Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren"

Transkript

1 Nålen i ryan Det hände i Stockholm för inte så länge sedan av Gunnar Ljunggren Copyright Gunnar Ljunggren 2014

2 Ellen K riget närmade sig Sveriges gränser och stämningen var mer upprörd än vanligt. Några veckor tidigare hade radion meddelat att Tyskland invaderat Norge. All svensk militär låg i högsta beredskap. I synnerhet de som låg placerade vid gränsen mot Norge. Redan när Ellen öppnat ytterdörren hade hon känt att något var fel. På hatthyllan låg en militärmössa och från köket hördes en mansröst som hon inte kände igen. Utan att ta av sig kappan rusar hon in i köket. På en stol med händerna knäppta i knät sitter hennes mor och stirrar tomt framför sig. Bredvid henne står en man i uniform som lite tafatt lagt sin arm på hennes axel. Instinktivt förstår Ellen att något hänt hennes far som låg inkallad i beredskap någonstans i Sverige. Förvirrad och blyg niger hon för officeren. Talar om att hon heter Ellen Altin och är dotter i huset. Officeren tar bort sin hand från hennes mors axel och berättar att han just informerat henne om att hennes man var rapporterad saknad. Det kändes som en järnhand grep tag om Ellens hjärta. Hennes man hade han sagt, det var alltså hennes pappa han talade om. Trots att Ellen känner sig svimfärdig föreslår hon att de går in och sätter sig i vardagsrummet. Hon vill veta alla detaljer. Med ett stadigt grepp under varje arm hjälps de åt att flytta hennes mor till en fåtölj. Officeren sätter sig längst ut på soffkanten beredd att snabbt redogöra för sitt ärende och sedan ge sig av så snart det bara var möjligt. Lugnt och sakligt berättar han att den grupp hennes pappa tillhörde hade uppdrag att undersöka några tyska grupperingar vid den norska gränsen. De hade givit sig av för två veckor sedan och hade sedan dess inte hörts av. Det hade inte förekommit någon skottlossning under natten men gruppen, som bestod av fem man var fortfarande saknad.

3 Han ger Ellen ett papper med namn och telefonnummer som hon kan kontakta om hon vill ha ytterligare upplysningar. Med en korrekt honnör reser han sig, beklagar det inträffade och lämnar dem. Ytterdörren slår igen och båda sitter tysta utan att riktigt förstå vad som hänt. Ellen är den som först kommer tillbaka till verkligheten. Hon går till skåpet där hon vet att pappa brukade ha en flaska konjak stående. Slår upp en skvätt i ett dricksglas och går in till sin mor, som fortfarande sitter och stirrar framför sig med tom blick. Försiktigt sträcker Ellen fram glaset och ber henne dricka. När hon inte möter någon reaktion för hon glaset mot sin mors läppar. Med en oväntad snabb rörelse slår hon glaset ur Ellens hand. Vänder bort huvudet och sitter sedan åter helt oåtkomlig. Ellen förstår att något allvarligt håller på att hända i huvudet på sin mor. Utan att tveka letar hon fram telefonnumret till den enda läkare hon känner till. Barnläkaren som familjen brukat anlita då de behövt hjälp med Ellens öron. Om han finns kvar och om han även tar hand om vuxnas åkommor var hon osäker på. Just nu spelade det ingen roll. Signalerna går fram och det känns som en evighet innan någon svarar. Det är hans gamla sjuksköterska som svarar. Hon kommer fortfarande ihåg familjen och förstår på Ellens beskrivning att något allvarligt hänt. Om Ellen bäddar ner sin mor och framför allt ser till att hålla henne varm så skulle hon se till att doktorn kom så fort som möjligt. En halvtimme senare ringer det på dörren. Utanför står hennes snälla doktor med sin slitna doktorsväska i handen. Han tittar på Ellen över sina halva glasögon, klappar henne på kinden. Sedan han frågat hur det står till med henne går de tillsammans in till hennes mor som ligger i bäddsoffan med en yllefilt omkring sig. Doktorn hälsar och klappar henne försiktigt på handen. Ingen reaktion. Med en ficklampa lyser han henne i ögonen. Pupillerna rör sig inte. Ingen reaktion. När han frågar om han kan få lyssna på hennes hjärta flyttar hon blicken till Ellen och ser undrande ut men i övrigt ingen reaktion. Så snart han är klar med undersökningen tar han med Ellen ut i köket och förklarar att hennes mamma förmodligen hamnat i en psykos och omedelbart bör komma under specialistvård. Under tiden han kontaktar sjukhuset och kallar på en ambulans, ber han Ellen göra i ordning en necessär med saker hennes mamma kunde tänkas behöva den närmaste tiden. Ellen samlar ihop tvål, tandborste, ett rent nattlinne och en del annat i en liten väska. Hon tackar doktorn. Följer sedan efter ambulansmännen till den väntande ambulansen och följer med till sjukhuset. Innanför dörrarna till ambulansintaget kommer en bastant sjuksköterska dem till mötes. Hon säger åt ambulansmännen att lyfta över patienten till en rullstol och utan att ägna en blick åt Ellen kör hon iväg med hennes mor. Ellen tycker sköterskan ser sträng ut i sitt vita förkläde, den lilla vita

