Varg i veum?* 1. Inledning. 2. Framförda brottsmisstankar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varg i veum?* 1. Inledning. 2. Framförda brottsmisstankar"

Transkript

1 DEBATT [25] Varg i veum?* 1. Inledning Inom jägarkåren, och uppenbarligen inte bara i denna krets, har viss uppmärksamhet väckts genom det sätt varpå hemliga tvångsmedel hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation kommit till användning mot en känd finansman, K.H., under en förundersökning i ett visst kriminalärende gällande främst olika typer av jaktrelaterad brottslighet. Dennes offentlige försvarare inlämnade med anledning av denna avlyssning en polisanmälan gällande tjänstefel, som under rubriken Ifrågasatt brott i tjänsten av domare och åklagare upptogs till bedömning av riksåklagaren i ett beslut den 12 mars 2019 (ÅM 2019/1354). Riksåklagaren beslöt att inte inleda förundersökning. Enligt riksåklagarens beslut åberopade åklagaren i det hemliga tvångsmedelsärendet till stöd för gjorda ansökningar den s.k. straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken. Där framgår att hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation får användas vid en förundersökning om annat brott än de som anges i punkterna 1 3, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år. 2. Framförda brottsmisstankar Vilka närmare brottsmisstankar som föranledde användningen av nämnda tvångsmedel mot K.H. framgår inte av riksåklagarens beslut. Men enligt Västmanlands tingsrätts protokoll i mål B anförde åklagaren vid en häktningsförhandling den 30 oktober 2018 följande brottsmisstankar mot K.H. 1. jaktbrott, grovt brott, i [vissa] län alternativt jakthäleri, grovt brott, på [viss plats], allt under tiden från den 1 februari till den 10 februari 2018, 2. förberedelse till jaktbrott, grovt brott i [vissa] län från den 1 januari 2014 till den 26 oktober 2018, 3. jaktbrott, grovt brott, den 26 oktober 2018 i [viss] kommun, 4. jaktbrott, grovt brott, under vintern eller vårvintern 2017 i [viss] kommun. * Från fornisländska med betydelsen fredlös brottsling, eg. rövare i helgedomen. Pelle Holm, Bevingade ord, 1972, s. 348.

2 [26] DEBATT Under förundersökningen konkretiserades vid misstankeunderrättelser till K.H. angivna brottsmisstankar, såvitt framkommit från försvarar- och mediahåll, ungefärligen enligt följande. 1. genom att döda en varg, alternativt ta befattning med en död varg, som dödats genom jaktbrott, grovt brott, 2. genom att förse två personer med [visst namngivet gift] i syfte att döda rovdjur, 3. genom att döda ett rovdjur, 4. genom att i syfte att döda deltaga i jakt på varg. På grund av vissa av dessa brottsmisstankar (nr 1; i form av jakthäleri, grovt brott 1 och nr 3; jaktbrott, grovt brott) blev K.H. under en tid frihetsberövad såsom anhållen och därefter häktad. Även om så inte framgår av riksåklagarens beslut, torde stå klart att avlyssningen föranletts av misstankar om jaktrelaterad brottslighet Allmänt om straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken Enligt straffvärdeventilen får hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation användas vid annat brott än de som anges i 27 kap. 18 andra stycket 1 3 rättegångsbalken, om det kan antas att brottet i det enskilda fallet har ett straffvärde som överstiger fängelse i två år. Minimistraffet behöver alltså enligt denna straffvärdeventil inte, såsom i huvudregeln i 27 kap. 18 andra stycket 1 rättegångsbalken, vara fängelse två år. Straffvärdet tar inte sikte på brottstypen utan på det konkreta brottet. Såsom också tydligt framgår av riksåklagarens beslut får straffvärdeventilen inte tillämpas på det sättet att en bedömning görs av straffvärdet för den samlade brottsligheten med följd att det sammanlagda straffvärdet för flera brott vägs in i bedömningen. Det krävs att det enskilda brottet har ett straffvärde överstigande två års fängelse för att regeln ska kunna tillämpas. 3 Straffvärdeventilen har ansetts ha betydelse främst vid mycket allvarliga förmögenhetsbrott och vid ekonomisk brottslighet, eftersom sådana brott inte har tillräckligt höga minimistraff för att huvudregeln i 27 kap. 18 andra stycket 1 1 Denna brottsmisstanke torde numera vara avskriven. 2 Efter riksåklagarens beslut har tydligen nya, mer eller mindre jaktrelaterade, brottsmisstankar framförts mot K.H. Dessa behandlas inte här. 3 Se prop. 2002/03:74 s. 34 och Gunnel Lindberg, Straffprocessuella tvångsmedel, 2018, s. 510.

3 DEBATT [27] rättegångsbalken ska kunna tillämpas. 4 Andra exempel som nämns i förarbetena är vissa grova våldsbrott, såsom grov misshandel av allvarligt slag och rån som inte är att bedöma som grovt men som trots det har ett mycket högt straffvärde. 5 Enligt förarbetena förutsätts rätten, med beaktande av vad som vid beslutstillfället är känt om brottet, göra en preliminär bedömning av vilket straff som kan komma att utdömas. 6 Sådana omständigheter som anges i 29 kap. brottsbalken och som kan påverka straffet i mildrande riktning ska tas med i bedömningen. 7 Med tanke på att tvångsmedlet som regel används tidigt i en förundersökning ligger det i sakens natur att det kan vara svårt att avgöra vilket straff som kan bli aktuellt. Utgångspunkten är enligt förarbetena att straffvärdeventilen ska tilllämpas restriktivt 8 ett förhållande som också påpekas i riksåklagarens beslut. Straffvärdeventilen ska sålunda användas bara när det finns mycket goda skäl att anta att straffvärdet för ett visst brott överstiger två års fängelse. 9 Eventuella osäkerhetsfaktorer och utredningens bristande robusthet ska räknas den misstänkte till godo. 10 För att straffvärdeventilen ska kunna utnyttjas ställs det således i själva verket enligt doktrinen högre krav på brottets svårhet än enligt huvudregeln i 27 kap. 18 andra stycket 1 rättegångsbalken, som enbart ser till straffskalan Framförda brottsmisstankar och straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken Av riksåklagarens beslut framgår att det, såvitt nu är i fråga, gjorts flera ansökningar och fattats flera beslut om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Vilka närmare brottsmisstankar som föranledde användningen av nämnda tvångsmedel mot K.H. är, av naturliga skäl, inte i detalj kända, men högst sannolikt rör det sig i vart fall om ett eller flera fall av jaktbrott, grovt brott och/ eller jakthäleri, grovt brott. Däremot torde eller åtminstone borde det inte ha varit brottsmisstanken avseende förberedelse till jaktbrott, grovt brott som ingick i de brottsmisstankar som lades till grund för någon av ansökningarna och 4 Gunnel Lindberg, Rättegångsbalk (1942:740) 27 kap. 18, Lexino under rubriken 2.2 Brott vid vilka hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation får användas. 5 Prop. 2002/03:74 s Prop. 2002/03:74 s. 33 och s Prop. 2002/03:74 s Prop. 2002/03:74 s. 35 och s Gunnel Lindberg, Straffprocessuella tvångsmedel, 2018, s Prop. 2002/03:74 s Man skulle kunna uttrycka det så att en marginal till förmån för den misstänkte måste vägas in. (A.prop. s. 34.) 11 Gunnel Lindberg, Straffprocessuella tvångsmedel, 2018, s. 510.

4 [28] DEBATT besluten om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Skälen härför är skrivningarna i riksåklagarens beslut 12 sedda i belysning av vad som sägs i följande avsnitt. 4.1 Närmare om brottsmisstanken avseende förberedelse till jaktbrott, grovt brott och straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken För förberedelse till jaktbrott enligt 44 jaktlagen (1987:259) ska enligt vad som stadgas i 46 a samma lag dömas till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken. Straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken är enligt motiven 13 i och för sig tillämplig även vid osjälvständiga brott. Även försök, förberedelse och stämpling i den utsträckning dessa osjälvständiga brottsformer är straffbara omfattas sålunda av straffvärdeventilen. Men det kan med bäring på straffvärdeventilens krav på att det kan antas att brottet i det enskilda fallet har ett straffvärde som överstiger två års fängelse konstateras dels att högre straff än fängelse i två år får bestämmas för förberedelse- och stämplingsbrott endast om det fullbordade brottet har ett straffmaximum på minst sex års fängelse (se 23 kap. 2 tredje stycket brottsbalken), dels ock att högre straff än fängelse fyra år inte får utdömas för jaktbrott, grovt brott (44 jaktlagen). Problematiken har uppmärksammats i kommentaren till rättegångsbalken. 14 Av det anförda framgår att det alltså inte varit lagligen möjligt att utnyttja straffvärdeventilen i vad avser en brottsmisstanke om förberedelse till jaktbrott, grovt brott. 4.2 Närmare om brottsmisstankarna rörande jaktbrott, grovt brott, och jakthäleri, grovt brott, och straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken För jaktbrott, grovt brott, får dömas till fängelse lägst sex månader och högst fyra år (44 jaktlagen). För jakthäleri, grovt brott, gäller samma straffskala (46 jaktlagen). 12 Nämligen: I samtliga fall har i vart fall något eller några brott, som har en sådan straffskala som krävs för att straffvärdet ska kunna bedömas vara överstigande två år och som därför kunnat föranleda hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, lagts till grund för beslutet. 13 Prop. 2002/03:74 s Se Fitger o.a., Rättegångsbalken 2, s. 27:36, april 2015 (där den genom SFS 2016:508 genomförda sänkningen i angivet brottsbalksstadgande från åtta till sex års fängelse dock inte framgår). Jfr JK:s beslut , Dnr , publicerat i JK 1983 s. 115.

5 DEBATT [29] Att ett misstänkt brott i sig har en tillräckligt rymlig straffskala är en självklar förutsättning för att det ska kunna bli tal om att tillämpa straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken. Om det högsta straffet för det misstänkta brottet är, låt oss säga, fängelse i ett år, kan det givetvis inte komma i fråga att anse straffvärdet för detta brott överstiga fängelse i två år. Om omvänt det högsta straffet för det misstänkta brottet t.ex. ett som grovt ansett jaktbrott är fängelse i fyra år, krävs för tillämpning av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken, dessutom att, för att citera lagtexten, det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år. Det kan vara nämnda förhållande som åsyftas med följande mening i riksåklagarens i beslut: I samtliga fall har i vart fall något eller några brott, som har en sådan straffskala som krävs för att straffvärdet ska kunna bedömas vara överstigande två år och som därför kunnat föranleda hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, lagts till grund för beslutet. Intressantare i sammanhanget är emellertid att överrättspraxis i mål av den typ som här förutsatts vara aktuell inte torde uppvisa något exempel på en dom som lett till ett längre fängelsestraff än två år, trots att brottsligheten ibland omfattat även annat än jaktrelaterad brottslighet. I de flesta fallen har straffen med god marginal underskridit två års fängelse. 15 Sålunda stannade i t.ex. Hovrättens för Övre Norrland dom i mål B det längsta fängelsestraffet, omfattande även andra brott än jaktrelaterad brottslighet, vid fängelse ett år och tre månader. Åtminstone i jaktkretsar har uppgetts att man från åklagarsidan i sistnämnda mål hänvisade till vikten av tillräckligt stränga straff så att användningen av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken inte skulle äventyras. 16 Med tanke på att tvångsmedlet hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation som regel används tidigt i en förundersökning ligger det, som ovan påpekats, i sakens natur att det kan vara svårt att avgöra vilket straff som kan komma att bli aktuellt. Sålunda måste vederbörande åklagare och domare i ett ärende om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation ha en viss frihet, när han eller hon prognostiserar straffvärdet. Men en nödvändig utgångspunkt för bedömningen måste dock vara, inte bara den misstänkta brottslighetens 15 Se t.ex. RH 2000:94 samt Hovrättens för Nedre Norrland dom i mål B , Hovrättens för Övre Norrland dom i mål B , Hovrättens för Övre Norrland dom i mål B , Hovrättens för Nedre Norrland dom i mål B , Hovrättens för Nedre Norrland dom i mål B , Hovrättens över Skåne och Blekinge dom i mål B och Hovrättens för Övre Norrland dom i mål B Se närmare härom bl.a. en artikel i Svensk Jakt

6 [30] DEBATT straffskala, utan på aktuellt område befintlig rättspraxis. 17 Önskemål från åklagarsidan att relevant påföljdspraxis ska ändras i skärpande riktning kan inte legitimera ett beslut om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, lika litet som att det rör sig om till sin natur svårutredd brottslighet där det kan vara svårt att komma vidare med vanliga utredningsåtgärder. 5. Riksåklagarens beslut och straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken Samtliga handlingar i det aktuella tvångsmedelsärendet 18 har enligt riksåklagarens nämnda beslut gåtts igenom. Enligt beslutet framgår det inte av ansökningarna och besluten i det hemliga tvångsmedelsärendet om dessa grundats på de enskilda brottens straffvärden eller på den samlade brottslighetens straffvärde. 19 Vidare sägs i riksåklagarens beslut att det inte heller framgår vilken bedömning som gjorts av de enskilda brottens straffvärde. Såvitt framgår av riksåklagarens beslut överklagades inte tingsrättens tillåtande beslut av det offentliga ombud, som i ärenden hos domstol om bl.a. hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation ska utses av rätten för att bevaka enskildas integritetsintressen (27 kap rättegångsbalken). 20 Ett sådant överklagande från det allmänna ombudets sida hade inte framstått som obefogat. Riksåklagaren framhåller i sitt beslut att det måste finnas utrymme för en åklagare att i en ansökan om hemliga tvångsmedel få frågan om straffvärdet prövad av en domare och att bedömningen för en domares del måste vara uppenbart oriktig för att kunna föranleda straffansvar. 17 Se den rättspraxis som redovisats i näst föregående not. Det kan anmärkas att nu aktuella brottsmisstankar om jaktbrott, grovt brott och jakthäleri, grovt brott, vilka riktats mot K.H. inte, såvitt framkommit, innehåller några sådana omständigheter i form av t.ex. särskilt plågsamma jaktmetoder e. dyl. som skulle kunna motivera ett i förhållande till befintlig praxis skärpt straff. 18 Ett ärende om ett hemligt tvångsmedel handläggs vid tingsrätten som ett s.k. RB-ärende, varför ärendelagen inte är tillämplig, se Fitger o.a., Rättegångsbalken 2, s. 27:64 a, oktober På ett annat ställe i beslutet talas om brottslighetens samlade straffvärde, se citatet i avsnitt 6, men någon betydelseskillnad torde inte vara åsyftad. 20 I Fitger o.a., Rättegångsbalken 2, s. 27:63, oktober 2014 beskrivs det offentliga ombudets uppgifter på följande sätt. Ombudet ska genom sina yttranden verka för att omständigheterna i ärendet blir allsidigt belysta inte minst genom att särskilt framhålla sådana omständigheter som kan tala emot åklagarens begäran och bevaka att rättens beslut blir förenliga med lag och att ett tillstånd till hemlig avlyssning utformas på ett sådant sätt att enskildas integritet inte i onödan kränks. Ombudet ska alltså lyfta fram även sådana aspekter som talar mer till fördel för tredje mans än den misstänktes intressen i ärendet. Vidare har ombudet möjlighet att överklaga rättens beslut.

7 DEBATT [31] 5.1 Närmare om den praxis riksåklagaren i sitt beslut hänvisar till Riksåklagaren hänvisar till att börja med till Högsta domstolens dom den 17 november 2017 i mål B , rörande ett åtal för tjänstefel, vilken refererats i NJA 2017 s Där hade en domare underlåtit att initiera att ett anhållningsbeslut skulle hävas när 96-timmarsfristen (24 kap. 13 rättegångsbalken) överskridits. Då det oriktiga frihetsberövandet endast varat några timmar och domaren dessutom haft en mycket pressad arbetssituation den aktuella dagen, bedömdes gärningen som ringa och därmed straffri (p. 28 och p. 29 i HD-domen). Av den domen framgår enligt riksåklagaren att utrymmet för att döma en domare till ansvar för tjänstefel är mycket begränsat och att detsamma måste anses gälla även för åklagare. 21 Av visst intresse i sammanhanget är dock även de uttalanden Högsta domstolen gjorde i p. 27 av den aktuella HD-domen (NJA 2017 s. 842): Av rättssäkerhetsskäl ställs generellt höga krav på korrekt handläggning inom rättsväsendet. Vikten av att regelverket tillämpas korrekt när fråga är om en frihetsberövad person innebär att aktsamhetskravet får anses vara ytterligare förhöjt. Generellt sett är därför möjligheten att, i sådana situationer, bedöma ett tjänstefel som ringa mycket begränsad. (Se t.ex. NJA 1996 s. 307, NJA 2004 s. 164 och NJA 2016 s. 453 p. 12.) Mot bakgrund av att det i här diskuterat beslut rör sig om ett i hög grad integritetskränkande tvångsmedel, som torde ha i vart fall bidragit till frihetsberövanden och med hänsyn till att straffvärdeventilen ska tillämpas restriktivt framstår det inte som självklart att det finns anledning att, när det gäller beslut om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, anlägga ett avsevärt generösare synsätt än det som Högsta domstolen ger uttryck för i den ovan citerade punkten av sin dom. 22 Vidare hänvisar riksåklagaren till ett JO-fall JO 2015/16 s. 62 som enligt riksåklagaren liknar det aktuella. I det fallet riktade JO allvarlig kritik mot en domare, som utan stöd i lag beslutat om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. Beslutet i korthet lyder: En åklagare ansökte om rättens tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. Åklagaren misstänkte två personer för förberedelse till grov stöld. Hon uppgav att de misstänkta 21 Jfr Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens uttalande i dess beslut med dnr : Även om det är rätten som beslutar om tillstånd till hemliga tvångsmedel har åklagaren ett långtgående ansvar för ansökan, då den utgör grunden för rättens ställningstagande. Det ankommer därför på åklagaren att inför varje ansökan självständigt göra en bedömning av om det finns rättsliga förutsättningar för ett beslut om tillstånd till tvångsmedelsanvändningen. 22 Jfr följande uttalande av Högsta domstolen i NJA 2009 s. 917 om bl.a. hemlig teleavlyssning: Med hänsyn till ingreppets allvarliga natur får emellertid handläggningen av tillståndsärenden inte bli slentrianmässig.

8 [32] DEBATT planerade att göra inbrott i en villa och att de hade rört sig runt villan. Att planera ett inbrott i en villa och att röra sig runt villan är emellertid inte brottsligt enligt bestämmelserna om förberedelse till grov stöld och kan inte enligt lagen leda till att åklagaren får tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. Trots det gav tingsrätten åklagaren det tillstånd som hon hade begärt. Den ansvariga domaren får allvarlig kritik. Hur stora likheter det egentligen rör sig om kan dock ifrågasättas. Det tvångsmedel som var aktuellt i angivna JO-fallet är givetvis inte lika integritetskränkande som hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, och i motsats till vad som gäller för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation (och hemlig kameraövervakning) finns det ingen straffvärdeventil vid hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. Vidare ska offentligt ombud inte utses i ärenden om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. 23 Slutligen hänvisar riksåklagaren till ett tillsynsbeslut i sin årsrapport 2015 i ärendet ÅM 2015/3648, vilket beslut torde avse åklagarens agerande i det nämnda JO-fallet. I sitt tillsynsbeslut uttalade riksåklagaren följande. En åklagare har vid tingsrätten ansökt om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation avseende två personer, trots att det som personerna påstås ha gjort inte är brottsligt enligt reglerna om förberedelse till grov stöld. Riksåklagaren, som ser mycket allvarligt på hur ärendet har hanterats, konstaterar i beslutet att ansökningarna inte har varit lagligen grundade och att åklagare vid handläggningen av hemliga tvångsmedel noga måste pröva vilka rättsliga förutsättningar som gäller och om de föreligger i det enskilda fallet. I nämnda ärende rörande hemlig övervakning av elektronisk kommunikation riktades alltså allvarlig kritik mot vederbörande åklagare och ansvarig domare, men något ansvar för tjänstefel blev det inte tal om. 5.2 Något om vad riksåklagaren i sitt beslut inte tar upp Enligt vad riksåklagaren uttalar i sitt beslut att inte inleda förundersökning finns det inte anledning att anta att vare sig domarna eller åklagaren har gjort sig skyldiga till annat tjänstefel än ringa tjänstefel, vilket inte är straffbart. Men någon som helst diskussion förs inte i frågan om huruvida ett felaktigt agerande från vederbörande befattningshavares sida skett blott av omedveten oaktsamhet. Den frågan förefaller, åtminstone såvitt avser berörd åklagare, inte vara helt ointressant. I en RättsPM 2018:4 från Åklagarmyndigheten om gränsen för straffbart tjänstefel av åklagare eller domare behandlas nämligen efter en analys av bl.a. NJA 2017 s. 842 i ett särskilt avsnitt (3.2) den s.k. ringa-bedömningen. När det gäller omständigheter som talar för att bedöma en gärning som ringa pekas i denna RättsPM i ett antal punkter på bl.a. följande förhållanden. 23 Prop. 2002/03:74 s. 24 och SOU 2012:44 s. 672 f.

9 DEBATT [33] Åsidosättandet har skett enbart av omedveten oaktsamhet [här kurs. 24 ]. Det finns inte något som tyder på nonchalans eller likgiltighet inför uppgiften. Detta talar starkt för att bedöma gärningen som ringa. Åsidosättandet har inte medfört någon effekt eller endast medfört en begränsad effekt, dvs. skada, mer påtaglig risk för skada eller olägenhet av annat slag. [- -] Som exempel på fall när en gärning av en åklagare eller en domare normalt bör kunna anses som ringa anges bl.a. följande Om ett hemligt tvångsmedel har saknat laglig grund, kan gärningen anses som ringa förutsatt att felet har begåtts av omedveten oaktsamhet [här kurs.] även när tvångsmedlet pågått under flera veckors tid (JO 2015/16 s. 62 och riksåklagarens tillsynsbeslut den 3 september 2015 i ärende 2015/3648). 6. De egentliga skälen för riksåklagarens beslut att inte inleda förundersökning ( beslutsklämmen ) Beslutsklämmen i riksåklagarens beslut att inte inleda förundersökning består av följande två meningar. Även om åklagaren och domarna i ärendet har lagt brottslighetens samlade straffvärde till grund för ansökningarna och besluten ger uppgifterna i ärendet, mot bakgrund av ovan angiven praxis, 25 inte anledning att anta att vare sig domarna eller åklagaren har gjort sig skyldiga till annat tjänstefel än ringa tjänstefel, vilket inte är straffbart, och inte heller till annat brott som hör under allmänt åtal. Detsamma gäller om det är de enskilda brottens straffvärde som har legat till grund för ansökningarna och besluten och något eller några av brottens straffvärden inte har överstigit fängelse i två år. En rimlig läsning av de återgivna skälen är att det enligt riksåklagarens uppfattning dels inte finns anledning anta att eventuellt begångna tjänstefel vore att bedöma som annat än ringa och således inte straffbara, dels ock att detta gäller vare sig åklagaren och domarna i ärendet skulle ha lagt brottslighetens samlade straffvärde till grund för ansökningarna och besluten eller det är de enskilda brottens straffvärde som skulle ha legat till grund för ansökningarna och besluten och något eller några av brottens straffvärden inte överstigit fängelse i två år Jfr vad ovan anförts vid och i not Den praxis som åsyftas av riksåklagaren och något kommenterats i det föregående är NJA 2017 s. 842, JO 2015/16 s. 62 och ÅM 2015/ De villkorade bedömningarna kan förklaras av att det enligt riksåklagarens beslut inte framgår av ansökningarna och besluten i det hemliga tvångsmedelsärendet vare sig om dessa grundats på de enskilda brottens straffvärden eller på den samlade brottslighetens straffvärde eller vilken bedömning som gjorts av de enskilda brottens straffvärde.

10 [34] DEBATT Med angiven bedömning behövde riksåklagaren inte uttala sig i frågan om huruvida någon eller några av de i tvångsmedelsärendet aktuella brottsmisstankarna var sådana som krävs för tillämpning av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken, dvs. att det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år. Eftersom någon förundersökning inte kom till stånd kunde av naturliga skäl inget närmare utrönas om skälen till att nämnda straffvärdeventil åberopades och befanns tillämplig i föreliggande tvångsmedelsärende. 27 Men det är med hänsyn till vad ovan upptagits och utifrån angivna premisser om aktuella brottsmisstankar svårt att komma till annan slutsats än att förutsättningar i det föreliggande fallet faktiskt inte funnits för tillämpning av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken; i vart fall för ansökande åklagare, troligtvis inom Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljöbrott (REMA), torde relevant rättspraxis vara väl känd. Fast nu spelar det ju ingen roll ifall förutsättningar verkligen saknats för tilllämpning av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken, eftersom även om så vore fallet det enligt riksåklagaren inte [finns] anledning att anta att vare sig domarna eller åklagaren har gjort sig skyldiga till annat tjänstefel än ringa tjänstefel, vilket inte är straffbart. Den i riksåklagarens beslut gjorda villkorade bedömningen av ett eventuellt 28 tjänstefel såsom ringa måste sägas framstå, inte bara ur ett jägarperspektiv, som tämligen försvararvänlig. 29 För att inleda en förundersökning är som bekant tröskeln lågt satt 30 och hade en förundersökning inletts kan det inte uteslutas att omständigheter framkommit, som skulle kunna ha varit av intresse för ansvarsfrågans närmare bedömning. Vederbörande åklagare hade t.ex. kunnat tillfrågas om sin kännedom om aktuell rättspraxis, särskilt i belysning vad ovan anförts vid och i not Och 27 Domarna kan i sina beslut inte rimligen ha stött sig på annat än den av åklagaren åberopade straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken. 28 För att inte säga sannolikt. 29 När det gäller rekvisitet åsidosätter vad som gäller för uppgiften i 20 kap. 1 brottsbalken kan påpekas att avsikten naturligtvis inte varit att åklagare och domstolar ska göra bedömningar efter skön. Se Zeteo, 20 kap. 1 Brottsbalken, , under rubriken Åsidosätter vad som gäller för uppgiften: I princip bör samma tolkningsprinciper användas på detta område som i andra sammanhang när det gäller straffrättslig lagstiftning. Av detta följer att hänsyn till andra normer än dem som följer av vad som är uttryckligen föreskrivet normalt endast kan tas när dessa framstår som naturliga. Inom områden där kraven på en korrekt handläggning är särskilt stora t.ex. när det gäller ett särskilt integritetskränkande tvångsmedel kan det finnas anledning att göra en strängare bedömning än i andra fall. 30 Fitger o.a., Rättegångsbalken 2, s. 23:8, april Se även vad ovan upptagits under rubriken Vad riksåklagaren i sitt beslut inte tar upp.

11 DEBATT [35] framförallt hade det kunnat undvikas att ett givetvis obefogat intryck skapats att rättsväsendet håller sina egna om ryggen Betydelsen för framtiden av riksåklagarens beslut Vilken betydelse för framtiden kommer då riksåklagarens beslut att få? Kan enligt riksåklagarens uppfattning ansökningar och beslut rörande hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation fortsättningsvis utan risk utformas på sätt tydligen skett i det här diskuterade tvångsmedelsärendet, dvs. så att det av ansökningarna och besluten inte framgår om dessa grundats på den samlade brottslighetens straffvärde eller på de enskilda brottens straffvärde och så att det inte heller framgår vilken (om någon) bedömning som gjorts av de enskilda brottens straffvärde? 33 Accepteras en sådan ordning förhindras i hög grad en närmare efterhandskontroll av användningen av straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken. Andra frågor som inställer sig är följande. Kan ifrågavarande ansökningar och beslut i t.ex. jaktrelaterad brottslighet fortsättningsvis 34 från vederbörande befattningshavares sida i strid med vad som stadgas i nämnda straffvärdeventil grundas på brottslighetens samlade straffvärde eller på straffvärdet av ett enskilt brott, trots att det med hänsyn till omständigheterna inte kan antas att det enskilda brottets straffvärde överstiger fängelse i två år, 35 allt i den trygga förvissningen om att detta visserligen är fel, men inte straffbart som tjänstefel? 36 Eller ska ett sådant agerande efter riksåklagarens skrivningar 37 i det här diskuterade beslutet i fortsättningen kunna beivras som straffbart tjänstefel? 38 Att döma av den pressrapportering som förekommit efter riksåklagarens den 12 mars 2019 fattade beslut förefaller detta beslut trots att det mynnade ut i att förundersökning inte skulle inledas få en tämligen ingripande betydelse för 32 Jfr sentensen justice must not only be done, it must also be seen to be done (Ehrenkrona i SvJT 1999 s. 488). 33 Riksåklagarens svar på denna fråga borde enligt förf:s uppfattning vara nekande. 34 Under antagande av att nuvarande praxis på området står sig. 35 I sammanhanget kan påminnas om att, i mål av den typ som här förutsatts vara aktuell, överrättspraxis inte torde uppvisa något exempel på en dom som lett till ett längre fängelsestraff än två år, se den rättspraxis som redovisats i not 16 ovan. 36 Också på denne fråga borde enligt förf:s uppfattning svaret vara nekande. 37 Se ovan vid och i not Ett sådant agerande skulle ju närmast kunna karakteriseras som lagtrots. Uppenbarligen kan det förekomma situationer där ett felaktigt handlande vittnar om en sådan likgiltighet inför de krav som rimligen kan ställas att ett straffrättsligt ansvar är motiverat, se Zeteo, 20 kap. 1 Brottsbalken, , under rubriken Ansvarsfrihet för ringa gärningar. Svaret på denna fråga borde enligt förf:s uppfattning alltså vara jakande.

12 [36] DEBATT det sätt varpå straffvärdeventilen i 27 kap. 18 andra stycket 4 rättegångsbalken förut tycks ha hanterats av vederbörande åklagare. Den pressrapportering som åsyftas är bl.a. en artikel med rubriken Hemlig avlyssning av miljardär avslöjade feltolkning av lagen publicerad i tidningen Kvällsposten, publicerad on line den 31 maj 2019, se Avslutningsvis torde sålunda, åtminstone med utgångspunkt i ovan länkad tidningsartikel, följande kunna konstateras. Även om den av K.H:s offentlige försvarare gjorda polisanmälningen för tjänstefel inte ledde ens till att en förundersökning öppnades, tycks riksåklagarens beslut dock ha medfört att det med hänsynstagande till gällande lagstiftning blivit avsevärt mindre fritt fram för berörda åklagare att i kriminalärenden tillgripa hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation under förundersökningen mot personer som är misstänkta för t.ex., såsom grova ansedda, jaktbrott och jakthälerier. 39 Peter Borgström 39 Nämnas bör att riksåklagaren i sitt beslut avslutningsvis anmärker att det vid handläggningen framkommit att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) genomför en kontroll av ärendet. Om nämndens verksamhet, vars uppgift är avgränsad till tillsyn och kontroll i efterhand, se t.ex. Sigurd Heuman o.a. i SvJT 2013 s. 502 ff. SIN publicerar sina iakttagelser vid granskningar i uttalanden och rapporter på hemsidan

Gränsen för straffbart tjänstefel av åklagare eller domare

Gränsen för straffbart tjänstefel av åklagare eller domare Gränsen för straffbart tjänstefel av åklagare eller domare en analys av bl.a. NJA 2017 s. 842 RättsPM 2018:4 Utvecklingscentrum Malmö September 2018 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 NJA 2017 s.

Läs mer

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-06-18 Dnr 82-2013 Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning 1 SAMMANFATTNING Syftet med Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens granskning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2012:281 Utkom från trycket den 29 maj 2012 utfärdad den 16 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Nämnden är starkt kritisk till hur ärendet har hanterats.

Nämnden är starkt kritisk till hur ärendet har hanterats. Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2019-03-28 Dnr 128-2018 Granskning av förhållandena kring ansökningar om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation 1. SAMMANFATTNING En

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-09-14 Dnr 109-2016 Interimistiska tillstånd till hemliga tvångsmedel vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-06-18 Dnr 16-2013 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 april 2014 B 4080-13 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat RT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 maj 2007 Ö 959-07 KLAGANDE LOK Ombud och offentlig försvarare: Advokat P-ON MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-05-22 Dnr 207-2012 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 januari 2012 B 5566-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART CLR SAKEN Snatteri ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 5060-08 KLAGANDE DI Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån ÖVERKLAGADE

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2019-03-22 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2019-03-12 B 1063-19 R 12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm MT./. riksåklagaren ang. grovt narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2012 B 2224-11 KLAGANDE K Z Ombud och offentlig försvarare: Advokat L A MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2009-02-05 2008/0286 Ert datum Ert Dnr 2008-10-30 Ju2008/8415/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom misshandel

Överklagande av en hovrättsdom misshandel Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-03-20 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom misshandel Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 maj 2014 T 1039-13 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: Hovrättsassessor RJ MOTPART VT Ombud och biträde enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 juni 2019 B 381-19 PARTER Klagande 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JM Ombud och målsägandebiträde: Advokat L-ÅC Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 3676-08 KLAGANDE SK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 november 2018 Ö 5446-17 PARTER Klagande NB Ombud: MB Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättningsyrkande ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 maj 2006 B 4929-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JN Ombud: Advokat NL SAKEN Otillåten miljöverksamhet ÖVERKLAGADE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 juni 2013 B 2360-12 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-03-27 Dnr 14-2013 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2016-02-12 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2015-01-29 B 165-16 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CC./. riksåklagaren ang. misshandel

Läs mer

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-11-06 Dnr 589-2013 Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare 1. SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet

Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-12-11 Dnr 146-2011 Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet

Läs mer

Två HD-domar om ungdomstjänst

Två HD-domar om ungdomstjänst Två HD-domar om ungdomstjänst RättsPM 2007:18 Brottmålsavdelning December 2007 Två HD-domar om ungdomstjänst Högsta domstolen har nyligen meddelat två domar som gäller tillämpningen av påföljden ungdomstjänst.

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 46-2014 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2011 B 193-10 KLAGANDE TB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Barnpornografibrott

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2018-03-28 Dnr 111-2017 Granskning av förhållandena kring begäran om och verkställighet av beslut om hemlig kameraövervakning 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2016 B 6315-15 KLAGANDE 1. HK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JE 2. KO Ombud och offentlig försvarare: Advokat SL MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 november 2015 B 410-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. LV Ombud och offentlig försvarare: Advokat DH 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 mars 2017 Ö 2923-16 KLAGANDE MS SAKEN Utdömande av vite ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges beslut 2016-06-02 i mål

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 september 2003 Ö 2970-03 K. D. Offentlig försvarare: advokaten B. H. Australiens Justitiedepartement har i en framställning den 12

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2016 B 2095-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART SS Ombud och offentlig försvarare: Advokat PA SAKEN Grovt

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 december 2004 B 276-03 KLAGANDE BC Offentlig försvarare och ombud: advokaten ML MOTPARTER 1. Riksåklagaren 2. EG Ombud, tillika målsägandebiträde:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 december 2015 B 2225-14 KLAGANDE TA med enskild firma Ombud och offentlig försvarare: Advokat SFG MOTPART Riksåklagaren SAKEN Företagsbot

Läs mer

Granskning av ärenden vid Åklagarkammaren i Uppsala där den enskilde inte underrättats om hemlig tvångsmedelsanvändning

Granskning av ärenden vid Åklagarkammaren i Uppsala där den enskilde inte underrättats om hemlig tvångsmedelsanvändning Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2017-09-13 Dnr 67-2017 Granskning av ärenden vid Åklagarkammaren i Uppsala där den enskilde inte underrättats om hemlig tvångsmedelsanvändning

Läs mer

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2014-12-04 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-07-03 B 1000-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. (Göta

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2018-10-11 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden) Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen) SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-06-14 Dnr 163-2015 och 165-2015 Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Läs mer

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bakgrund Bidragsbrott Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bidragsbrottslagen (2007:612) trädde i kraft den 1 augusti 2007. Syftet med lagen är att

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juni 2008 B 301-08 KLAGANDE FS Ombud och offentlig försvarare: Advokat JÅ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Kommittédirektiv Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott Dir. 2013:30 Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och

Läs mer

Rätten till försvarare vid förhör med misstänkt över 18 år särskilt vid ett frihetsberövande

Rätten till försvarare vid förhör med misstänkt över 18 år särskilt vid ett frihetsberövande Beslutade den 29 november 2017 Rätten till försvarare vid förhör med misstänkt över 18 år särskilt vid ett frihetsberövande Sammanfattning Åklagare ska, när denne är förundersökningsledare, inför ett förhör

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 april 2019 B 5577-18 PARTER Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart AH Offentlig försvarare: Advokat LG SAKEN Skyddande

Läs mer

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten, region Syd

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten, region Syd SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-12-15 Dnr 80-2016 Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten, region Syd 1. SAMMANFATTNING Polismyndigheten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 februari 2018 Ö 3827-17 PARTER Klagande SS Ombud och offentlig försvarare: Advokat MS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 november 2018 Ö 1882-18 PARTER Klagande ÅJ Ombud: Advokaterna PH och HJ Motpart K-ÅH Ombud: Advokat TN SAKEN Klagan i hovrätt över

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 juni 2004 Ö 1742-04 Framställning om utlämning till Nederländerna av MO Offentlig försvarare: advokaten PN Justitieministeriet i Nederländerna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 januari 2018 Ö 2024-17 PARTER Klagande LL Ombud och offentlig försvarare: Advokat ES Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

SÄKERHETS- OCH. Uttalande med beslut Dnr och

SÄKERHETS- OCH. Uttalande med beslut Dnr och Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2017-05-04 Dnr 145-2016 och 147-2016 Polismyndighetens (region Syd och Väst) verkställighet av beslut om förstöring av material från hemliga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2003 B 112-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART M. F. Offentlig försvarare och ombud: advokaten R. H. SAKEN Barnpornografibrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport 2013:2 Utvecklingscentrum Malmö Januari 2013 2 1 Sammanfattning... 3 2 Arbetets bedrivande... 4 2.1 Projektorganisation... 4 2.2

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 oktober 2005 B 2159-05 KLAGANDE MC Ombud och offentlig försvarare: Advokat HÖ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 5191-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FL Ombud och offentlig försvarare: Advokat PG SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 maj 2013 B 238-12 KLAGANDE IS Ombud och offentlig försvarare: Advokat C-GS MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Mariestads

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM R-2008/1191 Stockholm den 13 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8198/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Stalkningsutredningens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden; SFS 2016:1307 Utkom från trycket den 28 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2018 B 3079-17 PARTER Klagande 1. EJC Ombud och offentlig försvarare: Advokat BA 2. GJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 mars 2019 B 5025-18 PARTER Klagande KYÅ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

Rättssäkerhetsgarantier och hemliga tvångsmedel (SOU 2018:61) (Ju2018/04023/Å) 2 Synpunkter på författningsförslagen

Rättssäkerhetsgarantier och hemliga tvångsmedel (SOU 2018:61) (Ju2018/04023/Å) 2 Synpunkter på författningsförslagen SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Yttrande 2018-11-14 Dnr 108-2018 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Rättssäkerhetsgarantier och hemliga tvångsmedel (SOU 2018:61) (Ju2018/04023/Å) 1 Inledning

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-09-11 Dnr 156-2014 Granskning av tre inhämtningsärenden vid Polismyndigheten Dalarna 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda.

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2014-09-24 ÅM 2014/5010 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-07-03 B 1041-14 R 1 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm ML./. riksåklagaren

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-03-28 Dnr 114-2011 Försvararsamtal BAKGRUND Enligt lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet (tillsynslagen) har Säkerhets-

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2011-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8646-10 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

1. Inledning. 2. Motivering

1. Inledning. 2. Motivering Kod: 277 Dominik Zimmermann 1 1. Inledning Såsom framgår av uppgiftsbeskrivningen har Dragan befunnits ansvarig för misshandel av normalgraden (BrB 3:5) i ett fall och för grov stöld (BrB 8:4) i två fall.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2000:460 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 31 maj 2000.

Läs mer

LD./. riksåklagaren ang. mord

LD./. riksåklagaren ang. mord Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2018-03-29 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2018-03-20 B 1261-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm LD./. riksåklagaren ang. mord

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 november 2018 Ö 5233-18 PARTER Klagande Sekretess CA Adress hos ombudet Ombud: Advokat KS Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 februari 2017 B 5248-15 KLAGANDE JO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

Lagrådsremiss. Säkerhetsprövning av offentliga ombud. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Säkerhetsprövning av offentliga ombud. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Säkerhetsprövning av offentliga ombud Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 februari 2004. Thomas Bodström Ari Soppela (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 oktober 2003 B 2854-02 KLAGANDE K. S. Offentlig försvarare och ombud: advokaten P. M. MOTPART Riksåklagaren SAKEN Narkotikabrott m.m.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 mars 2012 Ö 5629-10 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat J-ÅN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

N./. Riksåklagaren angående rån m.m.

N./. Riksåklagaren angående rån m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (10) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1857-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM N./. Riksåklagaren angående rån m.m. Högsta domstolen har förelagt mig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM 1 Aktbilaga 27 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 november 2010 B 1720-10 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART Muhittin Tekeli, 621265-2413 Medborgare i Turkiet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 september 2015 Ö 4583-15 KLAGANDE OR Ombud och offentlig försvarare: Advokat AS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 november 2017 B 1727-17 PARTER Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart MA Offentlig försvarare: Advokat ML SAKEN Tjänstefel

Läs mer

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m.

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2013-01-09 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-05-09 B 1496-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JO./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 maj 2010 Ö 5114-09 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd

Läs mer

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel 58 kap. Om resning och återställande av försutten tid 1 [5421] Sedan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån

Läs mer

Åklagarmyndighetens synpunkter på Betänkandet Utvärdering av buggning och preventiva tvångsmedel SOU 2009:70

Åklagarmyndighetens synpunkter på Betänkandet Utvärdering av buggning och preventiva tvångsmedel SOU 2009:70 Sida 1 (6) Kammaråklagare Charlotta Tanner Ert datum Er beteckning Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Åklagarmyndighetens synpunkter på Betänkandet Utvärdering av buggning och preventiva tvångsmedel

Läs mer

R-MW./. riksåklagaren ang. grov mordbrand m.m.

R-MW./. riksåklagaren ang. grov mordbrand m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2019-02-28 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2019-02-14 B 6195-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm R-MW./. riksåklagaren ang. grov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 maj 2006 B 5183-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART NGS Ombud och offentlig försvarare: Advokat GT SAKEN Djurplågeri

Läs mer