Riksidrottsförbundets strategiarbete! - och dess koppling till arbetsmaterialet Framtidens idrottsförening!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riksidrottsförbundets strategiarbete! - och dess koppling till arbetsmaterialet Framtidens idrottsförening!"

Transkript

1 Riksidrottsförbundets strategiarbete - och dess koppling till arbetsmaterialet Framtidens idrottsförening Under Riksidrottsmötet 2013 beslutades att Riksidrottsförbundet skulle ta fram en strategisk plan för presentation till stämman Till arbetet med den strategiska planen har flera underlag tagits fram, bland annat en framtidsanalys sammanställd av företaget United minds. Framtidsanalysen omfattar sammantaget nio trender och drivkrafter som påverkar idrottsrörelsen i framtiden. Det som följer är en kortare beskrivning av dessa trender samt en jämförelse med de trender som presenterades i arbetsmaterialet Framtidens idrottsförening - vansinnigt viktiga vägval. Holistisk hälsa Heterogenisering De nya pensionärerna Den vinnande vägen Samhällskapitalism Den skapande ekonomin Stamsamhället Lekmannens död Gamification I flera delar finns många likheter samtidigt som United minds arbete ger några helt nya trender samt fördjupade analyser. Jämförelsen är i första hand ett stöd till de idrottskonsulenter som arbetar med utvecklingsprocesser i landets idrottsföreningar. Holistisk hälsa Sjukdomar orsakade av vår livsstil ökar och välfärdsstaten kommer att få allt svårare att hantera utvecklingen framöver. Samtidigt ökar intresset för den egna hälsan och det finns inga tecken på att intresset skulle avta. Holistisk hälsa i detta sammanhang handlar helheten det vill säga både fysisk och psykisk hälsa, att äta rätt, träna och må bra. I spåren av hälsointresset följer även en förskjutning av fokus från tävling till välmående. Ökad medellivslängd Ökad stress och psykisk ohälsa Hälsa i fokus under semestern, exempelvis träningsresor Trenden med ett ökande intresse för hälsa och motion ger idrottsrörelsen en bredare rekryteringsbas under förutsättning att aktiviteter med välmående som mål kan möta idrottens kärnlogik av tävling. Om inte idrottsrörelsen möter utvecklingen kommer målgruppen snabbt fångas upp av företag med erbjudanden inom hälsa och friskvård - en bransch som fortfarande växer kraftigt. Det finns även en utmaning i att möta individens fokus på sig själv och den egna hälsan i en föreningsstruktur som bygger på kollektivt engagemang. Ytterligare en utmaning är att erbjuda just holistisk hälsa eftersom det tar tid och kräver mycket av föreningen att tillgodose alla delar av den så eftertraktade helheten. Holistisk hälsa har flera likheter med trenderna i häftet Framtidens idrottsförening, framförallt de som handlar om Jakten på självets förverkligande och den träningsiver som beskrivs under rubriken Bättre än bra men även breddidrottens kommersialisering som finns omnämnd i avsnittet Kommersialisering på alla spelplaner samt Idrottens dubbelkommando som handlar om tävlingslogik.

2 Heterogenisering Globalisering, digitalisering, ökade klyftor och urbanisering driver på samhällets heterogenisering. Idrottsrörelsen växte fram under en tid då Sverige var mer homogent, då värderingarna var mer samstämmiga och de ekonomiska skillnaderna mindre. Idag är ligger utmaningen i att möta och inkludera människor oberoende av värderingar, kultur eller ekonomiska förutsättningar, vilket förmodligen kräver förändringar i synsätt och organisering. Sverige har EUs snabbaste urbaniseringstakt Ökad invandring och återinvandring Ökat antal skilsmässor och ensamstående Ökade ekonomiska klyftor Framgångsformeln i ett heterogeniserat samhälle är att arbeta målmedvetet och uthålligt med mångfald och integration, så även i alla delar av idrotten. Det görs bland annat genom ökad kunskap om och förståelse för, olika gruppers behov. Men det kan även handla om att göra det enklare att vara med i en förenings verksamhet. Utmaningen finns i att anpassa idrottens verksamhet och uppbyggnad så att alla kan inkluderas. Frågan om det ens är möjligt hörs allt oftare och kräver svar i form av tydliga ideologiska ställningstaganden om vem eller vilka idrottsrörelsen ska finnas till för. Kanske får vi se fler privata initiativ inom de mer penningstarka elitidrotterna? I häftet Framtidens idrottsförening citeras forskaren Stefan Einarsson med uppmaningarna; Öppna upp Öka mångfalden Slutna system uppfinner bara sig själv Mer om Sveriges förändrade befolkningssammansättning finns att läsa under rubrikerna Så mycket bättre som handlar om mångfald samt Stor blir större, mindre blir mindre som handlar om urbaniseringens effekter. De nya pensionärerna Precis som i övriga världen har vi en åldrande befolkning samtidigt som andelen i arbetsför ålder blir allt färre i Sverige, vilket medför stora ekonomiska utmaningar. De nya pensionerna växer inte bara i antal - de är friskare, mer aktiva och inte minst resursstarka. I takt med att vi håller oss friska längre, heterogeniseras gruppen pensionärer eftersom livsstilen hos en 65-åring skiljer sig markant i jämförelse med en 85-åring. En åldrande befolkning År 2100 är medelåldern 100 år Nya livsmönster och värderingar För idrottsrörelsen innebär de nya pensionärerna en helt ny rekryteringsgrupp aktiva med höga krav och olika önskemål. En kräsen grupp med andra ord. En grupp som inte identifierar sig själva som senior eller pensionär med särskilda behov. De vill delta på samma premisser som alla andra. Den erfarna och välutbildade gruppen nya pensionärer är även en värdefull resurs till förtroendeuppdrag på olika nivåer inom idrottsrörelsen. Men det gäller att passa på innan andra organisationer ser samma möjligheter Samtidigt finns det en risk om alla förtroendeuppdrag innehas av pensionärer eftersom det kan bromsa upp föryngring, mångfald och utveckling. Det skrivs om de nya pensionärerna även i Framtidens idrottsförening. Under rubriken Ny befolkningsmix kan man läsa mer om detta.

3 Den vinnande vägen Stereotypa bilder av vad som anses typiskt manligt och kvinnligt har länge använts för att beskriva och förstå situationer och beteenden. Det har inte varit ovanligt att maskulina värden och beteenden har utgjort en norm för hur saker och ting ska vara. Idag syns en förskjutning där feminina värden och egenskaper uppvärderas och där gamla uppfattningar inte räcker för att förstå den komplexa verklighet vi lever i. Den vinnande vägen innebär att män och kvinnor ges samma möjligheter och villkor att utvecklas. En jämställd idrott. Könsrollerna suddas sakta ut Feminina värden uppvärderas Kvinnor vinner mark exempelvis som chefer och konsumenter Jämställdhet är lönsamt Om idrotten tar värderingsfrågorna, exempelvis jämställdhet, på ännu större allvar kan fler människor känna sig välkomna till verksamheter. Människor som på grund av dagens värderingar utestängts. Det är rätt tid att bredda och utveckla verksamheten genom ett offensivt jämställdhetsarbete. Idrottens kärnlogik med tävling som norm utmanas av nya värden där det blir viktigare att utmana sig själv än att vinna över andra. I häftet Framtidens idrottsförening saknas jämförbara trender. Det närmsta man kan komma är avsnittet om mångfald, Så mycket bättre. I rapporten från idéprojektet Framtidens idrottsförening finns en mer omfattande argumentation om vikten av jämställdhet. Rapporten hittar du bland övriga stödmaterial på Samhällskapitalism Samhällskapitalism handlar om att kapiatalisera på samhällsengagemang och samhällsansvar. Det kan exemplifieras med att alltfler företag affärsmässigt tar ansvar för ett hållbart samhälle genom direkta insatser för en bättre miljö. Tidigare fanns liknande engagemang från flera företag med den stora skillnaden att det var mer av ett alibi-engagemang, en fasad som inte hade samma värde. Idag är samhällsengagemang en del av affärsidén och företagens erbjudande. Viljan att göra gott är stark hos individen Ökade krav på socialt ansvarstagande Ökat krav på aktiva och tydliga ställningstaganden Ökade krav på transparens På liknande sätt kan idrottsrörelsen tydligare kapitalisera sina värderingar och det samhällsbidrag som idrotten tillför. Det kräver tydliga ställningstaganden och en aktivare roll där idrottsrörelsen visar på sitt faktiska bidrag till samhället. Genom en breddad syn på vad idrott är och bidrar till kan nya grupper aktiva och ledare attraheras. Utmaningen finns i attraktiviteten eftersom det är många organisationer som gör det möjligt för människor att göra gott och på olika sätt bidra till samhällets utveckling. Det finns inga trender om samhällskapitalism i Framtidens idrottsförening men ett helt avsnitt ägnas åt begreppen särart och mervärde. Särarten beskriver det unika med idrottsrörelsen och mervärdet det bidrag som idrotten tillför samhället. Där går även att läsa om det egenvärde som själva idrottandet utgör. Avsnittet har rubriken Om särart och mervärde.

4 Den skapande ekonomin I ett samhälle som byggs av idéer och innovation vill människor bli aktiva medskapare av framtiden. Ges inte denna möjlighet, skapar de sina egna lösningar utanför systemet. Genom ny teknik har det blivit enklare att kommunicera sitt intresse och dela med sig till andra. Det har uppstått en makerrörelse där människor via olika gör-det-själv-forum på internet samarbetar, skapar och delar med sig av det man brinner för. Ökat intresse för skapande och medskapande Maker-rörelsen växer Kreativa finansieringsmodeller exempelvis crowdsourcing Längtan efter skräddarsydda lösningar som förstärker nutidsmänniskans livsstil är särskilt eftertraktade. Idrottsrörelsen har en fantastisk möjlighet att vara den plattform där människor får skapa, dela och sprida sina lösningar som möjliggör deltagande på varje människas unika villkor. För att lyckas behöver idrottsrörelsen utveckla flexibiliteten där exempelvis deltagande utanför en fast struktur möjliggörs. Idrottens ganska stela strukturer och system kan vara ett hinder för utvecklingen. Den kan bidra till att alternativa plattformar för engagemang istället växer fram vid sidan om föreningslivet. Det finns flera kopplingar till trenderna i Framtidens idrottsförening. I ett avsnitt, Syns du inte, finns du inte, beskrivs den kommunikation som möjliggörs av den nya tekniken. En kommunikationen där mottagaren är medskapare i budskapet. Längtan efter skräddarsydda lösningar beskrivs dels i metatrenden Individualisering i kollektivet och dels i trenden Jakten på självets förverkligande. Stamsamhället Samhället individualiseras inte, det tribaliseras. Stamsamhället utgörs av stammar där människor med liknande intressen, konsumtionsmönster, värderingar etc samlas. Framtidens idrottsrörelse måste förhålla sig till att gamla gemenskaper ersätts av nya som är mer nischade, lokalt förankrade och värderingsmässigt besläktade. Framväxten av behovs- och intressestyrda nischcommunities Efterfrågan av det lokala och äkta Individuell anpassning För att vara ett attraktivt alternativ i stamsamhället behöver idrottsrörelsen möjliggöra nya former för engagemang och mer nischade idrottsaktiviteter. Eftersom föreningen är lokalt förankrad borde möjligheterna vara stora att möta utvecklingen som trenden bidrar till. Risken är väl möjligtvis att ingen vill ta ansvar för själva föreningen då allt engagemang kanaliseras till föreningens mer nischade stammar. Stamsamhället beskrivs, om än med andra ord, i metatrenden Individualisering i kollektivet och i trenden Jakten på självets förverkligande men även i Att vara medlem eller att icke vara medlem - det är frågan, där det förs ett resonemang om engagemang i olika uttrycksformer.

5 Lekmannens död Det sker en professionalisering av hela samhället där vi förväntar oss att alltid få tillgång till de bästa produkterna och tjänsterna. Genom teknisk utvecklingen, globalisering och digitalisering har professionaliseringen ökat och spridit sig till människors privatliv och livsstil. Var och en har blivit sitt eget proffs. Ökande krav på professionalitet och tillgång till experthjälp Viljan att professionalisera sin vardag och sina hobbies exempelvis genom matlagningskurser Teknikutvecklingen och krav på det senaste i teknikväg Lekmän förklädda till proffs Behov av professionella aktiviteter Framtidens idrottsförening riskerar att inte vara, eller uppfattas som, professionell och därmed inte tillräckligt attraktiv i människors ögon då kraven på professionalitet ökar. Det kan exempelvis ske genom att idrottsaktiviteterna förpackas och kommuniceras annorlunda. Idrottsrörelsen har också möjlighet att bättre använda den idrottsforskning som görs på landets lärosäten. Om idrottsrörelsen uppfattas som amatörmässig finns risken att privata alternativ ses som mer attraktiva. Professionaliseringens konsekvenser finns beskrivna i häftet Framtidens idrottsförening. De trender som först och främst tar upp ämnet är Kommersialisering på alla spelplaner där professionaliseringen exempelvis driver på utvecklingen av privata alternativ och Ökade krav på service, resultat och effektivitet där fler och fler tycks vara beredda att betala för att få professionell leverans. Gamification Spel- och lekmoment blir allt vanligare inslag i vår vardag. I ett samhälle präglat av brus och distraktion är spel och lek förutsättningen som gör oss produktiva. Gamification handlar om att låna moment från spelvärlden för att motivera, engagera och aktivera människor. Flera branscher satsar stort på att ta fram spel- och lekinfluerade koncept för att göra vardagen roligare. Vi lever i en spelande värld Spelen i vardagen växer, exempelvis Farmville och Hay day Företagen storsatsar på gamification Spel stärker goda beteenden E-sporten vinner mark Eftersom idrotten i stora delar bygger på just spel och lek borde möjligheterna att tillvarata trenden vara goda. Men för att lyckas fullt ut behöver säkert flera av idrottens beståndsdelar förnyas och utvecklas. Det kan exempelvis handla om att koppla ihop fysisk idrott och olika digitala inslag eller att vidga idrottsbegreppet så att även e-sport inkluderas. Om gamification finns inte mycket att läsa i häftet Framtidens idrottsförening. Det närmsta man kommer finns skrivet under rubriken Bättre än bra där jakten på prestationsutveckling stöds av diverse appar som bygger på spel- och lekmoment, exempelvis Runkeeper som bland annat låter dig mäta sträcka och hastighet under din löprunda.

6 Några strategiska utmaningar Här följer några av de strategiska utmaningar som idrottsrörelsen står inför baserat på de presenterade trenderna. Vilken eller vilka trender påverkar föreningen mest? Vilka konsekvenser får trenderna i framtiden? Vad kan idrottsföreningen göra för att möta utvecklingen? Hur kan framtidens idrottsrörelse vara relevant när hälsobegreppet omvandlas till att allt mer innefatta kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa? (Holistisk hälsa) Är framtidens idrottsrörelsen till för alla och hur ska det i så fall manifesteras? Om inte, vem/vilka är idrottsrörelsen till för? (Heterogenisering) Hur kan framtidens idrottsrörelse ta tillvara på den kompetens, erfarenhet och vilja till engagemang som finns hos de nya pensionärerna utan att de helt tar över? (De nya pensionärerna) Varför är inte idrottsrörelsen idag jämställd? Vill man vara det i framtiden? Och vad gör man i så fall åt det? (Den vinnande vägen) Vilken samhällsroll ska framtidens idrottsrörelse ha och hur ska den synliggöras? Vad skulle bli sämre i samhället om idrottsrörelsen försvann? (Samhällskapitalism) Hur kan framtidens idrottsrörelse inkorporera och ta tillvara på människors vilja att skapa själva och engagera sig, utan att pressa in dem i en traditionell struktur? (Den skapande ekonomin) På vilka sätt kan framtidens idrottsrörelse erbjuda mer nischade aktiviteter och sammanhang? (Stamsamhället) Hur kan framtidens idrottsrörelse lyfta fram och synliggöra den kompetens som finns? Och hur kan man bli mer professionell när det gäller att förstå och tillgodose människors behov? (Lekmannens död) Hur hanterar idrottsrörelsen att gränserna mellan det fysiska och det digitala upplöses? (Gamification) Använd arbetsmaterialet Framtidens idrottsförening - vansinnigt viktiga vägval för att bearbeta utmaningarna ovan och de frågor som finns i anslutning till varje avsnitt i häftet. Stödmaterial i form av filmer, länkar, lärgruppsplan, presentation och fördjupade rapporter finns som vanligt i arbetsrummet för Idrottens föreningslära på

Framtidsanalys 9 trender som påverkar den svenska idrottsrörelsen. 20 maj 2014

Framtidsanalys 9 trender som påverkar den svenska idrottsrörelsen. 20 maj 2014 Framtidsanalys 9 trender som påverkar den svenska idrottsrörelsen 20 maj 2014 HOLISTISK HÄLSA HETEROGENISERING DE NYA PENSIONÄRERNA DEN VINNANDE VÄGEN SAMHÄLLSKAPITALISM DEN SKAPANDE EKONOMIN STAMSAMHÄLLET

Läs mer

arbetsmaterial för mål och verksamhetsplan

arbetsmaterial för mål och verksamhetsplan kapiteltext 1 för svensk fotboll Vi vill varandras framgång arbetsmaterial för mål och verksamhetsplan Mål och strategi 2013-2017 för svensk fotboll vi vill varandras framgång Svenska Fotbollförbundet

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens förslag Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Innehållsförteckning En del av Fokus Korpen 3 Projektgruppens förslag 3 Kunskapssammanställning 4 Många har tänkt tillsammans

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

SISU IDROTTSUTBILDARNA - VI ÄR DÄR NÄR IDROTTEN LÄR

SISU IDROTTSUTBILDARNA - VI ÄR DÄR NÄR IDROTTEN LÄR SISU IDROTTSUTBILDARNA - VI ÄR DÄR NÄR IDROTTEN LÄR SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation och vår verksamhet utgår från idrottens behov av utveckling. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER 4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER FÖRENINGAR MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER SPONSORER REGERING, RIKSDAG & EU REGLER & FÖRORDNINGAR

Läs mer

Trender som påverkar idrottsrörelsen

Trender som påverkar idrottsrörelsen Trender som påverkar idrottsrörelsen TRENDER - för att hitta och identifiera möjligheter Trender är ett sätt att sammanfatta gemensamma skeenden för att kunna hitta möjligheter för utveckling av verksamheter

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

Framtidens idrottsförening

Framtidens idrottsförening Framtidens idrottsförening Sverige och idrotten 2020 SF-presentation, april 2012 Uppdraget Bakgrunden till projektet Framtidens idrottsförening startar med Narva-motionen samt RS yrkande och Proletärens

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018-2022 Bakgrund Process och tidplan Här finner du förslaget till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018 2022. Arbetet med Mål och Strategi har tagit

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

Projektstöd SF

Projektstöd SF Projektstöd SF 2020-2021 1. Projektstöd SF 2020 2021 Den 27 maj erhöll SF besked om vilka sökbara projektstöd och områden som fanns möjlighet att söka stöd för 2020 och 2021 med sista ansökningsdatum 15

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsplan 2018-2019 Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsidé & ändamål Verksamhetsidén Lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Allt passar inte alla, men det finns något för

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Idrottsrörelsen förändras

Idrottsrörelsen förändras En välkomnande, nyfiken och modig idrott där glädje och utveckling motiverar fler att idrotta hela livet. Idrottsrörelsen förändras Vi tror på en idrott där ännu fler känner sig välkomna och får möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Svenska Bågskytteförbundet

Svenska Bågskytteförbundet Svenska Bågskytteförbundet 2013-09-28--29 Program Lördag 28/9 13-17.30 Allmän presentation Jobba med Framtidtrender Föreningsexempel Hallsberg, Fiskgjusen, Lindome 18.00 Middag 19.00 Resultatsystem IANSCEO

Läs mer

Idrott och social hållbarhet

Idrott och social hållbarhet Idrott och social hållbarhet Malmö 27 maj 2015 Janne Carlstedt, Riksidrottsförbundet Jenny Hellberg, Skåneidrotten Idrott och social hållbarhet (A6 och B6) Idrotten engagerar många människor i vårt samhälle

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017

Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017 Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017 Mål med helgen Samhällstrender Hur påverkar dessa din förening och styrelse? Utbyta erfarenheter och kunskap från varandra. Goda och inspirerande exempel Skapa

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025

REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 1 REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 Det strategiska dokumentet ligger till grund för Svenska Ridsportförbundets kommande verksamhetsinriktningar

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Avega Group Presentation

Avega Group Presentation Avega Group Presentation Avega Group Grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö Har ett heltäckande erbjudande inom digital transformation Består av erfarna specialistkonsulter

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer.

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Att jobba hos oss Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Hur vi lever vårt varumärke Simple, Personal and Fair

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018-2019 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktningen ger styrelsen ledning för att styra leda och prioritera verksamheten för Västerbottens

Läs mer

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Verksamhetsinriktning 2018 2019 Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

BILAGA TILL Arbetsunderlag den. En idrottsrörelse redo för framtiden

BILAGA TILL Arbetsunderlag den. En idrottsrörelse redo för framtiden BILAGA TILL Arbetsunderlag den svenska idrottsrörelsen 2.0 En idrottsrörelse redo för framtiden Bilaga omvärldsanalys I denna bilaga finns en omvärldsanalys som pekar ut vilka stora trender och förändringar

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

13.2 RS förslag: Strategi för Svensk idrotts framtid

13.2 RS förslag: Strategi för Svensk idrotts framtid 13.2 RS förslag: Strategi för Svensk idrotts framtid Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att ställa sig bakom det strategiska dokumentet enligt bilaga 1, att läggas till grund för en övergripande

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Vi får ett öppnare och mer blandat samhälle, människor ges möjligheter att utveckla egna lösningar och söka sina egna intressen. Vi får möjlighet att

Vi får ett öppnare och mer blandat samhälle, människor ges möjligheter att utveckla egna lösningar och söka sina egna intressen. Vi får möjlighet att Bilaga 1 Strategidokument för idrottsrörelsen Detta strategidokument utgör grunden för idrottsrörelsens fortsatta strategiska arbete fram till 2025. Dokumentet är sammanställt utifrån den process som RF

Läs mer

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Dagens agenda Strategiarbetet 2025 Idrottslyftet 2017 SF-dialog Dagens agenda Strategiarbetet

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Tydlig föreningsidé och strategisk ledning Flexibla former

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Vision VÄRLDENS BÄSTA FÖR ALLA HELA LIVET Mål FLERA OCH MERA VÄRLDENS BÄSTA LANDSLAG VERKSAMHETSIDÉ - DÄRFÖR FINNS VI Svensk orientering erbjuder världens

Läs mer

2019 arbetar Friskis Göteborg med tillväxt genom att bibehålla medlemmar samt få fler till oss i rörelse

2019 arbetar Friskis Göteborg med tillväxt genom att bibehålla medlemmar samt få fler till oss i rörelse 2019 arbetar Friskis Göteborg med tillväxt genom att bibehålla medlemmar samt få fler till oss i rörelse 1) 2) 3) 4) Medlemm arna Mål 2019 Vi skapar möjligheter för fler att träna. Vi är lättillgängliga.

Läs mer

Strategi 2025 En stark parasport

Strategi 2025 En stark parasport Diskussionsunderlag för: Strategi 2025 En stark parasport Alla pratar om parasport! Allt fler specialidrottsförbund har börjat jobba med parasport, och många föreningar har paraidrottare även om föreningarna

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Ungdomsarbete en kort introduktion! Annie Johansson

Ungdomsarbete en kort introduktion! Annie Johansson Ungdomsarbete en kort introduktion! Annie Johansson Vad säger andra organisationer? Vi vill ha fler ungdomsgäng! Vi tror på oss själva. Scouterna är viktiga för unga nu och i framtiden. Vi ska bli fler

Läs mer

Dalarnas Idrottsförbund. SISU Idrottsutbildarna

Dalarnas Idrottsförbund. SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014-2015 1 2 Dalarnas Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna gemensam verksamhetsinriktning 2014-2015 Sidan Dalaidrottens verksamhetsidé 4 Vi utvecklar idrotten i Dalarna 4 Dalaidrottens

Läs mer

Breddidrottens kommersialisering. Danmarks Idræts-Forbund l Brøndby Station 20 l 2605 Brøndby l www.dif.dk

Breddidrottens kommersialisering. Danmarks Idræts-Forbund l Brøndby Station 20 l 2605 Brøndby l www.dif.dk En träningskväll i AK Dan i Idrætshusets källare på Østerbro. 1935. Vuxnas idrottsvanor (15+ år) 40 % 30 % 25% 31% 32% 24% 23% 2007 2011 20 % 10 % 19% 17% 18% 15% 12% 12% 12% 12% 11% 11% 10% 10% 10% 9%

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Svensk idrott är inne i en stor förändringsresa Samhällsutveckling Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT Jin Moen Affärs- och innovationsområdeschef Internet of Sports @ Swedish ICT Riksidrottsförbundets Elitidrottskonferens 11 maj 2015, Chalmers Conference Center INTERNET

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-26 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse Bilaga 1 A FokusKorpen 2025 KORPEN En roligare rörelse Några ord på vägen Korpen är en organisation i ständig rörelse. Det vi gör, det gör vi tillsammans. Fokus Korpen 2025 är nästa steg i vår förändringsresa.

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Svensk orientering världens bästa

Svensk orientering världens bästa Svensk orientering världens bästa Svensk orientering vill vara världens bästa idrott. Genom att vara det kan vi växa genom att attrahera och behålla fler människor till världens bästa idrott. Vi vill ha

Läs mer

Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST

Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST Förord I svensk hälso- och sjukvård och socialtjänst finns sedan länge en stark tradition

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Bearbetningsunderlag Riksidrottsforum 2014 Grupp 24-31, deltagarunderlag

Bearbetningsunderlag Riksidrottsforum 2014 Grupp 24-31, deltagarunderlag Bearbetningsunderlag Riksidrottsforum 2014 Grupp 24-31, deltagarunderlag Strategiskt område 1 Föreningsidén utmanas Idrottsrörelsen måste hantera en värld av krockande logiker. Framförallt krocken mellan

Läs mer

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Modernt ungdomsarbete Åland 12-14 februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Alla människors lika värde - alla ska ha samma rätt till en utvecklande fritid oberoende av bakgrund

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Skid-VM 2015 innebär:

Skid-VM 2015 innebär: vision Den 18 februari 2015 invigs skid-vm 2015 i Falun, Dalarna. Då inleds en idrotts- och folkfest som under några veckor kommer att sätta hela vår region i fokus för världens intresse. Under ansökningskampanjen

Läs mer

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 S V E N S K I N N E B A N D Y V I L L VISION Folksporten för alla alltid w w w. i n n e b a n dy. s e 3 V E R K S A M H E T

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Vi är i framtidsbranschen

Vi är i framtidsbranschen FRAMTIDSARBETE FÖRSTÅ MÄNNISKOR ANPASSA EFTER PLATS GENERATIONSFÖRÄNDRINGAR DEN DIGITALA GENERATIONEN FÖRENKLING I VARDAGEN BÅDE-OCH-SHOPPING AUTENCITETTRENDEN E-HANDEL UTMANAR Shopping handlar nästan

Läs mer

KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM

KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM Page 1 SÄRART OCH MERVÄRDE Om idéburna organisationer över tid

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer