Med tips för trädgården. Parkpromenad. Gå på. i Borlänge centrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med tips för trädgården. Parkpromenad. Gå på. i Borlänge centrum"

Transkript

1 Med tips för trädgården Parkpromenad Gå på i Borlänge centrum

2 Vi önskar dig en skön grön stund! Det du håller i din hand är en vägvisare och en faktaguide till våra två centrumparker så att du kan göra din egen parkvandring. Här hittar du fakta och tips men det är vad du upplever med dina sinnen som blir den stora behållningen. Längs promenaden som tar dig genom Hummelparken och Liljeqvistska parken kommer du möta en härlig blandning av årets sommarblommor, kryddväxter, träd, eleganta buskar och mycket mer. Kom ihåg! Det är du som styr stegen. Du kan gå den två kilometer långa sträckan från punkt till punkt, men hittar du en favorit du vill gå direkt till så gör det! Dessutom finns det gott om sittplatser längs vägen där du kan slå dig ner.

3 Inspireras & lär dig mer i Liljeqvistska parken & Hummelparken Sveatorget Maximparkeringen Turistbyrå STATIONSGATAN Ovanbrogatan Liljekvistska parken Hantverksbyn Tunagatan Hummelparken Buss- & järnvägsstation

4 Hummelparken Parken byggdes runt 1936 och hade då bland annat en plaskdamm. Gatunamnet, och även namnet på parken kommer från en närliggande gård som odlade humle. Parken rustades 2017 med nya sittplatser, träd och blommor. De åldrade björkarna som inramat parken hade förnyats några år tidigare. Här kan Du se en rabatt som har ängen som förebild. Här finns fleråriga perenner som fingerört vädd, trift, kattfot, stjärnflocka och mycket annat. 3b Stationsgatan 2 3a 4 3c 1 Hummelgatan Vattenparken

5 1 Ornäsbjörken i trädkransen Björkarna runt parken förnyades för ett fåtal år sedan och den djupt flikbladiga äkta ornäsbjörken (Betula pendula Dalecarlia E) tog plats. Denna art är steril vilken är en fördel ur allergisynpunkt. Den har bara honhängen och inga hanhängen med de pollen som kan ge allergiska reaktioner. När parken byggdes, runt år 1936, planterades varannan björk varannan tall. Ornäsbjörken upptäcktes 1767 i Lilla Ornäs utanför Borlänge och är sedan 1985 Sveriges riksträd.

6 2 Katsura kakträd En grupp unga katsuror (Cercidiphyllum japonicum) står intill lekplatsen. Kanske lockar träden mer än leken när de på hösten tappar sina löv och en doft av söt kaka kan kännas på långt håll. Det japanska trädet, som kan bli meter högt, blommar med små rosa blommor på bar kvist. På hösten skiftar bladen i olika vackra höstfärger. Vill absolut inte ha det torrt om fötterna och är härdigt i zon 4 (5).

7 3 Valnöt, sibiriskt korkträd och turkisk hassel Här har några lite ovanligare träd planterats. Stifta bekantskap med grå valnöt (Juglans cinerea) 3a och sibiriskt korkträd (Phellondendron amurense) 3b samt turkhassel (Corylus colurina) 3c. Det finns även en buskmagnolia (Magnolia sieboldi). 4 Blandade perenner modell äng Vid pergolan mitt i parken finns en plantering med fleråriga blommor. Förebilden är ängen och perenner av naturkaraktär. Här kan nämnas jätteprästkrage, stjärnflocka, storklocka, smalt fackelblomster, höstvädd, kattfot (se bild), äkta stormhatt, storblommig fingerört och gräsen diamantrör och vårälväxing.

8 Liljeqvistska parken Ovanbroparkeringen Borganäsvägen Liljeqvistska parken har sitt namn efter baninspektör G W Liljeqvist ( ). Han bodde här kring 1900 och hade stor betydelse för Borlänges framväxt. Trädgården blev park på 70-talet och rustades (landskapsark Ulf Nordfjell). Stenparken vid Geologiska muséet byggdes 2001 och 2005 (landskapsarkitekt Gudrun Rabenius i samarbete med Geologiska muséet).

9 1 Lärkträd vid Jussi Björlings museum Lärken (Larix sp) tappar sina barr på vintern! De nya barren är vackert ljusgröna och har fina små kottar och rosalila blommor i maj-juni. Träden är vackert gula på hösten. Lärkträd växer ganska snabbt och finns förvildade. Först på 1780-talet blev de första träden inplanterade i Sverige som prydnadsträd. Trädet är idag Södermanlands landskapsträd och träslaget har fått en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä. Tips för trädgården Lärkträd blir stora, men du har kanske plats för en klippt lärkhäck? Den blir tät och kan hållas smal. I Hummelparken finns en lärkhäck att titta på.

10 2 Gammal ek vid Missionskyrkan Ekar kan uppnå hög ålder och blir fina när de har gott om utrymme. Eken kom till Sverige för över 9000 år sedan. Påståendet att Dalälven utgör nordlig gräns för ekens utbredning är felaktig. Ekskogen på Visingsö i Vättern är det enskilt största ekbeståndet i Sverige och började planteras redan på 1600-talet. Förutom den vanliga skogseken finns även bergek naturligt förekommande i Sverige. Ekollon sprids till exempel av nötskrikan som kan gömma dem flera hundra meter bort för att senare återvända på våren och äta upp ekollonet. Bortglömda ekollon gror i bästa fall.

11 3 Perenner för hela säsongen Här finns till exempel humleblomster (Geum rivale Leonard) och orange eldörtel (Euphorbia grifithii Fire Glow) på försommaren, solbrud (Helenuim The Bishop, Moereim Beauty) i orange och gult på sensommaren, och kärleksört (Sedum telephium Herbstfreude) på hösten. Rabatten blommar hela säsongen. Den blå perovskian (Perovskia simplex) blommar länge på gränsen till härdig här. Vill du se fler exempel på sommarblommor som förnyas varje år? Kolla innanför häckarna så ser du resultatet av vad som dragits upp i kommunens växthus i år. Tips för trädgården Vill du ha en hög växtkraftig perenn som brer ut sig? Då kan du använda vippslide (Polygonum cinereum polymorphum) som förr var vanlig i norrländska trädgårdar. Använd också högvuxna gräs som inslag i perennrabatter.

12 4 Höga och eleganta buskar Körsbärskornellen (Cornus mas) 4a blommar med små gula blommor tidigt på våren långt före forsythian. Den eleganta benveden(euonymus europaeus) 4b känns igen på sina vackra grenar och de eleganta frukterna på hösten. Tips för trädgården Fler exempel på höga buskar är: häggmispel, syren samt kanske i väldigt gynsamma lägen, slån och hassel. I rabattens bakkant står en avenbokshäck. Den är inte självklart härdig i alla lägen i Dalarna.

13 5 Rönn med exotiskt utseende Elegant rönn (ullungrönn Sorbus ullungensis Dodong) ser exotisk ut med sina stora och glansiga blad. Trädet blir 9-12 meter hög och 5-6 meter bred i zon 4(5). Rönnen insamlades 1976 av Tor Nitzelius på den sydkoreanska ön Ullung-do och sorten Dodong är döpt efter öns huvudhamn. Tips för trädgården Satsa på bärrika träd och buskar för att gynna djurlivet. Häggmispel, aronia, prydnadskörsbär och aplar är några exempel. Städa inte heller trädgården allt för noga, och lämna död ved för mossor och lavar så trivs de nyttiga småkrypen! Plantera växter som gillas av humlor, bin och fjärilar, till exempel temynta, kattmynta, vädd och solhatt.

14 6 Asken är hotad Här har vi ett ungt träd. Asken är lätt att känna igen vintertid på sina stora svarta knoppar. Bredvid asken står en hästkastanj. Asken lever farligt och hotas bland annat av askskottssjukan, en vindburen svampsjukdom som drabbat många träd på senare år. Endast fem procent av askarna i Europa är motståndskraftiga. Ett annat hot är askmalpraktbaggarna som nått 35 av USA:s 55 delstater och där förstört stora skogar, bland annat i ursprungsbefolkningens reservat. Om arter försvinner från ett ekosystem kan det få ödesdigra konsekvenser, även om det rör sig om en till synes obetydlig insekt varnar A Antonelli professor i biologisk mångfald. (Källa tidningen VI april 2019)

15 7 Rödek mitt emot muséets entré I Stenparken vid Geologiska museet samsas spännande stenar som visar olika geologiska fenomen med läkeväxter, kryddor och gammaldags perenner. Trädgården på muséets baksida rustades Mitt emot entrén står en rödek (Qerqus rubra) vars blad man ser i bildens överkant ovan. Rödekens ursprung är Nordamerika och den blir meter hög i zon 4(5). I Lergärdsparken finns äldre exemplar av eksorten, men tyvärr har vissa av träden där blivit dåliga. De plantor man sätter nu är E-plantor, vilket innebär att de är bedömda som odlingsvärda efter svenska förhållanden. De har därför bättre växtform och härdighet. Tips för trädgården Bakom trädet står ett stort bestånd av tuvrör ett lättodlat och högvuxet smalväxande gräs.

16 8 Hög fläckflockel, kransveronika jätteverbena och vacker röd rudbeckia I ytterkant mot pergolan står högvuxen fläckflockel (Eupatoreum maculatum Atropurpureum) som blommar i mörkrosa i augusti. En bra fjärilsväxt! Här finns även den höga kransveronikan (Veronicatrum virginicum) som blommar mitt i sommaren. Tips för trädgården Blanda in sommarblommor i de fleråriga rabatterna. I rabatten i mitten syns den höga lilafärgade jätteverbenan som måste förnyas med nya plantor varje år. I samma rabatt syns röd rudbeckia (Echinacea purpurea Magnus) som också finns i vitt, samt salvia och kattmynta.

Gamla Begravningsplatsen

Gamla Begravningsplatsen Gamla Begravningsplatsen Några växtbeskrivningar Den Gamla Begravningsplatsen har under senare år genomgått stora förändringar. De många 200-åriga almarna som härstammade från tidigt 1800-tal har försvunnit

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Trädslingan i Botaniska trädgården

Trädslingan i Botaniska trädgården Trädslingan i Botaniska trädgården I södra delen av Botaniska trädgården har vi samlat några vanliga svenska träd och försett dem med faktaskyltar. Här kan man arbeta med att lära sig känna igen träden

Läs mer

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

En vandring i blommornas spår

En vandring i blommornas spår En vandring i blommornas spår VÄLKOMMEN TILL SÄVSJÖS TRÄDGÅRD Lagunen "Kloka bin suger inte i vissna blommor" Kinesiskt ordspråk Mitt i Sävsjö, bakom Kulturhuset, finns det nya smultronstället för dig

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Att få. blommor och bin. att trivas

Att få. blommor och bin. att trivas Att få blommor och bin att trivas Finns det bin ökar äppelskörden. Samarbeta med våra vänner bina Bin och andra insekter gör stor nytta när de flyger från blomma till blomma och hjälper till med pollinering.

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD...

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD... Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1 Samköpsväxter 2011 Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 NR 1: GERANIUM PRATENSE MIDNIGHT REITER ÄNGSNÄVA 69 KR... 2 NR 2: ANEMONE RIVULARIS BÄCKANEMON

Läs mer

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Spirea japonica Manon dvärgpraktspirea Rundad buske med karminrosa till mörkt rosa blommor som skiljer sig genom sina kraftigt röda

Läs mer

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer

Rosserien Easy Elegance

Rosserien Easy Elegance easyelegance.se Rosserien Easy Elegance Easy Elegance - rosor alla kan odla Rotäkta rosor Alla Easy Elegance -rosorna är rotäkta. Rotäkta rosor är mer härdiga än ympade rosor och efter en riktigt kall

Läs mer

Rabatter och lekhörna

Rabatter och lekhörna Rabatter och lekhörna Planteringsplaner med växtförteckning och beskrivning samt idéförslag på lekhus/lekhörna Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se Rabatten på trädgårdssidan

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Korsa. Korso. Vision. -Förslag till Uppsalas nya stadspark. Korsa. Korso -Förslag till Uppsalas nya stadspark

Korsa. Korso. Vision. -Förslag till Uppsalas nya stadspark. Korsa. Korso -Förslag till Uppsalas nya stadspark Korsa Vision -Förslag till Uppsalas nya stadspark I Uppsalas nya stadspark leds du på stråk över öppna ytor och på spänger genom skog och vass. Strosa på stråket, gena till badet eller korsa korson...

Läs mer

Bilaga 4. Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron. Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron

Bilaga 4. Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron. Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron Bilaga 4 Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron Nacka kommun, Stockholms län Granskningshandling 2014-10-31 Objektnummer:

Läs mer

Lusthus i solrosornas sken

Lusthus i solrosornas sken Lusthuset är en byggsats ritad av Mats Theselius till en utställning på Rosendal 1998. Det är mycket lättskött tack vare den enkla konstruktionen med skjutdörrar av glas, plasttak, väggar av segelduk och

Läs mer

B3- Syrenbuddleja 'Buzz Skyblue' B4- Syrenbuddleja 'Buzz Ivory' B5- KLätterbenved ''Emerald'n Gold' B6- Bergsbambu 'Bimbo' B8- Purpurhortensia 'Preziosa' B9- Smalbladig kalmia 'Rubra' B10- Rosenmagnolia

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Få saker går upp emot

Läs mer

Växtpärm Magnolior. Sida 1 av 10

Växtpärm Magnolior. Sida 1 av 10 Sida 1 av 10 Växtpärm Magnolior Här har jag samlat mina favoriter bland den växtgruppen Magnolior. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Jag älskar Magnolior! Priser

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

VLLA FRAXNUS EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN

VLLA FRAXNUS EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN VLLA FRAXNUS Trädgården, huset, storleken, allt är i samklang i den norrländska trädgården Villa Fraxinus vid Höga Kusten, Ett Norrland i miniatyr med berg, dammar och

Läs mer

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun FÖRSLAG Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun Innehåll FÖRORD... 2 SYFTE... 2 UTGÅNGSLÄGE... 2 Målsättning... 3 BESKRIVNING...

Läs mer

ELLIS NATURSTIG. Ask (Fraxinus excelsior) Gammal och stor Asken är ett praktfullt träd som kan bli uppemot 500 år och växa sig 30 meter högt.

ELLIS NATURSTIG. Ask (Fraxinus excelsior) Gammal och stor Asken är ett praktfullt träd som kan bli uppemot 500 år och växa sig 30 meter högt. Ask (Fraxinus excelsior) Askens knoppar liknar en svart kungakrona passande för asagudarnas världsträd. Trädet ser lite skräpigt ut på vintern det är fröna som sitter kvar, till domherrens stora glädje.

Läs mer

Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden

Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden Kompensationsåtgärder vid väg 267 Rotebroleden I samband med att vi bygger om Rotebroleden och bygger en ny trafikplats vid väg 850

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009

Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009 Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009 Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-90 52 81 Svartsjö Trädkonsult Runby Gårdar augusti 2009 1 Uppdrag På uppdrag av Jacksons Trädvård

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

kristinehams stadspark 1 Kristinehamns stadspark / Förslagshandling / Karavan landskapsarkitekter /

kristinehams stadspark 1 Kristinehamns stadspark / Förslagshandling / Karavan landskapsarkitekter / 1 Kristinehamns stadspark / Förslagshandling 2017-04-21 / Karavan landskapsarkitekter / www.karavanlandskap.se Västra Ringvägen Brandkårsvägen stenmjöl häck Albinvägen plantering låga buskar Norra entrén

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

21 Hägg - Prunus padus

21 Hägg - Prunus padus 21 Hägg - Prunus padus Hägg är ett litet träd eller stor buske. som skjuter rikligt med rotskott och därför kan bilda små bestånd. Den trivs bäst på mulljord och växer i lundar och fuktiga till friska,

Läs mer

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde 2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde Sammanfattning/översikt Träd och buskar längs Karebyvägen Grupperas individuellt i olika kombinationer och

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger +46 8 Nilsson, 562 734 00, 0651-169 info@annonsvision.se, 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger Nilsson, 0651-169 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald

Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald Varför det finns så många olika prydnadsväxter? Människan har tillvaratagit och vidareförökat spontana

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

Wilhelminapassagen. Bollnäs Resecentrum. Växtkomposition

Wilhelminapassagen. Bollnäs Resecentrum. Växtkomposition Wilhelminapassagen Bollnäs Resecentrum Växtkomposition Växtförteckning se sid. 4-5 Illustrationsplan skiss Wilhelminapassagen Wilhelminapassagen Bollnäs Kommun har tillsammans med Banverket byggt ett resecenter

Läs mer

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:-

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:- Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) Stora vita och rosa, väldoftande blommor i april-maj. Buske eller litet träd som blir 3-5 m högt.

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur & Stadsbyggnad Peter Myndes Backe 12 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20 info@landskapslaget.se www.landskapslaget.se KV PROSTEN Landskapsåtgärder 2015-01-29 rev 2015-05-29 Innehåll KV PROSTEN 13:580 2015.01.29

Läs mer

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING Duvboparkens lekplats BAKGRUND Duvboparkens lekplats ligger högt belägen i villaområdet Duvbo. Lekplatsen ligger omgiven av naturmark

Läs mer

Mer än bara körsbär! 2014-04-23

Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Text & foto; Johan Nilson Många av våra allra mest omtyckta perenner kommer från Japan. Exempelvis härstammar det sedan mycket länge odlade daggfunkiorna (släktet Hosta

Läs mer

PM Ekosystemtjänster och grön infrastuktur Hasselnöten.

PM Ekosystemtjänster och grön infrastuktur Hasselnöten. Syfte PM Ekosystemtjänster och grön infrastuktur Hasselnöten. Upplands Väsby kommun strävar efter att ligga i framkant vad gäller inkorporering av ekosystemtjänstbegreppet i samhällsplaneringen. Ekosystemtjänster

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen,

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen, Trädinventering & okulär besiktning Brandstegen Midsommarkransen, 2015-03-31 Ansvarig för utförd trädinventering är Anders Ohlsson Sjöberg,, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se 2 av

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad!

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Utan pollinatörer som insekter, fladdermöss, fåglar och många andra skulle världen vara en mycket fattigare plats. Pollinatörer hjälper till

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

HANTVERKARGÅRDEN INTRAPRENADEN SOMMARDESIGNKONTORET 2006 LJUSDAL/OVANÅKER

HANTVERKARGÅRDEN INTRAPRENADEN SOMMARDESIGNKONTORET 2006 LJUSDAL/OVANÅKER HANTVERKARGÅRDEN INTRAPRENADEN SOMMARDESIGNKONTORET 2006 LJUSDAL/OVANÅKER UPPDRAGET FORMULERING&BEGRÄNSNING Uppdragets mål är att utveckla Intraprenadens/Hantverkargårdens utomhusmiljö. Målet är att skapa

Läs mer

VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald

VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald Brist på mångfald har i långa tider disskuterats av miljö och naturvänner. På senare tid har man uppmärksammat vikten av detta. Det kan t o m vara så att kedjan av

Läs mer

Thurmansparken PARKENS HISTORIA

Thurmansparken PARKENS HISTORIA Thurmansparken Den anlagda parkens areal: 2,5 ha Planerare: Hanna Hentinen (parken) 2009, Janne Saario (skejtparken) 2007 Parken färdigställdes: 2010 Thurmansparken ligger i en sänka med lerjord i Grankulla

Läs mer

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig 1. Området är klassat som ett naturvärde i Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Naturvärden är ett sådant område som inom relativt kort tid kan nå den högre klassen nyckelbiotop. Framför allt är det

Läs mer

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering. Hällmarken är av skiftande karaktär, ibland till stora delar berg i dagen ibland med gräs och uppstickande

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

METOD 1. Lennart Bosrup

METOD 1. Lennart Bosrup SJU SÄTT ATT ODLA EK Lennart Bosrup Text och foto När jag fick veta att Ekfrämjandet planerade att lägga en besökspunkt för exkursion 2014 i vår skog blev jag glatt överraskad och började genast fundera

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter.

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Handbok för köksträdgården Detta är troligen den mest

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

En rundvandring i vår trädgård

En rundvandring i vår trädgård En rundvandring i vår trädgård Juli 2012 Många bilder, tankar och kommentarer blir det från vår trädgård. Säkert svårt att förstå för den som inte har varit här. Därför har jag gjort en enkel skiss över

Läs mer

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii.

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii. VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Kungsnejlikrot. Geum coccineum Borisii. 39:- 290:- 10st Flerårig växt med 40 cm höga orange blommor i maj-juli. Mycket

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Barfotalek i stenträdgården

Barfotalek i stenträdgården 80 Barfotalek i stenträdgården Natursten ger trädgården en rustik karaktär. Anders och Kajsa har förstärkt de olika funktionerna med väl valda material. Av Hélène Lundgren Foto Helena Bévengut-Lasson Majken,

Läs mer

Vresrosen ett hot mot kustens flora

Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen (Rosa rugosa) är en främmande art som förts in från Sydostasien i början av 1900-talet, och som sprider sig särskilt i

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård!

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Våren 016 Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Markaryd, E avfart 75 mot Osby www.vaxtia.se tel 033-719 01 Öppettider: mån fre 9-18, lör 9-16, sön 10-15 Priserna i tidningen gäller t o m

Läs mer

Växtpärm Rhododendron

Växtpärm Rhododendron Sida 1 av 9 Växtpärm Rhododendron Här har jag samlat mina favoriter bland den fantastiska växtgruppen Rhododendron. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Priser

Läs mer

Projektnr VVF Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi

Projektnr VVF Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi Projektnr VVF-2016-3000 Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi barnen 9 st 3-4 åringar om de hade några idéer hur och

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2014-2015 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2014-2015 Rosor Klätterväxter Rosa (Floribunda-Gruppen) Campfire ( CA 29 ) First Editions -serien floribundaros Campfire Kanadensiska

Läs mer

Artkunskap Träd i närområdet

Artkunskap Träd i närområdet Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Artkunskap Träd i närområdet åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Hitta blad Mål: Att börja ställa frågor om naturen. Material: Ett papper med bilder av olika sorters blad

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Amaryllisens dag. 19 november

Amaryllisens dag. 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel

Läs mer