Hälso- och sjukvårdsnämnden har inkommit med förslag till hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsnämnden har inkommit med förslag till hbt-policy för Stockholms läns landsting."

Transkript

1 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) LS Landstingsstyrelsen u LANDSTINGSSTYRELSEN 1M1-22 * 023 " Hbt-policy för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg ÄRENDET Hälso- och sjukvårdsnämnden har inkommit med förslag till hbt-policy för Stockholms läns landsting. FÖRSLAG TILL BESLUT Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta anta hbt-policy för Stockholms läns landsting, ge nämnder, styrelser och bolag i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn, i egna verksamheter och verksamhet utförd av andra på uppdrag av landstinget, samt avsätta resurser för implementeringen, samt ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvård. Landstingets alla verksamheter ska behandla alla invånare likvärdigt utifrån vars och ens identitet, förutsättningar och behov. Homo- och bisexuella och transpersoner ska Bilagor 1 Hbt-policy för Stockholms läns landsting 2 Bitr landstingsdirektörens tj änsteutlåtande Hälso- och sjukvårdsnämndens protokollsutdrag S-ledamöternas reservation 5 MP-ledamotens särskilda uttalande 6 V-ledamotens särskilda uttalande 7 Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande Programberedning 3 protokollsutdrag

2 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS liksom alla andra bemötas som individer. Invanda normer och omedvetna handlingssätt, eller i värsta fall rena fördomar, kan leda till dessa personer upplever sig dåligt bemötta eller diskriminerade. Faran är människor drar sig för söka vård, i tid och på rätt vårdnivå. HBT-personer har också på gruppnivå ett sämre hälsoläge än befolkningen i stort. För uppfylla landstingets mål om allas likvärdiga behandling och nolltolerans mot diskriminering och dåligt bemötande, har denna HBT-policy tagits fram med visionen alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, ska synliggöras och bli bemötta med respekt och professionalitet inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Stockholms läns landstings HBTpolicy ska alltså tydligt omfa alla landstingets verksamheter, förvaltningar och bolag, liksom verksamhet utförd av andra på uppdrag av landstinget, och gäller såväl det direkta bemötandet som den bild som förmedlas i information och kommunikation och den bild som sätts genom arbetsgivaransvaret. Policyn ska med fokus på synliggörande, bemötande och kompetens fungera som ett tydligt och enkelt verktyg för alla verksamheter. De lokala förutsättningarna är styrande för implementeringen, som ska ske som en del av den löpande verksamheten. Ansvaret t.ex. för medarbetarna har rätt kompetens åvilar som alltid ledningen för respektive verksamhet. Målet är kunskapen och tankesätten ska finnas med naturligt i det vardagliga arbetet, och inte vara ett sidospår som kräver särskild hantering. Utvecklingsprojekt och fokus på särskilda områden kan fylla en stödjande och inspirerande funktion. Uppföljning ska ske kontinuerligt, genom årliga redovisningar och analyser av ett antal indikatorer. Implementeringen av HBT-policyn ska bli en process som i sig leder till positiv ut-.veckling.

3 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS ÄRENDET OCH DESS BEREDNING Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 22 september 2011, enligt programberedningens för folkhälsa och psykiatri förslag, föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta anta hbt-policy för Stockholms läns landsting, uppdra åt landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter samt övrig landstingsfinansierad verksamhet börja arbetet i enlighet med policyn samt avsätta resurser för implementeringen, undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvård. S-ledamöterna reserverade sig till förmån för sitt förslag (bilaga). MP-ledamoten antecknade särskilt uttalande (bilaga). V-ledamoten antecknade särskilt uttalande (bilaga). Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande den 4 augusti 2011 bifogas (bilaga). Program beredning 3 protokoll den 14 september 2011 (bilaga). Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 12 oktober 2011.

4 IIII / III Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning "%S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(5) Kommunikationsavdelningen HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer LÄNS LANDSTING HSN Hbt-policy for Stockholms läns landsting Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige har en särskild policy för hbt-frågor utarbetats. Bakgrunden är homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) löper större risk drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer med hbt-identitet upplever de kränks och osynliggörs, till exempel i mötet med hälso- och sjukvården. Erfarenhet av och rädsla för diskriminering, våld och trakasserier på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck och så kallade hatbrott är vanligare förekommande bland personer med hbt-identitet än bland den övriga befolkningen. Utgångspunkter för policyn är gällande Diskrimineringslag (2008:567) samt Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763). Diskrimineringslagen syftar inte bara till motverka diskriminering utan ska även främja allas lika rättigheter och möjligheter. I Hälso- och sjukvårdslagen betonas målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa för alla och vård på lika villkor för hela befolkningen. Policyn anknyter till visionen för Stockholms läns landsting där en viktig utgångspunkt för landstingets medarbetare är alltid se individen, möta patienten eller kunden med empati och respekt samt värna om allas lika värde. Landstingets verksamheter ska tillvarata medarbetarnas erfarenheter och kunskaper och värdesätta den mångfald som olika kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, trosuppfning och funktionsnedsättning utgör. Medarbetarna ska ha hög kompetens, lyhördhet och ett professionellt förhållningssätt. Policyn har tagit sin utgångspunkt i ett normkritiskt perspektiv. Detta innebär inte förutsätta alla raheras av det motsa könet, alla har det kön de ser ut ha eller vill definiera sin könstillhörighet.

5 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(5) HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer LÄNS LANDSTING HSN Policyn har en övergripande vision om alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning ska synliggöras och bli bemötta med respekt och professionalitet inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Tre mål har formulerats: Synliggörande Kompetens Bemötande vilka sammantaget syftar till reflektion och insatser för inkludera hbtperspektivet i landstingets samtliga verksamheter. Varje mål har en vision, förslag på åtgärder samt indikatorer för uppföljning. Policyn gäller all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. Ansvaret för lokala handlingsplaner och åtgärder, liksom för uppföljning, ligger hos respektive förvaltning, bolag eller verksamhet. Resultaten ska redovisas årligen. Kostnader för åtgärder i samband med genomförandet av policyn ska rymmas inom ordinarie verksamhet. Denna policy är fastställd av landstingsfullmäktige 2011-xx-xx och ska gälla Vision Alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, synliggörs och blir bemötta med respekt och professionalitet inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Måll Synliggörande Vision Alla med hbt-identitet känner sig inkluderade och synliggjorda i landstingets kommunikation med befolkningen och i kontakten med medarbetare inom landstinget, landstingets bolag och de verksamheter som landstinget har avtal med.

6 IIII Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning =yv= STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 3(5) HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer LÄNS LANDSTING HSN Mål Information och kommunikation om landstingets tjänster och service innefar såväl språkligt som bildmässigt personer med hbt-identitet samt beaktar hbt-perspektivet vid val av kommunikationskanaler. Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet ska vid nyproduktion och uppdateringar av informationsmaterial, hemsidor, blanketter och i annan kommunikation se till hbt-perspektivet inkluderas. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om synliggörande i beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, där överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar, bolag och verksamheter ska kontinuerligt se över rutiner och arbetsmiljö för säkerställa synliggörandet av hbtperspektivet även omfar den egna personalen. Indikatorer Varje år ska förvaltningar, bolag och verksamheter redovisa Vilka åtgärder som vidtagits för öka synliggörandet inom vård och service samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten av dessa åtgärder. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om synliggörande av personer med hbt-identitet, hur många uppföljningar som gjorts samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som vidtagits för säkerställa ett hbt-inkluderande perspektiv gentemot de egna medarbetarna. Mål 2 Kompetens Vision Medarbetarna har relevant hbt-kompetens för respektive yrkesområde och visar professionalitet i mötet med personer med hbt-identitet. Mål Varje år ökar medarbetarnas kunskap och hbt-kompetens så personer med hbt-identitet får vård och service som motsvarar deras behov.

7 JUL Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning!sv VS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 4(5) HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer LÄNS LANDSTING HSN Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet årligen vidtar tre åtgärder, som ökar hbt-kompetensen på ett sätt relevant för respektive verksamhet och yrkesgrupp. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om hbt-kompetens i alla beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, där överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar och bolag tar del av relevant kunskap och erfarenhet från exempelvis experter, frivilligorganisationer, anställda, patienter och anhöriga, resenärer med flera, i syfte öka och utveckla hbtkompetensen. Indikatorer Varje år ska förvaltningar, bolag och verksamheter redovisa Vilka åtgärder, som vidtagits för öka relevant hbt-kompetens hos medarbetare, entreprenörer och allmänhet samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om hbt-kompetens, hur många uppföljningar som gjorts avseende hbt-kompetens samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som har vidtagits under året för tillvarata relevant kunskap och erfarenhet inom området. Mål 3 Bemötande Vision Landstingets medarbetare och medarbetarna hos bolag och verksamheter som landstinget har avtal med bemöter alla, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning, på ett respektfullt och lyhört sätt. Mål Varje år ökar medvetenheten hos landstingets medarbetare och hos medarbetarna i bolag och verksamheter som landstinget har avtal med, om egna ityder i hbt-frågor i syfte skapa ett öppet förhållningssätt till och gott bemötande av patienter och kunder.

8 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 5(5) HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer LÄNS LANDSTING HSN Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet årligen vidtar tre åtgärder för öka medvetenheten om och göra medarbetarna uppmärksamma på egna ityder till och värderingar om hbtfrågor. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om bemötande i alla beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, om överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar, bolag och verksamheter inkluderar hbt-frågor i sitt kvalitets- och utvecklingsarbete. Indikatorer Varje år ska förvaltningar och bolag redovisa Vilka åtgärder som vidtagits för förbättra bemötandet och öka medvetenheten och kunskapen om hbt-frågor hos medarbetarna samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om bemötande av personer med hbt-identitet, hur många uppföljningar som gjorts avseende bemötandet samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som vidtagits under året för förbättra kvaliteten och utveckla arbetet mot ett bra bemötande av personer med hbtidentitet.

9 JUL Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning SÄr VS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1 (2) Kommunikationsavdelningen FÖRSLAG PÅ INSATSER UTIFRÅN HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Förslag på insatser för påbörja genomförandet av Hbt-policy for Stockholms läns landsting Utbildning Politikerutbildning Chefsutbildning Medarbetarutbildning Grundläggande kunskap om heteronormen och hbt-frågor och kompetenshöjning för olika chefs- och medarbetargrupper med stöd av experter och frivilligorganisationer med kompetens kring homosexualitet, bisexualitet och transfrågor (hbt). Miljöarbete Se över lokaler för kunder och patienter med fokus på hur de kan göras hbt-inkluderande. Granska alla aspekter av arbetsmiljön ur ett hbt-perspektiv. Informationsinsatser Granska bild och text i internt och externt informationsmaterial och i annan kommunikation för se om hbt-perspektivet är inkluderat. Beakta hbt-perspektivet vid nyproduktion och uppdatering av material, hemsidor med mera, när det gäller såväl text som bild. Beakta hbt-perspektivet vid val av kommunikationskanaler och i varumärkesarbete. Se över formuleringar till exempel vid anamnes inom vården, i journalföring och i kund/patientenkäter så hbtpersoner inkluderas Se över kriterier för samverkan, till exempel med avtalspartner, bidragsmottagare, frivilligorganisationer med flera med avseende på krav på hbt-perspektiv och hbtkompetens. Attitydarbete Diskutera hbt-frågor på arbetsplatsmöten med utgångspunkt från den egna verksamheten. Förslag på frågeställningar: o o Vad innebär begreppet heteronormen? Hur påverkar heteronormen vår arbetsplats och ityden till och bemötandet av våra patienter/kunder?

10 Jill Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning S^VS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(2) FÖRSLAG PÅ INSATSER UTIFRÅN HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Diskutera vad hbt-kompetens skulle kunna vara för personal i vår yrkesgrupp och på vår arbetsplats. Vad skulle ett respektfullt och inkluderade bemötande av hbt-personer innebära på vår arbetsplats? Vad är hatbrott? Kan vi möta det inom vårt verksamhetsområde?

11 IIII Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 55? VÉS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(2) Kommunikationsavdelningen Ordlista ORDLISTA HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Hatbrott - mobbning, trakasserier, verbala ochfysiskahot, brott mot hbtpersoner där motivet är homo-, bi- eller transfobiskt. Hbt - uttrycket hbt och hbt-personer är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Heteronorm - den norm som förutsätter det finns två kön, alla har det kön de ser ut ha och alla människor raheras av det motsa könet. Homofobi, bifobi och transfobi - hat och fördomar mot homosexuella, bisexuella och transpersoner. Intersexuell - en person som biologiskt inte självklart kan inordnas som kvinna eller man utifrån vedertagna kriterier. Könsidentitet - det kön som en person själv identifierar sig som. Könsuttryck - kläder, kroppsspråk och hur man signalerar till andra vilket kön man vill bli uppfat som. Norm - begrepp för underförstådda värderingar och regler. Normkritiskt perspektiv - till exempel ifrågasättande av heteronormen. Queer - är ett svårdefmierbart begrepp för ett sätt se på samhället genom ifrågasätta normer, framför allt könsnormer och sexuella normer. Det kan även vara en identitet där personen försöker eftersträva inga normer ska begränsa ens liv. Ordet används framför allt som centralt begrepp inom queerteori. Queer är ett förhållningssätt som kritiserar heteronormen. Queer kan användas som ett sätt beskriva sin sexuella läggning och kan då betyda man inte bryr sig om vilket kön man blir kär i och/eller raherad av eller man inte kan och/eller vill definiera sin sexuella läggning inom de traditionella begreppen. Sexuell läggning - bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet. Transperson - ett samlingsbegrepp för individer vars könsidentitet och/eller könsuttryck tidvis eller alltid skiljer sig från normen för det kön

12 Jill Hälso- och sjukvårdsnämndens V= STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING som registrerades för dem vid födseln. Samlingsnamn på till exempel transvestiter och transsexuella. Transpersoner kan vara antingen homo-, bi- eller heterosexuella. Transsexuell - en person som upplever det juridiska könet och kroppens utseende inte överensstämmer med den egna könsidentiteten. Transvestit - en person som tidvis, ofta eller alltid använder det motsa könets kläder och/eller ribut. Transvestism handlar om könsuttryck och inte om sexuell läggning.

13 $fa?» JL Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTE UTLÅTANDE LS Hbt-policy för Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Ankom Stockholms läns landsting Dnr. UMIO-IZ^ Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige har i budget 2011 (LS ) gett i uppdrag förslag till hbt-policy skall utarbetas som ska gälla all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som landstinget har avtal med. I ärendet redovisas förslag till hbt-policy. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting, Förslag på insatser för påbörja införandet av hbt-policyn, Ordlista, Tjänsteutlåtande och protokollsutdrag från HSN (HSN ) Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri och i hälso- och sjukvårdsnämnden. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta art anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting af r ge nämnder, styrelser och bolag i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn samt avsätta resurser för implementeringen arr ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvården. Förvaltningens förslag och motivering Förslaget till hbt-policy har sin utgångspunkt i gällande diskrimineringslagstiftning och i hälso- och sjukvårdslagen samt knyter an till Stockholms

14 Stockholms läns landsting 2(2) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS läns landstings vision om se individen, möta patienten eller kunden med empati och respekt samt värna om allas lika värde. Förvaltningen ställer sig bakom det tjänsteutlåtande och övrigt underlag som hälso- och sjukvårdsnämnden har behandlat den 22 september Ekonomiska konsekvenser av beslutet Kostnaderna för genomförandet av policyn ska inrymmas inom ordinarie verksamhet. Vissa merkostnader för utbildningsinsatser kan dock uppstå. För stimulera till kompetensutveckling inom hbt-området föreslås särskilda projektmedel avsätts som kan sökas på verksamhetsnivå. Miljökonsekvenser av beslutet I enlighet med landstingets miljöpolitiska program Miljösteg 5 har hänsyn till miljön beaktats och bedömningen är det inte är relevant med en miljökonsekvensbeskrivning i detta ärende. Catarina Andersson Forsman Bitr landstingsdirektör

15 Hälso- och sjukvårdsnämnden STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(2) 1 PROTOKOLLSUTDRAG SAMMANTRÄDESDAG / Justerat Filippa Reinfeldt (M) Dag Larsson (S) Anslagsdatum Ankom Stockholms läns landsting Dnr., ii nib-izn 4 Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting HSN Ärendebeskrivning Ärendet gäller ett förslag till en särskild policy för frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt). Enligt beslut i Landstingsfullmäktige har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetat fram ett förslag till hbt-policy som ska gälla all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Förslag på insatser för påbörja införandet av hbt-policyn Ordlista Protokollsutdrag från Programberedningen för folkhälsa och psykiatri, Yrkanden 1 Ordförandens (M) förslag för M-, FP- och KD-ledamöterna om bifall till förslag till beslut (bilaga 3) från Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta föreslå Landstingsstyrelsen föreslå Landstingsfullmäktige anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter samt övrig landstingsfinansierad verksamhet i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn samt avsätta resurser för implementeringen undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälsooch sjukvården. 2 Dag Larssons (S) förslag för S-ledamöterna (bilaga 4) om bifall till Hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta föreslå Landstingsstyrelsen föreslå Landstingsfullmäktige anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting, med de av Socialdemokraterna framförda ändringarna

16 IIII Hälso- och sjukvårdsnämnden SVVZ STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(2) SAMMANTRÄDESDAG 11/ avsätta särskilda medel för genomförandet av utvecklingsprojekt inom Hbt-området i landstinget en central uppföljning genomförs regelbundet för säkerställa policyn får avseddyerkan en politisk genomförandegrupp med representanter från samtliga partier tillsätts för löpande följa genomförandet av Hbt-policyn ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn Propositionsordning Inför beslut ställer ordföranden proposition på yrkandena. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar enligt ordförandens (M) förslag. Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar föreslå Landstingsstyrelsen föreslå Landstingsfullmäktige besluta anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter samt övrig landstingsfinansierad verksamhet i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn samt avsätta resurser för implementeringen undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvården. Reservation S-ledamöterna reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt egna förslag. Särskilda uttalanden Helene Öberg (MP) lämnar ett särskilt uttalande (bilaga 5). Birgitta Sevefjord (V) lämnar ett särskilt uttalande (bilaga 6) Vid protokollet Linnea Pettersson Rätt utdraget intygas: /- Elsie Sundqvist Expedieras till: Landstingsstyrelsen Akten

17 IL Stockholms läns landsting,lso- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN iialdemokraterna Bilaga 4 FÖRSLAG TILL BESLUT HSN Ärende 4 Ang förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Det är välkommet landstinget nu tar detta steg och lyfter fram Hbt-frågorna och arbetar fram en policy. För denna policy ska få det genomslag som vi önskar krävs det även verksamheterna ges förutsättningar höja kompetensen. Det kan ske på olika sätt i olika yrkesgrupper men utan ekonomiskt stöd vet vi det är problematiskt genomföra kompetenslyft. Det är även relevant vi, när utbildning påbörjas, är medvetna om nuläget. Vilken nivå ska vi utbilda på, krävs det olika inriktning beroende på yrkeskategori osv. Vi behöver helt enkelt kartlägga var problemenfinns,fundera på hur vi ska gå vidare och var vi bör börja för prioritera utbildningsmedlen på bästa sätt. Vi vill även vara säkra på de insatser som görs ger resultat, redan nu bör det därför planeras för uppföljningar av olika slag. Detta kan ske genom enkäter eller andra typer av undersökningar men det är viktigt vi kan mäta och se policyn får avsedd effekt i landstingets verksamheter. Utöver det som föreslås i tjänsteutlåtandet beslutar Hälso- och sjukvårdsnämnden: anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting, med de av Socialdemokraterna framförda ändringarna avsätta särskilda medel för genomförandet av utvecklingsprojekt inom Hbtområdet i landstinget en central uppföljning genomförs regelbundet för säkerställa policyn får avsedd verkan en politisk genomförandegrupp med representanter från samtliga partier tillsätts för löpande följa genomförandet av Hbt-policyn ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn

18 Jill Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning SSV XS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Hälso- sjukvårdsnämnden HBT-POLICY FÖR STOCKHOLMS Diarienummer Socialdemokraterna LÄNS LANDSTING HSN Hbt-policy för Stockholms läns landsting Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige har en särskild policy för hbt-frågor utarbetats. Bakgrunden är homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) löper större risk drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer med hbtidentitet upplever de kränks och osynliggörs, till exempel i mötet med hälso- och sjukvården. Erfarenhet av och rädsla för clismminering, våld och trakasserier på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck och så kallade hatbrott är vanligare förekommande bland personer med hbt-identitet än bland den övriga befolkningen. Utgångspunkter för policyn är gällande Diskrimineringslag (2008:567) samt Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763). Diskrimineringslagen syftar inte bara till motverka diskriminering utan ska även främja allas lika rättigheter och möjligheter. I Hälso- och sjukvårdslagen betonas målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa för alla och vård på lika villkor för hela befolkningen. Policyn anknyter till visionen för Stockholms läns landsting där en viktig utgångspunkt för landstingets medarbetare är alltid se individen, möta patienten eller kunden med empati och respekt samt värna om allas lika värde. Landstingets verksamheter ska tillvarata medarbetarnas erfarenheter och kunskaper och värdesätta den mångfald som olika kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, trosuppfning och funktionsnedsättning utgör. Medarbetarna ska ha hög kompetens, lyhördhet och ett professionellt förhållningssätt. Policyn har tagit sin utgångspunkt i ett normkritiskt perspektiv. Detta innebär inte förutsätta alla raheras av det motsa könet, alla har det kön de ser ut ha eller vill definiera sin könstillhörighet. Policyn har en övergripande vision om alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning ska synliggöras och bli bemötta med respekt och professionalitet inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Tre mål har formulerats:

19 Synliggörande Kompetens Bemötande vilka sammantaget syftar till reflektion och insatser för inkludera hbt-perspektivet i landstingets samtliga verksamheter. Varje mål har en vision, förslag på åtgärder samt indikatorer för uppföljning. Denna policy är fastställd av landstingsfullmäktige 2011-xx-xx och ska gälla Uppföljning och genomförande Policyn gäller all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. HBT-policyn ska varje år följas upp och redovisas på ett samlat sätt i landstingets årsredovisning. Ansvaret för lokala handlingsplaner och åtgärder, liksomför uppföljning, ligger hos respektive förvaltning, bolag eller verksamhet. Resultaten ska redovisas årligen. Kostnaderför åtgärder i samband med genomförandet av policyn ska rymmas inom ordinarie verksamhet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har ett särskilt ansvarför samordna och stödja genomförande och uppföljning. År 2015 ska arbetet med HBT-policy för följas upp och en ny plan tas fram för kommande mandatperiod. I hälso- och sjukvårdsnämndens samordnande och stödjande roll ligger också understödja verksamheternas arbete med HBT-policyn. Det kan handla om samordna arbetet med konkreta rekomendationer gällande exempelvis blankettutformning och bemötandefrågor, kompetensutveckling och på andra sätt höja kvaliteten på de insatser som görs. Här anslås också centrala medel för möjliggöra olika utvecklingsprojekt i linje med policyn. Ett struktuturerat arbetssätt Landstingets arbete med HBT-policyn sker på ett strukturerat arbetssätt. Det innebär först sker en analys av situationen, därefter sätts mål utifrån denna analys, åtgärder vidtas, utvärderas och följs upp. Analysdelen är särskilt viktig och kan till exempel ske genom lyfta fram HBT-perspektivet i personal-, resenärs- och patientenkäter. I landstingets centrala arbete med implementeringen av HBT-policy sker också en strategisk analys äv vilka områden inom landstingets verksamhetsansvar som är särskilt angelägna arbeta med, och extra projektmedel och liknande prioriteras till dessa sektorer. De insatser som genomförs i genomförandet av policyn kännetecknas av hög kvalitet. Vid utbildningsinsatser och liknande är det därför viktigt med hög kompetens med god kännedom om ämnesområdet. Vision

20 Alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, synliggörs och blir bemötta med respekt och professionalitet inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Måll Synliggörande Vision Alla med hbt-identitet känner sig inkluderade och synliggjorda i landstingets kommunikation med befolkningen och i kontakten med medarbetare inom landstinget, landstingets bolag och de verksamheter som landstinget har avtal med. Mål Information och kommunikation om landstingets tjänster och service innefar såväl språkligt som bildmässigt personer med hbt-identitet samt beaktar hbt-perspektivet vid val av kommunikationskanaler. Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet ska vid nyproduktion och uppdateringar av informationsmaterial, hemsidor, blanketter och i annan kommunikation se till hbt-perspektivet inkluderas. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om synliggörande i beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, där överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar, bolag och verksamheter ska kontinuerligt se över rutiner och arbetsmiljö för säkerställa synliggörandet av hbt-perspektivet även omfar den egna personalen. Indikatorer Varje år ska förvaltningar, bolag och verksamheter redovisa Vilka åtgärder som vidtagits för öka synliggörandet inom vård och service samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten av dessa åtgärder. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om synliggörande av personer med hbt-identitet, hur många uppföljningar som gjorts samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som vidtagits för säkerställa ett hbt-inkluderande perspektiv gentemot de egna medarbetarna. Mål 2 Kompetens Vision Medarbetarna har relevant hbt-kompetens för respektive yrkesområde och visar professionalitet i mötet med personer med hbt-identitet. Mål Varje år ökar medarbetarnas kunskap och hbt-kompetens så personer med hbt-identitet får vård och service som motsvarar deras behov.

21 Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet åläggs kartlägga hbt-kompetensen inom respektive verksamhet och yrkesgrupp, samt därefter ta fram och verkställa en utbildningsplan i syfte öka hbt-kompetensen på ett relevant sätt. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om hbt-kompetens i alla beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, där överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar och bolag tar del av relevant kunskap och erfarenhet från exempelvis experter, frivilligorganisationer, anställda, patienter och anhöriga, resenärer med flera, i syfte öka och utveckla hbt-kompetensen. Indikatorer Varje år ska förvaltningar, bolag och verksamheter redovisa Vilka åtgärder, som vidtagits för öka relevant hbt-kompetens hos medarbetare, entreprenörer och allmänhet samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om hbt-kompetens, hur många uppföljningar som gjorts avseende hbt-kompetens samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som har vidtagits under året för tillvarata relevant kunskap och erfarenhet inom området. Mål 3 Bemötande Vision Landstingets medarbetare och medarbetarna hos bolag och verksamheter som landstinget har avtal med bemöter alla, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning, på ett respektfullt och lyhört sätt. Mål Varje år ökar medvetenheten hos landstingets medarbetare och hos medarbetarna i bolag och verksamheter som landstinget har avtal med, om egna ityder i hbt-frågor i syfte skapa ett öppet förhållningssätt till och gott bemötande av patienter och kunder. Målet nås genom Varje förvaltning, bolag och verksamhet åläggs göra en kvalificerad analys av hur bemötandet fungerar inom respektive verksamhet och yrkesgrupp (via exempelvis brukarenkäter), samt utifrån denna analys vidta relevanta åtgärder i syfte göra medarbetarna uppmärksamma på egna ityder till och värderingar om hbt-frågor. Beställare och upphandlare för in ett avsnitt om bemötande i alla beställningar, upphandlingar och avtal, där det är tillämpligt. Krav på uppföljning och möjlighet till ekonomisk reglering, om överenskommelser inte har fullföljts, ska ingå. Förvaltningar, bolag och verksamheter inkluderar hbt-frågor i sitt kvalitets- och utvecklingsarbete.

22 Indikatorer Varje år ska förvaltningar och bolag redovisa Vilka åtgärder som vidtagits för förbättra bemötandet och öka medvetenheten och kunskapen om hbt-frågor hos medarbetarna samt visa de kvantitativa och kvalitativa resultaten. Hur många avtal av det totala antalet avtal som innehåller avsnitt om bemötande av personer med hbt-identitet, hur många uppföljningar som gjorts avseende bemötandet samt om eventuella ekonomiska regleringar har genomförts. Vilka åtgärder som vidtagits under året för förbättra kvaliteten och utveckla arbetet mot ett bra bemötande av personer med hbt-identitet.

23 JIL Bilaga 5 Stockholms läns landsting SÄRSKILT UTTALANDE HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Ärende nr: 4 Miljöpartiet de Gröna HSN Särskilt uttalande angående förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Miljöpartiet ställer sig generellt sett positiva till den föreslagna policyn. Vi har länge arbetat för stärka denna grupps rättigheter och tycker den föreslagna policyn är ett viktigt steg i rätt riktning. Vi skulle dock önska det även sammanställdes en årlig handlingsplan som gav tydliga fokusområden jobba efter, vilket också skulle göra den politiska och resultatmässiga uppföljningen lättare. Två viktiga områden som skulle kunna ingå i en sådan plan är båda kvinnors rätt till insemination vid en samkönad relation, samt en förstärkt hbt-kompetens Med tanke på de snart 10 år gamla lagändringar som gjort det möjligt för homosexuella par prövas för adoption efterfrågar vi även en uppföljning om hur stöd och hjälp inom vårt landsting erbjuds till samkönade par som befinner sig i en adoptionsprocess, och om män och kvinnor erbjuds likvärdigt stöd. Inom BVC bör kompetensen dessutom stärkas vad gäller oklarhet om könstillhörighet bland nyfödda.

24 syfc Stockholms läns landsting HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Vänsterpartiet Bilaga 6 SÄRSKILT UTTALANDE Ärende nr 4 HSN Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Vi i Vänsterpartiet är mycket glada över vi nu kan ta en Hbt-policy. Det är en fråga vi drivit i många år. Framförallt är det roligt flera av de frågor som Vänsterpartiet lyft genom åren har fått genomslag. Det fmns en insikt en Hbt-policy stärker landstingets varumärke. Den riktar sig till alla landstingets verksamheter, såväl egna som de vi har avtal med. Den utåtriktade kommunikationen, informationsmaterial mm, lyfts som en central del. Policyn är nedbruten i uppföljningsbara mål. Allt detta tycker vi är positivt. Vi vill understryka vikten av avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt, och vi ser fram emot seminarier och/eller andra initiativ inom området. En Hbt-policy som inbegriper alla verksamheter inom SLL är unikt. Vi är glada vi kommit så här långt och Vänsterpartiet kommer fortsätta arbeta för policyn genomförs på ett så bra sätt som möjligt. För detta verkligen ska bli möjligt kommer alla politiker av alla kulörer behövas.

25 IIII Hälso- och sjukvårdsnämnden SSVxSI STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 HÄLSO- OCH ( 3 ) SJUKVÅRDSNÄMNDEN p 4 TJÄNSTE UTLÅTANDE HSN Handläggare: Gunilla Neves Ekman Ankom Stockholms läns landsting o 5 Förslag till Hbt-policy for Stockholms läns landsting Dnr. Ärendebeskrivning Ärendet gäller ett förslag till en särskild policy för frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt). Hbt-personer löper större risk drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen och många upplever de kränks, osynliggörs och diskrimineras i kontakten med hälso- och sjukvården. Enligt beslut i landstingsfullmäktige har därför Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning arbetat fram ett förslag till hbt-policy som ska gälla all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting, Förslag på insatser för påbörja införandet av hbt-policyn, Ordlista, Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar föreslå Landstingsstyrelsen föreslå Landstingsfullmäktige besluta anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvården.

26 IIII Hälso- och sjukvårdsnämnden SfSSS STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING 2(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Förvaltningens motivering till forslaget Enligt beslut i landstingsfullmäktige ska en särskild policy för hbt-frågor tas fram. Bakgrunden är homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer med hbt-identitet upplever de kränks och osynliggörs, till exempel i kontakten med hälso- och sjukvården. Erfarenhet av och rädsla för diskriminering, våld, trakasserier och så kallade hatbrott är vanligare bland hbt-personer än i den övriga befolkningen. Policyn tar sin utgångspunkt i gällande diskrimineringslagstiftning och i Hälso- och sjukvårdslagen samt knyter an till Stockholms läns landstings vision om se individen, möta patienten eller kunden med empati och respekt samt värna om allas lika värde. Utgångspunkt för policyn är ett normkritiskt perspektiv. Detta innebär inte förutsätta alla raheras av det motsa könet, alla har de kön de ser ut ha eller vill definiera sin könstillhörighet. Ambitionen har varit skapa en kort, mätbar och uppföljningsbar policy. Utformningen av policyn har inspirerats av den struktur som landstingets program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning har. I policyn formuleras en övergripande vision om alla människor, oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning ska synliggöras och bli bemötta med respekt och professionalitet. Tre mål har ss upp: Synliggörande, Kompetens och Bemötande. Till varje mål finns en vision, förslag på åtgärder samt indikatorer för uppföljning. Hbt-policyn är ett styrdokument och ska gälla all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt i de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. Ansvaret för policyn genomförs och följs upp ligger på respektive förvaltning, bolag eller verksamhet. Resultaten ska redovisas årligen. Policyn föreslås gälla för perioden Policyn har tagits fram av Lafa - enheten för sexualitet och hälsa med stöd av en referensgrupp med representanter från SLL Personal, SLSO, Södersjukhuset AB, SL och HSNf. Policyn har förankrats och synpunkter har inhämtats från RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter), RFSL Stockholm, RFSL Ungdom, Föreningen KIM (Kön, Identitet, Mångfald), Transföreningen FPES (Full Personality

27 IIII Hälso- och sjukvårdsnämnden SSVVSS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 3(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Expression Sweden), Riksföreningen för Hbtq-sjuksköterskor och Psykhälsan. Policyn har även delgivits Centrum för andrologi och sexualmedicin/mottagningen för könsbytesutredningar. Ekonomiska konsekvenser Kostnaderna för genomförandet av policyn ska rymmas inom ordinarie verksamhet. Vissa merkostnader för utbildningsinsatser kan dock uppstå. För stimulera till kompetensutveckling inom hbt-området föreslås särskilda projektmedel avsätts som kan sökas på verksamhetsnivå. På lång sikt kan ett bättre bemötande och omhändertagande av personer med hbtidentitet medföra vårdkostnaderna för denna grupp blir lägre. Genom införandet av en hbt-policy stärks Stockholms läns landstings varumärke. Konsekvenser för patientsäkerhet Patientsäkerheten förväntas öka genom ökad kompetens och ett bättre bemötande när det gäller patienter med hbt-identitet. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Genomförandet av hbt-policyn ökar förutsättningarna för jämställd och jämlik vård. Miljökonsekvenser Hbt-policyn innebär oförändrade konsekvenser för miljön.

28 Hälso- och sjukvårdsnämnden STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Programberedning 3 - Folkhälsa och psykiatri Bilaga 3 PROTOKOLLSUTDRAG 6/ SAMMANTRÄDESDAG Justerat Birgitta Rydberg (FP) Johan Sjölander (S) 6 Förslag till Hbt-policy HSN Ärendebeskrivning Ärendet gäller ett förslag till en särskild policy för frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt). Hbt-personer löper större risk drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen och många upplever de kränks, osynliggörs och diskrimineras i kontakten med hälso- och sjukvården. Enligt beslut i landstingsfullmäktige har därför Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning arbetat fram ett förslag till hbt-policy som ska gälla all verksamhet i landstingets förvaltningar och bolag samt de verksamheter som Stockholms läns landsting har avtal med. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting, Förslag på insatser för påbörja införandet av hbt-policyn, Yrkanden Inför beslutet föreligger två förslag: 1. Socialdemokraternas förslag, till vilket Johan Sjölander (S) yrkar bifall återremittera ärendet (Se bilaga för förslaget i sin helhet). 2. Majoritetens (M, FP, KD, C) förslag, till vilket ordföranden Birgitta Rydberg (FP) yrkar bifall anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter samt övrig landstingsfinansierad verksamhet i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn samt avsätta resurser

29 för implementeringen undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso-och sjukvården. Propositionsordning i Ordföranden Birgitta Rydberg (FP) ställer proposition på Socialdemokraternas förslag återremittera ärendet, vilket hon finner beredningen avslår. Beslut i Programberedningen beslutar avslå Socialdemokraternas återremissyrkande. Reservation Johan Sjölander (S) meddelar Socialdemokraterna reserverar sig mot beslutet. Propositionsordning 2 Ordföranden Birgitta Rydberg (FP) ställer därefter proposition på majoritetens förslag, vilket hon finner beredningen bifaller. Beslut 2 Programberedningen beslutar i enlighet med majoritetens förslag föreslå Hälso- och sjukvårdsnämnden besluta föreslå Landstingsstyrelsen föreslå Landstingsfullmäktige besluta anta förslaget till Hbt-policy för Stockholms läns landsting ge landstingets förvaltningar, bolag och verksamheter samt övrig landstingsfinansierad verksamhet i uppdrag börja arbeta i enlighet med policyn samt avsätta resurser för implementeringen undersöka förutsättningarna för avsätta särskilda medel för genomförande av utvecklingsprojekt inom hbt-området i hälso- och sjukvården. Deltar inte i beslutet Johan Sjölander (S) meddelar Socialdemokraterna inte deltar i beslutet. Vid protokollet Karin Melin Norlander

30 BILAGA PROGRAMBEREDNING 3 Folkhälsa och psykiatri Socialdemokraterna FÖRSLAG TILL BESLUT Ärende HSN Ang Förslag till HBT-policy för Stockholms läns landsting Socialdemokraterna föreslår beredningen: återremittera ärendet enligt dessa utgångspunkter Vi vill se en återremiss för förstärka policyn på ett antal områden. Förslaget till HBT-policy är egentligen två saker. Dels eri policy, dels en handlingsplan. Vad gäller själva policydelen har vi inga anmärkningar. Tvärtom är det ytterst välkommet landstinget nu tar detta steg och lyfter fram HBT-frågorna. Däremot skulle vi vilja se en skärpning vad gäller den mer handlingsplansinriktade delen. Som policyn är utformad nu är risken stor det hela blir en hyllvärmare, och vi värsta fall närmast kontraproduktiv. Utgångspunkter för en återremiss: Det måste finnas en kompetens och resurser för följa upp och utvärdera handlingsplanen/policyn. Var denna uppföljning ska ske måste pekas ut. De delar av policyn som egentligen är en handlingsplan måste åtföljas av tydligt utsa resurser I policyn som den är skriven idag förutsätts landstingets förvaltningar och bolag utan någon form av stöd har kompetensen själva avgöra vad som är relevanta åtgärder i deras verksamhet. Det är inte en rimlig utgångspunkt med tanke på hur komplicerade dessa frågor är och hur ovana vi inom hela samhället är arbeta med dem. Det måste betonas landstingets arbete runt dessa frågor på alla nivåer sker på ett evidensbaserat och ändamålsenligt sätt. Ett strukturerat jämlikhetsarbete bedrivs då vanligtvis enligt modellen analys-måldiskussion-åtgärder-utvärdering-uppföljning. I policyn/handlingsplanen måste framgå detta synsätt omfar även landstingets arbete med HBT-frågorna. Policyn skulle med fördel kunna kompletteras med konkreta rekommendationer gällande exempelvis blankettutformning, bemötandefrågor etc, som ytterligare ett stöd till förvaltningar och bolag.

31 Policyn omfar alla landstingets verksamheter och det är bra. Samtidigt ställer det krav på de mer handlingsplansinriktade delarna så det blir uppenbart vad de innebär när det gäller till exempel kollektivtrafiken. Policyn omfar även landstinget som arbetsgivare. Ser vi till de krav exempelvis DO rekommenderar för en likabehandlingsplan så är det betydligt mer omfande än vad HBT-policyn stipulerar. Denna del måste utvecklas tydligare. Policyn saknar i stora delar konkretion vilket kan bli till ett problem (vad är exempelvis ett "gott bemötande", eller ett "synliggörande" i detta sammanhang, och vilka evidensbaserade metoder är lämpliga för uppnå dem). Det saknas också vägledning för hur de förvaltningar och bolag som får i uppdrag verkställa policyn/handlingsplanen ska kunna göra detta på ett kvalitativt sätt. Båda dessa omständigheter riskerar genomförandet av policyn. Slutligen anser vi man även bör överväga om inte det lämpligaste ändå är dela upp policyn i två dokument enligt den modell som landstinget använder på folkhälsoområdet; med en policy som beskriver hur landstinget ser på dessa frågor och en handlingsplan som på ett konkret och budgeterat sätt anger vad landstinget inom en definierad tidsperiod ämnar göra.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Denna policy är fastställd i landstingsfullmäktige 2011-12-06 och ska gälla 2012 2016 Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige 2011-01-18

Läs mer

Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting

Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-09-22 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-08-04 HSN 1107-0685 Handläggare: Gunilla Neves Ekman Förslag till Hbt-policy för Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Hbt-policy (homo- och bisexuella och transpersoner) för Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Hbt-policy (homo- och bisexuella och transpersoner) för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2011:101 LS 1110-1297 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Hbt-policy (homo- och bisexuella och transpersoner) för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Lokal handlingsplan för hbt-frågor

Lokal handlingsplan för hbt-frågor Handläggare: Christina Hegefjärd PaN 2015-02-03 P 12 ANMÄLAN 2015-01-13 1 (1) Diarienummer PaN A1310-00288-57 Lokal handlingsplan för hbt-frågor 2014-2016 Ärendet Nämnden beslutade vid sammanträde den

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-07 LS 1309-1157 Landstingsstyrelsen L LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-85- 20 0002 5 Motion 2013:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om vård

Läs mer

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Målområde 1 - Örebro kommun ska skapa förutsättningar för att hbtperspektivet finns med i det fortsatta arbetet för alla människors

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare 1 (2) FÖRSLAG 2013:57 LS 1212-1647 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Program för HBT-frågor

Program för HBT-frågor Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen PM Sida 1 (5) 2014-01-31 Program för HBT-frågor 2014-2017 Stockholms stad har genom Vision 2030 tydliggjort ambitionen om att Stockholm ska vara en stad i världsklass.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn 1 (2) FÖRSLAG 2013:93 LS 1209-1221 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:11 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bemyndigande av styrelserna för Södersjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde att hantera kommande upphandling av patientkost Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet

Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1309-1154 Landstingsstyrelsen Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om inrätta en social investeringsfond för öka

Läs mer

Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet av att kvalitetssäkra lika rättigheter och möjligheter i Stockholms läns landstings verksamhet

Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet av att kvalitetssäkra lika rättigheter och möjligheter i Stockholms läns landstings verksamhet Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-06-05 LS 1212-1648 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-06- 1 8 0002 2 Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:60 LS 1212-1648 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet av att kvalitetssäkra lika rättigheter och möjligheter i Stockholms läns landstings

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården YTTRANDE 2013-01-15 LJ2012/657 Förvaltningsnamn Landstingsfullmäktige Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården Inledning I en till landstingsfullmäktige

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3)

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1405 Landstingsstyrelsen Förslag till reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Södertörn Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1209-1221 Landstingsstyrelser» LANDSTINGSSTYRELSEN 13-TI-1 9 00031" Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Läs mer

Regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker

Regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-01-22 LS 1306-0896 Landstingsstyrelsen' LANDSTINGSSTYRELMI 1H2-04 0002 1 - Regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2015:80 LS 1411-1357 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2014:13 av Tara Twana (S) om användandet av begreppet andragenerationsinvandrare inom Stockholms läns landsting 32 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2014:79 LS 1309-1154 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2014: 54 LS 1309-1157 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om vård och kvalitativt omhändertagande i det akuta skedet av män som utss för sexuella

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved FÖRSLAG 2017:80 LS 2016-1569 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 49 ( 62) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr 1 (3) FÖRSLAG 2012:59 LS 1112-1623 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:19 av Anna Sehlin m.fl. (V) om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:19 av Anna Sehlin m.fl. (V) om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel FÖRSLAG 2015:11 LS 1309-1155 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:19 av Anna Sehlin m.fl. (V) om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2015 35 Sammanträdesdag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:58 LS 1212-1649 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:27 av Paul Lappalainen (MP) om att Stockholms läns landsting ska söka medlemskap i UNESCO:s Europeiska koalition

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Stockholms låns landsting 1(2)

Stockholms låns landsting 1(2) Stockholms låns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsen Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem

Läs mer

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1309-1155 Landstingsstyrelsen Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Föredragande

Läs mer

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsen Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Föredragande

Läs mer

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Stockholms läns landsting 1 (22-) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0261 Landstingsstyrelsen Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Föredragande

Läs mer

KL 10:00-10:30. Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering i Stockholms län för åren

KL 10:00-10:30. Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering i Stockholms län för åren Stockholms läns landsting 26 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30 227-270 237 LS 2017-0818 Ärendebeskrivning Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering

Läs mer

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS Stockholms läns landsting 19 (39) Landstingsstyrelsen 2018-0078 227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS 2017-1303 Ärendebeskrivning

Läs mer

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget.

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget. Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1400 r lanostln&sstyrelsen Landstingsstyrelsen (11-11-22 * 017 i Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige Föredragande landstingsråd:

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare

Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-08-21 LS 1212-1647 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 13-09- 03 0 002 3 Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:115 LS 2017-0924 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under

Läs mer

Motion 2011:43 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra

Motion 2011:43 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1112-1621 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0001 5 Motion 2011:43 av Helene Öberg m.fl. (MP) om förbättra

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant!

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant! FÖRSLAG 2015:26 LS 1309-1147 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant! Stockholms läns landsting 34 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga FÖRSLAG 2017:8 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga 23 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset FÖRSLAG 2018:44 LS 2018-0433 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG 2018-04-25

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:89 LS 1105-0702 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:16 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Föredragande

Läs mer

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation FÖRSLAG 2014:78 LS 1310-1344 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2014 22 Sammanträdesdag 2014-11-04

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

FÖRSLAG 2016:110 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

FÖRSLAG 2016:110 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning FÖRSLAG 2016:110 LS 2016-0469 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Stockholms läns landsting 44 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad "Stockholms läns landsting + Stockholm pride = sant!"

Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad Stockholms läns landsting + Stockholm pride = sant! Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1309-1147 Landstingsstyrelsen Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad "Stockholms läns landsting + Stockholm

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, P 18 1 (4) HSN 1506-0757 Svar på skrivelse från Moderata samlingspartiet,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:45 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:41 av Bo Johansson och Maria Wallhager (fp) om ett policyprogram för att öka homokompetensen inom sjukvården Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Samlokalisering av landstingets centrala förvaltningar

Samlokalisering av landstingets centrala förvaltningar P 23, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-23 LS 2016-1489 Landstingsstyrelsen Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Ärendebeskrivning Beslut om inriktning för det fortsatta

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa FÖRSLAG 2017:15 LS 2016-0261 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa 35 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2016 Tisdagen

Läs mer

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal P 12, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-17 LS 2017-0218 Landstingsstyrelsen Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal Föredragande

Läs mer

FÖRSLAG 2014:66 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Reglemente för partistöd i Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2014:66 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Reglemente för partistöd i Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2014:66 LS 1410-1094 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting PROTOKOLL 10/2014 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag 2014-11-04 17 224 LS 1410-1094 Ärendebeskrivning I

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs.

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 LS 1401-0138 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 08 00 02 8 Traineeprogram i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:15 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) Ankom Stockholms läns landsting 2011-06-08 LS 1010-0819 i ANOSTINGSSTYRELSEN Dnr: 2011-06- 0 8 * 1-06-21 01? Landstingsstyrelsen Uppföljning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:20 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om den ojämlika vården

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:20 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om den ojämlika vården 1 (3) FÖRSLAG 2012:58 LS 1106-0925 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:20 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om den ojämlika vården Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendebeskrivning

Läs mer

FÖRSLAG 2015:79 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet

FÖRSLAG 2015:79 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet FÖRSLAG 2015:79 LS 2015-0736 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet Stockholms läns landsting 20 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 8/2015

Läs mer

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista Här hittar du nyckelbegrepp som återkommer i Lås Upp. Bisexuell: En person som har förmågan att vara känslomässigt

Läs mer

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om förekomsten av heltid och delade turer i landstingsfinansierade yrkesgrupper

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om förekomsten av heltid och delade turer i landstingsfinansierade yrkesgrupper Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0147 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om förekomsten av heltid och delade turer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Skrivelse om utbildning för framtidens ledare i hälsooch

Skrivelse om utbildning för framtidens ledare i hälsooch Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1410-1075 Landstingsstyrelsen Skrivelse om utbildning för framtidens ledare i hälsooch sjukvården Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:8 LS 1203-0467 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:10 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att europeiska och utomeuropeiska invandrare ska behandlas lika när det gäller

Läs mer

Produktionsutskottet har inkommit med förslag till övergripande riktlinjer för incitamentsprogram i landstingets hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Produktionsutskottet har inkommit med förslag till övergripande riktlinjer för incitamentsprogram i landstingets hälso- och sjukvårdsverksamhet. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-02-20 LS 0906-0562 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-03- 02 0001 9 Övergripande riktlinjer för incitamentsmodeller Föredragande

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1( Ankom Stockholms läns landsting Dnr,. 2011-03- 3 0 2011-03-30 LS 0804-0377 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen I 1 1 '04-1 2 * 017"

Läs mer

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-12-03 LS 1310-1342 Landstingsstyrelsen Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om starta en rullande röntgen Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012 ANMÄLAN 2011-12-06 LS 1105-0780 Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2015:57 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns

Läs mer

Motion 2014:13 av Tara Twana (S) om användandet av begreppet andragenerationsinvandrare inom Stockholms läns landsting

Motion 2014:13 av Tara Twana (S) om användandet av begreppet andragenerationsinvandrare inom Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 1411-1357 Landstingsstyrelsen Motion 2014:13 av Tara Twana (S) om användandet av begreppet andragenerationsinvandrare inom

Läs mer

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1231 Landstingsstyrelsen Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Föredragande landstingsråd:

Läs mer

FÖRSLAG 2017:3 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för folkhälsa för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2017:3 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för folkhälsa för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2017:3 LS 2016-0138 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Policy för folkhälsa 2017-2021 för Stockholms läns landsting 59 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2016 Tisdagen den 31 januari 2017 LS

Läs mer

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-30 FSN-2013/353.119 1 (4) HANDLÄGGARE Särkijärvi Zettervall, Karin Förskolenämnden Karin.Sarkijarvi-Zettervall@huddinge.se Bryt heteronormen -gör Huddinge till

Läs mer