4 mössan med vit rosett under hakan. Hon följer efter på behörigt avstånd för att se vart de tar vägen. De stannar utanför en dörr bakom vars matta glasskiva Ellen anar människor som rör sig. Hit får Ellen följa med, men inte längre. Patienten ska badas och skrivas in. Ellen får en blankett att fylla i med både sitt eget och sin mors namn, adress och telefonnummer sedan blir hon tillsagd att åka hem. De skulle ringa henne senare och informera om hennes mors tillstånd och vilken vidare behandling som kunde behövas. Först när Ellen kommer hem och slår sig ner vid köksbordet börjar hon inse vad som hänt och vad framtiden skulle kräva av henne. Konstigt nog kom inga tårar. Tyskland hade invaderat Norge. Ellen lyssnar till nyheterna om invasionen och tänker på sin far. Han var försvunnen och hennes mor på sjukhus. Av läkaren hade hon fått veta att de skulle behålla hennes mor en lång tid framöver. Det skulle dröja länge innan hon fick komma hem igen. Familjen var splittrad. Ellen kände sig ensam och övergiven. För att de skulle kunna bo kvar i lägenheten på Roslagsgatan hade Ellens mor sytt klänningar, blusar, dräkter och kappor till kvinnor, som hon i dystra stunder brukade kalla gottställtarkärringarna. Fruar till gulachbaroner som drog nytta av kristider och gjorde sig förmögenheter på svartabörsaffärer. Var pengarna kom ifrån ville hon inte veta. Huvudsaken var att fruarna betalade för sig. Nu var det alltså Ellen som skulle se till att de hade råd att bo kvar i lägenheten. Även om hon inte var lika snabb som sin mor så var hon också duktig på att lägga ut mönster, klippa till tyger och sy. Efter en sträng vinter kom äntligen våren. Trots ständiga rapporter från kriget som närmade sig Sveriges gränser flöt livet i Stockholm nästan som vanligt. Ellen hade lyckats behålla fler av sin mors tidigare kunder. Tack vare sin envishet och energi lyckades hon få ihop tillräckligt med pengar för klara sig själv. Nu var hon på väg att lämna en ny vårkappa till en kund på Strandvägen. En av gottställtartanterna som hon tyckte hjärtligt illa om. Första gången hon varit där hade hon, ovetande om hur fel det var, gått in genom den stora porten och ringt på vid huvudentrén. Ett grovt misstag. Om hon var läskunnig så satt det en skylt i porten. Bud hänvisas till köksingången. Hon borde förstått att köksingången var till för sådana som henne. Sådana som henne? Ellen hade inte förstått vad tanten sagt. Hur var sådana som henne? Tydligen var det skillnad på folk och folk. Skillnaden mellan Strandvägen och Roslagsgatan var stor.

5 På Roslagsgatan var nästan alla snälla. Där fanns inga köksingångar. Där fanns portvakten fru Björk. Hon var som en andra mamma för Ellen. Där fanns fru Eklund i mjölkaffären som brukat rufsa om henne i håret och kallat henne lilla trollunge när hon var yngre. Om än motvilligt använder hon nu köksuppgången. Hon går upp för de smala trapporna och ringer på. Istället för den snorkiga tanten öppnas dörren av ett om möjligt ännu snorkigare hembiträde i hennes egen ålder. Hon ger Ellen ett syrligt leende, tar emot paketet och stänger dörren med en smäll utan att ens säga tack. Ellen kunde inte bestämma vilket som var värst. Snorkiga gottställtartanter eller snorkiga hembiträden. På väg till den snorkiga tanten hade Ellen avundsjukt sett några lunchlediga kontorsflickor sitta på trappan utanför Dramaten och vända näsan mot solen. Nu skulle hon också ta en paus. Hon sätter sig sig på Dramatentrappan. Vårsolen värmde. Hon lutar sig mot en av pelarna, sluter ögonen och drömmer om vårarna vid kolonilotten i Liljansskogen. Där hon tillsammans med mamma och pappa planterat blommor, satt grönsaker och potatis. Hon drömmer om hur de suttit utanför det lilla huset med bullar och kaffe i en termos. Mamma och pappa. Det knyter sig i bröstet när hon tänker på dem. Ett moln skymmer solen.

6 Bertil H edvig Eleonora skola i hörnet av Skeppargatan och Linnégatan var för Bertil en skräckborg dit han en gång i veckan tvingades gå för att lära sig spela piano. Det var inte för att han hade för avsikt att bli pianist. Det var för att tillfredsställa sin mor som ansåg att det hörde till en god uppfostran att kunna spela. Nu hängde hans regnvåta vindtygsjacka tillsammans med de andra barnens fuktiga ytterkläder i god ordning på sina krokar utanför lektionssalen. Det luktade blött ylle. Smutsgula lampglober hänger ner från taket och sprider sitt bleka sken över korridoren där Bertil och hans kamrater med svettiga händer står och tummar på samma bok. Boken med svarta och vita pianotangenter på omslaget. Några av barnen stod kanske där av fri vilja andra dittvingade av sina föräldrar. Bertil tillhörde den senare sorten. Mittemot den stängda dörren till lektionssalen och det förhatliga pianot står höga skåp där uppstoppade djur bakom glasdörrar står med kalla rovdjursögon stirrande ner på barnen. Dörren till skolsalen öppnas och barnen släpps in. Utan att våga säga ett knyst sätter de sig i skolbänkarna och väntar på sin tur. Damen som ser som sin livsuppgift att lära barn spela piano, slår sig ner på pallen vid det svarta pianot. Fäller upp locket och spelar upp några avancerade skalor för att visa barnen hur det kan låta om man bara övar riktigt flitigt. Inte nog med att Bertil tycker att hon ser ut som en häxa med sitt stålgrå hår kammat i en spikrak

7 mittbena avslutat med en knut i nacken, han tycker också att hon låter som en häxa. - Varsågod kom hier. Med isblå ögon under buskiga ögonbryn övervakar hon en liten flicka i rutig hängselkjol som gör sig beredd att spela upp sin pianoläxa. - Ta, ta, tavateve, ta, ta, häxan slår takten med en bambusticka, medan flickans små fingrarna tragglar igenom spelläxan utan att missa en enda ton. - Gut. - Nästa bitte. Bertil svettas. Snart var det hans tur. Den lilla taktpinnen trummar obarmhärtigt takten mot pianot medan en liten gosse med vattenkammat hår spelar igenom sin läxa. Ta, ta, tavateve, ta, ta... Tonerna flyter som ett rinnande vatten. - Micke gut. - Nästa bitte. Bertil reser sig och går långsamt fram till pianot. Omständligt, som om han hoppats på att ett under skulle ske och att allt bara var en ond dröm viker han upp sin notbok och letar fram spelläxan. Noterna hoppar som en loppcirkus framför ögonen på honom och händerna darrar. Tveksamt söker han sig fram för att hitta rätt tangent. Stakar sig. Börjar om från början. Snärten av taktpinnen som viner över Bertils fingrar svider. - Du spelar som en elefant, kraxar den gamla draken. - Gå veck! Några flickor bakom Bertil som fortfarande väntar på sin tur fnittrar nervöst när han med tårar i ögonen lämnar pianosalen. Med tunga steg går Bertil ner för de slitna marmortrapporna. Lämnar skolan med den förhatliga pianosalen. Året är Bertil är 11 år. Hans självförtroende är knäckt. Bertil bor med sin mamma och pappa på Nybergsgatan, en liten gatstump mellan Linnégatan och Kommendörsgatan alldeles intill den förhatliga skolan. Vem Nyberg var som givit gatan dess namn vet man inte. Någon hade sagt att gatan var uppkallad efter fru Nyberg. Ett beskäftigt fruntimmer som till sin man lär ha sagt - Du är lycklig du Nyberg som ingenting begriper.

8 Bertils pappa var nog lite lik herr Nyberg och Bertils mamma minst lika beskäftig som fru Nyberg en gång i tiden varit. Det var hon som bestämde i hemmet. Ursprungligen kom hon från en liten by strax utanför Flen. När hon som den unga fröken Märta Andersson kom till Stockholm hade hon tjänat som hembiträde åt en läkarfamilj på Lidingö. Det var där hon fått en inblick i den s.k. fina världen. Efter att fröken Andersson gift sig med avdelningschef Ragnar Pettersson, Bertils pappa, och blivit hemmafru fick man aldrig tala om hennes tidigare liv. Man fick heller aldrig nämna att hennes man, avdelningschefen, var chef för postavdelningen som delade ut ankommande post i Televerkets stora byggnad vid Brunkebergstorg. Som hustru till en avdelningschef dög det inte heller med att heta Andersson eller Pettersson. Hon bestämde att familjen istället skulle ta sig namnet Båvenvik eftersom hennes barndomshem en gång legat vid en vik av sjön Båven. För att leva upp till vad hon ansåg vara klass hade hon inrett hemmet med stilmöbler från SPAK Epokernas varuhus. Nytillverkade möbler i antik stil. Hon var dessutom mycket noga med att hemmet alltid skulle hållas fläckfritt. Ingenting fick förstöra den oklanderliga ytan. Det var med sorg hon fick konstatera att Bertils intresse för pianospel eller studier över huvud taget inte blev som hon drömt om. Till sin mors stora sorg hade Bertil istället två andra intressen i livet. Jazzmusik och flickor. En kombination hans mor absolut inte kunde förlika sig med. Det var med nöd och näppe Bertil 1945 lyckades avlägga realexamen. Trots att två år har gått sen Bertil slutat skolan och trots föräldrarnas ständiga påpekanden om att det skulle gå illa för honom om han inte snart skaffade sig ett fast arbete, hade han fortfarande inte ansträngt sig särskilt mycket för att hitta något. Han hade nöjt sig med extrajobb lite då och då för att dryga ut de pengar han trots allt fortfarande fick från sina föräldrar. Extrajobbet på bensinmacken var visserligen ganska smutsigt, men hälsade han artigt på kunderna kollade olja och vatten medan man tankade och dessutom putsade rutorna gav det alltid tips. Vid dagens slut kunde han vara miljonär i tjugofemöringar. Under vinterhalvåret slukade jazzklubbarna i Gamla Stan och Nalen alla pengar. Under sommaren Skansens moderna dansbana och Björknäspaviljongen. Att han hade framgång hos flickor kunde han tacka två tanter för. Den ena var den snälla tant Engström på tvättinrättningen där han varit springgrabb för flera år sedan. Hon såg fortfarande till att hans skjortor var vitare och mer valstrukna än någon av hans kompisars. Den andra han kunde tacka var Majken Liljegren. I hennes dansskola hade han lärt sig både vals, tango och foxtrot vilket gjorde att flickorna tävlade om att bli uppbjudna. Livet utanför hemmets väggar lekte.

9 Sommarkvällen är ljummen S juans spårvagn skramlar fram över Djurgårdsbron på väg mot Skansen och Gröna Lund. Tillsammans med andra ungdomar står de tätt tryckta intill varandra på främre plattformen. Ellens alltid glada och spralliga väninna Karin hade äntligen fått bort Ellen från symaskinen. Det vara hög tid för Ellen att komma ut och roa sig. Hon måste släppa de dystra tankar på mamma och pappa. Spårvagnen pinglar och gör en tvär inbromsning. En ung man i bländande vit skjorta tappar balansen slår armarna runt Ellen och råkar trampa på hennes fot. Han ger henne ett varmt leende och ber om ursäkt. Deras ögon möts och Ellen ler generat tillbaka. Utan att tänka sig för mumlar hon, det gjorde ingenting det var bara trevligt. Bertil känner att han blir på ett strålande festhumör. Flickan han trampat på hade vackra ögon och hon hade givit honom ett varmt leende. Normalt skulle han aldrig tilltala en främmande flicka på stan, i synnerhet inte en som var några år äldre, men nu frågar han glatt flickorna vart de var på väg. Karin som sett hur Ellen rodnat vänder sig mot Bertil. Ruskar om sitt blonda hår, knycker på nacken och undrar vad han hade med det att göra. Men ville han nödvändigtvis veta, så var de på väg till Skansens dansbana och var inte intresserade av att få sällskap dit. Ellen rodnar ännu mer. Bertil ångrar direkt att han varit så frispråkig och kliver av redan vid Lejonslätten. Festhumöret var som bortblåst. Istället för att gå till Skansens stora entré knegar han upp för backen och går in genom Hasselbacksporten. Kränkt av att ha blivit så bryskt avsnoppad fortsätter han genom de gamla kvarteren upp mot Solliden. Han sätter sig på en bänk, tänder en cigarett och tittar ut över Strömmen. Nerifrån Gröna Lund blinkar ljusen och förtjusta skrik hörs från berg-och-dalbanan. Trots att det var en helt underbar sommarkväll ville inte festhumöret komma tillbaka. Hur han än försökte tänka på något annat kunde han inte glömma blicken han fått av flickan som han trampat på tårna. Det fick bära eller brista, kanske hade han gjort bort sig, men han skulle i alla fall leta rätt på henne och bjuda upp. Han skickar iväg fimpen och till tonerna från Tore Ehrlings storband går han ner för trapporna mot dansbanan. Storbandsjazz och dansmusik i en härlig blandning ger honom mod. Han köper några danspolletter i den gröna kiosken och börjar sedan leta. Folk stod som packade sillar framför den täckta dansbanan. Att hitta någon i det folkhavet skulle inte bli lätt, men under det stora eken mitt för dansbanan får han syn på den lilla ljusa, hon med det lockiga håret. Bredvid henne stod hon. Hon som rodnat när han bad om ursäkt. Rädd att förlora dem ur sikte tränger sig Bertil fram mot trädet. Han ställer sig strax bakom flickorna för att avvakta till orkestern spelar något som passar. Något lagom lugnt och fint.

