Ett projekt om kompetensutveckling för ett konstruktivt interkulturellt bemötande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett projekt om kompetensutveckling för ett konstruktivt interkulturellt bemötande"

Transkript

1 Ett projekt om kompetensutveckling för ett konstruktivt interkulturellt bemötande

2 Aktörer och samarbetspartners Kommunförbundet i Kalmar län Kalmar kommun Västerviks kommun Region Kalmar Samordningsförbundet i Kalmar län Länsstyrelsen Kalmar län Regionbiblioteket Kalmar län Linnéuniversitetet Kalmar läns museum Rädda Barnen Fryshuset i Kalmar län

3 Vi blir fler! Det är gott att leva på en plats, där man som invånare bemöts på ett konstruktivt och respektfullt sätt - oavsett kulturellt ursprung. Det gäller i kontakten med myndigheter, skola, på arbetsplatsen och i föreningslivet, ja, överallt där man färdas. Ett bra bemötande skapar en känsla av tillhörighet och är en viktig faktor när man som ny i ett land (och nyinflyttad till en ny plats) ska kunna vilja och välja att stanna kvar och bygga sitt nya liv just där. För den personal som i sitt yrke träffar människor med andra språk, traditioner och värderingar är det viktigt att känna sig trygg och kompetent i sin yrkesroll. Med förmågan att hantera alla typer av kulturmöten, även de som känns utmanande, blir det lättare att skapa ett bra bemötande - med respekt, öppenhet och tydlighet. Och att utföra sina uppgifter. Vi bygger på det faktum att vi blir fler i Kalmar län, och att människor som bor och stannar i länet är en resurs för regional utveckling. Vi blir fler är ett ESF-projekt som ska leda till utveckling av organisationers integrationsarbete genom ökad samverkan och utveckling av den interkulturella kompetensen hos personalen hos projektets aktörer. Vår vision är att vi framöver kan säga med övertygelse om Kalmar län: Vi blir fler därför att vi är bäst på bemötande! Ökad kunskap och samverkan om integration samt kompetens i att skapa konstruktiva bemötanden är några av de mål som projektet Vi blir fler Integration, kompetens och organisation i Kalmar län (IKO) har satt sig.

4 Hur är läget i Kalmar län? Hösten 2015 våren 2017 var det ett stort inflöde av nyanlända i Kalmar län. Det skapade ett stort tryck på skolor, arbetsmarknad, kommunernas etableringsenheter och socialförvaltningar, sjuk- och tandvård, utbildningsinstitutioner, biblioteksverksamhet samt ideell verksamhet. Alla har märkt utmaningarna och alla har tagit och tar ett stort ansvar i integrationsarbetet. I länet finns idag växande utmaningar, bland annat när det gäller: Obalans i befolkningsstrukturen. Ett stort inflöde av nyanlända är unga och barn, övervägande pojkar samtidig, som Kalmar län har en åldrande befolkning. STOP Svårigheter i kompetensförsörjningen. Brist på arbetskraft med rätt kompetens. Överrepresentation av utrikesfödda bland arbetslösa. Underskott i skatteunderlaget. Antalet skattebetalande invånare minskar succesivt som en följ av pensionsavgångar (och ålder). Växande tryck på välfärdstjänster. Brist på tillräckligt med skattebetalare för att betala socialtjänst, barnomsorg, skola och vård.

5 Kalmar län har alltid varit glest befolkat och har behövt invandring som en resurs som gynnar regionen - och så även idag. Många nya invånare som kommer till en plats kan i första hand upplevas som en belastning av ekonomin och av systemen. Det gör en lyckad integration till en självklar högprioritet i arbetet med social sammanhållning och regional utveckling. Ett relativt stort antal asylsökande har nu fått permanent uppehållstillstånd och integrationsprocessen har påbörjats. De flyttar ut ur asylboendet för att etablera sig i egen bostad, läsa SFI och leta jobb och/eller utbildning. Fakta om nyanlända i Kalmar län (2017) Siffror från Länsstyrelsen i Kalmar län asylsökande, varav är ensamkommande barn Antal asylsökande som Kalmar län ska ta emot: 338 Antal asylsökande som Kalmar län har valt att ta emot: Vi tror att kompetensutveckling av den personal som möter nyanlända - och andra utrikesfödda som behöver stöd i sin integrationsprocess - spelar en viktig nyckelroll för en lyckad integration. Ett bra bemötande är i detta sammanhang särskilt viktigt, men kan i kulturmötet vara något annat än vi kanske är vana vid. Vi behöver särskilda kompetenser och kunskaper för att bemästra det. Vi kallar det interkulturell kompetens och ser det som en del av en regional innovationskraft.

6 Kompetensutveckling som bidrag till ökad social sammanhållning När ett områdes demografiska struktur förändras finns det ökade risker för att den sociala sammanhållningen utmanas. Att samhället delas upp i ett vi och dem och att man i stället för att bygga broar skapar större skillnader än det behöver vara. Lösningen är inte att låtsas som att skillnader inte finns. Det vore konstigt om inte vi som bott i ett område i generationer kan ha andra vanor, normer och traditioner än dem som nyligen har kommit hit från ett annat land. Samtidig har vi mycket gemensamt: Vi vill leva i fred, bo på en trygg plats, ha ett jobb så att vi kan klara oss. befordrande om vi som samhälle kan bemöta skillnader och de nya med nyfikenhet och respekt. Samtidig behövs en tydlighet med vilka värderingar och regler som gäller i ett demokratisk och öppet samhälle. På vis skapas en plattform för dialog så att inte oro och konflikt ska växa och den sociala sammanhållning minska. Kunskap om kultur, ökad insikt i kulturmöten och verktyg till öppen interkulturell kommunikation är några av de viktiga nycklar till hanteringen av dilemman som kan uppstå när olika synsätt på till exempel kön och jämställdhet möts. Detta är värdegrunden i projektet. Vi vill bidra till samhället och gemenskapen och att vi och våra barn ska trivas. Vi blir fler IKO i Kalmar län utgår från att det är konstruktivt och

7 mer attraktivt att bo och jobba i för alla. Integrationsrådet en plattform för visionär samverkan Integration som möjlighet och resurs Alla invånare i Kalmar län är en resurs att ta tillvara på - både de som kommer hit och de som redan är här. Många nyanlända är unga och vill inom några få år inneha en utbildning och kunna jobba. Flera är redan högutbildade. Det är en tillgång för länet om dessa personer stannar kvar under etableringen och efter att de har fått jobb. Nyanlända kan på det viset bli ett lokomotiv i regionens utveckling i form av arbetskraft och skatteinkomster samt ökad mångfald som i sin tur kan medverka till ökad innovation. Och det kan göra Kalmar län ännu I Kalmar län finns sedan 2012 ett Integrationsråd som består av ett trettiotal regionala aktörer som har visionen att gemensamt skapa förutsättningar för ett län där individens resurser tas tillvara och ger en mångfald som bidrar till individens, lokalsamhällets och regionens utveckling. Här föddes idén om ett kompetensutvecklingsprojekt för ökad samverkan och bättre interkulturellt bemötande. Med utgångspunkt i dialoger och erfarenhetsutbyte i de av länets olika nätverk och forum som har integration på agendan beslöts i 2015 att sätta i gång med det projekt som blev till Vi blir fler - IKO. Integrationsrådets önskemål med projektet var: Utveckling av personalens interkulturella kompetens. Jobba med attityder och bemötande. Kompetens till processhantering för ökad samverkan. Utveckling av nya metoder för bättre integrationssamarbete.

8 Vad har Vi blir fler (IKO) gjort hittills? Projektet Vi blir fler (IKO) har bidragit till att uppfylla Integrationsrådets önskemål (se föregående sida) genom bland annat: Utbildning i Grundläggande interkulturell kompetens och kommunikation för 169 deltagare. Utbildningen Bra bemötande i kulturmötet vid 4 olika tillfällen, för sammanlagt 462 deltagare. Tre dagar Bra bemötande i kulturmötet för blåljuspersonal - en samverkan mellan Västerviks och Kalmar kommuner, samt Landstinget. 106 anställda inom ambulans/räddningstjänst deltog. 5 dagars utbildning i interkulturell konflikthantering och facilitering för utbildare kr i beviljat stöd till olika dialogforum om kulturmöten mellan nyanlända och svenskfödda. Ett grundligt utvecklingsarbete av Integrationsrådets beredningsgrupp för ökad effektivitet och kvalitet i rådets arbete. Kommentarer från våra deltagare: Mycket givande. Resulterade i flera diskussioner på jobbet efteråt. "Viktiga frågor som togs upp på ett enkelt och konkret sätt, viktigt inte minst för oss som arbetar med människor från olika kulturer. Att få ökad förståelse." "Det var en bra och viktig dag, där nya kunskaper går rakt in i min vardag i bemötande av elever." "Mycket bra och viktig utbildning som är till nytta inom alla verksamheter." "Härliga föredragshållare. Kunniga, pålästa och trevliga. Innehållet och upplägget mycket bra. Stämde med mina förväntningar.

9 Resultat (exempel) : 60 olika aktiviteter (utbildningar o/eller processtöd till samverkan, organisationsutveckling eller metodutveckling) Ca deltagare totalt Ca. Ml unika deltagare Metodhandbok 2018 Material till workshops om interkulturellt bemötande Utbildning av utbildare: Fem dagars utbildning i att leda/facilitera workshops om interkulturella dilemman och att hantera konflikter för idéburen sektor => fler utbildningar i länet Mer metodutveckling och ny webbplats: Kompetensverkstaden=> framtidssatsning (vår 2019) Interkulturell kompetens (grund) för Blåljuspersonal Samverkan: Kommuner (Västervik & Kalmar) och Landstinget Uppskattad två dagars utbildning i att leda effektiva möten (processledning). (5 tillfällen á 20 deltagare) Grundutbildningar interkulturell komptens - exempel Regionförbundet all personal samt gemensam för Landsting o Regionförbund Kalmar läns museum enskilda enheter, all personal, ledning Konferensdagar med över 100 deltagare per tillfälle (Västervik/Kalmar/LT) Temadagar t.ex. TMO och bra bemötande; SYV Leda i mångfald => framtidssatsning?

10 Vad och varför interkulturell kompetens? Kompetensutveckling kan vara en innovationskraft regionalt - om det inte enbart ses som enskilda, kortsiktiga åtgärder för en enskild individ, utan som en strategi för utveckling av företag och regioner. För att lyckas hantera utmaningarna som finns i Kalmar län och ta vara på de möjligheter som mångfalden potentiellt rymmer, behövs interkulturell kompetens konsten att hantera ett kulturmöte på ett konstruktivt och effektivt sätt. Interkulturell kompetens fungerar som ett samlingsbegrepp för de kompetenser som en individ, en grupp, en organisation och kanske ett helt samhälle behöver för kunna lyckas med integrationen. Den består av tre dimensioner som hänger ihop och behövs lika mycket. migration mm. Vilken kunskap som är relevant beror på yrke, t.ex. trauman hos flyktingar och ensamkommande barn för HVB-personal eller hälsofrågor för landstingspersonal. Insikt i den egna kulturen, till exempel i svensk kultur, identiteter, gruppdynamiker, samt hur man förhåller sig i sin yrkesroll till skillnader i värderingar, normer och traditioner t.ex. inom jämställdhet, likabehandling och demokrati. Verktyg till att föra konstruktiva samtal i kulturmöten, vara öppen och nyfiken samt att leda och facillitera möten och hantera processer. Här är interkulturell kommunikation, konflikthantering och dialog viktiga verktyg att ha med sig. Dimensionerna kallas lite olika beroende på sammanhang och teoretisk utgångspunkt. Vi delar upp den interkulturella kompetensen i kunskap, insikt och verktyg till handling. Kunskap om kultur och kulturförståelse, kulturmötens utmaningar och möjligheter, mångfald, integration, betydelsen av samverkan i integrationsarbetet, socioekonomiska och demografiska utmaningar, KUNSKAP HANDLING INSIKT Modell av interkulturell kompetens

11 Projektets mål Vision och övergripande mål Att det under en period på 3 år jobbas med intensiv kompetensförsörjning hos aktörerna när det gäller interkulturell kompetens och samverkan för att stärka länets integrationsarbete, samt attraktivitet som ett län att leva och jobba i oavsett kulturellt och geografiskt ursprung. Antal deltagarplatser uppskattas till totalt 1351 fördelat på alla aktiviteter under hela projektperioden. Vi uppskattar att 50 % av dessa platser upptas av unika individer, d.v.s. att 50 % av deltagarna är individer som går på flera olika aktiviteter under projektperioden. Delmål: 1. Genomföra målgruppsanpassade utbildningar på olika nivåer i linje med syftet att förse deltagarna med interkulturell kompetens. 2. Genomföra konkreta workshops, aktiviteter och mikroprojekt som medverkar till att stärka samverkan inom och mellan projektets aktörer när det gäller integrationsarbetet i Kalmar län. 3. Att ta fram, dokumentera och sprida goda metoder för att stärka integrationsarbetet med fokus på kompetensutveckling inom interkulturellt bemötande och samverkan.

12 Förväntade resultat Samhällsnivå och lång sikt Länet har uppnått en ökad attraktivitet som ett län att leva och jobba i oavsett kulturellt och geografiskt ursprung. Länets integrationsarbete är stärkt. Organisationsnivå och medellång sikt Arbetsplatserna har blivit bättre på att erbjuda service och bemöta brukare oavsett kön, etniskt påbrå och modersmål vilket har bidragit till ökad jämställdhet och likabehandling av individerna. Bättre samverkan inom integration har skapat ökad samhörighet och effektivitet hos aktörerna och nya nätverk som ligger utanför den ordinarie verksamheten har skapats. Projektet har bidragit till en ökad interkulturell kompetens hos deltagarna i projektets aktiviteter vilket har stärkt den enskilda individ i dennas yrkesroll. Detta leder till att hen har förbättrade förutsättningar att: Kunna praktisera interkulturell kompetens (kunskap, metoder och verktyg till ett bra bemötande) vilket leder till att denne känner sig tryggare i sin yrkesroll. Jobba ännu mer professionellt och effektivt när kulturella skillnader spelar en roll och därmed kunna klara av sitt uppdrag på ett ännu mer kvalificerat sätt. Leverera ett bättre och mer likvärdigt bemötande av nyanlända. Nya metoder har utvecklats och har spridits t.ex. genom en ny utbildningsplattform online med ämnet interkulturell kompetens. Organisationerna har skapat en struktur för att hålla frågorna om interkulturell kompetens levande även efter projektet har tagit slut. Individnivå och kort sikt

13 Projektets genomförande Projektstart Analys- och planeringsfas inleds Genomförandefas med flertalet utbildningar, dialoger, processtöd, konferenser, frukostmöten med mera, för över 900 unika deltagare 2. I genomförandefasen påbörjas också arbetet med att implementera projektets lärdomar i de deltagande organisationerna, så att dessa lever kvar även efter projektets slut. Avslutningskonferens i maj Därefter arbete med slutrapportering och implementering. Projektets avslutas den 30 aug En positiv känsla av att vi är många som arbetar med liknande saker. Om någon kunde skapa sig hela bilden kunde vi vara mer effektiva i det vi gör. - besökare på konferensen om Social sammanhållning - ett samverkansprojekt mellan IKOs aktörer och Region Kronoberg som anordnades i Kalmar den 13 mars Siffran 900 unika deltagare är från augusti 2018

14 Vill du veta mer, eller komma i kontakt med oss? Mette Lindgren Helde Projektledare Vi blir fler IKO Kommunförbundet i Kalmar län E-post: mette.lindgren-helde@rfkl.se Telefon: SMS: Webb: Facebook: Vi blir fler Integration, kompetens och organisation i Kalmar län är ett projekt som drivs med stöd från Europeiska Socialfonden (ESF). Vill du veta mer om ESF kan du besöka deras hemsida Vi blir fler därför att vi är bäst på bemötande!

Ett projekt om kompetensutveckling. interkulturellt bemötande

Ett projekt om kompetensutveckling. interkulturellt bemötande Ett projekt om kompetensutveckling för ett konstruktivt interkulturellt bemötande EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Vi blir fler! INTEGRATION KOMPETENS ORGANISATION Aktörer och samarbetspartners

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2013-05-22 KS 2012/0768 Kommunstyrelsen Integrationsstrategi för Kalmar län Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar Länsstyrelsen

Läs mer

Vi blir fler! Integration, Kompetens och Organisation i Kalmar Län (IKO) PROJEKTPLAN

Vi blir fler! Integration, Kompetens och Organisation i Kalmar Län (IKO) PROJEKTPLAN Introduktion Vi blir fler! Integration, Kompetens och Organisation i Kalmar Län (IKO) PROJEKTPLAN Platsens betydelse för integration bör inte underskattas. En kommun och ett län, där man som nyanländ bemöts

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Utbildning Katalog Hösten 2015

Utbildning Katalog Hösten 2015 Utbildning Katalog Hösten 2015 Trivs bättre prestera mera - med klar och dialogisk kommunikation i kulturmöten och i konflikter! - Det är lönsamt att investera i medarbetarnas utbildning! På våra kurser

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

UTBILDNINGAR. Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten!

UTBILDNINGAR. Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten! LindgrenHelde Kommunikation Mångfald hanteras med omsorg! UTBILDNINGAR Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten! - genom tydlig och dialogisk kommunikation På våra kurser

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Integrationsstrategi 2020

Integrationsstrategi 2020 Integrationsstrategi 2020 Strategi för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av Kommunstyrelsen 20160510 Innehåll Inledning... 3 Östersund behöver integration...... 3 Varför

Läs mer

Integrations- och flyktingpolitiskt program. Interkulturella möten

Integrations- och flyktingpolitiskt program. Interkulturella möten Integrations- och flyktingpolitiskt program Interkulturella möten PROGRAM 2 Kommunens mål Barn och unga i Håbo ska ges bästa möjliga förutsättningar för personlig utveckling och lärande. Håbo kommun ska

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län Integrationsstrategi för Kalmar län Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund (prop. 2008/09:01) Vision och metod Kalmar läns integrationsvision är att

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

ett interkulturellt botkyrka En ny strategi för ett interkulturellt Botkyrka från samexistens till samarbete

ett interkulturellt botkyrka En ny strategi för ett interkulturellt Botkyrka från samexistens till samarbete ett interkulturellt botkyrka En ny strategi för ett interkulturellt Botkyrka från samexistens till samarbete Botkyrka är en kontrastrik plats. Här talas över 100 språk, här bor och arbetar människor med

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar

tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar Ny i Sverige I våra dagliga möten med de som är nya i Sverige formas Ny i Sveriges verksamheter. Utifrån

Läs mer

Med ökad kunskap bygger de bort våld

Med ökad kunskap bygger de bort våld Med ökad kunskap bygger de bort våld 2017-04-26 För barnens bästa är det nödvändigt att vi vuxna kan ha en dialog om kulturella likheter och olikheter utan att fastna i rädsla eller fördomar. Det är en

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Policy. Integrationspolicy

Policy. Integrationspolicy Policy Integrationspolicy 1 Styrdokument Handlingstyp: Översyn av policy för integrationsarbetet Diarienummer: KS/2017:749 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2018-09-03 90 Dokumentansvarig:

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Integrationspolitiskt program

Integrationspolitiskt program Integrationspolitiskt program 2016-2022 Antaget av kommunfullmäktige den 23 maj 2016 75 Innehåll Inledning 3 Syfte 4 Vad är integration? 4 Övergripande mål 5 Organisation och arbetssätt 5 Strategiska insatser

Läs mer

INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018

INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018 Laxå 9 februari 2015 Antagen av KS: 2015-03-03 41 INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018 Bakgrund Laxå kommun tar idag emot relativt många flyktingar och nya svenskar som vill bosätta sig i Laxå. Det innebär

Läs mer

Program för inflyttning och integration

Program för inflyttning och integration 1 (11) Id nr: 0:34 Typ: Program Giltighetstid: 2017-2020 Version: 2.0 Fastställd: KF 2017-11-15, 80 Uppdateras: 2020 Program för inflyttning och integration 2017-2020 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Solna stad. Integrationspolicy. utbildning arbete integration

Solna stad. Integrationspolicy. utbildning arbete integration Solna stad Integrationspolicy utbildning arbete integration 2 (5) Inledning övergripande utgångspunkt Integration bygger på jämlikhet, samförstånd och respekt mellan människor av olika etniska och kulturella

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning www.hassleholm.se Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte 1 Ansvar, genomförande och uppföljning 1 Vad är integration

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet.

Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet. Tjänsteskrivelse 215-12-1 RJL 215/2648 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet.

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

VÄRLDEN I LUND. om internationalisering och mänskliga rättigheter. Integrationspolitiskt program för Lunds kommun

VÄRLDEN I LUND. om internationalisering och mänskliga rättigheter. Integrationspolitiskt program för Lunds kommun VÄRLDEN I LUND om internationalisering och mänskliga rättigheter Integrationspolitiskt program för Lunds kommun 1. Inledning och syfte Idéernas Lund har sin öppenhet mot omvärlden att tacka för framgång

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Plattform för välfärdsfrågor

Plattform för välfärdsfrågor Plattform för välfärdsfrågor Den 4 maj 2017 samlades ett trettiotal aktörer från Kalmar och Kronobergs län samt Linnéuniversitetet för att diskutera hur samverkan mellan samhällsaktörer och universitetet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2018-09-25 Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2018-2022 Vision Västerviks kommuns vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Västerviks kommun ska vara en attraktiv

Läs mer

Nationell, regional och lokal ungdomspolitik. Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012

Nationell, regional och lokal ungdomspolitik. Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012 Nationell, regional och lokal ungdomspolitik Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012 Vem är ung idag? Hur är det att vara ung idag? 15% av Sveriges unga

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Integration & etablering Kalmar län. Förslag på handlingsplan 2015

Integration & etablering Kalmar län. Förslag på handlingsplan 2015 Integration & etablering Kalmar län Förslag på handlingsplan 2015 Kommundialog 26 feb. 2015 Program Kl 9.00-10.30 Inledning Tomas Kronståhl 1. Integration och etablering Information från Länsstyrelsen,

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland Hälsokommunikatörer i Östergötland En regional samverkan mellan landstinget och kommunerna i Östergötland. Projekt under 2007 2008 Permanent verksamhet från

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Projektbeskrivning LIS Lyckad Integration i Skåne

Projektbeskrivning LIS Lyckad Integration i Skåne Projektbeskrivning LIS Lyckad Integration i Skåne Bakgrund Under 2015 och 2016 har många människor varit på flykt undan krig och konflikter. Inom EU var Sverige ett av de länder som tog emot flest personer

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Program för ett Integrerat samhälle

Program för ett Integrerat samhälle Hans Johansson Handläggare 033-35 85 73 SKRIVELSE Datum 2019-05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN 2019-00055 1.1.3.0 Sida 1(1) Program för ett Integrerat samhälle Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan Tillsynsutveckling i Väst kunskap, glädje, samverkan Detta var projektet 999 personer på 50 arbetsplatser Vi arbetar på Västsveriges miljömyndigheter Fokus på de mjuka frågorna Länsstyrelsen i Västra Götaland

Läs mer

Utvärderingens syfte Upplägg

Utvärderingens syfte Upplägg Utvärderingens syfte: Undersöka hur förståelsen av och kompetensen kring interkulturalitet utvecklats inom kommunens organisation samt i vilken mån den implementerats i kommunens förvaltningar och på verksamhetsnivå.

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Program för Piteå kommuns integrationsarbete

Program för Piteå kommuns integrationsarbete Program för Piteå kommuns integrationsarbete Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Program för Piteå kommuns integrationsarbete Plan/Program 2012-02-20, 5 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Mångfald & integration

Mångfald & integration Mångfald & integration Öka kunskapen om mångfaldens betydelse för tillväxt och ekonomisk lönsamhet Nätverk Utbyta erfarenheter om metoder och aktiviteter för integration Nätverk Kartlägga nuläget i Norrbotten

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman 2009Idéprogram Fastställt av förbundsstämman Många små steg till ett hållbart samhälle 2 i n n e h å l l Idéprogrammet i korthet 3 Människosyn 4 Bildningssyn 5 Demokratisyn 7 Kultursyn 7 Hållbar utveckling

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum:2017-03-06 Antaget av KF 2017-04-12 Strategi för mångfaldssamhälle Det övergripande nationella målet

Läs mer

POLICY. Integrationspolicy. Utbildning Arbete Integration

POLICY. Integrationspolicy. Utbildning Arbete Integration POLICY Integrationspolicy Utbildning Arbete Integration POLICY - antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Från nyinflyttad till stolt Göing

Från nyinflyttad till stolt Göing Från nyinflyttad till stolt Göing Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om nya kommuninvå nares väg till att bli stolta Göingar Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Innehållsförteckning

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018.

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018. Framtidsgruppen Minnesanteckningar Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl 09.00-12.00 måndagen den 23 april 2018. Beslutande Thomas Asker Marie Hedberg Els-Marie Ragnar Jan W Kjellberg Irma Sjölinder

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Tillväxt Trosa Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Resultat Projekt Tillväxt Trosa har genomförts för att ge småföretagare och deras personal tillgång till högkvalitativ kompetensutveckling.

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun - en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun SYFTE: Att diskutera och föreslå åtaganden som kommunen och idéburen sektor kan göra Diskutera de identifierade utvecklingsområdena

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 137/14 2014-10-08 Kf 39 1 Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun Riktlinjer för introduktion av nya medborgare INNEHÅLLSFÖRETCKNING

Läs mer

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring r e t e h g i l j ö M Makt & För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring 2018 2020 1 2 Bakgrund Vågor av jämställdhet sköljer över oss. Det ger oss goda möjligheter att bana nya vägar i arbetet med att

Läs mer

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019)

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) 1 Bakgrund/syfte NAD 2.0 är en kombination av olika testade och utvärderade metoder som syftar till organiserad samverkan mellan offentlig och idéburen sektor inom etableringssystemet.

Läs mer

BOSS. Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga

BOSS. Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga Vad är BOSS? ESF-projekt 16 kommuner, Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen och Region Skåne medverkar Huvudsyfte Att stärka integrationen

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Kommittéprotokoll. Område 9. Partistämman Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5. Datum: LEDAMÖTER: Ordförande

Kommittéprotokoll. Område 9. Partistämman Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5. Datum: LEDAMÖTER: Ordförande OMRÅDE: Kommittéprotokoll Partistämman 2009 Område 9 SIDANTAL: Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5 LEDAMÖTER: Datum: 2009-05-08 Ordförande Partistyrelsen Riksdagsledamot Regeringskansliet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson I början av 2018 gjordes utskick av en webbaserad enkät till 1494 personer som deltagit vid en del av de aktiviteter som anordnades

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan Dokumentnamn Integrationsplan 2016-2020 Dokumenttyp Diarienummer Strategiska planer och program KS 2015:793/133 Beslutad av Kontrollstation Kommunfullmäktige Nämnd och Utredningsenheten Datum Giltighetstid

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap 3.15 Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer