, det vill säga att andra ska uppfatta att man har den könstillhörighet som man själv identifierar sig med. Om möjligheten att ändra juridiskt kön saknas eller fördröjs försvårar det vardagliga situationer. Behovet att visa identitetshandlingar och att identifiera sig med personnummer som visar på en annan könstillhörighet än den man identifierar sig med, är ständigt återkommande problem. Förutom att det innebär att ofrivilligt behöva visa upp fel könsidentitet, att förklara sig, att bli ifrågasatt eller att utsättas för hot, så kan det även försätta personer i situationer där identiteten helt enkelt inte kan styrkas. En person som i övrigt passerar som man, har vanligtvis svårt att bli trodd vid uppvisande av identitetshandlingar med kvinnligt personnummer, eller tvärt om. Snabb, enkel och transparent hantering Skatteverket handläggar Utifrån ovanstående resonemang är utredningens förslag att genom lagändring separera den juridiska och den medicinska processen för könsändring och korrigering viktig. Eftersom man då skapar förutsättningar för att ändring av juridiskt kön ska kunna genomföras snabbt, enkelt och transparent. Som konstateras i utredningen är den juridiska proceduren relativt okomplicerad, då den framför allt handlar om en ändring av personnummer. Det är en administrativ förändring, varför en administrativ hantering också är fullt tillräcklig och, som utredningen föreslår, lämpligen handläggs av Skatteverket. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (12)

21 Det är viktigt att kompetensutveckling, inför förändringen, sker på Skatteverket. Detta för att säkra att relevant kompetens för handläggning av dessa ärenden finns på myndigheten, så att hanteringen kan ske så som avses. Förslag om sänkt åldersgräns Förslag om sänkt åldersgräns från 18 år till 15 år respektive tolv år med vårdnadshavares samtycke är en mycket viktig förändring för unga transpersoner. Även i den unges liv är identifiering med olika slags identitetshandlingar ett återkommande vardagligt inslag som kan förorsaka problem i olika sammanhang. Som konstateras i utredningen skulle förändringen därför bidra till ökad livskvalitet för unga transpersoner, bland annat genom att det med rätt kön på identitetshandlingarna underlättar att röra sig i det offentliga rummet. Dessutom innebär det en viktig bekräftelse och ett rättsligt erkännande av den egna könsidentiteten, vilket i sig kan fungera stärkande för såväl självkänsla som välmående. Kompetensutveckling socialnämnd Inför det beslutsfattande som kan komma att behöva göras av socialnämnder för yngre personer där vårdnadshavare inte är överens med varandra, är det viktigt med kompetensutveckling för berörda tjänstemän och politiker. Beslut att godkänna och översända den sociala konsekvensanalysen till stadsledningskontoret inför beredning till kommunstyrelsen. Marina Johansson Ordförande (S), Social resursnämnd Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (12)

22 Bilaga 3 Utdrag ur protokoll Social resursnämnd Sammanträdesdatum , Diarienummer 0283/15 Svar till kommunstyrelsen över remiss från socialdepartementet - Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) S2015/418/FS Social resursförvaltning har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Social resursnämnd beslutar: att tillstyrka förslagen, att ge förvaltningsdirektören i uppdrag att göra en social konsekvensanalys som billäggs tjänsteutlåtandet, att delegera till ordföranden att ta ställning till och fatta beslut om förvaltningsdirektörens förslag till social konsekvensanalys, samt att förklara paragrafen för omedelbart justerad. Vid protokollet Maria Wannerskog Justeringsdatum: Ordförande Marina Johansson Justerare Kristina Bergman Alme Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (12)

23 Bilaga 4 GÖTEBORGS KOMMUNSTYRELSE Till Socialdepartementet Stockholm Yttrande över SOU 2014:91, S2015/418/FS Juridiskat kön och medicinsk könskorrigering Utredningen Betänkandet Juridisk kön och medicinsk könskorrigering är i de delar av betänkandet som berör verksamheten i en kommun i överensstämmande med Göteborgs Stad uppfattning, varför förslagen tillstyrks. Identitetshandlingar som stämmer överens med ens egen könsidentitet Möjligheten att ändra juridiskt kön är för många transpersoner av stor betydelse för såväl hälsa och välmående som för förutsättningarna att delta i samhällslivet, vilket utredningen även visar. En strävan för många transpersoner är att kunna passera som ens egentliga kön, det vill säga att andra ska uppfatta att man har den könstillhörighet som man själv identifierar sig med. Om möjligheten att ändra juridiskt kön saknas eller fördröjs försvårar det vardagliga situationer. Behovet att visa identitetshandlingar och att identifiera sig med personnummer som visar på en annan könstillhörighet än den man identifierar sig med är ständigt återkommande problem. Förutom att det innebär att ofrivilligt behöva visa upp fel könsidentitet, att förklara sig, att bli ifrågasatt eller att utsättas för hot, så kan det även försätta personer i situationer där identiteten helt enkelt inte kan styrkas. En person som i övrigt passerar som man, har vanligtvis svårt att bli trodd vid uppvisande av identitetshandlingar med kvinnligt personnummer eller tvärtom. Snabb, enkel och transparent hantering Skatteverket handläggar Utifrån ovanstående resonemang är utredningens förslag att genom lagändring separera den juridiska och den medicinska processen för könsändring och korrigering viktig. Eftersom man då skapar förutsättningar för att ändring av juridiskt kön ska kunna genomföras snabbt, enkelt och transparent. Som konstateras i utredningen är den juridiska proceduren relativt okomplicerad, då den framför allt handlar om en ändring av personnummer. Det är en administrativ förändring, varför en administrativ hantering också är fullt tillräcklig och, som utredningen föreslår, lämpligen handläggs av Skatteverket. Det är viktigt att kompetensutveckling, inför förändringen, sker på Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (12)

24 Skatteverket. Detta för att säkra att relevant kompetens för handläggning av dessa ärenden finns på myndigheten, så att hanteringen kan ske så som avses. Förslag om sänkt åldersgräns Förslag om sänkt åldersgräns från 18 år till 15 år respektive tolv år med vårdnadshavares samtycke är en mycket viktig förändring för unga transpersoner. Även i den unges liv är identifiering med olika slags identitetshandlingar ett återkommande vardagligt inslag som kan förorsaka problem i olika sammanhang. Som konstateras i utredningen skulle förändringen därför bidra till ökad livskvalitet för unga transpersoner, bland annat genom att det med rätt kön på identitetshandlingarna underlättar att röra sig i det offentliga rummet. Dessutom innebär det en viktig bekräftelse och ett rättsligt erkännande av den egna könsidentiteten, vilket i sig kan fungera stärkande för såväl självkänsla som välmående. Kompetensutveckling socialnämnd Inför det beslutsfattande som kan komma att behöva göras av socialnämnder för yngre personer där vårdnadshavare inte är överens med varandra, är det viktigt med kompetensutveckling för berörda tjänstemän och politiker. Ekonomiska konsekvenser Slutligen vill Göteborgs Stad påtala att den delar utredningens bedömning om att de nya och utökade uppdrag som åläggs socialtjänsten och socialnämnderna genom föreslagna ändringar i socialtjänstlagen och i föräldrabalken kommer att medföra högre kostnader och en större arbetsbelastning för kommunerna. Göteborgs Stad förutsätter att kommunernas kostnader i enlighet med vad utredningen uttalat kommer att täckas av statliga anslag. GÖTEBORGS KOMMUNSTYRELSE Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (12)

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91)

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-11 Handläggare Annelie Sjöberg Telefon: 08-508 25 008 Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Dnr S2015/418/FS

Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Dnr S2015/418/FS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-10 SN-2015/1293.179 1 (7) Handläggare Emma Braconier Emma.Braconier@huddinge.se Socialnämnden Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering

Läs mer

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015 PM 2015:117 RVI (Dnr 110-654/2015) Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering Betänkande av Utredningen om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Stockholm 2014 SOU 2014:91 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst.

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Lisa Fejzic Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2018-02-20 Transpersoner

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-06-02 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOFV-2015-633

Läs mer

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och PM 2010: RVII (Dnr 325-2292/2010) Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar - Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd Remiss från Socialstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N HANDLÄGGARE: AGNETA LUNDBERG LINDROTH OCH YLVA HEDÉN SID 1 (6) 2012-04-05 pm LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

Remissyttrande (SOU 2014:91) - Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Sammanfattning. Skapat den

Remissyttrande (SOU 2014:91) - Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Sammanfattning. Skapat den Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS

RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS Stockholm, 2018-06-25 RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS Inledning RFSU tackar för att ha fått möjligheten att lämna synpunkter på

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG 1/1. 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393. Ledningsstaben Lena Banck

BESLUTSUNDERLAG 1/1. 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393. Ledningsstaben Lena Banck BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Lena Banck 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393 Beslutsunderlag Yttrande över Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering, SOU 2014:91, Betänkande av Utredningen om åldersgränsen

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Betänkande om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOU 2014:91

Betänkande om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOU 2014:91 Malmö stad Beredningen för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter 1 (2) Datum 2015-09-16 Diarienummer STK-2015-556 Kommunstyrelsen Betänkande om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOU

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Överenskommelse

Läs mer

Dia.nr. S2018/03106/FS

Dia.nr. S2018/03106/FS Yttrande 2018-06-25 Dia.nr. S2018/03106/FS Vår referens Jorge Londoño Förbundsordförande + 46 (0) 76 012 97 28 + 46 (0) 8 121 469 30 jorge@rbuf.se Rädda Barnens Ungdomsförbund Box 128 25 112 97 Stockholm

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet En ny biobankslag (SOU 2010:81)

Svar på remiss av betänkandet En ny biobankslag (SOU 2010:81) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-02-17 SID 1 (6) 2010-12-27 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Svar på remiss

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017

För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017 PM 2017:187 RVI (Dnr 110-1021/2017) För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-01-26 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Utred de apatiska barnens situation

Läs mer

Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor YTTRANDE 1 (5) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Ku2017/02516/DISK Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Läs mer

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-10-30 SID 1 (5) 2012-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Stärkt skydd mot tvångsäktenskap

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2017-03-24 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Svar på remiss

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Landstingsstyrelsen

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-06-10 LS 2015-0596 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Föredragande

Läs mer

Olika vägar till föräldraskap (SOU 2016:11) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 23 juni 2016

Olika vägar till föräldraskap (SOU 2016:11) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 23 juni 2016 PM 2016:101 RI (Dnr 110-509/2016) Olika vägar till föräldraskap (SOU 2016:11) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 23 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Utskott för omsorg 2011-03-29. Hans Pernervik (fpo) Johan Stein (c)

Utskott för omsorg 2011-03-29. Hans Pernervik (fpo) Johan Stein (c) 1 Utskott för omsorg 2011-03-29 Plats och tid Centrumhuset, Henån 2011-03-29 08.30 15.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Gunilla Josefsson (s) Hans Pernervik (fpo)

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändrad könstillhörighet (Ds 2012:46)

Yttrande över departementspromemorian Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändrad könstillhörighet (Ds 2012:46) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-01-16 LS 1211-1514 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3*01-29 0001 4 - Yttrande över departementspromemorian Avskaffande

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet

Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet PM 2016:6 RI (Dnr 110-1370/2015) Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-11-09 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-12-11 Nya regler om faderskap och föräldraskap

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 2: - Sjukvårdsup - Klick Telefonsamtal 3 (nu jävlar): - Sjukvårdsupplysningen - Eh hej eh vart ska man vända sig om man vill byta kön? - Vad sa du? Vill

Läs mer

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Protokoll 19 Dnr 00143/2018 Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Ordförandens förslag Jag instämmer i förvaltningens bedömning. Ordförandens förslag till socialnämnden

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-06-13 DNR 106-0305/2006 Till Socialtjänstnämnden En

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) REMISSVAR 2018-03-19 Dnr 3.9:0980/17 Kulturdepartementet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) (dnr KU2017/02516/DISK) Utredningen om stärkt ställning

Läs mer

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-439/13 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Cecilia Wassén Telefon: 08-508 15 150 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning Kulturdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning - är positiv till

Läs mer

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45) Dnr 001-1338/2013 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Ulrika Sandberg Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms Stadsdelsnämnd 2013-10-24 Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Läs mer

Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning, motion (2017:45)

Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning, motion (2017:45) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-530/2017 Sida 1 (7) 2017-10-13 Handläggare Johanna Lood Telefon: 08-508 25 206 Till Socialnämnden 2017-11-14

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 PM 2017:62 RI (Dnr 110-2135/2016) Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU32 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen. Den lagändring

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, P 18 1 (4) HSN 1506-0757 Svar på skrivelse från Moderata samlingspartiet,

Läs mer

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss av betänkande av Skuldsaneringsutredningen (SOU 2004:81) (2 bilagor)

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss av betänkande av Skuldsaneringsutredningen (SOU 2004:81) (2 bilagor) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-01-12 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-01-28 DNR 106-636/2004 Till Socialtjänstnämnden Ett

Läs mer

ABCDE. "Föräldrars samtycke till adoption, m.m." Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Föräldrars samtycke till adoption, m.m. Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2001-12-14 DNR 510-929/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Föräldrars samtycke

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2017-09-11 Handläggare: Martin Anagrius 08 508 19 700 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-10-19 HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Svar på medborgarförslag

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-09 Diarienummer N131-0080/15 Utvecklingsavdelningen Siv Andersson Telefon 031-365 11 02 E-post: siv.andersson@angered.goteborg.se Yttrande avseende motion av Mats Mattsson

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 21 Organdonation en livsviktig verksamhet (SOU2015:84) dnr

Läs mer

Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, Dnr Ju2018/04106/L2 (SOU:68)

Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, Dnr Ju2018/04106/L2 (SOU:68) Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, (SOU:68) Stiftelsen Allmänna Barnhuset tillstyrker de förslag som remissen nya regler om faderskap och föräldraskap innehåller. Betänkandet är

Läs mer

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005)

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005) Socialtjänstavdelningen Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-03-01 Dnr 06-502/37 Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd Revidering

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet.

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet. Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual,

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Remissvar på förslag till ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Remissvar på förslag till ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH FUN KTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 006-566/2008 SID 1 (7) 2008-11-03 Handläggare: Carina Bessner Telefon: 08 508 03 341 Till

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Kommittédirektiv Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Dir. 2014:20 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Läs mer