10 Nu! Glenn Millers In the mood. Några djupa andetag så går han fram och med en lätt bugning bjuder han upp. Utan att märka vem som bjöd upp tackar Ellen ja och ger sin handväska till Karin. Tillsammans går de genom spärrarna och ställer sig mitt på dansgolvet. Då först känner hon igen honom. Hon vet inte vad hon ska säga eller göra. Ingen av dem kommer på något att prata om. Minuterna innan orkestern börjar spela känns långa som evigheter. Bertil känner sin egen puls dunka i tinningarna och vågar inte se in i hennes lite sorgsna bruna ögonen. Ellen är helt koncentrerad på att komma ihåg hur man gör när man dansar. Äntligen började musiken. Bertil lägger sin arm om Ellens midja och noterar att hon har en fylligare och mer mogen kropp än de jämnåriga och yngre flickor han annars brukar dansa med. Hennes hand är varm men torr och han förvånas över att den är så kraftig. Ellen känner paniken växa när de tar de första stegen ut på dansgolvet. Det var ju evigheter sen hon senast var ute och dansade. Tänk om hon glömt bort hur man gör när man dansar? Men när Bertil med ett bestämt tag runt hennes midja för henne ut över dansgolvet släpper all nervositet. Hon sluter ögonen och låter sig för en stund föras bort från verkligheten. Varm och lite yr för Bertil henne efter dansen tillbaka till Karin. Han bugar artigt och tackar för dansen innan han försvinner i mängden. Ellen får tillbaka sin handväska. Fortfarande lite andfådd berättar hon med tindrande ögon hur hon först drabbas av panik men hur han sedan så lätt och bestämt fört henne över dansgolvet. Till slut hade hon bara svävat. Aldrig hade hon dansat bättre. Även om både Ellen och Karin under kvällen blir uppbjudna av många unga män söker Ellens blick efter han med den bländvita skjortan. Själv står Bertil så till att han hela tiden har full koll på Ellen utan att själv bli sedd. Sista dansen innan orkestern tar paus, dyker han upp från ingenstans och bjuder upp henne igen. Ellen blir så överraskad att hon niger och i stället för att säga tack säger hon - Ellen Altin. Karin bara stirrar på henne. Vad sa hon? Hade hon fått fnatt? Utan att märka sitt misstag tar Ellen honom under armen och går mot dansbanan. Åter en Glenn Miller-låt, Perfidia. Långsamt svävar de ut över dansgolvet. Utan att behöva tänka följer hon honom som en älva. Försiktigt lutar hon sitt huvud mot hans axel. Hon döljer ett leende när hon tänker att han doftar nymanglade lakan. Hon sluter ögonen och hoppas att musiken aldrig ska ta slut. Det blir emellertid ett abrupt uppvaknande när kapellmästaren annonserar paus innan den sista delen av danskvällen tar sin början. På väg ut från dansgolvet föreslår Ellen att de hämtar hennes väninna och tillsammans går upp till Solliden för att dricka en läsk i pausen. Bertils hjärta slår en volt i bröstet. Efter avspisningen han fått på spårvagnen hade han aldrig vågat föreslå något sådant. En stund senare sitter de på bänkarna

11 framför Solliden med varsin läsk i handen och tittar ut över Stockholms ström. Gatljusen från Stadsgården och Skeppsbron glittrar i det svarta vattnet och Stomatolskylten ovanför Slussen rör sig bakom Katarinahissens svarta siluett. Nu var det Karins tur att be om ursäkt för att hon snäst av honom på spårvagnen. När Bertil, precis som Ellen svarat på spårvagnen, säger - Det gjorde ingenting det var bara trevligt. Alla tre brister ut i skratt. Isen var bruten. Orkestern börjar spela igen. Med en flicka under varje arm går Bertil tillbaka till dansbanan. Resten av kvällen dansar han omväxlande med Karin och Ellen. När de så småningom nöjda och trötta efter en lång kväll lämnar Skansen byter Bertil och Ellen telefonnummer med varandra och kommer överens om att snart träffas igen. Flickorna kliver på spårvagnen och vinkar glatt farväl. Medan Bertil bestämmer sig för att promenera hem. Han behöver få ordning på sina tankar. Med händerna djupt nedstuckna i fickorna flanerar han sakta in mot stan. Sommarnatten är ljummen. Det doftar gott från vedtravarna som fortfarande ligger kvar längs Strandvägen. Bertil hade viss erfarenhet av flickor men absolut ingen av flickor som var äldre än honom själv. Samtidigt som han känt sig lite underlägsen för att han var yngre än Ellen hade det ändå känts som om hon lutat sig mot honom för att få del av hans trygghet när de glidit fram över dansgolvet. När han så småningom kryper ner i sängen lägger han lappen med Ellens telefonnummer under kudden. Han ligger länge och tänker på de vackra bruna ögonen innan han med ett leende på läpparna faller i sömn. Vid Stureplan tar Ellen farväl av Karin och kliver av spårvagnen. Hon vill promenera den sista biten hem. Spårvagnen rullar vidare och Karin ser med ett leende hur Ellen tankfullt vandrar Birger Jarlsgatan bort mot Roslagatan. Precis som Bertil behövde Ellen få vara för sig själv och reda ut kvällens händelser innan hon var tillbaka i vardagen igen. Vid Jarlaplan sätter hon sig på en bänk för att kunna tänka bättre. Om Bertil inte hade mycket erfarenhet av lite äldre flickor, så hade Ellen trots sina 22 år, knappast någon erfarenhet av pojkar över huvud taget. Hennes erfarenheter av pojkar inskränkte sig till de som dragit i hennes flätor i folkskolan och senare de som på skoldanser dragit in henne i något mörkt hörn och försökt klämma henne på brösten. Pojken med de snälla ögonen och den vita skjortan som hon dansat med hela kvällen var annorlunda. Trots att han var lång och kraftig var han förmodligen yngre än henne men där fanns något hos honom som fick henne att känna sig lycklig. Något ömt och något tryggt. Han hade fått henne att känna sig som balens drottning. Men vad var det egentligen hon kände? Ville hon träffa honom igen eller var det bara den ljumma sommarkvällen som gjort henne svag? Hon tar upp den lilla papperslappen ur handväskan och läser.

12 Bertil telefon Nej, ingen pojke skulle få trassla till livet för henne. Det var redan nog trassligt. Beslutsamt skrynklar hon ihop lappen och kastar den innan hon med bestämda steg ger sig av den sista biten hem. När hon stänger ytterdörren bakom sig sitter ensamheten som ett tyst spöke och väntar på henne. Hela huset är tyst och mörkt och det enda som hörs är någon i våningen ovanför som spolar i toaletten. Hon går ut i köket, fyller ett glas med kallt vatten och sätter sig ner vid köksbordet. Då kom tårarna. Utan förvarning trillar de ner efter hennes kinder. Tårarna för pappa som är försvunnen. Tårarna för mamma som inte längre känner igen henne. Äntligen fick hon gråta. Tårarna rinner, snoret rinner. Hon letar rätt på en näsduk, snyter sig men fortsätter att gråta. Det kändes skönt. När gråten så småningom tar slut kändes allt mycket bättre. Även om huvudet värkte så kände hon sig konstigt nog stark. Varför skulle hon bara tänka på allt som var trassligt och tråkigt? Några timmar tidigare hade hon ju dansat och skrattat. Träffat en pojke och haft en en helt underbar kväll. Utan att tänka vidare kastar hon på sig kappan. Rusar ner för trapporna och tillbaka till bänken vid Jarlaplan. Den lilla hopskrynklade papperslappen låg kvar och lyste vit under gatlyktan som om den visste att hon skulle komma tillbaka. Ömt skrynklar hon upp lappen och läser namnet en gång till, Bertil. Bertil fick det bli. När hon går till sängs lägger hon lappen under kudden. Somnar och känner sig inte lika ensam längre.

13 En prickig blus K riget var över. Alla kunde åter köpa kaffe, smör, socker och mycket annat som tidigare varit ransonerat. Svartabörsaffärerna gick sämre. Många gulaschbaroner hade fått lägga ner sin verksamhet. De flesta hade emellertid redan grundat sina förmögenheter så damerna som Ellens mamma kallat gottställtarkärringarna var fortfarande hennes kunder. Nu sydde hon inte bara kläder av de mönster kunderna kom med. Hon hade så smått börjat rita egna modeller. Bertils föräldrar hade definitivt tröttnat på att underhålla sin son som nu fyllt arton år. Utan att direkt anstränga sig hade han fått jobb hos en stor importfirma. Nu hade han ordnade arbetstider. Åtta till fem. Ellen och Bertil träffades regelbundet hela sommaren. Dels åkte de ut till Skansens dansbana där de träffats första gången. Åkte de inte till Skansen tog de bussen från Borgmästargatan för att dansa på Björknäspaviljongen ute på Värmdö. Hittills hade de alltid träffats på stan innan de fortsatt till något dansställe. När kvällen var slut skildes de åt för att gå hem var och en till sitt. Att bjuda hem Ellen till Nybergsgatan var otänkbart. Bertil visste att Ellen bodde ensam och hade vid några tillfällen föreslagit att de skulle gå hem till henne men varje gång hade hon svarat undvikande. Så snart han frågat något om hennes privatliv skojade hon alltid bort det. Det var något hon inte ville tala om just då. En annan gång kanske. Skansens dansbana är stängd för säsongen. Gröna Lund ligger tyst och övergiven, karusellerna har stannat. Djurgården var reserverad för helgflanörer. Det var Ellen som bestämt att de skulle träffas vid Djurgårdsbron för att ta en höstpromenad. Hittills hade de bara träffats för att gå ut och dansa. Nu kände hon att det var tid för att ta ett avgörande steg. Hon ville känna efter vad hon egentligen kände för Bertil. Kändes allt rätt skulle hon berätta för honom om sitt liv. Orkade han lyssna och fortfarande ville träffa henne skulle hon föreslå att de efter promenaden gick hem till henne. För första gången i sitt liv skulle hon förföra en man och äntligen göra det hon så länge drömt om. Allt var noga förberett. Istället för att sätta på sig någon av sina vanliga tröjor hade hon sytt en blus i prickigt tyg, betydligt mer urringad än något hon i vanliga fall brukade bära. Faktiskt riktigt utmanande. Bertil hade blivit förvånad när hon istället för att de på lördagen skulle gå ut och dansa föreslagit att de skulle träffas och ta en promenad på Djurgården. Vad ville hon? Var det kanske ett värdigt sätt att göra ett slut på deras förhållande? Eller skulle hon kanske berätta något han så många gånger frågat henne om?

14 Fulla av förväntningar vandrar de hand i hand ut under ekarna på Djurgården. Det är en av de höstdagar som man egentligen bara ser på vykort. Trädens blad skiftade från klargult till rött. Solens strålar värmde fortfarande och marken doftade fuktig jord. Ute vid Biskopsudden sätter de sig på en bänk i den lilla gula paviljongen. De sitter tysta och ser ut över vattnet som känns märkvärdigt blått. Kanske berodde det på den molnfria himlen som ville spegla sig och göra sig extra vacker för det unga paret på bänken? Utanför Saltsjökvarns gamla tegelbyggnad möts två Vaxholmsbåtar. De hesa ångvisslorna blåser vit ånga när de hälsar på varandra. Ellen kände att nu var den rätta stunden för ett förtroligt samtal. Utan att riktigt veta hur hon ska börja, knäpper hon upp kappan, lägger upp fötterna på bänken och lutar sig mot Bertil. Med blicken ut över det glittrande vattnet börjar hon sin berättelse. Berättelsen om pappa som försvunnit under kriget efter ett uppdrag vid norska gränsen. Om mamma som efter beskedet om försvinnandet gått in i någon sorts chocktillstånd och var intagen på Långbro sjukhus, innesluten i sin egen värld och onåbar för Ellen. För första gången berättar hon om den lilla lägenheten där hon bor och försörjer sig genom att sy klänningar och andra kläder åt välbeställda damer. Bertil sitter stilla och lyssnar andäktigt till Ellens historia utan att våga avbryta. När hon till slut tystnar lägger han varligt båda sina händer kring hennes huvud. Vänder det mot sig. Med tårar i ögonen lutar han sig fram och kysser henne ömt. Kyssen smakade salt. Ellen gömmer ansiktet i hans mjuka tröja och kramar honom hårt. De sitter helt stilla och låter känslorna sjunka in i medvetandet. En fiskmås skrik får dem att sakta lösgöra sig från omfamningen. Leende ser de på varandra med rödgråtna ögon. Ellen känner att hon haft rätt. Det hade varit den rätta stunden att berätta sanningen. Arm i arm promenerar de tillbaka in mot stan. När Ellen föreslår att de kan gå hem till henne och dricka en kopp kaffe, vet Bertil inte vad han ska svara. Han bara ler och klämmer till lite med armen. Vid Karlavägen går de in på Tössebageriet och köper två mazariner. När Bertil så småningom öppnar den tunga porten på Roslagsgatan känner han tydligt hur hjärtat slår och hur det bultar i tinningarna. Huset var inte helt olikt det han själv bodde i även om det var betydligt enklare och ganska illa medfaret. Färgen på väggarna hade lossnat på sina ställen. Ett av de blyinfattade fönstren mot gården hade ersatts med en masoniteskiva. Tyst följer han efter Ellen upp för de slitna trapporna. Ellen öppnar dörren, tänder lampan i den mörka hallen och ber honom stiga in. Lite osäker hänger han av sig ytterkläderna och följer efter Ellen in i köket. Sedan hon blivit ensam och insett att det skulle dröja innan hennes mamma kom hem igen hade hon gjort om en del i lägenheten. Hon hade köpt nya gardiner till både rummet och köket. Satt upp ett draperi för den lilla sovalkoven och gjort hela vardagsrummet till sin syatelje. Själv tyckte hon att den lilla lägenheten börjat se riktigt hemtrevlig ut. Plötsligt känner sig Ellen osäker. Hade hon haft för bråttom? Ingen man förutom hennes pappa hade tidigare satt sin fot innanför dörrarna.

15 Utan att med en min röja sina tvivel ber hon Bertil sätta sig på soffan vid köksbordet medan hon sätter på kaffet. Ellen lägger en rutig duk på bordet och ställer fram mormors kaffekoppar och lägger upp mazarinerna på en glasassiett. Snart sprider sig en hemtrevlig doft av kaffe i den lilla lägenheten och Ellen känner sig lugnare. Under tiden de de dricker kaffe och äter mazariner berättar Ellen lite mer om sig själv. Sin barndom, vilken skola hon gått i och vad hon hittills gjort för att försörja sig och sin mamma. Bertil skäms när han tänker på hur han har haft det. Hur han struntat i skolan. Hur han struntat i att söka arbete. Hur hans föräldrar hjälpt honom med pengar utan att ens få ett tack. Under tiden Ellen pratar försöker Bertil undvika att stirra på Ellens urringade blus. Han lyssnar uppmärksamt trots att tankarna far iväg på annat håll. Det började skymma. Till sin glädje hade Ellen lagt märke till hur Bertils blick då och då sökt sig till hennes urringning. Hon tar fram och tänder några stearinljus som blivit kvar sen i julas. I kväll skulle det ske. I vardagsrummet står resegrammofonen hon brukade lyssna på medan hon sydde. Till synes utan baktankar sätter hon på Star Dust med Benny Goodman. Den låg redan färdig på skivtallriken. Bertil bugar artigt och bjuder upp. Ellen niger och till Benny Goodmans mjuka klarinettoner glider de ut på golvet. Som av en händelse råkar Ellen snubbla när de passerar sovalkoven och de faller mjukt ner i sängen. Sängen där Ellen ensam under många och långa nätter drömt att ha någon bredvid sig att hålla om. Hon lägger sin arm runt Bertils höft och trycker honom intill sig. Försiktigt kysser de varandra. Bertil som aldrig tidigare legat i en säng med en flicka även om han många gånger drömt om att göra det känner hur det spänner i byxorna. För att Ellen inte skulle förstå hur det var fatt flyttar han sig lite åt sidan. Han vill inte skrämma bort henne nu när de hade det så skönt. Ellen är emellertid inte dummare än att hon förstår varför han flyttat sig. Hon hade aldrig tidigare legat med någon men hon har bestämt sig att i kväll skulle det ske. För första gången. Hon var förberedd. I otaliga kärleksnoveller hade hon läst hur det skulle gå till. Hon hade till och med läst valda stycken ur Lady Chatterleys älskare så när Bertil flyttar sig flyttar hon efter tills hon känner hur hård han är. Lugnt knäpper hon upp några knappar i den prickiga blusen och lägger hans hand över sitt ena bröst samtidigt som hon mjukt trycker sitt underliv mot honom. Pulsen dunkar i Bertils öron. Han förstår vad som är på väg att hända. Ellens tunga söker sig in i hans mun och han besvarar hennes kyss. Sedan går allt fort. Hon hjälper Bertil att ta av henne blusen och behån. När hon sedan drar ner Bertils huvud mot sina fylliga bröst med de rosa bröstvårtorna blir det för mycket för Bertil. Det rycker till i hans underliv. Det går en stöt genom kroppen, utan att han kan göra någonting åt det, lämnar en varm blöt ström en mörk fläck på hans byxor. Ellen ler och försäkrar honom att det inte gör någonting. Istället drar hon av honom både byxor och kalsonger. Snart ligger de båda nakna bredvid varandra. Bertil känner sig lugn och avslappnad men med en mjuk hand får Ellen honom hård igen. Försiktigt sätter hon sig grensle över

16 honom och han glider sakta in i henne. Från väninnor hade Ellen hört att det skulle göra ont första gången men hon fylls bara av en varm skön känsla. Utan att tänka på följderna börjar hon röra sig. Först upp och ner sedan åt sidorna. Den varma sköna känslan förbyts mot vågor av vällust som bara blir djupare och djupare och när hon inte längre kan hålla tillbaka ett skri av vällust möts hon av en stöt och ett långt utdraget stön från Bertil. Svettiga och andfådda sjunker de ihop och lägger sig på rygg bredvid varandra. Först när de lugnat ner sig inser de vad de gjort. Nu hade det hänt, det som inte fick hända. Inga skydd i världen kunde längre hjälpa. Men de hade båda upplevt något som de i sin vildaste fantasi aldrig kunnat drömma om. Det som de gjort var redan gjort så nu kunde de ju lika gärna fortsätta. När morgonens första solstrålar väcker dem vänder de sig mot varandra och ligger alldeles stilla. Även om det ömmade både här och där kunde de inte låta bli att fortsätta. Att i fullt solljus göra det som de nyss gjort i skydd av mörkret gav dem om möjligt ännu större njutning. Inte förrän de hör kyrkklockorna från Engelbrektskyrkan ringa till högmässa ger de upp. Stearinljusen hade för länge sedan brunnit ned utan att någonting tagit eld. Skivtallriken på grammofonen stod fortfarande och snurrade. De spolar upp ett varmt bad och lyckas med lite pusslande komma ner i badkaret båda två. Det varma vattnet omsluter dem och för en stund infinner sig ett behaglig avslappnat lugn. Men det var som deras längtan efter mer var omättlig. Snart hittar de på nya lekar. De fanns inget slut på deras fantasi inte förrän till kvällen. Lyckliga och fullständigt utmattade ger de upp.

17 Storförhör K lädd i ett rosa nattlinne, svart både i och under ögonen, sitter hon innanför ytterdörren när Bertil sent på söndagskvällen kommer hem till Nybergsgatan. Hon påstår sig inte ha sovit en blund på hela natten (trots att Bertils pappa hört henne snarka). Skulle kanske Bertil vilja vara så vänlig och förklara var han hållit hus. Bertils pappa drar sig tyst tillbaka. Han vet att åskan när som kommer att slå ner. Av någon anledning känner Bertil för första gången ett övertag över sin mor. Han var inte ensam längre. Nu var det han och Ellen. Med det ena benet över det andra och händerna bakom nacken sätter han sig i fåtöljen som annars var reserverad för hans mor. Helt lugnt berättar han att han sovit över hos en flicka. Detta blev den tändande gnistan. Nu bröt åskvädret ut. De svarta ögonen skickar iväg blixtar som djungeldar genom rummet. Så börjar storförhöret på Nybergsgatan. - Sovit över?! - Hos vem? Hennes röst går upp i falsett. - Vem är hon? Vad heter hon? - Ellen. - Ellen vadå? Har hon inget efternamn? Paniken griper tag i Bertil. Vad hette Ellen i efternamn? De hade bytt telefonnummer han hade legat med henne men han hade aldrig kommit sig för med att fråga vad hon hette i efternamn. Inte heller hade han tänkt på vad som stått på skylten utanför hennes dörr. Hans mors ögon blir om möjligt ännu svartare. - Var bor människan? - Roslagsgatan, svarar Bertil utan att darra på rösten. - Vad gör hennes far? - Han är försvunnen. - Jaha ja, men hennes mor då? Att berätta att hon satt inlåst på Långbro sjukhus förstod Bertil skulle bli för mycket för hans mor. Innan han hinner säga något han senare skulle ångra, reser han sig istället ur fåtöljen och går utan att svara in på sitt rum och stänger dörren. För att lugna ner sig klättrar han upp och sätter sig i den djupa fönsternischen. Gatlyktan utanför fönstret vajar i blåsten och ritar skuggor på husfasaden mitt emot. Han tänker på natten tillsammans med Ellen. Hade han blivit man nu? Visserligen hade han haft utlösningar tidigare, både ofrivilliga

18 på natten och för egen hand, men det här var något helt annorlunda. Var det här kärlek? Visst tyckte han om Ellen, men hur visste man om man var kär? Hans tankar avbryts av en försynt knackning på dörren. En försynt knackning ingen bankning. Utan att veta förstår han att det är pappa som vill in. Motvilligt klättrar han ner från fönstret och öppnar. Han hade gissat rätt. Utanför stod pappa och såg villrådig ut. Bertil öppnar dörren helt och ber honom stiga in. Tveksamt går han in och sätter sig på Bertils säng. Harklar sig och vet inte riktigt hur han ska börja. Han drar in andan och med en hastighet Bertil aldrig tidigare hört rabblar han igenom allt han tycker att en ung man bör veta innan han ger sig i lag med en kvinna. Han talar om hänsyn, artighet, känslor, sexualitet. Allt utan att hämta andan. Pliktskyldigast avslutar han med att Bertil också borde visa lite hänsyn mot sin mamma. Bertil tycker synd om sin far. Utan en alltför vild gissning förstår han vem som givit honom uppdraget att tala ut med sin son. Som en vuxen man lägger han handen på sin fars axel och säger åt honom att inte vara orolig. Lättad över att ha fullföljt sitt uppdrag lämnar hans far rummet. Inifrån sovrummet hörs ljudliga snarkningar. Nöjd med att ha utfört sitt uppdrag hämtar han en filt och tassar tyst iväg för att lägga sig på soffan.

19 Ellen bestämmer sig D e senaste månaderna hade Ellen haft en märklig känsla i kroppen. Inte obehaglig, snarare tvärt om. Hon anade vad den märkliga känslan kom sig av men för att vara riktigt säker uppsöker hon en läkare. Hon lämnar ett urinprov. Han klämmer och känner på henne. Utan att ställa några frågor konstaterar han enkelt att lilla frun var med barn i tredje månaden. När Ellen lämnar doktorn sitter en höggravid kvinna i väntrummet och ler mot henne. Ellen ler tillbaka men vet inte vad hon egentligen känner. Hon behövde vara för sig själv. Vid Norrmalmstorg tar hon spårvagnen ut till Djurgården. Samma spårvagn där hon en sommarkväll blivit trampad på tårna. Hon ler för sig själv när hon tänker på vilka små tillfälligheter som styr livet. Vid Valdemars Udde kliver hon av. Nu var marken täckt av frusna höstlöv och huvudet fullt av röriga tankar. Sakta promenerar hon ut mot Biskopsudden och den gula paviljongen där hon en gång bestämt sig för sätta sina känslor för Bertil på prov. Nu visste hon när det hänt. Trots att det var första gången de låg med varandra och hon aldrig legat med någon tidigare hade hon känt att det var då det hände. Förra gången hon satt på bänken i den gula paviljongen hade himlen varit blå, skärgårdsbåtarna tutat och Saltsjökvarn sett ut som ett sagoslott. Nu var vattnet grått och Saltsjökvarn såg mer ut som en hotfull borg. Ellen drar kappan tätt omkring sig. Lägger handen på magen och tänker på den lilla varelsen som växte där inne. Återigen var det dags att sätta sina känslor för Bertil på prov. Hon känner ingen panik. Hon älskade Bertil men skulle hans känslor för henne var likadana när han fick reda på att hon var gravid. Hur hon än vred och vände på alla frågor så skulle hon inte få något svar förrän hon berättat för honom. Istället för att fortsätta oroa sig stryker hon sig över magen och tänker på barnet. En varm våg av lycka får det att hetta i öronen. Det som gör henne mest brydd är hur hon ska berätta det för Bertil. Skulle hon helt enkelt tala om att han skulle bli far? Eller var det kanske bättre att säga att hon skulle bli mor? Eller att de skulle bli föräldrar? Innan hon reser sig från bänken hade hon bestämt sig. Nästa gång de låg med varandra skulle hon ta initiativet. Hon skulle se till att de båda fick samma njutning som första gången de älskade. När han då undrade varför hon var så oförsiktig skulle hon berätta. Innerst inne visste hon att han skulle bli glad men ville han inte ha barnet skulle hon ta hand om det själv. Tanken på att ta bort något som börjat växa i henne fanns över huvud taget inte. Som en bekräftelse på att hon tagit rätt beslut tittar solen fram och den hotfulla borgen blir åter ett sagoslott.

20 Hummer och vitt vin Ä ntligen lördag. Veckans ljuspunkt var helgerna tillsammans med Ellen. Bertil är på ett strålande humör. Löneförhöjning och avlöningskuvertet i innerfickan. Halv tre ska han möta Ellen utanför Östermalmshallen. Han har tänkt att de ska fira löneförhöjningen med en hummer från Lisa Elmqvist. Genom en av sina arbetskamrater har han redan ordnat en flaska vitt vin. Genom vimlet av folk på Östemalmstorg kommer hans älskade Ellen småspringande. Soligt leende tar hon hans händer och ger honom en lätt kyss på kinden. Trots att det var länge sedan solen visat sig såg hon frisk och rödblommig ut. Stolt berättar Bertil om sin löneförhöjning. Visar henne påsen med vinet och föreslår en hummersupé med levande ljus hemma vid köksbordet. Ellen klappar händerna av förtjusning. Det här passade ju hennes planer perfekt. Eftersom de aldrig brukade dricka något skulle säkert ett par glas vin vara till god hjälp när hon skulle berätta sin hemlighet. I saluhallen är det som vanligt lördagsrusning. Vid fiskdisken hos Lisa Elmqvist dyker en av Ellens kunder upp. En av de fina damerna från Strandvägen. Med en förvånad min nickar hon nådigt mot Ellen. Hon kunde inte riktigt placera var hon sett ansiktet tidigare. Men! Det var ju den lilla människan hon lät sy en klänning hos då och då. Vad hade en sån som hon i Östermalmshallen att göra? Med ett överseende leende iakttar hon Ellen, som förtjust klappar händerna när biträdet håller fram en stor hummer. Innan de lämnar saluhallen vänder sig Ellen om, niger och önskar sin kund en trevlig helg. När de kommer ut på gatan undrar Bertil surt vem damen var som hon neg för? Och varför niga? - En kund, svarar Ellen och mer var det inte med det. Bertil har svårt att förstå varför hon ska behöva niga för någon. Kund eller inte. Möjligtvis kunde han förstå om Ellen neg för kungen eller drottningen men inte för en gammal överklasshagga i Östermalmshallen. Ellen var ingen piga. Under tystnad går de ner för Humlegårdsgatan. Festhumöret var som bortblåst. Inte förrän de kommer fram till Engelbrektsplan bryter Ellen tystnaden. - Ska vi ha en trevlig hummersupé eller ska du fortsätta att sura? Deras blickar möts, och så brister de samtidigt ut i ett befriande skratt. Aldrig skulle en av Ellens gottställtartanter få förstöra deras kväll. Det hade varit ett spektakel att klyva hummern och ett ändå större att få upp korken ur flaskan utan korkskruv. Nu satt de i alla fall både mätta och lite berusade vid köksbordet och såg ljusen sakta brinna ner. Ellen dricker ur det sista i glaset och blåser ut ljusen. Milt men bestämt tar hon Bertils hand och leder in honom till sängen i sovalkoven. Road och lätt berusad följer Bertil lydigt med. Utan ett ord knäpper hon upp hans skjorta, tar av

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

Hjalmar Söderberg. Förvillelser

Hjalmar Söderberg. Förvillelser Hjalmar Söderberg Förvillelser Han stod en stund och betänkte sig med klappande hjärta och återhållen andedräkt innan han kunde besluta sig för att dra i det lilla röda och svarta klocksnöret. Han visste

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad

Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad på. Det blev ett stopp vid en blomsterhandel också. Han

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Alvas önskehund. Susanne Pelger. Kalvö Förlag

Alvas önskehund. Susanne Pelger. Kalvö Förlag Alvas önskehund Susanne Pelger Kalvö Förlag 2013 Kalvö Förlag och Susanne Pelger Utgiven av Kalvö Förlag Omslag: Emilia Nilsson Tryckt hos LaserTryck AB, Stockholm ISBN 978-91-637-3917-0 Bokens hemsida:

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg ÖGONBLICKETS UTSEENDE av Maria Lönnberg September 2007 Händelserna utspelar sig på ett vårdhem för åldringar. Personer: Otto 28 år, skadades alvarligt i en bilkrock för fem år sedan, är totalförlamad och

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 11 Mina händer En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Smaken

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer