112-utredningen. Videomöte med räddningschefer Syd utredningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "112-utredningen. Videomöte med räddningschefer Syd utredningen"

Transkript

1 Videomöte med räddningschefer Syd

2 - Uppdraget och allmänna utgångspunkter för arbetet

3 13 leveranspunkter i 112- utredningens direktiv - analysera och utarbeta förslag kring en nationell alarmeringsfunktion som gäller: 1. Ensamrätt på att ta emot och behandla larm i de fall som kräver omedelbara insatser av samhällets hjälporgan. 2. Omfattning av andra relevanta uppgifter inom samhällets skydd mot olyckor och krisberedskap. 3. Hur uppgifter ska preciseras i förhållande till hjälporganen. 4. Reglering i förhållande till rättslig reglering på hälso- och sjukvårdsområdet. 5. Vad som ska gälla i fråga om personuppgiftsbehandling, offentlighet och sekretess. 6. Befogenheter när det gäller att lokalisera, avlyssna, spela in eller på annat sätt tekniskt hantera elektronisk kommunikation, avbryta telefonsamtal eller annan elektroniska kommunikation samt överföra nödvändiga uppgifter till hjälporganen för en effektiv alarmering.

4 13 leveranspunkter i 112- utredningens direktiv - analysera och utarbeta förslag kring en nationell alarmeringsfunktion som gäller: 7. Förutsättningarna för ett successivt införande av en teknisk plattform för mottagning och behandling av larm samt informationsdelning och informationssamordning mellan berörda aktörer på alarmeringsområdet och utarbeta de författningsförslag som behövs för ett sådant införande. 8. Utgångspunkter för hur många regionala alarmeringscentraler som bör finnas och hur de i grunden bör vara organiserade och utformade i stort. 9. Hur en statlig förvaltningsmyndighet kan inrättas och närmare organiseras för att kunna ansvara för den nationella alarmeringsfunktionen. 10. Hur ett bolag kan inrättas och närmare organiseras för att kunna ansvara för den nationella alarmeringsfunktionen.

5 13 leveranspunkter i s direktiv, tilläggsdirektiv (Dir.2017:84) - analysera och utarbeta förslag kring en nationell alarmeringsfunktion som gäller: 11. Informationsskyldighet (med hjälp av teknisk lösning) i situationer där hjälporgan möts eller befaras kunna mötas av hot, våld eller risk att utrustning utsätts för skadegörelse. 12. om det kan finnas skäl att i annat sammanhang utreda förutsättningarna för att i säkerhets- och effektivitetshöjande syfte kunna delge varandra mer omfattande och mer ingående information. 13. ett gemensamt system för geodata.

6 11 allmänna utgångspunkter för 112- utredningens arbete ska i nödvändig utsträckning bygga vidare på och komplettera tidigare utredningar. Enskildas möjligheter att snabbt få kontakt med polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård för effektiva hjälpinsatser i en nödsituation måste säkerställas. Samhällets alarmeringstjänst är ett offentligt åtagande. Att få till en samordnad alarmeringstjänst är centralt i s arbete liksom tydliga roller för hjälporganen.

7 11 allmänna utgångspunkter för 112- utredningens arbete, forts. Den nationella alarmeringsfunktionen ska ha en regional organisationsnivå för att säkerställa hjälporganens behov av samverkan och samordning vid hantering av olyckor och kriser. Offentlighet, insyn, möjlighet till överföring av uppgifter och skyddet av den personliga integriteten måste säkerställas i den nationella alarmeringsfunktionen. En teknisk plattform behöver införas för en förbättrad samordning mellan berörda aktörer. Samhällets alarmeringstjänst ska fungera såväl i vardagen som vid kris.

8 11 allmänna utgångspunkter för 112- utredningens arbete, forts. I Sverige ska vi enbart ha nödnumret 112 och samhällets alarmeringstjänst ska fungera likvärdigt över hela landet och för alla. Ska den nationella alarmeringsfunktionen drivas som myndighet eller som bolag? En tydlig begreppsapparat behövs. Begreppet larmbehandling ett av många begrepp som problematiseras och analyseras av.

