En nordisk konferens om barns delaktighet i bibliotek och kulturverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En nordisk konferens om barns delaktighet i bibliotek och kulturverksamhet"

Transkript

1 Välkommen på konferens! PÅ BARNENS VILLKOR? En nordisk konferens om barns delaktighet i bibliotek och kulturverksamhet Barns rätt till delaktighet är en av grundpelarna i barnkonventionen, som i höst fyller 30 år. Hur delaktiga är barnen i bibliotek och kulturverksamheter och hur hörs de och deras familjer när lokaler och tjänster planeras? Hurdana verktyg finns för att höra barnen och öka deras delaktighet? Regionförvaltningsverket arrangerar i samarbete med Nordisk kulturkontakt en nordisk konferens i Helsingfors kring barns delaktighet. Tid: Plats: Nordisk kulturkontakt, TING-salen, Kajsaniemigatan 9, Helsingfors Målgrupp: Personal inom bibliotek, kulturverksamhet, småbarnspedagogik och skola Arrangörer: Svenska enheten för bildningsväsendet vid Regionförvaltningsverket och Nordisk kulturkontakt Anmälan: Anmäl dig senast via denna länk.

2 Program Tisdag Välkommen till Helsingfors! Biblioteksvandring Richardsgatans bibliotek Universitetsbiblioteket Kaisa Centrumbiblioteket Ode Kvällskaffe/te med smörgås ingår Onsdag Anmälning och morgonkaffe (Regionförvaltningsverket bjuder) 9.00 Konferensen öppnas Kulturråd Leena Aaltonen, Undervisnings- och kulturministeriet 9.15 Välkommen! Överinspektör för bildningsväsendet Susanne Ahlroth, Regionförvaltningsverket Specialbibliotekarie Mikaela Wickström, Nordisk kulturkontakt 9.30 Vilken betydelse har barnkonventionen för kultur- och bildningsverksamhet? Professor i statsrätt och folkrätt Elina Pirjatanniemi, Åbo Akademi Bensträckare Hur gör jag som chef för att implementera barnkonventionen en modell i åtta steg Biblioteksutvecklare Ann Catrine Eriksson, Biblioteksutveckling Sörmland Verksamhetsutvecklare för bibliotek Christine Wennerholm, Region Gävleborg Lunch (på egen bekostnad) Barns delaktighet: kan de allra minsta bidra till biblioteksutveckling? Lektor och forskare Frances Hultgren, Högskolan i Borås Mjuk djurgymnastik Kaffepaus (RFV bjuder) Biblioteket som barnets tredje rum? Sektionsledare Silje Bjerke, Deichman Tøyen och Deichman Biblo Tøyen, Oslo Att planera biblioteksinteriörer och verksamhet tillsammans med barn Inredningsarkitekt SIO Laura Euro, Tilassa Oy Kommentar Chef för bibliotekstjänster Malin Hollmén, Borgå stadsbibliotek Diskussion Avslutning Middag (på egen bekostnad)

3 Program Torsdag Presentation av Nordisk kulturkontakt Specialbibliotekarie Mikaela Wickström 9.00 Barnets autonomi och delaktighet: ett filosofiskt tema på juridiken Jurist Thomas Sundell, Regionförvaltningsverket 9.45 Kaffepaus (RFV bjuder) Trampolinmodellen: ett lekfullt sätt att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling Verksamhetsutvecklare Katarina Eriksson och Ingeborg Wasserman Westlin, Litteraturhuset Trampolin, Sandviken Lunch (på egen bekostnad) Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris Specialbibliotekarie Mikaela Wickström, Nordisk kulturkontakt Workshop: Med berättelser i centrum - barns delaktighet och skapande Katarina Eriksson och Ingeborg Wasserman Westlin, Litteraturhuset Trampolin, Sandviken Kaffepaus ingår (RFV bjuder) Kommentar: Lekfullt, men på fullt allvar! Specialplanerare Nina Gran, Kultur och fritid, Helsingfors Diskussion Avslutning Kostnader Ingen deltagaravgift. Regionförvaltningsverket bjuder på morgon- och eftermiddagskaffe. Deltagarna står själva för övriga kostnader. Anmälan Anmäl dig senast via denna länk. Du kan anmäla dig till ena eller båda dagarna. Kontakt Om programmet: Susanne Ahlroth, susanne.ahlroth@avi.fi tfn +358 (0) Om anmälningar och praktiska arrangemang: Cecilia Ekqvist, cecilia.ekqvist@avi.fi tfn +358 (0)

4 Vi hälsar dig välkommen till Helsingfors! Susanne Ahlroth, överinspektör vid Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Cecilia Ekqvist, planerare vid Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Mikaela Wickström, specialbibliotekarie vid Nordisk kulturkontakt Föreläsningar Vilken betydelse har barnkonventionen för kultur- och bildningsverksamhet? Elina Pirjatanniemi är professor i statsrätt och folkrätt vid Åbo Akademi. Hon fungerar också som föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid samma universitet. Hennes nuvarande forskningsintressen omfattar utsatta gruppers rättigheter, med särskild fokus på asylsökande. Pirjatanniemi är en aktiv samhällsdebattör och en trogen försvarare av Finlands biblioteksväsende. Hur gör jag som chef för att implementera barnkonventionen en modell i åtta steg Den 1 januari 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige, precis som i Finland. Vad behöver vi göra och vems är ansvaret? Den svenska skriften Löpa linan ut chefens strategiska modell för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter innehåller en modell i åtta steg och är användbar också i andra länder. Modellen är utvecklad tillsammans med chefer för folkbibliotek, men fungerar lika bra i andra verksamheter. Den finns översatt till engelska och presenterades i augusti på den internationella konferensen IFLA World Library and Information Congress i Aten. Ann Catrine Eriksson är författare till Löpa linan ut och biblioteksutvecklare på Biblioteksutveckling Sörmland i Sverige. Hon arbetar främst med att främja bibliotekens arbete med de minsta barnens språkutveckling, läs- och litteraturfrämjande samt med att stötta biblioteken i att implementera FN:s konvention om barnets rättigheter. Tinne Wennerholm är författare till Löpa linan ut och Verksamhetsutvecklare för Bibliotek på Region Gävleborg i Sverige. Hon arbetar främst med att främja bibliotekens arbete med de minsta barnens språkutveckling i projektet Bokstart samt med att stötta biblioteken i att implementera FN:s konvention om barnets rättigheter.

5 Barns delaktighet: kan de allra minsta bidra till biblioteksutveckling? I den här föreläsningen kommer jag att resonera om delaktighet i ett barnbiblioteksperspektiv och hur det kan implementeras på en praktisk nivå. Utgångspunkten är de två följeforskningsprojekten som följde utvecklingen av dels Knacka På!, ett kulturrum för barn på Borås Stadsbibliotek, och dels Kanini, barnbiblioteket på Malmö Stadsbibliotek. Båda representerar utvecklingen av barnbiblioteken i Sverige, som är inne i ett dynamiskt utvecklingsskede med en ambition att införliva barnrättskonventionens tankesätt i barnbibliotekets verksamheter, särskilt idén om barns delaktighet. Jag visar hur det kan komma till uttryck i barnbibliotekets gestaltning och verksamheter. Frances Hultgren är lektor och forskare på Bibliotekshögskolan på Högskolan i Borås med särskilt intresse för barnbibliotek. Biblioteket som barnens tredje rum Deichman Biblo Tøyen i Oslo är ett bibliotek enbart för barn mellan 10 och 15 år. Efter skolan strömmar barnen till biblioteket för att delta i aktiviteter, läsa eller bara koppla av. Barnens medverkan har varit central för att skapa tillhörighet och ägande till Biblo. Vad har varit viktigt för att lyckas med deras medverkan? Hur kommer barnens önskemål fram och hur delaktiga ska barnen egentligen vara när man skapar ett bibliotek? Silje Bjerke har en kandidatexamen i engelskspråklig litteratur och magistersexamen i Nord-Amerika-studier. Hon har arbetat på Deichman bibliotek sedan 2016 och är för närvarande sektionsledare för de två Deichman biblioteken på Tøyen i Oslo. Att planera biblioteksinteriörer och verksamhet tillsammans med barn I moderna bibliotek behöver man ställen för att uträtta ärenden, träffa varandra och lära sig nya kunskaper. När man utvecklar bibliotekens interiörer och tjänster är det viktigt att arbeta med kommuninvånarna och beakta sig med de behov som upptäckts under planeringsprocessen. Biblioteken vill bättre motsvara de behov som de unga har i dag - för det behövs insikter i hur man tar med dem i planeringen. Jag kommer att presentera två projekt med gemensam planering av nya biblioteksinteriörer och verksamhet tillsammans med barn och ungdomar och introducera några metoder som jag har utvecklat med skolelever. Barn och ungdomar kan vara delaktiga i alla planeringsprojektets faser när man utnyttjar kunskap om barnets delaktighet och gällande metoder. Laura Euro är inredningsarkitekt från Helsingfors. Hon har specialiserat sig på gemensam planering och servicedesign med barn och unga.

6 Barnets autonomi och delaktighet: ett filosofiskt tema på juridiken I Finland nämner lagen ingenting om barn som biblioteksanvändare, och i praktiken har kommunerna ofta konstruerat barnets användarrätt kring vårdnadshavarnas samtycke och ansvarsförbindelser. Måste det vara så, eller gör man det bara av gammal vana? Har inte också barn rätt till personlig integritet och till att ta del av information utan föräldracensur? Är det rätt att ett barns delaktighet i det demokratiska samhället kan vara beroende av att barnet har föräldrar som har kontroll över sina egna liv och en sund inställning till bildning och kultur? Thomas Sundell är en musik-, teater- och spelintresserad jurist på Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet. Han jobbar med juridiska frågor kring såväl småbarnspedagogik och skola som bibliotek och är därför särskilt intresserad av barnens rättigheter på bibliotek. Trampolinmodellen - ett lekfullt sätt att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling Trampolin är ett litteraturhus för barn och unga 0 18 år och är en del av Kulturcentrum i Sandviken. På Litteraturhuset Trampolin får barn och unga uppleva och själva skapa berättelser genom olika estetiska uttrycksformer som film, bild, musik, drama och litteratur. Hösten 2018 kom boken Trampolinmodellen - ett lekfullt sätt att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling. Verksamhetsutvecklarna Ingeborg Wasserman Westlin och Katarina Eriksson berättar om Trampolins utforskande arbetssätt, litteraturprojekt och delaktighetsarbete, samt leder workshoppen Med berättelser i centrum - barns delaktighet och skapande. Ingeborg Wasserman Westlin är verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin. Bibliotekarie och teaterpedagog som likt den vilda Bebin gillar fantasifulla äventyr. Katarina Eriksson är verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin. Bildlärare och dramautbildad som likt Pelle Svanslös tycker att det är viktigt att alla får vara med. REGIONFÖRVALTNINGSVERKET I VÄSTRA OCH INRE FINLAND Svenska enheten för bildningsväsendet tfn +358 (0) Huvudverksamhetsstället i Vasa Verksamhetsstället i Helsingfors Verksamhetsstället i Åbo registratur.vastra@rfv.fi Wolffskavägen 35 Bangårdsvägen 9 Självständighetsplan 2 PB 200, Vasa PB 110, Helsingfors PB 22, Åbo

KULLERBYTTOR OCH DIGISKUTT

KULLERBYTTOR OCH DIGISKUTT INBJUDAN 13.5.2019 Vasa KULLERBYTTOR OCH DIGISKUTT IT-pedagogisk fortbildning för personal inom småbarnspedagogik Välkommen! Regionförvaltningsverket ordnar fortbildning. Under fortbildningsdagen med föreläsningar

Läs mer

Medborgardialog som metod för biblioteksutveckling

Medborgardialog som metod för biblioteksutveckling Regionbiblioteket i Kalmar län och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg bjuder in till Medborgardialog som metod för biblioteksutveckling Välkommen till en utbildningsserie i tre delar som belyser hur

Läs mer

Litteraturhuset Trampolin

Litteraturhuset Trampolin Litteraturhuset Trampolin Verksamhetsplan 2017 BAKGRUND Den 1 juli 2013 startade den nya verksamheten Litteraturhuset för och barn och unga (numera Litteraturhuset Trampolin) i Sandviken. Starten hade

Läs mer

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige Call for Abstracts NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik 9-11 april 2008 Borås, Sverige En årlig konferens för forskare, doktorander, vårdlärare, vårdprofessioner

Läs mer

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet Inbjudan 19-20 maj 2015 Svenska Mässan i Göteborg Nationell familjecentralskonferens Att välja framtid 15 år med Föreningen För Familjecentralers Främjande Årets konferens uppmärksammar familjecentralens

Läs mer

Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa

Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa Aluehallintovirasto Regionförvaltningsverket Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa Nylands biblioteksdag Uudenmaan kirjastopäivä 12.12.2018

Läs mer

#delabokstart

#delabokstart #delabokstart 2019-06-14 Dela pass Nå flerpå olika sätt #delabokstart 2019-06-14 Familjer får besök av det flerspråkiga biblioteket Tone Karlsen & Annette Nordman Alhusaini, Bokstart Bibliotek Botkyrka

Läs mer

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan 2005-12-20 06/01 Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG Mod, lust och kompetens att leda skolan BAKGRUND/SYFTE Skolan som samhällsinstitution

Läs mer

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA PROGRAM MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION TID: TISDAG OCH ONSDAG, 28 29 NOVEMBER 2017 PLATS:

Läs mer

DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION

DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION 28 29 NOVEMBER 2017 I HELSINGFORS Vi välkomnar dig till två dagar fyllda

Läs mer

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 februari 2011 TALARE Örebro universitet Umeå kommun Jan Brännström Jan Hjelte Uppsala

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors Aktuellt inom småbarnspedagogiken CLL:s Kick-offdag i Tammerfors 13.9.2016 1 Svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik Svenska enheten för bildningsväsendet Malin Eriksson, Svenska enheten 2 Svenska

Läs mer

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas.

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas. IFLA World Library and Information Congress 84nd IFLA General Conference and Assembly, 24-30 August 2018, Kuala Lumpur, Malaysia Transform libraries, Transform Societies Först vill jag tacka Svensk Biblioteksförening

Läs mer

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Program Hösten 2017 Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Sagostunder Att läsa och lyssna tillsammans är toppen! På våra sagostunder läser vi både ur de allra senaste bilderböckerna och

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Kommunbladet november 2013

Kommunbladet november 2013 Kommunbladet november 2013 Information från Norsjö kommun Nyheter om bredbands-nätet i Norsjö Det kommer att vara störningar i bredbands-nätet i Norsjö kommun på natten mellan onsdag och torsdag den 20

Läs mer

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg.

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Lo och Anette: Tack för stipendiet till WLIC 2019 i Aten! Årets IFLA konferens var intensivt för oss båda. Dagen innan konferensen startade hade vi

Läs mer

Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete

Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete Jakobstad 8.5.2015 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska

Läs mer

Att synliggöra lärandet i en lärande gemenskap

Att synliggöra lärandet i en lärande gemenskap Finlandssvensk utbildningskonferens 2018 med fokus på grundläggande utbildning, förskoleundervisning och småbarnspedagogik Att synliggöra lärandet i en lärande gemenskap 26.9 på G18 och 27.9 på Utbildningsstyrelsen

Läs mer

SOMMARSKOLA. språkutveckling nätverk metodik lek delaktighet. IAKM-Sverige inbjuder till Sommarskola i Karlstadmodellen.

SOMMARSKOLA. språkutveckling nätverk metodik lek delaktighet. IAKM-Sverige inbjuder till Sommarskola i Karlstadmodellen. SOMMARSKOLA språkutveckling nätverk metodik lek delaktighet IAKM-Sverige inbjuder till Sommarskola i Karlstadmodellen 18-21 juni 2017 Furuboda Folkhögskola Åhus, Skåne IAKM Sverige Furuboda Folkhögskola

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Om intressen och inflytande i socialtjänsten

Om intressen och inflytande i socialtjänsten Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst KUND UND, BRUK UKARE ARE, KLIENT NT, MEDBORGARE GARE? Om intressen och inflytande i socialtjänsten Konferens i Göteborg 27 28 april 2010 Kund,

Läs mer

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Mänskliga rättigheter i högre utbildning Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Stockholm 19-20 september ADRESS Box 7703 103 95 Stockholm BESÖKSADRESS

Läs mer

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga PROJEKTPLAN Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga Vision Visionen är att skapa centra för nya kreativa former av lässtimulans.

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Digital kommunikation mellan hemmet och dagis

Digital kommunikation mellan hemmet och dagis Kullerbyttor och digiskutt Vasa 13.5.2019 Digital kommunikation mellan hemmet och dagis Överinspektör för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Lagen om småbarnspedagogik

Läs mer

Hur kan torra fakta och svårbegripliga begrepp förvandlas till en spännande berättelse?

Hur kan torra fakta och svårbegripliga begrepp förvandlas till en spännande berättelse? K a l m a r Tid: 16,00-19,30 KALMAR 1 Målgrupp: Lärare och elevassistenter i skolår F-3 samt särskolan Plats: Kalmar Datum: Måndagen den 2:a april Lokal: Teatercafét på Kalmar teater K a l m a r KALMAR

Läs mer

S:ta Gertruds Förskoleklasser. Viggen Svalan Duvan

S:ta Gertruds Förskoleklasser. Viggen Svalan Duvan S:ta Gertruds Förskoleklasser Viggen Svalan Duvan 2016-2017 Välkomna till oss! Presentation S:t Gertrud skola Förskoleklassens uppdrag Hur ser en dag ut? Barnen berättar. Introduktionen i höst Frågor Organisation

Läs mer

Blackebergs förskolor

Blackebergs förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Blackebergs förskolor Ing re ss Övergripande bild av verksamheten. Vår verksamhet är till för barn mellan 1-5 år och deras familjer i Blackeberg och Södra Ängby.

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun Datum: 16-01-20 Till Kultur- och Fritidsnämnden Handläggare: Birgitta Westergren Lenken Direktnr: 0322 616 364 Beteckning: Uppdaterad Kulturplan för barn och unga 2016-01-20 Kulturplan för barn och unga

Läs mer

TEMA: INNEHÅLLET I DEN RÄTTSPSYKIATRISKA OMVÅRDNADEN VAD ÄR DET VÅRDANDE?

TEMA: INNEHÅLLET I DEN RÄTTSPSYKIATRISKA OMVÅRDNADEN VAD ÄR DET VÅRDANDE? INBJUDAN Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad INBJUDER TILL KONFERENS I VADSTENA 10-11 NOVEMBER 2011 PLATS: STARBY HOTELL TEMA: INNEHÅLLET I DEN RÄTTSPSYKIATRISKA OMVÅRDNADEN VAD ÄR DET VÅRDANDE? Dags

Läs mer

Lika olika! ISBN: 978-91-980128-0-4

Lika olika! ISBN: 978-91-980128-0-4 Lika olika! Manus, text, musik, sång, kör, formgivning, produktion: Maud Mamma Måd Cederlöw, www.mammamåd.se Arrangemang, musik m.m.: Andreas Hedlund (för övrig CD-info se konvolut) Urval av och omarbetning

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

8-9 november 2012 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal J2

8-9 november 2012 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal J2 Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionarkivet (Göteborg) inbjuder för 16:de året i följd till Dagar om lagar Skydd för privatlivet vem bryr sig? 8-9 november 2012 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016 VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Hög tid för HELTID Fram till 2023 kommer det att behövas mer än en halv miljon nya medarbetare i välfärden. Samtidigt som det innebär en stor utmaning finns det mycket man kan

Läs mer

Välkommen att diskutera framtida kompetens inom vård- och omsorgssektorn. 23-24 november på Thapperska i Norrköping

Välkommen att diskutera framtida kompetens inom vård- och omsorgssektorn. 23-24 november på Thapperska i Norrköping Välkommen att diskutera framtida kompetens inom vård- och omsorgssektorn 23-24 november på Thapperska i Norrköping Inbjudan att delta i konferensen Current and future skills in the health and social welfare

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Deltagare i posterutställning 2018

Deltagare i posterutställning 2018 Deltagare i posterutställning 2018 Årets skolbibliotek 2018 Nationella Skolbiblioteksgruppen Nu är det dags att ansöka till priset Årets skolbibliotek 2018! Priset delas sedan 1994 ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen,

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

Kommunbladet november 2015

Kommunbladet november 2015 Kommunbladet november 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 8 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under november månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

Framtidens förskola. Riktlinjer och arbetssätt för en förskola i förändring. Inbjudan till konferens i Stockholm den maj 2009

Framtidens förskola. Riktlinjer och arbetssätt för en förskola i förändring. Inbjudan till konferens i Stockholm den maj 2009 Framtidens förskola Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 maj 2009 TALARE FRÅN Utbildningsdepartementet Bertil Östberg Center för barnpedagogisk forskning, Åbo Akademi Marita Lindahl Elisabeth

Läs mer

Folkrätt för barn - vilja väl eller göra rätt?

Folkrätt för barn - vilja väl eller göra rätt? Folkrätt för barn - vilja väl eller göra rätt? Inbjudan och program Nationell konferens om barnets rättigheter Eskilstuna 4-5 februari 2009 Arrangörer: Inbjudan & Program Välkommen att delta i en konferens

Läs mer

Välkomna. Målet med dagen Att få lära oss mer om barnkonventionen och hur vi kan tillämpa den genom att sätta barnets behov och bästa i centrum

Välkomna. Målet med dagen Att få lära oss mer om barnkonventionen och hur vi kan tillämpa den genom att sätta barnets behov och bästa i centrum Välkomna Målet med dagen Att få lära oss mer om barnkonventionen och hur vi kan tillämpa den genom att sätta barnets behov och bästa i centrum 2013-02-20 1 Spelregler Vi tar ansvar för helheten Den som

Läs mer

TEATERKALASET PARGAS

TEATERKALASET PARGAS SKÄRGÅRDSSTADEN S AARISTOKAUPUNKI TEATERKALASET 11-14.6.2018 PARGAS TEATERKALASET 11-14.6.2018 PARGAS Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f. ordnar Teaterkalaset nu för 18:e gången. Teaterkalaset arrangeras

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen(523/1999) 10 ja 24 Datum för uppgörande

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen(523/1999) 10 ja 24 Datum för uppgörande Läs ifyllningsanvisningarna för ifyllandet av beskrivningen. Använd vid behov bilagor. DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen(523/1999) 10 ja 24 Datum för uppgörande 25.5.2018 1a Den registeransvarige

Läs mer

Nya lagen om småbarnspedagogik

Nya lagen om småbarnspedagogik Nya lagen om småbarnspedagogik Vasa, Helsingfors, Åbo 12.9.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

DILE II me. Projektet är ett Nordplus Horizontal projekt 2017

DILE II me. Projektet är ett Nordplus Horizontal projekt 2017 DILE II me Projektet är ett Nordplus Horizontal projekt 2017 Arbetet med planeringen av projektet startade under våren 2017. Ansvarig institution är Högskolan i Halmstad. Projektledare är Lektor Anniqa

Läs mer

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan. SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan?

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan. SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan? 2006-12-18 07/11 Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan? BAKGRUND/SYFTE Skolan som samhällsinstitution

Läs mer

Inbjudan: Forskning pågår om funktionshinder. 28 september 2016 Tema: Konvention och verklighet

Inbjudan: Forskning pågår om funktionshinder. 28 september 2016 Tema: Konvention och verklighet Inbjudan: Forskning pågår om funktionshinder 28 september 2016 Tema: Konvention och verklighet Forskning pågår om funktionshinder Konvention och verklighet 28 september 2016 En mötesplats för forskare

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2016 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

BARNETS RÄTTIGHETER VILJA VÄL OCH GÖRA RÄTT

BARNETS RÄTTIGHETER VILJA VÄL OCH GÖRA RÄTT BARNETS RÄTTIGHETER VILJA VÄL OCH GÖRA RÄTT Monica Gustafsson-Wallin monica.gustafsson.wallin@dll.se Strateg för barnrättsfrågor Landstinget Sörmland DAGENS AGENDA Rättighetsbaserad barnsyn Barnets rättigheter

Läs mer

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier når bättre uppfyllelse av kunskapsmålen. Dagens ungdomar lever i en värld där kommunikation och samspel med digital teknik

Läs mer

Formativ bedömning & LGR11 i praktiken Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 oktober 2012

Formativ bedömning & LGR11 i praktiken Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 oktober 2012 Formativ bedömning & LGR11 i praktiken Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 oktober 2012 EXPERTER Viveca Lindberg Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Pernilla Lundgren PRAKTIKFALL Arbetssätt

Läs mer

Svar på remiss Biblioteksplan

Svar på remiss Biblioteksplan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-07-06 Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Svar på remiss Biblioteksplan

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA FINLANDS LÄN Social- och hälsoavdelningen 13.5.2009 Till de i distributionen nämnda Länsstyrelsen i Västra Finlands län och samarbetsgruppen NÅVÅ arrangerar RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 mars 2014 VÅRA TALARE Chef administrativt verksamhetsstöd Marie Boström Katarina Thorsell Madeleine Scherlin Blekinge Tekniska Högskola Fredrik Sjöström HR

Läs mer

Samspel för delaktighet. 6 november Inbjudan

Samspel för delaktighet. 6 november Inbjudan Samspel för delaktighet 6 november 2012 Inbjudan En mötesplats för forskare och praktiker Konferensen ger en inblick i den omfattande forskning som pågår vid Uppsala universitet om funktionshinder. Den

Läs mer

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev augusti 2013 När tilliten brister De ungdomar som kommer i kontakt med sociala insatsgrupper har olika bakgrund, men en sak gemensamt: de har tappat tron på samhället och har svårt att se möjligheten

Läs mer

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening Välkommen till bibliotekets program våren 2014 Kalmar Stadsbibliotek Alla evenemang anordnas i Huvudbibliotekets samlingssal om inget annat anges. FEBRUARI Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00 Tisdag 11

Läs mer

Öppna i webbläsaren /8

Öppna i webbläsaren /8 Öppna i webbläsaren 17.8.2017 1/8 Välkommen till FINLANDSSVENSK UTBILDNINGSKONFERENS 2017 EN LÄRANDE GEMENSKAP 25-26.9.2017 på Hanaholmens kulturcentrum, Esbo Utbildningskonferensen riktar sig både till

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Skapande och estetiska uttrycksformer Du lär dig att:

Skapande och estetiska uttrycksformer Du lär dig att: Du lär dig att: Prata och lyssna med kompisarna. Berätta om dina egna tankar om olika saker. Prata om olika texter som till exempel tidningar, böcker och berättelser. Använda dator och Ipad för att berätta

Läs mer

Att leda kollegialt lärande i Läslyftet. En resa att göra tillsammans med sin kollegor

Att leda kollegialt lärande i Läslyftet. En resa att göra tillsammans med sin kollegor Att leda kollegialt lärande i Läslyftet En resa att göra tillsammans med sin kollegor Använda mig själv som verktyg Att prova, att utforska Att börja en utbildning att starta en process En känsla av kaos

Läs mer

Leda kollegor i förskolan BOKA BOKA NU. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling. lararfort bildning.se. bildning.

Leda kollegor i förskolan BOKA BOKA NU. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling. lararfort bildning.se. bildning. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL s en år s l v en til fer er g en n d in m e ko le ckl om st om ve lk iga g s ut Vä ikt r di isk v fö agog d pe Leda kollegor

Läs mer

Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. Inbjudan. Seminarium i Mariehamn den augusti 2018

Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. Inbjudan. Seminarium i Mariehamn den augusti 2018 Inbjudan Seminarium i Mariehamn den 12 18 augusti 2018 Kära nordiska vän! Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. har nöjet att inbjuda dig till årets seminarium på sommarfagra Åland i Mariehamn 12 18.08.2018.

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA 1 Sommarläsning på Biblioteken i Borås Är du mellan 7 12 år och gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken

Läs mer

Forum för kommunala arkivarier 2010

Forum för kommunala arkivarier 2010 Forum för kommunala arkivarier 2010 Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 augusti 2010 TALARE FRÅN SKL Ulrika Gustafsson LDB-centrum Östen Jonsson Järfälla kommun Susanne Strangert Arbetssätt och

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Nyckeltal för offentlig. upphandling

Nyckeltal för offentlig. upphandling Nyckeltal för offentlig Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 november 2011 TALARE SVT Eva-Lotta Löwstedt-Lundell Jämtlands Läns Landsting Fredric Kilander Lena Book Årets inköpare 2010 Växjö Kommun

Läs mer

Öppna i webbläsaren /5

Öppna i webbläsaren /5 Öppna i webbläsaren 26.10.2017 1/5 Arena för digitalt lärande 7-8.12.2017 Tid och plats: 7-8.12.2017, Mässcentrum, Helsingfors Målgrupp: Lärare, handledare och rektorer på alla utbildningsstadier, ITadministration,

Läs mer

Programmering i skolan!

Programmering i skolan! Programmering i skolan! kunskap utveckling inspiration Didaktisk planering i klassrummet så arbetar du motiverande och inkluderande! Lärarens ansvar för undervisning i programmering utveckla din förståelse

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Dokumentnamn : Biblioteksplan Dokumenttyp : Plan (Benämning efter bibliotekslagen) Beslutad av: Kommunfullmäktige 2013-02-11, 3 Diarienummer: KS2012/438 Giltighetstid:

Läs mer

Helhetsperspektiv vid kombinerad syn- och hörselnedsättning

Helhetsperspektiv vid kombinerad syn- och hörselnedsättning Helhetsperspektiv vid kombinerad syn- och hörselnedsättning Tid: 25-27 september 2018 Plats: Eikholt, Drammen (Oslo area), Norge Kursledare: Maria Creutz, Nordens välfärdscenter Kursens innehåll Kursen

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2012/2013 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Ulrika Bergman

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Konferens i Göteborg

Konferens i Göteborg Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst FAR AR VÄL VÄLFÄRDEN? SOCIAL CIALTJÄNS TJÄNSTE TEN I FRAM AMTID TIDEN Konferens i Göteborg 12 13 april 2011 Far väl välfärden? Socialtjänsten

Läs mer

LÖNSAM PRODUKTUTVECKLING

LÖNSAM PRODUKTUTVECKLING inbjudan till konferens i Stockholm den 20-21 februari 2012 PRAKTIKFALL FRÅN Scania Högre lönsamhet kräver tydlig prioritering och styrning Sapa Profiles WORKSHOP PÅ KONFERENSEN FÅR DU LÄRA DIG: Förstå

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

Total flexibilitet i produktionen EG Infor M3 inspirationsdag

Total flexibilitet i produktionen EG Infor M3 inspirationsdag Total flexibilitet i produktionen EG Infor M3 inspirationsdag Välkommen till en inspirerande dag på temat Kraftkällan Infor M3 så skapar du maximal effektivitet i alla företagets aktiviteter. INBJUDAN

Läs mer

Politiskt måldokument Kulturnämnden

Politiskt måldokument Kulturnämnden Politiskt måldokument Kulturnämnden Bakgrund Kulturnämnden tillsatte 2011 03 01 en arbetsgrupp för att arbeta fram nya mål för Kulturnämnden i Karlskrona. Gruppen bestod av Sophia Ahlin (m) (Sammankallande),

Läs mer

Anti Vasemägi, PhD Forskare vid Åbo Universitet, Finland: "What do we know and don t know about population genetics of Baltic whitefish?

Anti Vasemägi, PhD Forskare vid Åbo Universitet, Finland: What do we know and don t know about population genetics of Baltic whitefish? Välkommen till ett informativt Sikseminarium på Högskolan i Gävle 7-8 juni -2010 Vart tar siken vägen? Sikbeståndet vid vår kust går ner - vad händer? Vad vet forskarna om siken idag? Kan vi göra något

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD. Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018

LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD. Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018 LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018 KONTAKT OCH INFORMATION marie.eriksson@molndal.se Lärande i sagans värld LITTERATURPROFIL I Mölndal har det sedan 2005 pågått ett

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Anmälan Onsdag 9 oktober 2019 kl. 09.00 16.30 Umeå Folkets Hus Lokal: Idun Vasaplan, Umeå

Läs mer

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna HANDLINGSPLAN FÖR GENOMFÖRANDEFASEN Datum för fortbildningarna 1 TIDSPLANERING FÖR FORTBILDNINGARNA Datum Namn på fortbildning Plats Målgrupp Område Ansvarig 2011 09 09 Startseminarium Örebro Alla Kvalitet

Läs mer

Samarbetsmöjligheter ur ett juridiskt perspektiv

Samarbetsmöjligheter ur ett juridiskt perspektiv Samarbetsmöjligheter ur ett juridiskt perspektiv Tammerfors 5.11.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Sommarla ger Junior 2015

Sommarla ger Junior 2015 maj 2015 Sommarla ger Junior 2015 Bakgrund Våren 2015 startades Junior i Håstens simhall. Junior riktar sig till inaktiva barn och unga mellan 9 och 13 år i behov av fysisk aktivitet. I dagsläget finns

Läs mer