9 s färdriktning - inledande reflektioner och preliminära vägval

10 Närmare om en nationell alarmeringsfunktions uppgift vid larmbehandling Framträdande bilden är att det behöver råda en stor frivillighet i hur stor del av larmbehandlingen som överlämnas till den nationella alarmeringsfunktionen för att hjälporganen ska anse sig ha bibehållit sin fulla bestämmanderätt, beslutanderätt och befogenheter inom nuvarande ansvarsområde. Ett krav på medlyssning anses inte strida mot hjälporganens beslutande- och bestämmanderätt utan vara en rimlig lösning för att nå en samordnad alarmeringstjänst i kombination med krav på informationsdelning.

11 Närmare om en nationell alarmeringsfunktions uppgift vid larmbehandling, forts. Det behöver närmare analyseras vilka konsekvenser en sådan ordning skulle få, särskilt ur ett EUrättsligt och konkurrensrättsligt perspektiv och vad som skulle gälla upphandlingsrättsligt. Även de kostnader som skulle följa för olika aktörer av en sådan ordning behöver belysas närmare. Vissa begrepp som används vid beskrivningen av olika moment i larmbehandlingen behöver närmare analyseras och klargöras.

12 Direktivets uppdelning när det gäller larm som kräver omedelbara insatser och larm som inte kräver omedelbara insatser Den uppdelning som direktivet gör i larm som kräver omedelbara insatser och larm som inte kräver omedelbara insatser är inte praktiskt genomförbar. Det är varken möjligt eller lämpligt att avgränsa ensamrätten utifrån ett omedelbarhetskriterium. Det behövs närmare analyser av vad en ensamrätt för den nationella alarmeringsfunktionen kan komma att omfatta.

13 Automatiska larm och kommersiella larm- och säkerhetstjänster Frågan om den nationella alarmeringsfunktionen ska kunna ta emot larm från automatiska larmanläggningar och om den nationella alarmeringsfunktionen bör kunna bedriva kommersiell verksamhet behöver prövas mot andra frågor som: - om det är lämpligt utifrån EU-rätten och konkurrensrättsliga aspekter - utifrån vilken roll den nationella alarmeringsfunktionen ska ha i samhällets krisberedskap Några sammanfattande slutsatser kan dock dras:

14 Sammanfattande slutsatser avseende automatiska larm och kommersiella larm- och säkerhetstjänster - Det handlar om att överväga vilka förutsättningar som kan gälla för att larmanläggningar ska få ansluta och det kan aldrig bli fråga om ett tvång om att ansluta en larmanläggning. - Bedömningen av om en automatisk larmanläggning kan sägas ha betydelse för människors säkerhet och hälsa, egendom och miljö eller inte bör ske utifrån vilket objekt den automatiska larmanläggningen är avsedd att skydda. Utgångspunkter för en sådan bedömning bör tas i den reglering som finns i dag avseende automatiska brandlarm och larm som är till för att skydda mot brottsligt angrepp.

15 Sammanfattande slutsatser avseende automatiska larm och kommersiella larm- och säkerhetstjänster, forts. - Om automatiska inbrottslarm och automatiska brandlarm ska få anslutas till en nationell alarmeringsfunktion bör det vara upp till sektorsansvariga myndigheter, ex. polis och räddningstjänst, att pröva förutsättningarna för anslutning i varje enskilt fall. - Om larmanläggningar ska få anslutas till den nationella alarmeringsfunktionen behöver det ställas vissa krav på tillförlitligheten och förmågan hos larmanläggningen för att motverka obefogade larm och det är viktigt att sådana krav fortlöpande kan uppdateras i och med den tekniska utvecklingen. - När det gäller frågan om andra larm- och säkerhetstjänster kan det vara relevant att beakta även för dessa vilka objekt larmet eller tjänsten avser att skydda.

16 Krisberedskap, lägesbild, stöd-, informations- och varningstjänster; utgångspunkter Den nationella alarmeringsfunktionen kan behöva samspela med flera olika aktörer för att kunna utföra uppgifter som omfattar lägesbild, krisberedskap, informations- och varningstjänster och stödtjänster. Uppgifter som omfattar lägesbild, informations- och varningstjänster och stödtjänster handlar inte endast om krisberedskap. En hög grad av frivillighet i larmbehandlingen påverkar en nationell funktions förutsättningar att utföra uppgifter som omfattar lägesbild, krisberedskap, informations- och varningstjänster och stödtjänster. En ordning för larmbehandling är viktigt även för hantering av kriser och större händelser. Grundstrukturen bör vara styrande även för funktionens verksamhet vid en större händelse eller kris.

17 Lägesbild Det är hjälporganens resurser och de hjälpinsatser de bedriver som bör vara aktuella för den nationella alarmeringsfunktionen att producera en lägesbild över. De aktörer som bör kunna ta del av lägesbilden från en nationell alarmeringsfunktion bör åtminstone vara hjälporgan liksom vid behov de statliga myndigheter, landsting och kommuner som redan idag har ett särskilt reglerat ansvar för krisberedskap och för att ta fram lägesbilder. Den nationella alarmeringsfunktionens uppgifter bör inriktas på att sammanställa, uppdatera och löpande återföra information om larm, resurser och insatser, inte att analysera denna

18 Lägesbild, forts. För att den nationella alarmeringsfunktionen ska kunna producera lägesbilder krävs - ett samordnat kartstöd som samtliga hjälporgan har tillgång till, - en teknisk lösning för informationsdelning och informationsutbyte mellan hjälporganen och den nationella alarmeringsfunktionen, - en informationsmodell för den information som bör finnas med i lägesbilden, - en skyldighet för hjälporganen att ansluta sig tekniskt och informationsmässigt, - en skyldighet för hjälporganen att återföra information till den nationella alarmeringsfunktionen om hjälpresurser och pågående insatser.

19 Offentlighet, insyn, överföring av uppgifter och personlig integritet bör i denna del av uppdraget balansera tre olika behov mot varandra och hitta balanspunkten mellan dessa behov och intressen: - behovet av insyn och offentlighet i den nationella alarmeringsfunktionen, - behovet av att den nationella alarmeringsfunktionen ges de befogenheter som krävs för att effektivt kunna hantera sin verksamhet, - behovet av att enskildas personliga integritet skyddas. har som huvudregel att utgå från gällande reglering för hjälporganen. Det behöver närmare prövas om det är möjligt att hitta en reglering som innebär att sekretessen följer med uppgifter som delas mellan den nationella alarmeringsfunktionen och hjälporganen.

20 Hänvisningstjänster Regeringens uppdrag om hänvisningstjänster i direktiven till utredningen utgår ifrån den enskildes möjligheter att nå olika tjänster via nödnumret 112. Hänvisningstjänster är något annat än larmbehandling. Med hänsyn till att regeringen i direktivet till pekat ut Giftinformationscentralen, Socialjourer och Jourhavande präst som hänvisningstjänster som ska kunna nås via nödnumret 112 finns inte anledning pröva om några andra hänvisningstjänster ska kunna nås via nödnummer 112. Om jourhavande präst ska vara en hänvisningstjänst som kan nås via nödnummer 112 kan det finnas anledning att möjliggöra för även jourhavande präster inom andra trossamfund eller den som i ett sådant samfund har motsvarande ställning att kunna nås på liknande sätt.

21 Teknisk lösning Förslaget bör tas fram med utgångspunkt i målen för förvaltningspolitiken och IT-politiken, liksom målet för digitaliseringen av det offentliga Sverige. Målet är inte att skapa en gemensam teknisk plattform, utan att skapa en teknisk lösning för informationsdelning och informationssamordning. Successivt införande krävs för att möta olika aktörers behov. Det förslag som MSB tagit fram i samverkan med berörda aktörer är utgångspunkten för s fortsatta arbete. Det saknas förutsättningar för att genomföra förslaget från dag 1 styrning, organisering och finansiering behöver klargöras, avvägningen mellan skyddet för den personliga integriteten, behovet av insyn och offentlighet liksom behovet av att den nationella alarmeringsfunktionen ges de befogenheter som krävs för att effektivt kunna hantera sin verksamhet behöver klargöras.

22 Regional organisering Inga krav i direktivet på att lägga förslag på sätesort. Frågan om regional organisering arbetar utredningen med i höst, några allmänna utgångspunkter nu: - Underlätta och beakta de regionala behoven av samverkan samt balansera nationella och lokala perspektivet, - tillgodose redundans och säkerhet, - förslag ska inte försvåra samverkan och samordning som fungerar idag.

23 Organisationsform Lämpligaste formen ska föreslås. Flertal frågor som kan påverka vilken form som är mest lämplig, exempelvis: - styrning och ledning, - nationella alarmeringsfunktionens roll i larmbehandling och frivillighet i anslutning, - ev. ytterligare tjänster som kan erbjudas av nationella alarmeringsfunktionen, - EU-rätt, konkurrensrätt, upphandlings- och statsstödsregler, - insyn och sekretess, - krisberedskap, - finansiering och - finansiella konsekvenser av ändrad organisationsform.

24 Kort om regleringsfrågor En alarmeringslag ska till för att uppnå en styrande och samlad författningsreglering av samhällets alarmeringstjänst. Eventuell ensamrätt behöver regleras rättsligt. Frivillighet i larmbehandling kan öppna för avtalslösningar men det behövs förmodligen en reglering i botten. Överföring av uppgifter och skyddet för den enskildes integritet förutsätter reglering. Anslutning av automatiska larmanläggningar och andra larmoch säkerhetstjänster kan öppna för avtalslösningar. Krisberedskap, lägesbild, stöd-, informations- och varningstjänster kan öppna för avtalslösningar men en grundreglering kan behövas för att säkerställa likvärdighet för aktörerna över hela landet.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 112-utredningen (Ju 2016:03) Dir. 2017:84. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 112-utredningen (Ju 2016:03) Dir. 2017:84. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till 112-utredningen (Ju 2016:03) Dir. 2017:84 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2017 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade den 12

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad alarmeringstjänst. Dir. 2015:113. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad alarmeringstjänst. Dir. 2015:113. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad alarmeringstjänst Dir. 2015:113 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå hur en nationell alarmeringsfunktion

Läs mer

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter Sammanfattning Ankom Stockholms läns landsting Dnr. 2013-05- 0 7 Uppdraget och utgångspunkter Utredaren har haft regeringens uppdrag att se över samhällets alarmeringstjänst i syfte att säkerställa att

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, P 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

SOS Alarms remissvar angående En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54).

SOS Alarms remissvar angående En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54). Justitiedepartementet 103 33 Stockholm SOS Alarms remissvar angående En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54). SOS Alarm har beretts tillfälle att lämna synpunkter på utredningen enligt ovan

Läs mer

Framtidens alarmeringstjänst

Framtidens alarmeringstjänst Framtidens alarmeringstjänst Vi säkrar ett tryggare Sverige 112 är förmodligen det viktigaste numret vi slår under våra liv. I en nödsituation är tid skillnaden mellan liv eller död. Chansen att överleva

Läs mer

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1 Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet Under denna gransknings gång har två pågående utredningar haft i uppdrag att hantera mer övergripande frågor som

Läs mer

Riksrevisionens rapport om regeringens styrning av SOS Alarm

Riksrevisionens rapport om regeringens styrning av SOS Alarm Försvarsutskottets betänkande 2015/16:FöU4 Riksrevisionens rapport om regeringens styrning av SOS Alarm Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelse 2015/16:50 Riksrevisionens rapport

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017

Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017 Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017 SKL trygghet och säkerhet skl.se/trygghet Presidiedagar för räddningsnämnder 16-17 oktober 2016 Högberga Gård, Lidingö Teman Nytt totalförsvar Krisberedskap

Läs mer

Kommittédirektiv. Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter vid antidopningsarbete inom idrotten. Dir. 2018:31

Kommittédirektiv. Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter vid antidopningsarbete inom idrotten. Dir. 2018:31 Kommittédirektiv Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter vid antidopningsarbete inom idrotten Dir. 2018:31 Beslut vid regeringssammanträde den 26 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektivare kommunal räddningstjänst. Dir. 2017:15. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017

Kommittédirektiv. En effektivare kommunal räddningstjänst. Dir. 2017:15. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Kommittédirektiv En effektivare kommunal räddningstjänst Dir. 2017:15 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska ur ett brett effektivitetsperspektiv se

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Beslut vid regeringssammanträde den 3 december 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Presskonferens den 31 mars 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Jan Wisén, projektledare Anna Johansson, biträdande projektledare Uppdraget

Läs mer

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015 SAMÖ 2016 1 (19) Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar oktober 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240, e-post: samo2016@msb.se Länsstyrelsen

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42 Kommittédirektiv Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt Dir. 2017:42 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska göra

Läs mer

Folkbokföringsuppgifter hos arkivmyndigheterna

Folkbokföringsuppgifter hos arkivmyndigheterna Folkbokföringsuppgifter hos arkivmyndigheterna Integritet - Effektivitet Tillgänglighet Betänkande av Utredningen om behandling av folkbokföringsuppgifter hos arkivmyndigheterna Stockholm 2004 STATENS

Läs mer

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR SSK driver tre system som har till uppgift att skydda medborgaren och samhället! Skydd mot olyckor Alarmeringsavtal Samhällets

Läs mer

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang Instruktion för sjukvård vid publika evenemang i Kalmar län Arrangörsversion Giltighet Tills vidare. Målgrupp Arrangörer av publika evenemang i Kalmar län Ansvarig för dokumentet Kris och beredskapsenheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75 Kommittédirektiv Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Dir. 2017:75 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang Giltighet Tills vidare. Instruktion för sjukvård vid publika evenemang i Kalmar län Arrangörsversion Målgrupp Arrangörer av publika evenemang i Kalmar län Ansvarig för dokumentet Kris och beredskap Revideras

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Alarmeringstjänstutredningens betänkande (SOU 2013:33) En myndighet för alarmering

Alarmeringstjänstutredningens betänkande (SOU 2013:33) En myndighet för alarmering Fel! Okänt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (19) Ert datum 2013-05-03 Er referens Fö2013/935/SSK Chefsjuristen Key Hedström 010-240 5152 key.hedstrom@msb.se Regeringskansliet Försvarsdepartementet

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Kommittédirektiv Översyn av samhällets alarmeringstjänst Dir. 2011:106 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Sammanfattning En utredare ska se över samhällets alarmeringstjänst. Syftet med

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten Kommittédirektiv Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för 2006:80 Dir. psykologiskt försvar för att skapa en myndighet för frågor om samhällets beredskap och säkerhet

Läs mer

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52)

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52) 2017-10-10 2017/2172 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun 78181 BORLÄNGE Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Sofia Kuoppa sofia.kuoppa@borlange.se Adress Justitiedepartementet

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur. Dir. 2013:15. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur. Dir. 2013:15. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Dir. 2013:15 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra

Läs mer

Motion 2017:26 av Per Carlberg (SD) och Dan Kareliusson (SD) om att Stockholms läns landsting ska överta Prioriterings- och dirigeringstjänsten (PoD)

Motion 2017:26 av Per Carlberg (SD) och Dan Kareliusson (SD) om att Stockholms läns landsting ska överta Prioriterings- och dirigeringstjänsten (PoD) Motion 2017:26 av Per Carlberg (SD) och Dan Kareliusson (SD) om att Stockholms läns landsting ska överta Prioriterings- och dirigeringstjänsten (PoD) i egen regi 22 LS 2017-0740 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4 Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige Sammanfattning Utredaren Lise Bergh har haft i uppdrag att föreslå hur en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution)

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor Dir. 2013:33 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 8 Dnr KS/2016:338. Uppdragsbeskrivning för Tjänsteman i beredskap i Mjölby kommun

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 8 Dnr KS/2016:338. Uppdragsbeskrivning för Tjänsteman i beredskap i Mjölby kommun Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-01-08 1 (2) Sida 8 Dnr KS/2016:338 Uppdragsbeskrivning för Tjänsteman i beredskap i Mjölby kommun Bakgrund Kommunstyrelsens förvaltning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25 Fi2018/01418/DF 1 Sammanfattning Skatteverket tillstyrker delar av

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 1 (6) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 2 juli 2015 att ge en kommitté

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS Det svenska krisberedskapssystemet bygger på samverkan mellan alla samhällets aktörer. Vi har alla en roll och en

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164 Kommittédirektiv En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten Dir. 2014:164 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning Ansvaret för tillsyn på

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet Nytt från SKL SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Extremism Internt skydd Rakel Krisberedskap

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheterna till kameraövervakning ska förenklas. Dir. 2017:124. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Möjligheterna till kameraövervakning ska förenklas. Dir. 2017:124. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Möjligheterna till kameraövervakning ska förenklas Dir. 2017:124 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå åtgärder som kan underlätta

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-29 252 1 Inledning... 3 2 Lägesbilder... 3 2.1 Nationell lägesbild... 3 2.2 Lägesbild i Värmdö kommun... 3 3 Värmdö kommuns

Läs mer

Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige

Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige Per-Åke Nilsson Enheten för krisberedskap Generaldirektörens stab 2014-03-21 Mot bakgrund av de allvarliga händelserna som inträffande i Norge i slutet av juli 2011-

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle Övergripande utvecklingsfrågor Partnerträff, Gävle 2018-03-06 Innehåll Regeringens ambitioner och initiativ esam och Myndigheten för digitalisering Nationella geodatastrategin Geodatarådets handlingsplaner

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En förändrad polisutbildning Dir. 2015:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare för riksdagspartierna,

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32. Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32. Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32 Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010 Utvidgning av uppdraget E-delegationen har tidigare fått i uppdrag att bl.a.

Läs mer

Sammanfattning Att definiera och mäta kvalitet i välfärden är komplicerat Det är svårt att definiera alla aspekter av kvalitet i välfärden. Till skillnad från mer tekniska verksamheter som t.ex. byggnation

Läs mer

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation Promemoria 2017-05-02 Ju2017/03958/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Ämnesråd Marie Skåninger 08-405 35 82 076-140 84 59 marie.skaninger@regeringskansliet.se Uppdrag att överväga ett särskilt

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige Datum Diarienr 2013-11-05 1194-2013 Myndigheten för samhällskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet

Läs mer

Larmcentral Kalmar kommun

Larmcentral Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gert Friberg 2013-08-19 SFN 2012/0227 0480-45 75 21 Servicenämnden Larmcentral Kalmar kommun Förslag till beslut Brandkåren har utrett den kommunala

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre 1 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE Nödnumret 112 för äldre 2 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE 3 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE NÄR MAN BLIR ÄLDRE kan risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet öka. En del akuta sjukdomar är

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Framtidens stöd till konsumenter Dir. 2011:38 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det befintliga stödet till konsumenter i form

Läs mer

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien C LAES N O R G R E N R I K S R E V I S O R Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien Riksrevisor Claes Norgren talar om informationssäkerhet inför Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Försvarshögskolan 27 april

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning (S 2011:03) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning (S 2011:03) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning (S 2011:03) Dir. 2012:24 Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2012 Bakgrund Regeringen

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. Andreas Kvarnängen SKL Trygghet & säkerhet

Sveriges Kommuner och Landsting. Andreas Kvarnängen SKL Trygghet & säkerhet Sveriges Kommuner och Landsting Andreas Kvarnängen SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Andreas Kvarnängen (vik.) /Greta Berg Markus Planmo Fredric Jonsson Karthika Boklund/Marcus

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Regional Samordnings funktion (RSF)

Regional Samordnings funktion (RSF) Regional Samordnings funktion (RSF) 1 Syftet med regionala samordningsfunktioner (RSF) är att främja planering i samverkan mellan de lokala och regionala aktörerna inom räddningstjänst, sjukvård och polis.

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst 1 MSBFS 2012:5 Stefan Svensson Docent, Lunds Universitet 3 Bakgrund kompetens? RUB? RälA? komplexitet Ledningstradition 4 Samhällskomplexitet Reflektion,

Läs mer

Dir nr: Dir. 2005:150

Dir nr: Dir. 2005:150 Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:150 Departement: S Socialdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-12-20 Rubrik: Tilläggsdirektiv till Utredningen om författningsreglering

Läs mer

REMISSVAR 1 (5) 2013-03-12 2013-1712-2

REMISSVAR 1 (5) 2013-03-12 2013-1712-2 0 REMISSVAR 1 (5) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En tydligare organisation för Säkerhetspolisen (SOU 2012:77) Sammanfattning Säkerhetspolisen är mycket positiv till betänkandets

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. 2016:54 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2016. Utvidgning av och

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Max Ekberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer